K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 24. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 24. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 10:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rychlá regionální a meziregionální doprava (RE) je vedle S-Bahnů tím nejatraktivnějším segmentem v kategorii Nahverkehr.

Lidi z RE by klidně jeli IC nebo ICE, těch zastávek, co to má navíc není moc a žádný velký obrat cestujících jsem v nich neviděl. Jenže RE je mnohdy i 3x levnější.

U nás stojí jízdné ve všech vlacích stejně, takže chování cestujících nelze srovnávat.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7009
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 12:28:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: tak teď máte jen dvě linky, které jezdí po 010 a potřebují dotaci, to ení tak mnoho. Je to úplně totéž, jako má Hradec, Plzeň a jen o něco víc, než má mnohem menší Havlobrod.
Nikoliv. Ty linky jsou minimálně 3:
- Ex Praha-Olomouc-Vsetín/Luhačovice, int. 120
- EC Praha-Brno-Břeclav-... int. 60
- R Praha-ČT-Brno/Olomouc... int. 60 (jen vynecháno tuším pár spojů v sedle.
No a pak tam máte další hromadu vlaků nedotovaných.
Zrušením R pak odpojíte Přelouč nebo Choceň.
Neruším všechny pomalé rychlíky, ruším jen větev do Olomouce, a to v té více šetřící variantě. Variantně nechávám ohnutou do Letohradu. Takže obojím zůstává interval 120 minut. Takové Čelákovice, které mají ještě o 2 tisíce víc obyvatel než Přelouč, nemají rychlíky žádné, neboť tam nestaví.

Vynětí dálkové dopravy z objednávky MD má taky další velmi výrazný kladný rys, na který jsem zapomněl: tyto vlaky budou nezávislé na politické garnituře, která bude ovládat MD.
Ovšem i s tím souvisejícími důsledky: Pojedou, jen když budou skutečně vytížené, a nebudou muset respektovat potřeby systému. Řada rychlíků dneska váže na vlaky 1. segmentu. Co když se dopravce rozmyslí, že si cukne o 15 minut později nebo že příslušným uzlem projede?
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 12:38:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neboli rychlá vrstva by si musela v celé své trase tahat další vozy na pobrání extra frekvence v úseku Pardubice-Praha (jak všech dojíždějících z Pardubic, tak ještě i všech nepardubických cestujících z pomalé vrstvy) ???
A kolik je těch průjezdných cestujících? Nezaplnili by akorát ta volná místa v expresní vrstvě? Kolipak Pardubických nastupuje do R na Prahu?

Z mého pohledu je neobhájitelné, aby mezi Prahou - Pardubicemi jezdily dotované spoje po hodině obsazené na 20-25 %, kdežto zbytek republiky měl problémy se slušným spojením.

Navíc ČD by správně měly rozlišovat, jaké jízdenky prodávají - zda dotované či nedotované. Mohly by se dostat do křížku, že "dotované jízdenky" jsou užívány na komerčních spojích.

Taky nevím, co by se Vám nelíbilo na čtyřech vlacích za hodinu z Prahy do Ostravy (i když to je opravdu moc) - pak by se totiž nemusely řešit vazby v Praze, Pardubicích, Olomouci ani v Ostravě. Tam by byl do každého směru od nějakého vlaku přípoj na/od dálkového vlaku. To by řešilo i vazby Liberec - Olomouc, Praha - Opava a tak.

A cestující se budou klepat na čelo, jaktože jim průvodčí na trasu Hrádek - Olomouc vydá tři jízdenky. Už dnes mají dvě... (Hrádek-Liberec, Liberec-Olomouc) A pak přijdou v Pardubicích k vlaku a dozvědí se, že na nejbližší spoj musí mít čtvrtou
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4145
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 12:41:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a pak tam máte další hromadu vlaků nedotovaných.

Mohl by mi někdo vysvětlit, kde se bere přesvědčení místního P.T. obecenstva, že zájmem dopravců na lince Praha - Ova bude setrvávat v ostrém konkurenčním boji (s maržemi blízkými nule) i poté, co budou vysoutěženy první 2-3 balíky rychlíků v klasikách, tj.
2014/2015: R 5: Praha – Ústí n.L. – Karlovy Vary – Cheb + R 20: Praha – Roudnice n. L. – Ústí n.L. – Děčín
2015/2016 Ex 2 (R 18): Praha – Olomouc – Vsetín (- Slovensko) / Luhačovice
2016/2017 R 6: Praha – Plzeň – Klatovy + R 10: Praha – Hradec Králové

Co když linku Ex 2 (R18) vysoutěží někdo jiný než ČD a stáhne se z linky do Ovy?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4146
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 12:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli:
Mohly by se dostat do křížku, že "dotované jízdenky" jsou užívány na komerčních spojích.
Stát ve stávajícím režimu nedotuje konkrétní jízdenku pro konkrétního cestujícího, ale objednává službu a hradí prokazatelnou (či "prokazatelnou") ztrátu. Mohl byste tedy tu vaši myšlenku nějak rozvést?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3419
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 12:59:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Co když se dopravce rozmyslí, že si cukne o 15 minut později nebo že příslušným uzlem projede?"

Ježišmarjá, na to si nedovedete odpovědět sám? Prostě přijde o cestující, kteří v takovém uzlu chtěli nastoupit/ vystoupit/ přestoupit. Bude proto mít o jízdné těchto cestujících nižší tržby. A pokud bude jeho zisk záležet tržbě, sníží se i ten. Už vidím ty davy dopravců, kterým na tržbách nezáleží. Vlastně v současnosti je jen jeden.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7011
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 13:34:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě Brr: Viz Negrelli 2. odstavec.

