Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 19. 01. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Předpisy do 19. 01. 2017

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 14. ledna 2017 - 21:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3018
Registrován: 11-2008
ad T,H,: Jedna taková MÚ byla právě v tom Brandýse n/O. [lol][andel] Os zastavil, tak jak popisuje Podroužek. Poté byl dán pokyn k posunu na 2.SK, s tím, že tam vyčká až přijede protijedoucí vlak ( byla výluka Brandýs - Choceň ). Strojvedoucí popotahoval, ale šetřil si to, tak že u odjezdu ani nezastavil a na barvu odjel. Jenže na mašině byla nějaká kontrola ( snad cvičnej, nebo dokonce někdo vyšší ), nijak nezasahoval a až po příjezdu do Pardubic se mu to nějak rozleželo v hlavě a ohlásil MÚ a strojvedoucího nechal sundat, že prý odjel z Brandýsa bez řádné výpravy. [andel] šetřilo se to nějakou dobu, ale nakonec s tím závěrem, že se vlastně nic "špatného nestalo". [vypravci]
Sobota, 14. ledna 2017 - 21:46:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 2-2010
T_._H_.:
"Ono totiž stačí, aby ve vaší postavené VC byl někde přejezd ve výstraze a řidič ji nebude respektovat a prásknete do něj
Tak to mi teda ukažte, kde se mi přikládá vina za prásknutí do řidiče, který nedodržel výstrahu a vjel na přejezd:
"Zastavil-li vlak z jiných důvodů, než podle předchozích odstavců, smí pokračovat v další jízdě teprve po odstranění příčiny zastavení a pouze tehdy, byl-li již v této dopravně s kolejovým rozvětvením vypraven." (Hlavní smysl předpisových rypáků je totiž alibismus.)"
No vidíte, pokračujte v další jízdě, ale jen v případě, že jste byl ze stanice vypraven-to praví čl.2961. Čím jste byl vypraven, když jste zastavil na vjezdovém záhlaví/zhlaví z jakéhokoliv důvodu, hl. návěstidlo před sebou nemaje, vjížděl jste na návěst ze které vyčtete, že návěstidlo na konci ZV je v poloze stůj a kód na NO nemáte-čl.2979b) a na návěstidla ani OPř nevidíte?
Hlavní smysl předpisových rypáků-mezi které se počítám-není alibismus, ale upozornit na nesmyslnost a složitost předpisových ustanovení, které mnohdy není možno ani dodržet. Tak se jezdí podle ducha. Tím se může ovšem pracovník znalý předpisů řídit až v okamžiku, kdy ten předpis konkrétní situace neřeší-jak jste správně tučně z předpisu opsal a ne že si ty neřešitelné situace bude zaměstnanec ohýbat, jak to zrovna cítí a potřebuje. Vy prostě pořád nechápete, že bez výpravy, nebo svolení k posunu se nesmíte podle předpisu hnout.
Vozíte asi převážně nákladní dopravu, přála bych Vám, abyste si pojezdil na osobce, nejlépe z Prahy na východ-to byste teprve viděl tu předpisovou tragédii a přestal byste tady urážet lidi, kteří o tom hodně vědí a vůbec to není o tom, znát něco nazpaměť, ale vyznat se v tom a umět to používat. Ale je dobře, že jste se naštval, aspoň možná časem pochopíte, kdo je ten neřád a alibista. Zda ten ten, kdo předpisy píše, nebo ten, pro koho jsou psány a musí se jimi řídit-neb v nich je (má být) zajištěna především bezpečnost dopravy.
T_._H_.:
"4.SK v Letovicích odjezdové ani žádné jiné hlavní návěstidlo nemá
Vy musíte být ukrutnej magor - před váma svítí Lc4a (a máte jeho kód), ale vy budete zpožďovat rychlík, jen abyste si udělal dobře pózou a buzerací okolí, že nejste administrativně na 4a, ale na 4.SK? (Já bych vás teda vypravil a souběžně zkonstatoval něco ve smyslu "ať je ten kokot co nejdřív pryč"...) Ještěže podobně pitomé klony nejezdí na S9 v Praze, to by se v Uhříněvsi hromadily na druhé koleji ešusy do Prahy (tam je to stejné s kolejemi 2. a 2a)."
Urážíte člověka, který ví, o čem píše, jakož i další jeho zkušené a předpisů znalé kolegy. Proč? Kolej 4 je samostatná dopravní kolej. Kde máte pro kolej 4 hlavní návěstidlo? Připomínám, že máte předepsanou znalost SŘ-což je taky k smíchu, protože v ten okamžik víte, že stojíte na dopravní koleji, která nemá odpovídající hlavní návěstidlo. P.Podroužek znalost SŘ zřejmě má, proto to ví. A to je ještě tak hodnej, že odjede aspoň na tu výpravu jiným způsobem, protože jinak by se musel ptát, jak to řeší SŘ. A ten nic neřeší. Že je čl. 2964 napsán taky o h.vně a léta do předpisu opisován, nikomu z autorů nevadí.
Až Vaše hlava vychladne, přečtěte si čl.2979a) a porovnejte ho se čl.402 a naznáte (oba články máte znát), v čem je háček. A k smíchu je to, že když znalost SŘ nemáte, ani nemusíte vědět, že nestojíte koleji 4 a odjedete na rozkaz k odjezdu návěstí návěstidla Lc4a, které je přímo vpravo u Vaší dopravní koleje a tedy vyhovuje čl.2979a). Řekla bych, aby místo vzájemného osočování se, jste dali všichni hlavy dohromady a vyvinuli společně snahu vymlátit ty nehoráznosti z předpisu.
T_._H_.:
"Tak znova: co konkrétně je v Brandýse nad Orlicí/Krasíkově/Hoštejně proti bezpečnosti provozu, když Podroužek odjede po požehnání z nástupiště po zbývající části pro něj řádně zabezpečené a vynávěštěné vlakové cesty (a navíc má kód)? To, že by na přejezdu ve stanici mohl do někoho "prásknout"? To je teda dost chabý, řekl bych nulový argument... nebo jste si to "točení a hojení právníků" nevymysleli, ale opravdu se to stalo (tj. ne že to právníci zkoušeli, ale strojvedoucí ČD za to byl opravdu postižen)? Dost pochybuju."
Vy jste to překroutil: p.Podroužek tvrdí, že stojí v Brandejsu na koleji (samostatné dopravní koleji), která nemá hlavní návěstidlo a ví, že z takové koleje může odjet jen za podmínek stanovených ve čl.2964 (mimo jiné totéž je i v těch Letovicích při odjezdu ze 4.SK směr Březová).
Na rozdíl od toho, já jsem tuto jím popsanou okolnost vynechala a zaměřila jsem se na případy, kdy není splněna ani jedna z podmínek čl.2979a)-tedy ani ten kód na NO. Vy jste si ho tam připsal. A pak to má zcela jiný význam.
Sobota, 14. ledna 2017 - 22:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 8-2012
Výpravčíxy: Takže nikoli skutečná MU, ale jen honění si trika nějakého modrogumídka...
Ovšem můj dotaz směřoval trochu jiným směrem [happy].

(P.S. Já ty podroužky občas chápu... být ve firmě, kde je základním pracovním postupem dělání pakárny jiným, není žádný med - ale zas když to začne kritizovat někdo "zvenku", tak se semknou a potřebu dělání si pakárny začnou obhajovat, takže jako bych nic neřekl [happy] .)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 14. ledna 2017 - 22:22:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 587
Registrován: 11-2012
Mohl bych prosím vědět o kterou 4.SK v Letovicích se jedná, že nemá hlavní návěstidlo?

