Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 27. 03. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 27. 03. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 21. března 2017 - 19:29:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 2-2011
Ano je to pravda. CAN se bude postupne zmensovat po vystavbe terminalu (u soudu, kaplirka, slovany). Byla na to i provedena studie, kde vznikne namesti a bytovky. Mozna jo mam i nekde ulozenou, zkusim ji najit.
Úterý, 21. března 2017 - 19:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 904
Registrován: 8-2007
Třeba odkaz. Se 100% jistotou se dá říct, že realizace určitě nebude v nějaké blízké budoucnosti.
Úterý, 21. března 2017 - 20:57:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18019
Registrován: 5-2002
Nicméně ČSAD už dalo výpověď všem těm firmám, jejichž auta parkovala v doubraveckých garážích, takže třeba pojízdná knihovna parkuje teď ve vozovně na Karlově.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Úterý, 21. března 2017 - 22:15:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14940
Registrován: 8-2002
bkv:
vybudování tram zastávek v přednádražním prostoru mezi podjezdama, včetně přechodů pro chodce na obou koncích zastávek - chodec přeci nepůjde po vystoupení z tramvaje na přechod u křižovatky, aby se poté vracel po chodníku zpět k nádraží. Takže "problém" přesuneme ze Sirkový do Mikulášský...

problém chodců v Šumavský dnes tkví hlavně v tom, že se proud chodců z tramvají z obou směrů (zjednodušeně Lochotín a Slovany) zahustil s lidma z trolejbusů od Doubravky a tahle masa lidí se defacto zkoncentrovala do jednoho bodu. pakliže by byly tram zastávky mezi podjezdama, vybuduje se přechod se semaforem přes 4pruh rozdělenej tramvajovým pásem a nebudou tam ti cestující z doubraveckých trolejbusů, takže se frekvence pěších razantně naředí.

vektra:
shodujeme se v tom, že maximum dopravy je třeba vyhnat co nejdál od centra. problém je v tom, že dokud silniční doprava nebude mít náhradní trasy, musí jezdit po těch stávajících. a do doby než budou nový trasy k dispozici se musí najít řešení snesitelný pro všechny.

...uzavření Mikulášské pro IAD podobně jako teď (dokonce ani teď žádný konec světa nenastal)...

to je trochu jednostrannej náhled na situaci. po Mikulášský teď sice lze krásně korzovat, jelikož silniční doprava byla vyhnána do objízdných tras a problémy se logicky přesunuly právě na náhradní trasy. sedni si ve všední den ve 14:10 do dopravního prostředku (klidně MHD) na Folmavský a projeď se po trase Borská - Belánka - U trati - Doubravka a počítej minuty. čili problém otočením kouzelnýho prstenu nezmizel, jen se přemístil jinam.

m_100:
i blond dodávky s hnízdem v centru by radši vozily palety po širokých dálnicích od skladu ke skladu, to mi věř [happy]
bohužel ale i balíky a balíčky na adresy v centru musí někdo natahat.

už jsem tu popisoval jak fajnově se vyjíždí z Denisáku když je kolona přes celej starej most U Jána. auta blokující křižovatku jako standard. takže Sirková - Šumavská je náhradní trasa a jejímu použití se občas nevyhneš.
kontrolní otázka - na co je tohleto vodorovný značení?

odpovím za tebe: na 3.14ču, lidem je to volný a policajti (ani městapo) nevymáhají, aby se ty čáry respektovaly. to už i Pražáci vesměs pochopili, co ty žlutý čáry na silnici znamenají. náš vidlákov je zatím za vopicema, stejně jako třeba s pravidlem zipu.

z webu ÚKRu se dají otevřít pdfka se zajímavým obsahem - např. řešení nám. Emila Škody, území Americká-Sirková, soutěžní návrhy Plzeň - vnitřní město, Anglický nábřeží atd. občas jsou tam šílenosti, občas zajímavý nápady.
J. Lopata
Středa, 22. března 2017 - 07:49:44  
Neregistrovaný host
192.109.140.181
Pavel2: Těší mě, že nejsem sám, kdo smutní nad podobou přednádraží po aktuální rekonstrukci a zmařenou šancí vybudovat mezi mosty (slíbené) tramvajové a trolejbusové zastávky. Dovolím si odkázat na svůj starší příspěvek do vedlejší diskuze na studie Pragoprojektu ze začátku tohoto století:

odkaz
Středa, 22. března 2017 - 08:47:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3449
Registrován: 5-2002
Ta on bude od dneška, kdy zřejmě jsou uzavřeny přechody v Sirkové, ten podchod opět mít dočasně nějaký smysl.
Jinak pokud by se udělal z podchodu pod křižovatkou výstup s eskalátory přímo směrem k východu z nádražního podchodu v Šumavské, tak si myslím, že by opět začal být využíván. Nemusela by to být špatná varianta než chodit minimálně přes dva přechody, tak za použití eskalátorů a bez kolizní cestou, i pro ty co třeba míří na Americkou, do Tesco, či pěšky do centra. Vybudování nového východu by nebylo to levné, ale nyní se nedělají levné úpravy a to zasypání by také nebylo levné.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu a později také na Facebooku
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Středa, 22. března 2017 - 09:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7166
Registrován: 5-2004
Pavel2: ML určitě podotkne, že plná zelená na semaforu v Americký znamená, že můj směr není bezkolizní, ale ruku na srdce, kolik % řidičů tohle ví a kolik z nich je schopno tu informaci udržet v paměti po celou dobu průjezdu křižovatkou... (...) ten přechod, byť je vybaven semaforem, je totiž pro chodce vysoce nebezpečnej

Ano, ML toto samozřejmě podotkne. Dát přednost chodcům přecházejícím ve volném směru při odbočování na křižovatce řízené plnými kruhovými signály je natolik banální a běžná situace, že člověk neschopný takovou situaci zpracovat by měl zvážit svoji účast v silničním provozu. Zmíněný přechod bych nenazval vysoce nebezpečným, ale vlivem místních podmínek, což jsou zejména geometrie křižovatkových větví a rozhlehlost křižovatky jako takové, je toto místo rizikovější než jiná obdobného typu. A na toto zvýšené riziko bylo zareagováno tím, že je přechod vybaven doplňkovými žlutými světly, která by měla i těm, co během průjezdu křižovatkou zapomenou na to, kde jsou a co se děje, toto připomenout.
Mimochodem, pohledem do mapy dopravní nehodovosti lze poměrně jednoduše zjistit, že rizikovost tohoto přechodu je pouze teoretická a reálně zde ke zvýšenému počtu nehod nedochází.
Co mi v této křižovatce vadí víc, jsou odbočovací šipky vpravo svítící při plném kruhovém signálu pro směr přímo a vlevo. Vytvářejí tak situaci, kdy odbočující vpravo dává přednost odbočujícímu vlevo z protisměru (ten o tom ale nemá vědět a přednost má dát on). Je to svérázný alibismus směřující k tomu, aby se v případě kolize vina dělila napůl...

nejlevnější a nejjednudušší řešení by zřejmě bylo zavedení semaforů, kde by si chodci tlačítkem volili svoji zelenou a ta by jim ve vhodných intervalech padala. samozřejmě že by na semafor choci kašlali, jelikož je přechod krátkej a navíc rozdělenej středovým ostrůvkem. možná by chodce trochu ukáznilo, kdyby se ostrůvek zrušil (ale chápu že je to sci-fi z Marsu). řidiči by aspoň měli jasno kdy jet a kdy zastavit.