Mibl: Je to o tom, jak jsou nastavené možnosti. Mě jako cestujícímu může být zcela šumák, jestli je spoj dotovaný či ne a ajk dlouho bude jezdit. Pokud bych byl třeba cestující využívající Švejky, tak by měl štvalo, že mi z dvouhodinového intervalu udělali vybrané spoje a na druhé straně Prahy vesele jezdí dálkové vlaky po 10 minutách.
Pokud by se na začátku karty rozdaly jinak, mohla být na Pardubice nabídka vyvážená tak, aby odpovídala poptávce a mohlo se jezdit nedotovaně téměř vše. Lidi by na to byli. Takto se budou rvát nedotovaní dopravci mezi sebou na hranici marží, budou se snažit přebírat cestující i dotovaným vlakům, které zbydou fakticky kvůli stanicím, kde nedotovaní nestaví, nebo kde jsou na ně špatné vazby. A na tratích, kde by se neuživili, bude potřeba rušit dvouhodinový takt dálkovky kvůli penězům a budou tak padat regionální vazby.

Rudolf: Ježišmarjá, na to si nedovedete odpovědět sám? Prostě přijde o cestující, kteří v takovém uzlu chtěli nastoupit/ vystoupit/ přestoupit.
To já vím. Jenže za kým půjdou cestující, kteří vazeb využívali? Za soukromým dopravcem ne, půjdou na kraj, aby vazby zajistil. Ve výsledku se bude muset zavést řada nových spojů, protože si nedotovaný dopravce prosadil svou. Takže 15 minut za nedotovaným spojem pojede nějaký spěšňák, který vazby nahradí a kraj místo toho odsřelí někde ještě slabší vztahy. Ostatně podívejte se na to Pardubicko a Olomoucko, to je nádherná ukázka řady zbytečných vlaků, kterou ještě umocní Leoš.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 13:35:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježišmarjá, na to si nedovedete odpovědět sám? Prostě přijde o cestující ...

Ano, přijde. Ale dopravci to může být jedno. Vynahradí mu to totiž cestující, kteří jedou celou trasu a vytíží mu sedadlo lépe. A ještě ušetří pár korun na rozjezd.

Však teďka RJ prohlásil, že má průměrnou obsazenost 85%. Máme se radovat? Nikoliv. Toto číslo by dopravce fungujíci na lince samotný (a vozící všechny), nikdy nedosáhl.

Číslo 85% ukazuje, že RJ jen parazituje na ostatních tak, že odveze z poptávky to nejstabilnější (stálou sedlovou poptávku), v celé trase, přitom ty lidi schopné se uvázat na konkrétní čas (IRT jízdenky) a levně se odbavit (eshop).

Ostatní "drazí" cestující (špička, úsekoví, potřebující pokladnu, flexibilitu) zbudou státu k dotování. Ovšem narozdíl od dřívějška těmto dotacím už nebude vypomáhat tržba od těch lukrativních a bude to pro stát drahé.
Pokud bychom na tento luxus měli, tak OK. Ale my na něj nemáme.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 13:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikoliv. Ty linky jsou minimálně 3 Jsou dvě, v budoucnu předpokládám všechny EC (byť označené jako Ex) mimo objednávku.
Takové Čelákovice, které mají... To je právě krásný příklad toho, jak se to dá dělat od zeleného stolu. Čelákovice mají obrovský spád do Prahy, tam je dostatečná častá doprava S2-kou. Přelouč potřebuje vzhledem ke své velikosti rychlé spojení s Kolínem i Prahou, to Os neudělá.

Pojedou, jen když budou skutečně vytížené, a nebudou muset respektovat potřeby systému.
Tak když nebudou vytížené, tak proč by jezdily? Aneb, jak ve vašem způsobu objednávek rozhodnete, kdy vlak objednat a kdy ne?nebo ty vlaky jezdí pro zkrášlení naší krajiny? Fakt nevím, proč brečet kvůli rušení nevytížených vlaků.
Systém v nejvytíženějších vazbách by to nenarušilo, naopak by se objednavatelé regionální dopravy (tam se to bez objednávek neobejde) nemuseli ohlížet na potřeby dálkové dopravy.
Co když se dopravce rozmyslí, že si cukne o 15 minut později nebo že příslušným uzlem projede? Má Váš zaměstnavatel obavy Vás zaměstnat, protože "co když se Orky cukne a nebude chodit do práce?" Co když se objednavatel cukne a zastavení neobjedná (viz Sp 1830 v Říčanech před nějakou dobou nebo chaotické střídání zastavení Strančice/Mnichovice u tohoto vlaku)? Dopravce provozující vlak na vlastní triko přijde o prachy, to je dostatečná motivace. Nebo se rozhodne, že toto zhoršení jedněch více než vyváží zlepšení jiným, takže suma sumárum je to zase lepší. (Tohle Vy ale nepřijmete, vy vidíte jen ty lidi jezdící v okrajových časech nebo relacích a nevidíte, jak zhoršujete cestování lidem v hlanvích směrech ve špičkových časech. Cestování z Prahy do Ostravy udělalo poslední dobou skok kupředu: nižší ceny, vyšší nabídka. Podle mě to daleko převyšuje nějaká hypotetická zhoršení - já tedy nevidím snad žádné, ale vy asi jo.)

