K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 21. 06. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 21. 06. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7178
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 09:32:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Je vidět, že vidíte jenom jednu stránku věci, ale důsledky jinde už ne. Já jsem zvědav, jak dlouho vydrží Leošův odjezd v půl pátý. Povíme si to za 2 roky. Já bych byl nerad, kdyby situace došla tak daleko, že na akci v Oatravě budu mít 4 hodiny, protože první vlak z Prahy tam bude v půl desatý a poslední pojede po čtvrtý. A nemyslete si, že takhle brzký odjezd je nesmyslný. Třeba dnešní Jančurův vlak v 18:50 je vyprodán z 50%, to ziskové rozhodně není. A pozdravujte Radima a vyřiďte mu, ať se postará o to, aby vlak v 18:50 přežil.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 09:48:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

orky: Co se týče přímého a rychlého spojení s Ostravou, tak bohatě stačí vlaky po hodině. Tedy logicky nejrychlejší LEX a SC ČD. Jelikož investice do nových vozidel jsou u obou velmi vysoké a tedy celková přidaná hodnota pro tuzemské železnice nejvyšší, měl by se stát (potažmo MD) snažit, aby tyto investice nevyšly naprázdno a tedy redukovat ty dopravce, kteří nepřinesli zlepšení a více méně parazitují na systému"


Pozor, dostal jste se nalevo od komunistů, ti totiž hlásají rovný přístup ke všem formám vlastnictví a podnikání:
"Kováčik odmítl, že by KSČM usilovala o diktaturu proletariátu. „Nikdo nechce obnovovat nic, co tady bylo před rokem 1989. To je etapa historicky překonaná,“ prohlásil pro Respekt.cz. Sám tvrdí, že do dokumentů strany prosadil rovný přístup ke všem formám vlastnictví a podnikání.""
Komunisté chtějí do vlády

Jaké kriterium vetknete do předpisů abyste, odlišil fuj fuj dopravce od těch fajn fajn?

Přesný návrh direktivy, prosím, ne šoto-kecy!

(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 10:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jregent: co je to za ideologický blábol? Pokud kapacita DC není nekonečná, tak nějaká regulace musí být. A pokud se stát jako vlastník DC rozhodne, že bude preferovat nějaký typ vlaků (bez ohledu na formu vlastnictví, samozřejmě), je to jeho právo.
Já jsem tedy spíš proti té Orkyho myšlence, rozumnější by mi přišlo redukovat spíš současnou objednávanou vrstvu, a u té pomalejší komerční (ČD Ex + RJ) zaplatit nějaké to zastavení navíc (ÚnO, Zábřeh, Hranice).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4194
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 20. června 2012 - 10:18:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Já bych byl nerad, kdyby situace došla tak daleko, že na akci v Oatravě budu mít 4 hodiny, protože první vlak z Prahy tam bude v půl desatý a poslední pojede po čtvrtý.

Tak holt přijde doba na to otočit olomouckou plívu do Ostravy. Pokud pojede 160 km/hod na Vvýj a nebude uhýbat komerci (ta večer asi stejně nebude), tak si i při zastavování Libeň, Kolín, Přelouč, Pardubice, Choceň, Ústí, Třebová, Zábřeh, Mohelnice, Červenka, Olomouc, Hranice, Suchdol, Studénka sáhne na JD cca 3:45. To je v okrajových částech dne docela vyhovující. A při tomhle zastavování naopak nebude open accesníkům ve špičkách vybírat frekvenci Praha - Olomouc a Praha - Ova. Jednoduché. Akorát to bude stát peníze. Takže až zase budete tvrdit, že olomoucká plíva by se měla zrušit, protože stojí peníze, tak se zamyslete s výhledem na pár let dopředu.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 10:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem zvědav, jak dlouho vydrží Leošův odjezd v půl pátý.

Proč by nevydržel? Je to malý vlak, ten zaplníte i v půl pátý, navíc z Pardubic už je to půl šestý ...
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 10:41:41    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Zavedla se povinná buzerace cestujících v podobě povinné místenkace, kde počet míst nabídky nedosahuje poptávky a tak zejména senioři ať sedí doma na zadku
No ano, úplnej mor a cholera, dnes nabízená sedačková kapacita mezi Libercem a Prahou je více jak dvounásobná než za dob "nebuzeračního" ČSAD Liberec, takže chudáci doochodci už ani nemůžou stát na jedné noze na schůdkách u řidiče.
SA raději studentíky na kterých může sosat státní kompenzace
Nevšiml jsem si, že by prodejní systém někde diskriminoval nějakou skupinu obyvatel (že se u doochodců zrušily státní kompenzace, za to samozřejmě taky může Žlutozlo, stejně jako za zemětřesení v Itálii, kalousek byl jen statista).
Tedy logicky nejrychlejší LEX a SC ČD ... a tedy redukovat ty dopravce, kteří nepřinesli zlepšení
Von nám ten Jančura přes všechny analýzy zdejších přeborníků nějak furt ne a ne zkrachovat, tak by to chtělo zapracovat na tom, jak ho zakázat direktivně, aby se konečně v duších šotoušků rozhostil klid a mír, jak s ním zatočili.
P.S. Rozhlídněte se kolem sebe i v modrovlaku: uvidíte zlepšení, která přinesl Jančura (ovšem, ČD to měly dlouhodobě naplánované a jen se to náhodou sešlo :-) )

Orky: protože první vlak z Prahy tam bude v půl desatý a poslední pojede po čtvrtý
Dotování nějakého okrajového vlaku vůbec nesouvisí s (ne)existencí jiného dopravce, dokonce se domnívám, že by Regiojet vzal takovou poptávku od MČD, když už tam stejně má soupravu - jde jen o mentální problém na Pobřeží.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 10:52:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

> SA raději studentíky na kterých může sosat státní kompenzace

> Nevšiml jsem si, že by prodejní systém někde diskriminoval nějakou skupinu obyvatel

Samozřejmě, že diskriminuje. Sice ne podle "rasy, věku, pohlaví", ale podle schopnosti pracovat s moderními technologiemi.

