K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 30. 09. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 30. 09. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4172
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 13:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostradik : parkoviště ve Fukušimě je velké....a nad 3h placené. Tudy cesta nevede.

Gakon :
Tady jde o to, že se neustále předpokládá, že autobusová doprava je viníkem za špatné ovzduší a proto je nutné ji z centra zrušit... A to je chyba, protože tomu tak není.
Pssst, to se nesmí říkat!

Lidi přestupovat nebudou...
Budou, protože budou muset. Autem nezaparkujou (nebo jen za prachy) a jiná alternativa nebude. Smutné, ale pravdivé.

Kdyby fakt jezdila linka DP Ostrava v trase Havířov aut. nádraží - Ještěrka - Hranečník - MMS - Nám. rep. pak vsadím co chcete, že by to bylo ekonomické a pro lidí lákavé.
A dovedete si představit ten řev, že 3čsad přichází o výkony? Jediné schůdné řešení by bylo, aby se výkony podělily tak, aby to nikoho nebolelo. Jenže je tady (zatím) nepřekonatelná překážka jménem tarif a odbavovací systém.

Nemusel by se stavět nový terminál. Ježišmarjá a co ty DOTACE??? Přišly by vniveč? To by vás politici hnali...

Politické půtky o tom, kdo to bude jezdit nebo ne, neberu za relevantní. Zásadní omyl, ty jsou ku***sky relevantní!

Podobně viz Orlová, Karviná. Vždyť tyto linky jsou svým charakterem vyloženě městské.
To je jistě pravda, ale pohybujeme se v reálně politickém prostředí, ne v pohádce...
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1723
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 14:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jenki: podobnou odpověď jsem očekával :-), protože ty odpovědi jsem +- znal dopředu. Ale pak je to celé špatně. Kraji (resp. obecně ten, kdo platí za dopravu) by mělo záležet na tom, aby platil, co nejméně. nějaký křik firmy 3čsad by neměl být zohledňován. Ale jsem velmi, velmi politicky naivní člověk... A nebo bych mohl vstoupit do politiky a něco se snažit změnit. Ale přede mnou už tady jeden takový byl. Jmenoval se Don Quijote de la Mancha.


(Příspěvek byl editován uživatelem Gakon.)
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4931
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 15:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale ano, všechno se dá. A řekl bych, že nechat zadarmo parkovat na nevyužitých plochách Masarykova náměstí a dalších, stávající podzemní parkoviště nevyjímaje, není potřeba ani vymýšlet zda budovat terminály nebo ne. [wink]
Oni ani trolejbusy nejsou třeba, nahradí je busy z Prajzké. Do Michálkovic zajede každý třetí bus z Havířova. Přes Fifejdy budou jezdit busy z dědin od západu a může se celá síť zrušit.
Tramvajová trať na Černý potok je zbytečná, stejně jako z Černé louky dál.

No fajn, které další úspory mi ještě někdo pomůže vymyslet?[proud]

ten řev, že ... přichází o výkony? by ve výše uvedených případech u DPO nenastal?[wink]
Iwo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 12-2010

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 17:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak se to tu (opět) rozhořelo, nicméně je třeba i pochválit.
Linka číslo 20 jezdí!

Sice nevím, jestli za to může město, DPO, VŠB či někdo jiný, ale je to fajne!

Je nutné rozlišovat mezi dopravní historií, současností a budoucností!
Petr L.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.201.172
Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 21:25:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. linka 20: Super, ale mi jakožto (už nejen) studentovi FEI (ne EKF), mi to je totálně k ničemu. Ve čtvrtek na 7:15 z centra - perfektní... Ještě, že kámoš prodává Oktávku 1.9 TDi. No... DPO příjde o dalšího zákazníka.
Kde jsou ty časy, kdy jezdil spoj v 6:30 z M. Pionýrů a v autobuse fungovalo něco jako zasedací pořádek :-) ...

Co se týče dotací - z EU se skutečně začíná stávat absurdistán. Principem všeho je "POUZE" maximalizovat zisk, morální hodnoty neexistují! Jen vědět kolik lidí propustit, kolik uplatit, kolik zavraždit a co napsat do médií... Lidé jako takoví jsou nepodstatný plevel, tak k čemu pro ně zřizovat pro ně užitečnou MHD? A všechno je oblečené do krásného zeleného kabátku. Dneska to zkrátka funguje tak, že místo toho, aby se určitý problém řešil, tak se pouze vytvoří jakýsi deštník - iluze, že se problém řeší. Penízky pak místo toho, aby putovaly k samotnému problému, tak pěkně skapávají někomu do kapsy. A toto v žádném případě není jen problém kolem MHD.

Nemá cenu argumentovat tím, že autobusy mají na ŽP relativně zanedbatelný vliv a že terminály jen zhorší komfort cestujících... Přesně tak - každý to ví, jen se o tom nemluví.
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2070
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 22:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer.

Jsem ten naiva, co do komunální politky vstoupil. Jsem zastupitelem v městském obvodu Slezská Ostrava. A snažím se něco rozumného prosadit, tlučen radními i davem, protože selský rozum...

Bydlím nad Hranečníkem. A velmi rád prosazuju terminál Hranečník. Proč? Protože mi to přijde jako rozumné řešení přiblblých dopravních poměrů na pravé straně řeky Ostravice. Chcete vidět spoustu prázdných spojů vozících vzduch? U nás máte jedinečnou příležitost. A kolikpak to stojí? Mnoho. Kdo to platí? Vaši rodiče ze svých daní...

Chcete kruté ekonomické řešení: Zrušit tramvaje, zrušit trolejbusy. Nechat to jen na autobusech, protože - ať se vám to líbí, nebo nelíbí, ekonomicky to vyjde nejlépe. Jenže...

Já nejsem příznivcem krutého ekonomického řešení, protože člověk musí vidět i nad tu ekonomiku. Jenže zároveň na vás jako na zastupitele padá odpovědnost: základní školy, mateřské školy, domovy důchodců, kroužky dětí po škole, volnočasové aktivity obyvatel, chodníky, parky, černé skládky, rekonstrukce domovního fondu, problémy s pohledávkami = neplatiči, rozvoj podnikatelských aktivit = podpora místní zaměstnanosti. A mnoho dalších problémů.

