K-report
 

Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 01. 06. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší » Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 01. 06. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 21:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rouge: Koukni se o 11 příspěvků výše....
rogue
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.13.72
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 21:29:51    Odkaz na tento příspěvek  

Sorry, že opakuju již postované, neb jsem tu dva dny nebyl a asi jsem slepý...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 21:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že moje rodina pochází z Jilemnicka, tak můžu říct, že lidí co jezdí do Prahy, Hradce, Brna atd.. vlakem navzdory nezvratným argumentům o nenormálnosti přestupování je stále mnoho. Místní berou přestupy jako běžnou věc (proboha pamatuju i přestupování mezi busy v Hrabačově), protože tak tomu tam bylo vždycky kromě pár lufťáckých autobusů a kdysi dávno přímých vozů Praha - Rokytnice. Vlak je navzdory všem snahám dopravních koordinátorů na delší cesty populárnější než autobus, protože autobus je stále symbolem nepohodlí a na tamních klikatých silnicích i pro silné žaludky, na to člověk opravdu nemusí být šotouš a lidí co odmítají jet busem déle než hodinu žije mezi námi dost.
Navíc o jakých přestupech se tu bavíme? V Jablonečku na bus, stačí vyjít před budovu, od vlaku asi 10 kroků. V Martinicích, kde motorák už čeká na Sp a obráceně počkat pár minut na příjezd, stále vzdálenost je o přejití jedné, dvou kolejí. V Chlmci, kde většinou už jsou všechny vlaky přítomny a stačí přelézt do stojícího vlaku na vedlejší koleji. Takže nejde o přestupy typu sejdi schody do podchodu, dojdi z prvního nástupiště na čtvrté apod.
Jenže tady je snaha z trati 042 dělat odstrašující případ, pokud možno netvořit žádné vazby (a přerušit i tu poslední v Martinicích), a nechat SŽDC ať se nesnaží o zlepšení kvality alespoň těch přejezdů.
rogue
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.13.72
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 21:34:03    Odkaz na tento příspěvek  

Amen, velebnosti .
Pod to bych se klidně podepsal.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 21:53:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy mohu jet na jednoduchou jízdenku pro danou relaci Železný Brod - Bedřichov, když se takhle po asi 4 letech vyloupnu na nádraží v Žel Brodě? (raději bych tedy již z Paky, tam dojel na IREDO, páč jet za dumping v podání ČD, kterým šulí kraje o tržby, mě nenaplňuje...)
Tak zkuste ze Staré Paky rovnou LIBNET. Platnost jízdenky zde... Pokud pojedete i zpátky, tak se to vyplatí.

a jak by to dělal takový řidič busu
A on by byl problém, kdyby vydal jízdenku jako "pc", aby ve vlaku mohl průvodčí na jízdenku navázat? Ale tato debata postrádá smysl, protože minulost již nevrátíme a dneska je beztak jiná doba...

Vlak je navzdory všem snahám dopravních koordinátorů na delší cesty populárnější než autobus
A proto si obce na všechny podstatné časy "vybojovaly" bus.

Navíc o jakých přestupech se tu bavíme?
Při cestě do Rokytnice je to Chlumec, Martinice a Jabloneček... To je pohádka, tři přestupy, 4 hodiny na cestě a peněz jako šlupek... Jak jsem psal - že se stále najdou lidé, co jsou ochotní přetrpět jízdu "sockou" (a navíc ve vlaku), neznamená, že to je moderní a atraktivní nabídka... A podle mě jen "akční sleva" (jak psal Oto) to nezachrání.

Jenže tady je snaha z trati 042 dělat odstrašující případ, pokud možno netvořit žádné vazby
To už zavání trochu stihomamem... Tak mi napište, co v reálných možnostech lze zlepšit z pohledu této tratě? Opakuji v reálných možnostech! Pohádky o nových zastávkách (jeden kus při dnešních cenách je 5 mega) neberu...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 22:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řešíme tu bus vs. vlak a překvapivě autobus část trasy působící jako sběračka jezdící po klikatých silnicích (protože mezi Prahou a Rokytnicí jiné nejsou), neustále zastavující se a rozjíždějící se, s velmi omezenou kapacitou prostoru pro cestující i zavazadla a opravdovým nepohodlím v případě 90+% obsazenosti také není moderní a atraktivní nabídkou, v případě Jilemnice nebo Rokytnice dokonce nejde ani o žádnou časovou hitparádu oproti vlaku (3h5m,3h25m jen na ČM vs. cca 4h až na hlavní) jako v případě Liberce.

Reálné možnosti: Pokud by byl plán na zapojení provozu trati do systému a udržení dopravy, SŽDC by dala peníze aspoň na ty přejezdy a snad i vyřešení toho D3 (docela by mě zajímalo kolik času ztratí ten vlak na nechráněných přejezdech místo plynulé jízdy). Pak tu máme návaznosti autobusů do Rokytnice, Pasek a Vysokého a v Jilemnici do Míseček, Vítkovic atd.

A pokud jde o posun zastávek? Zde by to obecně chtělo hledat cesty jak překonat tu pětimegovou bariéru a to by měly hledat asi všechny kraje s podobnými lokálkami. Tlačit na změnu legislativy u tratí s Průměrnou Vmax pod 50km/h, protože zákony jsou pro ochranu lidí a ne na to aby jim škodily. Nevím jak dřevěné nástupiště z fošen a cedulí s jízdním řádem někoho poškodí, když nebude za 5 mega... To by snad i dokázala samotná obec udržovat. To už se ale dostáváme někam jinam...
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 23:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pohádky o nových zastávkách (jeden kus při dnešních cenách je 5 mega) neberu...

Zastávka skládající se z pár panelů o délce regionovy (30 m) nemusí stát tolik co slušný rodinný dům. Pokud tomu tak je kvůli debilním předpisům (a nenežranosti omezeného množství firem tyto předpisy splňujících), tak stačí odstranit příčinu - ten špatný předpis.

Opakuji v reálných možnostech!

Pokud bylo reálné postavit zastávky typu Pustinská či Riedlova vila pro 200 či 400 osob týdně, proč by nešlo postavit Jabloneček pro 1300 osob týdně? Navíc ty jmenované zastávky byly nákladnější - ve stoupání a někde na náspu, zatímco v Jablonečku je rovina a snadný přístup techniky.

Pak tu máme návaznosti autobusů do Rokytnice, Pasek a Vysokého a v Jilemnici do Míseček, Vítkovic atd.

To mi připomíná jednu zajímavou "návaznost".

Minulé roky existovala v čase 16:42-16:45 v Kořenově možnost přestoupit od (Prahy-)Tanvaldu na tzv. krkonošskou turistickou linku směr Rokytnice a dále.

