K-report
 

Archiv diskuse Zahraniční provozy do 09. 12. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Tramvaje a metro » Zahraniční provozy » Archiv diskuse Zahraniční provozy do 09. 12. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 11-2012
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 18:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda z HK: Pěkné foto z Gmundenu, koukám, že od mé poslední návštěvy před skoro pěti lety se tu věci začali konečně hýbat. A na rozdíl od místních si myslím, že to úplně předimenzované řešení není. To by bylo v případě kdyby ta dlouhá NP tramvaj měla jezdit jenom v Gmundenu. To by bylo skutečné vyhazovaní peněz z oken a ani v Rakousku by to nikdo nechtěl dotovat. Pak by skutečně stačila jen Wana. Ale díky tomu propojení s Traunseebahn se naopak budou takové vozy ještě velmi hodit. To propojení těchto léta oddělených systémů je totiž dle mě rozumné a oboustranně výhodné řešení. K dokonalosti už zbývá jen to plánované prodloužení na místní nádraží. (Dle mě by bylo ideální, aby byl umožněn i kvalitní přestup, nejlépe hrana-hrana.) Jinak Stern & Hafferl, kvůli tomu nakoupí od Vosslohu 11 takovýchto tramvají. http://www.stern.at/strassenbahn/index.php?option=com_content&tas k=view&id=123
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 11-2012
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 18:45:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak pokud vládnete němčinou, tak zde je k tomu i PDfko. Kapacita 183 cestujících si myslím není špatná pro takový provoz.[happy]
http://www.stern.at/sternverkehr/images/stories/_news/datenblattS RT-vossloh.pdf
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3986
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 19:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ASD: Ale fakt myslíte, že Traunseebahn vozí taková kvanta lidí? Co jsem měl příležitost vidět, tak ani školní spoje nijak extrémně narvané nebyly a pak přes dopoledne bída, max. jednotky cestujících. Propojení s tramvají to sice zlepší, ale že by o tolik? Podle mě by v celé délce nové propojené trasy ta wana stačila, akorát na školní spoje by musela být zdvojená.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11205
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 19:54:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm...

Pokud mají být tramvajový provoz v Gmundenu zachován i do budoucna, pak by tak jako tak bylo potřeba pořídit novou tramvaj/nové tramvaje.
Stejně tak by bylo tak jako tak vhodné propojit oba provozy (tramvaj + železnici z Vorchdorfu).

Ta obsaditelnost 183 cestujících je absolutně teoretickou veličinou.
I ten počet 76 sedadel se zdá být nelogickým - z půdorysného pohledu v tomto souboru vyplývá poněkud nižší počet sedadel.

Sečteno, podtrženo: opatření s propojením obou provozů + novými vozidly vidím jako logické.
Snad jediné, co mi moc logiku nedává, je předpokládaný počet vozidel (11), který mi přijde přemrštěně vysoký.

Z mojí archivní "zahrádky": Křižování "innsbruckých" tramvají Flexity Outlook na nádraží Eisengattern (trať Gmunden - Vorchdorf)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2912
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 20:24:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U-Bahn: Je to si opravdu záhada. Kromě toho, co se dá najít na německé wikipedii jsem k tomu před časem měl v ruce nějakou knížku o Nord-Süd-SBahn, kde se psalo jednak že se ani zhruba neví počet obětí, přičemž odhady jsou mezi čísly 20 a 2000 a také že nená znám ani den, kdy přesně došlo k zaplavení tunelů.
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 11-2012
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 21:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda z hk: No já vycházím z toho, že aby lidi jezdili MHD musí být pro ně atraktivní. Musí být dobrá návaznost, slušný interval či logická konstrukce jízdního řádu,rychlost, rozumná cena, ale i slušný nebo aspoň rozumný komfort vozidel. Pravda, můžeme se zamyslet, či zrovna multigelenk s pevnými podvozky a o počtu pěti článku délky kolem 30 m, je vhodné vozidlo pro tuhle trať a zda-li i jejich počet (11) je dostačující, nebo naopak přehnaný. U toho druhého si myslím, že nejspíše chtějí nahradit celou zastaralou flotilu Traunseebahn a proto tolik. U toho prvního bych řekl, že možná by se i více hodila spíše kratší vozidla s otočnými podvozky, nemusela by ani být zcela nízkopodlažní. Ale wany určitě ne. Ty totiž i kdyby jezdily ve špičkách ve zdvojené trakci tak dle mě nepředstavují komfort hodný 21. století. Už tím řešením interiéru ne. Třebaže ekonomicky by to mohlo být i výhodnější. Ale myslím si,že tu jde především o to dostat co nejvíce lidí z aut do MHD a to by v těchto končinách opravdu nešlo "po česku". Takže kvanta tím asi jezdit úplně nebudou, ale při dobré snaze by mohla být slušná obslužnost. Uvidíme, já každopádně tomuto přístupu fandím, protože je zde vidět snaha o atraktivnější veřejnou dopravu, na rozdíl od nás. Budoucnost ukáže.

