K-report
 

Archiv diskuse Tratě na severní Moravě do 22. 08. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tratě na severní Moravě » Archiv diskuse Tratě na severní Moravě do 22. 08. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2595
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 13. srpna 2014 - 23:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mezinárodní tranzit je samozdřejmost, ale mně šlo o to, kolik lidí lze nabrat cestou mezi Slovenskem a Prahou, protože pouze cestující ze Slovenska celý vlak nenaplní.

Jinak k Vlárskému průsmyku se dobrou alternativou stává přechod přes Vrbovce. V době, když existoval přímý spěšňák Brno - Trenčín zde jezdily jen 3 páry denně, a to článek určitě ovlivnilo, ovšem minulý rok došlo k navýšení počtu spojů a také tarif IDSJMK do Myjavy, čož také zájem určitě zvyšuje.

Řídící systém INTELO
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Čtvrtek, 14. srpna 2014 - 00:16:25    Odkaz na tento příspěvek  

Johnson, Slawe + ostatní: Díky za reakce, já to četla v úterý v MFD, kde byl konkrétně jmenovaný Košičan, ovšem možná máte pravdu, pro redaktora může být vlak ČD do Košic Košičan. Ovšem já bych si opravdu vsadila a bylo by to chytré, kdyby ČD jezdily pendolínem právě přes Valmez. Pro ostatní: Ty expresy jsou víceméně plné, jsem tam často, zatímco přes Ostravu je daleko méně lidí, samozřejmě, je tam pendolíno, RJ i Leoš, ale i tak je jízdní doba kratší, o ceně nemluvím! Oni Slováci nemají akční jízdenky kvůli konkurenci, ale i to se může změnit, nakonec uvidíme, jak si budou konkurovat na Slovensku z Košic do Blavy. I v té Považské Bystrici se dá přestoupit. A jinak, z Valašska jezdí opravdu hodně lidí směr Brno, Olomouc, Ostrava. Posledně jmenovaná města jsou cca 70 km a je to hodina, což jde. Hranice jsou ve špičkách každý den velmi plné nádraží a Vsetín je snad 20 nejfrekventovanější nádraží v ČR.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Čtvrtek, 14. srpna 2014 - 00:18:09    Odkaz na tento příspěvek  

slawe: Psal jsi o reko 282, něco jsem o tom četla, ale spíše jen o přejezdech, dojde i narovnání a zvýšení rychlosti na více než 50?
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 3-2014
Odesláno Čtvrtek, 14. srpna 2014 - 00:30:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka: na Valašsku mala železničná doprava vždy silné postavenie, a som rád, že valašské EC sú takto slušne využívané. Prekvapený bývam aj relatívne slušnou frekvenciou v žst. Horní Lideč. Pamätám si ešte z detstva, že os.vlaky Vsetín-Lideč boli také obsadené, že sme museli vo veľkopriestore stáť až po Lideč
Ja občas chodím rátať prestupy (TN - PU - Praha) na žst. Púchov a ľudia si už pomerne zvykajú na reláciu od Piešťan / Trenčína na smer Praha. Samozrejme sa čaká na dokončenie modernej žst. Púchov, lebo teraz je tam prestupovať katastrofa. O ostravských EC som počul, že sú v úseku Ostrava-Žilina naozaj veľmi málo využívané, ale je to dané aj neprípojovosťou v ZA. Osobne by som bol aj za vlak ako býval kedysi Petrov,zo ZA , ale cez HL do Brna.
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 2-2013
Odesláno Čtvrtek, 14. srpna 2014 - 03:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať 280 není technicky ve špatném stavu, to určitě ne, ale mladice to taky žádná není. Spíš je opravdu problém v rychlostech, kdy na celé trase je 70-80, a v Ústí v vloni opravované zatáčce 85 na pravé koleji. Ale třeba úsek mezi Špičkama a Lhotkou je skoro jedna dlouhá rovinka, oblouky nejsou ostré a kdyby se to tam upravilo, dá se relativně snadno zvýšit rychlost na 100-120 km/h. Navíc na tomto úseku jsou jen dva železniční přejezdy - jeden na polní cestě, druhý v Hustopečích, v tomto je na tom líp než mnohý koridor. Úsek ValMez-Vsetín, tam je to asi bez debat - samá zatáčka, navíc povětšinou na úpatí kopců, tam se s tím moc neudělá. A zbytek na Lideč, taky bych tam neviděl moc problém zvýšit to k té 100...
K té nákladní dopravě, občas když si ve Vsetíně sednu a koukám, maximálně projedou 2 nákladní vlaky. Což vzhledem k tomu, jaké jsou intervaly v osobní dopravě, je nevyužitý potenciál. Ano, střídavina na Púchově to teď zkomplikuje, ale až bude přepnutá aj Žilina, tak to bude jedno a opět bude výhodnější 280...
Z Ostravy se dělá středobod světa, přitom trh pro ni je přeplněn - co dvě hodiny EC ze Žiliny, do toho Pendolina, Leoš a RJ - v praxi tak občas jedou 3 vlaky na Prahu během hodiny, což je velice luxusní. To nemá ani Brno, těm jezdí co hodinu vlak. A to tu jsou ještě EC na Břeclav... A soukromníka na Valachoch, snad jedině na brzkém ranním spoji do Prahy a pozdním večerním z Prahy, jak to je ve Starém městě, jinak ho tu nechcu.
Jak říká Tahlys, železnice tu má dobré postavení, a ještě lepší by měla s novými vozy a zmodernizovanými nádražími ve Vsetíně a H.L.. Jinak pamatuju, že byly přímé spoje Přerov-Púchov, dřív to jezdívalo v kombinaci 163+Bdt, později nahrazeny 460, a pak se usekl Púchov a omezil i Přerov. Teď se v Lidči musí přestupovat, vloni tam ZSSK posílali bagety, letos překvapivě 671. A ty EC jsou opravdu slušně naplněná, kolikrát nejen Košičan dostává ve ValMezu posilové Béčka...
Přímý nedělní spoj do Brna bych taky bral, ostatně už s tím chvíli otravuju ministerstvo a nic. A přitom by bohatě stačil třeba Sp z Lidče do Valu v řazení 854/843+2*Bdtn a ve Valu by se připojili k Sp z Frenštátu, to by krásně stačilo.

