Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 24. 11. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 24. 11. 2017

dolů
   autor příspěvek
nereg.pozorovatel
Pondělí, 30. října 2017 - 13:53:44  
Neregistrovaný host
146.102.32.71
JanT:
právé jméno je samozřejmě trolejbus [happy]. I jízdní řád to jednoznačně praví [happy].
projížděč NAD
Pondělí, 30. října 2017 - 14:01:49  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Ad "Philip" = 1129 + "Antar" = 2342:
To, co píšete (oba), je samozřejmě všechno pravda (a normální lidé to i vědí či pochopí) - jde jen o to, za jak dlouho se Vaše konstatování naplní, a to (doufejme) s pozitivními výsledky.

Ad "Martyk" = 126:
Fanatikům a mudrlantům jaksi uniká, že cílem DPP není elektrizovat nejvytíženější linky neblo směry, cílem je úplná elektrizace busového parku DPP. A zadrátovat všechny linky v Praze je opravdu naprosto nereálné.
To je a ještě dlouho (resp. vždycky) bude příliš extremistický názor: "zadrátovat všechny linky v Praze" je nejen "naprosto nereálné", ale chtít to by také byla už z principu naprostá pitomost - právě proto má smysl hledat řešení, kde zatrolejovány budou jen nejvytíženější úseky a zbytek tras jednotlivých linek bude pokryt jízdou nezávislou na troleji.
Já ve vývoji tohoto řešení vidím naději, že se nebudou zbytečně stavět nesmyslné tramvajové trati, které nedokáží samy plošně pokrýt území ani zdaleka tak, jak je nyní pokrývají autobusové linky (takže autobusy to stejně úplně neodstraní a jen přibude počet nutných přestupů), ale že ty autobusové linky budou moci být nahrazeny ve svých stávajících či ještě vylepšených trasách elektrickou dopravou nezávislou na mnohem nevýhodnější jediné kolejové trase (konkrétní příklad: z minulosti třeba tramvaj na Barrandov, kde sídliště bylo postaveno pro obsluhu nekolejovou dopravou /byť uznávám, že tam šlo o akutní řešení problémů na silniční komunikaci/, nyní aktuálně naprosto nesmyslné snahy o prodloužení tramvaje na Suchdol, ačkoli ta jej nedokáže sama plošně obsloužit, což by "parciální trolejbus" snadno a mnohem levněji dokázal).
Pondělí, 30. října 2017 - 14:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2343
Registrován: 12-2007
projížděč NAD: naprosto nesmyslné snahy o prodloužení tramvaje na Suchdol, ačkoli ta jej nedokáže sama plošně obsloužit, což by "parciální trolejbus" snadno a mnohem levněji dokázal

Člověče, já si tím Suchdolem tak úplně nejsem jist. Taky jsem byl zastáncem trolejbusu na Suchdol, ale teď se spíš přikláním k tramvaji. Tak nějak nám tam pak při trolejbusové obsluze Suchdola zbývá kusý tramvajový apendix na Podbabu, vedle kterého budou jezdit trolejbusy k metru A. Kde je ukončíš? Na Kulaťáku? Kulaťák je pro trolejbusy dost problémová oblast. Slučovat to s něčí jiným (např. 107+143) asi nemá smysl, pokud se nám nemají přenášet nepravidelnosti po síti někam dál, a vychází tam strašně dlouhý souběh s tramvají, takže buď velké baterky, nebo složité trolejové křižovatky. Měl jsem to před pár lety namalované i s trolejí (v archívu to ještě na webu někde mám) a s novým terminálem v Šolínově ulici, ale nijak nadšený jsem z toho nebyl, byla to taková znouzectnost...
A ty trolejbusy by musely být optimálně tříčlánkové, a nejsem si jist, zda to do budoucna stačí, protože pokud se ČZU bude rozrůstat a k tomu tam přibyde bytová výstavba, navíc i v prostoru sedlecké střelnice a někdejší odstavné plochy DP, tak tam ty trolejbusy za chvíli nebudou stačit.