David: Pěkné video. Ostatně je vidět, že už půjčením těch dvou Flexity z Innsbrucku je tu snaha o to co už jsem napsal výše. To jest zatraktivnění oproti současnému stavu vozového parku. Jinak ty sedačky z toho typáku jsem počítal a skutečně jich vyšlo 76. Jsou v tom totiž zahrnuty i ty sklopné, kterých je tam celkem 16.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11207
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 21:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ty sedačky z toho typáku jsem počítal a skutečně jich vyšlo 76. Jsou v tom totiž zahrnuty i ty sklopné, kterých je tam celkem 16.

Ovšem; svůj výše uvedený výrok beru zpět (nějak jsem zaměnil "76 včetně 16 sklopných" za chybné "76 + 16 sklopných").

A jak tak koukám, tak i původní Seebahnhof už je minulostí a trať od Vorchdorfu v tuto chvíli končí už před přejezdem (v místě, ze kterého odbočí nové koleje směrem do centra Gmundenu), viz http://dokumentationszentrum-eisenbahnforschung.org/blog/deefblog 2014_gmunden_neuerseebahnhof.htm

Ještě mě tak napadlo (předem podotýkám, že jde pouze o spekulaci), že propojení gmundenské tramvajové trati s lokální tratí Gmunden - Vorchdorf dává logiku i z pohledu dílenského zázemí, neboť případná nová delší tramvaj, která by měla být v provozu pouze v Gmundenu, by stejně asi vyžadovala přebudování gmundenského dílenského zázemí; takto bude asi veškeré zázemí na jednom místě, a to ve Vorchdorfu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 00:15:28    Odkaz na tento příspěvek  

Zaujímavé že i keď len krajné podvozky sú motorizované, max. 10% sklon trate je aj bez 100% adhézie možný. Pýtam sa či Praha naozaj musí mať 100% adhézne tramvaje...
Horstfuchs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 11-2013

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 02:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože Praha je prostě Praha, jinde na příslušných odpovědných místech holt netolerují hardšotouší přístup.

Upozornění pro alergiky: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, zvráceného humoru a korrrýšů. Vyprodukováno v závodě, který zpracovává sarkasmus a vícesmyslné narážky.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3987
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 07:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ASD: Takhle, samotná myšlenka propojení tramvaje s dráhou do Vorchdorfu je samozřejmě super, ale je třeba mít na paměti, že obě dvě dráhy v podstatě skomrají a byly zachovány jen kvůli tradici a turistům. Společnost Stern&Hafferl, která je provozuje, je velmi šetřivá firma, a je možné, že za své zachování ty dráhy vděčí právě tomu, že je dovede provozovat tak "nízkonákladově". Proto by do kontextu zapadalo, kdyby i jejich propojení a obnova vozového parku proběhla nějakým úsporným způsobem. Když se to udělá moc velkoryse, tak i provozní náklady budou oproti dnešku několikanásobně vyšší a pak až někdy v budoucnu nebudou peníze, tak to může vést k náhradě autobusy...

Ještě na doplnění - nová podoba Seebahnhofu (zrovna s tím jediným vlakem, co jezdí stará električka)


Innsbrucké tramky ve Vorchdorfu


A iniciativa proti propojení tramvaje s Traunseebahn...


