Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Historie železnic » Archiv diskuse Historie železnic do 17. 08. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Historie železnic do 17. 08. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 15. srpna 2017 - 11:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2017
Cogwheel:
"V době nedávných veder jsem si v antikvariátě koupil knížku "Horká země": http://www.spalena53.cz/horka-zeme/ Byla zpracována v době politického uvolnění okolo r. 1968 (stihla vyjít r. 1969, obsahuje i pěkné ilustrace od Neprakty). Byla určena zejména pro naše experty, vyjíždějící pracovat do tropických zemí. Je velmi poučná, nejen z hlediska zdravotnické prevence v horkém klimatu, ale i jak by měl Evropan (odborník, montér, ale třeba i diplomat) vycházet s domorodci odlišných kultur a náboženství. V dnešní době, preferující "multikulturalismus" už taková kniha nevyjde - ledaže by byla náležitě "zcenzurována". [sad]"

Díky za tip, objednáno... [wink]
Úterý, 15. srpna 2017 - 11:30:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 7-2017
Bram 7480: Názor veřejnosti na vývoj v dekolonizovaných zemích je typickým případem nesprávných závěrů z probíhajících procesů.

Většina mocností vypadla z kolonií v 50. a 60. letech téměř ze den na den, aniž by dali šanci místním naučit se spravovat stát. Proto se často chopily moci ty nejhnusnější a nejzkorumpovanější figury, což korporacím i vyspělým státům vyhovovalo - často jim pomáhaly k moci právě z tohoto důvodu. Tam, kde bylo/je něco, co stojí z hlediska kšeftu za řeč (suroviny, zemědělská monokultura), tam si bývalé metropole své zájmy posichrovaly. Když se někde objevili schopní domácí vůdci (třeba Patrice Lumumba v Kongu nebo Muamar Kaddáfí v Libyi), tam si to pojistily podvratnou činností a násilím.

Obecně platí, že v zájmu ředitelů zeměkoule je v takových zemích buď spolupracující věrchuška nebo chaos. Když se objeví někdo, kdo se z tohoto rámce vymyká, dopadne jako ti výše jmenovaní.

To nesprávné zobecnění spočívá v tom, že ti "černoušci" mají neschopnost vládnout si sami vrozenou.
Cogwheel
Úterý, 15. srpna 2017 - 12:59:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4960
Registrován: 1-2012
Dovolím si poněkud nesouhlasit. Od svých blízkých znám příběh českého rybářského odborníka, který v rámci nějakého tehdejšího projektu rozvojové pomoci zhruba před 50 lety odjel do bývalého Belgického Konga. Šlo o to, naučit místní obyvatelstvo stavět a udržovat rybníky a chovat v nich vhodné druhy ryb - nejen pro obživu domorodců, ale i pro trh. Výstavba rybníků a zřízení rybníkářské farmy ještě bylo úspěšné (byla k dispozici technika i pomocné síly z Československa), ale pak expert posléze zůstal v místě sám, aby tamní černochy naučil rutinně pečovat o rybniční hospodářství. Ale bylo prakticky nemožné "po dobrém" donutit domorodce systematicky zcela jednoduše pracovat. Spíš si hleděli toho, kde co ukrást, rozbít, poškodit, aby nemuseli nic dělat. Takže ten dobrák z Evropy raději "oddřel" všechny nutné práce na rybářské farmě víceméně sám, bez pomoci místního obyvatelstva. Ani "náčelníci" či místní úřady mu nepomohly. Po uplynutí sjednané doby kontraktu se vrátil vyčerpaný a psychicky zničený do Československa a chátrající rybníkářskou farmu v Kongu zanechal podléhající postupnému zmaru.
Podobně si lze vzpomenout, v jakém tech.stavu byla po pouhých několika letech provozu vozidla a vůbec celý systém trolejbusové dopravy v Kábulu, který tam Škodovka "na klíč" postavila ještě léta před sovětskou intervencí, Talibanem apod. Byla tam také snaha vyškolit domorodce v údržbě trolejbusů i trakčního vedení - veskrze marná a zbytečná. [sad]
Úterý, 15. srpna 2017 - 13:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7483
Registrován: 4-2003
dědek hank:Většina mocností vypadla z kolonií v 50. a 60. letech téměř ze den na den, aniž by dali šanci místním naučit se spravovat stát.

Ty mocnosti z kolonií nevypadly jen tak od sebe - jak Velká Británie, tak i Francie byly po druhé světové válce natolik oslabeny, že nebyly schopné čelit oprávněnému zájmu lidí v koloniích se osamostatnit. Jenže místní vůdcové zapomněli na jednu věc: Zbourat cokoliv je většinou jednoduché a relativně rychlé, ale postavit místo toho něco funkčního, je naopak velmi složité a zdlouhavé.

To nesprávné zobecnění spočívá v tom, že ti "černoušci" mají neschopnost vládnout si sami vrozenou.

To je akorát podsuv dědka hanka, nic jiného. To zde ani nikdo netvrdí. Prostě dědek hank má všeobecně platný správný světonázor a basta [biggrin].
Úterý, 15. srpna 2017 - 13:28:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3496
Registrován: 9-2005
Zbourat cokoliv je většinou jednoduché a relativně rychlé, ale postavit místo toho něco funkčního, je naopak velmi složité a zdlouhavé.