Negrelli: tohle lze už dnes, myslím, vydat na jednu jízdenku. Takže si klepat na čelo nemusí. Navíc, jede se čtyřmi dopravci, tak by měl čtyři jízdenky. Vy když si v jednom krámě koupíte prodlužovačku, v jiném lampičku a v posledním žárovku, tak se taky divíte, že máte tři účty? A přitom to dohromady funguje. To je právě mýtus, že dráha musí být "jediná a jednotná".
Mibl: Co když ... Jestli bude skutečně funkční konkurenční prostředí a marže bude kladná, i když malá, tak po tom skočí jiný dopravce. Příklad z funkčního konkurenčního prostředí: když ČSA zabalily lety do Londýna, tak BA nejdřív chvíli vyčkávaly a pak pomalu přidávaly spoje. Na serveru airways.cz počítali sedadlovou kapacitu, je dnes téměř stejná, jako dřív. Ke stejnému výsledku došli i v případě spojení Praha - Curych a zdá se, že to platí i na trasách Praha - Atény a Praha - Oslo. Takže ono to funguje.
Negrelli měl asi na mysli extra jízdenky na nedotované spoje. I když objednavateli by mělo spíš vadit, že v objednávaných spojích cestují lidi i s nějakými komerčními "akčními" slevami a není jasné, co to udělá se ztrátou.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 14:13:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mohla být na Pardubice nabídka vyvážená tak, aby odpovídala poptávce a mohlo se jezdit nedotovaně téměř vše. Vyvážení nabídky a poptávky určí právě to, že se dopravce uživí, ale nikdo mu nic bokem nedá. Jak chcete jinak určovat vyváženost? Tohle mi, s prominutím, opravdu smrdí bordelem, co byl na trase Praha - Liberec za panování ČSAD Lbc. Ve špičkách autobusy nepobíraly, cena vysoká (i v nominálních cenách vyšší, než dnes), řidiči protivní, servis na nule... Ale hlavně, že byl autobus v deset večer a občas se zajelo k zastávce v Hodkovicích. Takhle to chcete i na nejsilnější vlakové relaci?!
A to si myslíte, že budete účtovat vyšší ceny jen proto, aby se mohly za Prahou honit "dobře vytížené" Švejky, co si "našly svou klientelu", přičemž u některých vlaků je, podle toho, co se tu v příslušném vlákně psalo, v nejslabším úseku pravidelně 25 cestujících? Fakt Vám tohle přijde jako účelné vynakládání peněz?
Znova: ať těmi Švejky trochu místní obyvatelé trochu víc jezdí a nikdo je rušit nebude, i když nějakou dotaci potřebovat budou.
Nebo jinak: podle jakých kritérií byste objednával vlaky, když ne podle obsazenosti?
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 14:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co když se dopravce rozmyslí, že si cukne o 15 minut později nebo že příslušným uzlem projede?

Takže 15 minut za nedotovaným spojem pojede nějaký spěšňák, který vazby nahradí a kraj místo toho odstřelí někde ještě slabší vztahy.


Opravdu bude soudný objednatel dělat takové kraviny, jen aby ve "stylu ČD" dokazoval, že "když se nechce tak to nejde" ?
Není místo takové truc-krávoviny jednodušší a levnější zaplatit jen za "necuknutí a neprojetí" ?
(nápověda - obce to umí)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4149
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 14:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
To je celkem rozumný argument. Osobně taky nástup konkurence mezi Prahou a Ostravou hodnotím kladně. Od té doby, co začal jezdit RJ, tak jsem začal jezdit pendolínem, neb jsou z něj díky hustšímu intervalu aspoň občas slušné přípoje do Opavy a zároveň už není vyprodané tak dlouho dopředu.

Stejně tak se shodneme, že R Praha - Třebová má v hodinovém taktu své místo a je správné je objednávat. Jen by to chtělo směřovat k tomu, že se olomoucká plíva časem (to je výhled na dlouho) otočí do Ostravy. Ovšem chtělo by to upravit zákon tak, aby tyto vlaky měly přednost při konstrukci grafikonu a vázala na ně regionálka (neb tyto R budou integrovány do krajských IDS). Když se to udělá dobře, tak se bude dát Praha - Ostrava namalovat v půlhodině s jízdními dobami odpovídajícími tomu, co je avizováno pro LE.

EC Praha - Brno je třeba časem zrychlit (až to dovolí Úvaly a Ústí) a očistit od úsekové frekvence z Kolína a Třebové a tím se snad díky zrychlení přiblíží samofinancovatelnosti. Ovšem nutnou podmínkou je do té doby zkulturnit rychlíky a jezdit s nimi 160 km/hod, což je podstatné i pro výše zmíněnou půlhodinovou Ovu.

Otázkou pak je stávající střední segment v podobě Ex. Tam se asi budeme názory lišit nejvíce. Osobně jsem přesvědčen že by se z Přerova + Zlína + Uherskohradišťska mělo jezdit do Prahy přímo a tak nějak aspoň středně rychle. Nikdo se tam jako komerce nehrne, takže to je místo pro objednávku.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 15:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poznámka k vlakům Pardubice-Praha: Ono by bylo vůbec nejjednodušší zavést R/Sp na trase Praha hl.n. - Libeň - Kolín - Přelouč - Pardubice. Ráno mezi 5 a 8 po půlhodině, odpoledne mezi 15 a 20 po hodině. Pokud by tyto spoje jely před současnými R/Ex/EC, můžete ty ostatní vlaky o třetinu až polovinu zkrátit, případně některé zcela zrušit. Dnes je to skutečně o tom, že nejeden R jede většinu své trasy s průměrem 1 člověk v kupé, v Pardubicích přistoupí do každého kupé 4-5 lidí a zbylá místa se zaplní v Kolíně. Logicky pak dává smysl některé vlaky zkrátit jen na úsek Praha-Pardubice, a ušetřený zbytek využít jinde.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 16:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pojedou, jen když budou skutečně vytížené, a nebudou muset respektovat potřeby systému.

