K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 08. 09. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 08. 09. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5581
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 05. září 2014 - 23:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježíšmarjá, jaký telefonát na GŘ ? [biggrin]

Zjevně to OBĚMA železnicím vyhovuje a vzájemně si to schválily. Vážně myslíte, že zavolá šotouš xy z K-repu tři měsíce před grafikonem a na direkci ČD a OeBB si z toho sednou na zadek ?
Jakkoli to obchodní hloupost prvního řádu JE. Jak pro cesty soukromé, tak pracovní.

Já jsem asi z jiného světa, ale co někomu přinese, že dva vlaky z Prahy na Mnichov se budou jmenovat EC ? Akorát třeba komplikace s Bayern Ticketem a zase vyhnání pár cestujících ?
Co na těch dvou písmenkách tady někteří pořád vidíte ?
Koukněte se támhle do Děčína, kde o víkendech ti, co jedou do Drážďan (nebo Bádu) hromadně vystupují z EC od Prahy a Ústí a cpou se do přeplněného Desira, protože EC je EC a z Děčína v něm různé regionální tickety neplatí, tak se vezou prázdná sedadla (EC se zaplňují obvykle až v Drážďanech).
Geniální ! Že by se místo chytračení s písmenky a KEVy na ty Mnichovy radši přidaly dva vozy, aby lidi nejezdili v sezoně jako dobytek ?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1591
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 05. září 2014 - 23:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až do Břeclavi ten vlak jede, takže předpokládám, že ho nechtěla akorát rakouská strana. Asi je Brno pod rozlišovací schopnost ÖBB.

Z Prahy tím předpokládám do Vídně stejně téměř nikdo nejede, odjezd 4:42 je čistý masochismus, na služebky jsem se najezdil dost, hlavně teda autem, ale takto ráno jsme snad nikdy nejeli. Jinak ale mají (ty pozdější) railjety šanci nějaké nové cestující z firem nalákat.

Ale podmínkou je, aby se na to daly normálně koupit jízdenky po internetu. Na ceně ani tak nezáleží, pokud to není víc než náhrady za soukromý vůz. Ale dneska jde koupit pouze druhá třída, 3 dny předem, v omezeném počtu, nelze vrátit, není u toho otevřený návrat. Neboli na služebku naprosto nepoužitelné.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10614
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 08:10:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Tady nejde o Prahu, ale o Brno. 4:42 z Prahy je v 7:15 v Brně, a to už je použitelný čas!
Vlakofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 11:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vídeň - přijde mi to natolik nesmyslné, že to snad ani není možné. Když už tedy ranní Petrov (6:21) nejede do Vídně, ale do Budapešti (kolik Brňáků směřuje ráno do Vídně na letiště atd a kolik do Bratislavy a Budapešti? Stačí se podívat na frekvenci autobusů, Jančura a Tourbus si to spočítat umí), tak by to pořád ještě do jisté míry zachránil přípoj od Petrova v Břeclavi do Vídně, nějaký RegionalExpress nebo tak něco, nejlépe přímo na Wien Flughafen. Nedaly tam ÖBB přece jen něco? Dokud nebude Fahrplanbild trati 901 ÖBB, tak se to nedozvíme.
Ale pokud to dopadne jak se to tady rýsuje, tak celý koncept ÖBB s Wien Hauptabhnhof a railjety je pro Brňáky z valné části k ničemu. Zkrácenou jízdní dobou, lepšími přestupy a navázáním na letiště (a taky rozumnou tarifní politikou) mohli přitáhnout řadu cestujících z jižní Moravy. To už podstatně lepší přímé spojení s Vídní má Znojmo. Asi budeme nadále cestovat s Jančurou, i když to bude trvat o půl hodiny dýl, každou chvíli se to sekne v zácpě v Rakousku, ve Vídni vás to vyhodí u Stadionu, odkud musíte cestovat další půl hodiny metrem na Westbahnhof. Pánové na GŘ ve Praze a Vídni by si měli uvědomit, že Brno je 60. největší město v EU stejné velikosti jako Curych nebo Ženeva, nemá na rozdíl od nich funkční letiště, takže všichni musí cestovat jinam. Zatímco na Ruzyni cestujete z Brna veřejnou dopravou 4 hodiny čistého času, do Vídně je to autobusem 2:15 a nový vlakový koncept to mohl ještě trochu vylepšit. Bohužel, asi je lepší vést denně Ex 571 z Prahy v "užitečných" 4:41 do Brna a ukončit ho v Břeclavi a většinu navazujících Os do Vídně vést ne z Břeclavi ale až z Bernhardsthalu, což je první zastávka za hranicemi. Tím se jistě ušetří.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5584
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 11:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Pánové na GŘ ve Praze a Vídni by si měli uvědomit, že Brno