No a nebo naopak nic nestavět a využívat techniku kolonistů domrtě. Krásný případ je Jáva a její cukrovary se zařízením, za něž by se se lecjaké technické muzeum nemuselo stydět. Bohužel, po třech letech od mé návštěvy musím konstatovat, že jsem tam tehdy byl opravdu za minutu dvanáct. S tím rušením a likvidací se opravdu, na úkor nových centrálních státem stavěných cukrovarů, pohlo [sad] Holt nic není na věky...
Pár obrázků ode mne...
Úterý, 15. srpna 2017 - 15:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14329
Registrován: 5-2002
DH: aniž by dali šanci místním naučit se spravovat stát
Z toho mj. plyne, že místní ji přinejmenším v danou chvíli neměli...

Bram: nebyly schopné čelit oprávněnému zájmu lidí v koloniích se osamostatnit
Sebevětší oprávněnost ovšem neomlouvá způsob provedení v podobě hrrr-osamostatnění, kdy se preferuje rychlost nad udržitelností. Aneb opět "revoluce požírá své děti", tentokrát v rovině ekonomické.
Úterý, 15. srpna 2017 - 15:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 7-2017
Cogwheel 4960: To belgické Kongo je obzvlášť smutný případ. Jeho koloniální historie začala tím, že ho v r. 1885 dostal jako osobní majetek král Leopold II. a výsledkem 23 let jeho šafářování bylo nejméně 5, ale možná až 20 miliónů mrtvých. Ale ani následující koloniální správy ani vlády samostatného státu se k vlastním lidem nechovaly o moc líp. Území je moc velké a moc bohaté na zdroje a chaos za účasti všelijakých nájemných dobrodruhů se zřejmě jevil jako nejlepší způsob, jak z něj ty zdroje ždímat. Což se děje dodnes a místní lidi jsou to poslední, co někoho zajímá, s patřičným dopadem na jejich mentalitu.

Nikdo z nás si neumí představit, jak by se choval a jaké by měl životní postoje, kdyby byl součástí páté generace lidí v řadě za sebou, jejichž životy mají pro vládce nulovou hodnotu.
Úterý, 15. srpna 2017 - 16:10:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 7-2017
Bram: To nebylo míněno osobně, ale na základě svých zkušeností si nemohu pomoci. V poslední době mě děsí, když někteří i dost vzdělaní Češi v řídících pozicích se na některé své mimoevropské obchodní partnery usmívají, nechávají se od nich hostit a berou od nich dárečky a za zády pak o nich mluví jako o "těch čmoudech"... Pořád přežívá názor, že když někdo není bílej, neumí řídit ani kurník, natož fabriku nebo stát. A přitom většina "těch čmoudů", které jsem při práci na Středním Východě potkal, měla evropské nebo americké vysoké školy a ve svých fabrikách evidentní výsledky. Na druhé straně, o naší vlastní schopnosti řídit hospodářství svědčí fakt, jak jsme s ním po roce 1989 naložili.

(Příspěvek byl editován uživatelem dědek_hank.)
Úterý, 15. srpna 2017 - 17:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 952
Registrován: 6-2016
Dovolil bych si připomenout podporu SSSR a lidově demokratických států tomu "národně osvobozeneckému hnutí". Výsledkem vyhnání kolonizátorů bylo nastartování kmenových válek, vzájemného vyvražďování a hospodářský propad. A založení Univerzity 17. listopadu v Praze, kde "afričtí studenti" studovali jak zařídit ve svých zemích ten úžasný socialismus...
Někteří zdejší diskutéři by si mohli pamatovat i válku v Angole (konec 70) a "fond solidarity", na který bylo nutné přispívat z výplaty ... S mými spolupracovníky jsme se tehdy tázali:"Kolik nábojů spřátelené ráže si jim zaplatil"?
Úterý, 15. srpna 2017 - 19:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2464
Registrován: 1-2006
Nikdo z nás si neumí představit, jak by se choval a jaké by měl životní postoje, kdyby byl součástí páté generace lidí v řadě za sebou, jejichž životy mají pro vládce nulovou hodnotu.

Na to stačí si zajet do ex-CCCP.
Úterý, 15. srpna 2017 - 19:52:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 7-2017
honzaklonfar:
"
Někteří zdejší diskutéři by si mohli pamatovat i válku v Angole..."

Nejen to, jsem z papírenské branže a znám lidi, kteří se zúčastnili toho slavného Pochodu smrti z Alto Catumbela v r. 1983...
Úterý, 15. srpna 2017 - 19:59:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2017
Hele mě je na salámu co se děje v nějakém Bubákově, zatím si neumíme ochránit ani Pevnost Evropu, tím by jsme měli začít. Jo, samozřejmě proaktivní řešení přímo v místech odkud ty problémy vyrážejí, plus to další. Když si tihle cestující inženýři, doktoři, vědci a kosmonauti umí poradit se svým chytrým telefonem, určitě by zvládli udržet i ty rybníky v Kongu.

To je železniční historie tak chudá, nebo už vyčerpaná, že se tu řeší tohle ?
Úterý, 15. srpna 2017 - 20:23:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7484
Registrován: 4-2003
Hajnej:Sebevětší oprávněnost ovšem neomlouvá způsob provedení v podobě hrrr-osamostatnění, kdy se preferuje rychlost nad udržitelností. Aneb opět "revoluce požírá své děti", tentokrát v rovině ekonomické.

Vysvětluj ale někomu z revolucionářů, že by se měl krom bourání naučit i budovat. Jsem zvědav, jak budeš úspěšný, mám obavy, že v lepším případě dopadneš tak, že budeš tvrdnout měsíce nemytý v nějaké malé smradlavé kobce a čekat na milost či osvobození, nebo to s Tebou revolucionáři provedou rychleji a pak už Ti to bude všechno jedno.


dědek hank: To nebylo míněno osobně, ale na základě svých zkušeností si nemohu pomoci.

Jakých zkušeností?