Tak když nebudou vytížené, tak proč by jezdily? Aneb, jak ve vašem způsobu objednávek rozhodnete, kdy vlak objednat a kdy ne?nebo ty vlaky jezdí pro zkrášlení naší krajiny?

Sledovat vytížení ano, ale za celou linku, nikoliv za konkrétní spoje. Dotace mají zajistit nějaký minimální standard obsluhy každého sídla nad X obyvatel (třeba 2h takt 6h-22h). Výkyvy v poptávce pak řešit volbou kapacity soupravy, zahuštěním taktu nebo konkrétním, např. školním, spojem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7013
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Stejně tak se shodneme, že R Praha - Třebová má v hodinovém taktu své místo a je správné je objednávat.
Výborně. Takže přednostě odstřelíme něco, co fakticky alternativně lze nahradit těžko a na druhé straně republiky, kde se vesele prohánějí vlaky po 10 minutách?
Pro mě je rozhodně přijatelnější dotovat něco, co je vytížené třeba na 25% a zrušení tohoto by znamenalo významné zhoršení fakticky pro všechny uživatele, než dotovat 3 linky vedle sebe vytížené na 40% jezdících vedle 3 linek nedotovaných. Zatímco v prvním případě dopravu významně poničím, při vhodné optimalizace té druhé třeba dojde k jistému prodloužení intervalů eventuelně jízdních dob, ale ne nijak drastickému, doprava bude použitelná stále a zvýšení vytížení těch linek sníží dotace.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky

Mibl - myslím, že za mě částečně odpověděl Brr. Raději bych totiž dotoval spoje, kde je špatná dopravní obslužnost, než abych platil stejnému počtu lidí cestu bez přestupu. Prostě vidím, že takové Luhačovice/Uherské Hradiště čeká osud trasy Liberec - Brno. A překvapivě by to mohlo být z Olomouce po hodině a ještě ušetřit.

Přiznejme-si, kolik lidí z Pardubicka jede raději pomalými R než EC? Zbývá potom jen Kolín - ten zajistí R od Havlbrodu a EC/Ex, Přelouči stačí pouze prodloužené špičkové Sp. Problémem by tak mohla být nedělní špička - to ale postává dosti souprav z regionálky. Myslím si, že někteří začínají být značně zhýčkaní a potřebují spoje intervalu pražského metra. Co zkusit pocestovat si třeba po Řecku či Bulharsku hromadnou dopravou. Po návratu budete rádi i za tu hodinovku...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7015
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:41:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě něco. Upřímně bych místo šílenství po přímé Ostravě ve špičce každých 15 minut a do toho ještě poněchání přímých vlaků do všech směrů, což od GVD reálně hrozí, bych radši viděl Ostravu v sedle po hodině a ve špičkách po půlhodině, což stačí, třeba na střídačku dva dopravci a Ex1 ohnout do Vsetína a Ex2 do Luhačovic. Do toho EC Brno po hodině a pomalá R 120 v sedle a 60 ve špičkách. I to by bylo luxusní.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 19:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přiznejme-si, kolik lidí z Pardubicka jede raději pomalými R než EC?
Občas docela hodně, ale je to dáno především tím, že některé EC (co jedou krátce po R) mají málo vozů. V R má člověk vysokou pravděpodobnost, že najde místo k sedění, u některých EC je to spíše loterie. Nicméně to samozřejmě lze řešit tím, že EC dostanou více vozů (týká se zejména EC574, tam je 3,5 vozu druhé třídy skutečně málo a z Pardubic se leckdy stojí).
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6141
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 19:42:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cosi se šušká o obratu ešusů v Berouně od nového GVD za 8 min . Zatím jsem hlouběji možnosti nezkoumal.
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2514
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 20:33:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr a německá nedotovaná dálkovka - taktně pomíjíš tři věci: zaprvé ta dálkovka je tam drahá "i pro Němce", zadruhé má DB monopol na spoje mezi zeměmi a zatřetí jednání DB se samosprávami probíhá ve stylu "nedotovaný IC má průměrně pod n cestujích tudíž prodělává tudíž ho zrušíme. Zadotojete nám REx?".

Osobně jsem velmi zvědavý, jak to tam bude vypadat rok, dva, tři od liberalizace dálkovky a tudíž vpuštění silniční konkurence na trh.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 00:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David jaša:
1) no a co? Každá věc má svou cenu - hlavní je, že se najde dost lidí, co jsou ochotni tuto drahou cenu zaplatit. A nemyslím, že by byla pro většinu Němců nezaplatitelná. SBB se svým vypiplaným taktovým grafikonem, kam nepustí konkurenci, nejsou o nic levnější.
2) To není pravda. Jednak i spoje Nahverkehru přes hranice zemí jezdí a jednak je tam InterConnex, pravda, nepříliš úspěšný.
3) Především, DB Fernverkehr a DB Nahverkehr jsou docela dost oddělené. A varianta, kdy země adresně dotují náhradu IC/ICE, mi přijde docela čistá, lepší než sypání peněz do jednoho pytle a pak nějaké rozhazování podle nějakých podivně stanovených kritérií. Navíc se tím nediskriminují dálkoví cestující na trasách, kde se tyto spoje vyplatí. Což by jim docela vadilo, právě proto, že za zaplacenou nemalou cenu chtějí odpovídající kvalitu. Takto by to mělo fungovat i u nás.