Ale názory na věc se samozřejmě různí, někdo je na Suchdole pro tramvaj, někdo pro trolejbus.
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
nereg.pozorovatel
Pondělí, 30. října 2017 - 15:29:02  
Neregistrovaný host
146.102.69.147
S nějakým extra velkým rozvojem ČZU počítat nelze. Doby počátku tohoto století, kdy hnojárna rostla exponenciálně jsou fuč a trend takového nárůstu, resp. udržení počtu současného stavu studentů, je spíše neudržitelný. Demografická křivka sice očekává, že dojde k drobnému nárůstu, ale už to zřejmě nikdy nebude takové, jako to bylo.
Na Suchdol je tramvaj "vhodná" jen v době výuky na ČZU, tj. asi tak 26-28 týdnů v roce, což je žalostně málo. V ostatních obdobích je i 107 značně osekaná, takže do takovéto oblasti tahat tramvaj je spíše nevhodné. Navíc cena tramvaje do Suchdola = XXX km trolejí trolejbusů.
Zatrolejování celé Prahy je samozřejmě absolutní nesmysl. Když to vezmu ze současného stavu, stačilo by trolej protáhnout do zastávky Prosecká, což by znatelně pomohlo, případně pod kopec směrem dolů. Zde je ale problém natrolejování mimo zastávku.
George
Pondělí, 30. října 2017 - 23:15:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 5-2002
Podle mého názoru by bylo vhodné od Proseka dolů, přes Palmovku a zpět na Prosek natáhnout dráty (jízda čistě pod trolejí) a na zbytek použít baterie. Bude to funkční, rychlé a, dle mého názoru, bezkolizní. Stejným způsobem zadrátovat ty největší kopce a je vyřešeno.[proud]
Pondělí, 30. října 2017 - 23:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2108
Registrován: 12-2007
Pokud se týká tramvajové nebo trolejbusové dopravy do Suchdola dávám jednoznačně přednost tramvaji a to z následujících důvodů. Má se stavět nějaké sídliště Sedlec u tramvajové trati, a i tak je dost velká dopravní zátěž na Suchdol. Mimochodem minulý týden bylo projednávání projektu tramvaje na Suchdol, byl někdo na tom projednávání? Jistě v době výuky na České zemědělské univerzitě je mnohem větší provoz než mimo ni. Nicméně vzhledem k tomu, že tramvajová trať v ulici Jugoslávských partyzánů je vedena na samostatném tělese, tramvajová trať na Suchdol jednak ulehčí dopravě v silničních pruzích této dopravy a dále nedochází k zácpám tramvají. A myslím, že zhruba 2 tramvajové linky se na Suchdol uživí. Předpokládám, že ze současných linek by to mohla být linka č. 8 se současným intervalem a dále nová linka č. 28, která by vedla ze Stadionu Strahov, odkud by měla být zavedena také tramvajová trať až do Suchdola. Taková tramvajová linka by obsloužila jak studenty ČVUT, tak i studenty ČZU, takže by došlo k zastavení dopravy linek č. 107, 143 a 147 a zkrácení linky č. 149 o úsek Dejvická - Stadion Strahov. Linka by měla krátké intervaly v době výuky na obou zmíněných vysokých školách a dlouhé intervaly mimo výuku. Dále předpokládám, že po zavedení tramvajové tratě na Suchdol dojde ke zvýšenému zájmu o využívání autobusu č. 359 ze Suchdola do Roztok, a to zejména pro obyvatele Únětic, kteří by si možná prosadili zavedení celotýdenního provozu na této lince. Bylo by to pro ně lepší než jet z Dejvické linkou č. 355. Linka č. 18 by byla dle návrhů na propojení Bohnic s Dejvicemi vedena do Bohnic. Do doby postavení této trati by mohla být ukončena v Podbabě.
Středa, 01. listopadu 2017 - 08:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 9-2012
Když na Suchdol stačí bus, tak do Libuše stačí tramvaj, né? Co na tom, že tam doprava za pět let developerský výstavby zkolabuje? Dnes to přece stačí, tak proč se zabývat budoucností?
Komu tykám? Zpravidla všem. Buď se s tím vyrovnej a tykej mi taky nebo se jdi třeba zabít.
Středa, 01. listopadu 2017 - 09:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 372
Registrován: 11-2008
Na Suchdol patří jednoznačně trolejbus a to ve vlastním bus pruhu. Dokáži si představit i úseky se směrovým vedením vozidel, které ušetří šířku komunikace.
Proti tramvaji je řada důvodů:
- investičně náročné (kompilovaný terén, který prodraží stavbu)
- omezená rychlost tram kvůli prudkému klesání a zatáčkám
- 50% doby nedostateční poptávka (např. o víkendu by sem stačila 1 linka po 15 min)
- nedostatečná plošná obsluha (přestup navíc, nebo souběžný bus?)
- Při tramvaji do Bohnic (která je více potřeba) vznikne na Dejvické tramvajodrom (Suchdol 2 linky + 1 linka o semestru; Bohnice 2 linky + 1 špičková; Divoká Šárka min. 2 linky, z nich jedna musí do centra. Při součtu mi to vychází až na 7 tram linek ve špičce o semestru. To kulaťák spolehlivě zabije.
Středa, 01. listopadu 2017 - 11:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 12-2007
Pavhob: Nesouhlasím s tím, že na Suchdol patří tramvaje. Jistě budování tramvajové trati je finančně náročnější než trolejbusové, výhodou ale je, že tramvaj pojede v ulici Jugoslávských partyzánů po svém tělese. Omezená rychlost může být tak mezi zastávkami Roztocká a Kamýcká, na Suchdole už jede tramvaj prakticky po rovině, zatáčky jsou jen na křižovatkách. V současné době o víkendu jezdí autobusy linky č. 107 4x za hodinu č. 147 2x za hodinu, to je celkem 6x za hodinu. Počítá se s výstavbou v horním Sedlci a jak jsem uvedl, je dost pravděpodobné, že lidé z Únětic dají přednost tramvaji a lince č. 359 a vynutí si, aby tato linka jezdila i o víkendu. Takže 2 tramvaje na Suchdol se uživí i o víkendu. Plošnou obsluhu Suchdola podle mne bude zajišťovat linka č. 160, jejíž všechny spoje povedou až k Výhledům. Je ale možné, aby zde fungovala ještě jedna autobusová linka, popř. druhá protisměrná, která by prostřednictvím midibusů zajišťovala dopravní obslužnost Suchdola v místech, kam nebudou zajíždět tramvaje. Do Suchdola budou klidně postačovat dvě linky, např. č. 8 a nově mnou navržená linka č. 28 spojující Stadion Strahov se Suchdolem s tím, že by v pracovních dnech v době výuky na ČVUT a ČZU jezdila dejme tomu do 18 hodin v polovičních intervalech než jezdí běžné linky. Jinak se nedomnívám, že do Bohnic by z Dejvic byly vedeny 2 linky, natož jedna špičková. I kdybych připustil 2 linky do Bohnic, tak oproti současnému stavu by po ulici Jugoslávských partyzánů by bylo vedeno maximálně 7 linek (dle Vašeho schématu by to bylo 8 linek). To by Vítězné náměstí zvládlo. Nicméně lze předpokládat, že pokud by opravdu byly do Bohnic vedeny 2 linky, tak s největší pravděpodobností jedna z nich bude nasměrována na Evropskou, což by ulevilo zastávce Vítězné náměstí. A zastávce Hradčanská by zůstal stejný počet linek, jaké má v současnosti.
D-laik
Středa, 01. listopadu 2017 - 12:00:43  
Neregistrovaný host
185.33.139.69
Jsou to hezké úvahy. Jenže, když si uvědomíme, že třeba do Malešic se tramvaj "staví" zhruba padesát let, je otázkou, jestli to má nějaký význam. Takže je asi zbytečné rozebírat, které linky tam budou, či nebudou jezdit. V Praze výstavba tramvajových tratí prakticky zamrzla a jen doufám, že podobně nedopadnou trolejbusy. Jinak se ale ty úvahy hezky čtou.....
Středa, 01. listopadu 2017 - 12:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7998
Registrován: 5-2002
výhodou ale je, že tramvaj pojede v ulici Jugoslávských partyzánů po svém tělese. - no to je argument. Kdyby se chtělo tak to těleso využije i autobus/trolejbus, ale ono se nechce a hledá se mnohem dražší řešení. MHD na Jugopartyzánech úmyslně poškodila určitá aktivistická skupina působící v projekčních kanceláří města, která postupně plánuje paralyzovat městskou dopravu nejlépe i na tramvajových linkách - viz předražené a naprosto fatální rekonstrukce ulic v poslední pětiletce s úkolem vymýtit parkování aut a znesnadnit jim průjezd i za cenu zablokování MHD.
Středa, 01. listopadu 2017 - 13:01:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 12-2007
Borovička: Nevím, jak by ve stejném pruhu mohly jezdit tramvaje i trolejbusy. Bylo by to asi dost složité řešení. Kromě toho by to zase znamenalo likvidaci zatravnění tohoto tělesa. A to by se lidem na Prze 6 asi nelíbilo.
Středa, 01. listopadu 2017 - 13:35:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 947
Registrován: 2-2006
kompilovaný terén je produktem TF ČZU, nebo ho na suchdolský kopec dodalo ČVUT? [happy]
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Středa, 01. listopadu 2017 - 14:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8000
Registrován: 5-2002
A to by se lidem na Prze 6 asi nelíbilo. - já myslím, že jim tam mnohem víc vadí omezování parkování na ulici před domem.
Středa, 01. listopadu 2017 - 14:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5429
Registrován: 6-2005
Wagon: Tramvaje a trolejbusy nemohou použít stejný pruh, proto se to vůbec nepoužívá v Brně, Szegedu...[wink]
Makrelu neumeješ.
Středa, 01. listopadu 2017 - 16:55:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2348
Registrován: 12-2007
Jenže, když si uvědomíme, že třeba do Malešic se tramvaj "staví" zhruba padesát let, je otázkou, jestli to má nějaký význam.