Dvakrát jsem to zkusil, jednou to vyšlo, jednou ne (mimochodem průvodčí vlaku o žádném buse netušila a řidič busu o žádném vlaku zjevně také ne, protože nečekal ani minutu).

Letos je to zajímavější, přestup se bude odehrávat v čase 16:38-16:38. Navíc zajížďka do Kořenova bude fakultativní a požadavek na nástup bude třeba předem mobilem ohlásit, takže to už by možná mohlo řidiče napadnout na nahlášeného pasažéra počkat :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 00:17:56    Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC by dala peníze aspoň na ty přejezdy

A tušíte vůbec, kolik takový přejezd stojí. Pokud ne, tak vězte, že bez závor cca 6 mega, se závorama 9. A teď si spočítejte, kolik je na 042 nezabezpečených přejezdů.

Se zastávkami je to obdobné. Navíc díky nejisté budoucnosti 042 sem nikdo nic investovat nebude, s tím počítejte.
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 05:07:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak Mn bude mít cca 6 vozů!
H 750
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.138.153.69
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 06:57:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ad kokos: A kolik stojí zastávka pro autobus?
Cena kousku špagátu a papíru, který se přidělá na nějaký sloup doprostřed kaluže. Takové jsou rovné podmínky pro vlak a autobus. to se to pak podniká v autobusové dopravě. To by stálo někomu dát na "kokos"
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 07:41:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řešíme tu bus vs. vlak
Vy tady řešíte něco jiného než já... Nu prosím, každý máme právo "mlít si tu svou"...
Pozn.: Je typickou vlastností lidí, kteří až dogmaticky prosazují železnici, srovnávat vlak s autobusem. A když vlak srovnání "tu a tam" prohraje, řekne se "vždyť to není o tolik horší."
Zdravě uvažující lidé ale srovnávají veřejnou dopravu s individuální.* (O tom jsem psal já. A také jsem psal, co železnici schází, aby byla více konkurence schopná i v dálkových relacích.)
* Kam se ráčíte zařadit Vy?

tu máme návaznosti autobusů do Rokytnice, Pasek a Vysokého a v Jilemnici do Míseček, Vítkovic atd.
Do Rokytnice vazby jsou (byť v pracovní dny všelijak) - a když ne, jede z Jilemnice bus přímo tak, jak ho chtělo město. (Výjimkou je večer, protože na to kraj už nemá...) Na Vysoké je rychlejší spojení busem přes Roprachtice a vlakem přes Jabloneček lidé jezdit nebudou. Do Pasek nejezdí skoro nikdo, počtem stálých obyvatel je to malá obec. Jasně, umím si představit vazbu mikrobusem, ale zatím na to kraj nemá. :-(
A Mísečky? I zde je příliš malý potenciál na to, aby jezdil bus co dvě hodiny od vlaku. Navíc bus jezdí v časech alespoň nějak navazujících na konce směn a výuky. S přetočením časové polohy bych si troufl přijít jedině tehdy, kdybych měl jistotu, že mi neuteče uzel v Martinicích, že se o hodinu neotočí spěšňáky... Ale stav na železnici stabilní není (protože sousední objednatel není spokojen se status quo) a bylo by velké riziko měnit desítky let zaběhlé zvyky místních jen proto, aby pár turistů nalezlo uspokojení v návaznostech.

S konkrétním řešením nepřicházíte, protože říct "je potřeba navazovat všude na vše" umí kde kdo. Zkuste si to rozkreslit do časových poloh a spočítat náklady a třeba zjistíte, proč to je tak, jak to je.
Vaše návrhy navíc řeší spíše místní spojení, nikoliv dálkové relace. A to jste navíc (radši?) neuvedl, že z hlediska vazeb na Rokytnici by žádné zrychlení trati nepomohlo... spíš naopak!

tak stačí odstranit příčinu - ten špatný předpis
Tak se o to pokuste. My máme spoustu práce s tím, aby SŽDC postavilo to, co slíbilo... Měnit předpisy se rovná stavbě vzdušných zámků. Ono totiž nejsou špatné - ty předpisy tu jsou od toho, aby chránili stavební zájmy, tj. vydělat stejně peněz za míň staveb. Je to k pláči? Jo! Vítejte v Kocourkově...

A tušíte vůbec, kolik takový přejezd stojí. Pokud ne, tak vězte, že bez závor cca 6 mega, se závorama 9
Tak, a teď čekám, že místní nadšenci řeknou, že v Hornbachu koupí levně žárovku i zvoneček. Závoru si uříznou sami a namalujou jí na červeno-bílo a vše bude stát desetinu.
Jinak pokud jsou Vámi uvedená čísla pravdivá, tak potěš koště.

Cena kousku špagátu a papíru, který se přidělá na nějaký sloup doprostřed kaluže.
1. Dnešní zastávky, resp. "dnes budované" musí plnit normy.
2. Překážky si stanovily drážní úřady a drážní experti formou (nad)národních norem. Proč tomu tak je, píšu o pár řádků výše...

Pokud bylo reálné postavit zastávky typu Pustinská či Riedlova vila pro 200 či 400 osob týdně, proč by nešlo postavit Jabloneček pro 1300 osob týdně?
Srovnáváte nesrovnatelné. Na trati do Harrachova je daleko větší potenciál - jak turismu, tak denní dojížďky.
Na trati do Jablonečku už je jen jediný nevyužitý potenciál, a to je prodloužení do Rokytnice (v rovině sci-fi).
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 08:24:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: ad 1. odstavec: Neznám definici zdravého uvažování, ale takňák nevidím důvod, proč bychom se nemohli dopouštět obojího srovnávání a proč bychom proto měli být hned někam řazeni.

Srovnáváte nesrovnatelné. Na trati do Harrachova je daleko větší potenciál [než na 042]

Na trati ano, ale zrovna na Pustinské asi opravdu ne. Má snad Pustinská v okruhu 10 minut chůze přes 1000 lidí?
Z těch paneláků na severním okraji Jablonečku je to teoreticky blíž na vlak do "Rokytnice" – tím pochopitelně nevolám po obnově toho úseku, ale je to absurd. Podobně Jilemnice. Tady by bylo blíž srovnání se zastávkou V. Hamry město, která se evidentně chytla, i když i tam je potenciál zřejmě o něco větší. — Chápu neveselou situaci té trati, ale nepřipadá mi na místě odepsat šmahem její možnosti.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 08:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale takňák nevidím důvod, proč bychom se nemohli dopouštět obojího srovnávání a proč bychom proto měli být hned někam řazeni
Tak srovnávat lze obojí, ale pokud se bavíme o potenciálu trati 042 a pokud mi tady někdo tvrdí, že zkrácením jízdní doby zlepšíme stav v porovnání s busem, když ti samí tvrdí, že autobusy jezdí prázdné, tak si o tom mám myslet co?

