K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 23. 06. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 23. 06. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:23:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pořád nechápu, proč by se nemohl soutežit jen objem "mimošpičkových" spojů.

Protože pak budou panovat jiné podmínky (JŘ, tarif) ve špičce a jiné mimo špičku. A vynaložíte více peněz, protože tržby ze špiček nepomohou zadotovat okrajové spoje.

Díky čemuž se množina spokojených rozšíří o ty, kteří výběrové řízení budou vypisovat a na podporu argumentů některých zúčastněných společnosti si budou domů odklánět pár krabic s vínem...

Ale houby. Pokud tady bude alespoň jedna firma, která se této hry nebude účastnit a naopak na tato odklánění upozorňovat (zde např. ten RegioJet), tak bude korupce minimální. Ve stavebnictví fungují "VŘ na oko" jen proto, že to tak chtějí všechny hlavní firmy a jsou domluveny. Jakmile se na "dělání křoví" někdy nedohodnou, jsou VŘ docela tvrdá.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bude mít dopravce o toto zájem?
Tak ať se to zkusí a pak mudrujte. Zatím kvůli tomu nikdo nehnul ani prstem.
Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1228
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy ve své nenávisti vůči mně nejste schopen pochopit jednu věc: kdyby o takový model byl ze strany MČD a spol. zájem, tak už tu dávno je.

Vy jste zase vztahovačný. Kdybyste byl ochoten otočit kroutíkem své paranoie doleva, možná byste byl schopen zahlédnout realitu:
A - výchozí situace na lince (souboru linek) do Ostravy byla za časů monopolu docela tristní, ostatně ve zbytku sítě je to tak pořád;
B - s nástupem konkurence se situace pronikavě zlepšila, a to i u toho dříve monopolního dopravce. Ale to že je to podstatně lepší než předtím, ještě neznamená, že je to úplně dokonalé. Proto se tady diskutují návrhy, jak odstranit dílčí chyby současného modelu (např. proto, aby někdo na MD nepřišel a nevrátil to do toho stavu A, protože "si lidi stěžují, že jim po šesté z Ostravy nejede nemístenkový spoj"). Čili vize jakéhosi hypotetického budoucího stavu
C - který zachovává výhody toho B, ale současně by měl obsahovat ty okrajové spoje a slušnou obsluhu Zábřeha, Hranic ap., to vše za podstatně nižších nákladů pro erár, než mělo A.

Na MD jsou mraky lidí, kteří ani nechtějí, aby to fungovalo (protože se to tak nikdy nedělalo). Pro ně je každá chyba současného modelu, byť i kosmetická, dobrý důvod k tomu, aby konkurenci na dráze potírali jak mohou. A soukromníkům zakroutili krkem hned, jak se otočí politická situace (jaká je v této vládě průměrná "trvanlivost" ministra dopravy?). Z toho důvodu je dobré vědět, že ty kosmetické chyby se dají odstranit i jinak, než destrukcí současného stavu, který je výhodnější jak pro stát, tak i pro většinu stávajících a potenciálních cestujících.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:52:36    Odkaz na tento příspěvek  

Turista: tržby ze špiček nepomohou zadotovat okrajové spoje
...a tržby z "lukrativních tratí" nepomohou zadotovat vožení babiček do Horní Dolní. To tu slyšíme jako mantru, proč "to nejde", furt dokola. Přitom je ten "konkurenční" systém celkově pořád levnější než tohle virtuální "křížové financování" (stačí se podívat na Liberecko, kde se před nástupem stávající politické garnitury a jejích nohsledů podařilo začít soutěžit železniční obslužnost a vyšla z toho nižší částka při vyšší kvalitě - konkurence prostě funguje, i kdyby se režimkáři a šotouši s ingoldama rozkrájeli na nudličky).
Co by tedy mělo MČD udělat? Vysoutěžit na 010/270 "pomalou dálkovku", tzn. "zastávkové" rychlíky (ty dnes jezdí, ale jsou "objednávány" bez soutěže a dosypávány ČD různými neprůhlednými cestami, aby se z nich líp přikrádalo). Pak si může poručit flamendrů, kolik bude chtít, a přitom může "špičkami dotovat okraje".
Co MČD udělá? Nic, výběrka bude odkládat a rušit, hledat důvody, proč "to nejde" a různými zásahy do systému vytvářet ovzduší "konkurence je k ničemu", za což mu nejen zdejší užiteční idioti usilovně tleskají.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4197
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 11:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
Co MČD udělá? Nic, výběrka bude odkládat a rušit

To je fakt paranoia jak vyšitá. Snahu o zrušení výběrek zatím předvádějí spíše někteří dopravci.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 815
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 11:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mě napadá, není ty okrajové spoje šance pro tu uvažovanou "nízkonákladovku" ČD? :-)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 12:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. (8:56):
Tak pokud na jednu stranu naznačujete, že s mou představou souhlasíte (nebo v ní nevidíte problém) a na druhou stranu uvádíte příklad brilantní obsluhy Liberec - Praha, tak asi ani nevíte, o čem mluvíte... Ano, konkurence přinesla na tuto relaci zvýšení kvality, ale potřebu všech cestujících ve špičce to operativně a spolehlivě pokrýt neumí. Snahu ovšem nelze upřít ani SA, ani DPMLJ - proti tomu žádná.

A pokud mluvíte o "zu viel", tak kroťte v první řadě sám sebe:
1) KORID se chová ke všem dopravcům stejně - snažím(e) se udržovat korektní vztahy, ne podsouvat jednomu výkony na úkor druhého... to totiž z principu věci KORID (ani žádný jiný organizátor) dělat nemůže, protože o všem musí rozhodnout objednatel (Rada kraje). A mně osobně je úplně šumák, kdo si co vysoutěží...
2) Pokud by tuto linku soutěžil kraj, byla by snaha zisk ze špiček využít pro ty okrajové spoje (pokud by existovala dohoda se SČK, dal by se zvážit i s obsluhou MB). A rád bych připomněl, že všech výběrových řízeních, na kterých se podílel KORID, došlo k rapidnímu nárůstu požadavků na kvalitu (ne že bychom chtěli moc - většinou proto, že skoro žádná kvalita garantována nebyla).