V poslední době mě děsí, když někteří i dost vzdělaní Češi v řídících pozicích se na některé své mimoevropské obchodní partnery usmívají, nechávají se od nich hostit a berou od nich dárečky a za zády pak o nich mluví jako o "těch čmoudech"...

Tohle ale přeci vůbec neobhajuji, natož abych se něčeho takového zúčastňoval.


Pořád přežívá názor, že když někdo není bílej, neumí řídit ani kurník, natož fabriku nebo stát.

To říká nejspíš jen pár ješitných oslů, kteří si potřebují dokázat, že jsou nejlepší a tady mají možnost se velmi snadno odlišit.


Na druhé straně, o naší vlastní schopnosti řídit hospodářství svědčí fakt, jak jsme s ním po roce 1989 naložili.

Dovolil bych si tvrdit, že i přes šílené rozkrádačky zejména za ministrování a posléze premiérování Václava Klause, to nakonec dopadlo velmi dobře. Mohlo být více modelů privatizace toho typu, která proběhla ve Škodě Mladá Boleslav a méně privatizací českou cestou, která poslala v naprosté většině případů podniky ke krachu. Ale s podniky typu ČKD Lokomotivka, Liaz a pod. by nepomohl ani silný investor i kdyby měl zájem prodělat po finanční stránce kalhoty.
Středa, 16. srpna 2017 - 08:43:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 7-2017
Pojďme raději obrátit list.

Po prvním přečtení Zeithammerových dějin KND mě zaujala Vlkýšská dráha, tj. dnešní lokálka Nýřany - Heřmanova Huť. Zmínky o ní v knize končí rokem 1906, kdy byla huť prodána sklárně Stölzle. Jaký byl další vývoj dráhy? V knize je ještě zmínka, že omezená veřejná doprava byla zavedena v letech 1906 - 1908, ale zcela zveřejněna byla dráha až v r. 1920. Co bylo dál? Existuje k tomu nějaká dostupná literatura?
McBain
Středa, 16. srpna 2017 - 10:06:06  
Administrátor
Číslo příspěvku: 25477
Registrován: 5-2002
dědek_hank:
"Pojďme raději obrátit list.

Po prvním přečtení Zeithammerových dějin KND mě zaujala Vlkýšská dráha,"

Mě tam hlavně zaujalo, jak věcně popisuje vývoj hutnictví na Kladně s tím, že zdejší defenzíva tam začala už s první republikou a tím, že velká část odbytišť se rázem ocitla za hranicemi nového státu. A že korunu tomu dali soudruzi s naprosto předimenzovanou Dříní (která dnes paradoxně jako jediná alespoň částečně funguje, a to díky soukromému kapitálu /Moravia Steel/). A že tím pádem kauza Stehlík už byla jen taková nevyhnutelná třešnička na dortu a zlatá rána z milosti.
Cogwheel
Středa, 16. srpna 2017 - 10:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4963
Registrován: 1-2012
Na neoficiálních stránkách obce Heřmanova Huť je tato maličká fotka z tamních železáren: http://mujweb.cz/her.hut/soubory/fotogalerie/h001.jpg
T4783363
Středa, 16. srpna 2017 - 11:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 2-2006
Hank: vybavím si dvě brožurky k různým výročím provozu. Co předcházelo zavedení veřejného provozu popisuje i aktuální Tulák po drahách.
Středa, 16. srpna 2017 - 12:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 7-2017
T4783363:
"Hank: vybavím si dvě brožurky k různým výročím provozu."

Neměl bys prosím přesnější citaci? Ideálně ISBN nebo aspoň kdo je vydal...
T4783363
Středa, 16. srpna 2017 - 14:20:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 2-2006
Určitě jo, ale až po neděli, nemám je doma. Třeba mě do té doby někdo předběhne. Jedna z nich je asi předrevoluční, druhá je cca z roku 2000.
Středa, 16. srpna 2017 - 15:34:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 7-2017
T4783363: Děkuji předem. [wink]
Středa, 16. srpna 2017 - 16:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 7-2017
Mě tam hlavně zaujalo, jak věcně popisuje vývoj hutnictví na Kladně s tím, že zdejší defenzíva tam začala už s první republikou a tím, že velká část odbytišť se rázem ocitla za hranicemi nového státu.

Odbytiště v zahraničí měl najednou celý český průmysl, nejen Kladno. Nevím jak to autor myslí s tou "defenzívou". Počáteční propad výroby po válce byl v PŽS větší než jinde, v některých výrobcích to spadlo na cca 10% výroby, ale stejně jako jinde to znovu povstalo a rostlo dál. Poldi zvedla v meziválečném období výrobu více než třikrát, PŽS jen asi jen dvakrát, ale to je dáno celkovou velikostí. Ale i tak je to zcela v souladu s vývojem v ostatních firmách, Třinec i Vítkovice na tom byly obdobně.

A že korunu tomu dali soudruzi s naprosto předimenzovanou Dříní (která dnes paradoxně jako jediná alespoň částečně funguje, a to díky soukromému kapitálu /Moravia Steel/). A že tím pádem kauza Stehlík už byla jen taková nevyhnutelná třešnička na dortu a zlatá rána z milosti.

