Diskuse K-report » Archiv 2016 » Autobusy a trolejbusy » MHD v Chomutově a Jirkově (trolejbusy, autobusy) » Archiv diskuse MHD v Chomutově a Jirkově (trole... do 08. 04. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse MHD v Chomutově a Jirkově (trole... do 08. 04. 2016

dolů
   autor příspěvek
Ing. Štejnar
Středa, 23. března 2016 - 09:10:23  
Neregistrovaný host
212.67.162.93
Dobrý den,

u nás v Jirkově za 9 měsíců s trolejbusy skončíme. To je hotová věc a přísně demokratická věc. V Chomutově ať se rozhodnou demokraticky dle své libosti, je to jejich věc. Jirkov je menší město (20 tisícové) a trolejbusy takováto města nemívají. My místo toho investujeme do školek a domova důchodců.

Ing. Štejnar
Středa, 23. března 2016 - 10:06:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 2-2007
Výprachtický_okultista: Myslím, že jirkovští do takové mentální úrovně ještě nedospěli.

Ing. Štejnar: Pane inženýre, potvrdil jste mi to, co jsem psal kolegovi výše. Město Jirkov, i když má 20 tisíc obyvatel, může bohatě těžit z velmi těsného sousedství s Chomutovem. Uvědomte si, že jste součástí jedné velké zástavby, byť jste samostatná obec. O služby se přece můžete navzájem podělit. Co nemá Chomutov, máte vy a co nemáte vy, má zase Chomutov. Od toho podobná sídelní uskupení jsou. Nechci Vás degradovat na nějaké předměstí Chomutova nebo obyčejné sídliště, Jirkov má taky svoji historii, ale jednou se z vás stala siamská dvojčata a mohli byste proboha živého jednat jako dobří sousedé a partneři a využít všech příležitostí. Nikdo vás přece nežene do spojení jako v případě Frýdku-Místku nebo Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi. Takže jaký je problém v tom navzájem spolupracovat?

Můžete mi také prosím nějak objasnit Vaši koncepci veřejné dopravy pro město Jirkov?
Středa, 23. března 2016 - 11:53:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5081
Registrován: 6-2005
Dovolím si jednu poznámku:
Ano, pane inženýre, města kolem 20 000 obyv nemívají elektrickou MHD. Proto mají Mariánské Lázně 14 500 a než nastalky problémy na UA, tak Uglegorsk a Dobropolje se pohybovaly mezi 9-14 000, Gmunden s tramvají 13 000 a švýcarská města se pohybují kolem 30 000 a to mají i 5 linek...

Prostě máte nějakou žabomyší válku a chcete jasně ukázat samostatnost a politickou moc. Takhle to na mne působí. S trolejbusy se neuvažuje na volební období, ale na desítky let a to evidentně moc v Jirkově neumíte.
Makrelu neumeješ.
Středa, 23. března 2016 - 12:11:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4723
Registrován: 11-2007
Phd: Nevím, zda vám ing. Štejnar odpoví, tak jen několik poznámek:
Nechuť některých jirkováků k chomutovské radnici není úplně novým jevem. A na druhé straně "služby", které si obě města mohou nabídnout, nejsou nic moc. To, co je v CV, je i v Jirkově, snad s výjimkou plaveckého bazénu a nemocnice (ale v minulosti byla vždy oblíbenější ta v Kadani, navíc v Jirkově poliklinika má i specialisovaná oddělení). Město Jirkov tvoří dnes z 70% panelová sídliště, stavěná "zahuštěnou" metodou v osmdesátých letech. Takže nikam není daleko, s výjimkou nádraží Jirkov-zastávka, které leží v sousední vesnici Otvice, a ke kterému ovšem trolejbus nejezdí. Což je škoda i pro chomutováky. Takže do jisté míry chápu postoj jirkovských zastupitelů, kteří vidí 15 milionů ročně, za které mají, dosti pomalé, spojení do CV, zatímco meziměstskou linku by jim zajistil kraj. Věří, že by to bylo rychlejší a především bez nároků na městskou pokladnu. A tak se rozhodli.
nereg.pozorovatel
Středa, 23. března 2016 - 13:03:52  
Neregistrovaný host
146.102.35.120
Já si hlavně nemyslím, že to psal skutečný Ing. Štejnar. Takže bych na to vůbec nereagoval.
Středa, 23. března 2016 - 15:58:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255
Registrován: 6-2012
Nemyslím si, žeby pan inženýr měl schopnosti najít k-report.
Středa, 23. března 2016 - 22:32:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 10-2013
Já bych dal příspěvek panu Štejnarovi k autorizaci,Ale ono to vypadá, podle stylu, na nějakého arogantního blba z komunální politiky
Středa, 23. března 2016 - 22:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3825
Registrován: 3-2005
To je hotová věc a přísně demokratická věc.
Že je něco hotové a demokratické, ještě nemusí znamenat, že je to taky současně správné.

V Chomutově ať se rozhodnou demokraticky dle své libosti, je to jejich věc
Předpokládal bych, že když se něco jmenuje "Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova" a stěžejním účelem je provozování MHD na území obou vlastníků, nebudou se tito dva vlastníci o věcech, notabene takto zásadních, rozhodovat každý dle své libosti, ale budou postupovat v nějaké vzájemné součinosti a hlavně se budou rozhodovat na základě nějaké dlouhodobé koncepce zohledňující např. nějaký přepokládaný vývoj cen pohonných hmot, předpokládaný stavební a demografický vývoj, dotační politiku státu, EU, ... atd., atd., a ne na základě nějakých momentálních ekonomických výhod. Existuje nějaká taková koncepce?

Jirkov je menší město (20 tisícové) a trolejbusy takováto města nemívají
Za prvé, takováto města někdy nemívají MHD vůbec...
Za druhé, Jirkov nemá trolejbusy jako samostatný provoz, ale v návaznosti na Chomutov, a to je trochu něco jiného.
Za třetí, Jirkov neleží v pustině ale v těsném sousedství svého většího souseda, s nímž tvoří jeden souvislý sídelní útvar. A takto je na to také nutno pohlížet, takže nikoliv 20 tisíc, ale hned 70 tisíc. A takováto města tu elektrickou MHD už mívají zcela běžně.
Za čtvrté tu máme i jiná města, kde by podle počtu obyvatel ten trolejbus (Otrokovice, Lázně Bohdaneč, Borek) nebo tramvaj (Jablonec nad Nisou, Litvínov, Modřice), nebo i jen městský autobus (Trmice, Králův Dvůr, Rudolfov, Hluboká nad Vltavou, Sezimovo Ústí, Planá nad Lužnicí, Kunovice, Staré Město, ...) neměl co dělat, a přesto tam je. Myslím, že blízkost většího souseda se kvůli takovéto nadstandartní dopravní obslužnosti všude bere vesměs jak výhoda, jenom v Jirkově mám pocit je to bráno z nějakého pro mě neznámého důvodu jako přítěž.