Sobota, 14. ledna 2017 - 22:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 2-2010
Persink163054: kouknete-li na plánek od spodu nahoru, vidíte DK, následuje manipulační kolej č.6, za ní peron a za peronem je dopravní kolej č.4, která končí u námezníku výhybky č.9, za ní (na obrázku směrem doprava ku Březové) pokračuje dopravní kolej č.4a (omezená polohou hrotů výhybek 9-11) a návěstidlo L4a na krakorci.
Sobota, 14. ledna 2017 - 22:49:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 11-2008
Není to moc čitelné. Ale kolej 3. a 4. jsou rozdělené na více částí: 3. 3a, 4. 4a, a tuším i 3b. [vypravci] Takže když zastaví u peronu, tak stojí na koleji 4. Ta nemá odjezdové návěstidlo . Pak následuje je kolej 4a a ta až má odjezdové návěstidlo s označením L4a. Takže návěstidlo L4a platí pro kolej 4a a né pro kolej 4. ........... Je to zase taková vychytávka, neb do staničního řádu se dostal plánek podle toho, jak to namaloval projektant. A nikdo s tím nechce nic udělat. ... To samé je v posledních cca 15 - 20 letech s číslováním kolejí pro cestující. Začalo se používat služební číslování a cestující od té doby z toho mají zmatek v hlavě. .....[andel][lol][vypravci]
Neděle, 15. ledna 2017 - 00:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3176
Registrován: 3-2006
No vidíte, pokračujte v další jízdě, ale jen v případě, že jste byl ze stanice vypraven-to praví čl.2961.
A co když ze stanice nepojede? To musí být vypraven ze stanice, aby mohl dojet do konce vlakové cesty?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Neděle, 15. ledna 2017 - 01:02:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 5-2007
Tak nevím no, asi jezdím blbě, ale když vjedu od Úno na výstrahu, tak vím, že můžu jen na staniční kolej č.2(L2) a kdybych vjížděl na 40 a výstraha, tak kamkoliv jinde, než na kolej č.2. (L3,1,4)

Takže pokud tam zastavím pro výstup a nástup na výstrahu, jedu podle toho co je na odjezdu. Jestli tam nic nevidím, tak se chovám, jako když nevidím na odjezdové návěstidlo a chci vypravit.
milostivé
Neděle, 15. ledna 2017 - 01:03:55  
Neregistrovaný host
137.74.154.152
Haan 2381:"To, v čem je problém o kterém je tady řeč je případ podle 2979b)."

Ale houbeles, milostivá. Od původního dotazu Podroužka jste to odklonili úplně jinam. Jemu totiž šlo primárně o to, že jede podle tabeláru rychlíku a nemá tudíž informace z tabeláru osobáku.
Je to jeho vina, že se nechal špatně zpravit o stanicování. Jestliže dostal rozkaz o zastavování pro výstup a nástup cestujících, měl být společně s tím zpaven i o číslu osobáku, jehoč tabelárem se bude následně v dotčeném úseku trati řídit. Obdoba jízdy vlaku odklonem podle nějakého jiného vlaku.
ad Spelcr
Neděle, 15. ledna 2017 - 01:26:53  
Neregistrovaný host
137.74.154.152
Spelcr 1086:"..a kdybych vjížděl na 40 a výstraha, tak kamkoliv jinde, než na kolej č.2. (L3,1,4)"

Tvůj hluboký omyl. Rychlostní návěstní soustava určuje rychlost a nikoli směr, takže na 2žluté klidně i do rovné. A to platí už mnoho mnoho let.
Neděle, 15. ledna 2017 - 02:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 5-2007
Rychlostní návěstní soustava určuje rychlost a nikoli směr, takže na 2žluté klidně i do rovné. A to platí už mnoho mnoho let.
Samozřejmě, jenže zrovna v tom Brandýse to tak je. Protože tam žádná variantní cesta nejde a při postavení do rovné, tam prostě 2 žluté svítit nebudou. [wink]
Ale o možnosti jezdit na "rychlost" i do rovna samozřejmě vím a např. Libeň toho byla příkladem. Takže snad příště.
Neděle, 15. ledna 2017 - 08:17:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 10-2009
Pro upřesnění diskutérovi "milostivé".
Žádný písemný rozkaz o mimořádném zastavení ve stanici Brandýs n.O., kterou nemají rychlíky vůbec v SJŘ uvedenu, jsem nedostal. Za jízdy mezi předvěstí a vjezdem do Brandejsa zavolal dispečer DOZ, abych mimořádně zastavil v B. pro výstup a nástup cestujících. Měl jsem tento pokyn nerespektovat?
Taky ovšem myslím, že na mimořádné zastavení kdekoli nemusí být rychlík přečíslován. Nemohu snad ani jet podle tabeláru jiného vlaku než toho, který vezu. To by pak znamenalo opravdu jeho přečíslování. T.zn. zrušení a zavedení. Prosím kolegy výpravčí, aby sem napsali vzor textu do písemného rozkazu, kterým se nařizuje mimořádné zastavení vlaku os. dopravy. Je nutno tam psát nějaké vzorové číslo Os vlaku?
Já myslím, že stačí text: "Ve stanici Smrdákov zastavte pro výstup a nástup cestujících". Tím je řečeno i to, že to musí být "v prostoru".
Ostatně pane, nebo paní, s nepřevzetím písemných rozkazů už mám taky své zkušenosti. Včetně hysterických reakcí drážních pantátů.
Problém totiž je, že nikdo nepočítá s tím, že by se nařízeními, předpisy a zákony někdo řídil.
Tak třeba: Viděli jste někdo vlak, který není označen návěstmi dle D1? My jim v Brně říkali "motorka", svítí jedno světlo. Provozování takového vozidla je zakázáno vyhláškou. Ale přece se nebude zastavovat z toho důvodu, že nesvítí světlo!! No, a pak, bylo to zrovna zase v Brandejse, zavolá výpravčí, (když tam ještě byli dva), že nesvítí na mašině pozička. Strojvedoucí zastaví, jde hledat náhradní žárovku a opravuje. A začnou hovory! Jako by byla na trati bomba. Ale to jen vlak, který "ze zákona" nemohl pokračovat v jízdě, zatarasil na pár minut trať. Tak co vlastně chceme? Dodržovat pokyny nebo ne?
Odpověď je myslím jasná. Porušovat lze cokoli, ba je to žádoucí. A vzít si všechno pěkně na sebe.
Jiný příklad. GŘ nařídí, že k výkonu na vlaky o stanovené rychlosti nesmí být přistaveno HV bez funkční klimatizace. A představte si, on to nějaký strojvedoucí vzal vážně! Nepřevzal HV s klimou v poruše, vůbec nepochopil, že to byla od GŘ jen taková švanda!
Jiný příklad: V depu nařídí vrchní přednosta, že HV po EM nebo MM musí být vyčištěna i v kabinách. Přesný návod, čím a jak důkladně. Ale není HV na výkon, tak z dílny šup na vlak! Zahnojený, zamatlaný. A strojvedoucí řekne, že to nebere. No jo, není čím jet, vlak se odřekne. Ten mašinfíra nepochopil, že taková nařízení se nevydávají proto, aby byla plněna. Anebo ano, v dobré víře, že budou, ale při úplné neznalosti reality. Kdo je viníkem? Tentokrát to odnesl strojmistr tím, že si neodnesl výkonovou složku mzdy. A ti, kteří sami jsou na dokumentu podepsáni, informují strojmistra o tom, že může poděkovat strojvedoucímu A.M.
Někomu možná přijde normální, přistoupit na tuto hru, kdy nadřízení přesně stanoví pravidla, která jsou těžko dodržitelná. A pak se najdou tací, které tato hra inspiruje k tomu, že hrají taky. Někdy je to celkem sranda. Úsměv na mé tváři je však spíš úsměvem smutného klauna, než škodolibý škleb. Pořád totiž mám tu dráhu moc rád. Přeju všem hezkou neděli. Váš P.
Bobo
Neděle, 15. ledna 2017 - 10:06:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13404
Registrován: 5-2002
Jenže vjezdovým návěstidlem nelze dát rozkaz k odjezdu ze stanice. - a jak se jezdí v chodově za plotem?
Podroužek - dle jakého časového údaje jsi odjel od peronu? resp. jak jsi se dozvěděl čas odjezdu, sdělený kaštánkům?
mě se nelíbí, že se do toho motá výprava vlaku. výprava = povolení k ODJEZDU ze žst. ale tady jsem do žst ještě ani pořádně nevjel, kor když sjř sou uvedený nákladní koleje.
nevidim na odjezd: třeba ve varech, když jedu do chodova, tak třeba na 2. kol mi svítí 40/volno. ale to, jestli mě vypravuje tohle návěstidlo, nebo až to další o km dál zjistim, až když sem na zhlaví a [vypravci] mi vybere tk kam pojedu.
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Neděle, 15. ledna 2017 - 10:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 2-2010
Mikulda:
"No vidíte, pokračujte v další jízdě, ale jen v případě, že jste byl ze stanice vypraven-to praví čl.2961.
A co když ze stanice nepojede? To musí být vypraven ze stanice, aby mohl dojet do konce vlakové cesty?"
Tak se tam dopraví cestou posunu-nemá-li před čelem vlaku cesťák. To je totéž, jako když Vám bouchne na záhlaví/zhlaví VZ a vjíždíte na výstrahu nebo dvousvětlovou návěst s horní výstrahou. Jo, nebo ne?
milostivé:
"Haan 2381:"To, v čem je problém o kterém je tady řeč je případ podle 2979b)."
Ale houbeles, milostivá. Od původního dotazu Podroužka jste to odklonili úplně jinam. Jemu totiž šlo primárně o to, že jede podle tabeláru rychlíku a nemá tudíž informace z tabeláru osobáku."
No jo, máte recht, jednu z jeho pochyb uvedených v prvním příspěvku p.Podroužka jsem nepochopila. Pochopila jsem jeho dotaz tak, že chce mít v TJŘ jeho R vlaku uveden údaj o obou obvodech proto, aby vyloučil, že u údaje Brandýs nad Orlicí (který v TJŘ pro R chybí) není údaj se symbolem výpravky a v tom smyslu jsem reagovala. Myslím si totiž, že je úplně jedno, kolik má stanice obvodů. Má-li stanice, ve které má R mimořádně zastavit pro výstup a nástup cestujících, perony jen v jednom obvodu, pak není třeba nic upřesňovat, protože strojvedoucí ví, kde má pro výstup a nástup cestujících zastavit (což jistě věděl), ikdyž měl v údaji v TJŘ R-vlaku uveden pouze jediný údaj-Brandýs n.O.kol.č.1-4 (na rozdíl od vlaků osobních, kde jsou v TJŘ u Brandýsu uvedeny údaje dva). Takže podle mě stačilo zpravení o potřebě zastavení pro výstup a nástup cestujících, ikdyž není v TJŘ pro R navíc údaj o Brandýsu nad Orlicí, ale pouze údaj Brandýs n.O.kol.č.1-4.
Co Vy na to p.Podroužku?
Neděle, 15. ledna 2017 - 10:19:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 2-2010
Bobo:
"Jenže vjezdovým návěstidlem nelze dát rozkaz k odjezdu ze stanice. - a jak se jezdí v chodově za plotem?
Podroužek - dle jakého časového údaje jsi odjel od peronu? resp. jak jsi se dozvěděl čas odjezdu, sdělený kaštánkům?"
K první větě: jakou funkci plní návěstidlo v Chodově za plotem? Vjezdového, odjezdového, nebo plní funkci obou?
Ke 2.větě: zajímavý dotaz.
Bobo
Neděle, 15. ledna 2017 - 10:40:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13407
Registrován: 5-2002
náv. má označení 1L, 2L, tj dle zásady označování vjezdů.
o sloučení vjezdu s odjezdem D1 mlčí.
i tady z 1.tk od kv při návěsti 40+volno nevim, jestli pojedu za plotem nebo skrz žst (sjř ted neřešim)
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Neděle, 15. ledna 2017 - 11:16:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4147
Registrován: 8-2012
přestal byste tady urážet lidi, kteří o tom hodně vědí
Tak hele, s urážením o "přilišném podráždění" a "vylízání si prdele" tu začali právě lidi, co si myslí, že o tom hodně vědí (nikoli, umí akorát dogmaticky slovíčkařit na nesmyslném balastu z předpisu, aniž by vůbec chápali, o čem to je a že jsou to nesmysly). Takže na hrubej pytel hrubá záplata. No a naopak mi doteď nikdo neodpověděl, co je nebezpečného na té situaci v Brandýse.

