K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 28. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 28. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5280
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 16:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Sliboval jsem tu počet cestujících v R do Budějovic s odjezdem z Benešova v 11 večer - bylo jich tam v pondělí 23. Takže v případě jeho zrušení o přesně tolik ubude cestujících ve špičkových vlacích v opačném směru"

Což je ptákovina protože ubude víc. Část lidí totiž zmizí i z toho předchozího (a adekvátně opačně) protože nebude mít "sichr" když se zdrží nebo se něco stane.

"Nikde na hlavních tratích nemá státní objednávka co pohledávat"

To se nám na D1 a kolem měst docela solidně zahustí IAD (a tím zneatraktivní i komerční busy). Je nemálo lidí co do busu z různých důvodů na dálkovku nevlezou.
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 18:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr.

Jenže Jablonec je ku Praze blíž = silnější přepravní proud, rychlejší obrat busů = tak je to pro bus dopravce komerčně zajímavé.

Ve stejně velkém Znojmě, Třebíči a Jihlavě si o nějakém taktu do Prahy (v případě Jihlavy i taktu do Brna - linka R11 opravdu není konkurenční) mohou nechat jen zdát. JMK chybějící železnici mezi Znojmem a Brnem nahradit páteřní bus linkou umí. Přes hranice krajů je to již nemožné. A proto v sobotu je poslední spojení z Brna do Jihlavy v 17:40 (spojení Os vlakem 4818 s průměrnou rychlostí 40 km/h nelze uvažovat)...

Otto Pospíšil:

3. varianta:
Kraj ve svých spádových centrech vytvoří uzly, které bude možné propojit hypotetickou komerční linkou a osloví dopravce, zdali ji nechtějí provozovat. Kraj komerční linku napájí přípojnými busy, čímž ji pomáhá udržovat. Obdobnou cestou bude muset jít stát (kraje) na železnici v případě komerčních drážních linek. Obdoba PPP - dobrovolná spolupráce veřejného sektoru a komerčních dopravců.

4. varianta:
Kraj výše uvedené uzly propojí rychlou bus linkou ve své objednávce, za hranicemi kraje pak komerční provoz nebo přechod do objednávky sousedního kraje (nepředpokládám, že by jakýkoli kraj chtěl dotovat linku mimo své území - i když to je se souhlasem druhého kraje možné).

Problém - vyžaduje aktivní přístup veřejného sektoru.

(Příspěvek byl editován uživatelem R_666_Satan.)
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 18:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad nával na 010/270:

Vozbu 5-7vozových vlaků (byť relativně obsazených) nepovažuji za efektivní. Kde jsou 12vozové soupravy, příp. jednotky 6+6?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7024
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 18:39:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všem reagujícím na můj příspěvek 7022: Šlo mi o princip a ne o to, že si s tím český úředník neumí poradit. Chtěl bych vidět váš návrh, jak dopravu co nejvíce zefektivnit a zároveň nabídnout kvalitní nabídku co nejvyššímu počtu lidí. Pokud by se takový systém uměl uchopit, pak ho pokládám za nejlepší poměr cena/výkon.

PŠ: Ano můžeme lidem nechat daně, za které je VHD dotována. Ale ve výsledku dostaneme finanční facku z jiné strany. Stejně bychom mohli třeba postupovat ve zdravotnictví a zrušit zdravotní pojištění. A co třeba, místo daní, už od základek vybírat komerční školné?

Ondra_S: ...Ale podivejte se, co prima konkurence prinesla na Ostravu:
Ale jenom na Ostravu. Konkurence na Ostravu způsobila snížení počtu cestujících v dotovaných vlacích, čímž vzrostle tlak na zvýšení jejich dotací. Když je zrušíme, pak budou lidi z menších měst bez dálkovky (včetně lidí z návazných spojů). Nepojedou osobákem, pojedou autem.
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 130.149.208.223
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 19:05:38    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: muzete mi rict jak vase reakce souvisi s mym prispevkem?

Co kdybyste treba reagoval na to navrzene reseni?
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4351
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 20:24:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...V Sasku před nějakou dobou měli kritérium 2000oskm/km trati..
R mezi Prahou a Pardubicemi by toto podle mě hravě splnily, ale Švejky nebo Tanvaldy ani náhodou
- a není to trochu jinak? To kritérium se nevztahuje na Švejka ale na trať. Takže čím více švejků, tím spíše splním kritérium. Akorát, že v tom Sasku byly tratě, kde by to nezachránil ani desetiminutový takt.

Ušetřilo by se cca 26mld ročně, rozsah dopravy by se naopak dostal do optimální verze, neboť prostě vzduchovoziče by zanikly pro nepodporu - tak především zanikne vata a bude spojení ala SA Jančura přijít bez místenky (nebo dokonce nesehnat) na určitý spoj, třeba v pátek odpoledne (opravdu to občas do Liberce znamená jít na neskonale pomalý, ale spolehlivý rychlík do Liberce/Jablonce). Pak si každý raději zařídí auto...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1873
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 23:49:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R666: možná, že Znojmo a Třebíč jsou už tak daleko od Prahy, že se tam nenajde tolik lidí, aby přímý spoj do Prahy nějak obsadili. Z Jihlavy je v kladiva a neděli poslední spoj do Prahy ve 20.40, což je podle mě luxus, tedy jestli nevadí, že bus bude žlutý. Takt to opravdu není, ale nabídka spojů je velmi dobrá.
Ta 3. varianta mi připadá nejlepší.