K počtu nových vozidel - to vypadá, jak kdyby měli v plánu ještě přerozchodovat dráhu Vorchdorf-Lambach na metrovku a jezdit s nimi celé rameno Gmunden nádraží - Gmunden město - Vorchdorf - Lambach. V takovém případě by jich i s provozní rezervou mohli využít tak 7-8. A zbylé by poslali na Attergaubahn. Pak by ten počet celkem seděl. Pokud to takto myšlené není, tak je to těžce předimenzované.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2823
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 08:04:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k dávnější historii Gmundenu: Asi se už málo ví, že (v dobách rozvinutého, už parního provozu původní koněspřežky od Budějovic a Lince) byl u nádraží Gmunden-Seebahnhof živý nákladní přístav a dost rozsáhlé kolejiště úzkého rozchodu. Úzké nákladní vagony (hlavně asi pro přepravu soli) tam dokonce najížděly na trajekt, který s nimi plul dále po jezeře Traunsee - blíže k solným dolům. Proto pozemek býv. nádraží Gmunden-Seebahnhof tvoří takový výběžek do jezera (umělý poloostrov) - jde totiž o bývalý přístav. Jeho historické fotky jsou např. v této knize:
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 09:47:43    Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_z_hk:
K poslednej fotke: Mali tam dať ešte že ten REGIONALZUG (ako nazvali tramvaj) bude poháňať imporotovaný ATOMSTROM z Temelína. [biggrin]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11210
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 12:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tom plakátu proti propojení se píše o 15min. taktu.
Je-li tím myšlen obousměrný 15min. takt (a ne "30 min. takt = každých průměrně 15 minut průjezd jedné soupravy), pak by se tím vysoký počet nových vozidel vysvětloval.

Jenda_z_hk: s dovolemím upozorním na pravděpodobně nepřetočený čas ve [fotic] na "zimní".
Z těch fotek je také patrné, že skutečně (a platilo to už zjevně i loni) došlo ke změně, kdy v pracovní školní dny ráno jsou sice potřeba k zajištění provozu 3 soupravy, ale není potřeba "tahat" více než sólo tramvaj nebo starší sólo motorový vůz.

Ještě v roce 2012 tomu bylo jinak - i v pracovní školní dny ráno postačily k zajištění provozu pouze 2 soupravy, ale ta "na osmou do Gmundenu" byla poněkud větší.

Dnes by toto nebylo možné ani teoreticky, protože - jak je patrné - tak na "novém" Seebf. se již nedá provádět objíždění soupravy hnacím vozidlem.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 14:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nuž mám za to, že poslední dobou se v Rakousku modernizuje skutečně velkoryse. Např. modernizace Postlingbergbahn, nové vozy na Stubaitalbahn či radikální obnova vozového parku na Mariazellerbahn( i když to jsem úplně nepatří). Tak si myslím, že skutečně dělají vše proto, aby nahnali více cestujících a povýšili tak turistické atrakce a "nostalgické provozy" na moderní dopravní prostředek 21. století. To s prodloužením do Lambachu mě ani nenapadlo, ale kdyby to měli v plánu, tak by to bylo jenom super. Ten počet 11-ti tramvají mi taky přijde moc, proto si myslím, že je zatím i větší rozšíření provozu. Jinak ten plakátek odpůrců mě docela pobavil. Nemám pocit, že Gmunden utrpí, když tam budu jezdit větší a delší tramvaje. Jestli jim vadí zrovna tohle, tak pak nevím co by dělali třeba v takovém švýcarském Churu, nebo Tiranu kde jim vlaky jedou přímo ulicemi a to jsou skutečné vlaky a ne tramvaje. [happy]
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3989
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 15:27:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Ano ano, hodiny ve foťáku mám rozštelované poněkud víc než o tu 1 hod. přechodu na letní čas. Ten starý elektrický vůz na Seebhf. je zachycen na obratu 7:42-7:44.

Obousměrný 15 min. takt v celé trase je možná plánován, ale to je právě šílenost, vždyť se tam ty tramvaje budou prohánět úplně prázdné... Taková poptávka je tam fakt jen nárazově, když jedou školáci, jenže dlouhá nízkopodlažní tramvaj jich pobere tolik, že i v těch školních špičkách postačí půlhodinový takt. Takže 15 min. po celý den není nic jiného než nehorázné plýtvání penězi.

