Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 16. 04. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 16. 04. 2016

dolů
   autor příspěvek
NE žlutým vlakům
Pátek, 08. dubna 2016 - 21:26:13  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
blbec k večeři:
Co se vám nezdá? Snad byste na železničním fóru nečekal lidi, co budou chtít, aby jezdilo více vlaků. To nevíte, že omezením vlaků o 15% zlepšíte jak veřejnou dopravu, tak silnice?

Pokud se chcete bavit s normálními lidmi a ne s lidmi, co bouchají šampus, když se dozví, že tu se bude škrtat o 10%, tu o 15%, musíte jinam. Tady je nenajdete. Tady dělají radost lidem jen škrty... [happy]

Ale jinak je lidí, které potěší přidání vlaků a obnova tratí dost... jen bohužel skoro nikdo z nich nechodí na K-report... Asi to nemají zapotřebí.
Pátek, 08. dubna 2016 - 23:07:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 8-2006
Jamamoto: to křižování je právě proto plánováno a první kolej je sjízdná, byť se běžně neužívá. Já si to asi nevyfotím, neb nebudu za klikama.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Sobota, 09. dubna 2016 - 09:16:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 1-2011
Motoráček: Aha, dobře. A ví někdo znalý, proč se ta první kolej běžně nepoužívá, když je sjízdná?
Sobota, 09. dubna 2016 - 10:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 12-2007
Když už jsme tu "optimalizovali", tak jsem si trochu hrál.

application/octet_stream
Sitovka PK v1.xlsx (51.1 k)
Sobota, 09. dubna 2016 - 17:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4489
Registrován: 3-2004
Nebo fakt čekáte, že když někde rozšíříte nabídku ze 4 párů busů na 5 párů, že to přitáhne nové lidi?

No jistě že ano! Například u naší rodiny - do práce se dostaneme busem, domů ne - tak jezdíme autem. O prachy fakt nejde, jízdenka iredo je proti autu zadarmo. Každý jeden spoj může vést k rozhodnutí nejet autem.

Vaše posedlost vlaky mě jako člověka, který žije(žil) v České Rybné, Sopotnici, Žamberku, Nekoři, Letohradě, UnO, Dobrušce, prostě popuzuje, protože v mé trajektorii je vaše slavná dráha skoro vždycky úplně mimózní řešení, celý život jsem "odkázán" na autobus a očekávám, že doprava v kraji se bude řešit komplexně a ne lpěním na nějaké lokálce.
NE žlutým vlakům
Sobota, 09. dubna 2016 - 20:25:34  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
"očekávám, že doprava v kraji se bude řešit komplexně"
A to chcete losovat, kde to posílíte? Protože na komplexní posílení busů v kraji vám rozhodně nestačí zavřít 10 středně dlouhých lokálek, kde pendluje motorák 2-6x denně.

"ne lpěním na nějaké lokálce"
Pojďme to spočítat ekonomicky, ok? Bez keců o záchodech, cyklistech, stolečku.

Kolik peněz ušetříte v reálu zavřením lokálky?

Lokálka stojí cca 100Kč/km. Infrastruktura je státu, za tu kraj neuvidí ani kačku.

100 Kč a odčítáme

1) Memomrandum = 30Kč. Tohle je příspěvek státu krajům vázaný na vlaky. Nemůže si kraj ty peníze nechat a dát třeba na busy. Může se jich jen vzdát.

70Kč a odčítáme dál...

2) Průměrná cena za vlkm = 10Kč. Cena 100Kč/vlkm je zprůměrovaná za lokálky i hlavní tratě. A to levnější jsou lokálky. Pokud jich ubude, ČD o něco zdraží průměrnou cenu za vlkm za zbytek vlaků. Odhadem tak 10 Kč si můžete od průměrné ceny odečíst. Celostátní tratě s novými vlaky jsou zhruba o 10Kč/km dražší než průměrná cena, menší tratě s levnější DC a odepsaným motorákem zhruba o 10Kč/km levnější než průměr.

60 Kč a odčítáme dál...

3) Bus náhrada za vlak = 25Kč. Nemůžete vlak zrušit bez náhrady. Busy v kraji jsou zprůměrované na 17Kč/km, ale opět... je to průměr i za busy co jezdí plnější. Pokud chcete posílit busy na venkově, tak ty mají dotaci vyšší (často kolem 95%) a k tomu půjdou brzy nahoru platy řidičů (současné jsou neúnosné). Bus reálně stojí (do pár let bude stát) cca 25 Kč/km.

=> 35 Kč/km.

Částka, kterou kraj ušetří při náhradě lokálky 1:1 busem, je 35 Kč na kilometr.

Kolik linek za to posílíte? Pár výstřelů v kraji, u kterých si musíte udělat losovačku. Zrušením 10 lokálek nemáte žádnou šanci uspořit tolik peněz, abyste plošně přidal všude blbý 1 pár busů.

Realita je taková, že i s infrastrukturou stojí vlak na lokálce kolem 170Kč/km. Ale kraj může jeho zrušením uspořit jen 35 Kč. Zbytek jsou peníze, ke kterým se kraj nedostane. Ušetří je státu a ten mu je nikdy nedá. Proto kraje nejsou příliš motivované lokálky rušit. Ztrácí se tím politické body a přitom ušetří vcelku prd.
Sobota, 09. dubna 2016 - 22:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4490
Registrován: 3-2004
A co z toho plyne? Že máme teorii hromádek a prázdné lokálky teda vlastně jezdí zadarmo a nic nás nestojí. Super. A jak z těch sraček teda ven?

Mimochodem, podle vaší teorie, pokud na lokálce, kde mám dneska 5 párů spojů, zruším provoz, tak v trase té lokálky můžu provozovat 14 párů autobusových spojů a to je podle mě zatraceně dobrý zisk ze zastavení provozu, nemyslíte?

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
NE žlutým vlakům
Sobota, 09. dubna 2016 - 22:28:50  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Jak z těch sraček teda ven?
Jednoduše... budou si odpůrci lokálek muset přiznat, že na pořádné posilnění busů nikdy nebude bez drastické redukce vlaků na koridorech a jiných celostátních tratích, kdy v drahých nových klimatizovaných vlacích s kapacitou pro 300 lidí vozíme 70 kaštanů na velmi velmi drahé infrastruktuře.

Ale kolik politiků bude mít odvahu rušit vlaky se 70 lidma? Redukovat počet osobáků z Pardubic do Třebové, Kolína, Hradce, Chrudimi?

Lokálek není dost na to, abyste z nich zaplatil nějaké použitelné minimum typu "8 busů z každé obce s 400 lidmi do spádového města denně a aspoň 4 o víkendu".

A nebo budete muset příštích 10? 20? let lobovat, ať stát převede peníze na infrastrukturu lokálek ze SŽDC na kraje. Jenže to skončí tím, že SŽDC bude tvrdit, že ty peníze potřebuje tak jako tak, protože se jí rozpadají hlavní tratě. SŽDC nikdy tyhle peníze krajům nedá, to je každému trochu znalému jasné. Kraje se na takový boj se SŽDC ani nedokážou sjednotit. Tuplem po volbách na podzim, kdy už asi nebudou kraje z většiny pod ČSSD.

"podle vaší teorie, pokud na lokálce, kde mám dneska 5 párů spojů, zruším provoz, tak v trase té lokálky můžu provozovat 14 párů autobusových spojů a to je podle mě zatraceně dobrý zisk ze zastavení provozu, nemyslíte?"

Jistě.

Ale vy jste chtěl komplexně řešit busy v kraji, ne?

A to je něco jiného, ne?