Celkem nechápu, proč do každé druhé diskuze taháte KORID, když je to většinou mimo mísu...
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 13:03:31    Odkaz na tento příspěvek  

. Ano, konkurence přinesla na tuto relaci zvýšení kvality, ale potřebu všech cestujících ve špičce to operativně a spolehlivě pokrýt neumí. Snahu ovšem nelze upřít ani SA, ani DPMLJ - proti tomu žádná.
Zatímco před nástupem SA jezdilo dotované ČSAD tak, že ty špičky byly vyprodané týden dopředu, busy jezdily narvané na stojáka a na výjezdu z Prahy/Liberece stopovaly desítky lidí.

Máte pravdu v tom, že teoreticky vysoutěžením všeho lze nabídnout lepší služby za lepší peníze. Jenže praxe zatím ukazuje, že o to tady nikdo nemá zájem a v době, kdy do toho státu nikdo nekecal a nehrozil konkurencí, tak se k tomu ČD/ČSAD ani nepřiblížily.

Ono to k tomu přirozeně dospěje, ale až poté, co soukromníci nalákají do VHD více cestujících svou kvalitou, lidé si zvyknou na vyšší standard a VHD tak také zlepší svou image. Protože dneska za podporu shnilých Béček (=názor lidí nejezdících vlakem na stav ČD) politické body nejsou.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1924
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 13:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, konkurence přinesla na tuto relaci zvýšení kvality, ale potřebu všech cestujících ve špičce to operativně a spolehlivě pokrýt neumí. Snahu ovšem nelze upřít ani SA, ani DPML - proti tomu žádná. Zatímco v éře ČSAD Liberec tam nebyla ani tahle snaha, že. Ani náznak.
Promiňte, ale prskat nad dnešním stavem a velebit, jak to vedlo ČSAD Liberec, to potřebuje značnou dávku otrlosti. Máte smůlu, já jsem se s tímhle, naštěstí už bývalým, bordelem najezdil dost a dost.
dal by se zvážit i s obsluhou MB Kam byste ve špičkách ty lidi z/do MB chtěli narvat? Nebo byste v některých špičkových časech jezdili ne tři (2x SA, 1x DPML), ale třeba pět busů? A lidi jedoucí z Liberce do Prahy by jistě uvítali, že si můžou ráno přivstat a prohlédnout si z autobusu boleslavskou škodovku ze všech stran. Na obsluhu MB máte linku MB - Liberec, co obsluží ještě Mnichovo Hradiště a Hodkovice (mimochodem, dříve také obsluhované linkou Praha - Liberec taky jen papírově: ve skutečnosti tam autobusy přijížděly tak plné, že v Hodkovicích nedobíraly - není divu, když pravidelně už v Liberci zůstávali lidi na nástupišti). Občas někdy bus téhle linky vídám, zdá se být solidně vytížený.
Jak to taky vypadá v Lbc kraji v praxi: spojení Bozkov - Praha: spoj 7 linky 670951 má příjezd do Semil v 8.48, spoj 11 linky 670037 ze Semil odjíždí v 8.45. Je nutné čekat min. 40 minut na příští autobus. Fakt skvělá plošná obsluha. Přitom ten spoj do Prahy zajišťuje i spojení do Turnova, Mnichova Hradiště a Boleslavi.
Divíte se, že k řečem o skvělých, moudrých koordinátorech mám nedůvěru? Nejdřív to u sebe pořádně zorganizujte a pak přesvědčujte, že by to šlo líp i tam, kde teď jezdí soukromníci bez vašeho požehnání.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1925
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 13:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ziskový jak pro dopravce, tak sníží výdaje objednavatelů. Dotováním okrajových spojů ze zisku spojů ve špičkách se zvýší výdaje těchto špičkových cestujících. Navíc nebudou mít takovou nabídku spojů. Za víc peněz horší servis.

Jedinou podstatnou nevýhodou takového modelu je, že nepojedou všichni, kdo chtějí jezdit, ale pojede jenom někdo, kdo bude stanoven na základě výběrového řízení. A ve špičkách pojedou někteří cestující hůř a jiní se nevejdou vůbec, jako kdysi na trase Praha - Liberec.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.46
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 13:35:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, konkurence přinesla na tuto relaci zvýšení kvality, ale
Vy prostě musíte dodat to "ALE", viďte. Prostě dokud to není řízeno nějakým moudrým Tatíčkem Koordinátorem, tak je to špatné... Další z KORIDu zas s Jančurou nepojedou "z principu", a to mají být lidé, kteří by měli být nestranní?

P.S. Kraj a KORID žije (a soudruh náměstek hejtmana se zubí na plakátech a z IDOL zpravodaje, kde je na každé straně zmínka o tom, co řekl Martin Sepp) z podstaty toho, co se podařilo za předchozího vedení. Pokud by kraj teď něco soutěžil, bude to spíš než okrajové spoje dotovat skrze vítězství kamarádů stranickou pokladnu ČSSD.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 14:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr
Nevím, jestli máde vadu zraku či myšlení, takže pro pořádek:
1. velebit, jak to vedlo ČSAD Liberec, to potřebuje značnou dávku otrlosti
Nikde nepíšu, jak to bylo lepší - naopak píšu, že k pokroku došlo, ale současná nabídka není v režimu běžné veřejné dopravy s nabídnutím operativní možnosti "přijdu-jedu". Ve špičkách je kapacita stále nedostačující.
Mimochodem, odhlédnu-li od toho, že ČSAD Lbc tu kapacitu taky neměli, tak alespoň substrát odvezli, či se o to snažili (byť tím značně riskovali).
2. Kam byste ve špičkách ty lidi z/do MB chtěli narvat?
Já píšu o okrajových spojích, které dnes nejsou. Např. několikrát diskutované spojení kolem 22h není ani do Liberce, ale ani do Boleslavi... A když se zaplní v 21h Jablonečák díky Turnovu, nemám strach o vozbu vzduchu v 22h do Liberce. Ostatní spoje ať zůstanou expres...
3. Dotováním okrajových spojů ze zisku spojů ve špičkách se zvýší výdaje těchto špičkových cestujících. Navíc nebudou mít takovou nabídku spojů. Za víc peněz horší servis.
Hloupost, pokud někdo linku objedná (kraj, stát), tak zisk ze špiček sníží celkovou ztrátu na jiných nevýdělečných spojích. Pokud je linka komerční, tak si dopravce ziskovými spoji pokryje náklady a zisk a neziskové spoje prostě nepojedou. (Myslete dříve, než zaBrručíte...)
4. spoj 7 linky 670951 má příjezd do Semil v 8.48, spoj 11 linky 670037 ze Semil odjíždí v 8.45
Díky za podnět. Výsledek optimalizace na Semilsku byl kompromis mezi požadavky KORIDu (tehdy jsem u toho nebyl), obcí, odboru dopravy, lidí a dopravce. Co se Pražáku týče, Liberecký kraj ho na svém území rád platí, ale těžko ho koriguje, protože za hranicí kraje jede komerčně a spoj jede tak, aby se vešel do volných time-slotů MB-Praha - jinak by se neuživil (a hurá, zde je vidět, jak ten hodný komerční dopravce myslí na lidi). Ale pověřím technologa na Semilsko, zda to posunout jde (buď Pražák, nebo "naše vnitro").
Pro příště se náměty posílají na koridlk@kraj-lbc.cz, ne na K-report. Nedržíme tady povinnou službu...