Janka, ohledně 282 se hovořilo vloni s tím, že letos v létě by měly začít stavební práce. Práce nezačaly a co vím, zadrhlo se to už v pracích na projektu, jestli ho už dokončili nevím. Počítá se ale s tím, žeby se to stihlo během příštího roku, kvůli EU dotacím, ale je i možné, že to padne, já přesto stále doufám a věřím. Jinak v plánu je položení bezestykové kolejnice, zrušení mnoha přejezdů, modernizace zastávek a na vybraných úsecích zvýšit traťovou rychlost až na 80 km/h. Přeložky by se ale dělat neměly - kolikrát není kam anebo to je zbytečné. Pokud chceš trošku trochu víc technických informací, poukážu tě na veřejně přístupné letošní bakalářské práce stavební fakulty VUT v Brně, kde dva kluci se na tuto trať zaměřili, konkrétně jeden měl úsek od napojení na 280 až ke stanici Hovězí, druhý úsek mezi zastávkami v Hrozenkově vč.. A podle mých informací, tyto práce by měly projít drobnou úpravou (sjednocení některých technologií apod.) a měly by být použity v celkovém projektu, který fakulta pro SŽDC zpracovává.

(Příspěvek byl editován uživatelem slawe.)
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Čtvrtek, 14. srpna 2014 - 05:19:07    Odkaz na tento příspěvek  

slawe: Odborně fundované, ale ty zatáčky... Úplně mě píchá u srdce.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Čtvrtek, 14. srpna 2014 - 09:17:00    Odkaz na tento příspěvek  

Thalys/slawe: No, na 280 je sice nevyužitý potenciál, ale zase, pokud srovnám nákladní provoz před 5ti lety a dnes, je tam výrazné navýšení. Ano, v Púchově je vidět a i ve vlaku, když se bavím, zřetelný nárust lidí od Trenčína. A to je právě chyba infrastruktury, měla by reagovat a opravovat a zvyšovat rychlosti, jenže oni si neuvědomují, že to spravují na dalších třeba 50 let, proto je blbost dělat i regionální tratě v současných stopách, kde to jde, je třeba zvýšit rychlost přeložkou. Dnes je každý chytrý a říká, že koridorizace tratě Česká Třebová - Brno v tehdejší stopě a s 90-100 byla blbost. Proto je třeba částečně přeložit nejen 280, ale třeba i tu 282. Bohužel třeba 323 je v úseku Hostašovice - Veřovice téměř celá vyměněná bezstyková kolej, zůstala tam 60, navím v Mořkově je nízké nové nástupiště, moc to nechápu. V lesích to narovnat šlo, terén je tam příznivý.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1641
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 14. srpna 2014 - 10:39:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K té nákladní dopravě, občas když si ve Vsetíně sednu a koukám, maximálně projedou 2 nákladní vlaky. Což vzhledem k tomu, jaké jsou intervaly v osobní dopravě, je nevyužitý potenciál. Ano, střídavina na Púchově to teď zkomplikuje, ale až bude přepnutá aj Žilina, tak to bude jedno a opět bude výhodnější 280...