Takto to v Německu funguje už dávno. Z vpuštění silniční konkurence DB žádnou radost nemají, snad to i napadali u soudu. Je ale potřeba si uvědomit, že už dlouho DB úspěšně bojuje s konkurencí leteckých dopravců, a to jak nízkonákladových, tak klasických (a to LH nasazovala na trasu Frankfurt - Berlín vloni v létě kvůli vysoké poptávce i B747).
Článek k tomu. Obzvláště poslední odstavec je zajímavý.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4354
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 09:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/doprava/zpravy/abellio -podalo-namitku-proti-podminkam-tendru-o-rychliky/797408
No nakonec to může být důvod, proč celou soutěž nezrušit a nenechat tam ČD dále. Každopádně se měla soutěžit nákladovka a zisk z prodeje jízdného měl jít státu.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 17:53:33    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Já taky souhlasím, že je lepší, když se proškrtaj vlaky na hlavním tahu trat 010/270 než škrtat Tanvaldy, Švejky atd.

Humorná věc byla když při mírné sekyře 10-15 min se sjeli v Pardubicích 3 vlaky naráz na Prahu. Seklá Vindobona jela 8 minut před Pendolínem, pendolíno přijelo na třetí peron, za ním hned ke 4 Vsacan, po odjezdu pendolína vjel na třetí Mojmír, následně se rozjížděl Vsacan. Takže z Pardubic jeli tři dálkové vlaky na Prahu hned po následném mezidobí a vlastně chvilku před tím Vindobona. Nemohu jinak než souhlasit, že by to chtělo proškrtat.

Pardubice: Co mám vysledované tak minimum lidí jezdí Pendolínem - minimální časová úspora oproti EC, tarifně nevýhodné místenky, má-li zůstat na Ovu, tak si umím představit mít zastávku jen v OLmíku. Málo lidí jezdí Regiojetem, to je způsobené jeho nižší nabídkou spojů a extra jízdním.

R jsou využívané dost, jelikož EC bývají častěji seklá - přesun lidí do R, a mají EC málo vozů, takže bývá lepší si počkat na R a netulit se.

Já jsem pro tedy ty pomalíky prosekat, přidat vozy na EC, nabídnout Leovi a Radimovy zaplacení navíc v zastávkách kde by jinak nestavěli. Třeba 2000 Kč na spoj za zastavení třeba v Mohelnici.

Zároveň je ale třeba aby UH, Luhačovicím, Zlínu zůstalo použitelné spojení, Příklad R Luhačovice - Olmík, v Olmíku možnost přestupu na Prahu a Ostravu.

Happy: Jo já si to myslím, výběrka na R nakonec nebudou. ČD nebudou mít důvod nakupovat nové soupravy, takže po Railjetech nebudeme mít ani nové soupravy na R a debilní odbory budou spokojené.

Jinak jsem pro aby se soutěžilo o nákladovou cenu, když MD nepředloží údaje, to je tajný soudruzi jak jedernej výzkum v KLDR.

Asi tahle pokud bych já jako soukromník chtěl a velmi stál o vítězství ve VŘ, tak bych si provedl sám aspoň měsíční průzkum. Nikde není stanoveno, že nesmím počítat lidi v soupravě. Myslím, že v případě dotací a dlouhodobé smlouvě by to zato stálo.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12738
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 11:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Todle je neuvěřitelný:CIT:"nabídnout Leovi a Radimovi zaplacení navíc v zastávkách kde by jinak nestavěli. Třeba 2000 Kč na spoj za zastavení třeba v Mohelnici." KON.CIT.
Tak on se tady s námahou prosadí jakýsi zárodek trhu a hned je takhle brutálně deformován? Když todle čtu, tak si říkám, jestli bysme se neměli vrátit k náčelníkům stanice a modrý armádě. Zaplatil byste třeba nějakýmu řetězci aby postavil prodejnu ve vesnici s 50 obyvateli?
Město: Metrolinky, napaječe a bagry.
Neměsto: v kladiva spoje 2x ráno a 3x odpoledne, v sone dva páry spojů odpoledne.
Omlouvám se za občasné překročení limitu příspěvků a prosím adminy o shovívavost.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 12:05:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: samozřejmě, to se běžně děje. "Řetězec" se obvykle jmenuje Konzum Horní Dolní, nebo tak nějak podobně, a to placení probíhá tak, že za něj obec třeba platí nájem.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12741
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 12:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Nojo, tak at si to ta Mohelnice dohodne s Jančurou sama, to je OK. Ale proč jí to cpát ze státních peněz? To je totiž základní problém: Rychlíky se financujou na MD a to se to rozhazuje ze státních peněz úředníkům kreslícím grafikony. Když si to má platit samospráva, tak se hned ukáže, že ty rychlíky co hodinu vlastně nepotřebujou a že stačí jeden ráno a jeden večer...
Město: Metrolinky, napaječe a bagry.
Neměsto: v kladiva spoje 2x ráno a 3x odpoledne, v sone dva páry spojů odpoledne.
Omlouvám se za občasné překročení limitu příspěvků a prosím adminy o shovívavost.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 388
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 12:59:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba 2000 Kč na spoj za zastavení třeba v Mohelnici

Tak on se tady s námahou prosadí jakýsi zárodek trhu a hned je takhle brutálně deformován?

