K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 07. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 07. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 13:33:17    Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear: No podle této logiky bychom mohli zrušit veřejnou dopravu úplně, neboť vždy jede podle určitého jízdního řádu.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4569
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 13:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale nějaká stabilní dvojhodina s návazností na rychlíky na obou stranách
Uzly Tábor i Cerekev jsou v celou 00 a aby šla oboustranná návaznost, musela by být JD pod hodinu. A pokud má trať 69 km a traťová rychlost je nejčastěji 65-70 km/h (byť s minimálními propady), tak za současného stavu je to nevyjezditelné.
Proto mně připadá nejvhodnější vést přímé Sp Jihlava- Tábor bez návaznosti v HC. Stejně počet přestupujících v HC bych spočítal na prstech jedné ruky. V Táboře přestup na R Praha- Budějovice. Zastávky Jihlava, Jihlava město, Dolní Cerekev, Batelov, Horní Cerekev (pokud možno v centru), Dobrá Voda, Pelhřimov, Nová Cerekev, Pacov, Šimpach, Obratať, Chýnov, Tábor
Vedení denně cca 5 párů těchto vlaků (2 ráno a dopoledne a 3 odpoledne) Zbytek vlkm projezdit účelovými Os mimo takt.

Nápověda - lidi z větších i menších sídel se do práce/školy/na úřad/na přestup potřebují dostat ve stejnou dobu, totéž zpátky = tedy prostě nahradit nějaký osobák spěšňákem je jim na /censored/ a spěšňák jedoucí v jiný čas taktéž
V celé trase existují souběhy bus dopravy. Boužel využití současných vlaků je vyjma úseku Tábor- Chýnov tragické.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7255
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 13:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HB: Já když se podívám na dostupnost sídel ze zastávek na tratích 201 a 224, tak jsem si taky říkal, jestli by nestálo za úvahu prověřit zavedení nějakých špičkových spěšňáků. Ale k tomu je potřeba zvážit, kolik v těch zástávkách daleko od obcí vystupe a nastupuje lidí a jak je reálné nalákání lidí na rychlejší vlaky.

Měl bych dotaz na pana Pospíšila:
Podle návrhu GVD má dojít k tomu, že vlaky Stará Paka-Chlumec n/C. stihnou dojet do uzlu Stará Paka v půl. Pak zače postrádat smysl vedení vlaků od Liberce do Nové Paky, když bude možné přestoupit do vlaku Stará Paka-Chlumec. Neuvažuje se spojení těchto dvou vlaků do jedné linky Liberec-Chlumec?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2610
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 14:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lamina --> Rudolf: To myslíte vážně nebo vám fakt tak hrabe?
Bram --> Rudolf: Vy jste opravdu blbec k pohledání.......
Otto Pospíšil --> Rudolf: Aha, takže těší mne, že jsem zde narazil na další studnici rozumu [rozumějte "žumpu hlouposti"].

Ale kdepak hrabe, blbec nebo žumpa hlouposti, nýbrž ukázkový troll - a vy mu to žerete, respektive ho hezky krmíte, a on se vám takto směje.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 15:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Turista. Já se obávám, že EC Praha - Brno jsou vyplněny:
1. úsekovkou Paha - Pardubice
2. úsekovkou Pardubice - Brno
3. tranzitem Praha - Břeclav - dál přímo nebo přestup
4. Praha - Brno
Pokud je to pořadí opačné, tj pozice 4 má být č. 1, tak je nejvyšší čas na RailJet na Ovu a Pendolino sem. Jenže to chystal Jančura a měl právě v plánu, že ušetří za novou flotilu busů na D1 tím, že přejde na koleje. Jestli jsou aktální data opačná, nemám s tím problém, ale jak pozoruji vlaky, do kterých nastupuje otec, a busy, do kterých nastupuje teta, když jede do Brna, bojím se toho, že se pořadí nezměnilo.
Proto jsem navrhoval dramatickou úsporu, větší využití vlaků, drastický nárůst kvality na úseku Přelouč - Brno a celkově naplnění těchto vlaků za cenu + 5 minut oproti současné jízdní době za úsporu 125Kč*257km*8vlaků za den*360dní= 92 milionů ročně a přitom bude daleko více cestujicích spokojeno. I když, není těch pomalých vlaků za den více?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7256
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 16:47:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: Na tomto rameni by naopak měla být snaha jízdní doby zkracovat a ne využívat eventuelní vaty v přidávání zastávek. Jak jsem již psal: Jedno zastavení navíc na koridoru znamená prodloužení jízdní doby o 4 minuty (viz trať 010), na úseku trati 260 by rozdíl díky nižší byl rychlosti nižší.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 17:45:24    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Já bych to tak černě při tom zastavování neviděl... sice úsek ČT-Brno není nejrychlejší koridor, ale rozdíl mezi Františkem Křižíkem a zbytkem Ex/EC je 9 minut a to 4x zastavuje.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 19:48:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Orky. Jen tak pro radost naznačil to, kam směřuji pointu. Ta jízdní doba Pha- Brno je prostě ve srovnání s autem minimálně o hodinu delší a s autem je srovnatelná. Ale tím co navrhuju, ty vlaky i naplníme a to mi jde. A jen tak reálně, díky Prahah hl.n. jsme přidali tranzitu skoro 15 minut a v Praze přestupujícím ubrali 10 minut cesty z Holešovic. A jde o přestupy a to až na prvním místě (znám, jak otec nadává, že mu ujede u EC z Brna Sko do Karlštejna). A na ty billboardy je lepší dát cenu, než čas, protože ta je větší lákadlo, než úsměvný parametr.
(Já než se dostanu z domu do vlaku, tak jsem na D1 na 50 km a i dál a to bydlím v Záběhlicích) Ale do doby, dokud stála KMB 1350 Kč a bydlel jsem v Nuslích, jezdil jsem na EC 15 minut před odjezdem a cena byla v pohodě. V dnešních podmínkách vlak jedině na Ovu.
Ale všechny ty miniregiony na 260 získá kvalitní vlaky a bude generovat mnohem větší poptávku. O úspoře následně zbytných plív ani nemluvě.
Anebo chcete čekat, než si na to vzpomene LEO nebo RJ sežene lokomotivy?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 20:12:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já než se dostanu z domu do vlaku, tak jsem na D1 ... ale do doby, dokud stála KMB 1350 Kč jezdil jsem na EC

Takže jste jezdil Praha-Brno za 172 Kč? To můžete docela dobře i dnes, a to jsme tu přece jen měli nějakou inflaci, cen benzínu zvláště ...