Malešice jsou (pomineme-li obecnou vlastnost pražských "vlád" za poslední roky cokoliv kloudného projednat a postavit) specifické kvůli káranskému vodovodu pod Počernickou ulicí a nebezpečí jeho sežrání budnými proudy a následnou korozí, pokud tam budou tramvaje. Naproti tomu trolejbusy by vodovodu neuškodily. A tak tam mám navržen trolejbus.
Obecně každá navržená tramvajová trať má své specifické "špeky" - Dědina, Suchdol, Jeremenkova, Jižní město...


Nevím, jak by ve stejném pruhu mohly jezdit tramvaje i trolejbusy. Bylo by to asi dost složité řešení. Kromě toho by to zase znamenalo likvidaci zatravnění tohoto tělesa.

Na rovných úsecích to problém obecně není, protože trolejbus může mít za jízdy klacky poněkud do strany. Ani zastávky nejsou překážkou, trolejbusová trolej je prostě nad obrubníkem nástupního chodníku nebo ostrůvku. Potíž nastává v prudších zatáčkách, blbá je hlavně situace, kdy trolejbus zatáčí doleva a klacky musí mít doprava, tj. vně tramvajových trolejí. Sběrače by totiž měly být optimálně ve směru tečny k trolejovému oblouku, protože jinak tam dochází k nepříznivým bočním silám, což má za následek větší opotřebení trolejí nebo vypadnutí sběračů z troleje.
Na rovné Jugopárty tato situace nenastává, ale je tam jiný problém - sjezd z TRAM tělesa a zatrolejování kruháku a přilehlých smyček (terminál nebo Šolínova). Tam by to bylo komplikované, nicméně řešitelné to je.

