Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 25. 01. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Předpisy do 25. 01. 2017

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 21. ledna 2017 - 22:59:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 2-2010
RadekŠ:
"Rychlobrzdu jsem ve vlaku zažil dvakrát v životě - z toho jednou protože konduktérka seděla fírovi na klíně a ten nestihl včas reagovat na stůj."
Načež konduktérka vlaku podle předpisu ihned pravdivě informovala cestující o příčině zastavení a jejím původu a proto to víte [biggrin]
bandita
Sobota, 21. ledna 2017 - 23:04:33  
Neregistrovaný host
90.181.10.174
Kamery a obrazovky byli vynalezeny, prosím kde na Žabáku a CityElefantu je kamera navázana na obrazovku klíčová slova: nástupiště, kamery, obrazovky aby tedy ten fíra viděl na celý dlouhý panťák a na všechny nástupní dveře. (když tedy jde o tu bezpečnost).

Linka je vytížená, funguje sice jako MHD, ale štiplístci prodávají furt, takže neplatí to o lítačkách. Jezdí omladina, takže peníze raději na pivko, cigárka a travičku, než na litačku - ty nyní pojedou grátis. pamatuju doby kdy jsem jezdil 810 a štíplístek nepřišel za celou cestu bo žvanil a cígoval s mašinfírou, takže všichni jeli grátis a ČD to nepoložilo...

Samozřejmě vy by jste byl první, kterej by v tom holčinu nechal a utekl Vy budete velkej odborník...
bandita
Sobota, 21. ledna 2017 - 23:15:16  
Neregistrovaný host
90.181.10.174
Lítačku nevlastním, SMS jízdenku objednat neumím. Jsem stará bába. Znamená to, že jsem schopna cestovat vlakem jen s doprovodem na patřičné úrovni vědomostí a vybavení? Pokud tedy pojedete z neobsazené zastávky a nebude mít lístek na MHD tak holt asi pojedete grátis [proud]

To bych i měla. Až se dopravce někde na trati zaseká, vyleze z toho zpoždění a mně ujeté přípoje, půjdu se zeptat strojvedoucího na další možná spojení? To nás tam bude ve frontě čekat asi dost. Pokud budou přípoje pryč, tak asi budete muset zajít se zeptat do pokladny nebo na info třeba na té Libni.

Když tam bde 25 letá průvodčí tak tam Vám určitě pomůže s řešením "gangu"To od ní očekávám. tak v tom případě Vám gratuluji a přeji hodně štěstí
Neděle, 22. ledna 2017 - 02:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3184
Registrován: 3-2006
- kdo mi prodá jízdenku ve vlaku?
Ten samý, co třeba na 0/0-S ze Střekova do Děčína - automat.
- kdo mi odpoví na mé případné dotazy ohledně jízdního řádu a možného variantního cestování?
Vývěska.
- na koho se obrátím v případě, že mě za jízdy vlaku nějací vandalové budou ohrožovat na zdraví, nebo mě okradou, nebo uvidím, jak demolují a rozkrádají vnitřní zařízení vozu? To poběžím za jízdy do kabiny strojvedoucího mu to ohlásit,
Asi ano. Rozhodně to budete mít blíže, než v pětivozovém rychlíku z posledního do prvního vozu.
- jak se bude řešit případ, kdy z důvodu provozních poruch, bude muset na trati strojvedoucí opustit stanoviště a vyjít z vlaku ven? To nás ve vlaku zamkne a odejde kam bude nutno, abych mu cestující nevyskákali z vlaku?
No tak on vás hlavně neodemkne ...
- vezmete-li mně-jako cestujícímu-člena obsluhy vlaku, ve které vidím jakousi jedinou ochranu mé bezpečnosti, říkám: děkuji, nechci v takovém dopravním prostředku vůbec cestovat!
To je každého volba.
- koho požádám z pozice cestujícího, aby při zpožděném vlaku, ve vlaku kterém sedím, aby požádal příslušného dispečera o pozdržení mého přípoje v přestupní stanici?
Přípoj buďto čeká automaticky, nebo to není přípoj.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
ad 46.135.22.3
Neděle, 22. ledna 2017 - 02:38:43  
Neregistrovaný host
217.174.155.85
Sobota, 21. ledna 2017 - 16:05:12 :"...Člověk Vám jasně ukáže že neumíte číst a Vy ještě kopete kolem, no to je štabni kultura,..."

Někdo neumí číst a ty zase neumíš psát, debílku. Vrať se na základku, jak už ti tu bylo doporučeno a nauč se i/y.
Vysíráš se tu do všeho, ale umíš akorát hovno, blbečku.
Pro poslední věcný
Neděle, 22. ledna 2017 - 03:29:03  
Neregistrovaný host
46.135.100.29
Konečně inteligentní odpověď, na takový věcný argument jsme všichni čekali[biggrin]. Kde jste byl celý den?
Zdejší klasická, když není poznatek k věci, věcný argument, či realný stav věci z provozu, tak jako kolovrátek, pravopis, překlepy [crazy].
Že by syst. specialist vrátil při sobotní noci z tahu [wink]
Neděle, 22. ledna 2017 - 08:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 589
Registrován: 11-2012
Já bych se jen zeptal. Tahle varianta panťáky bez čety je v plánu zavést nebo už to existuje? A pokud to existuje, poradí mi někdo kde najít k tomu nějaký popis? Určitě systémový specialista na to napsal elaborát.

Rád bych si ty koniny přečetl.

Díky moc.
Pikehead
Neděle, 22. ledna 2017 - 08:48:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2745
Registrován: 3-2007
Jestli modrá armáda kouká na veškerou změnu tak, jak to předvádí paní Haan s předpisy KKStB, tak potěš koště.

A je ta úspora 3 (?) průvodčích skutečně tak zásadní? Nebo je to nějaký pilotní provoz pro rozšíření na ostatní linky? (To bych považoval za nereálný nesmysl z pohledu úniku tržeb.)
Neděle, 22. ledna 2017 - 10:25:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 2-2010
Mikulda: "Přípoj buďto čeká automaticky, nebo to není přípoj." Podržení do 10 minut se dá domluvit prostřednictvím obsluhy vlaku.

Pikehead: myslete si o mně, co chcete. Na mém pohledu z venku vůbec nezáleží. Považujete za "potěš koště" mou neumělou kritiku neutěšeného předpisového stavu výpravy vlaků. Místo toho, aby se nad tím odborník zamyslel a smetl mou kritiku odbornými argumenty ze stolu (což neumí), tak raději umlčí kritika slovy "potěš koště". Takové je řešení odborníka?

