Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Železniční uzel Brno (ŽUB) » Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 15. 08. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 15. 08. 2016

dolů
   autor příspěvek
Bkp
Pátek, 05. srpna 2016 - 10:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7409
Registrován: 8-2003
Asdf:
"Ale osobne si myslím, že drvivej väčšine Brna je to úplne ukradnuté a maximálne sa po rekonštrukcii "v centre" budú diviť, že sa za miliardu(y?) v podstate nič nezlepšilo."

Jenže k volbám nechodí "drtivá většina", ale pouze protiodsunová menšina. Připravit odsun trvá x let, ve kterých proběhnou minimálně jedny volby, které smetou zastánce odsunu a vynesou na radnici jeho odpůrce.
Ti politici, kteří shazují podzimní referendum skončí při dalších volbách stejně neslavně jako ti shazovači před cca deseti roky.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Pátek, 05. srpna 2016 - 10:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6071
Registrován: 4-2003
Asdf:Ale osobne si myslím, že drvivej väčšine Brna je to úplne ukradnuté a maximálne sa po rekonštrukcii "v centre" budú diviť, že sa za miliardu(y?) v podstate nič nezlepšilo.


kdežto v případě realizace odsunutého nádraží by se naopak hodně divili, jak je možné, že proklamované zlepšení nenastalo ani za několik desítek miliard - nádraží je pro většinu obyvatel Brna dále, než to původní a je k němu díky jeho excentrické poloze potřeba VŽDY použít MHD. Dojíždějící z tohoto faktu budou též nadšení [crazy].

Čili je dobře, že se současné hlavní nádraží opraví a až se za pár desetiletí uklidní jeho notoričtí odsouvači, tak se odpovídajícím způsobem zrekonstruuje [wink].
Pátek, 05. srpna 2016 - 11:06:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6072
Registrován: 4-2003
Bkp:Připravit odsun trvá x let, ve kterých proběhnou minimálně jedny volby, které smetou zastánce odsunu a vynesou na radnici jeho odpůrce.

Toto je právě jeden z pádných argumentů proti odsunu. Odsun je reálně neprojednatelný. Bylo by dobré, kdyby to zastánci odsunu vzali konečně v patrnost [wink].

Nestabilita na magistrátu se akorát rovná zastavení přípravy realizace velkých stavebních akcí - politikové vrhnou akorát energii na udržení se u vesla a ostatní jde do pozadí. Nemusím jezdit do Brna - v Praze bylo nakonec štěstí, že i prohnilá ODS se s podporou prohnilé ČSSD držely dlouho u moci - díky tomu je třeba dokončená Blanka. Nesmí se však zapomínat na jednu důležitou věc - taková akce jako Blanka musí být převážnou většinou veřejnosti kladně vnímána a je potřeba aby neměla odpůrců, kteří jsou zároveň politiky [wink].
Bkp
Pátek, 05. srpna 2016 - 12:09:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7411
Registrován: 8-2003
Já si hlavně představuju, jak v někdy za čtyřicet let, v roce 2056, v této diskuzi budou někteří z nás osobně, za některé potomci, diskutovat o tom, jak brněnské komunální volby vyhrálo hnutí Za Brno krásnější, jehož hlavní (a v podstatě jediný) volební bod byl nesouhlas se stěhováním nádraží. Tou dobou bude mít Brno 600 tis. obyvatel, vlaky budou jezdit na stále tom už skoro 130 diskutovaném (a flikovaném) nádraží, do kterého budou "provizorně" zaústěné VRT do Prahy a Břeclavi, u řeky bude pořád brownfield, za ním několik moderních čtvrtí a pár let na to bude tento "dočasný" urbanistický stav prohlášený za celosvětově jedinečný a vč. budovy Tesca zapsán mezi světové dědictví UNESCO. Tím bude celá věc vyřešená, aniž by se cokoli změnilo. No, vyřešená, pořád se najde pár politiků, kteří budou pro to udělat v Brně něco nadčasového a pořád jim to voliči budou zatrhávat.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Pátek, 05. srpna 2016 - 12:18:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6799
Registrován: 5-2007
Bkp: Ja mám za to, že niekdajší hlavní odporcovia odsunu (ŽB, zelení) sú tam zrovna teraz, a že dosť zmiernili/otočili. V prípade ŽB sa pritom jednalo hlavne o vzburu proti establishmentu, samotný odsun/neodsun skoro vôbec neriešili. Takže z politikov v súčasnosti očividne nádražie v centre výrazne neagituje nikto. Alebo sa možno čaká na to slávne referendum.

Čo sa týka referenda, tak určite nie je rozumné referendum (ak bude platné) ignorovať. Ale strašne by ma zaujímalo, ako sa jeho výsledok bude vlastne interpretovať, zvlášť otázka 1. Podľa mňa vylučuje aj hypotetické varianty "Pod Petrovem" a "miesto Tesca" (s ktorou by som súhlasil aj ja, ale šance na jej realizáciu sú podľa mňa ešte menšie než na odsun). Otázku 2 potom nekomentujem, pretože je podľa mňa v podstate neúčinná, mesto Brno bude organizovať súťaže max. na nejaké detaily okolo.

Bram: Len aby za tých pár desaťročí náhodou nevyvstali tie VRT. A hlavne to už mi to bude asi celkom jedno.

Bkp: Až bude mať Brno 600k obyvateľov, bude riešiť úplne iné problémy, než nejaké nádražie, hlavne to, že povrchová MHD nebude vôbec stíhať odvážať ľudí z centra. A stiesnenosť prednádražného priestoru bude vyvstávať viac a viac...
Suchol
Pátek, 05. srpna 2016 - 12:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 5-2016
Asdf: Nemůžete si dělat názor jen z toho, co jste někde viděl. Představte si, že jsou řešení ještě jiná, již dříve zveřejněná (a záměrně dále nevyužitá) i řešení nové, reálné (nazvu ho třeba jako var.E-Petrov), jehož vlastnosti mohu zatím popisovat jen slovně. Zkuste tedy vnímat to, co sem píšu a odpovídat mi právě na to.
Vstupy do NvC dle var.E jsou bezbariérové a možná lepší než ve var.A-Řeka (pro Vás: to je ofic. název přestavby ŽUB s odsunutým hl.n.), bourat Tesco ani M. Ameriku není třeba.
Var.E má jen povrchovou úroveň kolejiště (dále už pro Vás nebudu opakovat, co už jsem napsal) a modernizace bude probíhat bez dlouhodobých výluk, tj. za provozu stávajícího počtu min. 6 průjezdných kolejí.
Var.E nabídne větší rezervu kapacity a kvalitnější provoz než var.A. Když se neprosadí optimální poloha nové pražské trati od jihu, bude ji možné do NvC napojit od severu.
Zastánci NvC skutečně v Náměšti promarnili příležitost představit pádné argumenty pro NvC - jedním z nich je výborná lokalita (obrazně) pod Petrovem (tedy v jeho blízkosti jižně od něj), tj. posun středu kolejiště o cca 150 m. Hlavní přístup je ve var.E z (obrazně řečeno) těsně přisunutých zastávek Nové sady, které jsou - na rozdíl od stávajících zast. Hlavní nádraží - bezbariérově přístupné z pěší úrovně pod kolejištěm, kde bude i nová nádražní hala, a z druhé strany nabídnou velký prostor pro rozptyl pěších do vnitřního města.

