K-report
 

Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 26. 05. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší » Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 26. 05. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
mirek55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.227
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 10:32:22    Odkaz na tento příspěvek  

-ds-
Z které linky přijíždí k nádraží do Malých Svatoňovic bus pokračují jako linka 690320 31 nezastavující v Batňovicích, Rtyni, a Kostelci?
To jede tento souběžný spoj s R846 jen z důvodů dotace? Znáte vytížení tohoto autobusového spoje? Proč si navzájem vyžírají tyto spoje frekvenci?

Pokud si přečtete ještě jednou můj příspěvek na který jste reagoval, tak pochopíte, že v něm nenavrhuji zrušení spojů směr Bohdašín-Horní Kostelec-Červený Kostelec. Naopak navrhuji změnu trasování stávající linky z Úpice ve Rtyni tímto směrem a tím ušetření stávajícího spoje.
Sychrovan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.89.144.51
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 13:28:13    Odkaz na tento příspěvek  

A co byste řekli na přetrasování Libereckých rychlíků na trať 041?
Při drobných úpravách by se stíhla jízdní doba pod 2:30, navíc na lokálce 041 se plánují stavební úpravy. Nevím, zda se dá křížit v Butovsi, možná se obsluhuje dálkově. Na trati 041 ponechat osobáky po 2 hodinách, posilové odpolední osobáky zrušit. zařídit přípoje v celou sudou v Ostroměři na SP, a hlavně v Libuni. Turnovskou úvrať vyřešit novým nástupištěm u poslední koleje v Tutnově.
Předpoklady: je možné křižovat: Všestary, Hněvčeves, Hořice, Ostroměř, Butoves, Jičín, Libuň, Rovensko, Hrubá skála.
Zdvoukolejnění vjezdu do st. Jičín od HK, aby se nemuselo čekat, než odjede/ přijede vlak z/do Hradce/Nymburka
Zkrácení JD Pce - Lbc pod 2:30
Nové rychlé spojení HK - JC pod 1 hodinu
zmatek v přípojích
v úseku Turnov - Jaroměř přímé spěšňáky složené z 1 vozu 843., zachovat přípoj v Turnově na Prahu, a v Pardubicích na Brno
Zřejmě to není reálné, že?
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 13:38:51    Odkaz na tento příspěvek  

posilové odpolední osobáky zrušit
Tak to by vám kaštani pěkně poděkovali.

Nevím, zda se dá křížit v Butovsi, možná se obsluhuje dálkově.
Křižovat se tam dá, ale dálkovina tam opravdu není. Naopak, jsou tam ručně stavěné vexle.

Turnovskou úvrať vyřešit novým nástupištěm u poslední koleje
A lidi se na toto nástupiště dostanou jak?

Zřejmě to není reálné, že?
Není.

Cpát rychlíky na 041, kam se při současném provozu těžko vejdou, je blbost. Navíc by stejně musely být na 030 něčím nahrazeny. Přínos by byl v podstatě jen ve zrychlení HK - Jičín. A stálo by to mnohem víc.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 15:26:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kokos: Posilové osobáky by se daly nějak uhájit, ale asi mimo takt a s nějakou čekačkou. Rozhodně jsou tu mnohem vytíženější jednokolejky (třeba 323 nebo kolem Brna (300,244) a šlo by to nějak vyřešit.

Nástupiště v Turnově by mohlo být připojeno jednoduchým nadchodem jako je třeba v Praze na Smíchově nebo ještě líp na Pržně / Paskově (v lepším stavu ale). On by teoreticky stačil přechod se signalizací, ale co když tam bude stát nějaký dlouhý náklad?

Ne, že bych s myšlenkou přesunu rakví úplně souhlasil, ale rychlejší vrstva pro Liberec - Hradec - Pardubice by se hodila, současný stav silnicím těžko konkuruje a přes Jičín to je kratší.

Stejně tak když jsem dnes v 8 ráno jel tou napráskanou regionovou z HK do Turnova a viděl, že většina lidí vystupuje Hořice, Jičín, Rovensko, Hruboskalsko, tak bych na tu trať určitě byl pro nějaký alespoň sezonní spěšňák.

Takže bych byl pro kompromis. Nedělně/čtvrtkopáteční studentský rychlík Liberec - Rychnov - Turnov - Rovensko - Libuň - Jičín - Ostroměř - Hořice - HK - Pardubice a zpět. Z Liberce nějak kolem třičtvrtě na pět, aby stihl vyjet před Os 5517 z Turnova a stihl křižovat v Libuni, nějak podobně i zpátky ve čtvrtek a pátek. A letní Sp do HK řekněme po 4 hodinách navazující na R z Liberce jedoucí v 8 12 16 a zpátky podobně. Je to fantasmagorie, ale poptávka tu je a nemálo lidí by i přešlo na vlak z Hořic/JC do HK , kdyby to jelo rychleji.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3665
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 15:44:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

040: Přesun křižování Sp z Martinic do Kunčic by kromě zrychlení dopravy skutečně řešil i vznik přípoje v Trutnově od Kunčic (Vrchlabí) na Sp do Hradce. To bude asi ten základní motiv, konec konců po kteríém zde jeden z diskutujících intenzivně pláče.

Hovořilo se kdysi o tom, že toto zrychlení umožní zab.zař. ve Staré Pace. Jestli je to reálné nebo ne já tedy nevím. Dnes se dá jet Paka - Kunčice oběma směry za 29 min. Projede-li se Tample a Bělá, pak se to dá stlačit někam na 27 min. Zbývá 6 min. na staniční intervaly, což je dle mého málo. Nicméně je otázka, zda se nedá pohrát třeba nějak i s tratí 030, aby to nějak vyšlo. Tedy nevylučuji, že se najdou racionalizátoři, kterým se to bude zdát reálné stlačit ještě níž.

A moc bych se pak nedivil ani scénáři, že nejen v úseku Vrchlabí - Kunčice, ale i v úseku Kunčice - Trutnov ubyde osobáků. Obsluhu důležitého s vazbou dál na 032 zajistí spěšňák, méně důležité občas autobusy a dvouhodina může mimo největší špičku stačit ... když teda nejsou ty peníze.

Bylo by také zajímavé, zda by přibylo vlaků na trati 042, když by se spěšné vlaky nepotkávaly v Martinicích. Každopádně i pokud ano, tak jen z Jilemnice, čili pro spojení od Jablonečka po Hrabačov na Sp směr Chlumec to značí nějakých 20 minut přestupní dobu v Martinicích, což s vlakem soutěžícímu zdatnému cyklistovi dává šanci dojet dřív než vlak z Jablonečka pomalu až do Paky (dle míry zdatnosti cyklisty Staré nebo Nové).

