K-report
 

Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 23. 05. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší » Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 23. 05. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3659
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 20. května 2013 - 19:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Neříkám, že myšlenka přestupy v HK je zcela uživatelsky příznivá, to určitě nikoli, přesto je to však významně menší problém, než přestupy v Jaroměři. Je potřeba posoudit, zda je větší přínos přímo přes Hradec na Prahu vs. přímo přes Hradec na Pardubice + přímo Náchod přímo přes Starkoč. Zajímavé by bylo zhodnotit, který proud potenciálně přestupujících je větší (a tipuju, že ten součet vyjde víc). Zamozřejmě ještě tu máme velmi hypotetické, nicméně ne úplně něreálné řešení v podobě dvousložkového vlaku Praha - HK - Starkoč a dělit (byť vzhledem k potřebě přepravní kapacity ve špičce kolem Prahy to nepovažuji za vhodné). Ale furt si tak nějak podvědomě myslím, že by možná mohlo být výhledově přínosné jezdit skrz HK spíše vlaky od Pardubic, než vlaky od Prahy.

Negrelli: Samozřejmě přínos toho Dvora (vlečka) by bylo nutné řádně zhodnotit. Jestli to má vůbec smysl. K těm posunům taktů - nevím zda je úplně ideální v HK zase ten uzel rozevírat. Přestup 25 minut nikoho neosloví. Výsledek? HK do Prahy přes Pardubice znamená neefektivitu (rychlé spojení tudy sem přitáhne nejen sever kraje, ale i vlastní HK). Musíte tahat někde z Ostravy vozy pro Hradečáky, kteří jimi pojedou do Prahy. Přímá relace přes Chlumec padne, prostě se neuživí (možná až na nějaký ojedinělý špičkový výkřik) a zůstane z ní spěšňák Poděbrady - Praha, který význam má. Výsledkem bude, že jihozápadní část Královéhradeckého kraje (Chlumec a Nový Bydžov) ztratí rychlé spojení do Prahy. A protože z Chlumce už dneska začíná být nemalá i denní dojížďka za prací do Prahy (ale zdaleka ne tak velká, aby ospravedlnila speciální relaci, bez relace HK a přechody - Praha), asi by to nebylo úplně ideální.

Peoza: No tak 814 beru jako nepříliš povedený výkřik, který svůj úkol splnil (byť velmi mizerně), ale na toto by skutečně už neměl. Jestli je to iluze nebo ne záleží na občanech kraje a politicích, které si zvolí. Jestli do něčeho takového budou či nebudou ochotni investovat. Ty Regionovy (ale i Edity) už zas tak dlouho stejně nevydrží. Možná část z těch motoráků mohli mít z ROPů místo zde nepříliš využitelných Panterů, které stejně pomalu víc kilometrů najezdí v sousedním kraji.... Ale zas ta Regína má pro spojování/dělení určité vhodné vlastnosti. Když to srovnám v tomto směru se 471 - zlatá 814!

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3660
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 20. května 2013 - 19:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kokos: Tak se holt u Blešna kus zdvojkolejní.

A co se týká ekonomiky. Ta bude zásadní. MD je v poměrně velkém průšvihu s financemi. U ČD už mají celkem slušný dluh, který stále roste. Červencová mikroredukce to rozhodně nespasí. A dříve či později se budou řešit další škrty. A relace v klasikách se žravým brejlákem a nevelkými tržbami (= především Rakovník a Trauč) se velmi rychle můžou dostat na index. A lepší edita s přestupem než nic. Taky je třeba si uvědomit, že kdyby se pro R Praha - HK podařilo postavit soupravy s řídícími vozy (třeba na úkor relace Kolín - Ústí nad Labem, kde se flákají zbytečně tři syslové s obraty na jednom konci 35 min. a na druhém hodinu a půl), pak pro tuto relaci postačují 4 peršingy + 4 soupravy + 4 syselové. Samozřejmě by bylo nutno prokoumat špičkové posily, což by nejspíš vynutilo prodloužení obratu v Praze a generovalo by to nutnost páté soupravy, ale třeba by to někdo vykoumal lépe. Dnes jistě všichni víte, že mašin je nutných šest mašin a šest souprav. Naopak relace HK - Trauč by se dala bez problémů odjezdit s dvěma náležitostmi (zase s řidičákem), dnes jsou zapotřebí tři. Vyšlo by to líp i kdyby se měly páteční/nedělní špičky řešit nějakým nestandardním posilováním (třeba na vybraném vlaku klasika). Suma sumárum, aktuální finanční situace v oblasti veřejné dopravy může hrát v blízké budoucnosti důležitou roli v otázce linky Praha - HK - Trutnov.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
blm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.20
Odesláno Pondělí, 20. května 2013 - 20:06:09    Odkaz na tento příspěvek  

Pro dálkovku by byla značná úspora taky propojení linek skrz Prahu. Úspory souprav... umývat to lze i na druhém konci.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 20. května 2013 - 21:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono teda co si budeme povídat, ona celá trať Martinice - Rokytnice by se možná dala velmi úspěšně nahradit autobusem

exemplárně upalovat tady nikoho nebudu se zbytkem příspěvku 3658 a 3657 vesměs souhlasím ,ale tohle je nedomyšlené - ono se tu už řešilo jak se bude 042 hodit až se utrhne silnice kolem Jizery (Horní Sytová - Poniklá), zatím se naštěstí vždy utrhla jen polovina a byl tam jen semafor... A dalším argumentem (který je aktuální pořád, nejen až se utrhne silnice) je přeprava kol a lyží.


Tak on vtip toho úbytku lidí v busech je právě v tom, že se zavedla přehledná doprava po kolejích, vesměs srovnatelně rychlá A S MINIMEM PŘESTUPŮ.

Je to trefné a dobře viditelné na tratích kde jezdily vlaky kolem roku 2003 tak všelijak a dnes v taktech (032, 040, 041....)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6735
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 20. května 2013 - 21:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Neříkám, že myšlenka přestupy v HK je zcela uživatelsky příznivá, to určitě nikoli, přesto je to však významně menší problém, než přestupy v Jaroměři"

Tak s touto píčovinou jsem ani ve snu neuvažoval...

Jinak tipuju že ty proudy jsou dost proměnlivý během tejdne - jiný to typově bude v kladiva a dost jiný o víkendu.

Praha - Hk moc na klasu s řidičákem není a to právě kvůli posilám. Vynikne to zejména poté co by byla utnuta v HK a "nedejbože" by byl funkční PIDOSID od Podlebrad na Prahu... Protože pak z HK zbude příměsto do CnC a z CnC do Poděbrad frekvence z CnC a 040... To už by spíš bylo právě na nějaký jednotky. A pak by to přímo řvalo po tom aby to bylo v dieselech celý a pokračovalo dělením a štěpením v HK, Starkoči etc.