"Nebo je to nějaký pilotní provoz pro rozšíření na ostatní linky? (To bych považoval za nereálný nesmysl z pohledu úniku tržeb."
Pokud se ověřovací provoz osvědčí na pár jednotkách, nevidím človíčka, který by dokázal odolat argumentu: "když to jde na pár jednotkách, musí to jít na všech!". Povinnosti chybějící obsluhy včetně odpovědnosti za jejich splnění se přehodí na toho posledního, který tam zbyde-tj. na strojvedoucího. Takže ono to není "jen" o úniku tržeb. Je to hlavně o tom, zda to ten jediný zbylý človíček na vlaku bude schopen v terénu všechno zvládnout bez stresu, aniž by mu byla odváděna pozornost od toho základního - bezpečnosti.
A můj pohled (který nikomu nevnucuji) z pozice cestujícího nezměním. Děkuji, nechci. Použiji raději autobus, kde se budu cítit bezpečněji a kde se mám-v případě potřeby-na koho s obrátit.
Neděle, 22. ledna 2017 - 10:48:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4246
Registrován: 8-2012
od toho základního - bezpečnosti
Tak si projděte předchozí diskuzi; bezpečnost nikoho moc netankuje, ale ukradené hasičáky a únik tržeb špatně skrývají to základní - alibismus (chápu, v podniku postaveném na pakárně to asi jinak nejde) a "ani muže ze závodu". To je stejné jako s tou výpravou z Brandýsa, nikdo k (ne)bezpečnosti takového počínání nedokázal napsat nic pořádného (ano, vím o vašem "co by kdyby řidič nedodržel výstrahu" a pokusu to otočit k nedodržení Op), zato o hledání alibi, formalismu a slovíčkaření byl celý minulý víkend.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtivo
Neděle, 22. ledna 2017 - 10:53:05  
Neregistrovaný host
46.135.116.22
Modrá armáda je k pokroku vstřícná, ovšem nesmí se jednat o rovnák na ohýbák [biggrin], či neprosto nesmyslné vrstvení dalších povinností na jako zde a na druhou stranu říkat jak to jen vymyslet aby strojvedoucí toho neměl tolik a soustředil se na vedení vlaku a neprojižděl z nepozornosti navesti zakazující jízdu. Teď Teda nemluvím jen o modré armádě, ona ta nemodra má toho má svých nedrech již také požehnaně.
Zpět ale meritu věci, pokud bude mít pokrok základní myšlenku postavenou na zdravém rozumu a reálných možnostech současné techniky a personálu, pak se většina čertit nebude.

Link:odkaz
Pikehead
Neděle, 22. ledna 2017 - 11:08:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 3-2007
Haan: Já jsem nikdy neaspiroval na to být odborník na drážní předpisy, které jsou jen dalším rozměrem mimoběžnosti tohoto státního podniku.

Ale snažte se pochopit, že ten vlak na ML je něco jako metro - z bezpečnostního pohledu jsou na tom konečné úseky Áčka celkem podobně, jezdí tím "pár lidí" a trvalý dohled tam nikdo zatím neplánuje. V metru taky nikdo nepodává informace o tom, kdy a z jakého stanoviště Vám jede třístovka do Jevan a čeká se, že i "staré báby" schopné cestovat jsou schopné používat IDOS (neříkám, zda je to dobře či špatně, prostě to tak je). Tvrdit, že přes tyto body "nejede vlak" je pro mě proto nepochopitelné.

Problémem z pohledu bezpečnosti (safety), který vidím já, je - a i v provozu s průvodčím - absence akustické výstrahy dveří v žabotlamu, chybějící kamerový systém a SOS interkom (dnes už i v tramvajích), automat na jízdenky... V metru má pilot k dispozici odjezdový monitor, a podobné televize mají i na SNCF.

Jízda bez průvodčího proto je problém spíš vozidla než principu.
Leinad
Neděle, 22. ledna 2017 - 11:40:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 711
Registrován: 8-2009
A takovou pakárnu si fakt necháváte líbit? A ty všeslavné odbory, co v téhle zemi dělají politiku, tohle neřeší? - no právě, odbory řeší politiku, koho by zajímali nějací zaměstnanci.
Starý Vlk
Neděle, 22. ledna 2017 - 12:08:11  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Leinad: Obory nevydávají předpisy, nedělají jejich změny, nezavádějí zkušební provoz. Uvedené dokumenty mohou připomínkovat, což se stalo. Pokud si myslíte, že odborové centrály mají stejné pravomoci jako Ústavní soud, tak si vás dovolím upozornit, že tomu tak není.
Neděle, 22. ledna 2017 - 12:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2407
Registrován: 2-2010
Pikehead:
"Jízda bez průvodčího proto je problém spíš vozidla než principu."
Říkám ano, pokud bude mít strojvedoucí ČD k dispozici tutéž techniku a povinnosti, jako strojvedoucí Metra či řidič tramvaje. Ale on totéž nemá. Není luxus investovat do stařičkých žabáků?
Z pohledu cestujícího mám obavy, že se tento způsob rozšíří i na nepříměstské vlaky-a to je to, co mně vadí. Do diskuse s únikem tržeb se pouštět nebudu.
Neděle, 22. ledna 2017 - 12:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 2-2010
Starý Vlk:
"Uvedené dokumenty mohou připomínkovat, což se stalo."
No, bylo by zajímavé se dozvědět, jaké stanovisko k té "Směrnici" zaujaly.
Rentič
Neděle, 22. ledna 2017 - 12:52:51  
Neregistrovaný host
77.78.90.75
Akustický signál před zavřením dveří na žabáku se montoval již počátkem 80tých let,pak nějak to potichu vyšumělo. Možná ještě na některých by se ty klaksonky odpojené našli dodnes.
Jinak když to bylo nové, tak to vzhledem k vyklizení nástupního prostoru bylo docela účinné.
Neděle, 22. ledna 2017 - 14:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6729
Registrován: 4-2003
Říkám ano, pokud bude mít strojvedoucí ČD k dispozici tutéž techniku a povinnosti, jako strojvedoucí Metra či řidič tramvaje

Jakou techniku má řidič soupravy 2x T3? Zvonek dveří a zpětný zrcátko. Dyť význam toho hejluly v uniformě, co mává fírovi je u ML nula a stejně nijak třeba nezabrání skřípnutí a vlečení.

Ano, v Paříži a Il de France jsou kamery a podobně, ale taky tam jezdí 10 vozový patrový soupravy s nástpištěma v oblouku a neuvěřitelným mumrajem. Fírujou tomu běžně ženský, třeba černošky s tákovejhlema nehtama. Srovnávat s tím odpočinkový výkon typu ML je úplně ujetý.

tento způsob rozšíří i na nepříměstské vlaky-a to je to, co mně vadí

Mně je to třeba úplně jedno.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 22. ledna 2017 - 14:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6730
Registrován: 4-2003
Podržení do 10 minut se dá domluvit prostřednictvím obsluhy vlaku.

Podržení je buď zapracováno v čekacích dobách a nebo se na vlak záměrně nečeká. Aspoň takhle vypadá systém. Zbytek (třeba dopředu nahlášené skupiny) se dá ošetřit dopředu dohodnutýma výjimkama a příslušným opatřením.

