K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 27. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 27. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8695
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 09:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistěže není potřeba doprava v okrajových časech. Těch pár co v tu dobu jet potřebujou si poříděj auta a budou jezdit autem a do VHD už nepolezou otravovat ani přes den.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4171
Registrován: 5-2003
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 10:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jistě že není potřeba mít v noci co hodinu Pendolino, Ex, R, IC a Leo. Ale aspoň jeden noční zastávkový vlak by jet mohl. Zrušením Excela naštvaly námi placené MD a ČD spoustu lidí.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4172
Registrován: 5-2003
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 10:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě dovětek, nejezdí všichni jen po ČR, ale musí absovlovat nutné zlo přes ČR přejet, pokud chtějí někam dál. A na to je kolikrát škoda obětovat kus produktivního dne. Také nutné přestupy v Praze pak naši zemičku relativně prodlouží klidně řádově o 100 virtuálních km.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11050
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 10:21:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Unipuls: Ale aspoň jeden noční zastávkový vlak by jet mohl. Zrušením Excela naštvaly námi placené MD a ČD spoustu lidí.
A co takhle Bohemia, alespoň z Prahy? A do Prahy to jako tragedii nevidím. Mezinárodní frekvence pojede Slovakií a národní v takovém počtu po většinu dní není tak velká.

Ještě dovětek, nejezdí všichni jen po ČR, ale musí absovlovat nutné zlo přes ČR přejet, pokud chtějí někam dál. A na to je kolikrát škoda obětovat kus produktivního dne. Také nutné přestupy v Praze pak naši zemičku relativně prodlouží klidně řádově o 100 virtuálních km.
Od toho tu je Metropol, Slovakia a Chopin.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5803
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 10:22:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Jistě že není potřeba mít v noci co hodinu Pendolino, Ex, R, IC a Leo. Ale aspoň jeden noční zastávkový vlak by jet mohl. Zrušením Excela naštvaly námi placené MD a ČD spoustu lidí.

Jistě. A hlavně se to má řídit obsazeností těch vlaků. Přijet lůžkem do severních Čech před polednem je v 90% k ničemu.

Ten impuls nebyl obsazenostní, ani ideologický, ten byl dán tím, že mezi Prahou a Ostravou by na něj ČD už nedostaly dotaci od MD, to je celé.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8697
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 12:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obsazenostní - no taková nová Větruše bude ráno z Prahy viditelně prázdnější než je dnes Excel a to až někam k Ústí. O dálkové cestující z východu.

No a pokud někdo pojede třeba do severních Čech s tím, že tam bude mít něco od rána (od 8-9, to není Praha kde se vstává na desátou), tak buď z tý Moravy pojede o den dřív a přespí někde nebo - a to daleko pravděpodobněji - pojede autem. Kterým samozřejmě pojede i nazpátek, to jest někdy po obědě v odpolední špičce. Dopadne to jako u Švejků po jejich redukci kdy v tom zbytku to šlo dolů o 30-40%.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4173
Registrován: 5-2003
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 13:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: nápověda - zastavování. Vlak co projede jako průvan republikou má význam akorát pro pražáky.
A když MD ušetřilo na dotování spojů Praha - Ostrava, tak by ho neubylo, kdyby doplatili aspoň jeden zastavující noční vlak. Ale to bychom nesměli žít v Česku, kde má každý pořád málo. Ve srovnání co se vynaložilo za miliardy na koridory je to nula nula nic, ale hlavně že po těch koridorech nic nejede. Jak by to asi v tomhle státě vypadalo po vybudování VRT? Raději ani nemyslet a děkuji nechci.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8699
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 13:34:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odjinud: co bude od grafikonu jezdit na R Praha - Klatovy - Ž.Pruda že to má nepovinnou rezervaci kol jako spoluzavazadlo? To se tam daj místo B nějaký Bdt? nebo do Plzně přijdou z Moravy nějaký reka z Bt? Kdysi asi před rokem se psalo o nějakých ABpee, leč rok utek a ABpee jsem ještě nikde neviděl...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1223
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 13:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: ABpee občas potkávám v Olomouci na OL - Břeclav - Brno.

Orky: Jenže zrušením okrajových rychlíků vyženete lidi i z těch dalších rychlíků, zrovna na rozsah R na 030 bych nesahal, je jediný opravdu lidský a takhle má vypadat ZDO. Navíc lidé nežijí jen podél koridoru, někteří chtějí cestovat do vzdálenějších krajin i z jiných koutů republiky a není čas přes den. A proč vlastně nutit lidi řídit přes noc? Nebylo nehod kvůli mikrospánku či nepozornosti málo?
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 13:49:30    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Petře, Ty takový šikovný pionýr :-) co si otevřít éšop? [proud]
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11052
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 14:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Unipuls: Slovakia nemá smysl pro Pražáky. Slovakia má smysl pro vše západně od Prahy, co do Prahy přijede jinými vlaky. Zastavování ve 3 ráno má smysl naprosto minimální, neboť málokdo touží vypadnout z vlaku uprostřed noci. Co ve městě uprostřed noci?

Nechic: Na druhou stranu dotování okrajových rychlíků pro 20 lidí je nesmysl. I řízení přes noc je vesměs zbytečné, zpravidla jsou lidi neochotní přespat a jet ráno, či jet dříve a přespat tam. Ano, někdy to jinak nejde, ale kolik je takových případů?
ZDO není o noční dopravě, to už je nadstandardní služba. ZDO je doprava do zaměstnání, škol, k lékaři apod. myslím si, že vlak s příjezdem do Prahy ve 4:00, se týká takové dopravy ve velmi malém procentu případů. Noční doprava přežije tam, kde bude slušná poptávka po takovém spojení.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 14:25:56    Odkaz na tento příspěvek  

A je to. A ani to moc nebolelo... [happy]

Ministerstvo nechává rychlíky Českým drahám bez soutěže

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/293567-ministerstvo-necha va-rychliky-ceskym-draham-bez-souteze/
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5804
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 14:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>ZDO není o noční dopravě, to už je nadstandardní služba.