místo vzájemného osočování se, jste dali všichni hlavy dohromady a vyvinuli společně snahu vymlátit ty nehoráznosti z předpisu
Rozhodně nemůžu dát hlavu dohromady s magorem, co pozéruje na tom, že formálně není na koleji 4a, ale 4, prudí do lidí okolo, zpožďuje vlak a to všechno proto, aby si ve svém ubohém životě dokázal aspoň jednou svou "pravdu" a že na něj nikdo nemůže. Přitom vysvětlit, co je na tom nebezpečného (asi by mohlo být před rychlíkem postaveno z manipulační koleje, na které nic nestojí a je zapadaná sněhem...) tu nezvládá(te), jen že zprasek v předpise "nařizuje". Bane, kdyby se sešlo víc takových hlav, co je pro ně nejdůležitější dogmatické slovíčkaření a vyrypování "co kdyby řidič nedodržel výstrahu", tak spíš sundám řemen a vymlátím je. On by se ten předpis dal napsat na čtyřicet stránek, ale pak přijdou vyrypovači a zacnou ho zasírat bagatelním balastem, aby se měli na čem točit a dokazovat si své "hodněvědění". Děkuju, nemám zájem, z mé strany všechno, k (ne)bezpečnosti se očividně nic nedozvím, tak se dál vysírejte do mě (to snesu), firmy (nestojící na pakárně), školení (stojícím na bezpečnosti a plynulosti místo léčení si komplexů neodjetím odněkud), když na víc nemáte.

Dále pro mě zas jen panoptikum rypáků v hovně.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 15. ledna 2017 - 13:10:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 588
Registrován: 11-2012
Já teda sleduju tuhle debatu dlouho a zasáhnul jsem jen dvakrát. Poprvé s fotkou ohledně ZZ v Brandýse nad Orlicí (aby ti co nevědí nebo nemohou vědět), která měla pomoct diskuzi.

Podruhé se screenem plánku stanice Letovice.

Ale dneska mi to nedalo, protože tenhle systém dělené koleje se používá už dlouho, ještě i za ČSD a nikdy to problém nebyl, až do tedka, řekl jsem si že za toto nemůže předpis (tam jsou jiné, současné ptákoviny, to uznávám) a někde ten pes musí být zakopán.

A já se domnívám že jsem toho psa vykopal a to v příloze č.9, předpisu SŽDC D1.

Jde o označování návěstidel a nápisy na štítku. Všiměte si prosím textu v řádku L1 (L5a), Lc2 (Lc1b) hlavně pak konce textu, přímo části ''s číslem koleje pro kterou platí''.

