K-report
 

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 28. 06. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 28. 06. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1364
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 12:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do hry ale vstupuje ještě jedna důležitá věc - a sice kdo to v Polsku odjezdí? Koleje DS? "Převozník regionální"? Kdo na to dá vozidla, když PESu tam už Poláci strkat nechtěji? Jaká ta vozidla budou, když Stadlery Poláci nechtějí pustit? Jak dlouho vydrží jezdit osmsetdesítky a co bude, až se tato vozidla rozpadnou?

A co zkusit dotlačit českého dopravce k licenci provozování drážní dopravy v Polsku?
A kdo říkal, že by nemohl PESU vlastnit nějaký český dopravce a provozovat jí z SPG do Kořenova? Vždyť je v tomto úseku SA 134 schválená. Ovšem bude to dražší.
Kadibudky se nerozpadnou a v současnosti se jedná asi o nejlepší vozidlo na současný provoz. Pouze bych tlačil na výměnu oken (polospouštěcí s dvojitým sklem, výměna obložení WC buňky a umyvadla s mísou za nerez). Sedačky jsou v pohodě.

O žádném konkrétním dopravci zde nepíšu

To asi nemusíte. Stejně každý ví, jak vše dopadne.

ovšem KORID neumí zpropagovat ani ten LIBNET

Otázkou ovšem je, jestli vůbec chce nějakou propagaci dělat. Je zajímavé, že v dnešní době 95% cestujících tuto slevu nezná. Přitom se jedná asi o jedinou nejlepší nabídku v LK. Už více lidí zná skupinovku DB pro jízdu do Dresden. Tu si však propagují ČD (ale také málo).

Někdo zde zmiňoval otázku frekvence z obou stran. Má se to tak, že z české strany jezdí cestující nejvíce ze směru Tanvald do Jakuszyc, v létě pak do SPG. Z polské strany se jedná nejvíce o frekvenci SPG - Jakuszyce, v létě pak do Harrachova.
Co se týče otázky objíždění, v Jakuszycích jsou dvě koleje. Ovšem jedná se o pouhou zastávku a podle stávajícího MPU nelze tuto zastávku využít jako klasickou dopravnu, tzn. nelze soupravu lokomotivou objet.
Nejhorším odrazovadlem od cestování přes hranice (hlavně pro české cestující) je tarif. Tahle nesmyslná nepřehledná sračka je něco neuvěřitelného. Ale co by člověk po objednavateli chtěl....
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 14:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co zkusit dotlačit českého dopravce k licenci provozování drážní dopravy v Polsku?
No, dle informací Vašeho "taky zaměstnavatele" se v této věci údajně podnikly (a možná i nadále podnikají) nějaké kroky - a sice s výsledkem "je to složitý". (Ono asi zdejším dopravcům stačí byrokracie česká, polská bude o level výš...)

A kdo říkal, že by nemohl PESU vlastnit nějaký český dopravce a provozovat jí z SPG do Kořenova? Vždyť je v tomto úseku SA 134 schválená.
PESA 134 měla dočasné povolení v rámci zkušebního provozu, nadále již nelze tento režim prodlužovat. S vozidly PESA bychom přišli na další háčky:
1. žraloka (který narozdíl od staré 134 skutečně povolení má) tam nikdo v dohledné době pouštět nebude
2. i kdyby PESA 134 měla povolení, ve vozovém parku žádného českého dopravce není
3. Ani žralok, ani 134 nesplňují podmínky pro provoz na JHŽ, čili pro prodloužení vlaků do Liberce jsou nepoužitelné - pro provoz jen do Kořenova by to pro dopravce byl drahej špás.

Nejhorším odrazovadlem od cestování přes hranice (hlavně pro české cestující) je tarif. ... Ale co by člověk po objednavateli chtěl....
Ano, tarif je nepřehledný a krom Libnetky se prakticky nedá cestovat skrz čáru rozumně...
Ale jako "taky zaměstnanec" dopravce bystě měl vědět, že za tenhle bordel si může polská strana sama, resp. přímo Przewozy... Zájmem Lib. kraje, dokonce i UMWD je zjednodušený tarif - a hlavně, aby jízdenky vybíral jeden průvodčí. Ne Čech a Polák zvlášť...

Zkuste si tedy o tom provozu zjistit fakta, ať tady svému "taky zaměstnavateli" neděláte ostudu. (Chci věřit, že to neměly být účelové lži...)
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 12-2011

Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 15:32:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: SA 134 už je schválena pro provoz na síti SŽDC, minimálně Královec st. hranice - Trutnov hlavní nádraží, kde jezdí, takže asi tam bude celá síť SŽDC, samozřejmě, že tam nějaká vyjímka být může. Papíry dostala tuším v březnu nebo dubnu.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 16:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SA 134 už je schválena pro provoz na síti SŽDC, minimálně Královec st. hranice - Trutnov hlavní nádraží, kde jezdí, takže asi tam bude celá síť SŽDC, samozřejmě, že tam nějaká vyjímka být může. Papíry dostala tuším v březnu nebo dubnu.
Že by se dva roky po té, co to hořelo, Poláci vzpamatovali a dodali potřebné dokumenty? No jo, tak nakonec žralok (o který šlo především) už schválen je, takže se konečně mohli zabývat tím zbytkem.
I tak platí bod 2., co jsem psal výše. (Ale můžeme se zkusit Poláků zeptat, zda by nám, resp. GW TR nepůjčili PESu do Kořenova. Ten zájem na polské straně ale není...)

Mimochodem, nebylo to na Lubawce náhodou tak, že musely nějakou dobu jezdit místo vlaku autobusy?
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 12-2011

Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 16:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, vloni jezdil autobus, protože se předtím jezdilo na nějakou vyjímku nebo tak něco, a na rok 2012 už nebyla udělena. Řízení se protáhlo prý kvůli papírování. Letos byla schválena a už se zase jezdí.

JInak poláci dodali dokumenty vloni na jaře, ale problém byl tušim, že nebyli v češtině.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 17:06:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SA 134 už je schválena pro provoz na síti SŽDC, minimálně Královec st. hranice - Trutnov hlavní nádraží

A dále pro úsek Harrachov st. hr. - Kořenov.

a hlavně, aby jízdenky vybíral jeden průvodčí. Ne Čech a Polák zvlášť... Zkuste si tedy o tom provozu zjistit fakta, ať tady svému "taky zaměstnavateli" neděláte ostudu.

Ve vlací GWTR a PR jezdí v úseku Kořenov - SPG pouze jeden průvodčí a jedná se o českou náležitost. Navíc se nejedná o novinku, ale už se takhle odbavuje cca 2 roky...???

Ale jako "taky zaměstnanec" dopravce bystě měl vědět, že za tenhle bordel si může polská strana sama, resp. přímo Przewozy...

Jo takhle, takže PR mohou za to, že IDOL neumí přestupní jízdenku nejen papírovou, ale dokonce nejde u GWTR nahrát ani na voprus kartu.... Takže místo dvojí ceny se jezdí za trojitou. Takže na polské straně nastala chyba....