Furt čekám ma odpověď, jaká nákladní doprava by tu měla jezdit a nejezdí. Přepnutí Žiliny je otázka tak nejdřív roku 2020. Mimochodem, v sekci o řadě 380 se objevil názor, že je klidně možné, že se přepne Púchov, trať do Žiliny se udělá na stejnosměr, Žilina střídavá a dál bude pokračovat stejnosměr.
arhusen
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.231.144.140
Odesláno Čtvrtek, 14. srpna 2014 - 12:51:16    Odkaz na tento příspěvek  

ad Slawe: Zvýšení traťové rychlosti v úseku Valašské Meziříčí - Hustopeče nad Bečvou, alespoň něco se dá dohledat zde: http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_ZLK705
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Pátek, 15. srpna 2014 - 20:12:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ta rychlost by šla zvýšit v klidu nejen po Hustopeče, ale až po "skálu" mezi Špičkami a Černotínem.
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 3-2014
Odesláno Pátek, 15. srpna 2014 - 22:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na 140 km/h, pekne, veď im čoskoro dôjde že mali medzi koridory zaradiť aj trať 280.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Sobota, 16. srpna 2014 - 09:42:04    Odkaz na tento příspěvek  

arhusen: Díky, tak jsem si to přečetla celé, začátek 10/2015 je asi kvůli čerpání dotací, je otázka, jestli to vyjde. Co mne zaujalo, je nakonec vynechání cca 400 metrů před Valmezem " kvůli řešení případné rekonstrukce žst VM " = i odstranění 60 na vjezdovém oblouku, prostor tam na to je po zrušení vlečky do Dezy a Pramene, škoda jen, že to najednou neprotáhli až do Milotic, oblouk za Hustopečemi je dobrý, horší je ten před zastávkou Milotice, ale to se stejně asi bude řešit s posunem zastávky k nadjezdu o cca 100 metrů. Jen doufám, že jsou tam už, nebo budou další návazné úseky, je tam toho moc, stálo by mne to spoustu času hledat. Každopádně přeložka Hranice - Špičky asi bude nutná, ten Vsetín - Valmez snad až po zrušení částí silnice I/57 se podaří mírně narovnat. Ale když se začne Hustopečemi, snad to půjde dále, konečně chápu, proč se tam nedělaly nové patky.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Sobota, 16. srpna 2014 - 14:03:36    Odkaz na tento příspěvek  

slawe: Ty Bc práce jsem hledala, nedaří se, nemáš odkaz? Díky.
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 2-2013
Odesláno Sobota, 16. srpna 2014 - 14:59:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejprve k 282: U lokálek většinou přeložky nemají smysl, což je i případ 282. Trať z velké části vede po svahu kopců, takže tam není kam překládat. A na rovinkách má minimum oblouků a tam přesunout trať jen proto, aby se zvýšila rychlost o 5-10 km v oblouku, to by se nevrátilo ani za těch 50 let. Poměry na 323 neznám, nehodnotím.. Jinak včera jsem se byl zeptat známého na obci jestli se z SŽDC nějak neozvali. Skrze trať se jen ozvali ohledně rušení přejezdů na účelovkách, dál však nic, takže to vypadá, že se to v lepším případě odkládá.

Těch 8 kilometrů je parádní, víc než jsem i já čekal. Ale opravdu to mohli natáhnout až ke Špičkám. Ale těch 135km/h stejně nebude využitelných, pokud se neudělají navazující úseky. K přeložce Špičky-Hranice, když se kouknu na profil terénu a možné trasy, vzhledem k až sto metrovému převýšení bych to viděl na tunel, takže znovu otázka, jestli do toho někdo bude chtít tolik investovat, ikdyž optimalizačně je to fajn. Stavba I/57 se každoročně odsouvá, naposledy se hovořilo o roku 2017, takže celou cestu až do Valu nevidím před rokem 2030, přičemž stará cesta stejně zůstane, zejména jako objízdná trasa.
Johnsone - takovou, která mezi Hranicemi a Žilinou nemusí stavět za účelem naložení/vyložení nákladu. Jinak o tom přepínání jsem četl a upřímně pochybuju, že do roku 2020 tu střídavinu nedotáhnou až k Žilině...

Janka: je jedno, kdy stavba začne, EU proplatí z OPD 1 jen faktury, které mají datum do 31.12.2015 včetně. Stavbu můžou financovat z OPD 2, kdy začnou žádosti o zařazení staveb nevím. K těm pracím, první práce o úseku Ústí-Hovězí a druhá práce o úseku v Novém Hrozenkově

(Příspěvek byl editován uživatelem slawe.)
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 4-2004

Odesláno Sobota, 16. srpna 2014 - 19:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slawe jaké vlaky se řadí ve Valašském Meziříčí? Řadí se tam nějaký přímé RN do Prahy, či Brna?

Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1643
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 16. srpna 2014 - 20:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek: Ve ValMezu se řadí dvě směsky denně do Brna (61200, 61202), dvě do Třebové (61310, 61314) a jedna do Ostravy (61021)
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 4-2004

Odesláno Sobota, 16. srpna 2014 - 21:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johnson je rychlejší, ale neva - odpověď je: neřadí. V Ostravě se Praha řadí, tzn. že je vhodnějíší dálkovou zátěž směrovat přes Ostravu, ušetříte jedno přařazování vozů. Ostrava taky řadí 2x/den Rn do Brna. Ještě je nutno přihlédnout tomu, že Slovák po dobu přestaveb Žilina - Půchov bude se snažiti tlačit zátěž přes čadcu.
Takže přes valachy jezdí pravidelně kontejnery do Půchova, pak se ve VM dělají (tuším) dvě směsky Žin-Teplička a semo-tamo nějaká ucelenka. Co jezdí pro DEZu od Lidča, přiznám se, netuším.

Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 16. srpna 2014 - 23:43:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Dezu je ze Slovenska psaný jeden pár (45748/45749), jinak se to vozí směskama. Zátěž z ValMezu na Slovensko je řešená tak, že ji dobere směska z Třebové. Co se přeřazování zátěže týče, tak se neušetří nic, protože z Ostravy se to stejně vozí do Třebové. Takže jestli to půjde přes ValMez, nebo přes Ovu, je celkem jedno. Jediné co jezdí z Ovy do Prahy přímo, jsou nějaké instradované zásilky.
Vojtag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 6-2007

Odesláno Sobota, 16. srpna 2014 - 23:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kontejnery z Púchova, uhlí do Žiliny/Martina/Zvolena, auta z Žiliny, písek do Nemšové, dráty do Bánovců nad Bebravou, do Lhotky ucelenky z Hanisky nebo z Vojan, skoro denně taky ucelenky plechů z Košic, čas od času magnezit z Lubeníka. Jezdí toho docela dost...

www.rlz.bilysklep.cz - Rajnochovická lesní železnice

Holport - T466.0007
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 3-2014
Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 00:25:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Re Vojtaq: môžem potvrdiť, nákladov je ozaj pomerne dosť, povedal by som, že vlaky z PU smer Lideč a smer TN tak 1:1.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 00:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtag: Ale taky se úplně škrtly Nymburky, směsky z ValMezu do Žiliny se taky škrtly a směsek ze Slovenska do ValMezu jezdí taky o polovinu míň. Autodíly taky jezdí pp a určitě toho bude ještě víc

Btw, odkud jezdí ty dráty, případně pod jakým číslem?
Vojtag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 01:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dráty jezdí snad z Ostravy-Kunčic, číslo to má asi pokaždé jiné. I tak toho pořád jezdí dost, samozřejmě to je třeba brát z pohledu reálného, co opravdu jezdí, ne podle toho co je napsané v SJŘ. Někdy sotva odjede směska do Tepličky a už je skoro poskládaný další vlak tímž směrem

www.rlz.bilysklep.cz - Rajnochovická lesní železnice

Holport - T466.0007
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 05:13:57    Odkaz na tento příspěvek  

Vlaků a vlaků... Jakoby jich jezdilo jako na koridoru. Ale zkuste se postavit k trati třeba u Lužné. Taky třeba půl dne neprojede žádný náklad!
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 09:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, Třebová je nutné zlo, takový neužitečný uzel a továrna na vlaky.

Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1646
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 10:46:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Starý Hanák: To si tam ale člověk musí stoupnout v noci.[lol]
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 14:43:39    Odkaz na tento příspěvek  

slawe: Díky, snad alespoň ty Huspopeče začnou dle plánu 10/2015. Peněz má mít MD dost. Jsou nakonec připravené i náhradní projekty na reko 232, jenže tam kvůli rychlosti čerpání nejsou přeložky.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 20:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slawe:
Pokud se to nebude zrychlovat az ke Spickam, tak to bude zrejme kvuli planovane prelozce trati Hustopece-Polom na 160km/h, udajne pri trase v soucasnosti budovane silnicni Palacovske spojky.Ale je pravda, ze i ten usek ze Spicek do Hranic, ktery zustane pro osobku a naklady bude treba zrekonstruovat...
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 21:16:10    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: To se mi nezdá. 1. Pochybuju, že by kvůli osobce původní trať nechávali. 2. Spojka na Polom by měla význam v trase Palačovské spojky ze Lhotky, ale z Hustopeč je to oblouk o 90 stupňů a tutově tunel, v Polomi zase o 90 stupňů vlevo....
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 17. srpna 2014 - 22:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano spravne, prelozka ma byt uz ze Lhotky smer Polom/ Jesenik n/O.
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 2-2013
Odesláno Pondělí, 18. srpna 2014 - 01:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejprve k nákladům: nepracuji na drahách, tak nevím, co který vagon kam veze. Ale vím, že nákladní dopravci si neustále stěžují, že se do Ostravy a dál nedá přes den dostat, tak tu píšu alespoň malou část možného řešení jak ho vidím já z pohledu šotouše. Kamenujte mě za to.

Janka: nemáš zač. Doufejme, že to tak bude.