Ano, souhlas. Obdobný scénář lze napsat i ke spoustě jiných firem u nás. Fakticky byly mrtvé už před rokem 1989, kauzy s různými názvy na to vliv neměly. U Dříně byl kromě kapacity problém i s energetickou náročnosti nainstalované technologie. V osmdesátých letech se udávalo (tj. sami soudruzi to připouštěli), že energetická náročnost výroby oceli u nás je o cca 20-25% na tunu vyšší než na západě. I bez Stehlíka to jinak skončit nemohlo. S ohledem na nové technologie byl stav neudržitelný, i bez Kladna se dnes oceli vyrábí u nás skoro stejně.
Středa, 16. srpna 2017 - 17:46:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 5-2002
Hajnej: jak byl kdysi arabský svět na špici matematiky, chemie a medicíny

Studií více než 16.000 rozusdků z období cca 1600-1800 došli k závěru, že arabští soudci rozhodovali spory mezi Židy (věřiteli) a Araby (dlužníky )nikoliv podle zákona, ale podle práva Šarija tak, aby nerozhněvali Sultána. Ve výsledku nechtěl nikdo Arabům půjčovat a díky tomu neměli na investice do nových technologií v době průmyslové revoluce. Proto jejich kultura zústala ve středověku.

odkaz


Za sebe k tomu nabízím zajímavou paralelu s dneškem: Nesouvisí náhodou nízká porodnost s obří rozvodovostí a cca 2-5% šancí pro potenciální otce získat při rozvodu dítě do péče?

Hungry bear Což ovšem neindikuje inteligenční abnormalitu, nýbrž nastavení výšky laťky k podlezení.

Přesně tak - hlavně všechny ty víkendové MBA, LLM kurzy, nebo všelijaké Bc a DiS tituly pro strážníky a jiné erární zaměstnance, kde náhle vyvstala povinnost mít VŠ vzdělání.

dědek hank: Významná část bezdomovců má diagnózu duševního onemocnění. Fakt je, že drogy a chlast prostě mozek poškozují. Ono je pak dost těžké zjistit, co bylo dřív, jestli nejdřív začal někdo chlastat a fetovat, pak se z něho stal bezdomovec a nakonec se profetoval až do nějaké paranoidní schizofrenie, nebo jestli to bylo naopak - nejprve paranoidní schizofrenik, pak feťák a následně i bezdomovec.

Bram: Ale s podniky typu ČKD Lokomotivka, Liaz a pod. by nepomohl ani silný investor
Ono se stačí podívat, kolik firem typu ČKD a Liaz zaniklo resp. bylo pohlceno v okolních zemích. Pamatuje si ještě někdo kamiony značek Berna nebo Saurer? A co takhle lokomotivy NOHAB, SGP, Brown-Boveri, SLM a Jenbacher werke... A že to byly firmy.
Středa, 16. srpna 2017 - 19:01:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 7-2017
Petr_barchánek:
"
dědek hank: Významná část bezdomovců má diagnózu duševního onemocnění. Fakt je, že drogy a chlast prostě mozek poškozují. Ono je pak dost těžké zjistit, co bylo dřív, jestli nejdřív začal někdo chlastat a fetovat, pak se z něho stal bezdomovec a nakonec se profetoval až do nějaké paranoidní schizofrenie, nebo jestli to bylo naopak - nejprve paranoidní schizofrenik, pak feťák a následně i bezdomovec."

Já už jsem se k tomu nechtěl vracet, ale zase jde o zavádějící tvrzení...

V USA je to zdokumentováno dost přesně. Vláda presidenta Reagana v 80. letech tvrdě přiškrtila peníze veřejným psychiatrickým léčebnám a většina jejich dlouhodobých pacientů - skoro výhradně těch závislých na různých formách veřejného nebo zaměstnaneckého zdravotního pojištění - skončila na ulici. Později - často už jako jako závislí uživatelé narkotik, i když zdaleka ne všichni do závislosti upadli - plynule přešli do vězení a teprve tam se jim zase začalo dostávat jakési lékařské péče, i když zdaleka ne na takové úrovni jako předtím, nicméně řada z nich se proto do vězení začala vracet úmyslně, aby měli péči aspoň nějakou.

Závislosti všeho druhu jsou považovány za onemocnění a přinejmenším v zemích euroamerického kulturního okruhu se k závislým osobám přistupuje jako k lidem a pacientům s právem na léčbu. Někteří sice mají snahu dehumanizovat je např. označením "feťáci", obviňovat je, že si za svůj stav mohou sami, a následně s nimi (podobně jako s bezdomovci) zacházet jako s "nelidmi" - např. je na potkání střílet, jak se to momentálně děje s podporou tamního presidenta na Filipínách, mimochodem v katolické zemi, která s námi údajně sdílí křesťanské humanistické tradice. Tento způsob "řešení" problému tady doufám nikdo zavádět nechce. Nicméně skutečností je, že z prvních a nejbezbrannějších obětí "systému" má veřejné mínění tendenci dělat viníky nejen svého deklasovaného postavení, ale i některých obecných společenských problémů.

Strmý růst výskytu psychiatrických diagnóz i mezi "slušnými" lidmi se mezi odborníky obecně připisuje uspořádání společnosti a jejímu tlaku na jednotlivce ve všech možných ohledech. Není divu. Zájmy kapitálu mají v politickém rozhodování vždycky navrch nad zájmem lidí žít lidsky. Ekonomika se z nástroje sloužícího celé společnosti stala samoúčelem nebo ještě spíš zbraní k prosazování zájmů velkokapitálu. Její vliv na duševní zdraví je jen jedním z mnoha negativních vlivů na život společnosti obecně.

A teď jsem zvědav, kdy tady někdo začne argumentovat tím, že morální právo přežít mají jen ti nejsilnější...