A k té velkosoupravě, co jezdila v roce 2012 na školním spoji - ty vagony jsou taky slušní veteráni, pocházejí z let 1916-1942. Dva z nich jsem viděl odstavené na nádraží Gmunden Engelhof. Trošku mi to připomíná příměstskou tramvaj Milano-Limbiate, kde před pár lety (nevím, jak je tomu teď) jezdila ranní školní spoj takováto souprava.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11219
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 20:00:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Např. modernizace Postlingbergbahn, nové vozy na Stubaitalbahn či radikální obnova vozového parku na Mariazellerbahn
Zrovna u té Mariazellerbahn si pokládám stejnou otázku jako u gmundensko-vorchdorfské "vlakotramvaje" - zda je vysoký počet nových vozidel (na Mariazellerban 9 nových souprav) opodstatněný.
I když i tam tedy došlo od letošního roku k nárůstu počtu spojů (posílení intervalu v ranní špičce z 60min. na 30min.).

Ten 15min. takt si teoreticky dovedu představit v Gmundenu jako takovém - tzn. něco jako posílení MHD, ale rozhodně ne vést všechny spoje mimo město.

K těm přípojným vagónům ještě doplním, že se používaly pouze na ten ranní školní spoj do Gmundenu; na obratovém vlaku se sice vracely do Vorchdorfu, ale na tomto spoji již byli cestující "usměrněni" výhradně do motorového vozu; přípojné vozy jely prázdné.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3990
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 21:02:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Jo, takt 30 min. na příměstském úseku a 15 min. po městě by byl rozumný. To by se dalo vyjezdit s 5 vozy, takže se dvěma rezervními řekněme 7, a pořád čtyři přebývají...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10349
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. listopadu 2014 - 22:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepočítá s nima S&H na Attergaubahn?

Jinak trať Gmunden-Vorchdorf nebyla, není a nikdy nebude tramvaj, ale "velká" dráha.

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Žádný politický systém vám nemůže odebrat základní lidské právo - být sobecké hovado. (Pavel Kantorek)
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2824
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 03. listopadu 2014 - 10:00:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další zajímavý článek s návrhem řešení křižovatek a provozu na mostě přes výtok z jezera: http://www.salzi.at/2013/06/strasenbahnverlangerung-gmunden-vorch dorf-mit-fahrplanwechsel-2017-fertig/ Zprovozněno to má být až za 3 roky?
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 04:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_z_hk: Trošku mi to připomíná příměstskou tramvaj Milano-Limbiate, kde před pár lety (nevím, jak je tomu teď) jezdila ranní školní spoj takováto souprava.
Už několik let nejezdí; pokud mě paměť neklame (momentálně se mi nedaří to dohledat), školní spoj vedený touhle soupravou byl naposledy v létě 2011 (EDIT: tak podle tohoto webu se zdá, že konec byl už v roce 2010 - no, krk bych za to nedal, ale prostě už to pár let je).
A na konečnou na fotce už se taky nejezdí, trať je zkrácená k nové stanici metra...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fabi.)

ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.115.167.70
Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 15:51:57    Odkaz na tento příspěvek  

Žeby boli súdruhovia z DPB radiť kolegom vo Viedni ako šetriť na údržbe tratí?
http://derstandard.at/2000007700792/Langsame-Strassenbahn-wegen-G leisschaeden-Die-Ringstrasse-als-Bremsspur
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3993
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 05. listopadu 2014 - 19:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fabi: Hm, já tím jel v březnu 2010 a byl to fakt zážitek... Tak na jednu stranu škoda, že takováto šotozajímavost zmizela, ale na druhou stranu chápu, že běžní cestující asi tolik nadšení nebyli.


Omh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 7-2010

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 13:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tramvajím v Kaliningradu se nečekaně blýská na lepší časy. Vysloužilé KT4 by mohly nahradit tramvaje Pesa, či Stadler.

