K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 29. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 29. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11280
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 15:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak na okraj - japato bylo před pár lety možné, že jezdil jak rychlík HB - Brno s příjezdem do Brna okolo 6:45 h, tak i Excelsior?
Si tu snad ještě začnou jedni závidět druhým, že "vám to spojení zrušili, ale nám to díky tomu opět zavedli".

Alex7:
Osobákem do práce nikdo normální nepojede.
Dost možná pojede.
Pro srovnání - z t-240 přijíždí první R-240 do Brna hl. n. až v 8:36 h.
A že by v časnější době nikdo z Náměště, případně Třebíče, do práce do Brna nejezdil?

(čímž neříkám, že obnovení ranního R-250 z HB do Brna není vhodné; samozřejmě je dobře, že k obnovení dochází)

Jestliže 4 vagony 2. třídy pro 60 lidí budou obsazeny ze 60%, pojede jím 144 lidí, což s přičtením cestujících v jedničce odpovídá 150 lidem, tedy jednomu Excelsioru.
Tyto počty lidí jsou uvažovány "počet lidí, které vidím ve vlaku v daný moment"?
Nebo tak, že tento počet lidí pojede daným vlakem V SOUČTU?

Fany:
Přesně tak, omezit ve špičce, ponechat okrajové spoje...
Konkrétní příklady, kde by takové omezení ve špičce bylo vhodné a správné - ?

Mimochodem, takovýto přístup směřuje k "neměnnému intervalu po celý průběh dne", tedy k taktu v takříkajíc ryzejší podobě než je stav "ve špičce 2 x častěji než v mimošpičkovém období".

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8711
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 15:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No dejme tomu že ten R ráno poveze těch 150 ks, že jich i o řekněme 10-20 přibude proti dnešku. O tom večerním z Brna bych to až tak netvrdil neb 18,20 už to žádný drámo nebejvá.

Když ale vemu Excel s podobnou obsazeností + to že v podstatné části trasy stejně něco místo něj jede, tak by moh jet klidně z Perníkova až do Olomouce...

"Vlaky přijíždějící do Prahy o půlnoci mají stejný smysl jako vlaky odjíždějící z Prahy ve 4" - to sotva. Když dojedou vhodně těsně před tak stíhaj denní MHD i s metrem a půlnoční rozjezd osobáků do širšího okolí Prahy. Odjezd ve 4 nic takovýho nemá ani omylem. A dojezd na tu půlnoc - resp. odjezd večer z měst typu Budějovice - dává možnost použít vlak třeba na jednodenní cestu kterou je jinak nutno uskutečnit tím autem. A to i kdyby tím dotyčnej nejel a jel o vlak dřív, protože je to sichr kdyby se někde zdržel.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11065
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 16:13:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Kdyby ty vlaky v půlnoci v Praze byly alespoň trochu solidně využité, nikdo by je nerušil. Bohužel, nebyly. A pokud se vám nepozdává odjezd ve 4, zkuste ten v 5. Doporučuju třeba v 5:11 do Hradce.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 17:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Příjezd na půlnoc bych v případě Prahy přirovnal k odjezdu v 7. Odjezdy ve 4-5 hod. jsou u Prahy ekvivalentní tak leda příjezdu ve 2-3 ráno. Ona ta "symetrie spaní" je prostě v Praze někde jinde (naštěstí ;-) ), než v menších městech.

Jo a k té dvousložkové ceně: Mzdy že jsou variabilní náklad? Ze 100% určitě ne. Stejně tak údržba, na něco je časové hledisko. Ale hlavně, u nových vozidel (o která je obecně snaha) jsou ty "jen" odpisy sakra hodně. V tom výčtu navíc vůbec nemáte režii (ať už "na existenci depa" nebo "na existenci GŘ"), a to bych taky neviděl jako úplně malou částku. Kde jsou náklady na systém výběru jízdného, čištění, školení zaměstnanců, jejich zázemí,...?

Já se se samozřejmě nesnažím říct, že musí jezdit furt každé vozidlo, to je blbost. Snažím se říct, že méně obsazené okrajové (resp. hlavně sedlové) spoje mohou být paradoxně ziskovější/méně ztrátové, protože kvůli nim není třeba ty fixy vynakládat, na rozdíl od špičky. A proto, že je špatně srovnávat pouze obsazenost vlaků nebo hledat přímou úměrnost mezi ní a ztrátovostí spoje.
SŽ aktuálně v SC502
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.0.8
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 17:59:32    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Hehehe...dneska jsem čistě náhodou viděl ten hradečák v 5 hodin. Nějakých 60 - 80 lidí v něm bylo. A první metro z Hájů bylo na Chodově plné na sedačky, od Roztyl se stálo. Na Hauptbahnhofu z něj vylezlo tak 80 - 100 lidí.
(SC501 do Ovy ráno v půl šesté tak 50% obsazenost, teď do Prahy na SC502 90%, oba spoje veze 001)
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5817
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 18:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Ona ta "symetrie spaní" je prostě v Praze někde jinde

Hm, akorát, že z 1,2 milionu lidí v aglomeraci se těch minimálně 50 lidí do většiny ranních vlaků najde.
Chcete jako hradečák nebo Pendolíno výchozí z Kolína ? [crazy]
Ranní metra třeba na C jezděj mezi pátou a šestou ráno dost plné (do cca 6 ranní interval 10 minut).

Prostě sorry, ale tyhle racionalizace za každou cenu..Já jezdívám poměrně dost často mezi 5 a 6 vlakem z Prahy a i třeba osobák Praha-Boleslav v 5 :38 z Hlavního je 1-2 na čtyřce, 854 s vozem. Tedy zase nějakých cca 50 lidí. Pondělí až pátek třeba v listopadu, další přistoupí ve Vysočanech, pak školní frekvence do Všetat..
Já to říkám pořád - musí se vycházet ze skutečné frekvence, a ne z nějakých předpokladů někoho, kdo doma vstává nejdřív v sedm a třeba ještě studuje VŠ, takže často ještě později. A bere za relevantní třeba sobotní frekvenci v těch šest ráno, protože jezdí na šotovýlety - a to Pražáci, jako většina lidí v republice, ještě spí.
To je tady furt dokola - viz třeba diskuse o Excelu od lidí, co s tím jeli možná jednou v životě nebo jednou za tři roky.