Tímhle uděláte akorát to, že v prdelákově, kde náhodou vedly koleje, budou mít jakýsi nevysvětlený VIP nárok na brutálně nadstandardní rozsah VHD (14 busů denně a to i o víkendech) a jinde v třeba 2x větší obci pojedou o víkendu pořád 2 busy denně a v kladiva "až" 6, z toho poslední v 17 nebo 18.
Sobota, 09. dubna 2016 - 22:31:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1314
Registrován: 12-2007
Ne žlutým vlakům: Nechci být hnidopich, ale mám pocit, že v tom výpočtu máte chybu: příspěvek z memoranda bude procentuálně vázaný na kompenzace plynoucí z rozpočtu kraje (nikoliv na vlakokilometry). Takže neprve musíte znát skutečnou výši úspory za neobjednané výkony a pak teprve od toho odečíst procentuální podíl z memoranda. Ale to je detail, vyjde to dost podobně.
Nicméně na většině lokálek (třeba těch, co jsem zmiňoval) lze provést náhradu busem 1:1, a to při zachování nebo dokonce zlepšení dopravní obsluhy území -> takže i kdybyste neměl ušetřit nic, pořád se to vyplatí.
NE žlutým vlakům
Sobota, 09. dubna 2016 - 23:03:33  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Jis:
O tom, zda je pro místní náhrada vlaku za bus lepší, bych se hádal. Tam, kde máte 10 párů vlaků, je nahradit vlak nějakými 25 páry busů dost na hlavu. To si hrajeme na neodůvodněný luxus, nemyslíte? A pokud to rozmělníme v kraji, stane se z takového posílení busů plivnutí o pár náhodných výstřelech.

Koukejte se na to realisticky... pro koho jezdí Borohrádek-Holice nechápu ani já, ale nemůžete odhlídnout od toho, že jde o 9km cancour s nějakými 6 nebo 7 páry vlaků. To je důležité, protože z toho plyne, že škrtem takové linky moc nových bus km nevyrobím.

A ani o to nejde....

Pan Honzasl tu chtěl komplexní zlepšení autobusové obslužnosti. A na posilnění každé bus linky v kraji o blbý 1 pár (což je přitom opět plivnutí, které zlepší život jen sockám, autu to rozhodně nekonkuruje), se obávám, že nebude stačit zrušit Duškem obnovené lokálky +ty 3, co ANO navrhuje zavřit. To co jste dál navrhnul zavřít vy, to je váš soukromý návrh, tím se nezabývejme, ten není reálný. Ona je celkově otázka, kolik toho vůbec projde ANU zavřít, není tak silné na to, vládnout samo.

Ale dokonce ani o tohle nejde. Pokud si vybavíte co jsem psal, tak ANO nechce plošně z úspor posílit busy. Tohle vůbec není ve hře. ANO chce kolem 80% z úspor dát do silnic... do infrastruktury.

Jinak si dovolím reagovat na váš starší text:
"1) Vaše otázka zněla, jestli považuju stávajíc počet vlkm za dostatečný. O úsporách řeč nebyla."

Bohužel jste mi neodpověděl.

Moje otázka měla být, zda na tratích, kde ANO nechce škrtat, máte počet vlkm za dostatečný. Tj. pro každou tu trať zvlášt, např. pro P-HK. Ne abyste hodnotil celkový počet vlkm v kraji a řešil co kam přesunout. Zhodnoťte ryze dnešní stav pro každou trať zvlášť.

Přidal byste někde? Ubral? Stagnoval? Na tohle neznám váš pohled. A to mě zajímá. (pokud nemáte čas to celé zkoumat, zhodnoťte 3-4 největší vlakolinky v kraji, jako příklad)
Sobota, 09. dubna 2016 - 23:50:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 12-2007
Tam, kde máte 10 párů vlaků, je nahradit vlak nějakými 25 páry busů dost na hlavu.

Tak samozřejmě, že by to asi byl na dané relaci luxus, ale dopravní obslužnost by to reálně výrazně zlepšilo.

A pokud to rozmělníme v kraji, stane se z takového posílení busů plivnutí o pár náhodných výstřelech.

Proč myslíte? Nikdo neřekl, že chce zavádět nové linky jedoucí 2x denně. Spíš bych se bavil o zahuštění stávajících.

To je důležité, protože z toho plyne, že škrtem takové linky moc nových bus km nevyrobím.

Ale proč jich nevyrobit alespoň pár, když to poslouží více lidem než vzduchovozič Holice - Borohrádek?

ANO chce kolem 80% z úspor dát do silnic... do infrastruktury.

Překvapuje vás to? Ať se vám to líbí nebo ne, tak většina lidí dnes má auto a ráda ho používá. Mimo jiné i kvůli absolutně nekonkurenceschopné VHD. Pokud dneska chcete dostat lidi z aut do VHD, tak musí být rychlá a jezdit často. Dneska už nikdo není zvědavý na 3 páry spojů denně, to je dobré akorát pro školáky a babky. Při takové úrovni obslužnosti každý, kdo má možnost jet autem, tím autem pojede. (v tomto ohledu mohou být výjimkou jen šichťáky do velkých fabrik)

Přidal byste někde? Ubral? Stagnoval? Na tohle neznám váš pohled. A to mě zajímá.

Někde ubral: 015, 016, 017 (MT - Dzbel), 018 (VM - Lit), 236
Někde nechal: 017 (ČT - MT), 021, 025, 260, 261 (ale přesunout z PK - Žďárec na PK - Svitavy), 270
Někde přidal:
010 (cca 2 páry Pce - ČT + pokud by byl zájem mít přípoje Letohrad - ÚnO - ČT, tak cca 10 párů Úno - ČT)
019 (cca 2 páry ČT - Lan)
020 (cca 4 páry Týn - Choc)
024 (cca 2 páry Ústí - Králíky + možná další dva Letohrad - Jablonné)
238 (cca 2 páry Pce - Hli)

Celkem úspora: cca 1588 vlkm/prac. den (z toho vlaky obnovené Dušomírem 468)
Celkem nárůst: cca 824 vlkm/prac. den + 200 na Os ČT - Ústí (- Letohrad)
Spokojen?

Vypadla mi z toho 031 - přidat cca 4 páry, takže nárůst o dalších 120.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jis.)
NE žlutým vlakům
Neděle, 10. dubna 2016 - 02:14:32  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
"dopravní obslužnost by to reálně výrazně zlepšilo"
Nejspíš ano, ale je to naprosto politicky nereálné. V drtivé většině se vlaky za busy nahrazují 1:1, výjimečně se 2-4 páry přidají navíc, ale rozhodně ne 2,5x víc (tedy z 10 na 25).

Zde nevím, co vám odepisovat. Ano, technicky a finančně to lze, ale i vy musíte cítit, že reálnější je, že je na živu Elvis, než že by se stalo tohle.

"Nikdo neřekl, že chce zavádět nové linky jedoucí 2x denně. Spíš bych se bavil o zahuštění stávajících."
Jenže těch buslinek je tolik, že škrt jedné lokálky nic neřeší. Pokud Boroh-Holice nahradím busy 1:1, zůstanou mi k tomu peníze navíc na 2x94buskm denně. Co to v autobusové síti udělá? Nic. To je plivnutí.

"Ale proč jich nevyrobit alespoň pár, když to poslouží více lidem než vzduchovozič Holice - Borohrádek?"
OK, pak ale stejná otázka jako na Honzasl. Pokud vyštracháte 2x94km buskm denně navíc, tak to o ně uděláte losovačku? Nebo jak to chcete rozdělit? Jen do okolí, kde se zrušil vlak? Proč? Čím na to mají zrovna tady větší nárok? (můžete mi odpovědět tím samým u vlaku, ale to je přesně to, co chci naznačit... vlak nebo náhodné bus-výstřely, ani jedno není víc fér, je to jen o tom, co mělo lepší lobby...)