Ani žralok, ani 134 nesplňují podmínky pro provoz na JHŽ, čili pro prodloužení vlaků do Liberce jsou nepoužitelné

No hlavně že ČD s věčně jedoucími vlaky sólo 840 tyto podmínky splňují... Lidé v pracovní dny jezdí mnohdy jako dobytek k porážce, víkendové zesily nejsou možné z důvodu neschopnosti 840 atd.... A zde opět ukazujete vůli k nějakému jednání o další podobě provozu.

pro provoz jen do Kořenova by to pro dopravce byl drahej špás

Však jsem vám to výše psal, nemusíte mě opakovat.... "Vždyť je v tomto úseku SA 134 schválená. Ovšem bude to dražší." Ale opět by se nemuselo jednat o tolik dražší "špás" jak vy říkáte, pokud by se dojednalo více kilometrů pro dopravce, který by tyto jednotky provozoval. Třeba i na jiných ramenech. A nikde jsem nepsal, že se musí jednat o GWTR. Ovšem je to asi jediná firma, která měla z pozice dopravce slušnou zásluhu za to, že se tam vůbec jezdí (tehdy ještě Viamont). Pouze v dnešní době začíná někdo neustále spekulovat o tom, že by ČD jezdily za čáru.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 20:05:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, že bych se v tom vyznal, ale opět se tu řeší Kořenov - SPG a dvojí přestup, takže udržení současného neutěšujícího stavu. Když SA134 dostala výjimku do Kořenova, nemůže 840 dostat výjimku do SPG? Představa cesty SA134 z Liberce do SPG se mi moc nelíbí, je to rozhrkaná parodie na moderní vozidlo.

Existuje tedy vůbec nějaké vozidlo s kterým lze realizovat Liberec - SPG přímo anobrž Liberec - Jelenia Góra/Wroclaw s jedním přestupem?

V Jakuszycích to teď tedy objíždět možné není a není také možné, že s hypotetickými dráty tam dostaví i dopravnu? K čemu by tam ty dráty táhli nebo čekají, že se do toho zapojíme a zadrátují to až do Harrachova?
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1366
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 20:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že se do toho zapojíme a zadrátují to až do Harrachova?

Pochybuji, že by SŽDC něco takového plánovalo. Když se investovalo do samotné tratě, byl předpoklad, že se po trati bude jezdit a bude se platit poplatek za dopravní cestu apod. Pochybuji, že by někdo investoval do eletrifikace (byť i ve velké míře z peněz z EU) s tím předpokladem, že se pravděpodobně vůbec nevyužije.
asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 11-2011

Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 21:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na 037 byl vikend v rezii RS1, ale jiz na 6330 (19:33 z Liberce) jela Regionova, coz vypada, ze od pondelka bude zase visnovsko-hejnicka vetev zajistovana Regionovama a do Noveho Mesta budou jezdit RS1.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 21:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkognito: Tady by záleželo s jakou nabídkou by Poláci přišli, ale je to velká neznámá

6612: Asi ve třičtvrté na šest jsem Nexe se škodovkama viděl ve Frýdlantu
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 12-2011

Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 22:05:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě pokud by se zadrátovalo, tak tam bude jezdit leda EN57. To už radši 810.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 09:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jel jsem asi pěti různými EN57 a kromě té, která měla čistě plastové sedačky jde o pohodlný a ohromně prostorný vlak. Nevýhodou u tak dlouhé jednotky jsou záchody na krajích a větší hlučnost (ale proti 810 to zas tak výrazný rozdíl není), ale cestuje se v ní obecně dobře, navzdory vzhledu a technickému stavu jak vozidla tak tratí po kterém jezdí. Takže pokud bych si měl vybrat mezi 810 a EN57, tak volím EN57.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1376
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 09:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už se tu před časem probíralo, že elektrická výzbroj těchto vozidel nesnáší dlouhé jízdy nízkou rychlostí do stoupání.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6993
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 09:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda nedávno měl tu smůlu jet EN57 se sedačkama "tramvajová skořepina" a to byl tedy zážitek. O příšerných jízdních vlastnostech když se to rozjelo rychle (maslostroj) nemluvě - což ale tady nehrozí.

Co do pohodlí jsou nejlepší ty kusy kde se nevyřádila invence přiblblejch modernizátorů a maj původní koženkový nebo ohadrovaný sedačky.
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 10:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asavic:Potvrzuji že dnes směr Bílý Potok jezdí regionovy a již vlak v 10:04 z Raspenavy do Potoka slušných 18 minut zpoždění(netuší někdo jak tato zpoždění vznikají?).
Kodan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 12:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohuš: Zpoždění vznikají jednak čekáním na přípoje v Liberci a dále porouchanými přejezdy ve Stráži nad Nisou. Popravdě soucítím s těmi, kteří jezdí osobními vlaky z Děčína a přestupují v Liberci, kde na ně nic nečeká a vlaky do všech směrů jim ujedou.
Osobní vlaky na 037 opět jezdí soupravy regionov. Dnes například na Os 6358 nasazeny 814.163+165. Pn 44200 asi ještě stále stojí v LBC - v čele 750.013+326.

MY YOUTUBE CHANNEL
Deníček železnice v Liberci = sledovačka ŘADY 843 (TS 831), 750.7, nákladní dopravy a mimořádností na tratích v okolí Liberce
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 15:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve vlací GWTR a PR jezdí v úseku Kořenov - SPG pouze jeden průvodčí a jedná se o českou náležitost. Navíc se nejedná o novinku, ale už se takhle odbavuje cca 2 roky...???
A jaký tarif nabízíte? Já tím před dvěma roky jel - neřešil jsem, zda se mi to vyplatí, a koupil jsem si Libnetku. Bylo celkem tragikomické sledovat, jak český průvodčí vybírá na čáru a hned za zadkem mu stojí Polák, co vybírá z čáry. O to veselejší bylo sledovat, jak cestou zpět jen oba dělají procházku vlakem bez komerční činnosti. (Někteří cestující se nahlas bavili tím, že jedou zadarmo.)
Pokud vím, kámen úrazu tkvěl (tkví?) především v tom, že nedošlo k dohodě dopravců o něčem, čemu bychom mohli říkat "clearing", a tak se za český a polský úsek vybíralo (vybírá?) zvlášť. Tuto podmínku si vždy kladli Poláci...

No hlavně že ČD s věčně jedoucími vlaky sólo 840 tyto podmínky splňují...
Ale tak.. já si ty podmínky nevymyslel - faktem je, že co se týče procenta nízkopodlažnosti a akcelerace je to nejvhodnější vozidlo na lokálky. Víte snad o něčem lepším?

Třeba i na jiných ramenech. A nikde jsem nepsal, že se musí jednat o GWTR. Ovšem je to asi jediná firma, která měla z pozice dopravce slušnou zásluhu za to, že se tam vůbec jezdí (tehdy ještě Viamont).
Ty zásluhy nikdo GW TR neupírá.
Já si umím představit teoreticky jakéhokoliv dopravce, kdo by to mohl jezdit - prakticky ale t.č. nikoho... Aby bylo možné dosáhnout spojení Lbc - SPG, tak je nutné vozidlo, které zvládne jízdní doby v celém úseku (pokud možno se všemi zastávkami), a které bude schváleno v Polsku. Dále by bylo vhodné, aby šlo o dopravce, který bude mít licenci z obou stran (jako nejvhodnější řešení eliminace handrkování bych viděl objednávku LK v celém úseku s příspěvkem Poláků... pak můžeme vybírat jednotný tarif přes čáru nebo klidně zálohované flašky).
Ač se to zvenku nezdá, překážkou k pokroku je, že není podepsaná smlouva od UMWD, byť zdaleka ne jedinou...

Ad marketing:
Je zajímavé, že v dnešní době 95% cestujících tuto slevu nezná. Přitom se jedná asi o jedinou nejlepší nabídku v LK.
Nebudu spekulovat o tom uvedeném procentu - i když je veselé, že před časem byly několikrát nízké tržby zdůvodněny tím, že většina lidí jela na Libnetku. :-)
Nicméně, vemte do úvahy také to, že většina cestujících nejsou lidé z LK. Jde o Poláky, ale taky "přespolní" Čechy. Jak si propagují Libnetku v Polsku je problém Poláků... Máte nápad, jak propagovat Libnetku mimo LK? Tak, aby to bylo efektivní a účelné? Dobrému nápadu se nebráníme - sem s ním!
Jinak pozoruji, že v Česku je obecně problém propagovat jakoukoliv slevu. Ono totiž samotný tarif na dráze je zahlcen tak rozsáhlým plevelem slev, že spousta lidí na různé "akční jízdenky" už rezignovala. (Lidé jsou líní, cenu srovnávají podle IDOSu...)
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.36.110
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 15:46:39    Odkaz na tento příspěvek  

Plevel slev? Ano... skupinová sleva, o kterou se vaši vysnění busový dopravci ani nepokouší, nebo relační sleva 25% všem (u některých tratí)... to je přesně ten plevel, co z vlaků vyhání lidi a proto jich jezdí i v těch lokálkových víc, než v souběžných busech...