030 vs. 041: O tomhle byla debata v kruzích objednatelských už před dávnou dobou. A dopadla jasně. 041 má kromě pomalosti ještě jednu zásadní nevýhodu oproti 030, a to malý potenciál cestujících. Pomiňme, že železnice je tam naprosto nekonkurenceschopná vůči souběžné silnici I/35. I tak je ale na trati jedno jediné větší sídlo, a to Jičín. A jedno malé - Hořice. Jinak se jedná jen o větší vesnice.
Oproti tomu vedení po trati 030 generuje možnost obsluhy Jaroměře, Dvora Králové, Nové Paky, Lomnice, Semil či Železného Brodu. Železniční spojení Hradec Králové - Liberec na dopravním trhu nemá příliš šanci. Ale určité dílčí relace jako Hradec - Jaroměř, Hradec - Dvůr, Hradec - Semily+Žel.Brod nebo Semily/Žel.Brod - Turnov či Liberec určité možnosti skýtají. Tam se dá se silnicí aspoň trochu závodit. Závodit po trati stavěné na 80 % délky coby místní dráha určená k odvozu řepy z pole do cukrovaru s dnešní silnicí vybavenou u většiny obcí obchvaty, to je opravdu dost složité, až pošetilé. Z toho důvodu objednatel dosud dává (a nikdy to nebylo nijak z jeho strany ani náznakem zpochybněno) jednoznačně přednost vedení rychlíků Pardubice - Liberec po trati 030.

Jinak mě dost rozesmál ten požadavek "hlavně přípoje v Libuni". Tak nějak nechápu odkud kam ty přípoje míří. Provoz na trati mezi Mladějovem a Lomnicí má opravdu dnes smysl jen někdy v turistické sezóně a o víkendu třikrát denně. Ideálně v režimu nějakého sonderpreis motoráčku. Pro běžnou obslužnost ta trať nemá smysl. Když on holt ten Gustav Maštalka musel mít Sobotku napojenou železničně na obě strany, šturc mu nestačil.... Tahle trať, zejména v tomto úseku Sobotka - Lomnice je totiž typickým předobrazem některých EU financovaných modernizačních staveb u nás. Politik proloboval penízky, tak se to prostě postaví bez ohledu na budoucí využití....

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3666
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 15:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: Možná hodila, ale nezaplatila. Dneska nemají dvouvrstvý model obsluhy mnohem důležitější a vytíženější relace. A Vy ho chcete mezi Libercem a Pardubicemi? Vzhledem k přepravním proudům, vlastnostem infrastruktury (a nutným investicím do ní) a ekonomiky dopravy by asi bylo ideální objednat tu případnou rychlou vrstvu v autobusech, co si budeme povídat.

Regionova byla napráskaná - lidi s ní jeli. Nebylo by řešením pro začátek spíše posílit soupravu?

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 16:38:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: ad 041: Nemají, já vím (třeba zmíněná 323). Je fakt, že ta trať je klikatá až to bolí a moc z ní vytřískat nejde. Infrastruktura fakt pláče a on by asi ani Sp Jičín - HK díru do světa neudělal no...

Ad 030: Od roku 2008 tu jezdím hodně často, dříve méně často a vidím jak to tam vypadá. Souhlasím, že tyhle rychlíky (no spíš převlečené Sp podle častého zastavování a nasazovaných vozidel) jsou něco, co by označili v Německu jako REX. Vynikající rychlost mezi stanicemi Turnov - Jaroměř, kde mohou konkurovat občas i autu (říkám tomu s nadsázkou lokální metro, asi to dělá i ten tvar 843 a hlášení stanic). Od Semil i konkurenceschopné ve spojení do HK/Pardubic. V neděli je v nich večer neskutečně narváno, od Paky si už sedne fakt málokdo a vypadá to kvůli omezenému zavazadlovému prostoru jak v dodávce rumunských emigrantů. Tam bych se přimlouval v neděli za nasazení klasiky jako je tomu u Tanvaldů.
Přes všechny výhody mi ta rychlejší vrstva chybí, protože opravdu těch lidí z Liberce ke koridoru nejede málo a tam bus rozhodně nepomůže. Ten kdo jede na koridor, tak musí přežít 3 hodiny v jednotce 843. 3 hodiny, což je zhruba doba mezi Prahou a Ostravou, za kterou tři dopravci zápasí kdo vám přinese jídlo na vyleštěnějším podnose nebo nabídne měkčí sedačku s více polohama. Tady máme stísněný prostor na "lokálkových" sedačkách a celkem malý zavazadlový prostor. Kam se hrabe kritizovaná Leova tramvaj. Chybí docela čtveřínská spojka a možnost poslat rychlík do HK přes Nymburk nebo do Pardubic přes Kolín. Takhle se dá zrychlít (nepočítám-li rychlejší trať) jedině něčím co buď pojede přes ten Jičín nebo to nestaví v Malé Skále a pak je otázka kde ještě jestli vynechat Dvůr, Jaroměř nebo Semily... a jak s křižováním...asi to moc řešení nemá, ale pátý koridor v nedohlednu, tak by někdo mohl na relaci LB-Východ zapracovat, když Praha je v koncích. Až přijde R35 bude to úplně v háji.

Ad Křižování v Kunčicích: Tady se teda hodně bojím konce nebo silného oslabení frekvence na 042 a osobně si myslím, že větší proud jezdí na jih než na Trutnov (hlavně ve studentské časy), ale nevím jaká čísla jsou celkem. Nějakých přímých motoráčků aspoň do Paky se asi nedočkáme. Jsem docela zvědavý co se stane, protože kvůli tomu plánovánému křižování se do 042 nic neinvestuje a čeká se, jestli na ni kraj vůbec ještě bude objednávat dopravu.
750
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.32.7
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 18:27:28    Odkaz na tento příspěvek  

Aby bylo o čem diskutovat:
Podle prvních nástřelů na nový GVD všechny Sp Trutnov - Pardubice - Trutnov ( kromě 1783 / 1784 v prac. dny a 1795 v neděli ) jsou ukončeny v HK. Z HK ve směru Pce pojede za 13 min. Os. Tím se prodlouží cestovní doba mezi Trutnovem a Pardubicemi o 18 min. V opačném směru přijede do HK Sp od Pardubic 13min. před odjezdem do Trutnova. Cestovní doba se prodlouží o 13 min.
Tak co tomu říkáte?
750
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.32.7
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 18:29:40    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem zapoměl dodat, že mezi HK a Trutnovem vše ve stejných časech jako v současném GVD.
Knapido
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1369
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 18:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden netradiční pohled na jedno nádraží.
Ostroměř 19.5. z Hořickýho chlumu.


Edit: Zapomněl jsem nahrát obrázek

(Příspěvek byl editován uživatelem knapido.)

Když tě všechno zradilo, pomůže ti kladivo... a když né to, tak použij flexu!! Jinak tě už nic nezachrání... Je to v řiti. Dneska ani flexa nepomohla!

Na K-reportu od 23.ledna 2006
6612
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 3-2012

Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 19:36:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Af78: Tak nakonec vyrovnávka do Libuně je poněkud více opožděna, zatím na naše území nepřijela...

"Šel jsem náhodou kolem..."
Emppu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 10-2011

Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 20:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750: Ještě by mohl Sp1780 jezdit stejně, jako v GVD2011, a budu z mého čistě subjektivního pohledu spokojen. Nevím tedy, jaké jsou k tomuto opětovnému zkrácení důvody, ale pokud to přinese v nějakém ohledu optimalizaci (jízdní doba Pce-Tu na tom bohužel prodělá), proč ne.