(Příspěvek byl editován uživatelem Suchol.)
Bkp
Pátek, 05. srpna 2016 - 12:26:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7413
Registrován: 8-2003
Asdf:
"Bkp: Ja mám za to, že niekdajší hlavní odporcovia odsunu (ŽB, zelení) sú tam zrovna teraz, a že dosť zmiernili/otočili. V prípade ŽB sa pritom jednalo hlavne o vzburu proti establishmentu, samotný odsun/neodsun skoro vôbec neriešili. Takže z politikov v súčasnosti očividne nádražie v centre výrazne neagituje nikto. Alebo sa možno čaká na to slávne referendum. "

Tak to by nebylo nic nového, hodně politiků bylo v Brně zvoleno s programem proti přesunu a během nějakého času obrátili. Vzhledem k tomu, že volby jsou co čtyři roky, tak se to na jejich politické kariéře výrazně projevilo a nádraží je stále tam, kde je a SŽDC se raději pouští to větších oprav. Co ukáže referendum? Myslím, že jedinou věc - ta část brněnských občanů, kteří chodí k volbám, jsou výrazně proti přesunu a pokud současná garnitura se shodne na přesunu, tak bude v dalších volbách v naprosté většině vyměněna...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Suchol
Pátek, 05. srpna 2016 - 12:40:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 5-2016
Asdf: Omyl, 1. otázka nevylučuje lokalitu pod Petrovem. Slova "v dosavadní poloze" jenom (možná zbytečně) upřesňují další údaj "podél Nádražní ulice" (kdyby snad někdo nevěděl, kde tato ulice je).
Pátek, 05. srpna 2016 - 12:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6800
Registrován: 5-2007
Suchol: Nejde o bezbariérové vstupy. Ide o to, pre čo dnes SŽDC pri oprave nástupíšť buduje nástupišťia v rovnakej výške ako boli (a nie vo výške 550mm nad TK potrebnej pre bezbariérový nástup do vlakov). V prípade, že sa rozhodnem, že nebudem búrať Tesco ani Ameriku, tak zostáva priestor medzi súčasným koľajiskom a rozumnou vzidialenosťou od Tesca(vibrácie) v ktorom ale buď
a) narovnám oblúk na polomer potrebný na realizáciu nástupišťa vo výške 550mm nad TK, ale už mi tam nezostane priestor na nové koľaje
b) pridám až 3 nové prejazdné koľaje, ale zachovám polomer oblúka taký, že nemôžem zdvihnúť nástupnú hranu
c) narovnám koľaje do priestoru dnešných kusých koľají, ale to mi zasa nebudú stačiť tie 3 pridané koľaje, budem musieť pridať ďalšie a zasa vyjde nedostatočný polomer oblúka.

Nič medzi podľa mňa neexistuje. A to ešte požiadavku na to, že v 21. storočí by sme v uzle ako Brno mohli mať aj nástupištia širšie než 6m, radšej úplne vynechám.

Podľa (nielen) môjho názoru referendum zakazuje aj takúto variantu. To zbytočné "upresnenie" tú otázku neuveriteľne poškodilo. Na "dosavadní poloohu podél ulice nádražní" musia výstupy z prejazdných koľají v počte aspoň 6 nutne smerovať na súčasný dopravný uzol a výpravná budova musí byť na súčasnej pozícii. Inak je to presun. A viem o pár ľuďoch t.č. odhodlaných v prípade platnosti referenda aj takúto variantu sabotovať čo to len bude možné. Tak som zvedavý, či im to odhodlanie aj vydrží.

Bkp: Ale vyzerá to, že nám pomaly dochádzajú garnitúry, ktoré by proti odsunu mohli bojovať bez sebaznemožnenia.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Bkp
Pátek, 05. srpna 2016 - 13:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7414
Registrován: 8-2003
Asdf:
"Bkp: Ale vyzerá to, že nám pomaly dochádzajú garnitúry, ktoré by proti odsunu mohli bojovať bez sebaznemožnenia."

Vždycky se najdou noví bojovníci, to je taková zákonitost.
Ale napíšu to ještě jinak. Neprojde nic, co nebude mít všeobecnou podporu. I kdyby stávající politici změnili názor, studie dopadla pro přesun a referendum nebylo závazné, tak při běžné rychlosti SŽDC bude v roce 2018, tzn. v době dalších voleb příprava maximálně ve stavu rozpracované EIA, kde je tisíc a jedna možnost pro odpůrce, jak přípravu stavby zastavit a při volbách zvolit zase někoho, kdo před volbami prohlásí že je proti přesunu (Vždycky se najde dost těch, kterým se vyplatí nechat se zvolit na lukrativní místo, potom bůh ví za co změní názor a včas se vypařit.) . Minimálně na zdržení to stačí, brněnským voličům tento přístup vychází už skoro 15 let. A stávající nádraží tak bude stále fungovat, jen ho SŽDC zase o kousek poopraví.
No a vzhledem k tomu, že jak stanoví ústava, zdrojem moci v této zemi, a tedy i v Brně, není SUDOP Brno, ani jakákoli politická strana, ale lid, a lid si je v tomto případě toho velmi dobře vědom, vyplývá z toho jediné - bez jednoznačné podpory veřejnosti (tzn. "veřejnost je pro", ne model "veřejnost není dostatečně proti") politici nic neprosadí. Bude to pat, což ostatně pro některé je nejlepší řešení.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Suchol
Pátek, 05. srpna 2016 - 13:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2016
Asdf: Sám dobře víte, že dnešní nádraží má výpravní budovu v mimořádně excentrické poloze a nástupiště jsou nejen křivá, ale i vzhledem k předpisům krátká. Když patřičně prodloužíte nástupiště, jejich střed se posune ještě dál. Proto je nutné umístit nádražní halu jinde (vypravování vlaků se dnes řeší jinak).
O tom, že by se měla pro NvC pod Petrovem používat jen budova "v dosavadní poloze", není v 1.otázce ani slovo, to nemůžete prokázat.
Zkuste si odpovědět: leží hl.n. podél Nádražní ulice? ANO.
A leží hl.n. v poloze pod Petrovem podél Nádražní ulice? Já říkám ANO a mohu to doložit mj. ofic. mapami Brna.
Dělá to na mě dojem, že jste se stal trapnou obětí odsouvačů a bouračů referenda, jako byste snad neměl vlastní rozum. Anebo zde působíte jen jako jejich agent.
Pátek, 05. srpna 2016 - 16:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6802
Registrován: 5-2007
Suchol: Ja som tú otázku do referenda nevymýšľal. Pýtajte sa tých, čo to robili, prečo použili takto nešťastné znenie. Neviem čo má výpravná budova s výpravou vlakov, ale ja a nielen ja si myslím, že ak sa sleduje deklarované zachovanie dochádzkových vzdialenosti a pod. Tak presunutie vstupu na nádražie jednoducho je presunutím nádražia. Keď sa môže nádražnou budovou pohnúť o 300m, prečo by sa nemohlo pohnúť o 700m? Dokazovať sa bude pred prípadným súdom, ak naň dôjde.