My místo toho investujeme do školek a domova důchodců
A budete také investovat do bazénu a nemocnice, které, jak jsem se dočetl u vás nemáte? Protože, když argumentujete "a trolejbusy takováto města nemívají", tak by to mělo platit i opačně. No a takováto města bazény a nemocnice obvykle mají. Jestli vypadá absurdně, tak je. A tím se vracím k tomu, že nelze brát Jirkov jako město, kolem kterého nic není. Je nutné ho brát jako součást větší aglomerace.

A jinak to na mě trochu působí, jako, že radní v Jirkově myšlením operují v levelu "MHD Jirkov", zatímco správně by to měl být level "MHD Chomutov-Jirkov". A tohle by bylo asi dobré si předem vyjasnit...

(Příspěvek byl editován uživatelem R B.)
Středa, 23. března 2016 - 23:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 578
Registrován: 2-2007
R_b: Hezky obšírně vysvětleno [ok]

Já jsem se dopravou v aglomeracích zabýval ve své disertační práci, kde jsem napsal i to, co jsem zmínil ve svém příspěvku, a sice ta výhoda dalšího města v těsné blízkosti. Aplikační část se vztahovala na Ostravsko, ale moje metodika je uplatnitelná i na menších oblastech, do které souměstí Chomutov-Jirkov rozhodně spadá.

Ano, trolejbusy jsou v tomhle stavu drahé, protože se doprava vyvíjela jako dříví v lese a nepřizpůsobila se požadavkům. Zlepšení nepřispívá ani brutálně drahé jízdné. Celý systém se postupem doby dostal do spirály, která bude mít svůj konec. Počet cestujících klesá a buďte si jistí, že za takových okolností už vyšší nebude. Naopak, bude dál klesat a nikdo z lidí, co plánují a organizují tamní dopravu, mi nedokáže říct, jak počet přepravených cestujících zvýšit nebo aspoň zastavit. Každý čekal od toho druhého první krok. Potenciální i současní cestující čekali na vyšší počet spojů i rozumnou cenu jízdného, nedočkali se. Organizátoři dopravy čekali větší počet cestujících, nedočkali se. A za těchto podmínek se toho nedočkají nikdy. Ale někdo musí ustoupit jako první. Pokud se organizátor bude alibisticky vymlouvat, že na co by posiloval dopravu, když MHD jezdí čím dál méně lidí, tak do ní samozřejmě nikoho nenaláká, protože ten systém bude prakticky nepoužitelný. Doprava se má přizpůsobovat přepravním potřebám cestujících, nikoliv opačně.

Mám pocit obrovské prohry, i když se mě tamní doprava přímo netýká. To je tak, když ji organizují diletanti. Ale podle nich je vše v pořádku. [sad]
Čtvrtek, 24. března 2016 - 00:22:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 510
Registrován: 12-2009
Mě by samotného velmi zajímalo, jak si to Jirkov vlastně představuje.
Ono ta doprava mezi centry obou měst se přímou trasou moc urychlit nedá. Leda na Písečné najet na I/13 a sjet na Lipskou. Ale to se zase vyhne sídlištím, kam jezdí docela dost lidí.
Trolejbusy hlavně v posledních pár letech totálně zahrabal JŘ s nesmyslně dlouhými jízdními dobami. U autobusů se naopak nesmyslně drží jízdní doby, které se dají stihnout stěží. Je to vidět hlavně na lince 1, která má mezizastávkové časy poloviční až třetinové oproti trolejbusu (Ji,AN-Červenhrád. bus 1 min; trol 3 min). Reálně je to ale stejné, na Kamenné jezdí jednička pravidelně o několik minut později. Naopak linka 41 velmi často jede na Kamenné o minutu až dvě dříve. To se pak velmi špatně obhajuje trolejbus, když se dělá papírově slabší, ačkoliv jezdí stejně. Takže pro začátek by podle mě stačilo, aby se trolejbusy po sídlišti neploužily z důvodu úspory energie a jízdní doby se srovnaly.
Preference autobusů je taky krásně vidět z časů odjezdů linky 1. S trolejbusy jede společně až na Březeneckou I, celých 15 zastávek. Proklad nikde žádný. V ranní špičce je to OK, tam to lépe nepůjde, ale od dopoledne do večera je to skutečně postavené na hlavu:
+linka|odj.|
| 41 | 8:02|
| 1 | 8:05| a pak opět:
| 40 | 8:26|
| 1 | 8:30|
celé dopoledne to vychází tak, že na zastávce Dvořákova jede jednička vždy v 06 a 36, trolejbus za ním 07 a 37 [crazy]. Odpolední špička je podobná, tam ale chápu, že to nejde moc ideálně.
Víkendy jsou taky úžasný, nejdřív jede jednička z Dvořákovy 03 a 33, trolejbus za ní 09 a 39. Zajímalo by mě, co je za problém, udělat aby jednička jezdila v 24 a 54? Nebo nějak, aby na sídlišti vycházela ta čtvrthodina z Jirkova?
Opačný směr do Jirkova je v prac.dny celkem v pohodě, ale ty víkendy... Ty stojej zato. Nechápu, co je za problém, udělat proklad trolejbusů, aby na Dvořákovu nepřijížděli 21 a 48, ale ve 21 a 51? Jednička jede chaoticky v neintervalu 17/43 (nebo 35/25), pro jistotu kolem časů trolejbusů.

