Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 19. 11. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 19. 11. 2016

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 02. října 2016 - 19:43:00  
Neregistrovaný host
89.176.210.4
Včera večer jsem jel lůžkovým vozem společnosti ZSK z Popradu do Prahy. Když pominu, že ty lůžka jsou staré tipnu si cca 30 let.....
Prostě překvapilo mě, že se ještě nasazují vozy s WC ze kterého jde všechno přímo na koleje(aspoň to tak vypadá)....

J.
Jirka_E
Neděle, 02. října 2016 - 22:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 465
Registrován: 6-2015
J.H.:
"Prostě překvapilo mě, že se ještě nasazují vozy s WC ze kterého jde všechno přímo na koleje(aspoň to tak vypadá)...."
A že se jich ještě nasazuje..
Vítejte v DOBĚ INTERNETOVÉ.
Pondělí, 03. října 2016 - 06:20:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2804
Registrován: 9-2007
S začátkem týdne jsem se konečně dostal k tomu uveřejnit své zážitky z jídelních a ubytovacích vozů za uplynulé období kam až sahá můj archiv fotek, jež se vzhledem ke ztrátám dat a lepším notebookům mění zhruba co půl roku. [biggrin]

Jako první načnu Polsko, zemi s poměrně rozsáhlou železniční sítí a stále širokou nabídkou v oblasti gastronomických a ubytovacích služeb ve vlacích.

Oproti dřívějšku jsou novinkou jídelní vozy v jednotkách Dart a Flirt, které nabízí zúženou nabídku jídel oproti klasickým velkým hospodám na vlacích EC a EIC. Jednotky jsou nasazeny na různých relacích přes celé Polsko, např. Białystok - Warszawa - Wrocław - Jelenia Góra, Warszawa - Bydgószcz, Kraków - Warszawa - Ołsztyn nebo Warszawa - Katowice - Bielsko-Biała. Díky tomu tak Polsko potkala gastronomická renesance a relace, kam se jídelní vůz podíval třeba jen jednou denně, jsou najednou obsluhovány vlaky s bistrovozy každé dvě hodiny. Mezi jednotky pak patří i "Pendolína" řady ED250, které disponují něčím prapodivným (bufetem?), jelikož se preferuje servírování jídla na místo a jídelna jako taková obsahuje pouze stoly s místem ke stání. Nabídku v těchto vlacích však neznám.

Zúžená nabídka, bohužel, platí i pro rekonstruované jídeláky řady WRnouz, nichž mají PKPIC celkem 30 kousků a nasazovány jsou především na IC vlacích Przemyśl - Kraków - Katowice - Wrocław - Poznań - Szczecin a Wrocław - Poznań - Bydgószcz - Gdynia s několika výjimkami (IC Przemyśl - Jelenia Góra nebo Kraków - Wrocław - Poznań - Piła - Kołobrzeg/Słupsk). Ty vznikaly od roku 2012 až doposud rekonstrukcí ze starších jídelních vozů řady WRo/WRou a zbylé vozy pak byly odstaveny, ačkoliv to vydrželo zhruba do května letošního roku, kdy se opět na některé vlaky začaly nasazovat, byť už snad jen dočasně.

Dále polské dráhy disponují již plně modernizovanou sérií jídelních vozů řady WRmnouz z Bautzenu (obdoba našeho WRm, akorát bez zbytečného baru a s podovzky GP200), které bývají nasazovány na mezinárodní výkony do Berlína a Vídně a na řadu vnitrovýkonů typu Gdynia - Warszawa - Kraków nebo Warszawa - Wrocław, přesněji na vlaky EIC, které doplňují vlaky EIC-Premium, vedené jednotkou řady ED250 ("pendolíno"). Nabídka v nich je daleko širší, než ve vozech WRnouz nebo v jednotkách, ačkoliv vybavení je snad stejné, nejspíše jde jen o jakési udržení vyššího standardu oproti omezené nabídce, čítající jen to nejžádanější.

Širší nabídka gastronomie je pak i k dispozici i v jídelních vozech WRmnouz typu 407A, jež byly vyrobeny teprve v roce 2012 a bývají nasazovány výhradně na vlaky Warszawa - Szczecin, stejně tak i na jídelní vozy typu Z1AWR, které bývají řazeny do vlaku Moskva - Warszawa - Paris a nebo Moskva - Warszawa - Nice.

Za zmínku pak ještě stojí jediné polské bistrovozy řady BRmnouz, kterých mají PKPIC celkem 3 vozy a ty jsou od letoška nahodile nasazovány na vlaky EIC, převážně relace Warszawa - Zakopane. Mají celkem xx míst k sezení, což je zhruba stejně, jako mají naše WRmee816 (!!!) a do toho ještě tři oddíly pro celkem 18 cestujících. Mimo jiné se objevovaly na vlaku EN Jan Kiepura mezi Varšavou a Berlínem, po zrušení jídelního vozu, který byl v tomto vlaku řazen v celé trase.