Mezikolejová travička na Jugopárty ať klidně zmizí, stejně je tam zeleně všude kolem dost a kromě toho tam nějaké busy (116, 160, 340, 350) stejně zůstanou - a proč mají poskakovat v kolonách, že...
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Středa, 01. listopadu 2017 - 17:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2116
Registrován: 12-2007
Antar: Děkuji za reakci, nemohu však souhlasit s likvidací zatravněného tramvajového tělesa na Jugoparty. Pokud se týká autobusů, domnívám se, že by linky č. 116, 160 a 355, které by mohly být vedeny midibusy, by ve směru ze zastávky V Podbabě mohly být vedeny ulicí Papírenskou kolem staré čistírny odpadních vod, dál pod tratí v blízkosti bývalého nádraží Praha - Bubeneč, dále na Sibiřské náměstí a od křižovatky Bubenečská - Československé armády na Dejvickou. Vznikly by nové zastávky u staré čistírny odpadních vod v Papírenské a před Úřadem MČ Praha 6 v ulici Československé armády. Pokud se týká linky č. 350, raději bych ji vedl z Bořislavky do Únětic, Úholiček a dále po své trase, linku č. 355 bych zkrátil do zastávky Horoměřice v Lipkách, a jak jsem uvedl, pravděpodobně by Únětičtí chtěli mít celotýdenní provoz na lince č. 359, protože pro mnohé z nich to bude lepší cestování s přesednutím v Suchdole na tramvaj než od stanice metra linkou č. 355 anebo nově linkou č. 350 od Bořislavky. Takže pro jízdu na třídě Jugoslávských partyzánů by zbývala pouze linka č. 340, a kvůli ní není třeba dělat jízdní pruh na tramvajovém tělese. Jinak dnes jsem četl časopis MČ Praha 6, a z většiny politických klubů zazněl názor, že by se měly prodloužit tramvajové tratě na Dědinu, Suchdol a na Strahov. A já se ztotožňuji v tomto směru s názorem radnice.
Malý_fotograf
Středa, 01. listopadu 2017 - 18:17:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6367
Registrován: 5-2002
Že by se do Prahy chystal první dynamicky dobíjený elektrobus? Nebo proč má ten trolejbus SPZ?
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Středa, 01. listopadu 2017 - 18:36:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 607
Registrován: 1-2013
Proč má ten trolejbus SPZ?
Protože (do Třebovic) nejede po dráze trolejbusové (jiná možnost mne nenapadá).
Středa, 01. listopadu 2017 - 18:49:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5430
Registrován: 6-2005
Trolejbus spadá pod DÚ, tudíž trolejbus SPZ mít nemůže.

Antar: tak tb trolej dáš napevno, aby byla výš než Tram.
Makrelu neumeješ.
Jenki
Středa, 01. listopadu 2017 - 19:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5167
Registrován: 5-2002
9_tr:
"Trolejbus spadá pod DÚ..."
Ano, to je pravda.

9_tr:
"...tudíž trolejbus SPZ mít nemůže. "
Toto už pravda není.

Trolejbus musí mít drážní papíry, to ovšem nevylučuje variantu mu vyřídit zároveň papíry silniční (minimálně u F-kové značky to není až takový problém). Minimálně jedno vozidlo co má oboje papíry existuje.

Schválně jestli někdo uhádne proč se s tím EKova namáhá? Odpovědi když tak do Ostravské tbus diskuze.
Středa, 01. listopadu 2017 - 19:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4301
Registrován: 12-2007
Jinak dnes jsem četl časopis MČ Praha 6, a z většiny politických klubů zazněl názor, že by se měly prodloužit tramvajové tratě na Dědinu, Suchdol a na Strahov. A já se ztotožňuji v tomto směru s názorem radnice.
Já jsem v nějakém časopise četl, že by se mělo létat na Měsíc, Venuši a Mars. A já se ztotožňuji v tomto směru s názorem autora.
Omlouvám se, ale nedalo mi to.
Středa, 01. listopadu 2017 - 21:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2118
Registrován: 12-2007
Gabuliatko: Jistě i Vy můžete mít svůj názor, otázkou zůstává, kdo má větší šanci prosadit svůj názor, zda vedení MČ Praha 6 anebo Vy.[happy]
Středa, 01. listopadu 2017 - 22:35:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 10-2005
Jak často jezdí trolejbus v Praze na Prosecké? Už je to pravidelná linka?
Punk's not dead! blesk happy
Středa, 01. listopadu 2017 - 22:39:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5431
Registrován: 6-2005
Szeged i s odbočením.

B40 ale není HDV.
Makrelu neumeješ.
Středa, 01. listopadu 2017 - 22:47:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 130
Registrován: 9-2012
No na Suchdol naštěstí tramvaj jezdit bude, ať si sem napíšete třeba miliardu slov. A časem možná i jedna linka z Bohnic. A proč naštěstí? Protože bus (je jedno jestli elektrický, dieselový nebo třeba šlapací) bude vždy jezdit jenom k metru, zatímco tramvaj nabídne nesrovnatelně víc možností.

Já pamatuju otevření čtyř nových tratí – do Řep, Hodkoviček a Modřan, Barrandova a v Podbabě. Řepská i barrandovská trať přinesly téměř skokový nárůst počtů přepravených cestujících. S modřanskou tratí dokonce za dne na den vznikl zcela nový přepravní směr a koho dnes napadne, že by tam stačil bus. A on tam před tramvají stačil a interval míval jako psí spřežení na Čukotce. I do Podbaby se zdá jezdit víc lidí. To samé platí třeba o směru Lhotka – Beránek atd. atd. atd.

Je zcela nepochybné, že pokud by od zítřka začala jezdit tramvaj na Suchdol, pak by zde v únoru využití veřejné dopravy bylo oproti busu nejméně o 15% vyšší. Je třeba si uvědomit, že elektrizace busové linky nepřináší žádné nové možnosti, ty nabídne jedině trať tramvajová. A Praze zoufale chybějí tramvajové tratě. Nesrovnatelně víc, než tratě trolejbusové. Například vypchodní severojižní tangenta včetně většiny koncových věví je relace čistě tramvajová. Sídliště jako je Jižní Město nebo ta ve Stodůlkách. Praze by velmi prospělo vybudování tramvajového okruhu spojujíciho sídlištní celky na okrajích města. Nesrovnatelně víc, než drátolezifikace stávajících přetížených busových relaci.
Komu tykám? Zpravidla všem. Buď se s tím vyrovnej a tykej mi taky nebo se jdi třeba zabít.
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 00:22:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 789
Registrován: 10-2012
Malý fotograf: je to jen parciální trolejbus, nic dynamickýho víc v tom nehledej.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 00:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2349
Registrován: 12-2007
9 Tr: No, ta podivná řetězovka na trolejbusovém vedení vpravo vypadá příšerně. Navíc mám dojem, že tam trolejbusy po kolejích nejezdí, ale jezdí vpravo od toho nástupního ostrůvku tramvaje, poloha troleje tomu nasvědčuje. Kdyby jezdily po kolejích, nebyla by jejich trolej tak daleko.