Nie som ani obeťou odsúvačov, ani búračov referenda (povšimnite si, že nevolám po jeho ignorovaní, naopak píšem, že by sa platný výsledok referenda nemal ignorovať, akokoľvek by sa mi nepáčil), nejaké zbytky vlastného rozumu snáď mám (a skôr mi príde, že ho niekde stratili tí, ktorí sa tak horlivo bijú za v podstate konzerváciu nevyhovujúceho stavu) a nie som ani ničí agent. To nádražie používam niekoľkokrát týždenne, jeho stav ma štve a bol by som rád, keby Brno dosiahlo na niečo lepšie. A "realizovateľné" varianty "nádraží v centru" to podľa mňa (bohužiaľ) nie sú. Nič viac.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pátek, 05. srpna 2016 - 16:52:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6074
Registrován: 4-2003
Bkp:No a vzhledem k tomu, že jak stanoví ústava, zdrojem moci v této zemi, a tedy i v Brně, není SUDOP Brno, ani jakákoli politická strana, ale lid, a lid si je v tomto případě toho velmi dobře vědom, vyplývá z toho jediné - bez jednoznačné podpory veřejnosti (tzn. "veřejnost je pro", ne model "veřejnost není dostatečně proti") politici nic neprosadí.


Přesně tak. Navíc podporu veřejnosti těžko může získat něco (odsun nádraží), co už na první pohled vyvolává otázky, zda někdo nevodí veřejnost za nos.

Lidi fakt nejsou úplné ovce, aby si tohoto nevšimli. A zastánci odsunu by to už konečně měli vzít v úvahu a nesnažit se o něco, co nemá reálně šanci projít. Dobu, kdy to šlo ještě nějak protlačit proti vůli veřejnosti, už zastánci odsunu prošvihli.





Asdf:a skôr mi príde, že ho niekde stratili tí, ktorí sa tak horlivo bijú za v podstate konzerváciu nevyhovujúceho stavu

Je potřeba důsledně rozlišovat dvě naprosto odlišné záležitosti - ponechání současného nádraží v naprosto nezměněné podobě a posunutí hlavního nádraží do míst, kde se nachází současná nástupiště u kusých kolejí 5k až 13k. Tam je místa pro vytvoření nástupišť a kolejí bez oblouků dostatek a jde o relativně malý přesun v rámci zachování nádraží v centru Brna.

Naprosto nežádoucí je přesun nádraží do oblasti současného Dolního nádraží. Byl li by na prvním místě zájem cestujících, je již dávno realizována rekonstrukce s přesunem nástupišť v rámci areálu současného hlavního nádraží. Vzhledem k tomu, že zájmy jsou jiné a tím je zašmelení pozemků, tak pořád jisté skupiny lidí bojují za odsun hlavního nádraží do oblasti Dolního nádraží. A najdou se také ovce, které to dosud neprohlédli [crazy].



Keď sa môže nádražnou budovou pohnúť o 300m, prečo by sa nemohlo pohnúť o 700m?

Jenž ono se nepohne o 700 metrů, ono se pohne o bezmála kilometr a to jde ještě jen o vzdušnou vzdálenost a reálně to :

https://mapy.cz/zakladni?mereni-vzdalenosti&x=16.6128669&y=49.184 4003&z=15&base=ophoto&rm=9mNKtxTrs5gaGd94

Je potřeba narovnat určité nepravosti, které nám Asdf uvádí a je také potřeba uvést, že tramvaje si k novému nádraží zajedou skoro 1,5 kilometru.
Suchol
Pátek, 05. srpna 2016 - 17:11:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 5-2016
Asdf: Myslel jsem, že o funkci železnice (pro cestující) něco víte, ale teď vidím, že nikoli.
Situace při posunu středu kolejiště o 150 m a hlavního vstupu o 250 m podél Nádražní ul., kde zůstane zachován (a dokonce vylepšen) těsný kontakt s hlavním uzlem MHD, je přeci KARDINÁLNĚ ODLIŠNÁ od mizerné dostupnosti nádraží odsunutého (nikoli o 700 m ale téměř o 1 km).
A nikdo se horlivě nebije za konzervaci stávajícího kolejiště, protože to technicky není možné. Nebo někoho takového znáte? Napište jeho jméno, rád bych se to dověděl.
Zkusil jste si odpovědět, zda leží hl.n. v poloze pod Petrovem (střed u začátku Hybešovy ul.) podél Nádražní ulice? Co Vám vyšlo?
Pátek, 05. srpna 2016 - 18:27:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6804
Registrován: 5-2007
Bram:
To, že niekto (po vzore adorovaného otca českých železníc Pernera) využil stavu k šmeleniu s pozemkami je smutné, ale ak by sa kvôli tomu malo nádražie krčiť v nevyhovujúcom priestore (viď vyššie príspevky), tak to možno bude ešte smutnejšie.

Vzdušnú čiaru som si zapamätal zle, za skreslenie a šírenie bludov sa hlboko ospravedlňujem. Varianta nádraží v centru získala jedno malé bezvýznamené plus. [happy] Ale ono je to už skoro jedno. A ten skoro 1,5km je pri priemernej rýchlosti električky skoro 15km/h nejakých skoro 6 minút. Tým, že na novom nádraží môžem uzly lepšie usporiadať, ušetrím skoro 3 minúty. A to k súčasnému uzlu, v prípade, že hlavné smery (t.j. 1 smer Řečkovice a 8 alebo 2 opačným smerom, čo sa dá počítať) budú zavedené k nádražiu priamo, je na tom drvivá väčšina cestujúcich len o niečo málo horšie, skôr až šul-nul z Úzkej naopak lepšie).

Tá kapacita tam práveže príliš nie je, pretože ak tam máte pridať aspoň 5 koľají aj s nástupištami (ak zrušíte tie šturce) alebo aspoň 3 (ale tie štuce tam musíte nechať), tak podľa mňa buď nenarovnáte ten oblúk, alebo musíte zbúrať Ameriku. Ale uvidíme, možno ma nejaká varianta F, G, H, ktoré ešte svet nevidel príjemne prekvapí. Len tomu, opakujem, jednoducho NEVERÍM.

Suchol:
To nie je o funkcii železnice (pre cestujúcich), ani o sledovaní uzlu, ale o referendovej otázke. Zodpovedať som si skúsil, zrejme leží podél nádražní ulice ale nie v súčasnej podobe. Ešte raz, aký je rozdiel posunúť nádražnú budovu o 250m alebo o 976m?

Záverom, bude referendum, ak sa všetko stihne, tak v ňom budem mať aj ja hlasovacie právo. A to využijem, na prvú otázku zodpoviem NIE a na druhú sa ešte rozmyslím, či zodpoviem ÁNO, alebo tam nezaškrtnem nič. Po referende budeme pokračovať.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pátek, 05. srpna 2016 - 18:51:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6077
Registrován: 4-2003
Asdf:Ešte raz, aký je rozdiel posunúť nádražnú budovu o 250m alebo o 976m?


Odpovím za Suchola: Docházková vzdálenost a tím je i dána potřeba nárůstu návazné dopravy. U varianty odsunutí nádraží do lokality Dolního nádraží k tomu přibývá i (bohužel) zhoršení návazné dopravy - zatímco u současné polohy (a i té mírně přesunuté varianty) se přímo dotýká tramvajová trať a tramvaje, coby hlavní prvek MHD v Brně projíždějí okolo nádraží (zastávku tu mají linky jedoucí z jednoho konce Brna na druhý), tak v případě odsunutého nádraží do místa Dolního nádraží tomu tak nebude. Čili v podstatě z ideálního stavu z pohledu návaznosti MHD na vlaky se udělá vazba odlišná, generující další přestupy a prodloužení cest.
Suchol
Pátek, 05. srpna 2016 - 21:01:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 5-2016
Asdf: Už jen doplňuju Brama - prodlouží se cesty a taky vzroste počet přestupů, sníží se tedy atraktivita veřejné dopravy a to se projeví větším počtem motorových vozidel uvnitř Brna i na příjezdových silnicích proti stavu s NvC.
Naopak podle var.E-Petrov bude mít hl.nádraží i lépe řešený navazující uzel MHD a prostornější přednádraží. Proti var.A nebude na nádraží nákladní doprava a bude lépe vybaveno pro přesné dodržování jízdního řádu v náročném taktovém provozu. Takže veřejná doprava bude mít větší atraktivitu, tedy přínos pro celé město bude větší. A také se mj. neznehodnotí vzácné území u Svratky rozšířením drážních ploch.