Přeji pěkný den!
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 14:19:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Dotováním okrajových spojů ze zisku spojů ve špičkách se zvýší výdaje těchto špičkových cestujících.

A to je správně. Cestující ve špičce má platit víc. Pokud chce jet levněji, ať jede mimo špičku. Tím nebude špička tak velká a sníží se tak celkové náklady (nebude potřeba tolik posil). (Viz systém slev místenek na Pendolino.)

Navíc nebudou mít takovou nabídku spojů.

Proč? Co brání nastavit vlak o pár vagónů dle potřeby? Nebo musí nutně jet 4 vlaky po 15 minutách o 4-5 vagónech?
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 14:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Vy jste tam na tom KORIDu všichni stejní? Vy byste taky nejel ŽlutoZlem® ani kdyby to byl poslední spoj v historii?
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 786
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 14:35:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: Ááá, pán není bolševik, pán je trockista...
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 14:59:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo musí nutně jet 4 vlaky po 15 minutách o 4-5 vagónech?
Jasně, moudrý úředník rozhodl, že jednou za hodinu vlak stačí, tak ať si cestující nevyskakují.
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:01:57    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil:Mimochodem, odhlédnu-li od toho, že ČSAD Lbc tu kapacitu taky neměli, tak alespoň substrát odvezli, či se o to snažili (byť tím značně riskovali).
Už konečně pochopte, že NEODVEZLI. Lidé šli na vlak, na stop, na spolujízdu. Pravidelně, každou špičku.

Kotec: A to je správně. Cestující ve špičce má platit víc. Pokud chce jet levněji, ať jede mimo špičku. Tím nebude špička tak velká a sníží se tak celkové náklady.
Jojo, lidi pojedou autem. Tohle byl systém ČSAD - ve špičce vlastně povinná místenka (takže +10Kč), z výdělku dotujeme spoje do Horní Dolní (tedy to aspoň tvrdil kraj). ČSAD tenhle systém zřejmě vyhovoval, jen úroveň přepravy byla taková, že po nástupu SA jezdí lidí asi tak dvakrát víc.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:02:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: tržby ze špiček nepomohou zadotovat okrajové spoje

T. H.:.. Přitom je ten "konkurenční" systém celkově pořád levnější než tohle virtuální "křížové financování" (stačí se podívat na Liberecko, kde se před nástupem stávající politické garnitury a jejích nohsledů podařilo začít soutěžit železniční obslužnost a vyšla z toho nižší částka při vyšší kvalitě - konkurence prostě funguje, i kdyby se režimkáři a šotouši s ingoldama rozkrájeli na nudličky).

Však ano, VŘ by mělo být všude. A i tady na Liberecku, špičkové spoje dotují ty okrajové protože soutěž byla na celé linky. Ale vy byste jistě radši ranní plný dvojStadler měl privátní a polední spoj pak dotoval o to více.

Nebo byste v některých špičkových časech jezdili ne tři (2x SA, 1x DPML), ale třeba pět busů?

Ráno z krajského města jsou tři busy málo. I těch pět je málo. Celý problém tady je v tom, že kvůli klikatým šínám je nutno problém řešit autobusy, které dokážou škálovat s náklady jen lineárně. Kdyby tam byla rozumná trať, tak se do vlaku vlezou všichni a tady se teď nehádáme.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:04:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak alespoň substrát odvezli, či se o to snažili Už jsem zažil, že jsem večer z Florence jel zpátky na kolej, protože jsem se nedostal do autobusu. Snaha byla taková, že když už měli málo spojů, tak na ně mohli dávat autobusy, které mají plnou kapacitu pro stání - taky se stávalo, že řidič prohlásil, že "v techničáku nemám počet stojících cestujících, tak na stání neberu", autobus (nějaká dálkovější Karosa) s pouhými 15 místy k stání bývala na spoji v 18.30 z Florence běžným jevem. (Nebo si taky řidiči vymýšleli.) Takže taková byla snaha. K riskování (nacpání autobusu, co to šlo, že se stálo i na schůdcích u řidiče) byli ochotnější spíš řidiči ČSAD Jablonec
Na vadu zraku nebo silnou sklerózu to vypadá spíš u Vás.
Ostatní spoje ať zůstanou expres. Kvůli jednomu okrajovému flamendráku nemusíte zavádět balkánské poměry, které si na této lince dobře pamatuju z minulosti, přes den.
zisk ze špiček sníží celkovou ztrátu na jiných nevýdělečných spojích Jo, cestujícím ve špičkách se vytáhnou z kapes peníze jak na zisk (i ten dopravce, u něhož se objednává, chce mít zist, jako charitu to asi těžko odvozí), tak i na vožení vzduchu v okrajových časech, zatímco u čistě komerčních spojů je to jen zisk. A pokud je konkurence silná, tak ten zisk je nízký (ostatně, pokud by konkurence silná nebyla, tak ani ve výběrkách nedostanete nijak výhodné nabídky). Pro pár jedinců v okrajových časech (záměrně nepíšu mimo špičku, třeba dopoledne a brzy odpoledne špička není a nabídka spojů je taky slušná) je to zisk, pro tu většinu ostatních ztráta.
Používejte taky trochu tu kouli, co máte na krku.
Pro příště se jezdí autem. Jinak zlepšení dpravy na lince Semily - Vysoké přes Bozkov je tak pronikavé, že dotyčný pachatel by při odhalení v ranním busu možná riskoval pár facek. Ale román na téma "Kterak zmršit dopravu na Semilsku" vám na Korid psát nebudu.
rád platí, ale těžko ho koriguje A takhle to asi bude fungovat všecko. Když ho těžko koriguje, tak ať těžko platí. Nebo ať rád platí a rád a snadno ho koriguje.
Kotec: proti tomu bych nic neměl, ale jak jsem psal, rozfofruje se to na placení autobusu někdy v noci, ne na slevu v sedle (tj. třeba v 11 dopoledne, ne v noci).
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo musí nutně jet 4 vlaky po 15 minutách o 4-5 vagónech?