Rezervace dostačnou dobu předem je totiž u RegioJetu více než vhodná, a důchodci si obvykle s internetem či SMSkami rozumí hůře než studenti.

A studenti jsou cenou motivováni koupit si žákovské za 215 Kč, přičemž dalších 215 Kč do obyčejného doplatí stát. Zatímco běžný člověk zaplatí 290 Kč, ze studenta má Regiojet 430 Kč (tohleto samozřejmě platí i u ČD).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5399
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Já bych byl nerad, kdyby situace došla tak daleko, že na akci v Oatravě budu mít 4 hodiny, protože první vlak z Prahy tam bude v půl desatý a poslední pojede po čtvrtý."

Inu bude to asi jako dřív kdy první vlak z Prahy byl Košičan v 7. Prostě se Ostrava na jeden den bude točit autem. Já se tam najezdil dost a stav který tam je v současnosti je neudržitelný - prostě proto že nebude frekvence. Tedy bude - ale ta klasická - pá/ne vyprodáno a v tejdnu krom ráno do prahy a odpoledne zpět bude prázdno jako bylo a je. K volbě auta bude stačit už to že bude hrozit jednání do pěti až šesti odpoledne. Doteď šlo cílit na vlak v 18 s tím, že když se to nedejbože protáhne tak to jistí Beskyd. Dnes je stav takový že poslední pojistkou je vlak v 18. Do nabídky nepočítám povinně místenkové spoje protože ty pro operativní cestu "nejsou". Jsou pouze spoje "nastoupím a jedu", stejně jako u auta.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatímco běžný člověk zaplatí 290 Kč, ze studenta má Regiojet 430 Kč (tohleto samozřejmě platí i u ČD).
Ještě jste zapomněl napsat, že zatímco ČD tenhle geniální trik na podojení státu vymyslely a vylobbovaly na ministerstvu, tak Jančura ho jenom sprostě okopíroval
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:04:46    Odkaz na tento příspěvek  

Turista: podle schopnosti pracovat s moderními technologiemi
Tak třeba v tom Liberci se zcela nemoderně prodávají jízdenky na dvou prodejních místech dopravce, k tomu i v celém systému AMS BUS (stejně jako ty na dřívější ČSAD Liberec) a nevyčerpaná kapacita přímo u stewardky. Žádné SMS, žádný internet (ale paranoia, že Žlutozlo prodává jízdenky přes internet, aby tím zvýhodňoval vysávané studenty, se pěkně zařadí do sbírky podobných nesmyslů).
tohleto samozřejmě platí i u ČD
Ještěže jste si na to vzpomněl - kompenzaci studentského jízdného do "obyčejného" si totiž vylobovaly a využívají hlavně ony, ostatní se pohybují v takto nastavených mantinelech (ale obecně za to samozřejmě může Žlutozlo :-) ).
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:10:09    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Do nabídky nepočítám povinně místenkové spoje
...ve kterých neplatí INGOLD :-)
P.S. Já teda nevím, jak se "nedejbože protáhle" jedná o Bezvěké kráse, ale já jsem tedy včera z Ostravy naplánovaný spoj prostě stihl (auto použito až z Pardubic), a že těch jednání (i neplánovaných předem) pár bylo. Říká se tomu time-management a je to jedna z věcí, kterou se liší dobří manažeři od "nestíhajících" zoufalců.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
Nemám rád přenášení diskuse do osobní roviny, ale jednu osobní radu si vám přesto dovolím udělit. Když přijdete ve 2 ráno domů z hospody v podnapilém stavu, nepište hned na K-Report.

Jelikož investice do nových vozidel jsou u obou velmi vysoké a tedy celková přidaná hodnota pro tuzemské železnice nejvyšší, měl by se stát (potažmo MD) snažit, aby tyto investice nevyšly naprázdno
To je ale chyba těch dopravců, že jsou jejich investice velmi vysoké. Efektivní je naopak levně koupit vybavení, protože pak lze i levně prodat výsledný produkt, což vidíme u RegioJetu. A stát by neměl podporovat plýtvání.

Dálková souprava na 140 km/h prostě zabírá drahocenné místo
Myslím, že pro podporu cestování důchodců, po kterém voláte, jsou vhodnější kritéria než rychlost vlaku. Třeba počet cestujících na jednu toaletu. A kdo že vyhraje potom?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4457
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Turista:
Přesně tak.

Pokud kapacita DC není nekonečná, tak nějaká regulace musí být. A pokud se stát jako vlastník DC rozhodne, že bude preferovat nějaký typ vlaků (bez ohledu na formu vlastnictví, samozřejmě), je to jeho právo.
Kapacita tratě je skoro vyčerpána a to ještě nemluvíme o slotech pro nákladní dopravu, která je prostě důležitou ekonomickou složkou železnice. A buď stát bude investovat další miliardy pro uspokojení něčího podnikání v podobě další koleje nebo prostě některý segment spojů omezí. Šlo by to udělat dražbou slotů, což by dopadlo pro osobku dost špatně (tuto variantu nepreferuji) nebo se přistoupí k nějaké systematizaci výkonů. Takže RJ by navíc měl povinně obsluhovat i Choceň, Ústí nad Orlicí, Zábřeh atp. Do Ovy stejně nikdy nebude nejrychlejší, tak proč to nevyužít k častějšímu zastavení. Stát by na tom i ušetřil, že by nemusel objednávat další vrstvu vlaků pro obsloužení těchto měst a uzlů (každopádně tyto při tomto systému budou nejvíce bity).
Navíc když to přeženu, tak volné podnikání ve jménu maximální konkurence může vést k tomu, že si já, coby dopravce, zakoupím několik historických motoráků (třeba 831) a prožeru další sloty na koridoru soupravou nedosahující TR. Navíc budu stavět pouze Pardubice a Olomouc. Jaká bude tedy moje přidaná hodnota pro systém? No nulová.