Terminál Hranečník. Pánové, vy nevíte, co to je dostat se z Hranečníku na Průmyslovou zónu Hrabová. Autem 12 minut bydliště-parkoviště. MHD v pracovní den to bývalo: a-97, d-9, d-10, a-77 v roce 2007. 50 minut, když to klaplo. Jinak min. 70 min. Kdyby d-10 jezdila z Hrance, troufnu si říci, podstatné zlepšení. Tchýně do té samé fabriky jezdila z Havířova-Podlesí... To ani už neumím popsat. Nakonec si za 40 kCZK koupila Smarta. A kolegyně, kterou vozila, jí přispívala na benzín. Jenže mít průtah na Hranec, kde z terminálu vystartuje, je to o něčem jiném. A pozor - nemusí to být nutně tramvaj, ale tenkrát jezdila a-74 do PZH, takže zase mít na Hranci ten přestupní bod s návazností na 2-3 přípoje předměstské, uděláte kus práce.

Studenti: Dělal jsem mnoho let v 90. létech rozvrháře EkF VŠB-TUO. O požadavcích studentů vím své... Provoz fakulty, která v 1. ročníku vždy začínala s cca 1200 studenty a 25 skupinami. To bylo bojů. Cílem rozvrháře bylo optimálně obsadit obě budovy (Sokolská 33, Michálkovice) s minimálním počtem přejezdů a co nejmenším počtem volných hodin. Uvážíte-li, že byl i tělocvik po 8 místech v Ostravě. Požadavek tajemníka fakulty byl jasný: Co nejméně hodin na 7:15 a nesmí být nic po 17:30. A zachovat alespoň 2 malé učebny na Sokolské celotýdně volné pro případ přesunů či kalamit. Důvody: Světlo, teplo, havarijní stav některých učeben.

Z hlediska rozvrhu splněno. Pak nastal čas lobby studentů, kde kritérium optimality = výuka ve 2 dnech od 7:15 do nevidím, ale hlavně volné pondělky = dojezd z domova a chlast, volné čtvrtky = chlast, volné pátky = chlast, odjezd domů. U zodpovědnějších = co nejvíce volna pro brigády = přivýdělek.

Pokud má student k dispozici Škoda Octavia 1.9 TDI, sebral bych mu veškeré kapesné a nechal bych mu to zaplatit pouze a výlučně z jeho mimoškolních výdělečných aktivit. Práce šlechtí. Práce je matkou pokroku. Práce přistřihne křídla.

Sám živím soukromou Š Fabia Combi 1.2 tříválec benzín, 9 let, 53000 km nalítáno, i tak to rodinný rozpočet pozná. A to mám ještě firemní Š Octavia 1.9 TDI k občasnému osobnímu užití, ale s plnou palbou v soukromých kilometrech, k tomu mám kvartální jízdenku na zóny 1+2.

Pánové... Nemohu si pomoci... Je zde hodně teoretiků bez odpovědnosti. Je zde bohužel málo praktiků s denodenní rutinní zkušeností.

Chcete něco změnit v oblasti veřejné dopravy? Máte jedinečnou možnost. Vstupte do komunální politiky. A pak reptejte.

Hezký večer.

(Příspěvek byl editován uživatelem pako.)

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 23:07:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pako: Já si myslím, že právě smrtí VHD je reptání politiků do této oblasti. Samozřejmě velmi obecně řečeno, ale kdo se ptá odborníků a převádí jejich návrhy do praxe?

Ukážeme na zastupitelstvu prezentaci s krásnými čísly a barvičkami, jak je CNG úsporné. Zastupitelé pak chtějí CNG v praxi. Tak samo existuje jiná prezentace, kterou ovšem běžný zastupitel neuvidí. A to porovnání nafta x plyn a náklady. Navíc tam byly i propočty emisního zatížení. Vybavuju si obrázek kde bylo 26 autobusů s normou Euro 0 - tedy sedmistovky a pak jeden s Euro 5 (současná norma). No a mezi nimi bylo rovnítko. Tak mezi námi, jaký vliv na ovzduší bude mít CNG bus oproti naftě?

Provozní náklady CNG vozidla jsou vyšší, nemusíte se nikde ptát, dokonce najdete nějaké propočty na internetu. Jen se to chce dívat i jinde a nekoukat na "reklamy". Také kupuji Ariel, protože pere nejlépe [happy], teda v reklamě to tak říkali.
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 23:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer.

@Aresák: Jenže odborník bývá často člověk bez odpovědnosti za rozpočet. A to je dost průšvih.

Jinak jak to popisujete, tak to nebývá. Zastupitelstva moc nemají šanci. Ono se to upeče v představenstvu a v dozorčí radě. Co jde ven, to už je v podstatě jen dohodnutý výsledek, který 98 % zastupitelů nemůže pochopit, protože není předložen v logických tezích, ale v příšerných detailech na N stran. A jen málokdo má sílu se v tom orientovat. Mnohdy ani úředníci nepochopí, co je podstatou materiálu předloženého k projednání.

Rozumný politik se odborníků ptá. Já to dělám.

"...právě smrtí VHD je reptání politiků do této oblasti...": jenže pak následuje otázka - k čemu pak je zastupitelská demokracie?

Hezký večer.

(Příspěvek byl editován uživatelem pako.)

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Ostradik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1275
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 23:33:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pako: do studenta na VŠB mám hodně daleko.....zkuste přidat trošku na věku.
Ohl: jasně - já něco psal o parkování na Masarykáči? Ostatně tam bych měl strach zajet abych nezapadnul do perforace v čínské dlažbě.
On ten systém přestupu na Gagaryňáku a Uanu nefunguje? Je na tom něco špatně?
Pedro-81cz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.178.108
Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 23:46:24    Odkaz na tento příspěvek  

20 - co se stalo za "zázrak", že tato linka jezdí?

Pro rychlé cestování do města / zpět využívám osobně 271 nebo 535. V pracovních dnech 535. [happy]
Petr L.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.201.172
Odesláno Středa, 18. září 2013 - 07:55:07    Odkaz na tento příspěvek  

Pako - k těm studentům: Sice jsem psal, že jsem (nejen) student, ale to neznamená, že na 7:15 jezdím za účelem svého studia ;-) Jsou tu i takoví, kteří si vydělávají a už jsou během studia finančně samostatní.

Nikdo netvrdí, že se mají rušit trolejbusy a tramvaje. To by byla pěkná hovadina. Jde jen o to, že těch pár busů, které zajíždí o dvě zastávky dál nebo blíž na tom ovzduší nic moc nezmění. A to ať už to budou plyňáky nebo diesel. Naopak, zkrácení omezí komfort cestujících a ti začnou jezdit autem.

