Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 03. 05. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 03. 05. 2017

dolů
   autor příspěvek
Cogwheel
Pondělí, 02. ledna 2017 - 14:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4396
Registrován: 1-2012
Mám za to, že v Praze jde primárně o to, aby persepktivní vozidlo sice jezdilo na elektřinu, místy i bylo napájené z troleje, ale "papírově" aby to nebyl trolejbus - tedy drážní vozidlo ve smyslu vyhlášek. Se schvalováním drážního vozidla (a trati pro něj) je totiž spojeno příšerné kvantum papírování - prostě úřednická pakárna od Drážního úřadu, což stojí mnoho peněz. Řehtání tohoto úředního šimla, kterého jsme nuceni živit, tím pádem přehluší možné přínosy trolejbusu v oblasti emisí, energetiky, ekologie/hluku apod. Tento handicap dopravy "drážní" vůči "gumokolní" se táhne už od 90. let, kdy si tehdejší úředníci víceméně "vystávkovali" vznik Drážního úřadu coby zaopatřovacího ústavu pro sebranku užitečné práce se štítící. [ko]
Jenki
Pondělí, 02. ledna 2017 - 19:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4984
Registrován: 5-2002
Klasifikace trolejbusu jako drážního vozidla má i jiné paradoxy přímo ovlivňující provozní náklady.

Představme si třeba dvě úplně stejné autobusové kastle od SORu, Solarisu nebo od Irisbusu, to je šumák. Jedna z těch kastlích se stane autobusem a druhá trolejbusem. V obou dvou je téměř stejná vzduchová dvouokruhová brzda a její součástí je 100% úplně shodný vzduchojem.

Vzduchojem namontovaný do autobusu v něm bude tiše hnít po celou dobu životnosti. Sem tam jej někdo odkalí, dotáhně šroubení pokud bude unikat vzduch a to je asi tak vše. Po 10 - 15 letech provozu se vzduchojem i s autobusem zahodí.

Úplně stejný vzduchojem namontovaný do trolejbusu se stane součástí Určeného Technického Zařízení - Vzduchové Soustavy Hnacího Drážního Vozidla. Bude podrobován každý rok pravidelným Revizím autorizovaným Revizním Technikem jak předepisuje Legislativa. O výsledku Revizí budou vystavovány Protokoly, které budou plnit šanony, podrobované kontrolám Drážního Úřadu. Pokud bude obsah šanonu shledán nedostatečným bude následovat Flastr jako [cunik].

Že na vozidle o stojícím 10m vedle je úplně stejný vzduchojem úplně stejně starý z úplně stejné výrobní várky namontovaný na stejné montážní lince stejným člověkem do stejné kastle? Nezájem.
Vot byrokrácija [kladivo]
Pondělí, 02. ledna 2017 - 19:38:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7579
Registrován: 5-2002
Aby ještě trolejbus nesplnil hlukové limity jako drážní vozidlo, zatímco ten samý křap ale s autobusovými papíry je vysmátej a jezdí.
Polabský
Pondělí, 02. ledna 2017 - 22:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 915
Registrován: 10-2010
Jmb :V 70. letech v Brně jezdila pražská ponorka pro nějakou zahraniční návštěvu. Na pražské směrové ceduli ve předu bylo slůvko Zoo, tak do ní cestujíci nastupovali a strašně se divili, když ponorka si to namířila místo do Bystrce směrem do Řečkovic. Takže si nedělejte iluze o většině naší populace.
[happy][biggrin][ok]
Ta "zahraniční" návštěva byla skupinka nadšenců z Prahéé, KPMHD, na zájezdu do Brna a Bratislavy. Tu orientaci 26 Pelc - Tyrolka ZOO jsem tam pověsil já osobně, aby ponorka měla svojí autentickou tvář.
Dodnes vzpomínám na tento výlet.
Večer jsme zastavili na večeři na nevyužívané smyčce, či manipulační koleji, nedaleko hospody. Číšník byl značně vyděšený, když se nás ptal odkud jsme a jak jsme přijeli.
No z Prahýý a přijeli sme přecéé tramvajíí, se díí podíváát čééče !! A on šel a [coze][coze][coze]. Bylo to moc fajn [happy]
Pondělí, 02. ledna 2017 - 23:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 12-2007
Polabský:
"... Ta "zahraniční" návštěva byla skupinka nadšenců z Prahéé, KPMHD, na zájezdu do Brna a Bratislavy. ..."
Je možné, že orientacemi pražské linky 26 byla ponorka vybavena při návštěvě kolegů z Prahy, ale pochybuji, že do ponorky obsazené pražskými kolegy někdo nastupoval, neboť potenciální cestující rychle zděšeně opouštěli zastávky při pohledu na výsadkové komando při každém zastavení. To zahraniční návštěvy (zmíněná byla ze Švýcarska) se chovaly daleko decentněji, takže mezi potenciálními cestujícími nevzbuzovaly pozornost a ti pak bezmyšlenkovitě nastupovali do šaliny, která nebyla šalinou, ale tramvají. Ponorka zastavila na zastávce linky 3 směr Bystrc u tehdejší Mahenovy činohry a odjela směr triangl Rybníček. U Panáka nastoupivší divící se brňáci zjistili, že tramvaj jede směr Řečkovice a byly na zastávce u Panáka vypuštěni. Švýcaři pak poobědvali v restauraci na rohu Rybníčku a ulice Dimitrovova (dnes Štefánikova).
Cogwheel
Úterý, 03. ledna 2017 - 09:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4398
Registrován: 1-2012
Jenki: Výstižně napsáno, lépe bych to nedokázal. FUCK OFF DRÁŽNÍ ÚŘAD[pozor]
Jenki
Úterý, 03. ledna 2017 - 11:34:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4985
Registrován: 5-2002
Samozřejmě že už tu byly snahy trolejbus přeřadit mezi silniční vozidla a jako dráhu nechat jen trolejbusové vedení (jako UTZ). To ovšem narazilo na těžké nepochopení v nejmenované budově na nábřeží (kde sedí všichni zodpovědní hezky pospolu, akorát DÚ je kousek vedle na Wilsoňáku). Prý by to bylo strašně složité, např. jak může silniční správní úřad vydat RZ něčemu co není schvélené jako silniční vozidlo, jakým mechanismem by se převáděly licence na linky a koncese na provozování dopravy, no obrovský byrokratický úřednický problém.