Tratě kolem Hradce Králové na Facebooku
Peoza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 21:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek55: Autobus do Malých Svatoňovic, který potom jede do Kostelce, jede jako spoj 7 linky 690340 z Úpice. O dalším pokračování a smyslu tohoto spoje jsem už psal výše, tuším v pndělí nebo úterý.
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 9-2011
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 21:17:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750:
Pak ovšem spěšňáky (nebo osobáky na trati Jaroměř - Hradec Králové, s kterými se křižují ve Smiřicích) postrádají smysl. Krom vyložené špičky v pracovní dny se cestujícící z obou souprav bezproblémově vejdou do soupravy jedné (klidně říkám té méně kapacitní).
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 21:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesunutí křížů do Kunčic by mělo tyto důsledky:
1) likvidace 042 (což by ale pro nešotouše nebyla žádná tragédie - jak se tu již řešilo)
2) destabilizace Staré Paky (přípoje by byly opravdu velmi ostré - při sebemenším zpoždění čehokoliv by nastal problém)
3) zlepšení návazností v Trutnově (kromě směru na Teplice - tam je nutnost odjezdu z Trutnova už před půl)
4) konec křižování v Pilníkově -> zkrácení jízdních dob v úseku Kunčice - Trutnov
5) zřejmě nutnost projíždění některých zastávek v úseku Kunčice - Stará Paka (které by tak zůstaly zcela bez obsluhy)
6) ušetření některých obratů Kunčice - Vrchlabí

Souhlasím, ale s výhradou u bodu 1 - provoz na trati by jistě nebyl ukončen s přesunem křižování. Od AltPáky by se déle čekalo na přípoj, naopak by se zkrátily přestupní doby v Jablonečku na Rokytnici. Pokud ale nebudou obslouženy zastávky Bělá a Tample, pak k přesunu křižování nedojde. Podle mě to je už celkem zbytečná diskuze...

a osobně si myslím, že větší proud jezdí na jih než na Trutnov (hlavně ve studentské časy)
Myslet si můžete, co chcete, ale pravda je jinde. Ve směru Trutnov je totiž více "větších sídel" (i když jich je zoufale málo). Ono totiž cestovat do Semil, Dvora nebo Hradce se dvěma přestupy je jen pro otrlé...
Vodnik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 22:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, děkuji za odpovědi.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 22:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslet si můžete, co chcete, ale pravda je jinde. Ve směru Trutnov je totiž více "větších sídel" (i když jich je zoufale málo). Ono totiž cestovat do Semil, Dvora nebo Hradce se dvěma přestupy je jen pro otrlé...

V tom případě každou neděli je plný šukafon otrlých. Ono totiž tak nějak autobusové spojení Jilemnice se Dvorem a Hradcem neexistuje (minimálně v neděli ne). Do Semil vlakem nikdo jezdit nebude, když je to 18km po silnici a jezdí tam plno busů ze všech směrů od Jilemnice i Jablonečku. Ale Jabloneček-Jilemnice-Martinice-Altpaka- Koridor/Chlumec je využívaný dost.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6773
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 23:04:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono o víkendu je těch busů z Jablonečku i Jilemnice i do těch Semil pramálo takže i vlak občas přijde vhod když nějkdo nemá odvoz...

Jinak ad frekvence v Martinicích - ono je to dost jiný v kladiva, kdy je převládající Trutnov (až na nějaký "školáky" do Nový Packy), zatímco o víkendech Trutnov jest zlomkem směru na Packu.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 00:33:03    Odkaz na tento příspěvek  

Z pohledu vozebního se jedná o relaci Rumburk - Kolín - Trutnov (R Rumburk - Kolín + Sp Kolín - Trutnov), na kterou je dohromady potřeba 7 souprav (dnes 854+954), pokud tuto dvourelaci o 30 minut posunete, potřebujete souprav náhle 8, pokud posunete jen jednu relaci a druhou necháte být, potřebujete 8 souprav, pokud neposunete ani jednu relaci ale vozidlově je od sebe oddělíte, potřebujete opět 8 souprav.

to mi je jasný, jak to je dnes*, ale po případném přetočení je otázka, zda je nutné tahat pro 20 - 30 lidí hydru a řidičák po 020 z CnC do Kolína, to by nárůst soupravy pro obsluhu kolem Žehuně mohlo býti kapacitně více odpovídající vozidlo, např SOR 10.5
* Prakticky ale je v kladiva prostoj v TU od 9:45 do 16:15, takže tam je třeba stejně 8 souprav.
A pak je zde možnost využít, pokud bude přetočeno, pobyt v Rumburku pro regionální dopravu.

Když se tyhle dvě linky spojí do jedné, pak čas na obrat v Liberci nebude třeba, tudíž bude potřeba dohormady 7 souprav, stejně jako v případě, že dojde k protočení R-030 o 30 minut a tím nutnost rozvrtat celé severovýchodní Čechy.

tak počítejme, křižování po přetočení:Hradec Králové, Stará Paka, Rychnov u JnN, Jablonné v P, Benešov, to je celkem 5 bodů + 1 je šest souprav. Tedy tolik, co navrhujete, cituji: Jet ze Dvora na Pardubice, co to dá, projet Rosice a točit v Pardubicích cca za 20 minut, což by bylo ještě větší riziko, než zhruba 25 minut dlouhý pobyt v Liberci mezi rychlíky R-086 a R-030. Důsledkem by bylo zřejmě nutnost vrátit přepřah na Trutnovských rychlících do Jaroměře a jejich vzájemný kříž přesunout z Hradce do Předměřic.
takhle veliké FUJ bych od Vás nečekal

Frekvenčně by to nejmíň ve špičky byl přínos proti Regiohovně která je "jentaktak" kapacitně.

nebýt starého dobrého šukafónu, je to už za hranou kapacitních možností

Přesunutí křížů do Kunčic by mělo tyto důsledky:
Os TU - Vrchlabí by nově musely křižovat v Hostinném a přípoj od R z Prahy by byl více jak 20 minut

Jinak jednou denně se přípoj v TU podaří
ale není kříž v Pilníkově, v MSv je v 8 "otočené" křižování, páč proti jede sólo 810, která to pořídí malinko rychleji. Ale to není tak po celý den. Tak 5 minut ve 2 hodinách tam bude chybět, možná by to řešilo zab zař v TU, anebo vozidla...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 00:37:15    Odkaz na tento příspěvek  

Z které linky přijíždí k nádraží do Malých Svatoňovic bus pokračují jako linka 690320 31 nezastavující v Batňovicích, Rtyni, a Kostelci?
neumíte číst? máte to ode mě napsané!!! tak ještě jednou: oběh je 690340/5, 690320/31a 690320/16

To jede tento souběžný spoj s R846 jen z důvodů dotace?
a co je na tom divného? Tušíte, kolik je případů, kdy je veden spoj "jenom proto", že se musí dostat z konce jednoho výkonu v bodu A na začátek jiného v bodu B?