Snaha plyvat na ČD tarif, je Otto fakt velmi laciný pokus. O skupinové slevě ve vlaku ví skoro každý koho znám. Kdo zná vaší Libnetku? Neví o ní ani lidé z kraje. Co mám zkušenost. Sleva opravdu jen pro šotoušky.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 16:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bylo celkem tragikomické sledovat, jak český průvodčí vybírá na čáru a hned za zadkem mu stojí Polák, co vybírá z čáry.

Stále nechápu, proč řešíte dva průvodčí. Tahle doba dávno skončila a vy jste mě napadl, že svojí neznalostí dělám (taky) zaměstnavateli ostudu....

Ale tak.. já si ty podmínky nevymyslel - faktem je, že co se týče procenta nízkopodlažnosti a akcelerace je to nejvhodnější vozidlo na lokálky. Víte snad o něčem lepším?

Já zde nepsal o konkrétních vozidlech, ale o tom, že ČD nasazují na vlaky, které mají být vedeny dvojmo, pouze sólo 840. Evidentně to nikomu, krom cestujících, nevadí. Je mi jasné, že mi omlátíte o hlavu to, že objednavatelem je kraj a ne Korid. Ale pak je opět otázka, k čemu tady jste, když jste prodloužená ruka krajské dopravy....????

Nicméně, vemte do úvahy také to, že většina cestujících nejsou lidé z LK.

Ach jo.... Já tu píšu o 95% cestujících, kteří neznají Libnet a ono se jedná o mimokrajské cestující. Ale oni jí neznají ani místní cestující, těch je pár.... Proč rodiny nevědí o tom, že za Libnet za 320,- Kč může jet celá rodina např. z Frýdlantu do ZOO (mimo vstupné v ZOO), odpoledne na Ještěd, doprava v Liberci je v ceně a pak zase domů? Kdo má dělat tuto propagaci?

že před časem byly několikrát nízké tržby zdůvodněny tím, že většina lidí jela na Libnetku. :-)

Paradoxem je, že možná více polských cestujících o Libnetu (či jiném názvu dle místních podmínek) ví, než českých.

Tak, aby to bylo efektivní a účelné? Dobrému nápadu se nebráníme - sem s ním!

Stačí se podívat k sousedům. Mají box na letáčky a ve vlacích z Dresden jsem dokonce viděl reklamu na Tanvaldský Špičák. Je tam toho halda. U nás je jen oblastní JŘ.

Ono totiž samotný tarif na dráze je zahlcen tak rozsáhlým plevelem slev, že spousta lidí na různé "akční jízdenky" už rezignovala.

Opět vaše chyba. Můžete mít vlastní jednoduchý tarif, přestupní a když bude levnější třeba i jen o kačku, lidé si budou kupovat jen tento. Dala se udělat také smlouva, že co dopravce vybere na jízdném, vše odevzdá a jezdilo by se opět podle vašeho tarifu. Dopravce by dostal prostě jen paušál za km. Navíc když jste konečně přiznal, že tarif na dráze, potažmo u ČD, je plevelem slev, opětovně nechápu důvod přechodu na kasičkové spoje.

Plevel slev? Ano... skupinová sleva, o kterou se vaši vysnění busový dopravci ani nepokouší, nebo relační sleva 25% všem (u některých tratí)... to je přesně ten plevel, co z vlaků vyhání lidi a proto jich jezdí i v těch lokálkových víc, než v souběžných busech...

Opravdu se jedná o plevel. Kdo nemá zkoušku O 05 nebo O 08, nemůže se v jízdném vyznat. Pak už se vyzná pouze šotouš.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 880
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 21:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsem zase s těmi dráty otevřel Pandořinu skříňku - nicméně nelze na některé věci nereagovat.
Otto, než zase začnete obviňovat některé diskutující z neznalosti či blbosti, jak máte v oblibě, nastudujte si, prosím, některá základní fakta.
Předně licence na provozování drážní dopravy vydaná příslušným orgánem státní správy v jednom členském státě EU vyvolává právní účinky ve všech ostatních členských státech, překážkou provozování drážní dopravy na území PL není, mimo jiné, absence licence, jak tvrdíte, nýbrž části B osvědčení bezpečnosti. Jeho získání není levné ani jednoduché a proto se domnívám, že žádný dopravce nebude dobrovolně vynakládat finanční prostředky (přímo - třeba správní poplatky - i nepřímo - mzda zaměstnance či jiná odměna za provedenou práci v souvislosti s vydáním onoho individuálního správního aktu) tehdy, pokud nebude mít "garanci objednatele" (čti založen právní vztah s tímto s jistotou poskytování plnění na dobu pár let) stran rozsahu provozované drážní dopravy v souvislosti s plněním povinností založených smlouvou o veřejných službách v přepravě cestujících. Navíc "béčko" není jen o samotném nabytí, ale trvalé implementaci a pravidelném obnovování (rozhodnutí na dobu určitou nepřekračující 5 let). Jestli si někdo myslí, že pošle pár papírů na UTK a ten to nějak přechroupe, někdo tam zakroutí klikou a uvedený amt vyplivne paragon jak registrační kasa, tak se dost plete.
Začít řešit béčko má význam dle mého tehdy, pokud budu vědět, že mám smlouvu alespoň na pět let (tedy po dobu jeho platnosti, resp. účinnosti). Připomínám, že je i o vozidlech (schválení typu).
Proto se vůbec nedivím, že se do Polska nikdo nehrne.
Dále hovoříte o jakémsi příspěvku polského objednatele - jste si jist, že dle polského práva lze připustit zajištění dopravní obslužnosti dotčeného území veřejnoprávní korporací z jiného státu? Pokud se nemýlím, tak tato povinnost má veřejnoprávní charakter a nevím o tom, že by jakýkoliv právní předpis připouštěl uzavření smlouvy s cizím prvkem, kterou by došlo k převodu práv a povinností z vojvodství na kraj - ano, náš z. č. 194/2010 Sb. to připouští, ale zjevně mezi jeho (pro úplnost - vnitrostátními) adresáty. Takže...?
Řeči o busech jsou provokace, to beru, přece jen zabití dráhy přes kopec by pro kraj nebylo přijemné (nemluvím o různých klubech přátel vicinálních drah aj., jako spíš o mezinárodním rozměru - maršálek Dolnoslezského vojvodství se starostou JG okresu by asi dost řvali). Zkuste proto racionálně zhodnotit možnosti, ať nemáme v listopadu 2015 zbytečné kontroverze

29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Kdo se bojí, nesmí pracovat v muzeu. (Ing. J. K., CSc.).
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 21:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. Propagace LIBNET+: Proč nejsou letáky v LB-PA rychlících místo těch blbých reklam na Olomoucký kraj? A když jsme u síťových nabídek, i IDOL5+ za 250kč je dobrou rodinnou nabídkou a je škoda, že o něm ví málokdo.
2. Plevel slev: Já na tom nic nepřehledného nevidím, protože před 6 lety byl balíček slev minimálně dvojnásobný, ale co se používalo, se zrušilo. Čarovné kalkulace jsou již minulostí. Buď tam platí včasná/akční jízdenka nebo musím za obyčejnou příp. její odvozenou slevu IN nebo skupiina. Tam už moc možností není pro nesíťové cestování.
3. Plevel teprve začíná, když se jede do Polska. Taková relace Liberec - Jelenia Góra už je pro zkušeného železničního alchymistu oříškem. Sám jsem několikrát jel do Krakowa a pokaždé jsem dostal různou slevu, to samé do Wroclawi, jen vím, že tarif PR jsou opravdu drobné částky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 23:01:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vy jste mě napadl, že svojí neznalostí dělám (taky) zaměstnavateli ostudu....
Tak Vy jste začal s tím, že je vina objednatelů (možná jste vlastně mířil jen na LK), jak funguje přeshraniční tarif. Přitom jádro problému je jinde... Neumím posoudit, zda tady nadáváte díky vlastní neznalosti, nebo to má být pokus o trapnou provokaci...

