K-report
 

Archiv diskuse Nové tramvaje do 07. 03. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv diskuse Nové tramvaje do 07. 03. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6509
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 21. ledna 2014 - 22:55:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malá provokace, aneb jak se to dělá jinde. Dopravní podnik Goteborg vypsal výběrové řízení na až 100 tramvají. Už je nespokojený se Sirii (výrobce osvědčená západní firma AnsaldoBreda, koncepce stejná jako 14T, tzn. tři pevné podvozky), nejen kvůli problémům vycházejících z podstaty koncepce, ale i se spolehlivostí (byla doba, kdy ze čtyřicetikusové série byly v provozu 2 (slovy dvě) tramvaje). Takže teď už vybere jinak. Jinou koncepci (nejspíš 100 % NP a otočné podvozky) a i výběr dodavatele bude na dlouhé lokty. Ano, pokud někdo nemá projekt " v šuplíku", tak si nejspíš neškrtne, začátkem léta budou oznámeni tři uchazeči, kteří postoupí do druhého kola, které potrvá dalších x měsíců, až v květnu 2015, tzn. 16 měsíců od vyhlášení VŘ, bude podepsána smlouva. Smlouva na dodávku 40 ks tramvají v letech 2017 - 2019 s opcí na dalších cca 60 ks do roku 2024.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 9-2004
Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 00:07:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arctia: A jsme zase u toho. Máme 81 průměru HDP EU - a to snižují průměr tací jako Bulharsko - a 4 násobně nižší platy, než v Německu. A proto v klidu vyřazujeme 23 let staré tramvaje (když jiné toho samého typu budou s modernizací jezdit aspoň 70 let (1963-2033 - to je realita). A nakupujeme hyperluxusní, ale údržbově drahé tramvaje. Však na to máme, že? Letos se jak o překot bude vyřazovat spousta zcela funkčních vozů a dobrých vozů.

A teď jedna otázka. Kolik lidí si již řeklo: "Ony teď jezdí ty 100% nízkopodlažní tramvaje (bez klimy), tak nechám auto doma a pojedu tramvají? Neberu staré, kočárky i vozíčkáře. Ti se odvezou i 5x levnější Wanou. KAždopádně z obsazenosti tramvají mě nepřipadá, že je to mnoho. Teď budu určitě mnohými sepsut, vždyť vylézt do tramvaje po 2 shodech je nepřekonatelný problém. Vždyť jsem jen další šotouš, co chce T3 forever, že? Klidně si to myslete, mě ale především vadí, že se tu za vybrané daně vyhazují peníze z okna a ještě to může být pro funkčnost tramvajové dopravy v Praze vážný problém do budoucna.

PS: Chápu, že nákup 15T je realita, s níž už nikdo nic neudělá (a vím, že DP sám by do toho kontraktu dobrovolně nešel, kdyby nemusel), ale nedá mi to. Prostě světlé? zítřky za každou cenu, bez ohledu na realitu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rzeczpospolita.)

Established 1962: Rolling Stones, T3 v Praze. 50 and counting!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8491
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 09:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letos se jak o překot bude vyřazovat spousta zcela funkčních vozů a dobrých vozů
Periodická obnova vozového parku za bezbariérové tramvaje. Co je na tom divnýho? Nebo co je divnýho na tom, že se vyřazují 30 let staré keply?

A nakupujeme hyperluxusní
Nakupujeme standardní nízkopodlažní tramvaje, které nakupuje celá Evropa.

tak nechám auto doma a pojedu tramvají?
Osobně jsem zaznamenal, že si nové tramvaje lidi pochvalují a oblíbené jsou. Což je od dob prvních nízkopodlažních vozidel MHD docela zázrak.

že se tu za vybrané daně vyhazují peníze z okna
Vyhodili jsme přes 40 miliard za 3 nesmyslné úseky metra. Za to se mohly obnovit všechny tramvaje a navíc si postavit třeba pár nových tratí.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8492
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 09:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
Aby se do kontraktu pro Göteborg nepřihlásil náš DP. [biggrin]
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6511
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 10:36:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
Když už jsou goteborští tak nespokojeni s multigelenkem, tak přece jedinou tuzemskou logickou volbou je Vario.[rofl] No a když se goteborští i prásknou přes kapsu, tak můžou mít i velký vyklápěcí okna a podvozky komfort. DPP k tomu dodá techničáky. Takže uvidíme, jestli se aliance TWT přihlásí.[biggrin]

