K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 07. 12. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 07. 12. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12354
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 20:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex7: Co se týče výletů, tak je potřeba říct, že valná většina lidi jede na výlet dopoledne a vrací se na večer. Jeden takový výletní vlak v ideální poloze pak dokáže převézt stejně lidí jako všechny zbylé vlaky dohromady.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 21:20:38    Odkaz na tento příspěvek  

Alex7: Uznávám, že s 50 lidmi za den asi podstřeluji, ale ten vysoký počet párů spojů to hold zhoršuje. Pokud výsledek bude 100 jedním směrem a dohromady 200, je to při 9 párech horší, než ten samý výsledek na Mšence se 6.

Osobně si myslím, že téhle trati by zásadně pomohlo zrušení Os mezi Benešovem a Táborem a zavedení přímých vlaků ze Sedlčan do Benešova. Obsluha těch zabitých zastávek mezi Olbram-Benešovem by se nezhoršila (Bystřice se původně měla přesunout, pak to šlo do kytek).

Častější obsluhu směrem na Tábor potřebují jen vybrané obce, jelikož po koridorizaci se některé špatně položené zastávky ještě zhorší. Tyto vybrané obce bych navrhnul obsloužit rychlíky - střídavě Heřmaničky/Votice a střídavě Sudoměřice/Chotoviny. 1 novou zastávku rychlíky unesou (jelikož Olbramovice se samozřejmě začnou projíždět, pokud získají přímé Os do Benešova k R a pro cestující směr jih by bylo efektivnější dát jim ten 2x zbytečně projetý úsek za nulovou cenu). Dále by se měla zavést expresní vrstva, která samozřejmě bude projíždět Olbramovice, Soběslav. A to je důvod, proč z R půjde udělat částečně Sp.

Pro obsluhu zbylých obcí budou stačit 4 páry vlaků denně, které by teda mohly jet už z Benešova. Tyhle 4 páry zároveň posílí zastavování v těch obcích, kde rychlíky budou stavět na střídačku.

Pro většinu obcí tak přijde zlepšení, jelikož ty větší získají přímé vlaky do Prahy i Budějovic a do Tábora a Benešova si pohorší minimálně a ty menší si sice pohorší, ale pro Střezimiř, Mezno, Červený Újezd a Ješetice, v těch polohách co budou, jsou i 4 páry vlaků denně dost.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 21:25:42    Odkaz na tento příspěvek  

+pro obce, pro které by se povedlo zavést zastavování rychlíků, by to byl významný impulz, že už nejsou odkázány na náladu Žemličky a poslanců jihočeského kraje, zda někde nechají či nenechají vlaky... Dostaly by určitou jistotu, že určitý počet vlaků budou mít i za 10 let. Což v tomhle kraji není detail. V tomhle kraji se mírný pokles vlaků za jistotu do budoucna vyplatí vyměnit.

To samé by chtělo zavést stavění R v Ševětíně.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12355
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 21:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavět v Sudoměřicích (312 obyvatel) rychlíky, skutečně "geniální" nápad... A co se týče poznámek k jihočeskému kraji, tak ještě Mezno je v kraji středočeském, tzn. Heřmaničky a Votice taky. Na 4 páry vlaků denně se každý vyprdne a pojede jinak.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 22:17:16    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Berte to tak, že se z těch R stanou Spčka a změní se jim počet vozů. Pro dálkové lidi musí vzniknou nová rychlá Ex vrstva. Bez ní to celé nemůže dávat smysl, to je jasné, tuhle variantu vůbec neřešte. Pokud nebude na Ex vrstvu, nelze přidávat žádnou zastávku. Ale pokud budou, pak lidi z Tábora či Veselí, natož Budějek, nikdo honit těmihle zastávkovými vlaky nebude. Olbramovice si pohorší zanedbatelně (malý obrat) a o něco víc si pohorší Soběslav, ale tu půjde vyřešit přestupem na Ex v Táboře, se kterým ta cesta může mít JD stejnou (co se ztratí přestupem, se získá zrychlením tratě a vynecháním Olbramovic v Ex).

Ty nové Sp budou kompromis mezi dnešními Os a R. Nemůžou stavět všude, jinak to nebude nijak zajímavé, směr z Benešova do Prahy by měly stavět jen Čerčany a pak až Zahradní město, Vršky a Hlavák.

Ale mezi Benešovem a Budějkami by měly ty Sp stavě výrazně častěji než dnešní R. Čímž by těm větším obcím zrychlily dopravu jak do Tábora a Benešova, tak hlavně zásadně by ji zrychlily do Prahy. Časově by se jim to sakra zrychlilo a ještě ubylo přestupování. A to může nové cestující získat i proti budoucí dálnici. Když budete žít v Sudoměřicích, asi do Tábora pojedete autem, když dálnici máte za humny, ale mít přímý Panther do centra Prahy a ještě s nádražím 5min od baráku? Tohle má potenciál!