S většími škrty můžete našetřit na to přidání férově 1 páru busů na všechny buslinky v kraji. Ale kolik nových cestujících tím získáte? A kolik % vlkm se bude muset škrtnout? Na to dle mě nestačí vámi spočítaných Duškových 468km a ty 3 další tratě/úsek, co chce ANO zavřít.

"Překvapuje vás to? Ať se vám to líbí nebo ne, tak většina lidí dnes má auto a ráda ho používá."
Ne, já to připomínám proto, aby bylo jasné, že reálně těch buskm po škrtech bude k dispozici třeba 2x400km denně. Ne 2x5000km. A se 2x400km opravdu žádné zázraky neuděláte. V první řadě o ně budete muset losovat. Což je dost stupidní přístup. Ale jinak se vám akorát obce zhádají.

Spokojen?
Děkuji za sepsání vaší představy. Ale moc přehledně jste to nenapsal. Já si představoval, že kilometry vlaků obnovených Duškem a ty 3 další tratě/úseky navržené na zastavení (016, úsek 236 na území Pk a Pustá Kamenice-Polička) vůbec nebudete počítat. Vy jste toho napočítal víc, takže vám to nějak vychází, ale musel bych to po vás přepočítat, což se mi nechce. Ten přebytek tam máte dostatečný, tak by to asi stejně nějak +- vyšlo.

A můj názor na vaše počty...
Já bych bral ta navýšení co píšete a k tomu nulové škrty. Což je názor, co odemě asi čekáte. Peníze na to bych vzal např. ze sportu, silnic, kultury... jiný pohled na to mám, no. Případně jako kompromis bych souhlasil se stagnací.

Uvidíme, co nakonec zvolí voliči. Já či vy to diktátorsky právo rozhodovat nemáme. Zde se snad shodneme.
-ds-
Neděle, 10. dubna 2016 - 11:19:57  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Jenže těch buslinek je tolik, že škrt jedné lokálky nic neřeší. Pokud Boroh-Holice nahradím busy 1:1,

tak zrovna zde není třeba žádný bus zavádět (no možná o jednom páru navíc o víkendu bych si asi dokázal představit vést diskuzi), pokud se zruší vlaky.
Vlak reálně nic neobsluhuje, autobusy myslím zůstaly zachovány v plné palbě z roku 2011.

Podobně Prachovice, úsek Králíky - Štíty, Moravská Třebová - Chornice, autobusy tam jezdí v souběhu se znovu zavedenými vlaky, které ale jezdí zoufale prázdné, není tedy dle mého názoru vůbec nutné přemýšlet nad nějakou náhradou zrušeného vlaku autobusem
Možná by nebylo od věci si před diskuzí nastudovat reálnou situaci

ty 3 další tratě/úsek, co chce ANO zavřít.

předseda MO ANO v České Třebové je jistý Jiří Pálka, tedy člověk, který s Dušomírem a spol. dnes tu odstrašující dopravní obslužnost realizuje
https://www.pardubickykraj.cz/dopravni-obsluznost/78567/navrh-zjr -2014/2015
to jsem zvědav, jak by eventuálně rušil to, co "pracně" 4 roky zaváděl[crazy]
Neděle, 10. dubna 2016 - 15:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 568
Registrován: 3-2009
-ds- Borohrádek: Tam zůstaly busy „v plné palbě"

Chornice, Králíky-Štíty: ty busy tam v pracovní dny zůstaly víceméně jak byly, akorát ty víkendy se omezily/zrušily, když se zavedl vlak, takže by stačilo obnovit ty víkendy, resp. jejich zrušenou část...
Já bych si na trase Svitavy - Moravská - Jevíčko dokázal o víkendu představit 2h busů.

Ad NE žlutým vlakům: Když se chce, tak je možné mít komplexní dopravní systém i se slušnými busy. Viz IDS JMK. Dokonalý není, ale komplexní pohled tam určitě je (tj. to, že do obce nevede vlak, neodsuzuje obec k absenci víkendů či večerů atd.) Taktéž to je kraj, kde se nějaké lokálky zrušily, a busy, které je nahradily, jezdí dál... ono to tak je ve většině krajů - takové to, jak šotouši píšou, že se zruší vlak a pak i nahrazující bus, to jsou spíš výjimky, kde ani v tom původně jedoucím vlaku nebyl skoro nikdo...

Jinak myslím, že přidat „na každé bus lince 1 pár" by opravdu mnoho nevyřešilo, ale spíš by to mělo být o tom, aby se na ten systém někdo podíval komplexně, a např. na silných relacích těch párů přidal i víc , pokud je tam špatná nabídka (nebo třeba nekonkurenceschopná rychlost), a na těch slabých/bez potenciálu třeba nic...

Jinak nevím, ve kterém z těch vyspaných měst zrovna honza_sl žije, ale Dobruška myslím má dopravní obslužnost velmi slušnou, snad jediné horší je rychlost směr HK...
NE žlutým vlakům
Neděle, 10. dubna 2016 - 15:38:09  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
-ds-:
To je hezké, ale to s krajským vedením nic nemá. O Martinu Kolovratníkovi jste už slyšel? Člověk, co měl ambice na ministra dopravy, nedostal ho, tak chce být radním pro dopravu v kraji. Problematiku sleduje dost a vůči lokálkám nemá pozitivní názor.

A jaká odstrašující dopravní obslužnost? Když zaváděli Tichý se Zárubou ty změny, odpor byl značný. Naopak vůči Duškovým změnám skoro nikdo viditelně neprotestuje, maximálně občas nějaký novinář zoufale zkouší rýpnout článkem a lidi se nechytají. Podívejte se na anketu na konci tohoto odkazu:

http://pardubice.idnes.cz/szdc-chce-trat-prodat-dusek-chce-motora cky-obnovit-fwr-/pardubice-zpravy.aspx?c=A160404_2236786_pardubic e-zpravy_jah

Novinář si asi sliboval od ankety jiný výsledek. Potvrdila se ale tvrdá realita... většině lidí je financovat pár lokálek u zadku a počet aktivních odpůrců lokálek a aktivních příznivců, je cca 3:1 pro příznivce. Nemůžete se řídit tím, že na Kreportu je 9 z 10 lidí proti Duškovi. To nemá vypovídající hodnotu. To je jako zkoumat na fb Svobodných názor na povinné zdravotní pojištění.

Co se týče vašeho postřehu k busům v souběhu, ten vám neberu a přiznávám, že kde je bus v souběhu, jsem samozřejmě nehledal. Ale všech linek navržených ANO na zrušení, se souběh týkat nebude, ne?

Tam, kde souběh nebude nutný, je možno zrušením vlaku ušetřit místo 35 Kč těch cca 60Kč. Za buskm počítám těch 25Kč. Protože předpokládám brzké zvýšení platů řidičů a vyšší cenu za venkovské busy, kde je dotace kvůli převážení vzduchu nadprůměrná a tedy vyšší než ten krajský 17Kč/km průměr.

A jinak opět připomínám - ANO chce dát z ušetřených peněz ze škrtů vlaků do busů jen 20%. Zbytek má jít do silnic. Ne na víc autobusů.

ad Holice-Borohrádek... "Vlak reálně nic neobsluhuje"
Vlak slouží ke spojení těch 2 měst a hodně volně pro spojení z Holic do dalších měst v okolí (Týniště, Třebechovice, směr Náchod a směr Kostelec). Vzhledem k nutným přestupům, někdy až 2 přestupům, to ale moc atraktivní není. A pro spojení do Hradce je jet vlakem z Holic pitomost (snad leda pro cyklistu co píchnul, ale ten může jet přes Pardubky, za kolo se dnes už platí kilometricky, nikoli za každý vlak).