Orky: Ale jenom na Ostravu.... A co když zlepšení na této trati přitáhlo na železnici víc cestujících, než kolik jich bylo vypuzeno hypotetickým zhoršením jinde? A o jakých dotovaných vlacích je řeč - snad tak Ex na střední Moravu a částečně R kvůli ÚnO, které ale mělo objednávanou obsluhu dost mizernou, co se kvality týče.

To kritérium se nevztahuje na /jednoho jediného, doplnil Brr/ Švejka ale na trať. Ano, takže Švejky + osobáky. Myslíte, že když zvětšíte počet vlaků k-krát, tak se počet cestujících zvětší taky k-krát? To si v Německu taky měřili, tentokrát v Porýní-Falci. Při nárůstech vlkm o cca 100% byl nárůst počtu cestujících obvykle okolo 20%, nejvíc na jedné trati pak 31%.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 403
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 00:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při nárůstech vlkm o cca 100% byl nárůst počtu cestujících obvykle okolo 20%, nejvíc na jedné trati pak 31%.

Taky je důležitý, jak dlouho tam ta nabídka byla. Lidi mají setrvačnost. Mezi Prahou a Brnem je ten 1h EC takt i jízdné celkem použitelné už nějakou dobu a cestující prý začínají přibývat až teď, předtím jsem o razatním nárůstu neslyšel. To samé kolem Prahy (http://zpravy.idnes.cz/prazane-jezdi-cim-dal-casteji-vlakem-dbb-/ domaci.aspx?c=A120523_1782335_praha-zpravy_sfo).

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7027
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 07:57:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: A co když zlepšení na této trati přitáhlo na železnici víc cestujících, než kolik jich bylo vypuzeno hypotetickým zhoršením jinde?
Máte určitý objem finančních prostředků, za který byste měl zpřístupni VHD co nejšíršímu okruhu cestujících. Na páteřních linkách s vysokou poptávkou byste se naopak měl pokusit o to, aby byl ziskový nebo jen s minimální ztrátou. Nevěřím tomu, že nárůst cestujících do Ostravy byl a bude vetší, než nárůst počtu spojů soukromých dopravců.

To si v Německu taky měřili, tentokrát v Porýní-Falci. Při nárůstech vlkm o cca 100% byl nárůst počtu cestujících obvykle okolo 20%, nejvíc na jedné trati pak 31%. Když se v časopise Doprava psalo o úspěchu tohoto projektu v počátcích, byla čísla úplně jiná (nárůst 80%). Jak jste na tato přišel? Co to je za čísla?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 08:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bylo to v jednom německém drážním časopise (odborném, ne šoto), půjčují ho v technické knihovně v Praze. Ale už je to dost dávno, tak si nevspomenu (Der Eisenbahningenieur?). Bohužel, přesnou citaci nenajdu, to bych se musel prohrabávat těmito časopisy mnoho let dozadu.

Tomu prvnímu odstavci nějak moc nerozumím. Nedotovaný dopravce určitě ziskový bude, ani nebude mít minimální ztrátu - to by nebyl vůbec.
byste měl zpřístupni VHD co nejšíršímu okruhu cestujících. Což se nejlépe udělá atraktivní nabídkou v hodně využívaných relacích. Pokud budete ve jménu "plošného rozvoje" tyto relace poškozovat, tak tady cestující ztratíte, ale není jisté, že jich v podporovaných slabých získáte víc. V absolutních číslech, samozřejmě. Spíše bych řekl, že je jisté, že nezískáte.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7028
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 08:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Tomu prvnímu odstavci nějak moc nerozumím. Nedotovaný dopravce určitě ziskový bude, ani nebude mít minimální ztrátu - to by nebyl vůbec.
Před Jančurou jezdilo na profilu Pardubice mnohem méně vlaků, než bude jezdit od prosince s Leoexpresem, kdy to bude zhruba dvojnásobek. Je potenciál k tomu, aby vzrostl počet cestujících na dvojnásobek a počet lidí ve vlacích, i těch dotovaných, zůstal zhruba stejný? Pochybuju.
Už jsem tu mockrát psal, že politiky nedotovaných dopravců, kteří se svou politikou budou snažit vyzovat maximum toho, co půjde, ničí dotované vlaky a bere jim cestující. Tím vzroste tlak na dotace na ty dotované vlaky, protože budou mít nižší tržby. Nevím, co na tom, nechápete.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 09:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jakým dotovaným vlakům se berou cestující? Rychlíkům? Pokud ano, pak ovšem dřív bylo něco špatně, když lidi z Prahy do Pardubic nemohli jezdit rychlou vrstvou a museli vzít za vděk takovou regionálkou. IC/EC/Ex mají být (a už teď ze značné části jsou) nedotované, tam není problém. Takže kolik lidí se do této vrstvy dostane, to není problém MD, ale jen těch tří dopravců.
A znova: k nárůstu nepochybně došlo, bylo by MD ochotné doobjednat dostatečnou kapacitu ve špičkách? Tady zas pochybuju já.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 10:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco špatně, lidi z Prahy do Pardubic nemohli jezdit rychlou vrstvou a museli vzít za vděk takovou regionálkou

Vždyť ty R maj navíc jenom 1 zastávku (Přelouč) a 8 minut. A menší riziko zpoždění než EC. Když přijdete na hlavák tak, že nejbližší spoj je R, tak není co řešit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7031
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 11:57:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Já už se znovu opakovat nebudu. Viz výše.