Když to zavedu trochu do extrému, úvaha: Kdyby se 3 lidé, kteří dosud jezdí např. z Havířova autobusem, naštvali a přesedli do auta. Dejme tomu, že vozidlo vyprodukuje objem škodlivin přímo úměrný jeho spotřebě. Nikdy jsem bus neřídil, ale tipoval bych, že spotřeba autobusu se pohybuje kolem 35l/100km. U auta to bude dejme tomu 7l/100km.
Autobus: o 1km delší cesta (do centra), tzn. 1 * (35 / 100) = 0,35
Auto: 3x celá cesta z Havířova do centra (kdyby to bylo např. 10km), tzn. 3 * 10 * (7 / 100) = 2,1

Je to extrémní způsob srovnání, ale přece jen to jsou nějaká konkrétní čísla. Opět říkám, kdyby se stejné peníze, co se teď vráží do kravin, vrazili do kvality služeb, mělo by to lepší efekt. Jenže bohužel... EU a to už tu bylo rozebráno.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1724
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 18. září 2013 - 08:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Pako: Taky už zrovna nepatřím mezi studenty a tramvaje tady nikdo neruší. Dokonce bych generálně nerušil ani trolejbusy, jen bych je nestavěl do míst, kde jsou zbytečné (Hranečník), případně bych postupně zrušil ty, které jsou zbytečné (Heřmanice apod.) a nahradil je elektrobusy (busy). Byť výhledově si myslím, že je elektrobusy plnohodnotně nahradí

Trolejbusové trasy se vyplatí tam, kde se jezdí minimálně v 10 intervalu (to není můj názor).

l.č.74 stále jezdí (byť jen 3x denně). Možná je na tobě, aby ses zasadil o to, aby to jezdilo ještě párkrát denně navíc :-).

Už jsem to tady psal, ale terminály mají smysl tam, kde se sbíhají různé linky z vesnic do jednoho místa a ty pak jedou (navíc většinou poloprázdné) všechny do centra (a pokud možno v jeden čas) - tak jak tomu bylo u linek z vesnic za Porubou, z Prajzské, od Jihu. Všude tam si myslím, že terminály mají smysl (byť chápu kritiky, kteří by chtěli jezdit z vesnice až do centra)... ale terminál Hranečník je blbost na entou. Chápu, že EU většinu zaplatí, ale nebylo by lepší ty peníze prostavět za jiné dopravní stavby?
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2072
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 18. září 2013 - 09:34:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobré dopoledne.

Pánové, proto jsem psal, že hledět jen na hledisko ekonomické (tzn. uplatnit jen ekonomické hledisko výlučně) je nesmysl a člověk musí vidět trošku dál.

Nechci se dožít doby, kdy budeme jezdit opravdu jen těmi busy a po tramvajových tratích se budou dělat jen vzpomínkové historické jízdy náhradní autobusovou dopravou.

Jakmile se trať zruší, už se skoro nikdy neobnoví... Hlučín-Přívoz, Hranečník-Radvanice-Orlová, Hrušov-Bohumín atd.

Jde o to, že je tady nějaké koncepce postavit cca 3-4 terminály tak, aby se do nich svedla příměstská doprava a aby zde bylo rozumné přestupní místo nejen do různých směrů, ale i různých typů dopravy.

Zda funguje ÚAN a Gagarinka? Kulové... Běžte se podívat na sociální zázemí jak řidičů, tak cestujících. Nebo mi chcete tvrdit, že řidič autobusu potupně čůrající za vozem na Gagarince reprezentuje kulturní dopravní prostředí 21. století? Havířovský bus řídí občas i ženy. Zajímalo by mě, jak řeší na Gagarince své potřeby...

Co je na ÚAN a Gagarince špatně? Nulové odstavné prostory, chybějící sociální zázemí, nemožnost manipulace s vozy (zejm. na Gagarince), stání autobusů v místech, kde vůbec stát nemají (odstavný pruh není místo pro odstavení autobusu, ale pro nouzové odstavení v případě poruchy), otáčení se na estakádě mostu Pionýrů, kde zejm. v době špičky je dost obtížný průjezd, atd.

Jsem velkým fandou MHD a snažím se MHD prosazovat, kde to jen jde. Ale ono je potřeba skloubit více pohledů, děsím se dogmat.

Bydlím nad Hrancem a dle mého názoru je zde terminál na místě. Ale nechť čas ukáže, jak se ta koncepce terminálů osvědčí. Paradoxní je, že proti Hranečníku je docela dost lidí, kteří zde nebydlí.

MHD je v kompetenci zastupitelstva města Ostravy. Statutární město Ostrava je dle zákona o obcích obcí, která se místně člení. Městské obvody nejsou dle Statutu města Ostravy oprávněny do této sféry zasahovat přímo.

Hezký den.

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 18. září 2013 - 10:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Pako: Ach jo, ale ty vůbec nečteš (nebo nechceš číst) o čem se tady bavíme.

Jde o to, že je tady nějaké koncepce postavit cca 3-4 terminály tak, aby se do nich svedla příměstská doprava a aby zde bylo rozumné přestupní místo nejen do různých směrů, ale i různých typů dopravy.
Ale už ta koncepce je špatná, resp. minimálně co se týče terminálu Hranečník. Dogmaticky trváš na nějaké koncepci, co je tady schválená. A co tak zauvažovat nad tím... "je opravdu dobrá? nešlo by to udělat jinak (líp)"?

