K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 26. 06. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 26. 06. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4477
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 22:59:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale o rozmařilosti v "pomalících" Praha-Vsetín
Tak až RJ bude stavět ty města, kde staví tito pomalíci, tak pak budou moct být zrušeny. Jenže vy nechcete, aby RJ kdokoliv cokoliv nařizoval, takže si vlastně sám sobě odporujete.

Dále by mě zajímalo, kdybyste tedy vymyslel ten přestup v Hranicích, čím ti lidé jako pojedou ku Praze? I kdyby návaznosti ze strany RJ byly, tak stejně není nikde zaručené, že se ti lidé tam vejdou. Nebo to snad chcete aplikovat tak, že lidé budou mít milion jízdenek a milion rezervací? Na to se každej zvysoka .... . Kdyby se ČD chtěly zbavit konkurence, tak naprosto nejlepší by bylo, kdyby to přestaly jezdit. Konec EC. Vznikla by destabilizace systému a ten by padl. Systém by se stal nepoužitelným a tím pádem by klesla poptávka pod nabídku. Což by vedlo ke krachu zbytku.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 23:13:44    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Všechny kritizuje jen žluté profanuje
Asi jste chtěl říct "propaguje", ne? Na cizí termity jste fakt suterén, akorát je rizoto, že dojde k fiakru. Se podívejte do slovníku...
Systém závisí pouze na libovůli dopravců
Systém především závisí na rozhodnutí cestujících, které nevodí za ručičku státní úředník, což ho právem děsí. (Ostatně šotouše to děsí taky, protože nelze předpokládat, že by takové vlaky umožňovaly cestovat "na ležačku" na čtyřmístné lavici).
Stálo by to míň, kdyby existoval centrální koordinátor
:-) :-) Vždyť takový koordinátor existoval (a existuje) a jakou kvalitu za jaké peníze od monopolního dodavatele "nakupoval", to si snad ještě všichni dobře pamatujeme, ne?
bude to stát ještě víc, až nedoceněný Jančura chytne záchvat a bude ČR tahat po arbitrážích
Copak, že by měl pravdu a ty arbitráže vyhrál?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4478
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 23:30:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi jste chtěl říct "propaguje", ne
Ne nechtěl. Pouze jsem se upsal, protože jsem přemýšlel nad další větou a nějak to pomotal dohromady a řádně potom po sobě nepřečetl. Mělo tam být: Všechny kritizuje a vše nežluté profanuje.
Esmeralda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.211.250
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 23:37:22    Odkaz na tento příspěvek  

Heledte,co takhle poslat Excel přes Plzen? Nebylo by to rychlejší pro ty lidi co jedou třeba do Chebu? :D
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 00:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esmeralda: to má dvě malé vady:
- na trase přes Plzeň je o dost míň zajímavých zastávek než v Podkrušnohoří
- rychlík, který tamtudy přímé vozy tahal, ráčilo ministerstvo zrušit
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 01:03:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Brr: To provizorium bude nejspíš trvalé, neboť nyní dle svých slov nedokáže zajistit spojení Praha-Slovensko přes Ostravu.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4891
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 02:46:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S4991023: Mimo téma: Co to máš v profilu za obrázek? Vzdáleně to připomíná elektroměr, jinak nevím...
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2262
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 03:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bude směrová cedule na voze.
Poslouchám Kiss Publikum
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 06:41:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chaotický jízdní řád (kdysi to bylo v taktu po hodině, dneska jeden jede v pondělí, druhý v pátek, třetí v sobotu po úplňku, pokud není třináctého). Neexistence on-line rezervačního systému (jen klasika AMS BUS "zaplať a dál nevotravuj"). Místenka za 15,- Kč. Busy "co garáže daly" (protože větší vejvar je u cestovek, tak tam skončily ojeté Ayatsy od fujfuj Jančury), klidně i Karosy C934 (ještěže čínan je v Semilech). Píárkem opěvovaná Lion´s Regia jako klasické regiobusy, místo "dálkových" busů (dokonce opět s místy k stání!). No a "nezajíždění" do Rychnova to dorazilo definitivně (hele, vy kterej opěvujete právo přijít kdykoli na blind a hlásáte povinnost dopravce vás odvézt, co tomu říkáte?).
Takže zkusím postupně:
Jízdní řád mi Bulharsko nepřipomíná. Když si otevřete PDF na portál idos, tak sice na první pohled je tam mraky poznámek, ale nic co by nezvládl průměrně inteligentní člověk. A pro ty podprůměrně inteligentní dělá dopravce JŘ rozdělený JŘ podle dní (stejně jako např. DPMLJ).
Ad AMS - souhlas! Myslím, že dopravce jako BusLine by měl mít rezervační systém vlastní, nebo by měli tlačit na posun AMS z dřevních dob do 21.století. Pokud chci např. zpáteční lístek s rezervací TAM, otevřený zpět, pak musím na autobusák, protože AMS mi bez rezervace zpět akci nedokončí. Nemluvě o tom, že pro člověka je vůbec matoucí, kdy si ten lístek vlastně má vytisknout a kdy ne.
Ad autobusy:
Autobusy převzaté od SA byly dle vyjádření tehdejšího dopravního specialisty ČSAD Jablonec hodnoceny jako špatný nákup, protože jsou nespolehlivé a ve špatném stavu. Mimochodem, nejhorším autobusem, kterým jsem s nimi jel, byla regio verze Karosy 954 právě po té, co se nepodařilo rozchodit Scanii od eSáček. Zkušenost s C934 nemohu potvrdit... Když jsem viděl Mana Lví Regio, taky jsem byl nedůvěřivej, ale jízda byla pohodlná.
Ad nezajíždění:
Vy jste z Rychnova, že nyní popíráte principy, které nám tu jinak všude cpete? Uvědomte si, že ta linka si převedením do kategorie expres na sebe vydělá i bez Rychnova a Hodkovic. A jelikož odtud byla poptávka nepravidelná, zavedl dopravce něco ve stylu poptávkové dopravy (akorát ne na telefon, ale na místenku). Kdyby k tomu měli user-friendly rezervační systém jako SA nebo DPMLJ, neviděl bych problém. Nicméně co by komerční linka do toho Rychnova a Hodkovic nemusí jezdit vůbec. Já jsem naopak rád, že jezdí i večer a vůbec mi nevadí, že si v těch časech pomáhají zajížděním do Turnova...
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 07:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Ale mě to zajímá. Dělá tady ze sebe absolventa alespoň tří VŠ, autora přelomových prací a přednášejícího. na VŠ, přičemž to není pravda. A o nízkosti mi tady zrovna vy máte co povídat. Z antižlutých tady má nějakou úroveň občas Křivi, občas čelakovičan, ostatní tady akorát nenávistně plivete bez jakékoliv argumentace a jiným to vyčítáte.
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:05:05    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Tak já děkuju advokátovi BusLine (vy to teď asi máte povinný) za vysvětlení, že chyba je jako vždy na mé straně. Nicméně ptal jste se na pokles úrovně, tak jsem vám ho napsal, nebylo nutné se vybičovat k takové filipice. Přeji vám spokojenost s expresy, pohodlné Lion's Regio a průměrnou inteligenci, já holt budu dál jezdit autem :-).
P.S. Od Student Agency se nekupoval Irizar (ten je nový), ale Beulasy Aura, pozor na ideový přehmat. O jejich nespolehlivosti pak jistě svědčí to, že po převzetí BusLinem jeden z nich okamžitě mazal na zájezdy vozit koupáky k móři.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:19:42    Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Tohle je pro mě prostě pokles úrovně na lince Jablonec - Praha, ať to budete hájit jak chcete. (Fotku s 934 jsem teda nenašel.)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já děkuju advokátovi BusLine (vy to teď asi máte povinný) za vysvětlení, že chyba je jako vždy na mé straně.
Povinné to nemám, ale jsem rád, že jste tu svou chybu pochopil. :-)