Mimochodem i toho "domluvení podržení" fírou v 809ce jsem byl několikrát svědkem.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 22. ledna 2017 - 15:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 2-2010
RadekŠ:
"Jakou techniku má řidič soupravy 2x T3? Zvonek dveří a zpětný zrcátko. Dyť význam toho hejluly v uniformě, co mává fírovi je u ML nula a stejně nijak třeba nezabrání skřípnutí a vlečení."
Měla jsem na mysli takovou techniku, o které píše:
Pikehead:
"Problémem z pohledu bezpečnosti (safety), který vidím já, je - a i v provozu s průvodčím - absence akustické výstrahy dveří v žabotlamu, chybějící kamerový systém a SOS interkom (dnes už i v tramvajích), automat na jízdenky... V metru má pilot k dispozici odjezdový monitor, a podobné televize mají i na SNCF.
Jízda bez průvodčího proto je problém spíš vozidla než principu."
RadekŠ:
""tento způsob rozšíří i na nepříměstské vlaky-a to je to, co mně vadí" Mně je to třeba úplně jedno."
Jo, nevyvracím Vám Váš názor. Jednomu vyhovuje to, jinému zas tohle. A je věcí odborníků, jaký způsob zvolí. Se všemi pro i proti. Já se podle toho jen zařídím a vyberu si toho pro mě nejvhodnějšího dopravce.
"Mimochodem i toho "domluvení podržení" fírou v 809ce jsem byl několikrát svědkem." Omlouvám se, vypadlo mi písmenko ve slově, které mělo správně znít pozdržení (málo tluču do klávesnice).
Nu a o tu operativu mi šlo, nikoliv o to, co je uvedeno v JŘ-čeká/nečeká. Teď si pro ten požadavek, či informaci ne/počká zajdete za jízdy na stanoviště strojvedoucího, anebo ho nebudete moci vůbec využít. Mně se to také stalo-u rychlíku. A jak mně bylo milé, že to operativně šlo. Je to jen o lidech a jejich prozákaznickém přístupu. A na tom (mimo jiné) přece stojí obchod.
Neděle, 22. ledna 2017 - 15:15:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6822
Registrován: 4-2003
Haan:Já se podle toho jen zařídím a vyberu si toho pro mě nejvhodnějšího dopravce.

Tak to Vám Haan nezávidím, protože provoz pouze se strojvedoucím bude vždy pouze na objednávaných linkách. Nikoliv na těch komerčně provozovaných, kterých je tu jednak minimum a za druhé na nich není důvod k takovému šetření. Tohle se bude týkat zásadně jen regionální dopravy a k ní budete mít alternativu jen v podobě vlastního automobil, či si můžete objednat taxi.
Neděle, 22. ledna 2017 - 15:36:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2411
Registrován: 2-2010
Bram: alternativou může být bus. Ale je fakt, že nepotřebuji denně dojíždět někam příměstskou dopravou na stále stejné místo. Způsob nechť si zvolí každý sám. Má na výběr. Karlovy Vary-Praha a zpět je také vlakem záživný a mnozí se tomu přizpůsobili (krom mě). Pan Jančura-bus si jistě mne ruce nad tržbami.
A jinak: jste si jist, že pokud se na příměstské dopravě způsob dopravy bez obsluhy osvědčí, že v rámci úspor nebude totéž zavedeno i na jiných, než regionálních tratích? Za rok, za dva s tímto požadavkem stejně někdo vyleze a bude ho prosazovat. To by v tom byl čert, kdyby mu to neprošlo.
Neděle, 22. ledna 2017 - 15:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6732
Registrován: 4-2003
Jednomu vyhovuje to, jinému zas tohle.

Jenomže to (stále rostoucí cenu lidské práce) taky musíte zaplatit a beztak se to bude týkat regionálky.

Mimochodem, na lince S34 jezdí některý dvouvozový vlaky KŽC jen s fírou už víc jak rok. Je naprosto příznačný, že to tady nikomu celou tu dobu nevadilo a stejně tak je to celou dobu očividně vuřt cestujícím.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 22. ledna 2017 - 16:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6733
Registrován: 4-2003
A jak mně bylo milé, že to operativně šlo. Je to jen o lidech a jejich prozákaznickém přístupu.

Co na tom, že pravděpodobně to nemile a protizákaznicky překřížilo dopravu jiným lidem. A ze systému to dělá holubník.

Vlastně to znám od nás - místní kolejnice jede s kolem a přeci ho nebude zvedat do vlaku, tak oprskle dojde do dopranclu a nechá si po družném rozhovoru s plácačkou změnit kolej k vyvýšenému perónu. Co natom, že kvůli ní musí popojít 80 lidí o 150 metrů a vlak jede odbočkou.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 22. ledna 2017 - 16:38:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 2-2010
RadekŠ: myslíte si, že si těch 7 min., o které byl vlak pozdržen, přivezl do další rychlíkové stanice-dost km vzdálené? Ba ne. On je cestou smazal. Díky vatě v jízdních dobách a šikovnému strojvedoucímu, což zřejmě věděl dispečer dřív, než k tomu dal strojvedoucímu souhlas. Vše zařízeno přes obsluhu vlaku.
Radek to po.elal
Neděle, 22. ledna 2017 - 16:47:56  
Neregistrovaný host
46.135.65.29
Synu, aby jste při Vaší velkohubosti nedostal to KŽC do problémů, někdy je mlčeti zlato!
Teoria
Pondělí, 23. ledna 2017 - 09:17:55  
Neregistrovaný host
46.135.100.29
Na jinou notu.
Když vyloučíme technickou nezpůsobilost 451/452 k takovému provozu, když odstraníme osobu dopravce přítomnou ve vlaku ať už se jmenuje steward, či vlakvedoucí a průvodčí, co otázky poskytnutí první pomoci ze zákona cestujícímu, kterého postihne řekněme záchvat, mrtvička, nevolno.

Jak toto řeší v zahraničí? Zcela jasně z toho plyne již někým zmiňovaný intercom pro komunikaci z vozů ke strojvedoucímu a tlačítka SOS rozmístěná po vozech včetně WC. Je i reálné, že ve stanicích v zahraníčí jsou místnosti, bukdy označené prvky první pomoci a je tam uložený i defibrilátor. Po přečtení několika desítek článků z různých periodik jsem se až divil, kolika lidem již zásah pohotového, informovaného a pravidelně z první pomoci školeného vlakového doprovodu zachránil život, právě včasnou a správně provedenou první pomocí.