Faktem je že jak de ekonomika setrvale do a love postupně nejsou a nebudou na nic tak spíš dojde k zániku systému jako takového.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 07:55:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

blm: Jak se to vezme. Ono když ráno přijede z HK 9 vozů a na protější stranu do Klatov v tutéž dobu stačí čtyři, tak táhnout to prázdné železo nejméně do Plzně není zas takové terno. Dtto pak nastává v opačném směru a dtto nastává odpoledne, dtto nastává ve víkendové špičce. Nadto vzhledem k tomu, jak se staví GVD nikoli na uzel v Praze, ale na uzly v regionálních sídlech (Plzeň, Hradec, Tábor, Havl.Brod atd.) - a je to tak správně! - tak ne vždy k sobě ty realce v Praze tak přesně pasují.
A tak nám tady třeba MD plánuje určité propojení Klatov a Hradce Králové (viz výběrka), leč je to plánováno tak, že se otočí jízdní řád Praha - Hradec o 30 min. MD si od toho slibuje i to, že se otočí o 30 min. i relace Pardubice - Liberec, kde se díky tomu ušetří vozidlo a zlevní se to (protože na této relaci hrozí echt finanční průšvih, neboť nyní ji ČD ještě dojíždějí podle soutěžní smlouvy za nadumpovaných 50 Kč/vlkm, smlouva bude končit a asi už se nenajde žádný zájemce za tuto směšnou cenu ... a těžko se bude teď politikům vysvětlovat, že soutěžící dopravci chtějí nejméně třikrát víc za stejný rozsah...). Díky tomu by se o 30 min. točily i relace Ústí - Liberec, Praha - Tanvald a Kolín - Rumburk. Netřeba dodávat, že na nový model nevycházejí nijak vhodně místa křižování, někde to dokonce nevychází bez infrastrukturních úprav vůbec.
A netřeba dodávat, že by to znamenalo v celém kraji od Děčína někam po Letohrad otočit veškerou regionálku o 30 min. Možná si vzpomenou pamětníci tohoto DF, kterak se při vzniku současného taktu rozčiloval jeden nejmenovaný diskutér, kterak mu nový takt zcela rozbil spojení Železný Brod - Lázně Bělohrad a on musel přejít na auto. Neboli: Změna taktu o 30 min. přinese jedině ten důsledek, že utečou Ti, kterým to nyní vyhovuje ... a Ti co jsou v autech už z minula, Ti si ani nevšimnou že se jim to zas změnilo třeba do příznivých poloh. Bonusem za to bude průjezd z HK do Klatov spojený s tím, že vlak přijede do Plzně těsně po skupině, ale zas bude rychlý přípoj z Klatov do Plattlingu, kde to dnes o 30 min. nevychází. Zkrátka není to tak jednoduché, spojovat ramena.

54_čsd: Jak je teda domyšlené řešení, když se úplně stejně utrhne silnice třeba mezi Vrchlabím a Špindlem? Tam by to bylo dokonce ještě horší, protože Špindl by byl odříznut od světa (nepočítám-li využití nějakých pro auta dnes zakázaných tras různé (ne)kvality). Přesto tam ještě nikdo parelalní železniční trať nepostavil. Jak je to možné, jak to že desítky let trpí společnost takový šlendrián???

Argumetovat pro vlak přepravou kol a lyží je směšné. Jak přijedou do lyžařských středisek Ti, kdož náhodou nejedou autem? Skibusem. Není to náhodou autobus? Tak proč jsou Ti porovozovatelé skiareálů tak blbí, že si najímají autobusy jako skibusy, když autobus přece neumí vozit lyže? A proč tím ti lyžaři jezdí? Naopak, autobus z Jilemnice do Rokytnice by měl pro lyžaře tu neskutečnou výhodu, že by je přivezl prakticky přímo k lanovce. Což vlak jaksi zvládá jedině za podmínky asi 8 km dlouhé tůry s lyžemi na ramenou. A co se týká přepravy kol? Proč cyklisté tak nadšeně jezdí autobusem na Špindlerovku, na Smědavu, na Kozákov, na Kvildu, na Šerlich....? Jasně, ti cyklisté jsou úplně blbí. Oni tam jedou autobusem, který přece neumí ty kola vozit, místo toho aby se na Špindlerovku, Smědavu, Kozákov, Kvildu, Šerlich .... vydali vlakem, o kterém přece všichni víme, že ta kola (narozdíl od toho neschopného autobusu) vozit umí. Takže tyhle argumenty prosím příště zkoušet na někoho jiného.

Vtip úbytku lidí v busech a nárůstu ve vlacích je především v tom, že se zrušily souběžné linky a zavedly návazné linky. Ano, plus vlaky začaly jezdit pravidelně a často. Nicméně poslední signály z Královéhradeckého kraje naznačují, že není tak úplně vyloučen návrat ke kořenům.

Petr vlček: A proč by nemohla být klasa s řidičákem a posily? V čem je problém. Tak ráno pojedu do Prahy v soupravě 9xx + 8 vz + lok., ve Vršovicích z toho 4 vz mašina vodšíbuje na vedlejší kolej a odpoledne si je zase dobere. Stejně jako to dělá teď. Jen to bude stát mašinu navíc. Pak je tu ještě varianta jet soupravou 9xx + 4 vz (souprava A) + 9xx + 4 vz (souprava B) + lok., soupravu A nechám v Praze, záloha ji někam uklidí a odpoledne si na ni zas najedu. Podobně by to fungovalo v HK. Za těch 20 obratových minut by ze zadní části záloha zvládla posilovou soupravu A určitě sundat.
Pokud bude PIDoSID do Poděbrad, pak samozřejmě pokud má být funkční, pak by samozřejmě hradecké rychlíky musely být součástí systému. A pokud by měl být opravdu funkční, pak by vznikly v druhé půlhodině ve špičce posilové Sp Poděbrady - Praha (které tady v regionu chybí jak sůl a spousta lidí díky intervalu 60 min. jezdí do Prahy autem), takže ono by bylo vše pak úplně jinak. Jako mít tady spěšné vlaky po půl hodině a k tomu ještě východočeský rychlík pro HK a Chlumec, to jaksi na trať nenacpeme. Čili výsledkem musí být v tomto případě spolupráce dálkové a regionální dopravy (ono co si budeme povídat, Pha - HK žádná dálková doprava není, to je jen rychlá (mezi)regionálka placená státem, nic víc).

K poslednímu odstavci jen povzdech, že nejste daleko od reality. Opravdu problém začíná být daleko větší než v krizových letech 1997 - 1998. Vzpomínáte?

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
mirek55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.227
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 08:28:33    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Prosím přijměte moji omluvu za reakci na číslo příspěvku: 3655. Špatně jsem pochopil o půl noci text. Ještě jednou sory.
Jindřich Rosa a ostatní dík za upozornění.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3662
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 08:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mirek55: OK, v pohodě. A teď se pokuste prokousat těmi litaniemi (problematika není tak snadná, aby to šlo na pár řádcích) o tom, proč by to mělo být jinak, než navrhujete

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Wartg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 5-2006

Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 09:04:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak bixy z Ostroměře již zmizely.

Jinak co se bude dít v Ostroměři, dnes obhlíželo pár chlapů zastřešení nástupiště, jeden měl v ruce zřejmě projekt, že by jeho "rekonstrukce"?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6737
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 09:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"A co se týká přepravy kol? Proč cyklisté tak nadšeně jezdí autobusem na Špindlerovku, na Smědavu, na Kozákov, na Kvildu, na Šerlich....? Jasně, ti cyklisté jsou úplně blbí. Oni tam jedou autobusem, který přece neumí ty kola vozit, místo toho aby se na Špindlerovku, Smědavu, Kozákov, Kvildu, Šerlich .... vydali vlakem, o kterém přece všichni víme, že ta kola (narozdíl od toho neschopného autobusu) vozit umí. Takže tyhle argumenty prosím příště zkoušet na někoho jiného."