Já je v poslední době navštívil hned dvakrát, poprvé před týdnem a podruhé předevčírem. [proud] Poprvé šlo o jídelní vůz na vlaku EC 105 Sobieski, kdy jsem si v Přerově objednal klobásu a pivo, která mi byla donesena v Otrokovicích a mezi Hodonínem a Břeclaví jsem stihl ještě szarlotku, jablečný dortík.




Na prvním snímku se nachází kiełbasa biała s chrzanem. V ošatce s pečivem byly dvakrát dva chleby a máslo, klobásy jsou tedy dvě a křenu je také dostatek. Jako předkrm docela dobrý. [happy]
Na druhém snímku pak je zmíněná szarlotka, která byla na můj vkus šíleně studená, ale výborná. Zkrátka jablečný koláč.
Na zbylých snímcích pak je nabídka. Ta je opravdu široká, což je skvělé, jen ty ceny jsou oproti vnitronabídce podstatně vyšší. Stejné menu je pak k dispozici i ve vlaku, já jel našel na Metropolu ve voze Berlín - Drážďany, který je tvořen polskou soupravou a tohle tam nejspíš zůstalo ještě z cesty Varšava - Berlín, kdy byl vlak veden i s jídelním vozem.

Podruhé jsem služeb jídelního vozu využil na vlacích IC 16102 v podobě Dartu a poté na IC 38102, kdy už šlo o rekonstrukci WRnouz. Vzhledem k tomu, že jsem cestoval ráno, jsem dostal chuť na polskou snídani, čítající míchaná vejce s cibulí a šunkou a rajčata. Objednávka tohoto jídla trvala dlouho, protože kombinace jídelního vozu na nové relaci a nízkých cen měla za následek dlouhé fronty a nekonečné obsazení šesti míst, které jsou vyjma pultu k dispozici strávníkům. Objednávky jsem se po čase dočkal a míchaná vejce byly vynikající, s cibulí jsem je ještě neměl, ale chutnala mi daleko více, než bez ní. Pivo, které jsme pak měli ([proud]) bylo pouze lahvové, avšak nabídka Źywce byla velká, k dispozici bylo jak klasické, tak tmavé či pšeničné pivo, samozřejmě i bez alkoholu. Menu nikde neměli, pouze jeden nabídkový list, jež byl k nalezení na pultu, viz foto.
Další návštěva jídelního vozu pak byla zhruba za tři hodiny na vlaku Kraków - Kołobrzeg, kde jsme si mezi Poznaní a Piłou dal oběd. Nabídka byla opět stejná, daleko menší, než ve WRmnouzech, avšak cenově příznivá. Z hlavních jídel byly k dispozici nějaké bramboráky a kuřecí či vepřový řízek. Zatímco kolega zvolil kuřecí řízek, já si dal vepřový a trochu kuřecího jsem mu pak stejně ujedl. [proud] Kuřecí řízek byl přírodní, avšak kořeněný, zatímco vepřový byl v klasickém trojobalu a s okurkou. Vše bylo čerstvě uvařeno a usmaženo. [happy]




Na prvním snímku se nachází omezená nabídka. Ačkoliv je stále ještě docela široká, oproti nabídce ve WRmnouzu zde chybí dost hlavních jídel, na druhou stranu, sklad v jednotkách velký není a nabídka je tak omezena jen na to nejžádanější.
Na druhém snímku je snídaně. Vynikající!
Na třetím snímku, za jehož kvalitu se omlouvám, jde vidět kuřecí řízek s bramborami a zelným salátkem.
Na posledním snímku se pak nachází můj vepřový řízek, prozměnu s okurkou, protože je možnost výběru přílohy mezi okurkou, zelným salátkem či ledovým salátem.

Zatímco ve WRmnouzu jsem dostal pokrmy na porcelánu, na vnitrovýkonech jsem je pak dostal na papírovém talíři. Celkový dojem byl skvělý, líbí se mi především, že v nabídce jsou jednotná jídla i jídla dle denního menu, které je normálně v ceníku. Negativní jsou snad jen vyšší ceny v širší nabídce, která jezdí i do Čech, jinak není co vytknout. WARS se mění, snaží se a jde to opravdu vidět - nabídka jídel je daleko širší, velmi obsáhlá a v širší nabídce jídelních vozů na vlacích EC/EIC je tak celkem sedm hlavních jídel, tři saláty, tři polévky,... zkrátka, jídelní vozy PKPIC určitě stojí za návštěvu. [happy]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Středa, 05. října 2016 - 19:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 2-2005
Vantju: pěkný článek, Poláci jsou fajn[jidlo]
Pátek, 07. října 2016 - 11:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2563
Registrován: 8-2010
Omeleta v Pendolinu překvapila množstvím pečiva [jidlo][ok]