(Disclaimer: Mezi svými blízkými mám osobu s psychiatrickou diagnózou, která vyžaduje dlouhodobou a občas dost intenzivní domácí péči.)
Středa, 16. srpna 2017 - 19:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2017
dědek_hank (61):
opět [ok]
Středa, 16. srpna 2017 - 19:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 176
Registrován: 5-2013
Petr barchánek-některé firmy byly koupeny za účelem likvidace konkurence a získání trhu viz cukrovar Hrochův Týnec, čoko Orion a určitě i další.
Středa, 16. srpna 2017 - 19:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 823
Registrován: 5-2002
Petr barchánek: vyvracet nesmyslné legendy o tom, jak to tady bylo po 40 letech komunismu plné zdravých prosperujících fabrik, to nebude jednoduchý úkol... [nene]
Středa, 16. srpna 2017 - 19:55:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 965
Registrován: 6-2016
" viz cukrovar Hrochův Týnec" Jezdil jsem kolem v těch letech na služební cesty. Velmi mě šokovalo, že čerstvě rekonstruovaný cukrovar šel záhy k zemi. Můj stařecký selský rozum to dodnes nechápe...
Středa, 16. srpna 2017 - 20:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 7-2017
Sants 823: Každé paušální vyjádření tohoto druhu je jednoduché, selským rozumem snadno pochopitelné a nepravdivé.

Fabriky tu byly špičkové, průměrné i na odstřel. Průmysl jako celek zdaleka nekrachoval (na rozdíl třeba od polského nebo rumunského). V určitém momentě však převládla tendence vytvořit tady za jakoukoli cenu třídu vlastníků. Tomuto politicko-ideologickému cíli byly obětovány i ty fabriky, které s trochou rozvahy a péče řádného hospodáře ze strany jejich tehdejšího majitele = státu měly šanci přežít i v nových podmínkách. Koneckonců většina z těch zaniklých posloužila jako základ nových velkých soukromých majetků, takže aspoň některá aktiva z nich rozkradená jistě stála za záchranu. Jenže tu šanci nedostaly, protože politické zadání bylo jiné. Jestli je správně, že je vystřídala průmyslová monokultura montoven a subdodavatelů pro výrobu auťáků, na to lze mít různý názor. Já tvrdím, že není. Těch pár špičkových technologií mimo branži Automotive, které shodou šťastných náhod přežily, navázaly na staré tradice a prosperují, to dokazují: nanovlákna, membránové technologie, výroba mikroskopů, výroba strojů pro papírenský průmysl... Jestli v Evropě krachne výroba auťáků nebo jestli si idiotismus průměrného Čechistánce vynutí náš odchod z EU, fabriky tohoto druhu (exportující většinou mimo EU a btw vesměs vlastněné českými majiteli!) to zřejmě přežijí. Jenže je bohužel spočítám na prstech...
Středa, 16. srpna 2017 - 21:44:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 7-2005
ad dědek hank - pokud by se chtěl někdo zavrtat do záležitostí zvežejnění provozu na trati Heřmanova huť-Nýřany, tak je potřeba vyrazit do archívu. To zveřejnění se řešilo od roku 1904 v několika vlnách, což v roce 1914 přerušila světová válka. Na Chodovci je spis vídeňského minoisterstva železnic (MŽ/R ka.688) z uvedeného období. Svého času jsem ho měl v ruce a objemově ty papíry zaplňují celou krabici. Tehdy jsem si ale vypisoval předevšim řešení plánované vozby a vizi použití některého z parních motoráků kkStB, protože oproti nákladní dopravě ta osobní nebyla mc zajímavá. Ale přesto na osobní dopravu tlačily podniky, obce a živnostenská komora.

Pokračování je MŽ I., kde v ka.211 je také spis se zprávou o zavedení osobní dopravy a dokonce vlakopis z 1.dne osobní doparvy, což bylo 1.9.1920.

Ono těch problémů bylo samozřejmě více. Třeba kdo zaplatí potřebné kolejiště mimo továrnu, kde vlastně koleje končily. A právě kvůli tomju se řešil i provoz motoráků, kdy by vůz dojel k továrním vratům, tam vypustil či nabral cestujicí a jelo by se zpět....
Středa, 16. srpna 2017 - 22:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1005
Registrován: 5-2002
dědek hank:
výroba auťáků nekrachne. To spíš někteří rudozelení (viz debata VRT aktuálně) prodej aut zcela nebo částečně zakáží (s omezením sobě ano, plebsu ne) a po čase se budou divit.

Sants: Nic nevyvracuju, jen jsem chtěl poukázat na to, že srovnatelné fabriky na Západě tou dobou padly na držku bez ohlednu na změnu režimu u nás. Stačí se podívat, kolik bylo výrobců hnacích drážních vozidel před 40 lety a kolik jich je dnes? Ani ne desetina.
Středa, 16. srpna 2017 - 23:15:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 7-2017
...výroba auťáků nekrachne...

To si v Detroitu mysleli taky...
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/fotogalerie-zkrachovale-mest o-detroit/r~i:gallery:31221/r~i:photo:563314/
Středa, 16. srpna 2017 - 23:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2465
Registrován: 1-2006
byly obětovány i ty fabriky, které s trochou rozvahy a péče řádného hospodáře ze strany jejich tehdejšího majitele = státu měly šanci přežít i v nových podmínkách

Což nebyla ani jedna, protože právě jejich postsocialistické vedení rozkrádalo svěřený majetek jak o život (aneb co si dnes nakradu, to zítra někdo jiný nezprivatizuje).
Středa, 16. srpna 2017 - 23:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14348
Registrován: 5-2002
McBain: vývoj hutnictví na Kladně s tím, že zdejší defenzíva tam začala už s první republikou
Jo, já zas zíral v synagoze v Hartmanicích, jak se to na Šumavě začalo srát už za národního obrození, kdy se najednou začalo řešit, jak kdo mluví a ne kde kdo bydlí...
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 01:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7248
Registrován: 4-2003
Každé paušální vyjádření tohoto druhu je jednoduché, selským rozumem

A co si takhle naservírovat fakta:

