K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 11. 07. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 11. 07. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4579
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 13:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U současných R po 230 bych projížděl Golčův Jeníkov.
Však R projíždí. Pokud jde o Golčův Jeníkov město, tak tam jsou obraty i desítek lidí na vlak, takže projíždět určitě ne. Je to 2,5 tisícové město. Těch Os zase tolik nejezdí, což je dobře vzhledem k jejich poměrně nízké obsazenosti v úseku Čáslav- Světlá dobře. Je potřeba se na to dívat i z ekonomického hlediska.
Pokud něco projíždět těmito R, tak si myslím, že adeptem je Křižanov. Tedy alespoň do doby, než bude IDS a autobusové návaznosti z Křižanova na nádraží.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5459
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 13:33:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Trať Praha - Plzeň naštěstí ty škrty minuly"

No vzhledem k tomu, že máme koridor Králův Dvůr - Cheb zatímco úsek Králův Dvůr - Praha jest nedotčen a v dohlednu dotčen nebude tak hádám že ten škrt tunelu Praha -* beroun se toho dotknul. Natolik podstatně že v podstatě znehodnotil zbytek díla....
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 13:46:34    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: Tak bavíme se tady o tom, co by bylo (podle nás) nejlepší. To, jak se zachovají ČD, bohužel neovlivníme. Já jen říkám, že aby tady byl na Brno vlak každou hodinu, co zastavuje Praha, Pardubice, Brno, Břeclav a pak jednou za dvě hodiny courák (koženky jsou věčné), je podle mě nesmysl. Ať tedy buď z poloviny (těch, co dříve byly brněnské expresy) udělají opět expresy Praha - Brno se zastavováním a EC ať zastavují jen v Pardubicích a nebo holt ať zůstane současný stav střídání Kolína / ČT i když jsou to vlaky EC. Pokud skutečně přidají IC mezi Prahou a Brnem, které nikde nezastaví, ať jsou, budu rád.

Mimochodem, když jsem nakousl téma těchto D1 Expresů Praha - Brno. Moc nechápu tu diskusi ohledně toho, jestli to kopíruje dálnici či nikoliv, když to stejně nikde nezastavuje a je snaha jen o co nejkratší dobu jízdy mezi Prahou a Brnem.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.186.73
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 13:46:52    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud něco projíždět těmito R, tak si myslím, že adeptem je Křižanov.
Křižanov neprojíždět! Je tam od Brna přípoj do Velkého Meziříčí.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4234
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 13:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen říkám, že aby tady byl na Brno vlak každou hodinu, co zastavuje Praha, Pardubice, Brno, Břeclav a pak jednou za dvě hodiny courák (koženky jsou věčné), je podle mě nesmysl.

Proč by to měl být nesmysl?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 13:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud je vlak v určitě kategorii, tak by podle toho měl zastavovat
Vlaky by měly v první řadě zastavovat podle toho, aby přitáhly co nejvíc cestujících. Na trati 260 máme tři vrstvy obsluhy: pomalou regionální (Os) pro vymetání vesnic, rychlou regionální (R, Sp) pro rychlé spojení místních center mezi sebou a s Brnem, a dálkovou pro spojení Praha a dál, Pardubice - Brno a dál. Všechny mají svůj okruh zákazníků, kteří je využívají. A nevidím žádný nepokrytý prostor "mezi nimi". Pokud navrhujete jednu z těch vrstev fakticky zrušit, spojit dvě do jedné, nebo u některé z nich zdvojnásobit intervaly, asi tím ušetříte nějaké peníze, ale rozhodně tím ztratíte cestující, kterým zúžená nabídka přestane vyhovovat, a neoslovíte žádné nové.
Kategorie vlaku je nálepka, která se na to lepí až dodatečně, aby se to prodávalo.

takové zdůvodnění se muselo uvádět protože bez něj by na příslušné stavby nešly čerpat "předvstupní fondy"
Tak zrovna u té Ferdinandky to není žádné "zdůvodnění se muselo uvádět", tam je to pravda. Mezinárodní cargo je tam rozhodně dominantní segment, osobka je tam slabší a vnitro cargo nestojí za řeč.