Tvůrce JŘ by zasloužil okamžitě vyhodit a jirkovští radní také za to, že si takovéto paskvily nechávají líbit. Je vidět, že o MHD v Jirkově neví nic nebo možná nic vědět nechtějí? Takováto MHD je totiž skutečně nepoužitelná a za trest. Nebudu přeci čekat na MHD třeba 20 minut. To do cíle cesty dojedu dřív na kole.
Já mám pocit, že tady se jen nechce myslet, o ničem jiném to není.
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Moje video ,foto
Každý správný Čech by měl rozumět slovenštině a každý správný Slovák by měl rozumět češtině.
Čtvrtek, 24. března 2016 - 08:42:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4724
Registrován: 11-2007
Ojakupe, račte si uvědomit, že město Jirkov má v DPmCVaJ majetkový podíl necelých 16%, zbylých více než 84% je v majetku města Chomutova. Hlasování valné hromady probíhá podle majetkových podílů. A pokud si myslíte, že s 16% hlasů přehlasujete většinového vlastníka.... no to je na přemýšlení.
Samozřejmě, podíl na prokazatelné ztrátě podniku musí být zaplacen. A myslím si, že právě o toto zde běží.
Ing. Štejnar
Čtvrtek, 24. března 2016 - 09:56:54  
Neregistrovaný host
212.67.162.93
Takhle to brát samozřejmě nelze, vy jste málo kompetentní, protože se zabýváte jen jednou stránkou provozu města. Chybí vám komplexní pohled. Navíc nemáte ani jednotný názor - viz Gabuliatko atd. A šoto-diktaturu tu zatím nemáme. Ale nechte se zvolit. Jsou-li Jirkované mentálně nedorostlí, jak zde někdo píše, jistě je už nějak oblbnete. Vy kladete dopravu nad školky a důchodce a někdo jiný to má naopak. A mezi tím je potřeba nějak vybrat, nemáme na radnici bezedný měšec. A to vám tu nějak uniká. My musíme myslet na lidi a ne na něčí koníčky. Chomutov není, co býval, dnes hodně lidí od nás směřuje do Ústí a do Prahy. A nikdo neříká, že doprava do Chomutova bude zrušena. Od 1. 1. 2017 bude Jirkov bez trolejbusů a neestetické dráty zmizí pak do pár měsíců. Má úcta.
Čtvrtek, 24. března 2016 - 11:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5082
Registrován: 6-2005
Mluvit o estetičnosti trolejového vedení v panelové zástavbě je trochu argument, no ehm, nepatřičný...

Trolej alespoň dává naději, že tudy něco pojede častěji, ne jako u DPCHJ. A likvidovat použitelnou infrastrukturu je krok značně neekonomický, takže opět vidíme schopnosti vedení města Jirkova vidět jen koryto svého volebního bodobí...
Makrelu neumeješ.
Čtvrtek, 24. března 2016 - 11:28:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 511
Registrován: 12-2009
Rudolf_33: A proto má trpět nesmysly v jízdních řádech, které mají dopad i na Chomutov? Ty linky jezdí skrz celá chomutovská sídliště v podstatě spolu, takže tento problém se týká obou měst. Argument, že linky jedou poté každá jinam neberu, ta podstatná část jezdí na a mezi sídlištěm.
Ing. Štejnar: Myslím, že naopak Vám chybí komplexnější pohled. Těmi autobusy si Jirkov zrovna nepomůže... (to že nejste Štejnar nebudu rozvádět, to už snad každému došlo)
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Moje video ,foto
Každý správný Čech by měl rozumět slovenštině a každý správný Slovák by měl rozumět češtině.
Čtvrtek, 24. března 2016 - 11:32:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 579
Registrován: 2-2007
Ing. Štejnar: Z Vašeho jednání usuzuju, že si nevidíte dál, než za hranice města. Město Chomutov úplně ignorujete, stejně jako obce, které jsou v zájmovém území Chomutova a Jirkova. Směrem k Chomutovu vidíte akorát Penny Market a okolní svět Vás nezajímá.

Doprava je jednou ze základních potřeb města. Pokud nevyřešíte dopravu, člověk, který nemá nebo nemůže mít auto, nebo nemůže auto řídit, se těžko někam dostane. MHD je prostě důležitou složkou města. Být bez veřejné dopravy je mnohem horší, než kdyby ve městě nebyla školka nebo domov důchodců.

Co se týká trolejového vedení, i mně jde o to, aby to nějak vypadalo. Pokud si najmete firmu, která trakční vedení udělá pořádně a nebude to vypadat jako v Brně, pak si jej nikdo nevšimne. V každém případě Vám garantuju, že autobusy na plyn nebo elektrobusy situaci rozhodně nezachrání.

S tím počítám, že 20tisícové město nebude bez veřejné dopravy. Proto jsem Vás už jednou žádal o to, abyste předložil návrh koncepce dopravy. Máte nějaký?
Ing. Štejnar
Čtvrtek, 24. března 2016 - 12:43:17  
Neregistrovaný host
212.67.162.93
Ano, po zániku trolejbusů se Jirkov vylidní a zanikne nastane armagedon[happy] Asi tak jako v Ústí nad Orlicí, které nemá MHD[happy] Anebo jako v Prostějově, který dráty nikdy neměl a mít nebude, a kde jezdí plynové busy již delší dobu.

Vy kladete dopravu nad školky a důchodce a někdo jiný to má naopak. A mezi tím je potřeba nějak vybrat, nemáme na radnici bezedný měšec.

Koncepce je téměř hotová, ale snad nečekáte, že ji budeme sdílet s nějakými pár amatéry od jinud a na nějakém nevýznamném fóru. To nemáme zapotřebí a ani to zákony a vyhlášky nedovolují. Mějte se tu pěkně, ve své slonovinové věži, co jsem chtěl sdělit jsem tu už sdělil.

Ing. R. Štejnar, ČSSD
Čtvrtek, 24. března 2016 - 14:09:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 580
Registrován: 2-2007
Ing. Štejnar: Můžu říct, že třeba já jsem na rozdíl od Vás té dopravě aspoň trochu prospěl. Nevím, z jaké pozice si dovolujete někoho označit za amatéra, když jedinou amatéřinu tady předvádíte Vy. Nebo snad chcete říct, že jste v dopravním inženýrství profesionál? Váš přístup odpovídá akorát tomu, že o dopravě rozhodují ti nepraví a v daném oboru nevzdělaní.

S tou koncepcí se stejně nebudete moci skrývat dlouho, je potřeba s ní seznámit i obyvatele Jirkova ještě před spuštěním systému. Předpokládám, že k ní budou mít ještě nějaké připomínky.
Čtvrtek, 24. března 2016 - 15:15:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 8-2010
Ing. Štejnar: Nevěřím, že se tak skutečně jmenujete, protože by skutečný pan Štejnar (snad) nedokázal napsat takovou snůšku blábolů. A pokud ano, tak je mi na blití z těch co sedí na radnicích v českých a moravských městech [uhoh] (čest vyjímkám).
Čtvrtek, 24. března 2016 - 20:20:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 10-2013
Šejnar je provokatér
Pátek, 25. března 2016 - 09:11:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9898
Registrován: 4-2006
ad Ing Štejnar pokud jste opravdu onen politik tak mě udivuje, že první co je začnete napadat zdejší diskutující. Bohužel zdejší diskutující(Phd,9 tr,atd), vědí o dopravě stokrát více než vy, jako politik.
Používáte demagogické argumenty spíše malého dítěte.
Pokud jste onen člověk vyzývám vás k okamžité rezignaci. Píšete o demokratickém rozhodnutí, ale ono tak demokratické není. Taháte sem školky a důchodce, jenže to je právě první část těch kteří jsou v MHD zákazníci.
Zrušením trolejbusů bohužel uškodíte městu a přilehlé aglomeraci.
Navíc se vystavujete poměrně značnému riziku. Ono některé investice budou za zmařené. Aby jste jednou jako rada nenavštěvovali kantýnu ve Valdicích.[lol]
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Jenki
Pátek, 25. března 2016 - 10:39:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4815
Registrován: 5-2002
Hele, kluci...

