Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 09. 08. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 09. 08. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 01. června 2018 - 23:18:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6269
Registrován: 12-2011
13 hodin je ideální čas pro odpočinek, pokec a dostatečné vyspání. Za 6-7 hodin se já prostě nevyspím, protože zdraví. Poslední moje cesta byla 17 hodin z Bucuresti do Budapešti utekla jako nic (na kutě jsme šli za Brašovem).

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 02. června 2018 - 08:05:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8077
Registrován: 8-2012
Přesně to vystihl Mladějov: sebeuspokojení. Pak si samozřejmě dokážeme zdůvodnit i příjezd v jedenáct, i potřebu jet třináct hodin kvůli zdraví, a teď ještě dokonce máme teplou večeři s (naštěstí studeným) bramborovým salátem...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Sobota, 02. června 2018 - 09:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12426
Registrován: 3-2007
13h ideální čas - možná pro někoho, pro koho je cesta cíl.
Sobota, 02. června 2018 - 09:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3232
Registrován: 9-2007
T_._H_.:
"srovnání s junk-food od McDonaldu je asi nechtěné, ale přesné"
To nepochybně, ale většina cestujících toto jídlo uvítá. V railjetech i pendolinech je kuřízek nejprodávanější hlavní jídlo a mají o něj zájem jak Češi, tak turisté a je jedno, zda jsou z Evropy nebo z Asie.

T_._H_.:
"Přijet někam "nočním vlakem" v jedenáct je vyhovující jen pro velmi úzkou výseč zákazníků - vždyť v tu dobu je letadlo z Curychu už přes hodinu v Praze (a už z Prahy zase pryč). Ale obhájit se dá ledacos + další příspěvky na toto téma"
[lol]Aha, takže když jsou noční vlaky prázdné, tak je to zbytečné a když jsou ty noční vlaky plné, tak je to vlastně jedno, protože je z principu špatně, že přijíždí v jedenáct a tak je to blbé a nepoužitelné. Proč mám občas pocit, že se sám dopouštíte toho, co jinde kritizujete, byť zase z opačného extrému? Nebo je snad dostatečná vytíženost málo platný argument proti tomu, že je vlak v Praze pozdě?
Netvrdím, že je příjezd v 11 ideální, ostatně stačí málo - 1540 je sice první vlak, ale kdyby před ním jel ještě jeden a ze Salzburku (3:33) přes Linz (4:50-4:52) do Prahy (8:57), bylo by to nejen lepší kvůli příjezdu, ale i kvůli kapacitě (mohlo by to vozit další lůžka, v mém ideálním světě, kde má vlak Villach - Salzburk kapacitu na další vozy a ČD jich nemají jen 12), jenže by to bylo těžko obhajitelné (Salzburk - ČB by jezdilo minimum lidí takhle brzo ráno). Na příjezd si nikdo z cestujících, co tím už jeli, nestěžoval a ani tak nemá tento kurs o cestující nouzi, obzvláště teď přes léto, kdy je prakticky nemožné si koupit Single na dva týdny až měsíc dopředu.

Mladějov:
"Jinak by mne zajímalo, proč se zvolila kombinace chuťově nejvíc trpící skladováním a ohřevem"
Protože je to jídlo prakticky nejpopulárnější mezi úplně všemi cestujícími, nejen mezi Čechy, kde pochopitelně vede svíčková. Majonéza je jinak i v sendvičích, co na WL jsou. Ty mají trvanlivost 5-7 dnů a opravdu s tím není sebemenší problém a nestává se, že by byly na vozech někdy nějaké prošlé sendviče.

Mladějov:
"trochu mne překvapuje to sebeuspokojení"
Co konkrétně, prosím? Mnoho jiných diskutníků si stěžovalo, že noční doprava by se měla zrušit, protože je přece ztrátová a tak byl v případě tohoto kursu udělán ekonomický kompromis, kdy se veze na již provozovaných a existujících vlacích, takže provoz tohoto vozu nestojí tolik, jako kdyby to měl být samostatný noční vlak v nějaké velmi časné časové poloze. Já bych si to sice představit dokázal (viz níže), ale dopravce ne (chybí vozy).

Mladějov:
"Nehledě na to, že jsem názoru, že jako českým daňovým poplatníkem dotovaná služba by měla být především pro něj."
Takže co, vylepíme na vůz cedulku "turistům vstup zakázán"? [happy] Tahle myšlenka mi přijde trošku nešťastná. Pokud jsou turisté platící zákazníci, kteří zaplatí tak vysokou částku, aby pokryla náklady, tak co je na tom špatně? WL se veze na vlacích, které slouží běžné přepravě, to že tam je lůžko navíc není podle mě nic závratného, když jsou pro českého daňového poplatníka sedačkové vozy z Lince do Prahy, které také dotyční daňoví poplatníci využívají. Omlouvám se, pokud jsem drzý, ale relace, která slouží k mezinárodnímu spojení dvou významných evropských uzlů prostě byla, je a bude využívaná i turisty a ti zvládali, zvládají a budou i nadále zvládat pokrýt náklady. Že to ČD jako službu zadotovali kdysi nějakým balíkem peněz je věc druhá a docela i pochopitelná, neb dnes poměrně atraktivní služba přitahuje i české zákazníky a cca. třetina-polovina cestujících z Prahy do Curychu a opačně jsou Češi.