úsek Králův Dvůr - Praha jest nedotčen a v dohlednu dotčen nebude
Nějakou sousední diskusí teď prošlo, že Smíchov - Černošice a Beroun - Královák by se mělo začít už příští rok. Takže i když bychom to násobili obvyklou realita/sliby konstantou (tedy cca dva a půlkrát), tak je to pořád ještě v dohlednu.
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 14:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan tak pro radost:
„Tak bavíme se tady o tom, co by bylo (podle nás) nejlepší. To, jak se zachovají ČD, bohužel neovlivníme. Já jen říkám, že aby tady byl na Brno vlak každou hodinu, co zastavuje Praha, Pardubice, Brno, Břeclav a pak jednou za dvě hodiny courák (koženky jsou věčné), je podle mě nesmysl.“
Rozhodně jsem zastavování EC Praha - Pardubice - Brno nemyslel každou hodinu. Koženky věčné nejsou, nahrazují je humanizované B-čka a na takový rychlík v současné době by to humanizované B-ko stačit mohlo.Dráhy znalejší si sice budou rvát vlasy z hlavy, protože je to jen napatlané staré B-čko ale obyčejný cestující, který nastupuje v Letovicích, Skalici a apod, bude rád, protože přijede na nástupiště souprava na 140 km/h, možná bude mít zásuvku na 230V (nevím jestli i wifi....) a bude celkově v příjemnějším prostředí - obyčejný cestující to zkrátka uvítá... Rušení R-260 (a nahrazování to nějakými Expresy) je nesmysl.!

(Příspěvek byl editován uživatelem Zdenek102.)
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4581
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 14:39:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Křižanov neprojíždět! Je tam od Brna přípoj do Velkého Meziříčí.
Vazba pro vazbu... Poptej se pár lidí ve VelMezu, jestli by jeli do Brna vlakem s přestupem? Proč taky, když nad hlavou jim vede dálnice. Autobus a vlak mají jízdní dobu nekonkurencechopnou oproti IAD. K nádraží duchů nejezdí ani tamní MHD.
Jediné vazby, které v případě VM preferuji, jsou přímé regionální spoje do Žďáru s návazností nebo přímostí do Brodu či Nového Města.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5460
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 15:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nějakou sousední diskusí teď prošlo, že Smíchov - Černošice a Beroun - Královák by se mělo začít už příští rok."

a) Běchovice - Ouvaly se dělaj "příští rok" už léta.
b) i kdyby se nakrásně něco dělalo tak z toho vyleze akorát zakonzervovaná 171. A protože tato jest poněkud přetížena suburbanem který zajisté nebude snaha rozjebat nějakými moc předjížděními tak to na urychlení R nebude mít praktický vliv. To pro případ že by se někde mírně přirychlilo na 100-120.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 15:15:08    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: No já vám nevím. Možná zásuvky někoho nalákají, ale osobně si myslím, že nejdůležitější je pohodlí a to bohužel díky pořad stejným sedačkám (ano, už aspoň z nich nevylízají nyní pérka do zadnice) dosáhnout u humanizovaných béček nejde. Já osobně nejsem příznivcem rušení vlaků. Ale bohužel vycházejme ze situace, v jaké jsme. A pokud se má redukovat, tak je podle mě lepší na koridoru, kde každou chvíli něco jezdí, než někde v Trutnově (byl to jen příklad, místní situaci neznám, ale snad se nikoho tím nedotknu) .... samozřejmě bych byl pro minimálně zachování stávajícího počtu vlaků všude :-)
honzaub
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.59.250
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 16:02:58    Odkaz na tento příspěvek  

Loko: Máte naprostou pravdu. Přestup z R 700 v Přerově, dále Os do Olomouce a IC Ostravan znám - praktikoval ho můj kamarád, který IC chytal pražskou Městskou linku v Libni, neboť R 700 ujížděla. Pravdu máte i v dalších věcech. Přestup v Uh. Brodě na autobus atd. Nejlepší byl 1 rok jezdící Ex St. Město - Praha, pak z něj udělali R 700 s časy Ex. To byly 2 výborné roky. Pak začal R 700 zastavovat Červenka apod. a šlo to do kytek. Stejně jako dnes. Expresy do Luhačovic už nemáme, půlka rychlíků končí či začíná v Olomouci. Přestupovat nikdo nebude, protože riskuje ujetí přípojů. Takže úbytek cestujících je jen logickým vyústěním. S tím na MD asi operují, tak na R do Luhačovic stále více kašlou. Korunu tomu dali zkrácením R 705/706 zcela nesmyslně v Otrokovicích, čímž nabourali 2 hodinové spojení Uherskobrodska s Prahou. To také další cestující odradí. Ty vlaky v JŘ citelně chybějí. Hlavně že všechny rychlé přímé vlaky jezdí na Vsetín, kudy jezdí i většina EC na Slovensko. Domníval jsem se, že od nového GVD aspoň něco vrátí zpět, ale nic. V návrhu je to stejně zprasené jako teď. Navíc z Ex se staly IC vlaky. Jestli to půjde tak dál, všechny R z Luhačovic a do nich budou končit či začínat v Olomouci, čímž přijdeme o přímé spojení s Prahou, a budeme muset přestupovat v Olomouci. Cestujících tak opět ubude.
BvE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.162.54
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 16:25:16    Odkaz na tento příspěvek  