Hele, nedoháněj to ideologií :-)
Jde o jeden pitomý pár R mezi Prahou a Ostravou,který prostě ČD a MD zařízly, a který opravdu poskytoval bezpřestupové spojení mezi Košicemi až Chebem z obou stran+lůžka, lehátka, kterými ses dostal v ideáních časech do celé severočeské aglomerace, Plzně, Chebu,Varů..to nejsou rozhodně malé cíle a taky ten R slušně naplňovaly. Znám lidi třeba z Liberecka, co jezdili z Tater lůžkem do Ústí a R do Lbc, neb se pohodlně vyspali a za stejnou cenu, jako s krvavým přestupem v Pardubicích. Totiž ta dálkovka (a tady přímá) měla pro mnoho lidí smysl proti hnaní auta třeba z Liptovského Mikuláše do Mostu. Pro rodinky do Tater.Dalo se koupit to lůžko atd. Tradice tohoto spoje prostě byla a měl své stálé zákazníky. Řada lidí s rodinou, příbuznými na SK ze severních Čech (a to není málo lidí..!) tím cestovalo. Tradice. I na sedačku. Teď pojedou busem či autem.
Teď vnitro Praha-Plzeň/Ústí-Cheb jede stejně, lůžkové spojení se, pardon, zkurwilo, a vůbec bych se nedivil, kdyby se to lůžko časem zrušilo pro nevytíženost, stejně jako to Košice-Brno-Budějovice, kam se přijelo ve 12:00 = extrémně nejblbější čas.

Tak z toho zase nedělejte, že fpoho a že to vlastně je dobře. Tady šlo o polohu toho spoje, a poslední tradiční destinace lůžek je Poprad a Košice, obráceně Mostecko, Chomutovsko a hlavně Vary. Tradice.
A pro Pražáka ? No ideální příjezd do Tater (cca 8-8:30), dalo se i lůžkem do Žiliny (6 ráno), a opačně "záchranný" vlak odkudkoli po ujetí přípoje atd. A lidi z východu tím jezdili třeba na směr Budějovice, Kladno atd. Svoje klienty to mělo.

Jako noční spoje na linkách, co jedou dvě, tři hodiny, opravdu lze oželet, ale tuto klasiku, to je prostě chyba. A prázdné to opravdu nejezdilo.
Ty lidi, které vyženu, se do toho vlaku už nevrátí.

Jinak as Slovakia a Bohemka - tak rozhodně odlišit, Slovakii jako projížďák, jen ubytko a "lepší vlak", klid na spánek atd, Bohemka spíš pro protřelejší :-), vymeták, delší JD.

Aby to jezdilo hodinu po sobě s podobným zastavováním a určením, je hloupost.
Já spíš vidím jako problém neměnnou nabídku sezona/mimosezona, léto/zima, prázdniny/neprázdniny, pondělí až neděle.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2805
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 15:18:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Rušení okrajových rychlíků/vlaků je cesta do pekel...


Jestli v některém v nich jede jen 20.lidí, tak je to jen proto, že byli vyhnání různými čekáními hodinu a více v uzlech a podobně. Jako příklad tady někdo výše uvádí Liberecko versus Olomoucko...
A dalo by se dohledat víc...
Takže ku.va dál řežme/krájejme v okrajových spojích a my se tu pak můžem aspoň v klidu do nejdelší smrti přít zda je to dobře nebo ne, že nám vlaky jezdí jenom ve dne a lidé houfně utíkají do aut...
Protože vlakem se to prostě nedá stihnout či ho vůbec v některých případech použít.....

Když k tomu přidám to ceníkové harakiri a nutnosti hlásit skupiny atd.atd...
Zvracející šmajlík nenalezen...
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 15:27:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ceníkové harakiri máš na mysli co konkrétně? Zdražení o jedno procento? Nebo naopak zlevnění velké části VJE? No, to teda dík. Mimochodem, se skupinami bůhví, jak to ještě bude. Nic víc, nic míň.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5805
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 15:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nutnosti hlásit skupiny

Tak skupiny se obejdou koupením jízdenek po pěti lidech, ale v těch zúčastněných zůstane pocit, že je zas dráhy okradly. Tohle se hodně nepovedlo.
Jistě by nebyl až tak problém po začátku školních výletů posílit do konce prázdnin typicky přetěžované spoje na známé hrady a zámky a podobně.
Stejně se nikdy neposilovalo kvůli skupině, to jsou výjimečné případy, že se někde na lokálce přidal Bafík.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11054
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 15:36:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Jde o jeden pitomý pár R mezi Prahou a Ostravou,který prostě ČD a MD zařízly,
...a koupily za něj, jak se psalo v tisku, dvacítku nových rychlíků. [happy] Dost možná tyhle nové rychlíky převezou dohromady násobně víc cestujících, než Excelsior, kterej byl v Praze ve 4 hodiny ráno.

Řada lidí s rodinou, příbuznými na SK ze severních Čech (a to není málo lidí..!) tím cestovalo.
A cestovali pravděpodobně z dovolené, tedy ve většině případů v noci ze soboty na neděli, kdy je úplně jedno, kdy ten vlak do cílové stanice přijede.

Myslím si, že se to fakt zbytečně hrotí.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8700
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 16:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No v éšopu se statečně předstíraj nějaký vozy který zatím nikde moc nevídat. To za 14 dní vzniknou?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5806
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 16:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale tady právě primárně NEJDE o Prahu. Hodně lidí ze SK v šedesátých, semdesátých, osmdesátých přesídlilo ze SK, z chuddších oblastí právě do severních Čech. Tam se dávaly nové byty, byla dobře placená práce a tak. A ti dodnes cestují na ten chudší východ bývalé ČSSR.
Hele, kdyby se nechal Excel a zařízla Šírava (s tím, že by jezdil až do Humáče), tak by nikdo neřval a spojení by zůstala. A ušetřil bys i OVa-Košice.
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7276
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 16:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V novém GVD se naštěstí nepodařilo "zrušit" noční motor do Budišova nad Budišovkou

A dále je veden (Val. Mez. odj. 9:47) v X vyjma školních prázdnin MOs do Hranic a zpět

Také si všímám krácení (u některých souprav Os) u relace Přerov-Střelná na Přerov-Vsetín... V budoucnu bude od Vsetína směr Hor. Lideč osobní doprava v režii REIGONOV? Snad ne...