Na malém vozidle alá 809, jestě i průchozí 814 se nějak dá na strojvedoucího dobouchat, navíc ta 814 má i ta SOS tlačítka, ovšem uvažovaná vozidla ze zkušebního provozu toto nemají vůbec, dobouchat se na strojvůdce skrze strojovnu na 451/452 je zhola nemožné, taktéž na voze 471, v uvahu připadá snad jen 971. Pokud tedy, tak jako poslední a zde i jediná instance jak komunikovat se strojvedoucím je použití záchranné brzdy cestujícím, což má svá velká negativa.
Jednak šok pro další cestující, zastavením ze zde uvažované pouze 90Km/hod rychlosti a haluz co se dějě, co se děje. Na toto zareaguje strojvedoucí dle platné legislativy, nechá zastavit vlak, ovšem na té 471 třeba také ne, bude-li mít jednotku vybavenou překlenutím záchranné brzdy a bude ve vyznačeném úseku, obslouží překlenutí a pojede dál a cestujícím, kteří potřebují pomoc půstí hlášení, že byla aktivována záchranná brzda, jak to půjde zastavíme. Ale co pak? Vlak zastavil, je nutné ohlásit zastavení na trati na CDP a pak jít řešit. Strojvedoucí je tam sám, takže bude velmi opatrný, třeba ho i napadne nechat neprodleně zastavit provoz i ve druhé traťové koleji, neboť neví důvod použití záchranné brzdy, na 451/452 ani neví zda je to použitím záchranné brzdy či dírou v potrubí a měl by předpokládat dle normy přetržení vlaku.
No udělal co všechno má a jde dovnitř, tam už se setkává s cestujícími křičícími jeden přes druhého, pana (paní) tamhle tomu člověku je zle, omdlel. A co teď, má volat záchranku, volat CDP, nechat ho ležet a odjet s vlakem někam, kde bude podstatně dostupnějsí lékařská pomoc (prostor zastávky, stanice), nebo stát, kde stojí a zahájit ůkony první pomoci a doufat, že se těma kolejema po náspu fundovaná pomoc dostaví. Kdo nezažil na vlastní kůži podobnou situaci, či střetnutí na přejezdu pochopit to nemůže.
Není z toho pohledu daleko jednodušší, když pomoc poskytne v jedoucím vlaku vlakvedoucí, steward, který jen požádá strojvedoucího telefonickým spojením o přivolání záchranky na nejbližší zastávku, stanici. Strojvedoucí jede, informuje o situaci CDP, případně sám volá rychlou, a celou tu dobu dostává postižený první pomoc. V takových situacích jde vždy především o čas, který v první situaci letí a pomoc garantovaná žádná nepřichází.
Byť by obsazení vlaku vlakvedoucím, stewardem zachránilo včasnou pomocí jeden lidský život (a nejednou již i zachránilo), je z tohoto pohledu plně obhajitelné. Naopak v případě obsazení jedním nedostupným strojvedoucím, jeden lidský život, nezachránění neposkytnutou, pozdě poskytnutou první pomocí přijde velmi draho.
Dopravce při přepravě cestujících bere na sebe i břímě za poskytnutí první pomoci nejen při nehodě, ale i v případě nahodilé zdravotní indispozici cestujícího. Při nahodilé události v navržených vozidlech je šance na včasné poskytnutí mizerná. A když už jsem vzpoměl MU, dokážete si představit situaci kdy jeden člověk má ukočírovat počet lidí rovnající se obsaditelnosti jednotky 471, nebo 451? Já za sebe musím říci ne.

Ps: zajímavost z nasazení 471 na rychlících, některé jezdí ve složení 2x471 a podmínkou je, aby v každé jednotce byl člen obsluhy vlaku. Jeho nepřítomnost, znamenala nejednou zanechání jedné jednotky ve výchozí stanici, nebo její přepravu jako uzamčené. Jednoduchá otázka zavěrem proč takové jednání?
Pružinskij
Pondělí, 23. ledna 2017 - 10:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 4-2015
Prostě v Paříži to jde a v Praze to nejde. Nevím co dál je na tom k řešení. T.H. s Radkem zase jednou trefili do černého, takže bude následující měsíce co číst...
West code was broken.

Starý Vlk
Pondělí, 23. ledna 2017 - 10:05:03  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
RadekŠ Číslo příspěvku: 6732
Ze svých vlastních zkušeností předpokládám, že absence průvodčího ve vlaku KŽC cestujícím nejen nevadí, ale mnozí ji vítají. Běžně se mi stávalo, že v koncové dopravně cestující nejdříve zjistili, který strojvedoucí jede a pak si buď koupili, či nekoupili jízdenku. Místní věděli, kdo se přepravě-kontrole jízdenek-věnuje a kdo ne. Takže ušetřili minimálně za tu jednu jízdu. Nebo měli blokové jízdenky a označovali je podle toho, který strojvedoucí jel. Dvouvozové vlaky jsem takhle nevozil, ale tam to bude asi ještě výraznější. Ovšem pokud se to dopravci vyplatí, proč ne.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 10:23:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6738
Registrován: 4-2003
když pomoc poskytne v jedoucím vlaku vlakvedoucí, steward, který jen požádá strojvedoucího telefonickým spojením

A proč by tu první pomoc NEMOHLI poskytnout cestující? To budou "stát a čumět (TM)" a čekat na to, co dráha udělá. Poskytování první pomoci je přeci povinností kohokoliv a znalosti tohoto druhu má celá řada lidí, mnohdy lepší než konduktér.

zde i jediná instance jak komunikovat se strojvedoucím je použití záchranné brzdy cestujícím

Jasně... někdo se skácí ze sadadla a pasanti hned zatáhnou za ruční brzdu a budou bezmocně stát a čumět (TM), vlak mezitím zastaví na trati..... zřejmě vlakem cestují jen mentálně retardovaný a ještěktomu vychovatelé z ústavu sebrali mobilní telefony.

----------------------------------------------------
Já jsem se účastnil ve vlaku poskytování první pomoci dvakrát a největší problém bylo sehnat konduktéra. Ten potom zdlouhavě řešil, co má vlastně dělat, přitom jsme po něm (skloněni přitom nad nebožákem) chtěli úplný banality - aby do následující stanice přivolal sanitku a zařídil, aby tam vlak kvůli ní zůstal stát.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Ale Radku neplácej
Pondělí, 23. ledna 2017 - 10:31:01  
Neregistrovaný host
46.135.73.1
Samozřejmě ale prioritní a první na seznamu je dopravce a jeho zástupce při poskytování první pomoci, navíc k poskytnutí první pomoci je strojvedoucí a vlakvedoucí náležitě vybaven, což spolucestující kromě chatrných a nepravidelně obnovovaných podmínek poskytnutí první pomoci nemají vůbec.
Už vidím spolucestujícího, jak sdělujie záchrance z jedoucího vlaku kde je, kde zastaví a podobně, najivko
Pondělí, 23. ledna 2017 - 10:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6739
Registrován: 4-2003
první na seznamu je dopravce a jeho zástupce při poskytování první pomoci,