Já vím, že je tady spíš akademická diskuse, s plno věcmi souhlas, ale nepropadejte tady pořád někteří tomu častému pocitu, že čím nejezdím, to se klidně může zaříznout.
Vlaků zaplněných "do posledního sedadla" stejně nedosáhnete - většina pravidelných cestujících si pak najde nějakou jinou alternativu.
Proč neřešíte a nerušíte přednostně třeba támhle KŽC s 10 lidma ve špičce nejšpičkovatější na Masaryčku ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11066
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 19:25:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Co že je to za červený flek, nějak to nemůžu přečíst, mohl bys to, prosím příště, napsat větším písmem? [happy]
Frekvence je hlavní ukazatel, ale ne jediný ukazatel. Pokud pojede jeden vlak za hodinu a každý bude mít 50 lidí, tak řeknu ok, to celkem jde. Ale když pojedou 3 vlaky stejným směrem během čtvrt hodiny a každý bude mít 50 lidí a každý bude ve velké ztrátě, tak se budu ptát, jestli by jich nemohlo jezdit míň, abych celkovou ztrátu snížil. Myslím si, že zrovna na rameni Praha - Kolín - Pardubice - Olomouc - Ostrava by taková hranice měla být podstatně větší a ne 50 lidí. A ano, když to bude potřeba, tak holt jeden z těch rychlíků bude začínat v Kolíně nebo třeba České Třebové jako vazba na jiný rychlík. O linkách Ex2 a R18 v mimošpičkových směrech jsem už mluvil, dovolím si ukázat na další příklad, který mě praštil do očí v novém GVD: Rychlík 965 Praha - Čáslav, odj. 21:59, a 767 Cheb - Praha - Pardubice, odj. 22:05. Jakápak asi bude obsazenost obou těch vlaků? Nebylo by v tuto dobu akceptovatelné, aby jel třeba jen ten rychlík do Pardubic a do Čáslavi vázal osobák?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11285
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 19:46:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlík 965 Praha - Čáslav, odj. 21:59, a 767 Cheb - Praha - Pardubice, odj. 22:05. Jakápak asi bude obsazenost obou těch vlaků? Nebylo by v tuto dobu akceptovatelné, aby jel třeba jen ten rychlík do Pardubic a do Čáslavi vázal osobák?

... a tím pádem "oběhově vynucené" zrušení ranního R 964 aneb na 7. hodinu (myšleno na začátek pracovní doby v tento čas) přímým vlakem z Čáslavi/Kutné Hory do Prahy ne-e.

Jojo, kdyby ten pár vlaků jezdil celotýdenně do/z HB jako ještě před pár lety, tak by tohle nikoho nenapadlo (protože to je už přeci jen delší trasa a tím pádem nevhodná k nahrazení courákem), zato takto je to "jen malý cancour".

Asi jako od 1. 7. do 7. 12. 2013, kdy "Hejtman" začínal/končil jízdu až/už v Jindřichově Hradci (= vedoucí k myšlence "k čemu jej mezi ČB a JH vůbec vést, když postačí osobákový přípoj do/z Veselí na/od R-220").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.136.180.220
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 19:48:44    Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: Ale kde se vezme těch nových 150 lidí, kteří potřebují být v Brně před 7 hodinou? Důraz je na slově "nových". Co dělali dosud?
Troufám si říct, že nové spoje přetáhnou lidi z aut. Brno je pro cestování vlakem mimořádně výhodné díky poloze nádraží a díky dopravním problémům ve městě. Vlak je pomalejší o 10 minut, s čímž si lidé nelámají hlavu. Mnoho cestujících ze Žďáru jedou vlakem dobrovolně (= mají auto), podobně jako Kolíňáci jezdí dobrovolně vlakem do Prahy.

David: Tyto počty lidí jsou uvažovány "počet lidí, které vidím ve vlaku v daný moment"? Nebo tak, že tento počet lidí pojede daným vlakem V SOUČTU?
Ani jedno ani druhý. 150 lidí pojede v daný moment z Tišnova, součet určitě číslo 150 přesáhne, protože část lidí pojede na směnu do ŽĎASu. Existence rychlíku v opačném směru je rovněž obhajitelná, poslední odjezd z Brna bude v normálním čase. Večerní rychlíky přibydou také mezi Plzní a Budějovicemi, takže zrušený Excelsior přinese zlepšení i na jiných místech, než je okolí Brna [happy]
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2056
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 20:02:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: u vlaku bych čekal daleko větší podíl, někde kolem 75%
Železniční doprava má fixní náklady kolem 75%? Nechápu, jak tě někdo může považovat za dopravního odborníka, experta na železnici. To jsou základní ekonomické věci.
Orky: tak se budu ptát, jestli by jich nemohlo jezdit míň
Určitě mohlo, určitě bude. Soudruzi na Ministerstvu dopravy se zamysleli, uznali že Regiojet je pro ně opravdu problém, když se s ním nedají dělat qedlice podle jejich potřeb a přesto to bez posvěcení Moudrým Tatíčkem funguje, a vymysleli do novely zákona o dráhách institut regulátora, interně mezi dopravci nazvaného "Úřad pro potírání konkurence". Dejte jim pár let, ale toho fujfuj Jančuru se jim určitě zakázat podaří.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11067
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 20:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: ... a tím pádem "oběhově vynucené" zrušení ranního R 964 aneb na 7. hodinu (myšleno na začátek pracovní doby v tento čas) přímým vlakem z Čáslavi/Kutné Hory do Prahy ne-e.
Čekal jsem, že se někdo ozve. Vlak v opačném směru se najít dá a nemusí to být nutně ráno.

Jojo, kdyby ten pár vlaků jezdil celotýdenně do/z HB jako ještě před pár lety, tak by tohle nikoho nenapadlo (protože to je už přeci jen delší trasa a tím pádem nevhodná k nahrazení courákem), zato takto je to "jen malý cancour".
A kolikpak asi v tom vlaku za Čáslaví ve 23 hodin bylo lidí? Asi dost málo, jinak by ten vlak jezdil dál. Kdyby ten vlak skutečně měl význam a kraj byl co proto, mohl vytáhnout z Čáslavi 810, která se tam beztak v noci válí a dojet s ní do toho Havlobrodu s podstatně nižšími náklady. Ostatně vlak ve 4:00 s Havlobrodu na tom asi nebyl o moc líp.

Alex7: ten vlak už jezdil a byl zrušen. Bylo to, že sním jezdilo 150 lidí? Jestli pravda nebyla někde jinde.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11287
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 20:22:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čekal jsem, že se někdo ozve. Vlak v opačném směru se najít dá a nemusí to být nutně ráno.
Vlak URČENÝ na zrušení v opačném směru se tedy najít dá, hm.

Takže polopatě: aby R 964 mohl ráno začínat v Čáslavi, tak by (po zrušení R 965) končila večer jízdu v Čáslavi která rychlíková souprava?

Kdyby ten vlak skutečně měl význam a kraj byl co proto, mohl vytáhnout z Čáslavi 810, která se tam beztak v noci válí a dojet s ní do toho Havlobrodu s podstatně nižšími náklady.
Asi jako ten samý kraj pokryl zrušení (dle dnešního číslování) R 663 mezi 13. a 14. hodinou odpoledne. [crazy]

"Podstatně nižší náklady" aneb "využití soupravy, která je tak jako tak v oběhu" vs. "hledání nové soupravy, dost možná i nutnost návozu odjinud" apod.
Aneb kýžené rozlišování fixních vs. variabilních nákladů.