Rušení okrajových rychlíků/vlaků je cesta do pekel...
Přesně tak, omezit ve špičce, ponechat okrajové spoje... kdo to vymýšlí, takové scénáře.. rok od roku horší...
ať to dělá pro příští GVD zase "jiná parta" se stejným balíkem peněz.. to by stálo za pokus, co se podaří... Excelem jsem nikdy nejel, ale takovýto spoj rušen být nemá...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)

Videa na YT
jarek.ov79
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 10-2013
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 16:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jezdil jsem roky excelem roky kvůli práci a tvoje pražské vidění světa je o pořádnou do držky. No aspoň je vidět proč v Ostravě ani v Sokolově nemají rády Pražáky. Vymýšlí pí....
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5809
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 16:51:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem taky Pražák, primitive.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11056
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 16:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Na Excelsioru je toho času 78 postelí, které jedou na sever. Když se odečte to, co vystoupí v Praze, kolik obsazeno bude dál? Skutečně tohle vyžaduje vlastní vlak takhle brzo celoročně?
Mně osobně přijde lepší, když lůžkové vozy na sever jsou přebírány právě od Slovakie, kde by mělo být snažší udržet bezpečnost právě díky nemožnosti v noci přistupovat. Přijezd před devátou do Ústí mně rozhodně nepřijde špatný a dál na Mostecko to bude (a myslím, že i bylo) spíš o jednotlivcích. A naopak si myslím, že je škoda, že to tak není i druhým směrem.

Fany: Také si všímám krácení (u některých souprav Os) u relace Přerov-Střelná na Přerov-Vsetín... V budoucnu bude od Vsetína směr Hor. Lideč osobní doprava v režii REIGONOV? Snad ne...
Tak na řadě i hlavních tratí je obsazenost regionální vrstvy slabá. Hlavním důvodem často je, že dopravu na střední vzdálensti převzaly rychlíky, někdy i více zastavující. Nelze se tedy divit tomu, že dopravce nechce provozovat a kraj platit těžkou soupravu, když v ní jede nakonec pár desítek lidí.

Přesně tak, omezit ve špičce, ponechat okrajové spoje... kdo to vymýšlí, takové scénáře.. rok od roku horší...
Právě že ponechání špičkových spojů v důsledku znamená mít víc cestujících než udržování okrajových spojů v agonii pro pár lidí. V těch špičkách je mnohonásobně větší poptávka a pro lidi, aby vlakem jezdili, je jedním s nejdůlěžitějších faktorů četnost. To, že třeba v Libereckém kraji na tratích 089 a 037 významně za poslední roky narosl počet cestujících, je především dáno zkrácením intervalu! Kdo nevěří, může si to ověřit na stránkách kraje.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5810
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 17:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky : Tak stačilo se kouknout na rezervace. V kladiva jsem měl velmi často pro služebku problém najít prázdné kupé v lůžku ze Smíchova na východ v naprosto neatraktivní doby (říjen, úterý třeba). A opačně do Prahy právě lůžkem nikdo nejede, je to moc brzo, všichni pokračují dál. Na sedačku ano. Před devátou do Ústí třeba, ale prostě na ten Chomutov, Vary, Sokolov je to předpolední pozdě.

Já tě nebudu přesvědčovat. Prostě poklesne vytížení lůžek a do tří let budou od Chebu minimálně v jedné trase zrušeny a to jsem ochoten se klidně vsadit. Já totiž tím Excelem jezdil, jak lůžky, tak na sedačku. Ty jen teoretizuješ.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
jarek.ov79
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 10-2013
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 17:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se všem rozumně uvažujícím Pražákům. Ujeli mi nervy.
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7277
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 17:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě že ponechání špičkových spojů v důsledku znamená mít víc cestujících než udržování okrajových spojů v agonii pro pár lidí.

Inu, tady máme "jádro pudla" - ČD mají být "NOVA", nebo "Česká televize"... Mají primárně generovat zisk, nebo poskytovat veřejnou službu?
Ptám se...

Videa na YT
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5811
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 17:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fany, ty jseš normální mimoň a plácáš páté přes deváté. Nauč se, co je rozpočtovka, co je státní podnik, co je akciovka, příspěvková organizace a eště tak asi padesát dalších věcí a pak přijď diskutovat.
Já v tomhle ČD naprosto chápu, že nebudou vozit prodělečné vlaky jen pro radost šotoextrémistů.
Tohle podělalo MD a ČD v tom že to šlo vyměnit za tu Šíravu, jak jsem psal a nedělalo by se harakiri s lůžky a přímá spojení by zůstala.

Tvoje výkřiky orgasmu nad nějakým motorem do Budišova ve tři ráno nechápu, resp. chápu, protože pro tebe peníze státu (ne tvoje!) "prostě jsou".

Já, jak vidno výše, se zrušením Excela nesouhlasím, ale ČD nemůžou dělat charitu u všeho, co tě napadne.