Obávám se, že jediný subjekt, který je schopen si nějaké řešení vyřvat je město Praha. Jako schůdný scénář si umím představit např. toto :
- definuje se elektrobus, a jakožto jeho podmnožina elektrobus průběžně za jízdy nabíjitelný
- definuje se, že toto je silniční vozidlo mimo jurisdikci DÚ, ale že může bumbat šťávu z trolejbusové dráhy pod jurisdikcí DÚ.

To úplně postačí, zbytek pojede samospádem :

- všechny DP okamžitě začnou kupovat pouze průběžně nabíjené elektrobusy (třeba s dojezdem na baterii 1km) a žádné trolejbusy
- všechny trolejbusové linky se postupně transformují na autobusové, resp. elektrobusové
- po cca 20 letech se zjistí, že trolejbusy už zbyly jen ty historické
- a na přidělování RZ historickým vozidlům mechanismus vyřešený je, takže no problem [happy]
DjDD
Úterý, 03. ledna 2017 - 12:39:01  
Neregistrovaný host
94.112.245.98
Jenki: něco takového mě taky napadlo.
Jen nevím, jak odpovědné donutit ke kroku 1 [sad]
Jenki
Úterý, 03. ledna 2017 - 13:18:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4986
Registrován: 5-2002
Politicky, jinak to nepůjde.

Proto říkám, že dokud se do toho neobuje Krnda (resp. její loutkovodiči) nestane se nic. Nějaké výkřiky z podružných magistrátů typu Pardubice nebo Jihlava v tomto státě nikoho nezajímají.