Jasně, moudrý úředník rozhodl, že jednou za hodinu vlak stačí, tak ať si cestující nevyskakují.

U dálkové relace půlhodinový interval zcela stačí a vlaky by holt měly 8-10 vagónů. Za to by se na trať vešel třeba i Šimralův Nex, když už platí na poplatku za DC více.

A kdo jiný by měl rozhodovat o pravidlech pro využití omezené kapacity tratě coby státního majetku, než stát? Pro přidělování radiokomunikačních frekvenčních pásem jsou taky pravidla.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:10:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

polední spoj Polední spoje se mezi Libercem a Prahou, jak vidno, taky uživí. Fňuká se tady jen kvůli spoji v půl jedenácté večer z Prahy (proč taky ne opačným směrem v tuto dobu?).
A jestli narážíte na dráhu, tak tam se v LB kraji asi bez dotací neuživí nic, ani plný dvojštadler ráno.
Kdyby tam byla rozumná trať, No jenže není a nebude.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro přidělování radiokomunikačních frekvenčních pásem jsou taky pravidla. Chcete dražbu tras?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:19:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klidně. Dražbu nebo soutež o výši dotace - odle toho, zda je linka lukrativní nebo ne. Příjem z dražeb pomůže snížit nároky ty na dotace.
Podmínkou obojího samozřejmě koordinace tarifu a konkrétní (navazující) polohy těch linek.

A ČD klidně privatizovat, aby to byla firma jako každá jiná a neměla svázané ruce povinností vypisovat výběrová řízení na každý prd.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Poslední pokud o rozumnou diskuzi - polopatický přepis:
- p. Pospíšil píše, že výchozí stav (ČSAD Liberec) dobrý nebyl a s nástupem konkurence se kvalita a nabídka dopravy zlepšila
- ale taky p. Pospíšil píše, že i tak by mohlo být lépe... a rozhodně nelze dávat stav Liberec - Praha za příklad komplexní nabídky dopravy (pokud si pod pojmem komplexní ovšem člověk nepředstavuje kafe a noviny)
Proč tedy pan Brr píše, že výše zmíněný p. Pospíšil vychvaluje stav minulosti? Buď je pan Brr slepý, nebo nechápe psaný text...

Kvůli jednomu okrajovému flamendráku nemusíte zavádět balkánské poměry, které si na této lince dobře pamatuju z minulosti, přes den.
Zajímavé, že na jablonecké lince to funguje výborně a dokonce to drží okrajové spoje nad vodou.

Ale román na téma "Kterak zmršit dopravu na Semilsku" vám na Korid psát nebudu.
To byste totiž musel napsat i obcím (co že si to vyřvali?), na odbor dopravy a dopravci... Já nevím, co bych k tomu dodal. Osobně jsem u toho nebyl a oprávnění vše z gruntu překopat ani nemám. Co ale můžu, je zkusit odstranit některá ujíždění přípojů (něco se již za tu dlouhou dobu od 6/2010 s dopravcem podařilo zlepšit, něco z důvodů jiných návazností prostě nejde).

Toliko ode mě.

P.S. Tzv. "žlutozlem" jezdím - doufám, že Vám zaskočilo - ale když mám možnost, preferuji DPMLJ, protože mě cestou neotravuje stewardka. Ano, ne každý chce číst noviny a lemcat nějaké instantní drijáky. Dokonce ani ne každý chce riskovat, že ho nějaké "prasátko" tím drijákem polije...)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1930
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 16:24:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan Brr bohužel nezná současné poměry na lince Jablonec - Praha, ale aspoň trochu je zná na lince do Semil přez Bozkov. A protože pan Pospíšil nenaznačil lautr nic o tom, jak by poměry na lince Liberec - Praha chtěl zlepšit (krom zavedení flamendráku; nápověda: ti lidé, kteří se dnes do autobusu nedostanou, opravdu netouží jet krátce před půlnocí), tak se pan Brr domnívá, že z toho zlepšení vyleze děs běs, jako v těch Semilech.
Vážně: kritizoval jste nepobírání ve špičkách - jak byste to chtěl řešit? Zvýšením jízdného a tím odrazením části cestujících - zároveň by pak bylo na ten flamendrák?
musel napsat i obcím (co že si to vyřvali?), na odbor dopravy a dopravci
A až budu chtít něco na lince Liberec - Praha, tak stačí napsat jen jednou na SA a ne to posílat na několik ouřadů.
A co si vyřval konkrétně Bozkov? Vím jen to, že Bozkováci nadávali: po zavedení přímých spojů z Rokytnice do Semil se již dříve dost obsazené spoje přeplnily, navíc v zimě značně utrpěla spolehlivost, a to až k nepoužitelnosti. Rokytničtí taky nadávali, že se jim prodloužil čas strávený na cestě. A bonus je, že rokytničtí řidiči jsou prý protivnější, než semilští.
Ale nezapomeňte se poplácat po zádech, jak jste zajistili dopravní obsluhu na tak zásadních ramenech, jako Jabloneček - Jesenný.
že Vám zaskočilo Tuto starost měl pan T.H.
ne každý chce číst noviny a lemcat nějaké instantní drijáky A jsme u další pozitivní věci, co přináší konkurence: není totiž jen hard product, ale i takovéhle opičárny kolem. Takže Vy si vyberte DPMLJ, pan T.H. si vybere SA, protože chce čas na cestě zabít tím, že si přečte noviny a vypije kafe. Já při svých teď už zřídkavých cestách mezi Libercem a Prahou vlezu do prvního autobusu, co mě vezme.
Jenže objednavatel ví, že nabízet noviny je blbost a stewardka otravuje, tak toto nebude otravovat nikoho v autobuse, ani toho, kdo byto třeba uvítal.