Jsem zvědav, kdy zase Jančura začně řvát, že je diskriminován, protože platí nejvíc za DC.
Leo Express má proti rivalům výhodu, za provoz platí o třetinu méně
Ten článek je hezkou ukázkou, proč budoucnost patří lehkým jednotkám.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 12:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten článek je hezkou ukázkou, proč budoucnost patří lehkým jednotkám.

Účtování podle váhy je někde pevně zakotveno? Co když se ta legislativa změní?

Když může teď platit osobní doprava míň než nákladní, proč by třeba jednou nemohl být poplatek jen za osobní vlak jako celek bez ohledu na počet vozů - tlak na delší vlaky a tím efektivnější využítí tras?

Samozřejmě, že spotřeba energie je jasná, fyzikální zákony neokecáte.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 13:10:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Pokud budete ve jménu "plošného rozvoje" tyto relace poškozovat, tak tady cestující ztratíte, ale není jisté, že jich v podporovaných slabých získáte víc
Jenže proč by měli být zvýhodněni obyvatelé míst, jimž vede pod okny železniční koridor, před těmi, kterým tam vede rozpadající se lokálka nebo jen zaprášená silnice? Proč by neměl stát podporovat a vylepšovat spojení do hůře dopravně dostupných míst, včetně modernizace infrastruktury? Není spíše toto jeho úkolem, než podporovat koridor Praha-Ostrava, který bez problémů pokryje komerční doprava?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 13:23:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je právě to. Já si myslím, že to je přirozené - vede jim tam koridor, tak je to konkurenceschopné spojení a lidi ho proto používají. Kdyby naši předci postavili místo Turnovsko-kralupské a Rakovnicko-protivínské dráhy (posledně jmenovaná je navíc stavěná jako lepší lokálka) dráhu Turnovsko-pražskou a Pražsko-protivínskou, navíc trochu velkoryseji, než jak bylo v monarchii zvykem, tak by tam taky byla trochu lepší pozice železniční dopravy. Ale už tady byla udělaná chyba, to se žádnými dotacemi do krátkých rychlíků plazících se do cíle oklikami nenapraví.
který bez problémů pokryje komerční doprava To by tu komerční dopravu ale nesměli dusit nějací organizátoři, co si myslí, že oni nejlépe vědí, co cestující potřebují.
Jsem zvědav, kdy zase Jančura začně řvát, že je diskriminován, protože platí nejvíc za DC. Ať si dělá, co chce. Není důležité, že jezdí Jančura, je důležité, že konečně máme i na kolejích konkurenci. Já doufám, že se neuskuteční fámy o nějakých kartelových dohodách mezi ČD a LE (v jiných odvětvích bez diskuzí zakázaných), a pokud by k tomu docházelo, tak že Jančura začne řvát a tohle dá k antimonopolnímu úřadu. I když si tam už asi vydobyl podivné renomé.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 14:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
si myslím, že to je přirozené - vede jim tam koridor
Vede. Ale ne jen tak, nýbrž ho postavil stát (rekonstrukcí původní tratě na parametry běžné německé lokální tratě, ale to je teď vedlejší). Tím by měla jeho úloha skončit a pokud je to konkurenceschopné spojení a lidi ho proto používají, měla by se doprava na něm zaplatit z jízdného.

to se žádnými dotacemi do krátkých rychlíků plazících se do cíle oklikami nenapraví
V první řadě by se to asi mělo zkusit, například spojení Praha-Jihlava-Znojmo, najít veškeré časové rezervy, a pak by se vidělo. Pokud ne, je tady prostor pro novou infrastrukturu. Rychlejší vlaky pak přilákají nové cestující. Jinými slovy - budeme mít další koridor. Úsek Znojmo - Vídeň je už hotov.

že se neuskuteční fámy
Jak řekl Leoš Novotný pro firemní časopis Českých drah: "S Českými drahami jsme, myslím, nalezli společnou vlnu. Chceme být Českým drahám férovou konkurencí, která nedělá podrazy a své sliby plní."
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 15:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já doufám, že se neuskuteční fámy o nějakých kartelových dohodách mezi ČD a LE (v jiných odvětvích bez diskuzí zakázaných)