Znáte vytížení tohoto autobusového spoje?
když tak znáte pečlivě situaci kolem průmyslové zóny v Červeném Kostelci, tak byste mohl vědět i tohle? No a jestli neznáte, tak Vám to prozradím: Zpravidla jede ten autobus úplně PRÁZDNÝ, prostě Svatoňovice - Kostelec je vlaková relace, tam lidi busem necestují...

Proč si navzájem vyžírají tyto spoje frekvenci?
za a) viz výše busem nikdo nejede a za b) ten autobus prostě v jiný časový poloze prostě jet nemůže, dokážete to pochopit?

Pokud si přečtete ještě jednou můj příspěvek na který jste reagoval, tak pochopíte, že v něm nenavrhuji zrušení spojů směr Bohdašín-Horní Kostelec-Červený Kostelec. Naopak navrhuji změnu trasování stávající linky z Úpice ve Rtyni tímto směrem a tím ušetření stávajícího spoje.

tak dobře, omlouvám se, že jsem to nepochopil, nicméně, jak tedy zajistíte stávající vazby na žel stan v ČK, které dělá právě linka 690320 (a 640376)?

Podle prvních nástřelů na nový GVD všechny Sp Trutnov - Pardubice - Trutnov ( kromě 1783 / 1784 v prac. dny a 1795 v neděli ) jsou ukončeny v HK. Z HK ve směru Pce pojede za 13 min. Os. Tím se prodlouží cestovní doba mezi Trutnovem a Pardubicemi o 18 min. V opačném směru přijede do HK Sp od Pardubic 13min. před odjezdem do Trutnova. Cestovní doba se prodlouží o 13 min.
Tak co tomu říkáte?


Doprava se pod taktovkou "Velkého Náčelníka s Červenou čepicí, skrývající rozcuchané vlasy na hlavě dotyčného" dostává do IDEÁLNÍHO STAVU!! Takže o návrzích VŮDCŮ se nediskutuje, ale přijímají se s neskrývaným a nefalšovaným nadšením

Doporučuji nastudovat přípoje v Pce, třeba pro relaci HK – EC směr Brno!!!

Hovořilo se kdysi o tom, že toto zrychlení umožní zab.zař. ve Staré Pace. Jestli je to reálné nebo ne já tedy nevím.

stávající vozidla to asi umět nebudou ani omylem...
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 01:18:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro zajímavost - podle webu LBC kraje počet cestujících na trati 042 v roce 2012 vzrostl oproti roku 2011 cca o 9%. Tím se otočil sestupný trend předchozích let.

Trati by prospělo především posunutí zastávek, zrušení zbytečných přejezdů a zdlouhavého telefonování, návaznost na autobusy a nějaký relační tarif, který by napravil klikatost tratí. Obyčejné jízdné JnJ-Praha 234 Kč (po silnici 121 km, po železnici 173 km) je odstrašující.

Pokud je tlak na úspory, tak mimo sezónu zrušit průvodčího.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 08:51:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tom případě každou neděli je plný šukafon otrlých.
Tak pokud hodnotíte denní dojížďku studentů podle neděle...
(Přepravní proudy jsou v průměru nastejno, směr na Starou Paku je silnější o víkendech v době, kdy jiné možnosti spojení nejsou.)

Trati by prospělo především posunutí zastávek, zrušení zbytečných přejezdů a zdlouhavého telefonování, návaznost na autobusy a nějaký relační tarif, který by napravil klikatost tratí. Obyčejné jízdné JnJ-Praha 234 Kč (po silnici 121 km, po železnici 173 km) je odstrašující.
Já si myslím, že pro relaci Praha - JnJ nepomůže ani svěcená voda. Je to delší, jsou tu přestupy. Jasná volba je auto, s odstupem následuje bus a vlak nemá prakticky v této relaci šanci. Nemluvě o tom, že hlavním a důležitějším cílem je Rokytnice, kam vlak nejezdí (a bůh ví, zda někdy bude...)
Lidé, co tu jezdí, využívají vlaku v rámci "blízkého okolí", tj. místní přepravy na Jilemnicku, dále směr Trutnovsko, Hradecko a na výlety Semilsko...
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 09:17:08    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
důležitějším cílem je Rokytnice, kam vlak nejezdí
Pokud se nepletu, na FD ČVUT měli jakýsi projekt, jmenovalo se to tuším Krkonošské metro. Tam plánovali nějaké prodloužení 042 (vlakotramvaj?). Teda, ne že bych si myslel, že to je reálné...
mirek55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.227
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 09:39:05    Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli, Radekedar a další
Zrychlení úseku Jaroměř-Trutnov-Svoboda je naopak minulostí. Pravděpodobně mi to zde i někdo potvrdí. V devadesátých létech minulého století byla studie možná dokonce i projekt na pokračování elektrifikace, narovnání oblouků a zvýšení traťové rychlosti, úprava tunelu u Úpice právě ve jmenovaném úseku. Cílem bylo vožení přímých rychlíkových expresních a rekreačních spojů v relacích Plzeň/České B.-Praha-Poděbrady-H.K.-Svoboda n/U., Košice-Žilina-Olomouc-Pardubice-Svoboda a Bratislava-Brno-Třebová-Pardubice-Svoboda. Dále měla navazovat etapa elektrifikace a zrychlení traťové rychlosti v relaci Chlumec nad Cidlinou Trutnov. Nejsem si jist, zda se počítalo, že pak budou spoje od Prahy tímto směrem přesměrovány. K tomu ještě byly úvahy o prodloužení železnice ze Svobody do Pece, z Vrchlabí do Špindlu a Rokytnice do Harrachova dokonce s napojením na Kořenov. Druhá varianta byla propojit stávající koncové body železnice s horskými středisky trolejbusovou sítí. Mezi těmito spoji měli jezdit další spoje dopravní obslužnosti regionů. Tehdy Východočeského Kraje a jeho okresů Hradec Králové, Pardubice, Trutnov, Semily, Jičín. V té době se ještě dbalo o služby jako je dovoz a odvoz lidí do zaměstnání, škol, k lékařům a na úřady. Ne jako dnes kdy v tom je nepředstavitelný chaos a neúčelnost.
Bububu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 09:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě docela (nepříjemně) překvapilo, že trať 042 není ani na seznamu tratí, na kterých se mají rekonstruovat přejezdy (viz http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/79281630-1A83-40DF-B1C2-B7E2D0D49 E73/0/Prejezdy121011.pdf) ani na seznamu "malých projektů" pro čerpání peněz z EU (viz http://www.szdc.cz/pro-media/tiskove-zpravy/male-projekty-opd.htm l) ... myslel jsem, že by byla tato trať pro tyto účely vhodná.

Co jsem slyšel (bez záruky, brát s velkou rezervou!), trať opravdu chtěla FD jako jakousi fakulní dráhu, snad i sehnali vozidlo, ale problém je, že aby mohl někdo mít status dopravce, musí splňovat nějaké tvrdé finanční požadavky (snad mít majetek nebo hotovost v řádu snad desítek miliónů?) ... Toto opravdu velmi zhruba, možná opravdu dost kecám, třeba upřesní někdo jiný.
Portáš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.162.192.99
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 10:54:39    Odkaz na tento příspěvek  

Sychrovan,-aa-,Nechic:
R030 versus R041:

Dle italské studie Severovýchodní osa (před cca 5 lety) vycházelo následující:

1.
JD R na 041 "jen" po optimalizaci vycházela s 843/RegioSwinger Pce-JC-Li lépe jak co do finanční náročnosti rychlosti tak i nárustu cestujících (2500 os/den). V zadání bylo zvládnutí trasy za 60-70 min.,kterou zvládl Regioswinger.