Ta 810tka schopná být ve 22:50 h v Čáslavi k dispozici k odjezdu do HB a zároveň schopná přijet do Čáslavi druhý den ráno "až" ve 4:45 h (myšleno ve smyslu, že neodjíždí na jiný výkon v dřívější čas) končí v Čáslavi večer, resp. začíná tamtéž ráno, na kterých vlacích? [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4135
Registrován: 8-2006
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 20:40:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápu obhajobu chebáku do Pardubic v tomhle čase, když v současnosti NEJEZDÍ a nikdo tak neví, jaká bude jeho obsazenost. Opravdu nemůže jet Slovakia ve 22:10, za 2 hodiny v 00:10 Bohemia a mezi nima ve 23:10 souprava od chebáku jako Kašpar do Pardubic?
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2114
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 20:42:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:
Hm, akorát, že z 1,2 milionu lidí v aglomeraci se těch minimálně 50 lidí do většiny ranních vlaků najde.
Chcete jako hradečák nebo Pendolíno výchozí z Kolína ? [crazy]
Ranní metra třeba na C jezděj mezi pátou a šestou ráno dost plné (do cca 6 ranní interval 10 minut).


Počkat, a vy jste to pochopil tak, že já tohle popírám resp. nebo něco podobného navrhuju? Ani náhodou, to je nějaké nedorozumění. Psal jsem toliko, že srovnání vlaků pozdě večer do Prahy a "brzy ráno" z Prahy je zavádějící.

TH: Tak fajn, a kolik to tedy je? Připomínám, že řeč je o taktové dopravě v sedle, tj. o vlacích, pro jejichž jízdu není zapotřebí dalších náležitostí, dalšího aparátu (řeč byla o vlacích ČD!), dalšího zázemí atd. Jde o to, kolik ve srovnání se "špičkovým kilometrem" (který stojí náležitosti) stojí to, že se "železo hýbe".
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2057
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 21:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

řeč je o taktové dopravě v sedle, tj. o vlacích, pro jejichž jízdu není zapotřebí dalších náležitostí
Jakých "dalších náležitostí" není zapotřebí? Fixní tam je akorát to "železo", jinak musíš zaplatit mzdu obsluhy, dopravní cestu, spotřebovanou naftu/elektřinu...
ve srovnání se "špičkovým kilometrem"
No jo, v Modrogumově se vlastně neplatí penězi, ale vlakovými kilometry.
JoVi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 3-2014
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 21:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.
Dejte jim pár let, ale toho fujfuj Jančuru se jim určitě zakázat podaří. Já myslím, že zas až tak lehké to nebude. Vím jsme v Česku, ale pokud se jim to podaří tak určitě to Jančura tak nenechá, např. arbitráž za zmařenou investici?

(Příspěvek byl editován uživatelem JoVi.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2115
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 22:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TH: No, tak hlavně že MĚ jsi tu osočoval, že nerozumím základním ekonomickým věcem. :-DD

Chceš jako říct, že mezi vlkm a platy personálu je něco jako přímá úměrnost? S ohledem na pravidla přerušení směny, její minimální délku a tak, s ohledem na doby před/po výkonu (zvlášť u mašin)? Pomíjím, že něco jako přerušení směny na 2 hodiny dvakrát za šichtu je celkem prasárna a podle mého názoru otázka času, kdy to nebude možné vůbec... No nic, a co všechny ty ostatní jmenované faktory, když "fixní je akorát to železo"? To jako vážně, změní se úměrně potřebný počet (celková kapacita) prov. zázemí od depa po nocležny, například? Propustí/nově najme se úměrně změně počtu vlaků část osazenstva GŘ, KCOD_či_jak_se_to_různě_zrovna_jmenuje, RSM, změní se úměrně výdaje na marketing, ostrahu, pokladní a tak dále? Zkrátka všechny ty sumy, které jsou dnes - aspoň tedy zjednodušeně vzato - "nasypány do kýble a poděleny počtem vlkm", z čehož může někdo, jak jsi správně sám poukazoval v jiné diskusi, činit předčasné nebo rovnou mylné závěry. Ty se nezmění, a troufám si říct, že jen s malou nadsázkou ani o korunu. Při více vlkm tedy klesá průměrná cena, jinak řečeno "dodatečné" výkony znamenají rozdílové náklady na kilometr hluboko pod průměrnými náklady "původních" výkonů.
A já souhlasím s názorem (až dodnes jsem myslel, že i tvým), že tyto "dodatečné kilometry" jsou prostě podstatně levnější. A učinil jsem na tomto předpokladu postavenou domněnku, že by k (tak velkému) rušení sedel docházet nemuselo a nemělo, že s ohledem na dopady na tržby se může stát, že reálná bilance omezení bude i záporná.
Extrémní případ: Švejci. Fakt by tam dvojnásobný rozsah vlkm stál dvojnásobek reálných peněz (pojmem "dvojnásobek" rozumím pro zjednodušení takový násobek, který by změnil dnešní stav na čistou dvouhodinu, přičemž předpokládám, že počet nasazených souprav by se nezměnil)???

No jo, v Modrogumově se vlastně neplatí penězi, ale vlakovými kilometry.
Extrémně zoufalá snaha o zesměšnění osoby a útěk od tématu. Já se totiž právě k rozkrytí těch peněz a odpoutání od "převoditelného vlkm" snažil touto konverzací (resp. jejím úvodním příspěvkem) naznačit cestu.
Takže znovu k tématu, kolik to tedy je, když ne asi 3/4? 2/3? 70%? 60%? 50%? 105%, -30% nebo kolik? Když jsi si tak jistý, že ne 75% (a můžeš mít klidně pravdu, já to číslo střelil od boku, nehádám se o hodnotu, ale o princip), tak asi víš, kolik teda. Hurá, dozvíme se to všichni. Nebo že by ne...? ;-)
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2058
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 22:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt by tam dvojnásobný rozsah vlkm stál dvojnásobek reálných peněz
...bych jako měl někde tvrdit já? Víš co, nastuduj si to, nebo si těch tvých 75% fixů v železniční dopravě jdi vyzkoušet z ministerských kanceláří do praxe, jo? Ano, výdaje na marketing, ty to fakt rozhodnou.
Hele - jo, pro mě za mě si prolobujte zákaz Žlutozla zákonem, ale nevykládejte lidem takovéhle nesmysly.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2116
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 22:55:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi jsem měl tuhle k výtahu ze životopisu přidat, že s MD nemám nic společného, a je zcela mimoběžně mě obviňovat z čehokoliv mezi MD, ČD, RJ, LE apod.
Třeba by to mělo vliv na potřebu diskusních exhibicí.