Já zde nepsal o konkrétních vozidlech, ale o tom, že ČD nasazují na vlaky, které mají být vedeny dvojmo, pouze sólo 840. Evidentně to nikomu, krom cestujících, nevadí.
A Vy snad víte, jaké vlaky dle smlouvy mohou jezdit sólo? A Vy víte, jak probíhá vykazování o plnění a kontrola? Vy víte, co dělá kraj, když přijde na nesrovnalost?

Stačí se podívat k sousedům. Mají box na letáčky a ve vlacích z Dresden jsem dokonce viděl reklamu na Tanvaldský Špičák. Je tam toho halda. U nás je jen oblastní JŘ.
Asi tam jezdí dopravci, co chtějí využít každé příležitosti sdělit cestujícím nějakou informaci. Zatímco v Česko-banánové republice se v první řadě hledají důvody, proč nelze do vlaku dát nic (i když to "pitomci" v KORIDu připraví) a jak se vyvléknot i ze smluvních povinností v oblasti marketingu.

Můžete mít vlastní jednoduchý tarif, přestupní a když bude levnější třeba i jen o kačku, lidé si budou kupovat jen tento.
Domnívám se, že IDOL je jednodušší, než TR 10. Z pohledu cestujícího je ale komplikací ona potřeba mít kartu - s tím nic nenadělám. Ono bez různých překážek (karta, nákup na internetu předem) ani u TR 10 nelze dosáhnout zajímavých slev...

opětovně nechápu důvod přechodu na kasičkové spoje.
Ale já už to otevírat nebudu. (Osobní zkušenost s automatem mám tu, že se za pár vteřin odbavím na IDOL. Ale manuál na odbavení se podle TR 10 jsem ještě neměl čas dočíst.)

Snaha plyvat na ČD tarif, je Otto fakt velmi laciný pokus. O skupinové slevě ve vlaku ví skoro každý koho znám.
U ČD kdysi fungovaly dobře dva druhy slev: zpáteční a skupinová. Oboje ČD cestujícím znechucují snížením procentní slevy. Opravdu tleskám.

Plevel slev: Já na tom nic nepřehledného nevidím
Nic ve zlém, pane Nechanický - Vy nejste typický cestující. Vy máte přehled, o železnici se zajímáte a dokonce se dokážete orientovat ve výsledcích práce marketingové práce odboru "kreativců" z GŘ, kteří i zaběhlým slevám musejí měnit názvy, aby se v tom pokud možno vyznalo co nejméně lidí. Hlavně, že se jim podařilo vytvořit dokonalou iluzi vlastního fiktivního světa. :-)

Dále hovoříte o jakémsi příspěvku polského objednatele - jste si jist, že dle polského práva lze připustit zajištění dopravní obslužnosti dotčeného území veřejnoprávní korporací z jiného státu?
Psal jsem o svojí představě. Nakonec Poláci hovořili o tom, že si zajistí "svou" dopravu do SPG a LK že zajistí "svou" dopravu z druhé strany. Ale to bylo před úvahami o zadrátování, takže se třeba jejich představa změnila...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 13:22:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsme u propagace libnetu, tak se připojím zajímavý obrázek (bohužel díky mému mobilu v mizerné kvalitě) z tram. zastávky Fügnerova v Liberci. Asi se tam vyskytl nový druh šotouš-vandal
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 09:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak v Jablonci začala přečíslovací akce, trošku jsem se lekl jestli stojím tam kde mám, když jsem viděl tu tabuli

, ale jízdní řády zůstaly při starém
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1369
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 26. června 2013 - 19:07:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic:

Tak konečně se teď turisti ve všem vyznají.

Vy víte, co dělá kraj, když přijde na nesrovnalost?


Tak schválně nechám se teď od vás poučit.

Osobní zkušenost s automatem mám tu, že se za pár vteřin odbavím na IDOL

No a když polovina cestujících přestupuje? Na co jim je papírový IDOL???
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 20:34:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkognito, Otto_Pospíšil: Právě jsme řešili jednu hádanku s cestujícím, který IDOL použil poprvé v životě a koupil si jízdenku v automatu ve Stadleru z Frýdlantu do Turnova. IDOL a průvodčího ho osočila, že na to může jen do Liberce, že na ten osobák do Turnova přestoupit nemůže a musí si koupit novou jízdenku (měl na přestup 9minut a my měli 7 minut zpoždění). Já však viděl v tarifním počítadle, že u drážního dopravce přestupovat na papírovou jízdenku jde a taky mu to ukázal, takže přestoupil. Snad s tím neměl problémy, ale zajímalo by mě, kdo teda má pravdu
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1370
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 26. června 2013 - 21:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dříve to šlo. Ale slavní kluci z úřadu tuto možnost na papírový doklad v rámci jednoho dopravce zrušili.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 21:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://hsmap1.kraj-lbc.cz/projects/idol/pocitadlo.php#zobrazit=ce na@n=36@v=193

Tak by si kluci z úřadu měli udělat pořádek v tom co předkládají zákazníkům to za 1. Za druhé to vůbec nemá jít v té mašince vydat !!!
asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 11-2011

Odesláno Středa, 26. června 2013 - 22:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel se obávám, že na výše uvedené stránce stále nedošlo k aktualizaci informace ohledně papírové jízdenky. Od 1.1.2013 je papírová jízdenka nepřestupní i ve vlaku:-(
Pro příležitostné cestovatele se vyplatilo pořídit si anonymní kartu, když byla v akci tuším za 50 Kč. Za současnou cenu 95 Kč už je nevýhodná.
T.H. mimořádně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 04:12:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ale pánové - odborně fundovaní organizátoři IDOLu, nejlepšího a nejprogresivnějšího systému pod sluncem, nejsou tak neschopní a líní, jak to vypadá; ono to je ještě daleko horší.
Tarif se "mění" a ceny "upravují" (brutální zdražení Liberec-Jablonec nesystémově NAD ÚROVEŇ platných tarifních jednic; pro studenty zdražuje "lítačka" skoro o polovinu) hlavně potichu a nenápadně (studentské jízdné nutno zdražit v první den prázdnin, aby se nezvedla vlna odporu).
Průsery se látají zesložiťováním tarifu a vnášením nesystémových "oprav", až jedno ustanovení popírá druhé (jízdenka Liberec-Jablonec = 14 tarifních jednic, ale platí jen 60 min, tj. je POD časovou platností stanovenou bodem 74. Tarifu a tudíž v rozporu s ním samým - a to ZCELA ZÁMĚRNĚ, nikoli omylem).
Neexistence "papírového" tarifu je opět zcela záměrná (není vejvar z kartiček).
Nepoužitelnost tarifu v některých relacích je známá (zvlášť být obyvatelem Rychnova nebo Lučan způsobuje nehynoucí zážitky).
GWTR dodnes neprodává IDOL, o rychlíkách asi nemá cenu zas a znova hovořit.
Pravopisné chyby v oficiálním textu tarifu nebo půl roku neaktualizované webové stránky jsou jen smutnou třešničkou na dortu...