Nicméně ptal jste se na pokles úrovně, tak jsem vám ho napsal,...
V pořádku. Na subjektivní názor máte právo.

Od Student Agency se nekupoval Irizar (ten je nový), ale Beulasy Aura, pozor na ideový přehmat.
Nevím, kde berete informace. Já mám informace, že nákup od studenta se nepovedl. (Jak jsem koupil, tak prodávám.) Ale nevím, co vše se od nich kupovalo. Nijak se po tom nepotřebuji pídit...
Nejvíc ale nadávali na tu žlutou herku (už si nepamatuju, zda to byl Irizar nebo Beulas - v provozu jsem to už dlouho neviděl).
Lion´s Regio nabízí lepší komfort jak jejich Axer, takže si nestěžuju. Na linku Jablonec - Praha to je slušný standard, i když se to samo sebou nedá srovnávat s tím, co nabízí SA.

ad P.S.
Posuzujute podle vnějšího vzhledu vozidla? Nelíbí se Vám, že jde o Karosu? Já tam vidím zájezdovou verzi Karosy, což je stále v Česku nadstandard dálkových autobusů co se interiéru týče (ale tohle vozidlo neznám, tak nevím...). (Je o možná smutný, ale je to fakt... Co do komfortu lepší jak regionální verze 49-místného Crosswaye, kterou se někteří dopravci neštítí nasadit na linky o vzdálenosti 100 a více km.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak může MD fixovat spoje mimo objednávku státu a bez nějakých pák?
MD může
- založit akciovku "Kulatý stůl" po vzoru jihokorejců
- převést na ni tvorbu páteřního j. řádu
- vymést pomalíky a šukafony a krajské nápady z páteře
- podpořit NExy na páteři
- vyhladit rychlostní zuby na trase
etc (doplní odborníci, což já nejsem)
Kde nemůže, může legislativně iniciovat
Kdyby se chělo pro lidi a ne kamarády co jsou za eperty a spolu mluví
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:50:08    Odkaz na tento příspěvek  

Nejvíc ale nadávali na tu žlutou herku
Žlutá herka šla od Jančury samozřejmě vyježděná do maxima - obvykle tyhle ojetiny končí na Balkáně a ne v Jablonci, ale tehdy šlo o potřebu levně a rychle reagovat na konkurenci zvýšením komfortu (což prý nefunguje akorát na železnici, tam je to vždycky dlouho dopředu připravené a jen to tak náhodou vyjde :-) ).
Lion´s Regio nabízí lepší komfort jak jejich Axer
...a přečalouněná koženka nabízí lepší komfort než nepřečalouněná. Odtud se berou ty šotopozice :-)
Na linku Jablonec - Praha to je slušný standard
Na lince Jablonec - Praha došlo k poklesu úrovně (a nepochybně i počtu cestujících), nic jiného jsem nepsal.

P.S. Ale nejpohodlnější vozidlo byl stejně Pechův olítaný MB O404, občas ho na dálnici potkávám, asi se s ním z nostalgie někdy svezu :-)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 09:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Arakain:

Krásným příkladem je obchodní soud v Praze. Otevíračka většinou pro veřejnost 9-11 dopoledne.
Aby jsi tam v těch 9 (ale spousta institucí jim podobných chce v 8:00 ráno byl, musíš být na lahváku kolem 7-7.20, tj z Olomouce, nebo Havlíčkova Brodu vyrazit kolem 5 ráno.