Až se Kalouskovi podaří odstavit MD od objednávky dálkoviny na kolejích (přílepek už má v parlamentu), tak rázem VŠICHNI dopravci budou hrabat každého jednotlivého cestujícího.
Jen blbce může napadnout plánovat vláčky pro jejich hezké motání po kolejích bez vazby na potřeby cestujících (viz pan Moos). První, kdo pochopil, že cestující prostě potřebuje, je žlutomor. Leoš na to jde obdobně. Jen ČernáDíra a zdejší šotoušci dosud nepochopili vůbec, ale vůbec nic.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 16:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak konkrétně "žlutomor" a "Leoš" naplánovali vláčky podle potřeb cestujících, že to bez nich před tím nebylo? Můžeme jim vděčit leda za určitý stupeň komfortu či mírný pokles cen, ale rozhodně ne za nějaký nový spoj v poloze, kdy by před nimi chyběl.

Pokud by bylo "MD odstaveno" (píšete tak, jako byste se na to těšil), tak skončí dálková osobní doprava (kromě části tzv. koridorů) všude. A i na těch bude kapacita dopravy "naplánována podle potřeb cestujících". Tj. ve špičce se bez včasné rezervace nesvezete.
BvE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.162.54
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 17:03:12    Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
No jak asi: začali jezdit ve špičce a už tedy není nutné stát v odporném koženkovém béčku někde v uličce a jedné noze, nejlépe cizí!, ty 3 hodiny někam na Moravu. Teď to jde jaksi lidštěji.

Silnice ukazují, že pokud existuje konkurence, tak jsou obsazeny i špičky tak, že se dostanou všichni cestující kam potřebují.
A že se odnaučily školy a různé tábory objednávit si samostatné busy a cpou se do linek? I proti tuömu se dá bránit a donutit tyto skupiny si objednat co mají: samostatný odvoz.
Odstavení MD od objednání dálkovky (jediným objednatelem ZVS by byly kraje) by mělo na železnici velmi ozdravný vliv. Ano. Velmi bych ho uvítal.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 17:17:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jsou obsazeny i špičky tak, že se dostanou všichni cestující kam potřebují

Jak to víte? Z toho, že půl hodiny před odjezdem vidíte na netu u SA 2-3 volná místa v buse, nelze usoudit, že se každý dostal tam, kam potřebuje. To akorát znamená, že mnoho lidí se přizpůsobilo osekané nabídce a jede autem (ať už svým nebo spolujízdou), protože odmítají hrát tuto rezervační hru. Soukromník navýší ve špičce nabídku možná tak 2x. Ale poptávka ve špičce stoupá daleko více.

není nutné stát v odporném koženkovém béčku někde v uličce a jedné noze

A je to fakt kvůli soukromníkovi s max šesti vozy co 2h, nebo spíš proto, že zároveň (zatím) zůstaly i ty nenáviděné dotované ČD s násobnou kapacitou?

A že se odnaučily školy a různé tábory objednávit si samostatné busy a cpou se do linek?

Trend je opačný. I oddíly, které jezdily na tábor vlakem nyní jezdí busem. Důvod je jiný, stoupající pohodlnost dětí a obavy jejich rodičů, aby nejely na tábor sockou. Bus je volen, i když je vytížen jen jedním směrem a prodraží to dopravu proti vlaku 4x.

jediným objednatelem ZVS by byly kraje

Jo, a nejlépe kdyby se krajům odňaly i prachy z tzv. memoranda, že? Takže by objednávka VD visela jen na rozpočtech krajů, které nemají žádné vlastní příjmy, to málo co mají, je jim přidělováno státem.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 969
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 17:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BvE: nejsem zlomyslný, ale pak vám tedy ze srdce přeji být na takové dálkovce závislý, když s ní denně dojíždíte do roboty ...
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1531
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 17:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BvE: Vám sa zdá, že súkromníci extra cielia na špičku? Ja v tom grafikone vidím, že si tam namaľovali taký istý dvojhodinový takt s pár vypadávkami ako "matka dráha" ...

Svojho času ste tu dávali za príklad Vysočinu. Žiaľbohu tam musím cestovať a úroveň verejnej dopravy objednávanej krajom a nedotačne zabezpečovaná skvelými súkromnými dopravcami najskôr konečne doženie k získaniu vodičského oprávnenia a zakúpeniu auta. Ak na úrovni dopravy na Vysočine máte aspoň minimálny podiel, tak by som Vás rád na mieste poslal za vaše zásluhy rovno do (každý doplní nadávku podľa vlastných preferencí). Ďakujem.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5465
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 17:40:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ony by rázem byly v hlavně ty busy. Neb by stály v kolonách na silnicích. Protože představa že ti co jezdí vlakem se přesunou do busů je iluzorní. Vlakem totiž jezdí ti komu to vyhovuje a KOMU NEVYHOVUJE Z MNOHA DŮVODŮ BUS. Řada z nich pojede busem nasraná že to jinak nejde a kdo bude aspoň trochu moct zvolí IAD.