Stadler vyvíjí tramvaj pro Kaliningrad > http://mhd86.cz/2014/11/06/stadler-vyviji-tramvaj-pro-kaliningrad /

www.MHD86.cz
Moderní dopravní web, který se věnuje městské hromadné dopravě, a to nejen v Praze, ale i v Evropě.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 15:01:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je překvapivá zpráva. Při letošní jarní návštěvě jsme zjistili, že z celé rozvětvené sítě jsou v provozu pouze dvě linky (3 a 5), které vedou ve většině trasy společně. Tramvaje nebyly nejhorší, ale tratě jsou v katastrofálním stavu.
jentak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.12.107
Odesláno Čtvrtek, 06. listopadu 2014 - 15:29:06    Odkaz na tento příspěvek  

Manil - naopak, tratě relativně slušné (1/3 v BKV), vozidla v katastrofálním stavu, zejména podvozková část.
Jízda Pesou naprosto komfortní a rychlá. KT4 a T4 bez ložisek a lan místo tlumičů katastrofa i na zánovních BKV. A tratě se zavírají z důvodu nedostatku vozidel.....
Jarmil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 6-2013

Odesláno Pátek, 07. listopadu 2014 - 17:34:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stadler vyvíjí tramvaj pro Kaliningrad
A proč pro ten Kaliningrad nevyvíjí nějakou hezkou?
Nin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5187
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 09. listopadu 2014 - 22:32:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PCC -> USA....or It's A Big Job - Trolley Operators, Pt 2 (1947) [happy]

https://www.youtube.com/watch?v=4cZymOIGNJA

World In My Eyes...
cestuji ekonomicky a to pouze první třídou [kladivo]

ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 11-2012
Odesláno Pondělí, 10. listopadu 2014 - 12:41:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wow super video.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.115.167.70
Odesláno Pondělí, 10. listopadu 2014 - 17:33:06    Odkaz na tento příspěvek  

Nin:
Vyzerá dobre, doma kuknem.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Pondělí, 10. listopadu 2014 - 20:59:41    Odkaz na tento příspěvek  

No ten zvuk teda, ma som problém rozumieť čo vraví. [biggrin] A čakal som trošku viac techniky. Ale dielenskí v bielych overaloch, to ma prekvapilo.
Thriller
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 2-2011
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 14:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Dubaji slavnostně otevřeli tramvajovou trať. 10,6 km, 11 zastávek, interval špička/sedlo 10/12 min.
Vozy: 11x Alstom Citadis 402 (44m dlouhé); mají tři třídy: Gold class, Silver class a oddíl pro ženy a děti. Plánované prodloužení, které se začně budovat již brzy, bude mít 6 zastávek a vyžádá si dalších 14 vozidel.

thriller.borec.cz
pár mých fotek hlavně tyrystorek
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6803
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 15:55:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thriller:
Tak to je dobrý, nový provoz v místě téměř neomezených finančních možností a podle té fotky interiéru to uvnitř není nic moc. Já chápu, že tam se nedá očekávat žádné sardinkování, ale toto mohlo být lepší.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 19:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to je holt Citadis tam je to vevnitř vždy stejný.
Thriller
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 2-2011
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 19:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím, z těch jejich fotek moc o interiéru soudit nemůžu, ale treba Citadis v Paříži má interiér perfektní. Hlavně co se týče těch článků nad podvozky.
Ta poptavka, kterou očekávají, odpovídá v podstatě jen místům k sezení.

thriller.borec.cz
pár mých fotek hlavně tyrystorek
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 20:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím že fotky často zkreslují. Sám jsem pak někdy překvapen když pak daným vozidlem jedu. Podle fotek na mě kolikrát něco působí stísněně a ve skutečnosti pak zjistím, že je tam místa celkem dost a je to v pohodě.
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 22:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A abych tady jenom neplácal, tak přidám pro změnu Gdansk, kde se již objevila nová tramvaj Pesa Jazz Duo, nakonec v "umírněném designu" Hlavní rozdíl oproti Swingovi je absence běžných náprav a pochopil jsem-li to z textu správně tak by každé kolo mělo mít i svůj motor, vypadá to ovšem že s převodovkami. Tak se chlubí, že díky tomu je podlaha nad podvozkem rovná jako stůl. [happy]
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,16953793.html
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 984
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 12. listopadu 2014 - 22:46:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tramvaj v Odense, Dansko. Planovane otevreni v roce 2020.
video
Omh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 7-2010

Odesláno Čtvrtek, 13. listopadu 2014 - 10:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Solaris usiluje s Traminem v dalším německém městě.