-V Evropě žádná země nepředstihla ČR, naopak ČR předstihla za poslední čtvrtstoletí Slovinsko, Portugalsko, Řecko a bývalou NDR
- podařilo se naprosto zásadním způsobem otočit obchodní toky z mrtvého východu a jeho obchodu v převoditelných rublech na vyspělé trhy.
- nikdy tu nebyla dramatická nezaměstnanost
- ČR jako jediná postkomunistická země není sužována emigrací obyvatelstva, naopak lidé se sem přistěhovávají
- nevypukla tu žádná občanská válka, jako v bývalých zemích exSSSR a nebo exJugoslávii. S drastickými dopady na životní úrověň lidí a jejich perspektivu
- nevznikly tu žádné extrémní sociální nerovnosti, v podstatě tu dodnes máme sociální stát se zdravotnictvím mající spíše skandinávské parametry
- ekonomická aktivita populace je tu hodně vysoká (což snižuje ekonomikou zranitelnost domácností)
- kriminalita je velmi nízká a bezpečnost jedna z nevyšších na světě,
- zadluženost státu i samospráv je relativně nízká a v posledních letech pozvolna klesá.

------------------------------------------------
Možná Vám to tedy připadá samozřejmý, ale nikde nebylo dáno, že to takhle musí dopadnout.

Když čtu tyhle debaty, tak mám vždycky pocit, že český společnosti (anebo aspoň těm některým diskutujícím) chybí elementární pokora.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 08:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7495
Registrován: 4-2003
dědek hank:Fabriky tu byly špičkové, průměrné i na odstřel.

A všechny měly jedno společné - potřebu restrukturalizace, výměnu vedení, snížení počtu pracovníků. To proto, aby ty špičkové (což snad byly jen některé podniky těžkého strojírenství, nábytkářství a některé sklárny, potravinářský průmysl, petrochemie) byly vůbec schopny přežít ve změněných podmínkách. Mimochodem, kdyby Volkswagen nevlezl do Škodovky (a vlezl tam třeba nějaký Soudek či Stehlík), tak bychom se měli dnes výrazně hůře. A to výrazně hůře tak, že by to pocítil každý z nás. Připomínám, že Škoda Mladá Boleslav rozhodně koncem roku 1989 nebyla špičkový podnik, ale měla výrobek, u kterého Volkswagen vycítil šanci, že by s ním šlo při určitých (zejména kvalitativních) změnách mít úspěch i na západě. A to se potvrdilo.

To si v Detroitu mysleli taky...

To si mysleli v Detroitu hlavně proto, protože se vysrali na vývoj a jejich výrobky se staly postupně na trhu neprodejnými - jiní schopnější a flexibilnější přežili a výpadek výroby podniků v Detroitu vesele nahradili.

Jestli v Evropě krachne výroba auťáků nebo jestli si idiotismus průměrného Čechistánce vynutí náš odchod z EU, fabriky tohoto druhu (exportující většinou mimo EU a btw vesměs vlastněné českými majiteli!) to zřejmě přežijí.


Dá se vytvořit tato rovnice: (pod)průměrný Čechistánec = například dědek hank = dřívbylolípák a stojítoyahovňák

Přičemž každého dřívbylolípáka a stojítozahovňáka v jedné osobě považuji akorát za pěkného wola [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 08:14:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 7-2017
Hungry_bear:
"byly obětovány i ty fabriky, které s trochou rozvahy a péče řádného hospodáře ze strany jejich tehdejšího majitele = státu měly šanci přežít i v nových podmínkách

Což nebyla ani jedna, protože právě jejich postsocialistické vedení rozkrádalo svěřený majetek jak o život (aneb co si dnes nakradu, to zítra někdo jiný nezprivatizuje)."

Nečteš pořádně a zaměňuješ příčinu a následek. Toto chování postsocialistických managementů (což byli jedni a ti samí lidi jako před převratem) bylo umožněno popřevratovou (ne)činností státu, resp. vyžadováno na politickou objednávku nového vedení státu. Životaschopné konkurenční národohospodářské koncepce byly hrubou politicko-propagandistickou silou zadupány do země. Útěk před právníky a zhasnutí světel přežily jen ty fabriky, které a) nebyly v důsledku reálně socialistického šafářování strany a vlády na dně, b) měly vedení/privatizátory, kterým šlo přednostně o přežití těch fabrik a ne jen nebo hlavně o vlastní nakapsování. Dřív jsem se tu zmínil o některých oborech, nechce se mi tu vypisovat jednotlivé fabriky, ale dají se snadno dohledat.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 08:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 7-2017
RadekŠ:
" ...nikde nebylo dáno, že to takhle musí dopadnout."

Sice je tvoje vyjádření trošku ve stylu zdůvodňování, jako když jsem v dětství přinesl ze školy domů čtyřku ("některý děcka to měly ještě horší, dostaly pětky...") [lol] , ale v podstatě máš pravdu v tom, že budoucnost byla a ještě i teď je otevřená a že její průběh lze ovlivnit tím, jestli/jak jsme se dokázali z vývoje po r. 1989 poučit, jak se právě teď chováme a především co/jestli vůbec něco pro budoucnost budeme chtít a dokážeme udělat.

Rozebírat vliv globálního vývoje na ubývání počtu, velikosti a vlastností těch otevřených oken budoucnosti tady radši nebudu... Vždycky je víc než jedna možnost.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 08:33:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 7-2017
Bram 7495: Tak mi ještě prosím ocituj, kde jsem napsal, že dřív bylo líp... Kromě toho, za wola můžeš považovat koho chceš, ale diskusi by jistě lépe prospělo, kdybys hledal věcné argumenty, kterými dokážeš, že máš pravdu ty a ne ten wůl.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 08:57:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 5-2002
Toto chování postsocialistických managementů (což byli jedni a ti samí lidi jako před převratem) bylo umožněno popřevratovou (ne)činností státu, resp. vyžadováno na politickou objednávku nového vedení státu.