Martyk: To je právě ono. Tramvaj na Suchdol se dá spojit s tramvají z Podbaby přes ZOO sever do Bohnic. A máme další směr, kudy dostat studenty do Suchdola. Z Kobylis. Jo, trolejbusem by to šlo asi taky, ale pak se nevyhneme těm souběhům s tramvají na Jugopárty i jinde a krkolomným tramvajově-trolejbusovým smyčkám u metra.

Wagon: Závlek 116-160-355 a dalších linek Papírenskou kolem radnice P6 je nesmysl, lidé z těch oblastí kolem Šárky a Lysolají potřebují ráno rychle k metru a ne se motat v [zadnice][zadnice] přes Papírenskou, kromě toho ten podjezd pod nádražím Bubeneč je pro autobusy nesjízdný, a to i pro midibusy. Odzkoušeno, i 8,5 m Solaris si tam odřel zadní převis.
Roztržení svazku 340-350 taky neprojde, znamenalo by to pro cestu do Roztok dvě různé stanice metra a tím dva různé nástupy.
Do ulice Československé armády bych radši prodloužil 180 od Vítězného náměstí, pokud už tak strašně chceme obsluhu radnice.

názor, že by se měly prodloužit tramvajové tratě na Dědinu, Suchdol a na Strahov.

Tak už aby to bylo a něco aby se s tím udělalo.
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 01:21:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5432
Registrován: 6-2005
Antar Tohle musí stačit Mám tam focenou 15Tr, ale na uklizeném disku, takže si musíš počkat.

Ale vlastně máš pravdu, ale to je opačný směr a trolej je úplně nad silnicí.

Ta řetězovka je příšerná, cca 1/2 polovina závěsů vůbec nenese a jsou zbytečné.
Makrelu neumeješ.
projížděč NAD
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 08:18:39  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Pro informaci a k dalšímu šíření:
Prezenční jízdy elektrobusu v Prosecké ulici ve dnech 2., 3. a 5. listopadu 2017 - jen by se autor té pozvánky měl naučit pořádně česky a neplést si slova "prezenční" a "prezentační" ...