Pružinskij:
" Jinak mám dalšího kandidáta na obskurní mnohonoční rychlík. R Baranoviči - Karanganda :-))"
Jo, můj plán cestovat z Ruska do ČR přes Kazachstán bohužel vzhledem kvůli práci nevyšel, ale v seznamu ho mám. [proud] Vezl snad i dokonce přímé vozy z Brestu, kam btw. jezdí i plackarta Brest - Murmansk. [vypravci]

Mladějov:
"Bus jede 20.00-4.45, resp. další 20:50-6:35. Ideální časy."
V autobuse se nedá spát, já měl problém usnout i ve sleeperetě Praha - Krakov. Cestovat autobusem přes noc je opravdu pro otrlé a nedá se to považovat za pohodlně strávenou noc a už vůbec ne za odpočinek.

Jinak k nočním vlakům ještě má oblíbená poznámka - jak teď řeším již dříve a jinde zmíněnou svatební cestu, tak narážím právě na to, co jsem kritizoval - čas. Zatímco budu muset cestovat přes den, z měst si užiju maximálně pár hodin večer a noc strávím v hotelu, v případě existence nočních vlaků jako v devadesátých letech bych mohl přes noc spát a cestovat a přes den bych měl mnohem více času na cíle svých cest. Stihl bych tak mnohem více a nemusel bych si vybírat celou dovolenou, protože bych nezabil xyz dnů tím, že se budu od rána do večera přemísťovat z jedné destinace do druhé. Možná, že jsem nenažraný a měl jsem trávit dovolenou jen na jednom místě, ale být pár nocí u jezera Garda, pár nocí na jihu Itálie, pár nocí v Cinque Terre a pár nocí na Italské Riviéře je prostě lákavější, jen prostě tím, že se musím přemísťovat přes den, protože noční vlaky nejezdí tak, jak bych potřeboval, zabiju zcela zbytečně několik dnů, které bych mohl trávit užíváním si dovolené u moře a následnou cestou někam dál přes noc.

Abych nebyl opět špatně pochopen nebo chytán za slovo, že mi nesedne poloha nočních vlaků v Itálii není předmětem tohoto odstavce, tím je to, že cestování stylem "noční skok" je efektivní a při větší cestě, kterou podniká většina turistů, cestujících vlakem po Evropě, je zabíjení dne cestou z bodu A do bodu B prostě nepříjemné. Asi proto to sebeuspokojení, protože ty výhody vlaku vidím pro sebe nejen na sobě, ale i na většině cestujících, která tím torzem nočních vlaků v Evropě cestuje.
Sobota, 02. června 2018 - 15:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6271
Registrován: 12-2011
Mladějov: Jenže mým cílem cesta nočákem nebývá (snad jen rychlík do Istanbulu byl).

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Neděle, 03. června 2018 - 08:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8089
Registrován: 8-2012
je kuřízek nejprodávanější hlavní jídlo
Ale vždyť já vám to nijak neberu - moje úvodní poznámka byla pouze k poněkud nešťastně popsané "teplé večeři" s bramborovým salátem, bohužel jste to vzal smrtelně vážně jako trestný čin útoku na Dráhu. Jinak nevidím rozdíl mezi teplým kuřízkem z nějakého KFC (dobře, McDonalds je ještě o třídu horší odpad) ani v kvalitě, ani v (švýcarské) ceně.
Aha, takže když jsou noční vlaky prázdné, tak je to zbytečné
To zcela nade vší pochybnost.
Netvrdím, že je příjezd v 11 ideální
...ale moje tvrzení, že příjezd v 11 není ideální, mi prostě musíte z principu omlátit o hlavu.
Na příjezd si nikdo z cestujících, co tím už jeli, nestěžoval
No to je argument jak noha. Ono kdyby si někdo na příjezd stěžoval, tak s tím vůbec nejede, že (existuje ještě mnoho dalších možností, jak se dostat ze Švýcarska do Prahy).
kteří zaplatí tak vysokou částku, aby pokryla náklady ... ti zvládali, zvládají a budou i nadále zvládat pokrýt náklady
Následovat zřejmě bude další z vašich ekonomických "analýz", jak je to vlastně nákladově levné (jede to na jiných vlacích, lůžkový vůz vyrostl na stromě, stačí zaplatit obsluhu a lůžkoviny) a stal se z toho výdělečný podnik, který proto může jezdit za dumpingové ceny (protože reálné by nikdo nezaplatil).
Cestovat autobusem přes noc je opravdu pro otrlé a nedá se to považovat za pohodlně strávenou noc a už vůbec ne za odpočinek
Cestovat vlakem přes noc se nedá považovat za pohodlně strávenou noc a už vůbec ne za odpočinek (to jen k poznámkám "ekonomické nevýhodnosti" hotel + letadlo).
výhody vlaku vidím pro sebe nejen na sobě, ale i na většině cestujících, která tím torzem nočních vlaků v Evropě cestuje
Vy od toho očividně očekáváte hlavně cenovou přístupnost (nic proti, to je naprosto racionální argument). Ale co z toho nastalo dřív? "Většina cestujících" se stala takovou menšinou, že dokonce i bohatě dotovaným a na peníze příliš nehledícím státním železnicím nezbylo nic jiné než seškrtat počty nočních vlaků na "torzo", anebo ty fujfuj ošklivé železniční podniky rovnou zařízly slepičky snášející zlatá vejce?
(Asi to teď skončí litanií na téma, že se všechno nedá přepočítávat na peníze...)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 03. června 2018 - 10:04:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8092
Registrován: 8-2012
Hle, jak se to pěkně strefilo do tématu...
Kdyby chtěl někdo vyzkoušet wide-body letadlo (A330) aniž by musel letět mimo Evropu, tak může s Číňanama (Sičuan Airlines) udělat za pár stovek přískok z Prahy do Curychu - a zpátky třeba jet lůžkem [happy].
Termíny za nejlepší cenu jsou aktuálně mezi 23. a 30.6.

Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 10. června 2018 - 19:08:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1126
Registrován: 10-2008
Hezký večer přátelé. Minulý týden jsem měl možnost po delší době opět využít služeb společnosti Wagon Slovakia. Žádné velké iluze jsem si nedělal, ale musím se přiznat, že jsem rád za "naše" JLV. Ačkoliv i zde se pár chyb najde, rozhodně jsem se už dlouho nesetkal s "otrávenou" obsluhou jako právě nyní u WGS. Jak to vnímáte vy? [happy][vypravci] snad nebude vadit odkaz na video

Wagon Slovakia
Najdete mě i na facebooku
https://www.facebook.com/jidelaky
Sobota, 16. června 2018 - 13:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 613
Registrován: 2-2005
Z letní nabídky JLV (railjet)
Brynzové halušky s restovanou cibulkou 139,-

Uzená plec s hráškovým pyré a kedlubnové zelí (Netradiční kombinace 2 příloh) 149,-

Telecí biftečky s karotkou a šťouchanými bramborami 189,-
Sobota, 16. června 2018 - 13:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 614
Registrován: 2-2005
A trošku netradičně z jídelního vozu R 341 Moskva - Kišiněv



(Příspěvek byl editován uživatelem rikin.)
Sobota, 16. června 2018 - 13:34:06  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15717
Registrován: 11-2005
Ty halušky jsem měl včera a nic moc. Spíš nic.
Pátek, 29. června 2018 - 12:00:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 5-2007
Ajajaj....[sad][uhoh] Ale tohle zvířátko se vyskytuje i v supr čistých a uklizených domovech, vleze všude a odvšud, stačí jeden malinký koutek nevystříknutý a jeden cestující..klidně i v vagonu sedacím.[wink]
https://ekonomika.idnes.cz/stenice-luzkovy-vagon-ceske-drahy-drb- /ekonomika.aspx?c=A180627_164620_domaci_zaz

https://hobby.idnes.cz/stenice-muze-mit-doma-kdokoliv-cistota-vam -nepomuze-jen-dezinsekce-1fa-/hobby-domov.aspx?c=A090707_173619_h obby-domov_mce
Sobota, 30. června 2018 - 20:51:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5757
Registrován: 11-2009

SK-RTTS WLAB 51 56 70-40 065-1
DOM. ST. KOŠICE
Neděle, 01. července 2018 - 13:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 3-2011
Union pacific: nemáte sfotenú aj tabuľku revízií? ďalšie WLABy tam neboli?
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pondělí, 02. července 2018 - 23:08:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5758
Registrován: 11-2009
Fero: zdravím, k tomu vozu :

stačí ? [wink]
Jinak tam stojí ještě tři lůžka, jak bude čas na zpracování, zašlu ....
Úterý, 03. července 2018 - 10:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 2-2005
Union_pacific: nevíte proč tam jsou a k čemu budou sloužit? Tak jako stojí v Kolíně u Junior Marketu, také by mě zajímalo, na co je mají.
Úterý, 03. července 2018 - 16:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 3-2011
Union pacific: Vďaka za foto. Poslal som aj mail.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Středa, 04. července 2018 - 08:56:39  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72848
Registrován: 4-2003
Nové stránky jsou vcelku slušné, ale proč sakra ignorují, že na trasách vlaků existuje taky něco jako Brno, když už tam nejde mít jednoduše (i) přehled vlaků nebo mapku, která vcelku fungovala, když ji zrovna někdo nezvoral? Podle všeho tam autor nacpal akorát trasu EC do Varšavy. [ko]
Navíc ve většině prohlížečů nefunguje posuvník a celkově to funguje prapodivně. [crazy]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Neděle, 08. července 2018 - 22:27:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1997
Registrován: 1-2007
Biftečky nejdražší položka na menu a bez omáčky [uhoh] Od Asociace kuchařů a cukrářů ČR bych tedy čekal, že za toto se nepodepíší (když omáčka je grunt [happy]). Jak říká "Zdeňa" - "To je suché jako cesta." [biggrin]