2.
S modernizací 041 to vycházelo na rekordních 60min (i u 843) při nárustu 4000os/den!!!
Počítalo se ale s novostavbou pod Sychrovem a s modernizací Pce-HK-Lochenice.


3.
Optimalizace po stávající 030 se naopak ukázala jako nejméně efektivní co do JD (90min?),finanční náročnosti a nárustu cestujících 2000os/den.

4.
V mém subjektivním srovnání velkých sídel na 030 (silná úsekovka v rámci regionu a kraje) versus jeden Jičín jinak vísky (ale silná poptávka turistů) mi vychází z pohledu rychlého dálkového spoje lépe přes 041, kde nebude třeba tolik zastavovat:
Pardubice
Hradec
Ostroměř (uzel)
Hořice?
Jičín
Turnov
Liberec

versus

Pardubice
Hradec
Jaroměř
Dvůr K.
St.Paka
Semily
Ž.Brod
M.Skála
Turnov
Rychnov
Liberec

5.
S neodvratnou stavbou dálnice dostanou
R Pc-Li na frak, takže bude v rámci konkurenceschopnosti potřeba mít Pce-Li za 60-70 JD. Nechci být vizionářem, ale pokud MD překročí stín generálních oprav (rozumněj tzv.koridorů),tak by mohly jezdit R po 041 a Sp/REX po 030.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 11:34:35    Odkaz na tento příspěvek  

Bububu:
No, vozidlo... Sehnali dva vyřazené vozy metra, na kterých snad někde na Ostravsku testují pohon na CNG (je to snad nějak ve spolupráci s Vítkovice doprava). Ovšem na 042 chtěli snad jezdit s přestavěnými tramvajemi T3 (taktéž na CNG). Mají i internetové stránky http://www.fd.cvut.cz/projects/k620x1l/ kde můžete najít víc informací. Ale z jiných zdrojů o tom není nic slyšet, takže předpokládám, že to v podstatě padlo - důvodů mě napadá hned několik...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 12:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_Pospíšil: Podíval jsem se do IDOS na autobusy JnJ-Praha a Jilemnice-Praha. Pár, ale opravdu minimum přímých spojů do Prahy má jen Jilemnice. Jabloneček všechno s přestupy. Rozdíl vlakxbus půl hodiny a to vlak končí na hlavním a bus na Černém mostě. Zas taková hitparáda to není a kdo bydlí v této lokalitě s tím asi i počítá. Navíc přestupy v Martinicích a Chlumci nejsou nic náročného, vlaky tam obvykle hned stojí.

042 potřebuje nové přejezdy a nové zastávky (hlavně ten Jabloneček ! ), všechno jde udělat levně a provizorně. Přejezdy zvýší traťovou rychlost a dalo by se uvažovat o nasazení regionovy, která by nalákala starší lidi díky nízkopodlažnosti.

Portáš: Ona většina frekvence na R LB-PA (nepočítám-li nedělní studenty) stoupá právě od Železného Brodu, kde je konkurenceschopnost linky nejvyšší. Pce-Li za 70min. je utopie, budeme rádi, pokud se to někdy dostane pod 120min (jen 38min. žere Liberec-Turnov kde modernizace je v nedohlednu). Náklady na zrychlení 041 by byly obrovské, ta trať je hrozně klikatá s nevyhovujícími oblouky, ale dostat se pod dvě hodiny by jít mohlo. PC-HK by ještě mohlo jít srazit na 15min, HK-Hořice 25min, Hořice - Ostroměř - Jíčín 20min , Jíčín - Turnov 30min (60km/h) a Turnov - LB 30min (velmi optimisticky). Takhle jsme na 2h LB-PCE, ale těch úprav co by to potřebovalo... To je rychlejší Čtveřínská spojka a přes Kolín, jenže to se vyhne Hradci...
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 13:07:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_Pospíšil: Já si myslím, že pro relaci Praha - JnJ nepomůže ani svěcená voda. Je to delší, jsou tu přestupy. Jasná volba je auto, s odstupem následuje bus a vlak nemá prakticky v této relaci šanci.

Nevím zda dostáváte statistiky, které by ukazovaly i konečné destinace cestujících, na stránkách LBC kraje nic takového není. Ono je třeba uvažovat tak, že jeden cestující jedoucí až do Prahy či Brna je pro systém významnější, než 10 místních. Ovšem takové uvažování je dnes problém, když se organizace dopravy rozdrobila do nesmyslně malých krajů.

Pokud budete srovnávat čas s autem, tak šanci nemá 90% vlaků v ČR. Jde o to, jak nalákat na vlaku (který zde rozhodně není plně vytížen) ty, kteří z nějakého důvodu autem nejezdí.

Těch autobusů není mnoho a řada lidí s nimi jede jen proto, že vlak je bez prostudování slev cenově odstrašující a možná ani netuší že se vlakem dá dojet dále než do Jilemnice. Přesto, že nabídka není zcela špatná - co ztrácí vlak na čase, může dohnat na tom, že jezdí každý den co 2h a až do centra Prahy.

Pokud už je takový problém postavit 30m perón v Jablonci u náměstí, tak by tam mohl zatím alespoň stát stojan s jízdním řádem a nějakou akční nabídkou.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 13:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podíval jsem se do IDOS na autobusy JnJ-Praha a Jilemnice-Praha. Pár, ale opravdu minimum přímých spojů do Prahy má jen Jilemnice. Jabloneček všechno s přestupy.
A co tohle?
167221
670087
a dále pár turistických:
167220
670028
Nemluvě o tom, že cílem je Rokytnice a ta má s Prahou ještě další spojení:
167109
670090

Zůstaňme stát nohama na zemi. Dokud nebude existovat vlakem rychlé nadregionální spojení do hor, pak těžko může trať 042 fungovat jako návaznost na dálkové relace.

co ztrácí vlak na čase, může dohnat na tom, že jezdí každý den co 2h a až do centra Prahy
Ano, a proto největší starost starostů v oblasti jsou parkovací místa pro auta... Ta nabídka spojení je tak skvělá, že jí skoro nikdo nevyužívá. Opakuji se, ale trati 042 chybí nejen spojení do Rokytnice, ale i návaznost na RYCHLOU nadregionální dopravu.
Že si tady mezi sebou povídáme o tom, jak bychom "v pohodě a rádi" cestovali 4 hodiny s flaškou v ruce vlakem je jedna věc - realita je ale jinde.