Já netvrdím, že Gagarinka je přirozený terminál. naopak tvrdím, že by tyto "příměstské" (já je ale chápu jako městské linky) měly jezdit skrze centrum na Nám. Republiky nebo na ÚAN )tak jako l.č.28, 38). Úan je nový a podle mě splňuje příslušné podmínky pro odstavování busů. Linky, o kterých tady mluvíme končí v Havířově na autobusáku, Karviná, myslím taky... tam asi zázemí je, takže není nutné, aby se tyto autobusy v Ostravě nějak dlouho zdržovaly, mohou po 5 nebo 10 minutách odjet zpět a 15 min či delší přestávku mít na druhé straně své trasy. Ukaž mi linku v Ostravě, kde máš na obou konečných sociální zařízení...

děsím se dogmat - to já právě taky a už druhý den proti nim tady bojuji. Jedno z takových dogmat je... svedeme aby se do nich svedla příměstská doprava a aby zde bylo rozumné přestupní místo nejen do různých směrů, ale i různých typů dopravy. Ano bez jakéhokoliv uvažování. Dogmaticky svedeme linky někam a přinutíme lidi přestoupit. Pokud by se na Hranečník měly svážet jen linky typu l.č.97, 28, 22, 23 + podobně méně významné (za předpokladu, že by Havířov, Orlová a Karviná neexistovaly), pak ano, terminál by mohl mít smysl. Ale když jsou zde ukončeny páteřní linky, pak nikoliv. Terminál ve Svinově a na Dubině smysl mít bude. Smysl by měl i někde v Hlučíne nebo někde mezi Ovou a Hlučínem protože tam se sjíždí linky z různých směrů a vždy to jsou linky, co obsluhují pár vesnic (linka z Hatí, Darkovic), linka z Píště, linka z Bohuslavic, linka z Šilheřovic apod. tam má logiku je svést někam do jednoho bodu a od tama tramvají nebo trolejbusem dál do centra.

Co je paradoxního na tom, že jsou proti němu lidi, co tam nebydlí?... No proto, že ho budou muset nuceně využívat. Lidi, co tam bydlí, je minimum a pro ně se de facto nic nemění.
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 18. září 2013 - 10:57:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobré dopoledne.

Výborně. Diskuse tříbí myšlenky a názory.

Doporučuji jediné: Odchytnout svého zastupitele v zastupitelstvu Statutárního města Ostrava, dohodnout si s ním schůzku a zahrnout ho argumenty, proč není nutno terminál Hranečník stavět.

Protože jedině tak může Statutární město Ostrava svůj názor na tuto stavbu změnit.

Přeji hodně štěstí a dostatek trpělivosti při vysvětlování.

Hezký den.

(Příspěvek byl editován uživatelem pako.)

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 18. září 2013 - 11:53:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že v tuto chvíli se nacházíme na rozcestí, zda bude v budoucnu veřejná doprava sloužit masám lidí a nebo to bude sociální služba pro pár chudáků.
Pokud chceme mít veřejnou dopravu pro pár chudáků, tak stavějme co nejvíce terminálů. Jízdní řády pak udělejme tak, aby vyhovovaly potřebám tramvají, vlaků, autobusů a né potřebám cestujících. Výsledkem bude, že budeme mít krásné modelové kolejiště v reálném provoze, ale bude tím jezdit minimum lidí a bude to stát nekřesťanské prachy.
A nebo můžeme k veřejné dopravě přistupovat jako ke každému jinému podnikání, kdy se každý snaží co nejvíce vyhovět požadavkům zákazníka. V tom případě musíme vést linky tak, jak potřebuje co nejvíce zákazníků a v časech, kdy to potřebují, protože jenom tak z nich vytáhneme peníze a snížíme potřebu dotací.
Z ekonomických důvodů, pokud jezdí dnes přímými spoji velké možnoství lidí, tak je přímé spojení mnohem lepší, protože spoje mají velké tržby a dokonce některé spoje se mohou i zaplatit samy. Spoje s přestupem jsou výrazně ztrátovější. Ale možná, že jsme tak bohatí, že si můžeme dovolit dotovat dražší a horší dopravu.
Ostravě je to jedno, ta se žene za hypotetickými tržbami od několika chudáků, kterým nic jiného zbývat nebude. Kdo na ty ostravské nesmysly ekonomicky dojede bude kraj.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4938
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 18. září 2013 - 12:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pako:[ok][ok]


terminály mají smysl tam, kde se sbíhají různé linky z vesnic do jednoho místa a ty pak jedou (navíc většinou poloprázdné) všechny do centra
Právě jste popsal Hranečník.[wink]

Pokud chceme mít veřejnou dopravu pro pár chudáků, tak stavějme co nejvíce terminálů.
Nestavěním terminálů a nemožností přestupu cestující přibývají? [coze]
Znovu opakuju-podívejte se kolem. Základem v aglomeracích je rychlá vlaková doprava navazující na elektrickou MHD, doplněná svážením lidí busy do terminálů, kde jsou i P+R.

Zatím se v civilizovaných zemích neprosazuje bus z každé vesnice do centra.
Můžete tomu třeba říkat nátlak z EU, ale já to nazývám zkušeností z vyspělejších států.

Samozřejmě bych preferoval v místě Ostrava střed hl.nádraží s tratěmi do všech směrů v podzemí, nad ním velký ÚAN s výjezdem na Frýdeckou a Místeckou,P+R a nad tím teprve fukušimu. To vše obklopené MHD.
Stačí stroj času a začít stavět Ostravu s ohledem na dnešní potřeby.[proud]
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1630
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 18. září 2013 - 13:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nestavěním terminálů a nemožností přestupu cestující přibývají?
Ne, zaváděním zbytečných přestupů cestující ubývají. Mimochodem na Hranečníku je dnes přestup zakázán, že tam cestující nemohou přestoupit???

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4940
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 18. září 2013 - 13:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokážete pochopit, že v nynějším podání a přípojích by tam přestupoval jen op?
Já určitě ne, i kdybych se potřeboval dostat ke někam ke Stodolní, bych jel tím, co jede do centra a zbytek šel pěšky.
Kdežto v případě, že v budoucnu přestoupím na tramvaj či t-bus, co mne zaveze na místo, určitě nebudu preferovat výstup na gagariňáku.

Může mi někdo logicky vysvětlit, v čem je lepší gagarin s přebíháním ulice nebo přímo pěškobus kamkoliv do centra před přímým přestupem na tramvaj a t-bus, kterými se svezu na jakoukoliv zastávku v centru? Nemluvě o vzdálenějších místech města.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4173
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 18. září 2013 - 14:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Může mi někdo logicky vysvětlit, v čem je lepší Gagarin s přebíháním ulice...

V nekompatibilitě tarifu DPO/KODIS a 3ČSAD. Je výhodnější přebíhat než utrácet za další jízdenku.

Až se podaří toto odstranit bude mít terminál Hranečník smysl. Pokud bude terminál bez tarifní integrace (i pro krátkodobé jízdenky) tak to lidi akorát naštve a pravdu bude mít Jan Širc. Pokud se kromě terminálu povede i tarifní integrace pravdu bude mít Ohl.