Fakt? A nebylo to náhodou tak, že se k moci ve fabrikách dostali obvykle ti, kterým pro neschopnost nikdo v minulém režimu nesvěřil ani organizaci zájezdu důchodců na Konopiště? Zrovna v odvětví 13 tehdejších ČSD to bylo velmi markantní. Odvolávání lidí z funkcí a dokonce vyhazování z práce je jedna z cudně zamlčovaných kapitol let 1990 - 91. Zrovna máme výročí "slavného" Havlova projevu v srpnu 1990 na Václavském náměstí, kde vyhlásil hon na staré struktury v ekonomice - " Krajně temné slušovické žilky..."
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 08:58:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7497
Registrován: 4-2003
dědek hank:Kromě toho, za wola můžeš považovat koho chceš, ale diskusi by jistě lépe prospělo, kdybys hledal věcné argumenty, kterými dokážeš, že máš pravdu ty a ne ten wůl.

Jenže dědkovi hankovi v podstatě všichni ostatní dávají svými rozumnými argumenty najevo, že se mýlí a dědek hank není schopen připustit, že by to mohlo být i trochu jinak, než si myslí. Nic jiného v tom netřeba hledat [wink].
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 09:19:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3498
Registrován: 9-2005
To si mysleli v Detroitu hlavně proto, protože se vysrali na vývoj a jejich výrobky se staly postupně na trhu neprodejnými - jiní schopnější a flexibilnější přežili a výpadek výroby podniků v Detroitu vesele nahradili.

Mluvíte o lokomotivce ČKD? [wink]

RadekŠ [ok] Ovšem snášet taková fakta některým zde diskutujícím je jako házet perly tomu štětinatému dobytku. Dřív prostě bylo líp i když nebylo co žrát...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Pár obrázků ode mne...
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 09:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7249
Registrován: 4-2003
Odvolávání lidí z funkcí a dokonce vyhazování z práce

A ti lidi se z ekonomiky vypařili, resp. do důchodu okupovali nekonečné chodby Úřadu práce?

Můj otec třeba nebyl ani odvolán, sepsal coby ředitel jistého pidiústavu rezignační dopis, označil se v něm za starou strukturu a ten odnesl zkoprnělým starým strukturám. Byla to pro něj životní výhra, protože mohl najednou dělat to co ho bavilo.

Sice je tvoje vyjádření trošku ve stylu zdůvodňování, jako když jsem v dětství přinesl ze školy domů čtyřku

Kdo jsou v nejbližším okolí ti s lepšími známkami, k nimž můžeme obdivně vzhlížet?? [uhoh]

Obávám se tahle debata je symptomatická pro cestou českou společnost, která si klade neprosto nerealistický požadavky.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 09:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7250
Registrován: 4-2003
kde vyhlásil hon na staré struktury v ekonomice - " Krajně temné slušovické žilky..."

Tak především AK Slušovice neskončil kvůli Havlovi a Devátýmu, ale prostě proto, protože z monopolních aktivit typu dovoz a prodej počítačů s horentní marží (například) dotoval ztrátovou a ekonomicky iracionální a přeinvestovanou zemědělskou výrobu.

V okamžiku kdy ty aktivity mohl dělat každej to šlo logicky do háje. Proč by někdo skládal počítače pro Čubu, když se může udělat pro sebe?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 10:06:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7251
Registrován: 4-2003
Životaschopné konkurenční národohospodářské koncepce byly hrubou politicko-propagandistickou silou zadupány do země.

To byl mohl bejt další dobrej námět na nový díl seriálu Mimoni. [proud]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 10:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 826
Registrován: 5-2002
Blbý ale je, že se furt najde spousta lidí, co tomu věřej... [ko]
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 12:03:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 7-2017
RadekŠ, Sants: Aha, takže profesor Milan Zelený nebo Ilona Švihlíková jsou mimoni a Klausův génius s jistotou desetinásobku zhasl světla a zachránil tak naše národní hospodářství před úpadkem... [biggrin][rofl]

Měli byste sundat klapky z očí, chlapci. Opravdu existují i jiné národohospodářské názory než ten, který se systémové propagandě podařilo nalít vám do hlav.
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 12:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3499
Registrován: 9-2005
Měli byste sundat klapky z očí, chlapci. Opravdu existují i jiné národohospodářské názory než ten, který se systémové propagandě podařilo nalít vám do hlav.

Myslíte ty které po osmačtyřicátém nalili do Vás a dodnes je vydáváte za jediný světonázor? [rofl]
Pár obrázků ode mne...
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 12:31:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 5-2002
RadekŠ: Zapomněl jsem připsat doušku, že můj příspěvek není určen "ekonomickému géniovi RadkuŠ". Vaši propagandistickou reakci jsem si mohl napsat sám, za ty roky tady (nejen) vás znám dobře. Papouškujete teze produkované na VŠE hlavním proudem profesorů a docentů Klause, Dyby, Ježka, Schwarze, Ševčíka, Kováře, Součka a dalších. O jejich kvalitách vypovídá třeba i to, že v době, kdy si vrabci na střeše cvrlikali o hypotéční bublině a toxických úvěrech přednášela nynější náměstkyně Krndy o tom, jak jsou světové finance v nejlepším stavu v dějinách lidstava. Měsíc před pádem Lehmann Brothers...
Máte problém i s pochopením psaného textu, protože o "pidiústavech" a jejich předpřevratových ředitelích jsem opravdu nepsal.