Protože se jedná o číslo koleje pro kterou platí, tvrdím že Letovice mají odjezdové návěstidlo ze 4.SK, označené jako L4a, protože se jedná o číslo 4, které určuje 4.SK, stejně jako 4a.SK.
Neděle, 15. ledna 2017 - 13:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1320
Registrován: 10-2009
Zdar Bobo,
vjezdovým návěstidlem se vypravuje taky, v jednom jediném případě. A sice tam, kde stanice ve směru jízdy vlaku tvoří jen jedno zhlaví. U nás třeba žst. Brno - Maloměřice od Havl. Brodu nebo od Třebový, pokud pokračuje vlak po traťové koleji směr Odb. Židenice. Tedy tam, kde stanice se podobá odbočce. Teď rychle nevím číslo článku a jsa zatížen domácími pracemi, nemám čas to hledat. Není Tebou uváděný Chodov také takovým příkladem? Já to tam zase tak detailně neznám, musel bych do plánků stanic.
Odjíždějící vlak je vypravován, aspoň to vyplývá z 2977a), odjezdovým, cestovým nebo vloženým návěstidlem,
z dopravní koleje, u které toto návěstidlo stojí a platí právě jen pro tuto jednu kolej. Stojíš-li čelem vlaku na takové koleji, pak postupuješ dle 2979a) nebo b). Jinak řečeno, odjíždějící vlak je vypravován v jedné stanici normálně jen jednou. Z koleje, kde stál. Pokud bude tento vlak zastaven ještě jednou (nebo vícekrát) v obvodu téže stanice, pokračuje dál po změně návěstního znaku na návěst dovolující jízdu jen tehdy, pokud je z této koleje dovolena výprava vlaku návěstí hl. návěstidla. Jako novou výpravu to však nechápu. Upozorňuji, že za změnu návěstního znaku nelze považovat RPN.
Projíždějící vlak, který chápu jako takový, který nezastavil, je však vždy vypravován odjezdovým návěstidlem, viz 2977b).
No a nakonec, že se Ti nelíbí ta výprava u vlaku, který do stanice ještě ani pořádně nevjel... No, mně se to nelíbí úplně stejně. Ona ta výprava ve stanicích, které jsou zabezpečeny lépe než klíčema, je stejně jedna velká pitomost. Byl bych, krátce řečeno, pro jízdu dle návěstidel. Asi jako nákl. vlak nebo sólo mašina. Po nástupu a výstupu cestujících, po souhlasu, pokračování v další jízdě dle návěstidla předchozího a návěstidel následujících. Pro pochopení složitosti a některých souvislostí je užitečná znalost předešlých ustanovení k témuž. Závěrem bych chtěl zdůraznit, že moje výklady jsou jen moje. Platí jen pro mě a nikdo, kromě oficiálního gestorského výkladu nemůže závazně vysvětlovat, jak to máme chápat.
Hezké odpůldne přeje P.
Neděle, 15. ledna 2017 - 13:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2392
Registrován: 2-2010
T_._H_.: Vidím, že jste po ránu nabral síly. Nuž, myslete si co chcete a školte si Váš personál, jak chcete a podle Vašeho ducha a nejlepšího vědomí a svědomí. Vždyť Vy ty předpisy vůbec nepotřebujete. Stačí, když podle nich bude posuzovat míru viny soud, soudní znalec, nebo DI. Věřím, že je otitulujete stejně, jako některé diskutéry (včetně mě) zde.
Neděle, 15. ledna 2017 - 13:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1321
Registrován: 10-2009
Zdar Persinku,
toho psa nechej v klidu odpočívat. Stačí se podívat na čl. 402 D1. Index je součástí čísla koleje, tudíž taky návěstidlo S4a platí pro jednu kolej - 4a. Pokud by platilo pro kolejí víc, bylo by skupinovým návěstidlem.
Zdraví P.
Neděle, 15. ledna 2017 - 13:48:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2393
Registrován: 2-2010
Bobo:
"náv. má označení 1L, 2L, tj dle zásady označování vjezdů.
o sloučení vjezdu s odjezdem D1 mlčí.
i tady z 1.tk od kv při návěsti 40+volno nevim, jestli pojedu za plotem nebo skrz žst (sjř ted neřešim)"
I nemlčí-D1,čl.232: Vjezdové návěstidlo je hlavní návěstidlo pro krytí stanice (odbočky) a pro dovolení vjezdu vlaku (PMD) do stanice (odbočky). Vjezdová návěstidla stanic mohou pro některé vlakové cesty plnit i funkci odjezdových návěstidel... Zbytek se dočtete v ZDD.
Neděle, 15. ledna 2017 - 14:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4152
Registrován: 8-2012
Vždyť Vy ty předpisy vůbec nepotřebujete
Vy zrovna můžete někoho jebat za urážení...
Vidíte - zrovna odpovědi na to, jestli se to vaše "co by kdyby" (strojvedoucí honěný za řidiče, co nedodržel výstrahu) opravdu stalo (kdy, kde) nebo je to jen smyšlený bubák, aby se bylo v čem vyrypovat, té se mi taky nedostalo.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 15. ledna 2017 - 14:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 2-2010
T_._H_.: dala jsem příklad, co by, kdyby. Ten jsem odvodila od jiných již uzavřených nehod na přejezdech. Nepamatuji kdy, ale řidič nerespektoval kříž (přejezd byl asi právě vypnut) na přejezdu a strojvedoucí na jízdu se zvýšenou opatrností zapomněl (píši to velmi zjednodušeně). Myslíte, že si strojvedoucí nelízl míru spoluviny? Že to není jedno a totéž s mým teoretickým příkladem? Ale je. Protože to je to coby, kdyby-kdyby jel fíra tak, jak má-se zvýšenou opatrností, nemusel být řidič po smrti. Kdyby fíra v mém výše uvedeném teoretickém případě dodržel požadavek pokynu na uvedení vlaku do pohybu, nemusel by prásknout do neukázněného řidiče. Je to vše o shodě blbých náhod a o konkrétních okolnostech, za kterých se co stane a pak se pitvá, co kdo porušil a čím ke vzniku nehody přispěl.
Neděle, 15. ledna 2017 - 14:53:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4153
Registrován: 8-2012
ale řidič nerespektoval kříž (přejezd byl asi právě vypnut) na přejezdu a strojvedoucí na jízdu se zvýšenou opatrností zapomněl (píši to velmi zjednodušeně)
Takže ono "nedodržení výstrahy" je akorát rypácká smyšlenka ke strašení a když vám to nepapám, potřebujete to zkusit otočit jinam a argumentovat k něčemu úplně nesouvisejícímu.
Myslíte, že si strojvedoucí nelízl míru spoluviny?
Jistěže si lízl spoluviny (když překročí rychlost, nemusí být dodržen rozhledový trojúhelník, čili vina na straně železnice). Jenže zapomenutím Op by si spoluviny lízl i při "výpravě jinak", čímž popíráte sama sebe.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 15. ledna 2017 - 15:03:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2395
Registrován: 2-2010
T_._H_.: "Jenže zapomenutím Op by si spoluviny lízl i při "výpravě jinak", čímž popíráte sám/sama sebe."
Já ale v mém teoretickém příkladu v příspěvku 2377, na který reagoval Mikulda, o žádném Op nepíši. Chtěla jsem jen poukázat na to, kam může vést a jak eventuálně může dopadnout nedodržení předpisů, ikdyž hlavní viník je někde úplně jinde. Myslím, že se stejně nepochopíme a netoužím mít poslední slovo. Tak se mějte.
Bobo
Neděle, 15. ledna 2017 - 15:53:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13408
Registrován: 5-2002
p - jo chodov je to, co píšeš že máte v brně.
jinak souhlasim s tim, že Byl bych, krátce řečeno, pro jízdu dle návěstidel. Asi jako nákl. vlak nebo sólo mašina. Po nástupu a výstupu cestujících, po souhlasu, pokračování v další jízdě dle návěstidla předchozího a návěstidel následujících
D1 je napsaná blbě. vůbec bych neslučoval výpravu a povolení hnout se od peronu.
han - tak to si blbě pamatuju D1, rádkyně našla [proud]
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Bobo
Neděle, 15. ledna 2017 - 15:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13409
Registrován: 5-2002
výpravu chápu jako povolení k odjezdu ze žst.
takže stojim u peronu, na cestáku opakovaná výstraha, na odj. stuj, na fše hezky vidim. v čase odjezdu udělám co?
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Neděle, 15. ledna 2017 - 16:02:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4154
Registrován: 8-2012
Já ale v mém teoretickém příkladu v příspěvku 2377, na který reagoval Mikulda, o žádném Op nepíši
No vždyť taky nejsme v příspěvku 2377, ale v příspěvku 2394, kam jste se to ve snaze odvést pozornost od toho vašeho smyšleného rypákopřípadu pokusila otočit (aneb nemám-li odpověď, odpovím na něco jiného, že...). O "strojvedoucí na jízdu se zvýšenou opatrností zapomněl" píše hádejte kdo?
jak eventuálně může dopadnout nedodržení předpisů, ikdyž hlavní viník je někde úplně jinde
No tak u sestřeleného auta kvůli nedodrženému ópéčku (tj. řidič ten vlak ani vidět nemohl) je (jeden z) hlavní(ch) viník(ů) přímo na místě, nikoli úplně jinde.
Hele, tohle byl úhybný manévr odsouzený k nezdaru předem...