To je sice krásný ale to jsou vysloveně turistický linky jedoucí obvykle 1x max 2x denně, určený pro "líný" co si chtěj sjet kopec. A to jen ve vybraném období typu prázdniny + nějaký víkendy jaro/podzim. Neboli dumám jak byste dovez to kolo na Smědavu třeba dnes po obědě. Resp. jak byste třeba dojel s kolem do Krkonoš z Kolína ve čtvrtek v podvečer? To kouzlo je v tom, že kolo odveze (zatím víceméně...) každej vlak. Ba zkušenost praví že řešení se najde v při různejch mimořádnostech. Bus z Jilemnice znamená prostej fakt, že z Prahy do Rokytnice chcete-li kolo na něm a) musíte odněkud odkud to od vlaku jde dojet (což prakticky skoro vylučuje 040 neb je daleko, podle Jizery to je v tom provozu za trest a drápat se přes Rezek taky není ono) nebo z Kořenova. Nebo b) to v Praze naložit na střechu a odvézt autem s tím, že ubude cestující i tomu hradeckýmu R a Sp na 040. To asi tak z hlediska praktickejch zkušeností.

Na Smědavě a okolí jsem byl na kole mockrát a vždy jsem tam dojel "někudy odspodu". Zatímco kdyby nejezdil vlak do Černous tak bych asi nikdy nesjížděl via Jindřichovice a ke Smědé.

Protočení o půl hodiny bude geniální tah na zrušení půlky spojů pro nevyužití, neb se podaří rozbít téměř všechny vazby.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 09:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad -aa-:MD si od toho slibuje i to, že se otočí o 30 min. i relace Pardubice - Liberec, kde se díky tomu ušetří vozidlo a zlevní se to...
Jen to ale musíme doplnit o to za bé: "Ušetřená" souprava na rameni Pardubice - Liberec zapadne akorát do relace Rumburk - Kolín (- Trutnov), protože tam jsou "krátké" obraty nyní, ale s případným protočením o 30 minut zmizí. Ale o tom už se MD nikde nějak nezmiňuje...

Btw: Pokud si MD myslí, že přesvědčí například automobilku v Boleslavi, aby posunula začátky směn o půl hodiny proto, aby při pootočení rychlíků o 30 minut mohla o 30 minut být pootočena i regionální doprava, tak to je hodně naivní myšlenka.

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6738
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 10:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad 042: ta trať by mohla sloužit velmi dobře, jen by se jaksi muselo chtít s ní něco málo udělat (a ne se ohánět normou že zastávka musí bejt na osmivozou klasu...). Při současném konceptu (ne pojebu s protáčením...) by mohly být krásně udělaný zastávky "Martinice Dolní" někde u hřiště, "Lijemnice Norma" u přejezdu v Hrabačově (případně "Lázně" u podjezdu), "Poniklá Přívlaka" u lávky v oblouku proti ex tralcovně, "Maříkov" aby těch několik lidí do Dušnice nemuselo chodit tunelem z Hradska a Jabloneček náměstí u přejezdu jako součást bustermitálu. Kdyby se pak v každým směru přihodil pobyt ca. 8 minut v Lijemnici, vznik by "ostrý" obrat v Jablonečku umožňující rozumné napojení busy od Rokytnice/Harrachova. Ten pobyt v Lijemnici by až tak nevadil neb v kladiva tam stejně je velká výměna a sone se z toho nikdo neposere

Jenže to by se muselo chtít něco s tím udělat jinýho než hledat cesty proč to zlikvidovat.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 10:17:24    Odkaz na tento příspěvek  

Peva: "Ušetřená" souprava na rameni Pardubice - Liberec zapadne akorát do relace Rumburk - Kolín

Nene, tam budou pořád stačit čtyři soupravy.
kříže nyní: Martinice, Ostroměř, Kanín
kříže po protočení: Trutnov (nebo Pilníkov?), Stará Paka, Chlumec
mirek55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.227
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 10:49:09    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Dovolte mi reagovat na váš příspěvek č. 8787. Vím, že stávající Sp bývají dost plné stejně jako jejich předchůdce Os s přestupem v Jaroměři mimo dřívějšího přímého Sp v Jaroměří projíždějícího (nezastavujícího) převážně po čtvrté dopravní koleji. Vím, že hlavní přepravní tok (vynechám-li autobusy) především v pátek odpoledne, sobotu neděli a pondělí ráno je v relaci Trutnov - H.K. - Praha. Myšlenka spojení Trutnova s Prahou v hodinovém taktu vložením Sp na Pardubice následně odebrala částečně frekvenci z původní relace. Dnes tyto spoje slušně konkurují autobusům co do časů 3hodiny +- 10 minut. Takt byl ale nabourán ukončením poloviny Sp v Hk.
Druhý hlavní přepravní tok do Krkonoš je pomocí trutnovských R z Prahy do Chlumce s přestupem na Sp směr Trutnov do oblastí Rokytnice s přestupem v Martinících, Vrchlabí s přestupem v Kunčicích a dokonce i do Hostinného.
Z Hostinného nebo Pilníkova do Hradce se vyplatí mimo pracovní den jet sic o cca 10 Kč dráž přes Starou Paku za +- 10 minut dvě hodiny, než čekat v Trutnově na přípoj 54 minut. Jak k tomu ale přijdou cestující, kteří chtějí jet vlakem z Pilníkova, Hostinného, případně Vrchlabí do Svatoňovic, Kostelce, nebo do Nového Města nad Metují, či Náchoda. Ti si musejí v Trutnově odčekat navíc těch 54 minut při dvouhodinovém taktu. Pro Klášterskou Lhotu a Prosečné v taktu čtyřhodinovém. A není těch cestujících málo. Stačí se pozeptat zaměstnanců v Trutnově na nádraží, nebo vlakvedoucích. Jinak pouhým posunutím již dříve popsaných Sp vlaků v relaci Trutnov-Jaroměř-(H.K.-Pardubice) by byl problém vyřešen. Pokud chcete přesná čísla, těmi bohužel sloužit nemohu, ale čas by ukázal.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6739
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 10:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty soupravy se ale netočej "zpátky" leč pokračují z Kolína z/do Rumovýho hradu. A tohle vám taky vyjde?
Vojtěch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2012
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 11:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ráno v 9:30 vyrazil první vlak s černým uhlím z Královce do Trutnova středu. Do Královce to přitáhly polský mrchy a tam si to vzalo dvojče 742 ČDC. Bohužel foto nemám.
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 13:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak vidíte,že jsem mluvil pravdu,docela by mě to zajímalo tyto přepravy.
V HK už cca týden postávají 2 soupravy po 14 vozech pro Náchodskou teplárnu.Vozy v Sadové 0.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 14:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je teda domyšlené řešení, když se úplně stejně utrhne silnice třeba mezi Vrchlabím a Špindlem? Tam by to bylo dokonce ještě horší, protože Špindl by byl odříznut od světa (nepočítám-li využití nějakých pro auta dnes zakázaných tras různé (ne)kvality). Přesto tam ještě nikdo parelalní železniční trať nepostavil. Jak je to možné, jak to že desítky let trpí společnost takový šlendrián???