Samozřejmě bude určité % cestujících, kteří mají svůj cíl cesty v bezprostřední blízkosti Gagarinova náměstí - pro ně to jistě bude zhoršení. Otázkou je, jak velké toto % je a jak definujeme co to je "bezprostřední vzdálenost". Tam je opět velký vliv tarifu - pokud by v ceně dnešní 3čsad jízdenky byla ještě 15 minutovka DPO tak by hodně rychle zmizelo dogma, že Frýdečáci chodí po Ostravě pěšky.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4942
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 18. září 2013 - 16:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nekompatibilitě tarifu DPO/KODIS a 3ČSAD.
Pravda, tohle jsem do úvahy moc nebral. (Jde mi hlavně o návaznosti a možnost přestupu na rychlé spojení do cíle.)
A přitom vím, že např. máma, jezdící už po MS kraji zdarma, musela za úsek přes Havířov platit, pokud jela "nevhodným" busem.
Tak jezdí vlakem, byť to má o jeden přestup navíc,- ale rychleji.
No jo, 3ČSAD...[crazy].
Nicméně ti ,co přijiždějí např.vlakem do Svinova, taky nejdou pěšky, ale lístek si koupí. Pokud nemají nějaký dlouhodobý tarif.
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2074
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 18. září 2013 - 20:01:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer.

Díky za diskusi. Nemusíme mít stejné názory, ale je dobře, že lidé o věcech kolem sebe přemýšlejí.

Pánové, nedělám si legraci... Pokud opravdu chcete udělat něco pro MHD, opravdu je nutné začít bombardovat zastupitele Statutárního města Ostrava. Pokud tyto diskuse končí pouze na těchto stránkách, nestane se vůbec nic. Což je mnohdy škoda.

A abych vás navnadil... Zatím s terminálem Hranečník mám před vámi náskok... Protože SMO tento terminál chce a peníze jsou zatím k dispozici.

Dovolil bych si možná poslední doušku: Před časem jsem poslouchal i četl spoustu názorů a analýz, jak je ta tramvajová zastávka Karolina zbytečná, jak skoro zablokuje zejména ve špičku průjezdnost atd. atd... Podívejte se dnes. Naprosto luxusní přestupní místo. Zejména o víkednu oceňuji, že jsem schopen z Hranečníku jet s d-4 s přestupem na d-1 zde. Bezkonkurenční...

Kolik lidí reptalo proti zrušení t-101 do Michálkovic. Co jsem se ptal lidí v Michálkovicích, co jezdí fakt denně, dnes si kombinaci t-104 + t-106 pochvalují jako výborný nápad.

Věci někdy nejsou, jak se zdají být...

Díky. Hezký večer.

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10384
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 00:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pako:
Paradoxní je, že proti Hranečníku je docela dost lidí, kteří zde nebydlí.
Já myslím, že to je naprosto logické. Přespolní totiž budou nuceni přestupovat uprostřed ničeho, kde navíc není zrovna nejbezpečněji a platit za to ještě víc.
Naopak místním bude jezdit víc linek a budou mít novou zastávku (terminál), kde bude čekání asi o trochu lepší než na té současné.
Pistacio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 11-2008

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 01:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně, ne jen integraci, ale také osvětu mezi lidi. Proč to třeba u nás v Praze funguje a v Ostravě nikoliv? Lidé nejezdí autobusy, pokud nemají číslo 20-99 protože nevědí, že mohou. Když jsem jezdíval kdysi z Poruby do Telecomu v Mariánkách, od vozovny pro mě byla jasná volba bus 28x, nebo 6xx, protože jsem si vždycky sedl a stálo se jen na Svinově, v Hulvákách a pak u Telecomu...

Zaváděná nových linek... když se udělala linka 95 ke Karolině, jak o ní lidé věděli? Nebo jak moc se podporovala linka 47?
Dobře, 47 je sedlácká linka a té si všimnou lidé, kterých se týká. Ale třeba ona 95? Jak má někdo vědět, že za rohem stojí něco, co jede pod lávku?

Chybí mi u KODISu propagace. Osvěta, snaha, snaživost. Havířov stále není zaintegrovaný, kde to vázne dlouhá léta? Čas na dohody už byl, na kompromisy, na řešení. Argumentace, že ČSAD nechce je zcestná, protože ta doprava má objednatele a objednatel je tady proto, aby dělal něco pro své lidi. Potažmo pro město (snaha o ekologii).

Už před léty měl vzejít požadavek na jednotný nátěr vozidel všech dopravců, nebo například nástup všemi dveřmi na území města Ostravy ve směru "do centra" tak, jako v Praze. Neříkám, že je zde vše dokonalé, ale stačilo by nahlédnout a trochu se nechat inspirovat.

Hranečník je dobrý nápad, pokud mi umožní přestup "hrana-hrana", nejlépe "suchou nohou" a na jeden lístek. Jsem ochoten (teoreticky) jet z Podlesí na Hranečník, pokud mi tam bude stát trolejbus, ve kterém si sednu stejně jako v autobuse. Co více, pokud tam budou stát dva trolejbusy, jedna tramvaj, které mi přátelsky nabídnou tři destinace, tak jsem i rád, jedu.
Snad nebude problém pro KODIS provázat příjezdy od Orlové, Karviné, Havířova a z Bohumína-Záblatí tak, aby dojely stejně a čtyři busy se rovnoměrně přesunuly do třech vozidel elektrické trakce. Na hovno bude terminál, kde mi ujede tramvaj před nosem, trolejbus bude mít interval dvacet minut (který si nezapamatuju a budu doufat spíš v to, že mi nebude zrovna tahle linka navazovat, takže sednu do auta a půjdu na jistotu).

Jsem moc zvědav, jak to všechno dopadne s těmi terminály na okraji města Ostravy. Rozhodně by nebylo na škodu i tento systém doplnit páteřními autobusovými linkami ve stylu někdejší třicítky z Poruby do Petřvaldu, sedmatřicítky později z Poruby do Hrabůvky. Sic v nových trasách, ale do nekonečna stejná argumentace že "souběh být nesmí za žádnou cenu" mně přijde jako přežitek.

Pane tvůrčí, se vší pokorou k Vašemu dílu, Vám však musím oznámit, že mne trápíte více, než mi přinášíte radosti. Opravdu si nestěžuji na radost, kterou jste pro mne napsal doposud, ona byla nečekaná a přinesla do mého příběhu zvláštně barevné odlesky ze všech koutů, ze kterých mohla.
Pedro-81cz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.178.108
Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 10:56:55    Odkaz na tento příspěvek  

Chybí mi u KODISu propagace.