(Příspěvek byl editován uživatelem Suchol.)
Pátek, 05. srpna 2016 - 22:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 5-2008
Suchol: a jak ty vlaky k temu Petrovu dovezeš , to ten Petrov budeš podhrabávat ?
sotous
Pátek, 05. srpna 2016 - 22:42:41  
Neregistrovaný host
92.62.225.101
již poněkolikáté, povinně přečíst všem jak dopadl odsun jinde:
http://www.pro-bahn-bw.de/rv_rhein_neckar/rn-lu-hbf.htm
https://de.wikipedia.org/wiki/Ludwigshafen_(Rhein)_Hauptbahnhof
Suchol
Sobota, 06. srpna 2016 - 00:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 5-2016
Parmezano: Už jsem tu o tom psal dost (od příspěvku 26): - žádný tunel, ale jako ve var.A kolem odstavného nádraží v Heršpicích a pak podél břeclavské trati a po novém mostě přes Svratku vedle stávajícího do prodlouženého kolejiště západně od M.Ameriky, rozšířeného směrem k budově katastrálního úřadu v Úzké.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 10:55:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1005
Registrován: 10-2011
Ze záměru postavit nadjezd v Dolních Heršpicích na Moravanské asi sešlo, soudě alespoň podle nově zrekonstruovaného přejezdu [uhoh]
Fotky pro srovnání:
Pondělí, 08. srpna 2016 - 13:01:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 9-2005
http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/vlakove-nadrazi-v-brne-se- uplne-zavre-vyluka-potrva-nekolik-mesicu-20160808.html

Ví někdo informovanější podrobnosti? Podle rozsahu prací to vypadá na úplné vyloučení stanice z provozu, takže po dobu rekonstrukce zabzař dočasný odsun na Dolní (nebo že by přece jen od severu něco jezdilo, i kdyby to měl být jen pendl ze Šimic?

Nepičítá se s přesunutím zabzař na druhou stranu nádraží s tím, že by se zboural ten hnusný přístavek a obnovilo původní litinové podloubí?
Suchol
Pondělí, 08. srpna 2016 - 14:13:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 5-2016
Sorry, oprava mého příspěvku z 5.8. - ve druhém řádku má být: ... do prodlouženého kolejiště VÝCHODNĚ od M. Ameriky a rozšířeného ...

Goldfinger: Jaký hnusný přístavek a kam na druhou stranu nádraží?
Pondělí, 08. srpna 2016 - 16:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 9-2005
Přístavek je mezi vybombardovanou věží a poštou. Je to vidět na následujícím odkazu:
https://www.google.cz/search?q=brn%C4%9Bnsk%C3%A9+n%C3%A1dra%C5%B E%C3%AD+historick%C3%A9+fotografie&client=firefox-b&tbm=isch&tbo= u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjlr96ph7LOAhVG1xQKHUCVBY8QsAQIHA&bi w=1600&bih=789
Na druhou stranu myslím pověsit ke 4. nástupišti.

(Příspěvek byl editován uživatelem goldfinger.)
Suchol
Pondělí, 08. srpna 2016 - 19:19:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 5-2016
Ke 4. nástupišti se nemůže nic přistavovat, protože na tu stranu se bude rozšiřovat kolejiště pro 2 další dlouhá a rovná nástupiště (ve smyslu vítězného návrhu dr.ing.Nedvěda ze soutěže býv. ČSSI a podle rozpracovaného návrhu var.E-Petrov - viz výše).
projížděč NAD
Úterý, 09. srpna 2016 - 17:03:14  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Ad debata o poloze nádraží:
Vidím, že jsem svojí informací o výzvě k účasti na referendu docela vzbudil vášně - až ve mně ta následná debata chvílemi vyvolávala dokonce reminiscence na známé pořekadlo o srážce s blbcem ...
ODSun nádraží (jeden můj známý, velký odborník na řešení železniční infrastruktury, bohužel od počátku t.r. už zemřelý, pro něj používal termínu "vyhnání nádraží") je samozřejmě neskonalá pitomost: jedním z důležitých důvodů pro něj mohou skutečně být privátní zájmy o šmeliny s pozemky - a nemusí jít jen o pozemky u "ODSunutého" nádraží, ale i o pozemky a objekty právě stávajícího nádraží: byl jsem nedávno upozorněn na nyní cca 6 týdnů starou novinovou zprávu s titulkem "Boj o podivný pronájem. Budova hlavního nádraží v Brně na prodej", a protože jsem tady nikde příslušný odkaz neviděl, tak jej sem přidávám, abych tu už zdánlivě trochu se uklidnivší debatu znovu "rozfoukal".

Ad "Bram" = 6066:
Tunely pod Vítkovem pro "Nové spojení" nejsou ani zdaleka návrhem z "polistopadové" doby: takové řešení navrhoval PAN ING. (s velkými písmeny) Šolc na SPŽUP už někdy zhruba v polovině 80. let minulého století, m.j. právě kvůli předpokládané budoucí potřebě velké provozní kapacity tratí a kvůli odporu města proti hluku spojenému s předpokládaným výrazným zvětšením železničního provozu - a jak vývoj ukázal, měl pravdu. Jen v té době, kdy to navrhoval, byla ta investice na české poměry příliš drahá = "nebylo na ni" ...
Úterý, 09. srpna 2016 - 17:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2012
Zdravím, nemohli byste někdo prosím vyfotit průběh prací na hlavasu a hodit je sem? Jsem teď mimo Brno a celkem mě to zajímá. Díky moc :-)
Úterý, 09. srpna 2016 - 17:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 804
Registrován: 9-2007
Goldfinger: Pokud vím, tak podle posledních informací ( bez záruky - jsme přeci jen v drážním prostředí, kde včera řečené nemusí platit )má být výluka 2019, stavba nové budovy v místě zrušené jídelny za 6.nást. Jestli přijde přístavek ke zrušení nevím. Podle mě je celá tato akce, včetně probíhajících rekonstrukcí 2. a 3. nást., jen vyhazování peněz. Dávno mělo být rozhodnuto o poloze nádraží, ale to je jiná debata...
projížděč NAD
Úterý, 09. srpna 2016 - 17:59:33  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Ad "Huffnagell" = 804:
Podle mě je celá tato akce, včetně probíhajících rekonstrukcí 2. a 3. nást., jen vyhazování peněz.
Ty opravy nástupišť (říkat tomu "rekonstrukce" je pochopitelně nestoudný eufemismus) bych nezatracoval, protože ta nástupiště budou muset sloužit ještě dlouho a cestující si nějaký aspoň minimální pokrok zaslouží - ale to ostatní (pokud tedy pominu určité zvýšení bezpečnosti provozu) je jen přihrávka financí Chrdlemu a jeho AŽD.
A jde-li o ty opravy nástupišť, jako zásadní přínos bych přivítal opětovné zřízení kiosků s občerstvením na těch perónech, ale fungujících od časného rána do pozdního večera (= minimálně do 21 hodin), abych při stále se krátících přestupních časech jako cestující nemusel pro občerstvení běhat podchodem někam jinam - chápu ovšem, že je to "pláč na nesprávném hrobě", protože provozovatel dráhy ani provozovatel drážní dopravy o to nemá zájem a debata na "K-reportu" to také nevyřeší. "Levné knihy" tam přitom rozhodně nepotřebuji, zejména když se už skoro všude na nádražích objevily knihovničky s dobrovolně odloženými staršími knihami - a jsem přesvědčen, že s tímto názorem nejsem ani zdaleka sám.
Úterý, 09. srpna 2016 - 18:46:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6830
Registrován: 5-2007
Suchol: Môžete byť kľudný, s ohľadom na veľkosť nákladov a dostupné stavebné postupy pri rekonštrukcii nádražia by ani umiestnenie technologického objektu vyložene v rozpore s nejakou variantou ŽUB nemalo predstavovať fatálnu prekážku realizácie danej varianty. To ZZ sa stejne bude museť prepojovať na nejakú provizórku a pôjde len o to či sa prepojí skôr alebo neskôr.