Tak jasně, to by se potom mohly stavět koleje kolem všech řek, kde na jednom z břehů vede silnice, ale myslel jsem to tak, že když tam ta 042 vede, a nedá se o ní říct, že by vozila vzduch jako třeba zbytek 063 tak není vhodné ji nahrazovat autobusem, který by byl třeba přímý z Horek a ušetřil by přestupy na Pace a v Martinicích. A i kdyby se teoreticky v úseku Jilemnice - Rokytnice měla zastavit osobní doprava, tak by v každém případě stejně zůstal pendl Martinice - Jilemnice i přes možný souběžný autobus od Horek tj. neušetřilo by se ani vozidlo, ani pracovní síla, jen by se o něco více stálo a méně jezdilo... a lidé z Trutnovska * kteří by jeli dále než do Jilemnice by byli nadšeni z dalšího přestupu. Výhoda v možnosti využití 042 při nesjízdnosti silnice je jedním (rozhodně ne hlavním) argumentem pro její zachování a ne nahrazování autobusem z Horek.
* - v Martinicích je přestupní frekvence směr Paka a Trutnov zhruba 50 na 50.


Argumetovat pro vlak přepravou kol a lyží je směšné. Jak přijedou do lyžařských středisek Ti, kdož náhodou nejedou autem? Skibusem. Není to náhodou autobus? Tak proč jsou Ti porovozovatelé skiareálů tak blbí, že si najímají autobusy jako skibusy, když autobus přece neumí vozit lyže? A proč tím ti lyžaři jezdí? Naopak, autobus z Jilemnice do Rokytnice by měl pro lyžaře tu neskutečnou výhodu, že by je přivezl prakticky přímo k lanovce. Což vlak jaksi zvládá jedině za podmínky asi 8 km dlouhé tůry s lyžemi na ramenou. A co se týká přepravy kol? Proč cyklisté tak nadšeně jezdí autobusem na Špindlerovku, na Smědavu, na Kozákov, na Kvildu, na Šerlich....? Jasně, ti cyklisté jsou úplně blbí. Oni tam jedou autobusem, který přece neumí ty kola vozit, místo toho aby se na Špindlerovku, Smědavu, Kozákov, Kvildu, Šerlich .... vydali vlakem, o kterém přece všichni víme, že ta kola (narozdíl od toho neschopného autobusu) vozit umí. Takže tyhle argumenty prosím příště zkoušet na někoho jiného.

Pro lyžaře z Jilemnice bude bus lepší, ale když tam někdo s lyžemi pojede z Hradce, Prahy (a nepoužije auto) tak pojede vlakem - má lepší dojet až na konečnou vlakem a odtamtud skibusem, který pro něj pošle třeba ten provozovatel areálu leckdy i zdarma, a i ten provozovatel ušetří, že ten bus pojede jen do Jablonce a ne až do Jilemnice či Martinic... Co se týče cyklistů tak na Špindlerovku, Smědavu .... vlakem pojedou těžko, ale nejednou jsem zažil v Martinicích připojování posilového BDtaxu pro kola, je to pro ně vhodné, když prakticky 100%* vlaků na 040 je pro přepravu kol uzpůsobeno. A i nakládání kol jde do vlaku rychleji než do vleku za autobusem....
* - kromě 2 šichťáků v 6 ráno jedoucích jen v kladiva.

Petr Vlček: 6737 - souhlas.
dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.12.42.2
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 15:02:27    Odkaz na tento příspěvek  

mirku55: Jaká polovina Sp vlaku byla ukončena v HK? Něco mi ušlo?
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 15:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vtip úbytku lidí v busech a nárůstu ve vlacích je především v tom, že se zrušily souběžné linky a zavedly návazné linky. Ano, plus vlaky začaly jezdit pravidelně a často. Nicméně poslední signály z Královéhradeckého kraje naznačují, že není tak úplně vyloučen návrat ke kořenům.

Zrušily se souběžné a zavedly návazné linky - tak to je podle mě jenom dobře, pro vlaky i autobusy když si už nevyžírají vzájemně frekvenci, vlak jede tam kde jsou koleje a autobus může díky tomu častěji tam kam vlak nejezdí a to při stejném počtu ujetých km = utracených peněz. Podle toho co pozoruji si myslím, že v KHK kraji není úbytek lidí v busech ve srovnání s počtem cestujících před IREDO, ale celorepubliková čísla, která proběhla tiskem cca před měsícem nemám důvod nijak zpochybňovat (ono 1 kraj je také njak zásadně neovlivní).
Nicméně poslední signály z Královéhradeckého kraje naznačují, že není tak úplně vyloučen návrat ke kořenům - tak ono třeba os vlaky mezi Jaroměří a Starou Pakou jezdily četněji např. v letech 2004, 2006... než dnes, tak je jasné že i počet cestujících dnes nebude valný, na druhou stranu když by jsme se k 10 let starým jízdním řádům vrátily např. na tratích 032, 040, 041 či 031 tak by to úbytek znamenalo jednoznačně.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 15:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dotaz: nic vám neušlo, polovina Sp NENÍ ukončena v HK, už na to upozornil -ds- 20.5. v 11:55
Silničář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 19:06:03    Odkaz na tento příspěvek  

Silnice do Špindlu a Rokytnice: Silnice do Špindu se podrobila velké rekonstrukci (už)před cca 40 lety a její parametry jsou mnohem příznivější, než silnice z Jilemnice do Rokytnice, potažmo až do Harrachova na Nový svět. Proto této silnici téměř nehrozí, že by se např. při větším průtoku vody v Labi utrhla celá vozovka, její šířka je dostatečná, aby v případě potřeby bylo možné jezdit aspoň jedním pruhem na semafory. Pokud jde o silnici do Rokytnice, tam je pouze upravený úsek z Vrchlabí přes Hrabačov do Sytové k mostu(zhruba ve stejných letech a se stejnými parametry, jako do Špindlu). Ale dál k Jablonečku, Rokytnici a k Novému světu je to katastrofa. Silnice úzká(v některých místech jenom 5,5 m v celé šířce), trhající se kraje vozovky(z obou stran), úplně bez krajnic a pro větší vozidla a cyklisty hodně nebezpečná. Navíc její opěrné zdi v Jizeře nebyly opravovány víc než 60 let((stejně tak, jako silnice), takže tam to utržení celé vozovky je skutečně poměrně velké. A není to jen nějaký krátký úsek, ale ze Sytové až do Hradska a z Jablonečku až na Nový svět. Navíc z druhé strany jsou většinou skalnaté a zalesněné stráně, kde se dost často některý ten strom vyvrátí a spadne na vozovku pod nimi. Zkrátka, silnice I. třídy by skutečně měla vypadat úplně jinak. Původně se měla tato silnice dočkat rekonstrukce na stejné parametry jako silnice do Špindlu hned po dokončení úseku do Špindlu, ale povedlo se zrekonstruoat jen úsek z Vrchlabí přes Valteřice a Hrabačov jenom do Sytové a tam rekonstrukce odchodem polských stavebních firem skončila.Takže by železnice v případě potřeby musela zabezpečovat zásobování a dopravu osob do Jablonečku a Rokytnice(pokud bychom se nechtěli plácat po vrcholcích okolních kopců po silnicích III. tříd, které nejsou vhodné pro nákladní provoz). Proto by bylo velmi vhodné, aby se do této trati investovalo a zřídily se nové zastávky, jak už bylo napsáno výše.
Silničář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 19:16:25    Odkaz na tento příspěvek  

Oprava: Harrachov, Nový svět si opravte na Harrachov Na Mýtě.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3663
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 19:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: A je fyzikální vlastností těch linek, že musí jezdit jen tak málo často? Aneb je tak složité přepravu kol řešit i v jiná období, pokud je o to zájem a vyplatí se to? 810 na trati do Jablonečku odveze maximálně 4 kola. Tuším ČSAD Vsetín má na zadku autobusů přidělané nosiče na stejný počet kol. Kdyby totéž udělal BusLine na lince typu Jilemnice - Rokytnice, pak umí tamní autobus odvézt totéž, co ta 810. A jako bonus k tomu vevnitř zvládne ještě jeden kočárek (narozdíl od té 810, která při 4 naložených kolech už žádné mimino neodveze). Zkrátka možnosti přepravy kol v autobusech jsou dost rozmanité, od klasických cyklobusů, přes různé přívěsné vozíky až po tyto "malokapacitní" držáky. Tedy opravdu nemám rád řeči typu "autobus neumí vozit kola". Obzvlášť když jsem neustále konfrontován s tím, kterak "umí" kola vozit řada 814 (třeba na Pacifiku).