1. tady určitě pravý Ing. Štejnar nepíše (proč by to dělal)

2. hezky tady vykřikujete jak jsou trolejbusy fajn a autobusy fuj, ale dokážete tady někdo srozumitelně vysvětlit, proč je lepší, když ta krabice co veze ty děti a důchodce má na sobě tykadla? Proč je lepší, když tam ty dráty visí a musí se o ně někdo starat? Dokážete to vysvětlit tak, aby to pochopil průměrný konzument Plesku a TV Noha, což je "cílová skupina" všech politiků?

A teď se ukažte [happy]
Pátek, 25. března 2016 - 13:31:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 581
Registrován: 2-2007
Jenki: To je výzva [happy]. Zkusím to, pokud bych se někde mýlil, tak mě opravte. [happy]

Můžu se odkazovat na jednotlivé případové studie či odborné publikace, ale každý by to mohl napadnout a říct, že jsou to teoretické žvásty a praxe funguje úplně jinak. Bohužel jiná data a jiná logická vysvětlení k dispozici nemám.

Proti takovému názoru samozřejmě neprotestuju, ale nevím, proč by se musely přepisovat učebnice jen proto, že praxi křiví nějaký sobecký politik, nedůsledně připravené a zmrzačené projekty, odfláknutá údržba a lidé, jejichž práce je v oblasti dopravy nebaví a dávají to na sobě zatraceně znát zmršením jízdního řádu a celkové koncepce dopravy. To vše sráží pohled na MHD a její kvalitu, které se jinak říká socka a které se několik lidí zuby nehty brání jejímu použití, protože se to neshoduje s jejich společenským postavením.

Myslím, že trolejbusy jsou jen druhotným efektem správně fungujícího dopravního systému a některá města dřív nebo později dojdou do úrovně, kdy se bez kvalitativně vyššího druhu dopravy neobejdou. Už dlouho vykazují některá města znaky, které doporučují zavedení trolejbusové dopravy (Havířov, Frýdek-Místek, Karviná nebo Kladno). Pro leteckou, železniční a silniční dopravu existuje graf, který znázorňuje ekonomickou výhodnost dopravy. Sami to jistě znáte z osobní zkušenosti. Na delší vzdálenosti použijete letadlo, na ty kratší zase auto, protože cesta autem do Kanady by vás stála majlant. Stejně tak to funguje u MHD. Praze stálo za to vybudovat metro, i když má brutálně vysoké náklady na provoz a výstavbu. Ale zase převeze nejvíce cestujících a je nejrychlejší složkou MHD. Takže druh dopravy se volí podle počtu přepravených cestujících, jak vysvětluje obrázek (Pavel Surovec, Tvorba systému mestskej hromadnej dopravy, Žilina).



Trolejbusy jsou sice stejně rychlé jako autobusy, uvezou stejný počet cestujících jako autobusy a navíc je tady ta nepříjemná počáteční investice a nepříjemná údržba vrchního vedení. Komu a proč by tedy stálo za to dávat nějaké obrovské peníze za trolejbusy, trakci a navíc se zpovídat drážnímu úřadu?

Existují nejméně dva pádné důvody, proč zavádět trolejbusy: být šetrný k životnímu prostředí v obci (nepomíjím důležitost elektrárny, která stojí jinde) a také cena elektřiny. K dalším se dostaneme.

Kvalitu dopravy určuje a velmi ovlivňuje linkové vedení. Je logické, že by linka měla vést místy, kde se bude nacházet nejvíce cestujících a kde jsou patrné jasné zdroje a cíle cest (sídliště, školy, úřady, nemocnice, nákupní centra, průmyslové zóny, významní zaměstnavatelé). Jak se vůbec linkové vedení provádí? Kdo jej určuje a na základě jakých dat? Základem všeho je tzv. OD-matice, čili matice dat o přepravených cestujících mezi startovní čárou a cílovou páskou. Představte si ji jako diagnózu u lékaře. Aby vám mohl předepsat prášky, musí nejdříve zjistit, co vám je. Její tvorba a získání dat je poměrně náročná práce, ale výsledek je uspokojivý a jsou to pak data, která mají významný vliv. Nerad se striktně řídím matematickými výsledky, proto jsem navrhnul funkci poradce, nějakého člověka (nebo více osob) z řad lidu se selským rozumem, který se dopravou zabývá a sleduje ji. Tento člověk by měl OD-matici doplnit svými znalostmi z terénu. Bohužel, soudě podle současného stavu dopravy, mnozí ani nevědí, co to je. Zkuste se třeba zamyslet nad tím, proč se různí denní dopravní výkony v Děčíně (6706 vzkm), v Jablonci nad Nisou (4820 vzkm), v Jihlavě (8404 vzkm), v Prostějově (2733 vzkm), v Teplicích (6752 vzkm). Přitom se jedná o města mezi 45 - 50 tisíci obyvateli. Jistě, nesvědčí to nic o kvalitě dopravy, ale o tom, jak je doprava využívaná. Pro srovnání Chomutov-Jirkov (cca 70 000 obyv.) podává denní výkony 5806 vzkm. V čem je Prostějov jiný od Děčína nebo od Jablonce nad Nisou? Proč je tam doprava tak málo využívaná?

Se správně provedeným linkovým vedením budou cestující spokojeni a jejich počet bude narůstat. Na linku se pak místo standardních autobusů nasadí kloubové autobusy, po čase i to bude málo a interval se z 15 minut zkrátí na 10 minut. Co ale s tím? Na tramvaj je to pořád ještě málo a nafta je drahá, i když někdy cena kolísá, bude jí čím dál méně a plyn tady taky nebude navždy. Nechci říkat, že je elektřina věčná, ale dnes už se bez ní neobejde ani jízdní kolo, protože i tu hloupou svítilnu pohání elektrický proud. Existuje nepsané pravidlo, že se trolejbus vyplatí od 70 spojů v jednom směru za den, v obou směrech je to tedy 140 spojů a když budu přísný, odpovídá to celodennímu intervalu 15 minut. Celodenní provoz trvá zhruba 17 - 18 hodin. Jistě uznáte, že pokud by Praha chtěla, má v současném linkovém vedení nejméně 50 trolejbusových linek. A to se vyplatí.