Vedle totálních neschopáků, kteří se dosadili přes různá "občanská" fóra zde byl ještě jeden problém - vytažení nezpochbnitelných technických odborníků do manažerských funkcí, o kterých nevěděli vůbec nic a nebyli schopni je zvládnout. Třeba jistý konstruktér z ČKD Tatra nebo nebo technolog z ŽOSky. Pamětníci vědí, výsledky jsou také známy.

Pro pány Sanst a Pepa_l a další: Jaký je rozdíl mezi těmi, kteří tvrdí, že dneska je všechno špatně a vámi, kteří tvrdíte, že dřív bylo všechno špatně? Svět není černobílý. Spoustu věcí jsme nemohli ovlivnit tehdy a spoustu věcí neovlivníme ani dnes - karty se rozdávají jinde. Trochu soudnosti při hodnocení minulosti i současnoti by neškodilo.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Cogwheel
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 12:40:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4968
Registrován: 1-2012
Jste mi něco připomněl: V "divokých" 90. letech bylo populární lehce upravené přísloví "Dyba smrdí od hlavy". [biggrin]
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 12:43:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2109
Registrován: 9-2003
Ale že se na Gayreportu poslední dobou urodilo - JirkaLeonardoDaVinci3XLSulfit, VláďaVRTVšichniKradeteJenJáJsemLetadlo42, větší množství trockistů popírajících realitu (DžonyIlevn, OldHank), hojnost melounů...
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 13:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3500
Registrován: 9-2005
Jaký je rozdíl mezi těmi, kteří tvrdí, že dneska je všechno špatně a vámi, kteří tvrdíte, že dřív bylo všechno špatně? Svět není černobílý. Spoustu věcí jsme nemohli ovlivnit tehdy a spoustu věcí neovlivníme ani dnes - karty se rozdávají jinde. Trochu soudnosti při hodnocení minulosti i současnoti by neškodilo.

Nikde netvrdím, že dneska není něco špatně, žádná společnost, ideologie, režim aj. není dokonalý. Ovšem nežiju si špatně a hlavně pokud se mi tu přestane líbit, tak si sbalím svých pět švestek a potáhnu kamkoliv jinam - mám svůj osud pevně v rukou a můžu si ty karty rozdávat sám. Nehledě na to, že kritizovat dnešní společnosti můžu na plnou hubu a klidně veřejně, což v minulém režimu jaksi nešlo, pominu-li tu povolenou socialistickou komunální rádoby-kritiku např. chybějícího hajzlpapíru, která vyznívala velice trapně, nebo z hlubšího zrna ty odkultované soudruhy určené k odstřelu, či komoušský bláboly typu, že se v 50. letech dělaly chyby. A v tom je milej pane ten sakramentskej rozdíl...
A to že se dřív měli lidi hůř než my teď, za tím si rozhodně stojím.
Pár obrázků ode mne...
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 14:19:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14350
Registrován: 5-2002
Bram: To si mysleli v Detroitu hlavně proto, protože se vysrali na vývoj a jejich výrobky se staly postupně na trhu neprodejnými - jiní schopnější a flexibilnější přežili a výpadek výroby podniků v Detroitu vesele nahradili.
Jsi si jist, že píšeš o Detroitu a ne o Libni & Vysočanech...?

RŠ: prodej počítačů s horentní marží
Jojo, PCčko za 140 tisíc...

hank: Klausův génius s jistotou desetinásobku zhasl světla
Jistotu desetinásobku nabízel Koženej, nikoliv Klaus.
Co tam maj´ dál - tu o Karkulce...?
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 14:26:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7252
Registrován: 4-2003
Papouškujete teze produkované na VŠE hlavním proudem profesorů a docentů Klause, Dyby, Ježka, Schwarze, Ševčíka, Kováře

[proud]

Víte....já s těma vyjmenovanýma lidma ale nemám vůbec nic společnýho a vlastně ani nevím, co na VŠE říkali a nebo říkají.[biggrin]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 14:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7253
Registrován: 4-2003
takže profesor Milan Zelený nebo Ilona Švihlíková jsou mimoni

Když onemocníte, tak se pudete léčit k mediálně známýmu doktorovi vyjadřujícímu se pro Blesk tu k problematice operace kyčle a tímhle zase k srdeční arytmii a nebo k tomu, kdo umí opravdu léčit jednu věc pořádně a na nějaký žvanění v médiích nemá čas a třeba to nemá ani zapotřebí?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 15:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 9-2003
Pepa_l: To je ale podle zdejších trockistů špatně - kdo to kdy viděl, sám se rozhodovat [rofl] ? To se přece musí nalajnovat, nařídit, Ty přece nevíš, co potřebuješ a co je pro Tebe dobré.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Cogwheel
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 15:12:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4970
Registrován: 1-2012
Výše zmiňovaný profesor Milan Zelený mi nic neříká. Ale emeritní indiánský náčelník Mnislav Zelený-Atapana ano: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Mnislav-Zele ny-Atapana-Jsem-opravdu-arogantni-rasista-K-clanku-ktery-vyvolal- poboureni-446856 [wink]
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 15:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7255
Registrován: 4-2003
profesor Milan Zelený mi nic neříká

Je to tenhle žvanil.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 15:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 827
Registrován: 5-2002
Děsný kydy... [ko]
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 16:05:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 6-2016
" PCčko za 140 tisíc" Ale byl v něm za ty prachy program na sledování dojivosti!!! Má to dneska nějaké PC[rofl]?
Čtvrtek, 17. srpna 2017 - 16:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 8-2017
Děsný kydy...
S tím jediným lze tady souhlasit (týká se všeho a všech) [lol]