Jakýho seznamu??[uhoh][uhoh].
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 23. ledna 2017 - 12:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4253
Registrován: 8-2012
jen požádá strojvedoucího telefonickým spojením o přivolání záchranky na nejbližší zastávku, stanici
Ten průvodčí neumí zavolat záchranku sám? Cestujícím někdo při vstupu do vlaku odebírá telefony nebo je tam rušička signálu?
zachránilo včasnou pomocí jeden lidský život
Jak probíhá školení první pomoci u ČD, o kolik je první pomoc od průvodčího lepší než laická?
A jak to poskytování první pomoci teda funguje v tom metru, když rozdíl od městské linky bude jen v tom, že tam neprší?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Absurdity
Pondělí, 23. ledna 2017 - 12:45:49  
Neregistrovaný host
46.135.73.1
Možná by jste se divil kolik je v Metru obslužného personálu, jen ho na vlaku nevidíte, koncepce metra je zcela odlišná, tak s ním dejte pokoj, nebo na něj aplikujte vše co na železnici a máte klid úplně. Krom toho co vím tak třeba na stanicích metra již skřínky první pomoci jsou, někde již i defibrilátor. Co je v zastávkách? Co je ve stanicích. Hele a nevyřežeme z vlaku i umyvadla či WC, vždyť v metru to není,[biggrin]
Rozdíl v kvalitě poskytnuté první pomoci mezi cestujícím a pravidelně školeným personálem je jasný i žáku základní školy. Pokud nebude spolucestují zrovna lékař a podobně, na což se spoléhat nedá. ruku na srdce pokud máte na výběr od koho si nechat ošetřit zranění, vyberete si seniora, či žáka 6B, nebo člověka co k tomu má pravidelné školení a zdravotnický materiál?
Kolik spolucestujících sebou má latexové rukavice pro zásah u krvácejícího člověka o kterém nic víc nevíte? Oni to v lékařské brašně a lékarně na vozidlech k dispozici mají.
Školení je pravidelné, evidované a ze zákona musí probíhat i u ostatních dopravců, sakra taková neznalost!
Ten průvodčí tou dobou poskytuje tu první pomoc, třeba cvičí při provádění nepřímé masáži, snaží se uvolnit dýchací cesty a podobně a k tomu má volné ruce díky tomu že ten druhý na vlaku, strojvedoucí může volat, dokonce pak může po zajištění potřebného kolegu vystřídat, těžko spoléhat na ochotu cestujících.
Jak popíše cestují do telefonu kde je, jakým vlakem jede , jakým směrem jede, kde to zastaví? Opět spoléhat se na to že jede vlakem štamgast, nejlépe železničář, co to ohlásí je velká loterie.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 13:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 10-2009
Přátelé,
myslím, že v dokumentu Zkušební provoz nacházíte i to, co tam není. Když jsem si procházel články v obou tam citovaných předpisech, nenašel jsem ani zmínku o tom, že by strojvedoucí měl chodit do interiéru vozidla cokoli řešit s cestujícími. Ostatně, kromě kasičkářů na to nemá nikdo ani gebír.
Je zbytečné řešit něco, co neexistuje. Nějaké coby kdyby. Když si ten strojvedoucí bude plnit své povinnosti, nic víc, je celkem v pohodě. Mně by to ježdění panťákama a podobnýma soupravama vadilo víc jako cestujícímu.
Jako strojvedoucímu moc ne. Zavřu dveře, když zhasne kontrolka dveří, jedu. Že mezitím někdo zničí vozidlo nebo podřeže cestující, je mi vlastně fuck. Když to nevadí podniku, že?
Co se týká placení za škody, není to tak jednoduché pro podnik, jak zde bylo uvedeno. Škodu způsobenou nedbalostí strojvedoucího za něj zaplatí pojišťovna. Pokud mu ovšem není jeho vina dokázána, nebo se k ní nepřizná, je na něm, zda podepíše protokol. Když je někdo podělanej, podepíše. Ale tím pádem se stává podvodníkem, neb chce náhradu nikoli za své pochybení.
Z praxe znám obé. Kolegy, kteří se raději přiznají ke všemu doufajíc, že to bude považováno zaměstnavatelem za projev loiality. (Mylně ovšem). i ty, kteří se nepřiznali k ničemu a nikdy nic taky neplatili. Když to došlo k soudu a dráhy to nezkonila už tím, že prošvihla termín podání, všichni vždy vyhráli. Jo, pak se na něj páni zlobili. Mohlo to být tak hezky zameteno....
Zatím totiž platí i další předpisy, které mají větší právní sílu než nějaký Zkušební provoz a ještě větší pak zákony vč. vládních vyhlášek. Obavu mám z přeochotných kolegů, kteří se budou snažit služebně přetrhnout. Ne nadarmo je to přísloví, že aktivní blb horší než třídní nepřítel. A platí to i po změně režimů. P.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 13:16:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6740
Registrován: 4-2003
Možná by jste se divil kolik je v Metru obslužného personálu

A jak je to v u ČD v neprůchozí soupravě (810+010, 854+054) v situaci, kdy je konduktér jiném voze a nebo provádí "družný rozhovor (TM)" na stanovišti mašinfíry?

Ten průvodčí tou dobou poskytuje tu první pomoc, třeba cvičí při provádění nepřímé masáži, snaží se uvolnit dýchací cesty a podobně a k tomu má volné ruce

Neměli by takhle lidi přestat jezdit třeba autobusama? Dyť tam je jenom šofér a nemá konduktéra, který by masíroval. A co pěší chůze po ulici bez ošetřovatele, samozřejmě proškoleného a vybaveného zdravotní brašnou vč. oněch gumových rukavic.[proud]

snaží se uvolnit dýchací cesty a podobně

No to tedy potěš koště...dýchací cesty se neuvolňují (ledaže by tam měl někdo vzpříčený umělý žuby), protože je to anatomicky nesmysl.

Zkušební provoz nacházíte i to, co tam není

Jo... třeba to žabotlam ttsss-tsss zažabotlamuje za Libní, figurka konkutéra se zjeví ve voze a pak jí člověk vidí až na perónu v Roztokách. Nebo že na poloprázdým dvouvozovým rychlíku přijde holčina pravidelně štiplískovat po 30 kilometrech, zatímco někdo jiný tu soupravu má tou dobou projitou podruhý.