Mimochodem už dnes ve špičkách typu pá/ne i po rychlostkách je jízdní řád busů mnohdy cár papíru a +30 a víc není výjimkou. Stačí malej ťukanec.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8213
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 17:55:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BvE:
už tedy není nutné stát v odporném koženkovém béčku někde v uličce a jedné noze, nejlépe cizí!
Ano, je možnost stát na cizí jedné noze ve voze s oplyšovanými sedačkami. Myslím, že tento rozdíl je naprosto nepodstatný. Dokonce je nepodstatné i to, zda je u té sedačky zásuvka nebo zda je v kupé klimatizace.

Až se Kalouskovi podaří odstavit MD od objednávky dálkoviny na kolejích (přílepek už má v parlamentu),
Někdo Vám ty kecy možná baští, ale já to tedy nebudu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4586
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 18:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Petr Vlček: No my tu na Vysočině skáčeme po větvích ještě jako opice. Teprve nedávno naši radní zjistili (po otevření části obchvatu Jihlavy), že existuje něco jako dopravní indukce. A moc se tomu divili, že počet vozidel na křižovatce Znojemská- Brněnská/Hradební se snížil jen asi na dva měsíce a nyní je ještě na vyšších číslech než před otevřením obchvatu.
No my máme prostě všude suverény, kteří jsou blbí jak tágo a na všechno čumí jak Kim při návštěvě fabriky na kondomy.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1123
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 20:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reálně. Praha - Brno to nemusí zastavovat nikde. Akorát, že pojedou ještě víc prázdné, než teď. A nemá smysl jsem do jiných diskusí psát, že EC s Taurem dá Brno za 2.30. Protože to je pak právě ten prostor, co jsem chtěl využít. Jen co jsem posledních 4-5 let jezdil na franchízy třeba do Blanska, nebo do UH Brodu, tak mě sralo, že je mi koridor k ničemu, bo mi jede tak ledva plesnivé Bčko 3 hodiny a v Třebové přeskakuju na klimatizovaný slovenský IC. Už jsem rezignoval a jezdím autem i to, co je nelogické. (Zlín, Morava). A to jsem mašinkář, ostatní populace to udělala dávno. Právě ty Svitavy, Blansko, Třebová-Ústí jsou místa, kam jedeme vlakem podstatně rychleji, než autem. Tak proč tomu bránit? Jo ty klasické R na Praha - Brno jedou 3hod 22 min z čehož 14 minut zbytečně stojí... A s pořádnou loko a vozy jsme pod 3 hodiny. A pak jet rozfázovaně, místo každých 30 minut bude ultra chyba. Jinak se ta konkurence busům a IAD nevyrobí.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2568
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 21:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak samozřejmě, že na rychlících by měly bejt soupravy, jako třeba na R720/721. Pokud se nepletu, tak třeba na večerním Portáši ze Vsetína do Prahy taky nejezděj B-éčka. Co se týče zastavování, on by někdo jel do Brna busem, který zastavuje každejch 15-20min.? Navíc se tu řeší směr z Prahy ven. On nikdo nejezdí z Moravy někam před Prahu? Třeba Úvaly, Č.Brod a tak? Pokud ano, jak to řeší? Autem? Nebo vlakem do Kolína a pak osobákem? Případně "přejede" do Prahy a vrací se?
Rybák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 22:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na R Praha-Třebová-Brno bych si klidně dokázal představit dvousystémový Elefant na 160 km/h.
BvE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.162.54
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 22:46:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tak ještě znovu a polopatě pro všechny ekonomické nedouky: vlak (bez ohledu na to jaké kategorie) má zastavovat tam, kde je potenciál cestujících v době jeho průjezdu. Kde lidi nejsou, tak nestavět ani osobákem. Jen konečně začít myslet o tom, že provozovatel má generovat zisk. A pokud možno bez přispění daňového poplatníka.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 23:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BvE: A dokážete vyčísliť, že na tom neprispievaní na dopravcov nebude nakoniec daňový poplatník nepriamo škodový?

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
BvE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.162.54
Odesláno Pondělí, 09. července 2012 - 23:50:37    Odkaz na tento příspěvek  

Asdf:
a prozradí pán velkomožný, čím hýn ten daňový poplatník bude nepriamo škodový? Obzvláště když celou VHD využívá jen cca 20% obyvatelstva? Uvědomujete si, že někteří lidé v životě nepoužili ani bus, ani vlak a přesto je stát okrádá na daních na vožení vzduchu?
Základem VHD musí být komerce a teprve kde komerce končí má nastoupit ZVS podporovaná z daní. Nikdy ne naopak.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 00:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uvědomujete si, že někteří lidé v životě nepoužili ani bus, ani vlak a přesto je stát okrádá na daních na vožení vzduchu?