Vidím, že jsem tady docela rozpoutal běsy ohledně dopravy na Suchdol - byť jsem celoživotním zastáncem kolejové dopravy, mám velmi pádné argumenty (nejen, ale zejména ekonomické) proti prodloužení tramvajové trati na Suchdol (= s jedinou trasou ukončenou na Výhledech) a časem je dodám.
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 10:22:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2119
Registrován: 12-2007
Antar: Dík za reakci. Škoda, že tím podjezdem u bývalého nádraží v Bubenči neprojedou ani minibusy. Ale možná, že by pomohlo, ale je to jenom má úvaha, kdyby linky č. 116, 160 a 355 byly vedeny ulicí Ve Struhách a dále jak jsem uvedl, anebo ulicí Terronská. Pokud se týká Roztok, představoval bych si, že linka č. 350 by vůbec nejela do Roztok, ale v trase Bořislavka - Horoměřice - Únětice - Úholičky - Velké Přílepy a dále jak jede v současnosti. Konečně v souvislosti s eventuálním zatrolejením linky č. 131, kusu linky č. 161 (do Nebušic) a linky č. 356 do Statenic by se mohl na této lince používat parciální trolejbus, nabíjený v úseku Bořislavka - Horoměřice. Já jsem kdysi, v letech 1974 - 1978, pracoval v Roztokách v tzv. penicilínce. Už tehdy jezdily autobusy ČSAD po trase Náměstí VŘSR (Vítězné náměstí pro později narozené) - Roztoky - Velké Přílepy (bez zajíždění do Úholiček) a dále do Noutonic nebo Svrkyně. Ve všední dny několik spojů končilo v Žalově nebo v Levém Hradci, a 3 spoje vedly přes Úholičky až do Libčic nad Vltavou. Spoje do Libčic byly zejména ke šroubárně, spoje od Velkých Přílep k penicilínce. Vím, že Roztoky jsou obcí s pověřeným úřadem, i když si myslím, že by měly být obcí s rozšířenou působností. Nicméně si i tak myslím, že nutnost propojení Velkých Přílep s Roztokami je dost malá, a že by k tomu zcela postačoval přestup z linky 350 na linku 359 v Úněticích, zvláště pokud linka č. 359 bude s největší pravděpodobností po prodloužení tramvajové trati do Suchdola v provozu i o víkendu. Myslím si, že pro cestující ze Svrkyně, Noutonic nebo Okoře, by bylo zajímavější jet tak jak jsem naznačil, protože by to pro ně bylo rychlejší. A kromě toho by linku č. 350 přes Horoměřice využila i řada lidí z Horoměřic. No a linka č. 355 by byla ukončena v zastávce Horoměřice, V Lipkách. Konečně spojení mezi Lysolajemi a Horoměřicemi bylo dříve jenom kvůli tomu, že v Lysolajích byla velká škola, naddimenzovaná pro potřebu Lysolaj, a proto k ní jezdily de facto školní autobusy z Horoměřic.
projížděč NAD
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 16:05:38  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Ad "Wagon" = 2119:
Než se dostanu k dopravě na Suchdol (dá mi hodně práce to zformulovat, abych vyjádřil vše co nejpregnantněji), tak nejdříve dodám několik poznámek k těm Vašim docela zajímavým návrhům na změny v plošné dopravní obslužnosti oblasti severně od Prahy, protože se tím také už dlouho zabývám.
"Minibusy" tím podjezdem u (bývalého) nádraží Bubeneč projedou v pohodě, ale právě nejvýše jen ty minibusy - "midibusy" už ne, protože ty už jsou příliš dlouhé a vysoké. A minibusy jsou pro BUS linky č. 160 a 355 přece jen příliš malé - snad jedině na linku č. 116 by stačily.
Že by BUS linka č. 359 měla jezdit celotýdenně, resp. že by měla o víkendech většinou podstatně větší frekvenci (výletnickou), než má v pracovní dny (skoro žádnou), to je dávno zcela zřejmé všem, kdo situaci aspoň občas sledují - jen s tím musí vyjít v pro sebe vhodnou chvíli někdo z ROPIDu, aby mohl být slavný, protože kdyby to navrhl ROPIDu někdo "zvenku", tak by to nešlo a nešlo minimálně do doby, než by se zapomnělo, že to není nápad ROPIDu, ale "zvenku".
Mýlíte se: autobusy linky ČSAD vedené v trase dnešní linky PID č. 350 vždy jezdily go Velkých Přílep přes Úholičky - možná Vás zmátlo, že linka č. 350 do Úholiček nyní zajíždí jen jako "závlek" a vrací se na silnici č. 2421 z Roztok do Kamýka (= Velkých Přílep) vedené po tom návrší: mě to překvapilo také, když jsem to relativně nedávno zjistil, protože v minulosti ta linka (a i původní linka ČSAD) jezdila mezi Úholičkami a Velkými Přílepy přímo údolím Podmoráňského potoka (č. 2407), ale prý to tak funguje už asi 5 roků (komunikace č. 2407 je pro autobusy uzavřena).
Do školy v Lysolajích jezdily nejen děti z Horoměřic, ale především z Únětic - právě i kvůli nim posléze vznikla linka č. 359, když některé místo do Lysolají začaly jezdit do školy na Suchdol.
Pokud jde o Váš návrh na změnu linkového vedení v té oblasti, mně na okrajích Prahy chybějí tangenciální spoje, a tak bych preferoval spíše toto řešení:
- trasy linek č. 340 a č. 350 v principu neměnit, jen zrychlit linku č. 350 vypuštěním toho "závleku" do Úholiček a o víkendech (kdy spoje linky č. 350 končí v Okoři), ji prodloužit "zlomením" do (nyní o víkendu nejezdící) linky č. 624 až do Kladna,
- trasu linky č. 355 změnit do trasy Bořislavka - Horoměřice - Únětice - Úholičky - Roztoky u Prahy,
- trasu linky č. 356 změnit do trasy Dejvická - Lysolaje - Horoměřice - Statenice (- Lichoceves - Noutonice = ?) a zřídit na ní novou zastávku u zahrádkářské kolonie poblíž hranice katastru Lysolají a Suchdola (Výhledů),
- trasu linky č. 359 neměnit, ale provozovat ji celotýdenně (o víkendu třeba navázat v Roztokách na jízdy "Městské linky S41").
A už slyším kritické výkřiky typu "a kdo to zaplatí" ...
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 20:28:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 12-2007
projížděč NAD: Tak už je to 40 let, co jsem pravidelně jezdil do Roztok, mohl jsem se mýlit, myslel jsem si, že do Úholiček opravdu autobusy nezajížděly. Pokud se týká linky č. 359, nevím, zda se dá v současné době celotýdenní provoz prosadit, ale pokud povede tramvaj až na Suchdol, tak si myslím, že se celotýdenní provoz prosadí, bude to prakticky nutnost, i kdyby tu linku měly Únětice zaplatit. jinak nemám námitky proti Vašemu návrhu na vedení příměstských linek.
zubozrout
Pátek, 03. listopadu 2017 - 12:17:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 6-2013
Trolejbusy kolony neobjedou, takže jsem taky toho názoru, že by některým pražským částem neměly příliš co nabídnou na rozdíl od stávajících autobusů. Nicméně v oblastech, kde je frekventovaný provoz a k vybudování tramvaje nejsou vhodné podmínky - například Malvazinky (linka 137), Strahov (linka 176 popř. 191) - si myslím, že by trolejbusy byly vhodnou náhradou.

Všechny zmíněné linky mají poměrně dlouhé stoupání (několik zastávek), takže by se baterie dokázaly dostatečně dobít pro další provoz na rovnějších úsecích a přitom, pokud by byl zatrolejován celý svah, tak by se ten trolejbus nemusel plazit šnečím tempem jako teď v Prosecké a nejspíše by stoupání zvládal i lépe než současné autobusy.
Jenki
Neděle, 05. listopadu 2017 - 08:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5173
Registrován: 5-2002
Netušíte někdo jestli se tento týden bude na pražské trolejbusové trati něco pohybovat? Asi budu mít cestu do Prahy a rád bych ji tomu termínově přizpůsobil. Vůbec to nemusí být veřejné a o povození mi nejde, jen o nějaké to foto. Pokud se to nehodí psát veřejně stačí naznačit na jenki zavináč post.cz.

Dík!
Neděle, 05. listopadu 2017 - 18:21:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1837
Registrován: 12-2007
Jenki:
"Netušíte někdo jestli se tento týden bude na pražské trolejbusové trati něco pohybovat? Asi budu mít cestu do Prahy a rád bych ji tomu termínově přizpůsobil. Vůbec to nemusí být veřejné a o povození mi nejde, jen o nějaké to foto. Pokud se to nehodí psát veřejně stačí naznačit na jenki zavináč post.cz.