P.S. Představu relační jízdenky do JnJ je nutno dokreslit a posoudit dopady. Jízdenka do vzdálenější destinace by obecně neměla být levnější jak jízdenka do bližší destinace, aby toho nebylo zneužíváno. Nutno posoudit i dopad do tržeb na silnějších relacích uvnitř této...
Osobní poznámka - tarif ČD je už tak nepřehledný, že krom Vás (pokud vím, jste tady na to expert) a pár dalších by se v něm stejně nikdo nevyznal.
Ale klidně dejte podnět na ČD - mají plný barák odborníků, co to mohou posoudit. ;-)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 13:23:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Přesně tak, vlak nemusí hrát s autem o závod. V relacích od domu k domu leckdy může prohrát i svatá relace Praha - Ostrava (např. Praha, Šeberov - Ostrava,Michálkovice. Výhodou je relativně větší pohodlí, záchod, volnost kamkoli jít a bez nutnosti parkování a doprava do centra města.

Také odtamtud docela jezdívám a všímám si, že relace z Jilemnice na Brno,Praha,Hradec,Pardubice nebo i České Budějovice a Plzeň nejsou nějak vzácné.

U autobusů je odstrašující fakt, že místenky budou hned vyprodány a u nemístenkových vás bus klidně nemusí vzít, protože se prostě nevejdete, bagáž nemáte při sobě a musíte ji hodit do nákaldového prostoru a v horším případě stojíte v uličce busu což je asi 10x horší než stát v libovolném vlaku. A pak co? Vyklopí vás na ČM a vy zas vlezete do metra, kam se nahrnou cestující z dalších 5 busů co přijeli souběžně s vámi + místní a stojíte další půl hodinku dál.

Oto: Na Jabloneček jsem se ptal i mailama, prý by to na těch 5 mega vyšlo a protože se plánuje rozpad křížů v Martinicích, tak si SŽDC netroufá investovat. Stejně tak s přejezdy a se vším...

Při tom fakt by stačilo si tam svépomocí udělat dřevěný peronek s cedulkou...to i kdyby se měli chlapy v hospodě dohodnout, tak to mají za pár dní.
Bububu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 13:58:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Jabloneček jsem se ptal i mailama, prý by to na těch 5 mega vyšlo a protože se plánuje rozpad křížů v Martinicích, tak si SŽDC netroufá investovat. Stejně tak s přejezdy a se vším...


Jako že tu trať předem odsuzují k zániku?
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 14:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, a proto největší starost starostů v oblasti jsou parkovací místa pro auta...

Ale já právě o autech nemluvil. Kdo chce a může jet autem, ten s ním prostě pojede, protože (ač média dokola melou o krizi), lidi se u nás mají dost dobře a autem se prostě dneska jezdí. Jde spíš o to, aby ten, kdo musí jet veřejnou dopravou, a byl třeba ochoten tím vlakem jet, nebyl nucen čekat na jeden z těch 3 busů denně třeba jen proto, že o vlakovém spojení není informován.

Osobní poznámka - tarif ČD je už tak nepřehledný, že krom Vás (pokud vím, jste tady na to expert) a pár dalších by se v něm stejně nikdo nevyznal.

Tarif ČD je nepřehledný právě proto, že se ještě neodhodlali přejít na tarif PLNĚ relační a plevelí si ho tudíž různými síťovými jízdenkami a nutností porovnávat/kombinovat kilometrickou cenu s cenou relační, navíc platnou jen mezi vybranými stanicemi a různě omezenou.

Pokud by byla stanovena mezi každými dvěma stanicemi jedna pevná cena bez ohledu na trasu a případné slevy by z toho z toho by byly jednoduše odvozeny, bylo by to pro lidi mnohem pochopitelnější a dalo by se to taky dobře přizpůsobovat situaci a prezentovat.

A že by ta cena neodrážela kilometráž jak v době ČSD a ceníku v KJŘ, to by lidem nevadilo, stejně to už dnes průměrný občan nedokáže spočítat.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 14:10:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Já kilometrový tarif považuju za spravedlivý a úplně bych se ho nevzdával. Nepřehlednost vzniká v tom, že nejde koupit naráz doklad kombinující akční slevu / včasnou jízdenku s jízdenkou kilometrickou. Třeba Adršpach - Praha s cenou Včasné jízdenky Trutnov - Praha nebo akční jízdenky Hradec - Praha podle toho co by vyšlo nejlevněji. To by mi ukázal IDOS, vydali na pokladně nebo prodal eshop, vše na jednom papíře. Ne podmínky typu - musíte koupit online, musíte koupit ve stanici akční nabídky, nesmíte kombinovat a další pakárny... Relační jízdné bych nechtěl, je ještě nespravedlivější než to co máme teď. Užil jsem si s tím ve Španělsku dost
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 14:22:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já kilometrový tarif považuju za spravedlivý a úplně bych se ho nevzdával.

Kilometrický tarif je možná spravedlivý, ale při existenci alternativ (auto, bus, jiní železniční dopravci) nutně vede k tomu, že někde je jízdné zbytečně nízké a jinde zbytečně vysoké, což vede k nižším tržbám.

V situaci, kdy tu je tlak na co nejlepší hospodaření, je to tudíž přežitek. ČD tohle již nějakou dobu chápou, ale systém komerčních nabídek vyvářejí paraelně k tomu a tudíž je výsledek značně nepřehledný.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 15:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ať dovolí kombinaci v jednom jízdním dokladu a výsledek bude přehledný, resp. stejně přehledný jako relační ceníky.
vales8881
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 2-2013
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 15:33:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

koho by zajímal můj youtube kanál https://www.facebook.com/Vales8881
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 21:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K té diskusi o 030 a 041: VYDOS mezitím od 9. 6. ruší pár busů Lbc – Brno – Vyškov v kladiva a další pár v pátek, zůstává jen nedělní. Visí to mj. na IDOLu.
6612
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 544
Registrován: 3-2012

Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 21:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Af78: Tak vyrovnávka do Libuně nakonec nejela a nyní v plánu není. Tak kdoví kdy pojede...

"Šel jsem náhodou kolem..."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8789
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 22:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-, Peva:


Petr Vlček:
Protočení o půl hodiny bude geniální tah na zrušení půlky spojů pro nevyužití, neb se podaří rozbít téměř všechny vazby.
Skoro začínám mít pocit, jestli to náhodou není účel.
vznik by "ostrý" obrat v Jablonečku umožňující rozumné napojení busy od Rokytnice/Harrachova
Myslím, že právě potřeba toho přestupu tu trať zabíjí. Abych pro cestu z Jilemnice do Rokytnice i do Harrachova potřeboval přestup, to mi fakt nutné nepřipadá.
No já bych s tím spojováním krz Liberec byl opatrnej.
Ve stávajícím stavu je tam čas cca půl hodiny na vyrovnání zpoždění, při přetočení by byl čas stěží na rychlou úvrať.

Negrelli:
K tomu bychom přidali 030 - posun křižování do BT. Ušetřený čas na zastavení na Horkách,v Kuksu možná i Košťálov.
Já bych se snažil využít případného zrychlení 031 k provedení ostrého obratu v Pardubicích (a úspoře jedné soupravy) - viz též Orky.

mirek55:
Jak k tomu ale přijdou cestující, kteří chtějí jet vlakem z Pilníkova, Hostinného, případně Vrchlabí do Svatoňovic, Kostelce, nebo do Nového Města nad Metují, či Náchoda. Ti si musejí v Trutnově odčekat navíc těch 54 minut při dvouhodinovém taktu. ... Pokud chcete přesná čísla, těmi bohužel sloužit nemohu, ale čas by ukázal.
Vsadil bych se, že i čas jdoucí do nekonečna by neukázal cestujících více než těch přes Jaroměř.