Jako asi bude nejlepší se s tím, pánové, smířit. Ono vám taky nic jiného nezbyde. (ale chválit to nebudu).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11057
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 17:54:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fany: Fakticky něco mezi. Hlavním smyslem dnešní veřejné dopravy je uspokojit přepravní potřeby tak, aby se velká města neutopila v autech. A to lze udělat jedině tak, že podchytím ty největší proudy a nabídnu jim velmi kvalitní dopravu. A protože většina lidí cestuje přes den, zpravidla ráno do práce a odpoledne z práce, je potřeba hlavně tuto skupinu přesvědčit, že má nechat auto doma. To znamená mít takovou dopravu, která dokáže přiblížit cíl rychlostí a četností. Četnost je důležitá proto, že interval auta je přesně tehdy, kdy příslušná osoba potřebuje. A veřejná doprava musí podchytit maximum potřeb maximálního množsví obyvatel, což lze řešit jen četností. Dneska už neplatí, že všichni skončí jako stádo na pokyn, aby stačilo 5 spojů denně, navíc auto je dneska dostupné už téměř pro každého. No a ve špičkách jsou na hlavních tazích potenciál tisíce až desetitisíce a když tenhle potenciál špatně uchopím, budu mít problémy v těch městech. Noční spoje mají potenciál velmi významně nižší. Tady se bavíme spíš o stovkách na hlavních tazích. A i když tenhle potenciál uchopit nedokážu, tak mi ulice ve městech neucpe.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8703
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 18:07:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: kecy. Když někoho donutím si pořídit auto protože 2x do měsíce mu buď časně ráno do práce nebo pozdě večer z práce (natož o víkendech - práce není škola a dělá se i o víkendech a svátcích) tak se pravděpodobně vysere na VHD i v tý špičce. A je to krásně vidět tam, kde něco jezdí i "mimo ovčanskej den do roboty" jako např. v PIDu a totální prázdnota mimo školních spojů v nejedný parodii na IDS.

Jarek: jako pražák tamo rodilej a přes 40 let tam bydlící musím s politováním konstatovat že jak tam roste počet "mozků" tak i exponenciálně roste počet čuráků[biggrin]. Koncentruje se to podobně jako bezďáci u sběrny železa... Přičemž ty nejlepší kusy už nejsou Pražáci ale "šmlulováci" z okolních satelitů.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5812
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 18:32:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>pravděpodobně vysere na VHD i v tý špičce.

Hele-jak kdo. Bereš to strašně složitě. Prostě tři lidi v autobuse, deset ve vlaku je průser a dlouhodobě to takhle nemůže fungovat. Excel je jiná kategorie, ale lokálka, co veze pět lidí a dá se nahradit rozumně busem/mikrobusem/, je hoodně drahý špás (pro stát).

Mně spíš serou (abych se přidal ke slovníku páně prezidenta) ty místní wodezdikezdi - teda rušení něčeho a vedle jezdí dál něco mnohem míň obsazeného, zbytečnějšího.
Je to strašně nekoncepční. Ale to jsme tady točili tisíckrát.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1224
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 18:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zrovna okrajové spoje R-030 nejsou příklady nočních spojení, mají normálně přípoje, sbírají lidi z hospod, kulturních akcí, výletů do vzdálenějších krajin (třeba z Odry v Pardubicích nebo od vlaku ze Saska v Liberci) a jsem sakra rád, že rozsah zůstal a určitě to mělo za následek zvýšení počtu cestujících proti těm pár výstřelům a jedné dálkové 810 večer co jezdilo dřív. Vždyť právě večer se konají všechny kulturní akce, koncerty, plesy, hospodské veselice kdy se pije alkohol a právě vlak v tom má pomoct, jinak by ti lidé nejeli nikam, nedali peníze ani za lístky na vlak, vstupenky, jídlo, pití, třeba suvenýry atd. To samé ten Excelsior o půlnoci z Prahy, kdy se dalo jít bezpečně na koncert, nebo na pivovarskou akci a vrátit se na Moravu nebo Pardubicko/Hradecko (tam to naštěstí díky Kašparovi ještě jde). Ty vlaky tu jsou pro lidi a lidí co takové okrajové spoje ocení a díky nim třeba mohou něco podniknout (i když se to zvrtne a zrovna je nevyužijí) je mnohem víc než ukazují statistiky.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11059
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 18:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to strašně nekoncepční. Ale to jsme tady točili tisíckrát.
Kdyby MD dokálo lépe koordinovat protišpičkové a okrajové spoje, mohlo být peněz dost a nemuselo se takhle rubat. Ale to by muselo myslet a jednat i s kraji.

Nechic: Vždyť právě večer se konají všechny kulturní akce, koncerty, plesy, hospodské veselice kdy se pije alkohol a právě vlak v tom má pomoct, jinak by ti lidé nejeli nikam, nedali peníze ani za lístky na vlak, vstupenky, jídlo, pití, třeba suvenýry atd. To samé ten Excelsior o půlnoci z Prahy, kdy se dalo jít bezpečně na koncert, nebo na pivovarskou akci a vrátit se na Moravu nebo Pardubicko/Hradecko (tam to naštěstí díky Kašparovi ještě jde).
Většina takových akcí je o víkendech s přibývající frekvencí v létě. Bylo skutečně nutné mít 3 páry nočních vlaků bez ohledu na toto? Skutečně se týkají čast noční akce i sudého Excelsioru? Horší mi přijde to, že první vlak z Moravy je v Praze až skoro v 8 (krom pondělí).
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3134
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 19:16:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slovakia může být hezký vlak, ale pro mě tak nějak k ničemu, když na ni nejsou žádné přípoje. A nejsou samozřejmě ani na Bohemii a ta co jede do Prahy už je zase pozdě [ko] .
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 19:38:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: tři být nemusí, Excel vymeták by tady udělal parády dost, jen mi přišlo prostě zbytečné, že když Slovakia je přípoj R1277, že nemůže i v té Olomouci stavět pro výstup, sedací vozy veze tak jako tak, ale oceňuji, že noční spojení Liberce se Slovenskem a Krakovem nebylo zničeno úplně [happy]

Ad Morava - Praha: To není tak úplně pravda, sedák na Slovakii z Ostravy je v Praze 6:40 (zase Olomouc v tomhle směru diskriminovaná [crazy]
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 6-2009