Při takovém počtu spojů padne volba na trolejbus. Počáteční investici má Chomutov a Jirkov dávno za sebou a teď jen stačí ji nějakou dobu udržovat a zavčas (cca po 35 - 40 letech) si vzpomenout na její rekonstrukci. I když mám trolejbusy rád, dokážu najít i jeho nevýhody, ty si uvědomuje každý. K obligátním výhodám bych však ještě přidal vyšší životnost stroje, prakticky nulové vibrace (nesnáším, když se autobus třese, jako kdyby mu byla zima a měl se za chvíli rozpadnout), v dnešní době už běžná rekuperace (každá korunka a kWh se hodí), nižší jednotkové náklady (100 trolejbusů v oběhu mě bude stát méně než 100 autobusů) a také ekologie. Troleje mohou sloužit jako dobrý orientačí prvek. Někdo něco hledá, pošlete ho podle drátů do cíle.

Ovšem přijde doba škrtů a organizátora dopravy nenapadne nic jiného, než ubrat spoje, nebo zvýšit jízdné. Při nejhorším udělá obojí. Ale ze zkušeností mých i ostatních lidé víc přetrpí vyšší cenu než omezení spojů, protože při vyšší ceně si přestupem do auta moc nepomůžou. Když plánovač ubere spoje, marně očekává, že 120 lidí, které ve 3 trolejbusech napočítal, se stejný počet lidí najednou ocitne ve 2 trolejbusech. Není to pravda, protože tím omezil dostupnost služby ve chvíli, kdy ji člověk nejvíce potřebuje. A tak využije auto. Podobný krok se provedl v Opavě. Po 18. hodině se už nejezdí po 20, ale po 30 minutách. Pochybuju, že přepravený počet lidí za hodinu zůstal stejný. Dobře, ubrali jsme spoje, ušetřili trochu peněz za ten jeden trolejbus, ale nějak se mi zvýšila jednotková cena za ty 2 trolejbusy, které pořád jezdí. Pak se teda udělá nějaký další výzkum, který potvrdí, že ve 2 trolejbusech nejezdí oněch 120 lidí, ale jen 80 lidí. Proč? Přece se 120 lidí do 2 trolejbusů vejde. Dva trolejbusy jsou na provoz drahé, srazím to na jeden, těch 80 lidí se tam nějak vleze. Výsledkem je to, že mi na lince bude jezdit 1 trolejbus, ale nepoveze těch 80 lidí, ale jen 40 lidí. Jen ty, kterým zachovaný spoj časově vyhovoval. Tím se mi provoz trolejbusu opět prodražuje a já si řeknu, proč bych měl udržovat na živu jeden trolejbus, několik kilometrů drátů a živit dráteníky? Ušetřím ještě víc, když se toho zbavím. Autobusy. Vozovna mi stojí, autobusy můžou bydlet tam a o silnici se stará někdo jiný. Takže pošlu do oběhu jeden autobus. Postupem času s ním nebude jezdit už těch 40 lidí, ale 30..., 20..., až pak koupím pro těch 20 lidí menší autobus. Menší autobus se ale nemusí líbit, nafta zdraží a i ten řidič si časem řekne o víc peněz. Takže ve výsledku budu vozit 10 lidí. To ale přece nemá cenu. Kašlu na to. Linka je zrušena.

Výše popsaný proces se nazývá anulační spirála, doufám, že je má úvaha správná a logická, pokud ne, prosím o doplnění. Tím vším jsem chtěl říct, že kámen úrazu je v linkovém vedení a také v tarifní politice. A trolejbusy bohužel doplácejí na neschopnost lidí se systémem něco udělat. I když nedávno proběhla jakási reorganizace, nemám pocit, že by byla provedena správně. Nemám pocit, že by se tím situace zachránila, protože počet přepravených cestujících stále klesá.

Otázky jsou nasnadě: proč se na provoz MHD dává čím dál méně prostředků, když by udržitelná mobilita měla být v zájmu města? Jaké kroky je nutné učinit, aby se zvýšil počet přepravených cestujících? Protože počet cestujících na nějakou úroveň znamená již změnu druhu dopravy na páteřních linkách. Nemyslím si, že troleje v Chomutově vedou špatným směrem, jen o železárnách a poliklinice bych polemizoval. Trolejbusy prostě potřebují jezdit a potřebují větší působnost. Aby mohly jezdit, musí MHD lidé vyhledávat.

Zasaďte se tedy o to, aby obyvatelé Chomutova, Jirkova a okolních obcí MHD vyhledávali.