To je jednoduché-JŘ je postaven (úplně pro ČD typicky) podle potřeb Rakušáka, Vídeňáka a ne Brňáka nebo Pražáka a tradičně vítězí potřeby OeBB, neb jsou u ČD (tradičně) vůči zahraničí pasivní a co řeknou ve Vídni (Berlíně) je svaté a přes to nejede vlak.

Jinak viz Vlakofil poslední dvě věty.
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2162
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 11:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Herold Pokud chce člověk nějak slušně cestovat vlakem do největších moravských lázní, nemá šanci.

No tak hlavně, že se ty luhačovické hrůzy honosí vznešenými jmény, to Vám prozatím musí stačit...
Vzít touto blechárnou např. návštěvu ze zahraničí na návštěvu do lázní, propadnu se hanbou.
Nedávno jsem měl tu "čest" Velehradem z Uh. Brodu a celou cestu jsem se tomuto posvátnému místu omlouval, že ho ČD tou polorozpadlou rozhrkanou špínou B249 znesvětili...
Vlakofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 12:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: V pořádku, ale znovu říkám, že s konceptem Wien Hauptbahnhof skutečně velmi významně roste konkurenceschopnost železnice v relaci jižní Morava - Vídeň - zbytek světa (zkrácení jízdní doby Praha-Vídeň o 40 min je převážně díky zrychlení v úseku Břeclav-Vídeň). Potřebou Rakoušáka/Vídeňáka by snad mělo být tuto investici maximálně zúročit a ne od toho odříznout sever po celou ranní špičku.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 6-2014
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 12:15:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mohli přitáhnout řadu cestujících z jižní Moravy
Pokud jste nepochopil vzkaz v GVD 2014 spočívající v podstatném zdražení nebo zrušení tarifních nabídek mezi ČD a ÖBB, bude vám to v GVD 2015 prostě vysvětleno ještě názorněji.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5585
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 12:20:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi takhle : Was is das "konkurenceschopnost" ?
Pro koho ? Turistu ? Českého ? Cena. Služebka ? Auto, letadlo.
Rakušák vloni zrušil vůči ČR různé výhodné jízdenky a opravdu to nahrává spíš autu nebo busu spolu třeba s těmi nucenými přestupy.
Jako proti tomu Němec se svým Bayern ticketem, Egronetem, Labe-Elbe nebo jinými jednoduchými nedrahými nabídkami nebe a dudy.
Holt v Rakousku o chudé turisty s chlebem se salámem v batohu nikdy moc nestáli.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5586
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 12:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jižní Morava-Vídeň-zbytek světa ? Kam zbytek světa ? Kde jsou ty cíle, kam člověk z JM jezdí jinak a teď pojede vlakem nebo tam doteď nejezdil a teď pojede ? Jako promiňte, ale kromě šotoušů a fipkařů jezdí Češi a Moraváci vlakem do zahraničí kam v nějakém nezanedbatelném počtu ? Dresden, Berlín, Mnichov, Norimberk, Bratislava, Budapest, Poprad-Tatry.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 12:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady nejde o Prahu, ale o Brno. 4:42 z Prahy je v 7:15 v Brně, a to už je použitelný čas!

Ano, však jsem psal "Asi je Brno pod rozlišovací schopnost ÖBB"

Bohužel, asi je lepší vést denně Ex 571 z Prahy v "užitečných" 4:41 do Brna a ukončit ho v Břeclavi a většinu navazujících Os do Vídně vést ne z Břeclavi ale až z Bernhardsthalu, což je první zastávka za hranicemi. Tím se jistě ušetří.