Nevím jestli je to u letadel zakázané, ale vím, že je to tam docela běžné. Myslím codeshare na lince a vzájemné prodávání letenek.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1877
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 16:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže už před stavbou koridoru z Prahy do Pardubic byla solidně trasovaná trať s minimální zajížďkou. Znojmo - Praha je postavená tak blbě, že to kritizovali už koncem 19. století - v_max 70km/h bylo už tehdy málo. Prostor pro novou infrastrukturu tam opravdu je - v podobě nové trati - tedy asi VRT přes Jihlavu. Úsek Znojmo - Vídeň je regionálka, pro dálkovou dopravu, která má jediná šanci na uživení, to není.
Ten Novotného výrok je hezký - jak říct jednou větou úplné nic.
U letadel se to občas povoluje, ale regulační úřady se na to mračí a sem tam to zakážou.
Peoza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 17:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: "Tomu prvnímu odstavci nějak moc nerozumím. Nedotovaný dopravce určitě ziskový bude, ani nebude mít minimální ztrátu - to by nebyl vůbec."
Tohle bych rozhodně netcrdil. a u Janřurya Lea(až vyjede) už vůbec ne. Ty totiž své spoje dotijí(RJ I autobusové) dotují(budou dotovat) ze svých hlavních aktvcit(zájezdy, konzervy apod.) a doprava je jen jako doplněk jejich hlavní činnosti, kdy sice je možné někdy něco málo vydělat, ale ne vždycky a na každém spoji. A stejně tak se chovají téměř všichni dopravci, včetně ČD i busů, jen ta forma dotací je poněkud jiná.

(Příspěvek byl editován uživatelem peoza.)
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 17:28:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedotovaný dopravce určitě ziskový bude, ani nebude mít minimální ztrátu - to by nebyl vůbec.

Mnohé soukromé aerolinky jsou dnes více či více ztrátové a stále je investoři nějak udržují při životě, protože je to levnější než to zavřít. Pokud si ještě pamatujete na SkyEurope, ty nebyly ziskové nikdy a jak dlouho to lítalo.

Takové paradoxy umožňuje dnešní finanční systém, který umožňuje bankám půjčovat i peníze, které do nich nikdo neuložil :-)
ALEX352
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.222.121
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 10:33:10    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.bahnland-bayern.de/beg/presse/pressemitteilungen/press emitteilungen-2012/2012-05-24
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 11:08:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ALEX352:
Pochopil jsem to správně, že do/z Mnichova se bude od prosince jezdit čtyřmi páry vlaků denně přímo a do/z Nirimberka se bude jezdit pouze s přestupy?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 11:39:35    Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs: a nebude se od prosince jezdit z Prahy do Norimberka postaru, tj. přes Cheb ?
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 13:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J:
Nevím. Úplně jsem ten článek nepochopil (nepřeložil), takže se radši ptám...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 13:28:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peoza: a co tedy mají z provozování dopravy? Samozřejmě, že je potřeba počítat s tím, že investice začne přinášet zisk až po určité době a tu dobu je nutné provoz nějak podporovat, ale to nelze dělat věčně.
Leo už s konzervama má společného snad jen to, že možná peníze z prodeje konzervárny použil na rozjezd podnikání v dopravě.
Turista: to je totéž: dá se to dělat po omezenou dobu, v případě těch SkyEurope byla nadstandardně dlouhá, ale nakonec se to stejně musí zavřít. Téma ziskovosti aerolinek je jedním z vděčných témat diskuzí na www.airliners.net, ziskovost dálkových nedotovaných železničních dopravců bude horkým tématem na krepu za pár let, až začnou krachovat.
Mmch, dneska už krachují i státní aerolinky - nedávno u přátel v Maďarsku, nás to čeká v brzké budoucnosti.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7037
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 13:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: ziskovost dálkových nedotovaných železničních dopravců bude horkým tématem na krepu za pár let, až začnou krachovat.
To ukáže už GVD 2013. Nastoupí Leoš s novými, ale efektivnějšími jednotkami a vsápe se mezi "sotvaziskové" dopravce. GVD 2014 pak bude rokem vystřízlivění a stát se může cokoliv. Rozhodně tarifní politika, své ukáže i hlad po kupátkách, která zase Leoš nemá, rychlost apod. Můj odhad je ten, že ČD zruší jednu linku a Jančura začně jezdit po dvouhodině i ve špičkách s delšími vlaky s tím, že možná zastaví v dalších zastávkách.
ALEX352
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.222.121
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 13:45:58    Odkaz na tento příspěvek  