Pátek, 07. října 2016 - 12:52:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 5-2010
Celkový dojem byl skvělý, líbí se mi především, že v nabídce jsou jednotná jídla i jídla dle denního menu, které je normálně v ceníku.
To jste mi připomněl moji cestu letos v srpnu z Polska Sobieskim. Řekl jsem si, že otestuji jídelák, obsluha teda trochu netečná, objednat jsem si musel přímo u obsluhy, v každém případě mne potěšilo menu v češtině :-)

nocni spoje
Sobota, 08. října 2016 - 08:23:22  
Neregistrovaný host
77.48.31.3
Myslíte, že je reálné, aby ČD provozovali lůžko/lehátko do Benátek, když už bude jezdit večerní Ex do Lince a vozit Curych?
dvx
Sobota, 08. října 2016 - 08:53:30  
Neregistrovaný host
194.228.169.254
nocni spoje: Vzhledem k velmi nízkým cenám letenek na této relaci si myslím, že to reálné není.
dvx
Sobota, 08. října 2016 - 09:19:27  
Neregistrovaný host
194.228.169.254
Když už zavádět nové relace, tak smysl by měly:

sezóně Praha - Jesenice - Ljubljana - Zagreb/Rijeka.

Je zde ovšem problém, že EN Lisinski jede moc brzy, takže by se vazba nestíhala a příjezd do Jesenice a Lesce by byl moc brzy (a že tato oblast má mezi českými turisty velkou oblibu), ale i tak by se vozy asi naplnily cestujícími do dalších destinací.

celoročně Praha - Innsbruck - Brennero - Bolzano - Verona - ukončení těžko říci jestli Milano nebo Firenze, spíše bych se přikláněl k druhé variantě. Opět ale neexistují návaznosti, takže se jedná o sci-fi.
Sobota, 08. října 2016 - 10:12:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 682
Registrován: 11-2004
Polske jidelni vozy na EC102/103/104/105 navstevuji casto a rad. Pokud clovek jede z Vidne, tak to dokonce vyjde levneji se najist ve vlaku nez si davat neco na nadrazi. Bohuzel zrovna vcera mi zkazili radost, protoze na EC102 jidelni vuz mimoradne nejel (taky chybela jedna dvojka, takze bylo az do Breclavi, kde se pripojuji dalzi vozy, pekne plno).
Neděle, 09. října 2016 - 18:52:07  
Neregistrovaný host
89.176.210.4
Chlapi, nevíte náhodou někdo v jakém roce cca se naposledy vyráběly vagony (lůžka,lehátka) s WC kdy jde všechno ještě přímo na koleje....?
Případně kolik jich ještě provozují ČD....?

Díky
Jirka_E
Neděle, 09. října 2016 - 19:47:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 473
Registrován: 6-2015
J.H.: Tak z lůžkových už jsou to snad jen WLABy, konkrétně WLAB822 (1985). Ty už jsou provozované jen jako posily, alespoň ty ČD. Z lehátkových jsou to Bcmz834 vyrobené 1981, rekonstruované v letech 2004-2010. Ty jsou pravidelně nasazovány a je jich v provozu devět. Když je řeč o těch, které jsou ještě k zahlédnutí v provozu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jirka_E.)
Vítejte v DOBĚ INTERNETOVÉ.
Pondělí, 10. října 2016 - 09:05:26  
Neregistrovaný host
90.178.3.142
Lehátka Bc s hnojníkem jsou z roku 1984. Ale v provozu již asi nebudou i když jich pár na ONJ stojí.
Pondělí, 10. října 2016 - 20:26:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1848
Registrován: 9-2003
RŠ - poslední čtyři kusy jsou v záloze, zbytek je zrušen.
EN Metropol
Úterý, 18. října 2016 - 19:48:48  
Neregistrovaný host
77.48.31.3
Pánové, netušíte jak jezdí obsazené lehátko z Budapesti do Prahy?
dopravak79
Neděle, 23. října 2016 - 23:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 5-2013
EN Metropol: Směrem tam každopádně o mnoho více, než nazpět, ale i díky tomu, že stále jezdí posilové lůžko 363. To bývá většinou plné především díky kategorii double. A i na lehátku nyní po sezoně spíše převládá lůžková klientela (do 3 osob skupiny) a cestující ve směru SK-Praha, díky výhodné rezervaci (T4/T6:9/6 eur).
Jirka_E: České WLAB zastihneš aktuálně stále na Praha-Zvolen (369),ale i na Praha-Humenné(362),oboje většinou na jednom pořadí.
dopravak79
Pondělí, 24. října 2016 - 00:07:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 5-2013
Blíží se nový GVD, tak jen tři fota na zkrácení doby, než se dozvíme, co čeká noční (lůžkovou/lehátkovou) dopravu především v následujícím roce..
Pondělí, 24. října 2016 - 17:46:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5052
Registrován: 6-2010
Kromě stávajících relací by mělo jezdit lůžko Cheb-Plzeň-Praha-Košice, Brno-Zvolen-Prešov, Praha-Tábor-Zurich. Zvolen by se měl omezit na víkend.