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 21:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nočních vlaků určených k odvozu cestujících z kulturních či sportovních akcí je dost. Tradiční "hvězdicové" půlnoční jízdy do okolí Prahy či Brna jsou tady dlouho. Akorát, že slouží opravdu jen pro obsluhu blízkého okolí. Ono i to kritizované noční spojení Prahy z Moravou by mohlo být zcela dostačující stávajícími spoji, pokud by existovali regionální přípoje od těchto vlaků. Např. od Bohemie Os nebo Sp vlak Olomouc - Staré Město pro Kroměřížsko, Zlínsko, Hradišťsko...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 21:01:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si myslím, že tady nikdo nechce tři noční vlaky Praha-Košice...
Slovakia ať co by EN jím je a přepřahá vzájemně s Chopinem či Metropolem...
Bohemia by však neměla jet ob hodinu se Slovakií, je to k ničemu...
A vymeták jako bývalý Excel by mohl jezdit nadále, někdy pojede 200 lidí jindy 500...
A nejde jen o to abychom se dostali do Prahy od 04 do 24 jen my z Ostravska/Olomoucka, ale mělo by to být i z/do ostatních směrů. Chceme li tedy, aby lidi jezdili vlakem/vlakama...Tolik těch směrů zase není, aby se nad tím někdo zamyslel a něco stím udělal...

J.Kučera.nereg: Nejvíc jsem se rozpálil nad těmi skupinami. No ale obejít se to dá, jen to pro nás 8-12 lidí výjde dráž. I to musel vymyslet pořádný fiškus, mě by to teda nenapadlo. Na naší partě tedy ČD vydělají my jezdit budem...
A podruhé jsem se rozpálil, když jsem si i v jiných medií přečetl reakce těch, co dráhama také jezdí...
Zdražení o jedno procento jsem přehlídl, to se tak nějak bere za samozřejmost...

Překvapuje mě jak někteří svými postoji se snaží odradit cestující od využití vlaků...
Někdo výše píše o omezení okrajových vlaků na 4,5,7 či tak nějak. Toto považuji za předzvěst zrušení a úplné likvidace i v tyto zbývající dny...
Aneb nyní na řadě je Jan Perner...
A kdo ví jestli ne celé ČD na 320 alespoň..
Tlak už si radši dneska neměřím...

Trainfun:[ok]
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 21:09:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IC540: Skoro trefa, Perner za Třincem už jen 4,5,7
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2469
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 21:34:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: A kterých 20 rychlíků se místo Excelsiora zaplatilo?

Vím třeba o prvním/posledním rychlíku HavlBrod - Brno. Je pěkné, že od nového GVD budou moci dojížděči ze Žďáru n/S či Tišnova dojíždět o něco lépe jak letos, ale kolik těch lidí, kterým tento vlak prospěje, bude? A především, tohle je hodně důležité - teď a i od příštího GVD bude jezdit ještě před a i po onom rychlíku osobní vlak. A když to srovnám s Excelsiorem a mým příkladem Ostrava - Hranice, kde mi před ani po Excelsioru nejde zdaleka žádný vlak (naposledy tři hodiny před ním a pak čtyři hodiny po něm)... co je vlastně lepší? Zavést rychlé spojení tam, kde už je pomalé, nebo zachovat spojení tam, kde už žádné jiné nezbývá?

A to je jen můj příklad, Excelsiora využívám cca. jednou až třikrát týdně a počet lidí v Hranicích vystupujících se pohybuje od pěti do patnácti. Jenže skoro každý, koho znám, už Excelsiora alespoň jednou využil, protože k tomu měl důvod. Koncert, hospoda, oslava, dovolená,... skvěle to popsal Nechic v jeho příspěvku č. 1224. Tyto "flamendráky" mají daleko větší potenciál, než obnovení prvního/posledního R HavlBrod - Brno. Návratem z kulturních akcí počínaje, cestou někam, kam se jinak jede velmi obtížně a dlouho (západní Čechy) konče.

A když už bych tedy měl vidět spásu v Bohemii (smysl přejmenování na Bohemia opravdu nechápu, vždyť se tomu akorát posunul odjezd z Prahy o 40 minut, tak jak to může být sloučení Excelsiora a Šíravy?), tak samotná Bohemia je pěkná ostuda. Příjezd prvního vlaku z Ostravy do Prahy v 7.47 ráno? To jako fakt? Před takovými deseti lety by to byl hodně špatný vtip.

Příští GVD je dle mého snad nejhorší GVD v historii Českých drah jako takových. A přitom by stačilo tak málo..

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 6-2009

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 21:36:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ať si zavedou i 40 rychlíků, největší průser to nenahradí!

Jak se může někdo zastávat zrušení Excelsiora?

Pražáci... Promiňte to rýpaní, ale my na Ostravsku fakt zoufáme!

Poslední vlak z Ostravy do Prahy v 20 večer? A pak další ve 2 ráno? Ku.va, já jezdil pravidelně na 5 ráno do Prahy. Jak teď budu jezdit na jednodenní výlety na západ, jak jsem jezdíval?

Opačně - výlety na SK - zabité - v Žilině na nic nepřestoupíme. Občas by to chtělo, páni inženýři, zajet se podívat do Českého Těšína, kolik lidí tím na Slovensko jede.

Argumentovat trapnou Bohemií, která poveze 2 vozy druhé třídy k sezení na SK? A jak na ní dojedeme z Havířova, Opavy, Frýdku?
Nebo se někomu líbí jednosměrné zastavování v Hranicích?

V 20:45 poslední vlak do Hranic a Přerova z Ostravy? A Další ve 4 ráno, a to ještě ani Přerov ne?
Že to je regionální frekvence? A? Když kraje řeknou, že ať si to zajistí stát, protože oni zrušili Excelsiora a MDČR řekne, že to je regionální frekvence a ať si to zajistí oni?

Koncerty v Praze atp.? Jak asi nyní, když vlak do Ovy pojede v 23 (bez přípojů na Ostravsku a zastavování v Hranicích) a pak až v 6 ráno a Excel byl takovým ideálním vlakem?