Ještě lepší by bylo navléknout to tak, že existence elektrobusí tratě se naváže na nějaký developerský projekt a on už si to Sekyra nebo jiný koumák zařídí, popř. si na to objedná Sokola a zjistí se že existence DÚ je protiústavní [rofl]
Cogwheel
Středa, 04. ledna 2017 - 09:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4400
Registrován: 1-2012
A ti zbyteční panáci z Drážního úřadu by pak mohli konečně užitečně pracovat jako řidiči těchto "trolejbusů", které už drážními vozidly nebudou. Možná i v údržbě by se uplatnili. [kladivo] Jenže do praktického provozu se jim asi moc chtít nebude... [nene]
Pak má být trolejbus/tramvaj/vlak konkurenceschopný vůči všelijakým boblickbusům, žlutobusům či (nedejpámbu!) maršrutkám - když k tomu, aby drážní doprava (v souladu s ji diskriminující legislativou) vůbec fungovala, je nutno vyživovat darmožrouty typu DÚ. A nejen tyto. [sad]
Středa, 04. ledna 2017 - 09:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 2-2006
do praktického provozu se jim je nikdo asi moc chtít nebude
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Středa, 04. ledna 2017 - 16:02:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 12-2007
Nevím, co proti DÚ máte. Už uběhl nějaký ten pátek, co DÚ měl kulaté výročí vzniku (tehdy ho zřídilo k.& k. ministerstvo obchodu, pod které tehdy dráhy patřily) a stížnosti na jeho činnost do přetržky nebyly. Sice byla přetržka, kdy DÚ zrušili, ale jeho činností byla pověřeny národní výbory a nějaká ta služba státní ČSD. Návrat DÚ po zkušenostech s přetržkou byl jistě krok správným směrem, který většinou všichni uvítali, horší byla centralizace úřadu do Prahy zrušením poboček, a tím k zhoršení činnosti (z úředníků se stali cestovatelé po republice)
Cogwheel
Čtvrtek, 05. ledna 2017 - 13:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4413
Registrován: 1-2012
Proti poměrům za Rak.-Uh. či za první republiky nic nenamítám, to na státních úřadech seděli (obvykle) odborníci.
Chápu to tak, že zejména v Praze asi byl v 90. letech minulého století určitý počet bývalých velitelů Lidových milicí, funkcionářů KSČ či udavačů StB, nějak spjatých s drážní dopravou, kteří si posléze "vystávkovali" zřízení pohodlného "zaopatřovacího ústavu" - totiž "státní" instituce DÚ.
Nemyslím si, že nynější DÚ, tak jak funguje, je pro drážní dopravu přínosný. Vždyť jen Jenkim výše zmíněná uměle vytvořená agenda "průkazů způsobilosti", se všemi svými úhlednými tiskopisy atd. - jaké to přináší vícenáklady oproti "gumokolní" dopravě[pozor]
Pátek, 06. ledna 2017 - 03:39:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 12-2007
Cogwheel:
"... určitý počet bývalých velitelů Lidových milicí, funkcionářů KSČ či udavačů StB, nějak spjatých s drážní dopravou, kteří si posléze "vystávkovali" zřízení pohodlného "zaopatřovacího ústavu" - totiž "státní" instituce DÚ. ..."
Neznám výše zmíněné, osoby s kterými jsem se dostal do styku takovou minulost neměli. Rozbujelá (až zbytečně) byrokracie v 90. letech se nerozmohla jen u DÚ, ale i v jiných oborech spadajících pod ministerstvo dopravy a i v jiných resortech. Řekl bych, že to bylo dáno legislativou a tu DÚ netvořil, jen dle ní pracoval. Stěžovat by si mohli stavebníci na stavební úřady uplatňující novou legislativu v 90. letech (kolik bylo novelizací, aby legislativa usnadnila práci stavebníkům, přesto stále se nedaří toto v praxi uplatňovat), na SÚ žádné zaopatřovací ústavy nebyly, tam přišla ve většině "nová košťata".
George
Pátek, 06. ledna 2017 - 09:12:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 5-2002
Cogwheel: neidealizuj si tu dobu. Potkal jsem se s lidmi kteří ještě první republiku pamatovali a historie se stále opakuje. Známosti, korupce, příbuzní, politika. Ostatně je to lehce zmíněno i v seriálu Hříšní lid města pražského, díl Lakovaná krabička. O c.k. mocnářství dobře píše Jaroslav Hašek(taky za to byl několikrát zavřený). Třeba ve Švejkovi.