Na ostatní nehodlám reagovat, protože toto není plevelná diskuze o RJ plná zaslepených sympatizantů.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:37:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neni treba RJ hajit, ale tech 160 opravdu krati jen na nemnoha usecich nekolik minut. Spis jde o to, po kolika minutach mohou za sebou jet spoje, kolik brzdi Os a naklady. Ale to je nasledek, ze neni cela trat na tvrdou 160 a vic. Pak uz by to vliv melo. Nehlede na to ze CD ma vetsinu jizdnich dob taky kalkulovanou na 140 a 160 je spis na dohaneni zpozdeni.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4458
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Efektivní je naopak levně koupit vybavení, protože pak lze i levně prodat výsledný produkt, což vidíme u RegioJetu. A stát by neměl podporovat plýtvání.
Kdyby se tohoto úžasného dogmatu drželi všichni, tak v Německu není ICE, ve Francii není TGV atp. Pouze všichni by jezdili přečalouněnými vozy z 50. let. Tedy jak je tomu běžné třeba u Amtraku. To prostě není cesta kupředu. To lidstvo rovnou mohlo zůstat na stromech.

Nemám rád přenášení diskuse do osobní roviny
Ta se toho laskavě držte. Na nějaké osobní útoky nejsem zvědav. Já si odpustím invektivu na váš účet. Mě by to totiž žádné potěšení stejně nepřineslo. Každopádně za pár let můžeme probrat, co tato divoká konkurence přinesla a co odnesla.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:48:30    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: nebo se přistoupí k nějaké systematizaci výkonů
Tak se nestyďte a prostě na rovinu řekněte, že chcete zpátky direktivní socík a ochrannou ruku nad Dráhou, aby se nemusela snažit obstát. Proč ne, je to legitimní postoj, jen si vzpomeňte, jak taková socialistická Dráha vypadala.
P.S. Nejjednodušší regulace jsou peníze od cestujících - takže by ty vaše M262 se zastávkami Pardubice-Olomouc jezdily pár týdnů a pak by systém přešel zpět do tržně rovnovážného stavu. Takhle čistě vám to žádná státní plánovací komise nikdy nevytříbí.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.26.26
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:54:26    Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, nevíte někdo kdy (a jestli vůbec) má být postavena dálnice Mohelnice - Hradec Králové? Chtělo by to malinko debordelizovat III. koridor od "rychlovlaků" :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7179
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 11:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jregent: orky: Co se týče přímého a rychlého spojení s Ostravou... To je spíš otázka na Happyho, ne?

Racek: Já jsem tedy spíš proti té Orkyho myšlence, rozumnější by mi přišlo redukovat spíš současnou objednávanou vrstvu, a u té pomalejší komerční (ČD Ex + RJ) zaplatit nějaké to zastavení navíc
To není moje myšlenka... Jinak pochybuji, že zaplacení čehokoli i komerčního vlaku je reálné, zejména se obávám sporu se zákony.

Mibl, TH, Mibl: Důležité je, aby tam jelo alespoň něco. Systém, kdy pojedou 4 vlaky do hodiny ve 12 hodinách, kdy je větší frekvence a mimo nic, je špatný.
Kenca2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 7-2011
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 12:22:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OT:
Jen tak pro radost - jo, někdy by být měla. Na podzim někdo hlásal, že ve 2020 by se mohlo začít stavět Momentálně má přednost reko D1
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4195
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 20. června 2012 - 12:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad R35 Mohelnice - Hradec:
V počátku nového "OPD", tj. v letech 2014-2016, lze čekat dostavbu estakády v Opatovicích + stavby R35 Opatovice - Časy a R35 Časy - Ostrov. V úseku Opatovice - Časy se letos řešilo odvolání proti vydanému ÚR, takže pravomocné ÚR, pokud vím, ještě není.

U zbývajících úseků se nachází příprava zhruba ve fázi projednání EIA. Zpracování dokumentace pro ÚR snad nebylo ještě nikdo zadáno. Tedy nepočítejme s tím, že kompletní R35 od Opatovic po Mohelnici bude dříve než za nějakých 8-10 let i v případě, že peníze nebudou problém.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1651
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 12:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
tak v Německu není ICE, ve Francii není TGV atp. Pouze všichni by jezdili přečalouněnými vozy z 50. let.
Řeč byla o využívání stávající infrastruktury. A tam Leo Express nemá ve srovnání s konkurenty co nabídnout. Pendolíno je rychlejší a RegioJet pohodlnější. Máme ho tedy ze státní úrovně zakázat?

za pár let můžeme probrat, co tato divoká konkurence přinesla
To můžeme klidně hned, protože po trati 270 nejezdím, takže jednoznačné zhoršení. Slibované lepší vozy v nedohlednu, výhodné tarifní nabídky žádné, jenom zdražení dle ceníku. Výhody taky nemáme: místenky zdarma nedostaneme, nápoj zdarma rovněž ne (minimální délka cesty fikaně stanovena na 200 km, to už bych ale dojel za hranice).
Ale pořád nevidím důvod, proč chcete zakázat zrovna RegioJet. Proč ne Leo Express - cpe se na trať, kde už nabídka je, ve 21. století nedokáže nabídnout ani dostatečný počet záchodů ve vlaku, jeho vlaky jsou určeny pro příměstskou dopravu, nechce obsloužit menší města a časově chce využívat sloty, které jiná komerční linka opustila, patrně kvůli nerentabilitě, že. Tak k jakému pokroku dojde po jeho příchodu?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 12:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

výhodné tarifní nabídky žádné ... Výhody taky nemáme: místenky zdarma nedostaneme

Místenky zdarma jsou všude, ne? Teď jsem zkusil v eShopu dnes po 15 hodině rychlíky z Prahy namátkou do Plzně, ČB, Mostu, Hradce, HavlBrodu.