projížděč NAD: Ja to za vyhnanie nádražia nepovažujem, obzvlášť v kontexte toho, že proti tomu stojí varianta, do ktorej sa zjavne pri snahe o zachovanie akých takých smerových pomerov podarilo pridať po biede dve prejazdné koľaje a to ešte za cenu budovania podzemných nástupíšť, ktorých stavba o.i. možno až na niekoľko rokov uzavrie autobusák u Grandu (resp. uzavrie definitívne, podľa vizualizácii var. E sa zjavne nepočíta s povolením vjazdu automobilov do priestoru pred nádražím) a križovatku na Nových Sadoch. Zopakujem, že to, že niekto bohužiaľ plánovaný odsun nádražia zneužil na špekulácie s budovami a pozemkami (tak ako to onehdá urobil už "otec českých železníc" Jan Perner) by nemalo zohrávať kľúčový vplyv na posúdenie varianty. Obzvlášť ak jediným argumentom je blízkosť preťaženého uzlu MHD, ktorý niet kam rozšíriť a menšia dochádzková vzdialenosť k miestam v centre, kam z toho nádražia pokračuje minimum ľudí...

Ale ak to tu presadzuje o.i. niekto, kto ani netuší, prečo asi sa chce stavať v Prahe zázemie pre VRT tak, aby príjazd k nemu bol z opačného zhlavia hlavního nádraží než bude zaústenie najpoužívanejšieho smeru VRT, ale aktívne to označuje za nevhodné a nesprávne riešenie, tak sa asi naozaj nie je čomu diviť. [crazy]

Výmenu ZZ nepovažujem za žiadne prihrávanie peňazí niekam. Treba si uvedomiť, že je to zariadenie z 99% po akejkoľvek životnosti, ktoré vyžaduje takmer nepretržitú údržbu a na ktorého obsluhu je nutných 15 ľudí v smene. Je možné, že to ZZ bude zaplatené ešte skôr než dôjde k rozhodnutiu o tom, kde nádražie vlastne bude.
Úterý, 09. srpna 2016 - 19:34:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 805
Registrován: 9-2007
projížděč NAD : Jenže rekonstrukce, která je nedotažená, kde se např. odvod kondenzátu z klimatizace pouští na dlažbu, viz. II.nást., jih. Není zatím ( pokud vím ) instalována síť proti holubům a ti už se zabydleli...
A stánky na peronech? Sorry, ale to je přežitek. Čím dál víc dopravců má občerstvení on board a kdo jede osobákem, může si nakoupit v hale. Pokud tedy zrovna neřádí žloutenka. Tu totiž rozšiřují momentálně ti smradlavci, kteří současné stánky okupují... To, co se děje na 5.peróně, to snad není ani Balkán, to je ještě něco dál...
Úterý, 09. srpna 2016 - 19:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 806
Registrován: 9-2007
ASDF: To, že je třeba vyměnit zz je pravda. A to, že se zaplatí před výběrem varianty je bohužel pravda taktéž, i když velmi smutná.
Suchol
Úterý, 09. srpna 2016 - 23:20:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 5-2016
Asdf: Dnešní zastávky Hl. nádraží jsou přetížené, protože obsluhují městské centrum a zároveň nádraží, ale po modernizaci bude hl.n. obslouženo zastávkami v západní části Nádražní ul. (dnes zmatečně nazvané Nové Sady), takže zatížení obou zastávek bude rovnoměrnější. A když se přisunou zastávky co nejblíž k nové hale (pod kolejištěm), vznikne velký prostor pro rozptyl pěších (tedy "důstojné přednádraží").
Že z dnešního hl.n. pokračuje pěšky do centra minimum lidí, je jen Váš mylný dojem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Suchol.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Suchol.)
Racek
Středa, 10. srpna 2016 - 02:55:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 5-2004
Že z dnešního hl.n. pokračuje pěšky do centra minimum lidí, je jen Váš mylný dojem.
Data jsou lepší než dojmy. V rámci SP ŽUB byl proveden průzkum - z dnešního hl.n. pokračuje 57 % lidí šalinou, 24 % pěšky, zbytek se dělí hlavně mezi trolejbusy a busy (vč. Úzké), minimální podíly mají auta, kola, taxíky.
micek
Středa, 10. srpna 2016 - 10:18:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 11-2015
Už si finančního vlivu zastánců ODSunu na "správný" výsledek lidového hlasování všimla i Česká televize:
Jihomoravský kraj poslal dvě stě tisíc odpůrcům brněnského referenda o nádraží
Cogwheel
Středa, 10. srpna 2016 - 10:54:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4174
Registrován: 1-2012
A Jihočeský kraj jim nepošle nic? [lol]
projížděč NAD
Středa, 10. srpna 2016 - 12:47:09  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Ad "Asdf" = 6830:
Projevujete se jako demagog, s nímž nelze rozumně debatovat, protože není schopen ani (objektivně) posoudit argumenty proti svým umanutě zastávaným postulátům, které považuje za jedině správné, a zároveň prokazujete, že o technologii provozu železnice zjevně víte nanejvýš to, co běžný náhodný cestující - navíc nechápu, proč v debatě o problematice řešení brněnského nádraží nesmyslně odkazujete na koncepci řešení ŽUP, s níž řešení ŽUB vůbec nesouvisí: zřejmě Vám docházejí smysluplné argumenty a možná jste pochopil, že omíláním stále jednoho a téhož tvrzení nedosáhnete úspěchu nejen u odborníků, ale ani u laiků.
Nádraží v odsunuté poloze má samozřejmě i některá pozitiva, ale ta v žádném případě nevyváží jeho hlavní negativum, totiž jeho naprosto zbytečné ohromné vzdálení od centra města a s ním spojenou nutnost využívat MHD i naprostou většinou z těch stávajících cca 24 % cestujících, kteří nyní chodí pěšky, jak to zmiňuje "Racek" ve svém příspěvku č. 1634: zmíněných 24 % totiž vůbec není málo - relevantní podklady sice k dispozici nemám, ale tolik podle mě nedosahuje ani Praha v případě hlavního nádraží, kde přitom za skutečně "těsnou" návaznou dopravu (jakou je brněnská MHD před hlavním nádražím) lze považovat pouze jednou trasu metra. Odsunem nádraží do zátopového území dosáhne Brno jen toho, že úroveň návazné MHD se přiblíží té nevyhovující pražské a výrazně vzroste i počet nutných přestupů v rámci MHD, protože okolo odsunutého nádraží logicky nebude moci být smysluplně vedeno tolik linek MHD využitelných pro přímou cestu bez přestupů, jako je tomu v případě nádraží v poloze současné či v poloze "pod Petrovem" - a to vše bude pro cestující ve VHD znamenat zcela zbytečné ztráty času spojené s prodloužením cestovních dob (se všemi návaznostmi s tím souvisejícími).
"Nádraží pod Petrovem" navíc v případě zřízení nové zastávky označené ve veřejně dostupných materiálech názvem "železniční zastávka Štýřice" umožní i obsluhu další části Brna železnicí (a zvýhodnění "brněnské S-bány"), kterou trať směrovaná do nádraží odsunutého "do bažin" nabídnout ve stejné kvalitě nemůže.
projížděč NAD
Středa, 10. srpna 2016 - 12:47:22  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Ad "Huffnagell" = 805:
Jenže rekonstrukce, která je nedotažená, kde se např. odvod kondenzátu z klimatizace pouští na dlažbu, viz. II.nást., jih. Není zatím ( pokud vím ) instalována síť proti holubům a ti už se zabydleli...
Já jsem nový stav ještě neviděl, protože do Brna či přes Brno jsem už delší dobu neměl cestu, ale nevím, proč tu opravu - obnovu dvou ostrovních nástupišť (možná v "lepším" případě "generální") stále demagogicky nazýváte rekonstrukcí, když to v praxi nebyla žádná "přestavba", ale pouze uvedení dosavadních objektů infrastruktury do podoby aspoň trochu odpovídající současným potřebám: pokud se tam vyskytují Vámi naznačené nedostatky, jsou to ovšem samozřejmě ničím neobhajitelné chyby investora.