(Příspěvek byl editován uživatelem Phd.)
kakarel
Pátek, 25. března 2016 - 15:37:23  
Neregistrovaný host
109.81.214.205
Ad Phd
Trolejbusové sitě se převážně budovali v 80-tých letech. Tato infrastruktura byla budována právě s ohledem na budovaná sídliště a obyvatele těchto sídlišť. Tito lidé někde pracovali, měli své potřeby a bylo potřeba jim nabídnout službu v podobě MHD, která už v té době měla být ekologická, s nízkými náklady na provoz a měla pojmout dost cestujících.
Problém první - doba se změnila a spousta těchto zaměstnavatelů již nefunguje, firmy se přestěhovali, stojí nové obchoďáky apod.
Problém druhý - po celou dobu se nikdo průběžně nestaral o údržbu trolejí ani vozů a pokud ano, jen v nejnutnějších případech a minimálně. Takže najednou se zjišťuje, že vše dosluhuje a je potřeba investovat nemalé prostředky do zachování, což se nikomu nechce. Tady se dostáváme k tomu, co píše Phd, začne se šetřit a zdražovat, aby se na to vydělalo, ale efekt je opačný a výborně popsaný v předešlém příspěvku. Trošku odbočím, podívejte se na Ústí, pět let se poukazovalo na dosluhující vozový park T-busů i A-busů. Nic se nedělo, najednou dosloužilo, půjčilo se, nakoupilo a hurá, máme nový vozový park. To jsme dobří, zase nějakou dobu nemusíme nic. Ano, ted se bude splácet, nic nakupovat a až splatíme, zjistíme, že jsme tam, kde jsme byli. Prostě jsme to zařídili a po nás potopa. Ale zpět
Problém třetí - torlejbus jako takový není možné libovolně přetrasovat dle potřeb obyvatel. Z těchto důvodů se vyrábí trolejbus doplněný bateriovým pohonem, který ovšem není až tak prodávaný, zatím, a proto je nákladnější na pořízení. Dalším vozidlem je, a viděl jsem to v Drážďanech, elektrobus, který má dieselový agregát. Ten funguje jako motor, ovšem pouze k výrobě elektřiny, vlastně naftové dynamo, a vůz je poháněn elektrikou. Náklady na pořízení obrovské.
Problém čtvrtý - rozpočet měst je omezený, zvláště tam, kde se nejdříve plnily kapsy politikům a teď je potřeba investovat mimo tyto kapsy. Každý z těch řádně i neřádně zvolených, se musí ukázat a i negativní reklama je reklama, kterou se vryjete lidem do hlavy. U volebních urn je to potom tak, že na kandidátce máte cca 15 jmen, ale vy znáte jedno, to jej jedno, že nám zrušil trolejbusy, ale alespoň ho znám. Co když ti ostatní budou ještě větší lumpové.
kakarel
Pátek, 25. března 2016 - 15:37:47  
Neregistrovaný host
109.81.214.205
Problém pátý - málokdo se orientuje v dotačních programech a grantech, ti co se orientují, většinou s jiným záměrem, než MHD. Bohužel, viz ROP severozápad, který rozdával dotace kamarádům a známým, který si postavily hotely k ničemu, prakticky za Evropské prachy přišli k nějakému majetku a dotace pro DPMUL, jestli byla alespoň z poloviny čistá, aby zakryla všechny ostatní prasárny, přišla vhod, ale jim nepomohla.
Tím netvrdím, že je toto správně, ale takto to funguje nejen v Chomutově a Jirkově, přesto jsem přesvědčen, že změna linkového vedení, včetně intervalů a dalších věcí je možná i v těchto městech. Je to jen o zamyšlení, zjištění si fakt a tvrdé práci, což se na radnicích a především u korýtek nenosí. Na závěr, investice potřebná do zachování Tr vedení a provozu je vysoká, nic méně investice ke zbourání Tr vedení, obnovu vozového parku za plynobusy v potřebném počtu a vše potřebné, budou mnohem vyšší. Držím palce v boji o zachování Tr-busů, ale vede mne to k zamyšlení, kdy DP a Komínek patří k sobě. Sledoval jsem dostatečně výběrko na dopravce ID V Uk, i v obcích nezahrnutých do tohoto systému, které si objednávali dopravu na některých linkách či spojích samy. Vždy u toho byl přítomen někdo z kraje, vyslaný panem Komínkem a výsledky známe všichni. Otázka, není Mhd vedena úmyslně k tomu, aby provoz byl převeden na soukromého dopravce? Např. Teplice, kde Tr zůstali v majetku města a jezdí pouze na linkách, na kterých si to město vydupalo, u spol. Busline v nájmu??? Nechystá se u Vás podobný scénář???
kakarel
Pátek, 25. března 2016 - 15:42:14  
Neregistrovaný host
109.81.214.205
A propo, diskuze o převedení MHD pod soukromou společnost, konkrétně Busline, světe div se, probíhá v Ústí za zavřenými dveřmi už cca dva roky. Problém je v nákupu nových Tr busů, které byly nutně potřeba, ovšem soukromý dopravce je provozovat nechce, město také ne, alespoň co se týká samostatného Tr provozu. Takže z mého pohledu díky za patové situace, i když DPMUL není žádný hit.
kakarel
Pátek, 25. března 2016 - 15:46:12  
Neregistrovaný host
109.81.214.205
Oprava, v Teplicích ne Busline, ale Arriva samozřejmě.
Pátek, 25. března 2016 - 19:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4725
Registrován: 11-2007
kakarel: Městskou dopravu v Teplicích zajišťuje soukromý dopravce více než 20 let. Pod různými názvy, teprve poslední (Arriva) je pod kontrolou koncernu DB, což jest podnik soukromý asi tak jako ČD. Ostatně i Teplická elektrářská a malodrážní byla v letech 1895 - 1945 ryze soukromou firmou. Co je na tom špatně? Že město nevede spory o tom, kdo bude ředitelem či jeho náměstkem? Město si prostě dopravu objedná a zaplatí. To vyřídí soutěž. A pokud dopravce nevyhoví, je spousta jiných.
Město Jirkov je na tom trochu jinak, se svým 16% podílem na majetku místního DP a jeho rozhodování mu nezbývá nic jiného, než platit - a nebo ze spolku odejít. Tertium non datur. Odchod ovšem znamená konec trolejbusů v Jirkově, neb pro místní dopravu po městě mají minimální význam.
Jenom pro místa neznalé: nejkratší spojení Jirkova a centra CV je přes Otvice, kde nikdy žádný trolejbus nejezdil a jezdit nebude. Druhá možnost je po nové I/13, kde každé CV sídliště má vlastní zastávku. Ani současné příměsto totiž přes sídliště nejezdí.
Tedy: zánik trolejbusů v Jirkově mně mrzí, ale nedivím se. Prostě zastupitelé se rozhodli, že bližší je košile než kabát.
Sobota, 26. března 2016 - 19:47:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 512
Registrován: 12-2009
Rudolf_33: Vy se tady oháníte neustále číslem, že Jirkov má pouze 16% podíl v DP. Ano, to je sice hezké, ale to nesmí mluvit do jízdních řádů? Něco si vydupat? Já jsem teda fakt neslyšel jedinou připomínku od zastupitelů města Jirkova, že jsou jízdní řád naprd, že si Chomutov diktuje kdy co má jezdit, že nové autobusy jezdí jenom po Chomutově...
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Moje video ,foto
Každý správný Čech by měl rozumět slovenštině a každý správný Slovák by měl rozumět češtině.
Neděle, 27. března 2016 - 17:19:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4727
Registrován: 11-2007
Ojakupe, se 16% můžete mluvit do čeho chcete. Otázka je, bude-li vám nasloucháno.
Ghost
Středa, 30. března 2016 - 14:18:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 1-2011
Ad trolejbusy Jirkov - Chomutov. Moc pěkný a hodnotný článek z dopraváka:
http://www.cs-dopravak.cz/aktuality-1/2016/3/30/trolejbusy-na-odp is-chomutov-vh-jirkov-m-jasno
Čtvrtek, 31. března 2016 - 10:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 582
Registrován: 2-2007
Rudolf_33: Když se o provoz nikdo nestará, pak chátrá a je podle některých zralý na odpis. Nevím, kolik Vám je, ale já se narodil v době, kdy se staré věci nevyhazovaly, ale opravovaly se, aby dál fungovaly. To je to samé, jako kdybych řekl, že se nedivím, že soused si po třech letech koupil nové auto, když se o to původní nestaral a už po třech letech bez jakékoliv údržby vypadalo na rozpadnutí.
Systémové řešení nebo koncepce jsou asi sprostá slova, když se někteří uchylují k takovým závěrům, že?