Portáš: O té přeložce s trianglem slyším prvně a moc tomu nevěřím. Dá se očekávat, že tam opět bude tunel díky kopcům, takže cena by byla kolik - 5 mld? Nemyslím si, že to MD bude chtít zaplatit. Navíc ztrácí částečně smysl modernizace Lhotka-Hustopeče
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 1-2014
Odesláno Pondělí, 18. srpna 2014 - 06:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slawe:
Pokud se dela Hustopece-Lhotka, tak to znamena, ze stara trat bude slouzit i nadale.I po prelozce. Da se ocekavat, Olom. kraj by nepristoupil ke zruseni trati uz kvuli laznim Teplice...
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1647
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 18. srpna 2014 - 07:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slawe: Kam ale ta zátěž z té Ostravy pokračuje? Do Polska a nebo končí v Ostravě a okolí. Co se ucelených vlaků týče, nejezdí přes Ostravu na Slovensko v podstatě nic.

add přeložka: Stavět přeložku kvůli těm 15 rychlíkům za den a ještě nechávat původní trať je zvěrstvo.[ko]
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 2-2013
Odesláno Pondělí, 18. srpna 2014 - 11:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Jenže po trati je vedena jedna osobní a jedna dálková linka + pár nákladů. Pochopil bych to u silněji využívaných tratí, po kterých vedou třeba tři dálkové a čtyři osobní linky. Ne tady, kde v průměru za hodinu projedou 2-3 vlaky. Tady přeložka nebude, na to prachy nikdo nedá, byť by to optimalizačně bylo fajn. Jediné, co se udělá, tak se to snad zrychlí až k Teplicím s tím, že mezi Černotínem a Špičkama se přeloží ty dva oblouky a narovná se tak trochu trať. To je reálnější než taková šílená přeložka.

Off-topic - KOVED už zveřejnil návrh na nové GVD.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Úterý, 19. srpna 2014 - 09:45:38    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš, slawe: Fakt je, že Olomoucký kraj má tu přeložku v dopravním plánu. Myslím ale, že je to blbost, neboť by se jen prodloužil nejzatíženější úsek Přerov - Hranice o cca 12 km, protože 4 koleje by do Polomi asi nebyly. Ono by ta přeložka šla menším obloukem z Hranic kolem hliniště pak tunel a vyjela by za skálou před Špičkami. A co se týče více tratí, běžte se podívat na silnici dokončovanou před Valmezem, je to čtyřpruh, vedle postavili za protihlukovou zdí úplně novou souběžnou silnici, přičemž o cca 200 metrů dále vede stará cesta Mštěnovice - Lešná kolem domů a ta tam musí zůstat. Nechápu to.
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2013
Odesláno Úterý, 19. srpna 2014 - 11:18:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V dopravním plánu Zlínského kraje je i dokončení trati 331 z Vizovic do V.Polanky a myslím si, že obě trati čeká stejný osud - zůstane to jen na papíře. Jsou zde podstatnější projekty jako VRT, zejména úsek Brno-Přerov, dokončení IV. koridoru, "rychlodráha" do Kladna atd. Osud 280 bych viděl spíš tak, že z Hranic do Teplic zůstane trať ve stejné stopě, do Milotic taky s menší či větší přeložkou oblouků, a dál jsme už o tom mluvili.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Úterý, 19. srpna 2014 - 19:15:52    Odkaz na tento příspěvek  

Zlínský kraj už připouští, že se to neprotáhne. Ostatně, město Zlín je proti zdvojkolejnění, zdem, tuším Bratřejov je proti. Navíc tam nejezdí denně zase až tolik autobusů mezi Vsetínem/Lidčí a Zlínem, aby to ospravedlnilo prodloužení.
No mluvili jsme o 280, tam je počet lidí větší, ale stěžejnímu úseku, aby to mělo smysl, totiž VM - Vsetín, jsi se skoro vyhnul. Tam ale asi nejsou ani studie, co?[happy]
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 1-2014
Odesláno Středa, 20. srpna 2014 - 08:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezi Zlinem a Vsetinem jezdi cca 40 busu jednim smerem za den, co hodinu pak smer H.Lidec.
To je malo na vlak?
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 2-2013
Odesláno Středa, 20. srpna 2014 - 09:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono ale všechny dotčené obce tu trať nechtějí a kraj posílají na jinou trasu: Vizovice - Jasenná - Vsetín, čili provrtat Sirákov. Ale je to dobře, protože kdyby trať vedla tak, jak chtěl kraj, čili víceméně dle Baťových plánů, tak by to byla pomalá trať s podobnými parametry jako má nyní 280. Takhle, pokud by to stát chtěl dodělat, trať může vést tunelem a umožnit tak vyšší rychlost.
K té 280ce, k úseku Vs-VM sem se nevyjadřoval příliš záměrně - tam totiž pořádně není možnost, jak trať upravit. Našel jsem jen jeden, 1,5 km úsek za Jablůnkou (směr VM), který by šel narovnat a přeložit, ale to ještě v závislosti na trase plánované nové I/57. Ke studii, v dokumentaci SŽDC jsem se dočetl, že na studii proveditelnosti v posledních dvou letech vyčlenili celkem 6 milionů, avšak teprve v červnu a červenci probíhalo výběrové řízení na zhotovitele této studie a ten má na ni docela dost času.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Středa, 20. srpna 2014 - 11:32:43    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Takto přece nejde argumentovat. Mezi Vsetínem a Valmezem jezdí nejen vlaky a rychlíky, ale také 40 autobusů, to ale neznamená, že všichni cestují do konečně stanice. Takže ty busy jsou převážně obsluhou obcí. A opravdu vážně: Neznám moc lidí, co by jezdili studovat/pracovat od Vsetína do Zlína. Ale opravdu jich znám hodně, co jezdí směr Valmez, Olomouc, Ostrava, Praha, Brno. Pokud je hlavním argumentem kraje na prodloužení železnice a vlastně i silnice, kde dle sčítání jezdí 2.500 aut za den, že KRAJSKÉ město musí mít kvalitní železniční spojení = nesmí ležet na lokálce, tak pak je to zlé. I ten čtyřpruh na Lideč a Púchov za Fryštákem je zbytečný. Valmezem projede 20.000 aut denně, kde je obchvat?
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Středa, 20. srpna 2014 - 11:33:47    Odkaz na tento příspěvek  