Neboli skutečnost, že se pár lidem vytrvale nechce dělat za plat bez bakšiše (neb jiný důvod brzkého "konce pro veřejnost" není, kdo "maže" ten má přístup celodenně) má být řešen každoročním utrácením miliard z "ničího" ?


jenže to auto na modrých zónách na celý den není kam dát

Jedinci s IQ opravňujícím ke studiu na VŠ by snad za dobu studia mohli objevit existenci P+R.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4892
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 10:43:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavlík: Pravda, mohlo by to být okýnko na dveřích.

(hold elektrikářská deformace :-) )

(Příspěvek byl editován uživatelem pes38.)
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4479
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 11:42:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z antižlutých tady má nějakou úroveň občas Křivi, občas čelakovičan, ostatní tady akorát nenávistně plivete bez jakékoliv argumentace a jiným to vyčítáte.
Nesmysl. Na nikoho tu neplivu, pouze používám tvrdší argumentaci vůči zbožštělému Jančurovi, která se vám samozřejmě nelíbí. Rozhodně si nesednu na zádel z těch snůšek demagogií, které tu společně s TH pouštíte vesele do éteru. Tahle diskuze je o koncepci grafikonu a ne o nějakém žlutém, který je naprostou marginálií z globálního pohledu. A pokud někdo tvrdí, že koncepce VHD je o kávě, tak je zcela jasné, že dost lidí se proti této hlouposti ohradí. Ale všichni jsme zlí a nepřejícní zmetci, že?! No hlavně, že ještě před pár lety jsem běhal jak trouba s foťákem kolem žlutého Desira na 240 a říkal si, jak to bude fajn. Ono se mnoho změnilo....

ad jregent:
Ano to sice může, to nepopírám. Ovšem jak chcete privátnímu dopravci jezdícímu podle jeho uvážení něco nařizovat? Na to se totiž mělo reagovat dříve. Ještě před otevřením trhu, tak aby koncese byly vydávané na pevně stanovené relace s určitým počtem zastávek. Tedy potom by šlo porušit ty plívy.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 12:18:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem jak chcete privátnímu dopravci jezdícímu podle jeho uvážení něco nařizovat?

Není třeba nařizovat, peníze již byly vynalezeny - stačí požadované objednat a zaplatit.


Ještě před otevřením trhu, tak aby koncese byly vydávané na pevně stanovené relace s určitým počtem zastávek.

Jenže tenkrát kompetentní mermo mocí žádné koncese vydávat nechtěli, aby nemohly ohrozit penězotok skrz "Jediného správného dopravce". Od té doby se kompetentní osoby nezměnily a jejich zájmy taktéž ne (takže právě s jejich posvěcením "Jediný správný dopravce" oseká právě spoje, které s konkurencí nijak nekolidují a o cestující nesoupeří).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4198
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 12:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolil bych si debatu posunout o kus jinam:



Jízdní doby Praha - Ostrava brány prodle LE, resp. EC Praha v budoucím JŘ.
Zbytek opsán z JŘ, případně kvalifikovaně odhadnut s předpokladem nasazení vozidel s Vmax = 160 km/hod a I = 130mm na brněnskou a ostravskou plívu.

Tím, že zrychluji a zkvalitňuji rychlíky, tak s EC Praha - Brno projíždím Kolín i Třebovou a zároveň nepřicházím o žádné vazby.

Kromě toho, že jsem tam nacpal 4 rychlé vlaky Praha - Ova ve dvouhodině, tak zavádím ostravskou plívu řešící vztahy typu Nymburk - Ova či Kolín Opava.

Též doporučuji ke studiu "zarohácké" přípoje 230 - Pardubice a 260 - Zábřeh.

Pokud by na kolejích "nepřekážela" regionálka nebo jen přiměřeně (to jsem nezkoumal a v dohledné době na to nebudu mít čas), tak se téměř celý koridor dá složit bez předjíždění vlaků "dálkové dopravy".

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Čučil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 12:54:41    Odkaz na tento příspěvek  

"Na lince Jablonec - Praha došlo k poklesu úrovně (a nepochybně i počtu cestujících),"
K poklesu cestujících zákonitě MUSELO dojít, když VY už zase jezdíte svým autem.. Protože přijít o takového supermanozákazníka, jako jste vy, to je opravdu hrůza... Myslím, že větší přechytralý (s prominutím) vůl, než jsi ty, se tady hledá dost těžko.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 13:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

plívu řešící vztahy typu Nymburk - Ova či Kolín Opava. Domnívám se, že plíva je příliš pomalá a vůbbec "plívovitá" na to, aby se s ní jelo 300km (Kolín - Ostrava).
Nymburk - Ova by asi bylo rychlejší a pohodlnější jet "za roh" přes Prahu ICčkem a Kolín - Opava s přestupem v Pardubicích na IC.
Na plívu bych se koukal jako na rychlíky Praha Pardubice, Pardubice - Olomouc a Olomouc - Ostrava, které čistě náhodou šly propojit do jednoho vlaku.
Naopak se mi líbí přípoj od/na IC na/od plívy v Olomouci.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 13:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak chcete privátnímu dopravci jezdícímu podle jeho uvážení něco nařizovat?

Nechci nařizovat. Jak říká bear, penízky již byly vynalezeny.
Cukříčky bych to nazval.
To co se na ostravském rameni nazývalo ztrátou, potom perníčky by se dalo odhadnout na stamiliony/miliardy. Odbrornící dopočtou.
O tuto částku by se snížil dosyp ČD, a navázaly podmínky. Pro dopravce i pro kraje.

Jde jen o to rozrazit mlhu a projasnit kompetence.
Ať MD dělá co má, kraje vyhnat na regionálky a pokud po koridoru, tak něčím co nepřekáží a jen do nejbližší uzlové stanice.

MD peníze má, ale sype je bez soutěže a postraními cestičkami hezky socialisticky chráněným

Mibl
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4199
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 13:53:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BrR:
Pod Kolín - Opava si osobně představuju mnou využívanou trasu "díra u Peček" - "díra u Opavy". Tam už je ten přestup v Pardubicích či Olomouci navíc.