Nevim, já německy neumím ,jen jsem našel tento článěk tak jsem hodil sem odkaz.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7039
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 14:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ALEX352: Docela pochopitelné je to po přeložení v Google překladači. Mělo by dojít k tomu, že všechny 4 páry pojednou do Mnichova, spojení do Norimberku zůstane na společné autobusové lince "po dobře vyvinuté dálnici", jak píše strojový překlad. Vlakové spojení je prý slabě využito.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 14:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: s tím se dá souhlasit, ale v žádném případě se nebude jednat o nějakou zhoubu železnice. Osobně bych se obával o pendolina - jak je teď vídám v Praze na hlaváku, obsazenost krom špičkových spojů (tam je 100%) nic moc, mají drahý provoz a snad ještě není jejich (vysoká) pořizovací cena splacená.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7040
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 14:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Osobně bych se obával o pendolina
Nesnažil bych se jít po druhu soupravy, tu ČD neshodí ze skály. Já spíš očekávám nějaký "součet" Pendolin a linky Ex1 s tím, že to povezou právě Pendolina, dost možná se stejnou zastavovací politikou, ale jinou tarifní politikou.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 17:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ALEX352:
O zachování či nezachování přímého autobusového spojení Praha-Norimberk se v článku nepíše, jen se naznačuje, že je jednou z příčin malého počtu cestujících ve vlacích na této trase. Spojení přes Cheb zůstane i nadále s přestupem.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8163
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 19:28:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Tohle asi není na mě, že?
Ale je. Podle příspěvků se zdá, že trasa Praha - Ostrava je Váš "denní chleba".
Ne, to by znamenalo, že v tomtéž vlaku, třeba z Prahy do Ostravy, zaplatíte nejdřív jízdné do Pardubic, pak z Pardubic do Olomouce a pak z Olomouce do Ostravy. Ale když zaplatíte jízdné za tři různé, byť navazující úseky projeté se třemi různými dopravci, tak mi na tom nic divného nepřipadá.
Vám možná ne, mně ano. Platím-li za službu - dopravu z A do B, přijde mi normální za tu službu platit jednou, ne naněkolikrát. Stačí "opruz" s přestupem, netuším, proč bych měl akceptovat ještě další s jízdenkama.
S tím, že se domnívám, že pokud je ve vlaku 25 lidí, ..., tak to je podle mě důkaz, že vlak v této relaci není vhodným dopravním prostředkem
Takto direktivně to není možné brát. Zaprvé jsou případy, kdy je celkově výhodnější zaplatit i v sedlových časech vlak, protože mne to nestojí žádné další odpisy. Zadruhé můžou nastat případy, kdy autobus je natolik nekonkurenceschopný (zejména myslím cestovní doby), že i málo naplněný vlak může generovat menší ztrátu nebo jí generuje obdobnou, ale převeze více lidí.
Nevím, co do toho taháte Liberec - Ústí nebo Plzeň - Brno jihem.
Myslím, že nejste tak hloupý, jak se ze sebe snažíte tímto výrokem dělat. Popřemýšlejte trochu více.
Adekvátní (to zdůrazňuji) nabídka pro cestující mezi Prahou a Hradcem nebo Prahou a Plzní na dráze nevzrostla, protože žádná není.


Otto Pospíšil:
dopravcům se to líbit nebude
No já si tedy myslím, že doprava by tu měla být pro lidi a ne pro dopravce.
Jasně, vnímám, že to celé má jisté komplikace (viz Tvůj příspěvek č.140). Buď se je ale podaří vyřešit nebo si prostě musíme říct v dálkové dopravě: "Adié, vracíme se o 20 let nazpět."

Brr:
A ono celé Liberecko na tom není nijak slavně: R do Ústí funící šedesátkou okolo Ještědu, do Pardubic se objíždí půlka východních Čech a do Prahy už je to jasné i šotoušům.
Takže nejen, že stát není schopen zajistit odpovídající inftrastrukturu, ale ještě by měl tuto svojí vlastní neschopnost promítnout i do objednávky veřejné dopravy?
Myslím, že se rozcházíme už v principech toho, co má stát zajišťovat. Od čeho tu vlastně je.

přijíždí dopoledne vše do Prahy od Pardubic plné skoro na 100%. Kdybyste nabídku snížili, kam byste ty lidi dali?
I když Vám budu s těmi 100% věřit, nevidím naprosto problém v tom přidat vozy. Zejména během posledního roku došlo ke krácení souprav.

Je úžasně, že se můžu dostat z Pardubic do Prahy 5x do hodiny, když z Liberce do Ústí nebo alespoň Děčína se dostanu autobusem v pracovní dny naposledy po 11. té hodině (a v pátek ještě po 14., abyste nechytal za slovíčko).

Babilon:
A souběh nedotované a dotované dopravy je snad efektivní? Já si tedy myslím, že tupí úředníci na některých krajích vytváří úplně stejný výsledek jako když není organizátor žádný.

Čsad zastávka:
Jenže proč by měli být zvýhodněni obyvatelé míst, jimž vede pod okny železniční koridor, před těmi, kterým tam vede rozpadající se lokálka nebo jen zaprášená silnice? Proč by neměl stát podporovat a vylepšovat spojení do hůře dopravně dostupných míst, včetně modernizace infrastruktury?
Souhlas.

Brr:
Není důležité, že jezdí Jančura, je důležité, že konečně máme i na kolejích konkurenci.
Aha, to leccos vysvětluje. Takže důležitý je prostředek, ne cíl.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Pajik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 8-2008
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 22:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Expresy před Domažlice: Je skutečně pravda, co se píše v tom článku, všechny 4 páry Ex do Mnichova, Nürnberg končí. A kdo si počká na návrh JŘ, ten to tam jistě uvidí.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 18:27:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně vlaků z Prahy do Norimberka: pro cestu mezi těmito dvěma městy je jistě rychlejší (a tudíž výhodnější) autobus DB. Ale problém je, pokud cestujete dále do bývalé NSR za Norimberk (Stuttgart, Frankfurt, Würzburg,...). Pak je ten další přestup (v Chebu nebo Schwanndorfu) otravný. Pokud by existoval přímý spoj Praha-Stuttgart či Frankfurt, bylo by to jiné.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 409
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 19:04:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten vlak má výhodu v tom, že je to v Německu dotovaná regionálka, takže lze na BayernTicket a spol. ve více lidech dojet do Norimberka skoro 2x levněji než tím busem, ještě popojet kousek za Norimberk a lístek se dá za tuto cenu koupit i v den odjezdu.