Anebo chcete čekat, než si na to vzpomene LEO nebo RJ sežene lokomotivy?

Teď jsem vás trochu nepochopil. Tihle dva pánové budou stavět maximálně v Pardubicích. Právě z důvodů, o kterých tu mluvíme - aby to bylo srovnatelné s busem a cestující nebyli rušeni zastávkami. A vy navrhujete, aby jim ČD vyklidily pole ještě dříve, než vyjedou?

Tragédie ČR je systém "zastávkový vlak, nonstop bus po dálnici". Nyní je konečně možnost to mezi dvěma největšími městy změnit (viz http://www.ceskedrahy.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/-13447/, prý nárůst o více jak 50%), vy ovšem chcete cestující nechat v busech.

A na ty billboardy je lepší dát cenu, než čas

U běžné populace je zakořeněno, že vlak je "drahý a pomalý", je tedy třeba tam napsat obojí.

A jde o přestupy a to až na prvním místě

Bohužel z komerčního hlediska ne. Většina lidí přestupuje max. na metro nebo tramvaj.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Zderadíček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 20:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si taky přiložím pár polínek...
VRT - co to je? To bylo namalované na mapách už v roce 1989 - dnes to považuji za scifi, a mám pocit, že pokud se něčeho z tohoto žánru ještě dožiji, tak to bude spíše "lehká elektrifikace" na vlárské dráze, než rozVRTaná republika.
Podstata práce na koridorech? Jen dohánění Evropy v údržbě tratí na úroveň, která tam byla před 25 lety...
Vzpomínám na Jardu Kocourka a jeho oblíbené místo Kařízek a zmínky o odstupování postrků tamtéž. Nevím, kolik je tam promile stoupání(spád), ale při jízdě rychlíkem v dnešní podobě necítím, že by mašiny měly nějaké problémy a když vidím dvouciferné rychlostníky na trati Česká Třebová - Brno, tak se ptám, jaký je zásadní rozdíl ve směrování trati Praha - Plzeň před koridorizací a Brno - Havl. Brod. V diskuzích, které se po r. 1990 začaly vést o koridorech, se řešilo, zda Brno-Havl.Brod a nebo Brno-ČT. Jako argument proti Havl. Brodu se uvádělo právě to směrování a střídání stoupání a spádů. Tak nevím...
Ferdinandka přežije!
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 20:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain:
Myslím že natahovat dobu mezi Prahou a Brnem je rozhodně špatná cesta. Dělat z EC-čka zastávkový rychlík je cesta ještě špatnější.(To je přesně ta cesta kterou si vybrala Česká Třebová.) EC by rozhodně nemělo stavět někde ve Svitavách, Letovicích, Skalici nad Svitavou a Blansku - naopak, já bych ještě ubral u něterých EC vlaků i Českou Třebou protože se mi to zdá jako nesmysl stavět s MEzinárodním vlakem v max. 13000 městečku. Měli bychom stavět na dobré síti opravdu rychlých rychlíků a ne je rušit, dále zbavovat je zbytečných prostojů ve Svitavách, Skalici. Rychlíky by měli na sebe navazovat tak, aby byly umožněny přestupy (teď se nebavím jen o R-260.) A rozhodně z Rychlíků nedělat Spěšňáky (viz zastavování v R-260 Březové nebo R-270 v Července, Mohelnici.) Je třeba EC mezi Prahou a Brnem zrychlovat! (Ne opačně.) Vše ostatní za mne napsal Turista.
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 960
Registrován: 8-2007
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 20:51:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem se tak díval na tu (proklatou) 270, tak si dovolím se vás zeptat:

Kolik si myslíte, že z těch plánovaných vlaků RJ a LE skutečně pojede??

Ptám se podle zkušenosti s RJ - ani dnes nejezdí 100% jeho plánovaných vlaků... Je nějak ošetřeno, že když nevyjede dle JŘ, má za to penále nebo prostě nejede a tím to končí?
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1224
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 21:09:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

má za to penále nebo prostě nejede a tím to končí?

Penále od koho ?
Když ty vlaky nejedou, tak z nich nemají tržbu. Tečka.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 21:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pilatus myslel, jestli dostanou penále za rezervovanou a nevyužitou kapacitu tratě. Myslím, že se penále plánovalo zavést. Kapacita tratě je vzácný statetk.
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 961
Registrován: 8-2007
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 21:33:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, myslel jsem to tak jak upřesnil Turista. Třeba v letošním JŘ je krásným příkladem IC 1001. Ta poznámka "jede ode dne vyhlášení" by vůbec neměla existovat - vždy stanovit pevné datum a pokud nepojede, napařit penále. Když na to nemají, tak ať nemachrují a neblbnou lidi.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4571
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 21:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je nějak ošetřeno, že když nevyjede dle JŘ, má za to penále nebo prostě nejede a tím to končí?

Teď by to mělo být tak (tuším, že to je již zavedeno?), že pokud je vlaku přiřazena kapacita, tak se platí poplatky SŽDC bez ohledu na to, jestli to jede nebo nejede...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7257
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 21:49:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost: Já bych to tak černě při tom zastavování neviděl... sice úsek ČT-Brno není nejrychlejší koridor, ale rozdíl mezi Františkem Křižíkem a zbytkem Ex/EC je 9 minut a to 4x zastavuje.
Jo, ale na 010 je ten rozdíl větší. To už se dostáváme rozdíl na 20 minut.

Arakain: Ta jízdní doba Pha- Brno je prostě ve srovnání s autem minimálně o hodinu delší a s autem je srovnatelná. Ale tím co navrhuju, ty vlaky i naplníme a to mi jde. A jen tak reálně, díky Prahah hl.n. jsme přidali tranzitu skoro 15 minut a v Praze přestupujícím ubrali 10 minut cesty z Holešovic. A jde o přestupy a to až na prvním místě
Takže když se vlak konečně dostal na konkurenceschopnou úroveň, jak časově, tak cenově, tak ho zabijeme? Navíc když si teď může udělat reklamu díky rozvrtané dálnici?
O přestupy na prvním místě zast tolik nejde, v prvé řadě jde o rychlost jízdy mezi důležitými centry. Většina cestujících jede právě mezi těmi centry, cestující, kteří pokračují dále z Prahu, je malé množství.
Vazbu na kratší vzdálenosti mají zajišťovat vlaky pomalejších vrstev, tedy právě ty rychlíky doplněné o spěšňáky, které zajišťují rychlou regionální i meziregionální dopravu na střední vzdálenosti. Expresní segment je právě stavěný na to, aby bojoval s IAD da delší vzdálenosti. Opustit expresní segment znamená tu bitvu prohrát. Zvyšování kvality na vlacích 2. segmentu rušením vlaku 1. segmetu je cesta zpátky. S Vašim návrhem zásadně nesouhlasím.