Jinak za mě, i chuťově, zatím nejslabší menu. Obzvláště na to, že to má být oslava 100. let výročí Č(S)R[satan]

(Příspěvek byl editován uživatelem Páňula.)
Vše je jen o lidech. Železnice nevyjímaje.[kladivo]
Úterý, 10. července 2018 - 08:03:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 5-2010
Nové stránky jsou vcelku slušné, ale proč sakra ignorují, že na trasách vlaků existuje taky něco jako Brno, když už tam nejde mít jednoduše (i) přehled vlaků nebo mapku, která vcelku fungovala, když ji zrovna někdo nezvoral? Podle všeho tam autor nacpal akorát trasu EC do Varšavy.
Brno a jiné stanice se tam dají naklikat, ale jestli s tím máte problém, tak jim napište zpětnou vazbu [happy]
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Mladějov
Středa, 11. července 2018 - 11:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12581
Registrován: 3-2007
No, MZ není sám, kdo vidí tuhle verzi stránek jako nepovedené a jako "klikací závod pro krysy".
Jednoduchá mapka by posloužila lépe.

Za mne také nejslabší menu. Uzená plec - no kdyby přesně to, co je na fotce, nosili lidem někde v restauraci, tak jim to hoděj zpátky.
Bryndzové halušky bych klidně zkusil, ale porce na pět lžic za dvě kila - to si někdo spletl s ochutnávkou ??
Středa, 11. července 2018 - 13:29:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 5-2010
Bryndzové halušky bych klidně zkusil, ale porce na pět lžic za dvě kila - to si někdo spletl s ochutnávkou ??
Mně teda přijde cena 139 Kč (happy hour) za 340 gramů docela v pohodě. Nedávno jsem si dával v restauraci v Demänovskej dolině halušky dokonce za 6,50 €. A objemově nějakých 250 gramů, jestli si to dobře vybavuji.

V jedné lepší restauraci v Brně (Skanzeen) mají halušky 300 gramů za 129 - 139 Kč. Okay, zatím jsem neotestoval halušky od JLV, přesto na první dojem cena a množství je docela rozumné.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Středa, 11. července 2018 - 14:11:41  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72853
Registrován: 4-2003
Miropiro:
Kde naklikat, jak? Někde jinde než tady?

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Mladějov
Středa, 11. července 2018 - 14:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12587
Registrován: 3-2007
Tak tak, to Brno tam prostě není, ačkoli je na jedné ze dvou tratí, kde jezdí nejvíc jídelních vozů [crazy]
Mladějov
Středa, 11. července 2018 - 14:23:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12588
Registrován: 3-2007
Ad halušky JLV - a je to úplně suché, tam je někde bryndza ? Já teda neberu tady strašně oblíbené srovnávání s "lepšími restauracemi", protože je fakt rozdíl ohřát hotové jídlo (JLV) anebo ho uvařit a mít k němu všechny náležitosti (třeba tu bryndzu, jindy čerstvou zeleninu ap.)
Středa, 11. července 2018 - 15:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1413
Registrován: 5-2010
Ad halušky JLV - a je to úplně suché, tam je někde bryndza ?
Podle fotky (vida, už tu byla) to na pět lžic nebude ...
MZ: No nikde jinde než tam fakt ne [kladivo] Už jsem jim na to zpětnou vazbu napsal, ale loudají se s odpovědí ...
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pezos
Středa, 11. července 2018 - 19:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 4-2014
Martin_zlivský:
"Miropiro:
Kde naklikat, jak? Někde jinde než tady? "
Pravda, naklikat ne. Musí se to napsat - a to přesně včetně diakritiky (třeba Břeclav) [crazy]
Čtvrtek, 12. července 2018 - 13:14:52  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72854
Registrován: 4-2003
Tak tohle jsem skutečně nečekal a ani nezkoušel. [crazy] Který pako tu stránku proboha tvořilo a přebíralo? To snad ani středoškolák v rámci seminárky by to neudělal tak pitomě. [sad]
Ta myšlenka není v zásadě úplně blbá, ale to už si spíš měli domluvit implementaci do vyhledávače ČD. Tady to stejně bude hledat málokdo a když už náhodou jo, tak tohle ho od informací dokonale odstaví. [uhoh]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 13. července 2018 - 08:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 5-2010
Tak zpětná vazba přijata: Předvýběr stanic ve vyhledávači vyměnili - jsou tam všechny velké stanice a dopravní uzly ... uff[ok]
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pátek, 13. července 2018 - 10:42:08  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72857
Registrován: 4-2003
No to teda čumím. [coze] Že by se přece jen na JLV pohly ledy a začaly se dít zázraky? [andel]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Issi
Sobota, 14. července 2018 - 11:08:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 12-2007
Martin_Zlivský
Jo, ten byl "dobrej"!
[ok]
Neděle, 15. července 2018 - 19:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 10-2008
Zdravím přátelé, trošku odlehčím atmosféru. Vyrazil jsem se projet jednotkou Thalys [happy] Snad nebude vadit link na video [vypravci]