Chápu neveselou situaci té trati, ale nepřipadá mi na místě odepsat šmahem její možnosti.
Fajn, tak se pokuste udělat analýzu, kolik je třeba vložit peněz do infrastruktury, kolik to bude stát a kolik to přinese nových cestujících, když necháme trať i nadále končit tam, kde je dnes... (O potenciálu prodloužení jsem já psal, takže neříkejte, že odepisuji možnosti.)

Mimochodem, na tratích 035 a 036 vznikly zastávky (když pominu úsilí člověka z KORIDu) s pomocí evropských peněz a díky iniciativě obcí, které se na tom i finančně spolupodílely. A mělo to smysl i díky tomu, že celkový potenciál tratí (a s tím související nabídka spojení) je na vysoké úrovni.
Kdyby se čekalo na to, až tam zastávky postaví SŽDC, tak tam dodnes nejsou...
Ani Jabloneček, ani Jilemnice ze svého do nových zastávek (zatím) peníze nedají... Proč asi?
Zastávka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.208.109.39
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 09:01:34    Odkaz na tento příspěvek  

Na Ústecko-orlicku taky vznikla za nemalé peníze nová moderní zastávka Černovír, hlavně z popudu obce. Za velkých oslav ČD a různých papalášů nejen z kraje byla slavnostně otevřena. Pak ale přišlo OREDO a zastávkou všechny vlaky projížděly . Naštěstí se to částečně napravilo. Je vidět, že když někdo jiný zastávku staví a někdo jiný pak provozuje dopravu, tak to moc neladí .....
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 503
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozn.: Je typickou vlastností lidí, kteří až dogmaticky prosazují železnici, srovnávat vlak s autobusem. A když vlak srovnání "tu a tam" prohraje, řekne se "vždyť to není o tolik horší."
Zdravě uvažující lidé ale srovnávají veřejnou dopravu s individuální.* (O tom jsem psal já. A také jsem psal, co železnici schází, aby byla více konkurence schopná i v dálkových relacích.)
* Kam se ráčíte zařadit Vy?


Protože jak už psal i Oto, kdo auto má, tak už jim v těhle končinách jezdí. Snaha je udržet si ty co veřejnou dopravou jezdí. Většina lidí raději jede vlakem než autobusem (důvody jsem psal výše), pokud se nejedná o dálnici a žlutého obdivovaného Radima, na to se můžete zeptat takřka kohokoli. Boj s individuální dopravou zde nemáte šanci vyhrát autobusem ani vlakem stejně jako v 90% relací v ČR. Překvapivě i navzdory vyhlídkové jízdě jedničkou mnoho lidí nastupuje v Rychnově do rychlíků na Pardubice a část jich i přestoupí v Turnově, stejně tak jezdí lidé z Lomnice do Paky motoráčkem a pak jedou na Prahu nebo na Hradec, i když mají přímé autobusy. Já bych ty lidi tak nepodceňoval, že samou radostí naskáčou do přímých autobusů.

Potenciál trati 042 visí na vlásku, protože mocipáni z OREDA se stále rozhodují, jestli rozorají funkční vazby nebo ne . Tak budeme čekat než to odradí úplně všechny. A docela by to chtělo vědět, proč ti co vlakem jet můžou, tak nejedou. Ve většině případů to bude vzdálenost od zastávky (hlavně vzdálenosti v Jablonečku a Jilemnici od centra) případně složitější nástup do 810ky (u starších).

Ani Jabloneček, ani Jilemnice ze svého do nových zastávek (zatím) peníze nedají... Proč asi?
Protože to stojí 5 mega a musí to splňovat možné i nemožné, i když taková Poniklá-zastávka je jen zarostlá plechová budka, Hrabačov, Poniklá a Hradsko se rozpadají před očima a ve Víchové skoro nepoznáte, že jde o zastávku ? Do téhle série přidávat supermoderní úžasnou zastávku je jak pěst na oko. I kdyby na to ty obce měly (což pochybuju), tak to je dost obrovská investice. Jestli nevznikne tlak na změnu předpisů, tak lokálky začnou padat jedna za druhou po celé ČR...

BTW. Na tu celorepublikovou přejezdovou akci taky přispívá Unie, jen se SŽDC asi zdálo, že na trati moc garance provozu není. Každopádně tu kalkulaci cen přejezdů i zastávek bych chtěl vidět, pak nám ten státní dluh nemá bobtnat.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6781
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:29:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad Rokytnice a 042:

potenciál té trati je zejména v tom, že ji vůbec nějaký lidi zbyli. Neboli když vemu busy:

Brno/HK game over.
Kolín game over.
Rokytnice - redukce "na kost" a každej rok ubude něco.
Ústí na Dlabem - z páru co jezdilo Oustí zbyl jeden nedělní spoj.
Jilaëmnice - Mísečky game over (tedy ta část co slouží k cestě na hory ráno nahoru odpoledne dolů).
Benecko - game over komplet.
Game over je ale třeba i někdejší linka do dnešního krajského města Švindl/Vrchlabí - Liberec přes Vysoké.

Proti tomu vlakem i přes obstrukce s přípoji lidi stále jezděj a to zejména skupiny a zejména "zdaleka". Ostatně jezděj i místní do Lijemnice a dál - a pak tu máme takovou "krásu" že v kladiva jezdí z Lijemnice zásadně vlak i bus a pak 2 hodiny nic...

Ad Jabloneček - no první co mně napadlo je že na náměstí by byl na rozdíl od Pustinský kde je frekvence skutečně spíš pustinní peron v rovině a lampy tam jsou taky... Jinak hezký by bylo jezdit až k přejezdu u mostu přes Mizeru u kempu - to ale nejde, protože by rázem docela dost lidí mělo významně blíž na vlak než na bus a "to přeci není možný protože bus jede každýmu od baráku". neboli celý Blansko + pravej břeh... Pravda, tam by ta stavba byla terénně na úrovni tý Pustinský.

"Do Rokytnice vazby jsou (byť v pracovní dny všelijak) - a když ne, jede z Jilemnice bus přímo tak, jak ho chtělo město."

Když je v kladiva poslední vlak s přípojem ten v pět a o víkendu nejede v poledne nic tak to je spíš všelijak.