P.S. děkuju, že to neskončilo tradiční vysírkou ad-personam, ale slušným rozloučením. Taky se mějte.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 15. ledna 2017 - 16:38:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 10-2009
Bobo, to je bez problému. Předpokládám, že stojíš čelem vlaku na koleji, pro které platí ten cesťák. V SJŘ nemáš výpravečku, značící zákaz výpravy návěstí hl. návěstidla. Jsi tedy vypravován tím cesťákem. Návěst dovolující jízdu to je, a byla by jí i PN, vemeš za žebro a jedeš. Bude-li další (odjezdové?) návěstidlo na Stůj, zastavíš. Po změně návěsti na dovolující znak pokračuješ v krasojízdě. Jen Ti nesmí zůstat v prostoru pro výstup a nástup ani jedny dveře soupravy, pokud to není souprava, kde držíš dveře zavřený Ty. (Panťák apod). [wink]
Rentič
Neděle, 15. ledna 2017 - 17:00:41  
Neregistrovaný host
77.78.90.75
Jsem na mašině krátce, jenom 32 let, ale stačil jsem si všimnout, že každá změna předpisů řeší nové a nové cokdybysmy. Takže z téhle debaty až si vezmou gestoři něco k srdci tak se článkama v D1 dostaneme k číslu 4500.
Neděle, 15. ledna 2017 - 17:09:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 10-2009
Rentič

Vy jste ale vtipálek. [biggrin]
Neděle, 15. ledna 2017 - 18:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 10-2009
Zdar Rentiči,
jsme na tom služebně tak nějak podobně. Mám však obavy, že gestoři jsou soběstační a články budou vymejšlet sami, bez nápovědy, až se z nich bude kouřit. Ostatně, co by taky pořád dělali, že? Zdraví P.
balik
Pondělí, 16. ledna 2017 - 00:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 11-2002
Co (o projetí zabezpečené vjezdové cesty pod závěrem) říká Bobo, ("...mě se nelíbí, že se do toho motá výprava vlaku. výprava = povolení k ODJEZDU ze žst. ale tady jsem do žst ještě ani pořádně nevjel..."), vychází z generálního ustanovení SŽDC D1 čl.2954. Striktně vzato, předpis vyžaduje výpravu jen tedy, má-li vlak odjet ze stanice / projet ve stanici obsazené výpravčím (čl. 2954).
Ani nejde o speciální (úvraťovou) situaci, kdy by bylo (na zastávce v obvodu stanice) nezbytné vyžádat pokyn k jízdě od výpravčího ve smyslu čl. 2966.

Takže nejvíc dnes situaci komplikuje čl.2961 al.4. ve znění změny č. 2 účinné od 14.12.2014: "...smí pokračovat v další jízdě ... pouze tehdy, byl-li již v této dopravně ... vypraven."
K tomu se pro srovnání hodí uvést předchozí znění:
2961. Byl-li vlak zastaven ve stanici návěstí Stůj, zastavte všemi prostředky, smí pokračovat v další jízdě po odstranění závady nebo překážky a po provedení výpravy vlaku (kromě výpravy návěstí hlavního návěstidla).
Stejně tak smí vlak pokračovat v jízdě až po provedení výpravy (kromě výpravy návěstí hlavního návěstidla), byl-li zastaven návěstí hlavního návěstidla, zakazující jízdu nebo jeho zhasnutím a strojvedoucímu se nepodařilo vlak před tímto návěstidlem zastavit.

Zastavil-li vlak z jiných důvodů, než podle předchozích odstavců, smí pokračovat v další jízdě teprve po odstranění příčiny zastavení (bez výpravy výpravčím).
Zastavil-li vlak ve stanici před návěstidlem zakazujícím jízdu, smí pokračovat v další jízdě po změně návěstního znaku na návěst dovolující jízdu, pokud je tímto návěstidlem dovolena výprava vlaku; v opačném případě musí být vypraven jiným způsobem.

Eště že se to novelou zpřesnilo, tož to zme si pomohli, že...
Pondělí, 16. ledna 2017 - 00:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3177
Registrován: 3-2006
Jestliže dostal rozkaz o zastavování pro výstup a nástup cestujících, měl být společně s tím zpaven i o číslu osobáku, jehoč tabelárem se bude následně v dotčeném úseku trati řídit.

To je hodně zajímavé. Když dostanu rozkaz o mimořádném zastavení v ŽST Chabařovice, budu se řídit podle tabeláru jakého vlaku? Konkrétní číslo, prosím.

Tak se tam dopraví cestou posunu-nemá-li před čelem vlaku cesťák.

Nemá, jenom Se 4 s návěstí Posun zakázán.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
4581111
Pondělí, 16. ledna 2017 - 09:06:56  
Neregistrovaný host
37.221.251.253
Ono by taky záleżelo,kdo by gestorům napovídal.Pokud TH pracant,bude to o 40.ti stránkách...když je všechno jasný jemu,musí být i ostatním.Jen by to bylo,,hrubšího"ražení a s oslovováním soudruhu,soudružko.Čest!
Pondělí, 16. ledna 2017 - 09:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1324
Registrován: 10-2009
Baliku zdar,
ta závěrečná věta to vystihuje zcela přesně. [biggrin]
Krásně jsi použil, byť je malinko, historie. Přesto však nádherný příklad toho, jak se předpis, bohužel nejen tento, vyvíjí. Bohužel, nejen tento článek je brzdou provozu. Zbytečnou, nechtěnou dopravci. Věřím, že kdyby i tentýž gestor předpisu mohl pracovat jako nezávislý, třeba by tam plno podobných klacků pod nohama dopravců, hlavně jejich zaměstnanců v pozici strojvůdce, ale i osob řídících drážní dopravu nebylo. Jenže, gestor má nadřízené.
Mikuldo, ta Tvoje poslední věta mně připoměla jeden loňský případ. Strojvedoucí zastavil v mnou vzpomínaných Letovicích na 4.SK. Směr jízdy Česká Třebová, byl to R do Prahy. Výpravčí přišel ke strojvedoucímu a řekl: "Až to nastoupí, můžeš popotahovat k odjezdu, potřebuju udělat peron". Strojvedoucí sic věděl, že svolení k posunu výpravčí dát nesmí, není-li mu známa dopravcem požadovaná technologie posunu. Leč, nechtěl dělat drahoty. Tak jen požádal, aby mu výpravčí dal svolení k posunu tak, jak má a postavil seřaďovačku na konci 4.SK do polohy Posun dovolen. Výpravčí řekl, že žádnou ranžírku stavět nebude a ani žádné svolení k posunu nedal a nedá. Tak vlak zůstal vlakem, nezměnil se na posunový díl a zůstal stát. Byla z toho stížnost, projednávaná mezi GŘ dopravce a GŘ SŽDC. Výpravčí však ještě slouží.
Co z toho plyne? Třeba hrozné pomyšlení o neznalosti některých osob řídících drážní dopravu. Ale v podtextu taky těch řídících drážní vozidla, protože se s tím ten výpravka asi nikdy nesetkal.
Trvalo víc než tři roky, než se naučili výpravčí v Brně hl.n. vlaky vypravovat jinak, než slovy "z páté máš postaveno". A stejně dlouho trvalo, než školaři vtloukli strojvedoucím do hlav, že tohle opravdu nelze považovat za rozkaz k odjezdu. Může se zdát, že v žádném mnou popisovaném případě přece o nic nejde! Souhlasím. Vlak vypravený slovy "Oline, už jeď do řiti!" odjede, je-li vlaková cesta zabezpečena jak má, zcela bezpečně. Jsem sběratelem Poučných listů a podobných tiskovin. Tam jsou po MU rozebírány tyto události celkem detailně. A takořka vždy to napřed vypadá naprosto nevinně. Je to jako v té Werichově písničce: Ten udělá to a ten zas tohle, a všichni dohromady udělají......
A tady taky, Ten se vysere na tohle, ten hle zas na něco jinýho... Proč? No přece, vždycky se to tak dělalo. Když jsem chtěl výpravu jiným způsobem v Brně hl.n., řekl mně výpravka: "Vo co ti de?"
Jenže, až se ucho utrhne, a to třeba z důvodu jiného, než zanedbání povinností vlastními zaměstnanci, pak nastane velký šetření. A ihned nastává konec kamarádství, takovýho, které bylo kdysi velmi správně označeno za falešné. Nikomu se nechce do basy, nikdo nechce platit zmrzačenému za ujetý nohy, ani škody jako sviňa.
Kolega a kamarád říká: Nepotřebuju kamarády na to, aby mě zneužívali. Moc moudré! Opravdoví kamarádi to ani nikdy nechtějí. Dobré vztahy mezi kolegy jedné profese i mezi kolegy profesí různých a klidně i různých podniků, jsou fajn. Ale není třeba, aby byly založeny na tom, že si budeme vzájemně ulehčovat práci.
Promiňte, rozkecal jsem se moc a asi jsem se vzdálil konkrétním záležitostem. To je tak, když mě nikdo nezastaví. Návěstidla doma nemáme. Přeju všem u kolejí prima den. P.
Pondělí, 16. ledna 2017 - 12:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 213
Registrován: 6-2009
Podroužek: poslední odstavec pěkně napsanej, souhlasím s ním a podepisuju.
A určitě než budeme někoho napadat, je dobré začít u sebe (týká se všech profesí a to mnohdy i nadřízených).
Jinak k Brandýsu nad Orlicí, před měsícem a kousek jsem dal drobný návrh na opravu některých článků a jeden se týkal i této stanice. Dle současných předpisů si myslím, že bych neměl z koleje 2a(1a) ve směru Choceň odjíždět ani v případech kdy na 2L(1L) bylo nahoře něco lepšího než výstraha (volno, očekávej 40) nebo i kdybych měl kód. Problém je zde v tom, že opravdu na koleji 2a(1a) ve směru Choceň není hlavní návěstidlo. Moje úprava toto trochu eliminuje. Samozřejmě když na vjezdu bude výstraha (40 a výstraha) pak už jedině výprava jiným způsobem. Ale toto se také může výpravčím uvést do ZDD.
Anebo je ještě řešení, že žádné změny v předpise se dělat nemusí, nástupiště v Brandýse n/O se prohlásí za zastávku a je po problému. Jako je třeba Praha-Holešovice zastávka, Králův Dvůr, Pyšely, Proboštov, Krasíkov, Hoštejn a mnoho dalších. Tam přece platí, že po zastavení na zastávce (i v obvodu stanice) se zachová před odjezdem postup stanovený dopravcem. V dotčené žst (výh) je považován jako za vlak projíždějící.
Pondělí, 16. ledna 2017 - 13:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 10-2009
Zdarec Pepíku,
ono s těmi zastávkami v obvodu stanice to není zase tak jasné. Které články z části sedmé D1 neplatí v případě, že z peronu ve stanici se stane rovněž peron ve stanici, jen je označen za zastávku? Zkus si na to odpovědět s podporou článků předpisu. Mně se to moc nepovedlo. Mám taky obavy, že malé úpravy v tomto předpisu, zvlášť v některých oblastech (a část 7. vede!) jsou tak nějak marné. Asi jako přemýšlet, zda zřícenina má mít okna plastová, nebo dřevěná eurookna.
Já navrhoval vypustit už článek 2954. Výpravě vlaku říkat jen tam, kde se vypravuje (a z technických důvodů musí vypravovat) návěstí Odjezd.
On je ten předpis fakt dost kostrbatej. Výpravčí v tom Brandejse mě nemůže vypravit dřív, než bude mít splněny všechny podmínky pro odjezd vlaku. K čemuž patří i odjezdové návěstidlo dovolující jízdu. Tedy za platnost D1 tak, jak je dnes platná.
Po zastavení (před odjezdem) se musí zachovat postup stanovený dopravcem úplně všude, zastaví-li vlak v prostoru pro výstup a nástup cestujících. Ono se to moc neliší, aspoň pro dopravce ČD.
Bude těžké s tím pohnout. Já bych možná věděl jak. Ale muselo by to mít opravdovou podporu dopravce. A sice, dodržovat ten předpis zcela. Tím by se mohla donutit SŽDC, aby s tím něco dělala. On by totiž potom problém padl na jejich zaměstnance. Jiná věc je, zda by šéfy SŽDC nějak moc sralo, že mají výpravčí moc (zbytečné) práce. Hezký zbytek dne přeje P.
inteligent
Pondělí, 16. ledna 2017 - 14:30:12  
Neregistrovaný host
46.135.51.26
Panečku to je nápad. [kladivo] Házet horký brambor z bláta do louže.[crazy]
Z jiného světa
Středa, 18. ledna 2017 - 18:49:01  
Neregistrovaný host
46.135.12.254
Tak nám sdělili ověřovací provoz elektrických jednotek 451, 452 a 471 na lince Praha Libeň - Roztoky obsazené pouze strojvedoucím. Kam to půjde dál?
Ps: porucha dveří = cestující ve stanici ven a dál soupravově [biggrin]
Přechod povinností z ČD V81 čl. 19,20,23,26,32 a z ČD 1/91-PMR což snad ani netuším co je, čl. 8,10,17,18,26,30 namístovlakové čety na strojvedoucího.