Souhlasím, někde výše jsem uváděl, že pro jízdu z Poruby do a z centra využívám v pracovních dnech 535 (FN - Alšovo nám. - Svinov - Futurum - MMŠ - ZOO - Rychvald - dál směr Karviná). Mezi tím jezdí 271 (Opava - FN - po trase 535 - Krematorium - Hranečník). Rychlé cestování, řidiči sympaťáci, stačí se prokázat měsíčníkem či zakoupit jízdné ODIS u řidiče.

Dobře to jde vidět v Porubě a ve Svinově, lidé nenastupují, nevědí, neznají. Vidí tam TQM či ČSAD Karviná...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4174
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 11:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Garfield :
Přespolní totiž budou nuceni přestupovat uprostřed ničeho - tak to bych viděl jako ten nejmenší problém, když tam budou zastřešená nástupiště a komfortní přestup je to lepší než pobíhat v dešti po Gagarince
kde navíc není zrovna nejbezpečněji to je bohužel pravda, ale očekávám, že součástí terminálu bude i kamerový systém a bude se tam občas motat i MP (jinak tam nezbydou ani označníky, viz Temnotechna)
a platit za to ještě víc tarifní integrace by měla být zásadní podmínkou pro systém terminálů. Zda se to stane nevím, ale pokud ne tak to bude zlé. Na druhou stranu to může do určité míry může působit jako nátlak na 3ČSAD - nechcete do ODISu, tak se nedivte, že vám utečou cestující. Pokud padne 4 zónové rozdělení Ostravy, které dojíždějící "zvenku" poměrně dost omezuje (k čemuž se schyluje) bude to ještě výraznější.

Lidé nejezdí autobusy, pokud nemají číslo 20-99 protože nevědí, že mohou... chybí mi u KODISu propagace. Osvěta, snaha, snaživost.
To je při pohledu zvenku bohužel pravda. Má to ale jednu zásadní vadu - dobře se propagují jednoduché věci. Když inzeruje nějaký hypermarket syntetické párky za 39,90 tak všichni chápou, že tam mají syntetické párky za 39,90 a buď tam jdou nebo ne. Jenže představte si, že by na té reklamě bylo :
Kupujte syntetické párky za 39,90!!!
* s dlouhodobou jízdenkou skoro ** všude
** kromě 3ČSAD a některých *** zejména dálkových linek
*** ty poznáte tak, že nemají na transparentu číslo linky, i když někdy tam mají číslo linky z IDOLu (třeba Šumperk - Ostrava) nebo takovvé to 6 místné číslo licence (třeba Ostrava - Rožnov p. R.). Přesný seznam si raději vyhrabejte na našem webu, vytiskněte jej a ubijte s ním řidiče.
**** s krátkodobou jízdenku jen ve spojích DPO
***** pokud to zrovna není tramvaj č. 5
****** krátkodobé jízdenky použijte i na linkách 69 a 75 ať už tam jede autobus kohokoliv *******
******* teda když tam zrovna nejede jistý soukromník, jehož řidiči občas mají zvláštní výklady tarifu
Taková reklama by vypadala fakt divně [happy]


Havířov stále není zaintegrovaný, kde to vázne dlouhá léta? ... Argumentace, že ČSAD nechce je zcestná, protože ta doprava má objednatele...
A v tom to právě vězí. V IDS, kde je jeden dominantní objednavatel (ROPID - Praha, IDSJMK - Brno) je relativně snadné něco takového prosadit, protože ten, kdo zůstane mimo systém na tom prodělá. V ODISu toto neplatí, protože - jak je vidět - území 3ČSAD je schopno ekonomicky fungovat na "svém" území samo a do ODISu "hodit vidle". Objednavatelem dopravy totiž není kraj (resp. pouze kraj), ale hlavně obce. A pokud HA + KA + BOH + ORL + FM nepovažují za výhodné se do ODISu zapojit tak to prostě neudělají.

Podobně je to s úlety typu tarifní "dvojzóna" v Opavě (prostě naše MHD pojede po našemu a na ODIS prdíme) nebo MHD zdarma ve FM. KODIS a kraj jsou těmto obcím evidentně k smíchu.

A pak budujte integrovaný dopravní systém...
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4252
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 12:18:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím všechny diskutující.
Vložím odkaz na jedny regionální noviny, cca 250 km od Vás. Článek absolutně nesouvisí s tématem, ale vykresluje spolupráci lidí na jednom malém magistrátu cca 50 000 města. Zvláště si prosím všimněte, co tvrdí zaměstnanec magistrátu a co primátor (ten je úplně dole, pod posledním tučným nadpisem, zvláště předposlední odstavec)

Pak se zamyslete, co chcete dělat, když evidentně takto funguje většina magistrátů...

zmiňovaný článek

Makrelu neumeješ.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6205
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 19:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pistacio: Jenki to popsal moc hezky. K nástupu předem si navíc musíš uvědomit, že linky 300, tedy ty, které v Praze jezdí mimo město jezdí vždy jen od stanice metra někam "ven". Naše příměsta zabezpečují dosti zásadně i dopravu po městě. Co taková 39? Tam bys to vyřešil s nástupem jak? Ono ne vždy lze hezká opatření "odjinud" využít i ve vlastním městě.

MHD Ostrava
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1631
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 21:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tarifní integrace by měla být zásadní podmínkou pro systém terminálů.
Tarifní integrace je při současném tarifu ODIS úplně k ničemu. Pro cestující bez měsíčníku neexistuje rozdíl mezi současným neintegrovaným stavem a integrovaným stavem. V obou dvou situacích totiž cestující jede do Ostravy v kilometrickém tarifu a následně si musí pro další jízdu koupit druhou jízdenku, což cestování velmi prodražuje. Takže buď KODIS vymyslí do té doby něco nového, nebo cestující vyžene, kromě přestupu, také cena jízdného.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2980
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 21:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

i když někdy tam mají číslo linky z IDOLu
Liberec k nám ještě nejezdí.[wink]

»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pistacio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 11-2008

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 21:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostravak: já jsem ale nehrabal na linku 39 v nejmenším, ani na jiné DPO linky. Tohle je nová příměstská linka, v režii DPO a primárně slouží pro něco jiného, než pro Paskov (většině cestujícím).
Mně se jednalo skutečně o linky jiných dopravců.

Pokud si budeme říkat, že něco nejde, tak se můžeme vrátit zpátky na stromy.