A přestavte si, že někdy státní správa dokonce zaplatí soukromé stavební firmě, aby postavila hřiště pro děti, a deformuje tak stavební trh! Dneska je hrozná doba.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12742
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 13:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To turisto nepletete jabka s hruškama, ale přímo s chobotnicema. Zamyslete se znovu nad tím principem.
Město: Metrolinky, napaječe a bagry.
Neměsto: v kladiva spoje 2x ráno a 3x odpoledne, v sone dva páry spojů odpoledne.
Omlouvám se za občasné překročení limitu příspěvků a prosím adminy o shovívavost.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 14:06:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, to je stejný princip.

Dětské hřiště si na sebe samo rozhodně nevydělá. Zastavování v Mohelnici taky ne. Proto si občané, prostřednictvím státní správy (kterou ovlivňují ve volbách) tuto věc zaplatí za smluvní cenu u soukromníka.

Jestli to bude speciální vlak objednaný ministerstvem/krajem nebo jen "ministerské/krajské zastavení" jinak komerčního vlaku, není principiální rozdíl. Jen to bude pravděpodobně levnější.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12745
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 15:06:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale ne, ten princip je takto: A chce to ta Mohelnice? Ale neplevelme to tu.
Město: Metrolinky, napaječe a bagry.
Neměsto: v kladiva spoje 2x ráno a 3x odpoledne, v sone dva páry spojů odpoledne.
Omlouvám se za občasné překročení limitu příspěvků a prosím adminy o shovívavost.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2467
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 20:54:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubice: A jaká je frekvence Pce-OL, respektive Pce-Ova?

Mohelnice: Tady by možná pomohlo důsledné zastavování dálkovky v Zábřeze + přípoje na Šumperk, Mohelnici, případně Jeseník. Jestli má smysl, aby tam zastavoval Hutník či Silesia ráno do Prahy a večer z Prahy, to nechám na jinejch.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8157
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 21:38:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Linka Praha - Děčín, myslíme-li R, je rychlá regionální linka, co se podstatně liší od IC mezi Prahou a Ostravou.
Ve smyslu zajištění dopravy v čase a místě, kde to není samofinancovatelné z jízdného se jedná o totéž. (Pro mě za mě může nesamofinancovatelný spoj na jinak samofinancovatelné lince zastavovat více, zde třeba i ve Studénce, Mohelnici, Chocni ad., abyste byl spokojen.)

Nárůst mezi Prahou a Ostravou je díky konkurenci, mezi Prahou a Brnem, řekl bych, taky (i když proti autobusům), tak zbývá jedině Praha - Ústí. Vymetací R mezi Prahou a Plzní nebo Hradcem bych jako rychlou dopravu mezi těmito městy moc nepovažoval. To je regionální linka srovnatelná s R Praha - Děčín, že se to využívá jen na cesty mezi oběma konci je jen z nouze ctnost.
Psal jste o nedostatku nabídky mezi velkými městy a já si dovoluji tvrdit, že nabídka značně vzrostla. Nic víc, níc míň.

ČSAD zastávka:
2) za státní peníze se bude konkurovat fungujícím soukromým autobusovým linkám, čímž se jednak oslabí ziskovost těchto firem a jednak začne dotovat něco, co doteď žádné dotace nevyžadovalo.
To je právě otázka, zda na dané konkrétní relaci nyní něco takového funguje nebo ne. Na "do/z-pražských" možná, na transverzálách bych to netvrdil.

R_666_Satan:
To je sice pravda, shodou okolností jsou ale tyto oblasti na periferii zájmu vlastníka, což mu nelze vytýkat, jelikož v síti jsou strategičtější projekty.
Souhlas.

Otto Pospíšil:
1. Bude se líbit autobusové lobby zásah do volného byznysu?
2. Nebude to stát daňové poplatníky víc peněz?

ad1) Že by někdo pohrdnul dotacemi bych se mooc divil.
ad2) Mluvíme-li o nových realcích, pak ano - za lepší dopravní obslužnost více peněz, to dá rozum. Pokud budu chtít vylepšit na novém koridoru spojení do Plzně zavedením půlhodiny alespoň ve špičce, také to bude stát více peněz. Mluvíme-li o nyní existujících relacích nahrazených busem, pak nedovedu odpovědět. Možná ano, možná ne, záleží případ od případu. Pokud ano, pak se nabízí otázka, proč tedy rušít vlak.

R_666_Satan:
Pokud ale nebude vůle rozdělit dopravní obsluhu státu mezi dopravní módy s tím, že kostru může tvořit jen železnice, pak stát musí dbát o rovnoměrný rozvoj železnice v krajích - jak z pohledu infrastruktury, tak z pohledu objednávky - čili tak trochu na úkor relací se silnějšími přepravními proudy.
To ale bude celkově dražší a méně efektivní, takže na to nebudou peníze a dopravní obsluha státu bude rozdělena do dvou rovin - koridor (vše) a mimokoridor (nic).

Jct:
David Jaša: Pokud by místo třívozového R dvouhodině jely dva stejně rychlé LE autobusy po hodině, bylo by to jednoznačné zlepšení.
Možná ano, možná ne, záleží na místních podmínkách, jízdní době, návaznostech atd. Vůbec bych se nedivil, kdyby (v některých případech) takto pojatá změna nakonec znamenala úbytek zákazníků VHD, protože část lidí by utekla do aut a ve výsledku by hodinovka autobusů odvezla méně než dvouhodina rychlíků.

Oba souhlas.