A navíc, první vlak jede brzy ráno, je tak v Norimberku o dost dřív než první DB ExpressBus a staví se 170tisícové Plzni, kterou, jakožto nedostatečně lukrativní, bus projíždí.

Ovšem tohle předpokládám bude zachováno, i když s přestupem navíc.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2593
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 01:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Účtování podle váhy je někde pevně zakotveno? Co když se ta legislativa změní?
Když může teď platit osobní doprava míň než nákladní, proč by třeba jednou nemohl být poplatek jen za osobní vlak jako celek bez ohledu na počet vozů - tlak na delší vlaky a tím efektivnější využítí tras?


Teď se přeci platí jednak za jednotlivý vlak (řízení dopravy), jednak za váhu (přesný počet vagonů nikoho nezajímá). Takže určitý tlak na efektivnější delší soupravy tu už je.

Jasně, legislativa se může změnit, například se poplatek za osobní vlaky trochu přiblížit tomu za nákladní, tedy podstatně vzrůst a ten tlak se může dost prohloubit. A uměl bych si představit, že by se diferencioval i podle váhy na nápravu, protože jak je známo vyšší váha na kolo působí mnohonásobně vyšší opotřebení.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 10:03:17    Odkaz na tento příspěvek  

Takže potvrzeno - odp prosince 4x denně přímý expres Praha-Mnichov, ovšem Norimberk jedině s přestupem:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/178815-vlaky-z-ceska-pre stanou-jezdit-do-norimberku/

Nevím zda je to dobrý nápad - jak sem psal výše, pro cestující z Prahy do Norimberka je jistě výhodnější DB bus, ale kdo jede dál do Říše, tak má o přestup víc, nebo musí mixovat bus/vlak. Pokud neexistuje přímý vlak Praha-Frankfurt či Stuttgart, tak měl zůstat zachovaný aspoň ranní přímý vlak Praha-Norimberk, kůvli přestupům v Norimberku na spoje dál.
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.186.2.238
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 10:35:06    Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Nevim co je takovy problem na mixovani vlaku a busu, kdyz je to porad jeden dopravce, mate to na jednom listku ... a usetrite hodinu a pul.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 10:35:59    Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Nevím zda je to dobrý nápad
Je to ekonomicky a v podstatě i technologicky opodstatněný "nápad" (narážím samozřejmě na obvyklé šotoušské dogma "zdroje jsou"), přičemž spojení nezaniká, jen bude s přestupem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7052
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 10:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Daň za vlakovou konkurenci: dráhy ruší spoje v nelukrativní časy
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 10:49:59    Odkaz na tento příspěvek  

dráhy ruší spoje v nelukrativní časy
A kdože to tu teda je ten "vyzobávač lukrativních rozinek"?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 412
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 10:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevim co je takovy problem na mixovani vlaku a busu, kdyz je to porad jeden dopravce, mate to na jednom listku ... a usetrite hodinu a pul.

Jenže první ranní bus je v tom Norimberku později než vlak. Pokud máte někam stihnou dojet co nejdříve, tak to vadí.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/178815-vlaky-z-ceska-pre stanou-jezdit-do-norimberku/

Mrzí mě, že články tohoto druhu vůbec nezmíňují, že spojení zachováno bude se skoro stejnou jízdní dobou, akorát s přestupem navíc.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7053
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 11:00:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Nově nepojede nic. Ať žije kvalitní doprava po celý den. Hurá do aut, ostatně jiná možnost není.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 11:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož jsem několikrát byl nucen cestovat v pátek odpoledne z Prahy do jižních Čech (směr Prachatice přes Písek), konstatuji, že kdyby nebyl v Číčenicích z Švejka v 15:37 z Prahy nutný 1:20 prostoj a v 17:37 to nemá přípoj vůbec, už dávno jezdím vlakem jako levnější a pohodlnější varianta. Autobusů sice v pátek jezdí fůra, ale: 1) většinou nemám šanci si sednout, protože prostě nedokážu dopředu odhadnout, který autobus stihnu
2) na R4 a v Praze se tvoří šílené zácpy, díky kterým vznikají zpoždění 25 - 70 minut, takže mi ujíždí vlakové přípoje v Čimelicích/Písku (podle toho, jestli jedu autobusem směr ST nabo PI), i když jedu s rezervou
3) kombinace autobusu a vlaku je o hodně dražší než samotný vlak, zejména při koupi SporoTiketu (den samozřejmě dopředu na rozdíl od konkrétního spoje vím)
Takže kdyby existovala rozumná nabídka, okamžitě bych volil vlak. Pochybuji, že jsem v tomto směru jediný cestující. Někteří zřejmě na autobusy rezignují a jedou rovnou autem, čímž ještě více přispívají k těm šíleným zácpám. Tolik jen k tvrzení, že když Švejkem jede x lidí a x je menší než y, znamená to, že tam nemá jezdit nic (a ne že to znamená, že je potřeba zlepšit nabídku a také přípoje).
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 11:36:23    Odkaz na tento příspěvek  