Pilatus: Jo, myslel jsem to tak jak upřesnil Turista. Třeba v letošním JŘ je krásným příkladem IC 1001. Ta poznámka "jede ode dne vyhlášení" by vůbec neměla existovat - vždy stanovit pevné datum a pokud nepojede, napařit penále. Když na to nemají, tak ať nemachrují a neblbnou lidi.
Ne penále. Za přidělení dopravní cesty by se měla hradit nějaká záloha. Pokud by vlak nevyjel, propadla by zpracovateli JŘ. Jednak nehrazení takové zálohy může vést k taktickému obsazení příslušných časových poloh, také může vést ke komplikacím při tvorně JŘ a u rychlých vlaků může vést k tomu, že vlaky pomalejší pak čekají na předjetí nejedoucím vlakem, což je hloupé.
Vy když si objednáte drahou věc, zejména tu, co se dělá na zakázku, tak taky zpravidla zaplatíte zálohu. Proč to není tady?
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 22:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za reakce. Já nemám nic proti rychlému spojení Praha - Brno. Ale pokud nejsou Pendolina, tak se stejně bavíme o 2h 37, čekání v Praze a Břeclavi a o 9 min pomaleji, když dáme 4 zastávky navíc. A s Taurem to dáme za 2.45 i s těma zastávka. A ušetří se na jeden RailJet ročně. Zrychlení je super, ale ať uděláme, co uděláme, na 2 hodiny se nedostaneme. A magických 2.30 jezdí busy. A kolik jezdí vlaků a kolik busů? Přiomínka byla o tom, že rozdíl času mezi pomalou a EC vrstvou je zanedbatelný při pořádných vozech a loko, ale mohl by být slušný přínos v místech, kde vlak opravdu konkuruje a ne jen dohání.
Když naučíme lidi z těch mezilehlých zastávek jezdit vlakem (Bčka je to fakt nenaučí), budou soupravy pro 300 lidí naplněny. Pražákům je to fuk a rozdílu, zda Blanskem projíždím 70 nebo stojím si nevšimnete.
Opouštím myšlenku, dál budeme jezdit do Brna s 1 zastávkou u EC s tím, že pak si chodí dělat z ČD Jančura kozy na Ministerstvo.
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 962
Registrován: 8-2007
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 22:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: To "taktické obsazení" je dalším důvodem, proč jsem se na to penále ptal. Protože když tak vezmu ten IC 1001, může (ale nemusí) kdykoliv vyjet, dopravní cesta je rezervovaná, jiný dopravce ji použít nemůže, ale přitom nic neplatí, pokud nevyjede. Nebo je to jinak? Měla by to být taková paleta, aby si rozmyslel nevyjet, nota bene během celého JŘ (nebo většiny).
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 22:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měla by to být taková paleta, aby si rozmyslel nevyjet, nota bene během celého JŘ (nebo většiny).

Jasně - ať se o jízdě každého vlaku musí nevzratně rozhodnout cca dva roky předem - všem autobusákům a kamioňákům z toho smíchy praskne bránice
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 07. července 2012 - 23:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono by šlo rozdělit poplatek za DC na "kapacitné" a "ošupné" a obojí vyměřovat všem vlakům stejně.

To "kapacitné" by zohledňovalo hustotu grafikonu a využití "slotů" v něm - na lokálce s jedním vlakem za den by to byla nula, na 011 pro superpomalý vlak nebo naopak nadvlak křížící několik rovnoběžek by to měla být pálka.

"ošupné" by pak mělo nějak zohledňovat to, že opotřebení roste rychleji než (nápravové) zatížení.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7258
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 00:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: Na 2 hodiny se nedostaneme, protože dálnice je kratší. Když zastavíme EC jenom na 260, tak ve výsledku dosáhneme krom 10 minutového nárůstu jízdní doby taky to, že ecéčka zaplní příměstská frekvence do Brna a samozřejmě naštveme tranzitní frekvenci, protože otravuje i to, když pořád někdo courá po vlaku. Rychlý vlak má šanci konkurovat alespoň tomu busu a pokud se nabídne alespoň trochu rozumný komfort, má šanci převzít i část lidí z IAD. IAD bude rychlejší než VHD prokticky všude, takle se přemýšlet nedá. Snaha VHD by měly být se komfrotu a rychlosti auto alespoň přiblížit.
Béčka lidi z mezilehlých zastávek lidi jezdit vlakem nenaučí. Řešením je zlepšit kvalitu těch pomalejších rychlíků ne udělat z expresu rychlík.
Nemáte náhodou nějaký zajem v těch mezilehlých zastávkách na 260, že se snažíte zničit rychlé vlaky s rostoucí poptávkou?

Pilatus: Měla by to být taková částka, aby si dopravce rozmyslel, zda o trasu zažádat, když si není jistý, že alespoň s určitou pravděpodobností vyjede.

David_jaša: SŽDC si nehraje na nějaké sloty. SŽDC přiděluje kapacitu dráhy tak, aby co nejvíce vyhověla požadavkům dopravců s tím, že se při přidělování postupuje podle určitých pravidel.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 00:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC si nehraje na nějaké sloty.

Vím. Snažil jsem se jen nějak vyjádřit myšlenku, že přidělit další rovnoběžku do rovnoběžkového grafikonu (nebo násled vlaku v n-vrstvém ne úplně přecpaném) vyžere podstatně méně kapacity, než zavedení dvakrát pomalejšího couráku nebo dvakrát rychlejší nadvlak.