Semafor je nesmysl a zbytečná regulace v místě, které je schopno bez problémů fungovat samo. Vedlo by to akorát k situacím, kdy budou chodci přecházet na červenou nebo auta čekat před prázdným místem pro přecházení. Oboje by vedlo jen k posílení nerespektování dopravních značek a zařízení, protože by šlo o zjevnou zbytečnost. Místo potřebuje jediné a to je aby se jej účastníci provozu naučili používat. Vyhazovat peníze za semafory nebo dokonce lávky je naprostý nesmysl. Ale pokud tak naléhavě voláš po nějakém levném a jednoduchém řešení, tak je k dispozici: Vyloučit individuální motorovou dopravu ze Šumavské v úseku Nádražní - Vocelova.

už jsem tu popisoval jak fajnově se vyjíždí z Denisáku když je kolona přes celej starej most U Jána. auta blokující křižovatku jako standard. takže Sirková - Šumavská je náhradní trasa a jejímu použití se občas nevyhneš.

A já už jsem ti popisoval, jak se jí vyhnout dá. Ale pokud máš při rozvozu dost času a zaměstnavateli je to jedno, tak si klidně objížděj blok přes Šumavskou...[wink]

podchod u dvou koček: Studentskou nám pěkně bezdůvodně zužují

Jo jo, určitě[proud]. Ze čtyř pruhů ta zbydou... zase čtyři![lol]
Středa, 22. března 2017 - 18:31:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1140
Registrován: 1-2009
Žluté čáry tam jsou, aby auta čekající na semafor nechala tento prostor volný. Protože od Průtahu občas jedou auta k hotelu Marriott či k VZP. Když nemůžou najet, hned je zacpaná i přilehlá světelná křižovatka.
Kontrolní otázka: Jaká unikátnost dneska jezdila na trasa Konečná 4 na Borech - ZČU?
Středa, 22. března 2017 - 19:29:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18022
Registrován: 5-2002
Conecto LF od Probobusu Beroun.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Středa, 22. března 2017 - 20:42:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14943
Registrován: 8-2002
ML:
než to dohledám sám, můžeš mi prosím připomenout ten tvůj příspěvek o výjezdu z Denisáku?
děkuju předem.
Čtvrtek, 23. března 2017 - 11:26:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 1-2009
MJ: Správně [ok]
Jedu busem 1/2A, zabočujeme z náměstí do Zbrojnické. Vytočení autobusu je o centimetry a s minutovým zdržením, protože u chodníku na křižovatce parkuje zásobovací dodávka.
A navazování nic moc. O tom proč to nemůže navazovat (rozdílné intevaly a proklad 1 a 2 vs 1/2A vs 1X a 2X) jsem psal při minulé výluce. Ale když už obousměrná tramvaj vidí za zadkem na Mikulášském přijíždějící autobus, tak ať na něj počká. Protože už se mi to za dobu výluk stalo několikrát a fakt mě nebaví čekat 8 až 10 minut na další tramvaj. Máme tu snad GPS a dynamický dispečink, který to vidí, a mohl by říct tramvaji ať posečká. O tu půlminutu či minutu se to snad už nezblázní.
Čtvrtek, 23. března 2017 - 13:02:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6797
Registrován: 12-2005
Jamesi vy jste se jistě ve službách jejího veličenstva dostal do mnohem prekérnějších situací. Myslim si tedy že pouhá výluka tramvají pro vás nemůže být zas taková bojovka jak zde popisujete [biggrin]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Čtvrtek, 23. března 2017 - 22:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2486
Registrován: 2-2005
ad Martin_l:
Jo jo, určitě[proud]. Ze čtyř pruhů ta zbydou... zase čtyři![lol]
děláš ze sebe debila ( schválně nebo jsi? )
Ano, budou zase dva pruhy nahoru a dva pruhy dolů, jen bezdůvodně nesmyslně zůžené - dva solarisy se vedle sebe nevejdou. Kdyby jsi si jen zkusil někdy sednout za volant busu, tak by jsi mluvil jinak ( což při Tvé úrovni intelektu je naprosto nemožná věc ) Naštěstí zužovací vyprcánci przní zatím jen pouze silnice a chodníky, takže já ty dvě tři směny za měsíc za volantem přežiji [proud], chudáci Ti, co tam musejí jezdit každý den ( ale to Leškin junior nepochopí [crazy] )
Pavel2
Pátek, 24. března 2017 - 04:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14944
Registrován: 8-2002
libor:
takže chceš říct, že 15 nebo 18m Solaris vyjede ze zastávky a LP rohem (a zrcátkem) zasáhne i do levýho pruhu? on tam bude v levým pruhu zákaz nad 7.5 tuny? to samý pak předpokládám v obloucích křižovatek...

prdel je, že na první pohled od (malýho) volantu to zatím, když nejsou ani namalovaný čáry, není vidět.

a otázka je, čemu to pomůže... budou se zatáčky projíždět pomalejc? bude se víc dávat chodcům přednost na přechodech? budou se chodci cítit bezpečněji, když budou mít přechod o metr kratší? fakt některým věcem nerozumím. jo aha, na vlečný křivky jim to vyšlo PŘESNĚ [crazy]
Pavel2
Pátek, 24. března 2017 - 07:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14946
Registrován: 8-2002
ML:
ten tvůj příspěvek kterak si poradit s výjezdem z Denisáku jsem nenašel. prosím o link...
Pátek, 24. března 2017 - 09:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7168
Registrován: 5-2004
Pavel2: ten tvůj příspěvek kterak si poradit s výjezdem z Denisáku jsem nenašel

Hledat se mi to nechce, takže to raději shrnu ještě jednou: Pokud máš z nějakého důvodu ostych se z Anglického nábřeží zařazovat do proudu vozidel směrem na Doubravku a volíš odbočení do Sirkové, tak je tu stále možnost neprojíždět celou Šumavskou, ale projet Nádražní a okolo Angela se vrátit do ulice U Prazdroje. Stejně mám ale dojem, že i když fronta čekající od semaforů U Jána až na Pražský most blokuje křižovatku, tak se dá vždycky počkat na to, až se dá proud do pohybu a pak se zařadit. Vyžaduje to možná trochu víc obratnosti a řidičské asertivity, ale tu bych u řidiče z povolání očekával.

libor_hh: jen bezdůvodně nesmyslně zůžené - dva solarisy se vedle sebe nevejdou.

A to je tvrzení na základě čeho? Denně se dva Solarisy nesčetněkrát míjejí na Jateční, v Částkově nebo na Francouzské a jeden jízdní pás Studentské bude těžko užší než jmenované komunikace (má tam být vždy alespoň 7 metrů volné šířky mezi obrubníky). Kromě toho jde o jízdní pruhy ve stejném směru, kde jsou nároky na boční odstupy vozidel pochopitelně ještě nižší.
Mimochodem, to nešlo se podepsat hned napoprvé?[happy]

Pavel2: takže chceš říct, že 15 nebo 18m Solaris vyjede ze zastávky a LP rohem (a zrcátkem) zasáhne i do levýho pruhu?