Dostupný je jak SporoTiket, tak místenka za 0 Kč. A v případě ujetí vlaku je dnes i u jízdenky z eShopu možnost jízdy dalším vlakem bez formalit, pravda, bez místenky.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5400
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 12:49:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Petr_vlček: Do nabídky nepočítám povinně místenkové spoje
...ve kterých neplatí INGOLD
P.S. Já teda nevím, jak se "nedejbože protáhle" jedná o Bezvěké kráse, ale já jsem tedy včera z Ostravy naplánovaný spoj prostě stihl (auto použito až z Pardubic), a že těch jednání (i neplánovaných předem) pár bylo. Říká se tomu time-management a je to jedna z věcí, kterou se liší dobří manažeři od "nestíhajících" zoufalců."

Každým dnem se lepšíte. Jambor byl aqle daleko lepší a je ještě kus před vaší maličkostí přišláplýho štěňátka.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4459
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 20. června 2012 - 12:54:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se nestyďte a prostě na rovinu řekněte, že chcete zpátky direktivní socík a ochrannou ruku nad Dráhou
Tvrdím to snad někde? NE. Pouze toužím po použitelném dopravním systému, který bude dlouhodobě udržitelný. A současná džunngle může eskalovat jednak v ořezání okrajových spojů a jednak v to, že do různých menších měst a uzlů pojede (bude zastavovat) tak maximálně nějaký krajem objednaný courák.
Konkurenci vítám, ale pouze pokud možno v soutěžním klání o nějakou linku.

Pendolíno je rychlejší a RegioJet pohodlnější.
Nevím, kde berete tu pohodlnost u RJ. Objevují se čím dál častěji nářky na podudržovanost vozů, nefunkční klimatizece, ventilace atp.

Ale pořád nevidím důvod, proč chcete zakázat zrovna RegioJet.
Protože nevyužije maximální TR a tudíž nelze zataktovat s Pendolínem na 1h. Pendolin je málo, takže se k tomu hodí LEX.

nabídnout ani dostatečný počet záchodů ve vlaku
Ono snad SA na ten poměr cestujících v buse nabízí víc klozetů? Ne. Je to jen hloupá demagogie. Včetně toho neustále přihlouplého omílání, že jde o příměstskou jednotku.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 13:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono snad SA na ten poměr cestujících v buse nabízí víc klozetů?

Bus je přece jen něco trochu jiného.
- WC v buse nebývá vždy samozřejmost (už proto, že je tam max jeden a tedy se může rozbít), takže s ním lidi nepočítají
- v případě nějakých extra problémů lze bus zastavit na odpočívadle, busy jedoucí delší dobu takové přestávky dokonce mají pravidelně
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 13:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Místenky zdarma jsou všude, ne? Teď jsem zkusil v eShopu
V e-shopu ano, ale měl jsem na mysli speciální nabídku ČD místenek zdarma z Prahy na Ostravsko a Zlínsko i u pokladen. Nevím ovšem, zda to ještě platí.

Happy:
kde berete tu pohodlnost u RJ
RegioJet nevyužívám, takže současný technický stav vozů neznám. Na pohodlnosti a rozmístění sedaček to ale nic nemění.

Protože nevyužije maximální TR
RegioJet si ale své zákazníky našel, tudíž se ukázalo, že rychlost není tím hlavním kritériem pro cestující. Tady na K-Reportu se objevovaly šotovýkřiky, že přeci tu stovku navíc za Pendolíno si každý rád připlatí (nebylo to od vás), ale ukázalo se, že ne. Cestující z nich utekli, jak nejrychleji mohli, a ČD jich teď dost ruší. Tak proč nenechat na cestujících si vybrat? To je klíčová otázka a velmi by mě zajímala vaše odpověď.

Ono snad SA na ten poměr cestujících v buse nabízí víc klozetů? Ne.
Kapacita Leo Expressu je 237 cestujících, tj. 79 cestujících na jednu toaletu. V autobuse Student Agency je to kolem 60 cestujících na jednu toaletu.

neustále přihlouplého omílání, že jde o příměstskou jednotku
Spíš zkuste rozporovat jiná fakta, např. o nulovém přínosu Leo Expressu k obsluze dalších míst. Flirt je příměstská jednotka, na tom není co k diskusi. Asi jako když si do bytu v paneláku koupíte starožitný nábytek - pořád to bude panelák a ne zámek.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 108.59.252.58
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 13:25:13    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Pouze toužím po použitelném dopravním systému, který bude dlouhodobě udržitelný
Připadá vám třeba britský systém frančíz dlouhodobě neudržitelný? Vidíte, a i v něm jsou "oškliví vyzobávači" (Grand Central, First Hull Trains), kteří jezdí "open-access". Samozřejmě socík je dlouhodobě udržitelný (vašeho nepřítele Jančuru prostě zakáže), jenže soutěž na ziskové lince vůbec nijak nesouvisí s "frančízováním" toho zbytku (jen u nás se "hoši co spolu chodí" snaží dokázat, že to NEJDE a řešením je iluze jediné všeobjímající Dráhy, co se lidumilně obětuje pro doochodce bez internetu do Dolní Horní a vůbec nic za to nechce).