Silničář:
Proto této silnici téměř nehrozí, že by se např. při větším průtoku vody v Labi utrhla celá vozovka, její šířka je dostatečná
... což může platit třeba jen do nejbližší povodně. V začátku povodní v roce 2002 se také říkalo, že pražské metro nebude zaplaveno ...

-ds-:
A pak je zde možnost využít, pokud bude přetočeno, pobyt v Rumburku pro regionální dopravu.
Kterou?

Oto:
...aby ten, kdo musí jet veřejnou dopravou...
Takovému je celkem jedno, zda pojede autobusem nebo vlakem, hlavně když něco jezdí.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Katarak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.120.212.21
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 08:44:58    Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší Sp 1790 v podání 854 217-7 Maruška a 3x Bdtn přijíždí do Trutnova s 10 min. zpožděním
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 10:28:46    Odkaz na tento příspěvek  

Katarak: Chudák Maruška... Předpokládám, že těch 10 minut nabrala kvůli tomu Bdtn navíc.
mot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.2.0
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 10:53:23    Odkaz na tento příspěvek  

Minulou neděli večer (19.) rozes.. St.Paka, Sp 1814 +20 min., R 858 v Chlumci kupodivu čekal. Dík dispečerům.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6775
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 13:22:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Opakuji se, ale trati 042 chybí nejen spojení do Rokytnice, ale i návaznost na RYCHLOU nadregionální dopravu."

To že chybí spojení do Rokytnice je bordel Idolu. Léta letoucí byl bus čekající v Jablonečku standard.

Jinak - místníma byl přestup v jablonečku stejně jako v Martinicích z "lokálky" brán jako samozřejmost a ne přestup. Jen to nesmí trvat tejden a jet jen někdy a k některejm vlakům... O tom že když už Idol tak by mělo být tarifně jedno zda přímý bus do Jilemnice nebo přestup v Jablonečku leč přestup = zdražení nemluvě...

Další fakt od místních - Z Martinic se dřív pro cesty do Prahy chofilo na Špindlbus na Špici. Dnes se jezdí vlakem "až do Prahy".

A do Jablonečku je bus tak atraktivní, že v kladiva zbyly z Prahy celý dva páry jako začátkem 60-tejch. A to se dost divím že Stč ten svůj zbylej pár ještě nezařízlo... Ono když v siobotu dojede "Pražák" dopoledne do Jablonečku s 5 lidma a chvíli po něm šukafon s 15 tak to moc o výhodnost a oblíbenosti busu nesvědčí.

A z Rokytnice to je asi takk, že krom osekaných "klasických" Pražáků (dnes už jen 2 páry v kladiva, páteční posila via Lomnice v řiti léta, nedělní odpolední "rychlíky" po smrti krom asi 3 měsíců, bejvalej "rychlík" v 18 už je takovej vymeták aby našel frekvenci že jede na ČM o 10 minut dýl než při zavedení na Florenc) se tam nově "vylíhnul" Kukla, aby zjistil že to je linka na hovno a jezdí už jen 3 zimní měsíce v sobotu, nově tam je protaženej nedělní "Vysočák" (úžasná jízda via Sklenařice a Bozkov...) a Buzlajni udělali z návozů na linku Harrachov - Praha veřejný spoje (lepší když to veze někoho než nic), přičemž zájezd do Harrachova kdy se za 20 minut zas člověk ocitne na tom samým Mejtě je zajisté motivující symbol rychlosti...
Mirek 55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.227
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 09:55:55    Odkaz na tento příspěvek  

Náhodný průzkum pátek 24.5.
Česká Skalice, Sp1793 od Trutnova obsazenost 18 cestujících. Vystoupilo 5 nastoupilo 25 jedna slečna přímo do Pardubic, ostatní na půl Ja a HK. Kam jelo oněch 13 z dvou vozové soupravy nevím. R857 od Prahy 2 třída obsazenost cca 90% 1 třída 2 cestující, vystoupilo 7, nastoupilo 2.

Starkoč" Sp1725 přivezl 34 cestujících od Václavic. Od Trutnova R856 obsazenost 2 třída cca 10-15%, 1 třída 0 cestujících. Vystoupilo 9 nastoupilo 32 cestujících. Os15168 směr Václavice vezl 7 cestujících.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 11:15:58    Odkaz na tento příspěvek  

Kterou?

netuším, jak bude vypadat JŘ po případném přetočení v tomto regionu, takže odpověď Vám nedám

Já bych se snažil využít případného zrychlení 031 k provedení ostrého obratu v Pardubicích (a úspoře jedné soupravy) - viz též Orky.

no to by to dopadlo, kříže R Praha TU v Předměřicích...
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1288
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 12:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že regionální doprava okolo Rumburku bude brzy sestávat jen z desir (směr Poustevna - Sebnitz - Děčín) a žraloků (směr Jedlová - Děčín), je možnost využití vysokopodlažního kočkopsa naprosto nulová.

EDIT: Ještě tam nějak přežívají víkendy na Panský, tam snad možná tam...

(Příspěvek byl editován uživatelem radekedar.)

Sledování trutnovských brejlovců - brejlovci.radekpapez.cz/2013-01/ || Přehledy vozů původní řady Baim - vozy.radekpapez.cz || www.atlasvozu.cz
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 13:42:41    Odkaz na tento příspěvek  

je možnost využití vysokopodlažního kočkopsa naprosto nulová.

a co se předpokládá za vozidlo na vysoutěžených R linkách? Vysokopodlažní kočkopes?
Jarda_krapas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 677
Registrován: 5-2007

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 13:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady jsem cosi objevil, ale protože na pohádky už jsem starej, řek bych že jsem si přečetl sci-fi...
http://hradec.idnes.cz/zeleznice-a-vlaky-v-krkonosich-dzq-/hradec -zpravy.aspx?c=A130520_1930006_hradec-zpravy_kvi
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8801
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 13:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-:
kříže R Praha TU v Předměřicích
Proč toto? O tom jsem nic nepsal.

Edit: a co se předpokládá za vozidlo na vysoutěžených R linkách? Vysokopodlažní kočkopes?
Mám dojem, že R Kolín - Rumburk nejsou úplně na předních příčkách v pořadí soutěžení (které otázka, jak bude či nebude vůbec pokračovat).

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8570
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:04:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: Já jsem Vám jenom dal tři možnosti, jak by mohly rychlíky vypadat. Ta třetí je jen o tom, že se uspoří další souprava navíc, daň za to je nutnost přepřahat v Jaroměři, protože v Hradci by se to zřejmě nestihlo. Musím říct, že mě přijde snad každá jiná varianta lepší, než rozvrtat celé severovýchodní Čechy včetně návazné regionální dopravy jak železniční, tak autobusové. Nevím tedy, co je Vám bližší, jestli nějaké takové "FUJ", které postihne jeden směr a nebo "ministerské FUJ", které rozvrtá současný celkem dobře fungující systém.