O těch zastávkách se dá vést řeč, ale já bych tam ty Sudoměřice zvolil, protože si do nich mohou s autem dojet lidé z Borotína, Nemyšle a Vožice. Mezno či Chotoviny jsou pro ně už oklika a mají kliku na sakra dobře položené nádraží.

Ty 4 páry Os jsou myšlené tak, že protože nechci ty Sp dělat extra pomalé, navrhuju stavět nastřídačku. A pak je potřeba tam ještě nějaké vlaky doplnit. A ty už nepojedou až do Prahy a tak nevadí je nechat stavět i ty další zastávky (ono ty polní zastávky typu Ješetice kvůli dotacím stejně nějakou dobu budete muset stavět, takže o tom nemá cenu ani debatovat, berte to jako fakt, který jsem nestanovil já).

Nicméně není to úplně na škodu. Kombinace 4 Os a třeba 5 Sp (celkem jich bude 10, ale na střídačku), dá obcím jako Chotoviny, Sudoměřice, Heřmaničky 9 párů vlaků denně a z toho 4 jim umožní je propojit i s obcemi kolem a jako bonus obslouží i ty opravdu malé či dost vzdálené vesnice, kdyby to někdo potřeboval.

Je to na státu. Pokud se na Ex vrstvu vysere, tak je to fuk. Pokud ne, pak má smysl ty R překopat a nechat je víc obsloužit region.
Wagon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 22:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE soukromníkům: přiznávám, že ke spěšným vlakům moc kladný vztah nemám, i když trasy některé z nich jsou zajímavé (Starkoč - Broumov, Kolín - Stará Paka - Trutnov nebo Zábřeh na Moravě - Jeseník). Ale tam jsou proto, že do určité míry nahrazují rychlíky, které po těch úsecích nejezdí a často buď navazují na rychlíky anebo se k rychlíkům připojují nebo se od nich odpojují (spěšné vlaky přes Ramzovou s připojením na rychlíky v Zábřehu). Ale jenom na málokterých tratích jsou v provozu jak rychlíky, tak i spěšné vlaky (Praha - Kladno, Česká Třebová - Brno). Myslím, že je daleko vhodnější kombinace rychlíku a osobního vlaku a proto bych provoz na trati 220 spěšnými vlaky nekomplikoval.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12676
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 03:14:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budeme-li uvažovat, že je (a nadlouho i bude) žádoucí, mít mezi Prahou a Benešovem 30minutový rozestup mezi rychlými spoji + že ČB jsou i budou uzlem víceméně jen v X:00 h, pak vychází, že maximální rozdíl cestovní doby Ex vs. "zespěšněný R" v relaci Praha - ČB může být cca 25 minut.
Reálně bych však viděl o něco méně (jen cca 20 minut rozdílu), mj. s ohledem na uzly v Táboře a Veselí.

Dalším z možných řešení je, že rychlé vrstvy budou hned tři, a to:
Ex Praha - Tábor - ČB - Linz (2 h takt)
R Praha - Benešov - Tábor - Veselí nad Lužnicí (a krom uvedených zvládnout navíc cca 5 zastavení) - ČB (eventuálně každý druhý spoj "uhnout" z Veselí do Českých Velenic s tím, že přípoj do ČB bude ve Veselí zajištěn rychlíkem jedoucím od Brna); 1 h takt
Sp Praha - Čerčany - Benešov - (a dále zastavující ve všech zastávkách, resp. ve všech těch, které nemají zůstat zcela bez obsluhy) Tábor; základní 2 h takt (trošku problematické už by to ale bylo se špičkovými posilami)

Protože pro cesty z Prahy "kamkoliv za Tábor" by "rychlík" zastavující "skoro všude mezi Benešove a Táborem" stejně nebyl přijatelný.

----------------------------------------------

Tak tohle je fakt lahůdka. Takže R 620 bude mít v novém GVD umělě prodloužen pobyt v Náměšti n/O. na dlouhé 3 minuty, aby pak mohl "vítězoslavně" projet přes žst. Studenec (= přestane existovat přípoj od Os 24915 v relaci typu Velké Meziříčí - Třebíč, jak zde již bylo před časem zmíněno). [crazy]

A beztak tam v nadpolovičním počtu případů bude muset přinejmenším přibržďovat, protože odhláška z Třebíče (po příjezdu Os 4848, který do Třebíče přijede ve 20:14 h) těžko dorazí do Studence ve chvíli, kdy R 620 bude míjet vjezdové návěstidlo žst. Studenec; krom toho bude muset R 620 projíždět přes Studenec "do odbočky", vzhledem k protijedoucímu Os 24887.