(P.S. Pro moderátory či koho - ban IP adresy je dost chabé "řešení" nepohodlných příspěvků :-) )
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7180
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 13:31:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: Flirt je příměstská jednotka, na tom není co k diskusi.
No a co. Dálkovost je o uspořádání, ne o tom, v jaký je kastli. Ostatně existuje i dálková 810: http://www.streka.net/fotky/galeria-812-008/
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 13:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Dálkovost je o uspořádání, ne o tom, v jaký je kastli.
Pro dálkovku je někdy lepší nízkopodlažní jednotka se širokými dveřmi, rvát zavazadla a jízdní kola po schůdkách a úzkou chodbičkou si klidně odpustím. Ale jde přesně o to uspořádání, jak píšete. Z postřehů očitých svědků plyne, že sedačky jsou nacpané nepohodlně blízko k sobě. K tomu "hloupá demagogie" s málo záchody, to si povíme, až se jeden ucpe a budou na ně fronty. Dále nemožnost sedět po směru jízdy v Premium třídě, i když Stadler umí dělat otočné sedačky, ale majitel šetřil na budoucím úklidu. O studeném vzduchu a sněhu, který v zimě vnikne do interiéru neodděleného od nástupních prostor, ani nemluvě.

Ta 810 je hezká, patrně se v Horních Uhrách inspirovali z Dolních Uher, kde luxusní 810 jezdí jako přípoje k InterCity.
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 14:18:50    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Pouze toužím po použitelném dopravním systému, který bude dlouhodobě udržitelný
A to já zase radši VHD, kterou budou jezdit lidi. Je smůla, že se bude hůře projíždět na Ingold republika křížem a krážem, ale když bude jezdit vlakem na té relaci dvakrát tolik lidí, budou ty státní investice do kolejí využity lépe.

(Srovnejte ČSAD Liberec a dnešní SA.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7181
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 14:40:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: Ale to už je o tom, že si Leoš Novotný zvolil uspořádání, jaké si zvolil, ne o tom, že kastle je příměstská. Do té kastle by se klidně dalo dát o čtvrtinu méně sedaček nebo třeba kupátka, pokud by to chtěl. No ale pak by cena jízdenky byla vyšší. Já bych se nedivil tomu, kdyby cena do Ostravy s Leošem byla za 199 Kč, právě díky zvolení lehké jednotky.

V. Špinka: Ale o in-goldu to není, ten má stejně zanedbatelné množsví lidí. Když se ořežou okrajové spoje, které budou vytížené na 50%, což je celkem slušné, ovšem nevýdělečné, pak ubydou lidi i z těch spojů špičkových.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 14:50:35    Odkaz na tento příspěvek  

Když se ořežou okrajové spoje, které budou vytížené na 50%
To už ale nemluvíte o Beskydu, že? Ostatně ty "nevýdělečné" spoje prostě může MČD zadotovat případně i žlutým nebo fialově puntíkatým, ne se tvářit, že TO NEJDE, aby tím "dokázalo" nemožnost konkurenčního prostředí na železnici.
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 15:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jestli už tady někde odkaz nevisí, ale na MD byly zveřejněny návrhy GVD 2013 pro jednotlivé kraje, tedy odkazy jsou pohromadě ...
http://www.mdcr.cz/cs/Drazni_doprava/verejnadoprava/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7183
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 15:16:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Já mluvím o poloze a o vazbách a je mi šumák, který dopravce to poveze. Jinak je potřeba postupovat v souladu s platnými zákony.

Lokom: To je od nich hezký a dělají to na MD každý rok. Ale že by zveřejnili JŘ svých vlaků, to neudělají.
Kenca2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 7-2011
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 15:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. - nevím, ale ono se někde psalo, že to nejde? co vím, tak Jančurda akorát hlásal, že mu ČD nechtějí přenechat Silesii a Beskyda (??) a že by je provozoval bez dotací
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 15:48:34    Odkaz na tento příspěvek  

Když se ořežou okrajové spoje, které budou vytížené na 50%, což je celkem slušné, ovšem nevýdělečné, pak ubydou lidi i z těch spojů špičkových.

Třeba ten souboj ČSAD Liberec ukázal jednu věc, na kterou nelze zapomínat: VHD soutěží s IAD. Sice ořezáním okrajových spojů (a ten limit je obvykle hluboko pod 50% obsazenosti) vyženete některé cestující, ale kvalitou, službami a nabídkou spojů přilákáte lidi, kteří dřív VHD vůbec nejezdili.
Jak jinak vysvětlit, že dnes na Liberec jezdí výrazně víc busosedaček než za dob dotovaného ČSAD a pořád se to vyplatí? (T.H. psal že jich je dvojnásobek, tomu bych i věřil.)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 16:11:24    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jinak je potřeba postupovat v souladu s platnými zákony
No najednou :-)
Kenca2: co vím, tak Jančurda akorát hlásal
No, jen jestli to zas nebylo něco ze složky "co Jančura neřekl, ale šotouš slyšel"...
V.Špinka: přilákáte lidi, kteří dřív VHD vůbec nejezdili
Obávám se, že tohle šotoušům, co potřebují vymeták pro návrat z projíždění/focení, a jeho poloprázdnota je pro ně přidaná hodnota, protože se na kožence můžou natáhnout, nemůžete vysvětlit...
Kenca2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 7-2011
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 16:51:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. - děkuji, ale za šotouše se ještě nepovažuji nicméně pokud se někdy budete obtěžovat a uděláte si registraci, rád vám zašlu patřičné screeny z FB RJ diskuze, kde se o tom psalo
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1921
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 16:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

buzerace cestujících v podobě povinné místenkace Happy, kolikrát jste tam jel v době ČSAD Lbc ve špičkové časy? Já dostkrát a můžu Vám říct, že tohle jste napsal nebetyčnou blbost: ve špičce byly autobusy vyprodané i více než týden (!!!) dopředu. Dostat se do takového autobusu bez místenky byla čirá loterie, obvykle několik desítek cestujících zůstávalo na nástupišti. Mimošpičkové spoje pak byly vyprodané den dopředu.
Tak nevykládejte něco o buzeraci. Když jsem jel z Liberce do Prahy v lednu (bylo brzké odpoledne, ale v pondělí), místenku jsem dostal čtvrt hodiny před odjezdem a cestující platili i u autobusu. V časech ČSAD Liberec nemyslitelné.