Na Alšovo náměstí stačí klidně umístit cedulku o velikosti JŘ:

Věděli jste že linkami č. 271 a 535 můžete pohodlně cestovat na dlouhodobou časovou jízdenku?
Byl by to problém? Stálo by to moc?

Může tohle někomu připadat atraktivní? Víme kolik lidí v daném čase potřebuje jet na Fifejdy, k Sýkoráku, na Slezskou?
Nevíme. Proč nevíme? Protože nám je to jedno?!

Pane tvůrčí, se vší pokorou k Vašemu dílu, Vám však musím oznámit, že mne trápíte více, než mi přinášíte radosti. Opravdu si nestěžuji na radost, kterou jste pro mne napsal doposud, ona byla nečekaná a přinesla do mého příběhu zvláštně barevné odlesky ze všech koutů, ze kterých mohla.
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 509
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 22:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci vás rušit [happy]
Jen vzkazuji, že zastávka Albert Hypermarket se přesunula na původní místo. Tzn před vchod, kde stály linky Zx (dřív zst. Hypernova) [happy] Mám sice pár výhrad k té 65, ale není to špatná linka [happy]

Výhrady:
- Mohla by jezdit i po deváte hodině. Poslední jede ve 21:15
Ještě by se hodil spoj ve 21:45 a ve 22:15.
- Myslím si, že by tam měly zajíždět klouby (aspoň jeden, hlavně při akcích). Teď jak se zastávka posunula by tam i projel.
[vypravci]

Punk's not dead! blesk happy
4everman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 8-2009

Odesláno Čtvrtek, 19. září 2013 - 23:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ross: Tohle směřuj na Avion Shopping Park, který je provozovatelem [wink]

Nějaká vlaková videa
Xxichtyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 20. září 2013 - 14:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4everman: Objednavatelem....

Někdo čte na záchodě noviny, já čtu K-Report.
4everman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 8-2009

Odesláno Pátek, 20. září 2013 - 14:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xxichtyl: Samozřejmě... omlouvám se, včera byl náročný den [yawn]

Nějaká vlaková videa
E499.2002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 9-2012

Odesláno Sobota, 21. září 2013 - 22:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


http://e499-2002-msts.wgz.cz/
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 19:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také jsem se zůčastnil fotojízdy [happy]




[fotic]

Punk's not dead! blesk happy
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 23. září 2013 - 09:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Technická, pěkně prosím, jaký význam má tento symbol na výh. návěstidle?
návěstidlo.

Makrelu neumeješ.
Marťas_u
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 783
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 23. září 2013 - 13:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znamená, že všechny části výhybky nejsou postaveny do žádaného směru. Po projetí mohou sběrače nekontrolovaně vyjet každý jiným směrem nebo můžou vypadnout, protože jazyk nebude v krajní poloze pro průjezd. Tady se po projetí nic nestalo, asi jen nefungoval nějaký snímač koncové polohy jazyka.
Trolley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 5-2013

Odesláno Pondělí, 23. září 2013 - 14:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím všechny Ostraváky.
Neví někdo vypravenost trolejbusových linek?Všedný i víkendový dny. Např.od Pracovní dny linka č.109 mám dojem 5 vozů z toho 3 nizkopodlažní. Děkuji.
Přeji hezký den do Ostravy.
3503
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 6-2011
Odesláno Pondělí, 23. září 2013 - 22:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavluscha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3197
Registrován: 11-2007

Odesláno Úterý, 24. září 2013 - 19:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3503 co to je ??? Je to focené někde v Polsku, RZ jsou fake a označení vozů taky.
3503
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 6-2011
Odesláno Úterý, 24. září 2013 - 19:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pavluscha:
Vůbec nevím co to je,narazil jsem na to jen náhodou.
Connecto
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.91.105
Odesláno Úterý, 24. září 2013 - 20:01:49    Odkaz na tento příspěvek  

Fotka přidána 1.4.2013. Tak co to asi bude? [proud]
Náhradník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 4-2011

Odesláno Úterý, 24. září 2013 - 20:36:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to fotomontáž...

Náhradníci - Lidé žijí své životy vzdáleně z pohodlí svých vlastních domovů přes robotické náhradníky ...
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 24. září 2013 - 21:49:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je to patrné i z reg. značek. 1T7 by byla už hodně stará značka, navíc je to jen anagram značky druhého busu...
Scania_Scala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2013
Odesláno Čtvrtek, 26. září 2013 - 23:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lze ten terminál Hranečník ještě stopnout? Utratit prachy, aby se z Orlové a Havířova cestovalo déle a dráž je vskutku hloupé!

Než vyháněním lidí přestupama bych se inspiroval zde v Göteborgu: průjezd autobusových linek z nejžádanějších směrů přes centrum!

http://www.vasttrafik.se/#!/en/travel-information/8/1/

http://www.vasttrafik.se/Global/Kartor/KartorDecember2012/Linjena tskartor/expressbuss-pendeltag.pdf

Zde jízdní řád zeleného expresu:
http://www.vasttrafik.se/TimeTables/6205-20130308-20131214-A6L.pd f
ve špičce každých 5 minut, 15-metrový autobus Scania Scala nebo Volvo 8900

Je šílené, že o bude o koncepci dopravy rozhodovat odbor městské části Slezská Ostrava, kterému se líbí terminál v poli, který pohřbí atraktivitu veřejné dopravy.

Příměstské utobusy by prostě měly dojet do centra a projet jím rychle na druhou stranu.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 27. září 2013 - 08:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Scania_Scala: Jestli to není třeba tím, že Švédsko je bohatá země, je tudíž čistým plátcem do fondů EU, takže z nich moc nedostává a tudíž nemusí stavět cipoviny, které jsou k ničemu a může se tedy soustředit na to, co cestujícím opravdu pomůže.
4everman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 8-2009

Odesláno Pátek, 27. září 2013 - 19:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další dotazník od KODISu.

Za mě určitě zavést 30 min. Ale nevymazávat 15 min. Ale zas místo 15 min. jen 10 min.? To je prasárna. proč ne 15, 30 a 60?

(Příspěvek byl editován uživatelem 4everman.)