A i na lehátku nyní po sezoně spíše převládá lůžková klientela (do 3 osob skupiny) a cestující ve směru SK-Praha, díky výhodné rezervaci (T4/T6:9/6 eur). Platí tyto ceny i při cestě Praha-SK?
Pondělí, 24. října 2016 - 18:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 918
Registrován: 3-2011
dopravak79: na Humenné (442/443) chodia WLAB(mee) ZSSK. Z vozňov ČD tam su len Bmz a Bdmpe.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pondělí, 24. října 2016 - 21:55:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 9-2007
Troufám si tvrdit, že dopravak79 je v tomto ohledu zainteresovanější. [wink] Autovůz Praha - Humenné je dlouhodobě obsazován nafťákem Českých drah. Tady někdy v únoru, kdy se sešla dvojice nafťáků na Slovakii, jeden do Bystrice a druhý do Humenného. [happy]


NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Úterý, 25. října 2016 - 12:41:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 2-2005
Tom754: to chebské bude až do Humenného.
nocni spoje
Úterý, 25. října 2016 - 13:09:49  
Neregistrovaný host
93.153.29.181
Od změny GVD by mělo WLAB jezdit do Zvolena pravidelně. Neplánuje se náhodou opětovné zavedení lehátka/lůžka z Košic do Budějovic?

to chebské bude až do Humenného
Po zrušení Excelsioru jezdí lůžkové vozy na západ ČR poměrně pozdě. Nebylo by lepší tyto vozy trasovat na Metropol, aby byly v cíli dříve?
nocni spoje
Úterý, 25. října 2016 - 13:15:57  
Neregistrovaný host
93.153.29.181
ČD by měly také provozovat více lehátka na Slovensko. Na obsazenosti Regiojetu jde vidět, že lehátka jsou ve větší oblibě, hlavně proto, že jsou cenově přijatelnější. Ceny ZSSK ve vnitrostátní dopravě jsou taky cenově přijatelnější (vlaky Zemplín a Polana).

Pořád se mluví jak jsou noční vlaky ztrátové, ale udělat něco pro jejich oživení, tak to ne [sad] Vždyť Regiojet dokáže svůj vlak pěkně prodat.
Dnešní noční spoje do Popradu taky přijíždí poměrně brzy a v krátkém intervalu. Stálo by zvážení jezdit z Prahy v 22:00 a 0:00
Mladějov
Úterý, 25. října 2016 - 13:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8922
Registrován: 3-2007
Tak snad je hlavní, že lidi jedou vlakem, a ne třeba autem, ne ?
Jestli jedou s ČD, Jančurou nebo Vančurou vám přece může být jedno.

KE-ČB se neplánuje, na Metropolu není zvláště v létě již kapacita.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 25. října 2016 - 18:23:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5053
Registrován: 6-2010
V létě by se ale dle mého názoru zase vyplatil Excelsior...
Úterý, 25. října 2016 - 22:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 11-2011
Omlouvám se za stupidní dotaz, ale je možné si v eShopu ČD koupit lístek na lehátko/lůžko z ČR do Slovenska a vybrat si přesné místo (nebo alespoň pozici lůžka) a normálně zaplatit?
Jančuru nemám rád a jeho vlakům nevěřím (z hlediska údržby a tréninku personálu pro krizové situace), ale v tomto případě bych jel s ním čistě z důvodu, že nákup lístku je u něj snadný. Jak je to u ČD?
Mladějov
Úterý, 25. října 2016 - 22:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8935
Registrován: 3-2007
V éšopu pozici lůžka (dole, střed, nahoře) lze, přesné místo zatím nikoli, leda pokusem. Ale není problém to místo (číslo) požadovat v pokladně.

Nakonec, vždyť si to můžete nanečisto zkusit, vidíte tam i už prodaná místa (červeně).

Jančura nemá lůžka, jen lehátka (kterým chytře říká "spací vozy").