Dejte si na jednu misku vah dřívější stav (spoj v půl jedenácté večer, ale naprosto katastrofální stav přes den) a dnešní (přes den takt, ale na vracení z divadel spoj není) a pak řekněte, co je lepší.
toužím po použitelném dopravním systému To ale ČSAD Liberec nemělo ani náhodou.
Systém, kdy pojedou 4 vlaky do hodiny ve 12 hodinách, kdy je větší frekvence a mimo nic, je špatný. Tedy je podle Vás lepší systém, kdy pojedou i vlaky v okrajových polohách, ale ve špičce bude nedostatečná kapacita? Nebo spoje nebudou plně odpovídat potřebám drtivé většiny cestujících (třeba zdržováním při častějším zastavování kvůli přestupům z hrozně důležitých lokálek)?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1922
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 16:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě ke kapacitě dopravní cesty: nejvíc ji vyžírají osobáky. Jak už tu psal P. Šimral, jeho Nex jsou schopné víceméně držet trasu ECček. A i ostatní náklady už nejezdí tak pomalu, jako dřív. Ale osobáky jsou pomalé pořád, navíc je jejich trasa taková "rozplizlá" - kvůli rychlé akceleraci a pak brždění a zastavování. Kdyby jich nebylo, tak by od Kolína dál na východ mohl být skoro rovnoběžný grafikon (nějaký rozdíl 140 vs. 160 se v tom ztratí) s mnohem vyššíkapacitou trati.
Honzalb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 11-2010
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 17:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě bych k liberci dodal pár detailů, na které se zapomíná: cena byla vyšší, než dosud a platilo se ještě za zavazadlo. ale zase taková situace prospívala autostopu, protože jiné většinou často nebylo:-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7184
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 17:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V. Špinka: Třeba ten souboj ČSAD Liberec ukázal jednu věc, na kterou nelze zapomínat: VHD soutěží s IAD. Sice ořezáním okrajových spojů (a ten limit je obvykle hluboko pod 50% obsazenosti) vyženete některé cestující, ale kvalitou, službami a nabídkou spojů přilákáte lidi, kteří dřív VHD vůbec nejezdili.
Nelze srovnávat Liberec, kde jde o spojení Prahy s městem o 100 obyvatelích s jízdní dobou z centra do centra kolem 90 minut a srovnávat spojení mezi řadou měst jako Praha-Pardubice a Olomouc, kde jsou jízdní doby delší. A už vůbec nelze srovnávat v nákladech na provoz vlak a autobus. Kdyby se lidi z Prahy z Beskyda naskládali do busu a ten stihl být v Ostravě za 3 hodiny, pak by si cestující nepochybně našel a zaplatil by se. Ale vlak? To potřebujete lidí násobně více. Pro cestování do Ostravy jsou ty okrajové vlaky potřeba, jinak to znamená nákup hotelu a navíc vyrazit o 12 hodin dříve. To je odpuzující pro mnoho lidí natolik, že ráno skočí do auta.

T.H.: No najednou
A kdy nebyly zákony, co se přidělování výkonů týče dodržovány?

Brr: Tedy je podle Vás lepší systém, kdy pojedou i vlaky v okrajových polohách, ale ve špičce bude nedostatečná kapacita? Nebo spoje nebudou plně odpovídat potřebám drtivé většiny cestujících (třeba zdržováním při častějším zastavování kvůli přestupům z hrozně důležitých lokálek)?

Pro mě je lepší vymyslet natolik efektivní systém, aby se přeravilo maximální množství lidí. Víte, vlak má jednu obrovskou výhodu, a to, že ho můžete prodlužovat fakticky podle potřeby. Na tahle dlouhé vzdálenosti vykonás tejnou službu 4 vlaky po 4 vozech jako 2 po 8. A to je pochopitelně efektivnější záležitost, potřebujete méně personálu, tudíž to ve výsledku vyjde nákladově levněji. To je řešení pro špičky. A máte víc prostoru pro ostatní vlaky, třeba náklady. K okrajovým vlakům viz výše.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2521
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 18:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad okrajové spoje: A on někdo Radimovi brání v tom, aby okrajové spoje IC1001, IC1019 v reálu jezdily? Nebo proč "to nejde"?
Radeček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.38.187
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 18:55:12    Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Samozřejmě, že diskriminuje. Sice ne podle "rasy, věku, pohlaví", ale podle schopnosti pracovat s moderními technologiemi.

U nás v práci tahle diskriminujeme uklízečku. Protože umí jenom s hadrem a smetákem, tak počítačovou síť spravuje (za lepší peníze) někdo jiný
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 19:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, omlouvám se za záměnu Vašeho jména
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 19:30:40    Odkaz na tento příspěvek  

ak už tu psal P. Šimral, jeho Nex jsou schopné víceméně držet trasu ECček.
Jo, jeho možná. Uvedu malej příklad:
Dva Nex za sebou (dopravce byste neuhodli) - oba s 1*363, jeden cca dvojnásobek hmotnosti druhýho, nicméně oba v pohodě v normě s rezervou. A jízdní doby se lišej zásadně a přesně v převrácným poměru než byste usuzovali (žádná MZ nebo omezení...).
viaMoravica
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.183.98
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 20:56:28    Odkaz na tento příspěvek  

Koukal jsem na návrh jízdního řádu Ostrava - Praha, nutno přemýšlet u koho koupit jízdenku, s kym pojedu a nejistota jestli pojedu, jistotou jsou pro nekteré nekomfortní expresy kdy člověk sice na stojáka odjede kdykoliv, souběh odjezdů vlaků taky na vyliž pr..l, okrajové časy nějak nikoho netrápí a hlavně zas člověk po dobách taktu bude muset přemýšlet a idosovat kdy a kdo jede, btw za par let az se to usadi bude klid a nejak se vse da do normalu, jen doufam ze drahy nenapadne dal rusit nebo omezovat expresy aby sme za chvili nejezdili do prahy brněnským rychlika s prestupem v Hranicích popřípadě Přerově :-(

Osobně dávám přednost pendolinu i pres nepriznive ceny mistenek, rychlost je prijemna a minimum spatnych zkusenosti s tim ze by nebyli mistenky vyjma svatku, ba naopak ted clovek musi resit v jaky dny pendolino jezdi diky omezenim, s RJ opacna zkusenost ve vetsine pripadu.