Totéž by se dalo tvrdit o silničních stavbách, které se staví zejména proto, že je kapacita stávajících komunikací vyčerpaná provozem IAD. Ani nemusíme opustit Prahu, jen tunel Blanka, to jsou 3 roky dotací veškeré pražské MHD.

Základem VHD musí být komerce a teprve kde komerce končí má nastoupit ZVS podporovaná z daní

Tento systém je už delší dobu u nás praktikován v autobusové dopravě (dálkové linky komerční, protože se uživí samy na relativně dobrých silnicích za relativně malý poplatek za DC, místní jsou pak dotované).

Otázka ovšem je, kdo pak zajistí návaznost komerčních spojů na ty dotované a naopak. Železnice je totiž na přestupech založena. Více než busy, které vezou jen 50 lidí a mohou si tak řešit více relací bez přestupu.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 00:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BvE: Znečistenie ovzdušia, nárast nehodovosti, potreba investícii do cestnej infraštruktúry, ... Lebo keď si od tých Vašich 80% (zdroj?) odpočítate ľudí, čo nevyužívajú žiadny druh dopravy, tak sa najskôr dostaneme niekam inam. A čo takto divadlá, knižnice a podobné štátom čiastočne podporované ustanovizne. Uvedomujete si, že niektorí ľudia v živote neboli ani v národnom divadle ani na koncerte symfonického orchestra a aj tak ich štát ... (pfc)?

Kto tú komerciu bude garantovať? Kto mi zabezpečí, že sa na mňa súkromník nevykašle a potom čo zistí, že mu to až tak nevynáša, spoj nezruší (viď RJ a ÚnO/Zábřeh)? Kto mi zabezpečí, že dopravca nezvolí obchodný model, s ktorým sa mi stane, že ma nikam neodvezie (jednu dobu som chcel cestovávať vo štvrtok/v piatok z Brna na Slovensko busom SA, lebo mi časovo vyhovoval viacej než vlak, výsledok bol taký, že asi okrem 3 ciest z 30 som beztak musel vlakom/autom ... bus vypredaný mesiac dopredu a posila sa konala za toho pol roka snáď raz).

A zamyslite sa nad tým, koľko nehôd vzniká z toho, že za volantom áut sedia ľudia, ktorí by tam najradšej neboli, ale situácia im nedáva na výber, a koľko ich bude po preriedení tých údajných vzduchovozičov ...

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 07:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmarjá, jak tak koukám, správný příznivec veřejné dopravy si nedokáže ani utřít prdel, aniž by mu to garantoval stát...
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7266
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 08:36:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S4991023: On taky každý, kdo dopravě alespoň trochu rozumí, ví, že pokud by dopravu přestal garantovat stát (či kraje), tak ze železniční dopravy zbyde tak 5% výkonů. Některé střední výkony by zřejmě nahradil v atraktivních časech bus, v ostatních obdobích nic.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1536
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 08:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S4991023: Prdel si vytrieť dokáže, len má oprávnené obavy, že keď sa daný segment ponechá na 100% komercii, s najväčšou pravdepodobnosťou na to nezoženie hajzlák alebo si naň bude museť vystáť nemalú frontu (viď niektoré medzinárodné autobusové linky). Prípadne prejsť na úplne iný spôsob hygieny (kúpiť si auto)
BvE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.162.54
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 10:13:05    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Já jsem zastáncem toho, aby VHD jako ZVS objednávaly jen a pouze kraje a účelové spoje klidně obce. Ale jako základ ať slouží komerční spoje, jimž objednané spoje nesmí konkurovat. Dnes je to naopak a proto se mrhá jak veřejnými prostředky finančními, tak vlastně někde jede zbytečný souběh. I Vy kritizujete souběhy vlaků a busů. Tak tu myšlenku dotáhněte do konce.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1537
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 10:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BvE: A ešte jeden dotaz: Kto bude riešiť ak nejakému komerčnému spoju nevyjde byznysplán a bude nutné ho urýchlene nahradiť ZVS? Ako sa taká náhrada bude riešiť? Alebo sa ľudia nikam nedostanú?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 489
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 10:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jako základ ať slouží komerční spoje, jimž objednané spoje nesmí konkurovat.