Ghost: Tohle by měla být pro všechny politiky povinná četba jako Robinson Crusoe ve škole. Otázka je, jestli to politici vůbec pochopí.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 11:29:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4729
Registrován: 11-2007
Phd: Já sice nevím, kdy jste se narodil vy, ale já už jsem pár let v důchodu. Systémové řešení: to jsou hezká slova, ale pozor, aby nebyla o ničem. A nebo o těžkých investicích. Z okraje Jirkova do centra CV je to totiž skutečně nejkratší přes Otvice, jak kilometricky, tak časově (pouhé dvě zastávky a trolejbus rychlostí 70-80 km/h prostě nepojede). Tahle chyba vznikla už v koncepci (napřed tramvaj, pak trasa trolejbusu), zesílena pak byla změnami v průmyslu a je bez investic prakticky nenapravitelná. A na investice do tras to nevypadá. Koncepční řešení Jirkova skutečně vypadá na autobusy. Ať se nám to líbí, či nikoliv.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 11:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 583
Registrován: 2-2007
Rudolf_33: Já se nebráním krátkému spojení Jirkova s Chomutovem přes Otvice, ale proč by měl trolejbus jezdit přes řídkou zástavbu? Toto spojení už ostatně mohl DPCHJ provozovat už dávno, když je to podle Vás lepší. Místo toho tudy poměrně často jezdí Autobusy Karlovy Vary.
Trolejbus se víc využije spojením velkých sídlišť. Trasa trolejbusové tratě mezi Jirkovem a Chomutovem je správná.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 14:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4730
Registrován: 11-2007
Phd: Ale ony ty autobusy přes Otvice jezdí (a vždycky jezdily). Jenomže je neprovozuje Dopravní podnik CV a Jirkova, ale Autobusy Karlovy Vary, které je vysoutěžily v krajském výběrku jako příměsto. Za poloviční cenu za kilometr než trolejbus, který se ovšem nesoutěží, ale zadává napřímo městskému dopravci. A uvážíme-li jízdní doby, tak se pak nedivme jirkovské radnici.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 15:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 584
Registrován: 2-2007
Rudolf_33: Přečetl jste si, co jsem napsal, nebo mám citovat sám sebe? Psal jsem, že vím o AKV. A já jsem se ptal, proč danou linku neprovozuje DPCHJ, když je to podle Vás kratší. V příměstské dopravě přece není žádným nováčkem.
Jízdní doby by mohly být klidně o 40 % kratší, kdyby se trochu přemýšlelo. Místo výmluv by se mohla hledat řešení.
Čtvrtek, 31. března 2016 - 16:07:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4731
Registrován: 11-2007
Phd: Linky přes Otvice DPCHJ neprovozuje z jednoduchého důvodu: ve výběrovém řízení byl příliš drahý. AKV nabídly lepší cenu. Podobně ztratil meziměsto i DP Most - Litvínov, tam myslím ve prospěch Busline.

Zajímavý možná bude letošní rok v Teplicích: magistrát chce soutěžit městskou hromadnou dopravu, takže Arriva bude mít po dvou letech další soutěž s konkurencí (teplické příměsto před dvěma lety A. vyhrála). Což jest ovšem u měst, která jsou sama vlastníky dopravních podniků těžko představitelné.
Pátek, 01. dubna 2016 - 10:04:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 513
Registrován: 12-2009
Trasa přes Otvice je sice nejrychlejší, ale zkuste tam zavést autobus třeba každých 20 minut v každém směru. Lidé vás sežerou. A opravdu je nebude zajímat, že to bude nejlépe obsluhovaná vesnice široko daleko a ještě na to nebude přispívat.
Viděl bych to asi takhle: udělat hlavně tu integraci. Tím se vytvoří to "strašně" požadované rychlospojení Chomutova a Jirkova. Pak třeba nějakou linku přes Otvice protáhnout až ke Globusu (náhrada 1) v intervalu hodina v sedle a půl hodiny ve špičce. Samozřejmě využít i stávající autobusy DÚK. Trolejbusy ale zachovat přes sídliště (i z Jirkova), z Jirkova v intervalu nějákých 20 minut v sedle, 15 ve špičce, na sídlištích nechat 10 v sedle a 7,5 ve špičce. O víkendy stačí trasa přes sídliště, rychlospoje se nenaplní ani náhodou (lidé se spíše navštěvují -> jezdí hlavně na sídliště). Pro další rozvoj ještě určitě něco zatrolejovat (2ku ke Kauflandu...)
Ale tohle se tady už asi mělo udělat dřív, ne teď když jsou trolejbusy (a vůbec MHD) ve stavu smrti.
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Moje video ,foto
Každý správný Čech by měl rozumět slovenštině a každý správný Slovák by měl rozumět češtině.
Ing. Štejnar
Pátek, 01. dubna 2016 - 10:11:53  
Neregistrovaný host
212.67.162.93
Gratuluji chomutovské městské radě ke včerejšímu výbornému rozhodnutí![happy]
Pátek, 01. dubna 2016 - 13:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6293
Registrován: 1-2007
Ing. Štejnar: Můžete nastínit, co jde? Žádná usnesení (ani rady, ani zastupitelstva) se včerejším datem na stránkách města nejsou.
Sobota, 02. dubna 2016 - 10:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 257
Registrován: 6-2012
Ing. Štejnar: Jste se sešli někde v hospodě, nebo na hajzlu... takhle to chodí mezi neinteligentními "politiky", působícími v mafiánském prostředí že. [satan]
Neděle, 03. dubna 2016 - 09:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 1-2011
Pan Stejnar bude jen troll, kdyz je IP z Holandska. Nekdo si jen z nas vsech dela na dalku jen srandu. 😉

http://conmet.cz/lokalizace-ip-zjisteni-polohy-zarizeni-na-mape.h tml?ip_adresa=212.67.162.93
Ing. Štejnar
Pondělí, 04. dubna 2016 - 09:32:54  
Neregistrovaný host
212.67.162.93
Bylo schváleno, že je 1. apríl a šotouš žere papír[happy]
Pondělí, 04. dubna 2016 - 21:36:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 548
Registrován: 6-2005
http://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/velky-tresk-se-blizi-ji rkov-definitivne-skrta-trolejbusy-20160403.html
Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak[blesk]



Pondělí, 04. dubna 2016 - 21:40:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 549
Registrován: 6-2005
http://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/starosta-ke-zruseni-tro lejbusu-doprava-nas-stoji-vic-nez-kultura-nebo-sport-20160403.htm l
Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak[blesk]