Neresme kvalitu jedno ci druheho dopravce, ale resme realitu ktery realne z dopravcu pul hodiny pred odjezdem je nam na nadrazi nebo e-shopu prodat jizdenku a realne nas odvezt ( kriteriem je real nastoupeni do vlaku, ne barva vlaku, cena a noviny atd ). Ne kazdy muze presne vedet do predu v kolik potrebuje odjizdet a sem clovek ktery na nadrizi prijde a chce jet

sorry za off topic ale slozitost nakupu a premysleni nad dopravci me stale vice nuti premyslet nad presdnutim do auta a svobody cestovani jestli to takle pujde dal, hlavne ze RJ a Leo maji planovanou kapacitu vlaku na sedlovou obsazenost vlaku
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 8-2007
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 21:04:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista a další - k 270:

Mám pocit, že ČD si z lidí dělají jednoduše . Denně cestuji mezi Olomoucí a Ostravou a jak tak sleduji spolucestující, drtivá většina má stejně jako já IN100. Takže přeloženo do češtiny - ČD nás zkasírovaly a pak nám jednoduše službu odmítnou poskytnout.

Pokud jste se dívali na návrh GVD 2012/13, doporučuji vaší pozornosti trať 270 směr Ostrava -Praha. Kdypak asi tak jede poslední každodenní (nebo aspoň v prac. dny i během prázdnin a svátků) denní přímé spojení Ostrava - Praha? To, co je v návrhu se dá docela jednoduše označit jako vydírání.

Vzhledem k dnešním událostem - zásahům, admina (-ů) - předpokládám, že i tento bude brzo smazán......
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 07:11:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostatně ty "nevýdělečné" spoje prostě může MČD zadotovat případně i žlutým nebo fialově puntíkatým
To samozřejmě může, ale máte zajímavé představy o státu jakožto hospodáři. Výdělečné spoje nechat k namastění kapes jiných a ztrátové sociální služby zaplatíme z kapes daňových poplatníků. Pravda, od toho tu ten stát je, ALE...
On kdyby si stát tu linku vysoutěžil (speciálně pro Vás: u žlutých, fialových, zelených či puntíkatých - mně je to jedno) a objednal jako celek bez plevelení a kdyby si nechal tržby, tak na ní přes špičky vydělá na ty sedla. Jenže to nenapadlo ani Vás, jakožto všerozuma, ani MD, které se holedbá úspěchem otevření trhu bez ohledu na to, že neuspokojené potřeby substrátu po veřejné dopravě skončí buď v nebo v

Ale Jančuru člověk musí obdivovat za to, jak si mastí kapsy a ještě mu za to národ hlupáků tleská... To kdyby uměli všichni politici, tak se tady nestávkuje, neprotestuje...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7185
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 07:59:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Hezky napsáno. To, co jste napsal ve druhém odstavci by fakticky vedlo k nejvyšší efektivitě.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.45
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 08:56:53    Odkaz na tento příspěvek  

Výdělečné spoje nechat k namastění kapes jiných a ztrátové sociální služby zaplatíme z kapes daňových poplatníků
Tak moment, jsem zvyklý na brutální podsouvání a překrucování mých výroků, ale tohle je už i na mě zu viel. Ano, stát by měl (v minimální míře, asi ne v takovém socíku, co žijeme) financovat jen ty služby, které nejsou ufinancovatelné tržními mechanismy. Nikde ovšem netvrdím, že nemůže anebo nesmí vysoutěžit celou linku (nějakou pomalou vrstvu rychlíků) včetně flamendráku. Jen jsem zmínil to, že si případně potřebný flamendrák může zaplatit i u Žlutozla za nižší cenu, protože tam dopravce už má soupravu k dispozici. Jenže já bohužel za celým chováním MČD vidím úplně jiný zájem, a to "historické znemožnění konkurence na železnici" za potlesku hlupáků.
Ostatně jako příklad prospěšnosti konkurence v dopravě pořád budu dávat linku Liberec - Praha, jezdí vám to i kolem Balónu, tak se dobře podívejte. Obrovský nárůst kvality, obrovský nárůst počtu cestujících (kvůli čemuž se ta veřejná doprava dělá především, ne kvůli hrátkám pár "organizátorů"), zatímco tady se furt zabýváme brekem za flamendrem, co nevozil ani 10 lidí. Nedovedu si třeba představit, že by KORID z pověření KÚLK tuhle linku "soutěžil jako celek" - to by tam pravděpodobně jezdili pořád jen kamarádi z ČSAD Liberec (předstíráním výběrka možná už nahrazení kamarády z Bus Line) ve stejném santus duchu jako před patnácti lety (a šotouši by to ještě opěvovali, jak nejsou buzerováni místenkami a nenutí jim kafe a noviny).

P.S. I kdyby měl Jančura kapsy mastné až ke kolenům (jiní mu ovšem predikují brzký krach?), tak to pořád bude systémově levnější než dnešní sypání prachů do Černé díry. Protože kde je stát a jeho údy, tam se krade a plýtvá ve velkém a o "efektivitě" se vůbec nedá mluvit, pane Orky.
R_H
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.45.50
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 09:30:42    Odkaz na tento příspěvek  

Karlovarský kraj konečně zveřejnil návrh JŘ 2012/2013, viz zde.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7187
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 09:34:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. P.S. I kdyby měl Jančura kapsy mastné až ke kolenům (jiní mu ovšem predikují brzký krach?), tak to pořád bude systémově levnější než dnešní sypání prachů do Černé díry. Protože kde je stát a jeho údy, tam se krade a plýtvá ve velkém a o "efektivitě" se vůbec nedá mluvit, pane Orky.