Inu, soudruzi, to je pokrok! [crazy]

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 10:34:07    Odkaz na tento příspěvek  

Těch možností je spousta a už tu byly několikrát probrány.

Považuji za rozumné obsloužit Benešov + Olbramovice jinými vlaky než ČB + Tábor, už jenom kvůli kapacitě.
Zároveň potom nahradit mezi Benešovem a Táborem osobáky něčím smysluplnějším, not a bene když se po modernizaci polohy zastávek ještě zhorší.

Z toho mi vychází dvě možnosti:

1) Systémová jordánizace
Ex projedou Benešov, Olbramovice, dále staví jako R
Sp Praha (3x) - Čerčany - Benešov a dále víceméně zastavující (zvážil bych projetí Tomic, Ješetic a Červeného Újezda), v základu dvouhodinový takt posílený ve špičkách v úseku Benešov - Praha na hodinu.
Tohle nevyžaduje spolupráci JČK, který může dál něrušeně pokračovat ve svém bordýlku. Středočeský kraj sice také není nějak dopravně vyspělý, ale pokud by mu ministerstvo nabídlo, že zaplatí ty Sp v úseku Praha - Benešov, tak by na tuhle variantu snad mohl kývnout.

2) Dvě vrstvy na celé trati
Praha - Tábor viz předchozí varianta (akorát větší tlak na projíždění nejzbytečnějších zastávek u Sp (či možná už R)) a dále Ex projede Soběslav, Sp zastaví SÚ, Planá, Soběslav, VnL, VnLz, Ševětín, Zámostí, ČBsz.
Tahle varianta by mohla dát trochu smysl regionálce na jižní části 220, nicméně bez dokončení NeŠe a SoDo budou vycházet dost divoce časy (Tábor - Veselí i Veselí ČB za "systémových" zhruba 20 minut [crazy]), takže je otázka, jaké zvolit časové polohy s ohledem na uzly v Táboře, ČB i Veselí. Klonil bych se k ní spíš až po dokončení NeŠe a změně dopravní politiky JČK (takže asi nikdy).
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 6-2009

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 13:51:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna jsem si zakoupil knižní JŘ 2016 a zjistil, že se poněkud liší od elektronické podoby... Z jakého důvodu již nejsou uvedeny spoje soukromých dopravců, když na www.szdc.cz je ČD uvádějí? Já osobně se "soukromníky" nejezdím, ale pro jakousi přehlednost by tam být mohli...[crazy]
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4673
Registrován: 11-2007
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 14:04:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainfune, jízdní řád na szdc.cz je jízdní řád Správy železniční dopravní cesty, nikoli jízdní řád ČD. Proto jsou tam všechny veřejné vlaky na jejich síti.
Co si uvedou ČD ve vlastním jízdním řádu, je jejich věc. Soukromí dopravci prostě "cizí" vlaky neuvádějí...
afafaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.190.90.7
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 14:05:02    Odkaz na tento příspěvek  

Protože ten JŘ co jsi si koupil vydává ČD a ne SŽDC tak proč by tam ČD měli psát soukromé dopravce
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4931
Registrován: 6-2010

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 14:29:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle rozhodnutí ČD chápu. Je ale škoda, že nelze zakoupit JŘ se všemi vlaky osobní dopravy. Pro cestující je to krok zpět [ko] a další fakt, proč si KJŘ nekupovat.

FOTOGALERIE a VIDEA
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 15:17:33    Odkaz na tento příspěvek  

TOM754: Pro cestující je to krok zpět [ko] a další fakt, proč si KJŘ nekupovat.

To je přesně ono. Na cestujícího si málokdo vzpomene, ačkoliv by měl být na prvním místě. Tím neříkám, že by toto měly primárně zajistit ČD.
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 5-2014
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 16:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: Každý si může vydat, co chce. SŽDC něchtějí papírovou verzi, ČD (tento rok) ano. Kdyby tam ČD daly vlaky soukromníků, bylo by to stejně logické, jako kdyby Kaufland dal do svého letáku slevové akce Albertu. ČD o zákazníky určitě jde a právě proto tam nedává vlaky cizích firem [happy]
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 16:27:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co takhle se stavit na pokladně Lea nebo RegioJetu a vzít si letáček s JŘ a do knižního JŘ si ho vložit ? [crazy]

Upozornění: Tento příspěvek není určen pro uživatele s IP adresou 217.66.178.124 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek [pozor]
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 16:40:22    Odkaz na tento příspěvek  