Znám i lidi, co jim jezdili na letadla.

Měly zůstat 3 vlaky na SK - Sloučit Moravana s jedním nočním rychlíkem, pak jet ve 22 z Prahy a pak o půlnoci z Prahy. A pokud to je moc, tak ať ve 22 nejede na SK, ale vozí pouze vozy do Polska, tzn. Bohumín.

Asi máme čekat vždy 6 hodin v Praze, když přijedeme okrajovými vlaky, to bude krásná noc...

Rušení Excelsioru bylo nekoncepčním jednáním ČD i MDČR, absolutně trapné a bez významu. Jsou tu vlaky pro lidi, nebo pro jejich rozpočet? Co bude příště, jenom Bohemia? Teď vznikla taková neskutečná díra v JŘ?

Ani pro Pražáky to není ideální - Bohemia i Slovakia budou na SK brzo, nepospíte si moc...

Nezastávám se Cassavie, Vihorlatu ani jiných zrušených vlaků. Ale tohle je už moc.
Nejhorší GVD, co pamatuji!
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2807
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 21:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: No já reagoval na někoho kdo psal, že u okrajových spojů stačí jezdit 4,5,7 a dodávám ten Perner protože to považuji za počátek jeho konce...

Banan151:
Asi myslíš v cca 20:xx Moravan a z Žiliny spojit se Zemplínem...
22:xx třeba Silesii v čase Slovakie(vozy na Slovensko že odstojí v Bohumíně a odjedou v cca v 5:xx z Bohumína Přes Ostravu Havířov a Těšín dále na Slovensko...???...
I tak by to šlo, vlk by se nažral a koza zůstala celá...
Zapoměl bych na malý Excel v 00:xx

V letošním JŘ chcípne vlk, koza a ČD ještě oslabí...


(Příspěvek byl editován uživatelem Ic540.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8705
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 22:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdysi byl zrušen jako "zbytný" švejk v 19,45 z Prahy do Březnice byť jako v okrajáku se v něm mnohdy ani v třívozovce nenašlo prázdný kupé. V té době v předchozím v 17,45 jezdilo 60-80 ks a B+BDs bývalo obsazený 5-6 ks/kupé. Dnes v hydře s vlekem je to tak 1-2 na čtyřce, něco kolem 50 ks. Proti mnohejm stupidním teoriím jak se do toho dřívějšího část lidí přesune se z něj naopak odsunulo +/- to co jezdilo tím posledním.

No a když první ranní regina doveze ve 4.14 do Berouna 6-15 ks je to málo nebo moc? Já bych řek že to je na tuto dobu až tak akorát - už jen proto že umožňuje třeba i dálkové cesty za Prahu a viditelně se to tak využívá.

Pokud to chcete mít v režimu "autobusy na Slánsku nebo mělnicku", tj. že se jezdí jen pár spoji ve špičkách a krom děcek do školy s tím tu a tam jede důchodce k doktoru když nemá zrovna odvoz - tak to pak zařízněte úplně. V takových spojích narazit na někoho v "produktivním věku jedoucího do práce" je vyloženě náhoda.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2808
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 22:07:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Noviny píšou optimisticky, ale sežrat to můžou jen Ti co nejezdí...
Tedy né že by tam nebylo něco pravdy...

http://ostrava.idnes.cz/doprava-z-ostravy-do-velkych-mest-dl8-/os trava-zpravy.aspx?c=A141125_2118959_ostrava-zpravy_kol
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 6-2014
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 22:14:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně spojení Ostravy (Ostravska) s Polskem si myslím, že by bylo potřeba více spojů do příhraničních oblastí (Racibórz, Bielsko Biala, ...), ne jen non-stop do Krakowa. To vždycky jeden dopravce něco vymyslí a všichni se pak opičí (autobus do Krakowa, vlak do Košic, stewardky/vlakušky, ...)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11060
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 22:36:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkuste schválně zadat do IDOSu kterékoliv krajské město, mnozí jsou na tom ještě hůř než Ostrava, zvláště doporučuju sobotu večer. [happy]

Petr_vlček: Tak zrovna argumetovat Švejkama. [happy] Kdo chce jet, tak může, byť dýl a s přestupem. Teď od nového GVD budete mít dokonce vlak po 22 ze Zdic. Problém Excelsioru je ten, že alternativa tohoto spojení neexistuje.
15 lidí v regíně u okrajového vlaku se už dá obhájit. Co se nedá obhájit, jsou 2 lidi. A i takové vlaky v kraji jsou.
Bohužel, v mnohých menších obcích bude muset systém alá 3 páry spojů stačit. Kdyby měl objednavatel uhradit do všech obcí bez vyjímky uhradit 8 párů v PD a 4 o víkendu, tak už mu nezbydou peníze na nic jiného.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2809
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 23:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: [ok]
V jednom ze svých příspěvků o tom píšu, všichni mají právo a my z Ostravska to nikomu nepopíráme...
My to podporujeme...
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7278
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 06:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: možná Vám nevyhovuje forma mého příspěvku, ale ujišťuji Vás, že je to vzájemné...

Videa na YT
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.124
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 08:10:03    Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: Já zrovna patřím k těm, kterým přinese nový jízdní řád velké zlepšení, protože do mého bydliště pojedou 2 nové spoje. Co se týče těch zrušených/obnovených rychlíků, tak pokud se nepletu, průměrná obsazenost Excelsiora byla uváděna okolo 150-200 lidí. Těch 150 lidí získá ranní rychlík z Havl. Brodu do Brna a další stovky lidí ostatní obnovené rychlíky. Myslím, že v celkovém součtu počet cestujících v dálkové dopravě přibyde. Nový rychlík z Brna do HB bude mít přípoj od Mikulova [ok]

Tím neříkám, že zrušený Excelsior je v pořádku. Pokud teoreticky mají jezdit 2 noční spoje na Slovensko, tak Šírava + Excelsior. Jenže mám obavu, že sloučena Šírava a Slovakia by se nevešla na nástupiště, proto zřejmě padl Excelsior, který má zdaleka nejkratší soupravu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8706
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 08:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ano. Kdo chce jet tak může. Zajímalo by mně čím, když poslední spoj je dnes z Prahy v 19,15 ba v neděli "až" 18,15 (což už u vlaku 17,45 neplní ani tu funkci "sichru kdybych se odněkud zpozdil". Na to, že od nova bude zas po létech vlak i v 21.15 z Prahy si lidi budou muset zvykat hodně dlouho a mám trochu obavy že než si zvyknou tak bude zas v prdeli pro nevyužití. Ten bude vozit jednotky kusů několik měsíců a už vidím ty kecy jak "nemá smysl platit vlak pro dva lidi".