A stánky na peronech? Sorry, ale to je přežitek.
To je ale hóóódně hloupý názor - navíc "pletete dojmy s pojmy": přečtete-li si můj příspěvek znovu, třeba pochopíte, že jako o "stáncích na perónech" jsem se zmiňoval v souvislosti s obnovou ostrovních nástupišť, tedy o kioscích přímo na nástupištích a nikoli někde "v place u šturců", byť i ten kiosk u 5. nástupiště má docela příhodnou polohu (a sám při svých cestách do či přes Brno jeho služeb dost často využívám také) - klientela, která se tam stahuje, sice obvykle skutečně není "nic moc", ale je zajímavé, že taková se schází v podstatě jen tam a ne třeba na 1. perónu, kde stále ještě (snad) funguje provozovna se v podstatě stejným sortimentem - a obdobně "bezproblémové" to bylo i na 2. či 3. perónu v době, kdy tam ještě kiosky fungovaly jako "občerstvení". Podstata je jasná: policii (= ať už prvorepublikové, "orgánům VB", nebo nyní PČR) vždy vyhovovalo, když se "galerka" soustřeďovala tam, kde o ní policie měla přehled, a v ostatních lokalitách té "galerce" znepříjemňovala život tak, že se tam problémové osoby neměly důvod zdržovat - v Brně to proto "odnáší" především ten prostor u 5. nástupiště, ale to vůbec neznamená, že by nepříznivá situace rozšířila i na ta ostrovní nástupiště, kdyby tam kiosky s občerstvením fungovaly i nadále.
Osobně jako častý cestující vlakem nabídku občerstvovacích služeb přímo na nástupištích považuji za důležitou a mnohem užitečnější, než nejen třeba ty nelogické "Levné knihy", ale třeba i než budování perónních hran s výškou 550 mm nad TK (zejména jsou-li tam provozovány ve větší míře vozidla s nízkopodlažními vstupy): nástup i výstup do/z vlaku běžný člověk snadno zvládne i u "nízkých" nástupišť, ale nabídka většinou dost předraženého občerstvení ve vlaku je při čekání na vlak na peróně rozhodně k ničemu a riskovat nástup v poslední chvíli do mezitím už zaplněného vlaku v případě čekání v budově, kde nějaké občerstvovací možnosti sice jsou, ale kde navíc ani téměř není kde čekat vsedě, to normální člověk běžně nedělá.
Středa, 10. srpna 2016 - 13:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6833
Registrován: 5-2007
Suchol: Aha a na tie nové zastávky sa tá električka teleportuje... To už fakt nemá cenu. Ale je zaujímavé že nevyvraciate ten zákaz vjazdu motorových vozidiel (a týmpádom zavretie Grandu). Nádražie posunúť ani zaboha, ale autobusák, to už ide bez problémov.

Racek: Ak je to ten prieskum na ktorý sa pamätám, tak ten bol urobený tak, že by som sa nedivil, keby nemalá časť z tých, čo sú vykázaní peši, v skutočnosti pokračovala na Úzkú na autobus...

projížděč NAD: To s tým ŽUP bola len ad personam reakcia na ad personam od p.t. Suchola, s ŽUB to nič nemá. Zmysluplné argumenty mi nedochádzajú, len holt nie som tak vytrvalý v opakovaní toho jednoho vyvráteného. [wink] Že sa niekomu podarilo Vás s jednou jedinou vecou tak vystrašiť je celkom smutné. A rozširovať obsluhu môžete ako chcete, keď na to nádražie pod Petrovom už zakrátko zasa nenapcháte žiadne ďalšie vlaky. Dve pridané prejazdné koľaje sú tragicky málo, kór keď nástupištia zostanú pokrútené ako paragraf a budú spomalovať výpravu vlakov. Nedajbože ešte aby na Praha-Brno vtrhla otvorená konkurencia... A ak som ja demagóg, tak čo je potom preboha ten argument s tou galerkou. A zrovna na mieste kade musí prejsť niekoľko tisíc ľudí denne. Inak stánky na 6m široké nástupište v takto frekventovanej stanici podľa mňa nepatria, príliš obmedzujú v pohybe (do takéhoto uzlu podľa mňa nepatria ani tie 6m nástupištia).