Takže konkrétní příklad. Regiojet provozuje svůj 4-5 vozák v 7:33. Tento nepobírá (a v černých číslech se drží mimochodem PRÁVĚ PROTO, že nepobírá a má tak vysokou obsazenost). V jakém časovém okně okolo byste zakázal objednané spoje na stejné relaci, aby bylo toto podnikání ochráněno?
BvE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.162.54
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 10:34:11    Odkaz na tento příspěvek  

Asdf:
Na to má Metodický pokyn MD už z roku 2004 (používá se z něj jen ta část o objížďkových jízdních řádech a NAD). Ono je lecos připraveno, jen se zatím politicky nehodí odstřihnout parazity od zdroje.
BvE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.162.54
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 10:36:20    Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Vůbec žádná objednávka na dálkovce nemá co pohledávat. Ve Vámi uváděném případě očekávám reakci spíše Leoše.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 10:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aby VHD jako ZVS objednávaly jen a pouze kraje a účelové spoje klidně obce
To je blbost, podívejte se jak vypadá doprava na hranicích krajů dneska. Pokud by objednávaly jenom kraje, tak tyhle marginální relace umřou úplně.

Rozumné řešení by bylo, kdyby kraje společně založily nějakého koordinátora, kterého sice budou mít společně pod kontrolou, ale současně bude řešit dopravu z nějakého nadhledu. Včetně většiny současné ministerské objednávky, která je stejně jen rychlou regionálkou a MD ji řeší proto, že se stát nechce vzdát těch peněz ve prospěch krajů. Skutečně dálkové linky se můžou spočítat na prstech jedné ruky a na jedné z nich už komerci máme. Tak ať na těch zbylých ukáže co umí ...
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 10:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vůbec žádná objednávka na dálkovce nemá co pohledávat. Ve Vámi uváděném případě očekávám reakci spíše Leoše.

Proč neobjednávat žádnou dálkovku, a co vlastně myslíte "dálkovkou?". Pokud vycházíte z toho, že třeba v Německu dálkovka dotovaná není, tak to neporovnatelné (oni mají dlouhé vzálenosti, rychlé tratě). Jejich RE, což je kategorie co odpovídá našim rychlíkům, objednávaná a dotovaná je i v Německu.

Ve Vámi uváděném případě očekávám reakci spíše Leoše.

Zrovna Leoš nemůže reagovat na nic. Má soupravy o pevné délce a kapacitě cca 3 klasických vozů. A má jich tolik, že z nich udělá 2h takt a nic mu nezbyde. Kde vezme kapacitu na špičkové spoje? Nezapoměňte, že všechny soupravy jsou NOVÉ a koupit si tak další jen na špičkovou posilu je drahé. Poptávku bude buď regulovat cenou nebo bude mít vyprodáno 3 dny předem.
BvE
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.162.54
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 11:21:23    Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Jenže pokud by vše bylo komerčně, tak je tu - a to ihned - mnoho dalších vlčáků. Toho Leoše jsem uvedl jen jako příklad proto, že se ví, že už vyjede. Pokud by vznikla rvačka o dobré spoje, tak nepochybuji, že i ČernáDíra, či její privatizovaný pohrobek, se ráda zapojí.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 11:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

, a co vlastně myslíte "dálkovkou?"

Myslím, že je to docela dobře odlišitelné pohledem do jízdního řádu: za dálkovku lze považovat vše, co zastavuje méně často než běžný rychlík. Takže rychlé vrstvy Praha - Ostravsko, Praha - Brno - Břeclav, Ostravsko - Břeclav a Praha - Ústí - Děčín. A pendolino do Frantovek ;-)
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 11:57:05    Odkaz na tento příspěvek  

BvE: Myslím, že to Turista dobře vystihl. Když odhlédnete od této konkrétní relace. ... Máte komerční vlaky, které jezdí každé 2 hodiny. Spoustě lidí ale ujíždí vlak na koncové stanici a musí čekat hodinu a půl na přípoj (nebo si pod tím představte cokoliv jiného, prostě to nevyhovuje). Má ministerstvo (nebo kdokoliv jiný) objednat vlak nebo nechat lidi napospas, aby nekonkuroval komerčnímu vlaku, kterému se ale častější vlaky nevyplatí .... Osobně si myslím, že Vámi navrhované řešení je příliš jednoduché. Nehledě na to, že by se muselo pár let zkoušet, kde a kdy lze provozovat komerční vlaky. .... Takže ano, kdo chce provozovat vlaky na vlastní riziko, má na to právo, ale nepokoušejme se o to, aby se zrušily vlaky a čekalo se pár let, kdo se jich kde ujme.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 12:12:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A že se odnaučily školy a různé tábory objednávit si samostatné busy a cpou se do linek? A proč ne? třeba na trase KV-Praha - 20 osob - i kdyby u SA zaplatili plné jízdné 140,- Kč, tak jedou za polovičku než když si na to objednají svůj autobus, ještě dostanou kafe, noviny, kouknou na film.....
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 12:25:19    Odkaz na tento příspěvek  

Dráhy ruší soutěže na nové vlaky. Moderní motoráky pro kraje nebudou

http://ekonomika.idnes.cz/drahy-rusi-souteze-na-nove-vlaky-doy-/e ko-doprava.aspx?c=A120710_120108_eko-doprava_neh