Takže naposledy to zkusím: Kolik to teda dělá?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5119
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 23:25:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Extrémní případ: Švejci. Fakt by tam dvojnásobný rozsah vlkm stál dvojnásobek reálných peněz (pojmem "dvojnásobek" rozumím pro zjednodušení takový násobek, který by změnil dnešní stav na čistou dvouhodinu, přičemž předpokládám, že počet nasazených souprav by se nezměnil)???
U některých dopravců ano, zcela určitě. Tohle uvažování není jen u ČD, ale i u mnoha autobusových dorpavců. Není to nic nového pod sluncem. Ono se velmi obtížně odhaduje, co by co stálo, když vlastně nikdy nebyl důvod to zjišťovat. Na naprosté minimum výkonů se udělalo vř, které by alespoň poodkrylo skutečné náklady. A někteří dopravci prostě jedou v lineární závislosti, protože to je jednodušší a když se najde pitomec, co na to přistoupí, tak proč toho nevyužít.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2117
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 23:36:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Jistě, vím. Otázka byla řečnická a sloužila pro ilustraci, jak moc je ten princip přímé úměrnosti špatně. V kontextu debaty zda je třeba posilovat primárně špičky nebo sedla.

P.S.: Pozor na rozdíl mezi "cenou" a "náklady". Chápu, jak jste to myslel, ale někdo vás tu asi obviní z diletantismu v základních ekonomických věcech. :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11289
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 23:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

150 lidí pojede v daný moment z Tišnova, součet určitě číslo 150 přesáhne, protože část lidí pojede na směnu do ŽĎASu. Existence rychlíku v opačném směru je rovněž obhajitelná, poslední odjezd z Brna bude v normálním čase.
Zrovna u toho ranního dojíždění do ŽĎASu bych si opravdu nebyl jist, řekněme, mezním přírůstkem cestujících (oproti těm, kteří ji dnes takto dojíždějí ve směru od HB Os vlakem).
O. K., mezi Tišnovem a KrPolem v tom rychlíku třeba pojede 150 lidí, ale jistě jen část z nich bude úplně novými cestujícími; ostatní budou ti, kteří předtím jezdili některým z Os vlaků (podotýkám, že je ale správně, že k tomuto přesunu z Os vlaků dojde).

zrušený Excelsior přinese zlepšení i na jiných místech, než je okolí Brna
Jojo, teleportace vlkm...
V této souvislosti bych se zeptal: které vlaky byly nově zaváděny k 1. 7. 2013, že se kvůli tomu muselo u jiných vlaků škrtat?
A které vlaky byly k 8. 12. 2013 zrušeny, že díky tomu mohly být některé vlaky obnoveny (např. ranní z JI do JH a večerní opačným směrem; pár rychlíků ve 20 h na t-240 atd.)? [happy]

s ohledem na doby před/po výkonu (zvlášť u mašin)
Jakou fotku mi to už jen připomíná? Už vím. [happy]

Ta lokomotiva vpravo vzadu (750.711) mohla v tu chvíli jet na R 663 mezi Okříškami a Třebíčí. Ale nééé, "šetří se". A proto v tu chvíli pomalu najížděla na výkon, který jí reálně začne o více než 2 hodiny později.

Oprava drobné chyby v popisku fotky: té lok. 754.075 zbývalo v tu chvíli (kdy už se přesouvaly z depa směrem k soupravám vozů, se kterými následně vyrazily na pravidelných vlacích) 133 minut do odjezdu v čele Sp vlaku (nikoliv tedy Os vlaku).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2059
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 23:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně je ale úplně jedno, jako čí "poradce" exhibuješ nebo kde škodíš teď. (Jestli akorát někde za veřejné peníze vzýváš VRTky, tak je to super, protože to nemá dopad do skutečnosti).

Dělá to zhruba třetina vozidlo (odpisy + údržba - ta přitom není obvykle fixní, ale odvislá od ujetých km), třetina náklady na dopravní cestu a energie, třetina přímé osobní náklady a podílovaná režie (fixní jak kdy). Plus mínus procenta, samozřejmě pokud se oprostíme od absurdit ČD, že vozidlo je už dávno "odepsané" (peníze projedené a reprodukce vozidla se provádí spadnutím nových peněz z nebe, resp. z cizí kapsy).
Jistě, podle modrogumních teorií vozidlo "prostě je", personál "prostě je" (četa nevezoucí Excelsior se místo toho bude placená válet na ONJ), elektřina v troleji "prostě je", dopravní cesta "prostě je", no tak ještě nějak dialekticky zvládnout tu naftu.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 6-2014
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 02:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex7:
Mnoho cestujících ze Žďáru jedou vlakem dobrovolně
Většinou je to otázka peněz. Ze Žďáru nad Sázavou do Brna je poměrně daleko (75 km), což se autem prodražuje. Kdo si ale může auto dovolit, do vlaku nepřesedne kvůli jednomu rannímu rychlíku.

Orky:
kolikpak asi v tom vlaku za Čáslaví ve 23 hodin bylo lidí? Asi dost málo, jinak by ten vlak jezdil dál.
Přesně tenhle přístup vede k tomu, že lidé z VHD odcházejí do aut. Dám takový banální příklad - svůj. Často jezdím tak, že v jednom směru jedu ve špičce, druhým večer. Když mi ale úředník zruší večerní spojení, protože lidí je tam "asi dost málo", tak nepojedu ani v té špičce. Časem se pak začne omezovat i ona špička.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nesni.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2118
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 02:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně je ale úplně jedno, jako čí "poradce" exhibuješ nebo kde škodíš teď.
No, asi ty debaty nemohou končit jinak... škoda.

I přesto za uvedená čísla, jež nemám vážný důvod zpochybňovat, děkuji. Plyne z nich podíl těch fixů cca poloviční (o něco méně když jsou osobní náklady snížitelné - případ typu "Excelsior", kdy šichta prostě je nebo není, a o něco více, když snížitelné nejsou - případ typu dopolední hodinová pauza místo ostrého obratu).

Takže v příspěvku 2112 nahraďte údaj 75% údajem 50%, ve srovnání s autobusy to není "daleko více" nýbrž "o něco více". Nicméně princip platí - porovnávat pouze obsazenost spojů coby důkaz správnosti škrtání jednotlivých vlaků je chyba, a to i v rovině nákladové (dotační).
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2060
Registrován: 8-2012
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 07:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to teda blíž ke 40% než 50%, ale to je určitě vůči 75% jen detail [happy].
porovnávat pouze obsazenost spojů coby důkaz správnosti škrtání jednotlivých vlaků je chyba
Někdy ano, někdy ne. Nelze vůbec paušalizovat právě s ohledem na výše uvedené (ano, s číslem 75% to vypadalo jednoznačně, asi proto bylo odprezentováno).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8714
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 08:53:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: přesně tak. Krásně to bylo vidět na autobusech v 90tejch létech když se z nich začalo vyhánět. Zrušil se "ten nevyužitej" v 7 večer a posléze ten ráno na osmou co nepobíral a vozil "xichty na dveřích" byl na sedačky.
471015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 09:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K debatě ohledně Excelsioru si dovoluji pouze uvést, že v neděli 23.11. (v noci ze soboty) nastupovalo v České Třebové směr Cheb cca 15 lidí a ve vozech 2. třídy bylo za Českou Třebovou okolo 100 cestujících.