Podobně Nymburk neznamená jen Nymburk, ale celé R-072 a R-071/080.

Nechci tu debatovat detaily, neb jsem jen chtěl naznačit jedno z možných budoucích řešení.

Na plívu bych se koukal jako na rychlíky ... které čistě náhodou šly propojit do jednoho vlaku.

Večer, ale i brzy ráno (kdy se komerce neuživí) může ostravská plíva sloužit i cestám na delší vzdálenosti.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1200
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 14:05:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tuto částku by se snížil dosyp ČD

Jaký smysl by pak ale měla další existence příslušné části MD ČR ?
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 14:24:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čučil: Že se ta modrogumní IP adresa pozná i bez RIPE Whois. Nemůžeš bez něj žít, co?
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 14:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

díra u Peček" - "díra u Opavy To ano.
Ale někde jsem četl (bohužel si nevzpomenu, kde), jak se typicky chovají cestující: pokud jedou z takové díry, tak většinou jedou do nejbližšího většího města. Pokud ne, tak skončí v "nejbližším ještě větším městě" atd. Takže člověk z díry u Kolína jede nejpravděpodobněji do Kolína, pokud ne, tak do Pardubic, pokud ani to ne, tak do Ostravy nebo Olomouce.
Samozřejmě, tohle je nutné podrobně zanalyzovat a zjistit nejsilnější frekvenci cestujících a taky jejich preference. Ale bez této analýzy je tvorba GVD jen šotohraním. Protože doprava by měla zohledňovat v první řadě potřeby té nejsilnější skupiny cestujících, pak té druhé nejsilnější atd. Tím neříkám se na ostatní úplně vykašlat, ale věnovat jim pozornost jen úměrně jejich významu (vyjádřeném množstvím cest, které vykonají).
Tohle mám vám zastáncům tvrdé organizace dopravy za zlé: naříká se nad flamendrem do Liberce s 10 lidmi, přípoji do kdejaké díry a tak, ale tihle lidé (nepopírám, že se jim doprava zhoršila nebo přímo znemožnila) jsou zlomek těch, kteří cestují do Prahy na desátou ráno a chtějí odjet okolo páté odpoledne a těm se cestování zlepšilo. A zároveň jim je existence spoje v deset večer ukradená, s ním by oni stejně nejeli, to už radši ocení to kafe a noviny.
Proto třeba naprosto nesouhlasím s návrhem p. Pospíšila (jednu rychlou linku v Čechách a vymeták na Moravě a jednu naopak), protože to naprosto popírá potřeby nejpočetnější skupiny cestujících na trase Praha - Ostrava.
Hromadná doprava je od toho, aby vozila hromady lidí.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4200
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:00:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BrR:
Souhlasím s tím, že většina cest směřuje do nejbližšího centra.

Však já tu svou potřebu díra u Peček - díra u Opavy považuju za marginální a to co jsem vyrobil tento vztah nijak zásadně nenadhodnocuje. Pokud bych jej totiž chtěl zvýhodnit, tak bych navrhl zastavení IC v Kolíně.

Mimochodem, i kombinace Os do Kolína - plíva - rychlík ze Svinova do Opavy a odvoz z Opavy autem je na tom rychlostně srovnatelně s autem v celé trase. V prospěch auta se to otočí až v momentě, kdy bude dotažena R35 aspoň po Časy.

Teď si nejsem jistej, jestli by se současné Sp z Náchoda trefily v Chocni k brněnské nebo ostravské plívě, ale pokud k ostravské, tak to i zde přináší spojení Náchod - Ostrava s jedním přestupem.

Tyhle vztahy samozřejmě budou v ostravské plívě marginální a linka bude žít z úsekové frekvence (tak jak jste to rozlomil na ty 3 kusy), ale právě díky tomu spojení do jednoho vlaku dokáže části cestujících poskytnout spojení s minimálním počtem přestupů (přece nechceme mít časem většinu úsekové frekvence na R35 a po kolejích vozit jen krajská města). Ale hlavně to řeší i okrajové části dne, kdy už komerce nejede.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:06:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Och, prozřevší šotouš-fotograf! Konečně nám jasno!
Víte co, jste prachsprostý lhář. Já jsem na tento server léta nechodil, přišel jsem před pár měsíci po upozornění, že se tady odehrávají zajímavé diskuse mezi těmi, co si nikdy nevydělávali jiné peníze, než ty, co stát jiným sebral (vesměs antijančurovci) a zbytkem světa.
Jednoho mezi Jančurobijci znám, co tohle pozadí nemá ale u toho je to dané jeho obdivem k totalitním režimům jakékoliv barvy a tím pádem i ke státní Dráze.
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:19:31    Odkaz na tento příspěvek  

Oustecký kraj ještě návrh JŘ nevydal ? Na webu kraje jsem ho nenašel, ale možná jsem se špatně díval.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5410
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:31:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

E4991023: a zkusil jsi sem v posledním ca půl roce napsat i obsahově jinej příspěvek než hodnotící přispěvatele "kdo je jakej vůl"? Nebo na víc už došla invence?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale někde jsem četl (bohužel si nevzpomenu, kde), jak se typicky chovají cestující: pokud jedou z takové díry, tak většinou jedou do nejbližšího většího města. Pokud ne, tak skončí v "nejbližším ještě větším městě" atd.

Otázka je, jak se taková data zjistila - že by z prodeje jízdenek (když neexistence celostátního IDS nutí cestujícího rozlomit jízdenku v tom "nejbližším větším městě", resp. má cestující do toho města lítačku a dále kupuje jednorázovou jízdenku)?