Ministerstvo a Dráha ovšem musí bojovat se zlou konkurencí na trati do Ostravy, tak jim na nějaké Čimelice nezbývá morál ani money.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2074
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 12:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z FB RJ:
Cože to pan Blažek říkal o perníčcích a rozinkách? Od 10. června totiž na "nejlukrativnější trase" dochází k prvním škrtům, které odnese časně ranní/pozdně večerní Ex 140/141 Beskyd. Před třemi měsíci při diskusi s poslanci jsme přitom navrhovali, že Beskyda a Silesii (vlaky na "lukrativní trati v nelukrativních časech") převezmeme bez dotací, když se ČD nevyplatí. Neúspěšně. A tak už za dva týdny bude posledním denním spojem z Ostravy do Prahy IC 1018 RegioJet. Tohle není "daň za konkurenci", je to daň za neschopnost, bohužel.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7054
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 12:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: A co RJ brání tam začít jezdit? Vždyť tam mají natrasovaný vlak 5:33 z Prahy jezdící ode dne vyhlášení? Navíc do Beskydu nemají poslanci co kecat, neboť jde o nedotovaný vlak. Já si myslím, že jde o klasické jančurovské řeči, aby se udělal zajímavější.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 13:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co RJ brání tam začít jezdit? Vždyť tam mají natrasovaný vlak 5:33 z Prahy jezdící ode dne vyhlášení? Navíc do Beskydu nemají poslanci co kecat, neboť jde o nedotovaný vlak. Já si myslím, že jde o klasické jančurovské řeči, aby se udělal zajímavější.
To je pravda. Jenže on umí svými hloupými řečmi strhnout na svou stranu většinu hloupě uvažujících lidí - s tím se bohužel v tomhle státě dá dostat daleko...
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 13:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Otto_pospíšil: Ano.

Jen jedna námitka: tohle tahání si trika dokáže strhnout i rozumně uvažující lidi. Svět je složitej; že je člověk chytrej, neznamená, že rozumí zrovna dráze; a Jančura nabízí na první poslech srozumitelné, a přitom zavádějící odpovědi, to je celé.
Pár ne-šoto kamarádům to ale pomalu dochází a občas se mi podaří někomu něco vysvětlit. A neříkám to ani tak na obranu modrých proti žlutým, ale na obranu použitelné veřejné dopravy. V ní bude Beskyd chybět celkem znatelně.

Stát z toho přitom vybruslil velmi šikovně: pokud bychom se chtěli jako iniciativa cestujících apod. nějak domoci obnovení rušeného Beskydu, řeknou nám prostě, že Pha – Ova není potřeba objednávat a že se to řídí poptávkou. A že až se nás zájemců najde dost, některý ze dvou, tří, padesáti dopravců jistě spoj zavede. Což kdyby řekli o 90 % ostatních tratí, nejezdí nic. Jenže stát á la Boblig není stát – tady jde o zanedbávání právě těch úkolů, pro něž tu stát a MD je.

A pak je tu druhá možnost: požadovat po ČD, ať na své riziko zavedou ztrátový spoj. Škoda slov...
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 14:14:02    Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: Stát z toho přitom vybruslil velmi šikovně
Ano, začínám se přiklánět k názoru, že "stát" (MČD) jedná v této věci nikoli nečinně nebo nesmyslně, ale naopak velmi cílevědomě ve smyslu snahy konkurenční prostředí na železnici jednou provždy zdiskreditovat a pak to ČD navalit bianko na věky věkův a nikdy jinak.
Čuřil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 15:11:45    Odkaz na tento příspěvek  

T:H: Ty vo.e, tobě museli ti nádražníci a MD strašně moc ublížit, že na ně házíš tolik špíny.. Nevyhodili tě náhodou pro neschponost z nějakého odboru dopravy(např.v Liberci)?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 15:37:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čuřil: o jakém házení špíny to hovoříte? Považujete snad současné rušení okrajových spojů za pozitivní jev? IMHO je za současný chaos na lince Praha - Ostrava jasně zodpovědné ministerstvo a ten záměr naznačený T.H. vypadá jako velmi pravděpodobné vysvětlení.

Na ministerstvu totiž nepracují žádní pitomci, kteří by si tu situaci nedokázali dopředu představit a předejít jí. Bohužel ve vedení MD se praktikuje tzv. selektivní management: iniciativy podřízených, které se vládnoucí mafii nehodí do krámu, se v návalu "operativních a urgentních záležitostí" mnoho měsíců nedaří projednat, dokud se problém nevyřeší sám od sebe. Nevidím do MD natolik, abych mohl zodpovědně tvrdit, že je to právě tento případ, ale každopádně ten "přírodní výběr" na ostravské lince nese typické znaky tohoto řešení.