Tom754, Erwin: Tak si to nekupujte. Mě třeba vlaky soukromníků vůbec nezajímají.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 17:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.. a co takhle kdyby RJ opravdu, ale jako "lepší" soukromník skutečně opravdu, myslel hlavně na zákazníka a vydal svůj JŘ vč. vlaků ČD a třeba i tramvají v Olomouci... Myslím, že se najdou i cestujících RJ, kteří přijedou do Prahy s ČD z Hrobců a pokračují tramvají v Olomouci do centra (když to vyjde o 4 Kč levněji a ještě si mohou dát k velké "libosti" spolucestujících k večeři levné suši) [happy] ... Jízdní řád ČSD kdysi obsahoval i zjednodušené JŘ MHD, JŘ DR ještě v 80. letech minulého století zase mj. i letový řád!
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 17:08:32    Odkaz na tento příspěvek  

BoH: Nic takového jsem neřekl, aby někdo byl vázán tím co má a nemá vydat. Proč by tam ČD dávaly cizí vlaky? Opět nic takového v příspěvku není. Nevím nač vlastně reagujete.

NE Soukromníkům: Já si ale nechci nic kupovat, ani vlaky soukromníků mě v tuto chvíli nezajímají, - kde to vidíte napsáno? Jen konstatuji, že cestující nemá možnost si koupit JŘ, kde by měl přehled o všech vlacích. Nic víc a také nic míň. Stačí to takto k pochopení?
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 17:17:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Erwin: pak je to jedině na SŽDC a ta si musí vyhodnotit, zda na tom má zájem a zda se jí to vyplatí. Asi ne. Nic víc a také nic míň.
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4932
Registrován: 6-2010

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 17:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům: Vás vlaky soukromníků nezajimají. OK. Některé taky ne, ale bylo by prostě lepší, kdyby jízdní řád vydávala SŽDC a KJŘ obsahoval vlaky všech dopravců.

Počítám, že KJŘ časem nevydají ani ČD. Nechápu změny v průběhu. Tak dlouho trvá příprava a stejně se za chvíli vše mění.

FOTOGALERIE a VIDEA
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12677
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 18:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tahle varianta by mohla dát trochu smysl regionálce na jižní části 220, nicméně bez dokončení NeŠe a SoDo budou vycházet dost divoce časy (Tábor - Veselí i Veselí ČB za "systémových" zhruba 20 minut [crazy])
A proto, že by mezi Táborem a Veselím vycházelo "systémových" 20 minut, je logické přidat i zastavení (kromě již existující Soběslavi + nově přidané Plané) i v Sezimově Ústí; cca 25 minut jízdní doby mezi Táborem a Veselím je již daleko systémovějších (tzn. tento koncept se z hlediska jízdních dob nevylučuje s nerealizovaným SoDo; otázkou by bylo, zda by mezi Do. a So. nevycházelo míjení R s Ex, ale aby toto míjení vycházelo až jižně od So.).

To samé mimochodem platí pro úsek Veselí - ČB (tzn. pokud by taková rychlíková linka odjela z Tábora v 01, ve Veselí by byla ve 26 - 27, tak do ČB ani nemá důvod příliš spěchat, tzn. toto řešení se snoubí i v situaci, kdy není realiováno NeŠe).

Klonil bych se k ní spíš až po dokončení NeŠe a změně dopravní politiky JČK (takže asi nikdy).
Řekl bych, že je to právě naopak - právě druhá varianta je řešením pro lepší obsluhu Plané (+ pokud možno i Sezimova Ústí) v situaci, kdy příslušný kraj téměř rezignuje na objednávání Os vlaků tamtéž.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12356
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 18:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, zajímal se někdo z Vás, kolik výtisků celostátního jízdního řádu se vůbec prodá? Zájem byl malý, tak ho SŽDC přestalo vydávat. Nemusí se vám to líbit, ale s tím nic nenaděláte. Není to první věc, která by se pro pokles zájmů přestala vyrábět. Valná většina z Vás má několik možnosti, jak mít všechny tratě v jednom u sebe. Můžete si je vytisknout, či nahrát do chytrých mobilů, které většina z Vás má. Stejně tak je to s výmluvou na důchodce, kolik z nich skutečně potřebuje kompletní jízdní řady?
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 18:18:00    Odkaz na tento příspěvek  

"Jen konstatuji, že cestující nemá možnost si koupit JŘ, kde by měl přehled o všech vlacích."

A proč by měl mít tu možnost? Ona je po tom nějaká poptávka? Co je na tom špatně, že kde není poptávka, není nabídka?

Já si zase nemám možnost pustit některé filmy s původními dabingy, protože nikde nejsou a vysílají se s předabovanými. Ale není výrazná poptávka, tak není výrazná nabídka.

Proč by ČD pro pár fajnšmekrů vydávaly speciální verzi KJŘ, když drtivá většina si to koupí i bez vlaků soukromníků...