Podobně by to vypadalo kdyby se někdo rozhod za 2-3 roky obnovit Excel v dnešní podobě - taky by zezačátku vozil vzduch. Podobně jako některé busy s "rozjezdem" kolem 18,30 ze Semil - nejdřív byly zrušeny pro nadbytečnost s ca. 10-15 ks a pak obnoveny ale vrátilo se kusů 5...

Mch - a jaké máte Orky vysvětlení pro tak drastický propad u toho švejka? Propad který se zajisté jen náhodou časově přesně kryl se zrušením toho dalšího?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1227
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 09:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na té Bohemii je asi nejhorší to zmršení přípojů, Excel byla páteř, pobíral poslední spoje a rozvážel do prvních spojů, Bohemia je výstřel do tmy a ještě v nevhodné poloze.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11061
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 09:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: Tak proč nejdou půlnoční spoje do ostatních směrů je i kvůli poptávce. Krajská města na ose do Ostravy měla tu výhodu, že jich je hodně a navíc tuhle poptávku bylo možné spojit s poptávkou po noční dopravě. Tohle už se jinde hledá těžko.

Alex7: Slovakia je nedotovaný vlak, řídí se tedy přáním dopravce, nikoliv přáním MD. Příští rok se klidně může stát, že dopravce vymyslí, že Slovakia pojede až ve 23 hodin a pojedou 2 noční vlaky úplně za sebou. Nebo Slovakia nemusí v Čechách stavět nikde... MD platilo 2 páry nočních vlaků, Excelsior a Šíravu a šlo o jediné přímé vlaky Praha-Ostrava, které dotovalo.

PV: Vzhledem k tomu, že snad všechny vlaky, o kterých se tady mluvilo, že se mají omezit nebo se omezily dle Vašich pozorování jezdily využité, tak Vaš pozorování musím brát s rezervou.
Bez ohledu na linku lze říct, že vlaky kolem 20 hodiny mají často poloviční i nižší obsazenost, než vlaky kolem 18 hodiny. Ostatně to je i důvod, proč u většiny ramen končí rychlíky kolem 19 hodiny (+/- jak vyjdou taktově). Vůbec se tedy MD nedivím, že švejka v 19:45 zrušil, když vytíženější půlka úseku vede v souběhu s jinými dálkovými vlaky, které v té době jezdí.

Nechic: Poloha Bohemie dost možná vyplynula z toho, že konkurence poničila okrajové vlaky. Bohužel konkurenční vlakodrom končí kolem osmé. Když už se MD rozhodlo, že bude platit noční vlak jenom jeden, tak určitě muselo řešit, zda je lepší mít poslední vlak o půlnoci a mít za Českou Třebovou 4 hodinovou díru, nebo ji posunout dřív a mít tu díru kratší.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1228
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 10:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: A jsme zase u toho, večerní vlaky (Vlak začínající mezi 19 a 21 nelze považovat za noční, když jede max 3 hodiny) jsou tu pro lidi, jsou polsední možností dopravy ten den, jak po večerní škole nebo práci tak po kulturních akcích. Pokud okrajové vlaky nejsou, tak mnoho lidí přestane tu linku využívat úplně (je to prostě pozitivní externalita), protože nebudou moci jít do hospody, nebudou moci si vzít brigádu, účastnit se koncertu nebo cestovat někam dál, že se občas stane, že jim to vyjde jinak a vlakem zpátky nejedou ještě neznamená, že přítomnost toho vlaku nevnímají a díky němu nevyužijí nějaký jiný spoj (který by nevyužili, kdyby tam ta "jistota" nebyla). A tyhle okrajové spoje mají větší šanci využití lidmi, kteří do vlaku jinak nevlezou, protože všude jezdí autem, ale v cíli chtějí pít nebo se vrátit pozdě z výletu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11063
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 10:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic:
To, že lidi přestanou linku bez okrajových spojů využívat úplně, je dle mého názoru, přesvědčení špatné, které rozhodně není pravidlem, myslím si, že je spíš vyjímkou. Lidi neopustí VHD kvůli tomu, že se jednou za několik měsíců nedostanou po chlastačce nebo koncertu domů. A o to méně, když bydlí v Olomouci a jsou na návštěvě v Praze na koncertě.
Pokud po 18 hodině začíná rychle klesat poptávka a kolem půlnoci už je malá, tak nelze na žádné trati mít všechny vrstvy vlaků, které tam jezdí v těch 18 hodin. Když by mělo MD udržovat na všech rychlíkových tratích vlaky od 4 do 24 hodin, tak to nutně směřuje k tomu, že ve špičkách bude jezdit těch vlaků půlka, kdy ale jezdí několikanásobně víc lidí, zhorší se četnost těch vlaků a tím zmizí v autech podstatně víc lidí.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 11:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už aby se na železnici aplikovala dvousložková cena. K tomu se nedá nic jinýho říct, neboť jinak je to furt jen kolovrátek "ty spoje jsou třeba - no ale jindy jede víc lidí".
U autobusů jsou ty fixy velmi zhruba "menší půlka", u vlaku bych čekal daleko větší podíl, někde kolem 75%. Takže by se snadno ukázalo, že takové dopolední spoje mohou mít místy i pozitivní bilanci "rozdíl nákladů vs. rozdíl přínosů" a jejich rušení tedy kravinium jest.
Pravda, u prvních/posledních by mohly vstoupit do hry věci jako délka směny personálu a tedy případná nutnost nasazení více lidí, což by při nějaké nevhodné konstelaci minimálních pracovních dob a potřebě nasazení lidí navíc jen kvůli třeba 2 hodinám provozu mohl být problém. V podmínkách železnice ale zase celkem dobře řešitelný nějakým prooběhováním a spaním, takže při nějaké nenulové rezervě v ceně obecně by se to pokrýt mělo.