K thematu: každý úřad nebo nařízení nebo zákon je reakce na nějaký podraz od části lidí. Zkrátka: ovce mi z pastviny utekla. Tak na cestě kterou utekla postavím plot. Ona ho obešla, budu muset postavit i vedle. Tak budu pokračovat dokud nebude v ohradě aby neutíkala.
Až se lidi naučí používat rozum a zbaví se záporných vlastností tak nebude potřeba žádných úřadů. Ale že to nastane je takové sci-fi, že tomu sám nevěřím.[proud]
Pátek, 06. ledna 2017 - 10:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 3-2013
V lecčems máš pravdu. Ale konkrétně - ono někde u trolejbusu praskl natlakovaný vzduchojem a trolejbus nezabrzdil nebo dokonce došlo ke zranění cestujících? Chápu důležitost spolehlivosti brzdového systému u železnice, ale aplikovat tyto postupy na v podstatě silniční vozidlo je poněkud zbytečné. Nebo u tramvají RT6 - vzduchojemy sloužily výhradně k sekundárnímu odpružení měchy, s brzdami nijak nesouvisely, ale revizím UTZ-t podléhaly. A pokud je natlakovaný vzduchojem taková časovaná bomba, proč nepodléhají revizím u autobusů a nákladních aut?
Nebo druhá věc - trolejbusy běžně jezdí po silnicích, ale nejde o vozidlo obecně schválené k provozu na pozemních komunikacích. Takže pod dráty může a mimo dráty (resp. vymezenou "dráhu" nesmí. Proč?
Cogwheel
Pátek, 06. ledna 2017 - 11:10:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4420
Registrován: 1-2012
George: Možná se na DÚ kádry už obměnily. Ani dnes však DÚ neměří spravedlivě "všem stejným metrem". Například kontrolní orgány DÚ prakticky neprovádějí kontroly na vlacích "žlutého" dopravce, neboť úředníci se prý bojí, že by to Jančura mediálně rozmázl. /Vím, že "žlutý" má vlastní kontrolní mechanismy, např. tzv. "mystery cestující" - ti ale slouží jen k sledování obsluhy cestujícího obecenstva a následnému pérování stewardek/stewardů. Ale že na žlutých vozidlech (hnacích i tažených) se vyskytují závažné technické závady, které by i mohly ohrozit bezpečnost, tím se DÚ nezabývá./ Podobně tomu může být u závad na JHMD nyní pod vládou Čajánka.
Nevím detailně, jak tomu je se vztahy DÚ vůči podnikům MHD, ale v první řadě by stát (a tedy i DÚ) se měl chovat spravedlivě a tedy měřit všem stejným metrem.
Pátek, 06. ledna 2017 - 13:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5082
Registrován: 2-2005
Přeruším Vaši diskuzi o (ne)smyslnosti DÚ a zeptám se:

Když se před časem řešily parciální trolejbusy, pro pražany a kvůli dotacím přejmenované na elektrobusy s průběžným nabíjením, na lince 140, je nějak vyřešeno na trolejovém úseku i odstraňování námrazy?

Bude trolej vytápěna? Nebo přijede borec s laminátovou tyčí jako u ČEZu? Nebo se bude jezdit bez nabíjení a doufat, že námraza po ránu povolí? Nebo se to prostě neřeší, protože je to politický projekt a vůbec nejde o cestující, ale o dotace?
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
Petr_k
Pátek, 06. ledna 2017 - 16:54:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11781
Registrován: 4-2003
D) je správně.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich)
George
Pondělí, 09. ledna 2017 - 13:41:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 5-2002
Cogwheel: no já jsem v tomhle možná idealista, který věří že všechny úřady jsou primárně proto aby pro občana nastavili, udržovali a kontrolovali určitou kvalitu služeb.Čili městský úřad po dohodě s většinou obyvatel vybuduje hřiště, nebo něco v tom stylu. Pokud se lidi nedohodnou úřad jim pomůže najít shodu.
To samé DÚ pomůže s legalizací projektů veřejné dopravy. V tomto případě aby to bylo bezpečné a užitečné. Pokud to bude odporovat zákonům(což by nemělo protože je určitě připomínkoval i DÚ [wink]) tak pomůže najít schůdnou cestu jak to uvést v život. Nebo takhle DÚ nefunguje?[lol]
Jestli se pletu tak prosím o vysvětlení funkce DÚ.[wink]
Pondělí, 09. ledna 2017 - 15:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5250
Registrován: 6-2005
George: DSÚ takto funguje, ale někteří úředníci ne. Minimálně jeden, co má na starost trolejbusy je takový....[kladivo] tady fakt chybí zvracející smajlík.
Makrelu neumeješ.
-OndraS
Pondělí, 09. ledna 2017 - 21:21:01  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Hoši, ale následky si ponesete sami [biggrin] Tolik úředníků co teď škytá....

Ale máte pravdu, celý je to pakárna. Ty jímky jsou krasnej příklad. Nebo mám ještě jeden. Když jsme u nás měli 25Tr ještě jako zánovní, vyměňoval se tam poškozený potah sedátka. Samosebou se vzal ze skladu ve Slatině, protože samosebou pasuje ze Citelisu, resp Citybusu. Ale tu najednou nastal problém. On ten potah byl schválený pro autobus, pro trolejbus mu chyběl jakejsi požární atest.
No představte si tu hrůzu, že hoří trolejbus 25Tr Citelis a v něm jsou potahy sedatek, který můžou hořet jenom v autobusech Citelis.