Dělání z komára velblouda vám tu fakt jde. [happy] Vydejte si vlastní verzi, když si myslíte, že o to cestující stojí. Už vidím ty davy, co to kupují. Navíc budete muset mít jinou obálku než ČD, pokud si na ní nekoupíte autorská práva. Takže o sběratelskou klientelu, která dneska může tvořit tak 90% těch co kupují papírové řády, přijdete. A na tradičních místech jako jsou pokladny ČD, vám to asi také prodávat nebudou. Takže hodně štěstí v eshopech a na pultech regiojetu, kde vám to asi vezmou. Pak nám napiště, kolik jste na tom prodělal. [happy]
K12V170DR
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 4-2014
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 18:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně většina důchodců si koupí ty krajské, které jim z 99% stačí, a pokud jedou někam na výlet, zajdou si na pokladnu nebo řeknou synovi at jim najde spojení.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12678
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 18:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžete si je vytisknout,
No jasně, tisknout si 800 či kolik stránek. [crazy]
Stačilo, když jsem si musel tisknout jízdní řády ÖBB (ale i ty jsou poněkud útlejší, protože v Rakousku není tolik tratí jako v Česku).

či nahrát do chytrých mobilů, které většina z Vás má.
Nemám.
A i kdybych měl, tak soudím, že je celkem opruz, prohlížet si stránky, jejichž přirozený formát je A5, v nějakém "kukátku" poněkud menší velikosti.
Což je jen jeden z několika aspektů, které mě k tomu napadají.

Ale ovšem, ať se SŽDC, s. o., či národní dopravce ČD, a. s., rozhoduje dle svého uvážení; já se podle toho zařídím (např. tím, že holt i v roce, kdy případně KJŘ nebude vydán knižně, budu mít s sebou výtisk z posledního roku, kdy knižně vydán byl), holt i s určitým rizikem neaktuálnosti informací (resp. eventuální změnu taktového konceptu na určité trati si mohu zapamatovat nebo si toto do JŘ poznamenat; horší už by byla eventuální netaktová změna "dle potřeb občanů").

Ještě k tomuto:
Ex projedou Benešov, Olbramovice, dále staví jako R
Sp Praha (3x) - Čerčany - Benešov a dále víceméně zastavující (zvážil bych projetí Tomic, Ješetic a Červeného Újezda), v základu dvouhodinový takt posílený ve špičkách v úseku Benešov - Praha na hodinu.

Otázkou by byly časové polohy.
Toto řešení by bylo o to nevýhodnější v situaci, kdy NeŠe eventuálně bude hotové, protože pak by bylo otázkou, zda mít Veselí od Prahy "přetažené", čím ale nevyjde přípoj na rychlík směr Jindřichův Hradec (který má už od 12/2017 odjíždět z Veselí již v S:30); anebo naopak Budějovice od Prahy "nedotažené" (resp. ta určitá "nedotaženost" tam bude i bez NeŠe, leč po jejím dokončení o to více vynikne).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7783
Registrován: 6-2004
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 18:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz k trati 280:

Os 3230 bude od nového GVD i nadále veden solo motorem? Předpokládám, že letos tomu tak bylo...
Na kterém vlaku se bude vracet zpět do ValMezu?


dotaz k trati 303:
Dle knižního jř cestující vidí odjezdy některých vlaků X:11 z Holešova a X:12 z Třebětic.
Jsou tyto časy odjezdů i ve služebním jízdním řádu? Jaká je u toho poznámka? Z Třebětic budou tyto spoje jezdit trvale cca +5 min. ?

Díky za info

Videa na YT
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2830
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 18:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pánové, zajímal se někdo z Vás, kolik výtisků celostátního jízdního řádu se vůbec prodá?"

Protože byl příliš brzy vyprodán a pak nebyl nikde už k sehnání.
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4933
Registrován: 6-2010

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 19:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Os 3230 bude od nového GVD i nadále veden solo motorem? Předpokládám, že letos tomu tak bylo...
Na kterém vlaku se bude vracet zpět do ValMezu?


Ano, solo 810, která se bude vracet Sv do VM. Letos jezdí taky solo 810

FOTOGALERIE a VIDEA
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4934
Registrován: 6-2010

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 19:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dotaz k trati 303:
Dle knižního jř cestující vidí odjezdy některých vlaků X:11 z Holešova a X:12 z Třebětic.
Jsou tyto časy odjezdů i ve služebním jízdním řádu? Jaká je u toho poznámka? Z Třebětic budou tyto spoje jezdit trvale cca +5 min. ?


Nezkoušel jsi KOVED? Pokud pojede Os z VM včas, bude Os do VM čekat v Třeběticích na jeho příjezd.