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6513
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 10:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita:
Když porovnám i zdanění přijdu k výsledku, že průměrný Němec má jako průměrný měsíční příjem 2,5 násobek toho, co průměrný Čech. Tenhle rozdíl stačí tak akorát k tomu, aby si Němec do garáže koupil nového Passata a když ho za pět let vylítá, tak ho prodá Čechovi. Díky fenoménu ojetin je český vozový park stále v kontaktu s aktuálním vývojem, čemuž prostě tramvaje a veřejná doprava obecně musí čelit. Na dráze se to řeší dovozem rakouských ojetin, ale těžko předpokládat, že pražský DP sežene na západně nějaké deset až patnáct let staré nízkopodlažky. Maximálně se podaří sehnat pár pětadvacetiletých KT8. Takže zbývají dvě cesty - buď po vzoru exSSSR živoření s T3 na BKV panelech, což při aplikaci EU pravidel (která v tom exSSSR neplatí) mj. v horizontu několika málo let znamená na většině úseků kvůli hluku odsoudit tramvaje k celodennímu plazení se dvacítkou, anebo modernizovat.
Já pořád tak nějak nemůžu pochopit, jestli za tím je jen nějaký sentiment, že třeba na dráze všichni vítají konec pantografů řad 451 a 2, tzn. vozidel komfortem, jízdními vlastnostmi, bezpečností i celkovou zastaralostí srovnatelných s tramvajemi T3, které jsou naopak mnohými stále považovány za dopravní prostředky přinejmenším vyhovujícími, případně stále vhodnými.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8495
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 11:24:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
jestli za tím je jen nějaký sentiment, že třeba na dráze všichni vítají konec
Ale oni to vítají i u těch tramvají. Jen se z 15T udělala politická kauza, která se parafrázuje v médiích. O roku 2004, kdy se začalo stavět metro do Letňan, jsem v celonárodních médiích ani jednou nečetl, že Praha vyhazuje peníze za něco, co dopravě uškodí. O tramvajích 15T zaručeně najdeš 1x týdně zprávu, že se jedná o špatný kontrakt. Prakticky jsem od Hudečka neslyšel nic jiného.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.118.126.51
Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 12:00:05    Odkaz na tento příspěvek  

http://imhd.zoznam.sk/ba/doc/sk/13007/Verejna-diskusia-Mesto-stal e-nepovedalo-ako-bude-vyzerat-Sturova.html

Pre mňa dôležitá informácia podľa ktorej by mesto chcelo uplatniť opciu na ďalších 30 tramvají ešte zo súčasného programovacieho obdobia, ale to by Škodovka musela spolu všetkých 60 vozov 29 T a 30 T dodať do konca roka 2015. Už teraz ale nestíha a dáva vraj Subkontraktorom časť prác.

Otázka do pléna: Ako vidíte možnosť, že by o dva roky mohlo byť v Bratislave 60 nových tramvají? Stihla by to Škoda Transportation s externými parnermi (napr. Pars)?

O tom že Škoda electric stihne opciu trolejbusov 30 Tr a 31 Tr nemám pochýb.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6514
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 12:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pars není externí firma, ale majetek Škodovky, jediný její závod, který kromě mateřského má zkušenosti s tramvajemi. Pokud by šlo o nějaké karosářské práce, práce na skeletu, ty není problém udělat třeba ve Vítkovicích.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5725
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 12:15:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tramvajích 15T zaručeně najdeš 1x týdně zprávu, že se jedná o špatný kontrakt. Prakticky jsem od Hudečka neslyšel nic jiného.

tak tedy něco staršího o Hudečkový tramvajofóbii
(a taky by se ty zrušené železnice uprostřed ulic dobře hodily na cyklostezky, budoucí páteř dopravy velkoměsta)

Nové pražské tramvaje Škoda ForCity (15T) nezvládnou jízdu ve sněhové kalamitě, tvrdí zastupitel TOP 09 Tomáš Hudeček. Praha podle něj ve výběrovém řízení požadovala, aby mohly tramvaje jezdit ve sněhové pokrývce do pěti centimetrů a do centimetru vody. V Praze je přitom v zimě často více sněhu.
Arctia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 13:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzecpospolita:
Hmm, a kolik lidi si reklo: "Porad tady jezdi 30 let stare sunty "pro socky", se tu v MHD nic nezmenilo, to pojedu radsi autem?"
A pokud obcas narazi na nevytopenej laminat, ani se jim nedivim. :-)
O jizdnim komfortu ani nemluve - skub dopredu, skub dozadu a po sjezdu Francouzskou zapach spalene izolace nikoho nenalaka. ;-)

Ja netvrdim, ze dva schody jsou nepreknatelny problem, ale ze schody a uzke dvere podstatne zpomaluji vystup a nastup. A kdyz MHD nemuze konkurovat "luxusem" (coz skutecne nemuze), tak musi primerenou rychlosti. A kdyz na kazde zastavce dostava dalsi a dalsi minuty...