Ačkoliv v přírodních vědách věřím Darwinovi, v dopravě bych upřednostnil nějaký ten "inteligentní plán". Už kvůli tomu, že bych se rád dožil nějakých použitelných výsledků.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4396
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 16:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na ministerstvu totiž nepracují žádní pitomci,

Soutěžíte o fór měsíce května a nebo to je už do soutěže za červen ?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7056
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 16:14:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: To je pravda. Jenže on umí svými hloupými řečmi strhnout na svou stranu většinu hloupě uvažujících lidí - s tím se bohužel v tomhle státě dá dostat daleko...
A to je taky jeden z důvodů, proč je mi ten pán nesympatickej. A taky tím, že pokud on dělá určité kroky, aby přilákal zákazníky, je to správně. Ale pokud je dělá konkurence, pak je to nekalý konkurenční boj, využití situace na trhu a je potřeba ho zažalovat (nejlépe rovnou do Bruselu).
Jsem zvědav, jestli tenhle "žlutý kecka" od GVD výpadky ČD nahradí, má k tomu příležitost.

Wałbrzych: A neříkám to ani tak na obranu modrých proti žlutým, ale na obranu použitelné veřejné dopravy. V ní bude Beskyd chybět celkem znatelně.
Hurá, konečně někdo!

T. H.: Ano, začínám se přiklánět k názoru, že "stát" (MČD)
MČD = ministerstvo čekajících dopravců. Ostatně jeho konání tomu odpovídá.

Čuřil: Ty vo.e, tobě museli ti nádražníci a MD strašně moc ublížit, že na ně házíš tolik špíny..
Mám podobný dojem.

Racek: Čuřil: o jakém házení špíny to hovoříte? Považujete snad současné rušení okrajových spojů za pozitivní jev? IMHO je za současný chaos na lince Praha - Ostrava jasně zodpovědné ministerstvo a ten záměr naznačený T.H. vypadá jako velmi pravděpodobné vysvětlení.
Ano, může za to ministerstvo čekajících dopravců, protože zcela bez rozmyslu, na nátlak soukromníků, přestalo dotovat všechny vlaky, čímž se zřeklo jakékoliv kontroly nad těmi vlaky, které před tím dotovalo. A tohle je první ovoce.

Na ministerstvu totiž nepracují žádní pitomci, kteří by si tu situaci nedokázali dopředu představit a předejít jí.
Podle toho, jak to dopadlo, mám dojem, že tu situaci předpovědět nedokázali. Ale předvídatelná byla. Já jsem tuto situaci předvídal už v okamžiku, kdy se řeklo: "nebudeme dotovat nic". A to jsme v poločase. V zimě přijde LE a počet vlaků se opět zvýší, tedy lze očekávat, že počet lidí v jiných vlacích se opět sníží. Ve kterých, to záleží na polohách, tarifní politice či zastavovací politice.

Ačkoliv v přírodních vědách věřím Darwinovi, v dopravě bych upřednostnil nějaký ten "inteligentní plán". Už kvůli tomu, že bych se rád dožil nějakých použitelných výsledků.
Další reakce, která mi udělala radost. Dám-li to dohromady s Wałbrzychem a něco podobného tady hlásám už dlouho, tak je potřeba najít "inteligentní plán veřejné dopravy bez ohledu na dopravce".
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 16:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na obranu použitelné veřejné dopravy. V ní bude Beskyd chybět celkem znatelně.

A máme tu další šotodogma: Zrušením Beskydu dojde k rozvratu použitelné veřejné dopravy
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 16:31:32    Odkaz na tento příspěvek  

tak je potřeba najít "inteligentní plán veřejné dopravy bez ohledu na dopravce"
No a IMHO právě tohle ministerstvo řešit nechce, protože potřebuje DOKÁZAT, že při více dopravcích to NEJDE, a tudíž se musí všechno navalit tomu nejrovnějšímu z nich.
P.S. Že jsem paranoidní neznamená, že po mě nejdou :-)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1206
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 16:43:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: bod pro vás, opravdu jsem se nevyjádřil přesně. Pitomců je tam samozřejmě spousta, chtěl jsem napsat, že je tam i řada nepitomců, kteří nemají často šanci prorazit přes nadřízené hájící zcela jiné zájmy než ty veřejné ...

Orky: ano, máslo je bez debaty na hlavě MD. Ale zatímco vy se domníváte, že chaos ne-ČD dopravcům nějak prospívá, a proto ho MD rozpoutalo v jejich zájmu, já si myslím, že chaos je v zájmu ČD, protože diskredituje myšlenku konkurence na železnici jako celek, tedy zejména připravovaná výběrová řízení. Protože o ta jde především, tam půjde o spoustu peněz. Tady to přetlačování na Ostravu je jen takový "průzkum bojem". Proto se výběrka stále odkládají, proto se neudělalo jako první výběrko na rychlou linku na Ostravu včetně povinnosti odjezdit okrajové spoje ...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4398
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 17:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čímž se zřeklo jakékoliv kontroly nad těmi vlaky, které před tím dotovalo. A tohle je první ovoce.

Ranní Beskyd z Prahy bylo obyč. vyhazování peněz z okna. Můžete si hodinu přispat a do tý Ovy dojedete už za půlhodinu po něm Pendolinem.

Samozřejmě že záměr odborářů a všelijakých zneuznanách ouřadů z MD bude to prezentovat jako rozvrat VHD, protože chudák dispečer se v Přerově nedostane do práce na CDP(například).

PS: Kotrmelce na MD teprv nastanou, až tam dorazí tandem mimoňů Šlégr-Záhuba.