No zkusit dojednat s obcema rozhození "dvoutaktu" na hodinovku "vlak-bus na střídačku" jistě nejde protože obce určitě hodinu chtít nebudou a trvaj na vlaku i busu současně... Nicméně - dumám co by se posralo kdyby třeba "Pražák" večer čekal na vlak v Jablonečku (resp. si hodil pauzu v Jilemnici). Krom pátku se totiž "dálkoví" cestující co jedou skrz Jilemnici nebo z před Jilemnice až do Jablonečku a dál daj spočítat na prstech jedný ruky nešikovnýho truhláře. Nebo kdyby vlak v 17 čekal na bus od Hradce v Jilemnici s tím, že by bus v 17 jel až kolem 18 a nedejbože třeba ze Špice od nějakého busu Praha - Švindl...

Celej problém je nejspíš hlavně v tom, že se nikomu nechce řešit kraj kraje kterej spad bohužel omylem do Lbc ač v podstatě od války (a zcela jistě od zrušení kraje Lbc 1960) spáduje "dolů" spěr Praha, Kolín, Nymburk, Hradec etc. Do Liberce ba ani do Tanvaldu nikdo nikdy moc nedojížděl a dle vytížení busů od Harrachova zjevně ani nedojíždí.

A druhej námět co už jsem psal a ke kterýmu by pan Pospíšil moh napsat proč to nejde - dát obousměrně do Jilemnice pobyt 8-10 minut a tím udělat těsnej obrat v jablonečku kde by pak šla obousměrně těsná vazba z Rokytnice (i Harrachova). Místní to nerozhodí páč stejně velká výměna v kladiva v Jilemnici. Dálkový taky ne protože na tříhodinový trase se to ztratí.


Ad Mísečky: nevím, kterej bus tam o víkendu váže na jakou školu nebo šichtu (leda Cutisin a od jeho dvanáctek stejně jede kulový...) - stačily by ale v podstatě 3 páry spojů (letní sezona): v 7 návoz na kyvadlo, 9 kerej by se otočil dolů na další spoj v 11. Odpoledne pak dva spoje dolů - k vlakům v 16,45 a 18,45 (od kyvadlovky).

Ad Krkokořenobus: já tím jel jednou ráno do Kořenova a to poprvé a naposled. Nějaká Osnadná městská karosa s vytžrhanejma sedačkama napůl na kola, takže i při asi 15 cestujících na stojáka. Děkuji, za ty peníze nechci...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:33:04    Odkaz na tento příspěvek  

Pak ale přišlo OREDO a zastávkou všechny vlaky projížděly

v roce 2011 stavělo v Černovíru 24 vlaků, v roce 2012 (tedy když "přišlo" OREDO) stavělo 22 vlaků. Nepopletlo se Vám tedy něco?
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:37:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Krkokořenobus: já tím jel jednou ráno do Kořenova a to poprvé a naposled. Nějaká Osnadná městská karosa s vytžrhanejma sedačkama napůl na kola, takže i při asi 15 cestujících na stojáka. Děkuji, za ty peníze nechci...

kolik tak zůstane sedadel v přívěsném vozidle 015, aby se tam vešly nějaká kola??
Zastávka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.208.109.39
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:49:51    Odkaz na tento příspěvek  

ad DS: Naštěstí se obec postavila proti dost razantně. Jinak dle návrhu OREDA mělo vše projíždět a obec obsluhována souběžně autobusy ...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:56:20    Odkaz na tento příspěvek  

Naštěstí se obec postavila proti dost razantně. Jinak dle návrhu OREDA mělo vše projíždět a obec obsluhována souběžně autobusy ...

tak proč plácáte nesmysly o tom, že v Černovíru nezastavoval žádný vlak, když to není pravda? Máte v ruce nějaký návrh, ze kterého by bylo zřejmé, že tam nemá žádný vlak zastavovat?
asi takhle, ty autobusy tam tak nějak stejně přirozeně jedou, protože se musí lidi nějak dostat do Hnátnice, Písečné, Žampachu, Dolní Dobrouče, Petrovic, Dolní Čermné atd. Schválně, tušíte, zda jsou více využívané autobusy, či vlaky v Černovíru?
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 12:04:03    Odkaz na tento příspěvek  

Tak zkuste ze Staré Paky rovnou LIBNET. Platnost jízdenky zde... Pokud pojedete i zpátky, tak se to vyplatí.

ale já tam chci na týdenní pobyt. Takže chci jet na přestupní tarif a ocitnul jsem se v této oblasti po 4 letech a mám na přestup z vlaku 5 minut. Co mi nabídnete?

A on by byl problém, kdyby vydal jízdenku jako "pc", aby ve vlaku mohl průvodčí na jízdenku navázat?

to docela ano, si myslím. vy jste schopen vyčíst, odkud na tento lístek cestující přijel? Jestli na něj nejel 2x, do kolika hodin platí?

Ale tato debata postrádá smysl, protože minulost již nevrátíme a dneska je beztak jiná doba...

souhlas, ale vy jste měl argument o IDS v "prehistorických" dobách
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6784
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 12:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V jakým přívěsným? Snad v tom jednom jediným. A ještě jsem neviděl šukafon s vytrhanejma sedačkama. Pro kola se k němu připojuje právě ta 015 která slouží především pro kolaře (a je tam tak akorát míst k počtu umístitelnejch kol).Taky u většiny cyklobusů se to řeší tím přívěsem...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 12:44:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jilemnicko by bylo "L.Krajem" kdyby 042 vedla do Harrachova/Kořenova, což i tak by byla investice řádově mnohem praktičtější a účelnější než nějaký Úpa Express...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 12:56:10    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jsem neviděl šukafon s vytrhanejma sedačkama.

to já taky ne. ale taky jsem v tom samým vozidle neviděl hromadu kol, na rozdíl od tohot autobusu. A když si dáte do přívěšáku kolo, jdete si sednout do 810? Jestli ano, tak jste rarita. Neustále porovnáváte neporovnatelné...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6785
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 13:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono existovalo hafo projektů - kdysi jsem viděl dokonce cosi co by se dnes asi blížilo ÚP kdy konečné nádraží v Rokytnici se nacházelo ca. v místě poarkovišť pod někdejší Sebou11 dnes RTK), existovaly plány na úzkokolejku "něco jako tramvaj v Klingentálu", dokonce už byly i nějaký zemní práce na prodloužení k Mejtu kdy dodnes existuje - byť nedávno rozšířenej pro těžaře z Krnapu - na POlanýrce krásnej skalní zářez tradovanej jako zbytky po prodlužování trati (což znělo věrohodně protože kvůli lesní cestě se takovýhle zářezy fakt nestřílely...). V novější době pak to byly "záchvaty" kol můstků v Harrachově kdy se tamo měla stáhnout nějak trať z Mejtin a v ještě odvážnějších vizích měl bejt tunel z Rýžoviště kamsi do Rokytnice (zas s vyústěním kdesi u kravína +/- to nádraží pod fabrikou) a protažení dolů a propojení na 042.