Dík!"

Tušíme. Světe div se, bude to ACUMARIO. V pracovní dny budou pokračovat technická měření (bez cestujících) v časovém rozmezí cca 9-17. A víkend? To je ještě daleko...

Dnes bylo k vidění toto:
Úterý, 07. listopadu 2017 - 08:21:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5433
Registrován: 6-2005
Toto je známo? na začátku je i trolejbus
Makrelu neumeješ.
Středa, 08. listopadu 2017 - 01:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 610
Registrován: 1-2013
Vážení kolegové, je všeobecně známo, že 9. července 1965 se v pražské ulici Nad Krocínkou propadla vozovka, v důsledku čehož zcela zanikl trolejbusový provoz na čakovické trati. Ulice Nad Krocínkou je dlouhá zhruba 1 km, dá se nějak blíže určit místo toho propadu? (Např. před domem č. tolik a tolik, u křižovatky s ulicí takovou, ...). Všechny zdroje uvádějí pouze název ulice, ale to konkrétní místo blíže neurčují.
Za odpověď předem dík! JT
Středa, 08. listopadu 2017 - 04:33:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 924
Registrován: 4-2007
cca 50°6'57.892"N, 14°29'57.520"E
Středa, 08. listopadu 2017 - 08:04:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 611
Registrován: 1-2013
Chmelda: Díky!
Středa, 08. listopadu 2017 - 09:05:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5434
Registrován: 6-2005
Spartakiáda 1960
Barevné záběry, na začátku. Kterak moderní trolejbusy pomáhají zvládat nápor při Spartakiádě.
Makrelu neumeješ.
Středa, 08. listopadu 2017 - 09:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3026
Registrován: 3-2004
Ještě jestli mohu k té krátké trolejbusové trati v Praze.
Jestli to dobře chápu, celý úsek (necelý kilometr dlouhý) je napájen z jedné měnírny (kontejnerové?) a jedním napájecím bodem na začátku úseku pod kopcem.
Bylo by vůbec možné trať dále prodlužovat směrem do kopce (dále od napájecího bodu)? Nebylo by už nutné přidání dalšího napájecího bodu (byť ze současné měnírny), rozdělit trať na více napájecích úseků apod.?
E-mail: vladass@seznam.cz
Cogwheel
Středa, 08. listopadu 2017 - 14:20:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5167
Registrován: 1-2012
Bylo by vůbec možné trať dále prodlužovat směrem do kopce (dále od napájecího bodu)? Už asi moc ne - i současná trolejová stopa směrem dolů slouží hlavně jako posilovací vedení (aby se tam nemusel zakopávat či zavěšovat napájecí kabel).
Středa, 08. listopadu 2017 - 14:55:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3028
Registrován: 3-2004
Cogwheel: Díky.
Je nějaké "technologické" pravidlo, jak se při konstrukci trolejbusových tratí dělají dlouhé oddělené napájecí úseky, případně jak daleko od sebe napájecí body?
Předem díky.
E-mail: vladass@seznam.cz
Středa, 08. listopadu 2017 - 15:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4931
Registrován: 11-2007
Vladass: Základním pravidlem je nutnost, aby trolejové vedení dokázalo přenést výkon dostatečný pro pohon vozidel, které se v úseku vyskytují. A ten dostatečný výkon závisí od počtu vozidel a jejich výkonu na trati, jejím charakteru (stoupání) a i na jejím provedení (průřez drátů). Takže jednotné řešení není a každý úsek se musí spočítat.
Středa, 08. listopadu 2017 - 17:39:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 8-2006
9tr (5434) - existuje také filmek ze Spartakiády v roce 1955. Osobně jsem v 90. letech viděl ve filmovém klubu. Někde z toho mám i diák. Tam je vidět, jak do kopce na Strahov jelo všechno, co mělo kola. Dokonce i staré trolejbusy T86 a TOTky. Protože jsem na ty T86 fanda, tak jsem si to vyfotil z plátna. Nicméně jsem projel teď naskenovaný archiv a klasicky to nemůžu najít.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Středa, 08. listopadu 2017 - 19:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8006
Registrován: 5-2002
Taky proto nechaly na slavnostním otevření napřed vyjet tu Tatru č. 431 až na kopec a teprve pak mohl na úsek vyjet další trolejbus č. 9505. Asi by to napájení neuneslo .-)
Tedy pokud budeme testovat elektrobusy a parciální trolejbusy v síle 1 vůz na lince (omezení je i na té dobudce), tak to opravdu nepřekročí to experimentování.
Pětiminutový proud
Středa, 08. listopadu 2017 - 21:53:01  
Neregistrovaný host
62.204.255.18
Tatra jela po slavnostním otevření první, protože o to jejího řidiče osobně požádala paní primátorka.
Napájení tohoto úseku by zcela pohodlně oba vozy v závěsu za sebou sneslo. Jsou zde však stažené hodnoty proudových ochran a v interním předpisu DP se v úseku smí pohybovat současně jen jeden trolejbus.
Když to spočítám rychle přes prst, bylo by možné nastavit hodnotu na rychlovypínači klidně až na 1800 A bez nebezpečí poškození trolejových drátů a s úbytkem napětí na konci pod povolených 260 V. Nahoru by pak mohly jet za sebou nahoru 3 sólo vozy. Interval na lince s kloubovými vozy bych viděl tak na 3 minuty.
Kdyby ta trať byla delší a trvalejší, jistě by nebylo na škodu umístit děliče až na vrchol stoupání, ovšem úsek by pak měl být vybaven ještě jedním napájecím bodem, aby veškerou zátěž nenesly jen trolejové dráty a aby to prodloužení nahoru bylo kompenzováno.
Pro účely zkoušek v dnešní podobě by však stávající napájení uneslo i prodloužení na vrchol.
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 03:26:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 9-2012
Limitujícím faktorem pro maximální délku úseku je mj. i zkratový proud. Ochrany musí být nastaveny tak, aby spolehlivě vypnuly při proudu nižším, než je ten zkratový. V opačném případě by v místě případného zkratu došlo k tavení kovů, následně pak ke vzniku oblouku a od něj by se pak kovy dokonce odpařovaly. A vše (včetně těch kovů) by samozřejmě také začalo hořet. A vzhledem k nosnosti výložníků tam nejspíš nebude viset čtveřice drátů o největším průřezu. Pokud tedy lidé z DPP říkají, že by museli zavěsit napájecí kabel, tak asi vědí, o čem mluví.
Komu tykám? Zpravidla všem. Buď se s tím vyrovnej a tykej mi taky nebo se jdi třeba zabít.
George
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 23:23:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 5-2002
Spartakiády byly vůbec zajímavé...
Třeba tady https://youtu.be/vKNK_IXPo90?t=1918 akorát přijíždí skleník.
Jiný záběr https://youtu.be/IPl9uwoMGKs?t=182
Další zajímavost https://youtu.be/vKNK_IXPo90?t=1396 co je to za auto?
A o pár minut dále Tatra u sedícího klasika https://youtu.be/vKNK_IXPo90?t=1404
Ty dokumenty o spartakiádách jsou opravdu zajímací....
Pondělí, 13. listopadu 2017 - 11:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 6-2004
Žorži, tys mi teda dal otázkou:"co je to za auto?" Gůglil jsem jak zběsilej, podobnejch typů spousta, ale žádná trefa, hlava jak pátrací balón. Tak jsem se poradil na jednom fóru. Měl by to být Austin.
Dík za kvalitní zábavu :-)
George
Pondělí, 13. listopadu 2017 - 20:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 5-2002
Rádo se stalo[wink] Díky taky.
JanT.
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 12:08:31  
Neregistrovaný host
109.107.211.244
Tentokrát už správně prezentační jízdy [proud] http://www.dpp.cz/prezentacni-jizdy-elektrobusu-v-prosecke-ulici/