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 26. října 2016 - 00:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2808
Registrován: 9-2007
Excelsior, Amicus, Silesia... kapacity jsou vyčerpané a posilovat už není kam, ačkoliv poptávka, v létě, je. Vždyť relace Praha - Budapešť je pravidelně vyprodávána x dní/týdnů dopředu od Velikonoc až doposud. Krakov totéž, lehátko či posilové lůžko jezdící denně navíc by se přes sezónu uživilo, ale už ho prostě není kam dát. Přitom PKPIC si mohlo dovolit posílit Silesii, od letoška už jezdí sedačky z Krakova nejen do Prahy, ale i do Vídně a Budapešti, kam navíc přes prázdniny jezdí další lehátko navíc. Metropol je v Budapešti naopak dost pozdě, resp. odjíždí příliš brzy a Excelsior jakožto univerzální vlak pro noční cesty skrz ČR jsou prostě nutností k tomu, aby noční doprava v rámci ČR zase začala za něco stát.

Naopak, zda jste si všimli, Zvolen už bude jezdit jen od pátku do neděle.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
dopravak79
Čtvrtek, 27. října 2016 - 02:15:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 5-2013
Zdravím a pár postřehů a odpovědí.. :-)
FERO: záleží, jakou (v jaké části jízdy)443 myslíš. Protože mnou naposledy zachycený WLAB822 byl tuším 51 54 70-40 215-4 a jel na 362 v sobotu 22.10. Ta jak známo jede z Prahy na 445 (na konci vlaku)a na Bohemii se přesouvá až v Bohumíně, po odpojení vozů do Krakowa. Na Slovakii je občas přenafťákováno, z ČD vozů tam aktuálně jezdí na 369 v jednom pořadí WLABmee a na druhém WLAB822 51 54 70-40 214-7.
TOM754: Tyto ceny za lehátkové rezervace platí při vnitrostátní přepravě a relaci ČR-SK (SK-ČR).

Kdo bude jezdit to lůžko Cheb-Plzeň-Praha-..? Či to bude na úkor současného přes Ústí? Je mi líto omezení Praha-BB/Zvolen, bohužel se postupně dělalo vše možné pro jeho co nejmenší atraktivitu (jízdní/čekací doby, většinou pouze WLAB-y), přitom potenciál tam rozhodně je..
Čtvrtek, 27. října 2016 - 04:20:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 2-2005
dopravak79: Ústí zůstane WLABmee ZSSK se servisem WGSKE, přes Plzeň bude WLABmee823 PHA se servisem taktéž slovenským.
dopravak79
Čtvrtek, 27. října 2016 - 17:05:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2013
Rikin: To bude zase nějaký temelín zapůjčen Slovákům? Jak vidno, východní sousedé zkoušejí od nového GVD další směry poměrně ve velkém, škoda na chybějící podobné novinky i přímo z Prahy..
dopravak79
Čtvrtek, 27. října 2016 - 17:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2013
Banská Bystrica, léto 2016

Čtvrtek, 27. října 2016 - 18:04:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 887
Registrován: 6-2002
dopravak79:

Je do Zvolena celotýdenně potenciál i pro platící klientelu nebo jen režijky ?

A kam dál byste chtěl z Prahy jezdit ? Ono už pomalu není s čím. Uvědomte si, že zůstalo 21 WL vozů a 9 Bc. S tím se díra do světa neudělá.
dopravak79
Čtvrtek, 27. října 2016 - 19:05:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2013
Kubze: Není bezdůvodná obava si přiznat, že po takovém omezení jízdy na tři dny v týdnu a opět stálé nasazení WLAB lůžka bude otázka trvalého zrušení pouze otázkou času.. Nemluva o tom, že stanice Sliač a cílová Zvolen v letošním GVD již potlačeny jsou. Protože přijet ráno do B.Bystrice, tam být na 2h odstaven (v prac.dny 90min.)a až poté se dopravit na os.vlaku do cíle cesty je skutečně nezajímavé. Cesta do Prahy pak začíná až v BB, aby po 90 min.jízdy následovala 3h odstávka v Žilině a spolu se stáním v Bohumíně a Přerovem to dává jízdu dlouhou 559km za 11h04min.. Potenciál určitě je, režijek je rozhodně méně než pravidelných cestujících s IN kartou. Ale nechci zde psát statě co bych navrhoval (s křížkem po funuse), pokud zde není potřebný marketing a místo propagace se po loňské jízdní době letos omezí dny jízdy... Nové lůžko Cheb-Plzeň-Praha..-Slovensko má být obsazeno WLAB823 ČD se slovenským personálem, to nesvědčí o nedostatku vozů, spíše o neschopnosti je využít lépe pod vlastním logem..
Čtvrtek, 27. října 2016 - 19:19:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5055
Registrován: 6-2010
Já myslím, že do BB by klidně lůžko mohlo přijíždět o hodinu později a "ihned" pokračovat na Os do Zvolena.
Potenciál by mohl být i v lehátku (lůžku) ...- Bratislava-Praha-Cheb