Poslouchám www.danceradio.cz.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11068
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 10:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Švejci. Tam byla po většinu týdne uspořena jedna souprava. A ty dny, kdy je ta přidána 4., tak by zřejmě bylo řešitelné přejezdem z jiné linky. Například v neděli jsou získatelné náležitosti z Turnovů.
Jak píše Happy, to určení ceny není jednoduché. Ovšem kdyby byla výběrka, tak ta by byla vystotěžena na celý výkon a změny výkonů by měly být ošetřeny ve smlouvě. Teď, když zrušíte jeden pár, tak se vůbec nemusí nic dít. V některých případech díky tomu, že ČD jezdí po celé republice, třeba můžete mít požnost využití nové soupravy, lze přesouvat zaměstnance tak, aby směny lépe vyšly.

David: Škrtat se muselo proto, že stát nechtěl dávat na dopravu tolik peněz. Proč se letos rozhodl zrušit Excelsior, nevím. Ale každopádně výkony snížit nechtěl, tak pro ty peníze našel jiné využití.

Nesni: Vlak složený s klasické soupravy je vlak pro výkony v řádech set cestujících, ne v řádech desítek či jednotek. Každý rok se dělá několik průzkumů, které objednavatel má k dispozici. Zřejmě ten vlak byl tak šíleně nevyužitý a pro párový spoj zpět to platilo taky, že se jej stát rozhodl neplatit. Uvědomte si, že poptávka kolem jedenácté hodiny je někde na 5% poptávky špičky. Takže když máte v ranní špčice vlaky obsazené 200 cestujícími, tak v 11 večer 10. Opravdu si myslíte, že náš stát je tak bohatý, aby mohl pro takový počet objednávat fakticky jakkýkoliv vlak? Pro takový počet by neměl objenávat vlak nikdo!

Petr_vlček: Chápete rozdíl mezi 19. hodinou a 23. hodinou? 19. hodiny je kolem měst ještě konec odpolední špičky a tam kde se autobusy porušily, to skutečně problém je, protože se týká poměrně dosti lidí. Zrušení dálkového vlaku přes půl Čech v 10 hodin večer se týka velmi malého množství lidí. Navíc, to, co navrhuji já, není bez náhrady, navíc znamená jenom přestup, který by snad i v Kolíne mohl jít udělat u jednoho nástupiště.
U venkovských autobusů je ještě jiný veliký problém, a to je jejich četnost, neexistence víkendových spojů a často i neschopnost objednavatelů je navázat na ostaní spoje.

471015: 100 cestujících na sedačkách? A ze soboty na neděli, tedy z pohledu noční dopravy nejvytíženější noc.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 328
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 11:50:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T. H.: Kolik nafty propálí z Chebu do Košic Excelsior?[happy]
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5120
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 12:00:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V kontextu debaty zda je třeba posilovat primárně špičky nebo sedla.
JJ. Tuto diskuzi jsem zaznamenal. Na Exc. nemám jednoznačný názor. Problém není černobílý. Každopádně obecné řešení jestli posilovat špičky nebo sedla je k ničemu, pokud není jasné co a kde. Zobecnit to sice rámcově lze, ale je to víceméně k ničemu. Obecně lze konstatovat, že skomírající tratě, lokálky atp. potřebují pro své přežití spoje ve špičkách, které ovšem v "nelineárním" účtování vyjdou vzhledem k potřebě dalších souprav poměrně dost draho. To se nedá tvrdit o spojích v sedlech, ale ty lze řešit i autobusem. Hlavní tratě a hlavní přepravní proudy potřebují potom spoje okrajové, ale i spoje pro posílení špiček. V případě posílení špiček se potom nabízí otázka, zda-li by v "nelineárním" účtování nevyplatilo vést třeba spoje po celý den v taktu špičky, nebo alespoň delší část dne. Okrajové spoje ano, ale pouze tehdy je-li dostatečná poptávka.

Zrovna u toho ranního dojíždění do ŽĎASu bych si opravdu nebyl jist, řekněme, mezním přírůstkem cestujících...
Souhlasím. Pokud se má dělat primárně obsluha velkých fabrik, potom se ta obsluha musí dělat zcela účelově. Velké továrny jedou na více směn, má-li obsluha fungovat musí být zajištěná obsluha na všechny směny a musí být dopravní obsluha na tom místě v požadovaný čas, kdy to je potřeba. Zmíním třeba jihlavský Bosch a Automotive na Pávově. Zastávka od zadní brány na trati 225 je coby kamenem dohodil, ale její využitelnost je prakticky nulová. Autobusy zastavující u druhé přední brány jsou na tom jen o něco pidimálo lépe. Zaměstnanci potom jezdí zásadně autama. Takže po druhé hodině se táhne několika kilometrový štrůdl aut od fabrik. A na zastávku Jihlava Bosch diesel si jdou stoupnout dva, tři lidé. Proč? Protože není koncepce. Jednak není splněna podmínka dovozu a odvozu na všechny směny, dále není splněna podmínka obsluhy zastávky v požadovaný čas. Nikdo tam nebude čekat ani pár minut navíc. Čas je drahý. To je problém i u bus, kdy lidé např z Třebíče jsou s IAD už doma a autobus se teprve hrabe čtyřicítkou k Chaloupkám. Kdo by tím jel že. Co jsem tím chtěl říct? No že souhlasím s tím, že nelze vytrhnout jeden spoj a tvrdit o něm, že se může zaměstnancům hodit. On tím stejně nikdo do práce nepojede z důvodů mnou vypsaných.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.7.142
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 12:04:10    Odkaz na tento příspěvek  

A ze soboty na neděli, tedy z pohledu noční dopravy nejvytíženější noc.