Peva: Dík za doplnění, to jsem chtěl napsat, ale asi už zapomněl.

Petr vlček: A má to určitě smysl? Proč dělat tyto infrastrukturní úpravy, které toho moc nepřinesou? Prostě vlak do Horní Rokytnice nikdy nedojede (ponechme stranou chiméry o ZáKrHoŽ či Krkonošských metrech, ekonomicky v dnešní době nereálné).

mirek55: Když kraj šetří a neobjednal ty osobáky v sobotu a neděli, tak asi nepovažuje za podstatné tuto relaci řešit. V pracovní dny to funguje dobře, stačí objednat i o víkendu.

54_čsd: Tak aby bylo jasno, zrovna trať Martinice - Rokytnice mám osobně dost v oblibě. Nerad bych byl, kdyby třeba nebyla. Na druhou stranu její "rychlost" je opravdu šílená. 18 kilometrů za 39 minut, to je rychlost zdatného cyklisty. Ovšem ekonomika opravdu teď tlačí a kdo ví co se bude dít.

No, já jezdím s (nejen) lyžema v podstatě tomu říkejme z Prahy. Ale faktem je, že do Špindlu by mě ani nenapadlo jet vlakem. Přestup ve Vrchlabí vlak-bus je opravdu rizikový. Mimochodem, po zvážení všech přínosů to skončilo IGK, které dokázalo cestu zkrátit na méně než polovinu vůči nejisté kombinaci vlak-bus a o pěkných pár desítek minut vůči dálkovému busu. Asi netřeba hovořit o pohodlí.
Na Mísečky jsem jednou absolvoval cestu vlak - bus (v létě bez lyží). Po uživatelsky přívětivých přestupech v Chlumci a Martinicích jsem obzvláště nadšeně ocenil pěší přesun v Jilemnici, samozřejmě bez garance, což se při zpoždění vlaku proměnilo trošku v atletický trénink. A pak následoval narvaný bus na Zlaté návrší, který mě tak naštval, že jsem si vyměnil pár mailů s ředitelem tehdy ještě ČSAD Semily. A je teda fakt, že reakce byla akční a od té doby vždycky jsem tam za pěkného dne (za hnusna tam nechodím) zdvojené spoje.

A ten návrat ke kořenům bude veden poněkud jiným směrem, než návrat vlaků. V roce 2013 chybí v regionálce v celé ČR cca 800 milionů Kč, další peníze chybí v dálkové dopravě (asi už jsem to tu psal). Pokud ČD nechtějí krachnout ála ČD Cargo, tak buď se ty peníze najdou (čemuž nic zatím nenasvěčuje) nebo se bude omezovat (a ne málo). Nebo bude krach národního dopravce (spojený třeba s dodatečnou záchranou, bude-li vůle a bude-li za co). Mimochodem, ví zde někdo, má již Královéhradecký kraj uzavřenou smlouvu s ČD na rok 2013 nebo patří stále k těm, které tak ještě neučinily a nedohodly se?

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3664
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 19:35:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silničář: Heleďte, nebylo by možná pro blaho většiny obyvatel tohoto státu tak nějak prospěšnější, kdyby se místo investice do železnice investovalo spíše do té silnice 1. třídy?

Ona by ta železnice v případě potřeby musela zvládat nejen zásobování hor rohlíky a pivem. Což si mimochodem dovedu v dnešní době živě představit, zejména při dnešní logistice v oblasti obchodu, která železnici absolutně neumí neboli už vidím, kterak kamion vezoucí zátěž do tesca v Rokytnici je v Jilemnici překládán do nákladního vagónu, aby pak byl zas někde v Jablonečku překládán na nějaká auta, která to konečně dovezou do obchodu. Při kvalitě železnice na cestě logistické centrum někde u dálnice u Prahy - Rokytnice zabere překládka + cesta po železnici asi tak 90 % času přepravy.... A rohlíky než dorazí z pekárny do obchodu ztvrdnou.

Oan by ta železnice musela zvládat - pokud by měla být skutečnou náhradou - i funkci IZS. Čili být sanitkou, hasiči apod. A na to jsem teda zvědav. Tedy z celospolečenského hlediska si stále myslím by bylo přínosné ty finance investovat spíš do té silnice. Zkusme na chvilku nebýt ultrasšotouši a zapojit mozek.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
já kdo jiný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.111.69.62
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 20:14:58    Odkaz na tento příspěvek  

Oan by ta železnice musela zvládat - pokud by měla být skutečnou náhradou - i funkci IZS. Čili být sanitkou, hasiči apod. A na to jsem teda zvědav

No možná byste se divil, ale není to tak dlouho, co jeden motoráček suploval roli sanitky pro dopravu záchranářů a odvozu tonoucího z říčního koryta, kam se nešlo dostat ani sanitou, ani helikoptérou...
Sp1796
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.228.221
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 20:37:05    Odkaz na tento příspěvek  

POZOR!POZOR! Sp1796 jede v náhradní soupravě 750 70?+2xBdmtee
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 21:17:44    Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, ví zde někdo, má již Královéhradecký kraj uzavřenou smlouvu s ČD na rok 2013 nebo patří stále k těm, které tak ještě neučinily a nedohodly se?

usnesení Rady KHK o něčem takovémhovoří. Vypadá to, že asi ano

Tuším ČSAD Vsetín má na zadku autobusů přidělané nosiče na stejný počet kol.

Ne zas tak dávno jsem to viděl na vlastní oči, na linkách do Bečvy (Pustevny) a Karlovic, resp za Karlovice do Poďtatého a Léskového. Dokonce i do jiných destinací

Takt byl ale nabourán ukončením poloviny Sp v Hk.

tak pro jistotu i něco z opačného směru, když ten z Trutnova Vás nepřesvědčil o Vašem pomýleném názoru

Nene, tam budou pořád stačit čtyři soupravy.
kříže nyní: Martinice, Ostroměř, Kanín
kříže po protočení: Trutnov (nebo Pilníkov?), Stará Paka, Chlumec


bylo hovořeno o relaci Rumbruk - Kolín, nikoli Trutnov - Kolín

Pokud chcete přesná čísla, těmi bohužel sloužit nemohu, ale čas by ukázal.

jak chcete Mirku55 řešit v případě realizace Vašeho návrhu lidi do/z práce v Trutnově. Bude pro ně vyhovující, při kříži v Trutnově Poříčí v 00, dojet do centra nějakých 7 minut po celé (názorně 5:07, 6:07, 7:07, 8:07) a z centra Trutnova odjet ve 13:53, 14:53, 15:53, 16:53? ... Nepřenesete "problém" z Červeného Kostelce do Trutnova? A podobně v Jaroměři,dnes příjezd od TU 5:40, 6:40, 7:40, nově 5:55, 6:55, 7:55, odjezdy dnes 14:20, 15:20, 16:20, nově 14:05, 15:05, 16:05. Nejsou Trutnov a Jaroměř důležitější centra z pohledu zaměstnání a škol, než Červený Kostelec?