(Příspěvek byl editován uživatelem brr.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5401
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 16:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inu tak ono snad dražba a výběrko je prakticky totéž, ne? Buď ve smyslu "dko dá víc tak jede" nebo ve smyslu "kdo bude chtít míň tak jede".

Ad přípoje na Semilsku: v zimě jsem nestačil čumět v kladiva dopoledne v Jablonečku. Bus od Vysokého přij. 10,03, bus na Harrachov odj. 10,02. A skutečně si to ujelo a to stylem že když se Vysočák vylíhnul v zatáčce u sámošky tak Harrachovák odjížděl přes přejezd nahoru. Bejt to kdysi tak se takováhle prasárna samosebou řešila počkáním...

To že by se mělo "dražovybírat" po celých lionkách nebo logických komplexech linek nejlépe s danými parametry (počet a poloha spojů, jejich kapacita, požadavky na vozidla, začlenění do IDS) je snad jasný. Jinak z toho vyleze právě to co je na tom Liberci - aneb "pojedeš jen když se dopravci chce". Výsledkem bude samozřejmě přechod části lidí do aut - je jen otázka jaké části. Což bude záležet na tom jaké budou celkové podmínky.

Jo a flamendrák má odnepaměti smysl "z města do lesů" a nikoli naopak. V Praze už na to přišli a proto se koná půlnoční rozjezd "z Prahy ven" a nikoli z Dobříše a spol. do Prahy.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1931
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 16:41:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a flamendrák má odnepaměti smysl "z města do lesů" a nikoli naopak. Čili Beskyd z lesů u Ostravy do Prahy je nesmysl.
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 16:53:48    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak z toho vyleze právě to co je na tom Liberci - aneb "pojedeš jen když se dopravci chce". Výsledkem bude samozřejmě přechod části lidí do aut - je jen otázka jaké části. Což bude záležet na tom jaké budou celkové podmínky.
A jak tedy vysvětlíte, že když to chudák kraj musel nechat napospas těm zlovolným dopravcům, že naopak jezdí víc lidí busem a méně auty?

Ono totiž ten prostup VHD-IAD je obousměrný - někomu chybí flamendrák, tak musí autem. A někomu konečně VHD nabídne pohodlí a frekvenci takovou, že nechá auto doma.
Nesmíte se ohlížet jen na stávající cestující, IAD jezdí ohromné množství lidí, které můžete do VHD přetáhnout.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 16:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček právě to co je na tom Liberci - aneb "pojedeš jen když se dopravci chce

Takže teď se substrát přizpůsobuje dopravci?
Tatíček koordinátor by jel podle substrátu?
Zkuste vysvětlit ten rozdíl

(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)

(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5404
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 18:03:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak samosebou že se přizpůsobuje dopravci. Jak asi pojede do Liberce když do Prahy přiletí/přijede odněkud zdáli pozdějc než v 8 večer? No buď nepojede nebo si zajistí individi odvoz.

Mně tady fascinuje jak Liberec nepotřebuje po devátý z Prahy spojení. To je stejnej blud jako občasné kecy o nevyužití MHD v neděli dopoledne. V reálu to pak vypadá tak, že provoz IAD se neliší od dopoledne sobotního neb nabídka MHD/VHD je k hovnu.

Jo a Beskyd NENÍ flamendrák. Ten dojížděl do Prahy ještě před půlnocí a stíhal i denní provoz MHD. Flamendráky kdysi dojížděly v podobě osobáků - od Koulína kolem jedné, z Budějic ve dvě etc.. Flamendrák v podobě busu z Liberce by vypadal asi tak že by jel z ČM kolem 0:15 od posledního metra. Opačně pak z Lbc kolem 22 aby se do centra (= na přestupy) v Praze dorazilo do půlnoci.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 18:27:54    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Ve špičkách je kapacita stále nedostačující
Ona je ta linka obětí vlastního úspěchu a zájmu o ni (při násobném nárůstu sedadlové kapacity). Ale možná by ji stálo za to dát zkurwit nějakému "koordinátorovi", který narozdíl od nás hlupáků vidí to "ALE", aby vyhnal lidi a pak by pobírala na blind i v pátek odpoledne?
ČSAD Lbc tu kapacitu taky neměli, tak alespoň substrát odvezli, či se o to snažili
Věřím, že trpíte amnézií, abych si nemusel myslet, že vědomě lžete. Já si na ty neodvezené, co v hojném počtu stopovali na Černém Mostě, pamatuju moc dobře. A glorifikovat porušování předpisů (zcela pravidelné, protože vynucené) jako systémové řešení, to může dělat jedině pitomec.
když mám možnost, preferuji DPMLJ
To můžete, díky konkurenci. Tatíček nám nařídí(te) jen jednu možnost (jistěže tu Tatíček-friendly), přičemž mě cestou neotravuje stewardka. Ano, ne každý chce číst noviny a lemcat nějaké instantní drijáky je naprosto dementní mentalita - nic z toho přece není povinné (nebo vám to kafe lejou násilím do krku?) a já se jen děsím, že lidi s tímhle myšlením (posedali jste si tam rovný s rovným) spolurozhodují o podobě veřejné dopravy.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 19:45:31    Odkaz na tento příspěvek  