Leipzig: Nahradí tramvaje T4D polská Tramina?
http://mhd86.cz/2014/11/11/leipzig-nahradi-tramvaje-t4d-polska-tr amina/

www.MHD86.cz
Moderní dopravní web, který se věnuje městské hromadné dopravě, a to nejen v Praze, ale i v Evropě.
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 17. listopadu 2014 - 02:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_z_hk: no, to můžu jen závidět - ale on u toho Limbiate je spíš zázrak, že se ještě vůbec jezdí...

Jen tak pro změnu zase pár obrázků zpoza oceánu - nějaké kousky z letního výletu do NYC:


ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Paveldacicky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3734
Registrován: 5-2007

Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 22:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Narazil jsem náhodou na tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=madyXWc_5W4 ,ale jestli to tu už bylo,tak se hluboce omlouvám za plevelení...[proud]
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1016
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 16:37:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3700
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 16:50:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

George: Dobrá frajeřinka [jidlo]
Libcha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 987
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 19:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaměstnavatel mě poslal na služební cestu do Říma, navrhnete mi nějaká must-see? Mám v plánu ve vzácných volných chvílích projet kus úzkokolejky do Giardinetti, něco z trolejbusové linky a pochytat starší tramvaje... Možná se povede i kus železnice směr Viterbo.
Pavel_Večeřa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 11-2012

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 11:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem se díval na video z nově otevřeného Céčka, je to sice moderna, ale já bych si projel alespoň ten povrchový úsek.

http://www.youtube.com/watch?v=8yWytj0oDxE

Jinak ještě mě zaujala stanice Roma Termini.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pavel_Večeřa.)

Naše hospoda není pokryta internetovým signálem, bavte se spolu jako normální lidé.
Nejsem registrován na žádné sociální síti, a ani to k normálnímu životu nepotřebuji...
Omh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 17:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po dvou měsících přináším aktualizovaný seznam. A co se za tu dobu změnilo? Provoz "tatrovek" skončil v Erfurtu a dramaticky ubývá počet té šestek v Rostocku.


Provoz tramvají ČKD Tatra v Německu (k 22. 11. 2014)
http://mhd86.cz/2014/11/23/provoz-tramvaji-ckd-tatra-v-nemecku-k- 22-11-2014/

www.MHD86.cz
Moderní dopravní web, který se věnuje městské hromadné dopravě, a to nejen v Praze, ale i v Evropě.
Ivoo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.117.80
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 23:07:34    Odkaz na tento příspěvek  

Info o novém TT provozu v Dubaji je taky zde:
http://www.urbanrail.net/as/dub/dubai-tram.htm
a je tam toho více o MHD.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2913
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 13:37:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předvánoční zamyšlení: Jak dlouho asi přežije nový tramvajový provoz v Jeruzalémě? Je totiž terčem zloby náboženských (mohamedánských) primitivů:
"Jeruzalémská tramvajová rychlodráha je každodenním terčem útoků, přestože slouží i arabským obyvatelům města. Když byl její provoz v roce 2011 zahájen, měla být tramvaj propojující severovýchodní a jihozápadní část Jeruzaléma symbolem pokojného soužití Židů a Arabů.
Teď se však stala symbolem arabského boje proti Izraeli; Arabové denně kamenují a ničí projíždějící vozy; od července poškodili na 180 vagonů. Židovští obyvatelé Jeruzaléma si do některých čtvrtí vůbec netroufají jezdit.
Na denním pořádku jsou i útoky kamením a zápalnými láhvemi na izraelské policisty ve východním Jeruzalémě..." atd.
[sad]
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 21:19:19    Odkaz na tento příspěvek  