Taktéž by to - při správně nastavených cenách - odradilo dopravce od pěti čtyřvozových expresů na stejné trase.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3292
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 02:34:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda nevím kde se chodí na tyhle nápady, ale přidávat vlakům EC ještě další zastávky je mírně řečeno postavené na hlavu.
Už takhle bych části Expresů jedoucím na Ostravu a zpět sebral Třebovou a úplně všem Libeň. Libeň by mělo všechno od Ex výš projíždět.
Tyhle příměstské zastávky a prdelky po cestě musí zvládnout pro dálkovou dopravu obsloužit rychlíky a není jich tak úplně málo.
Jako typický představitel spěšně-zastávkového rychlíku jsou všechna "horní Brna". Neřeknu Blansko, ale stavět ještě v Letovicích a blíž k Praze vymést opravdu snad všechno, co má 3 a více kolejí... Jel jsem s ním jednou, protože jsem byl líný z Vyškova přesedat a hodinu čekat v Brně, ale cestou jsem si málem ukousal už ukousané nehty... Samozřejmě EC jedoucí hodinu po nás, brzdil na Hlavním o minutu dřív jak my po té plazijízdě kdy mi rychlost vlaku mezi stanicema vycházela nepřesahující cca 95-100 km/h. (včas)

Zkrácení jízdních dob vlaků EC mezi Prahou a Břeclaví bych viděl v nějakém rozumném ubrání až velkorysé vaty, samozřejmě musel by se celkově zpřesnit provoz a nějaké výpadky typu "vůz netopí, vlak přistavíme až za 25 minut" by nešly...
Rebel Yell
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 08:36:01    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tak na "opravdu rychlé trati" je problém jen v Přelouči a Chocni. Tak pokud je dostatek financí, rozhodně není důvod zpomalovat Expresy. Pokud bude ale nutné škrtat, ..... Takhle - nejsem příznivce "všudezastavování", ale myslím si, že jestli vlak jede o 10-15 minut déle (Praha - Brno) po železnici většině smrtelníků nevadí. Pro výběr jiného dopravního prostředku podle mě rozhodují především jiné faktory.

Ml636: Když budou jezdit 3x za 2 hodiny rychlé vlaky Praha - Ostrava, nemyslím si, že je třeba dalším vlakům ubírat zastávky. Jo, řeknete, je to Expres ... tak fajn, tak to nazvěme rychlík a budeme všichni spokojeni - nemyslím si, že je třeba dalších "nadvlaků"
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 963
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 09:11:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost: Já na trase Praha - Ostrava vidím několik možných problémů:

1) Ex 140/141 - omezení provozu tohoto vlaku považuji za naprostý nesmysl. Jediný úsek, kde snad jezdí prázdný je Praha - Pardubice. 140 je ale slušně obsazená v celé trase.

2) Pendolino - vzhledem k tomu, jak ČD zprasily jejich JŘ (styl "každý pes jiná ves") bych řekl, že vše směřuje k jejich zániku. Osobně nevidím důvod, proč by takový vlak měl jezdit jen 1x týdně, to ať jezdí "posiláky" - viz např. 1584.

3) LE - u něj se obávám, že stejně jako v případě RJ nebude (alespoň zpočátku) mít dost souprav na zajištění celého provozu. Plus k tomu riziko, že prostě nevyjede, jak to praktikuje RJ.

4) RJ - u něj mi nejvíce "pije krev", že dosud nebyl do provozu uveden IC 1001 (a nejspíš už ani nebude....).

Takže suma sumárum - na první pohled to vypadá hezky, ale na druhý už tak moc ne.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2565
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 10:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že pendolino NEBYLO pořizované na linku Pha-Ova, tak jejich konec na této lince by měl být vlastně v pořádku.

ad LE: Vzhledem k tomu, že už má dva FLIRTy na okruhu a třetí by měl být vystaven v září na Innotransu, tak se nebojím toho, že by nevyjel vůbec. Nepředpokládám nejezdící období několik měsíců do konce září 2013, jako to udělal loni RJ.

ad Brno: Uvidíme, jak v reálu budou jezdit D1-ex. Třeba budou přijíždět s náskokem, záleží na konkrétní situaci v provozu. Mimochodem, mohla by jezdit pendolina na některých D1-ex?
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 11:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že Pendolino nebylo pořizované pro Pha-Ova vím. Byly pro Berlin-Pha-Wien. Pokud vím, tak dál než do Děčína nikdy s cestujícími nejely (možná vůbec, nevím). Jak to dopadlo s Vídní je známo. Jak si tedy přestavujete jejich využití? Předokládám 5 v provozu + 2 záloha, jak to ČD uvedly jako zdůvodnění omezení provozu....
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.100.30
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 11:12:12    Odkaz na tento příspěvek  

Libeň by mělo všechno od Ex výš projíždět
...stejně jako Dresden Neustadt nebo Hamburg Dammtor - někdo by Němcům měl otevřít oči, že je přece blbost, aby těmi vlaky jezdili lidi :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7259
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 11:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Tak největší překážkou je příměstská zastávková doprava, ale i ta má smysl. Pokud by se doprava organizovala centrálně bez ohledu na zájmy komerčních dopravců, řešením je samozřejmě prodloužení vlaků. Buhužel aby soukromník vydělal, musí zvolit ideální délku vlaku. A čím víc vlaků, tím musí být logicky kratší a tím je větší problém s kapacitou dráhy. A tak dochází k tomu, že už se opět vrací předjíždění expresů soukromými 4 vozovými nadvlaky.

Ml636: Tak dneska už dost vlaků na Ostravu Českou Třebovou projíždí. Samozřejmě, jde hlavně o komerční produkty (Pendolino, Regiojet, nově pak Leoexpres). U expresů Praha-Ostrava-Žilina lze očekávat jejich útlum, první vlaštovky byly teď v červnu. Důvod je zřejmý, velký nárůst soukromých nedotovaných vlaků.
Naopak Libeň bych se snažil spíš rozšířit. Praha je velké město a Libeň dokáže zkrátit dostupnost řady míst o desítky minut určitě pro šesticiferný počet lidí. Rozhodně je tady větší potenciál než Česká Třebová.

Jen tak pro radost: že jestli vlak jede o 10-15 minut déle (Praha - Brno) po železnici většině smrtelníků nevadí.
Přesto je to čas, který často rozhoduje, o to víc, je-li alternativa, byť třeba po silnici. A není to jen o čase (viz můj včerejší příspěvek).

Pilatus:
Ad 1) Bylo mnohokrát řečeno: Zřejmě nejezí obsazeno natolik, aby dopravci vydělávaly. Takže konec.
Ad 2) Opět reakce na poptávku. když Vám něco nevydělává, tak to sotva budete provozovat. A pokud se dá snadno najít pár takových vlaků, proč je provozovat?
Ad 3) A proč si to myslíte? Leoexpres si nehraje na posilové vlaky, bude mít soprav akorát na to, aby zajistil dvouhodinu. Navíc už převzal třetí vlak, z toho dva se prohánějí po okruhu. myslím si, že jediné, co může zhatit zahájení provozu na všech vlacích je to, že buď nestihne dokončit předepsané zkoušky, nebo nebude mít dostatek strojvedoucích.
Ad 4) Zase je to o volbě nejvýnosnějších vlaků. Regiojet zcela logicky preferuje vézt maximální počet vlaků v ranní špičce z Ostravy do Prahy, které má šanci ve většině případů (téměř) vyprodat. A podobné je to s SC 501 v 5:12, které o prázdninách nepojede. Konkurence, která zvýšila kvalitu, a počet vlaků ve špičkách, snížila rozsah provozu.