Turista: vy byste jistě radši ranní plný dvojStadler měl privátní a polední spoj pak dotoval o to více
On narozdíl od vás nebude zlej vyzobávač s mastnejma kapsama tak blbej, aby si koupil Stadlera na vyzobávání akorát špičkových spojů, aby mu pak v sedlech běžely všechny náklady na splátky vozidel apod. fixy. Všimněte si, že přes veškeré žvásty Jančurobijců jezdí Student Agency všude v taktu, protože si to spočítat umí.
Petr_vlček: Výsledkem bude samozřejmě přechod části lidí do aut
Myslíte tu část, která obsadila dvounásobek sedačkové kapacity autobusů proti situaci ještě před nějakými deseti lety? Ti ale naopak přešli z aut do autobusů, ne? Zatímco se tady dělá strašná aféra z nejezdícího flamendra v 22:30 (což je snadno řešitelné), protože Jančura je prostě nepřítel a každý "argument" je dobrý. (P.S. Od vás mě to neudivuje, ale od někoho, kdo si hraje na odborníka na veřejnou dopravu, velmi.)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 19:47:03    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Mně tady fascinuje jak Liberec nepotřebuje po devátý z Prahy spojení
Mě tady fascinuje, jak se z flamendra pro deset lidí dělá základní kvalitativní kritérium pro posouzení nějaké relace VHD.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 20:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli je tady vůbec něco k divení, tak je to předmět vašeho sporu. Objednání 1 - 2 párů okrajových spojů v relaci, kde se po většinu dne provoz uživí sám, přece není zkurwení linky nějakým "koordinátorem" a rozhodně nevyžene lidi v pátek odpoledne. A tu "křížovou dotaci" z lukrativních spojů ve špičce vám v tendru na takovou linku nabídne kterýkoliv dopravce, protože v 10 večer asi těžko najde pro své volné busy lepší kšeft.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 20:39:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.
Vzhledem k Vaší demagogii nehodlám reagovat. Zajímalo by mě, jak můžete mít osobní averzi proti člověku, kterého neznáte, jen proto, že pracuje u koordinátora... Ale nakonec to je Váš boj.

Brr
Kdybyste si přečetl, co píšu a jak jsme se vůbec dostali k téhle k diskuzi off topic, tak byste třeba tolik neBrručel...
Srovnávat Liberec - Praha s relací Semily - Bozkov může jen hlupák.
Jen pro Vaši informaci, píšu tady jako osoba (narozdíl od Vás a jiných internetových hrdinů ne jako anonym), a nevidím důvod, proč bych tady k jakémukoliv tématu měl reagovat na optimalizaci, kterou jsem nedělal.
Pokud máte připomínku k JŘ, nemusíte psát na deset ouřadů, stačí napsat na KORID nebo starostovi (který to bude řešit za Vás).
Pokud máte problém s optimalizací a tím, jak probíhala, řešte si to se zodpovědnými lidmi, co do toho kecali - to já nebyl. Tečka.
A nakonec naposledy zopakuji, že jsem nikde nepsal o tom, jak vše bylo růžové na lince Lbc - Praha v dobách monopolu ČSAD. Nicméně stávající stav, kdy spoje negarantují dostatečnou kapacitu ve špičce a krajní spoje chybí nepovažuji za vzor skvělé obsluhy. Možná se dá ale souhlasit s tím, že přeplněnost je daň za vyšší kvalitu - ale komerční dopravce nemá potřebu na zvýšení poptávky ve špičce reagovat, když ví, že další vozidla nezaplatí v sedle. Tuhle "drahou srandu" si může dovolit jen objednatel. Ať se vám to líbí nebo ne. A jak to bude zorganizováno, záleží na lidech - ne že koordinátor/úředník je vždycky z principu blb, co tomu nerozumí, jak si tady někteří myslí.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 20:48:24    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Objednání 1 - 2 párů okrajových spojů v relaci, kde se po většinu dne provoz uživí sám, přece není zkurwení linky nějakým "koordinátorem"
O tom taky přece není řeči - koordinátor se doobjednání okrajových spojů brání a chce vysoutěžit celou linku, aby sám ze špiček dotoval flamendry. To už v Liberci bylo, ta popisovaná neutěšená situace s přeplněnými spoji a spoustou neodvezených zájemců byla právě objednanou "závazkovou dopravou" Libereckého kraje (proto taky pí. Jakešová bojovala do poslední chvíle za kamarády z ČSAD Liberec). Takže teď by podobnou "kvalitu" (soudě z podobných produktů KORIDu v regionální dopravě pravděpodobně zoufalost samu) nejspíš akorát vozili noví kamarádi z Bus Line, ale hlavně že by tam nevyzobával Jančura a nenutil lidem noviny s kafem.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 21:16:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chce vysoutěžit celou linku, aby sám ze špiček dotoval flamendry
To je právě to divení se zase druhé straně sporu, protože hlavní "dotace" spočívá v tom, že v 10 večer stojí většina busů někde v garážích, a pokud koordinátor to výběrko vypíše pořádně, tak se mu do něj nepochybně přihlásí někdo s cenou jen mírně nad variabilními náklady. A je úplně jedno, jestli ten "někdo" jezdí ve špičkách "na sebe" nebo v objednávce ;-)
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 489
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 21:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a co řešit flamendr expres jako radiobus

Má to výhodu, že skutečně přesosaní se netrefí do klávesnice mobilu ani do busu takže ostatní pojedou v pohodě

Ale vážně, to fakt lidé z ropidím myšlením potřebuhjí držet představu existence nesvéprávných, kteří si dopravu bez úředníka nezařídí?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7189
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 22:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jregent: Ale vážně, to fakt lidé z ropidím myšlením potřebuhjí držet představu existence nesvéprávných, kteří si dopravu bez úředníka nezařídí?
Zařídí, ale s koncem minimálně 95% výkonů VHD. Trochu mám dojem, že zde diskutují zastánci automobilové lobby. A pokud bych měl být detailista, tak bez úředníků nebude žádná VHD, nezměníli-se zákon. On totiž úředník vydává licence na všechny linky.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 23:02:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zařídí, ale s koncem minimálně 95% výkonů VHD.
Bavíme se tu o flamendr čase na trase do Liberce, kde si to svéprávní (v tom čase!) zařídí i bez úředníka.