Z toho je reálný právě jen postavení těch zastávek v podobě "trvale udržitelnej život pro cestující, nikoli stavaře" a kdyby v tomto regionu někdy vzniknul použitelnej IDS se schopným koordinátorem aspoň v podobě Ropidu před 10 lety tak i zpřípojování autobusů...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6786
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 13:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když si dám kolo do přívěšáku tak si tamo samosebou i sednu. Jest totiž na toto určen i vybaven. Zatímco v motoru jest plná kapacita na lidi bez kol.

Zatímco v normálním cykklobusu dám kolo na přívěs a jdu si sednout do busu neb přívěs jaksi není na přepravu lidí nejen zařízen ale ani homologován... To co jezdí/lo od Osnada na tý skoro čtyřhodinový štrece je prostě asi jako kdyby zapřáhli přívěs na kola za SORku 7,5 nebo za někdejší Avii-Hýkarus nebo Robura... Kapacitou míst k sezení to odpovídá větší dodávce. Ostatně kdysi jezdil podobnej střep i "kontr" (dnes tam bejvá C954 s vlekem) a když jsme jednou jeli na vejlet na Pomezky tak jsme radši dojeli vlakem + normálníma linkama do Temnýho Oudolu. Vyšlo to stejně draho, ale rychlejc a pohodlnějc
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 13:22:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já o tom četl, hrabě Harrach měl přímý plán vedení trati do Pruska (036 do Jelení Hory) přes Mýto a pak stoupáním Harrachovem nahoru někde v místech dnešní I/10 ale s většími oblouky a na Mýtě se měla připojit dnešní 042. Továrníci si to však nepřáli a lobovali pro vedení trati do Pruska v dnešní trase a tím připojení zabili ačkoli pořád tu byla možnost dotáhnout trať do dolního Kořenova a tunelem do místa dnešního Kořenova-zastávky.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 13:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a v ještě odvážnějších vizích měl bejt tunel z Rýžoviště kamsi do Rokytnice (zas s vyústěním kdesi u kravína +/- to nádraží pod fabrikou) a protažení dolů a propojení na 042.

V současném územním plánu je jeden tunel od Kroupů do Vilémova a druhý z Vilémova na Rýžoviště:
Drtikol
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 13:30:42    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Nejde vůbec o to, zavádět další busové(ale i vlakové) spoje tam, kde není potenciál, ale spíš o to, aby ne sebe co nejlépe navazovaly. Chtěl jste konkrétní návrhy, tady některé jsou: Proč autobusy končí a začíná v Jilemnici na AN a nemůže být vedena pod nádraží k vlakům, popř. přes Horní Brannou přímo až do Vrchlabí((vím, je to už jiný kraj a bylo by se nutno domluvit). Příkladně spoj 2/670947 z Horních Míseček by ideálně navazoval na vlak 5768, který jede až do Staré Paky, a ještě přitom by mohl v Jilemnici na AN nabrat cestující od Benecka a Rokytnice, aby nemuseli jít pěšky z jednoho nádraží na druhé. A takovýchto (dá se říci )maličkostí se dají najít v každémm kraji stovky...
Budil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 13:35:36    Odkaz na tento příspěvek  

"Ani Jabloneček, ani Jilemnice ze svého do nových zastávek (zatím) peníze nedají... Proč asi?"
A bylo jim to někým(IDOL, SŽDC, ČD, a pod.) vůbec nabídnuto??
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 14:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budil: To by mě taky zajímalo, zastávku v Jablonečku chtějí co pamatuju a pochybuju, že by neměli nikdy nějakého starostu, co se o to nepokusil.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6789
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 14:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ten současnej územní plán asi reflektuje to, že skrz Rokytnici by nejspíš bourání baráků neprošlo

Ad Lijemnice - zejména je to pikantní v souvislosti s tím, že busy jezděj tak jak tak kol nádraží cestou z/do garage. Jinak ještě elegantnější přestupní bod by byla ta zastávka u přejezdu u Morny.

Podobná vymaštěnost je i v Semilech, kde busy byly vymístěny od nádraží na AN, které je a) v prdeli světa daleko od centra (dřív busy do Lomnice/Turnova/Rovenska/Brodu a spol. jezdily z návse) b) od nádraží se k němu musí dojet metrem
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 17:15:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potenciál trati 042 visí na vlásku, protože mocipáni z OREDA se stále rozhodují, jestli rozorají funkční vazby nebo ne
Ale notak... Jednání jsou seriózní a změnu je třeba brát z globálního pohledu. Jinak za přesun křižování bojuje především Vrchlabí, které se (právem) cíti být odtrženo, když vlak do Trutnova přijede v okamžiku, kdy jsou všechny přípoje v
Co je na té snaze k nepochopení?

Ústí na Dlabem - z páru co jezdilo Oustí zbyl jeden nedělní spoj.
Nevím, o čem mluvíte. Snad ne o tomhle??

dumám co by se posralo kdyby třeba "Pražák" večer čekal na vlak v Jablonečku (resp. si hodil pauzu v Jilemnici).
Čekáním vyženeme těch pár lidí jedoucích skrz, abychom jiným několika jedincům udělali radost...?? Lepší by bylo ho posunout už z Prahy, pokud by tím nedošlo k rozpadu vazeb v Jičíně a Lomnici... Optimálně by měl být ale posunut i bus, co dneska jede od Hradečáka v 17h (a tím pádem by měl být posunut i Hradečák, jinak jsou obce proti), jinak by posun Pražáka znamenal komplikaci při cestě z Cutisinky...

pan Pospíšil moh napsat proč to nejde - dát obousměrně do Jilemnice pobyt 8-10 minut a tím udělat těsnej obrat v jablonečku kde by pak šla obousměrně těsná vazba z Rokytnice (i Harrachova).
Takže cestu do Rokytnice nezkrátíme, ale aby to nepřišlo líto lidem z Jablonečku, tak prodloužíme cestu i jim.
Řešitelné to je (s dopadem, že těsné vazby v Jablonečku by se musely posunout), ale Váš názor nesdílím.

Ad Mísečky: ... stačily by ale v podstatě 3 páry spojů (letní sezona)
Souhlas, ale kyvadlo na Zlaťák si jezdí dopravce komerčně (a nějak po dohodě s obcí) a návoz je řešen podle potřeb dopravce mimo objednávku kraje.
Jinak si umím představit, že by v průběhu dne fungoval (po nájezdech Zlaťáku) další návoz lidí na Benecko/Mísečky mikrobusem... Když budou peníze, tak po výběrkách to půjde řešit. Do té doby nejsou peníze, ani mikrobus...