čelákovičan: Pokud budou D1 expresy jen s první třídou s příslušnou cenou za první třídu, pak budou propadákem, který rychle skončí.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4572
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 11:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebo nebude mít dostatek strojvedoucích.
Strojvedoucích má dost. Nabídl lepší podmínky než ČD a má solidní převis. Rozhodně má na výběr. Takže jediné, co může zhatit termín vyjetí, je pozdní schválení jednotek do provozu.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 12:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T. H. má pravdu. Libeň je sakra důležitá pro ty, co jedou na nádraží vlakem. Proto je mi SC k ničemu, přotože za dobu co projede Libeň, dojede na Hlavák a vrátím se zpět, jsem tam rychleji pomalejším vlakem = celková jízdní doba zajímá cestující. P
okud jedu na vlak a potřebuji u něj nechat auto několik hodin či den dva, tak se v Holešovicích snad ještě doplatím na P+R, na Hlaváku jedině o víkendu (a to trnu, kdy změní zóny na stejný režim jako P2,3,7, tj že přes noc musíte mít zónové karty). V Libni, Vršovicích , Strašnice zastávka, Zahraďák, můžu auto nechat. A je samozřejmě rychlejší přejet za 10 minut Prahu z jihu na sever a nechat v Libni auto.

Mě spíš trošičku zbytečné připadají Holešovice při odjezdu z Prahy, ale sever Prahy nám vynadá.
Na to Brno jsem hlasoval pro Ústí, Třebová, Svitavy, Blansko, tam jedete 60-100, to ani nezjistíte, že stojíte.

Jde spíš o něco dost zásadně jiného. Zrovnoměrnit takt. Ne aby z Brna jel vlak v x.40 rychle, x.48 pomalu a pak zas hodinu nic. Když pošlete někoho v x.20, tak Vám v Praze vynadá, že jej v x.40 o půl hodiny přejel a měl klimu (a dál pak bude jezdit busem).
V tom byla moje pointa udělat trošičku zpomalené EC (max + 5 minut) a o dost zrychlené R tak, aby jezdily Praha - Brno každou půlhodinu, stejně jako busy. To že na to není technika atd.. je věc druhá.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2566
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 12:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libeň samozřejmě zastavovat i přesto, že od prosince se Žlutovlaky Nejlepší na Libeň vykašlou. Co se týče jízdních dob, proč teda spousta lidí jezdí pomalejším žlutovlakem, který od Pardubic na Ovu zastavuje každejch 30minut? Opravdu lidé budou od prosince jezdit rychlejším LEO-ex? Nebo doopravdy těch 15-20min. nehraje až takovou roli? Nevím, ptám se.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 13:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne aby z Brna jel vlak v x.40 rychle, x.48 pomalu a pak zas hodinu nic.

R Brno-Praha ale není pro lidi, co jedou Brno-Praha. Dnes tím jede akorát ten, co se splete, co veze kolo, nebo při obzvlášť zpožděném EC. Z Prahy do Kolína se taky nejezdí osobákem přes Lysou.

Nebo doopravdy těch 15-20min. nehraje až takovou roli?

To je přece jasný. Na Ostravu 15 minut roli nehraje (protože je to dál a žádná silniční konkurence). Na Brno ano (protože je to blíž a silniční konkurence).

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7261
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 13:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan:
Při rozhodování hraje celá řada faktorů, mezi které lze zařadit zejména cenu, služby, rychlost, pohodlí, vazba na další spoje apod. Pořád je ale dost takových, kteří nepojedou s ČD čistě s principu, protože to jsou "drahé, hnusné, špinavé a vždycky zpožděné ČD". U Leoexpresu bude záviset, kolik bude stát jízdenka a kolik lidí bude ochotné přijmout fakticky autobusové uspořádání 2+2. Myslím si, že leoexpres má s ohledem na zvolenou koncepci šanci začínat s cenou jízdenky na baťovských 199,- Kč.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 18:10:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Turista. Ale pokud by nešlo o cestující Praha -Brno, tak moje myšlenka na mírné zpomalení EC (pořád říkám 5 minut) přidáním 3-4 zastávek a vytaktováním s plíva rychlíky akorát získáme. Protože pak tím EC pojedou lidi z Blanska, Svitav, Třebové, Ústí, Chocně/Přelouče. Mezinárodní cestující to nezjistí, bo vata v Praze a Břeclavi. Vnitru přibudou cestující.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7263
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 18:33:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: Ale pokud by nešlo o cestující Praha -Brno, tak moje myšlenka na mírné zpomalení EC (pořád říkám 5 minut) přidáním 3-4 zastávek a vytaktováním s plíva rychlíky akorát získáme.
Přidáním 3-4 zastávek ztratíme minimálně 10-15 podle místa, kde se zastaví navíc.
Mezinárodních cestujících je dneska malý podíl na cestujících v těch vlacích. Naopak se to významně dotkne vnitrostátních cestujících. Znovu říkám, jestli je reálné stlačit jízdní doby Brno-Praha, ať se to udělá a zvýší se tak atraktivita takového spojení. Udělání z mezinárodních vlaků příměstkou dopravu není správný krok!
Zastavení mezinárodního EC v Přelouči pokládám za vtip. Takové 11 tisícové Čelákovice projíždějí i rychlíky a v 9 tisícové Přelouči má stavět mezinárodní expres?

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 18:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle návrhu GVD má dojít k tomu, že vlaky Stará Paka-Chlumec n/C. stihnou dojet do uzlu Stará Paka v půl... Neuvažuje se spojení těchto dvou vlaků do jedné linky Liberec-Chlumec?
Uvažuje. (Ale nechci předbíhat.)

moje myšlenka na mírné zpomalení EC (pořád říkám 5 minut) přidáním 3-4 zastávek a vytaktováním s plíva rychlíky akorát získáme. Protože pak tím EC pojedou lidi z Blanska, Svitav, Třebové, Ústí, Chocně/Přelouče. Mezinárodní cestující to nezjistí, bo vata v Praze a Břeclavi. Vnitru přibudou cestující.
Tak potlačím vnitřní (ryze osobní) hněv, že vůbec někoho napadlo a napadá zastavovat dálkové vlaky v Přelouči (opravdu se běžte do té, místním se omlouvám, díry podívat, kolik lidí nastupuje do rychlíku a kam jedou - zpravidla to jsou totiž Pardubice).
Ale to rozvádět nechci - přidám ale názor do pranice:
Nesouhlasím s větou "cestující to nezjistí, bo vata v Praze a Břeclavi. Vnitru přibudou cestující." Cestujícím totiž nezáleží jen na cestovní době (jak by se akademicky mohlo zdát), ale opravdu i na tom, kde a jak často spoj zastavuje. Na vlastní kůži jsem poznal, jak lidi v moravských plívách prskají, že vlak zastavuje v kdejaké díře, když tam před deseti lety nestavěl. Ti lidé si nepochvalují, že i tak je ten rychlík rychlejší (a spolehlivější!) než dřív, protože moc dobře vědí, že kdyby nezastavil v [doplňte si z: Červenka, Přelouč], mohl být ještě rychlejší... No jo, ten human-substrát je ale prevít, protože má každý vlastní názor, mnohdy i iracionální. :-)