slawe: Mne by jen zajímalo, kde ty dokumenty hledáš a jak je to možné, že to víš. Tohle snad není ani na netu. Nebo máš odkaz? [happy]
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Středa, 20. srpna 2014 - 11:43:18    Odkaz na tento příspěvek  

slawe: A ještě jedna věc, co mne u Tebe zaujala: Na 280 se peníze na přeložku asi nedají, ale prodloužení 331 i s tunely na 160 km, kde jezdí daleko méně lidí, se dají nebo by se měly dát? Aspoň tak jsem to z tvého psaní pochopila, ten smysl není zamítavý. [happy]
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 2-2013

Odesláno Středa, 20. srpna 2014 - 20:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty dokumenty, o kterých jsem hovořil, jsou veřejně přístupné, stačí google
O dostavbě 331 mluvím v teoretické rovině, je jasné, že se to stavět nebude, ne v nejbližších 20 letech. Obě stavby nyní nejsou natolik důležité, aby se stavěly a utápěly se zde prachy. Ale principiálně proti nim nejsem, obě stavby by měly větší či menší přínos.
Poklop D400
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.234.119
Odesláno Středa, 20. srpna 2014 - 23:17:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ad přeložka ze Lhotky do Polomi: Tohle se má dělat kvůli plánované přehradě v Teplicích. A ta se zase má dělat kvůli stavbě JE Blahutovice. Hledejte pod zkratkou EBLA.
Kvůli tomu, že se bude dělat přeložka se asi 40 roků jezdilo kolem černotínských skal 30 km/h neboť nemělo smysl to opravovat, když bude ta přeložka. [kecal] Kdosi spočítal, že návratnost investice do zabezpečení skal a odstranění rychlostního propadu je do pěti let. Tož tak. [kladivo] Přeložka bude aktuální ve chvíli, kdy EBLA dostane územní rozhodnutí. A od něj to potrvá 15 ale spíše 20 let než bude potřeba údolní nádrž s chladící vodou. A i ta není jistá - může být i na Odře, na hranici vojenského prostoru Libavá, což bylo za přítomnosti spřátelených vojsk RVHP nemyslitelné. Vzhledem k tomu, že zahájení stavby EBLA se v nejbližších 20 letech na 99,99 % nestane, tak lze počítat s tím, že nejméně 40 let ta přeložka trati 280 nebude potřeba. Což je zhruba tak životnost železničního svršku.

A kvůli hypotetické přehradě v Teplicích je také nevhodné kopání železničního tunelu s vyustěním pod hladinou onoho hypotetického jezera. A ještě se musíme vyhnout dobývacímu prostoru hranické cementárny, Hranické propasti a jiným, dnes skrytým, krasovým jevům. Přičemž hypotetický tunel Hluzov znamená konec stanice Hr.n.Mor Město a zastávky Teplice n. Bečvou. Obě jsou značně využívané...
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 3-2009

Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2014 - 13:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tímpádem ještě konec zastávky Černotín, leda že by tam byla v tunelu vybudovaná podzemní "stanice" Černotín-Hluzov, mohla by být jediná svého druhu. Každopádně by byla blíže středu obce, tj. schůdnější. Ale to je se domnívám Scifi. Ikdyž si říkám nebyl by to špatný nápad, výstup by mohl sloužit i jako únikový východ ze středu tunelu.

Hranice na Moravě
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4795
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2014 - 14:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poklop D400:
Ad přeložka ze Lhotky do Polomi: Tohle se má dělat kvůli plánované přehradě v Teplicích.