FOTOGALERIE a VIDEA
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12679
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 19:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou tyto časy odjezdů i ve služebním jízdním řádu?
X:16 h z Třebětic.
Tzn. opatření stejné jako např. v Děhylově, ale vlastně i všude tam, kde se jezdí s "obráceným T" či ve stanicích, kde bývá uveden jen čas příjezdu (např. Praha-Dejvice, Brno-Horní Heršpice apod.) a kde tím pádem také často dochází k tomu, že vlak odjede z daného nádraží o několik minut později než je uvedeno v JŘ pro cestující (ovšem ten pozdější odjezd je v souladu s NJŘ).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 20:35:01    Odkaz na tento příspěvek  

David:
Osobně bych volil za základní kámen uzel v Táboře s nedotaženými Budějovicemi. Pro přestup na navazující tratě by byla delší časová rezerva (denně to nikdo nepoužívá a při občasných, not a bene delších cestách je 20 minut na přestup snesitelná vata.
Pokud by někdy došlo na větší reko 190, mohl by se uzel v ČB naopak přetáhnout z druhé strany, tj. křižování v Boršově (resp. Včelné, obojí těžko) a Nové Vsi.

Po případně dostavbě NeŠe vychází SJD ČB - Tábor na 30 minut, takže ve Veselí žádný uzel nebude. Ale nevěřím, že se toho dožiju.

Bez NeŠe je to podle mě naopak vcelku nasnadě - u Prahy 30minutový rozestup a u Tábora těsně před expresem, tj. zachování vztahu Benešov, Olbramovice - jižní Čechy, byť s přestupem.
Jeneč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 21:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale v jízdním řádu chybí jen Regiojet a Leo, ostatní tratě, na kterých jezdí soukromníci, tam uvedené jsou. Takže je to spíš jen truc ČD vůči vybraným firmám.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12357
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 22:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeneč: V jízdním řádu chybí firmy, které jsou pro ČD přímou konkurencí. To dotované vlaky soukromých dopravců zpravidla nejsou.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2818
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 05. prosince 2015 - 22:25:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale v jízdním řádu chybí jen Regiojet a Leo
Taky chybí Arriva vlaky (Praha-Benešov, Praha-Trenčín).
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2532
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 00:00:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

+ v nostalgii chybí vlaky MBM Rail, Metrans Rail a Railway Capital, zatímco nechybí "spřátelené" KŽC-D (které je přímou konkurencí na 070). Nostalgie přitom není žádná "přímá konkurence", přesto si někdo dal tu práci... dělící čára nevede mezi "dotovaní" a "nedotovaní", ale zcela jednoduše odděluje "správné" od těch "špatných", i když budete vymýšlet zástupné důvody.
P.S. Do jízdních řádů si může tisknout každý co chce.

informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 09:45:24    Odkaz na tento příspěvek  

A není to tak, že KŽC-D si tu "účast" v JŘ zaplatila, včetně příslušné reklamy (na druhé straně obálky)? Čili co když se jedná o obyčejný obchodní vztah?
(což by měl právě T.H., známý svými liberálními názory, chápat, je ale zajímavé, jak podvědomě v tomto případě hledá nějakou tu čertovinu (čímž ovšem zase netvrdím, že v tom žádná není))
K12V170DR
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 4-2014
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 10:29:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MBM rail, údajně neobjednalo pravidelné vlaky kolem Jaroměře - prej

EDIT: Ani v ŠŽDC JŘ není MBM rail uvedeno v sekci zvláštní vlaky

(Příspěvek byl editován uživatelem K12V170DR.)
Kapitán_stejskal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 3-2009

Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 11:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KŽC-D které je přímou konkurencí na 070
Jako doprava v závazku těžko.
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 11:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaslechl jsem, že v KJŘ už není mezinárodní část .. ?
Částečně i kvůli ní jsem si chtěl knižní ještě koupit, protože mezinárodní tabulky se v PDFkách nikde stáhnout nedají [sad]
Znamená to tedy, že budu muset někdy žhavit hafas a tabulky mezistátních vlaků si sám dodělat v excelu ?
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4847
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 11:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezinárodní část tam opravdu není.[sad]
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 5-2014
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 12:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: Jen jsem reagoval na povzdech, že "Na cestujícího si málokdo vzpomene, ačkoliv by měl být na prvním místě." [happy]
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1627
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 12:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezinárodní část tam opravdu není.

Ano, ČD dokonale zvládají jednu věc - jak nasr.t lidi. Je k nevíře, co jsou pro to schopni udělat.

Edit: Objednávky MD a krajů jim v tom zdatně sekundují.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pilatus.)

Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 12:21:01    Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům: Baví vás to? Očividně ano, rýpat se v jednom konstatování ("Jen konstatuji, že cestující nemá možnost si koupit JŘ, kde by měl přehled o všech vlacích.") Podtrhuji slovo MOŽNOST, které vám nic neříká - i když bych chtěl vidět jak si pouštíte čínský film v původním znění). Možnost nerovná se nutnost nebo volání po tom, aby se tak stalo. A pokud jde o moji osobu, mohu vás uklidnit: Mně je otázka vydávání nebo nevydávání železničního JŘ u zadku, protože jsem si ho stejně už řadu let nekupoval.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 12:23:57    Odkaz na tento příspěvek  

BoH: V pohodě, ta věta o tom cestujícím je obecná, protože cestující je v posledních letech zpravidla až na posledním místě.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12358
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 13:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: V pohodě, ta věta o tom cestujícím je obecná, protože cestující je v posledních letech zpravidla až na posledním místě.
Já bych to upřesnil. Pokud chcete posuzovat dopravce, jak se chová k cestujícím, podle toho, jaké vydává jízdní řády, tak na posledním místě je specifický cestující a tím je šotouš. Myslím si, že valně většině bežných cestujících (po odečtení šotoušů se dost blížící se 100%) je šumák, že se nevydává celostátní jízdní řád se všemi dopravci a že v něm není mezinárodní doprava. Myslím si, že valná většina pravidlených cestujících si vystačí s IDOSem a přeloženým jízdním řádem do harmoniky alá kartičky S linek vydávané ROPIDem, který se vejde do peněženky, eventuelně s vybranými tratěmi v oblastních jízdních řádech o velikosti A6. A když jedou dál, tak si potřebné jízdní řády vytisknou nebo nahrajou na mobil.
Budoucnost vede k tomu, že jízdní řády budou řešeny podobně, jak se k tomu postavil ROPID. Ten jako letáky vydává "peněženkové" JŘ a teď nově brožurku S linek a zadarmo. Zbývá jen zajistit, aby všechny byly k dispozici na informacích či pokladnách během celé platnosti jízdního řádu. Kdyby to podobně bylo ve všech krajích, tak mi přijde víc prozákaznický přístup, než distribuovat bichli za kilo, kterou si dneska koupí akorát šotouši, kteří na ní navíc shledají hromadu much, co je na ní špatně.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 15:06:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt nevím, proč to tak řešíte, třeba DB už 7 let žádný tištěný kursbuch nevydávají a nikomu to nevadí.
Wagon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 17:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I když mám rád knižní jízdní řády a hned jsem si jeden koupil, uznávám, že v budoucnu mají význam jízdní řády v elektronické podobě. Bohužel ale nikde nejsou traťové jízdní řády pro mezinárodní přepravu s výjimkou některých tratí, které lze využít i pro vnitrostátní přepravu. Takže z jízdních řádů máme krásný traťový jízdní řád pro jízdu ze Znojma do různých vídeňských stanic, ale už není traťový jízdní řád pro cestu do Vídně přes Břeclav anebo z Českých Velenic.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12682
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 18:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třeba DB už 7 let žádný tištěný kursbuch nevydávají a nikomu to nevadí.
Velmi odvážné tvrzení, že to NIKOMU údajně nevadí.
Mmch. přinejmenším saský Kursbuch jsem v nedávné době postrádal (ve smyslu "cestování by bylo bezstarostnější a praktičtější s ním než bez něj") rovněž.

Ale tam to aspoň bylo jednodušší v tom, že provoz je téměř totálně ztaktovaný, tzn. stačí si zapamatovat nebo opsat základní takt a pak už se dá jezdit tzv. po paměti.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5981
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 06. prosince 2015 - 23:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kursbuch v ČR stratil svoj význam po tom, čo sa marcová zmena rozložila na februárovú a aprílovú.

Dnes je vlastne stav, kedy kursbuch platí dva a pol mesiaca, pričom nie je dosť času na to, aby šla zmena vydať tlačou, obdobne tak nie je čas pri tej aprílovej, tzn. pokiaľ niekto nechce tlačiť zmeny z netu, tak v okamihu, keď si konečne ide po tú letnú, kde je to kumulatívne, má v rukách 4 mesiace neopravený kursbuch a kým to dolepí nastupuje posledná (septembrová), ktorú inde než na nete vôbec nenájde.