Mimochodem, i kdybych odmyslel uvažování lidí, opravdu by cestující přibyli? Nebo by jen stejné množství lidí jelo rozvržené ve dvou stejně se ploužících vlacích, které by díky častějšímu zastavování měly vyšší náklady? :-)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 19:14:40    Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: Jo to si piš že ti sever vynadá za projetí Holešovic.

Jinak úplně špatnou myšlenku nemáš. Trochu pomalejší EC do 5 min na 090 by umožnilo všechno zastavit v Lovosicích, kde by jsme dostali zpět do hry hlavně Litoměřice, které nám dost utíkají do busů.

EC Praha-Brno stavět jen v Pardubicích.
Ex místo R Praha-Brno stavět Libeň, Kolín, Pce, Choceň, Ústí n/O, ČT, Svitavy a Blansko.

Zastávky Letovice, Skalice, Březová, Přelouč jsou maximálně pro Sp. Tyhle sídla + ještě další by mohly řešit Sp Hradec-Brno placené z krajských peněz.

Vata: Je jí tam dost, ale dobudováno ještě nemáme Běchovice-Úvaly a má být přestavba Ústí uvidíme kdy se začne něco kopat, ale já bych raději do vaty nešahal.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 19:36:25    Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Něco podobného jsem chtěl také napsat. Osobně si ale myslím, že ty Ex by mohly klidně být současné EC/Ex Praha-Vídeň/Břeclav. Když to šlo před 4 lety (nebo kdy to bylo), nemyslím si, že by nyní byla o tolik větší poptávka po mezinárodních spojích. Ale to zastavování bych osobně omezil na Liběň, Kolín, Pardubice, Choceň, Ústí a ČT. Zbytek 260 by podle mě měly obsloužit spěšáky každé 2 hodiny (s návazností v Třebové na Prahu/Olomouc), rychlíky zrušit úplně.
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 966
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 20:14:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: dá se obsazenost spoje zjistit i jinak než že průvodčí ty lidi spočítá? Pokud ano, jak?
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7264
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 20:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Uvažuje. (Ale nechci předbíhat.)
Děkuji. Bylo by to logické, neboť krom ušetření cca 50 km/den by došlo k úspoře jedné soupravy.

Libochovičák: Jinak úplně špatnou myšlenku nemáš. Trochu pomalejší EC do 5 min na 090 by umožnilo všechno zastavit v Lovosicích, kde by jsme dostali zpět do hry hlavně Litoměřice, které nám dost utíkají do busů.
A o 5 minut déle v Praze pro mnohem větší podíl cestujících a o další krok blíže k obnově busů Ústí-Praha, kde zavedení expresů přispělo k jejich značnému omezení.

Pilatus: Orky: dá se obsazenost spoje zjistit i jinak než že průvodčí ty lidi spočítá? Pokud ano, jak?
Dá. Spočítá je někdo jiný. :-)
Portabohemica
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1908
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 21:31:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stejně de divím, že ten slavnej D1 expres co má ulevit dálnici, tak jede bez zastávky po koridoru, který vubec hlavní silniční tah nekopíruje, to je jen pro pár vyvolených z Brna či Prahy, ostatní maj smůlu a musí se po rozkopaný dálnici tlačit v kolonách, ideální by bylo tu dálnici aspoň trochu kopírovata to v trase Praha-Havlíčkův Brod(Jihlava,Humpolec)-Žďár nad Sázavou (Velká Bíteš,Velké Meziříčí)-Brno, určitě by to bylo využitý víc, možná s pár minutkama navíc, ona ta 230/250 není až tak pomalejší než po koridoru, dokládají to občasné jízdy odkloněných vlaků EC a hlavně, trať přes vysočinu neni až tak ucpaná jak koridor
http://www.youtube.com/user/277slovan#p/u
www.spzch.wz.cz

Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9454
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 21:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na vlastní kůži jsem poznal, jak lidi v moravských plívách prskají, že vlak zastavuje v kdejaké díře, když tam před deseti lety nestavěl. Ti lidé si nepochvalují, že i tak je ten rychlík rychlejší (a spolehlivější!) než dřív, protože moc dobře vědí, že kdyby nezastavil v [doplňte si z: Červenka, Přelouč], mohl být ještě rychlejší... No jo, ten human-substrát je ale prevít, protože má každý vlastní názor, mnohdy i iracionální.

Zrovna tenhle týden sem nadával na Červenku a Mohelnici. Nástup a výstup pokaždé v řádu jednotek lidí, zdržení celkem velké (brždění ze 140 km/h). A v příštím roce mají dokonce rychlíky směr Olomouc v Mohelnici hnít skoro 10 minut kvůli předjíždění.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 22:07:12    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: V Čelákovicích bych s R stavěl.

Nemyslím si, že by jedno zastavení expresů v Lovosicích vyhnalo cestující z Ústí do busů. Lidí v těch podkrušnohorských R by přibylo než ubylo, o tom jsem zkrátka přesvědčen, jinak bych to sem furt nepsal.

Současné podkrušnohorské R jezdí po 090 poloprázdné, je spousta lidí co volí mezi Ústí-Praha raději IAD po D8 než vlak a po její dostavbě bude ještě hůř pro vlak, bohužel i po korizaci je 090 relativně pomalá. Odmítám se smířit s tím, že Litoměřice mají zůstat do Prahy po kolejích v podstatě odříznuté, jelikož spojení je pomalé.

Jen tak pro radost: Já nemám u sebe čísla o frekvenci, ale v těch Svitavách bych stavěl, otázka je co Blansko, jasně lidí dost, ale převážně na Brno, který je kousek. Takže kdybych měl volit mezi jedním zastavením na 260 tak bych byl spíše pro Svitavy.