Dráhy plánují, že se více zaměří na investice do vozů pro rychlíkové spoje, které bude soutěžit ministerstvo dopravy. Původně počítaly, že by mohly v soutěži uspět i se staršími jednotkami, podmínky soutěže ale ukazují nutnost nákupu nových vozů.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 12:26:09    Odkaz na tento příspěvek  

Leo Express půjde do soutěží o dotované rychlíky s bývalým Viamontem

http://ekonomika.idnes.cz/leo-express-bude-soutezit-o-dotovane-ry chliky-s-byvalym-viamontem-1dx-/eko-doprava.aspx?c=A120710_104336 _eko-doprava_spi
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 13:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: ad objednání busu/vlaku - máte pravdu, ačkoliv JD byla stejná, napsal jsem rodičům přesný rozpis, že vlakem to je za 168 Kč doprava a busem minimálně 310 Kč (s tím, že při nemoci libovolného dítěte ta cena ještě stoupne, protože se to rozpočítá na menší počet lidí), rodiče si odhlasovali bus. Údajně kvůli větší flexibilitě. (A to přesto, že samotní studenti chtěli vlak!!)
_pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.20.142.33
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 16:43:07    Odkaz na tento příspěvek  

BvE:
vyrobíme nedotovanou dálkovku a zároveň budeme muset přidat na dotované regionálce.
Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk, Zábřeh, Mohelnice, Litovel, Hulín, Holešov, Bystřice pod Hostýnem, Kroměříž, Kojetín, Otrkokovice, Zlín, Hranice, Valašské Meziříčí, Vsetín, Uherské Hradiště, Staré Město u Uherského Hradiště, Hodonín, Břeclav. Tady všude se používá dálkovka na denní dojížďku a na některých trasách je podíl regionálky vůči ní úplně zanedbatelný.
a už vůbec jak si představujete zahrnutí dálkovky do IDS? vidím volbu mezi německem (dálkovka+hustý s-bahn) a nebo švýcarskem, kde je integrováno úplně vše
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 17:17:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

_pv: ve většině těch vašich míst skutečná dálkovka nezastavuje nebo vůbec nejede. Nesmíte se nechat mást tím, že české Regional Expressy objednává ministerstvo a říká jim rychlíky, to má jeden důvod praktický (kraje by je dost možná zařízly na hranicích, jak to vidíme u Os) a jeden "politický" (dát další peníze z daní na kraje znamená ztratit vliv na jejich porcování).

Zahrnutí dálkovky (té skutečné) do IDS jako ve Švýcarsku by mělo smysl, kdyby existovala nějaká integrace na celostátní úrovni (jako ve Švýcarsku ;-). Při dnešních mnoha malých IDSíčkách, kdy dálkový vlak v obvodu jednoho IDS staví 1x - 2x, to nedává moc smyslu.

Ten výše zmíněný celostátní koordinátor založený a řízený zdola (kraji) by dokázal řešit obojí, tedy jak objednávku bez mezer na krajských hranicích, tak i ten společný tarif. Provozovatele komerční dálkovky by pak bylo vhodné k zapojení do něj vhodně motivovat (koneckonců mu může přivést další klienty). Největší problém je ale v těch politicích, protože ti se rozdělování peněz dobrovolně nevzdají.
_pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.47.237
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 20:44:27    Odkaz na tento příspěvek  

Racek:
pokud by fungovaly IDS na základě NUTS II, tak bych si vesele dovedl představit nedotovanou dálkovku a k tomu hustou a zároveň rychlou regionálku.
skutečná dálkovka by potom byla akorát pendolino:D. i touhle zastávkovou dálkovkou fakt jezdí lidi dlouhé trasy
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 21:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když debatu nezasírá T.H., zasírá jí Boblick.
albatros498
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2012
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 21:28:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžu se zeptat, je někde návrh jízdního řádu 2012/2013 pro trať 230?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7267
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 21:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