A to přitom zřejmě v Bernhardsthal ty soupravy od Vídně hodinu stojí, např. v 7:31 přijede z Vídně, v 8:30 jede zpět. Možná je z nějakého důvodu příliš drahé dojet s Ex 571 až do Vídně, ale proč nemůže ten osobák dojet 8 km do Břeclavi a vytvořit přípoj, to mi uniká.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10900
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 13:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to přitom zřejmě v Bernhardsthal ty soupravy od Vídně hodinu stojí, např. v 7:31 přijede z Vídně, v 8:30 jede zpět.
Nestojí přímo na zast. Bernhardsthal, ale po dojetí na konečnou zastávku sunou zpět na nádraží Bernhardsthal Frachtenbahhof; když se přiblíží čas odjezdu vlaku z Bernhardsthalu, dojde k jejich posunu z nákladního nádraží zpět na zastávku.
Viz video z roku 2012
(Dnes bych to nafilmoval + sestříhal úplně jinak - samozřejmě kvalitněji, leč... ale tak, lepší než nic.)

Jižní Morava-Vídeň-zbytek světa ? Kam zbytek světa ? Kde jsou ty cíle, kam člověk z JM jezdí jinak a teď pojede vlakem nebo tam doteď nejezdil a teď pojede ?
Soudě z provozního propojení + takříkajíc marketingového zdůrazňování téhož, tak například do Grazu?
Jaký pak vlastně je smysl přeshraničních železničních investic, když ani určité zkrácení cestovních dob prý nové cestující nepřitáhne + nedojde ke zlepšení (ba co víc, tendence je spíše opačná) v počtu spojů + jejich rozložení během dne?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Vlakofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 13:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Třeba do Vídně, to jste tam zrovna nenapsal :-)
Další věc - po ČR se pohybuje nemalé množství turistů a zahraničích pracovníků, jejichž dopravní potřeby jsou totožné jako při cestách lidí z ČR ven. Ti jsou ze Západu zvyklí jezdit vlakem běžně.
Zrušení přestupů Meidling-Westbahnof zkracuje jízdní dobu klidně o 2 hodiny ve směrech zbytek Rakouska, Itálie, Švýcarsko.
Konkurenceschopnost - z toho plyne: časová.
Služebka - letadlo - ano. Ale musíte se nějak dostat na letiště a parkování na Schwechatu není zadarmo, při delších cestách se už vůbec nevyplatí.
Vše nová příležitost pro železnici od prosince 2014, pokud by existovala dobrá návaznost z ČR.
Salámy v batohu - není rok 1990, ale 2014.
Vy přes Vídeň narozdíl ode mě asi moc nejezdíte, takže výše uvedené patrně nevyužijete. Už se nebudu opakovat, Fahrplanbild 901 od 12/2014 teď asi k dispozici není, uvidíme, až bude.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5587
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 13:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy přes Vídeň narozdíl ode mě asi moc nejezdíte,

Letos dvakrát, jednou soukromě, jednou na služebce Praha-W. a zpět někdy v únoru a můžu říct, že jsem měl po 10 hodinách ve vlaku a celodenním programu a vstávání ve 3:15 ráno toho večer plný brejle a to jezdím vlakem rád, ale chápu, že kdo takto cestuje (musí cestovat) pracovně častěji, tak radši auto/letadlo/kombinaci s hotelem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Vlakofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 13:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Takže jste z Prahy. Ale chápete už konečně, že zatímco vy máte nejbližší letiště v Ruzyni, my z Brna máme nejbližší letiště pro většinu destinací ve Vídni??
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 6-2014
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 13:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlakofil:
Zrušení přestupů Meidling-Westbahnof zkracuje jízdní dobu klidně o 2 hodiny
Vlakem ve směrech zbytek Rakouska, Itálie, Švýcarsko pojede jen málo lidí kvůli vysoké ceně a obecně dlouhé jízdní době. Cílem většiny cestujících bude Vídeň nebo letiště Schwechat.