Ono nestačí jezdit 00S s 809 či regionovou, tak teď zde spatřil světlo světa 00S pantograf.
Další skutečnost odvádějící pozornost od koncentrace na vedení vlaku, od do nededávna neustále kritizované problematiky výpravy vlaku, na kterou se strojvedoucí nesoustředí o nesmyslnosti na jednotkách žabího dechu, kde dveře před zavřením nedávají pražádnou výstrahu před jejich uzavřením a tak bude namísto toho vše řešit strojvedoucí z okénka. [ko][cunik]
Středa, 18. ledna 2017 - 19:45:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4202
Registrován: 8-2012
Kam to půjde dál?
K vlakům úplně bez strojvedoucích.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 18. ledna 2017 - 20:02:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3025
Registrován: 11-2008
Jak jsou dlouho v provozu jednotky řady 452 (451) ? A byl nějaký problém se zavíráním, jejich dveří ? Podle potřeby fíra dveřma vždy "škubnul" ( zavřel a hned otevřel, takže dveře jen pocukly )což vedlo i k "akustickému" upúozorněmní a tím případné nerozhodné cestující upozornil, že se bude zavírat a odjíždět. Fungovalo to spolehlivě a přitom to nebylo nikde nařízené žádným befelem ......[lol][happy][andel] A průvodčí je po zavření dveří k ničemu, stejně ven bevidí, takže odjakživa to fíra musel kontrolovat pohledem .....[vypravci]
Středa, 18. ledna 2017 - 20:05:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2398
Registrován: 2-2010
Kam to půjde dál?
Půjde to dál přesně tam a tak, jak se s tím fírové ve zkušebním provozu předpisově poperou a co předvedou - mají to v rukou jen oni.
For dear users
Středa, 18. ledna 2017 - 20:49:14  
Neregistrovaný host
46.135.102.3
For vypravcixy: už to nehul, to je jako bych napsal, že fira taky pohledem kontroluje postavení navestidla, tak je tam vypravci na lejno, vždyť ani rozkaz neumí napsat a rozkaz k odjezdu správně říct!.
Kolik bylo mimoradnosti a popotahovani díky privreni lidi do dveří, jejich tažení po perone a smrtelnych úrazu, proč jsou tak přísné podmínky pro vybavení vozidel určených pro provoz 00S a vůbec na jakoukoliv výbavu ochran dveří včetně ochrany proti přivřeni?