Taky je možné, že se z díry do díry nejezdí proto, že to v naší VHD skoro nejde (mizerné návaznosti, zejména na busy) ->
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4481
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci nařizovat. Jak říká bear, penízky již byly vynalezeny.
Vždyť tuhle možnost jsem tu hodnou dobu omílal (než že jste se na mě sesypali ve stylu komoušskej stát nemá co komu nařizovat a TH ještě zmiňoval, že takhle je to nejlepší a nejlevnější), že se má RJ zaplatit zastavování v Zábřehu, UnO atp. (kde letos ještě staví a vyplácí se mu to)! A vy teď přijdete na mě s objevením Ameriky... A následně porušit nevyužívanbé segmenty a ušetřené peníze použít jinde.
Včera jsem to tu opakoval snad milionkrát, ale byl rozporován. Dneska přijdete a poučujete mě o tom, co jsem psal včera.

Víte co, jste prachsprostý lhář.
Co si to dovolujete? TAdy nejste na ustředí u Jančury a husy jsme spolu nepásli, křupane. Nejsem váš zaměstnanec, abyste si na mě léčil své mindráčky.

Jednoho mezi Jančurobijci znám, co tohle pozadí nemá ale u toho je to dané jeho obdivem k totalitním režimům jakékoliv barvy a tím pádem i ke státní Dráze.
To je zajímavé, že v jiné diskuzi jsem označován za černého poskoka LEX. Ale tady jsem najednou div ne odborář od ČD To je fuk... Žluťáci řádí jako mor i v diskuzi o LEX, kde se snaží ukázat, že Flirt je úplně nahovno, ano ten Flirt, kterého chtěl i Jančura... Prostě žluťáci plivou kolem sebe o stošest...
Z této diskuze mizím, protože se tu neprobírá to, co by mě zajímalo, takže na mě nereagujte. To by mě zajímalo, kolik diskuzí žlutí ještě zahnojí svejma ideologiema....
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:35:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

trefily v Chocni k brněnské nebo ostravské plívě

Což navozuje otázku, proč zatloukat kapacitu trati (a dotačního měšce) dvěma "plívami", když by na "vymetení děr" stačila jedna, jejíž větve směr Olomouc x Brno by se dělily v Č.T.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Spojení, v němž je potřeba přestupovat vlak/bus nebo bus/vlak je obecně problematické, tedy mimo světlé garantované výjimky v IDS. Myslím, že cestující se to odnaučili. Protože třeba v Čimelicích z busu na vlak a obráceně vždy přestupuji jen já (a to tam tamkhle přestupuji 1x za 14 dní), neboť je to 1 km a samozřejmě zcela negarantované přípoje. Navíc to IDOS nenajde. I přesto je to nejrychlejší a nejlevnější varianta spojení.
Často by se přitom takové spojení dalo zajistit velmi jednoduše, nic by to navíc nestálo a cestující by se to naučili. Např. autobusy Stříbro - Kladruby - XX, které zastavují jen 300 m pod vlakovým nádražím (a IDOS to také nenajde), by mohly zajiždět přímo ke staniční budově, tam je zastávka MHD Stříbro, takže autobus se tam otočí + cedule tam je bez nějakých finačních úprav, navíc na nádraží autobusák snadno zjistí, jestli vlak už dorazil a případně za jak dlouho přijede a když se stanoví např. 10 minut garance přípoje + u posledního busu víc, lidi se odnaučí volat si vždycky pro někoho s autem... Samozřejmě někdy by byla potřeba i drobná úprava odjezdů o pár minutek.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4201
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Jasně to naznačují např. data ze SLDB.

A totéž uvidíte na libovolné lince v těch dírách zastavujících. Lidi většinou nejedou do vesnice vedle ale do nejbližšího města/městečka. Snad se ve vlaku díváte, jak to vypadá. A pokud tohle platí pro sousední díry, tak to jistě bude platit i pro mnohem vzdálenější.

Mimochodem z těch mnou zmiňovaných dě má jedna kolem 700 obyvatel a (půl)hodinovou obsluhu linkou S1 a ta druhá má přes 1 000 obyvatel a zajíždí tam opavská MHD i o víkendu po hodině.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S4991023: nestavte to prosím do polohy jančurovci vs. antijančurovci. Spor je v zásadě o tyto body:
(A) zda vůbec existují nějaké identifikovatelné "potřeby cestujících", které by mohl v dálkové dopravě hájit stát, nebo lze spoléhat na to, že dopravci ve vlastním zájmu nabídnou vše, co zákazníci poptávají
(B) pokud takové potřeby existují, je efektivní, aby se jimi stát vůbec zabýval, nebo jsou natolik různorodé a málo početné, že nemá smysl je řešit nějakou ministerskou aktivitou
(C) pokud ty potřeby existují a stát se jimi má zabývat, tak pak se můžeme bavit, jak to má MD řešit: jestli nařizovat všem dopravcům formou nějakých licenčních podmínek, nebo to u nich poptávat jako placenou službu, nebo udělat na stejné trase výběrko na objednávanou linku.
Já teda v ničem z toho nevidím žádný "antijančurovský" postoj, a jak tu firmu znám, tak by s ničím z toho neměla problém.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:46:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

obdivem k totalitním režimům jakékoliv barvy a tím pádem i ke státní Dráze

Byl jednou jeden diktátor, a ten zas vedle systematické likvidace odpůrců vyznával privatizaci všeho, včetně železnice. Jmenoval se Augusto Pinochet. – S tím ale spíš do "společenské rubriky".

K zahnojené diskusi: ono to tak bývá, že ti, kdo druhé obviňují z ideologické zaslepenosti, na tom sami bývají mnohem hůř. Typicky T. H.: ten má svá dogmata o tom, co si myslí pravý šotouš (musí fotit, jezdit okrajovými spoji a hlavně vleže, nenávidět žlutou, kafe, noviny) a pak je cpe komukoliv, kdo mu oponuje. Pomalu se učím přecházet to shovívavým úsměvem. Přitom u takového p. Pospíšila nebo Orkyho podobné postupy nevidím.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně to naznačují např. data ze SLDB.