Brr:
Menší využití těchto spojů je lepší řešit To právě nelze takto paušálně říct. Někdy je lepší je nachat jet autem a peníze použít třeba na zavedení dalších spojů ve špičce, které natáhnou do vlaku daleko víc cestujících. Navic, znova podotýkám, je řeč o podporování dálkkové dopravy, tj. není to ani R
Zaprvé - bez okrajových spojů bude ubývat lidí i v těch špičkových, byť jich tam samozřejmě pořád celkem dost zůstane. Zadruhé - bavíme se o veškeré rychlé dopravě objednávané, popř. potenciálně objednávané MD, tj. i o R. (Ne)objednání vlaků Praha - Olomouc - Ostrava totiž ovlivňuje chtě nechtě i objednávání R Plzeň - ČB - Brno nebo Ústí n.L. - Liberec.

Trolleybus:
"Přijdu a jedu tím, co přijede jako první". Pokud tam budou povinně místenkové vlaky, tak to pro Pardubice nemá příliš význam. Za druhé je z Pardubic docela výrazná frekvence denně dojíždějících, ti ale mají v nemalé míře IN100, kilometrické banky a tak podobně, takže vlaky jiných dopravců pro ně opět nemají význam.
To je řešitelné uznáváním jízdních dokladů, popř. lépe společným IDS. Netřeba kvůli tomu provozovat násobný počet vlaků.

Turista:
Číslo 85% ukazuje, že RJ jen parazituje na ostatních tak, že odveze z poptávky to nejstabilnější (stálou sedlovou poptávku), v celé trase, přitom ty lidi schopné se uvázat na konkrétní čas (IRT jízdenky) a levně se odbavit (eshop).
Ostatní "drazí" cestující (špička, úsekoví, potřebující pokladnu, flexibilitu) zbudou státu k dotování. Ovšem narozdíl od dřívějška těmto dotacím už nebude vypomáhat tržba od těch lukrativních a bude to pro stát drahé.
Pokud bychom na tento luxus měli, tak OK. Ale my na něj nemáme.



Brr:
Tohle Vy ale nepřijmete, vy vidíte jen ty lidi jezdící v okrajových časech nebo relacích a nevidíte, jak zhoršujete cestování lidem v hlanvích směrech ve špičkových časech.
Člověk nejezdící jinam než Praha - Ostrava nebo příměstskou holt nechápe.
Vy když si v jednom krámě koupíte prodlužovačku, v jiném lampičku a v posledním žárovku, tak se taky divíte, že máte tři účty?
Nesmyslný příklad. Na to spíš pasuje, že bych dostal u kasy jednoho obchodu extra účet na źboží od každého jednotlivého výrobce. (A každý musel zaplatit samostatně poté, co si znova vystojím frontu.)
Znova: ať těmi Švejky trochu místní obyvatelé trochu víc jezdí a nikdo je rušit nebude, i když nějakou dotaci potřebovat budou.
Nebo jinak: podle jakých kritérií byste objednával vlaky, když ne podle obsazenosti?

Smyslem státu, resp. samosprávy je (mělo by být) zajistit dopravu i tam, kde/kdy není samofinancovatelná. Samozřejmě tak musí činit efektivně a zařidit to tedy přiměřeným způsobem -přiměřeným dopravním prostředkem. Proto jsem také psal o těch autobusech.
Mmch pokud byste podobně jako ke Švejkům přistupoval i k autobusům, tak je tak 90% venkova bez jakékoliv dopravy.

Káem:
A to hřiště chce?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 23:10:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Člověk nejezdící jinam než Praha - Ostrava nebo příměstskou holt nechápe. Tohle asi není na mě, že? Do Ostravy jezdím přibližně jen jednou za dva roky na šotojízdu, ale každou zimu potřebuju každý týden spojení na trase Praha - Tanvald, nyní značně seškrtané. I některé z těch zrušených vlaků se mi dřív hodily. Ale když jsem viděl, jak bídně byly obsazené, tak musím uznat, že udržovat něco takového bylo nehorázným plýtváním. U švejků to platí podobně. Nevím, jaká byla dotace na jednoho cestujícího, ale nedivil bych se, kdyby to byl několikanásobek toho, co u vlaků mezi Pardubicemi a Prahou.
dostal u kasy jednoho obchodu extra účet na źboží od každého jednotlivého výrobce. Ne, to by znamenalo, že v tomtéž vlaku, třeba z Prahy do Ostravy, zaplatíte nejdřív jízdné do Pardubic, pak z Pardubic do Olomouce a pak z Olomouce do Ostravy. Ale když zaplatíte jízdné za tři různé, byť navazující úseky projeté se třemi různými dopravci, tak mi na tom nic divného nepřipadá.
Samozřejmě tak musí činit efektivně a zařidit to tedy přiměřeným způsobem -přiměřeným dopravním prostředkem. Souhlas. S tím, že se domnívám, že pokud je ve vlaku 25 lidí, jak to někdo psal v příslušném vlákně u Švejků nebo jak to bylo obvyklé u R u Tanvaldu, tak to je podle mě důkaz, že vlak v této relaci není vhodným dopravním prostředkem - samozřejmě mimo jednotlivosti typu sobota ráno a neděle večer, kdy jich tam je víc.
Zaprvé - bez okrajových spojů bude ubývat lidí i v těch špičkových Sliboval jsem tu počet cestujících v R do Budějovic s odjezdem z Benešova v 11 večer - bylo jich tam v pondělí 23. Takže v případě jeho zrušení o přesně tolik ubude cestujících ve špičkových vlacích v opačném směru. Troufám si říct, že tohle se téměř nepozná.
A bavili jsme se tu konkrétně o (ne)objednávání nejvyšší vrstvy vlaků mezi Prahou a Ostravou. Nevím, co do toho taháte Liberec - Ústí nebo Plzeň - Brno jihem.
Psal jste o nedostatku nabídky mezi velkými městy a já si dovoluji tvrdit, že nabídka značně vzrostla. Nic víc, níc míň. Adekvátní (to zdůrazňuji) nabídka pro cestující mezi Prahou a Hradcem nebo Prahou a Plzní na dráze nevzrostla, protože žádná není. Prudce vzrostla nabídka lidem z Chlumce do Nymburka nebo z Hořovic do Prahy, to jo. Nabídka lidem z Přelouče do Prahy vzrostla, ale, co asi mnoha lidem tady vadí, vzrostla i nabídka vhodná pro cestující z Ostravy, Olomouce a Pardubic do Prahy (a taky z ÚnO do Prahy).