Ti jsou ze Západu zvyklí jezdit vlakem běžně.
Vysokorychlostními spoji, do ničeho jiného businesslidé nevlezou. Nějakými východoevropskými vlaky Praha-Břeclav s přestupem do osobáku nepojedou.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5588
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 13:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale já vám to neberu, ale řeč tady šla o "zbytek světa" a já pořád nechápu kam, když na letiště, tak jistě.
Mmch jsem již napsal, že rozpad toho ranního spojení považuji za zvlášť vydařený "nepodarok".
Jinak při mých různých cestách do W. a dál a opačně a z W. nebyla mezi W. a Břeclaví nebo opačně nikdy nějaká zázračná obsaditelnost-snad kromě Polonie a S-bahnu k večeru z W.
Já toto nechápu tuplem, když se jezdí do Velenic, Dvořiště, Znojma a tady na dvojkolejce mezi druhým největším městem ČR a Vídní..díra jako [cunik] .
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5589
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 13:27:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: Přesně takhle jsem to myslel.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 18:06:36    Odkaz na tento příspěvek  

"tak by to pořád ještě do jisté míry zachránil přípoj od Petrova v Břeclavi do Vídně, nějaký RegionalExpress nebo tak něco, nejlépe přímo na Wien Flughafen"

nick mluví za vše...
Vlakofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 21:20:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmmm:
Pán je taky Pražák??
Na rozdíl od Prahy vlaky na letiště ve Vídni jezdí kupodivu již dlouho, teď slibují, že tam zavedou i nějaké ICE.
Etwas zum lesen:
http://www.hauptbahnhof-wien.at/
Anebo jestli máte přesnější informace, podělte se o zdroj, nejlépe tabulku trati 901 ÖBB na rok 2015 :-)
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 22:12:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdím vcelku pravidelně do Vídně, bohužel v důsledku chybějícího ranního spojení vždy autem. Velmi chybí ranní spojení do Vídně, tj. do 8.00 hod , aby bylo možné cestovat i do blízkých alpských turistických míst. Pokud by takové vlakové spojení bylo v nabídce , a to i víkendové, jezdil bych ještě častěji. A pokud můžu z vlastní zkušenosti konstatovat, cestujících by bylo rozhodně více.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5601
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 22:28:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pán je režista? A odkud, prosím pěkně cestujete ? Metropol 477 v 6:17 ve Vídni je špatně ? Bus praha-brno-mikulov-vídeň 4:35-5.00 Flughafen také ?

(jinak vidíte názorně,m že co "nejde" u ČD a OeBB, jde u Student agency úplně v pohodě. Opravdu je zrušení přímého ranního EC 71 tak určitě náhoda ?
Vlakofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 23:06:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EC 71 s příjezdem v 9 h do Vídně byl i tak pozdě.
Ideální spoj by byl dnešní Petrov v 6:22 z Brna s příjezdem kolem 8h do Vídně. Ideální pro služební cesty, cestování dál po Rakousku i na odlety ze Schwechatu kolem 10-11 h.
Je masochismus rozdíl odjíždět z Brna ve 3:15 Metropolem nebo 3:20 StudentAgency, když byste mohl 6:22. 6:20 sice jede i StudentAgency, ale už nutnost cestování metrem po Vídni a obvyklé zpoždění v ranní špičce vše komplikují.
Souhlasím s Loko, navíc kombinace jízdenek za 9 EUR do Vídně s EinfachRaus Ticket (celodenní jízdenka ÖBB za 35 EUR pro až 5 osob na Os, Sp) činí vlak cenově velmi atraktivní do blízkých alpských destinací.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 6-2014
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 23:21:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

činí vlak cenově velmi atraktivní do blízkých alpských destinací
Tak třeba Brno-Semmering ... 220 km, benzin 2,50 Kč/km, rakouská dálniční známka 252 Kč (podle webu ÚAMK), celkem 1352 Kč.
Vlak 2*9+35 EUR, oficiálním kursem 1463 Kč, reálně bude trochu víc. A to ještě za předpokladu, že SparSchieny budou. Za každou další osobu 497 Kč navíc.
V čem je to výhodné? Kdo tak bude jezdit?
Vlakofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 23:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pokud budete chtít šetřit, jeďte na EinfachRaus Ticket už od hranic, po Rakousku vás to vyjde o 20 min dýl než EC a cena bude 35 EUR z Břeclav Gr pro až 5 osob, plus jízdenka ČD na hranice. Můžete použít přímé vlaky Břeclav/(Znojmo) - Payerbach-Reichenau, což je první podalpská destinace. Nemusíte se starat o auto, naplánovat si túru do jiného než výchozího bodu a na konci si dát pivo případně nějaký ten Schnaps. Já jsem to takhle využil a bylo to fajn.
Herold
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.59
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 09:20:13    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o ty Luhačovice, já bych právě potřeboval jezdit do Brodu. Jízdní doba vlaků z Prahy je vcelku přijatelná, ale ta úroveň je fakt ubohá. Jezdívám v první třídě, a ta bývá v podání A149 kolikrát snad otřesnější než dvojka...A smutné je, že s výjimkou Šohaje, který jede jednou za den z/do Starého Města, nejede žádný slušný vlak ani nikam poblíž. Už i moje matka se ČD z Brodu vyhýbá a radši jezdí do Prahy ze Starého Města nebo dokonce z Olomouce s Leo Expresem.
A přitom bych řekl, že jde o hodně frekventovanou trasu, na kterou by se při dnešním stavu D1 dalo přilákat ještě víc cestujících. ČD na to ovšem prostě kašlou.
Ogarek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 7-2013

Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 09:51:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlakofil:
Co třeba vcelku netradiční spoj Olomouc-Vídeň, který by pokryl ranní dálkový výpadek. OL-5:30, Přerov 5:44-5:48 (zde přípoj od Ostravy -5:40),Otrokovice -6:07-6:10 (zde přípoj od Zlína 6:09, nutné posunout pro rezervu na přestup o 4 min.), Staré M.-6:17-6:18 (přípoj od Hradiště 6:00), Hodonín -6:34-6:35, Břeclav - 6:48-7:00 (zde vzájemný přestup EC Petrov 6:54-6:57), Wien Sim. 8:00,Wien Meidling 8:20. Vcelku slušné spojení celé Moravy (Olomouc, Brno, Ostrava, Zlín, Uh.Hradiště do Vídně, případně letiště nebo dál Alpy[happy]
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 6-2009

Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 09:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už jste u těch Luhačovic, tak došlo k pár změnám:

Rychlík 881 Olšava Olomouc - Luhačovice, příjezd do Luhačovic v 7:38.
Rychlík 883 Bouzov Hradec Králové - Luhačovice, příjezd do Luhačovic v 9:38.
Rychlík 885 Galán Praha hl.n. - Luhačovice, příjezd do Luhačovic v 11:38.
Rychlík 887 Velehrad Olomouc hl.n. - Luhačovice, příjezd do Luhačovic v 13:38.
Rychlík 889 Jan Amos Komenský Praha hl.n. - Luhačovice, příjezd do Luhačovic v 15:38.
Rychlík 891 Hradišťan Praha hl.n. - Luhačovice, příjezd do Luhačovic v 17:38.
Rychlík 893 Buchlov Praha hl.n. - Staré Město u UH, příjezd do Starého Města v 18:45.
Rychlík 895 Kunětická hora Praha hl.n - Staré Město u UH, příjezd do Starého Města v 3:45.

Rychlík 894 Kunětická hora, Staré Město u UH - Praha hl.n., odjezd ze Starého Města v 1:37.
Rychlík 892 Buchlov, Staré Město u UH - Praha hl.n., odjezd ze Starého Města v 4:24.
Rychlík 890 Hradišťan, Luhačovice - Olomouc hl.n., odjezd z Luhačovic v 8:20.
Rychlík 888 Jan Amos Komenský, Luhačovice - Praha hl.n., odjezd z Luhačovic v 10:20.
Rychlík 886 Velehrad, Luhačovice - Praha hl.n., odjezd z Luhačovic v 12:20.
Rychlík 884 Galán, Luhačovice - Praha hl.n. odjezd z Luhačovic v 14:20.
Rychlík 882 Bouzov, Luhačovice - Praha hl.n., odjezd z Luhačovic v 16:20
Rychlík 880 Olšava, Luhačovice - Olomouc hl.n., odjezd z Luhačovic v 18:20.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4020
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 10:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Herold: Z Prahy je JD přijatelná? Já teda nevím, ale než abych jel ráno v 6:52, to pojedu třeba v 7:36!! pendolinem do OL + přestup na ten R885. A to jednou přijel SC503 do OL v nějakých 10:01 a R885 čekal.[ok] Připouštím, že opačně do Prahy je to horší. Jednak je člověk už usazen ve vlaku a nechce se mu přestupovat. A když už v OL vystoupí, tak dálkovka na Prahu může mít zpoždění... Takže se vlastně vyplatí v tom R zůstat. Ale z Prahy bych jel buď dálkovkou, nebo SC spojem s přestupem v OL.
Herold
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.59
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 10:39:54    Odkaz na tento příspěvek  