a proč by měla být? nějak nemohu najít důvod, proč zrovna neděle ráno ve 4 by měl být čas, kdy potřebuje být nejvíce potencionálních cestujících v Praze ...
Tak jiný případ, noc z 19 na 20 listopadu, na příjezdu do Pardubic od Ostravy excel v sedačkách cca 90 kusů
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11071
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 12:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: Já si moc nedokážu představit, co valná většina cestujících bude dělat ve 4 hodiny v Praze v kterýkoliv den. Když budu v Praze bydlet, budu hledat radši pozdější spoj v době, kdy už jezdí metro. A když tam pojedu za prací či jednáním, tak spoj, který přijde co neblíž záčátku činnosti. A to rozhodně není ve 4:00.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2119
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 13:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Takový nápad, já to párkrát využil pro delší spaní opačně: Co když z toho vlaku někdo vyleze až v Holešovicích po 5:30?
Třeba já mám tou dobou ještě noc, ale to samozřejmě nemusí mít všichni, a kolem 6.-7. ráno už i v Praze leccos žije, minimálně obchody.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 6-2014
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 14:19:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Zřejmě ten vlak byl tak šíleně nevyužitý a pro párový spoj zpět to platilo taky, že se jej stát rozhodl neplatit.
Tímto zjednodušeným přístupem se ale proškrtáme až do stadia naprosté nepoužitelnosti VHD. Dokud máte alespoň 2 spoje, tak se dá vždycky sestavit tabulka obsazenosti a škrtnout ten(ty) nejméně obsazené. Přepravní potřeby lidí ve zrušených spojích se ale nezmění. Pojedou autem nejen večer, ale třeba i ve špičce při cestě opačným směrem. A to už je proti tomu, co jste tady psal, že úkolem VHD má být udržet lidi mimo auta. Otázka, jestli to za ty peníze vynaložené na večerní vlak stojí, může být samozřejmě diskutována donekonečna. Ovšem, co stát nedá do vlaků, dá za čas do rozvoje silniční infrastruktury.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.7.142
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 15:11:50    Odkaz na tento příspěvek  

Já si moc nedokážu představit, co valná většina cestujících bude dělat ve 4 hodiny v Praze v kterýkoliv den.

mě je jedno, co si dokážete představit, třeba někdo jiný nějaký důvod má. Nebo myslíte, že těch někdy 80, někdy 120 lidí tím vlakem jezdí jen tak ze srandy? Ale otázka zněla jinak, co že je z celého týdne nejzajímavějšího a nejatraktivnějšího na noci ze soboty na neděli, když se bavíme o příjezdu ve 4 do Prahy?

Co když z toho vlaku někdo vyleze až v Holešovicích po 5:30?

jednou jsem takhle jel v lehátku do Chebu a poslouchat asi tak 90 minut plechovou hubu na hlaváku moc šancí ke spánku nedávalo. Jo, když takový Chopin zastaví v Přerově, rozhlas mlčí jako hrob. Ale zase tam stojí chvilku, je jasný, že ve 5:00 je už jiný rozsah dopravy, než ve 3:30...
Österreich
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.165.156.27
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 15:19:56    Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo, zda budou dva páry vlaků - uvedené i v tištěném jízdním řádu - přes přechod Bohumín - Chałupki jezdit? Nebo je Poláci na poslední chvíli zrušili? Český i německý vyhledávač je totiž umí najít, polský ne. A nejsou uvedeny ani v polských rozkladech ani tablicách.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11072
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 15:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: Jenže doprava se nemá dělat zjednodušeným přístupem. Člověk, který 2x za rok nemá šanci se dostat pozdě večer přes půlku Čech ještě nezačne používat auto. Ostatně, kolikrát ročně potřebuje průměrný obyvatel Havlíčkova Brodu odjet z Prahy ve 22 hodin? Opravdu si myslíte, že všichni, co dneska jezdí vlakem, nemají auto? Mají, naprostá většina z nich. Přesto s ním nejezdí. Půlnoční rychlíky v řadě případů popadaly před několika lety, přesto evedentně žádný významný pokles nenastal. Naopak, spíš se píše o tom, že počet cestujících na střední a delší vzdálenosti spíš roste.
Rozsah dálkové dopravy by měl být fakticky přímo úměrný potenciálu směru. A myslím si, že fakticky pouze na koridorových tratích z dlouhodobého hlediska přežijí vlaky s odjezdem z krajského města po 20 hodině. Na těch ostatních, kde rychlíky budou mít význam, pojede poslední rychlík maximálně ve 20 hodin, zbytek bude řešen regionální dopravou. A třeba konkurence na Ostravu fakticky ukázala, kdy lidi nejvíc chtějí jezdit. Tam zůstaly komenční spoje. A já si troufám tvrdit, že ten rozsah je i jistou "hranicí bezpečnosti" pro úspěch dálkové dopravy tak, aby nenutila lidi utíkat do aut.
Pokud bych měl navrhnout časový odjezd vlaků z Prahy na trať 230 "v bezpečné hranici", viděl bych to takto:
=> 6:00 v X,6, v neděli vazba regionálního vlaku v Kolíně
=> 8/10/12/14/16/18/20 denně v celé trase do Brodu
=> posilové vlaky 9:00 (alespoň v rekreační) sobotu, větší frekvence zastavení, v pracovní dny 15/17:00 v celé trase do Havlíčkova Brodu, v 19:00 jen do Čáslavi
=> osobní vlaky vést tak, aby minimálně v období s dvouhodinou proložily rychlíky
=> po 20. hodině zajistit alespoň pro Čáslav a Kutnou Horu vazbu na rychlé vlaky od Prahy, tzn. oproti dnešku zajistit vlak v cca 22:50. (O víkendech bych zkusil zavední vlaku v 0:56 jako vazbu na Kašpara)

-ds-: A Vy si myslíte, že tím vlakem jezdí lidi dělat něco do Prahy? Obecně bych očekával, že ze soboty na neděli bude nejvíc lidí ze Slovenska z dovolených, i když, uznávám, ti budou spíš v lůžkové části vlaku a zřejmě asi trochu jiném ročním období.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11073
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 17:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si ještě malý souhrn noční dopravy. Ve směru do Prahy je v letošním GVD následující řazení vlaků. Předpokládám, že to nějak vykrystalizovalo z poptávky:
=> 440 Excelsior: WLAB+Bc+A+BDs+3xB, celkem 78 postelí a 280 míst k sezení, nepřibírá nikde vozy, celkem 6 vozů
=> 442 Šírava: 5xWLAB+Bcmz+AB+BDs+2xB+2 autovozy /+Bcmz+WLAB, celkem 204 postelí a 240 míst ze Slovenska a 84 postelí z Polska, celkem 284 postelí a 240 míst, celkem 14 vozů
=> 444 Slovakia: Bcmh+6xWLAB+2 autovozy /+Bmouz+Bcmouz+WLAB, celkem 240 postelí ze Slovenska a 90 postelí + 66 míst z Polska, celkem 306 postelí a 66 míst, celkem 12 vozů

Jak si mám vysvětlit, že je Excelsior vnímán jako nejdůležitější vlak, přičemž množství náležitostí tomu moc neodpovídá, a zdejší publikum spíš preferuje sloučit Slovakii a Šíravu, čímž by v krajním případě vznikl až 26 vozový vlak, který by se nikde nevešel k nástupišti?
Mou snahou není obhajovat zrušení Excelsioru, snažím se ho pochopit. Byl jsem spíš na straně toho ho zachovat a hledat řešení tak, aby byl použitelný pro všechny.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 830
Registrován: 6-2009