Ono je teď důležité akorát protlačit "superzakázku" pro BusLine, tak proč řešit to ostatní. No ale uvidíme, až se zjeví Otto_Pospíšil, jakou dialektikou nám tu vysvětlí všechna ta pozitiva a sociální jistoty.
Upír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 12:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro Bohouše: Je změna oběhů HV, místo štrůdlů jezdí regíny a naopak. Důvod je nařízení KU, protože výlety škol. Od 01.07. zase normálně.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 15:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy víte, co dělá kraj, když přijde na nesrovnalost?
Tak schválně nechám se teď od vás poučit.

Ona JHŽ obsahuje mechanismus udělení sankcí, takže tohoto je využíváno. Jiná věc je, že právní oddělení dopravce si vykládá tento mechanismus odlišně od objednatele, a tak o dalším postupu budou příštích dvacet let rozhodovat naše české "rychlé" soudy.

No a když polovina cestujících přestupuje? Na co jim je papírový IDOL???
Tak se holt musejí "nechat očipovat". Překážka to je, ale nikoliv nepřekonatelná... Nehodlám tady rozvádět, zda to je dobře, či nikoliv - mám na to svůj názor (a nechť si každý odpoví sám). Holt doba, kdy budou na čip i vrata od chlíva se nezadržitelně blíží.

Tak by si kluci z úřadu měli udělat pořádek v tom co předkládají zákazníkům to za 1. Za druhé to vůbec nemá jít v té mašince vydat !!!
1. Pořádek bude zřízen.
2. Mám návrh: Přihlašte se na dráhy, že si jako letní brigádu berete ten úkol na starost, ovšem s podmínkou, že vydat jízdenku do jiné stanice musí být umožněno alespoň pro trasu přímého vozu téhož vlaku. (Alias - sedíte ve voze do Černous, ale jedete do B.Potoka, kde ovšem není místo k sezení - a přesto si chcete koupit lupen do Potoka, když jedete přímým vlakem.)
Já osobně se domnívám, že naprogramovat nějaké upozornění typu "Opravdu chcete provést akci?" by pro účely vydání jízdenky mimo trasu "spoje" jít mělo, ale programátor nejsem...

Pro příležitostné cestovatele se vyplatilo pořídit si anonymní kartu, když byla v akci tuším za 50 Kč. Za současnou cenu 95 Kč už je nevýhodná.
Vyplatí se pořád, ale souhlasím, že je drahá - já ani nevím, co na tom plastu stojí tolik peněz...

Ad tarif Liberec - Jablonec:
Opravím některé nepřesnosti, kterých se jistě zcela nezáměrně (byť opět nikoliv mimořádně) dopustil pan Hádek:
1. Zvýšení ceny pro studenty v této relaci není nad žádný rámec, protože naopak dnes studenti mezi Libercem a Jabloncem jezdí za mnohem méně peněz než ve srovnatelných relacích.
2. Časová platnost jízdenek byla nastavena po dohodě s DPMLJ - jinými slovy IDOL se přizpůsobil místním zvyklostem... (Osobně bych byl pro srovnání časové platnosti, ale našli by se tací, kteří by si to mohli vyložit jako zásah IDOLu do autonomie městského tarifu, což by mohlo způsobit rozvrat veškeré dopravy, hodinový interval ve špičce do Rychnova, dvouhodinový v sedlech a jen 4x/den o víkendu...)

e změna oběhů HV, místo štrůdlů jezdí regíny a naopak. Důvod je nařízení KU, protože výlety škol. Od 01.07. zase normálně.
Malá oprava: není to nařízení KÚ, ale souhlas s navrženým řešením ze strany ČD. Důvodem je skutečně přeprava velkých skupin, převážně školních výletů...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4954
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 16:10:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1371
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 17:08:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se holt musejí "nechat očipovat". Překážka to je, ale nikoliv nepřekonatelná...

No jo vlastně, proč něco nenasypat za vopruzkartu. Turisté ani neví, co je IDOL, neví, co si mají za slevu v ČD plevelu koupit, ale už poběží nakupovat kartu. Takhle ty lidi do vlaku nedostanem. Asi někde nastala chyba.

takže tohoto je využíváno.... a tak o dalším postupu budou příštích dvacet let rozhodovat naše české "rychlé" soudy.

A kolik případů se bude řešit, krom prvních měsíců nenasazení 840, protože je výrobce ještě nedodal?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 17:43:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turisté ani neví, co je IDOL, neví, co si mají za slevu v ČD plevelu koupit, ale už poběží nakupovat kartu. Takhle ty lidi do vlaku nedostanem. Asi někde nastala chyba.
Základy této "chyby" je možno hledat hluboko v historii. Kdysi někoho napadlo, že nebude jedna cena za tu samou službu, ale že bude "někomu" nabídnuta sleva - ovšem v duchu hesla "Nechci slevu zadarmo"... A tak vznikly průkazky.

Pak někoho chytrého napadlo, že průkazka může nést vícero informací, než jen jméno a fotku... A tak vznikly karty.

Potud OK. Je to pokrok. Jenže v době, kdy spousta lidí mluvila o potřebě vytvářet IDS, nikoho nenapadlo vytvořit celostátní pravidla integrace. Myšlenka celostátního organizátora by se nechytla - spoustě lidí by vadila organizace z Prahy - ale pravidla pro integraci by vzniknout mohla. Mezitím se ale kraje zařídily po svém a do toho vletěl "karetní byznys" - no a tak máme v každém kraji jinou kartu, s jinými funkcemi, jinou strukturou dat a nyní je teprve čas se zabývat tou integrací systémů napříč republikou. Snaha sice je, ale možnosti karet jdou stále dopředu a jestli se někdy objednatelé dohodnou na společných cílech, to je ve hvězdách...

Jediný, kdo zůstal pozadu, jsou "obyčejní cestující", kteří tyto geniální myšlenky nestíhají chápat a k životu je leckdy ani nepotřebují...

Mně se práce s přesnými daty a moderními technologiemi líbí, ale "user friendly system" pro "obyčejné lidi" tady v téhle zemi prostě není... Na druhou stranu si můžeme položit kacířskou otázku: Opravdu je nutné vždy celý systém přizpůsobit tak, aby ho chápal i ten největší blbec? Dneska prostě je taková doba, že si buď najdu informaci/způsob a dosáhnu na slevu, nebo na to kašlu a platím "normal tarif"... To konec konců není nic nového a karty za to nemohou...

A kolik případů se bude řešit, krom prvních měsíců nenasazení 840, protože je výrobce ještě nedodal?
To se zeptejte na kraji. Anebo se zeptejte "přes chodbu", s jakým zpožděním byly dodány výkazy o plnění... :-)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 18:03:41    Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu si můžeme položit kacířskou otázku: Opravdu je nutné vždy celý systém přizpůsobit tak, aby ho chápal i ten největší blbec? Dneska prostě je taková doba, že si buď najdu informaci/způsob a dosáhnu na slevu, nebo na to kašlu a platím "normal tarif"... To konec konců není nic nového a karty za to nemohou...

a nebo ještě jedna varianta to bude, a to totiž, že nejedu vůbec, pokud nejsem ten blbec, než bych platil místo 17 Kč bez přestupu 12 + 17 s přestupem - příklad z domoviny do nejbližšího spádového města
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 18:34:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a nebo ještě jedna varianta to bude, a to totiž, že nejedu vůbec, pokud nejsem ten blbec,
Jo to je taky varianta - ale když půjdeme do hloubky, tak "nejedu" znamená "sedím doma na zadku a flákám se" nebo "jedu autem"... Pokud člověk nemá to štěstí být za to první podporován státem, jako někteří naši diskriminovaní a utlačovaní spoluobčané, pak to druhé znamená, že "platím víc" - často taky okořeněno "mám zákaznickou kartu u benzinky"... (To je zas příklad z okruhu mých známých.)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 19:17:41    Odkaz na tento příspěvek  

nebo "jedu autem"
pak to druhé znamená, že "platím víc"

obávám se, že více jak mnoho spoluobčanů to vidí tak, že platí více, když jede VHD, než když jede autem...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 19:18:48    Odkaz na tento příspěvek  

nebo "jedu autem"
pak to druhé znamená, že "platím víc"

obávám se, že více jak mnoho spoluobčanů to vidí tak, že platí více, když jede VHD, než když jede autem... a ono to v tom případě 12+17 skoro tak i bude
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8852
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 19:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
Na druhou stranu si můžeme položit kacířskou otázku: Opravdu je nutné vždy celý systém přizpůsobit tak, aby ho chápal i ten největší blbec?
Já bych si spíš pokládal otázku, zda potřebujeme mít sečtený každý chlup a zda modernější technologie je vždy i krokem vpřed.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 20:04:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil:
Na druhou stranu si můžeme položit kacířskou otázku: Opravdu je nutné vždy celý systém přizpůsobit tak, aby ho chápal i ten největší blbec?
Plně souhlasím, jen je potřeba nastavit systém tak, aby nebyla množina blbců >80 % obyvatelstva