Pointa příběhu, trolejbus stál asi týden, než došel potah pro trolejbusový požáry.
-OndraS
Pondělí, 09. ledna 2017 - 21:36:22  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Ještě mi dovolte se s mojí vrozenou naivitou zeptat, proč na to teda někdo konečně nepoukáže. Rozmáznout to v novinách, po netu atd. Celý je to defacto podvod, jak debili tady znova vymýšlíme trolejbus, ale kvůli hromadě darmošlapů se to nemůže jmenovat trolejbus, ale pomodernu teda parciální elektrobus nebo jak teda, jenom proto, abychom se vyhnuli úředníkům. Je to fraška, všichni to ví že to je podfuk, elektrobus se bude dobíjet složitě přes hromadu kokotin, a nakonec se pro něho natáhnou dráty od zastávky k zastávce a bude to co? Trajf, kterej nebude spadat do kompetence úřadu. Za pět let u něho zdechnou baterky, odstaví se to do křoví jak chcíplej Prius do AAAček a sečte se to a podtrhne a zjistí se že to stálo víc než obyčejnej trolejbus.
Asi nejblíž pravdě je PetrK, šecko je to zase nějaký rozebírání peněz, pár lidí se napakuje, pár si jich půjde sednout, kdyby šlo o skutečnou ekologii a ekonomii, už dávno by někdo celej ten ouřední bordel projel tankem.
Pondělí, 09. ledna 2017 - 21:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3213
Registrován: 6-2005
OndraS: Tesat a psát palcovými titulky!!! Naprostý souhlas, i s tou vizí.
::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
George
Úterý, 10. ledna 2017 - 00:24:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 5-2002
-OndraS:Kdysi nějaký generál řekl že objevil zajímavou skutečnost. Omylem totiž vybombardovali nepříteli administrativu a chování nepřítele se stalo operativnější a rychlejší. Zaujalo ho to natolik že začal uvažovat o vybombardování vlastní administrativy, ale úmyslně.
Mám pocit že to tu k tomu tak nějak spěje [proud]
Když si člověk uvědomí jakým stylem by dnes probíhala poválečná obnova ČSR, tak mám dojem že ještě dneska by se vyklízelo rozbombardované ČKD[proud]
No sám jsem zvědav jak akce " autobusnápadněpodobnýtrolejbusu na Prosek" dopadne.
Úterý, 10. ledna 2017 - 01:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5252
Registrován: 6-2005
Napřed ta akce musí dobře dopadnout a pak můžeme konečně celý DSÚ od trolejbusů odstřihnout. Před odstřihnutím rozmazávat v novinách. Ale napřed dokončit, pak rozmazávat.[jidlo]
Makrelu neumeješ.
Jva
Úterý, 10. ledna 2017 - 05:13:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3844
Registrován: 6-2002
George: jojo, maršál Arthur Harris (vrchní šéf bombarďáků RAF v letech 1942-45), ten prováděl "veselé" kousky i vlastním byrokratům, aby pro své posádky dostal, co bylo k přežití na Německem nutné...
Cynik - tak říká optimista realistovi...
D-laik
Úterý, 10. ledna 2017 - 11:15:18  
Neregistrovaný host
185.33.139.69
Jen hezky v klidu. Nesmyslná administrativa přibývá všude. Přál bych vám zažít situaci ve škole, kde se počet naprosto zbytečných úředníků docela slušně blíží počtu učitelů. A jestli to tak půjde ještě pár let, předstihnou úředníci i žáky. Takže zdaleka nejen DSÚ......[sad]
Úterý, 10. ledna 2017 - 21:15:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1333
Registrován: 12-2007
George:
"... Když si člověk uvědomí jakým stylem by dnes probíhala poválečná obnova ČSR, tak mám dojem že ještě dneska by se vyklízelo rozbombardované ČKD[proud] ..."
Dobrý postřeh, jen vyvozené závěry trochu mimo. Že obnova nebyla sabotována bylo spíš dáno tím, že iniciativa šla od obyčejných lidí a politici jim neházeli klacky pod nohy, na to při boji o "koryta" a tvoření pučů na vystrnadění komunistů ze svých řad neměli naštěstí čas. Dnes po "návratu demokracie" je politiků tolik, že by se nevešli do lavic z dob podkarpatské rusi a i přes to, že tu politiku politici berou jako vedlejšku, mají milion času ještě vymýšlet miliony koko*in, které lidem ztrpčují život a tvoří nadměrně rozbujelou byrokracii (musí přeci zaměstnat kamarádičky a "snižovat" tak nezaměstnanost v Čechách, Kamarádičci se jistě odvděčí vhozením patřičných lístků do uren)