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 18:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: O tom jsem se s kýmsi bavil. Chtějí dva vlaky na SK? Ať je mají. To neznamená, že mezi Prahou a Ostravou nemůžou být 3 - něco v čase dnešní Slovakie, něco v čase Excelsioru (v rámci kontrastu pojmenovat třeba Bohemia, ale to je to nejmenší) a do toho vlak složen čistě z vozů do Polska (Kraków, Varšava), tzn. Silesia...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11075
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 20:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Banan151: Já si myslím, že Excelsior zaniká z důvodu, že někdo na základě nějakých údajů usoudil, že v čase, kdy překračuje hranice ČR/SR je jeho noční lehátkové využití malé, čemuž odpovídá i skladba vlaku. Dnes překračuje hranici ze Slovenska do Česka ve 22 hodin hranice 78 postelí, v 1 hodinu 240 postelí a ve 2 hodiny 284 postelí. Domnívám se tedy, že tohle vzniklo na základě nějaké poptávky a že tedy zájem o brzké překročení hranice uvadá, byť přepokládám, že mi tady budou skoro všichni tvrdit, že odstřel Excelsiora už je alespoň 10 let plánováno a proto byly záměrně lůžka osekávána až do dnešní podoby. Ze současného stavu skladby vlaků mi logicky přijde nesmysl lidi ze Slovakie či Šíravy násilně vzít a odstrčit o 3 hodiny dříve do Excelsioru. To mi přijde podobně nesmyslné, jako v ranní špičce zrušit půlku vlaků a místo toho začít jezdit o 2 hodin ráno.
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.25.157
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 21:21:23    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Já myslím, že Excelsior zaniká hlavně z toho důvodu, že MD odmítlo dotovat 3 noční vlaky. A když se všichni vzpamatovali a vyměnilo se několik ministrů, generálních ředitelů a náměstků, tak už bylo pozdě. Vaše složité počty jsou naprosto k ničemu!

Mimochodem - když může Košičan jezdit jednou týdně, proč by nemohlo noční spojení Cheb - Košice existovat dejme tomu taky jen párkrát za týden (a přes léto třeba denně)? Dokud nikdo nepochopí, že nabídka prostě nemůže být furt stejná, ať je leden, srpen, ráno, večer, pátek, úterý, tak se dálková doprava bude pěkně prodražovat a nas..ných lidí, kteří nebudou mít žádné přímé spojení, bude přibývat. Při dálkových cestách obvykle platí radši bez přestupu dvakrát denně než s naprosto nejistým přestupem čtyřikrát! V tom je tajemství úspěchu dálkových autobusů a letadel. Systém buď všechno nebo nic je cesta do pekel! Bohužel to k tomu směřuje i na rameni Drážďany - Praha - Vídeň. V Praze (nebo v Břeclavi) se vždy, až na Metropol, bude muset přestupovat, a na to se každý Japonec s chutí vy..re. Hlavně když nesežene místenku do nacpané 1. třídy v RailJetu!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5822
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 21:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych pana anonyma Štourala podepsal.
V obojím - ten rozdíl zimní a letní poptávky je propastný - a na to správný manager reaguje.
A pořád trvám na tom, že Excel jo, zrušit ev. Šíravu a dojet s Ex. do toho Humáče.(oběhy atd.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11076
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 21:47:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to trvalo bez vteřiny přesně 42 min, aby se mi potvrdilo, co zde místní začnou tvrdit, že zrušení Excelsioru je již mnoho let připravovaná sabotáž. Prostě nevěřící šotouši, no.

Mladějov: A jak to chceš řešit: Bohemia 26 vozů nebo půlka frekvence nuceně o 3 hodiny dřív? Jo, pardon, já zapomněl, že zrušení Excelsioru byla cíleně připravovaná sabotáž a tak je tam těch 78 lehátek jen pro nejrychlejší a zbytek nuceně musí jet Slovakií...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5823
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 21:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to chci řešit ? No tak skupina Polsko může jet na jakémkoli ze zbývajících dvou vlaků. Ne-li mna Moskvách.
Už jsem to psal - zachovat Excela (jde o trasu) a obětovat Šíravu s tím, že pp zavedu Excela do Humeného na zachování oběhu.

Sabotáž-najdi mi jedinou větu, kde jsem o takové ptákovině ba i jen uvažoval.

Děkuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Martin Pouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.175.141
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 09:59:08    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím. Nemáte někdo prosím řazení vlaků pro rok 2014/2015 ve formátu pdf? Jestli ano, pošlete my to prosím na e-mail Mail27EZDCS@iex.cz moc díky.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4136
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 10:24:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč všichni řešíte Prahu? Mne by docela zajímala obsazenost Excelu ZA Prahou vs. obsazenost Větruše od prosince. Opravdu na obsazenost Větruše nebude mít vliv zrušení Excelu?
A ještě ten večerní souběh rychlíků na Kolín. Opravdu musí mít přednost směr Pce a přípoj být na Čáslav? Opravdu to nemůže být naopak? A mít k čáslavskému R přípoj na Pce? Opravdu tu musí být přímé spojení Cheb - Pce? To ta souprava od Egrensisu nemůže jet z Prahy do Pardubic za hodinu za dvě pod jiným číslem?
Ady
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 11:07:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám že čáslavák vám opravdu nedá spát...jelikož 964 využívám k cestám do práce (už z Čáslavi) tak mohu posoudit, že tohle opravdu není rychlík na zrušení..už z Čáslavi jede určitě nějakých 60-70 lidí, nemálokdy z Kutné Hory už po šesti lidech v kupé a z Kolína už je to nacvaknuté (první třída tak 80% míst obsazených). Obsazenost večerní 965 nemůžu tak dobře posoudit, ale z doslechu vím, že bída to rozhodně není. Nerejpejte se tam, kde to funguje a jezdí tím lidi, ale tam kde je spojů přehršle a prázdných...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11080
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 11:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: To byla reakce na Šťourala.

Čelákovičan: Proč všichni řešíte Prahu? Mne by docela zajímala obsazenost Excelu ZA Prahou vs. obsazenost Větruše od prosince. Opravdu na obsazenost Větruše nebude mít vliv zrušení Excelu?
Nepochybně bude a půjde dolů. A vzhledem k tomu, že jde na 090 o významně protišpičkový vlak a že jde o jediná lůžka ze Slovenska, tak procentuálně může jít o pokles poměrně značný.