Vcelku přijatelná je jízdní doba i u těch přímých vlaků, o to nic. Co je nepřijatelné je jejich "kvalita". Proč nejede z Luhačovic do Prahy a zpět aspoň jeden slušný vlak za den, místo rozšiřování počtu koženkových béček?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10619
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 11:05:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Herold: Přímo bez přestupu skoro o třičvrtě hodiny víc? Tyhlety rychlíky akorát zbytečně dost vysávají státní rozpočet. Myslím si, že by klidně stačilo mít ty rychlíky jen v trase Olomouc-Luhačovice s vazbou na nějaký expres. Kdyby nebyla ta pitomá konkurence do Ostravy, tak by se dala do Luhačovic ohnout dnešní linka Ex1, do Ostravy by stačilo jezdit celodenně po hodině a pouze ve špičkách po půl.
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 1-2005
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 11:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koženková Bčka jezdí na této relaci až na výjimky pouze na některých posilách.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3917
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 11:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznamy: Tak to ani omylom!
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 11:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že by klidně stačilo mít ty rychlíky jen v trase Olomouc-Luhačovice ...

Ty rychlíky ale mají význam i v úseku Praha-Olomouc. Kvůli zastávkám a úsekové frekvenci. Dokonce si myslím, že v tomto úseku jsou plnější než za Olomoucí.

... s vazbou na nějaký expres

Vazba už tam je, na SC. Kdo chce, tak si přestoupí. Kdo nechce, ať jede déle bez přestupu. Není co řešit.
Josef01
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.59.151
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 11:26:36    Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych zeptat, jestli nedošlo k nějakým změnám u všech vlaků Leo Express a Pendolino od příspěvku https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3155593
Zlinskyexpres
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 2-2011
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 11:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznamy: koženkové sedačky že jezdí až na vyjímky na některých posilách??? Kdy jsi naposledy jel vlakem??? Spíš jsi měl napsat, že renovované vozy bez koženkových sedaček jezdí až na vyjímky na některých posilách... Jo téměř v každé soupravě vlaku "R" na trase Praha - Pardubice - Olomouc --- Hulín - Luhačovice / --- Hranice na Moravě - Vsetín jezdí i vozy s "nekoženkovými" sedačkami, ale to je tak 1, max 2 vozy.
honzaub
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.59.250
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 11:46:49    Odkaz na tento příspěvek  

Herold: Máte na jednu stranu pravdu. Před pár lety do Luhačovic jezdily vozy Aee, BDbmsee, Beer273 a Bee272, ty byly opravdu lepší. Jsem rád, že jsem je při svém cestování na VŠ zažil. Přiznám se, že i dnes těmito rychlíky jezdím, ale většinou jen v relaci Brod - Hradiště a zpět. Hlavní problém vidím v těch koženkových bývalých B256 (čísla 5xx), které se kvůli pronájmu Polákům přeznačily na B249, ty jsou asi nejhorší. V luhačovických soupravách je vždy aspoň 1.

Orky: Kdyby nebyla ta pitomá konkurence do Ostravy, tak by se dala do Luhačovic ohnout dnešní linka Ex1, do Ostravy by stačilo jezdit celodenně po hodině a pouze ve špičkách po půl.
Naprostý souhlas. Než to začalo, střídaly se R a Ex do Vsetína a do Luhačovic. Jízdní doba byla mnohem přijatelnější než dnes. Bylo to výhodné pro obě linky. Nikoho by ani nenapadlo je zkracovat do Olomouce, jak píšete v předchozí větě.