For T H, to dříve budou létat dopravní letadla bez pilotů a auta alespoň po dalnicich bez řidičů, než vlak v ČR bez strojvedouciho blázne [rofl]
Středa, 18. ledna 2017 - 21:02:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3026
Registrován: 11-2008
Přivřený lidi ve dveřích bylo dost, to je pravda, ale jak tomu zabrání průvodčí ? Jedině, že by byl u každých dveří jeden. ...... Jestli před zavřením dveří bzučí/zvoní/ houká něco, to stejně na cestující nemá vliv. Stejně si nastupují a vystupují jak chtějí a na žádný signál nereagují. Je to vidět i v MHD. Řidič může "zvonit/bzučet/,..." jak chce a cestující se klidně nechá do dveří přivřít a ještě vynadá řidiči. Fíroj nemůže, ten je daleko ...... Chtěl jsem jen tím "cukáním" dveří u jednotek 452 říci, že to plně nahradilo to houkání/bzučení/ a nevím co ještě. .... [vypravci]
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 09:16:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 10-2009
Průvodčí tomu zabránit nemusí. Jen teď bude všechno, každá stížnost, na strojvedoucího. Někdo bude pomalu vystupovat a zůstane ve vlaku. A pak bude tma, nebo mlha, strojvedoucí nevidí nic, zavře a veme za to. Někdo bude potahanej, mrtvej, zmrzačenej,...
Myslíte někdo, že se přihlásí o potrestání autor tohodle vynálezu nebo ten jeho nadřízený, který mu poručil dokument vypracovat?
První návrh ověřovacího provozu obsahoval větu: Strojvedoucí přebírá všechny povinnosti strojvedoucího. VŠECHNY! Ovšem, to by musel mít taky všechny jeho zkoušky a být na dvou místech současně. Jak by mohl dávat souhlas s odjezdem (např) a zároveň si jej přijímat a jednat podle něj?!
Mám obavu, že tohle se rozšíří jako lavina na všechny vlaky vedené jednotkami všech řad, el i mot. A velmi rychle. O práci přijdou stovky kolegů z vlakových čet. A taky to bude mít vliv na cestující. Představte si, že ve vlaku nebude ani noha ajznoňákova. Jak to tam asi bude vypadat?! Cestující, kteří s námi ještě jezdí, to raději vzdají a půjdou na pracák. Bude to o strach. No a kdo by si pak ještě kupoval nějakou jízdenku?
Nápad s ježděním panťáků bez čety je šílený. A snad proto taky bude razit úspěšně cestu vpřed. P.
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 09:47:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4206
Registrován: 8-2012
auta alespoň po dalnicich bez řidičů, než vlak v ČR bez strojvedouciho
To je fakt - auta nemají odbory, takže i když je technologicky i legislativně daleko jednodušší udělat vlak bez strojvedoucího než auto bez řidiče ("kolej vede, drží a nepustí", prostorové řízení provozu, nižší vliv vnějších podmínek atd.), nepřekonatelným problémem bude "ani muže ze závodu", takže železnice nakonec přirozeně odumře dřív, než se definitivně zautomatizuje.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Souhlasné stanovisko
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 10:16:19  
Neregistrovaný host
46.135.75.17
"Nápad s ježděním panťáků bez čety je šílený. "
Naprostý souhlas!

"Půjde to dál přesně tam a tak, jak se s tím fírové ve zkušebním provozu předpisově poperou a co předvedou - mají to v rukou jen oni."
Taktéž souhlas a v kontextu s Podroužkem, přesně, co udělat v mlze? Nas.at, lidi ven a dál soupravově. Když to takhle udělají čtyři vlaky po sobě, tak je tahle blbost velmi rychle přejde.

Linka jezdí poměrně silně vytížená, krom dopoledne, kdo bude hlídat tržby a jejich únik? Kdo bude hlídat nepoškozování interiéru vlaku? Kdo bude hlídat neodcizení například hasících přístrojů? Jak se bude postupovat při MU , nebo jen při stržení záchranné brzdy?
Paradoxně i soukromník jezdí na motorových jednotkách s vlakovým personálem a vydělává, národní dopravce jde opět zcela cestou opačnou a podle mě velice nebezpečnou!
Když s tím přišli na poradě tak se jim i KV vysmáli, odpovědí z GŘ bylo, tak uděláme výjimku na výjimku z předpisů a uvidíte, že to půjde a hle, je to tu.
Jako perličku vidím, že taková zvěrstva plodí vždy za ten odbor GŘ zejména dvě osoby, asi specialicti, ovšem tento Wan.. naprosto vede [crazy]

Ps:
Vlakvedoucí si muže hlavně v zastávce poměrně slušně poodstoupit a tak zlepšit úhel pohledu do nástupního prostoru. Může taky být nápomocen při nástupu imobilních cestujících, byť se může zdát, že v úrovňových nástupištích taková pomoc nebude potřeba.

Na jednu stranu bych byl velice rád, aby to kluci co s tím začnou jezdit striktně dodrželi zkušební provoz a dali to tak odpovědnému odboru sežrat, bohužel neoblomnosti kluků až tak moc nevěřím.
V brzké době to vidím na rozšíření pro jednotky Regiopanter dvou i třívozové nba všech vlacích Os [vypravci] [smrt]
Starý Vlk
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 11:36:45  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Na všech větších jednotkách by měl průvodčí zůstat, na 810 ho strojvedoucí nahradit může, na Regionově možná, jinde je to tahání čerta za ocas.

Třeba Trilex v severočeském pohraničí jezdí s průvodčími jak na samotných mot.vozech (obdoba našich 840), tak na jednotkách. Ale dopravu, včetně zavírání dveří, dělá jen strojvedoucí, průvodčí ve stanicích ani zastávkách z vozidel vůbec nevystupují a ke dveřím nechodí. Dveře mají pochopitelně centrální zavírání a zvukovou výstrahu. Ale průvodčí tam je a strojvedoucí má kdykoli možnost si ho přivolat, je tam rozhlas.

Je zajímavé, že jejich mateřská společnost v Německu jezdí bez průvodčích. A nástup i výstup handicapovaných cestujících na vozíku obstarávají strojvedoucí, jak v Německu, tak u nás.
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 14:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5781
Registrován: 8-2007
Kam to půjde dál?

Třeba takhle.
Fór odpoledne
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 16:23:21  
Neregistrovaný host
46.135.72.252
To už se tu řešilo, myslím na fóru, není to nic víc, než prachsprostý výblitek do tmy.
Měli by se postavit zpět oběma nohama na zem, v době kdy nejsou schopni osadit hloupé zab. zař. čidlem, které vydrží být alespoň několik měsíců bez poruchy, či neodejde zcela je fantasmagorie o lokálce bez strojvedoucího jako pohádka o baronu Prášilovi [happy].
Není to jen o zabezpečovacím zařizení samotném, je to i vlastním vlaku a trati ( tubusu ) protože v provozu Vám auto spadne na trať i mimo úrovňové křižení a stím se pere jen těžko.
V evropských podmínkách provozu je k tomu daleko jenom v metru, natož na kolejích SŽDC [biggrin]
Je čemu se smát?
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 16:39:12  
Neregistrovaný host
46.135.104.249
Apropo ta teorie AŽD daleké budoucnosti jak jsem psal je dozajista koncipovaná jako celek prošpikovaný elektronikou, čidlama a ochranama pravě pro bezpečnost provozu a cestujícich.
Ověřovací provoz jak je zde naznačeno už v té době je i žabákem, kde jako jediná ochrana cestujícich je pohled strojvedoucího skrze malé okénko či přes ješťe menší zpětné zrcátko, jakákoliv ochrana před přivřením neexistuje, kontrolka dveří nic neřeší!!
Dále na 471 jezdícich tuto linku neexistuje bohužel signalizace pomoci třeba z WC, takže cestující bude na WC uzavřen do doby nežmu jiný spolucestujícimzajistí pomoc, neb strojvedoucí vnitřkem jednotky nechodí ani v obratových stanicích. Můžete si tam bušit jak chcete. Dále bude strojvedoucí otravován i v situacích kdy si cestujíci vzpomene, že ve vlaku cosi cenného zapoměl, dnes volají z centra právě četě a ta soupravu projde ihned, v připadě ověřovacího pokusu máte smolíka a šance na záchranu nejčastěji batohu s mobilem a peněženkou je rázem z 80% na ušmudlaných 10%.

Už abych dostudoval a snad tak pochopil myšlenkový pochod k ověřovacímu pokusu vedoucí.
Osobně jako dalši level vydím ověřovací pokus na řadě 809 a to odebráním spalovaciho motoru s převodovkou, rekonstrukce na šlapací stroj, samozřejmě posvěcen systémovým specialistou.
K zastavování
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 16:47:30  
Neregistrovaný host
46.135.104.249
Ještě k předešlému, onehdá před tydnem jsem obdržel Vrozkaz, s textem v useku z X do Y zastavte ve všech stanicích a zastávkach pro výstup a nástup cestujících namísto odřeknutého osobního vlaku.
Vlak samozřejmě jede podle původního čisla vlaku, jenom splní text rozkazu a zastavuje. Nevidím v tom problém, samozřejmě na konci vykážete u čisla vlaku zpožďení v důsledku desatera zastavení. Jelikož prózajímavost osobnívlak měl jet cca hodinu předemnou, je čas odjezdů zcela nepodstatný a lidé jsou radi že konečně něco prijelo.