--------------

Jako tyhle modrý veletoče je docela smutná zábava na zimní večery.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 23. ledna 2017 - 14:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 8-2012
OK, pokračujme ve vymýšlení absurdních argumentů:
kolik je v Metru obslužného personálu, jen ho na vlaku nevidíte
Jasný, v každý stanici medik s lékárničkou, co kdyby se někomu udělalo šoufl. Hele, vždyť už tam nejsou ani ti dozorčí, jen nahoře u schodů...
Krom toho co vím tak třeba na stanicích metra již skřínky první pomoci jsou
... a na nádražích nejsou a místo nich tam je teda vlaková četa (defibrilátor získá např. přehozením dvoulinky přes trakční vedení).
nevyřežeme z vlaku i umyvadla či WC, vždyť v metru to není
Argumentum ad absurdum.
Rozdíl v kvalitě poskytnuté první pomoci mezi cestujícím a pravidelně školeným personálem
Školení personálu obsluhy vlaku není o ničem jiném, než o poskytování laické první pomoci. Nebudu řešit, jak moc je to školení formální, nakonec stejně bude schopnost poskytnout první pomoc záležitostí povýtce individuální.
člověka co k tomu má pravidelné školení a zdravotnický materiál?
Průvodčí u ČD má dodnes za povinnost nosit s sebou v brašně lékárničku, nebo pro ni stejně musí k strojvedoucímu? (Na Městské lince vlak zastaví nejpozději do čtyř minut.)
snaží se uvolnit dýchací cesty a podobně
Vy jste taky na tom školení byl hodně dávno, že? (Mýty o vytahování zapadlých jazyků a šťourání se v puse kvůli překážkám fakt už neplatí...)
těžko spoléhat na ochotu cestujících
Jak vy vůbec můžete vylézt z baráku, když se na ulici musíte spoléhat jen na ochotu kolemjdoucích? (Ona je to taky lež - není to jen ochota, ale zákonná povinnost, a stejně se k tomu každý postaví individuálně, i ten průvodčí, tak to prostě je.)

P.S. já opravdu obdivuji obrazotvornost při vymýšlení důvodů, proč "to nejde"! Přitom kdybyste dokázali argumentovat racionálně (451 jsou bez indikace zavírání dveří etc.), to by se dalo podpořit - ale hověziny o latexových rukavicích a ochotě spolucestujících...

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sněhulák
Pondělí, 23. ledna 2017 - 15:02:33  
Neregistrovaný host
46.135.73.1
451/452 indikaci zavírání mají, nemají však výstrahu, ochranu proti přivření ...
To zde již ale psané bylo a vy jste to přehlédl, protože se to hodilo.

Vlakvedoucí něco mají v příručním provedení, zbytek je na jednotce k dispozici.

Organizace pravidelného zdravotního školení je u modrých v kompetenci DVI, a somozřejmě když zjistíte, že má osoba zvratky v ústech tak je vyčistíte, pak děláte další kroky, vy jste asi chyběl? Jinak chybějící doklad o absolvování zdravotního školení, či nedodržení periodického obnovení má moc Vás nepřipustit k výkonu práce.

Doufám, že se mi nikdy neudělá nevolno v nemodrém vlaku[biggrin].

S tím jak který vlakvedoucí, průvodčí či steward dělá svoji práci musíte někam jinam, kde s tím něco udělají. Zde je to z pohledu tématu zcela bezpředmětné [crazy]

Na ulici se spoléháte na sebe v dopravním prostředku však část odpovědnosti bere na sebe dopravce.

Řidič autobusu pokud je vče podle legislativy, také chodí na pravidelné školení, jak odborné, tak z poskytování první pomoci, to je otázka profi přístupu.

Na městké lince vám vlak zastavil v těch vozidlech co máte po stržení záchranky pro bezradnost cestujících pod skálou mezi Roztokama a Sedlcem co teď chytrolíne.

Přeci při své inteligenci víte, že družný rozhovor na stanovišti není dovolen, má pobívat v prostoru cestujících, střídavě v přidělených vozech. Ale zrovna Vámi zmiňované KŽC si s počtem osob na stanovišti strojvedoucího hlavu nedělá, viz letmá vize v Praze na TGM, ale i to je v řešení.

K Podroužkovi jen tolik, že mě osobně je proti srsti, když jen díky přístupu podle zkušebního provozu mi ve vlaku skoná člověk, nebo díky neposkytnutí první pomoci díky tomu že jsme zavedli tento provoz někdo bude mít trvalé následky.

Proč mám pocit, že se v nemodré železniční armádě nějak na zdravotní školení zapomělo? Nechtělo by to kontrolu?

Jdu stavět sněhuláka, jen doufám, že Vám žabák na městské lince neufikne velkou hlavu, nebo Vás nepotáhne obličejovou částí po štěrkovém loži držíc vás za jednu nohu.
Máte milion a jeden důvod proč je to správné, prosím zaveďte si tento způsob ve svých firmách a čekejme na okamžik kdy někdo zařve. Toto je zkušební provoz modré armády, Vy ho názorově zastáváte tak ho jen do těch svým nemodrých železničních dopravců doporučte, dostanete metál. Jen na nástupní dveře instalujte cedulku v případě potíží, úrazu ... si laskavě pomozte sami, po zhasnutí kontrolky vlak pokračuje v jízdě [vypravci].

Jen jsem Vám chtěl nastínit, že poskytnout první pomoc krvácejícímu není vůbec jednoduché. Všichni tu povinnost mají, ale také platí, že při tom máte zohlednit ohrožení života vlastního. Tedy v povědomí přenosných nemocí krví, a oděren na rukách, kterým má běžný člověk dost je to velký risk.
Od MU kde se s tím setkáte Vám garantuji, že rukavice budou to první co budete schánět. Ba dokonce v batůžku budete nosit i několikatery svoje např. v obalu od překvaní z vajíčka.
Je vidět, že o reálném provozu víte pramálo.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 15:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 590
Registrován: 11-2012
TH: kolik je v Metru obslužného personálu, jen ho na vlaku nevidíte
Jasný, v každý stanici medik s lékárničkou, co kdyby se někomu udělalo šoufl. Hele, vždyť už tam nejsou ani ti dozorčí, jen nahoře u schodů...

Ale oni tam jsou, jen nejsou vidět. Jsou na koncích nástupišť. Jsou to udržbáři, opraváři, revizoři, v některých stanicích na trase i strojvedoucí, střídající kolegy atd. Až pojedeš metrem, udělej si čas, vystup si v nějaké stanici a sleduj provoz. Každou chvíli někdo projde do tajných dveří nebo z nich vyjde. Přesné číslo neznám, ale v těch utrobách prostě jsou. A kdo neví kam se dívat, o nich neví. Mimochodem, kolik si napočítal dozorčích ve stanici A Nemocnice Motol?

Ptal jsem se už prve, zeptám se ještě jednou, mohl by se někdo se mnou podělit o papír, který řeší zkušební provoz? Nějaký papír na to musí existovat a já bych se s ním rád seznámil. Děkuji.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 16:45:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4256
Registrován: 8-2012
když zjistíte, že má osoba zvratky v ústech tak je vyčistíte
A to jste fakt někdy viděl? To jsou totiž principy první pomoci tak zpřed třiceti let (čímž nevylučuju, že se to školí dodnes), podstatné je totiž co nejdřívější zahájení resuscitace (srdeční masáže) a k uvolnění dýchacích cest postačuje záklon hlavy.
(Proč vám to tu vykládám, když vy všechno víte nejlíp a trasy ML budou lemovány mrtvolama, to fakt ntuším.)
Máte milion a jeden důvod proč je to správné
Přesně naopak: milión a jeden důvod, proč je to špatné, vám rozporuju, což vás vybuzuje k úžasným výserům.

udržbáři, opraváři, revizoři [biggrin]... a na ML borci s motorovým útočným vozíkem (revizoři jsou tak jako na každé 0-0/S na ML taky). To jsou argumenty, fakt.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 18:21:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 591
Registrován: 11-2012
TH:ale já nenapadám tvoje argumenty, ale to co jsi napsal o metru.