(Příspěvek byl editován uživatelem Jmb.)
Neděle, 22. ledna 2017 - 23:44:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5275
Registrován: 6-2005
Sorry za případné OT, ale tuba se také vyskytuje trolejbus.
Mám ráda cestu lesní}
Makrelu neumeješ.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 08:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 895
Registrován: 4-2007
Jak OT? Naopak! Konečně příspěvek k tématu!
Středa, 01. února 2017 - 15:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 12-2007
Hmm...[jidlo] Anglická ulice a křižovatka s Italskou. Jsou tam pěkně vidět dlouhé obloukové svorky trolejí. A pak se Helenka prodírá křovím na Míráku v tom parku na severní straně náměstí mezi Valdekem a divadlem. Tlusté lampy kdysi nesoucí trolej jsou tam dodnes a mezi nimi je tam patrný napájecí trolejový sloup se skříňkou odpojovače (ten tam dnes už není).
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Úterý, 07. února 2017 - 13:03:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2598
Registrován: 3-2004
Další tisková zpráva DPP stran elektrobusů a "trolejbusů". Vzhledem k jejich kadenci poslední dobou: ví se již, kdy se bude stavět trolejbusová stopa z Palmovky na Prosek? A co se bude zkoušet za vozidlo? Protože vzhledem k tomu, kolik se o tom namluvilo, by jeden řekl, že to hodlají zítra spouštět. [happy]
Slovan!
Cogwheel
Úterý, 07. února 2017 - 13:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4486
Registrován: 1-2012
Nevím, zda jsem to dobře zahlédl z autobusu, mám ale dojem, že jakýsi kousek testovací troleje již také existuje v areálu firmy Elektroline (severně od tram.vozovny Kobylisy). Každopádně tam na nádvoří stojí sloupy, vhodné pro zavěšení trolejového vedení. (Doufám též, že kvůli nějaké testovací troleji v nepřístupném areálu elektrofirmy se nevytasí panáci z Drážního úřadu zase s nějakou další buzerací, aby tím dokázali svou "nepostradatelnost". [lame])
Středa, 08. února 2017 - 13:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 612
Registrován: 4-2004
Cogwheel a co by tam drážní úřad ba ani drážní správní úřad pohledával - tato stopa neslouží pro dopravu dle zákona o dráhách.
A víte o tom, že pod drážní úřad nepatřila ani celá zkušební trať z Ostrova nad Ohří do Jáchymova. Mimo jiné to byl důvod, proč zde nebylo možné provozovat přepravu osob.
Jeho kočičí jasnost si mne dokonale ochočila...
Středa, 08. února 2017 - 16:46:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 12-2007
Vzhledem k tomu, že Dopravní podnik připravuje provoz elektrobusů v Praze, navrhuji toto vlákno rozšířit na Trolejbusy a elektrobusy v Praze. Jinak obecně si myslím, že by v Praze měla vzniknout koncepce týkající se elektrické trakce pro nekolejovou dopravu. To znamená, rozhodnout, které oblasti budou zatrolejovány, kde budou jezdit čistě jenom trolejbusy, kde hybridní trolejbusy, tzn., kde část dráhy pojedou pod trolejemi a část bez nich a kde konečně se v budoucnu počítá čistě s elektrobusy. Podle mne koncepce elektrobusů pouze s jednotlivými napájecími body není ideální. Zároveň by se také mělo vyřešit, kde budou případné garáže pro jednotlivé dopravní prostředky.
Jva
Středa, 08. února 2017 - 17:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3877
Registrován: 6-2002
Ale fuj[pozor] Dávat do jednoho vlákna e-busy a t-busy, když se celá vrchnost snaží e-busy předkládat jako bezemisní autobusy.

A prakticky - vhledem k omezením trolejbusu coby drážního vozidla daných legislativou je lepší e-busy (i ty nabíjené z průběžné troleje) od počátku brát coby vozidla silniční (to by pak za drážní museli prohlásit i e-osobní auta, jejichž majitelé by se asi dost divili, kdyby museli naplánovat cestu a žádat DÚ, aby trasu oštemploval jako dráhu či jezdit na pravidelné revize[biggrin]).
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Jenki
Středa, 08. února 2017 - 17:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5028
Registrován: 5-2002
Jva:
"to by pak za drážní museli prohlásit i e-osobní auta"

To naštěstí ne. Stanovisko DÚ je v tomto směru dlouhodobě konzistentní - pokud jsou zároveň splněny tyto podmínky :
- jede to po veřejné komunikaci
- jde primárně o přepravu osob (dopravní obslužnost)
- za jízdy to odebírá elektrickou energii z nějakého pevného (nejedoucího) zařízení pevně spojeného se zemí
-> tak je to trolejbus a nazdar.