Tam se ale ptali jenom na to, kam jezdím do práce resp. do školy. Takže konkrétně za mě jim tam vypadla jen jedna relace, a to vnitropražská. Přitom jezdím i jinam :-)

Lidi většinou nejedou do vesnice vedle ale do nejbližšího města/městečka. Snad se ve vlaku díváte, jak to vypadá.

Nemyslím do sousední díry, ale do jiné díry zcela jinde. Nezapomeňte, že řada měst se nám rozrostla natolik, že za "díry" lze považovat i jejich předměstí a satelity. Člověku ve vlaku na čele nesvítí, zda hodlá zůstat tam kde vystoupí, nebo jede někam dál. A přepravní průzkumy se většinou nezajímají o úplný cíl cesty.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4202
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear:
Jak rychle to rozpojíte a jak rychle to spojíte (tj. následná mezidobí na odjezdech na východ/jih, resp. následná mezidobí na vjezdech)? Uvažme, že bude doplněn cesťák a dopravce vzešlý z VŘ bude disponovat vozidly schopnými spojování. Ptám se, schéma Třebové v hlavě nemám.

V reálu to řeší tak přímé spojení Pardubice - Svitavy - Brno ve špičce kladiv v obrácené hodině k brněnské plívě. Nebo byste o víkendu plívy mezi Prahou a Třebovou naředil na dvouhodinu jen proto, abyste je mohl v Třebové rozpojovat? To z ekonomického pohledu dopravce nedává extra smysl (úspora jen za trasu a za fíru).

Podobné spojování se nabízí v Kolíně, ale tam tomu nepřeje konfigurace stanice a bez hlízovské spojky to asi není rozumně realizovatelné.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 15:57:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: (můj názor)
A) ano, typicky doprava z menších mezilehlých měst (jsem přesvědčen o tom, že např. Rokycany nebo Žebrák jsou na tom co se týče bus-komerce mnohem hůře než před D5) a v okrajových časech
B) + C) měla by existovat podle mne nějaká celostátní definice základních dopravních potřeb (pro jak velké sídlo kolik spojů denně v kladiva a kolik o víkendu) a linky by měly být soutěženy s tímto zadáním (klidně i za nula Kč). Dopravní potřeby navíc ať si klidně zavádí komerce jak chce a kde chce.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 16:01:13    Odkaz na tento příspěvek  

Já teda v ničem z toho nevidím žádný "antijančurovský" postoj
Však "antijančurovci" žádné takové tři body neřeší, oni mají jen jeden:
(A) Žlutá firma musí zmizet z povrchu zemského.
No ale samozřejmě že to nemůžou říct takhle natvrdo, tak se tváří jako obrovští spasitelé veřejné dopravy skrze flamendry v relaci Abertamy - Žulová a vytvářejí okavypulné ekonomické "teorie", proč zrovna na železnici jako jediném oboru lidské činnosti nemůže konkurence fungovat :-)
Spíš se ptejte po motivacích, to je zajímavější (počkejte, voni už kejhnou).
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 16:09:20    Odkaz na tento příspěvek  

má svá dogmata o tom, co si myslí pravý šotouš (musí fotit, jezdit okrajovými spoji a hlavně vleže, nenávidět žlutou, kafe, noviny) a pak je cpe komukoliv, kdo mu oponuje

"když mám možnost, preferuji DPMLJ, protože mě cestou neotravuje stewardka. Ano, ne každý chce číst noviny a lemcat nějaké instantní drijáky. Dokonce ani ne každý chce riskovat, že ho nějaké "prasátko" tím drijákem polije..."

Tipněte si, kdo komu se třeba tohle dogma pokusil nacpat :-)
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 16:10:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Zato vy jste čistý jak lilie... (nedá mi to, ale vaše příspěvky jsou fakt extrém, připadá mi, že je to na úrovni některých netových diskutérů, kteří deset let nejeli vlakem, ale dobře ví, že vlak je vždy hrozně drahý, vždy má zpoždění, vždy je špinavý a nepohodlný a nádražáci jsou vždy nevrlí).
Vandrák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.146.50
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 16:17:26    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud někomu vadí, že IDOS neumí najít nějaké přestupy (což samozřejmě vím a u spojů, kde mám firemní zájem si to ošetřím sám), tak doporučuji www.portal.idos.cz - a je tam odkaz na správce systému. Pokud budete vytrvalí, tak to CHAPS tak po druhé intervenci zadá. Holt je to taky jen obslužná organizace (sídlící v Šalingradu) - a nikdo prostě není ani Klaus ani , aby znal všechno.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 16:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

se tváří jako obrovští spasitelé veřejné dopravy skrze flamendry v relaci Abertamy - Žulová a vytvářejí okavypulné ekonomické "teorie" ...
Ten příklad je trošku nadsazený, ale obecně, pokud nějaký extrémní noční spoj "projde testováním" v bodě (B), ať na to klidně MD vypíše výběrko. Myslím, že nikdo z těch, co jezdí přes den komerčně, se nebude bránit, aby mu erár zaplatil jeden obrat soupravy navíc. A stejně si dovedu představit, že by stát mohl poptávat třeba spojení Zábřehu s Prahou v nějaké definované četnosti a kvalitě a zaplatit si ho u dopravce, který ho nabídne nejlevněji.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 16:49:55    Odkaz na tento příspěvek  