albatros: Tady, od strany 136. Toho času lze najít návrh pro všechny kraje kromě Vysočiny, návrh středočeského kraje je na stránkách některých obcí (třeba Zdice), ostatní návrhy jsou na stránkách krajů nebo jejich koordinátorů.
Odkazy na vše lze najít třeba tady, chybí tam jen karlovarský a ta Vysočina.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 22:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opět se projevuje absence vlaku kterým bych byl v Praze dřív než v 8. Proč ČD nemohou Šíravu posunout aby byla v Praze v 6.50 a obnovit Vltavu až do Prahy, dát tam jedno-dvě Béčka (potažmo i AB) a příjezd v Praze 5.50? Díky absenci Vltavy jsem musel právě vstát a zanedlouho vyrážím na Excela kterým jsem v Praze 3.41 a musel bych tam čekat do půl sedmé tohle mě zřejmě čeká za pár týdnů, zítřejší 178 jsem zrušil a pojedu radši jinak, než abych na hlaváku čekal x hodin na vlak jenom kvůli tomu že se někdo obává že by tím vlakem na 7, resp. 6 nikdo nejezdil
NORTHSHOOT
Skutečné řazení vlaků Praha - Žilina - Zvolen a Praha - Zlín
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.236.247
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 22:31:13    Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: len má oprávnené obavy, že keď sa daný segment ponechá na 100% komercii, s najväčšou pravdepodobnosťou na to nezoženie hajzlák alebo si naň bude museť vystáť nemalú frontu
A všiml jste si vůbec, súdruh, v kterém systému nebyl k sehnání hajzlák nebo se na něj stály dlouhé fronty? Nebyl to čirou náhodou ten direktivně řídící každé uprdnutí?
ZFJ: Dráhy ruší soutěže na nové vlaky. Moderní motoráky pro kraje nebudou
Jo kdyby kraje soutěžit začaly, hned by moderní motoráky byly. Jenže když mají ČD v regionech jisté prachy bianko "smlouvou" ještě na mnoho let, proč by si rvaly játra...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 23:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: zrovna jsem na stejné téma spekuloval v jiném tématu - a došel k podobnému závěru: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2545560
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7269
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 23:08:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: Máte konkurenci a noviny s kafem, tak co byste ještě chtěl?
T.H.: Nechápu smlouvu v uvozovkách, na těch smlouvách není nic nezákoného a tedy nic, co by nutilo zpochybňovat jejich platnost a tedy ani to, že jde o smlouvy. Za druhé, v mnohých smlouvách jsou klauzule, které otevírání trhu umožňují dříve, než v roce 2019, kdy mají končit. A za třetí, dopravce reaguje na aktuální stav, kdy se chystají určitá výběrka, tudíž je pochopitelné, že ho zajímají právě ta. A navíc, chystají se výběrka, kde má vozy v mnohem horším stavu, než jsou mnohá vozidla na regionálních tratích.
Honzaz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. července 2012 - 23:36:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohl by mi někdo, kdo zná detailně návrh GVD na 270 vysvětlit, jestli toto je pravda?
--
Dotaz na Regiojet - podle návrhu GVD nemáte od prosince 2012 zastavovat v Ústí nad Orlicí. Proč? Vaše vlaky jsou.... Nechceme jezdit vlaky ČD....
--
Odpověď RJ - My bychom i nadale radi zastavovali, za ty dve minuty to stoji za to. Ale nedostali jsme od SZDC casovy slot, ktery by nam to umoznoval. Od prosince bude na te trati diky Leu jeste tesneji, a to hlavne ekonomicky. Az jeden z hracu z teto dosud prodelecne trati vypadne, pak snad. RJ
--
Když si odmyslím tu ekonomickou "vsuvku", opravdu je poloha IC RJ v návrhu GVD v celé trasa Pha - Ova taková, že neumožnuje dvouminutové zastavení v Ústí?
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2838
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 11. července 2012 - 07:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

My bychom i nadale radi zastavovali, ale všichni nám hážou klacky pod nohy.

Furt stejná písnička. Zajisté i klimy jim chodí kazit někdo od lea, modrých a kolejníků.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4236
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 11. července 2012 - 08:00:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzaz:
Pošlete tiskovému mluvčímu SŽDC dotaz zhruba tohoto znění: Od dopravce RJ jsme na dotaz ohledně zrušení zastavování v Ústí nad Orlicíc městě dostal odpověď, že SŽDC toto zastavení při konstrukci tras neumožnila. Zároveň však v odpovědí uvádějí, že jedním z důvodů nezastavení, jsou i důvody ekonomické. Chci se tedy zeptat, zda RJ při objednávce tras zastavení v ÚnO městě poptával.

Netřeba spekulovat a budete to mít z první ruky.

Osobně si totiž myslím, že záměr projet Ústí pochází ze strany RJ. A SŽDC pouze splnila jejich požadavek.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7270
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 11. července 2012 - 08:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Osobně si totiž myslím, že záměr projet Ústí pochází ze strany RJ. A SŽDC pouze splnila jejich požadavek.
Já si to myslím taky. Hrát roli ukřivděného je jedna za základních obchodních taktik pana Jančury.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1540
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 11. července 2012 - 09:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja keď sa do toho návrhu pozerám, tak mi príde, že keby chceli zastavenie v ÚnO (alebo v Zábřehu, alebo kdekoľvek naviac), tak (za prispenia nejakej vrstvy regionálky v Olomouci) nestihnú do Ostravy prísť pred pinguínom (ktoré, hoc majúc rovnakú kategóriu, má prednosť, lebo je rýchlejšie)..