Úterý 21. listopadu 2017
Odjezdy z Palmovky: 9.05 hodin 11.00 hodin 12.30 hodin
Odjezdy z Letňan: 9.20 hodin 11.15 hodin 12.45 hodin

Středa 22. listopadu 2017 a čtvrtek 23. listopadu 2017
Odjezdy z Palmovky: 15.10 hodin 17.05 hodin 18.45 hodin 20.19 hodin 21.40 hodin
Odjezdy z Letňan: 15.25 hodin 17.20 hodin 19.00 hodin 20.34 hodin 21.55 hodin
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 22:48:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 4-2007
Dneska jsem se všiml, že už neexistuje původní trolejbusová čekárna zastávky v dnešní Letňanské proti výjezdu od OBI. Máte někdo ponětí o tom, kdy byla podříznuta?
Úterý, 21. listopadu 2017 - 00:27:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 12-2007
Zatracená práce... [angry] Zase další věc, která zmizela.

Mám fotku základu sloupu s čekárnou v pozadí z 23. 7. 2016.



Novější nemám, ale mám dojem, že letos v létě tam ještě byla. Takže musela zmizet teď na podzim.

(Příspěvek byl editován uživatelem Antar.)
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Adam Št.
Úterý, 21. listopadu 2017 - 03:13:57  
Neregistrovaný host
109.81.211.206
Chmelda, Antar

3.8.2017 tam už nebyla, podle mapy.cz.
Odkaz mapy.cz

25.8.2016 podle leteckého pohledu tam byla mapy.cz letecký

To, že každý letecký i pohled streetwiew datují, se docela hodí.

Škoda [sad]
Úterý, 21. listopadu 2017 - 18:13:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8017
Registrován: 5-2002
To, že každý letecký i pohled streetwiew datují, se docela hodí. no to asi se nehodí, když je tam evidentně ten rozpor pár desítek dní. Osobně si myslím, že přesnější je datum na streetview je věrohodnější, protože to si snímají sami, zatímco ortofota jsou kupovaná, ale třeba mi to někdo od nich rozmluví .-) A samozřejmě je tu problém, že dneska nafilmuji, nafotím na den přesně ale minulé další snímkování je za rok, spíše dva (ale kam se hrabe na aktualizaci čúzk) čili je jen shoda, že streetview a ortofotka mají podobná data pořízení, i když blbě...
DjDD
Středa, 22. listopadu 2017 - 16:54:40  
Neregistrovaný host
94.112.245.98
Takže v Praze až za rok, když všechno dobře půjde...
odkaz
Čtvrtek, 23. listopadu 2017 - 22:40:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 929
Registrován: 4-2007
Díky oběma.
Aspoň že podlaha tam zbyla...

Pátek, 24. listopadu 2017 - 08:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2360
Registrován: 12-2007
DjDD:

No... moc tam toho neřekli. Ono je hezké, že deklarovaný dojezd toho zázraku je 250 km - ale kde jsou umístěné baterky a jak jsou velké a těžké? A jakou mají výdrž? A za jak dlouho doslouží a musí se vyměnit? Každé 2 roky?
Je zajímavé, že ještě nikdo nepředstavil totéž v kloubové verzi...
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.