Pochopte, že nejsou jenom dva extrémy: Tedy sypání peněz pouze do Českých drah a systém, ke kterému to směřuje na Ostravu, že hlavní směr vyžerou soukromnící na hranici zisku a ten zbytek do mezilehlých stanic se oddotuje, což fakticky bude znamenat rozevření nůžek mezi nabídkou a poptávkou a zvýšení dotací.
Jenže tady existuje ještě prostřední možnost, kterou Vy se svou nenávistí vůči všemu, co není žluté, nechcete pochopit. A to je model, který bude připraven tak, že bude ziskový jak pro dopravce, tak sníží výdaje objednavatelů. Jedinou podstatnou nevýhodou takového modelu je, že nepojedou všichni, kdo chtějí jezdit, ale pojede jenom někdo, kdo bude stanoven na základě výběrového řízení.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 814
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 09:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

it, ale pojede jenom někdo, kdo bude stanoven na základě výběrového řízení.
Díky čemuž se množina spokojených rozšíří o ty, kteří výběrové řízení budou vypisovat a na podporu argumentů některých zúčastněných společnosti si budou domů odklánět pár krabic s vínem...

Pořád nechápu, proč by se nemohl soutežit jen objem "mimošpičkových" spojů. Pokud vyzobávač bude mít v koncové stanici soupravu, tak proč by ji za peníz neotočil?
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7188
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: Pokud za vším, co nepřipraví soukromník na své triko, budeš vidět korupci, pak nepřipravíš nic. Uvědom si, že hlavní tratě nejsou jenom krajská města, ale i města menší, jsou tam důležité uzly apod., nesmí se zapomenout na kapacitu tratí. Tyhle vstupní podmínky je třeba uchopit a vytvořit optimální variantu, který by třeba na Ostravu mohl vytvořit model, který by byl celkově v zisku, včetně pomalejších vlaků. Nedávno se tu řešilo, že prakticky všichni budou stavět jen v Pardubicích a Olomouci a zbytek zbývá na státu.
Přitom by klidně mohl fungovat model:
EC1 Praha-Ostrava-Bohumín-... 60/120/60 Dopravce 1
EC2 Praha-Ostrava-Havířov-... 60/120/60 Dopravce 2
Ex1 Praha-Vsetín-Slovensko CD 120
Ex2 Praha-Přerov-... CD 120
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:02:06    Odkaz na tento příspěvek  

R_H: k návrhu JŘ Karlovarského kraje:

plus - obnovení přímých osobáků Chomutov-Karlovy Vary (žeby rozum zvítězil ?)

mínus - pouze 4 páry vlaků Cheb-Zwickau, a žádný z nich přímý do Mariánek (ale loni pokud pamatuji byly navrženy jen 2 páry a nakonec jich zůstalo 6, tak uvidíme)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4196
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:04:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
EC1 Praha-Ostrava-Bohumín-... 60/120/60 Dopravce 1
EC2 Praha-Ostrava-Havířov-... 60/120/60 Dopravce 2


No hezké, hezké, ale jak je v sedle proložíte? 30/90? Nebo jeden bude ze svých tras uhýbat do tras toho druhého?

Jinak k tomu ještě prihoďte plívu do Ostravy a je to OK.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:18:25    Odkaz na tento příspěvek  

Vy se svou nenávistí vůči všemu, co není žluté
Jedinou podstatnou nevýhodou takového modelu je, že nepojedou všichni, kdo chtějí jezdit, ale pojede jenom někdo, kdo bude stanoven na základě výběrového řízení

Vy ve své nenávisti vůči mně nejste schopen pochopit jednu věc: kdyby o takový model byl ze strany MČD a spol. zájem, tak už tu dávno je. Ale ony se místo toho obcházely evropské směrnice a dosypávalo do ČD bokem za "prodej majetku" (mimochodem už je připraven další bypass za osm miliard, což se podaří vytunelovat tak do dvou let stejně jako těch předchozích 12). Předstírané výběrko Pardubice - Liberec s vítězstvím ČD za nějakých těch 20 Kč od kilometru bylo akorát směšné. Takže bez ohledu na to, jestli si mnou vytřete ústa, žádný zázrak nepřijde a stávající úředníky a na ně přisáté pijavice do Vltavy nenahází. Takže můžete o "výběrových řízeních" teoreticky blouznit dál, ale venku zuří Drážní socík v krystalické podobě a ministerstvo nebude hledat způsoby, jak by to šlo, ale důvody, proč to nejde.
Bububu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:20:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pořád nechápu, proč by se nemohl soutežit jen objem "mimošpičkových" spojů. Pokud vyzobávač bude mít v koncové stanici soupravu, tak proč by ji za peníz neotočil?

No, jen taková úvaha - mě třeba napadá scénář: Vyzobávač má luxusní soupravu, kterou před den točí v povinně místenkovém režimu s nadstandardními službami. Dá se očekávat, že za těchto okolností bude mít poměrně kultivované cestující, nebo je alespoň bude mít pod kontrolou.

Večer nasadí tuto soupravu na flamendr v dotovaném nemístenkovém režimu. Nahrne se mu tam skupina opilců, která mu luxusní soupravu zeblije/zdemoluje.

Bude mít dopravce o toto zájem?

Možná je toto poněkud extrémní případ, ale obecně nevím, jestli lze dobře skloubit vyšší kvalitu a "povinnost odvést každého".
R_H
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.45.50
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 10:21:25    Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: znovuzavedení přímých Os KV - Chomutov je (bude) následkem dodání nových vozítek od Pesy. Karlovarský 844 001 a ústecký 844 002 jsou totiž určeny na společnou linku z Varů do Chomutova.