Pro relaci do Chebu by to chtělo Excelsiora, aby lůžka nepřijížděla do cíle na oběd, příp. Metropolem.
Čtvrtek, 27. října 2016 - 20:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 543
Registrován: 2-2005
dopravak79: zapůjčení asi ne, budou v pražském oběhu. Jen servisovat to bude WGSKE. Jinak od sousedů bude jezdit lůžko Košice - Wien Hbf - Košice s WLABmee62 a to Brno z/do Prešova (v Brně to přivěsí na Strelu, tak z Prahy žádný problém [lol]
Čtvrtek, 27. října 2016 - 20:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5056
Registrován: 6-2010
Nebylo by lepší, aby lůžko z Brna jezdilo přes Bohumín a pod Tatrama?
dopravak79
Pátek, 28. října 2016 - 01:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 5-2013
Rikin: Kolik tedy mají WLABmee sousedé? Já jich osobně poznal většinu a vzhledem k tomu, že takto rozšiřují záběr a českých 21 WL je dle Kubzeho málo, aby se cokoliv rozšiřovalo u nás, se pak bojím, že během roku bude velmi často místo WLABmee62 vidět spíše opět klasický WLAB.. Jaký je vlastně důvod, že to bude servisovat WGSKE? Temelín tedy na Zvolenu končí evidentně i pro změnu priorit a se ZV/BB se již moc nepočítá..
Pátek, 28. října 2016 - 05:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 545
Registrován: 2-2005
WLABmee 62 56 71-90 001-010 byly první ze 100ks série pro RŽD, jež bývalé ŽSR pořídily v letech 94-95. Deponované byly v tehdejší pobočce Wagon Slovakia a.s. Bratislava (logo místo zelené "packy" bylo žluté), jež měla sídlo na hlavnej stanici a nasazovali je mj. i do Chebu. Myslím si, že je to nejlepší lůžkový vůz, kam se hrabe WLABmz jak ČD tak i DB. V roce 2007 pořídili od Litevských železnic 4 vozy 62 56 07-90 601-4, ty byli v nátěru "DB" a v majetku Wagon Travel (proto 07) a ZSSK je měli v nájmu. Dalších snad 30 vozů pořídily v loňském a letošním roce od RŽD, jež se staly přebytečnými v dodávce "Siemensů" WLABmz, které se symbolicky také jednou v týdnu v Chebu objeví. Aniž bych byl jakkoli zaujatý proti klasickému WLAB (měl jsem tu čest letos do Zvolena) tak snad už jako nostalgie. Ale vesele jezdí dál.
Se servisem to je jednoduché: vezměte Prahu, která je "na cestě" a Košice (resp. Prešov, která jsou na konci... My dáme vozy, vy posádku a všichni budou spokojení.
V minulých letech, když jezdil kurz Cheb - Zvolen (s WLAB dom. st. Cheb!!!) muselo JLV střídat posádky komplikovaně v Praze "na ose". A jak je známo zaměstnanci jsou náklady (které u sousedů asi tak dalece neřeší, i když franšízy jsou tam dávno, úroveň v restauračních službách je stále velká). Ono Slovensko má výhodu, že dvě velká města jsou na každém konci, proto si mohou dovolit noční "spací" vlak jako vnitrostátní a zájem stále je.
Pátek, 28. října 2016 - 05:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 546
Registrován: 2-2005
Tom754: mě se to přes tu Bratislavu zdá zajímavější. Z Brna do Tater je asi "na noc" zbytečně krátké. Tady spíš jde o ten "východ".[wink]
Pátek, 28. října 2016 - 20:35:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2890
Registrován: 11-2007
Přátelé, kde jsou umístěny tyto vozy SR 51 54 89-40 032, 40 033, 80 003 a 80 012? Všechny jsou v Lužný? Díky moc
Sobota, 29. října 2016 - 06:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5057
Registrován: 6-2010
mě se to přes tu Bratislavu zdá zajímavější. Z Brna do Tater je asi "na noc" zbytečně krátké. Tady spíš jde o ten "východ"

Otázka, zda tolik cestujících z východu má zájem o tuto relaci. Když jezdilo lůžko přes Bohumín http://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=CD&cislo=730&nazev=&r ok=2011 jezdilo to prázdné [sad]
Pondělí, 31. října 2016 - 17:06:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 773
Registrován: 6-2008
Nevíte někdo jak to bude s vozy ARmpee832 v novém GVD. Podle JŘ to vypadá 2x Mnichov, 3x Žilina a 1x záloha/Košice. Může to někdo vyvrátit, potvrdit?