Netvrdil bych tedy, že vlak nic neobsluhuje. Vlak zde funguje síťově dobře, ale slouží v trasách, které už dneska lidé pojedou autem a to i kdyby bylo jízdné zadarmo. Počet lidí ochotných jet s 2 přestupy z Holic do Třebechovic a k tomu procházka k vlaku a od vlaku, bude nízký.

Je to hold tangenciální spojení, které v době aut u maloměst už netáhne. Nalákat lidi do tangenciálních spojů je obtížné i u Prahy, natož tady.
-ds-
Neděle, 10. dubna 2016 - 16:28:34  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
A jaká odstrašující dopravní obslužnost?

dle reálných čísel, co se týče tržeb a počtu cestující, to asi na "zarámování" nebude, co se poslední 3 roky děje

Byť určitě v roce 2011 bylo uděláno hodně chyb, trend by povětšinou opačný

Ale všech linek navržených ANO na zrušení, se souběh týkat nebude, ne?


pravděpodobně ne, někde by se asi muselo nahrazovat vše

Za buskm počítám těch 25Kč.


záleží, zda myslíte náklady, nebo ztrátu. Náklady budou spíše vyšší, ztráta nižší, do 20 kč/km. Ale je to případ od případu, samozřejmě Chornice - Dzbel bude tržba tak 3 kč/km, tam ale zase může být "autobus" s nižšími náklady.

Vlak slouží ke spojení těch 2 měst a hodně volně pro spojení z Holic do dalších měst v okolí (Týniště, Třebechovice, směr Náchod a směr Kostelec).

To asi sice ano, je ale otázka, jaká je reálná přepravní potřeba do Vámi vypsaných měst. Do Týniště se jezdí z nejbliších vesnic (škola, lékař, úřad), SŠ, ani velký zaměstnavatel tam není, FAB asi spíše zatím dováží lidí z Rychnovska.
Třebechovice také asi žádná sláva nebudou. Prostě jak Holice na jedné straně, tak TnO a TpO mají ve svém okolí tolik magnetů (HK, Pce, Mýto, Kvasiny), že vzájemné "sympatie" mezi nimi nebudou příliš velké nebudou, zejména z pohledu dojíždění do práce.

A jinak opět připomínám - ANO chce dát z ušetřených peněz ze škrtů vlaků do busů jen 20%. Zbytek má jít do silnic. Ne na víc autobusů.

já to nerozporuji, jejich program, jejich vize

O Martinu Kolovratníkovi jste už slyšel?

neslyšel, nesleduji politiku v PK
NE žlutým vlakům
Neděle, 10. dubna 2016 - 16:36:10  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Rosťav (part1):
Když se chce, tak je možné mít komplexní dopravní systém i se slušnými busy
Když se chce, můžete ty peníze na busy nalézt i jinde, než v penězích na lokálky.

Taktéž to je kraj, kde se nějaké lokálky zrušily, a busy, které je nahradily, jezdí dál...
Opravdu se v JMK udělala tak brutální redukce jako za Tichého, či nyní ta ještě větší, kterou chystá ANO (vše co Tichý + 3 další tratě)?

Neřešilo se to spíš tím, že se přešlo na turistický režim? (Lednice, Bohutice-Hrušovany)

Většina zavřených lokálek v JMK jsou cancoury. (Hevlín, Pohořelice, Oslavany, Koryčany). Nebo vám přijde srovnatelné zavřít Chrudim-Moravany se zrušením Hevlínky či Pohořelic či toho kousku na kraj Oslavan?

Jediné větší zavřené tratě v JMK jsou: Morkovička, Mutěnka a Ždáňka.

Je ale jet z Kyjova do Hodonína místo Mutěnkou přes Moravský Písek zajížďka srovnatelná s tím, když se přerušilo spojení Dzbel-Moravská Třebová, Velké Opatovice-Moravská Třebová, Dolní Lipka-Hanušovice nebo Polička-Ždárec u Skutče? Mně to přijde srovnatelné tak akorát s Holice-Borohrádek. To jediné se dá relativně v pohodě objet. Zbytek ani omylem.

A Morkovička... dá se to srovnat s Třemošnice-Čáslav? Opravdu je Třemošnice-Čáslav, navržená za ANO na zavření, stejně odnikud nikam jako Morkovička?

A pak tu máme Ždáňku... to byl úlet už v době stavby. Najděte mi trať o podobné délce odnikud nikam v Pardubickém kraji, aby to šlo srovnat.

Takže co nám zbývá?

Přeshraniční úseky na Slovensko (zrušili Slováci, nelze srovnávat)
Šumná-Vranov (obdoba zavření HT-Chrast, i kilometricky obdobné)
Židlochovice (chystá se obnova)
Velké Opatovice-Chornice (to leží z většiny v Pard. kraji, nemá důvod to plati JMK, na tohle hold Dušek peníze nesehnal)

=> Srovnávat redukce v PK a JMK je nesmyslné. Když se na to podíváte pečlivě, je do očí bijící, proč ty v PK nasraly lidi, zatímco ty v JMK lidi tolik nenasíraly.
NE žlutým vlakům
Neděle, 10. dubna 2016 - 16:50:29  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Rosťav (part2):

"jak šotouši píšou, že se zruší vlak a pak i nahrazující bus, to jsou spíš výjimky, kde ani v tom původně jedoucím vlaku nebyl skoro nikdo..."
Opravdu je z Netolic tak malá poptávka do Budějovic, že lidé ocení bus v zácpách místo vlaku? A nulová po cyklistice? K tomu směr Vodňany, Protivín, Týn, Písek, Strakonice, Plzeň jim jako bonus šly přípoje brutálně do háje.

Nebo z Týna nad Vltavou jezdilo tak málo lidí k rychlíkům do Strakonic, Plzně či k vlakům do Vodňan? Že ocení busy, co na vlaky navazují jen náhodně a mají jiný tarif?

A v zahraničí jste někdy byl? Prozkoumejte si jízdní řády ve Francii tam, kde byl vlak zrušen. A nemusíte do Francie. Zkuste v příhraničí v bohatém Bavorsku spojení z obce Tirschenreuth o 8000 lidech k rychlíkům ALX. Dřív tam měli lidé spojení vlakem k rychlíkům večer i o víkendu. Dneska poslední spoj, co není na zavolání, je v 17h, o víkendu vše jen na zavolání. Mimo děti a důchodce nepoužitelné. A to je 8000 město!!! Začalo se náhradou busy za vlaky 1:1 a skončilo to takto. (a aby taky ne, když ty ještě přeživší busy vozí 2 lidi... vlakem lidé ochotní jet jsou, busem ne, ani když je to Mercedes Benz, údajně pohodlnější a ekologičtější než vlak, dle odpůrců lokálek)

A to je bohaté Bavorsko. Teď zkuste východní Německo, třeba spojení z Mirow do Wittstock (Dosse), oblast nad Berlínem si zkuste. Dřív to bylo po kolejích 30km. V 1998 vlaky zrušili. Dneska neexistuje přímý bus už ani ve všední dny. Objíždíte to 2h!!!

A těhle příkladů je Evropa plná. Na jihu busům ani nevylepují jízdní řády.

V ČR je zrušených tratí ve srovnání s Evropou málo, ale jak dopadly busy tam, kde se tratě zavřely už za KSČ, to je ukázková obdoba toho, co se s busy nahrazující vlaky stalo na západě.

Vlak má šanci se udržet, bus ne.