Mám dojem, že se tomu říká hoax, ne?
15M
Pátek, 24. března 2017 - 10:41:36  
Neregistrovaný host
81.7.9.167
To není hoax, ale poznatek z praxe, hošíčku.
Pavel2
Pátek, 24. března 2017 - 10:49:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14949
Registrován: 8-2002
ML:
...se dá vždycky počkat na to, až se dá proud do pohybu a pak se zařadit. Vyžaduje to možná trochu víc obratnosti a řidičské asertivity, ale tu bych u řidiče z povolání očekával.

nooo... [happy] jednak pokud si tam takhle najedu doprostřed "mezi" pruhy, tak tím spolehlivě zazdím právě výjezd doprava do Sirkovky (než padne plná zelená). takže např. neprojede trolejbus. druhak pokud se mi tam někdo takhle nacpe, asi nebudu úplně sám, kdo to bude považovat za prasení. a já prostě primárně prasit nechci, pokud opravdu hodně nepospíchám.

výjezd Nádražní kolem Angela je jen malá podvarianta k tý Šumavský.

takže co s tím?
Pátek, 24. března 2017 - 13:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 8-2007
Ano, budou zase dva pruhy nahoru a dva pruhy dolů, jen bezdůvodně nesmyslně zůžené
A jaká je ctěná představa o vhodné šířce pruhu?
Pavel2
Pátek, 24. března 2017 - 14:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14952
Registrován: 8-2002
aspoň 3,75 m. to ví každej kdo někdy seděl za velkým volantem. (já ne, já na to papíry nemám.)
jen pro pořádek - právě Studentská včetně právě rekonstruovaný části bude součástí přeložky I/20 a současně městskýho okruhu.
Pátek, 24. března 2017 - 14:52:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2487
Registrován: 2-2005
ad BkV:
Ano, budou zase dva pruhy nahoru a dva pruhy dolů, jen bezdůvodně nesmyslně zůžené
A jaká je ctěná představa o vhodné šířce pruhu?


Pavel odpověděl za mne. ANO, většině řidičů větších aut by 3.75m stačilo. [wink] Jak musí znít zaklínadlo, že je to správně? Proč ne 3.75 nebo 4 metry, proč zrovna 3.5 metru?
Já jen nechápu, PROČ a KDO tím sleduje. Mě napadá několik věcí. Srát obyčejný pracanty za volantem, co tam jezdí každý den, zaklínajíc se nějakou lživou slovní formulí o normách atd. A potom jde až na prvním místě o prachy. Víte,co stojí po celé Plzni a České republice totálně překopat - zůžit všechny hlavní silniční tahy? Vybagrujeme, vytrháme vobrubníky, zůžíme a vlastně všechno děláme znova, v případě Studentské platí stát alias ŘSD a tam je pěněz nekonečně. 3,5 metru pruhu na dva míjející se solarisy / třeba Jateční / je prostě málo.
Ano, autobusy se minou, ale už tam není ani centimetr rezervy pro úhybný manévr a ve finále pro bezpečnější a pohodlnější jízdu. To chce člověk tak moc? Místo, aby se řidičům profíkům neotravoval život a jejich práce se usnadnila, tak se dělá vše pro to, aby to byla ještě větší otročina, než je.

ad Martin_l: Mám dojem, že se tomu říká hoax, ne?
Ty jsi hoax, nepovedený hologram, co plácá teorii a v životě jsi v ničem větším než osobák neseděl.
A to je tvrzení na základě čeho? Denně se dva Solarisy nesčetněkrát míjejí na Jateční, v Částkově nebo na Francouzské a jeden jízdní pás Studentské bude těžko užší než jmenované komunikace (má tam být vždy alespoň 7 metrů volné šířky mezi obrubníky). Kromě toho jde o jízdní pruhy ve stejném směru, kde jsou nároky na boční odstupy vozidel pochopitelně ještě nižší.

viz napsáno výše. A tvrzení na základě čeho? Dle praxe, blbečku, jinak ti to bohužel napsat nemohu. On má solaris ofiko šíři 2.55 m ALE + boční zrcátka, víme, pane chytrý. A to minimálně 25 - 35 cm na každé straně ( večer to změřím přesně ) a pak si to dosaď na šíři vozovky 3.5 metru. Nebo, oni projektanti se zrcátky nepočítají. Já se jen divým, že ty takový odborník a poradce pro PMDP ještě nemáš řidičák skupiny D, co tě v tom brání, aby jsi si ho udělal a třeba poznal, jaké to je jezdit na úzkých silnicích v praxi a mohl to objektivně posoudit? Určitě by to bylo ku prospěchu věci,co ty na to?
Už několik let jsem přemýšlel, KDO vymyslel, že z boku vozů u dveří zmizely samolepky NÁSTUP a VÝSTUP a byly nahrazeny dementními samolepkami se symboly zelená šipka a zákaz vjezdu na dveřích. Prý to byl tvůj zlepšovací návrh, mohlo mě to napadnout hned. Vulgarit se zdržím.
Pavel2
Pátek, 24. března 2017 - 15:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14954
Registrován: 8-2002
ono Solarisy se třeba míjejí taky u Boleváku. v tý části jak jsou rodinný domky, mezi meandrem v silnici a kruhákem U Soušků. a to tím stylem, že jeden zajede ke kraji, ZASTAVÍ, a počká až kolega projede. taky se to tak dá dělat...
Pátek, 24. března 2017 - 18:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 907
Registrován: 8-2007
Pavel odpověděl za mne. ANO, většině řidičů větších aut by 3.75m stačilo.
Aha, takže šířka jízdního pruhu jako na dálnici. „A není to málo, Antone Pavloviči?”
Jak musí znít zaklínadlo, že je to správně? Proč ne 3.75 nebo 4 metry, proč zrovna 3.5 metru?
norma, zákon, vyhláška viz. třeba odkaz
Roman_j
Pátek, 24. března 2017 - 21:04:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 3-2009
James Bond, 22.3.: K Vašemu "za bé" bych předřadil "za á":
Ty žluté kříže tam jsou proto, aby si držitelé řidičského průkazu (nikoli však řidiči) uvědomili, že je zakázáno vjíždět do křižovatky, pokud dopravní situace neumožňuje její projetí a opuštění.


ad příspěvek 21.3.17 10:28
Navrhoval bych v podchodu zřídit školu s výukou češtiny pro neregistrované uživatele.

První lekce by začínala výukou slova "by".
já bych / ty bys / on, ona, ono by
my bysme / vy byste / oni by

se zdůrazněním chybných, hyperkorektních výrazů
*já by jsem / *ty by jsi / -
*my by jsme / *vy by jste / -

Takže: Alespoň bys neobtěžoval sousedy kočičími exkrementy.
A ne: *Alespoň by jsi neobtěžoval sousedy kočičíma extrementama.