Racek + Kotec: pokud přistoupíme na myšlenku, že stát tu není od vytváření nějakého rámce zákonnosti, bezpečí a obrany (to tento činí nepříliš dobře), ale kvůli přemisťování občanů v tzv. "hromadné dopravě" i tam, kde to dokáží zabezpečit tržní mechanismy (protože občani jsou nesvéprávní a podléhají pozlátkům typu stewardky a noviny) jen proto, aby měl státní úředník větší moc, pak je třeba se zeptat dále - zda by těm občanům třeba neměl péct chleba nebo čistit zuby...
Váš bod (B) popisuje jakousi úzkou výseč mezi "vzduchovoziči" pro pět lidí a slušně obsazeným spojem, který už ty tržní mechanismy podchytí (pokud je někdo nebude furt rozesírat - my jsme spíš svědky toho, jak tu "neviditelnou ruku trhu" natřikrát zláme a pak řve, že nefunguje). Nevím kolik by takových spojů bylo, ale já osobně s tím nemám problém, pokud o té veřejné dopravě nebudou rozhodovat obskurní spolky šotoušů s dogmaty "kafe a wifi je fuj, důležitá je přeprava", čili propagátoři socka-stylu. Ono když se chce, všechno jde - zatím ale vidím na k tomu placených místech akorát hledání důvodů, proč to nejde.
Fotograf 6
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.193.40
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 17:04:07    Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: "B) + C) měla by existovat podle mne nějaká celostátní definice základních dopravních potřeb (pro jak velké sídlo kolik spojů denně v kladiva a kolik o víkendu) a linky by měly být soutěženy s tímto zadáním (klidně i za nula Kč)"

Pokud Vaše teorie není pouze šotoblábolem, bylo by poctivé naznačit způsob výpočtu. A pokud si myslíte, že to jde, tak vám dám příklad k řešení:

Souměstí Chomutov-Jirkov (rozděluje je akorát bílá čára na silnici) má cca 75 tis. obyvatel, stejně jako Zlín. Kolik a jakých spojů lze nárokovat pro Chomutov-Jirkov a kolik pro Zlín a proč?
Vandrák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.146.50
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 17:09:39    Odkaz na tento příspěvek  

Taková zřetelně kacířská myšlenka je, že by MD objednalo stejně jako na silnicích i na kolejích prostě NIC. Od organizování místní dopravy jsou tu totiž kraje - a mezikrajské spojení je podělané právě díky spoléhání na "stát" = MD. Já na to nahlížím z druhé strany VHD: od busů. Jako si nikdo nedovedl představit rozprášení ČSAD (a byly to krajské dopravní společnosti, nikoliv celostátní) v roce 1990, tak dnes je realita komerčních spojů, které ohrožují i ty MD dotované R. Nepochybuji o tom, že by komerční trasy rychle obsadili vlčáci na kolejích všude, kde by se uživili - no a opuštěné směry by schramstli ti od busů.
A znovu zopakuji: není úkolem státu převážet v taktu vzduch odkudkoliv kamkoliv, zato úkolem krajských zastupitelstev je zajistit regionální dopravu, kde se nemohou vykroutit ani z té "přeshraniční".
Až tohle pochopí jak na MD (k čemuž je hezky tlačí Kalousek z MF, zodpovědný za mrhání financemi), tak i zdejší šotošílenci (s ovlivňovací funkcí či bez ní) z chovu ignoranta Moose, bude mnohem a mnohem lépe. Na kolejích bude mnohem více dopravců - jen mám obavu, že odboráři a lobisty prolezlá ČernáDíra to nepřežije.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 21:24:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tipněte si, kdo komu se třeba tohle dogma pokusil nacpat
Hele, vy demagogu, když už si mě berete do huby (do klávesnice), pak se musím ohradit. Já totiž narozdíl vás nikomu své názory necpu. Píšu, čemu JÁ dávám přednost a co je pro MNE priorita. A na základě SVÝCH názorů se snažím rozvinout diskuzi, která ovšem s vámi nemá úroveň...
Nicméně vám to kafe nikdo nebere. Pokud je pro vás nekvalitní driják známkou kvalitní přepravy, tak se s ním třeba udavte! Má úcta.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 21:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto třeba naprosto nesouhlasím s návrhem p. Pospíšila (jednu rychlou linku v Čechách a vymeták na Moravě a jednu naopak), protože to naprosto popírá potřeby nejpočetnější skupiny cestujících na trase Praha - Ostrava.
Napsal jsem to k zamyšlení jako jednu z možností, neříkám, že jde o optimální řešení.
Nicméně pojďme tedy identifikovat ty potřeby:
Velká část frekvence cestuje z Prahy do krajských měst a ti chtějí být na druhém konci republiky rychle, což by vedlo k vedení rychlé nebo superrychlé linky. Nicméně zdaleka to nejsou všichni lidi - máme zde Jeseníky, Hanou, Slovácko, Valašsko. Tito lidé si od koridoru, jehož stavba jim otravovala život min. deset let, slibovali zrychlení a větší komfort dopravy. A za zrychlení nelze považovat přidání dalších míst zastavení rychlíku (Lipník, Červenka, Přelouč nebo Mohelnice). Za komfort zase nelze považovat stále ty stejné hnusné vozy nebo přestup do narvaného Ex/EC v Olomouci. A právě to mě navedlo na myšlenku, kterou jsem popsal...
Stávající stav, kdy se o stejnou linku tahají tři dopravci a stát vozí vzduch v pomalících, se mi ale nikterak nelíbí... Není to efektivní, levné a zatím chybí i ta kvalita (krom Ex do Ostravy).
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 22:04:49    Odkaz na tento příspěvek  

Já totiž narozdíl vás nikomu své názory necpu
No jasně, cpu je já vám a pak ještě ty dogmata o nenáviděném kafi a novinách, která jsem si ale určitě úplně celá vymyslel, pane Wałbrzychu :-)

P.S. Ono je to asi koho chleba jíš, toho píseň zpívej:

"Prostředky ušetřené na službách stevardek a nápojích pak věnujeme raději investicím do vozového parku. Jádrem našeho byznysu je doprava a ne občerstvení nebo distribuce tisku. Jsme rádi, že průzkumy dokázaly, že cestující tento názor sdílí a my věříme, že nasazení flotily špičkových vozidel vysokého evropského standardu uspokojí i nejnáročnější cestující a bohatě jim vynahradí „pitíčka i Metro“. Připravené změny na Expresu Jablonec-Praha z mého pohledu důsledně naplňují slogan naší společnosti „Comfort in time“."