A bylo jim to někým(IDOL, SŽDC, ČD, a pod.) vůbec nabídnuto??
Bylo. Pokud obce a města čekají na stát, pak se nedočkají.

Takže chci jet na přestupní tarif a ocitnul jsem se v této oblasti po 4 letech a mám na přestup z vlaku 5 minut. Co mi nabídnete?
Opuskartu, cestu osobákem a na Bedřichov buď MHD, nebo z Liberce linkou 140, resp. 145...
Druhá možnost je rychlík a MHD z Rychnova, čímž se vyhnete zcela IDOLu.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 18:28:02    Odkaz na tento příspěvek  

Opuskartu, cestu osobákem a na Bedřichov buď MHD, nebo z Liberce linkou 140, resp. 145...
Druhá možnost je rychlík a MHD z Rychnova, čímž se vyhnete zcela IDOLu.


takže neplatí, co jste napsal, cituji: Kdo chce, může využít ale kdo chce, může využít, ale musí mít...jinak bude s láskou vzpomínat, jak bylo líp za státního ČSAD a ČSD (to je nadsázka, že bylo lépe za státního ČSAD a ČSD). Nicméně podstatné je, že systém není otevřen všem uživatelům bez "komplikací"
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6794
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 18:57:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Čekáním vyženeme těch pár lidí jedoucích skrz"

Těžko. Tím busem totiž skrz už jedou fakt jen ti co jinak nemůžou. Dtto pobyt v Jilemnici - pro "dálkovku" typu Jablonec - Brno bude daleko zásadnější jestli bude vazba v Pacce nebo těsná v Perníkově. Z pohledu dálkovky je to marginalita, zejména o víkendu kdy se až tolik nespěchá. Ostatně kdo spěchá (jakožto prioritní a jediný argument pro rozhodování čím jet) tak VHD nejezdí.

Pokud by došlo k nějakému rozvazu v Jičíně pozdějším příjezdem od Prahy (v Boleslavi to problém nebude neb jde jet něčím dřív v případě potřeby přestupu a v Sobotce taky ne protože těžko něco někam jinam pojede, možná vlak do Mladějova a ten je zas stíhatelný něčím v Boleslavi) - napadá mně jedině něco směr N.Paka a Vrchlabí od Poděbrad nač by přestupoval "Boleslavák" - tak by šlo v tom Jičíně obnovit přechcávku. V Lomnici už nějaký přestupy asi moc atrakticní nebudou, pokud vůbec nějaký (Semily?). V Jilemnici by navíc moh bejt přípoj od vlaku i Pražákem na ty Mísečky... Což opět vede k zastávce u Normy jako přestupnímu bodu bus-vlak hrana-hrana...

A když šly vymámit evropský love na cyklostezku po který se nesmí a nedá jet na kole (Jizerka - most) tak že by nešly použít i na něco smysluplnýho?
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 19:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic 500 - Souhlas

Otto pospíšil 474: A proto si obce na všechny podstatné časy "vybojovaly" bus.
No ono jak kde, vzpomeňte si jak bojovaly v roce 2006 o spěšné vlaky mezi sebou Skřivany, Smidary a Ohnišťany, a o osobní vlaky Luková a Zachrašťany na 040....

ad 042: Reálně ji bohužel novými zastávkami zatraktivníme těžko, předpisy jsou předpisy, a ani na vybudování autobusové zastávky nestačí kůl s jízdním řádem... Investice do přejezdů by trochu pomohla, ono těch míst kde se jede pomalu kvůli silnici (často spíš zpevněné cestě) přibývá, a někde mě to přijde i trochu přehnané např. v Poniklé (při jízdě směr Rokytnice) přechod k lávce přes Jizeru, na kterou auta nesmí. ...,ale starý známý fakt je, že větší pravděpodobnost investic je tam, kde je jistota dlouhodobého objednávání dopravy.

Ještě jedna moje teorie - až se po rekonstrukci trati Liberec - Tanvald zde podaří zavést půlhodinový takt (který je tuším i v objednávce Lbc kraje, někde jsem to kdysi četl, teď jsem našel jen toto https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2418168 ) kde se na to vezmou vlkm ? nebo snad kraj doobjedná vlaky ze svého nad rámec příspěvku z memoranda ?
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 19:14:06    Odkaz na tento příspěvek  

Tím busem totiž skrz už jedou fakt jen ti co jinak nemůžou.

to je velmi hodnotné dogma. asi přijde zarámovat. pro zajímavost nejčastější argument politiků, proč nedávat prachy na VHD.

třeba od jednoho politika jsem slýchával, když jel domů "z práce", že když stojí v Sadové u přejezdu, tak v tom vlaku nikdy nevidí více jak 2 lidi. Id jiného zase, že když je doma na zahradě (Studnice), tak nikdy v tom vlaku není více jak 5 lidí. Tohle tady je od Vás číst každou chvíli, co se týče busů a byť třeba někdy máte ty lidi skutečně dobře sečtené a úmyslně jste ty počty nepodseknul, tak z výše uvedených důvodů mám na ně poněkud alergii
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6796
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 19:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já jen že když jsem tím několikrát jel tak mimo pátku byl tranzit skrz Jilemnici do 5 ks. Což má tak poslední šukafon v 9 večer... Tudíž nepředpokládám že by to bylo nějak moc atraktivní a lákavý spojení. O něčem svědčí i to, že u této linky umřely už všechny zrychlené posily (jak páteční SM tak sone Stč). A to že před Vánocema dojelo ráno do Jablonečku v sobotu busem od Prahy lidí 6 nesvědčí o extra tranzitu ani v tuto dobu... Sory, ale to je na tý 042 tranzitu násobně víc.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8806
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 21:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kokos, Otto Pospíšil:
A tušíte vůbec, kolik takový přejezd stojí. Pokud ne, tak vězte, že bez závor cca 6 mega, se závorama 9.
Záleží na lokalitě a konkrétním řešení, ale plus minus bych souhlasil.

Otto Pospíšil:
čekám, že místní nadšenci řeknou, že v Hornbachu koupí levně žárovku i zvoneček. Závoru si uříznou sami a namalujou jí na červeno-bílo a vše bude stát desetinu.
A ještě jsi zapomněl připočíst několik spěšných poslů rozestoupených podél trati, kteří budou "zvoníkovi" hlásit, kdy má začít zvonit.

tak se pokuste udělat analýzu, kolik je třeba vložit peněz do infrastruktury, kolik to bude stát a kolik to přinese nových cestujících
Přesně tak. Všem nadšencům tratě 042 (i jiných) vřele doporučuji.
Bez čísel se to mele celkem pohodlně a bez potíží (podobně jako jiní melou bez uzardění o zaručeně nízkých/vysokých počtech cestujících).