Pokud se vám to nelíbí nenadávejte DÚ ale tvůrcům legislativy.
Středa, 08. února 2017 - 17:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1329
Registrován: 12-2007
Jva: Ale já si stejně myslím, že pokud budeme chtít elektrizovat dopravu na gumových kolech, tak asi stejně nic nezbude, než vytvořit určitou trolejovou síť. Nevím, jak rychlé by bylo nabíjení elektrobusů, třeba pro to, aby zvládly dejme tomu 10 kilometrů na jeden zátah (předpokládám, že nabíjení by bylo pouze na jedné konečné). A pokud by těch linek bylo v jedné trase více, např. v dopravě okolo sídlišť anebo při severojižním spojení Proseka s Jižním městem, tak by se asi opravdu nevyplatilo, aby dlouhou dobu elektrobusy čekaly na konečné na nabití akumulátorů. Jenom by mne zajímalo, jestli někdo řeší, kde by bylo vhodné mít trolejbusy a kde hybridní trolejbusy.
Středa, 08. února 2017 - 20:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7701
Registrován: 5-2002
Jenki ale fuj! To je na zvracení:

za jízdy to odebírá elektrickou energii z nějakého pevného (nejedoucího) zařízení pevně spojeného se zemí
Středa, 08. února 2017 - 22:07:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5299
Registrován: 6-2005
Jenki: nějak mně tam na to nesedí vozíček z HK. Tam trolejbus odebíral proud z jedoucího zařízení volně položeného na zemi taženého trolejbusem, nebo dobyl alektrobus...?[biggrin]

A nákladní trolejbus by je tedy nezajímal?
Makrelu neumeješ.
-OndraS
Středa, 08. února 2017 - 22:22:19  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Zajímal. U naší 3239 byla podmínka, že v trolejbusu zůstane jenom pár sedadel pro osádku doprovodné čety vozu, aby bylo zcela jasně dáno, že vůz nebude sloužit přepravě osob. A přesto je to trolejbus.
Jenki
Čtvrtek, 09. února 2017 - 06:51:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5030
Registrován: 5-2002
Vozíček z HK je něco jiného, podobně jako trolejbus s pomocným agregátem, protože to vozidlo je primárně trolejbus a má trolejbusový techničák. Kdyby to jezdilo jen na vozíček nebo jen na agregát tak to trolejbus není.

Nákladní trolejbus - tam to není až tak o vozidle ale o dráze. Trolejbusová dráha v městě uprostřed Evropy slouží k dopravní obslužnosti, takže se po ní mohou pohybovat jen trolejbusy. Naproti tomu kdyby si někdo o 15km vedle postavil trolejbusovou trať v kamenolomu v Mokré tak je to DÚ šumák a řešil by to Báňský úřad, i kdyby si tam kromě 60ks T815_8x8_Tr pořídili 10x 14Tr na rozvoz zaměstnanců, tak by těm 14Tr trolejbusové papíry k ničemu nebyly, protože by se nepohybovaly po trolejbusové dráze. Naopak kdyby měl někdo chuť si s tou T815_8x8_Tr zajezdit po Brně tak by jí ty trolejbusové papíry vyřídit musel.

Čili rozhodující není ani tak vozidlo jako takové, jestli má vozíček, baterky nebo radioizotopový generátor, ale po čem se má pohybovat. Tj. když to má jezdit po trolejbusové dráze a odebírat z ní energii za jízdy tak to musí mít trolejbusové papíry.