Thalys (2018)
Najdete mě i na facebooku
https://www.facebook.com/jidelaky
Neděle, 22. července 2018 - 10:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2017
V jídelních vozech EC byla klimatizace nastavená jak v ledničce, asi záměr pro krátký pobyt ve vozech ? Je z toho pěkná angína [masinka] Až v Railjetu bylo ve voze "normálně". Jinak obsluha a ceny [ok]
Sobota, 04. srpna 2018 - 05:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 5-2006
Rikin:
"Union_pacific: nevíte proč tam jsou a k čemu budou sloužit? Tak jako stojí v Kolíně u Junior Marketu, také by mě zajímalo, na co je mají."
No v Kolíně už nestojí, teď stojí ve Veselí n.L. a na jednom se docela dělá. Nevíte někdo co s němi zamýšlí?
Neděle, 05. srpna 2018 - 08:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83
Registrován: 12-2014
Radan: Dobrá otázka. [ok] Víme,ale neprozradíme. [angry]
Neděle, 05. srpna 2018 - 13:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2927
Registrován: 9-2003
Radan_stift: Děláš Zagorku [biggrin] ?
NOBLE BRICKS
Pondělí, 06. srpna 2018 - 11:25:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 5-2010
České dráhy přestaví restaurační vozy na další bistra, zatím počítají s devíti
Já asi něco nechápu, ale proč se v článku píše:

„Počítáme se zachováním nabídky jídel a nápojů ve stejném rozsahu jako dnes, dokonce díky rozšíření vybavení kuchyně o moderní techniku, jako je konvektomat, by se měly možnosti kuchyně ještě rozšířit. To, co je tedy pozitivně hodnocené na našich restauračních vozech, chceme zachovat, ve větší míře se ale prosadí koncept servírování občerstvení na místa cestujících,“
Konvektomaty přece už dnes v jídelácích jsou, tak v čem je to tady nové?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pondělí, 06. srpna 2018 - 14:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3311
Registrován: 9-2007
No to je "krása".. v jedničce servis na místo ještě chápu, ale jídelní vůz beru i jako společenské prostředí, kde se můžu sejít s přáteli a dát si jídlo ve vzdušném prostředí. Já chápu, že je třeba uvažovat ekonomicky, ale dát si svíčkovou ve stísněném prostoru moderních velkoprostorů nebo na kolenou v Bmz je teda fakt výhra. [crazy] No jo, my prostě nemůžeme jít stejnou cestou jako všichni ostatní dopravci v Evropě, kteří experimentovali podobně a nakonec sami zjistili, že to je kravina a takový koncept se nikdy neosvědčí. Už se těším, až si budou cestující sedat s jídlem do jedničky v domnění, že to je jídelna. Stejně, jako se tomu děje i dnes v případě ARmpee. To je zase spolu s těmi pevně spojenými "půljety" místo klasických vozů po dlouhé době krok úplně mimo....

A konvektomaty v jídelních vozech samozřejmě jsou i dnes.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 14:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3136
Registrován: 4-2007
Vantju: Dráhy potřebují jedničky a jídeláků mají pro jejich potřeby až moc.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 15:03:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 7-2017
DJ: Jídeláků je moc? To si nemyslím... díky jídelákům člověk odpustí (ze zkušenosti) mnohé [happy] Chápal bych tahle bistra na Ex6 (Mnichov, místo spíše neřazených vozů Alexu) nebo na Ex7 do Lince, ale na Ex2, kterou ČD v komentáři jako jednu ze dvou relací (druhou neprozradily) potvrdily? [crazy]

Na mě to působí jako zoufalá snaha někde získat aspoň nějakou jedničku navíc za každou cenu.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 15:48:09  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72871
Registrován: 4-2003
Půljednička je na většinu relací nevhodná a ve společnosti s bistrem je k hovnu tak nějak ze své podstaty, pokud nebudou ceny doplatků do 1. třídy výrazně zvýšeny. [crazy]