(tiskové vyjádření ředitele intimního komfortu ke zrušení stewardek a nasazení regionálních autobusů s místy ke stání na dálkovou linku)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 22:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.
Kdybyste mě znal, tak víte, že už asi 5 let volám po zavedení standardu "obskakování" ve vlacích vyšší kvality - když ne všude, tak alespoň v první třídě (a to přestože já tuto službu nepotřebuji). ČD to nabízeli jen v Pinďovi... Ale já si tuto službu představuji jinak, než jak levně vábit socíky, kteří z představy levné brindy zdarma jsou v sedmém nebi.
Takže si svoje pindy, že se snažím tento standard lidem vzít, nechte. Vypadá to, že trpíte stihomamem...

Mimochodem na Jablonečáku se zavedení stewardek nechytlo, resp. nepřitáhlo očekávaný zájem cestujících. (To jsem pouze slyšel, abyste netvrdil, že tady píšu nepravdy a cpu lidem svá dogmata...)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 22:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím, že můj bod B popisuje např. nezanedbatelnou část dálkové dopravy mimo trať Praha - Ostrava. Tržní mechanismy se tam zatím nehrnou, zjevně čekají na ministerská výběrka, přestože cestující tam jsou (a potenciál k získání dalších taky).
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 22:27:20    Odkaz na tento příspěvek  

Tržní mechanismy se tam zatím nehrnou
Tak ono jezdit proti dotované "objednávce" jde s ohledem na potenciál z Prahy do Ostravy, ale z Pardubic do Liberce je to sebevražda... (tam ostatně nemá "rychlík" co dělat naprosto určitě, akorát se tím supluje mezikrajská síť spěšných vlaků).
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 22:43:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tam ostatně nemá "rychlík" co dělat naprosto určitě, akorát se tím supluje mezikrajská síť spěšných vlaků

Ale jistě, že tam má co dělat rychlík coby dálková doprava. Vždyť to spojuje jedno stotisícové město se dvěma stotisícovými městy 20 km od sebe. Že to vypadá jako spěšňák, je dáno jen a pouze současnou tratí, která neodpovídá potřebám 21. století (a nic se s tím nedělá).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1246
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 22:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ona dotovaná objednávka byla i na Praha - Ostrava, dokud ostatní dopravci nepřesvědčili ministerstvo, že leje peníze do kanálu (vlastně do Černé Díry). Proč nepoužijí stejný postup i na dalších trasách?
A tím nemyslím zrovna Pardubice - Liberec, kde ten potenciál nepředpokládám, ani kdyby konkurence přestala být dotovaná. A připadá mi jedno, z které veřejné kapsy se to dotuje, jestli z ministerstva, nebo se na to skládají 3 kraje.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 23:42:08    Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: nemáš na práci nic lepšího, než plevelit další diskuzi tématem co do ní nepatří a navážením se do jiných? Potřebuješ publikum, kterému bys mohl demonstrovat, jaký jsi bůh názorů a pravdy? :-)

S4991023... koukám příspěvky s inteligenční úrovní -120. Tuhle identitu vidím do budoucna na přerolovávání. :-)

Happy: řekl bych, že víc lidí si o T.H. a dalších podobně píšících všeználcích, myslí své... :-)

Wałbrzych: tragéda T.H. jste pěkně vystihnul :-)
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 07:32:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: To je právě ta tragédie ve vašem myšlení - všechno normovat, nic nenechat normálnímu vývoji. Mimochodem - Wałbrzchych je skutečně vaše druhá identita?
Marek000: Jen přerolovávej, budu rád.
Racek: Tys to vzal za racionální konec, já bohužel nic takového u dogmatiků "ŽlutoZlo musí být zničeno" nevidím.
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 08:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

všechno normovat, nic nenechat normálnímu vývoji.
No pokud je podle Vás špatné bojovat za minimální standard služeb (nebo nevím, jaké normování se Vám bere na mysl), pak se nemáme spolu o čem bavit.
Nevím, jak si představujete ten normální vývoj a co má být jeho výstupem. Jestli má být na dráze podle Vás neorganizovaný chaos s přehršlem různých úrovní chápání toho, co je kvalita, tak si o tom sněte (takhle vnímám autobusovou dopravu). Já Vám to neberu. (Bohužel to vypadá, že jste se dočkal...)

stejně jako na silnicích i na kolejích prostě NIC. Od organizování místní dopravy jsou tu totiž kraje
To je sice jedna z cest, ale to by na těch krajích museli být všude stejně uvažující lidé, a to ve všech úrovních od politika po referenta na kraji a u organizátora. Jeden kraj nemá nařizovací právo vůči druhému, takže jak budete postupovat, když se kraje prostě nedomluví?
Předhazujete autobusovou dopravu, ale taky se podívejte, jaký to je dneska bordel: část dálkových linek komerční, část dotovaná (alespoň z části). Část linek expresní, část zastávková. Někdy na sebe dopravci čekají, jindy si dělají naschvály a co změna, to posun o 5 minut před druhého.(A na tohle se s prominutím blbě reaguje v regionální ryze dotované dopravě objednané krajem.) Proč? Protože můžou, nikdo jim nic nenařizuje, stát to nechává těm hodným dopravcům, aby něco nereguloval. Tak ať se starají o občana oni. (To je důvod, proč jezdím vlakem vždy, když to jen trochu jde.)