Já tedy v ZÚR důvod překládat trať 280 kvůli výstavbě přehrady nevidím.


Ona si případná železniční novostavba podél silniční Palačovské spojky klade poněkud jiné cíle. Především je třeba si uvědomit, že v době vzniku navržené novostavby už jednak bude existovat VRT Přerov - Ostrava a tím bude vyřešena nedostatečná kapacita Prosenice - Hranice - Polom a jednak lze v takovém horizontu čekat rychlíkovou linku Ostrava - ValMez - Vsetín a případně někam dál (třeba i do Zlína), která bude ze Svinova ve ValMezu za nějakých odhadem 25-30 minut.[wink]

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 1-2014
Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2014 - 21:06:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ad Palacovska spojka a dostavba 331 naprosty souhlas!

Jeste by se rad pokusil vyhodnotit pozitiva a negativa dostavby 331, ktera by mela postihnout trat 280:
pozitiva:
1.moznost zavedeni okruzni linky Ex Brno-Zlin-Vsetin-ValMez-Olomouc-Praha a zpet, s Palacovkou do Ostravy.

negativa:
Mozne omezeni primych vlaku na Slovensko pres VM a Vsetin, H.Lidec to nepostihne.

3.vyhodnoceni:
Dostabou 331 by 280 ziskala spojeni s Prahou pres Brno, zustalo by spojeni pres Olomouc, dostavbou Palacovky spojeni s Ostravou.S Brnem ani Ostravou v soucasnosti prime rychle sponeni Valassko nema. Cestujici na Slovesko by vyuzili spoje primeho, nebo prestoupili v Hornim Lidci na Ex Ph-Brno-Zlin-Zilina...

4.zaverem bych se chtel zeptat, zda je pro cestujiciho z VM a Vsetina dulezitejsi smer na Slovensko, nebo mit rychle prime spojeni se Zlinem tzn. i s Uh.Hradistem, Kromerizi, Brnem, Prahou?
Vojtag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2014 - 21:20:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Na poslední otázku mám jasnou odpověď - současný stav mi jako cestujícímu zcela vyhovuje. Z VM máme pravidelné a dobré spojení směrem na Olomouc, Prahu a Slovensko (krom chybějícího nočního vlaku...), do Kroměříže po 303 za necelou hodinku, do Ostravy buď přes Hranice nebo přes Frýdek, a Brno je dostupné s přestupem v Hranicích. Spojení do nějakého Zlína nepotřebuju, nikdy jsem tam neměl potřebu jet. To už spíš je potřeba lepší spojení na Ostravu

Myslím že bohatě bude stačit mírné zvýšení rychlosti mezi Mezříčem a Špičkama, a nějaké fantasmagorické přeložky a tunely možou zůstat na papíře

www.rlz.bilysklep.cz - Rajnochovická lesní železnice

Holport - T466.0007
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 1-2014
Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2014 - 21:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ValMez, priznavam, je na tom diky blizkosti k Hranicim dobre, ale co zbytek...?
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 1-2014
Odesláno Čtvrtek, 21. srpna 2014 - 22:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ale porad tu neni prime ani rychle spojeni krome s Prahou a Olomouci ani z toho ValMezu...
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 2-2013

Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 01:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poklop D400: Díky, o té elektrárně a přidružené nádrži slyším prvně. Akorád já bych si tipl, že stavba nezačne dřív než za 40-50 let.

H_n_m: O něčem podobném se u nás uvažovalo v Ejpovickém tunelu, nakonec od toho ustoupili, neb by to bylo příliš nákladné. Takže tady by to asi taktéž nevzniklo...

Portáš: 1) když se naopak škrtají linky, tak toto by asi nevzniklo
2) s negativy plně souhlasím, vše hurá na Zlín, max pár rychlíků s Béčky by jelo na Vs.
3) Ostrava, tam si myslím, že ani přímé spojení třeba není, neb z Prahy do Ovy jezdí do hodiny 2 vlaky vyšší kategorie + 1 vlak od Břeclavi + osobáky, tam je velice dobré spojení, přičemž těm dálkovým vlakům to trvá něco přes půl hodky na hlavní. Horší je spojení do Brna, tam to z Hranic trvá 1,5 hodiny a vlaky jezdí jen co hodinu, tam by to chtělo, ale jestli bude... Otázkou bude, jak by bylo uděláno napojení 280 a 331, jestli trianglem, nebo by se muselo úvraťově do HL.
4) Já bydlím na 282 a pro mne je potřeba Brno, Praha a Ostrava, přičemž Ostrava a Praha jsou v tuto chvíli dobře zajištěné. Brno je horší, musí se do Hranic, přičemž ty osobáky jezdí tak co 2 hodiny, v závislosti na denní době a dnu v týdnu, a z Hranic jede R jen co hodinu. Chtělo by to posílit tyto spoje, alespoň o nedělích. Zlín a UH je mi taky fouk...