Nářek o celodenním dramatu ze ztráty, považte 95% VHD, to je hodné populistické
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 789
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 06:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: A co vám brání navýšení kapacity ma lince Liberec-Praha objednat a zadotovat? Tahle "drahá sranda, co si ji může dovolit jen objednatel" (z NAŠICH peněz) je stále levnější, než dodtovat provoz celé linky a bláhově se utápět v naději, že z vejvaru ze špičkových spojů dopravce bude dotovat flamendráky. Objednejte JEN ten flamendrák - je jedno, zda u ŽlutoZla, u DMMLJ, u BusLine nebo u exHotlinera. Co vám v tom brání? Mimochodem k vaší zkušenosti se ŽlutoZlem: Vám něco brání hned při nástupu říct stewardce, že nechcete noviny ani kafe a má vás nechat v klidu? Srdceryvným opisem strašlivé, traumatické zkušenosti se zlou, dotěrnou stewardkou, nutící noviny a kafe, se tady proslavil zejména jistý člověk známý pod přezdívkou Doktor, kterého jako Liberečák musíte znát. No, jestli jste něco z jeho krevní skupiny...
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 06:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil 157: Zajímavé, že na jablonecké lince to funguje výborně a dokonce to drží okrajové spoje nad vodou.

Co mylsíte takovou jabloneckou linkou? Linku Praha-Lablonec? Mám snad vadný IDOS, když vidím, že poslední spoj hodného dotovaného dopravce z Prahy do Jablonce, objednaného moudrým objednatelem, odjíždí z Prahy ve stjnou dobu jako poslední spoj zlého nedotovaného dopravce z Prahy do Liberce?}
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2418
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 07:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S4991023:Naprostý souhlas.
Město jako Liberec(klidně s přispěním Ku+případná spolupráce např. s Jabloncem)by si jeden dotovaný spoj v noci z Prahéé dovolit mohlo.
Určitě by se nějací cestoši našli, takže ztráta by tím byla snížena, dost možná velice výrazně.
připomínka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.197.190
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 07:02:52    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,nechcete si to založit jinou sekci, tady to má být o GVD a ne o autobusech na Liberecko. Díky.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 07:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S4991023
Máte vadný závit, pokud si opravdu myslíte, že expresní linku Jablonec - Praha objednává kraj (z Vašeho příspěvku to tak vypadá). Takže to je jen další názorná ukázka, jak se ti komerční dopravci starají pouze o blaho lidí.
---
A pak tu plácejte o tom, jak se ti moudří dopravci ve prospěch ovčana domluví... Legrační jsou především pohádky z Koreje, resp. jejich interpretace.
Když já tvrdím, že jedna z cest je organizace provozu, která především na dráze je nezbytná, tak jsem za blázna, protože přece u nás "úředník vždycky všechno zpackal". A ti samí, co nadávají na úředníky, by chtěli organizaci prostřednictvím dopravců, kteří vždy dělají vše dobré pro lidi - přitom jediný hmatatelný přínos těch lidumilných dopravců je kafe, noviny, příp. bageta. (Smyslem dopravy ale je přeprava, ne žrádlo!)

Jinak souhlasím s příspěvkem 22. června 2012 - 07:02:52, že sem to nepatří. Ale co naplat, když se tu slétají internetoví hrdinové, co z důvodu vlastních komplexů mají potřebu útočit na někoho, o kom se ví, že pracuje u koordinátora. No nakonec, váš boj (kdyby tu fungoval admin, smaže to...)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 08:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

komerční dopravce nemá potřebu na zvýšení poptávky ve špičce reagovat, když ví, že další vozidla nezaplatí v sedle. Tuhle "drahou srandu" si může dovolit jen objednatel. a na druhou stranu se budou okrajové spoje dotovat ze zisku ze špiček? A jak, když i ty špičky je tedy potřeba dotovat, právě kvůli potřebě mít extra materiál pro špičkové spoje?
Až bude v Kordisu všechno fungovat aspoň tak, jako u SA mezi Libeercem a Prahou, tak prosím. Ale zatím, z toho, co předvádíte, nemám důvod věřit v to, že by po hypotetickém převzetí této linky došlo opravdu ke zlepšení.
PS jsem tu neanonymní stejně jako Vy. Email pod mým jménem je funkční a čtu ho a že si někdo jako jméno dá "Otto pospíšil" (s mailem dexter.otto...) místo "Brr" nic neznamená.
PS včera v 15.20 bylo nutno psát na KORID, odbor dopravy, na obec a dopravci. Těší mě, že se do druhého dne počet nutných korespondenčních míst snížil.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3881
Registrován: 2-2006

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 08:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízdní řád 2013 dostává jasné obrysy
Ostravan!!! Zanikl navždy legendární vlak?
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.198.1
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 10:41:37    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: protože přece u nás "úředník vždycky všechno zpackal"
Vždycky a každý ne. Ovšem zrovna to Liberecko je typický příklad (a to ještě žijete z dědictví minulosti, takže se Sepp může fotit se Stadlery, i když jeden z prvních jeho úkolů ve funkci byl pokusit se zrušit výběrko).
přitom jediný hmatatelný přínos těch lidumilných dopravců je kafe, noviny, příp. bageta
Chybí vám tam adjektiva - "hnusné kafe" atd. Na lince Liberec-Praha přitom prostě stačí připomenout úředníky organizovanou "závazkovou" dopravu ČSAD Liberec, za kterou se šéfová ODSH KÚ LK bila jako lev do poslední chvíle, jen aby proboha nezačal jezdit někdo, na koho úředník "nedosáhne" svou pravomocí dokazující velikost jeho ÚřaDU (a nemůže ilustrovat svou nepostradatelnost každoročním qedláním s jízdními řády a dokonce by to mohlo vypadat, že je zbytečný!).
Mirek2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 11:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veřejnou dopravu by měl někdo organizovat,tj stát a je jedno jestli prostřednictvím krajů nebo koordinátorů.Nejvíc mi vadí ta živelnost.Naši organizátoři by si měli vzít příklad ze Švýcarska,Německa a Rakouska,kde existují svazové tarify.Naposled jsem byl v Orlických horách a líbí se mi tarif Iredo.Koupím si jízdenku z bodu A do bodu B a jedu.....jedno s jakým dopravcem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7193
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 18:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco na odlehčení, ale k tématu:
Česke drahy se pomstily dělnicke třidě
Jog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 19:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chcem sa opýtať či už uzrelo svetlo sveta navrh radenia a či by mi ho nemohol poslať na e-mail?
vopred vďaka
https://sites.google.com/site/r1004sarisan2/
https://sites.google.com/site/r934gemeran/
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 06:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad návrh JŘ: Nejen že nepojede Beskyd z Prahy a Hutník bez přípojů bude ukončen v Bohumíně, ale zvažuje se i omezení Ostravana/Silesie jen do úseku Olomouc Praha. Byl by asi přejmenován v tom případě. Druhou variantou je omezení nejezdit z Ovy v neděli a do Ovy v sobotu. Zaznělo před pár dny na zasedání k návrhu GVD v Ově...
No pro rok 2013 k tomu snad ještě nedojde...???