Nechci urazit, ale nedalo mi to.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Přepravní řád zakazuje kouření na všech zastávkách (s výjimkou prostor vyhrazených pro kouření). To pod sankcí až 1500 Kč od dopravce. Přepravní řád je přísnější než protikuřácký zákon.
Pavel2
Sobota, 25. března 2017 - 06:09:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14956
Registrován: 8-2002
Roman_j:
jo, češtin, ten kdyby měl ruce, tak by některý ustavičně fackoval...

bkv:
udělejte si všichni řidičáky C, D, C+E, jděte si za to kolečko sednout na 8 nebo 10 hodin od pondělí do pátku a pak se hádejte že 3.75 metru je jako na dálnici a že to do města nepatří.

vsadím se, že silniční projektanti/prznitelé by chtěli mít bus o šiřce 3 metry, aby uvnitř mezi dvojicema sedaček byla dostatečně široká ulička a zároveň aby pro ten vůz na silnici stačil pruh o šířce 2.80 m, protože osobákům by třeba mohl stačit.

já jsem jen debil co pilotuje blond dodávku. na šířku ten povoz měří cca 190 cm, se zrcadlama asi 220 cm. ale když jedu třeba takovou Kotkovou mezi Skvrňanskou/Přemyslovou a Husovým náměstím, tak akorát čekám, kdy se ozve rána a upadne nějaký zrcátko nebo skončím se šlicem přes celej bok kterej prostě neopravíš. je to fajn řidit auto v takových podmínkách. a to nemám za zádama těch 150 živých lidí, ale jen podělaný balíky nebo palety s nějakýma kravinama...
Pajzák
Sobota, 25. března 2017 - 08:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 6-2015
my bysme

To snad ne...
Sobota, 25. března 2017 - 08:17:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2488
Registrován: 2-2005
ad Pavel2:
já jsem jen debil co pilotuje blond dodávku. ano, správně [biggrin]

Já jsem jen debil, co jezdil se 111, liazkou. ávií, erťákem, ešelkou, karosou, renaultem, solarisem a musím říct, že mě ( možná vícero řidičům ) ty úzké pruhy nedělají dobře. je smutné, že když se něco kompletně opravuje, tak k horšímu.
A jeden zdejší troll ( lidově řečeno blbeček ) se tě bude dlouhodobě vysmívat a poučovat, jak je všechno v pořádku. Ale jednou narazí [rofl]

Jinak jsem měl včera po dlouhé době 13/2 ranní a strana a vláda mě svěřila do pařátů trolejbus 571.
Často to neříkám, ale za mě [ok][ok][ok][ok] prostě super paráda vozidlo. Přechod z trakce na baterky člověk nepozná, trolejbus jede živě a hlavně ticho a žádnej kravál z dieselu. Otázka je pořizovací cena a životnost lion akumulátorů - za pár let a celková životnost vs pořizovací cena.


Za co dám palec dolů [ko][ko][ko][ko]? Prvně jsem jel po opravené silnici v Černicích, sice se malinko rozšířila, ale všechny obruníky jsou orvané od spodků trolejbusů a autobusů, tudíž zase zmršenina a paskvil. Velkou radost z toho mají cestující, poněvadž musí řidič najíždět a stanicovat nejméně metr od obrubníku. Proč? Protože jakoukoliv šmouhu nebo odřeninku na laku včetně spodku vozu zaplatí. [satan]
Ale zcela zajisté se obrubníky postavily podle norem [jidlo][jidlo][jidlo] a blbý řidiči to neumí, že ano. Obrubníky příležitostně vyfotím.

A ještě si dovolím zde diskutující veřejnost upozornit, že již třetím rokem na Wilsonově mostě jsou vyjeté koleje, propadá se dlažba a město jako majitel se tváří, že je všecno v pořádku. Pro úplnost doplním, že most je po celkové rekonstrukci.
Roman_j
Sobota, 25. března 2017 - 09:12:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 3-2009
Ad Pajzák:
my bychom
Já jsem ale vůl. Nějak jsem se do směsi správných a chybných tvarů zamotal. Díky za opravu.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Přepravní řád zakazuje kouření na všech zastávkách (s výjimkou prostor vyhrazených pro kouření). To pod sankcí až 1500 Kč od dopravce. Přepravní řád je přísnější než protikuřácký zákon.
Martinmarilynmanson
Sobota, 25. března 2017 - 10:48:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10297
Registrován: 12-2007
Prvně jsem jel po opravené silnici v Černicích
Celé Černice jsou paskvil. Jede takhle 13, za ní zpožděná 10, pak ještě pustí 32 a v zátkových zastávkách se utvoří slušná kolona, kterou nejde objet. Resp. nemělo by, nicméně řadě řidičů po druhé zastávce rupnou nervy a vezmou to do protisměru. Hlavně, že to je bezpečné...
Be clever - use public transport!
Sobota, 25. března 2017 - 11:23:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 909
Registrován: 8-2007
udělejte si všichni řidičáky C, D, C+E, jděte si za to kolečko sednout na 8 nebo 10 hodin od pondělí do pátku a pak se hádejte že 3.75 metru je jako na dálnici a že to do města nepatří.
Tak C mám, nemusím si ho dělat. Jen si zvykejte [happy] i tu přeložku I/20 vám od roku 2018 začnou stavět v šířce pruhu 3,5 m. A jak to třeba dělají v Praze, kde jsou na Jižní spojce třeba v úseku Zahradní město - Barrandovský most 3 pruhy o šířce 3,5 v každém směru nebo v tunelu Blanka 2 pruhy v každém směru šířky 3,5 m. A Břevnoskou radiálu, taky plánují s pruhy šířky 3,5 m...

(Příspěvek byl editován uživatelem bkv.)
Sobota, 25. března 2017 - 11:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7169
Registrován: 5-2004
15M: To není hoax, ale poznatek z praxe
Libor_hh: A tvrzení na základě čeho? Dle praxe

Jaké praxe? Bavíme se o Studentské, kde probíhá stavba a kde se po opravené polovině jezdí týden a to ještě v omezeném režimu. To není žádný poznatek z praxe, ale výkřik typu byl jsem tam a myslím si, že. Praxe je provoz na Jateční nebo v Částkově, kde se několik let míjejí autobusy bez jakéhokoliv problému. Praxe je, že denně jezdí tisíce autobusů a kamionů po silnicích I. třídy, kde se v rychlosti 80 km/h míjejí v pruzích šířky nejvýše 3,50 metru. Pokud někdo považuje za minimum pro svůj bezpečný pohyb tři a tři čtvrtě metru, tak ať se pohybuje jen po dálnicích. A to jen v pravém pruhu, protože ten levý může mít taky jen 3,50. A do zahraničí ať se vůbec neodvažuje, tam si někde dovolí mít na dálnici pruh třeba jen 3,25...

Libor_hh: Víte,co stojí po celé Plzni a České republice totálně překopat - zůžit všechny hlavní silniční tahy? Vybagrujeme, vytrháme vobrubníky, zůžíme a vlastně všechno děláme znova

Co to je zase za nesmysl? Proč by se něco překopávalo jen kvůli zúžování? Když se něco staví nové nebo se to opravuje, tak se to opravuje podle soudobých požadavků. Studentská byla po čtyřiceti letech provozu v takovém stavu, že mělo smysl ji prakticky zbourat a na jejím místě postavit ulici novou. A když už něco takového dělám, tak to udělám tak, aby to odpovídalo místu a čase. Tedy kapacitní sběrné komunikaci ve městě, která kromě pohodlného převedení tranzitní i městské motorové dopravy bude poskytovat dostatečný komfort i chodcům a cyklistům a bude v nejmenší možné míře obtěžovat své okolí.