Radekvar: Do budoucna by měly být fakticky všechny rychlíky předmětem výběrového řízení, tudíž možnost přechodu náležitostí se stejně sníží. navíc je otázkou, jak otevření toho přechodu, eventuelně dálkové dopravy, změní model osobní dobravy v okolí Rumburka.

Hroch: Obávám se, že vzhledem k nutnosti přijet do Pardubic co nejdřív, znamená odjet co nejdřív i z Jaroměře. Je otázka, jestli je reálné v současné době zajistit co nejrychlejší průjezd v úseku Dvůr Králové-Pardubice a zároveň provést přepřah v Hradci a prvést těsné křižování rychlíků z/do Trutnova v Hradci. Mám dojem, že se tu kdysi psalo o tom, že těsnější čas neumožňuje situace na zhlaví v Hradci.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:05:35    Odkaz na tento příspěvek  

Proč toto? O tom jsem nic nepsal.

ale Orky to zmiňoval ve svém příspěvku (který jste uvedl jako vzor), R Pha - TU přesunout do Předměřic, aby byl v Jaroměři dříve a R Lib - Pce tak mohl mastit z Jaroměře směr Pce co nejdříve a točit v Pce sám na sebe.

Mám dojem, že R Kolín - Rumburk nejsou úplně na předních příčkách v pořadí soutěžení

tak to přehled nemám, kdy a zda vůbec je v plánu.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:10:54    Odkaz na tento příspěvek  

Je otázka, jestli je reálné v současné době zajistit co nejrychlejší průjezd v úseku Dvůr Králové-Pardubice a zároveň provést přepřah v Hradci a prvést těsné křižování rychlíků z/do Trutnova v Hradci.

no a to je o tom, že ty R Praha - TU prostě nebudou (skončí v HK), místo toho Pce - TU, tam pak není problém, aby dojely v X:16 do Jaroměře a R Lib - Pce se mazal otočit do Pce, pokud tedy nebude jiný problém někde na trase.
Pravda, tím přepřahem v Jaroměři rozhodíte "jenom" okresy NA a TU
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 16:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To že chybí spojení do Rokytnice je bordel Idolu.
Asi jste nepochopil, o čem jsem psal... Spojení do Rokytnice vlakem nebylo, není a asi nebude... I když vzhledem k úvahám o Úpa Expresu (viz odkaz, který sem dal Jarda_krapas) si můžeme představit, jak Krkonoše křížem krážem protne železnice, která z toho Špindlu pojede přes Rokytnici do Jablonečku/Harrachova... Zbývá už jen dodat: "Voni by s tím lidi jezdili!" (A třeba i jóóó, ale kdo do toho dá peníze, se v těch pohádkách nedočtete...)
A já jsem nepsal o narvaných autobusech - ale prostě vlivem stavu infrastruktury je doprava v relacích Praha - Jimenicko odkázaná na auta. A to málo z veřejné dopravy odsají přímé busy, protože do Rokytnice "normální lidé" nehodlají přesedat třikrát!

O tom že když už Idol tak by mělo být tarifně jedno zda přímý bus do Jilemnice nebo přestup v Jablonečku leč přestup = zdražení nemluvě...
Hodláte nám vyprávět pohádku, jak to bylo před IDOLem lepší? Nabídka přestupního tarifu tady je... Že to má svoje omezení? No jo, jako ostatně spousta jiných věcí. Kdo chce, může využít - kdo ne, může s láskou vzpomínat, jak bylo líp za státního ČSAD a ČSD... Přitom tehdy mohl fungovat státní integroavný tarif - ale nikomu se to nehodilo do krámu...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 16:49:29    Odkaz na tento příspěvek  

Kdo chce, může využít

tak jo, já chci přestupní využít, dojedu třeba takhle v neděli z dálavy do Železného Brodu R 984, bohužel na mnou velmi neoblíbený tarif ČD, páč ze Staré Paky na žádný jiný jet nemohu a v Brodě přesednu na spoj 530841/108, abych ve 12:30 pokračoval z Jablonce nad Nisou spojem 530210/8 do Bedřichova. Mohu na jednu jízdenku již ze Železného Brodu?

kdo ne, může s láskou vzpomínat, jak bylo líp za státního ČSAD a ČSD... Přitom tehdy mohl fungovat státní integroavný tarif

to by mě zajímalo, jak by to šlo technicky
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 17:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v Brodě přesednu na spoj 530841/108, abych ve 12:30 pokračoval z Jablonce nad Nisou spojem 530210/8 do Bedřichova. Mohu na jednu jízdenku již ze Železného Brodu?
Jo, od letoška na LIBNETku (která se ovšem pouze pro tuto cestu nevyplatí)... Ono totiž Bedřichovské cyklobusy plně integrované nejsou.

to by mě zajímalo, jak by to šlo technicky
On tehdy nebyl papír? A od té doby např. takové ČD nějak změnily a zpřesnily rozpočet tržeb? Tehdy bylo jedno, kde se vybere kolik peněz... Akorát by nadávali průvodčí ve vlaku, že neznají všechny vesnice v republice... ;-) Nebylo to o technice, ale o lenosti...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6779
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 17:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no ze vlak nedojede az nahoru do rokytnice je snad jasny. Od toho je prave hlavni funkce busu aby delal pripoj tam kam siny nevedou. Nikoli aby primarne jezdil soubezne s vlakem (a nejlip na nej nevazal viz Pojizeri), pripadne aby nahradil kus trati a tim vyfakoval tranzit. A pokud je ids s neprestupnym tarifem a bez pripoju co kupodivu tehda existovaly a fungovaly vcetne cekani busu tak je tato parodie k hovnu a asi bY se usetrilo jeho zrusenim...
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 3-2011
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 18:18:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak aktuálně v HK stojí ucelenka prázdných pater,ucelenka uhlí ČDC oboje bez loko,a ráno na Slezsko taky pěkný kaloun připraven,a to ještě třeba v noci něco dorazí!
Jinak Sadová a Hněvčeves vozy 0,pokusím se zpočítat zátěž na ráno pro Mn HK-LB!!!
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 20:13:56    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, od letoška na LIBNETku (která se ovšem pouze pro tuto cestu nevyplatí)... Ono totiž Bedřichovské cyklobusy plně integrované nejsou.

a proč bych měl kupovat něco co se mi nevyplatí? Tedy mohu jet na jednoduchou jízdenku pro danou relaci Železný Brod - Bedřichov, když se takhle po asi 4 letech vyloupnu na nádraží v Žel Brodě? (raději bych tedy již z Paky, tam dojel na IREDO, páč jet za dumping v podání ČD, kterým šulí kraje o tržby, mě nenaplňuje...)

A od té doby např. takové ČD nějak změnily a zpřesnily rozpočet tržeb?

to si myslím, že ano.

Akorát by nadávali průvodčí ve vlaku, že neznají všechny vesnice v republice...

a jak by to dělal takový řidič busu se Setrightem by mě fakt zajímalo...
rogue
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.13.72
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 20:58:23    Odkaz na tento příspěvek