Bus je snažší politicky zrušit a tak se každým rokem busy omezují. A narozdíl od vlaků se busy nahrazují ničím. Čisté škrty.
Neděle, 10. dubna 2016 - 16:51:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1316
Registrován: 12-2007
Je ale jet z Kyjova do Hodonína místo Mutěnkou přes Moravský Písek

Proč by tak proboha někdo jezdil??? [crazy]

Seznamte se:
http://www.idsjmk.cz/jrady/663.pdf?date=01.01.2016
http://www.idsjmk.cz/jrady/664.pdf?date=01.01.2016

Dál s vámi nebudu diskutovat, nemá to cenu. Několik lidí vám tady sdělilo už asi 100 relevantních argumentů, proč nemá provoz na daných smysl. Kdo nechce, nepochopí.
NE žlutým vlakům
Neděle, 10. dubna 2016 - 17:02:05  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Tady nejde o to, zda by tím někdo jezdil, ale zda je to, co zavřeli v JMK, obdoba toho, co zavřeli v PK.

Až budou v JMK nahrazovat busy vlaky na stejně významných spojkách jako v PK, odpor bude určitě větší, než u nějaké pseudospojky Mutěnky.
Neděle, 10. dubna 2016 - 18:17:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1317
Registrován: 12-2007
Až budou v JMK nahrazovat busy vlaky na stejně významných spojkách jako v PK

Prozradím vám tajemství: Obyčejným cestujícím je úplně jedno, jestli trať končí šturcem, nebo spojuje jednu lokálku s jinou. Oni se potřebují dostat do nejbližšího většího města do práce/školy.
Rozdělování tratí na "spojky" a "slepá střeva" je pouze pohled šotoušů, kteří nechtějí v rámci výletu projíždět stejnou trať dvakrát. Běžným cestujícím je to úplně u [zadnice].
NE žlutým vlakům
Neděle, 10. dubna 2016 - 18:57:57  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
I já vám prozradím tajemství...

Lidé tranzitující určitým úsekem nejsou jen šotouši...

Rozsekávat 1 trať na styl vlak-bus-vlak je ještě horší, než nahradit to celé busem!

Když nikdo nemá odvahu zaříznout vlaky z ČT do MT a z Dzbelu do Prostějova (ani ANO ji nemá) a nahradit je busem jako 1 linku bez přestupů a za 1 tarif (ne za 2 různé tarify, bo hranice krajů), pak je návrat k vlakům pro lidi zlepšení. Nemáte šanci to okecat. Sportovní adrenalinový přestup na bus a pak zpátky na vlak jako zlepšení pohodlí neokecáte. To ani nezkoušejte.

Pokud mi namítnete, že takových cestujících je málo a stojí to nemalé peníze, tak ano, stojí, ale kvalitní veřejná doprava zajišťuje i meziregionální vazby a v rámci celkového rozpočtu kraje 2-3 takové vlakové linky jsou plivnutí. Opět tedy - pokud neumíte získat podporu pro zaříznutí vlaků ČT-MT a Dzbel-Prostějov a vytvoření bezpřestupové buslinky, tak je lepší nechat celou linku vlakem. A ne vytvářet systém vlak-bus-vlak a ještě se 2 tarify.

A na těch dalších tratích obnovených Duškem si to prostě lidé vyřvali.

Musíte pochopit, že kdo chce vlaky z Lichkova do Hanušovic, tak to vůbec nemusí jít hájit na nějaký K-report. Požaduje to po starostovi a ten o tom jedná s krajem. Že na Krepu 9 lidí z 10 bude proti nic nevypovídá.

PS:
Stačí se podívat na anketu v článku iDnes o Heřmaňák-Chrudim... 659 lidí pro, 203 lidí proti. To celkem vypovídá, co se líbí lidem, kteří nekoukají jen na peníze. [happy]
Neděle, 10. dubna 2016 - 19:05:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12826
Registrován: 12-2007
Šumná-Vranov (obdoba zavření HT-Chrast, i kilometricky obdobné)
Žádná taková trať nikdy neexistovala.

Jediné větší zavřené tratě v JMK jsou: Morkovička (...)
Není v JMK (a to ani zčásti).

Většina zavřených lokálek v JMK jsou cancoury. (...) Koryčany)
V JMK jen zčásti (koncové nádraží - a největší sídlo na této trati - nikoliv).
-ds-
Neděle, 10. dubna 2016 - 20:15:36  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
ale jak dopadly busy tam, kde se tratě zavřely už za KSČ

tam, kde vedla trať odněkud někam, to zas tak špatné není

Stačí se podívat na anketu v článku iDnes o Heřmaňák-Chrudim... 659 lidí pro, 203 lidí proti.

pravděpodobně hlasovali všichni, kdo tou tratí jel za posledních 20 let [lol]

Jinak to, co popisujete ve vztahu k Francii, Německu a spol. nerozporuji, neznám to, nicméně takto to je samozřejmě špatně, pokud s tím jezdili lidi.
Stejně tak, jak si třeba "poradil" Kraj Vysočina s náhradou na MB - Jemnice.

To ale neobhajuje objednávat vlaky pro (téměř) nikoho
NE žlutým vlakům
Neděle, 10. dubna 2016 - 20:38:31  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
"To ale neobhajuje objednávat vlaky pro (téměř) nikoho"
Možná ne, ale dává díky tomu smysl názor lidí, že nechtějí být pokusnými králíčky, zda se bus udrží. Dokud nejsou garance, lidé budou proti škrtům, protože vědí, že vlak se ruší hůř než bus. A garance v situaci, kdy za 4 roky máte jiné politiky, kteří se zásadně necítí zavázani sliby předchozí politické reprezentace, protože by rádi ty peníze přesunuli třeba do regionálního letiště, silnic, školek... lidem prostě nedáte.

Takže vlaky jsou lepší řešení - stabilnější z principu (víc na očích, hůř zrušitelné). A navíc i tradiční a pro většinu uživatelů VHD pohodlnější. A pro skupiny levnější (skupinové slevy v busech jsou zhruba stejně reálné, jako osvobození Tibetu). A cyklisty busy neberou.

"jak si třeba "poradil" Kraj Vysočina s náhradou na MB - Jemnice"
Když těmi busy po zrušení vlaku nikdo nejezdil, tak to kraj zredukoval, no.

To je normální jev... Po zrušení vlaků přejde do busů sotva třetina lidí.

A pokud už vlak byl slabej a vozil průměrně 6 lidí, tak není divu, že busy se 2 kaštany kraj zredukuje na zákonné minimum...

Říká nám to jediné... vlakem sice může jezdit málo lidí, ale je to maximum, co z veřejné dopravy v oblasti vytáhneme (pokud nezkusíme finty jako nulové jízdné).

Busem lidi často nepojedou ani zadarmo. Netáhnou.
Neděle, 10. dubna 2016 - 21:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3757
Registrován: 12-2004
V relaci MB - Jemnice došlo po čase od zastavení 243 k navýšení (byť malému) počtu spojů, což není na Vysočině zrovna samozřejmost.
Konkrétně na této lince:
http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L790692_160228_176764.pdf
-ds-
Neděle, 10. dubna 2016 - 21:13:24  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Když těmi busy po zrušení vlaku nikdo nejezdil, tak to kraj zredukoval, no.

kdybyste si fakt nastudoval reálie, než něco napíšete... On je prostě téměř nechal, jak byly před tím, s tím, že o víkendu tam téměř nic nejelo. Až loni v lednu se tam něco málo zavedlo.