Prúser je v to že to nemožno zvaliť na náboženský fanatizmus (to by platilo inde). Tramvaj za nič nemôže, akurát si to odnesie. Problém je v tom že všetky zúčastnené strany sa cítia byť obete. Ach jo... Ten konflikt nemá víťazov, len porazených.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3735
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 22:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C: Ono stejná otázka bude i o provozech na Ukrajině... Tam možná taky nastane slušný úhyn...
UT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.91.5.96
Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 03:50:40    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Možno Ti to uniklo, ale východný Jeruzalem je palestínskym územím anektovaným Izraelom v rozpore s medzinárodným právom. Ako súčasť Izraela ho oficiálne neuznáva ani ČR, ani SR, ani zvyšok EÚ. A tramvajová linka nebola postavená pre žiadnych Arabov (rovná sa občanov druhej kategórie), ale v prvom rade pre židovských osadníkov zo sídliska Pisgat Ze'ev. Takže písať o "symbole pokojného spolunažívania" je čistá drzosť. Teroristické útoky na cestujúcich, aké sa odohrali nedávno, samozrejme nie je možné ničím obhajovať.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2566
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 10:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

UT: a teď tu o červené karkulce...

Já volím ban(án) prznitelům rodného jazyka. A co vy? ● http://norton1.ic.cz
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3736
Registrován: 6-2004

Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 11:25:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

UT: Tam se melou od nepaměti... Navíc tohle si zvorali palestinci sami... Taky mohli mí vlastní stát...
Navíc co uznává EU není úplně směrodatné... Viz násilný převrat na Ukrajině atd...
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3396
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 12:07:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všichni do jednoho víme o tom co se tama děje prd tak prosím nechme rychlé soudy na novinky.cz
Zajímavost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.111.126.115
Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 22:23:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jednokolejnicová tramvaj.
http://youtu.be/e_GedsrwfmU
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2121
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 11:47:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tenhle systém (Translohr) si nabil ústa ve Francii - jeho údržba je dost náročná a vodící kolečka ráda vyskakují na kdejakém svinčíku.

Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Michal L.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.140.14
Odesláno Pondělí, 08. prosince 2014 - 19:55:32    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, po vánocích plánuji na 3 dny navštívit Berlín a nějaké tramvajové prozvozy v okolí, zejména Schoneiche, Woltersdorf, Frankfurt nad Odrou, či Potsdam. Měl bych dotaz, zda existuje nějaká vyhodná 3 denní síťová jizdenka a kolik asi stojí?
Thriller
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 2-2011
Odesláno Pondělí, 08. prosince 2014 - 20:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A hlavně jízda v takové tramvaji na gumových kolech stojí za starou belu.

thriller.borec.cz
pár mých fotek hlavně tyrystorek
Jiří_T
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 08. prosince 2014 - 20:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thriller: Souhlas. Jel jsem tim v Padově, a opravdu žádná sláva....
Thriller
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 2-2011
Odesláno Pondělí, 08. prosince 2014 - 20:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako jet autobusem + všechny nevýhody tramvaje jako pomalá jízda přes výhybky atd. Navíc kapacita toho na videu je téměř jako KB, to už by bylo lepší vybudovat BRT než toto.

thriller.borec.cz
pár mých fotek hlavně tyrystorek
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2493
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 09. prosince 2014 - 15:23:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

systém (Translohr) si nabil ústa

Ústa si nabil systém od Bombardieru (Caen; trochu jiný je v Nancy a ten zřejmě vydrží). Systém Translohr funguje a Paříž ho rozšiřuje.

Jako jet autobusem + všechny nevýhody tramvaje jako pomalá jízda přes výhybky

Jízda mi přišla příjemnější než v tramvaji; výhybky to skoro nemá (ve většině měst to je 1 nebo 2 tratě, takže výhybky spíš občas jako úvrať), umí zahnout "za roh" (daleko menší poloměr než tram) a stavba je daleko levnější a rychlejší. Technická nevýhoda proti tramvaji je asi potřeba kvalitního asfaltu, což by při českém "odklánění" bylo těžko dosažitelné.

Ty nevýhody jsou spíše netechnické - jediný výrobce, takže jak vyhlásit tendr "na rozšíření provozu, nová vozidla", ale Francouzi a Italové si s tím zjevně moc starostí nedělají