Nějak mi to nesedí, chybí ještě jeden vůz na IC Opava. Kdy má být hotová předělávka WRmee na ARmpee?

(Příspěvek byl editován uživatelem benpat.)
Pondělí, 31. října 2016 - 21:48:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 12-2008
Kdo by to byl řekl, že konec října bude ve znamení zachraňování lehátkové vozby vozy Bc833. Do Krakova jezdí poslední dny jízd lehátka vůz 169, do Budapešti pak číslo 162. Fotky prvně zmiňovaného z obratu 443/403/402/444.



Úterý, 08. listopadu 2016 - 20:41:46  
Moderátor
Číslo příspěvku: 14892
Registrován: 11-2005
Asi ne všichni sledují všechny diskuze zde na KR, proto tento snímek vložím i sem. Pro mě náhodná fotka v depu Ploče, ze které se po zveřejnění vyklubal poměrně vzácný vůz. Jak již v jiné diskuzi poznamenal Petr Barchánek: "to lůžko je mimořádně vzácný vagon řady WLAs4üge-50 z roku 1950 pro americkou okupační armádu v Evropě (USATC". Takže proto to vkládám i sem, neboť je zde určitě větší pohyb odborníků na vozy a historii. V případě zájmu není problém poskytnout snímek ve velkém rozlišení.

Středa, 09. listopadu 2016 - 13:37:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 888
Registrován: 6-2002
Kupodivu ze Švýcarska se ke mně dostala informace, že ČD otevřeli prodej jízdenek a rezervací na Ex 1547 Váša Příhoda /462/466 do Curychu.
O tom, že jsou kurzy vypravovány na vlastní triko ČD již víme, na eshopu jsem proto nedočkavě kouknul na ceny.

Jízdní doklad se skládá z jízdenky a rezervace. Jízdenku do Curychu mi eshop nabídl za neuvěřitelných 276 Kč (10 €) za 2.tř. bez Inkarty (neměla na cenu vliv) na data v prosinci i lednu !! Příplatky za lůžko v Eco jsou: T3/DO/S v Kč: 718/1076/2512, což je v € cca: 26/40/94. Příplatky za DeLux jsou stejné, jízdenka 1. tř. je za 1628 Kč (60 €) [ok][vypravci]


Nesmysl v podobě rekonstrukce WRmee816 na bistra začíná mít konkrétní obrysy, i když JPP. Pořád jsem neslyšel, že by se mělo zasahovat do konstrukce vozu. Úprava by se měla týkat 9ti vozů, z jídelny vznikne oddíl 1. tř., v baru se vytrhne podélný bar u oken i se žídličkami a místo něho se umístí dva boxy z jídelny. Vznikne tak na světě naprostý unikát - oddíl 1. tř. nebude mít vlastní nástupní prostor a bude se do něho chodit přes bar nebo vedlejší vagon. Pokud bude tento vůz řazen jako první za lokomotivou, bude tedy muset být otočen 1.tř. do soupravy = průchoďák... Doufám, že tento bastl neprojde a na představku se nástupní dveře dodělají (za cenu ztráty WC ovšem) [crazy]
Středa, 09. listopadu 2016 - 13:45:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 777
Registrován: 6-2008
Kubze, upravené WRmee816 jsou již v rezervačním systému a to na Ex vlacích přes Vsetín do Žiliny. Podle plánku je 1. tř. otočená k soupravě. Vypadá to na 3 vozy, otázkou zůstavá kde bude jezdit ten zbytek.
Středa, 09. listopadu 2016 - 14:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 889
Registrován: 6-2002
Nejsou. V tomto případě jde o ARpee ZSSK. ČD si je na tyhle vlaky půjčují, servis na nich bude dělat JLV.
Středa, 09. listopadu 2016 - 14:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 778
Registrován: 6-2008
Čekal jsem nějakou takovou záludnost, nejsou to ty vozy kde nefungovala jídelní část a vozilo se to na vlacích jen jako vůz 1 tř.?
Středa, 09. listopadu 2016 - 16:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 547
Registrován: 2-2005
Benpat: Ano na R Zvolen - Košice. Rozumný nápad. Zdá se mi více podařený než naše ARmpee.
Čtvrtek, 10. listopadu 2016 - 17:50:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5063
Registrován: 6-2010
Kupodivu ze Švýcarska se ke mně dostala informace, že ČD otevřeli prodej jízdenek a rezervací na Ex 1547 Váša Příhoda /462/466 do Curychu.
O tom, že jsou kurzy vypravovány na vlastní triko ČD již víme, na eshopu jsem proto nedočkavě kouknul na ceny.