Jinak strašné zjištění, co nám přineslo na druhé straně vylepšené spojení přímo mezi Ovou a Prahou. Také další omezení jízd prvních a posledních vlaků přinese další odliv cestujících pro nemožnost o víkendu jet na ranní směnu či se dostat z odpolední. Podotýkám, že na Ostravsku je stále hodně prac. míst. Kde se chodí na 6,14,22 hod. a to celotýdenně. Jako zástupce AMO Ostrava na tomto zasedání jsem vznesl připomínky...
Nějaké střípky najdete ještě v sekci 320...
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2524
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 09:49:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud bude spolehnutí na EC107, tak se dá použít varianta z Ovy v 19 hodin do Hranic EC107 + Portášem do Prahy.

Ostravan/Silesia nebude vozit žádné přímé vozy do Polska?
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 10:38:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: strašné zjištění, co nám přineslo na druhé straně vylepšené spojení přímo mezi Ovou a Prahou
Reklamace přijímá: Ministerstvo dopravy České republiky, nábř. L. Svobody 1222/12, 110 15 Praha 1.
Není to totiž tak, že by "okrajové spoje" utrpěly odlivem cestujících do "vylepšeného spojení" (když v tu dobu takové nejede, není kam odlévat) a proto byly zrušeny - tyhle spoje vozily z a do Prahy symbolický počet cestujících už předtím (ano, z Olomouce do Ostravy už to asi vypadalo jinak, ale tam je to na regionální spěšňák, nikoli nutně rychlík z Prahééé) a jejich provozování je otázkou dotací bez ohledu na to, kolik lidí jede jinými vlaky. Spíš než cokoliv jiného za tím hledejte snahu hochů z Pobřeží, co spolu chodí, "dokázat", že "konkurence je zlo" a nejlepší je monopol Dráhy, čemuž dost hlupáků zatleská.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 12-2008
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 10:44:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad O.P. 154 On kdyby si stát tu linku vysoutěžil (speciálně pro Vás: u žlutých, fialových, zelených či puntíkatých - mně je to jedno) a objednal jako celek bez plevelení a kdyby si nechal tržby, tak na ní přes špičky vydělá na ty sedla. Jenže to nenapadlo ani Vás, jakožto všerozuma, ani MD, které se holedbá úspěchem otevření trhu bez ohledu na to, že neuspokojené potřeby substrátu po veřejné dopravě skončí buď v...nebo v...

Z těchto důvodů jsou známy případy i "soutěžení" ryze ziskových linek, kde je "záporná" kompenzace, tj. platba dopravce za udělení tzv. výsadního práva. O vhodnosti výsadních práv pro určitý typ veřejných služeb pojednává mj. dokument MD "Strategie podpory dopravní obsluhy území" z roku 2006. Nežijte tak v omylu, že pokud něco v reálu není, není to právě z toho důvodu, že by na to náhodou již někdo nepřišel, či by si to náhodou nějaký úředníček nepřál. Dělný lid je dobrý toliko k tomu, aby připravoval podklady a materiály, nicméně zásadní strategická rozhodnutí padají z jiné úrovně....(a to mnohdy bez znalosti těch materiálů, protože jsou třeba "moc složité" anebo mají prostě jen "moc stránek" - a to ponechme stranou ty nejpřirozenější případy plynoucí z lobování nejrůznějších zájmových skupin apod.). Ale to jistě dobře znáte sám...
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 11:48:23    Odkaz na tento příspěvek  

T. H. : Konkurence není zlo. Ale nechávat tržní mechanismus tam, kde nemůže fungovat, už zlo je :'o)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 11:58:01    Odkaz na tento příspěvek  

...přičemž o tom, že tržní mechanizmus "nemůže fungovat", rozhodne ten samý státní úředník, který ho netržními zásahy znefunkčnil?
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 12:00:38    Odkaz na tento příspěvek  

T. H.: Pozná se to podle počtu naštvaných cestujích, kteří nemají čím jet :'o)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 12:04:18    Odkaz na tento příspěvek  

Pozná se to podle počtu naštvaných cestujích, kteří nemají čím jet
Ano, to už jsme si tady taky ilustrovali: mezi Libercem a Prahou jezdí veřejnou dopravou díky konkurenci cca dvounásobek lidí než předtím, ale důležitějších je těch deset naštvaných kvůli neexistenci flamendru (+ nezájmu KÚLK a neschopnosti MČD dotovat dálkovou dopravu jinak než po kolejích).
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 12:13:42    Odkaz na tento příspěvek  

T. H.: Tak to je super, až na to, že toto není trať Liberec - Praha a už vůbec ne autobusové doprava. Počet cestujích mezi Prahou a Ostravou se nezvýší (rychlá Pendolína tu byla a kdo chce něco víc, musí letecky). Ale hlavně ... je mi úplně jedno, kolik vlaků pojede přes den ... ať si jezdí jakýkoliv dopravce kdy chce (klidně každých minut ... i když podle mě je to zhoršení pro všechny ostatní, kteří nejedou Praha, Pardubice, Olomouc, Ostrava díky neprůchozí trati), ale vlaky typu Beskyd, Selesia mají být dotovány a to bez ohledu na to, jaký dopravce to jezdí.