(Jasný, v každý stanici medik s lékárničkou, co kdyby se někomu udělalo šoufl. Hele, vždyť už tam nejsou ani ti dozorčí, jen nahoře u schodů...)

Tak jak jsi to napsal, to vyznělo jako že v metru není vůbec nikdo, což ale není pravda. Zaměstnanců je tam mnohem, mnohem více než na dráze na povrchu. Jen skutečně nejsou vidět.

S ostatním se zapojím do diskuze (pokud se mi bude chtít), pokud bude někdo ochoten poskytnout mi nějaký papír, nebo dokument na téma zavedení zkušebního provozu bez čety, tedy to o čem se zde velice aktivně diskutuje.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 22:25:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4258
Registrován: 8-2012
to vyznělo jako že v metru není vůbec nikdo, což ale není pravda
Opravdu budeme vtahovat do děje opraváře a údržbáře? Na povrchu osádku Motorového Útočného Vozíku a hajzlbábu v Holešovicích? Fakt nejde vymyslet míň absurdní argumenty?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 22:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 592
Registrován: 11-2012
TH:ne, nebudeme. Ale chtěl jsem ti ukázat že v tomto argumentu se mýlíš. Ostatnímu co jsi napsal se nevyjadřuji, nemám v té části potřebné znalosti. Ale možná znáš zázemí metra lépe než já.

Ale abych nevymýšlel absurdní argumenty, mohl bys být prospěšný a pomoci mi. Třeba radou kde, nebo pod jakým číslem jednacím mohu najít info k tomu zkušebnímu provozu. Nechce se mi věřit, že by něco takového na dráze bylo a nebyl k tomu text. To je prostě nesmysl.

Případně lze i zaslat na geforce6166bx@seznam.cz

Děkuji moc.
Starý Vlk
Pondělí, 23. ledna 2017 - 22:42:24  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
T_._H_. : Pokud bude průser a půjde o život, tak budeme-měli bychom. I opravář v Metru dokáže pomoci s přemístěním zraněného či kolabujícího člověka, údržbář je schopen (a zhusta i ochoten) třeba přivolat pomoc a ta hajzlbába třeba poskytne v případ potřeby kýbl s vodou. A posádka MUV dokáže na svém stoji dopravit třeba lékaře a zdravotníky, když to jinak nejde. Prostě při průseru každá ruka dobrá. Jde jen o to, aby jejich pomoci nebylo příliš často potřeba-a to 451 bez výstražné signalizace zavíraných dveří tak docela nenaplňuje.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 22:55:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593
Registrován: 11-2012
Ono k tomu co píše Starej Vlk, ať děláme co děláme, vždycky bojujeme s lidskou blbostí. Lidi jsou schopní všeho. A říká se nikdy neříkej že to nejde, protože se najde blbec který dokáže že to jde.

A z toho důvodu prostě musí být dopravní prostředek bezpečný. Pokud je to vlastní auto, zodpovídá si řidič(majitel), ale pokud je to veřejný, je v tom více lidí. Copak nebylo málo soudů mezi dráhou a cestujícím, když cestující projevil blbost, vlezl kam neměl? A kdo nesl tu vinu od soudu ve spoustě případů?

Takže je prostě potřeba myslet dopředu ve stylu coby, kdyby.

Mě se vůbec nelíbí že by jednotky 471 měli do Berouna nebo kam jezdit bez čety, jen s cestujícími a jedním strojvedoucím. Ale chtěl bych si přečíst ten canc na toto téma. Protože čistě teoreticky pak mužeme přestat brečet na K-R a jít s tím něco dělat. Třeba to napadnout u DI a DU. Ale skutečně s tím jít něco dělat a ne že to bude jako se slavným FiJim, který jen kecal jak to děláme na dráze špatně, jak on by to udělal lépe, ale v okamžiku kdy jsem jej přizval ke spolupráci, tak on nic, on muzikant. Vlákno přejezdy je toho dokladem.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 23:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7491
Registrován: 5-2002
22.1.2017 10:53:05

Tak si to proboha už konečně přečtěte.
Úterý, 24. ledna 2017 - 08:24:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 470
Registrován: 1-2013
V roce, než začalo jezdit metro ke Smíchovskému nádraží (1985?), tak taky jezdily ptg Praha hl.n. - Praha-Smíchov a zpět bez vlakové čety, jen se strojvedoucím.
Fungovalo to.
Úterý, 24. ledna 2017 - 08:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6742
Registrován: 4-2003
I opravář v Metru dokáže pomoci s přemístěním zraněného či kolabujícího člověka, údržbář je schopen (a zhusta i ochoten) třeba přivolat pomoc

Stejně jako každej druhej cestující, jichž je tam v daném prostoru tak o tři řády víc. Vážně si myslíte, že jenom v dopravě se chodí na školení první pomoci (který stejně dneska z 90 % spočívá v přivolání lékařské první pomoci a pp v činnosti podle pokynů operátorky)?


Mě se vůbec nelíbí že by jednotky 471 měli do Berouna nebo kam jezdit bez čety

Nikoliv, budou jezdit do Mimoně:-) Odkaz na předpis je tu už třetí den.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Starý Vlk
Úterý, 24. ledna 2017 - 10:02:18  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
RadekŠ: Podle svých zkušeností si myslím, že zaměstnanec dopravce se bude mnohem více angažovat při poskytování pomoci zraněnému či kolabujícímu cestujícímu, než cestující. On je k tomu, na rozdíl od cestujících, motivován, už jen tím, že případné odmítnutí či evidentní dělání mrtvého brouka by pro něj mohlo mít dost nepříjemné následky, neboť on je-na rozdíl od naprosto anonymních cestujících-identifikovatelný. A o tom to je.
Jak
Úterý, 24. ledna 2017 - 14:25:13  
Neregistrovaný host
188.175.206.147
Už aby ty České dráhy převzala firma Volkswagen a nastolila pravidla, platící ve Škodovce.
To by byla čistka ve zbytečných "vedoucích" pozicích.
Úterý, 24. ledna 2017 - 15:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4266
Registrován: 8-2012
A o tom to je
Nikoli, celá diskuze je o vytváření alibi a hledání důvodů, proč "to nejde".
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Starý Vlk
Úterý, 24. ledna 2017 - 16:19:26  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
T_._H_. : Nevím, o co jde vám, ale mně o nějaké vyváření alibi a hledání důvodů, proč to nejde vůbec nejde. Diskuze je o tom, co lze při zavádění něčeho, co zatím nebylo, akceptovat a co už je za hranou. K dané problematice zastávám názor, že na ML Libeň-Roztoky lze provozovat el. jednotku 451, doplněnou o výstražnou signalizaci zavírání dveří.
A můj poslední příspěvek byl o roli zaměstnance jakéhokoli dopravce, který se přímo nezúčastní přepravy cestujících, při mimořádné události, kdy je ohroženo zdraví a život cestujícího. O tom to je.
Středa, 25. ledna 2017 - 08:07:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6831
Registrován: 4-2003
Starý vlk: Podle svých zkušeností si myslím, že zaměstnanec dopravce se bude mnohem více angažovat při poskytování pomoci zraněnému či kolabujícímu cestujícímu, než cestující.