Jak k tomu ale přijdou cestující, kteří chtějí jet vlakem z Pilníkova, Hostinného, případně Vrchlabí do Svatoňovic, Kostelce, nebo do Nového Města nad Metují, či Náchoda.

no zrovna do toho Nového Města si moc nepolepší, dnes o víkendu čekají v TU těch 55 minut, nově, když dle Vašeho návrhu bude vlak od TU ve Starkoči ve 30 minutu, si počkají "pouze" 50 minut tam, nebo na Dobeníně.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 21:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak aby bylo jasno, zrovna trať Martinice - Rokytnice mám osobně dost v oblibě. Nerad bych byl, kdyby třeba nebyla. Na druhou stranu její "rychlost" je opravdu šílená. 18 kilometrů za 39 minut, to je rychlost zdatného cyklisty. Ovšem ekonomika opravdu teď tlačí a kdo ví co se bude dít.

Máte pravdu, ale autobus je na tom v úseku Jilemnice - Jabloneček +- stejně a do Martinic nejede vůbec nebo s přestupem, takže pomineme-li tak bohužel zde není nic rychlejšího než 042 s rychlostí cyklisty...

K těm přestupům ať už s lyžemi nebo bez - V Jilemnici je to na nic když musíte z vlaku na autobus přes půl města, ale když bude mít ten první dopravní prostředek kterým jedete do Jilemnice zpoždění tak vám ten přípojný bus na 99% ujede, a je jedno jestli to první je vlak nebo taky bus.
Ve Vrchlabí to je přece jen z nádraží k autobusu o něco blíž - o něco lepší situace pro přestup vlak - bus.
Když jedete do Rokytnice a okolí, tak je-li to možné, je podle mě lepší nechat přestup až do Jablonečku, kde autobus zajíždí k nádraží, a případné zpoždění vlaku je nižší (v Martinicích na přestup od Paky 7 minut, zvládá se za 2-3 a na celé 042 také ČD většinou 5 minut naženou...)


A ten návrat ke kořenům bude veden poněkud jiným směrem, než návrat vlaků. V roce 2013 chybí v regionálce v celé ČR cca 800 milionů Kč, další peníze chybí v dálkové dopravě (asi už jsem to tu psal). Pokud ČD nechtějí krachnout ála ČD Cargo, tak buď se ty peníze najdou (čemuž nic zatím nenasvěčuje) nebo se bude omezovat (a ne málo).

Já jsem to taky popisoval jako návrat k cca 10 let sterým grafikonům, kde těch vlaků bylo o hodně méně... Pakliže se tak opravdu stane tak se obávám, že úbytek cestujících bude větší než úbytek spojů, v tom lepším případě lidé přejdou do autobusů, v tom horším do aut. To tu ovšem těžko vyřešíme, na to jsou naši politici a vrcholní představitelé ČD, nám nezbývá než věřit, že řešení, které ve financování nastane bude co nejméně bolestné pro cestující.


Oan by ta železnice musela zvládat - pokud by měla být skutečnou náhradou - i funkci IZS. Čili být sanitkou, hasiči apod. A na to jsem teda zvědav.

A když se ta silnice opravdu utrhne tak co je asi podle váš lepší ?? Železnice, která bude zajišťovat osobní i nákladní dopravu a nebo velký kulový a lidi ať chodí pěšky . Z celoplošného hlediska je tady kde hrozí zřícení silnice určitě investice do ní přednější, ale to jsme někde jinde, já jsem tu nikde nepsal o tom do čeho je přednější investovat, já jsem tu jenom podotkl tuto skutečnost jako argument hovořící ve prospěch 042 a Silničář moje slova potvrdil...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 21:57:17    Odkaz na tento příspěvek  

"Ušetřená" souprava na rameni Pardubice - Liberec zapadne akorát do relace Rumburk - Kolín (- Trutnov)

já se domnívám, že z pohledu protrasování v Lbc z linky z Pce na linku do UnL je jedno, zda bude jako dnes, nebo přetočená, buď bude pobyt v Lbc 30 minut, nebo 5. Každopádně souprava se šetří tak jako tak. Jde ale o druhou soupravu, která by se měla ušetřit tím, že přijede do Pce v L:20 a odjede v S:40, tedy otočí sama na sebe, dnes však při obratu S:56 na L:04 v Pce na sebe souprava netočí, ale čeká tam 2 hodiny. Možná by to bylo řešitelné tím, že by regionální objednatel, pokud by nechtěl aby se R přetáčely, oslovil MD, že toho prostoje v délce 2 hodiny využije na to, aby jel třeba z Pce do Holic, či někam na 238 a tím "rozmělní" MD fixní náklady.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 22:26:28    Odkaz na tento příspěvek  

K diskuzím o dopravních modelech:
Dlouhodobá vize, naplněná asi k případné realizaci plánu MD na ukončení R z Prahy v HK, bylo jezdit v hodinovém intervalu Pce - HK - Starkoč - Trutnov/Broumov. Podmínkou by byla samozřejmě vozidla na jiné úrovni, zřízení oddílového návěstidla ve Starkoči pro "hladké" spojování. Otázka však je, zda by se vozidla pořídily, kolik by to stálo, zda by MD platilo v úseku HK - TU to, co dnes "vráží" do R a jistě i další. Např takovou, že když náhodou budou tyto vlaky v úseku Pce - HK v krajské objednávce, kde se vezme tu se vezme nějaký politik a byť bude mít podporu 5,3% voličů, vyhlásí, že vlak, který nestaví všude, kde se postavily peróny, nemá význam a je po pohádce "O rychlém spojení z Pce", páč to bude o nějakých 10 minut pomalejší a jelikož v HK se tak nějak drží 00,v Pce ten vlak nebude mít přípoj od Ex Praha - Valašsko/Ostravsko. Možná i o ten EC z Brna přijde...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 22:36:19    Odkaz na tento příspěvek  

Vize dostat se na systémovou jízdní dobu HK - Starkoč 30 min a Starkoč - TU Poříčí střed taktéž 30 min jsou sice hezké a aby byla relace TU - HK konkurence schopná i potřebné, ale bude to mít přínosy vždy a všude? Starkoč ve 30, versus Václavice ve 30, tam něco nebude hrát pro spojení v ose TU - NMnM. Samozřejmě by asi bylo možné mít na 026 kříže v 00 v Bohuslavicích a na rychlo, asi s projetím jedné zast dojet na uzel ve 30. min v TnO, což umožní přípoj TU - NMnM realizovat. To by ale nemohly na 026 jezdit Sp směr Choceň, ty nemohou z Václavic ani o minutu déle a přitom právě tyhle Sp vlaky Náchod - Choceň jsou ty frekvenčně za něco stojící na jižní 026...
Podívejme se na sever 026. Ze Starkoče se tedy v X:30, kříž na 00 vyjde snad v pohodě do Hronova a co dál? Hnát jak drak, aby se stihlo křižování v X.30 v Meziměstí? Nebo jet couravěji na X:30 do TnM, aby se zachovaly oboustranné přípoje 026 - 047? 047 z Teplické strany "žije" téměř jenom z přípojů, nebude odsouzená k zániku, když nebude přípoj od Broumova? Nebo tyhle přípoje budou oželeny, aby byla jízdní doba HK - Broumov o 10 minut rychlejší, z Náchoda do Broumova již v podstatě shodná jako dnes?
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 22:36:51    Odkaz na tento příspěvek  