A pokud už vlak byl slabej a vozil průměrně 6 lidí,

myslím, že takto bídně obsazený autobusový spoj tam těžko najdete (mezi MB a Jemnicí), snad bych tipl, že večer po 22 z MB to může být podobná bída

A pro skupiny levnější

když objednatel skupinovou slevu zavede, budou ji mít i busy

A cyklisty busy neberou.

opět záleží na objednateli, na dost linkách v UK je přeprava kol dle JŘ běžná, ale nevím, jak to funguje v praxi

vlakem sice může jezdit málo lidí, ale je to maximum, co z veřejné dopravy v oblasti vytáhneme jo, jo, v takových relacích, jako Dobruška - Rychnov, Nová Paka - Jičín, Dvůr Králové - Trutnov, nebo Litomyšl - Svitavy, do kamene tesat Vaše moudro [rofl]

garance v situaci, kdy za 4 roky máte jiné politiky, kteří se zásadně necítí zavázani sliby předchozí politické reprezentace

pravdu díte, asi dost zářným příkladem Vámi popisované zkázy budiž sám slovutný Dušomír
Neděle, 10. dubna 2016 - 21:51:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8402
Registrován: 5-2002
Pro nepřátele žlutých vlaků (asi nemá řád regionovy nebo co) zopakuju jasně a zřetelně: Jsem místní a trať CR - HM je v aktuální podobě k ničemu. A její zásadní reko včetně změny napojení do CR je tak nesmyslně drahá, že vůbec nepřipadá v úvahu. Pokud Pk zosnová nějakou nesmyslnou obnovu provozu v podobě tří párů za víkend nebo podobné zhůvěřilosti, tak definitivně ztratím poslední zbytek dojmu že tam někdo rozumí dopravě v kraji. Trať není potřeba a skoro nikdo tam nejezdil už mnoho a mnoho let před jejím uzavřením pro osobku. Před lety jsem tam jezdil pár dní NAD za všechny vlaky. Maximální počet lidí ve spoji bylo 6, z toho dva režisti a jeden revizor. Ale taky jsem jel hodně spojů úplně prázdnej a měl čas třeba na focení [happy].

Priapos
Neděle, 10. dubna 2016 - 21:53:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 923
Registrován: 10-2012
Jis:

Nevychvalujte a neobhajujte IDS JMK konkrétně s tou zmiňovanou mutěnkou v Hodoníně. Podívejte se jenom na záměrně tam vytvořené krásné „přípoje" mezi 343 a 255. Vlak zastavuje a potenciální přípojný vlak se zrovna dává do pohybu, k vidění několikrát denně už několik let. 2710/14512 13.47/13.46, 2712/14514 14.47/14.46, 2714/14516 15.47/15.46 a 2740/14518 17.47/17.46. Nejhorší ale je, že toto by přitom šlo velmi lehce napravit, ale bohužel je to tak ponecháno schválně. Takže prosím KORDIS neadorujte.
-ds-
Neděle, 10. dubna 2016 - 22:15:15  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Nejhorší ale je, že toto by přitom šlo velmi lehce napravit, ale bohužel je to tak ponecháno schválně.

můžete prosím navrhnout (popsat) řešení, jak to lze napravit?
Pondělí, 11. dubna 2016 - 11:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 569
Registrován: 3-2009
Ne: Vy toho píšete tolik, že se na to ani reagovat nedá. tolik času nemám. Příklady ze zahraničí bych sem natahal. Proč bych měl zkomat příklady z Francie, když dopravní chování českých cestujících je zejména na venkově velmi výrazně odlišné... Dokonce se liší i dopravní chování lidí v Čechách a na Moravě. Srovnávat s Francií je fakt mimo, zejména pokud se bavíme o nějaké regionální dopravě (mezinárodka, dálkovka, a příměsto v aglomeracích asi bude fungovat více podobně).

Proč by se nemohla zavést buslinka Moravská Třebová - Prostějov? Já bych neměl vůbec nic proti (Z ČT jet nemusí, neb z ČT do Prostějova není problém jet přes Olomouc)...

Ad Jemnice: Tam byl problém, protože vlak se zrušil a bus nezavedl (což je určitě špatně, ale není to šotouši popisovaný scénář zruší se vlak, zavede se bus a pak se zruší i ten).

Jižní Čechy - Týn - Číčenice je nahrazený slušně, Netolička teda nic moc, nisméně myslím, že pro cestu Netolice-Budějice je lepší přímý bus než vlak přes Dívčice (ale těch busů by mohlo být více, zejména v sedle/o víkendu). Ale taky to tam bylo jako s Jemnicí - vlak se zrušil a místo toho nic...

Ono to tak většinou je: buď se vlak zruší v nějakém kraji, kde je nějaká koncepce, takže se nahradí busem, který vydrží (asi by se výjimky taky našly), nebo se vlak zruší a místo toho nic.
Nicméně ten „šotopříklad"(vlak, pak bus, pak nic) moc častý není...

Bavím se teda o ČR.
Priapos
Pondělí, 11. dubna 2016 - 14:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 924
Registrován: 10-2012
-ds-:
můžete prosím navrhnout (popsat) řešení, jak to lze napravit?

Je to snadné. Vlaky 2710, 2714, 2740, 2715, 2719 a 2721 by jely mezi stanicemi Hodonín – Sudoměřice a opačně o 3 min. dříve než teď. V úseku Sudoměřice – Veselí by se vůbec nic nezměnílo. Tím dojde k příjezdu vlaků do Hodonína v 13:44, 15:44 a 17:44 s 2 min. přestupem hrana-hrana na vlaky 14512, 14516 a 14518, které odjíždí v 13:46, 15:46 a 17:46. Odjezd vlaků z Hodonína by byl v 13:10, 15:10 a 17:10 (přípoj od vlaku 14517 v 17:04 zachován) tak, aby přijely do Sudoměřic v L:26, vyčkají příjezdu protivlaku v L:27,5, (který ihned pokračuje dál v jízdě do Hodonína o ty zmiňované 3 min. dříve proti současnému stavu) a odjedou v L:29 do Veselí.

Touto úpravou dojde i k tomu, že o víkendech a svátcích (vlaku 2710 nejede protivlak navíc i v prázdniny, dokonce u něho tedy cca 100x za rok!) se odstraní v Sudoměřicích bezdůvodné čekání vlaků od Veselí na neexistující protivlaky a v Hodoníně z tohoto důvodu proto není ten přípoj směr Zaječí, vlaky se míjejí. Jeden odjíždí, druhý zastavuje. Běžný cestující, který to vidí, nechápe a musí si myslet něco o Kocourkovu nebo spíš něco nepublikovatelného.
Pondělí, 11. dubna 2016 - 16:33:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3759
Registrován: 12-2004
RosŤav: U Jemnice bylo zavedeno několik new párů bus
spojů. Samozřejmě na různých linkách, tak aby to nebylo náhodou trochu přehledné, přece jen Vysočina, tj. "dopravní ráj"....

U MT - Dzbel je bus předimenzované vozidlo a to i Sor 9,5.
Tam je to na Ford Tranzit.
Ale z posledních cca 10 jízd si nevybavuju, že by jel počet cestujících, který by se nevešel do 1 slovy JEDNOHO!! os auta.

Možná "školák" do MT teď vozí víc...

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Pondělí, 11. dubna 2016 - 18:47:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1318
Registrován: 12-2007
U MT - Dzbel je bus předimenzované vozidlo a to i Sor 9,5.