Pavel2: když jedu třeba takovou Kotkovou mezi Skvrňanskou/Přemyslovou a Husovým náměstím, tak akorát čekám, kdy se ozve rána a upadne nějaký zrcátko nebo skončím se šlicem přes celej bok

Rozumím a chápu. Kotkova (Husova, Tylova, Koperníkova...) čekají na komplexní opravu, která je uvede do podoby, kdy provoz na ní bude bezpečný a pohodlný. Já když se tu pohybuju, tak se také necítím dobře a je jedno, jestli jedu autem, jdu pěšky nebo cestuju veřejnou dopravou.

vsadím se, že silniční projektanti...

Vsadím se, že řidiči bílých dodávek by chtěli neomezený vjezd všude, dálnici se čtyřmetrovými pruhy až do centra Plzně bez poplatku a omezené rychlosti a vyhrazené parkoviště přímo pod okny domu. Má diskuze na téhle úrovni smysl?

v tý části jak jsou rodinný domky, mezi meandrem v silnici a kruhákem U Soušků. a to tím stylem, že jeden zajede ke kraji, ZASTAVÍ, a počká až kolega projede. taky se to tak dá dělat...

A on někdo tohle považuje za standard, ideál a dělá vše proto, aby to takhle fungovalo všude? Opravdu si to myslíš?

Libor_hh: KDO vymyslel, že z boku vozů u dveří zmizely samolepky NÁSTUP a VÝSTUP a byly nahrazeny dementními samolepkami se symboly zelená šipka a zákaz vjezdu na dveřích. Prý to byl tvůj zlepšovací návrh, mohlo mě to napadnout hned.

Jo jo, přesně tak. Původně jsem chtěl přejmenovat všechny zastávky, ale to mi na poslední chvíli vyfoukl M_k, tak jsem se musel spokojit alespoň s tímhle...[crazy][lame]
15M
Sobota, 25. března 2017 - 12:03:46  
Neregistrovaný host
81.7.9.18
Komu není rady, tomu nebude vzájemné hospodářské. Vůl zůstane volem. Pro vola všichni voli.

Víš chlapečku, svým čistě technicistním přístupem s nedostatkem zkušeností, odmítáním praxe a nadřazeneckou arogancí "já sem absolvoval školy a umím kreslit v cadu, vy ste hovna", TY způsobuješ naprosto zbytečný nehody typu najebaných zadků a urvaných zrcátek, který jiní technicistní pakoušové TVÝHO typu vždycky umí vyřešit jen blábolem "to nemusíte dělat".
Sobota, 25. března 2017 - 12:04:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 910
Registrován: 8-2007
A ještě doplnění. Jízda po postavené polovině Západního okruhu v úseku Borská pole - Chebská pro vás musí být utrpení. Vždyť se tam jezdí 90 km/hod (na Studentské 50 km/hod) a do postavení druhé poloviny dokonce obousměrně a to všechno při šířce pruhů 3,5 m...
EDIT: A v tunelech na Pražském okruhu (D0) jezděte jen v pravém pruhu. Ten má šířku 3,75 m, všechny ostatní 3,5 m.

(Příspěvek byl editován uživatelem bkv.)
Pavel2
Sobota, 25. března 2017 - 15:48:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14958
Registrován: 8-2002
nojo, holt zrovna na tu Studentskou by se 2x 4+4 metry nevešly, máte pravdu, chlapci študovaní. vy si ty špígly urážet nebudete, tak je vám to u prdele. to chápu [ko]

říkáte si - já jsem pán, já vám to postavím jak já chci, a že vám se to nelíbí je mi srdečně putna, štěkat můžete jak chcete, ale je vám to k prdu. co dodat... na každýho jednou dojde.
Sobota, 25. března 2017 - 18:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2489
Registrován: 2-2005
ad Bkv:
okruhu v úseku Borská pole - Chebská pro vás musí být utrpení. Vždyť se tam jezdí 90 km/hod (na Studentské 50 km/hod) a do postavení druhé poloviny dokonce obousměrně a to všechno při šířce pruhů 3,5 m...

asi tě chlapče, co máš howno naježděno s velkým autem ( ale máš céčko, že? [lol] ) uniká jeden fakt. O co v diskusi jde. O diskusi. Jasně, že stačí 3,5 metru. Ale pro pohlnější jízdu by bylo lepší 3.75 - 4 m. Myslíš si, že se pražském okruhu, na baranďáku, v blance cpu s autobusem so sředního nebo levého pruhu? ne, mě stačí pravej a dostatečně širokej. víme?? [biggrin][biggrin]

ad M_l:
Bavíme se o Studentské, kde probíhá stavba a kde se po opravené polovině jezdí týden a to ještě v omezeném režimu.

Takže já jsem jel se solarisem nahoru po studentské po zrkonstruované části vozovky po nějakém provizoriu? Ona se silnice, až se dodělá od Gerský na Plaskou nějakým zázrakem rozšíří? A víš jak?

A to jen v pravém pruhu, protože ten levý může mít taky jen 3,50. A do zahraničí ať se vůbec neodvažuje, tam si někde dovolí mít na dálnici pruh třeba jen 3,25...

netahej sem zahraničí, mě stačí pořádné silnice doma. Proč se za komančů stavěly silnice široký jako kráva a aut bylo 50x méně? Prosím o vysvětlení.

Jo jo, přesně tak. Původně jsem chtěl přejmenovat všechny zastávky, ale to mi na poslední chvíli vyfoukl M_k, tak jsem se musel spokojit alespoň s tímhle..

jojo, jen se nedělej, povídali to o tobě v autoškole na školení, hodně řidičů by tě rádo poznalo osobně [proud] tak jsem jim dal kontakt [proud]
a i vrabci na střeše ví, že jste chtěli přejmenovat VĚTŠINU zastávek v Plzni, tak laskavě nelži. [proud]
Sobota, 25. března 2017 - 21:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6089
Registrován: 5-2002
A ještě si dovolím zde diskutující veřejnost upozornit, že již třetím rokem na Wilsonově mostě jsou vyjeté koleje, propadá se dlažba a město jako majitel se tváří, že je všecno v pořádku. Pro úplnost doplním, že most je po celkové rekonstrukci.