29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Kdo se bojí, nesmí pracovat v muzeu. (Ing. J. K., CSc.).
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1372
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 20:30:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Pospíšile, když sleduji vaše odpovědi, musím se zeptat na jednu otázku. Možná jsem se měl zeptat už dávno. Máte vy vůbec zájem na tom, aby jezdilo hromadnými prostředky co nejvíce cestujících? Když neustále melete o IDOLu, jaký je super, očipovaný atd., přesto jste nedokázali dotáhnout za X let základní věci, které zde popisuje TH, do konce, jak můžou cestující v hromadných prostředcích narůstat? Jenom koupit vozidla (a slovo jenom musím hodit do uvozovek, protože se jedná o značnou investici) přeci nestačí. Co je mi platné, že máme nové vozidlo, když pravidelně nepostačuje frekvenci cestujících, když nedokážeme přepravit do hor haldy kol, když nemáme dotažený integrovaný systém, když se nabídka spojení zhoršuje, když nedovedeme propagovat akční krajské nabídky, když nedokážeme uhlídat aktuálnost informací na webových stránkách atd. atd...... Jak ještě chcete lidi nalákat? Pokud jsou lidé ochotni zaplatit více za benzín, asi je někde chyba. A nejedná se jenom o lenost (ačkoliv v dnešní době to je základním faktorem), ale o nabídku. Proč se dokázaly najít místa, kde se do hromadných prostředků cestující vrátili? Jestli on nakonec nebude problém v tom, že z vás v dopravě pořádně nikdy nikdo nedělal.

Já bych si spíš pokládal otázku, zda potřebujeme mít sečtený každý chlup a zda modernější technologie je vždy i krokem vpřed.

Přesně tak. Zavzpomínejme na začátky GJW. Jednoduchý tarif, kvalitní nabídka spojení (nejednalo se o čistý takt, ale zejména o vložené spoje v potřebné době a hlavně s návaznostmi na další spoje. Odbavovalo se jednoduchým tarifem na trhačky a počet cestujících vzrostl vlastně na dvojnásobek. Tady se dělají terminály, otočky a já nevím, co ještě, přitom návaznosti nejsou, tarifní nabídky jsou zmatené, ve vlacích si cestující kupují jízdenky samostatně, tam kde se má jet dvojmo jede se sólo, cyklovlaky jsou pryč atd. Kde jsou ty lidi?
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 20:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K cyklovlakům. Podle mě by se na dopolední vlaky o víkendu hodila souprava, třeba i jen z Tanvaldu do Harrachova ve složení 743 + 2*Bdtn + Ds, pokud by taková souprava mohla jet nahoru.. Do Ds se vejdou kola jako prd, a Bdtn jsou vcelku slušný vozy.

Nebo, ale to už je magořina a šotosen, vést z Liberce soupravu 854 + Bdtn + Ds a v Tanvaldu za to na postrk strčit 743.

Protože když je opravdu pěkné počasí tak 3*840 je kapacitně dost nahraně a o pohodlí se nedá vůbec mluvit. A je mi jasné, že kraj požaduje nízkopodlažní vozidla, takže je to dost nereálné, možná by to bylo i dražší, ale pravděpodobně by to tu frekvenci pobralo. Myslím tím vést takhle 2 dopolední vlaky v sobotu, neděle a svátky.


(Příspěvek byl editován uživatelem M152_0045.)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1373
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 20:59:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loni několikrát zůstali cestující s koly na peróně. Dokonce už i v Jablonci. Osobně si myslím, že jeden vlak vyvázaný z kvality JHŽ, tedy vlak 16211 vedený 743+2x015+012 by byl úplně v pohodě. Navíc se jedná o nevypárovaný vlak. 2x 840 se v tu dobu může prohánět jinde nebo zůstat v Liberci na údržbu. Stačí málo, ale musí se chtít.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 21:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych si spíš pokládal otázku, zda potřebujeme mít sečtený každý chlup a zda modernější technologie je vždy i krokem vpřed.
Ono to ale v IDS bez toho nejde, pokud ze sebe objednatel nechce dělat dojnou krávu. V místech, kde je větší neurčitost či nejistota toho dopravci mohou zneužít k různým bočním "dosypům" a budou se vymlouvat na nepřesný clearing... (Tím neříkám, že se tomu zcela zabránilo, to chraň bůh! :-D No ale přeci jen to nějaké peníze šetří...)

Plně souhlasím, jen je potřeba nastavit systém tak, aby nebyla množina blbců >80 % obyvatelstva
Ano...

Máte vy vůbec zájem na tom, aby jezdilo hromadnými prostředky co nejvíce cestujících? Když neustále melete o IDOLu, jaký je super, očipovaný atd., přesto jste nedokázali dotáhnout za X let základní věci, které zde popisuje TH, do konce, jak můžou cestující v hromadných prostředcích narůstat?
Zájem o růst cestujících máme...

Proč se dokázaly najít místa, kde se do hromadných prostředků cestující vrátili?
A všiml jste si třeba toho, že se to povedlo i v LK? Myslíte si, že to bylo samo sebou?

Já nebudu říkat, že je tady vše dokonalý - to ani náhodou!
Některé věci se povedly (třeba spolupráce s podniky při dopravě do zaměstnání), některé se připravují, na některé opakovaně nejsou peníze (třeba dispečink) a jiné jsou opakovaně zazděny i přes veškerou snahu koordinátora (viz ty rychlíky).

Jestli máte potřebu házet vinu jen na nás, poslušte si - hlavně, když se Vám uleví...

Ad cyklovlaky:
Takže do Stadlera se oficiálně vejde asi 7 kol, při stísnění prostorů a sklopení sedaček je to 25... Ze stávajících vozů je k dispozici jedna 015ka (no ta to vytrhne), kterou nelze zavěsit za RS, pak tu jsou údajně nějaké upravené 05x - ty mají oficální kapacitu kolik? 10 kol? A jak jich lze do vozu narvat víc? Celkem bych si uměl představit ten hytlák, ale má to háček - už to podle dopravce není rozšířená přeprava kol jako spoluzavazadel...
Problém je, že v současnosti po celé republice jsou vozy pro přepravu kol nedostatkové zboží a ve výsledku je Stadler vlastně to nejméně pitomé řešení.
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 21:32:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si klidně těch 35,- nebo kolik stojí úschova během přepravy zaplatím, a myslím, že další cestující také. A velké hytláky nejezdí z jednoho prostého důvodu. Nikdo je nepožaduje, tak proč by se tam měly dávat.

Jinak Bdtn(756) má 4 háky na kola a Bdtn(757) jich má 10. Ale tohle je na objednavateli, pokud by řekl na víkend chci tu a tu soupravu, tak by to pravděpodobně šlo. Jediný problém vidím v tom, že není nízkopodlažní a druhý v tom, kde by se sehnaly 4*Bdtn a 2*743.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1374
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 21:43:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze stávajících vozů je k dispozici jedna 015ka (no ta to vytrhne)

Vozů 015 bylo v Liberci daleko více. A sám moc dobře víte, že toto řešení jsem vám zde navrhoval ještě před začátkem vozby vozidly 840. Pak se nepotřebné vozy 015 přesunuly prostě jinam. Tak neříkejte, že se jedná o nedostatkové zboží.

A jestli nejméně pitomé je přeprava 50ti kol v trase Liberec - Tanvald, kde se jich přepravovalo ke stovce, dále z Tanvaldu jich bylo nad 100 a ČD jich nyní přepraví cca 80, tak mi neříkejte, že se nejedná o nejméně pitomé řešení.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 21:57:20    Odkaz na tento příspěvek  

Ono to ale v IDS bez toho nejde, pokud ze sebe objednatel nechce dělat dojnou krávu. V místech, kde je větší neurčitost či nejistota toho dopravci mohou zneužít k různým bočním "dosypům" a budou se vymlouvat na nepřesný clearing... (Tím neříkám, že se tomu zcela zabránilo, to chraň bůh! :-D No ale přeci jen to nějaké peníze šetří...)

tak tomu nerozumím, dopravce A mi prodá přestupní papírovou jízdenku za 40 Kč, i když s ním projedu dejme tomu polovinu, 20 Kč. Náklady na spoj jsou 500 Kč, od kraje dostane dopravce A dotaci nikoli 480 Kč, ale 460 Kč. No a dopravce B, ten neutrží nic, tedy dotace bude nikoli 480 Kč, ale 500 Kč. Celkově je však stále na dotaci třeba 960 Kč...
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.124.48
Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 22:38:17    Odkaz na tento příspěvek  

Vážený pane Inkonginto,

Vámi navrhované řešení s přepravou kol jsem před rokem opakovaně projednával s dopravcem. Tím myslím nasazení vozidel nižšího standardu, než má LK ve smlouvě.
Dopravce opakovaně sdělil, že takové řešení nebude / nemůže / nechce realizovat.

Pokud se tu bavíme o nejméně pitomém řešení, pak bych si dovolil připomenout, že existují silniční přívěsy na přepravu kol s pořizovací cenou v řádu sto tisíc Kč a s provozními náklady do 40 Kč/km včetně autobusu pro 50 cestujících. To nepíši proto, že bychom neměli zájem o železniční řešení, pouze přibližuji realitu nemodrého světa.

Vámi navrhované řešení se zavedením vlaku v létě, za hezkého počasí, v sobotu, v 8:30, z Liberce do Harrachova (zpět netřeba) s náležitostmi, které nejsou k dispozici, případně nejsou využitelné na jiné výkony, neshledává výhodným ani dopravce a díky ceně pak ani objednatel.

Dále prosím přítomné, aby sami posoudili, kolik jízdních kol se vejde při obdobném komfortu cestujících do vozidel typu Bdtn, 010, 015 a 840. Podlahová plocha vozu 015 je cca 45m2, vozu 840 50 m2. Můžete mi objasnit, na základě jakých fyzikálních zákonů je vůz 010 nebo 015 významně výhodnější pro přepravu kol?

Má zkušenost při jednání se SŽDC a s ČD je, ŽE TO NEJDE, NIKDY SE TO TAK NEDĚLALO, RESP. VŽDYCKY SE TO TAK DĚLALO. Ovšem za blbce, že nic nejde, je v modrých očích objednatel?

Závěr je takový, že se železnice (SŽDC i ČD) svými vlastními interními předpisy sama stará o to, že jakákoli ekonomická a jednoduchá řešení jsou vyloučena a tím se vlaková doprava stává mimo modrý svět neprosto nekonkurenceschopnou.

Ve věci nedostatečné kapacity vlaků a nedodržování smluvních podmínek vydal koordinátor dopravy opakovaně objednateli doporučení uplatnit smluví sankce. Více nemá smysl komentovat.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 00:25:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds- logika správná. Ale podle tržeb se určuje zaplnění busu. Takže v prvním spoji jsou tržby, v druhém nikdo nejezdí. Tudíž kandidát na brzké zrušení. To je ta největší zvrácenost v ekonomice Ireda.
T.H. mimořádně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 00:32:43    Odkaz na tento příspěvek  

Tak se jen podíváme na obvyklé lži a podsouvání nejlepšího odborníka nejprogresívnějšího IDS, co má vždycky pravdu, i když cestujících stále ubývá:
Ad tarif Liberec - Jablonec:
1. Zvýšení ceny pro studenty v této relaci není nad žádný rámec, protože naopak dnes studenti mezi Libercem a Jabloncem jezdí za mnohem méně peněz než ve srovnatelných relacích.

Nikde tu nepíšu, že zdražení "zvýšení ceny" je nad nějaký "rámec", to je lež p. Pospíšila. Píšu, že pro studenty zdražuje lítačka skoro o polovinu, výpočet si můžete provést sami - třicetidenní student 15-26 z dnešních 300 Kč na 430 Kč, tj. o 43%. Co na tomto faktu chcete dialekticky změnit? A proč bych nad tím měl jásat jen kvůli drahotě "srovnatelných relací" (kde to jde s počty cestujících od deseti k pěti a od pěti k nule)?
2. Časová platnost jízdenek byla nastavena po dohodě s DPMLJ - jinými slovy IDOL se přizpůsobil místním zvyklostem...
Já to teda nevidím v nějakém "autonomním městském tarifu" (body 162.-166. Tarifu IDOL?), ani to tak být nemůže, vždyť jde o dvouzónovou přepravu - vidím ale bod 101. v kmenovém Tarifu, který je v rozporu s bodem 74. téhož Tarifu. Prostě bordel, chaos, lemplovství, lepí se to jak vlaštovčí hnízdo a podle toho to taky vypadá. Tarif IDOL není prací Magistrátu Města Liberec nebo DPMLJ, Tarif IDOL vyhlašuje Liberecký kraj, který pověřuje koordinací (= uváděním do vzájemného souladu) KORID LK, spol. s r.o.

Rádobyvtipnou poznámku o rozvratu komentovat nebudu, doufám že se DSOJ těm tlakům na hrabání se v jeho penězích ubrání.

Ad čipové karty: nejde ani tak o spravedlnost a "každý chlup" v clearingu (to bychom tu nemohli mít třeba LIBNET), ale o to, že na protlačení kartiček do každé rodiny za stopade kus bylo lze pobrat nějakou motivační sumu. Ono se stačí podívat na podobnost Opruzkarty a Opencard (i když v Praze to dopadlo ještě podstatně hůř).

P.S. Absence jakkoli uštěpačné reakce na ostatní mé poznámky jsem si všiml.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1375
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 07:05:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podlahová plocha vozu 015 je cca 45m2, vozu 840 50 m2. Můžete mi objasnit, na základě jakých fyzikálních zákonů je vůz 010 nebo 015 významně výhodnější pro přepravu kol?

Pavle, pokud vím, nejsi malý kluk a myslím si, že dokážeš být rozumný. Záleží na rozložení té plochy. Pokud do 015 dokážu umístit 50 - 60 kol a do 840 s těží 30 a cestující už nemají šanci chodit, tak je rozdíl značný.

které nejsou k dispozici, případně nejsou využitelné na jiné výkony, neshledává výhodným ani dopravce a díky ceně pak ani objednatel.

Opět mi řekni. Když 015 byly v Liberci, jezdilo se s nimi zejména o víkendu a v X stály. V čem by teď byl rozdíl? Navíc 1x742 v Liberci je.
Přepravují se do Liberce dva štádlery, které nejsou potřeba nebo se budou přepravovat 015.
Kodan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 714
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 11:52:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopolední stav s náklady na Liberecku. V Liberci stojí Nexák do Polska se 742.151+190, vedle nich směska 44200 se 753.778+779, za kterými jsou zatím jen 2 Easy. Dvojče 750.013+326 je rozpojené - 326 je na dílně.
Posun a manipuláky v okolí obstarává 743.007.

MY YOUTUBE CHANNEL
Deníček železnice v Liberci = sledovačka ŘADY 843 (TS 831), 750.7, nákladní dopravy a mimořádností na tratích v okolí Liberce
Liadem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 2-2011
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 12:04:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší Tanvald
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 15:32:12    Odkaz na tento příspěvek  

Takže v prvním spoji jsou tržby, v druhém nikdo nejezdí. Tudíž kandidát na brzké zrušení. To je ta největší zvrácenost v ekonomice Ireda.

no to by měl tedy zajímalo, když jsem si někdy v minulosti koupil jednodenní jízdenku IDS JMK za 190 Kč a jel na ni spoji 729108/18, 729105/7, 729585/8 a 729555/24, jak jsem byl zaznamenán v těch 3 posledních, cestu zpátky ani raději nerozepisuji Podobně třeba v PIDu...

Průměrně schopný technolog si snad zjistí, kdo mu kde přestupuje, nemyslíte?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 15:54:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak tomu nerozumím, dopravce A mi prodá přestupní papírovou jízdenku za 40 Kč, i když s ním projedu dejme tomu polovinu, 20 Kč. Náklady na spoj jsou 500 Kč, od kraje dostane dopravce A dotaci nikoli 480 Kč, ale 460 Kč. No a dopravce B, ten neutrží nic, tedy dotace bude nikoli 480 Kč, ale 500 Kč. Celkově je však stále na dotaci třeba 960 Kč...
Tohle by platilo pouze za předpokladu, že riziko tržeb je na straně jednoho objednatele. Pokud je v systému objednatelů víc (kraj, obce s MHD) a pokud jsou v systému dopravci s rizikem tržeb na svých bedrech (ČD, komerční spoje), pak se hraje o každou korunu.
Mimochodem, jak to tedy v systému IREDO? Vydávají se ve vozidlech alespoň evidenční lístky? Nebo se dělají průzkumy obsazenosti?
Já jen, že není vždy důležitá jen tržba na km, ale i počet cestujících. A protože OREDO při projednávání redukcí mávalo kolem sebe jen tržbami, tak by mě zajímalo, jak (ne)relevantní ty data jsou.

A protože jsem dostal částečnou odpověď dřív, než jsem stihl položit dotaz:
Průměrně schopný technolog si snad zjistí, kdo mu kde přestupuje, nemyslíte?
Jak je s těmi daty nakládáno? Při projednávání změn jsem viděl, že nijak. Kde ti "průměrní technologové" tedy jsou?

Takže v prvním spoji jsou tržby, v druhém nikdo nejezdí. Tudíž kandidát na brzké zrušení.
A téhle chybě umíme zabránit... Takže alespoň k něčemu to je dobré. :-)

Pokud do 015 dokážu umístit 50 - 60 kol a do 840 s těží 30 a cestující už nemají šanci chodit, tak je rozdíl značný.
Koukám, že fyzikální jevy jsou Vámi vnímány velmi relativně - pokud do 015 umístíte 60 kol, kam umístíte oněch 60 lidí? Vy děláte, jak kdyby v 015 bylo i po zaplnění vozu koly spousta místa pro tanec...
Ale to je fuk - podstatná je jiná věc:
Vozy 015 jsou chápány jako minulost a umíme si představit jejich využití jako nouzovku pro současnost. Ale oni už opravdu nejsou! Ubývají globálně - nebo nám to je tak alespoň podáváno.
A pro přepravu kol v budoucnu nedělají dráhy nic, platí tedy přesně slova kolegy Pavla B.

Tak se jen podíváme na obvyklé lži
Takže dříve, než obviníte druhé ze lží a podsouvání, zkuste vysvětlit toto:
"brutální zdražení Liberec-Jablonec nesystémově NAD ÚROVEŇ platných tarifních jednic; pro studenty zdražuje "lítačka" skoro o polovinu" (T.H. mimořádně Odesláno Čtvrtek, 27. června 2013 - 04:12:34)

Z těchto slov vyplývá, že IDOL zdražuje nad rámec cen pro obdobné relace, přičemž to ale není pravda, neboť i po zdražení zůstane cena pro studenty naopak nižší než na jiné stejně dlouhé relaci.

Já to teda nevidím v nějakém "autonomním městském tarifu" (body 162.-166. Tarifu IDOL?), ani to tak být nemůže, vždyť jde o dvouzónovou přepravu
A to je další chyba v uvažování:
Kdybychom si hráli za každou cenu hráli na dvouzónový tarif, tak byste dávno zamával v Rychnově nějakému jabloneckému tarifu...* IDOL se zkrátka přizpůsobil požadavkům měst, vč. relace Lbc-Jbc, pro níž platí zvláštní ceník.

* Což by šlo i bez dopadu do ceny, stačilo by pro tyto účely nastavit jednice tak, aby cena byla srovnatelná jako MHD po Jablonci. A pak by odpadly problémy s přestupy mezi DSOJ a IDOLem. Řešení je jednoduché, stačí jen, aby si DPMLJ vybavil vozidla strojky s aplikací, která toto zvládne. Nebo by klidně mohlo fungovat MHD odbavení pro "velký" a "malý" Jablonec a vedle toho odbavení do delších relací. On to ale nikdo nechce zaplatit, DSOJ ani takový požadavek nemá - takže se kolem toho zase akorát jen povedou řeči.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 517
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 16:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se někdo náhodou chystal na Hejnické slavnosti, tak pro info:
http://www.iidol.cz/aktuality/440:na-hejnicke-slavnosti-vlakem-ci -autobusem.html
T.H. mimořádně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.198.1
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 16:41:13    Odkaz na tento příspěvek  

Pane Pospíšile, až si nastudujete význam interpunkčních znamének, např. středníku, můžeme se bavit dál.
Nad úroveň jednic se zdražuje jednotlivé jízdné (ze zóny 0001 do 1001 = 14 jednic, dle Tarifu IDOL jízdenka 22 Kč na BČK /24 Kč na papíře a platnost 90 minut, ale v relaci Liberec-Jablonec 24/26 Kč a 60 minut). IDOL tedy zde "upravuje" nad rámec cen pro obdobné relace, nesystémově, bordelací tarifu neustálými výjimkami a s nejapnou výmluvou o "nabídce v krajském měřítku na nejvyšší úrovni" (tu jste určitě vymyslel vy).
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1376
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 16:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že fyzikální jevy jsou Vámi vnímány velmi relativně - pokud do 015 umístíte 60 kol, kam umístíte oněch 60 lidí? Vy děláte, jak kdyby v 015 bylo i po zaplnění vozu koly spousta místa pro tanec...

Asi se zjevně jedná hlavně o ty zkušenosti, které vám chybí. Vy umíte povlékat, já počítat lidi v 015.
V cyklovoze pár lidí sedělo, pár stálo a někteří cestovali ve vedlejším voze. Důležité je, že jeli. Teď stojí na peroně a do vlaku se prostě nevejdou.

A pro přepravu kol v budoucnu nedělají dráhy nic, platí tedy přesně slova kolegy Pavla B.

Chtěl jste říct České dráhy. A zde opět záleží na objednavateli dopravy. Vždyť vy taháte za korunky. Cestujících s koly je u nás značné množství a přijde mi, že na ně prostě ser.te.

Vozy 015 jsou chápány jako minulost

Minulostí se mohou stát pouze tehdy, pokud za ně budu mít náhradu. A ta není. U 015 bohatě stačí počalounit sedačky, vyměnit okna, opravit hajzlíky. A kolaři budou spokojení.
Vandr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 17:30:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeci víte, které spoje jsou přeplněné, nešlo by posílit o další vůz na 2x 015 cyklovozy ??