Přesně tak, přepravní proudy jsou zde velmi slabé. Tady bylo při optimalizaci opravdu vymyšleno asi nejlepší možné řešení (tzn. bez vlaků MT - Dzbel).
Ještě bych k tomu dodal, že vlaky ČT - MT byly zachovány prakticky jen proto, že neexistuje dobře použitelná souběžná silnice. A úsek Dzbel - Konice funguje z oběhových důvodů (místo delšího obratu v Konici stíhá souprava dojet do Dzbelu).
Pondělí, 11. dubna 2016 - 20:10:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2694
Registrován: 8-2009
Nerad ruším vaši plodnou diskuzi ale jako místních bych se osmělil dotázat, jak to vypadá s tou slavnou výlukou? Vypukne to za týden nebo opět odklad?
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
-ds-
Úterý, 12. dubna 2016 - 02:59:55  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
U Jemnice bylo zavedeno několik new párů bus

v kladiva myslím 4 páry, i když vazby na vlaky leckdy kulhaly, o víkendu nic

Ale z posledních cca 10 jízd si nevybavuju, že by jel počet cestujících, který by se nevešel do 1 slovy JEDNOHO!! os auta.

no já jsem zažil situaci, kdy tam dopravce nasadil osobní auto. [biggrin]

Je to snadné.


nebudu nějak předstírat, že tamní oblast znám, jak dopravně, tak technologické možnosti železnice, ale zeptám se:
1) jaká je reální přepravní potřeba ve Vámi požadované relaci (zjednoduším to na Mutěnice - Sudoměřice)?
2) pokud jsem pochopil, navrhujete to řešit jenom jednosměrně, jaký má význam to řešit jen v jednom směru a zpět ne?
3) alternativní možnost spojení autobusem neexistuje?
NE žlutým vlakům
Úterý, 12. dubna 2016 - 03:52:35  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Rosťav

"Příklady ze zahraničí bych sem natahal"
Já bych je sem teda tahal... protože vy mi zaručíte, když nahradíme vlaky busy, že se tu nestane to, co se stalo v zahraničí? V mnoha krajích to za těch 26 let od revoluce k tomu francouzskému modelu směřuje sakra dost! Narozdíl od vlaků, busy se ruší bez náhrad. Poslední vlna za Ratha mi zlikvidovala busy na chalupu.

Pokud nenabídnete záruky, že busy vydrží bez rušení aspoň 25 let, tak se nemůžete divit, že kvůli vám nechci riskovat a volím strany, co podpoří vlaky a to samé cpu všem kolem, protože to dělám ve svém zájmu. Tohle je normální lidské chování. Toník, co fandí Bohemce, taky neřeší, že za prachy ,co pražský Magistrát stál stadion "Ďolíček", se mohl na 3-4 roky platit bus Blankou. Pokud Toník může lobovat za Ďolíček a Nataša třeba za Klokánky a pár šašků za obchvat obce, kolem které já nikdy nepojedu, tak já můžu za lokálky. To je demokracie. Když jedněm něco dotujete, mají nárok natáhnout ruku i další.

Ale zpátky k argumentům - pro mě je snadná zrušitelnost busu jeden ze základních argumentů, proč chci vlak...

Já bych, nenechte se zmást, také radši pořádnou férovou plošnou obsluhu všem. Taky mi přijde stupidní mít oblasti s vlakem k něčemu a s busy k ničemu. Klidně lokálky zrušit a dát lidem férově v mnohem větším rozsahu busy.

Jenže... to je model, co funguje jen v Transport Tycoonu.

V reálu by to vydrželo 5 let a pak by se politům přestalo chtít platit za inflaci a nebo jim přišlo lákavé přesunout ty peníze do silnic či školek (nese to víc politických bodů). A tak by zase ty přidané busy rušili, protože by politici věděli, že před 5 lety nikomu nevadilo mít jen 4 páry denně a o víkendu nic.

Tím by ty peníze ze systému na VHD definitivně zmizely...

Nakonec by to za stejné hovno stálo jak tam, kde koleje nikdy nebyly, tak i tam, kde vedly.

A to je můj hlavní důvod, proč radši neférově hájim lokálky a nevadí mi dělat z některých obcí VIP obce tím, že mají vlak. Protože, když to těm s vlakem zkurvím, tak pomůžu ostatním obcím na 5 let max.

V tomhle asi nejsem dostatečnej komouš, abych chtěl, aby to měli všichni stejně nahovno. A proto podporuji vlaky. Tam kde si lidi dokázali vyřvat a udržet slušnou VHD dodnes, nechť ji mají. Mně to přijde ok.

Férové přerozdělovací modely jsou udžitelné jen v simulátorech, ne tam, kde jsou každé 4 roky volby (někdy i za méně).
Úterý, 12. dubna 2016 - 10:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 570
Registrován: 3-2009
Ne... :IDS JMK funguje 10 let a spíš se pořád přidává, než že by se rušilo. Tak nekecejte. Sice jste psal, že se tam skoro žádné lokálky nezrušily, ale hned v další větě jste je vypsal, a zas tak málo jich není...

Máte pocit, že za současné situace (nazvěme to třeba „celospolečenské situace") Vám může kdokoliv cokoliv zaručit na 25let? Obzvlášť něco tak společensky málo významného, jako jsou lokálky?
To jste spadl z višně, bohužel na hlavu...

A to zahraničí - to je fakt jiné... vemte si třeba příklad z dopravy ve Švýcarsku (které je nám co se týče využití regionální dopravy určitě bližší než Francie, kterou nám sem podsouváte) - tam měli např. referendum o veřejné dopravě - kdyby takové bylo u nás, skoro nikdo by nepřišel, protože to většinu lidí nezajímá. U nás lidi sice veřejnou dopravou celkem jezdí, ale prostě když nejede, zařídí se jinak... prostě ty národy se chovají úplně jinak, takže ty zkušenosti nejsou tak snadno přenositelné. To platí i v jiných oborech lidské činnosti, ale bohužel to spousta lidí nechápe... dokonce může být špatné pokoušet se přenášet takové vzorce chování mezi regiony v ČR (v případě dopravního chování lidí se třeba hodně liší venkov v Čechách a na Moravě...)

Ad vaše „férové přerozdělovací modely" - já si třeba myslím, že jsou tratě, u kterých by bylo lepší je zavřít, i kdyby se ty peníze nepoužily na vůbec nic, protože to je skutečně plýtvání (tj. pokud bych měl zvolit, zda ty tratě provozovat, nebo zavřít a ušetřené peníze /všechny nebo jen ten zbytek, co by se ušetřil po náhradě 1:1 minibusem/ použít mimo veřejnou dopravu a jiná možnost by nebyla, tak bych zvolil jejich zrušení). Příkladem budiž třeba Dolní Bousov - Bakov nad Jizerou. Ač jsem velký příznivec veřejné dopravy, tak tohle je zrovna ten případ, kdy si myslím, že veřejné (tedy i moje) peníze jsou vynakládány zcela neefektivně...
Samozřejmě že bych ty peníze radši viděl v dopravě /např. ve zlepšení spojení na Mladoboleslavsku o víkendu i tam, kam nejede vlak, ať zůstaneme v oblasti/.
Taky si dokážu představit i navýšení celkových peněz na dopravu... rozhodně nejsem člověk „konstantní sumy peněz za každou cenu"...

Tímto považuji diskuzi s vámi na toto téma ze své strany za uzavřenou[happy]
Jinak by se tady z toho zase stala žumpa, což bych nechtěl ani já, ani ostatní[nene]
-ds-
Úterý, 12. dubna 2016 - 22:12:54  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
IDS JMK funguje 10 let a spíš se pořád přidává, než že by se rušilo.

myslím, že i v Ústeckém kraji, co bylo za vlaky zavedeno, se provozuje a je to více jak 5 let.
i Liberecký kraj objednává autobusy z Nového Města do Jindřichovic již kolik let, stejně tak ve večerních hodinách spoje z Raspenavy do Bílého Potoka, z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem a z Martinic do Rokytnice nad Jizerou.
Středa, 13. dubna 2016 - 08:43:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3763
Registrován: 12-2004
-ds-: Co se týká 137 z Chomutova do Vejprt a Radonic aspol, tak tam došlo po zastavení vlaku postupně k dalšímu navyšování počtu spojů v kladiva i o víkendech.
Teď bude KU dotovat i víkendový vlaky do Vilémova apd. v sezoně, pokud se nepletu...