Portabohemica: Pokud by to časově po 250/230 nevycházelo hůře než po 260/010 tak bych byl pro. 250 je celkem kvalitní, bohužel 230 od Čáslavi do Havlbrodu je tragická, tam by reko moc nepomohla, tam jsme měli již dávno stavět novou trať, současné vedení dálkových spojů po 010/260 tomu jen nahrává.

Osobně si myslím, že D1 expres by mohl dojíždět s náskokem, ale myslím si že u lidí moc úspěch mít nebude.

U současných R po 230 bych projížděl Golčův Jeníkov.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 22:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Arakain: Nezastavit cestou do ÚL v Holešovicích by byla pěkná kosočtvercovina. Zkuste se někdy podívat na množství lidí, kteří tu vystupují a nastupují, bývá to zpravidla i víc než na hlavním.
Já jako původem Chomutovák, nyní Tepličák a zaměstnaný jako akademik v Ústí jezdím do Prahy celkem pravidelně (1-2x měsíčně) a podle cíle střídavě vystupuji v Holešovicích nebo na hlavním.
Kam jezdím jezdím z Holešovic a proti hlavnímu tím ušetřím hafo času:
- městskou linkou do Bubenče (velice slušně navazuje na expresy z ÚL) a odtud pěšky (10-15 minut) do Dejvic na VŠCHT resp. NTK.
- městkou linkou / kralupským osobákem do Sedlce a odtud pěšky do Suchdola za bývalými kolegy z Akademie věd (cca 10 minut do kopce)
- metrem dvě stanice na Ládví za jinými kolegy z AV
- metrem kamkoliv na trase C, např. za bývalými kolegy z AV do Krče (přestup vlak-metro je na Holešovicích rychlejší a jízdní doba metra Holešovice-hlavák mírně kratší)
Stačí?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 22:23:52    Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: U současných R po 230 bych projížděl Golčův Jeníkov.

A Přibyslav ?
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 22:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Libochovičák: Dostat Litoměřické zpět do vlaku by se dalo vhodnější úpravou současných "pomalých" rychlíků po 090. Většina přípojů z Lovosic stejně odjíždí v celou, takže až na výjimky by zastavující expres kolem půl nepřinesl nic moc navíc.
1) Zkrátit jízdní dobu (výhledově nasadit soupravy jezdící podle horních rychlostníků a vmax 160 km/h). Pokud by se podařilo zkrátit jízdní dobu Kralupy-Lovosice k půl hodině (tak 32-33 minut by se dalo), umožnilo by to otevřít kupu dalších přípojů v relacích sever - Slaný/Kladno/Neratovice/Velvary, kde si to teď převážně o pár minut ujíždí.
2) Zkrátit interval na hodinový (o tom už se uvažovalo i oficiálně). SIce by to stálo více provozních nákladů, ale znamenalo by to efektivnější využití souprav (pro oběhy by bylo ideální zkrátit všechny tyto rychlíky do ÚL a do Děčína mít přípoje).
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 12-2006
Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 22:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

re Garfield : Máte pravdu, lidi odsud /Jihovýchodní Morava/ hodně prskají a kroutí hlavama nad rychlostí R do Prahy. Prakticky stále po koridoru, ale průměrné rychlosti jako za bezkoridorového R Šohaje. Jen pro porovnání před cca 4 léty Z Uherského Brodu odj 3.42 s R 700 do Přerova tam osobákem do Olomouce a IC Ostravan v Praze 7.30. I s přestupy a použití OS za 3.58 hod.
Dnes 3.39 -AŽ 8.10./4.31 hod/ Je to 340 km z toho 319 km po koridoru Tj. 94 % a průměrná rychlost 75,5 km.??? Proč se dělaly nákladné koridory to nechápu, nebo jsou jen pro cestující Ostrava- Praha?
Došlo to do takového stavu, že cestující do Prahy přestupují v Uherském Brodě na BUS na Prahu,je prostě rychlejší a i levnější, který zcela jistě míjí Červenku, Mohelnici, Přelouč. Přeci cestující z těchto míst mají mnohem více spojů a vhodnějších na Prahu a pro místní dopravu přeci nemůže být dálkový R.
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 22:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakaine a ostatní:
Tak už bychom se mohli pomalu dokopat k závěru že stavět s EC někde ve Svitavách i v České Třebové je kravina.. Tohle co napsal Libochovčák jasně ukazuje, že si každý chce z něčeho utrhnout něco. „Trochu pomalejší EC do 5 min na 090 by umožnilo všechno zastavit v Lovosicích, kde by jsme dostali zpět do hry hlavně Litoměřice, které nám dost utíkají do busů.“
Trochu si uvědomte, že EC je mezinárodní vlak (který sice živí vnitrostátní dálkové relace ale pořád je to mezistátní vlak) a neměl by stavět v Přelouči, Svitavách, Blansku.... Vydáváte se cestou pána starosty České Třebové = špatná cesta... To by si lidé v Rohatci taky mohli říct že Rychlík po 330 by jim mohl stavět v dědině, že by to moc nepřineslo na cestovní době, a to samé by si řekli i v Napajedlech, Moravské Nové...... a jsme v...

„Ex místo R Praha-Brno stavět Libeň, Kolín, Pce, Choceň, Ústí n/O, ČT, Svitavy a Blansko.“
A s kamarády bych si třeba představoval Expresy Hodonín -> Moravské Bránice... (Přímo, bez zastávky 1x 842, 1,5 hodinový takt.)
Plně souhlasím s Orkym... EC Praha - Brno - zrychlovat, zrychlovat, 3x zrychlovat..
D1 Expres po 250? Proč ne? Na 260 je toho nezdravě moc.

Z F J:
„Libochovičák: U současných R po 230 bych projížděl Golčův Jeníkov.“
Přibyslav je 250 a když už je tu řeč o D1 expresech na 230-250 tak bych projížděl i Světlou na Sázavou a Křižanov...
Ale já bych tušil záměr D1 expresu je přetáhnout velkou masu lidí, kteří cestují sami (max. se spolujezdcem) v autě z Brna do Prahy....

loko:
Dobře že už si to zpomalování rychlíků někdo uvědomuje, všichni si stěžují na pomalé hnusné Rychlíky, ale každý z nich chce, aby jim to stavělo v té jejich díře... A Nevědomky dělají z Rychlíků -> Spěšňáky... (Kde jsou ty časy, kdy Šohaj zastavoval: Praha Libeň, Kolín, Přelouč, Pardubice, Choceň, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Zábřeh na Moravě, Olomouc, Přerov, Hulín, Otrokovice, Stare město u Uherského Hradiště, Moravský Písek - Hodonín - Břeclav...)