Středa, 06. dubna 2016 - 11:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 5-2013
Kéž by i Chomutovský a Jirkovský zastupitelé myslely hlavou. Jednou za uherák je třeba zapojit šedé buňky mozkové a je průser všech dob [biggrin] http://karlovarsky.denik.cz/z-regionu/unikatni-trolejbusy-budou-b razdit-silnice-da-20160329-ewaf.html Alespoň někde používají mozek a logiku. [happy]
Středa, 06. dubna 2016 - 16:49:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6301
Registrován: 1-2007
Jirkov odmítl trolejbusy. Chomutov bude rozhodovat v pondělí
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 04:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9923
Registrován: 4-2006
Pane Štejnare podívejte se do Mariánek. Jděte a poklekněte před jejich rozumným uvažováním. Oni mají na rozdíl od vás tah na bránu.
Doufám že vás občané Jirkova prokouknou a v příštích volbách vás pošlou do propadliště dějin.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
nereg.pozorovatel
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 09:06:47  
Neregistrovaný host
94.112.8.173
To už bude pan Starosta jinde a Jirkov ho už zajímat nebude ....
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 10:24:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 2-2016
... Je to takový scénář po Jihočesku (ovšem tam v případě železnice). Chytla se té socbafuňářské levárny nějaká partaj, či ne?
Ve Škodovce je to hezký
Maj tam soustruhy a frézky
Zámečnící rovnaj plechy
A mistří si honí blechy
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 11:39:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 515
Registrován: 12-2009
471045: Tak ten rozhovor je dobrej, pár věcí co tam říká, svědčí o tom, že Jirkov nemá žádnou pevnou dopravní koncepci (jak tu již někdo výše psal také)
Využijeme flexibilitu autobusů trolejbusy potřebují drahé vedení, autobusy zajedou, kam si řeknete.
Kam Jirkov potřebuje tak nutně zajíždět, že k tomu potřebuje zrušit trolejbusy?
Ale k čemu nám jsou ekologické trolejbusy, když jezdí prázdné a lidé stejně jedou autem, takže zplodin je nakonec stejně víc?
Tak zavedeme prázdné autobusy. To je řešení!
Rozšíříme síť cyklostezek ve městě a můžeme vybudovat veřejné dobíjecí místo pro elektrokola a elektromobily.
Že jsem ještě žádnej elektromobil v Jirkově nepotkal...

Do popředí vystupují jiná kritéria, zejména ekonomická. Pokud jezdí z Jirkova do Chomutova prázdné trolejbusy, je někde chyba, kterou velmi draze platíme. Navíc peníze, ať už na koupi nových nebo servis a provoz, jsou také o dost vyšší než u autobusů.

Největší chybou bylo to, že do trolejbusů se za posledních pět let nevrazila ani koruna navíc. Pak se nemůžem divit, že to dopadlo, jak to dopadlo.
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Moje video ,foto
Každý správný Čech by měl rozumět slovenštině a každý správný Slovák by měl rozumět češtině.
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 11:51:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6304
Registrován: 1-2007
Ale k čemu nám jsou ekologické trolejbusy, když jezdí prázdné a lidé stejně jedou autem, takže zplodin je nakonec stejně víc?
Tak zavedeme prázdné autobusy. To je řešení!

On tím asi chtěl naznačit, že trolejbusy mají nevhodné linkové vedení. Autobusy podle něj budou mít lepší linkové vedení a lidé s nimi budou jezdit.
Alespoň, tak to chápu já.

Jinak je samozřejmě velkou chybou, že se to nechalo zajít tak daleko. Má se hledat a řešit příčina. Když se řeší až následek, je pozdě.

Jsem zvědav, jak v pondělí rozhodne Zastupitelstvo města Chomutova.
Filip_daněk
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 12:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 696
Registrován: 12-2005
On tím asi chtěl naznačit, že trolejbusy mají nevhodné linkové vedení

To sice mají, ovšem to rozhodně není neřešitelný problém. A pokud bude i u tolik obdivovaných autobusů totálně nesmyslné linkové vedení, jízdní řády, které absolutně neodpovídají potřebám obyvatel a k tomu astronomicky vysoké jízdné (za tu cenu a služby bych taky místní "MHD" nevyužíval), tak budou "vytížené" stejně, jako trolejbusy, které jsou pro Jirkov nepřítelem číslo jedna.
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 12:51:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 585
Registrován: 2-2007
Ojakup:
Ale k čemu nám jsou ekologické trolejbusy, když jezdí prázdné a lidé stejně jedou autem, takže zplodin je nakonec stejně víc?

Zajímavé je, že se nikdo nepídí po tom, proč jsou ty trolejbusy prázdné. Nikde žádný náznak, že by se někdo z vedení podrbal na čele a zeptal se sám sebe "proč vlastně jezdí prázdné?".
nereg.pozorovatel
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 12:58:00  
Neregistrovaný host
94.112.8.173
Proboha nešťourejte se v článku, který je plný nesmyslů. Trolejbusy prázdné NEJEZDÍ! Byl jste se v CH-J někdo podívat? Sledoval jste obsazenost? Takže to samozřejmě není pravda. A pokud náhodou je trolejbus plný třeba z 50 %, pak je to proto, že před ním stojí v zastávce linka 1, autobus. Ale prázdné NEjsou.
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 15:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 516
Registrován: 12-2009
nereg.pozorovatel: Proč bych se neměl šťourat v takovém článku, když je to v podstatě oficiální vyjádření?
Mimochodem, jsem z Chomutova a trolejbusem jezdím jak do Chomutova, tak do Jirkova, takže vím jak jezdí obsazené. Ono co si má člověk představit pod pojmem prázdný trolejbus? 0 cestujících, 20, 30, 50?
ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Moje video ,foto
Každý správný Čech by měl rozumět slovenštině a každý správný Slovák by měl rozumět češtině.
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 19:34:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 254
Registrován: 5-2012
Když jsem byl v CH a J 24.3., tak se i v poledne v 15Tr11/7 stálo...
1789 Stenbus a 1837 ČSAD Polkost - nejlepší vozy!
nereg.pozorovatel
Čtvrtek, 07. dubna 2016 - 23:25:12  
Neregistrovaný host
94.112.8.173
Ojakup: tak to pište autorům, zastupitelům atd., ale tady je to nošení dříví do lesa. Tady to, alespoň předpokládám, většina lidí ví. Takže reagovat na výroky z článku zde je zbytečná práce, která nepadne na úrodnou půdu.
Pátek, 08. dubna 2016 - 09:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6306
Registrován: 1-2007
Jirkov zruší trolejbusy. Autobusy, které je mají nahradit, dopravní podnik zatím nemá
Pátek, 08. dubna 2016 - 09:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 586
Registrován: 2-2007
Ing. Radek Štejnar: Budoucnost bude v individuální dopravě...

[coze][coze][coze]
Pátek, 08. dubna 2016 - 10:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 258
Registrován: 6-2012
Tak jsme se dozvěděli že Jirkov nám řídí totální diletanti, kteří kombinují mix české malosti a hlouposti s evropskými vizemi. [biggrin] Bohužel i dle "občanů" z rozhlasové reportáže je zřejmé, že Jirkované si asi trolejbusy nezachrání. Bravo