Jj, to je slušná tragédie, mě přijde že je to tam vyjetý už víc než když do toho hrábli... A u Zvonu to bude časem podobný, je to prostě naprosto nekvalitní pokládka (u toho Zvonu ještě nekvalitní dlažba), která je investorovi u prdele... Tak hlavně že tu Solarisy jezdí při výluce 20, aby tomu zadek nelítal do vzduchu, a řidiči osobáků už se naučili trefovat koleje jako nejmenší zlo...
Martinmarilynmanson
Sobota, 25. března 2017 - 22:04:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10299
Registrován: 12-2007
u toho Zvonu ještě nekvalitní dlažba
Já tipoval, že to je u Zvonu naschvál, aby se řidiči odnaučili jezdit do centra [biggrin]

Be clever - use public transport!
Pavel2
Sobota, 25. března 2017 - 22:28:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14960
Registrován: 8-2002
MMM:
jo, u toho zvonu je dlažba z nových kostek s ostrýma hranama a hezky zvlněná snad díky nekvalitní pokládce nebo podloží aby se po ní dalo jet max. 30 km/h nebo asi 60+ (nezkoušel jsem [biggrin]) jako bonus k těm zátkovým zastávkám, abysme tam fakt nejezdili. ale když mám dojet na adresu třeba nám. Republiky 41 tak tam prostě musím.

taky jezdím po kolejích. ale když jsou mokrý tak to klouže jaxviň [happy]

já tu stavbu jako celek chválím, je to dobře vyprojektovaný a postavený, tramavaje tam nemají problém [biggrin], krásně se tam korzuje po chodníku a posedává po lavičkách a očumujou výlohy, ale jezdit tam po silnici je prostě strašný strašný strašný [ko]

třeba to někdo zamýšlel jako zkušební polygon co vydrží nejen podvozkový díly.
Neděle, 26. března 2017 - 00:05:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18025
Registrován: 5-2002
A teď si představ, že já vezl tuhle dvacet až pětadvacet západoněmeckých soudruhů zájezdovým Neoplanem z Augsburgu do Plzně a zpět. A že Němci bydleli v tom hotelu u Zvonu a že chtěli, abych je dovezl autobusem až před hotel a tam zaparkoval, dokud oni nevystoupí a nevyloží bagáž.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Neděle, 26. března 2017 - 10:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6090
Registrován: 5-2002
Nj, hotel projektant asi v autocadu neměl...[proud] Asi by bylo řešení to zapíchnout na točnu, ale stejně by byl člověk asi snadnou kořistí MP, bo není MHD, ale bus fuj fuj komerční... I výjezd pryč je blbej, když teoreticky s busem nesmíš projet Pražskou rovně... :/

A že těch hotelů v centru je, a busů do divadla a podobně...

Jinak ta dlažba je zvlněná tak zvláštně, jakoby s "vlnovou délkou" 3-4 kostky zhruba, několik vln takhle, to jsem nikde jinde neviděl... Jestli se to dole nějak opřelo o pražce, bůh ví...
Pavel2
Neděle, 26. března 2017 - 13:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14964
Registrován: 8-2002
bus jak bus, to (obojí plzeňský) policajti rozlišovat ještě neumí. a pokud MJ přijel s německým vozem na D značkách, mohli by mít obavu, že se s rodilým Skopcem nedomluví. dost na tom, že chytili Štáhlichovu starou Setru s putovníma RZ [biggrin]
ale holt by MJ nesměla za zadek přijet cink cink tram [proud]
Neděle, 26. března 2017 - 14:57:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 911
Registrován: 8-2007
Nj, hotel projektant asi v autocadu neměl...
Podobně jsem kdysi dopadl ve Španělsku. Také jsem musel k hotelu šlapat pěšky, protože autobus tam nemohl. Evidentně tam také nemají skvělé plzeňské odborníky...[rofl]
Pondělí, 27. března 2017 - 10:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7172
Registrován: 5-2004
Libor_hh: Jasně, že stačí 3,5 metru. Ale pro pohlnější jízdu by bylo lepší 3.75 - 4 m.

Ano, pro někoho je pohodlných 3,75, pro někoho 4,00. Někdo se spokojí se 4,50 a někdo se neudrží na silnici, ani kdyby ty pruhy byly pětimetrové. Ostatním a těch je naprostá většina, stačí pro bezpečný a pohodlný pohyb po městě jízdní pruhy standardních evropských šířek a žádný problém s tím nemají.
Na té ulici totiž nejsme sami a co je pro někoho lepší, může být pro někoho jiného horší. Ulice ve městě musí sloužit všem, kteří ji používají, přičemž jejich zájmy jsou dost často protichůdné a pokud někomu přidám půl metru, někomu jinému jej musím sebrat. Městskou ulici není možné navrhovat tak, aby základním kritériem bylo co největší "pohodlí" pro velká vozidla a vše ostatní šlo stranou. Do prostoru, který je vždy něčím omezený se musejí poskládat všichni a všichni musí pochopit, že jde o nějaký kompromis. Jsou lidé, kteří by nejraději zrušili auta a stačily jim všude cyklostezky. Jde o extrémní a nepoužitelný názor a úplně stejně extrémní je požadovat, aby městská ulice měla dálniční parametry.

Pavel2: já jsem pán, já vám to postavím jak já chci, a že vám se to nelíbí je mi srdečně putna

To je naprostý nesmysl. Neznám člověka a nedovedu si představit, že by v oboru silničního stavitelství mohl jakkoliv působit, který by ve své práci záměrně škodil jedné skupině uživatelů komunikací a navrhoval stavby za účelem jí co nejvíce zkomplikovat život. Pokud tohle někdo tvrdí, tak má buď naprosto zkreslený náhled na svět, nebo vědomě lže.
Druhá věc je, že vznikají i špatná řešení. Samozřejmě, jako jsou dobří a špatní řidiči kamionů a autobusů, tak jsou i dobří a špatní projektanti, kteří produkují dobré a špatné projekty. A aby těch špatných bylo co nejméně, je k dispozici celá řada dokumentů poskytujících dobré rady a návody a mezi nimi i ty normy. Aby každý, kdo něco navrhuje nemusel pokaždé odměřovat, přemýšlet a zjišťovat, jaké parametry má mít jeho stavba, podívá se do normy a přečte si závěry, které někdo udělal před ním. Je to výsledek sběru zkušeností, který začal někdy v době, kdy začala Marie Terezie systematicky budovat silniční síť u nás, tedy před 250 lety. A když se bude člověk těchto zkušeností držet, je dost velká pravděpodobnost, že výsledek nebude nepoužitelný.
Pavel2
Pondělí, 27. března 2017 - 10:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14971
Registrován: 8-2002
Neznám člověka a nedovedu si představit, že by v oboru silničního stavitelství mohl jakkoliv působit, který by ve své práci záměrně škodil jedné skupině uživatelů komunikací a navrhoval stavby za účelem jí co nejvíce zkomplikovat život.

bohužel nejméně posledních 15 let to tak pohledem od volantu skutečně působí. protože když je špatná norma, nejméně jedna skupina uživatelů výslednýho díla následně trpí. někdy jen skřípe zubama, někdy to končívá hmotnou škodou. horší následky doložený nemám.

vezmi si takový (o5) blbý Denisovo nábřeží. po obou stranách ulice široký chodníky, před reko stačil na jedný. podélný parkovací stání jsou tak akorát na osobák, s přivřením obou očí na dodávku. (já když se nalepím pravýma kolama na obrubník tak levýma ještě stojím na dlažbě.) bohužel ne každej je tak pečlivej, pořádnej, ohleduplnej a možná i šikovnej, že zastaví akorát u obrubníku. takže prasata pohodí auto třičtvrtě metru od hrany a poserte se. MP to nechce/neumí postihnout, protože takhle pohozený vozidlo údajně netvoří překážku silničního provozu.

takže to pak končívá tak, že občas nějakej kamión/náklaďák zásobující Tesco na Americký 47 rohem nástavby odpraví osobák. poslední případ z minulý asi středy, a to pán s Feldou stál jak měl. ale viděl jsem i sedana s vysklenýma bočníma oknama a nehezky ohnutým B sloupkem. takže pro auto nad 10 let rozsudek smrti.

ale hlavně že ulice je postavená přesně podle normy, ani decimetr navíc [kladivo]

na tý Studentský 35 let místo bylo a najednou tam v roce 2017 metr na každý straně navíc není. kam se teda poděl, můžeš mi to vysvětlit? paneláky se snad přiblížily k sobě? [crazy]
Pondělí, 27. března 2017 - 10:46:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2490
Registrován: 2-2005
ad Martin_l:
Ano, pro někoho je pohodlných 3,75, pro někoho 4,00. Někdo se spokojí se 4,50 a někdo se neudrží na silnici, ani kdyby ty pruhy byly pětimetrové.