Takže riešiť, kto tam je, kto tam neni a kto tam má byť, je fakt bezpredmetné.
Nádraží
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.230.129
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 00:17:06    Odkaz na tento příspěvek  

Ono těch věcí v JŘ není více. Například chybí kupónek,nebo kupónky,na změny v JŘ. Ale asi by bylo najivní si myslet,že žádné nebudou. Spíše jich bude několik za rok,že už to ani nemá cenu vydávat tiskem,neboť to skoro nikdo nelepí.
Nojva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 02:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znáte někdo pravý důvod, proč se od GVD2016 otáčí řazení všech dálkových vlaků ČD (kromě rychlíků Praha-MuN-Brno kde se předpokládá nasazení IP) na trati 010 a návazných tratích 260/270? Tzn. jedničkou k Praze. Je to jen kvůli sjednocení s Railjetem a tedy přizpůsobení rakušákům? nebo existuje jinej důvod..
Díky
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7622
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 09:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezinárodní část tam opravdu není, protože časy odjezdů vlaků(z nejdůležitějších stanic) v zahraničí jsou přímo v sloupcích vlaků na tratích provozovaných i do zahraničí.

Podle mého názoru je to tak lepší pro většinu lidí neznajících zeměpis (a většinou jezdící podle navigace v autě) nejen železniční s jeho přechodovými stanicemi.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7321
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 10:05:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mého názoru je to tak lepší pro většinu lidí neznajících zeměpis

[ok][lol]

Popravdě i já jsem se nad mapou trochu zapotil, když jsem hledal zajímavě kroucenou trasu loňského EN Praha-Oberhausen.
No woni to už brzo zrušej a bude pokoj.
Wagon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 11:12:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Časy odjezdů tam sice jsou, ale jsou značně redukované. A samozřejmě je otázka, zda někdo chce jet jen do mezilehlých stanic. Přímo ukázkový rozdíl je vidět na cestě do Vídně ze Znojma nebo z Břeclavi, při jízdě ze Znojma je uvedeno celkem 6 stanic, zatím při jízdě z Břeclavi jenom Wien Hauptbahnhof. Mezinárodní traťové jízdní řády byly v jízdním řádu už od mého dětství (jízdní řády jsem začal sledovat od 10 let, a nyní je mi 68 let) a je prostě chybou, že nejsou uvedeny ani v elektronické verzi.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7628
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 11:47:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezinárodní traťové jízdní řády byly v jízdním řádu už od mého dětství
Na čtení to bylo hezké:-),když člověj znal mapu.
Nyní si prostě klikne na konkrétní vlak a ukážou se všechny stanice, které nebyly kdysi psané v těch tištěných mezinárodních...

Kdysi jsem se hrozně divil, kde všude to třeba v Rumunsku stojí, když v mezinárodním bylo jen Oradea, Brasov apod. velká města a přechodové stanice.[wink]
Ivo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3285
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 17:26:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od 13.12. už neplatí do Nového údolí režim D3 a čísla vlaků od Českých Budějovic už tudíž nebudou lomená. Tím se uvolnilo v číselné řadě místo, ale přesto spoje s kratší trasou zůstávají stejná, ačkoli by se mohly snížit o 20 (poslední vlak z ČB by mohl být uveden jako 8121)
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 10-2012
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 17:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wagon:
při jízdě ze Znojma je uvedeno celkem 6 stanic, zatím při jízdě z Břeclavi jenom Wien Hauptbahnhof.

Protože první „rychlíková" zastávka je až Wien Hbf, tak to přece stačí. Pro těch 5 (v So 6) osobních vlaků je něco navíc naprosto zbytečné.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 20:25:25    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nepotřebuji aby někdo něco za mě upřesňoval. Je to zbytečná práce, neb takto jsem to nikdy neřekl, i když rozumím tomu, že to myslíte dobře. Je třeba mluvit vždy za sebe. Já osobně, a říkám to znovu, kursbuch již dávno nekupuji.
Wagon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 21:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Priapos: České dráhy vydávají ve velkém nákladu časopis ČD pro Vás, který je zdarma pro cestující na železnici. Moc informací, které by cestující uvítali, tam není. Náklady na tento časopis musí jít do milionů Kč. Výroba traťových jízdních řádů pro mezinárodní železniční spojení ať již v papírové podobě nebo v elektronické musí být mnohem levnější, a může mít pozitivní vliv na cestování po železnici do zahraničí. Takže kvalitní traťové jízdní řády třeba jenom v elektronické podobě podle mého názoru mohou mít mnohem větší ekonomický přínos než ČD pro Vás.
Wagonkovi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 108.61.210.36
Odesláno Pondělí, 07. prosince 2015 - 22:17:07    Odkaz na tento příspěvek  

Moc informací, které by cestující uvítali, tam není.

Které informace tam mají cestujícím chybět?

Takže kvalitní traťové jízdní řády třeba jenom v elektronické podobě podle mého názoru mohou mít mnohem větší ekonomický přínos než ČD pro Vás.

Máš k tomu nějaké podklady? Dle GfK jde o nejčtenější časopis v ČR s dosahem na největší publiku. Takže ČD mohou oslovit svými nabídkami docela velkou skupinu lidí, navíc prodávají reklamní plochy v něm za nemalé peníze.