Když pojede po 032 dál na Trutnov a stihne se kříž Starkoč a Poříčí, podaří se v TU přípoje na 040. Tleskáme a jásáme! Tleskají a jásají pracující a studující, že jsou v TU pár minut po celé a mají k dobru bratru 45 minut? A do Svobody se jede hned v nějakých X:10 od přípoje, aby si pracující do 14 počkali na vlak v 15:10, nebo někde kolem půli?
A to jsem nerozebral bus přípoje, kterých je na trase 032 a 026 "neúrekom".

k návrhům spojovat vlak od HK do Jaroměře na 030 a 032. Pokud má vyjít přípoj 032 a 040 v TU, tak nějak logicky se nepotkají vlaky v Páce,páč z Jaroměře přes Dvůr se tam jede 45 minut, kdežto přes TU 130 minut. Tedy jedna linka tam bude v 00 a druhá v 30.
Myslím, že na 030 by byl vhodný jeden segment v intervalu 60 minut, malinko více zastavující oproti dnešku, asi BT a Horka, úsek za Pakou nedokážu posoudit. To je ale nemožné z pohledu infra jak na 031, tak i 030.
Oživit vlečku v DKnL jako přípojnou trať do "centra" je asi nesmysl, ale jako ukončení přímého vlaku z krajského města vedeného příměstskou jednotkou to může být o něčem jiném. Je Pravda, že AS je malinko někde jinde, na druhou stranu tam byly určité problémy mezi vlastníkem a krajem ohledně "poplatků" za vjezdy, tak by byla dobrá příležitost se poohlédnout po jiném placu. Ale to "střílím", netuším, jaké vhodné prostory v okolí teplárny se nacházejí.
Přímé, pospojované soupravy z HK do Chocně, Letohradu a RK byla i vize trati 020/021/022, snad jenom ten Vamberk nebyl v plánu, pouze jenom nechtěná alternativa, až se zase zachce někomu trhat vlaky na 021 v DnO (myš Lenka rozhodně není na zaslouženém odpočinku, kde by jí bylo nejlépe).
Zda se zde vyslovené vize mohou naplnit, nedokáži odhadnout, situace se za poslední rok poněkud změnila do nečitelna...
Halbstadt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 9-2006

Odesláno Středa, 22. května 2013 - 07:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vcera projelo poprve uhli do Trutnova pres Kralovec. Prazdna souprava by se mela vracet dnes.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 22. května 2013 - 08:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes na Sp 1802 souprava 742.149 + 2 x Bdtn.

Ad Halbstadt and Vojtěch: Nějaké bližší obecné info o tom uhlí přes Královec by nebylo? (odkud, jak často, ...)

Z nejhoršího jsme uvnitř!
mirek55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.111.227
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 09:38:14    Odkaz na tento příspěvek  

kokos- krátká reakce na váš příspěvek z 20. května 2013 - 07:27:30
Nic, žádné kříže se tím nerozhodí. Já osobně navrhuji jezdit pod drátama v elektrické trakci s přestupem v Jaroměři a odjezdem lichá +3. Pokud někdo bude trvat na spěšném vlaku v celé relaci s díslem tak prosím, ale zase dle mého návrhu pojede v relaci stávajících osobních. Ve směru od Jaroměře nebude křižovat se sudým Sp na Trutnov, neb ten nepojede, případně pojede v jiné poloze dříve. Následně bude křižovat až v H.K. se sudým R na Liberec (než dojde ke změně jeho polohy) a ve Stéblové se sudým spěšným Pa-H.K.. V opačném směru sudá +4 z Pa, ve Stéblové kříž se stávajícím lichým Sp H.K.-Pa, v H.K. s lichým R od Liberce a pak volná štreka až do Jaroměře, pokud tam někdo něco nenacpe, jelikož lichý Sp od Trutnova by přijel teprve nějakou tu minutku před lichou do Jaroměře.
Silničář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 10:39:15    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Tak samozřejmě, že by bylo všeobecně prospěšnější investovat peníze do té rekonstrukce silnice I/14. A snad se to také plánuje. Ale bude to podstatně větší suma peněz než ta, za kterou by se trochu "zkulturnila" trať 042. Ale rekonstrukci té silnice(pokud by se měla uskutečnit) musí mj. schválit i KRNAP, je tam i otázka, zda se bude stavět přehrada ve Vilémově a spousta dalších věcí, které tuto opravu silnice stále odsouvají na (v současnosti) neurčito. A i při té opravě silnice by se ta železnice hodila pro přepravu stavebního materiálu(štěrk, písky, popř. i betonové panely na opěrné zdi apod), protože v případě přepravy toho materiálu po stávající silnici nebude k tomu kolapsu dopravy daleko a v případě , že by se začalo od Sytové hrozí, že nově postavené úseky by se musely po dokončení celé stavby opravovat znovu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6745
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 11:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak ona se ta silnice rekonstruuje prakticky nepretrzite a pri qalite praci soucasno uz to jiny nebude. Z mejta do vilemova jsou hned 3 semafory a jedna zed je znovu delana po asi 8 letech. A nejhorsi je celkem nedavno zgruntu delanej kus z jablonecku do ponikly...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3692
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 11:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Halbstadt: A je ponechana D3 v Kralovci, nebo se tam zas usidlil vypravci?

Dik za info. A redukce kolejiste v Trutnove Porici se jiste delala s vyhledem jiz nikdy zadny nakladni vlak pres Kralovec.......
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 21827
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 22. května 2013 - 12:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vcera projelo poprve uhli do Trutnova pres Kralovec. Prazdna souprava by se mela vracet dnes.

Jojo:





Nějaké bližší obecné info o tom uhlí přes Královec by nebylo? (odkud, jak často, ...)

Ještě pár vlaků pojede, ale kdy...?

A je ponechana D3 v Kralovci, nebo se tam zas usidlil vypravci?

Samozřejmě D3.

Výpravní budova 16/H
Šedesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Nejlepší TV reklama všech dob
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 21828
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 22. května 2013 - 12:40:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jelo se i na sousední trati:


Výpravní budova 16/H
Šedesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Nejlepší TV reklama všech dob
Nexus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 9-2006

Odesláno Středa, 22. května 2013 - 12:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nový Bydžov - stavba pokračuje...

Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 14:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -ds- a kokos: Z pohledu vozebního se jedná o relaci Rumburk - Kolín - Trutnov (R Rumburk - Kolín + Sp Kolín - Trutnov), na kterou je dohromady potřeba 7 souprav (dnes 854+954), pokud tuto dvourelaci o 30 minut posunete, potřebujete souprav náhle 8, pokud posunete jen jednu relaci a druhou necháte být, potřebujete 8 souprav, pokud neposunete ani jednu relaci ale vozidlově je od sebe oddělíte, potřebujete opět 8 souprav.