Nechic:
Na tu celorepublikovou přejezdovou akci taky přispívá Unie, jen se SŽDC asi zdálo, že na trati moc garance provozu není.
Tak ono nezáleží jen na garanci provozu (byť to samozřejmě také - k čemu jsou ale takové garance viz třeba trať 261), ale také na potenciálním využití těch spojů cestujícími. A jsem si jistý, že přímý autobus (ať už z Martinic nebo Jilemnice) do Rokytnice nebo Harrachova bude v tomto směru vždy lepší jak přestup.

To by mě taky zajímalo, zastávku v Jablonečku chtějí co pamatuju a pochybuju, že by neměli nikdy nějakého starostu, co se o to nepokusil.
Otázka, zda některý ze starostů vyvinul někdy více činnosti než jen že natáhl ruku a rozhlašoval: "Chci zastávku."

Petr Vlček:
kdyby v tomto regionu někdy vzniknul použitelnej IDS se schopným koordinátorem aspoň v podobě Ropidu před 10 lety tak i zpřípojování autobusů...
Byť mám k IDS v Libereckém kraji hodně výhrad, tak (ne)zapojení 042 do přípojových vazeb na autobusy bych mu nezazlíval, resp. nci bych si od toho nesliboval. Její smysl je jen pro dálkové cestující a to ještě v omezené míře.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 22:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

až se po rekonstrukci trati Liberec - Tanvald zde podaří zavést půlhodinový takt ... kde se na to vezmou vlkm ? nebo snad kraj doobjedná vlaky ze svého nad rámec příspěvku z memoranda ?
Počet vlaků zůstane stejný, ale pojedou rozložené více podle reálné poptávky, tj. po 60ti minutách v sedle a po 30ti minutách v přepravních špičkách.

A ještě jsi zapomněl připočíst několik spěšných poslů rozestoupených podél trati, kteří budou "zvoníkovi" hlásit, kdy má začít zvonit.
Odboroví předáci teď chrochtají blahem... Mě by to nenapadlo, ale ty jsi vymyslel desítky pracovních pozic!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6804
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 22:45:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já bych zazlíval. Protože pokud někde léta letoucí byla tradice "pojedem busem do Jablonečku/Rokytnice a vlakem do Jilemnice" tak asi tím rozjebáním vazeb nějaký lidi nutně ubudou. A jestli v 11.40 se v Jablonečku ocitne souběžně jedoucí a končící šukafon s busem co jede z Jilemnice přímo do Rokytnice a oboje je +/- stejně obsazené tak to s tou atraktivitou busů asi tak úplně pravda není.

Mch v zimě jsem víckrát zahlídnul jednotlivce, kterak přišli na to, že k vlaku co jede 12,15 a k němuž žádnej bus preventivně zezhora nejede (co pamatuju od půlky šedesátejch tak jezdil a měl jako jeden z mála i přípoj přes Mejto do Tanvaldu a Jablonce...) se dá dojet i skibusem ke Kroupom a pěšky Blanskem. Tak mi tu netvrďte že lidi na přípoj nepojedou a tudíž přípoje nejsou potřeba.

Systém je ale svým způsobem dokonalej - k ostatním vlakům jede zezhora bus XX.40 aby za 20 minut po něm jel další bus jen ke Kroupom a na Harrachov a se závlekem tamtéž na Tanvald. Oba jezděj obsazený nevalně...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6810
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 28. května 2013 - 08:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ti co tvrdíte jak jsou zejména dálkový busy úžasný a lidi je vyhledávaj - mrkněte se tady na k-repu do autobusový diskuse Dopravci a linky. Je to skoro děs kolik linek končí nebo významně omezuje provoz. Nejspíš asi ne proto že by nepobíraly a byl to zlatej důl...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8575
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 28. května 2013 - 08:56:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Není divu, že dálkové busy končí. I u autobusů platí, že čím má větší proběh, tím je jeho provoz levnější. A u těchto linek je často atraktivní pouze návoz do hor na začátku a odvoz z hor na konci víkendu. A tady by bylo potřeba, aby ten autobus jezdil, takže dle vzdálenosti se vrátit znovu do Prahy a ještě jednou dokola. Obávám se, že odvoz z hor se bude muset čím dál tím víc řešit dotovaně regionálními linkami k linkám páteřním, ať vlakovým, nebo autobusovým typu Praha-Liberec, které jezdí často bez ohledu na den.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6811
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 28. května 2013 - 09:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak zrovna to co jezdily Střední Čechy byly vesměs busy co v kladiva hoblujou PID nebo jiné linky "dole". Dokonce to občas nahoru přijelo i s číslem nějaký tý 3xx nebo 4xx na displeji...
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 975
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 29. května 2013 - 11:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil & 042:JE TO MARNÝ, JE TO MARNÝ, JE TO MARNÝ!!! Zase chcete konkrétní příklady vlak plus bus? Dával jsem to sem MILIONKRÁT a ani jedinkrát jste ty konkrétní možnosti nekomentoval. Busy Mísečky/Benecko, co papírově končí v Jilemnici, AN a pak pokračují do garáží a projedou pod železniční stanicí, busy, co ujedou o 2 minuty. ATD ATD ATD.. Tady to změnit jde za 0, 00000000000000000000000000000Kč. Stačí chtít. Kdo CHCE, hledá způsoby. Kdo NECHCE, hledá důvody. Na které jste straně? Proč máte takový blok za NAPROSTO stejné peníze poskytnout cestující veřejnosti MÉNĚ kvalitní služby? Já Vás chápu, nemůžete si vyskakovat, abyste neměl průser, protože tohle všechno je propojení gigantu BUS LINE a krajské a místní samosprávy..
O návaznosti vlak-bus Mísečky/Benecko tu mluvíme již mnoho let a neudělal se jeden jediný krok pro zlepšení situace..

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Nexus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 9-2006

Odesláno Středa, 29. května 2013 - 12:55:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na chvilku přeruším konstruktéry jízdních řádů a přidám obrázky ze stavby - Nový Bydžov

-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.158.137
Odesláno Středa, 29. května 2013 - 19:12:04    Odkaz na tento příspěvek  

Je to skoro děs kolik linek končí nebo významně omezuje provoz. Nejspíš asi ne proto že by nepobíraly a byl to zlatej důl...

no a kolik to je % z celkového objemu km na všech dálk linkách? Nebude to tak nějak podobně, jako u těch R?
Musíte vzít v potaz, že to většinou jezdí na své triko, na rozdíl od ČD, a tak když to má třeba 15 Kč (což není prázdný) tak to holt jezdit nebudou vůbec (natož v taktu a systémově od rána do večera sedm dní v týdnu)
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 30. května 2013 - 03:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Mn 83450/1 bude ve složení 742+Daak+2x Es+1x Eas!
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 4-2010

Odesláno Pátek, 31. května 2013 - 14:06:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera zase jedna mimořádnost na 040, na 1802 jela 810 545 s cca +20.