Namitky k 5x levnejsi superWane viz vyse. A pridej si delsi jizdni doby.

Utúlien aurë...
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Středa, 22. ledna 2014 - 23:35:02    Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
Majetkové pozadie PARSu som nevedel, dík za info. Som zvedavý či bude Škoda schopná vyrobiť 60 tramvají pre Bratislavu do konca roka 2015. Neviem či už oficiálne bola oslovená s toutou požiadavkou. Bratislava by rada využila opciu s predstihom, ale vozy musia byť fyzicky dodané do kona roka 2015 ak to má ísť z týchto peňazí, ktoré ponúklo ministerstvo.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8497
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 09:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat:
Vyráběly se souběžně tramvaje pro Prahu, Wroclaw a Rigu. Nemyslím si, že bude problém vyrábět souběžně tramvaje pro Prahu, Konyu a Bratislavu. Kontrakt pro Miškolc by měl být snad realizován během následujících několika měsíců (?). Pak by mohla začít výroba pro BA.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6519
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 09:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rok 2011 byl pro Škodovku v tramvajích rekordní, pro Prahu, Brno, Wroclaw a Rigu vyrobila cca 65 tramvají.
No a podívejme se na současnost, kdy má vyrobit:
- 32 ks 15T Praha do 12/14
- 32 ks 15T Praha do 12/15
- 29 ks 26T Miskolc do 2/15
- 15 ks 29T Bratislava do 8/15
- 15 ks 30T Bratislava do 8/15
- 58 ks 28T Konya do 2016
V létě budou v Bratislavě prototypy, a na základě zkoušek se někdy tou dobou rozeběhne sériová výroba.
Jak z přehledu vyplývá, zakázek je to na škodovácké poměry hodně, ale na druhou stranu, nic nestihnutelného. Navíc kromě tramvají a trolejbusů už toho zas tak moc není. V Parsu skončily rekonstrukce ř. 842 a finišují rekonstrukce ř. Bmee, další zakázka není ani na obzoru, Vítkovice mají vyrobit 9 patrových souprav do ZSSK a 7 Panterů a společně s Plzní 6 pushpullů do DB. K tomu menší zakázky a podle úspěšnosti obchodního oddělení pár prototypů.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 9-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 13:27:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arctia: Ty další minuty jsou naprosto neověřená teorie. V reálu se nějaké rozdíly v JD mezi T3 a 15T vypozorovat nedají. To spíš je lobby výrobců tramvají, co toto rozšiřuje.

Established 1962: Rolling Stones, T3 v Praze. 50 and counting!
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 9-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 13:35:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Já zas znám spoustu lidí, co to naprosto neřešej, čím jedou (teda kromě 14T), maximálně mají rádi zadní plošinu u T3, kde se dá pohodlně stát. Vždy, když tu píšete, jak je akutně nutná obměna vozového parku, tak si vzpomenu na Miláno, kde lidi úplně v pohodě jezdí tramvajemi z r. 1930 a nevypadá to, že by jim to dělalo problém (a maj taky dřevěný sedačky). Ne, že bych to v Praze chtěl, ale my kvůli 15T vyřazujeme vozy staré 23 let. To se mi zdá jako plýtvání, bez ohledu na nepovedené 3 nové úseky metra. Však to taky kritizuji. To radši měly místo toho být nižší daně. Když je veřejný sektor neschopný efektivně utrácet, tak ty peníze ani nemá mít.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rzeczpospolita.)