Banan151: Konečně někoho napadlo, že když už použije pro název rychlíku na této lince jméno Učitele národů, musí ten vlak jet přes jeho rodné město (tj. Uherský Brod), a ne končit či začínat ve Starém Městě.
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2163
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 12:04:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak "Kunětická hora" se nám stěhuje do Staráku?
Loni to jezdilo tuším na slavném "spěšňáku" s Regiokřápem z Pardubic do Havlbrodu...
Ale nevadí, napřesrok to možná pojede na Lipno nebo třeba do Vejprt, a na Luhačovice se nakvartýruje Šembera, Kopečková pouť nebo jiný idiotský název...
Zapište si Hlaváčku, zásada č.2: "...vnést mezi podezřelé zmatek..."
Viribus Unitis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.111.126.200
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 18:35:52    Odkaz na tento příspěvek  

Inu i na gumokolech se občas, ale jenom občas, zamyslíme, kam že ten substrát chce jet. A tak změna je život. Místo busštaflu v UhBrodě prostě nádr. ... a nejlépe tak, aby k tzv. rychlíku. Pokud tam odsud zvládáme Brod - Praha, Florenc a zpět za čisté 3h na expresech v atraktivní časy a hlavně atraktivní CENY, pak je to dalí trasa, kde [masinka] bude suplovat tu nulovou poptávku.
Samozřejmě placenou daňovým polatníkem - tedy i Vámi. A na potřebnější prachy nebudou. Zvláště teď před obecními volbami velmi zajímavá informace pro voliče. Proč volit toho, kdo tuto kriplovinu podporuje, že?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 20:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedu z Kolína do Olomouce, přijel jsem Sb z V. Oseka tak, že první jel Matalík. Jedu koženým Beckem, můžu stahovat okno a je to fajn. Příjezd asi 10min po zlexu, ale to mě nermouti. Úsekovka docela je a jsou tu i za MuN lidi z Prahy. Navíc noční béčko mi přijde velmi pohodlné. Tolik postřeh k diskusi.
Tobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 10-2010

Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 21:43:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: můžu stahovat okno a je to fajn
S tím souhlasím. Naopak klimatizované prostředí mi přijde nekomfortní.
Před dvěma lety jezdil na EC do Budapešti BDhmsee, okno šlo pouze pootevřít (při rychlosti 160 km/h je to pochopitelné) a ve voze bylo příjemněji, než v klimatizovaných dobytčácích. A neodnesl jsem si rýmu, takže jsem si pak mohl vychutnat v hospodě pivo.
Co by to ale chtělo, tak snížit počet míst k sezení na 6/kupé, 8 je už sardinkárna.
A pak vakuový hajzl, zásuvky, audiovizuální sys. a časem wifinu.

Abych se držel tématu GVD, tak:
1) má být někde v ČR zastavena osobní doprava?
2) lze někde najít návrhy JŘ na další období v Polsku?

S flaštičkou a se spacákem, kdysi býval dobrým žákem...
Fabec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 6-2010
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 21:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tobik: Co se zastavení dopravy týče, tak defacto se tak stane v úseku Mšeno - Mělník, kde by se měla plánovat dlouhodobá výluka, podobná tomu jaká byla na trati u Lokte
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2694
Registrován: 12-2011

Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 21:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tobik: Už 13.9. bude zastavena doprava na úseku Mělník - Mšeno (zavedena NAD, jako v roce 1998). Dále pak úsek Vejprty - Cranzahl.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)

Řídící systém INTELO
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.77.75.163
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 21:54:26    Odkaz na tento příspěvek  

Tobik: Bude zastavena doprava na trati Vejprty - Cranzahl.
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 22:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ree Mladějov. Nejsem režijkář, bohužel!
jezdím na trase Uherské Hradiště /Staré město/ Vídeň a především o víkendu. A to podle toho kolik je aut s ČR SPZkou v Rakousku dost atraktivní čas. Bohužel bez dostupnosti jakýmkoli veřejným dopravním prostředkem.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 22:35:23    Odkaz na tento příspěvek  

Ad trať 076 Měslník-Mšeno: výluka je tam plánována do 20.10.2014, poté 21.-31.10. v celém úseku Mělník-MB. Co bude dál výlukový JŘ nespecifikuje. SNad to do té dobz opraví.

http://www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jiz dni-rady/files/k076vyluka01.pdf
Herold
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.110.59
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 23:01:28    Odkaz na tento příspěvek  

Takže pokud chápu správně některé zdejší diskutující, za nerekonstruované béčka na jedné z nejdelších vnitrostátních rychlíkových tratí můžeme být rádi, protože tam jdou stahovat okna, což je fajn. Smůla bohužel je, že běžný cestující moc nedokáže ocenit vagóny, které jsou úplně stejné jako před dvaceti lety. Škodu Favorit s okny na kličku a bez klimatizace dnes taky většina lidí za pohodlné auto vhodné na 340 kilometrovou jízdu nepovažuje.