Vyjádřil jsem se nešťastně, nepřesně. Jde hlavně o bezpečnost silničního provozu. Pokud jedu se solarisem po Jateční, v budoucnu i po reko Studentské, v případě nouze nemám s autobusem kam uhnout v případě nebezpečí. Ti projektanti, co to čmárají a připravují to neví, jaké jsou rozměry vozidel v reálu? Asi ne. Zcela určitě ne. Slovo bezpečnost poejektanti znají? Tady nejde o pohodlí ( i když částenčně ano ) řidiče, na prvním místě bezpečnost.
V případě Studentské se ostrůvek uprostřed mezi pruhy rozšiřuje proč? Víš to?
Dále jsi mě neodpověděl na to provizorium na Studentské.

Jak se ta silnice zázračně rozšíří, až se dodělá celá od Gerské po Plaskou????

Prosím o odpověď, psal jsi, že jezdí pouze po provizoriu, pokud mi paměť neklame.

Jaké praxe? Bavíme se o Studentské, kde probíhá stavba a kde se po opravené polovině jezdí týden a to ještě v omezeném režimu.

Pavel2: já jsem pán, já vám to postavím jak já chci, a že vám se to nelíbí je mi srdečně putna

To je naprostý nesmysl. Neznám člověka a nedovedu si představit, že by v oboru silničního stavitelství mohl jakkoliv působit, který by ve své práci záměrně škodil jedné skupině uživatelů komunikací a navrhoval stavby za účelem jí co nejvíce zkomplikovat život. Pokud tohle někdo tvrdí, tak má buď naprosto zkreslený náhled na svět, nebo vědomě lže.


Bohužel, zvrácenost plzeňských rekonstukcí vozovek ukazuje na naprosté šílené diletanství v tomto oboru. Dlouhodobě to ukazuje na jedno. Plzenští projektanti musí nenávidět řidiče, protože kdyby ne, tak by se taková zvěrstva na silnicích při rekonstrukcích nemohli dít. Viz připravovaná rekonstrukce Dlouhé ulice. 2x 3.5 metrů pro oba dva směry a odchod do [zadnice]

A, Martine, zeptám se ještě na dvě věci Tebe osobně.

Co říkáš Wilsonovu mostu? 3 roky po rekontrukci..........?????
A proč se dříve stavěli silnice široké a bylo 100x méně aut než dnes?

(Příspěvek byl editován uživatelem libor hh.)

(Příspěvek byl editován uživatelem libor hh.)
Jva
Pondělí, 27. března 2017 - 11:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3907
Registrován: 6-2002
Bohužel platí rovnice "užší silnice = nižší rychlost = větší bezpečnost = politické body". Že pak na takové silnici nepředjedete cyklistu, což zvyšuje nervozitu (a u některých agresivitu), už na papíře vidět není...
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Pondělí, 27. března 2017 - 12:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3013
Registrován: 5-2002
Já bych to poupravil : ti, co rozhodují, se nám domnívají, že platí rovnice "užší silnice = nižší rychlost = větší bezpečnost = politické body"...

Pomalejší doprava = problém. Jak si správně poukázal, má to spoustu vedlejších efektů, hlavně negativních. Pominu-li zmíněnou vyšší nervozitu a s tím spojené jednání, pak je otázka např hluku a emisí.

Zajímalo by mne, zda se někde počítalo (a prosím ne po eu či volkswagenovsku), jaký je rozdíl v hluku a emisích u proudu vozidel, co projíždí místem řekneme 30, 40, 50, 60, 70 km/h...

Zpomalování dopravy, to je předplacenka na dopravní kolaps. Přenos dopravních jevů je zajímavá kategorie na liniové komunikaci, ve městě s množstvím křižovatek, je to mnohem nevyzpytatelnější.

A klišé, i kdyby to mělo zachránit jednoho chodce, život, maminku s kočárkem neberu. Málokdo sedá za volant s tím, že chce někoho zrakvit.
Pondělí, 27. března 2017 - 12:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6803
Registrován: 12-2005
Že pak na takové silnici nepředjedete cyklistu

No to je ovšem v pořádku. Ve většině případů je silnice užší právě z důvodu aby se vedle vešla cyklostezka. Takže pokud jede cyklista vedle cyklostezky po ouzký silnici a metr za zadnim ráfkem mu funí naložená tatra tak je to naprosto v pořádku že je nervózní. Nemá tam co dělat tak ať si tu nervozitu užije kokůtek elastickej.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pondělí, 27. března 2017 - 12:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2491
Registrován: 2-2005
ad pavel_r.
Já bych to poupravil : ti, co rozhodují, se nám domnívají, že platí rovnice "užší silnice = nižší rychlost = větší bezpečnost = politické body"...

[vypravci][ok][vypravci] škoda, že nemám tlskajícího smajlíka


Pomalejší doprava = problém. Jak si správně poukázal, má to spoustu vedlejších efektů, hlavně negativních. Pominu-li zmíněnou vyšší nervozitu a s tím spojené jednání, pak je otázka např hluku a emisí.

jeď/te se podívat do Černic na ty debilní zátkový zastávky, co trolejbus, to jeden ,, vystříklej ,, řidič. K maléru není daleko. A snad jediné řešení - statickou kameru - objedeš trolejbus v protisměru - papíry na 5 - 10 let do pračky.

A klišé, i kdyby to mělo zachránit jednoho chodce, život, maminku s kočárkem neberu. Málokdo sedá za volant s tím, že chce někoho zrakvit.

asi tak nějak.
Pondělí, 27. března 2017 - 16:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 912
Registrován: 8-2007
Plzenští projektanti musí nenávidět řidiče, protože kdyby ne, tak by se taková zvěrstva na silnicích při rekonstrukcích nemohli dít.
Ale pánové trochu soudnosti. Jako jsou pro vás závazné dopravní předpisy, tak jsou pro projektanty závazné ty normy, zákony a vyhlášky. Pro vás bohužel si je nemůžou dovolit ignorovat. Těžko by si obhájili, že je silnice na přání řidičů velkých aut v rozporu s normou o půl metru širší a o pár miliónů dražší.
Pavel2
Pondělí, 27. března 2017 - 19:52:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14975
Registrován: 8-2002
bkv:
ok, tak nám tedy vysvětli jak je možný, že jsou ty normy tak nahouby? copak si to nikdo z toho stáda stovek nebo tisíců projektantů, co jich v cz máme, nechce/nedokáže připustit?