Jízdní doklad se skládá z jízdenky a rezervace. Jízdenku do Curychu mi eshop nabídl za neuvěřitelných 276 Kč (10 €) za 2.tř. bez Inkarty (neměla na cenu vliv) na data v prosinci i lednu !! Příplatky za lůžko v Eco jsou: T3/DO/S v Kč: 718/1076/2512, což je v € cca: 26/40/94. Příplatky za DeLux jsou stejné, jízdenka 1. tř. je za 1628 Kč (60 €)


A dnes je vše jinak [sad]
Čtvrtek, 10. listopadu 2016 - 17:56:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 890
Registrován: 6-2002
A v čem ??

Je snad jasné, že jízdenek za 10€ bude omezené množství a cena se bude postupně zvyšovat. Rezervace zůstávají na stejné úrovni.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kubze.)
ICS
Čtvrtek, 10. listopadu 2016 - 23:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 6-2015
Kubze 888: Díky za tip, zakoupeno.
Sobota, 12. listopadu 2016 - 00:03:36  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72084
Registrován: 4-2003
Nesmysl v podobě rekonstrukce WRmee816 na bistra začíná mít konkrétní obrysy, i když JPP. Pořád jsem neslyšel, že by se mělo zasahovat do konstrukce vozu. Úprava by se měla týkat 9ti vozů, z jídelny vznikne oddíl 1. tř., v baru se vytrhne podélný bar u oken i se žídličkami a místo něho se umístí dva boxy z jídelny. Vznikne tak na světě naprostý unikát - oddíl 1. tř. nebude mít vlastní nástupní prostor a bude se do něho chodit přes bar nebo vedlejší vagon. Pokud bude tento vůz řazen jako první za lokomotivou, bude tedy muset být otočen 1.tř. do soupravy = průchoďák... Doufám, že tento bastl neprojde a na představku se nástupní dveře dodělají (za cenu ztráty WC ovšem)

Nezbejvá než doufat, že je to opravdu jen drb, protože taková vypatlanost snad nemůže vzniknout ani kombinací největších bezmozků od Nábřeží přes Plzeň po Šumperk. [crazy] Anebo takový píčoviny někdo vymejšlí zcela záměrně. [cunik]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pondělí, 14. listopadu 2016 - 16:29:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2817
Registrován: 9-2007
Nekonečný problém s nedostatkem kapacity pokračuje. Poradí prosím někdo, jak na 19./20.11. koupit WL/Bc v Bohemce? [crazy] Tj. zda jsou ještě nějaká místa třeba zablokovaná a půjdou do prodeje později, zda by se dalo koupit třeba něco u průvodce a tak.. podle řazení tam jede pět lůžek + jedno UZ a jedno Bc a přijde mi to až moc divné, aby byl pět dnů předem celý vlak vyprodán. Jsme tři, což znamená ideálně celý oddíl ve WL.

EDIT: 442, 19./20.11. z Košic do Prahy.

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
J. Kučera nereg.
Pondělí, 14. listopadu 2016 - 16:47:57  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
V jaké Bohemce máš na mysli? Lichá/sudá?
Pavel123
Úterý, 15. listopadu 2016 - 12:38:21  
Neregistrovaný host
37.48.35.234
Ad Martin Zlivský:

Praxe ukázala že:
a) vzniknout může;
b) vymýšlí.
J. Kučera nereg.
Středa, 16. listopadu 2016 - 16:05:16  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Vantju, sorry, nenapsal jsi to v nové zprávě, tak jsem se toho nevšiml. Já teda nevím, ale UNIPOK mi normálně tři lůžka dává, dokonce v jednom kupé :-) zkoušel jsem i devět lůžek, naprosto v pohodě... Rovněž tak i lehátek je dost...
Čtvrtek, 17. listopadu 2016 - 07:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2823
Registrován: 9-2007
Nic se nedeje, ma blbost. [happy]

Zkousel jsem predevcirem a VCJE s luzkem mi proste nesla, protoze web CD hlasil vyprodano. Netusim, jak to funguje, koupil jsem si VCJE na sedacku.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Sobota, 19. listopadu 2016 - 19:26:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 3-2011
Počas cesty vlakom v úseku Ostrava - Bohumín som si tesne pred Bohumínom po ľavej strane všimol v nejakom areáli odstavený modrý voz, pravdepodobne (ex)WLAB, položený kolmo ku trati. Má niekto prehľad, ktorý vozeň to je? Vo videu https://www.youtube.com/watch?v=FE4dJA0OoAw v čase 5:10 je vidno strecha toho vozu.

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors