K-report
 

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 05. 07. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 05. 07. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 18:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi se zjevně jedná hlavně o ty zkušenosti, které vám chybí. Vy umíte povlékat, já počítat lidi v 015.
Každý máme za sebou něco... Oboum je tato praxe v práci k ničemu, ale mně je alespoň k něčemu doma... Hlavně, že jste nezapomněl připomenout, že jste o pár let starší "fosil" než-li já - budiž Vám to přáno!

Chtěl jste říct České dráhy. A zde opět záleží na objednavateli dopravy. Vždyť vy taháte za korunky. Cestujících s koly je u nás značné množství a přijde mi, že na ně prostě ser.te.
Ach jo - nevím, co je k nepochopení na tom, že ty vozy požadovány byly, ale prostě nejsou a nebudou. Poptávka existuje, nabídka nikoliv... To je jako, kdybyste vyčítal manželce, že nepřinesla maso, když bylo vyprodané.

Minulostí se mohou stát pouze tehdy, pokud za ně budu mít náhradu. A ta není. U 015 bohatě stačí počalounit sedačky, vyměnit okna, opravit hajzlíky. A kolaři budou spokojení.
... a vůbec přitom nevadí, že vozidlo nemá daleko k tomu, aby vyskočilo z kolejí. Přesně tento Váš drážní pohled - "nehledíme na budoucnost, máme tady minulost a žijeme z podstaty" - přivedl železniční dopravu v LK na kraj konkurence schopnosti! A díky lidem jako jste Vy, se situace v dohledné době nezlepší, protože dráha asi takové lidi potřebuje - lépe se tak dá vytvořit fiktivní modrý svět.

Přeci víte, které spoje jsou přeplněné, nešlo by posílit o další vůz na 2x 015 cyklovozy ??
Nešlo. Jak je zde výše napsáno, ty vozy k dispozici nejsou.

nejapnou výmluvou o "nabídce v krajském měřítku na nejvyšší úrovni" (tu jste určitě vymyslel vy)
Zklamu Vás. Nevymyslel. Nedělám na KORIDu všechno a změnu tarifu připravovali jiní... Za což si mohou lidé oddychnout, protože kdyby to bylo jen na mně, tak určitě nezdražím jen o 1-2 koruny, abych si pak nechal o hlavu omlátit jednu jedinou relaci s vyšším zdražením. Když už, tak se mohlo zdražit v celém kraji tak, abychom se dostali do celorepublikového průměru.
A aby mi nebyly podsouvány lži:
Nesouhlasím se zdražováním veřejné dopravy - rostoucí náklady by měly být kompenzovány vyšším příspěvkem objednatele, protože lidem se vše zdražuje, aniž by platy rostly. Pokud ale objednatel peníze nemá / nechce je dát*, pak je zdražení rozhodně lepší řešení, než plošné škrtání spojů o nějaké z prstu vycucané procento.

* V resortu dopravy je teď priorita oprava silnic a mostů (většina škod je stále z roku 2010).
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 18:37:59    Odkaz na tento příspěvek  

Tohle by platilo pouze za předpokladu, že riziko tržeb je na straně jednoho objednatele. Pokud je v systému objednatelů víc (kraj, obce s MHD) a pokud jsou v systému dopravci s rizikem tržeb na svých bedrech (ČD, komerční spoje), pak se hraje o každou korunu.

no tak to jste na to stejně jako v IREDu, či IDS JMK, tam jim tedy chybí ty dálkové linky, ale jinak to tam jde (zatím) bez karet



Mimochodem, jak to tedy v systému IREDO? Vydávají se ve vozidlech alespoň evidenční lístky? Nebo se dělají průzkumy obsazenosti?

někteří dopravci na komerčních linkách to dělají, průzkumy se dělali nárazově, tak jak bylo třeba, celokrajsky najednou nikoli, páč se na to nenašly prášulky. Jak to je teď, netuším...

Já jen, že není vždy důležitá jen tržba na km, ale i počet cestujících. A protože OREDO při projednávání redukcí mávalo kolem sebe jen tržbami, tak by mě zajímalo, jak (ne)relevantní ty data jsou.

výstupy ze strojků pro daný spoj jsou zkreslené, je třeba dohledávat na ostatních spojích a osobně (či zprostředkovaně)dělat průzkumy

A protože jsem dostal částečnou odpověď dřív, než jsem stihl položit dotaz:
Průměrně schopný technolog si snad zjistí, kdo mu kde přestupuje, nemyslíte?
Jak je s těmi daty nakládáno? Při projednávání změn jsem viděl, že nijak. Kde ti "průměrní technologové" tedy jsou?


já nejsem nijak zodpovědný za personální politiku organizátora v KHK (to je ředitel pan Král), je pravda, že tam došlo téměř ke 100% personální výměně, zdatnost stávajících technologů nemohu hodnotit, neznám je. Pokud bych měl hodnotit dle prováděných změn v JŘ, tak žádná sláva, ale neznám souvislosti, co je k tomu vedlo

Takže v prvním spoji jsou tržby, v druhém nikdo nejezdí. Tudíž kandidát na brzké zrušení.
A téhle chybě umíme zabránit... Takže alespoň k něčemu to je dobré. :-)


zopakuji, průměrně schopný technolog takovou chybu neudělá, dle mého názoru za vopruz pro cestující to celé CARDTHEATRE nestojí. Nicméně jsem si plně vědom, že tenhle můj názor asi celou problematiku nezmění
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 18:54:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

někteří dopravci na komerčních linkách to dělají, průzkumy se dělali nárazově, tak jak bylo třeba, celokrajsky najednou nikoli, páč se na to nenašly prášulky.
výstupy ze strojků pro daný spoj jsou zkreslené, je třeba dohledávat na ostatních spojích a osobně (či zprostředkovaně)dělat průzkumy

Uvědomujete si, že vlastně jinými slovy říkáte, že jste neměli žádné přesné data (nikdy), ale věnovali jste spoustu času, abyste měli alespoň nějaká?
Já nechci rýpat, ale kdybyste svůj čas věnovali komunikaci s obcemi, kde žádné dobré jméno OREDO nemá (a z toho se už ani Vy nevymluvíte, protože u budování image organizace jste byl), tak mohla optimalizace dopadnout (alespoň o trochu) líp.
Tento názor zakládám na vlastních zkušenostech, protože v obcích, kde jsme měli čas osobně projednávat změny (např. během optimalizace na Frýdlantsku), jsme většinou projednali, co jsme potřebovali, případně jsme obcím alespoň vysvětlili, jaké jsou možnosti a navázali jsme kontakty. Bohužel takto KORID nefungoval od začátku, takže stále zbývají místa, kde o nás nevědí a naopak jsou i místa, kde se v minulosti "komunikací" posr.lo, co se dalo, a tak to někde schytávám, ani nevím za co. :-)

Jinak já se tady nenavážel do nikoho z kolegů z Oreda, chraň bůh - oni pouze přebírají systém za chodu (a vlivem okolností by se dalo říct "v rozkladu") - tuto práci jim rozhodně nezávidím.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1377
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 19:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ach jo - nevím, co je k nepochopení na tom, že ty vozy požadovány byly, ale prostě nejsou a nebudou.

Docela by mě zajímalo, kam se poděly. V Liberci byly až do příchodu štádlerů. Asi je ukradla vláda....

... a vůbec přitom nevadí, že vozidlo nemá daleko k tomu, aby vyskočilo z kolejí. Přesně tento Váš drážní pohled - "nehledíme na budoucnost, máme tady minulost a žijeme z podstaty" - přivedl železniční dopravu v LK na kraj konkurence schopnosti!

Na to jste přišel jak, že se stávaly nebezpečnými? K výměně tlumičů docházelo, prohlídkami procházely, opravy se dělaly atd. Proč by měly vyskočit?
A co se týče vaší druhé poznámky, jak jsem psal ve výše uvedených příspěvcích. Doby GJW, počet cestujících narůstal, doba po GJW, stále docházelo k nárůstu, popř. byl setrvalý stav a najednou nám počty klesají. Asi je to moje chyba...

Oboum je tato praxe v práci k ničemu, ale mně je alespoň k něčemu doma... Hlavně, že jste nezapomněl připomenout, že jste o pár let starší "fosil" než-li já - budiž Vám to přáno

Tak jestli si myslíte nebo jste dokonce o tom přesvědčen, že praxe v oboru je zbytečnost, tak tam opravdu už nemáte co dělat...
A nikde jsem nenapadal to, že jste mladší (třeba i pracovně). Příměr mladší / starší nebo dělám tu už 20 let a ty 1 rok absolutně nesnáším. Za člověka musí hovořit vykonaná práce. A tu vaší (myšleno práci Koridu) napadám...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 19:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za člověka musí hovořit vykonaná práce. A tu vaší (myšleno práci Koridu) napadám...
Chtělo by se mi říct "nápodobně", leč ve vašem případě ani není co napadat...

počet cestujících narůstal, doba po GJW, stále docházelo k nárůstu, popř. byl setrvalý stav a najednou nám počty klesají.
Globálně vzato v rámci LK počet cestujících stoupá, a to nejen na JHŽ, ale celkově. A není to tím, že bychom seděli na zadku. Nárůst cestujících ve veřejné dopravě je především díky tomu, že se alespoň někde postupně daří navázat spolupráci s významnými zaměstnavateli.

Tak jestli si myslíte nebo jste dokonce o tom přesvědčen, že praxe v oboru je zbytečnost, tak tam opravdu už nemáte co dělat...
Také máte potřebu mi podsouvat něco, co jsem neřekl? Praxe pochopitelně důležitá je - já psal spíš o té "praxi", kterou jste uvedl a u níž u obou není přímá souvislost s náplní naší práce. Toť vše.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pátek, 28. června 2013 - 19:45:01    Odkaz na tento příspěvek  

Uvědomujete si, že vlastně jinými slovy říkáte, že jste neměli žádné přesné data (nikdy), ale věnovali jste spoustu času, abyste měli alespoň nějaká?

uvědomuji si, že získat přesná data je dost pracné, zcela přesná je v zásadě nemožné, ale neměním nic na názoru, že za karty to nestojí. Nicméně jelikož zpravidla optimalizace probíhala s integrací, tak data pro přípravu byla zcela jasná a průkazná, jelikož přestupní tarif neexistoval (pokud neměl dopravce v tarifu třeba desetidenní předplatní jízdenky, nebo třeba děti z vesnice A do školky ve vesnici B nevozil bez odbavení)

ale kdybyste svůj čas věnovali komunikaci s obcemi, kde žádné dobré jméno OREDO nemá



myslím, že takto shrnout do jedné věty názor všech obcí je poněkud mimo, ale určitě se najdou obce, kde byla spokojenost větší, kde byla menší a kde byla nespokojenost.

(a z toho se už ani Vy nevymluvíte, protože u budování image organizace jste byl)

slovo marketing, propagace bylo považováno za "sprosté", zde s vámi souhlasím

tak mohla optimalizace dopadnout (alespoň o trochu) líp.

nevím, jakou máte na mysli, ve většině případů došlo k nárůstu počtu cestujících v desítkách %

Jinak já se tady nenavážel do nikoho z kolegů z Oreda, chraň bůh - oni pouze přebírají systém za chodu (a vlivem okolností by se dalo říct "v rozkladu") - tuto práci jim rozhodně nezávidím.

to si musí každý zhodnotit sám, zda na danou práci má, zda mu vyhovují podmínky, zda je jeho nadřízený fundovaný odborník, aneb každý svého štěstí strůjcem
Vandr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 29. června 2013 - 00:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nešlo.Jak je zde výše napsáno, ty vozy k dispozici nejsou.
V ČT na šrotišti jsou vozy habaděj, jen je vytáhnout.
Trs2004
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 2-2010

Odesláno Sobota, 29. června 2013 - 18:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 29. června 2013 - 21:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_Pospíšil: 2. Mám návrh: Přihlašte se na dráhy, že si jako letní brigádu berete ten úkol na starost, ovšem s podmínkou, že vydat jízdenku do jiné stanice musí být umožněno alespoň pro trasu přímého vozu téhož vlaku. (Alias - sedíte ve voze do Černous, ale jedete do B.Potoka, kde ovšem není místo k sezení - a přesto si chcete koupit lupen do Potoka, když jedete přímým vlakem.)
Já osobně se domnívám, že naprogramovat nějaké upozornění typu "Opravdu chcete provést akci?" by pro účely vydání jízdenky mimo trasu "spoje" jít mělo, ale programátor nejsem...


Proč tak složitě? Ty vlak s automaty jezdí kde? Liberec - Harrachov (občas -Železný Brod), Liberec - Černousy/Jindřichovice/Bílý Potok a jestli regionova do Josefova Dolu má automat, to netuším. Takže stačí, aby výchozí zastávka ležela na stejné trati nebo skupině tratí 037 (Raspenava-Liberec) + 038 a 037(Frýdlant-Liberec) + 039, 036(Liberec-Tanvald)+035 a papírovou jízdenku vydat nepůjde, vlastně by nemělo jít ji ani zobrazit. To snad není tak těžké, k čemu je otázka opravdu chcete koupit papírovou jízdenku z Frýdlantu do Turnova, když přímý spoj tam naposledy projel tak před 7 lety?
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 01. července 2013 - 08:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tak dívám na to posílení vlaků na Hejnické slavnosti a nutnost u každého vlaku v Raspenavě přestoupit,tak mě napadá jestli se zase nedočkáme Brejlovců s klasikama z Liberce do Frýdlantu a zpět.Nemá někdo nějaké info co by mělo jezdit?
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Pondělí, 01. července 2013 - 08:42:07    Odkaz na tento příspěvek  

Nešlo.Jak je zde výše napsáno, ty vozy k dispozici nejsou.
V ČT na šrotišti jsou vozy habaděj, jen je vytáhnout.


Tady je plno Btax (pův.010)....

Vůz se žlutým čelem vpravo se podle uspořádání interiéru zdá být Bdtax (pův. 015), třeba jich tam je více nebo určitě by jich pár šlo upravit...
tomihlav
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.81.72.226
Odesláno Pondělí, 01. července 2013 - 10:10:12    Odkaz na tento příspěvek  

Honem ty bzmoty rozpalte, než zas někoho napadne vyrábět z nich regiosráče!
Kodan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 01. července 2013 - 11:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní situace s náklady do Polska:
V 8:50 z LBC vyrazila ucelenka Easů s 742.173+192 a na odpoledne/podvečer je nachystána směska s 750.013+326

MY YOUTUBE CHANNEL
Deníček železnice v Liberci = sledovačka ŘADY 843 (TS 831), 750.7, nákladní dopravy a mimořádností na tratích v okolí Liberce
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1378
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 01. července 2013 - 12:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

qwe:

To by se ale někomu muselo chtít. Jinak vozy 015 jsou stále i provozní.
Líbí se mi, jak Pavel Blažek píše, že ze strany SŽDC a ČD stále něco nejde (a lehké to opravdu s námi není). Ovšem nenapíše, kdo co zamítnul. Já naopak vidím, že se (SŽDC) snažíme vyhovět ve všem.

Ale právě ze strany Koridu neustále vidím pouze výmluvy.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.227.233
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 05:21:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Inkonginto:
To by se ale někomu muselo chtít. Jinak vozy 015 jsou stále i provozní.

Ad. Pavel Blažek:
Vámi navrhované řešení s přepravou kol jsem před rokem opakovaně projednával s dopravcem. Tím myslím nasazení vozidel nižšího standardu, než má LK ve smlouvě.
Dopravce opakovaně sdělil, že takové řešení nebude / nemůže / nechce realizovat.


Nemám potřebu se na nic vymlouvat. Na jedné straně tu máme pochopitelný zájem cestujících přepravit se vždy, v libovolném počtu a s jízdními koly. Tomu se objednatel i dopravce snaží v mezích možností vyhovět.
Na druhou stranu nevím, co je k nepochopení na jednoduché věci, že udržovat po celý rok kapacitu pro přepravu jízdních kol právě ve vlaku 16211 v počtu desítek až stovek kusů v létě, v sobotu, v 8:30, za hezkého počasí je drahé a jak dopravce, tak objednatel má vzhledem ke zodpovědnosti za svou vlastní ekonomickou udržitelnost právo některá řešení prostě odmítnout.

To, že někde lze vyfotit stojící vozy 015 ještě neznamená, že je dopravce ochotný i přes žádost objednatele tyto vozy nasadit (absolutně), případně je ochotný jejich nasazení nabídnout za podmínek, které jsou pro objednatele ekonomicky akceptovatelné.

Závěr: Technické řešení existuje vždy, ale v některých případech se prostě nenajde nikdo, kdo by byl ochotný nést finanční náklady takového řešení. Objednání pravidelné kapacity pro přepravu velkého množství kol v případech, kdy se udělá hezké počasí, by v případě LK znamenalo zrušit objednávku jiného pravidelného vlaku, který má svou roli pro zajištění ZDO po celý rok.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.227.233
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 05:24:41    Odkaz na tento příspěvek  

P.S.

Františka prosím, aby svá veřejná sdělení korigoval s ohledem na to, že nemusí ve všech případech znát důvody (zejména finanční možnosti) objednatele. Také tu nerozmazávám věci, které jsme relativně věcně diskutovali na našem (neveřejném) posledním společném jednání minulý týden, o nichž si myslím své, ale zároveň dovedu vnímat důvody, které druhou stranu k jejímu postoji vedou.

Závěrem bych chtěl zopakovat: je nás tu v regionu pět a půl, kteří máme společný cíl, totiž rozvoj a udržitelnost veřejné dopravy (tj. vlaky + autobusy). Všichni se snažíme pro to dělat to, co je v naších schopnostech a především možnostech. Pořád nechápu, proč na sebe musíme veřejně plivat, shazovat se a urážet navzájem nebo si dokazovat, kdo z nás pobral více rozumu. Vždyť je to směšné! Každý z vás, co tady diskutujete, něco pro rozvoj dopravy v regionu prakticky dělá - někdo ve svém volném čase zdarma zajišťuje dopravu pro turisty, někdo si dělá vlastní přepravní průzkumy, někdo má zadání zpracovat redukce z ekonomických důvodů a snaží se minimalizovat věcné dopady. Výstupem některých aktivit nemůže být za daných okrajových podmínek optimální řešení, pouze nejméně špatné.
Obecným důsledkem zpochybňování a šťourání do každého řešení mezi těmi pěti a půl zainteresovanými je, že nakonec není nic (myslím, že na příkladu trati 036 je to za posledních 10 let vidět lépe než zřetelně)!
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.227.233
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 06:17:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě si dovolím názorně ilustrovat výše uvedené "nakonec není nic".

KORID LK usiluje o zvýšení udržitelnosti a konkurenceschopnosti železniční dopravy (před individuální a autobusovou dopravou) např. tím, že zavádí přímé vlaky s kratšími intervaly spojů v dle našeho názoru konkurenceschopných a perspektivních relacích Hejnice - Liberec, Desná - Jablonec n. N., Plavy + Velké Hamry - Jablonec n. N.
Např. na trati 038 vzrostl počet cestujících a trať doslova vstala hrobníkovi z lopaty (viz dění po povodních 2010).

Na základě tohoto dlouhodobého "plánu" jsem SŽDC požádal o úpravu již zpracovaného projektu modernizace SZZ v ŽST Velké Hamry tak, aby bylo možné pásmovat vlaky od Liberce + Jablonce na zastávce Plavy.

Nevím, kdo je autorem, ale od jedné z místních složek SŽDC přišlo následující oficiální vyjádření k investiční akci: "..i když víme, že zakázka na další vlaky na zastávku je od zadavatele KORIDu LK, domnívám se, že je to zbytečné, pokud tam budou stavět R vlaky nebude takový nápor cestujících a bude se tam ve většině případů jezdit zbytečně)"

Obávám se, zda autor není dokonce jedním z těch příznivců železnice, kteří volají po omezení přímých autobusů např. v relaci Vysoký n. j. - Jablonec n. N. a nemůže pochopit, proč už KORID dávno nezavedl přestupy na vlak a linku neukončil na terminálu v Tanvaldě (Poznámka: jak bude v takovém případě nadšený cestující např. z Velkých Hamrů do Jablonce n. N.?). Pominu, že dotyčný není schopný přijít na KORID a na důvody řešení, se kterým nesouhlasí, se prostě zeptat. Největší paradox ovšem je, kdo "z obou stran sporu" je v konečném důsledku existenčně závislý na objednávce právě železničního spojení v trase trati 035...

A kdyby se pisatel přišel opravdu zeptat, dozvěděl by se např. proč se při zajištění obslužnosti v Plavech nespoléháme pouze na rychlíky.

Že si v tom našem malém rybníce tak trochu smrdíme navzájem...?
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.53
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 06:24:20    Odkaz na tento příspěvek  

Problém je, že všechny štve to, že dříve s těmi koly nebyl takový problém a šlo to. Pak přišel KORID, proběhlo VŘ a najednou to nejde.
Tzn. v logice mnoha lidí to je tak, že díky zásahu KORIDu je teď s koly problém (zásah KORIDu = vyhlášení VŘ, aniž by byla řešena kola, i když na to KORID byl mnohokrát z mnoha stran upozorněn).

A když se k tomu přidá trochu nepravd nebo lží, které každý prohlédne (podívejte se sem do diskuse, v pátek ještě vozy 015 nebyly k dispozici, dnes najednou už jsou, ale dopravce není ochotný je nasadit za přijatelných podmínek), tak se nedivte, že na každý nápad KORIDu plno lidí hned vystartuje proti vám...

Obecně - když zavádíte něco nového (ať už v dopravě nebo v tarifu) - zvažujete dostatečně pečlivě, co původního tím zničíte, změníte, znepříjemníte veřejnosti ?
Většinou to navenek vypadá, že je třeba hlavně zavést to nové podle hesla "když se kácí les, tak létají třísky"...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 16:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No z pohledu laika, když si skupinka starostů dokázala v EU vydupat elektrifikaci svoji vesnické železničky a SŽDC příchází jen s 1000 a jedna nápady jak něco nejde, tak tu bude něco shnilého.
Pavel Blažek: Nějaké náhradní řešení jako jet stadlerem z Plavů půl kilometru dopředu a pak dozadu by nešlo? Nebo končit v Návarově / Jesenném (ano to zní opravdu šíleně ), každopádně SŽDC se zas předvedla.

qwe: Já si nemyslim, že to s koly bylo dřív lepší. Už jste zkusil nacpat 20 kol do solo 810 ??!! Stejně tak, když jel sám katr, tak to taky bylo povyražení. Fakt šuplíky podle mě nebyly cesta zpátky a myslim, že mohou i za nárůst cyklistů jedoucích vlakem, což paradoxně problém umocňuje. Trochu nám teď chybí trionovy aspoň pro ten Frýdlant, ale pár duonov by šlo za šuplíka připojit nebo ne?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 17:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v pátek ještě vozy 015 nebyly k dispozici, dnes najednou už jsou, ale dopravce není ochotný je nasadit za přijatelných podmínek
Z mého pohledu:
pokud vozy stojí na pohřebišti v Třebové, tak zkrátka nejsou!

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1379
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 17:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud vozy stojí na pohřebišti v Třebové, tak zkrátka nejsou!

Už to neužívejte. Zdá se mi, že se objevují následky....

je nás tu v regionu pět a půl, kteří máme společný cíl, totiž rozvoj a udržitelnost veřejné dopravy (tj. vlaky + autobusy). Všichni se snažíme pro to dělat to, co je v naších schopnostech a především možnostech. Pořád nechápu, proč na sebe musíme veřejně plivat, shazovat se a urážet navzájem nebo si dokazovat, kdo z nás pobral více rozumu. Vždyť je to směšné!

Jestli si pamatuješ, byl jsem u vás několikrát. Výsledkem bylo, že jsme se na několika věcech dohodli, že se provedou a najednou vše bylo jinak. Otázkou je, kdo chce udělat víc. Nebo hlavně jestli chce udělat něco rozumného. Zatím je rozumných věcí opravdu málo.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 17:56:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud vozy stojí na pohřebišti v Třebové, tak zkrátka nejsou!

Jestli ty kočáry nemají revize/prohlídky UTZ, resp. průkazy způsobilosti UTZ, tak to skoro jako kdyby nebyly . A je otázkou, jestli vůbec některé UTZ ještě mají (zejména pak UTZ elektro - Franto, oblékni se do montérek a vlez schválně pod 820.114... podotýkám, že singrovka do Ta v tomto stavu dorazila... v ČT to nebude lepší).

29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Kdo se bojí, nesmí pracovat v muzeu. (Ing. J. K., CSc.).
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1380
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 19:26:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wool:

Ale ty 015ky z Liberce odjely s revizemi apod. Kdyby došlo k dohodě při nasazení 840 a že jsme na cykloturisty upozorňovali opravdu předem (jak píše qwe), tak by tu prostě byly. A při jejich nasazení by ČD měly čas v sobotu a neděli dopoledne na větší opravy štádlerů. Tím trochu vyvracím slova Pavla Blažka o ekonomičnosti provozu, tedy spíše hlavně o kvalitě. Nyní je situace taková, že depo Liberec nasadí klidně 840 s nefunkční klimatizací v době, kdy je venku 35°C. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to považuji dokonce za ohrožení životů. Kdyby bylo více času na opravy a nenasazovaly by se 840 za každou cenu na vlak jen proto, aby jely, určitě by bylo lépe. A ten čas se dá získat právě při nasazení nějaké jiné soupravy, která bude jako jediná garantovat přepravu kol.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8859
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 19:42:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:
depo Liberec nasadí klidně 840 s nefunkční klimatizací v době, kdy je venku 35°C. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to považuji dokonce za ohrožení životů.
... což je ale výhradně problém dopravce.

Držet soupravu, která vyjede párkrát do roka, je to nejdražší, co snad vůbec lze vymyslet. Ano, je to možnost, ale je věcí objenatele (tj. kraje), zda je ochoten takové peníze dát.
Je pravda, že místo té parodie na drážní dopravu do Jindřichovic p.S. by se něco navíc zaplatit mohlo (kdyby se chtělo).

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1381
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 20:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... což je ale výhradně problém dopravce.

Nemáte pravdu. Objednavatel dopravy si platí za nějaké služby a za standart dopravy. Pokud dojde k výše uvedenému, neplní se parametry smlouvy. Pokud nepojede kontrola z kraje, nikdo se to nedoví.

Držet soupravu, která vyjede párkrát do roka, je to nejdražší, co snad vůbec lze vymyslet.

Ta souprava by najezdila za rok cca 80 dní, což není zase tak málo. Navíc zde se nejedná o velké náklady navíc. Vozy 015 nejsou náročné na údržbu. A takhle to bylo praktikováno i dříve a nikomu nevadilo, že by se měly objevit nějaké vícenáklady.

Viděl bych ještě jednu cestu. Původně měla být část štádlerů objednána s větším prostorem pro kola. Měla tam být taková úprava, kdy by za jednu směnu mohlo dojít k instalaci sedaček pro zimní období. Ovšem od toho bylo upuštěno a kompromisem vznikla současná podoba u všech 840.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 21:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:
Takže Vy vlastně tvrdíte, že když tu 015ky byly, tak zde mohly být věčně, napořád, nikdy jinak.
Děkuji, tím jste potvrdil, že patříte mezi členy modrého fiktivního světa, kde "Vždycky se to tak dělalo" nebo "Nikdy nic nového nejde"...
Na co řešit budoucnost, když dráha přežívá z podstaty - co na tom, že za pokles cestujích v minulosti mohou právě lidé, kteří sdílejí "Vaší" optiku. (Že se povedlo tento trend díky novým vlakům a novému konceptu zvrátit, se kritikům spolku "Všechno špatně" do krámu nehodí - naopak i nadále vytahují tvrzení, že počet cestujících klesá - což je pravda jen v některých dílčích úsecích - globálně je tomu naopak.)

Komentář k alternativní úpravě Stadlera:
Kdo podal nabídku na JHŽ, ve které se mj. zavázal nabídnout dostatečnou kapacitu pro přepravu cestujících? Nebyl to náhodou dopravce? (Asi si přepravu cyklistů vyhodnotil jinak...)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 02. července 2013 - 21:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji, tím jste potvrdil, že patříte mezi členy modrého fiktivního světa, kde "Vždycky se to tak dělalo" nebo "Nikdy nic nového nejde"...

Kde jsem tohle uvedl? Já jsem pro nové věci, ovšem nesmí ta nová věc zhoršit kvalitu, kapacitu.... no je jedno, jak to pojmenujeme.

Nebyl to náhodou dopravce? (Asi si přepravu cyklistů vyhodnotil jinak...)

Ano, správně. A co dělá koordinátor dopravy? Kouká na to. Kdy jste se snažili řešit problematiku cestujících s koly?
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.225.116
Odesláno Středa, 03. července 2013 - 00:17:20    Odkaz na tento příspěvek  

Mrzí mne, že se diskuse vždy rychle vrátí do zajetých kolejí vzájemného si dokazování, kdo je chytřejší, resp. s celkovým tónem vzájemného se osočování. .

Pokusím se bez emocí vysvětlit, proč je situace s přepravou kol taková, jaká je. Předem se omlouvám se za obsažnost a zároveň pouze za naznačení souvislostí, jistě pochopíte...

Dříve proběhl pokus o VŘ na vlaky na Tanvaldsku. Z pohledu objednatele skončil nezdarem, VŘ bylo zrušeno, všechny zaskočila vysoká nabídková cena. Na druhou stranu při příštím VŘ již nikdo neočekával dumping typu pardubických rychlíků.

Při sestavování dalšího VŘ (JHŽ)se poměrně úzkostlivě dbalo na nastavení požadavků tak, aby cenové nabídky nebyly mimo rozpočtovou realitu objednatele, což reálně hrozilo až do chvíle otevření obálek, resp. všechny ostatní nabídky mimo vítěznou tuto obavu naplňují. Proto jsou dopravní koncepty nastavené na relativně velké proběhy vozidel (vzhledem k relacím a traťovým parametrům) a současně nebyly striktně vyžadovány služby, které potenciálně hrozí vysokými náklady (např. přeprava kol), resp. toto bylo necháno k rozhodnutí dopravce. Na otázku, proč objednatel ustoupil na návrh vítězného uchazeče z požadavku na úpravu dvou vozidel (840 s větším počtem sklopných sedaček) pro přepravu kol odpovědět neumím, nevím, u těchto jednání jsem nebyl.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.225.116
Odesláno Středa, 03. července 2013 - 00:21:51    Odkaz na tento příspěvek  

Obecně: zadávací dokumentace definovala požadavky objednatele a dopravce se je svou nabídkou zavázal plnit. Požadavky na přepravu kol jsou uvedeny vágně. Na druhou stranu je naprosto jasně stanovena plná odpovědnost dopravce za dostatečnou kapacitu pro cestující (mimo opravdu jednotlivé mimořádnosti), za kvalitu vozidel (např. problém s nefungující klimatizací) a další. K tomu jsou ve smlouvě přiřazeny jasné sankce.
Kvalita a spolehlivost dopravy je ve smlouvě stanovena procentním podílem všech výkonů, při poklesu pod tuto hranici má objednatel právo uplatnit sankce. To, že (ne)uplatňování sankcí může být předmětem obchodního a politického jednání ponechávám bez komentáře (ale tato poznámka je hodná zřetele a s dovětkem, že na tyto dohody nemusí mít výkonná úroveň obou smluvních stran žádný vliv). Dalším faktorem je, že a straně objednatele není v současné době pověřený pracovník, jehož pracovní náplní by byla kontrola smluvního plnění drážních dopravců. Pan Pospíšil, já a další na to můžeme upozorňovat (a také to již několik let bezúspěšně děláme), ovšem rozhodnutí, zda bude vyčleněna dostatečná kapacita na tuto činnost, leží v jiné úrovni (bez komentáře). Je to v podstatě stejná situace, proč tu zatím nemáme dopravní dispečink (ač všichni víme, jak moc je potřeba) nebo historické důvody způsobu užívání kartových systémů v Idolu.
Podstatné je také to, že koordinátor není v LK ten, kdo rozhoduje o uplatnění pokut (bez dalšího komentáře).

Je věcí dopravce, jakou míru rizika neplnění kapacity a kvality zvolí. S tím přímo souvisí riziko sankcí, resp. v důsledku kalkulace, který postup je pro dopravce ekonomičtější... Např. počet (disponibilních) záložních vozidel je také plně věcí dopravce. Zjednodušeně: malé zálohy = velké riziko pokut; velké zálohy (a speciální vozidla na přepravu kol) = velká finanční zátěž pro dopravce nebo objednatele.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.225.116
Odesláno Středa, 03. července 2013 - 00:35:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Inkonginto: Vozy 015 nejsou náročné na údržbu. A takhle to bylo praktikováno i dříve a nikomu nevadilo, že by se měly objevit nějaké vícenáklady.
Ale doba se změnila, dnes to vadí - objednateli i dopravci (dopravce se konečně snaží o ekonomické kalkulace). Zde je výjimka potvrzující pravidlo "vždycky se to tak dělalo".

... což je ale výhradně problém dopravce.
Není to problém, ale zodpovědnost dopravce.

Objednavatel dopravy si platí za nějaké služby a za standart dopravy. Pokud dojde k výše uvedenému, neplní se parametry smlouvy. Pokud nepojede kontrola z kraje, nikdo se to nedoví.
Podtrhuji, souhlas - komentář v podstatě v jiných částech textu (,resp. ve svém volném čase jsem ochotný se zajímat o pracovní věci, ale "uniformovaně" vyplňovat protokoly o kontrole jako hobby dělat nebudu). Informace o neplnění předmětu smlouvy a doporučení k uplatnění smluvních pokut předávají zaměstnanci koordinátora objednateli samozřejmě standardně i v případech zjištěných mimo pracovní dobu...

A co dělá koordinátor dopravy? Kouká na to. Kdy jste se snažili řešit problematiku cestujících s koly?
Myslel jsem, že na toto jsem už odpověděl, ale pokusím se o vysvětlení znovu. Problematiku cestujících s koly jsem s dopravcem řešil intenzivně touto dobou vloni já. Jednání jsem vedl s ohledem na smluvní rámec objednatele. Požadoval jsem od dopravce nasazení jiných typů souprav než MV ř. 840, požadoval jsem, aby dopravce vyjednal úpravy předpisu D40, aby mohla být v úseku Tanvald - Kořenov nasazována vozidla nebo jejich kombinace tak, aby bylo možné dostatečnou kapacitu vlaků (pro cestující i kola) dostupnými vozidly zajistit. Dopravce opakovaně a přes urgence sdělil, že s nasazením jiných souprav neuvažuje (na vyčíslení nákladů vůbec nedošlo, řešení bylo ze strany dopravce nepřijatelné). Úprava předpisu D40 vyjednána nebyla. Zde odkazuji na výše uvedenou zmínku o tom, že jednání probíhala s ohledem na smluvní rámec objednatele a ještě výše na moje zkušenosti s jednáním s dráhou...

Jak by řekl klasik, když se chce, všechno jde. Když se nechce, tak přes to nejede vlak (ale naštěstí autobus ano).

Ad. Hroch: Je pravda, že místo té parodie na drážní dopravu do Jindřichovic p. S. by se něco navíc zaplatit mohlo (kdyby se chtělo).
Obávám se, že tato úvaha je logický nesmysl: množina osob prosazující spojení do Jindřichovic = množina osob požadující vždy kapacitu dostatečnou pro přepravu všech kol = množina osob neřešící finanční zdroje.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.225.116
Odesláno Středa, 03. července 2013 - 00:39:38    Odkaz na tento příspěvek  

Poznámka: Pokud by teoreticky např. Inkonginto osočoval osobně pana Pospíšila (vzhledem k zodpovědnosti jeho pracovní pozice a objednatelem delegovaným kompetencím) z přeplněných vlaků cyklisty, je to totéž, jako kdybych já dával Inkongintovi za osobní vinu letitou impotenci SŽDC schválit řešení pro zabezpečení přechodů pro cestující ve stanici a vymýšlení nesmyslných, uživatelsky nepřátelských a pro daňové poplatníky investičně a provozně drahých podchodů v případech, kdy to je vzhledem k intenzitě a charakteru dopravy nesmysl. Pokládám za samozřejmé, že Inkonginto opakovaně informuje nejvyšší vedení SŽDC o potřebnosti zabezpečení přechodů a požaduje řešení situace.}
T.H. mimořádně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 03. července 2013 - 07:10:27    Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Blažek: Každý z vás, co tady diskutujete, něco pro rozvoj dopravy v regionu prakticky dělá
Poslušně hlásím, že jsem tou výjimkou, která po zkušenostech s KORIDem ("mouchysněztesimě" a nezájem něco řešit, základní neznalost provozu, záměrné "chyby" v odbavovacích zařízeních vytvořené v rozporu s tarifem atd.) prakticky nedělá a nebude dělat pro rozvoj dopravy v regionu VŮBEC NIC. Přece já hlupák nebudu radit nejchytřejším odborníkům nejlepšího IDS v republice, nebo možná i na světě. Jak se do lesa volá... jak dlouho se dá žít z minulosti?
proč se při zajištění obslužnosti v Plavech nespoléháme pouze na rychlíky
Protože nejste schopní je ani po třech letech zaintegrovat do systému. Jako ostatně udělat spoustu dalších věcí (zato tlačenka pro Busline jede na plné obrátky).

P.S. Počítám, že diskuze nadále poběží akorát v rovině personifikace do "spolku všechno špatně", jak tu už roky předvádí Otto_pospíšil.
_lt_
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 5-2010

Odesláno Středa, 03. července 2013 - 07:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kodan: díky za informace o tom, že na Liberecku jezdí i nějaký vlak.

Bohouš: Asi těžko bude potřeba větší souprava, když lidi vlakem nejezdí. To si jen pár "odborníků" myslí že začnou... čísla dokazující nárust cestující veřejnosti v posledních letech není důkazem "dokonalého"(dle mého spíš vražedného pro železnici) systému, ale je to jako v minulosti úplně v něčem jiném.

To se ale raději bude hnojit stovka stránek o ničem a pořád dokola něčím co nikoho nezajímá (vlastně krom samotných přispivatelů). Kéž by jste si založili vlastní chat a tady dali pokoj... odborníci.
Bohuš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 3-2009

Odesláno Středa, 03. července 2013 - 08:34:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lt:Mě to nasazení klasik z Brejlovcema na Hejnické slavnosti 6-7.7. napadlo proto že se u všech vlaků má v Raspenavě přestupovat.Pokud budou jezdit 840 nebo Regionovy pak tedy nechápu proč nemůžou jet přímo na Hejnice když tyto dva dny bude podstatně víc cestujících jezdit z Liberce do Hejnic než do Frýdlantu.
_lt_
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 5-2010

Odesláno Středa, 03. července 2013 - 09:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak třeba nám to nějaký odborník přiblíží (i když tomu nevěřím). Spíš se tu objeví dalších nepočitatelně příspěvků o tom jak to kraj a hlavně Korid dělá nejlíp, včetně nesmyslných pouček a modelů ze školy, které v reálném světě stejně nefungují.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8861
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. července 2013 - 10:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:
Nemáte pravdu. Objednavatel dopravy si platí za nějaké služby a za standart dopravy.
Pominu-li, že jste asi měl na mysli "standard", tak řešením Vámi uvedeného problému je dodržování nastaveného standardu ze strany dopravce (který vysoutěžil a smluvně se k němu zavázal), ne placení soupravy navíc (o jejímž standardu bych si tedy dvolil významně pochybovat).

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8862
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. července 2013 - 10:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Blažek:
tato úvaha je logický nesmysl: množina osob prosazující spojení do Jindřichovic = množina osob požadující vždy kapacitu dostatečnou pro přepravu všech kol
Právě pro to rovnítko jsem to napsal. Uznávám, že jsem možná přecenil možnosti oponentů to pochopit, ale já jsem v tomto směru optimista.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 530
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 03. července 2013 - 17:42:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud budou jezdit 840 nebo Regionovy pak tedy nechápu proč nemůžou jet přímo na Hejnice když tyto dva dny bude podstatně víc cestujících jezdit z Liberce do Hejnic než do Frýdlantu.
Protože přestože to sám dopravce navrhl, tak to vzápětí sám dopravce vzal zpět.
Jestli to je finální stav, nevím - ale plánuje se nasazení 2xRegioNoha do Potoka a X-krát Stadler do Frýdlantu.


Počítám, že diskuze nadále poběží akorát v rovině personifikace do "spolku všechno špatně", jak tu už roky předvádí Otto_pospíšil
Hmm, tak se zkuste podívat, jakým způsobem jste reagoval zrovna Vy, když jsem poprvé zavítal do této diskuze... Bez ohledu na to, že jste mě neznal, jste dopředu odsoudil optimalizaci na Frýdlantsku a začal jste mi podsouvat něco, s čím nemám nic společného... Máte pravdu: Jak se do lesa volá...

Kéž by jste si založili vlastní chat a tady dali pokoj
Hmm, já se obvykle k podobné reakci nesnižuji, přestože mě fotky vůbec, ale vůbec nezajímají... Nicméně pole je otevřené - táhnout můžete sám!*
* Domnívám se, že pojem "diskuze" je především o diskutování - pokud Vás to nezajímá, nikdo Vás nenutí to číst...

Pokud se ale nikdo nechce dovědět nic "z pod pokličky", pak zde přispívat nemusím. Žíly mi to trhat nebude a Vy zde můžete nerušeně "onanovat" nad fotkama nebo spíš - nad jedovatými slinty od pánů Hádka s Adolfem, které zde evidentně tolerovány jsou - či jsou přímo vyžadovány?

Ti, co mají zájem o seriózní diskuzi, se mohou obracet na naše kontaktní maily.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 11:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pominu-li, že jste asi měl na mysli "standard",

To jsem měl. Ačkoliv si na češtinu dávám pozor, nechal jsem se chytit klasickým češtinářským chytákem. Proto se omlouvám za totální změnu významu.

ne placení soupravy navíc (o jejímž standardu bych si tedy dvolil významně pochybovat)

Stále můžeme spekulovat nad tím, zda - li se jedná o něco drahého. Jelikož znám trochu pozadí v dílnách (myslím tím dílny ČD), určitě by se našla chvíle na mazání vozů 015. Jediné náklady jsou maziva, zdrže apod., ovšem ušetříte zase brzdové destičky (které mimochodem u 840 nejsou zřejmě potřeba, když se jejich úchyty válí po celé trati) atd. Vlak 16211 není vypárovaný, tzn., že 840 se vrací soupravově buď samostatnou jízdou nebo na vlaku. Čas, kdy prostě nepojedou, se dá investovat do oprav štádlerů, aby nedocházelo k uvedeným jevům ve výše napsaných příspěvcích. A že je na nich potřeba oprav opravdu hodně.

O standardu se nepřu. Ale když vím, že vlakem 16211 jezdilo cca 200 cestujících a z toho jich bylo 130 s koly, jedná se zejména o cyklovlak. Zde standardy vozů 015 postačují. Navíc že vozy neprošly takovými úpravami, aby se daly zařadit k 840 (s čímž mimo jiné počítal i dopravce), už je věcí dopravce a objednatele dopravy.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.236.205
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 14:36:55    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Inkonginto

Prosím oddělujme zcela různé věci:

Reálné náklady - náklady vykazované dopravcem v interním účetnictví - náklady účtované objednateli. Zde se dostáváme od extrému 015 je téměř zadarmo do polohy 015 je dražší než kompenzace ztráty za několikavozový rychlík po hlavní trati.

V daném případě je podobná diskuse stejně zbytečná. Jak píši potřetí, na jednání o ceně vůbec nedošlo, pro smluvního dopravce je toto řešení nepřijatelné.

O jiném řešení vlaku 16211 v sobotu v letní cyklosezóně jsem diskutoval se zástupcem VTS Tanvald opakovaně. Čekáme na konkrétní jednoduchou nabídku, od které by se mohla odrazit další jednání. Neumím nic slíbit, do rozhodování objednatele vstupuje mnoho věcí, ale téma k dalšímu jednání to je, to jsem už opakovaně avizoval.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.236.205
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 14:55:15    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedna důležitá poznámka, která tu v sérii osobních invektiv zapadla:

požadoval jsem, aby dopravce vyjednal úpravy předpisu D40, aby mohla být v úseku Tanvald - Kořenov nasazována vozidla nebo jejich kombinace tak, aby bylo možné dostatečnou kapacitu vlaků (pro cestující i kola) dostupnými vozidly zajistit

Úprava předpisu D40 vyjednána nebyla


Takže, to máme:
840+015 - ne
840+814 - ne
4x840 - ne
840+854 - ne
854+814 - ne
843 - vůbec ne
810+015+742 - ne
814+015+742 - ne
854+Bdtn (Bvt)+854 - ne
840+Bdtn+854 - ne

Sestavování předpisu D40 je v kompetenci SŽDC, připomínkují dopravci. KORID LK sestavil pro dopravce připomínkovaný návrh D40, totéž zaslal neoficiální cestou na SŽDC.

Jakou soupravou chcete např. v trase 16211 zajistit potřebnou kapacitu bez nutného objíždění nebo dalších vozidel navíc v Tanvaldě?

Taková souprava díky aktuálnímu znění D40 neexistuje. Nazdar.

Nebudu spekulovat, jaký zájem má dopravce na tom, že některá řešení do D40 prostě zapracovat NECHCE.

V každém případě předpis D40 nesestavuje zlý objednatel, máte možnost se v rámci SŽDC realizovat
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.236.205
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 15:23:45    Odkaz na tento příspěvek  

Dovolil bych si tu pro všechny, kdo nemají základní neznalost provozu na železnici jako já, vyhlásit soutěž o návrh soupravy, která může podle stávajících předpisů dopravce a SŽDC zajistit přepravu cca 200 jízdních kol + cca 300 cestujících v trase vlaku 16211 Liberec - Harrachov. Podmínkou návrhu je zachování trasy vlaku 16211 (výhodné ve zbylých cca 340 dnech roku) ve všech nácestných křižovacích stanicích s tím, že některé méně významné zastávky lze tímto sezónním spojem projíždět. Cena pro vítěze je možnost realizace jeho návrhu, pokud to bude nějaký dopravce ochotný za akceptovatelnou cenu provozovat . Předveďte se...
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.236.205
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 15:31:25    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz pro T.H.:
Tou základní neznalostí provozu je v mém případě myšlena ignorace modré mantry "vždycky se to tak dělalo, resp. nikdy se to tak nedělalo" nebo neznalost řešení jak by se to dělat dalo (respektive v zahraniční běžně dělá), kdyby se chtělo a vlivné skupiny si do drážních předpisů nedokázaly prosazovat pro železnici sebezničující nesmysly?
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.236.205
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 15:43:11    Odkaz na tento příspěvek  

Tomu "mouchysněztesimě" rozumím: má osobní neschopnost prosadit i přes nesouhlas protistrany řešení, na které nemá objednatel smluvní nárok. Za nedostatečné výsledky své práce, přestože na mne byla delegována důvěra a silná jednací pozice referenta veřejné správy, se všem daňovým poplatníkům tímto hluboce omlouvám.
Liadem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 2-2011
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 15:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U rampy na zhlavi smer turnov stoji hektor CSD s historickymi postaky :-)
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 16:17:04    Odkaz na tento příspěvek  

přepravu cca 200 jízdních kol + cca 300 cestujících v trase vlaku 16211 Liberec - Harrachov
Jak nám ten počet cestujících pěkně přibývá...
Pokud by jich bylo opravdu tolik, pak i kdyby byla sebelepší souprava, nezvládne stávající trasu díky krátkým pobytům v zastávkách a stanicích...
Fyzikální zákony holt platí a nástup a výstup tolika lidí a kol nějakou dobu trvá...
Snad je každému jasné, že takový "nadvlak" nemůže mít stejnou trasu jako ostatní taktové vlaky s malým obratem v zastávkách...

O jiném řešení vlaku 16211 v sobotu v letní cyklosezóně jsem diskutoval se zástupcem VTS Tanvald opakovaně.
VTS Tanvald podle http://www.zubacka.cz/vts_tanvald/index.htm pečuje o zubačky a při vší ústě k lokomotivám T426.0 vlak s ozubnicovou lokomotivou rozhodně nemůže dosáhnout stejných jízdních dob jako vlak vedený 840...

810+015+742 - ne
854+Bdtn (Bvt)+854 - ne

Proč ne ?
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.233.179
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 16:59:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. qwe

Ale já skutečně jednal se zástupcem společnosti Vědeckotechnická společnost při železniční stanici Tanvald, občanské sdružení, který je současně zástupcem společnosti Železniční společnost Tanvald,obecně prospěšná společnost.
P.S. Tohle snad nemáme zapotřebí...


S dále uvedeným souhlasím, rozumíme si. Ale současně nesouhlasím s tím, aby kvůli zajištění dostatečné kapacity pro přepravu všech cyklistů cca 12 x za rok byl kompletně rozkopán celoroční jízdní řád na 036.

Souprava typu 810 (vozidlo lehké stavby v čele)+015+742 je přípustná pouze v úseku Tanvald Kořenov, na ostatních úsecích nikoli = složitý posun v Tanvaldě = úplně jiná trasa neatraktivní pro cestující. V úseku Tanvald - Harrachov se navíc motorový vůz nepočítá jako činné vozidlo, ale do normativu hmotnosti 742

Souprava 854+něco+854. Taková souprava je uvedena ve výčtu přípustných souprav dle D40? Ten direktivní výčet (kombinací) vozidel v D40, to je ale hovadina, že? A hlavně, že toto pojetí D40 KORID LK rozporoval včas... (zbytečná práce, která není nikde vidět). Zajímalo by mne, zda totéž učinil i Inkonginto, qwe a T.H.?

Samozřejmě dovedu pochopit, že některé kombinace vozidel nelze z provozních a zejména bezpečnostních důvodů doporučit (připustit). Ale šmahem vyloučit úplně vše, co někdo nedostal v kanceláři podstrčené (od národního dopravce?!!!) na stůl?
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.67
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 17:20:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jinými slovy. Předpis D40 ve stávajícím znění definuje, čím mají zájem dopravce České dráhy, a.s. a Železniční společnost Tanvald,obecně prospěšná společnost (a jí pověřený dopravce), případně GW TR na trati jezdit.
Všechna ostatní řešení, o která uvedené společnosti nemají z provozních nebo obchodních důvodů zájem, jsou vyloučena.

P. S. Objednatel se může stavět na hlavu nebo dělat mouchysněztesimě, ale kola prostě nepřepraví, pokud se ČD nebo někdo jiný mu neuráčí vyhovět, bez ohledu na následná jednání o ceně, což je v důsledku nejvýznamnější.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 17:58:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V každém případě předpis D40 nesestavuje zlý objednatel, máte možnost se v rámci SŽDC realizovat

Však my se změnám nebráníme. Navíc jsi některé soupravy netrefil. A 843 nemůže jezdit z důvodu zákazu z drážního úřadu.
V D40 jsou uvedeny příklady složení souprav. U 854+něco+854 asi problém není, 810+015+742 není problém už vůbec v celém úseku Liberec - Harrachov. A upozorňuji, že připomínka k D40 přišla pouze od GWTR, VTS, SŽDC řízení provozu a ČD. Proč nepošle návrh někdo jiný, nevím. Pokud návrhy máš Pavle, dej vědět. D40 se v nejbližší době novelizuje.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 18:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Franto, mluvis jak gestor predpisu. Skutecnost je ale jina, kauza ozubnicovy provoz vubec nebyla o obave cokoliv zmenit, ne, kdepak...
Pavel Blazek - ano, prirozene, protoze nikdo jiny zatim nema zajem (az na kohosi se 740, ale o tom vim jen mlhave).

29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Kdo se bojí, nesmí pracovat v muzeu. (Ing. J. K., CSc.).
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1385
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 19:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skutecnost je ale jina, kauza ozubnicovy provoz vubec nebyla o obave cokoliv zmenit, ne, kdepak...

V nové D40 je ozubnicový provoz řešen. Pokud narážíš na ozubnicový provoz se stupňovitě neodbrzďovatelnou brzdou, tam byl problém horší. Navíc se loni řešil těsně před jízdou. Toto ČD slíbily mít vyřešené a vyřešily prd. Nelze ale tohle srovnávat se stávajícím provozem.
A nejsem gestorem předpisu, ale sleduji průběh připomínkování.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 884
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 19:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co s tim maji CD spolecneho? Vzdyt je to predpis SZDC, soucast systemu zajistovani bezpecnosti, predpoklad pro vydani osvedceni... Samozrejme i prumerne inteligentnimu pavianu dojde, na co narazim :-)

29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Kdo se bojí, nesmí pracovat v muzeu. (Ing. J. K., CSc.).
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.67
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 19:50:03    Odkaz na tento příspěvek  

Nás zajímá především pravidelný provoz přímých vlaků.

D40 zjednodušeně

Brzda:
Předpis by měl definovat technické požadavky, které vozidlo / souprava pro jízdu na trati musí splnit. Případně definovat technicky nepřípustná řešení.

Trakce:
Hnací vozidla by měla mít pro dané rozhodné stoupání definován normativ hmotnosti, který v některých případech může být teoreticky i nižší, než je hmotnost hnacího vozidla (viz 814). Souprava by měla být sestavena tak, aby součet normativů hmotnosti všech hnacích vozidel byl vyšší, než hmotnost soupravy.

To znamená žádná konkrétně jmenovaná vozidla či konkrétní řazení, žádná hnací vozidla, jejichž výkon se nezapočítává. Např. nechápu, proč na trati nejsou povoleny vozy ř. 814 a jejich trakce v soupravě započítána.

Nejen toto jsme připomínkovali prostřednictvím dopravce, se kterým máme pro dotčený úsek smluvní vztah. Zda dopravce naše připomínky uplatnil, dodnes nevím. Jinak objednatel není do připomínkovacího řízení zahrnut, návrhy se k nám oficiální cestou vůbec (záměrně?) nedostanou.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.67
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 20:07:28    Odkaz na tento příspěvek  

854+něco+854 asi problém není

Pokud zde není problém, pak to lze samozřejmě uvítat. Ale obávám se, že stávající znění předpisu umožňuje i jiný výklad, který se mění podle toho, zda se to někomu (dopravci) zrovna hodí do krámu nebo ne.

A co taková souprava 854+Bvt+854, ta na trať může? Nebo 854 + 814 + 814?

Musí si v takovém případě dispečer vyžádat výklad gestora normy? Předpis na draka...
T.H. mimořádně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 21:03:55    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímalo by mne, zda totéž učinil i Inkonginto, qwe a T.H.?
Jak již T.H. uvedl - pro veřejnou dopravu na Liberecku po jistých zkušenostech ani nehne prstem a rozhodně není povinen se někomu jako vy zpovídat. Mimochodem, snaha se mnou zúčtovat podstrčením "modré mantry" je fakt úsměvná (a dál nemá cenu ji komentovat).
Např. nechápu, proč na trati nejsou povoleny vozy ř. 814
No to je právě ta základní neznalost provozu (pokud ovšem někdo "odborně" neprohlásí fyzikální zákony za modrou mantru).

No a tím bych to za sebe uzavřel - je to vaše hřiště, já vám vracet zakopnuté balóny už nehodlám a pokud se mnou třeba někdy budete chtít něco racionálně řešit a ne jen oštívat osobu, určitě si kontakt dokážete sehnat.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4845
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 21:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Např. nechápu, proč na trati nejsou povoleny vozy ř. 814

Do klesání bych s nimi osobně neměl problém, pokud ještě mají litinové špalky. Ovšem pouze v případě, že mají dva rozvaděče samočinné brzdy.
Do stoupání samozřejmě pouze s hnací nápravou orientovanou na nejnižším místě a nebo s postrkem čímkoliv jiným než řadou 814 : -)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. července 2013 - 23:21:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslat samotnou 814+914 na zubačku je jako ty lidi strčit do mixéru, který se možná po kolejích vyškrábe nahoru.

854+Bvt+854 - nezvedá to Bvt nebezpečně hmotnost?

3x840 / 840+814+840 nemožné? (případně k nim nějaká podpora od Harrachova, hlavně pokud by tam byla ta 814).
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.234.33
Odesláno Pátek, 05. července 2013 - 07:17:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. T.H.

Např. nechápu, proč na trati nejsou povoleny vozy ř. 814
No to je právě ta základní neznalost provozu (pokud ovšem někdo "odborně" neprohlásí fyzikální zákony za modrou mantru).


Nezlobte se, ale v tomto případě nechápu, do čeho se trefujete. Cituji svůj předchozí příspěvek:

Hnací vozidla by měla mít pro dané rozhodné stoupání definován normativ hmotnosti, který v některých případech může být teoreticky i nižší, než je hmotnost hnacího vozidla (viz 814).

Polopaticky pro T.H., co tím chtěl básník říci: samotná 814 se do kopce vyškrábe jen s krajními obtížemi, ale nechápu, proč by nemohla být do vlaku řazena a její "nedostatečný" výkon započítán do trakce celé soupravy. Další hnací vozidlo jiné řady v tomto případě pro jízdu do kopce považuji za samozřejmost.

Pří své neskonalé blbosti se omlouvám za určité terminologické nepřesnosti, které zmátly i tak nadmíru inteligentní osobu, jakou je T.H.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.234.33
Odesláno Pátek, 05. července 2013 - 07:56:54    Odkaz na tento příspěvek  

Celá ta diskuse je o tom, že dráhy (ano, skutečně tím myslím SŽDC+ČD) si sestavily TTP a předpis D40 tak, že na rameni Liberec - Harrachov není v podstatě s čím zajišťovat pravidelné vlaky s potřebou vyšší kapacity (odhlédnu-li od délek nástupišť), kdyby to nedejbože objednatel požadoval.

Problém je v tom, že všechny trasy ve vztahu ke kapacitě dráhy jsou již použity. U některých jednotlivých spojů ve směru do hor nestačí v sezóně, za hezkého počasí, v sobotu, někdy v neděli, kapacita vlaku 16211 pro přepravu jízdních kol. Ve všech ostatních případech je nedostatečná kapacita vlaku zodpovědností dopravce dle smlouvy (dopravce je odpovědný za dostatečnou kapacitu vlaku pro cestující v plném rozsahu).
Počet vozů řady 840 je omezen na 3x840 v úseku Tanvald - Kořenov a současně jejich celkovým disponibilním počtem určeným pro vozební rameno z Liberce směr Harrachov.
Vozidla, která má v kritickou dobu dopravce k dispozici (814), se nedají nasadit (je to záměr dopravce? - toto jsem prostřednictvím ČD v předpisu D40 také připomínkoval).

Souprava typu 810 (814) v čele + 015 + ?? + 742, po které tu tanvaldský spolek nespokojenců volá, je omezena maximálním počtem 8 náprav za 810, tzn. polovina z toho je 742 a normativem hmotnosti 742 v úseku Tanvald - Kořenov, do které se počítá i 100% 810 (814). Mimo to: tuto soupravu není dopravce vůbec ochotný nasadit!

Prostě neschopný KORID, nedokáže vždy zajistit přepravu všech kol...
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.50
Odesláno Pátek, 05. července 2013 - 08:18:59    Odkaz na tento příspěvek  

Podle čl. 34 nemůže být 814 do vlaku zařazena? (za předpokladu splnění předepsaných brzdících %).
Odhaduji, že její výkon je asi tak malý, že nemá moc smysl jej započítávat.
Podle toho, co píšete, by normativ hmotnosti podle významu tohoto pojmu musela mít záporný. Sice by to vypadalo blbě, ale čistě matematicky by to fungovalo.
Otázka je praxe - když je na vlaku více různých hnacích vozidel různých řad a bylo by to "nadoraz" s ohledem na jejich trakční a adhezní vlastnosti, rozjezd do stoupání za špatných podmínek je náročnější, než když se jedná o stejná vozidla. Lépe by to vysvětlil někdo ze strojvedoucích...

Předpis D40 ve stávajícím znění definuje, čím mají zájem dopravce České dráhy, a.s. a Železniční společnost Tanvald,obecně prospěšná společnost (a jí pověřený dopravce), případně GW TR na trati jezdit.
Spíš s čím byla potřeba nebo alespoň předpoklad jezdit a byly provedeny nákladné zkoušky na trati. Asi se nenašel nikdo, kdo by financoval zkoušky nějakých řad vozidel "co kdyby náhodou".

S dále uvedeným souhlasím, rozumíme si. Ale současně nesouhlasím s tím, aby kvůli zajištění dostatečné kapacity pro přepravu všech cyklistů cca 12 x za rok byl kompletně rozkopán celoroční jízdní řád na 036.
Moc dobře víte, že 16211 nestíhá s ohledem na velkou frekvenci v zastávkách o víkendech ani v zimní sezóně.
Kdyby v JŘ byla nějaká vata, tak jde o prd, ale zpožďuje i další přípojné a křižující vlaky a na ně přípojné vlaky...
Jasně že je blbost tvořit v JŘ spoustu variant. Ale je správně mít JŘ, který jde vyjezdit jen ve dnech, kdy je menší frekvence cestujících ? A tedy ve dnech, kdy je zákazníků více, je zatížit zpožděním, stresem z ujetí přípojů, atd. ?