Na pár vlaků na Linec by se sice 1,5 vozu 1. třídy naplnilo (1 vůz bez 2 služebních kupé pravidelně nepostačuje), ale na většině spojů by to bylo naopak zbytečně moc (a půl vozu pro změnu málo). Ono i na Mnichov se pravidelně ukazovalo, jak je ten koncept vozu AR neuchopitelný. Nasazení něčeho jako AB/AR má smysl snad na pár doplňkových spojů, ale to je pak docela drahá hračka. Pro začátek by stačilo si z Aee nedělat sklad. [wink]

Taky mohlo nějakou pomazanou (namazanou) hlavu po provaru s Railjety (kde je koncepce dost podobná a většinou moc nefunguje) napadnout, že správnou cestou je povinná rezervace míst (nejlépe rovnou i v jídelní části), aby byl nevhodný zájem cestujících správně regulován. [kladivo]
Nebo je to opět jen nějaký štěk do úteru, aby se něco dělo, a bude zase klid. Ostatně i o rekonstrukci pojízdné chaty (WLABmee) je ticho po pěšině - a že ty kraksny by kompletní přestavbu (když ne rovnou autogen) potřebovaly jak [cunik] drbání.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pondělí, 06. srpna 2018 - 16:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3137
Registrován: 4-2007
Tantin27: Ano pro reálnou potřebu mají JV až moc. 15x WRmz815/817, 21x WRmee814/816 je pro potřeby ČD zbytečný luxus, důkazem budiž pronájem tří ZSSK recipročně za ARpeer.

V turnuse je totiž teď 8 z 10 WRmz815, 2 z 6 WRmz817, 12(13 i se soupravou za pendolino, které se vrátí/vrátilo) z 18 WRmee814/816, 3(4) z 6 ARmpee832 a 3 WRmee814/816 jsou na Slovensku za ARpeer.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 16:29:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 786
Registrován: 7-2017
DJ_la_défense: Aha, myslel jsem, že WRmee je jenom 15 a ono jich je 18. Pokud se tedy už nebude půjčovat na Slovensko, potom to těch 9 i s rozumnou rezervou vyjde (takže by se asi stále daly půjčovat 3 jedničky ze Slovenska výměnnou za 3 jídeláky...).

MZ: Opravdu by se bistro neuživilo aspoň na té Ex6 (obě větve)?
Pondělí, 06. srpna 2018 - 16:59:53  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72872
Registrován: 4-2003
Tantin27:
"Opravdu by se bistro neuživilo aspoň na té Ex6 (obě větve)?"
Bistro asi jo. Ale co s tou druhou částí vozu? Leda by to bylo nějaká BRmpee, to by mi smysl dávalo.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pondělí, 06. srpna 2018 - 17:02:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3312
Registrován: 9-2007
Uživily, ale tolik vozů není a 1,5 jedničky je spíše moc a 0,5 jedničky je zase naopak málo. Na Cheb by bylo super posílat celou hospodu (tři by se našly), ale koncepce pojízdné gastronomie je holt jiná (minibary). No a na Mnichov je to podobně složité, s rozdílem, že tolik jídelních vozů, kolik je souprav, ani není.

Líbilo by se mi nasazování AR/WR na Ex7, ale (vhodných) vozů je málo a opět by to bouralo koncepci. Tak snad za pár let, kdy už to bude kritizované i ze strany veřejnosti, která i teď často očekává jídelní vozy na všech dálkových vlacích, se jídelní vozy mimo hlavní relace (SRN-AT-PL-SK) objeví také. Při jízdní době čtyři hodiny sice minibar stačí, ale možnost dát si teplý oběd je prostě něco jiného a každým rokem se více a více ukazuje, že pro mnoho lidí to je nezbytná součást cesty.
Pondělí, 06. srpna 2018 - 18:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 7-2007
Martin_zlivský: ... Ostatně i o rekonstrukci pojízdné chaty (WLABmee) je ticho po pěšině ...

Odkudsi prosákla informace, že ČD v tichosti připravují jejich prodej (nevím komu). ČD s nimi provozují pouze trasu do Krakova asi 8 měsíců v roce, ostatní pronajímají WGS ... . Vzhledem k výhledu potřeb pro příští GVD je již nejspíš nebudou potřebovat vůbec.
George_couser
Pondělí, 06. srpna 2018 - 21:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4701
Registrován: 9-2006
Uživily, ale tolik vozů není a 1,5 jedničky je spíše moc a 0,5 jedničky je zase naopak málo.