(Příspěvek byl editován uživatelem Zdenek102.)
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 10-2008

Odesláno Neděle, 08. července 2012 - 23:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já bych to projížděl všechno, a stavil jen tam, kde si řeknu
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 07:56:43    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: Vaši reakci nějak nechápu. Sám uznáváte, že mezinárodní EC je vlastně zastupuje především vnitrostátní dopravu, ale jen protože je to EC, tak se musí jako EC chovat. V roce 2008 jezdily EC v dvohodinovém taktu (Praha, Kolín, Pardubice, ČT, Brno), doplněné Ex (Praha, Pardubice, Brno). Z těchto Ex se staly EC či Ex do Břeclavi. Zbytečně. Minimálně co mám možnost posoudit, vlaky do/z Břeclavi odjíždějí/přijíždějí prakticky prázdné. Libochovičák s těmi expresy má pravdu, jen si myslím, že by neměly být z rychlíků (pokud se bude škrtat, tak to si myslím, že tam), ale právě těchto EC na Vídeň. Takže stačilo v roce 2008 přehodit zastavování EC a Ex a řekl bych, že bychom dosáhli relativně optimálního stavu.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 08:37:15    Odkaz na tento příspěvek  

Portabohemica: slavnej D1 expres co má ulevit dálnici, tak jede bez zastávky po koridoru, který vubec hlavní silniční tah nekopíruje
To ale přece není podstatné - podstatné je, že takový "expres" vyčerpává kapacitu dopravní cesty, kterou pak nemůže použít nějakej ten žlutej nebo černozlatej dopravce pro své nekalé rejdy. Vzpomeňte na nové "brněnské expresy" v roce 2007.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 09:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

podstatné je, že takový "expres" vyčerpává kapacitu dopravní cesty, kterou pak nemůže použít nějakej ten žlutej nebo černozlatej dopravce pro své nekalé rejdy

Vy byste se měl ve svém stihomamu trochu mírnit. Pokud by tyto trasy měly být na "blokování", tak by tam nebyly už v letošním GVD (kdy tam soukromí dopravci rozhodně nebudou, protože jednoduše nemají nic, co by tam dojelo). A taky by byly i ráno z Prahy do Brna (když už blokovat, tak všechno, ne?), což nejsou.

Kromě toho, kdyby se žlutý dopravce cítil i třeba jen trošku "vyblokován", už by se o tom všude psalo, ten by si to pro sebe nenechal.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 09:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TH: "brněnské expresy" se docela ujaly, dneska se jezdí Praha - Brno po hodině celý den a lidi tím jezdí. Hodinový interval už cestující vnímá jako "jede to furt".
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 11:49:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost: „že mezinárodní EC je vlastně zastupuje především vnitrostátní dopravu, ale jen protože je to EC, tak se musí jako EC chovat.“
Ano, pochopil jste to uplně správně, pokud je vlak v určitě kategorii, tak by podle toho měl zastavovat.! Ať složí vnitru, nebo mezistátní dopravě. Zbytek vašeho příspěvku nechápu o čem je. (Myslel jsem, že se diskutuje o úseku Praha -> Brno a ne o [-poloprázdném??] úseku Břeclav -> Brno....)


(Příspěvek byl editován uživatelem Zdenek102.)
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Zderadíček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 11:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko, já vám to úplně klidně řeknu, proč se stavěly koridory: když jsem někdy před cca 13. lety kritizoval poloperonizaci (následek to nějakých Klausových škrtů v té době) na Ferdinandce, bylo mi řečeno, že koridory se staví hlavně a především kvůli MEZINÁRODNÍ DOPRAVĚ, následkem čehož ještě občas padají babičky či dědečkové do kolejiště na těch úzkých nástupišťátkách pro jednu kolej.
Trať Praha - Plzeň naštěstí ty škrty minuly, takže je tam v rychlíkových stanicích peronizace zcela normální.
Jistě i tam ale časem někoho napadne vnitrostátní rychlíky začít zase zpomalovat.
Ferdinandka přežije!
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 12:10:12    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: V tom případě bych Vám radil si pod tím představit Ex místo EC, která slouží pouze jako markeringový tah. Na druhou stranu souhlasím. Ať tedy jezdí 1 vlak EC za 2 hodiny. Úplně stačí. Ze současných EC/Ex Praha - Vídeň ať jsou Ex Praha - Brno (jako v roce 2008). EC ať zastavují jen Pardubice, Ex ještě Kolín + ČT, v případě rušení rychlíků na Brno v dalších stanicích (viz Libochovičák). Nevím, jestli jsem to podal jasněji, protože nechápu, co na mém předešlém příspěvku nechápete :'o) ..... Osobně si myslím, že povyk nad 1 zastavením v Kolíně / ČT je zbytečný. Zrychlení vlaků by to přineslo asi 2-3 minuty a více už se vymačkat nedá. I tak jsem ale natolik "velkorysý", že navrhuji tyto "nadvlaky" jednou za dvě hodiny :-)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1228
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 12:16:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, pochopil jste to uplně správně, pokud je vlak v určitě kategorii, tak by podle toho měl zastavovat.!

Jasně, vlaky tu jsou pro něčí ukájení se "nadřazenou kategorií" , nikoli pro dopravu lidí.



bylo mi řečeno, že koridory se staví hlavně a především kvůli MEZINÁRODNÍ DOPRAVĚ

Takže ještě zbývá pochopit, že takové zdůvodnění se muselo uvádět protože bez něj by na příslušné stavby nešly čerpat "předvstupní fondy" EU.
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 13:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear:
„Jasně, vlaky tu jsou pro něčí ukájení se "nadřazenou kategorií" , nikoli pro dopravu lidí.“
Já se nad ničím neukájím, byl tu článek o tom, že na trati díky modernizovaným soupravám a rychlejší cestovní dobou roste počet cestujících, vzhledem k tomu že bude D1 rozkopaná, tak se dá předpokládat ještě další navýšení počtu cestujících vlakem mezi Prahou a Brnem a vy byste přidaly zastavování?
Takže to vaše „neslouží pro dopravu lidí“ není pravda, když počet cestujících stoupá... Udělejte z Rychlíků rychlíky, nasaďte na ně vhodné(slušné, modernizované) soupravy (min. na 140 km/h) zruště si zbytečné prostoje, a máte Rychlík, který se nebude courat a bude podle svého názvu Rychlíkem... K nepokračování expresů na Břeclav -> Wien.. Pokud bude zajištěn přestup na Rychlík 80x/81x ve směru na Břeclav klidně ty EC (Břeclav-Wien) zrušte ale plán ČD jde přesně opačným směrem, protože se ČD chystají koupit Railjety na relaci Wien -> Praha...
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.