zapomínáte panstvo na jednu věc: pokud někde navrhnu/postavím navzdory přání obce chodník jen po jedný straně ulice namísto na obou stranách, a díky tomu jednomu ubranýmu dva metry širokýmu chodníku nezúžím dosavadní prostor pro auta, chodcům tím žádná škoda na zdraví nebo majetku nevznikne. zato na silnici škody vznikají, a dokonce o mnoho častěji než na chodníku.

pokud si tuhle základní myšlenku nebude každou chvíli připomínat ten, kdo normy navrhuje a schvaluje, pak by měl vrátit diplom a jít dělat něco, kde nebude společnosti škodit [kladivo] jinými slovy mě se zdá, že projektování ulic a silnic je odtržený od praxe za volantem. jako kdyby projektanti jen chodili pěšky a přinejlepším jezdili pouze malým osobákem.
Pondělí, 27. března 2017 - 20:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18028
Registrován: 5-2002
Martine L., položím ti otázku. Je zastávka (Radobyčice,) Sportovní. Je v zálivu. Nástupní hrana je dlouhá přesně na délku autobusu. Měl jsem kdysi odpolední 32/1. Celé odpoledne jsem se snažil zastavit tak, abych měl pravý bok autobusu rovnoběžně s chodníkem, aby mezi 2.-3. dveřmi autobusu a chodníkem nebyla metrová mezera, abych pravý přední roh karoserie neodřel o obrubník a abych nenarazil do označníku. Jediný způsob byl ten, že jsem si při zajíždění do zastávky musel nadjet až do protisměru.
Jak jistě chápeš, problém je v tom, že zadní kola v zatáčce jedou po kratší trase, než přední, takže i když předními koly dřu obrubník, zadní kola jsou od něj půl metru metr daleko.

Ta zastávka je určitě podle norem, přesto je nepoužitelná. Jak mi to vysvětlíš?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 27. března 2017 - 20:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18029
Registrován: 5-2002
Přepadl mě pracovní zápal, takže jsem zkusil namalovat obrázek:



Dolní obrázek:

Pokud je zastávkový záliv moc krátký a nájezdový klín moc prudký, autobus v něm zůstane stát šikmo. To se stane i v případě, kdy je delší zastávka, zastavují dva autobusy za sebou, první se dokáže nějak srovnat, druhý už ne, protože na to nemá dost prostoru.

Horní obrázek:

Aby se autobus nějak smysluplně vešel do zastávky, musí si najet do protisměru a najíždět takhle šikmo.

Zároveň mysli na to, že zadní kola jedou po kratší trase, než přední, takže při zajíždění do zastávky, když točíš volantem doprava, si musíš nadjet tak, abys zadními koly nevzal obrubník v místě, kde začíná zastávkový záliv.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Peta303
Pondělí, 27. března 2017 - 21:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 6-2005
Asi chlapci nepochopili, že normy stanovují minimum, POD které nesmí jít, ale nijak jim nezakazuje jít NAD.

Holt se dopravní stavby projektují stejně, jako navrhují výrobky - plánovaná životnost, aby to tak tak přežilo záruku a pak čau.

Norma mi taky umožňuje natáhnout zásvuky kabelem s 1,5 mm průřezem, protože tam mám 10A jistič a neplánuju ho posilovat, ale neudělám to a stejně vezmu 2,5. A není to proto, že to tak elektrikář při revizi uvidí radši. Analogie je snad jasná...

Doufám, že chlapci při nákupu na pečení bábovky v obchodě vysypou polovinu sáčku mouky a odkrojí z másla pětinu, protože potřebují jen půl kila a 200 g...

(Příspěvek byl editován uživatelem Peta303.)
cynický škarohlíd
Pondělí, 27. března 2017 - 21:50:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18030
Registrován: 5-2002
Dáme si pár obrázků:

Toto je zastávka.



Zadním kolem nechceme odřít obrubník, tohle je krizové místo. Když projede zadní kolo tudy, projede všude.



Přední dveře jsou u chodníku, to je OK.



Ze zadních se ovšem skáče do silnice.



Přední kolo je u obrubníku. O moc víc už to nejde.



No a zadek autobusu? Vidíte sami.



Tohle jsou jiné zastávky na téže lince. Je radost do nich zajíždět.





A takhle se tam musí zajíždět, pokud chcete stát s autobusem opravdu rovnoběžně s chodníkem. Srovnejte s fotkami ze začátku tohoto příspěvku. Vidíte ten rozdíl? A ani to není úplně ideální, ale líp to fakt nejde.




Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Peta303
Pondělí, 27. března 2017 - 22:13:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2508
Registrován: 6-2005
Protože na přednáškách pro teoretiky se tohle nevysvětluje a ani CAD na to nemá překladač, tak za elektrikáře dosadit řidiče...

Martine, házíš hrách na stěnu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Peta303.)
cynický škarohlíd
Pondělí, 27. března 2017 - 22:23:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6095
Registrován: 5-2002
Martine, házíš hrách na stěnu.

Ale hezky. [happy]

Podle mě je skutený problém naopak neexistence nebo ignorování norem pro silniční stavby, protože opravdu co zastávka to unikát, co chodník to unikát, to je opravdu cokoliv jenom ne normalizace... Kdyby někdo nakreslil 3-4 typy zastávek dobře a nic jinýho se postavit nesmělo, tak to nemusíme řešit, a lidi nemusí skákat z autobusu metr...
Pondělí, 27. března 2017 - 22:28:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18031
Registrován: 5-2002
Ano. Kdyby tuhle zastávku udělali úplně stejně, jako tu u Tyršáku, tak problém není. Neudělali. Proč? Kdo ví? Kdo to takhle vyprojektoval? Kdo to schválil? Kdo to převzal? Kdo to zkolaudoval? Našel se někdo, komu to vadilo? Ozval se? Jak to dopadlo? Otázky. Samé otázky.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 27. března 2017 - 22:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18032
Registrován: 5-2002
A dáme si další dopravní paskvil. Točna Bušovice.

Přední kolo u obrubníku. Dál to nejde.



Zadní kolo u obrubníku. Víc místa tam prostě není.



Celkový pohled na točnu. Autobus si musí pěkně nadjet, ale nesmí přitom zavadit o domeček.



Nástupiště, ze kterého nenastoupíte. Ale bylo postaveno, takže úkol byl splněn.



Přední část vozu už je nad chodníkem. Díkybohu, že je tam dost místa a autobus nedrhne spodkem. U běžných busů je totiž karoserie asi jen 30 cm nad zemí. V ideálním případě, který občas nenastane.



Křoví je naštěstí daleko, no... Ani se o něj moc nedrhne. Jen tak trochu.



Ale tady to drhne. A dost.



Hurá, jsme venku!



(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_j.)
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Peta303
Pondělí, 27. března 2017 - 22:52:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2509
Registrován: 6-2005
H_k - to by šlo ve světě, kde by vládl osvícený monarcha a na daném postu seděl člověk trochu se zodpovídající za svoje rozhodnutí anebo alespoň praktik.

V rámci holdingu např. bojujeme s kolegy ze Slovenska, že otvorem pro kuličku krychličku o stejném objemu prostě není šance protlačit. Místo snahy pochopit problém by nám nejraději vnutili přechod na kuličkový svět, který v našem světě nemůže fungovat...
cynický škarohlíd