Nějaká vlaková videa
Trolley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 5-2013

Odesláno Pátek, 27. září 2013 - 20:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je možné, že na trolejbusových linkách č.105 byly vypraveny jen nízkopodlažní vozy?
Pedro-81cz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.177.53
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 13:26:11    Odkaz na tento příspěvek  

Hlasoval jsem pro tu poslední variantu. On je mnohdy problém, že těch 15 minut je nic. Neříkám, že všude. (příklad - Poruba 8.obvod do Svinova - má to jet 13 minut, ale díky zácpám jede přes 15 minut a hádejte se s revizorem)

A navíc bych byl i pro, aby o víkendech + v týdnu od 20 - 5 hodin se zdvojnásobila platnost jízdenek, 30 na 60 a 60 na 120 (minut). Takto podobně s těmi časy to má Olomouc a tuším Brno. A uvítám zrušení zón 1,2,3 a 4 do jedné zóny. Kdyby se rovněž zredukovaly stávající zóny, tak by to bylo taky fajn, ale to už mám zase růžové brýle.

Ad 105: Zažili jste někdo plně obsazen spoj směr Karolina? Já max. do 10 lidí. Celkem škoda, že neudělali jednu zastávku mezi Konzervatoř a Stodolní na Žerotínce (je tam spousta firem, domovní zástavba) a zdržení by to bylo 1-2 minuty oběma směry. Koukal jsem, že tam jsou troleje různými směry, plánuje se v dohledné době ještě změna organizace linek nebo je to příprava na Hranec?
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2075
Registrován: 6-2002

Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 22:00:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer.

@Scania_Scala: Bože můj... Třebas by stálo za to přečíst si, co se zde o tom psalo...

Tak jako Saturnin...
"...Je šílené, že o bude o koncepci dopravy rozhodovat odbor městské části Slezská Ostrava, kterému se líbí terminál v poli, který pohřbí atraktivitu veřejné dopravy..."

Městská část Slezská Ostrava nemá úřad. Úřad má městský obvod Slezská Ostrava.

O koncepci dopravy rozhoduje obec, tedy Statutární město Ostrava, které má MHD přímo pod palcem dle Statutu města Ostravy. Městské obvody mají pouze možnost připomínkovat to, co jim město Ostrava k připomínkování pošle. Obvody mohou mít v určitých případech iniciativní aktivitu. Nic více.

Pole je až na Zveřině, tedy jedeme-li z Hranečníku směrem ke Slezskoostravskému hřitovu, pole je po pravé ruce. Oblast Hranečníku je zahrnuta do "ostatní komunikace", "ostatní plocha - zeleň".

Jinak průjezd autobusových linek přes centrum samozřejmě zajistit lze. Dokonce by to ledačemu napomohlo.
Má to však 1 podmínku a 1 důsledek:
- Podmínka: Plná tarifní integrace KODIS.
- Důsledek: Začněte přemýšlet, jak naložit s tramvajemi vozícími vzduch.

Díky, hezký večer.

(Příspěvek byl editován uživatelem pako.)

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 16:18:25    Odkaz na tento příspěvek  

Jéé taková úžasná debata na téma terminálů a já se nemohl účastnit online, protože jsem služebně pobýval v Budějovicích a naštěstí bez netu [proud] No, reagovat na bláboly pana Ohl už smysl asi nemá, ale napadlo mě, že když Ostrava natvrdo odstřihne dopravce Arriva či 3ČSAD od přístupu na trh a jejich zákazníky nažene do chřtánu sociálního DPO ještě s využitím prostředků EU, tak to jsou jistě právníci těchto firem již zakleknutí v blocích. Viz. oblíbená témata arbitráží jako nedovolená podpora, blokování přístupu na trh, potlačování konkurenčního prostředí - to se v Bruselu nebude panáčkům líbit.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4400
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 18:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: To, co píšete, jsou nesmysly.
Ostrava nikoho od přístupu na trh odstřihávat nebude, ovšem Ostrava jako objednavatel dopravy má právo určit, kam budou jí objednané linky jezdit a kde budou končit.
Do centra Ostravy může pochopitelně jezdit kdo chce (po splnění příslušných podmínek), ale nebude mít takovou jízdu dotovanou z městského rozpočtu tak, jako dosud. A to je taková pálka, že tam nikdo na vlastní triko jezdit nebude, protože by to nezaplatil

MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1636
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 19:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostrava jako objednavatel dopravy má právo určit, kam budou jí objednané linky jezdit a kde budou končit.
Tak ať si to určuje u jí objednávaných linek a ne u linek objednávaných krajem.
Do centra Ostravy může pochopitelně jezdit kdo chce
To je pěkná pohádka, ale realita je úplně někde jinde. Ostrava se snaží blokovat povolení jakékoliv linky, která má končit jinde, než Ostrava chce.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4402
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 20:00:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ať si to určuje u jí objednávaných linek a ne u linek objednávaných krajem.
Kraj si objednává linku do konkrétní zastávky??

Co to znamená "...snaží blokovat povolení jakékoli linky..."???
A jakým způsobem může město blokovat linku, na které nemá žádný podíl? Nevím, ptám se...

MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10009
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 20:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba tak, že tě nepustí na zastávky a nedovolí novou vybudovat. K žádosti o licenci se vyjadřují všichni dotčení.

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 146.102.34.204
Odesláno Pondělí, 30. září 2013 - 14:57:26    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud dobře koukám, tak ze stránek DPO zmizely vozy určené na prodej (B941 a 14Tr). Netuší někdo, zda byly prodány a nebo opět bezvýsledně? Na seznamu-autobusů jsou po novu zrušeny vozy 4254 a 4257?!? Žeby prodej??
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4997
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 30. září 2013 - 15:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobře ,nebudu blábolit[proud]

Ježiš, tak požadujet zrušení DPO, převedení jejich busů pod 3ČSAD a z prodeje tramvají, trolejbusů a mědi z drátů postavte pořádná parkoviště v centru. Třeba na Masarykáči je místo pro krásný parkovací dům.
Rovněž by bylo dobré zrušit vlaky, akorát zbytečně ubírají cestující busům (a autům).

Spokojeni?[wink]
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Pondělí, 30. září 2013 - 15:46:21    Odkaz na tento příspěvek  

Trollino 15: No už jsem se lekl, že Ostrava dotuje ,,ropovod" typu linka Havířov - Ostrava.

Ohl:Ježiš, tak požadujet zrušení DPO,...
No vidíš, a zase blábolíš [talker]. Nikdo nic takového nechce, současný stav si myslím je docela vyhovující. To akorát Ostrava chce rozvrátit autobusovou dopravu v polovině Slezska, zaklínajíce se různými bláboly typu zlepšení ovzduší a podobnými.