Bohužel ČD na jihovýchodní Moravu kašlou, takže se zjevně úrovně přepravy, která by měla být v 21. století běžná, hned tak nedočkáme.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2443
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 23:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel, kvalitní vozy jezdí na Cheb. [happy] Snad se brzy i linka Praha - Vsetín/Luhačovice dočká nových EMU.

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Fabec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 6-2010
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 23:40:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Těžko, ta trať je v dezolátním stavu, už teď je na velkém množství úseků max. rychlost 10Km/h
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 23:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Herold:
na jedné z nejdelších vnitrostátních rychlíkových tratí můžeme být rádi
Ano, to můžete. Vždy máte možnost v Přerově nebo Olomouci přestoupit do moderního vlaku, dokonce si můžete vybrat ze tří dopravců. Cestující v jiných relacích tuto možnost nemají, protože všechny lepší vozy byly poslány právě na trať 270.
Marienbad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.48.38.170
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 06:13:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Melnik-Mseno: dlouhodoba vyluka na trati uz jednou byla tusim okolo 1997, tehdy ji snad opravili na natlak Sdruzeni obci Kokorinska,ktere pak zacalo provozovat nejake navazne autobusy.
Tak snad nejaky zajem obci o zeleznicni dopravu je a nedojde k nejhorsimu...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10622
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 07:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co se na 076 od toho roku 1997 udělalo? Ta trať by vpodstatě potřebovala celá snést až na pláň a znovu položit, tedy rekonstrukce v lepším případě za stamiliony. Dá to někdo s ohledem na potenciál tratě?
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 998
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 07:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: Praha - Luhačovice se těžko dočká nějakých EMU, když ze Starého Města do Luhačovic nejsou dráty.

http://www.youtube.com/paul2no
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1699
Registrován: 6-2008
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 08:24:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paul2no: Jenže pokud budeme chtít linku do Luhačovic soutěžit, tak tam ty dráty musíme natáhnout. Těžko někdo nabídne atraktivní cenu, když si bude muset pořídit 2 ks DLOK s úžasným poměrem jízda:stání 92:148.

www.atlasvozu.cz
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3921
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 08:56:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Tak môže zájsť do Alstomu, CAF alebo Patentes Talgo a kúpiť tam nejaké dvojzdrojové jednotky. V oboch firmách s tým majú celkom skúsenosti...
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 1-2005
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 09:02:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar:
A co jako? To se musí vždy napřed soukromníkům umetat cestička, aby se pak ukázalo, jak ČD byly drahé? [crazy]
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 09:49:42    Odkaz na tento příspěvek  

Tady je POVEDený konečný návrh JŘ 2014/15 v Plzeňském kraji.

http://www.poved.cz/aktuality/konecny-navrh-jizdniho-radu-2014-20 15.aspx
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 12:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak by se měly soutěžit sady linek a ne jedna linka, aby se vyplatilo pořídit víc HV.

U trati 076 jsem zvědavý na návrh, podle výluky je snad i šance na obnovení provozu. Ta trať turistický potenciál má a byla by ji škoda. Mšeno - MB navíc v tak špatném stavu není. Víme jak to dopadá s tou NAD, ubudou první cestující už protože to je NAD, další ubudou časem, tak se poškrtají spoje a časem zmizí relace z mapy úplně.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 12:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doufám, že šotouši a milovníci lokálek z Ropidu nakonec zasáhnou a trať zachrání. Tady to určitě má cenu. Turisti a děti na tábory jezdit NAD nebudou, a co teprv kolaři...

Mohla by se rozebrat lokálka z Bakova do Bousova, a materiál použít tady [biggrin]

Řídící systém INTELO
Strašničák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.7.8
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 13:05:55    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jaký je turistický potenciál tratě, ale včera dopol. (krásný den) Os 16404 z MB jsem jel z Borovna do Mšena úplně sám (kromě vlakové čety). Ve Skalsku se čekalo půl hodiny na zpožděné křižování. Bylo však možno pozorovat různé druhy ptáků, srny i jeleny [happy]. Za Mšenem se vlak postupně plnil, ale to troubení na přejezdech bylo neúnosné [lame]