Takže v zásadě existují dvě možnosti zpravení, jedna kde Vám nařídí pouze jak předpis ukládá zastaveni pro výstup a nástup cestujícich za některý vlak, druhá, kde by Vám na rozkaze jasně řekli, že Váš vlak 666 jede ze stanice X do X jako osobní vlak 3333, pak se řidíte i jeho tabelárem a ......
jak na ně
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 17:29:51  
Neregistrovaný host
188.175.206.147
Nápad s ježděním panťáků bez čety je šílený.
"Půjde to dál přesně tam a tak, jak se s tím fírové ve zkušebním provozu předpisově poperou a co předvedou - mají to v rukou jen oni."
Nesouhlasím. A na co mají placené odborové funkcionáře?
Linka jezdí poměrně silně vytížená, krom dopoledne, kdo bude hlídat tržby a jejich únik? Kdo bude hlídat nepoškozování interiéru vlaku? Kdo bude hlídat neodcizení například hasících přístrojů?
Není starost strojvedoucího.
Když s tím přišli na poradě tak se jim i KV vysmáli, odpovědí z GŘ bylo, tak uděláme výjimku na výjimku z předpisů a uvidíte, že to půjde a hle, je to tu.
Jako perličku vidím, že taková zvěrstva plodí vždy za ten odbor GŘ zejména dvě osoby, asi specialicti, ovšem tento Wan.. naprosto vede [crazy]
Jak na ně? Stačí podat trestní oznámení .
§ 272Obecné ohrožení
(1) Kdo úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo kdo takové obecné nebezpečí zvýší anebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až osm let.
(2) Odnětím svobody na osm až patnáct let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,
b) spáchá-li takový čin opětovně v krátké době,
c) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu, nebo
d) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob nebo smrt..
(4) Příprava je trestná.
§ 273Obecné ohrožení z nedbalosti
(1) Kdo z nedbalosti způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo kdo z nedbalosti takové obecné nebezpečí zvýší nebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění,bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví,
b) spáchá-li takový čin proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, nebo
c) způsobí-li takovým činem značnou škodu.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt, nebo
b) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 2 písm. b) škodu velkého rozsahu nebo těžkou újmu na zdraví.
(4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 2 písm. b) smrt.
Dále § 276,277…
Postup při podání trestního oznámení
Pokud je podáno trestní oznámení, musí policie prošetřit, zda došlo ke spáchání trestného činu. http://www.policie.cz/clanek/postup-pri-podani-trestniho-oznameni .aspx
Doložit patřičným výnosem GŘ.
Jediná účinná zbraň
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 18:23:40  
Neregistrovaný host
46.135.3.10
Tak odbory bych pro jednou i pochválil a viděl v nich naději. Poslední exces v podobě jízdy bez aktivovaného AVV postavený na úroveň jizdy bez zapnutého zabezpečovače a do úrovně hrubého porušení pracovní kázně byl díky zásahu odborů vyšumněn v zapomění i přes nelibost syst. specialisty.
Pevně doufám, že tento paskvil potká stejný a rychlý osud.
Takové oznámení by mohli podat i Ti KV, kteří vědí o tomto nesmyslu a paradoxně tím že na nesmysl upozornili, vnikla takováto výjimka. Nebo to podá zastupující přednosta DKV [wink]?
Třeba už na ONJ cpou do Žabáka informační systém, označovače jizdenek a prodejní automaty [andel]
Starý Vlk
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 18:48:02  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Domnívám se, že i "jen" třívozová jednotka 451, jezdící z Libně do Roztok je na provoz bez průvodčích příliš velká. A 844 to samé, Desiro jak by smet. I ta Regionova je na hraně, 840 je zase příliš kapacitní. Než takhle blbnout, raději zaplatit průvodčího a ježdění bez nich nechat jen na 810, tam to jde.
Info technologie AZD
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 19:50:49  
Neregistrovaný host
46.135.22.15
AŽD realizuje svůj sen a koupila vozidla řady 810, ta prošpikuje elektronikou a bude mít vozidlo ze kterého vytvoří na regionální trati plné přejezdů a sklonově náročných úseků plných záludností od jara do zimy - švestkové dráze vedení vlaků bez strojvedoucího [crazy].
Já chci taky 810 na dálkové ovládáni [biggrin].
Kdo do toho projektu proboha sype peníze?
Samozřejmě je to švanda, ale musím: rádiově řizená 810 galileem pomocí ocelového lanka [biggrin][biggrin].
Děkuji AŽD za realizaci klukovského snu, nejmodernějšim vozidlem na české železnici bude 810 vybavená ETCS a řizené bez zásahu strojvedoucího. Doporučuji ponechat technicky dokonalej motor TEDOM, převodovku PRAGA, hydrostaty a v neposlední řadě nápravový herberk, který si postaví hlavu a pak ho zvládne pˇrestavit pouze šikovná ruka člověka. Divím se mercedesu, že nové technologie řizení aut bez zásahu řidiče nezkouší na autech z roku 1977.
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 19:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5783
Registrován: 8-2007
I ta Regionova je na hraně, 840 je zase příliš kapacitní.

Regionovy jezdí bez vlakové čety již léta(Ústí nad Labem-Bílina-Most,Plzeň-Bezdružice)
840 je méně kapacitní,než Regionova.

Je zajímavé, že jejich mateřská společnost v Německu jezdí bez průvodčích. A nástup i výstup handicapovaných cestujících na vozíku obstarávají strojvedoucí, jak v Německu, tak u nás.

Když to jde v Německu,těžko to bude v ČR obecné ohrožení,jak píše nějaký Multinick.

A ty vlaky bez strojvedoucího myslí AŽD vážně. Za 6,5 milionů koupili 810 a 010,které použijí na vývoj jízdy bez strojvedoucího.
Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 20:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 10-2009
Pro Jak na ně.
Nevím, jak se k tomu postavily ostatní odborové organizace. Týká se to tedy hlavně FS, CSP, FV a OSŽ.
Co se FS týká, prošel dokument pomocí elektronické pošty přes předpisovou komisi a její řádné i mimořádné členy. Bohužel, tento debilní návod byl Federaci strojvůdců předložen s asi třídenním termínem reakcí.
Přesto se podařilo dokument značně zmírnit. Doufám též, že ještě není všemu konec, jedná se o zkušební provoz.
Vždy se dozvídám, jak to FS podělala. Jak proti tomuto nápadu vystoupily ostatní odborové svazy? Nevím, ale tipuju, že nijak. Aspoň je to obvyklé. Nadávat se však bude jen těm, kteří pro to (v tomto případě proti tomu) něco udělali. Ti, kteří nedělají nic normálně, se nestarají vůbec a nikdo jim nemá nic za zlé. Těm není vyčítáno nic.
Může mně to přijít líto, ale prezidium FS není ozbrojené podzemní hnutí, "umírněná opozice", chtělo by se mi říct. Odbory jsou vázány zákony této země, ať si o nich, (o těch zákonech) myslíme cokoli. Za FS, ač nikým nepověřen, mohu zodpovědně prohlásit, že jsme se na to nevyprdli. To, že jsou někteří odboroví funkcionáři placeni neznamená, že si za ten příspěvek platíme někoho, kdo si na protest proti nařízení představených má lehnout na koleje. Typickým názorem "Nářků fíroven" je: Mělo by se tam jít a bouchnout do stolu!
Takové to dělnické slovo. Kdo však byl někdy aspoň předsedou ZO, ví, jak funguje vyjednávání o čemkoli. Byť na úrovni depa. To člověk bojuje, nervuje se, nespí z toho, udělá si nepřátele ve vedení a nakonec i mezi některými členy, kteří myslí, že dělá málo nebo nic. A výsledek holt někdy není adekvátní vynaloženému úsilí. Dělal jsem předsedu ZO 9 let. Naučilo mě to umět prohrávat. A taky jsem poznal lidi. Nadřízené i kolegy. A řeknu Vám, že to bylo někdy dost zklamání. Sobectví, omezenost, malichernost.
Pak se mně ovšem nejednou stalo, že ač jsem zastupoval člena, třeba průseráře, byl jsem názorově blíž vrchnímu přednostovi.
Ono by taky moc pomohlo, kdyby si každý dělal přesně co má. Tím by nemohlo dojít k tomu, že v obratové stanici na D3 kolega kasičkář dodrží tříminutový obrat. Ono je pak těžké stěžovat si, že to nejde. A podobných příkladů mám mraky. Trochu tý statečnosti si za žádný příspěvek nekoupíte.
Jo, přečtěte si všechny články, které jsou v obou směrnicích uvedeny. A taky se podívejte, zda je máte ve znalosti strojvedoucího. Zdraví P.