Proto nové ARmpee budou mít cca 40 míst k sezení...
Úterý, 07. srpna 2018 - 09:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1436
Registrován: 5-2010
ale možnost dát si teplý oběd je prostě něco jiného a každým rokem se více a více ukazuje, že pro mnoho lidí to je nezbytná součást cesty
V tomto směru je zajímaví, že u žlutých to asi lidem moc nevadí [happy] Ale je fakt, že i známá, pro kterou jsem nedávno pořizoval jízdenky do Prahy z Brna, tak při jedné cestě zpět jednoznačně preferovala ČD, protože se chtěla ve vlaku naobědvat. A moc dobře věděla, že ve žlutém prostě plnohodnotný oběd nebude ...
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Úterý, 07. srpna 2018 - 10:27:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8783
Registrován: 8-2012
každým rokem se více a více ukazuje
Jestli ono to nebude spíš přání otcem myšlenky.
Kdyby to byl takový sukces, tak se jídelní vozy nebudou dotovat, ale naopak se dodavatelé budou prát o frančízu...
Že je koncepce bistrojedničky blbost, o tom samozřejmě žádná. Ale je to zřejmě buď tohle, nebo nic - nikdo to prostě nezaplatí.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Bkp
Úterý, 07. srpna 2018 - 11:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7987
Registrován: 8-2003
Mě ta koncepce nevadí, lepší než tahat polovyužitou jedničku a ne moc využitej jídelák.
Holt doba se mění a éra pár elitních vlaků je ta tam a s ní i z vyplývající postavení jídelních vozů.
WLABmee žádná škoda, Krakov bude muset v horizontu několika let plně přejít do denního cestování, nebo zanikne úplně.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Úterý, 07. srpna 2018 - 11:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12073
Registrován: 5-2004
"Krakov bude muset v horizontu několika let plně přejít do denního cestování, nebo zanikne úplně"

Zatím to teda vzhledem k vyprodání na zánik pro nezájem nevypadá.
Úterý, 07. srpna 2018 - 14:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3313
Registrován: 9-2007
Není, obsazenost jídelních vozů v roce 2008 si pamatuji (stejně tak i jejich úroveň) a opravdu je současná obsazenost, oblíbenost a popularita jídelních vozů někde úplně jinde. Jen se jejich počet bohužel nijak nezvyšuje a je jasné, že jídelní vůz nelze nedotovat, když jediná možnost, jak jídelní vozy generují příjem, je prodej jídel.

No a je velmi snadné si domyslet, co vše se z té ceny 139 Kč za řízek s brambory musí zaplatit - samotné suroviny, náklady na jeho logistiku, náklady na přípravu, náklady na personál a ještě náklady na provoz vozu včetně jeho údržby. Zda to vše dokáže zaplatit i osazenstvo na EC Slovenská strela (kde je dle mého pozorování asi největší poptávka po jídelním voze, prakticky každý den je ve WRmz narváno) je otázka, na kterou odpověď neznám, ale tipnu si, že ne.

Na druhou stranu, jak jsem už psal, jídelní vozy jsou dnes pro mnoho lidí součástí jejich cesty vlakem a věřím, že se podílí na zvyšování počtu přepravených osob ve vlacích. Tak co teď, zaslouží si tahle služba dotace, nebo se ceny jídel zvýší na úroveň, aby se pokryly náklady a teplé jídlo ve vlaku zdraží natolik, že o něj přestane být zájem a služba se svou popularitou vrátí do roku 2008? [happy]
Úterý, 07. srpna 2018 - 14:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8787
Registrován: 8-2012
opravdu je současná obsazenost, oblíbenost a popularita jídelních vozů někde úplně jinde
Ale tak před deseti lety jezdily špajzáky jen kvůli vyrovnávkovým kevům a když tam někdo vlezl dostal jasně najevo, že personál akorát obtěžuje... bylo by smutné, kdyby to bylo stejné anebo ještě horší.
je jasné, že jídelní vůz nelze nedotovat
Aha. No právěže řízek za 139 samozřejmě ten jídelák nějak naplní, ale ekonomicky je to furt propadák. Takže buďte rád, že se to udrží aspoň někde a v omezeném rozsahu ARpeer, nebo taky nemusí být nic. Nevím, co je na tom k nepochopení.
se podílí na zvyšování počtu přepravených osob ve vlacích
Aha. No comment.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 07. srpna 2018 - 14:49:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 789
Registrován: 7-2017
TH: No, v mém případě to tak je, několikrát jsem jel trochu jinak, abych mohl jet vlakem s jídelákem, protože to ušetří spoustu času (při cestě na jih/západ i peněz) a zároveň je to fajn zpestření.
Úterý, 07. srpna 2018 - 14:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3145
Registrován: 4-2007
T.H. Já souhlsím, ale myslím, že Vantju má pravdu, že lidi jezdí někde víc vlakem i kvůli špajzu. Vidím to i u sebe v okolí, že se lidi ptají, jestli tam jede jídelák, že by si cestou dali něco teplýho k jídlu, na druhou stranu, zase takovej zázrak to nebude.