Že by sme mali nádražie bližšie pri centre by bolo pekné, ale čo z toho, keď zakrátko po otvorení znova narazí na kapacitné limity a tentoraz už ho nebude kam rozširovať. Pokiaľ sa podarí zbúrať Tesco (čomu neverím), môžeme sa o tom pobaviť znova, ale za týchto podmienok je výsledný stav nádraží pod Petrovem/v centru natoľko nežiadúci, že ani blízkosť centra to nevyváži.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Bkp
Středa, 10. srpna 2016 - 14:05:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7422
Registrován: 8-2003
Proboha, o jakých kapacitních problémech to tu pořád je řeč?! V dnešní době je nádraží s dominancí průjezdných byť většího města jen průjezdná zastávka o několika hranách...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Středa, 10. srpna 2016 - 14:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6835
Registrován: 5-2007
Bkp: Nie v prípade nádražia v Brne pod Petrovom, ktoré má z jednej strany zaústené dve a z druhej 4, výhľadovo 5, možno aj 6 tratí (a zároveň veškeré odstavovacie zázemie). To průjezdná zastávka nikdy nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Bkp
Středa, 10. srpna 2016 - 14:21:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7423
Registrován: 8-2003
Ale ano, i v Brně (pod Petrovem).
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Středa, 10. srpna 2016 - 14:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6836
Registrován: 5-2007
Bkp: Keď myslíte [happy]
Suchol
Středa, 10. srpna 2016 - 15:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 5-2016
Asdf: Máte malou představivost, električky přijedou k přeloženým zastávkám k nové hale jednoduše po přeložených kolejích. A další zastávky budou pod kolejištěm v prodloužené ose plánovaného "bulváru". Tram. uzel proto bude dostatečně kapacitní i pro nové linky od jihu.
Povrchové kolejiště NvC může mít 12 průjezdných kolejí a hlavně z obou stran mohou být MÚ-přesmyky na zaústěných tratích (na rozdíl od var.A-Řeka, kde východní přesmyk a MÚK s nákladním průtahem nejdou udělat). V efektivní var. NvC proto budou vlaky jezdit přesněji a s větší rezervou kapacity než u var.A, kde se navíc plete nákladní doprava (zároveň omezovaná hustým provozem os. vlaků). O tom, že NvC lze modernizovat za provozu všech 6 dnešních průjezdných kolejí už jsem psal.
Myslím, že v seriózním hodnocení (tedy nikoli v probíhající SP) var.A-Řeka nemá šanci obstát nejen z hlediska služby pro cestující, ale i z hlediska kvality samotného žel. provozu.
Středa, 10. srpna 2016 - 15:51:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6837
Registrován: 5-2007
Suchol: Vo všetkých variantách NvC som tých průjezdných kolejí našiel 8. Ďalšie koľaje sa spomínali vždy jedine za cenu zbúrania Tesca, zbúrania Ameriky, alebo nemožnosti dostatočne narovnať oblúk okolo neho. Ak tam nejaký projektant domaľoval ďalšie 4 koľaje s oblúkom o polomere minimálne 350m (alebo koľko je na to, aby 550mm nástupište nezasahovalo do profilu), bude to plus, ale ten priestor tam príliš nie je, ak sa nemá prestavovať/zbúrať Tesco. Inak sa kapacita Petrova sa vždy doháňala podzemnými nástupišťami (4, 6 niekde aj 8 podzemných nástupíšť, ako hlboko vlastne budú, keď podľa Vás majú byť medzi nimi a povrchovým koľajiskom ešte električky?). Budú na nádraží ukončené, alebo bude snaha s nimi niekde vystúpať do výšky súčasných električkových koľají? O kapacite južného zhlavia rozťahaného nutnosťou niekam narvať vjazd k podzemným nástupištiam (pekne dlhý) by som si tiež nerobil veľké ilúzie (navyše doňho bude zaústených viac tratí ako do východného zhlavia varianty A).

Ale máte pravdu, predstavivosť na to, aký guláš s výškovými úrovňami už ste z toho spravil, asi fakt nemám. A áno, seriózne hodnotenie bude najskôr také, ktoré vyzdvihne práve tú jednu vec, v ktorej je Vami podporovaná varianta lepšia...
Priapos
Středa, 10. srpna 2016 - 16:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 10-2012
projížděč NAD:
"vyhnání nádraží" je samozřejmě neskonalá pitomost: jedním z důležitých důvodů pro něj mohou skutečně být privátní zájmy o šmeliny s pozemky - a nemusí jít jen o pozemky u "ODSunutého" nádraží, ale i o pozemky a objekty právě stávajícího nádraží

Bingo, bingo, bingo! Jde pouze a jenom o všechny ty pozemky.
Suchol
Středa, 10. srpna 2016 - 16:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 5-2016
Asdf: Zkuste si přečíst, co jsem tady už napsal dřív (je to na předchozí straně). Píšu o zcela jiném řešení NvC bez podzemních nástupišť a s dlouhými nástupišti povrchovými v přímé (nic nového, Ing. Nedvěd s tím vyhrál soutěž na hl.n. už skoro před 30 lety). Je to jen doplněno o napojení nových tratí zhruba ve smyslu var.A. Jde tedy o kombinaci jednoduššího napojení nových tratí a nádraží v příznivé poloze pro ty, kterým slouží, tj. v poloze Petrov u Nádražní ulice.
Električky v Nádražní nebudou pod kolejištěm, jak jste si vymyslel, ale těsně před ním (s navazujícím zastřešením, aby lidi nezmokli).

(Příspěvek byl editován uživatelem Suchol.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Suchol.)
Středa, 10. srpna 2016 - 18:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6838
Registrován: 5-2007
Suchol: Ani z toho ale nie je realizovateľných viac než prejazdných 8 koľají bez minimálne stavebných úprav Tesca (s ktorými podľa porovnania obrázkov podľa mňa Ing. arch. Myslivec v rámci dopracovania počíta, dosť ho totiž skrátil [coze]).

Suchol:
"A další zastávky budou pod kolejištěm"
vs.
Suchol:
"Električky v Nádražní nebudou pod kolejištěm"

Tak kde teda budú, a budú tam tie električky končiť, alebo budú pokračovať niekam ďalej smer centrum?
Středa, 10. srpna 2016 - 18:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 9-2005
Nástupní hrany v přímé jsou oblíbenou mantrou odsunovačů. HBf. v Kolíně by kvůli tomu taky určitě rádi odsunuli. Bourat se nemusí ani Tesco, ani Amerika.

Kapacitu šalingradského HBf. může vyřešit SJKD, ale to by na něm musel kraj začít něco dělat.

Řešení MÚ přesmyky je elegentní a taky špóruje kapacitu. Na novém vídeňském HBf. něco takového funguje. U nás by se takto dala řešit střelická štreka a přeroffka/ vlára.

Taky nechápu, proč by se měl na Nádražní vyloučit IAD včetně busů ve směru Nové sady - Benešova/viadukt. Žádné korso na Nádražní nikdy nebude, tak čemu by takové opatření prospělo?!
Suchol
Středa, 10. srpna 2016 - 19:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 5-2016
Asdf: Ing.Nedvěd má krajní kolej na mostě přes nízké nároží Tesca, což je technicky proveditelné (nic neboural).
Přisunuté zastávky v Nádražní jsou napojeny nejen z jedné strany od Masarykovy, ale i z druhé strany z Husovy, Hybešovy, Nových sadů a "Bulváru". Pod kolejištěm je zastávka pro směry "Bulvár"-Husova/Hybešova, které nepovedou po Nádražní.

Goldfinger: Přinejmenším směr N.sady - Benešova by neměl před nádražím překážet, když je možné objet Úzkou a most přes Křenovou by se měl při modernizaci zvednout.
Středa, 10. srpna 2016 - 20:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 807
Registrován: 9-2007
Projížděč NAD: Nazývám tuto činnost rekonstrukcí, protože se nehodlám zaplétat do slovíčkaření. No a k těm stánkům. Stánek na 1. peróně je obklopen stejně divnými lidmi, jako na 5.nást., i když ne v takové míře. Projíždějte Brnem někdy večer a uzříte netušené... Chtěl byste stánky na každém peronu. Ok, najdete podnikatele, který je bude provozovat? Proč myslíte, že stánky bývalé na těch místech skončily? Jaký tam byl asi obrat? Jedna z mála věcí, co se mi teď na 2. nást. líbí, je právě absence toho odporného "stánku".
ASDF: Váš příspěvek 6883 bych lépe nenapsal, díky za něj !!!
Bkp: zkuste se zeptat výpravčích, co pořád mají s kapacitními problémy. Třeba budou mít dobrou náladu a neublíží vám...
Suchol: Vaše formulace "jednoduše přeložené koleje" by se dala použít na odsunuté nádraží, ne? Tam by se taky jednoduše přeložily koleje. Jak je to všechno na netu jednoduché...

Prosím, zapomeňte na bourání Tesca. Nebo si opravdu myslíte, že to někdo té firmě zaplatí? Budovu, ušlý zisk... Kolik lidí v Tescu, vy lidumilové, starající se o kroky navíc z Rosické, tam přijde o práci?
Zákaz vjezdu aut před nádraží? Kudy budou jezdit všechna obslužná vozidla? Technici různých firem, zásobování...
A nakonec priapos: O pozemky jde jistě. Zhodnocení jedněm, znehodnocení druhým. A naopak...
Středa, 10. srpna 2016 - 21:04:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6839
Registrován: 5-2007
Goldfinger: Búrať sa nemusí, ani upravovať, ale potom nebudú koľaje.