Trochu mimo, docela mě pobavil článek ve včerejším Deníku, kdy si stěžují, že lidi nepřipomínkují, když návrh zveřejnili cca týden dozadu (na rozdíl od zbytku krajů).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4796
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 09:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím že bohatě bude stačit mírné zvýšení rychlosti mezi Mezříčem a Špičkama, a nějaké fantasmagorické přeložky a tunely možou zůstat na papíře

S první polovinou nejsme v rozporu, stávající trať si jistě zaslouší komplexní obnovu svršku a zvýšení rychlosti a to co nejdříve.

Druhá polovina si však místo označení za fantasmagorii žádá rozumné prověření. Má-li být železnice v horizontu hotové dálniční sítě (R48, R49, čtyřpruhová I/57 od R48 až po R49) konkurenceshcopná, bude potřebovat jisté změny sítě. Třeba se při prověřování ukáže, že to nemá cenu. Nebo, že jsme příliš chudí, na to abychom to postavili. Ale to není důvod se tím dnes nezabývat a případně si na to nenechat územní rezervy, které se za pár desítek let mohou hodit.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4810
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 10:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

do Kroměříže po 303 za necelou hodinku
Zas to nepřehánějte.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 11:48:46    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Probůh, proč bych měla ráda nebo chtít jezdit do Prahy přes Zlín a Brno, když to jde přímo, rychleji a levněji. Ani ze Vsetína by to po dostavbě s rychlostí 80 km nebylo rychlejší ani kratší. 10 minut Polanka, 20 minut Vizovice, 15 Zlín, 12 Otrokovice, 20 Přerov. To je cca hodina dvacet + 4 zastávky. Vsetín - mimo Přerova je přesně hodina i se dvěma zastávkami.
Zlín je pro nás nic, nepotřebný, ani na nákupy se tam nejezdí, ani za kulturou. V podstatě je to pro nás odvolací orgán ve správním řízení. Což se děje písemně a kolikrát za život asi?
Dostavba 331 byla vyhodnocena jako neekonomická a bez potenciálu nákladní dopravy. Zlín je proti, jen si zkuste představit dlouhé náklady jak projíždí městem za burácivého rámusu.
Ostatní: Ty JE Blahutovice byly opravdu v plánu, začít se mělo v 90. letech, dokonce bylo i naplánováno rozšíření sídlišť pro zaměstnance a stavaře ve VM, NJ a Hranicích. Pak ale padl režim a jeho potřeba energií. Mám pocit, že jsem kdysi četla, že snad i padla územní zábrana pro energ. zdroj. To musí vědět starostové těch obcí.Myslím, že to nebude nikdy, vidíte, že je problém ( a proč taky ) rozšířit Temelín a Dukovany. U Teplic tedy nebude přehrada, leda že by dostal zelenou Zemanův nesmysl kanálu LOD, ale má tam být suchý poldr. A ten snad ani nevyžaduje přeložku tratě.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.66.23
Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 11:58:45    Odkaz na tento příspěvek  

Mouka:
Sp 1646 Radhošť: Odj. VM 19.05, příjezd KM 20.01. Necelá hodina.
A taky by s tím šlo něco udělat, s tou tratí, spěšnými vlaky, chtít znovu rychlík do Brna. Jenže Zlín je v tomto směru opravdu nejhorší. Nestará se a není schopen dojednat nic. I jinde jezdí rychlíky po reg. tratích. Proč nemůže být u nás třeba FM/Rožnov - VM - KM - Brno. Nebo i ten Zlín - Brno a spojovat je nebo připojovat v Nezamyslicích s Jeseníkem? Stále jen řeči o naplnění kapacity, ale vyřešit to lze.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4813
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 12:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka: Dobře, uznávám, že jeden vlak za týden to fakt zvládne za méně jak hodinu.
Vojtag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2182
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 12:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minulý týden to zvládl jeden vlak za 40 minut :-D tam je hlavně spousta dlouhých pobytů co to natahují zbytečně...

www.rlz.bilysklep.cz - Rajnochovická lesní železnice

Holport - T466.0007
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4816
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 12:44:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednokolejka + přípojové vazby v Hulíně s tím udělají svoje.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 14:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doufal jsem, ze po dratech na 300 bude i linka Brno-Hulin-VM-FM, nebo do Zlina, misto toho je hodinovy takt na Ostravu a tak se tam uz nic nevejde...
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 14:59:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka:
Dle nove studie ma byt Vsetin-Zlin cca 25min.
Zlin-Brno za 40 min.Zelechovice-Polanka na 120km/, z rozestavene Batovky se vyuzije jen rovna do Jasenne, pak tunel a pak na povrchu na Polanku.
Tyto casy by nebyly s prestupem v Hranicich vubec realne, navic ma budouci VRT Hranice minout, takze ta navrzena linka neni az tak mimo...
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4820
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 22. srpna 2014 - 15:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Zní to pěkně, ale kdo z nás se toho dožije?