Jinak stavba v NB pokračuje, zemina pod pravou částí silnice (dále od kolejí) už je odbagrována v celé délce až před nádražní budovu.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 31. května 2013 - 15:27:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_1463Úpa:
Dával jsem to sem MILIONKRÁT a ani jedinkrát jste ty konkrétní možnosti nekomentoval. Busy Mísečky/Benecko
Ale komentoval - viz č. příspěvků 475 a 478.

V pracovní dny jsou spoje vázané na potřeby obcí (leckdy historicky), o víkendu není v podstatě co navazovat, když na Mísečky a Zlaťák se jezdí komerčně...
A že by to nestálo nic? Vyhnat těch pár cestujících kvůli pseudopotřebě vytvořit vazby na vlak peníze stojí... Menší tržby = vyšší dotace!
Z konkrétních spojů si umím představit, že by mohlo být bezkonfliktní posunutí spoje 670947/8... Ostatní je na změnu koncepce.
Honza215
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3489
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 08:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dnešní předpověď pro fotografy:

Na Os 5504/5509 jede z důvodu přepravy značného množství cyklistů mimořádně 714.205 + 015+015+010

http://www.regionovy.cz - Stránky o motorových jednotkách 814
Budil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 09:48:24    Odkaz na tento příspěvek  

OOtto Pospíšil: A co spoj 2? Ten prodloužit nelze?
Sato
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 329
Registrován: 1-2010

Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 10:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do JC od Libuně právě dorazila "podbíječka"+"ubytovací vůz"
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6841
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 12:26:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Vyhnat těch pár cestujících kvůli pseudopotřebě vytvořit vazby na vlak"

No tak to pak bude IDS jako řemen když přípoj na vlak je pseudopotřeba. Zejména o víkendu.
Sato
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 1-2010

Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 12:38:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Chčije a chčije" jak praví klasik, tak alespoň jedna dokumentační z JC.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 12:43:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak to pak bude IDS jako řemen když přípoj na vlak je pseudopotřeba. Zejména o víkendu.
Není vlak jako vlak... A zrovna trať 042 žádná páteř není. Přípoje do Vítkovic a na Benecko je v první řadě třeba hledat ze Semil a od Prahy (pokud zrovna bus nejede přímo)...

A co spoj 2? Ten prodloužit nelze?
Nejsem technolog téhle oblasti, takže nevím. Ale mohu to zjistit. Faktem ale je, že tento případ neřeší spojení vnitrozemí na Mísečky, ale řešil by dojížďku Vítkovic do... no kam? (když do práce za Jilemnici nikdo nejezdí, možná s výjimkou Semil a Vrchlabí, které tato vazba neřeší)
Otázka tedy zní: Komu tím prospějete krom toho, že to bude hezky vypadat na papíře?
vales8881
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 2-2013
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 13:19:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 13:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto: Je třeba znovu zopáknout, že trať 042 má význam především pro dálkové cestující, z Hradce, Trutnova, ale i Prahy. Dejme si do idosu v pracovní den spojení Jilemnice-Praha. A hle, poslední přímý bus v 15.47. Mimochodem také nejlevnější. Pak už cosi s půlhodinou čekání na mrazu ve Studenci nebo oklikou přes Vrchláb s KADem, kterej je drahej jak prase.(jilemnice-praha černý most 150 kč bez zavazadla). Vlakem lze jet za 110 +12 i se zavazadlem, a to každé dvě hodiny od pěti ráno do sedmi večer..pracovní dny, soboty, neděle. Na Jilemnicku hraje proto trať 042 zejména ve dnech pracovního klidu roli páteřního spojení se světem. Je to až s podivem, ale i lidé z takové prdele a naprostého zájmového okraje Libereckého kraje potřebují jezdit do Prahy. Znám i člověka (nikoliv sebe), co to vlakem jezdí denně.Jestliže to nebude stát majland, o čemž jsem přesvědčen, že nebude, tak nevidím důvod proč stále vymýšlet, proč za velmi podobné peníze vlaky a busy provázat..A nejsou to jen smrtelníci, kdo to ocení, ale i turisté.
A opět otázka na pana Pospíšila: Myslíte, že by bylo možné zařídit, aby v zastávce Vítkovice, SEBA, stavěly přímé autobusy Mísečky-Prahy (tedy v sobotu a v neděli), alespoň na znamení? Co by bylo nutné k tomuto kroku podniknout a zda se obrátit na Vás či na BusLine. díky moc!

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6846
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 13:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Přípoje do Vítkovic a na Benecko je v první řadě třeba hledat ze Semil a od Prahy (pokud zrovna bus nejede přímo)..."

Jest známo že na Benecko nejede přímo už nic delší čas. Na Mísečky pak jeden bus večer. Od Semil do Jilemnice pak o víkendu kulový hovno (nějaký 2 páry spojů na Špind z čehož jeden v poledne a druhej k večeru).

Tudíž naprosto logicky - jedinej způsob jak se rozumně dostat o víkendu od Prahy a to zejména ráno (a na rozdíl i od přímýho busu tak lidi činěj) je vlak 040/042. Ostatně o víkendu i z těch Semil... Tudíž nevím nač jinýho by ty busy do hor měly vázat.

Pokud to ovšem nemá bejt idiocie jaká byla celý 3 měsíce na víkendovejch busech Semily - Rokytnice než byly tyto zrušeny pro nečekaný nezájem neb Semily frekvenci o víkendu jaksi nevygenerujou a na rychlíky to vesměs nevázalo (natož na ten zajímavej směr na Paku a ne na Liberec...). Když tedy pominu že v Semilech je ta vazba vlak-bus všelijaká díky překrásnýmu přístupu metrem a nutnosti vědět kudy.
Budil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 14:12:31    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Že by ten spoj 2 prodloužený k nádraží, skutečně nic neřešil, když ten vlak jede přímo do až do Staré Paky a Trutnova(v Martinicích se dělí)? A tím spojem by určitě jeli k vlaku i lidi od Rokytničáku a dalších spojů, které končí v Jilemnici na AN. Ale chápu, že Trutnov a dál ze Staré Paky už to už není Trautenberkovo(rozuměj IDOL), takže "co bychom se snažili, tam už je Krakonošovo(rozuměj IREDO)"... Skutečně by tím nikdo njezdil? Nebo je to jen rozhodnutí od stolu v LBC, bez řádného průzkumu situace v Jilemnici?