A třeba by pak něco i přiobjednávala města/obce/svazky, když by platili jen variabily. Dnešní systém je úplně na hlavu, protože vede k roztáčení spirály "drobná úspora objednatele - drobné snížení km - menší proběhy - větší jednotková cena - další škrty - ..."

Mimochodem právě tady někde bych hledal reálné možnosti úspor ve VŘ - tedy kdyby se dnes nejezdilo s odepsanými vlaky.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8709
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 11:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže to že už léta jede poslední vlak mezi Prahou a Plzní v sobotu ve 21.15 je vlastně dobře a mělo by to tak bejt všude, jo? Taky je úchvatný třeba z Budějovic hodinovej takt do osmi večer a pak kulový hovno. Vsadím se že jet to místo 18,19,20 v 18,19 a 21 ba možná jednou i 18,20,22 bude-li kdy dostavěna parodie na 4. korytor tak bude celková obsazenost větší.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8710
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 11:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to že lidi nepřestanou jezdit i ve špičce když si budou na občasný cesty muset pořídit auto neb VHD na ně hodí fakáč jste vzal kde? Protože když už to auto platit musí aby se někam dostal tak samozřejmě náklady na kilák budou nižší když bude jezdit a ne stát na dvoře. Tudíž motivace jezdit tím autem, který navíc jede od dveří a kdy je potřeba. Proti tomu stojí akorát opruz s řízením v noci/mlze etc. (někomu nevadí), nemožnost v cíli zaparkovat (centra asi pěti měst v této republice) a rychlost (snad jen po 010/270).
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 13:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ne všichni, ale všichni kdo kdy během toho měsíce ten okrajový spoj (a +- předposlední a první ranní) využili a takových může být nezanedbatelné procento. Není nutné trvat na všech vrstvách, to je zrovna ukázka 030, kde ten poslední rychlík staví častěji (a klidně by mohl ještě častěji) a z okolních vesnic si lidé sjednají odvoz, takhle vypadá páteř.

Dokonce bych uvažoval u posledních rychlíků v některých stanicích o modelu zastavení na znamení pouze pro výstup

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11064
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 13:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Kde jste přišel na to, že 75% nákladů na vozidla jsou fixní? Hlavním fixním nákladem je odpis, co ještě jiného? Chvíli jsem pátral po internetu a našel několik prací zabývajících se podílem cen. Největší položku tvoří amortizace, zhruba třetinu, a zbytek zahrnují pohonné hmoty, mzdy, údržba a dopravní cesta, což jsou všechno náklady variabilní, tedy závislé na projeté vzdálenosti. I kdyby fixní náklady byly těch 75%, tak je pořád zbytečné, aby všechna vozidla lítala celý den, aby rozpočet fixních nákladů na výkonech činil co možná nejmenší složku.
Druhem dopravy s největším podílem fixních nákladů je metro, jezdí proto celý den po 2 minutách? Nejezdí, protože i ušetřené variabilní náklady jsou celkem značná suma!

PV: Auto je dneska fakticky v každé rodině, přesto veřejnou dopravou jezdí pořád dost lidí. Čím to?
Vlaky přijíždějící do Prahy o půlnoci mají stejný smysl jako vlaky odjíždějící z Prahy ve 4, tedy skoro nulový. A na tom nic nezmění ani koridor. A je skutečně nesmysl dotovat vlak přes půlku Čech, aby odvezl rychle několik desítek cestujících do Veselí a do Tábora a pak jel 100 kiláků pro 10 lidí.

Nechic: Ano, pro pozdně večerní spojení se musí najít kompromisní model. Zpravidla to znamená, že pojede buď jenom osobák, který odveze všechno, nebo pomalejší rychlík (vedený třeba jedním motorovým vozem), který zastaví navíc i v dalších významných zastávkách a projede ty největší díry.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 6-2014
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 14:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně připadá opravdu legrační přesvědčení některých diskutujících, že nové rychlíky získají stovky cestujících, zatímco v rušených večerních jich určitě jelo jenom 10. Ranní R Havlíčkův Brod-Brno (5:03-6:47) získá 150 lidí? Kde se vezme v Havlíčkově Brodě v 5 hodin ráno nových 150 lidí na cestu do Brna? Spojení HB - Brno existuje v podobné časové poloze i dnes (4:50-7:07, s přestupem), možná si stávající cestující přelezou do rychlíku, o to prázdnější ale pojedou příslušné Os.
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.124
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 14:17:06    Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: Žďár nad Sázavou-Brno je velmi silná relace, lidé nový spoj využijí ke každodenní dojížďce do práce/na VŠ. Časově i pohodlím vlak konkuruje autu.

Jestliže 4 vagony 2. třídy pro 60 lidí budou obsazeny ze 60%, pojede jím 144 lidí, což s přičtením cestujících v jedničce odpovídá 150 lidem, tedy jednomu Excelsioru. Osobákem do práce nikdo normální nepojede.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 6-2014
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 14:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lidé nový spoj využijí ke každodenní dojížďce do práce/na VŠ
Ale kde se vezme těch nových 150 lidí, kteří potřebují být v Brně před 7 hodinou? Důraz je na slově "nových". Co dělali dosud?

Časově i pohodlím vlak konkuruje autu.
Autem je to cca hodina. Vlakem z nádraží na nádraží o 2 x 15 minut déle, pak ještě MHD/pěšky.