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8552
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 14:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pokud jde o R-030 a R-086: Dneska je potřeba 5+3. Těch 5 je z toho důvodu, že na obou stranách není čas na obrat. Když se tyhle dvě linky spojí do jedné, pak čas na obrat v Liberci nebude třeba, tudíž bude potřeba dohormady 7 souprav, stejně jako v případě, že dojde k protočení R-030 o 30 minut a tím nutnost rozvrtat celé severovýchodní Čechy. Jaký je další důvod k tomu to protáčení dělat? Naopak spojení těchto dvou linek s ponecháním současných poloh dává možnost po zdvoukolejnění a zrychlení 031 získat obratovou dobu v Pardubicích natolik dlouhou, že by se mohl snížit počet souprav na 6! Uvažoval na MD, resp. jejich poradců z ČVUTu, vůbec někdo takto?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6748
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 16:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já bych s tím spojováním krz Liberec byl opatrnej. Protože tu linku rozjebe jakákoli výluka a že jich na 081/86+030 málo není. Tudíž v tom bude mrdník co 14 dní...
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 22. května 2013 - 17:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

100% souhlas s Petr Vlček. 042 potřebuje nové zastávky jak sůl. Jak zmiňoval svou negativní zkušenost i aa, tak tím by se to vyřešilo, že by člověk při přestupu vlak-bus nemusel jít v Jilemnici přes půl města a při dnešních časech na přestup 22, resp 17 min, by v zastávce Jilemnice, Norma byla kapacita na to, aby se i při zpoždění 22 minut vlaku(což je výjimečné) stihl návazný bus. Na kraj píšu o provázání vlaků O42 a busů Mísečky/Benecko od roku 2008. Vždy bez úspěchu...
A co se týče přepravy kol, bus nikdy nemůže nahradit svobodu cestování s kolem ve vlaku. Občas jezdím pozdě večer z Prahy (18.09) do Hrabačova (21.14).A pak pokračuju na Benecko. V tuto denní dobu jak jinak než na kole. Při představě, že nebudou vlaky na 040 skončím v lepším případě někde v Martinicíh....
Jasnej je ale fakt, že Libereckému kraji je z dopravního pohledu Jilemnicko u prdele a především železniční doprava zde...dlouhodobě silné vazby vedení kraje-busline překonávají stranické přislušnosti i volební období...

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 17:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jedna várka uhlí pro Náchodskou teplárnu už je pryč a druhá stále v HK bez loko.
Dotaz pro kolegu 6612:Pokud pojede zítra prázdný písek SŽ-Libun dáte vědět?On ted prý jezdi dost nepravidelně,děkuji!!!
6612
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 3-2012

Odesláno Středa, 22. května 2013 - 17:58:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Af78: Pokusím se zjistit a případně dát vědět...

"Šel jsem náhodou kolem..."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6753
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 17:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono od tohoto posledního spoje nejde jinak než na kole ani do Rokytnice. Což taky občas činím. Ba do Rokytnice nejede v kladiva (překvapivě) bus ani od vlaku předchozího, neb poslední vlak co má buspřípoj do Rokytnice je v kladiva ten v 5 odpoledne...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8553
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 19:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Obávám se, že s ohledem na finanční náročnost a ukončení současné smlouvy jsou fakticky dvě varianty. První ta moje a druhá protočení o 30 minut a rozjebání severovýchodních Čech. Co je větší zlo? Pak vidím ještě jednu možnost: Jet ze Dvora na Pardubice, co to dá, projet Rosice a točit v Pardubicích cca za 20 minut, což by bylo ještě větší riziko, než zhruba 25 minut dlouhý pobyt v Liberci mezi rychlíky R-086 a R-030. Důsledkem by bylo zřejmě nutnost vrátit přepřah na Trutnovských rychlících do Jaroměře a jejich vzájemný kříž přesunout z Hradce do Předměřic. Takže, která varianta je lepší?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6759
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 20:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak úplně nejlepší by samosebou bylo to co se přímo nabízí - využít soupravu místo hnití v Perníkově k tomu aby otočila třeba Chrudim nebo Chrast. Frekvenčně by to nejmíň ve špičky byl přínos proti Regiohovně která je "jentaktak" kapacitně. Čemuž ovšem poněkud brání systém objednatelů a časem bude bránit i systém různejch dopravců. Asi jako dnes kdy víkendovej Tanvald tahá jedna mašina a v tejdnu manipulák na Pacifiku jiná...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6760
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 20:40:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samosebou - lepší dlouhý rameno než mrdník o půl hodiny. Nicméně tam stejně budou muset bejt dostatečný pobyty na přidání a ubrání posil neb tyto jezdí na obou ramenech ve zcela jinejch polohách...
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 21:09:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 6612:Děkuji!
Vodnik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 21:44:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím. Prý se opět něco šušká o přesunutí křižování Sp na 040 z Martinic do Kunčic. Nevíte někdo něco bližšího?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8554
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 22:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodnik: Teoreticky by to asi možné bylo, ovšem s jednou vadou: Ztráta přípojů od Trutnova na Hradec minimálně v jednom směru. Kdybychom připustili přestup pouze dvouminutový, tak by to znamenalo stihnout jízdní dobu Kunčice-Stará paka za 26 minut, což by zřejmě šlo hraničně stihnout při projetí Horní Branné, Tample a Bělé.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 22:20:44    Odkaz na tento příspěvek  

Vodnik, Orky:

Přesunutí křížů do Kunčic by mělo tyto důsledky:
1) likvidace 042 (což by ale pro nešotouše nebyla žádná tragédie - jak se tu již řešilo)
2) destabilizace Staré Paky (přípoje by byly opravdu velmi ostré - při sebemenším zpoždění čehokoliv by nastal problém)
3) zlepšení návazností v Trutnově (kromě směru na Teplice - tam je nutnost odjezdu z Trutnova už před půl)
4) konec křižování v Pilníkově -> zkrácení jízdních dob v úseku Kunčice - Trutnov
5) zřejmě nutnost projíždění některých zastávek v úseku Kunčice - Stará Paka (které by tak zůstaly zcela bez obsluhy)
6) ušetření některých obratů Kunčice - Vrchlabí
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 971
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 22. května 2013 - 22:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč je kurva zájem přesunout to křižování z Martinic do Kunčic? Stav, kterej je teď, je asi ten nejlepší možnej. Funguje dobře. Lidi si zvykli. Proč to přeorávat a vymejšlet vylepšení. Připomíná mi to slogan: Naše služby jsou tak dokonalé, že jakékoliv další vylepšování by bylo krokem zpět. A zde to platí beze zbytku...

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6763
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 22. května 2013 - 23:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprostej souhlas. Nějakých 17-18 minut Paka - Martinice když se zastaví jen v Roztokách (přičemž frekvence z Bělý i Tuple se snad vždy). Dalších 7-8 minut do Kundic při projetí Branný, což je ale skutečně jen a jen kretenismus páč tato zastávka generuje mnohdy víc než Pilníkov. A i kdyby se to na papíře stihlo - bude to v praxi nepoužitelný protože v Pace bude ten přípoj jen při dobrý konstelaci hvězd.

Přesun tohoto křižování je prostě úchylárna a to i při přihlédnutí k získání případného přípoje v Trauči na 032.
6612
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 3-2012

Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 00:18:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Af78: Tak vyrovnávka by skutečně dnes měla jet... dle prozatimních plánů to vypadá cca před polednem na hranicích ČR...

"Šel jsem náhodou kolem..."
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 23. května 2013 - 08:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 6612:Děkuji moc!