Established 1962: Rolling Stones, T3 v Praze. 50 and counting!
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2313
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 13:43:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miláno, kde lidi úplně v pohodě jezdí tramvajemi z r. 1930

A kolik lidí těmi tramvajemi jezdí? To já když si vzpomenu na Miláno, tak vidím ty kolony aut (a hlavně mopedů a mini-skútrů) na perfektně udržovaných ulicích.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6520
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 15:45:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arj:
Když nakoupíš něco od AnsaldoBredy, tak ti nic jinýho, než jezdit s muzeem nezbude.[rofl]

Rzecpospolita:
Mě jako pražskýmu substrátu je jedno, co jezdí v Miláně, ale řeším, co jezdí v Praze a porovnávám to se svým autem.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.118.126.51
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 16:22:31    Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
Když nakoupíš něco od AnsaldoBredy, tak ti nic jinýho, než jezdit s muzeem nezbude.

Si zabil. [biggrin]
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6522
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 16:52:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[wink]

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Jožo_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 11-2002

Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 20:23:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ešte keď sme pri tej Blave, tak tam hrozí, že nebudú prachy, lebo zastupiteľstvo akosi zachrápalo dobu. Tak som zvedavý, ako to dopadne.[sad]
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 22:05:58    Odkaz na tento příspěvek  

Jožo_k:
Ak to (pravicové) zastupiteľstvo potopí, tak si zaručene zabepečí že nebudú mať žiadnu šancu aby akýkoľvek kandidát ktorého postavia tento rok do primátorských volieb zvíťazil. Čo je aj tak dosť nepravdepodobné, určite ak si postaví každá strana svojho vlastného. Patria na smetisko dejín, kde nedávno skončilo HZDS. Gorily...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6533
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 26. ledna 2014 - 20:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako bysme to debatou o kapacitě škodovky přivolali, ve Finančních novinách se objevil článek, ve kterém se uvádí cosi o kapacitách firmy, konkrétně že letos má být vyrobeno 115 tramvají, takže případná výroba třiceti opčních tramvají do Bratislavy by nemusela být problém.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Neděle, 26. ledna 2014 - 21:21:14    Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
Som zvedavý. Moc by som si želal aby bola opcia na nové tramvaje pre Bratislavu realizovaná do roku 2015. Na nové 29T a 30T sa teším, sľubujem si to najlepšie z koncepcie 26T a 15T v jednom vozidle, čo sa jazdných vlastností a komfortu pre cestujúcich týka.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3937
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 27. ledna 2014 - 08:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arj: Byl jsem v Miláně třikrát a vyjma koncového úseku linky 27 byly tramvaje vždy slušně vytížené.

To nejlepší nás teprve čeká.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1958
Registrován: 9-2004
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 01:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novozélandská wana v Aucklandu. [tramvaj]:
http://www.planetecotours.com/images/Tram_1__4.JPG

Established 1962: Rolling Stones, T3 v Praze. 50 and counting!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8593
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 11:34:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V dnešní E15 velký článek o tramvajích Inekon. Zajímá mě ale ta 100% nízkopodlažní tramvaj s otočnými podvozky pro Čínu, o které se tam píše. Na obrázku je totiž tramvaj, která podle oken 100% nízkopodlažní pravděpodobně vůbec není.
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4988
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 11:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8594
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 11:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.118.126.51
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:05:39    Odkaz na tento příspěvek  

Možno je na fotke niečo úplne iné... A vôbec, je to fotka z tej továrne v číne kde sa má ten prototyp zrodiť?
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4990
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Věc z fotky bych tipoval na střední NP článek do něčeho...

Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4265
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:29:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na zmíněném obrázku je nízkopodlažní střední článek pro příměstské jednotky Salzburger Lokalbahn a je to foceno v Martinově (Ekova Electric).
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.118.126.51
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:44:37    Odkaz na tento příspěvek  

Možno sa nakoniec dočkáme Inekonu Superior Plus alebo vozidla podobného. Alebo to bude "klasika" s otočnými podvozkami a zavesenými článkami na spôsob Flexity Classic.
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 746
Registrován: 5-2009

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 13:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť EVO2 je koncepčně vlastně Superior, akorát mu chybí přední článek.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.118.126.51
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 14:12:41    Odkaz na tento příspěvek  

Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8600
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 13. února 2014 - 08:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím se dát odkaz z vedlejšího vlákna:
https://www.k-report.net/discus/obrazky/75/44/917544.jpg
Nová tramvaj Vario, která ještě ani nevyjela s cestujícíma.
JHtrans
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 9-2013
Odesláno Pátek, 21. února 2014 - 19:38:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplnil bych Jenkiho k článku o NP tramvaji v Číně?
Na dalším obr (na trajleru) je TRIO pro Washington, foto červeného TRIa v provozu byde nejspíš z e Seattle a ten pán na foto je GŘ a majitel fy. IKENON Group.
Foto z opravdové Číny už exitkuje dost, ale jsou zatím nepublikovány, neboť tramvaj zatím nebyla dokončena a veřejně představena a to by se mělo o odborných kruzích ctít. Jsou i jiné zájmy než přátel MHD (slušně řečeno) Tak musíte ještě chvíli vydržet, už se to začalo oživovat
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 10:08:52    Odkaz na tento příspěvek  

Nové tramvaje CAF pre Budapešť:

https://www.facebook.com/bkkbudapest/photos/pb.124585274266636.-2 207520000.1393920677./645140298877795/?type=3&theater

Trošku sa čudujem že zvolili koncepciu multigelenk keď majú s Combinom Plus také dobré skúsenosti, čakal by som že budú brať Avenio alebo niečo koncepčne podobné.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8644
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 10:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příšerná průchodnost vozidlem:
Pavel_Večeřa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 11-2012

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 12:51:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, u sedadel je to užší jak ve Škodovce, ale zase tam nejsou klouby, takže bych řekl, že to bude pade na pade. Srovnávám to s 15T, kterou jsem jel naposledy někdy na podzim.

Nesnaž se takto namazat vexl, je to nemožné. Raději si uvědom pravdu, vexl tu není. Pak snáze pochopíš, že to, co se maže není vexl, jsi to ty sám.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 13:01:09    Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
Ten interiér je veru zle riešený. Nechápem prečo nedali 2+2 nad podvozkom keď by sa to tam evidentne zmestilo, ulička je tak či tak úzka. Z hľadiska cestujúceho mi je jedno či bude ulička 55 alebo 50 cm, prakticky je to to isté. Nepoviem keby bola ulička pri 2+1 široká aspoň 70 cm, ale ani to nie je.
UT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.89.227.234
Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 16:58:12    Odkaz na tento příspěvek  

2+2 pri šírke 2,4 m by nebolo 2+2, ale 1,5+1,5.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8648
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 17:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je tam extrémně úzká ulička v místech, kde je vysoká četnost průchodu k/od sedadel. nechtě bych vystupovat někde ve Štěpánský z těchto sedaček. Probít se ke dveřím prakticky nemožný. Není nutnost procházet kloubem u 15T, zatím co dostat se ze sedaček ke dveřím už nutnost je.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.202.11
Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 19:47:08    Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
29T a 30T budú mať podobný interiér nad vnútornými podvozkami. Ale aspoň tam nebudú "mŕtve" priestory medzi oknami a sitzlami, ono to bude asi ako v autobusoch...
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 05. března 2014 - 02:23:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty jo napočítal jsem devět článků. To je snad nejdelší multigelenk všech dob. Že nezvolili něco jako Avenio mě taky překvapuje. CAF je vůbec překvapující vítěz :-)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6625
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 05. března 2014 - 17:21:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, vývoj jde kupředu. Nová budapešťská tramvaj bude mít sedačky kompletně bez stupínků, bez natočení, ale za cenu těch podest mezi sedačkou a stěnou. Takže za pár let snad už bude standardem multigelenk bez natočení, podest, nebo stupínků.

No Škodovka také trochu pokročila. Na 28T pro Konyu dokončila schválení beztrolejového provozu, kdy tramvaj je schopná jezdit rychlostí cca 30 km cca 3 km dlouhý úsek bez napájení.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Kondra89
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 891
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 05. března 2014 - 17:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé. Mě na 28T zaujalo, že umí komunikovat s dalšími vozy přes WTB.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 09:59:57    Odkaz na tento příspěvek  

Pět podvozků, to by se konečně mohly nápravový tlaky a opotřebení kolejí dostat do rozumných mezí. A velkej převis krajních článků aby to bylo rovnoměrně zatížený. Zajímavá housenka [wink]
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8652
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 12:06:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag:
5 podvozů na 56 metrů délky má naopak nápravový tlaky dost vysoký.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2203
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 14:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8654
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 14:36:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na iděsu i fotka exteriéru. Překvapil mě totožný nátěr, interiér a informační systém jako v Praze. Absence klimatizace je v Číně taky dost nevídaná věc. Bylo by docela zajímavý, kdyby někdo zakázky v Číně sledoval a na netu vedl statistiky.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3227
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 14:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Překvapil mě totožný nátěr, interiér a informační systém jako v Praze.