A ještě ten večerní souběh rychlíků na Kolín. Opravdu musí mít přednost směr Pce a přípoj být na Čáslav? Opravdu to nemůže být naopak? A mít k čáslavskému R přípoj na Pce? Opravdu tu musí být přímé spojení Cheb - Pce? To ta souprava od Egrensisu nemůže jet z Prahy do Pardubic za hodinu za dvě pod jiným číslem?
Může, proč by ne. Mě k myšlence preferovat Pardubice vedlo to, že si myslím, že Pardubice+Přelouč a okolí (obě města 100 tisíc dohormady) má větší potenciál než Kutná Hora, Čáslav a okolí (obě města 30 tisíc dohromady).

Ady: Koukám že čáslavák
Ranní Čáslavák rušit nikdo nenavrhuje. Naopak ten vlak ve 22 hodin z Prahy je dle mých informací obsazením velmi slabý a mně osobně přijde nesmyslné vést vedle sebe 2 vlaky Praha-Kolín jenom proto, aby oba jely přímo.
Ady
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 12:48:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: OK, mě osobně by přestup v Kolíně nevadil, hlavně že bych se v tuhle hodinu dostal[happy] akorát by to znamenalo odstřelit tu 991 v úseku Čáslav - HB (v HB je přípoj na Jihlavu), aby v Čáslavi zůstala nějaká souprava na 964...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11082
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 15:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ady: Hlavně to znamená najít párový spoj zpátky. A tady jsou v zásadě asi jenom 2 možnosti: zrušit v pracovní dny 972 (příj. Praha 21:57) a zpřípojovat v Kolíně, což by bylo jednoduché řešení, ale za vhodné bych ho moc nepovažoval. Druhou možností je totéž s 978 (příj. Praha 18:57), kdy je problém s obratem na 991 nebo 963. Ale i to se dá vymyslet, letos se nabízí využít třeba soupravu od Slovanu pro oba Havlíčky (962/3).
Pritt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 15:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souprava od 276 Slovan ,bude 5 vozů přecházet na R 877 Viktor Kaplan do Brna ;-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11083
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 17:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pritt: Já tuším, že to přechod na railjety nějak zamíchá. Bohužel, řazení, tedy i přechody vozidel mezi vlaky, pro příští rok nemám a tak se, v tomto směru, na příští GVD přeorientovat nemohu.
Pritt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 17:30:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A také mohu prozradit že třeba 379 bude druhý den přecházet na EC 277 [happy]
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4137
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 18:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přípoj v Kolíně už tady byl, když jezdil Jan Palach, který z Kolína pokračoval na Lysou a Děčín. A lidi do Prahy museli v Kolíně přestupovat. No a nejspíš se to neujalo, takže tu máme havlbrodské R do Prahy (a ústecké R jako přípoj ). Zatím bych to neřešil a nechal takto.
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.136.156.18
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 18:32:50    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Co se Vám nelíbí na rychlících na trati 230? Je to vytížená linka, hodinový takt ve špičce tu je oprávněně. Jinak pár změn by se mohlo udělat:
- R 983 v pracovní dny i v neděli
- R 989 v úseku Havl. Brod-Brno v pátek i v neděli
- R 964 v pondělí z Havl. Brodu, R 965 do Brodu v 5, 6, 7
- R 962 pouze v pracovní dny
- R 976: v neděli jako přímý spoj z Jihlavy, R 963 v sobotu do Jihlavy
- R 962/963 mohou jezdit jako spěšné vlaky a navíc zastavit v Okrouhlici, Leštině u Světlé a Vlkanči. Zkrátí se tím přestupní doby v Havlíčkově Brodě a přibudou cestující z nácestných stanic.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11084
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 18:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Srovnávání Palacha, díky kterému byla z Prahy díra mezi 6. a 10. hodinou s vlakem ve 22 hodiny, je poněkud mimo. Mít dva vlaky ve 22 hodin večer za sebou, oba končící relativně blízko a v Pardubicích bez návazností, mi přijde nesmyslné plýtvání. Respektuji názor, ale nesouhlasím s ním.
Já chapu a souhlasím s tím, že každé zrušení vlaku je pro někoho nepříjemné. Ale myslím si, že má význam, pokud jeho důsledky jsou malé a může pomoci novým vlakem k získání mnohem většího množství cestujících.

Alex: Pokud mi chcete tvrdit, že pozdně večerní vlaky jsou vytížené, tak jste tam tím vlakem nikdy nejel. Zcela chápu to, že je MD proškrtalo. Stejně tak nesouhlasím s rozšiřováním provozu do Jihlavy, to je zbytečné plýtvání. Já bych ho naopak spíš utlumil a vazbu zajistil něčím mnohem menším.
S intervalem 60 minut ve špičkách souhlasím, ale opodstatnění má ve špičkových směrech v PD ráno do Prahy a v PD odpoledne z Prahy. Opačným směrem jen z důvodů oběhů. U 991 (odj. 19:00 z Prahy dle nového GVD) bych si troufal tvrdit, že jezdí za Čáslav jenom kvůli tomu, že jezdí 978 s příj. 18:57 do Prahy, aby byly zajištěny oběhy. Kdyby to totiž takto nebylo, musely by se nálěžitosti pro zkrácený 991 hledat z jiné linky.
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.136.156.18
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 19:48:46    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Já těmi vlaky jezdím, takže obsazenost dobře znám. R 989 veze z Prahy zhruba 60 lidí z práce domů, v Brodě z něj vystupuje 15 lidí. Mně prostě myšlenka dvouhodinové díry v 7 večer nevyhovuje.

Nedělní R 976 v 16:30 z Jihlavy má smysl, protože se může zrušit nadbytečný spoj v 15:20 z Brna a ušetřit vlkm. Do roku 2008 to tak jezdilo odkaz
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4138
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 20:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jenže on se taky může zrušit přímý vůz Cheb-Plzeň-Praha-Košice, následně nepojede Egrensis z Prahy do Pardubic ( protože proč by měl ) a tím pádem z Prahy NEPOJEDE NIC, protože bude zrušen i ten R do Čáslavi. A bude tady opačná situace. Já bych se spíš ptal, jestli musí být Egrensis přímý spoj Cheb - Pce? Lehátko/lůžko stejně přechází na Slovakii v Praze, takže není důvod hned pokračovat z Prahy dál na Pce.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11085
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 20:26:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex7: Chichi, zato z Jihlavy by to byl kasovní trhák! A když teda z Jihlavy, který vlak z Havlobrodu do Brna by se zrušil, aby vyšly oběhy? Naopak k nedělnímu 989 až do Brna by se musel nějaký nový vlak zavést, kdy? Tím by se popřela úspora za zrušení toho vlaku, místo kterého by jel kasovní trhák s Jihlavy. [happy]

čelakovičan: Už jsem na to odpověděl výše. Pardubice+Přelouč má 100 tisíc obyvatel, Kutná Hora 30 tisíc. Je pro Pardubice akceptovatelná 2 hodinová díra?