Myslím, že špajz jako hospoda má cenu tam, kde se pravidelně plní jednička. To znamená Ex3 a Ex5. Možná odpolední z Prahy Ex1 a Ex2, ale jinak to je vše. Třeba expresy na Cheb a České Budějovice i dobou jízdy na jídelní vůz+1.třída nejsou a tam by teda ty bistra mohly vyhovovat.
Úterý, 07. srpna 2018 - 17:28:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2932
Registrován: 9-2003
Já taky jezdím téměř výhradně vlaky se špajzákem (s výjimkou nočních) a nechávám v nich nemálo peněz ale obávám se, že nikdo z nás tady diskutujících na K-R nebude typickým cestujícím. Třeba nevěřím, že bych někdy ve špajzáku potkal konzumujícího Wölfchena (leda by tam platila polorežimka).
NOBLE BRICKS
Úterý, 07. srpna 2018 - 19:12:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 7-2007
Petr_vlček:
""Krakov bude muset v horizontu několika let plně přejít do denního cestování, nebo zanikne úplně"

Zatím to teda vzhledem k vyprodání na zánik pro nezájem nevypadá."

No, vypadá - nevypadá. Vyprodanost je jen v sezoně, co s kvalitními lůžkovými (lehátkovými) vozy ve zbylé měsíce? Mimo sezonu jsou prakticky nevyužitelné a i jejich sezonní denní proběh vzhledem k pořizovací ceně a tržbám nebude žádný zázrak. Nebýt místy katastrofální stav trati v Polsku (ale už se to zlepšuje), tak to nakonec z Prahy do Krakova Pendolíno (ČD nebo PKP) zvládne pod 5 hodin ...
Bkp
Úterý, 07. srpna 2018 - 22:16:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7989
Registrován: 8-2003
Přesně tak, v Polsku právě probíhá modernizace trati Katovice - Krakov a odbočné Osvětim - Trzebinia, což za nějaké dva tři roky srazí jízdní dobu Ostrava - Krakov na dvě hodiny, což při navázání na vhodný vlak, dostane jízdní dobu Praha - Krakov kolem pěti hodin, což při pětisetkilometrové vzdálenosti je vcelku akceptovatelné (viz. třeba Budapešť), resp. akceptovatelnější než nějaký noční vlak.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 12:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 960
Registrován: 6-2002
Je neskutečné, co může napáchat “expert” na nepravém místě. Myslel jsem, že po objednávce předražených málokapacitních průchozích Škodajetů bez bistra mě hned tak nic nepřekvapí, ale pěkně jsem se mýlil. Stejně jako s mým tvrzením, že překopávat WRmee 816 na bistrojedničku je nereálné a teď si musím sypat popel na hlavu.
Odpovědní elementi na ČD opravdu vymysleli unikát. Ať se mi nikdo z ČD nesnaží tvrdit, že mít uzavřený oddíl bez nástupních dveří je bezpečnostně v pořádku. Samozřejmě znám vozy, co mají jen jeden nástupní prostor, ale v těch zase před případným únikem do bezpečí nebrání tři příčky s dveřmi a úzké hrdlo kolem bistrovýdejny.

Pokud je pravda co napsal Georg_couser o kapacitě 40ti míst v 1. tř., bude muset být několik sedadel i v zadní části nynějšího bistrooddílu, který tedy zanikne. Konstrukce vozu je taková, že s kuchyní nelze hýbat - aspoň se na to teda vymlouvaly Vrútky a vzniklo to co vzniklo. Do nynější jídelny se určite 40 sedadel nevejde, vizualizace jich ukazuje cca 32. Vznikne tak vlastně vůz 1. tř., kde je v části krabice s výdejním pultíkem (nikoliv barem) pro výdej občerstvení/jídel servírovaných na místo a na konci minioddíl jedničky se vstupem do vozu. Dokonalý průchoďák doplněný exhalacemi z bistra - únik par do jídelny při vaření je naprosto běžná věc, podpořená nefunkční (neexistující) nouzovou ventilací např. při stahovačkách. Sice tam bude stěna, ale nemyslím si, že systém větrání je rozdělen na kuchyň/jídelna.
Taky by mě zajímala poptávka po jídlech v plastových obalech na místo ve vlaku. Pokud nebudou tyto vozy řazeny do souprav s Bdmpee nebo Bdpee, automaticky jde o servírování na klín a s tím spojené neduhy. Ale třeba mě manažeři ČD přesvědčí, že to je přesně to, po čem ve vlaku toužím.

Zatím jsem nikde nevyčetl, kolik tato sranda bude stát, ale levné to nebude. Už rekonstrukce ve Vrútkách byla za cca 35 mil. Kč/vůz. Ani bych se nedivil, kdyby se výsledná cena rekonstrukcí přiblížila ceně nového vozu.
Ještě by to mohla dělat stejná firma co zbastlila pendolina, když jde vlastně jen o přestavbu interieru a dílo bude dokonáno.

Mj. stejně dlouho jako výběrko na úpravu WRmee trvá i výběrko na WLABmee. Tipuji, že s nabídkami na rekonstrukci se zrovna pytel nerozthl (stejně jako u úprav WRmee), a když se většina vozů půjčuje na Slovensko ZSSK, možná už žádná rekonstrukce není ani potřeba...
Čtvrtek, 09. srpna 2018 - 12:31:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2001
Registrován: 9-2003
Kubze - ve všech bodech máte pravdu.