A IAD vrátane busov je podľa mňa nutné vylúčiť (a nerozporujú to tu zjavne ani zástancovia nádraží v centru) preto, že sa tam tí ľudia už jednoducho nezmestia. Prejazd IAD a autobusov vyžaduje umiestnenie bariér, ktoré natláčajú ľudí na jedno miesto a dochádza k preplňovaniu nástupíšť električiek, atď. Takže by tie nástupištia (keď už nie stred kvôli podchodom, tak aspoň tie krajné) potrebovali rozšíriť. Také kacírske nápady ako predĺžiť tie nástupištia aspoň na 3 súpravy radšej ani neuvažovať. Prípadné posunutie k Novým Sadom pritom prakticky nepomôže, pretože ak nie je žiadúce posilovať dopravu cez Náměstí Svobody, musí beztak drvivá väčšina spojov prejsť obidvoma zastávkami. Druhá varianta je to čo píše Suchol ale to vyžaduje zvýšenie koľajiska aspoň o meter.

Suchol: Čo sa toho návrhu týka, tak ja naozaj robenie mostu nad zníženou časťou Tesca nepovažujem príliš za realizovateľnú (nie som odborník, ale zažil som počítanie stavebnej úpravy konštrukcie vedľa frekventovanej cesty, tak si ani nedokážem predstaviť čo by robil statik, keby mal posúdiť či ide postaviť tesne nad hentaký barák železničný most), druhá pripomienka je, že to celé bude zrejme vyžadovať zdvihnutie koľajiska minimálne o meter (predpokladám tiež v súvislosti s Vašou poznámkou o zvýšení mostu cez Křenovú, tam tomu tiež tak meter chýba) čo pri stúpaní 2%-3% znamená nejakých 30-50m stúpania. A to sa tam nedá nabrať na bezvýhybkovom úseku zhlavia, takže sa to celé dosť bije s myšlienkou na rekonštrukciu za neustálej prevádzky aspoň 6 koľají (na oboch stranách by bolo podľa mňa nutné vybagrovať kus zhlavia ak severné rovno nie celé). A nebije sa to s pamiatkovou ochranou onoho mostu cez Křenovú?

A ešte poznámka: Leze to z Vás ako z chlpatej deky. Keby ste hneď povedali, že to "zcela jiné řešení" je len oprášenie toho zavrhnutého od Ing. Nedvěda, ušetrili by sme si kopu riadkov. A ked už sme pri tom, za akých okolností vtedy teda vzniklo v rámci NvC to podzemné nádražie? Nikdy som po tom nepátral, ale teraz keď sa vraciame k tomu pôvodnému, by ma to zaujímalo.
Suchol
Středa, 10. srpna 2016 - 22:27:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 5-2016
Asdf: Konečně trochu věcný příspěvek. Bourat Tesco ani M.Ameriku se nemusí (ani ji podchytávat) a přesto se tam modernizované kolejiště s 12 průjezdnými vejde, dlouhá nástupiště jsou přitom skoro celá v přímé (asi bych to nepsal, kdyby to nebylo prověřené v M 1:1000).
Dobře jste postřehl, že je třeba kolejiště z různých důvodů zvednout - je to mezi vjezdem do býv. uhelného nádraží a Kolištěm, kde bude nový 2k-most (vpravo). Nebudu to tady popisovat, zkuste si představit, že to za provozu postupně jde (první nová kolej je půdorysně mimo dnešní 6.).
Koncepce Ing.Nedvěda byla zavržena (nebyla zařazena v r.91 jako var.D), aby se mohl dále prosazovat odsun. Návrh podzemního vjezdu od Prahy se mi napřed ohromně líbil, ale postupně u mě převážily jeho nevýhody. Jak vznikl, si pátrejte sám.

Huffnagell: Řeč byla o průjezdu N.Sady-Benešova, zásobovací příjezd ke stávajícímu nádraží jistě zůstane zachován - a v budoucnu nemusí být soutěskou u pošty.
Priapos
Středa, 10. srpna 2016 - 23:15:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 10-2012
Huffnagell:
"O pozemky jde jistě. Zhodnocení jedněm, znehodnocení druhým. A naopak..."

Žádné naopak. Pokud odsun nebude, nezhodnotí se nic, to je logické. Pokud ale ano, zhodnotí se jak ty pozemky, na které se bude přesunovat tak i ty, které se pak v centru města uvolní. A jelikož jde o velké peníze, tak proto je zde ta super enormní snaha o odsun. A o tom to celé je, proto argumenty proti odsunu jsou cíleně bagatelizovány.
Practicus
Čtvrtek, 11. srpna 2016 - 02:40:40  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
mě v současné době vadí, že si někteří účastníci silničního provozu dělají z 1. peronu dálnici

- nejde o ty dodávky, který tam jsou z důvodu toho zásobování, ale o ty osobní auta, který tam nemaj co dělat
Bkp
Čtvrtek, 11. srpna 2016 - 11:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7424
Registrován: 8-2003
Huffnagell:
"Bkp: zkuste se zeptat výpravčích, co pořád mají s kapacitními problémy. Třeba budou mít dobrou náladu a neublíží vám... "

Mě je úplně jedno, jaké jsou v současné době v ČR k dispozici technologie, či jak s nimi kdo umí/chce zacházet. Já řeším to, co je možné. Jestli k tomu jsou potřeba zahraniční technologie, tak ať jsou dovezeny. Jestli k tomu jsou potřeba jiné předpisy, tak ať jsou upraveny, jestli je k tomu potřeba jinak fungující personál, tak ať je vyměněný, nebo přeučený.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Neděle, 14. srpna 2016 - 17:03:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 2-2011
Bkp:
Mě je úplně jedno, jaké jsou v současné době v ČR k dispozici technologie, či jak s nimi kdo umí/chce zacházet. Já řeším to, co je možné. Jestli k tomu jsou potřeba zahraniční technologie, tak ať jsou dovezeny. Jestli k tomu jsou potřeba jiné předpisy, tak ať jsou upraveny, jestli je k tomu potřeba jinak fungující personál, tak ať je vyměněný, nebo přeučený.

Do kamene tesat !!! [ok][ok]
Practicus
Pondělí, 15. srpna 2016 - 16:08:13  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Zdenek102, Bkp - vy dva si to představujete, jak hurvínek válku, zákony fyziky jsou jen jedny a ty platěj pro každýho, bez vyjímky
Pondělí, 15. srpna 2016 - 18:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 3-2005
Neodsunoví umělci ještě neřekli jak by dle nich byly k Americe nataženy koleje od Přerova a Vlára..
Pondělí, 15. srpna 2016 - 20:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6861
Registrován: 5-2007
V rámci neodsunovej varianty by sa mali autori zamyslieť nad tým, alebo sa aspoň pokúsiť popasovať s tým, že by sa poriešili aspoň 2 koľaje zo Slatiny smer severné zhlavie (akože teda to bude svinsky ťažké, miesto tam proste neni). Inak tomu južnému zhlaviu nepomôžu ani zahraničné technológie od Bkp a akékoľvek ich zaklínanie sa nepriepustnosťou severného zhlavia nádražia pri rieke bude stále vyznievať dosť pokrytecky...

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)