Mě ne. V Číně tohle zvládají na jedničku, dokonalá "kopie". [satan]
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5837
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 15:23:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No oni to kopírování Číňani zvládli víc než na jedničku.

Nejvíce tramvají se dnes v Česku vyrobí v Plzni.
Nejvíce piva se dnes v Česku vyrobí v Plzni.
Nejvíce piva se v Číně vyrábí v pivovaru ve městě Quingdao.
Že by i nejvíce tramvají se vyrobilo ve městě Quingdao na Shandongském poloostrově? .-)

Poloostrov byl do roku 1918 pod německou koncesí a od té doby vaří i to pivo.
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3228
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 15:32:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička:
Jen nepatrný detail - Qingdao. [wink]
"Quing" čínština vůbec nezná.

Já si říkal, kde se vzalo to "Quingdao" a s hrůzou jsem zjistil, že se to objevuje i v oněch článcích. Nejspíš něčí nepozornost při přepisu.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5838
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 16:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, taky mi to nešlo nějak vyslovit čching, Ale použil jsem copy/paste jako ti novináři ,-)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 18:09:46    Odkaz na tento příspěvek  

Voni to tam stejně píšou Tsingtao. Abyste trefili, až budete v supermarketu hledat na regále [happy] ale Harbin taky neni špatnej.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4277
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 18:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Číně tohle zvládají na jedničku, dokonalá "kopie".

Vzhledem k tomu, že od uzavření dohody do zveřejnění fotek hotové tramvaje utekl ani ne rok považuji za vysoce pravděpodobné, že nejde o dokonalou kopii, ale o jeden ze sériových pražských vozů v Číně pouze dokompletovaný. Tomu napovídá i "totožný nátěr, interiér a informační systém jako v Praze". Holt chtěli tramvaj rychle - a mají ji rychle. O tom, zda a jak rychle ji budou umět doopravdy vyrábět to nevypovídá vůbec nic.

Ona v Číně už asi dva týdny jezdí na zkušební koleji jisté továrny ještě jiná tramvaj zkonstruovaná v ČR, akorát ze strategických důvodů zatím není vůle to medializovat. Možná se to teď změní.

Čínská schopnost kopírování má své meze - okopírovat vzhled umí dobře, okopírovat funkčnost hůře, dodržovat kvalitativní požadavky na EU úrovni umí jen za stálého dohledu bílého muže (hovořím z vlastní zkušenosti). Jakmile dohled poleví místo nerezového plechu klidně namontují překližku (obrazně řečeno), má to být hranaté a zelené, tak udělají něco hranaté a zelené, jedno co to je. Vůbec čínský přístup k průmyslové výrobě je velmi zajímavý, např. neexistence nezávislé technické kontroly, zažitý zvyk, že původcem problému je ten, kdo jej objevil, nikoliv ten, kdo jej způsobil... no bylo by to na dlouhé povídání, ale zatím povídat nesmím.

prag : Tsingtao dobrý, ale Harbin mi chutnal víc [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3229
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 20:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

považuji za vysoce pravděpodobné, že nejde o dokonalou kopii, ale o jeden ze sériových pražských vozů v Číně pouze dokompletovaný.

To je samozřejmě taky možné...


Voni to tam stejně píšou Tsingtao. Abyste trefili, až budete v supermarketu hledat na regále

Tak v regálu je nejjednodušší to hledat podle originálu: "青岛". "Tsingtao" je snad nějaká poněmčená verze přepisu, nikoliv standardně používaná, rozhodně to není ani pinyin, ani Wade-Giles.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.237.85
Odesláno Pátek, 07. března 2014 - 22:43:52    Odkaz na tento příspěvek  

Nicmémě je tam takhle přepsaný všude. Vono počítám že jim bude poměrně u boku, jak je přepisujou někde jinde na světě [lol] odkaz
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3236
Registrován: 8-2007

Odesláno Pátek, 07. března 2014 - 23:05:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag:
Já tam byl. Vím jak to tam píšou a jak to pivo vypadá i chutná. [wink]

"Qingdao" je čínský přepis znaků (pinyin). Takže žádný přepis někoho jinde ve světě. [lol]

Jak jsem psal, "Tsingtao" bude pravděpodobně nějaká poněmčená verze čínského přepisu.

Tolik čínské jazykové okénko. [satan]