U Jemnice se přidaly (později) v Sobotu dva a v Ne jeden spoj.
pozor_na_slova
Středa, 13. dubna 2016 - 09:16:51  
Neregistrovaný host
89.190.90.178
Zzz: nikoliv dotovat, ale objednávat… Pekaře taky nedotujete tím, že si od něj koupíte rohlík.
Středa, 13. dubna 2016 - 09:39:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3764
Registrován: 12-2004
Pozor na slovíčkaření: No tak jinak: Buď bude dávat dopravci pevnou částku, s tím, že jízdné si dopravce ponechá.
A nebo bude dorovnávat ztrátu do nějaké částky. Nevím jaká je tam dohoda, každopádně o tom jsem ani psát nechtěl...
Priapos
Středa, 13. dubna 2016 - 10:45:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 926
Registrován: 10-2012
-ds-:
1) jaká je reální přepravní potřeba ve Vámi požadované relaci (zjednoduším to na Mutěnice - Sudoměřice)?
2) pokud jsem pochopil, navrhujete to řešit jenom jednosměrně, jaký má význam to řešit jen v jednom směru a zpět ne?
3) alternativní možnost spojení autobusem neexistuje?


Nějak vůbec nechápu smysl těchto dotazů. Byly by samozřejmě naprosto oprávněné a na místě, pokud by mnou navrhované řešení současně narušovalo stávající stav a bylo nutné se rozhodovat mezi dvěma rovnocennými variantami. Tak tomu ale není. Napřed ukažte, kde to navržené řešení je horší a hlavně v čem oproti současnému stavu, kdy tu stupiditu nesmyslného a jak jsem dokázal hlavně naprosto zbytečného ujíždění vlaků v Hodoníně vidí cestující několikrát denně.
Kolaps
Středa, 13. dubna 2016 - 14:08:37  
Neregistrovaný host
85.70.254.173
V neděli ( 10.04.) odpoledne kolem 14,30 hod v Kostěnicích nějaký kolaps. Stálo to tam z obou stran snad 50 minut. Copak se dělo ?
-ds-
Středa, 13. dubna 2016 - 14:52:31  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Napřed ukažte, kde to navržené řešení je horší a hlavně v čem oproti současnému stavu

pravděpodobně to asi možné je, o tom se nepřu, ale nelze to takto praktikovat celý den oběma směry, aspoň se domnívám, tak se ptám, jaký význam to má dělat v jednom směru? Kdo to bude používat, když se nedostane zpět?
Priapos
Středa, 13. dubna 2016 - 17:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 10-2012
-ds-:

V obou směrech to prakticky nejde provést, jsou to dvě jednokolejky a navíc jste limitován přípoji v Zaječí a Veselí nad Moravou. Když není přípoj mezi vlaky, tak musí cestující v Hodoníně (pokud nechce dlouho čekat) vždy absolvovat cestu z vlakového na autobusové nádraží nebo opačně, což je asi 350 m. Můj názor je, proč cestování lidem neulehčit alespoň v jednom směru, navíc když tak bez sebemenších problémů učinit lze.
-ds-
Středa, 13. dubna 2016 - 21:02:35  
Neregistrovaný host
213.192.26.58
Můj názor je, proč cestování lidem neulehčit alespoň v jednom směru, navíc když tak bez sebemenších problémů učinit lze.

tak to já už nevím, proč to KORDIS neudělá, nicméně spojení je, jak jsem pochopil, možno realizovat buď kombinací spojení vlak x bus, nebo bus x bus.
Tedy není to tom, že by spojení nebylo zajištěno, ale o tom, že není pomocí vlaku
Středa, 13. dubna 2016 - 23:31:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 5-2014
AWT a 30 slinku u Choltic
Čtvrtek, 14. dubna 2016 - 16:08:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 8-2006
Hezký den všem,

prosím hlasujte na co nejvíce mailech pro náš spolek a projekt uvedený na prvním místě http://www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj/burza-filantropie-2 016/projekty-pardubice/
který cílí na dokončení opravy motoráčku M120.206 z roku 1928. Máte-li více e-mailových schránek, využijte prosím všechny. Čas máme jen cca týden. tak prosím neváhejte. Děkuji vám jménem spolku
Více o nás najdete na www.pshzd.cz
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Petr_hradecký
Čtvrtek, 14. dubna 2016 - 19:02:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 300
Registrován: 4-2015
Tak cestování Hradec-Jaroměř od 18. dubna zřejmě bude slušný zážitek. Silnice pro [auto] rozkopaná a trať [masinka] zavřená, bo výluka. [coze] To zase bude nas... lidí.
A iDnes straší už v předstihu odkaz . Jenže to bude realita [nene]
Nejsem [new] Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
potrefený šofér
Čtvrtek, 14. dubna 2016 - 20:39:05  
Neregistrovaný host
109.81.211.194
Petr_hradecký: No moc jsi mě nepotěšil, v pondělí ráno jsem nastartován v Jaroměři[crazy]
Čtvrtek, 14. dubna 2016 - 21:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 722
Registrován: 12-2007
Nemáte někdo oběhy panterů po dobu výluky? Díky.
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
750.346...
Čtvrtek, 14. dubna 2016 - 21:45:58  
Neregistrovaný host
5.53.8.77
Rop: panter se denně podívá na odpolední Chlumce (začne 5202 z HK) a skončí 5235 ... a v neděli 5607 / 5608 Choceň a zpět. Jinak beze změn, jen ukrojená Jaroměř [happy]
Priapos
Čtvrtek, 14. dubna 2016 - 22:54:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 10-2012
-ds-:
Tedy není to tom, že by spojení nebylo zajištěno, ale o tom, že není pomocí vlaku

Vidím, že další diskuze nemá smysl, nechte se zaměstnat u SŽDC jako zdůvodňovatel a obhájce nepřípojů. Ale zkuste si předtím najít o víkendu spojení autobusem třeba z Veselí (Vnorov, Strážnice atd) do Čejče (Brumovic, Vel. Pavlovic) s odjezdem okolo 13 a 17h. Potom si to porovnejte s mojí úpravou, kdyby se v Sudoměřicích zbytečně nečekalo na neexistující protivlaky a byly v Hodoníně ty přípoje 2710/14512 a 2740/14518. A možná na tomto konkrétním případě ten rozdíl mezi vlakem a autobusem pochopíte a zjistíte, je-li lepší řešení pro cestující moje (pouze poučený jedinec) navrhované nebo to stávající, vytvořené KORDISem (skupina fundovaných odborníků).
Pátek, 15. dubna 2016 - 22:46:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 723
Registrován: 12-2007
750.346... což znamená i 5613 a 5204 do / z Týniště nad Orlicí?
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Ládik
Sobota, 16. dubna 2016 - 04:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 332
Registrován: 11-2006
Ano...i tyto vlaky směr Týniště
Sobota, 16. dubna 2016 - 10:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 12-2007
Priapos: No a proč to nenapíšete na KORDIS? Co my tady s tím, navíc ve vlákně týkajícím se úplně jiné oblasti...
Kuba_j
Sobota, 16. dubna 2016 - 16:54:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3871
Registrován: 8-2005
Dle nádražní tabule právě teď Os 6246 +20min z Pardubic a náhradní souprava.
Sobota, 16. dubna 2016 - 16:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 89
Registrován: 1-2013
ládík: to znamená z tyníště až da chocně a jak dlouho to takhle bude jezdit
Sobota, 16. dubna 2016 - 19:36:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 724
Registrován: 12-2007
nádraží_borohrádek: V Bordelhrádku to budeš mít jenom v neděli ve 14:39 a 17:18

Pripalos, Jis: ano, běžte s tím do pr .... příslušného tématu.
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.