V žádném případě tomu tak nebude. Ne každý je tak silný, že snese pohled na někoho, komu se udělá zle, či nedej bože z něj ještě stříká krev, nebo mu trčí kost z otevřené zlomeniny.

A vzhledem k tomu, že těch, co jsou vůči výše uvedeným věcem odolní a ochotní pomoci, je stejné procento mezi cestujícími i mezi drážními zaměstnanci, tak vzhledem k obvyklému případu, kdy počet cestujících ve vlaku převažuje silně počet drážních zaměstnanců ve vlaku, je celkem asi jasné, odkud se vyskytne někdo, kdo pomůže. Je to pouhá statistika, ale stále platná.


On je k tomu, na rozdíl od cestujících, motivován, už jen tím, že případné odmítnutí či evidentní dělání mrtvého brouka by pro něj mohlo mít dost nepříjemné následky, neboť on je-na rozdíl od naprosto anonymních cestujících-identifikovatelný. A o tom to je.


Čím je motivován? Finančním ohodnocením? Ale kdež. A nepříjemné následky? Jaké? Zaměstnavatel mu nesmí nic v tomto směru provést. Případné zhodnocení neúčasti jakéhokoliv jedince je už fakt na někom jiném [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Starý Vlk
Středa, 25. ledna 2017 - 09:56:23  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Bram: Zaměstnanec dopravce se v případě nutnosti poskytnout pomoc člověku, který v prostorách, patřících dopravci (nyní mluvím o Metru) bude angažovat víc, než cestující. Pokud na to nebude mít psychicky, může přivolat pomoc a zprostředkovat zákrok zdravotníky mnohem lépe, než cestující, navíc k tomu má i potřebné prostředky a zná místní poměry. V případě stříkající krve se mnozí cestují raději vzdálí, aby si nezamazal oděv, neboť ten-na rozdíl od oděvu zaměstnance dopravce-nikdo nevyčistí nebo nevymění.

Za to, že se zaměstnanec odmítne poskytnout pomoc člověku, který má zdravotní potíže v prostorách, obhospodařovaných "jeho" firmou může být postihován i finančně, v případě nadbytku pracovníků i jinak. Ono je také pomoc a pomoc-ne každý je schopen ošetřit otevřenou zlomeninu či tepenné krvácení, ale každý je schopen přivolat pomoc a v případě potřeby pomoci s ošetřováním tomu, kdo je toho schopen. Nemám na mysli strkání prstů do roztržené krční tepny, ale třeba rychlé přinesení deky pro zabránění šoku.

Na železnici je to podobné, jen nyní je třeba v diskuzi formálně rozlišit dopravce a provozovatele dráhy.
Středa, 25. ledna 2017 - 10:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6834
Registrován: 4-2003
Starý vlk:Zaměstnanec dopravce se v případě nutnosti poskytnout pomoc člověku, který v prostorách, patřících dopravci (nyní mluvím o Metru) bude angažovat víc, než cestující. Pokud na to nebude mít psychicky, může přivolat pomoc a zprostředkovat zákrok zdravotníky mnohem lépe, než cestující, navíc k tomu má i potřebné prostředky a zná místní poměry. V případě stříkající krve se mnozí cestují raději vzdálí, aby si nezamazal oděv, neboť ten-na rozdíl od oděvu zaměstnance dopravce-nikdo nevyčistí nebo nevymění.

Bohužel, tohle je ale pouze o lidech, ne o tom, zda je někdo zaměstnán u provozovatele dráhy či u provozovatele drážní dopravy, nebo je obyčejný cestující [wink].
Středa, 25. ledna 2017 - 14:01:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2413
Registrován: 2-2010
Zákon o drahách, § 36f): "Každý dopravce, který provozuje veřejnou drážní dopravu, je kromě povinností uvedených v § 35 povinen: ve veřejné drážní osobní dopravě zabezpečit předlékařskou první pomoc v případě nehody,"

Vyhl.173/1995Sb, §75, odst.1: "(1) Pro zajišťování první pomoci vytvářejí provozovatelé dráhy a dopravci odpovídající podmínky, zejména pořizují a doplňují zdravotnické brašny nebo
autolékárničky, zajišťují spojení s lékařskou záchrannou službou a určují osoby, které při provozování dráhy a provozování drážní dopravy musí mít znalost z poskytování první pomoci.
Středa, 25. ledna 2017 - 14:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6745
Registrován: 4-2003
Jenomže z 40/2009 Sb (trestní zákoník) vyplývá povinnost poskytnou první pomoc každému, kdo je toho schopen:

§ 150

Neposkytnutí pomoci

(1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

Zaměstnavatel mu nesmí nic v tomto směru provést.

Jo... zatímco já si pudu po poskytnutí první pomoci "po svým", tak příslušný nádražník a nebo kolejník bude vyšetřován drážními bafuňáři, protože pakárna musí být.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 25. ledna 2017 - 14:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6746
Registrován: 4-2003
V případě stříkající krve se mnozí cestují raději vzdálí, aby si nezamazal oděv, neboť ten-na rozdíl od oděvu zaměstnance dopravce-nikdo nevyčistí nebo nevymění.

Jak kde [proud]

PS: Až pojedete někdy vlakem ČD, podívejte se na barvu původně červených proužků kolem kapes konduktérova saka.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Starý Vlk
Středa, 25. ledna 2017 - 15:19:30  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Než se definitivně vzdám této diskuze, tak si dovolím podotknout: kolik cestujících má s sebou nějak pomůcky, aby mohl bezpečně poskytnout první pomoc, popř. ví, kde jsou tyto pomůcky uloženy a jak se k nim dostane? Kolik zaměstnanců dopravce či provozovatele dráhy neví, kde jsou ony pomůcky na jeho pracovišti uloženy a jak se k nim dostat? Z mé strany vše.
Středa, 25. ledna 2017 - 15:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4276
Registrován: 8-2012
kolik cestujících má s sebou nějak pomůcky, aby mohl bezpečně poskytnout první pomoc
Jako že když nemáte ty sofistikované nádražnické "pomůcky", tak první pomoc poskytnout nemusíte? (No jo, když vy na ML budete nejspíš dvakrát denně řešit amputace končetin a popáleniny, že.)
Tvorba důvodů, proč "to nejde", už opravdu zachází za hranice zdravého rozumu...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.