Problém je v tom, že legislativa neřeší, že trolejbus může z trolejbusové dráhy "uprchnout". Stejně tak není úplně jasné, zda lze drážním vozidlem (trolejbus) táhnout vozidlo silniční (B40) a naopak zda lze odtahovkou co má RZ táhnout trolejbus mimo trolejbusovou dráhu (co na to povinné ručení?). Podobně jako neřeší byť jen hypotetickou možnost "migrace" vozidel mezi dráhou železniční, speciální a tramvajovou (T211, MUV69, podbíječka). Podobně se teprve nedávno po nějakém průseru přišlo na to, že věžka na adaptéru na samostatném tělese (tj. není to ppozemní komunikace) a zároveň na nevyloučené koleji (normálně jedoucí mezi tramvajemi) = tramvaj a řidič věžky nemusí mít jen C ale i Průkaz způsobilosti. No a vznik parciálních trolejbusů (nebo elektrobusů?)je další věcí, kterou legislativa nepředpokládá a neumí ji rozumně vyřešit.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
-OndraS
Čtvrtek, 09. února 2017 - 19:38:07  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Potvrzuješ tím naše brněnské ježdění s parciální SORkou mimo dráty, odtah trolejbusů atd. Tak nějak se traduje, že "se to nesmí", ale nikdo to nikde neviděl rozumně vysvětlený, ani zakázaný.
A co teprve když se na pískování tahají trolejbusy jako kastle, natož třeba jenom zadní článek. Drážní úřad tvrdil, že v tom není problém, trolejbus je trolejbusem i když je to jenom oholená kastle, nicméně policajtům už se to jednou nelíbilo a nějak to řešili.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 20:51:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 12-2007
Mám takový dotaz, pokud jsou hybridní trolejbusy, které mohou část úseků jezdit bez drátů, mají SPZetku anebo nemají?
Kuba_j
Čtvrtek, 09. února 2017 - 22:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4035
Registrován: 8-2005
Wagon: Nemají, stále to jsou drážní vozidla.
Pátek, 10. února 2017 - 08:13:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7708
Registrován: 5-2002
Trolejbus seSPéZetkou se v Česku nazývá elektrobus.-)
Cogwheel
Pátek, 10. února 2017 - 10:28:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4505
Registrován: 1-2012
Palcový titulek na první straně dnešního Metra: http://e.metro.cz/#strana=1 Podrobnější článek pak je na straně 4.
Neděle, 19. února 2017 - 17:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 649
Registrován: 12-2005
Míjení dvou pražských trolejbusů (v Plzni), jako za starých časů:

Setkání dvou "494":
Neděle, 12. března 2017 - 21:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 3-2017
Borovička:
"Trolejbus seSPéZetkou se v Česku nazývá elektrobus.-)"
V Perníkově mají trolejbusy se SPZ
Čtvrtek, 23. března 2017 - 08:47:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7811
Registrován: 5-2002
jitarchu: fantazii dopravních podníků se v tomto meze nekladou. Vozidlo přece nějaké označení mít musí. Jen to zcela jistě není SPZ (vozidlo není v registru vozidel).
Sobota, 25. března 2017 - 07:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 2-2017
A jak to vlastně vypadá s obnovou?
Budou v Praze jezdit trolejbusy nebo spíš to nevypadá?
A vyplatilo by se tam vůbec?
Emil Švec
Pondělí, 27. března 2017 - 20:05:39  
Neregistrovaný host
84.246.166.25
Dnešní jízda s řidičem vozu 9511 byla parádní. Přijel sice na nástupní zastávku pozdě, omluvil se a do Počernic stáhl zpoždění na 2 minuty kultivovanou a příjemnou jízdou [vypravci] Zasloužil by pochvalu
Pondělí, 27. března 2017 - 20:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 898
Registrován: 4-2007
9511? Vony už přišly nový vozy?
Pondělí, 27. března 2017 - 21:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5331
Registrován: 6-2005
Chmelda: a oni to jsou trolejbusy, že se pokračuje v řadě?[jidlo]
Makrelu neumeješ.
Úterý, 28. března 2017 - 19:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2016
Tatra T400

mé stránky: http://tramtrain.webnode.cz
profil na rajčeti: http://marecek18.rajce.idnes.cz
Cogwheel
Středa, 29. března 2017 - 09:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4642
Registrován: 1-2012
Aby snímek byl v duchu doby, představte si vpravo místo novostavby Stalinův pomník: http://www.socharstvi.info/realizace/pomnik-josifa-vissarionovice -stalina-v-plzni/ [biggrin]
Středa, 29. března 2017 - 12:03:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5152
Registrován: 2-2005
Cogwheel: Novostavba (dnes sídlo Komerční banky) by stála vedle Stalinova pomníku (kdyby tam vydržel), nikoli na jeho místě.

Přímo na místě Stalina, přezdívaného místními Porybnej (Stalin koukal směrem k řece), je dnes vysoký sloup coby památník obětem komunistického teroru. Vidět je to např. na Google mapách.

(Příspěvek byl editován uživatelem trollino 15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Neděle, 09. dubna 2017 - 14:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5335
Registrován: 6-2005
Hezký začátek videaO tramvajích a lidech
od cca 1:00, škoda, že o pár let později si vymysleli jiný pohled...
A jinak hezkých pár záběrů, zvláště na T 401 a "ameriku"[biggrin]
Makrelu neumeješ.
Polabský
Středa, 03. května 2017 - 09:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 10-2010
9 tr: Hlavně zajímavé je to dvoustopé trolejbusové vedení u Internacionálu.