666: čili tak trochu na úkor relací se silnějšími přepravními proudy. Jó, dělejte si něco na úkor silných přepravních proudů. Automobily mají i v těch Pardubicích a dálnice je tam poblíž. Tak aby se nakonec nevybodli na dráhu, pak nebude z čeho platit rovnoměrný rozvoj železnice a máme tu Polsko.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 23:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale když zaplatíte jízdné za tři různé, byť navazující úseky projeté se třemi různými dopravci, tak mi na tom nic divného nepřipadá.

Vidíte, a Švýcarům to divné přišlo, tak to eliminovali. Každé odbavení, každé vydávání lístku znamená obtíž jak pro cestujícícho, tak pro dopravce. Zdržení i náklady. Už samotný fakt, že se přestupuje, vyvolává v bázlivějších jedincích hrůzu. Proto bych to raději nekomplikoval ještě lomeným jízdným. Když voláte od Vodafounu k Tímobajlu, taky platíte jen jednomu a necháte je, ať si to přeúčtujou.

nabídka pro cestující mezi Prahou a Hradcem nevzrostla, ... protože žádná není

Kdybyste se raději těmi vlaky někdy projel. Možná vám teoreticky vyjde, že ve vlaku nemůže být nikdo, protože přece metrem a žluťákem je to o čtvrhodinu rychlejší žáno. Jenže do HK ten vlak prázný rozhodně nepřijíždí a to ten vlak jezdí narozdíl od žluťáka po hodině.
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 06:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
"Jó, dělejte si něco na úkor silných přepravních proudů. Automobily mají i v těch Pardubicích a dálnice je tam poblíž. Tak aby se nakonec nevybodli na dráhu, pak nebude z čeho platit rovnoměrný rozvoj železnice a máme tu Polsko."

Trochu jste to vytrhl z kontextu. Z praxe, kdy jedinou formou obsluhy státu může být dle legislativy železnice, vyplývá, že stát musí pečovat o rovnoměrný rozvoj železnice, neboť jinak vzniknou (vznikají) oblasti bez železnice, tj. bez obsluhy národní objednávkou (a jedná se o relativně velká města, např. Znojmo 40 tis. obyv., Třebíč 40 tis. obyv. - viz mé předchozí příspěvky). Ano, je to neefiktivní. Stát to neutáhne, a proto by měl v těchto slabších relacích posoudit objednávku dálkových bus linek, které dokonce mohou být časově konkurenceschopnější (a nikoli se jí a priori vzdávat). Ke smutku některých fandů železnice (nikoli však veřejné dopravy) to tak začíná fungovat v regionální dopravě, v celostátní je to však tabu, jak vidno, pro široké spektrum odborné veřejnosti.

Můj závěr:

a) rovnoměrný rozvoj železnice (čili na úkor perespektivnějších projektů),

vs.

b) rozdělení objednávky dle kapacitně odpovídajících módů.

(Příspěvek byl editován uživatelem R_666_Satan.)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 08:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by někdo pohrdnul dotacemi bych se mooc divil.
Tak pokud nasypeme dotace všem dopravcům bez rozdílu, pak se nikdo bránit nebude...
Pokud ale riziko tržeb přejde na stát, tak někteří jistě nos ohrnou, protože místo rejžování na silné lince (neříkám, že takové jsou všechny) by musel dopravce jezdit "jen" za náklady + přiměřený zisk.
Za další by MD muselo vypsat soutěž(e) - jistě budou dopravci chrochtat blahem, že o své strategické linky můžou přijít, protože jim je vyfoukne někdo jiný...

V podstatě existují dvě možnosti zapojení AD do celostátního systému dopravy:
1. Organizovaný (MD objedná a zorganizuje linky, aby vytvořilo páteř... zároveň bude MD dle zvážení povolovat komerční linky, jako to dělají kraje) - pak půjde o zásah do volného byznysu a dopravcům se to líbit nebude.
2. "Volnotržní" (MD někde nechá volný konkurenční boj a bude vychytávat drobky jako to dělají na železnici) - to pak bude takový maglajz, že se to nebude líbit nikomu (minimálně ne cestujícím, kteří by si slibovali organizovanou nabídku dopravy).

Prvnímu nevěřím (to prostě nemůže projít), druhé snad normální člověk ani nemůže chtít!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7022
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 12:03:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OP: Stačí, aby VHD nesměla být volným byznysem. Myslím si, že na takovém základě by se dal vybudovat nejefektivnější dopravní systém. To, co nejvíc zneefektivňuje dopravu jsou souběhy, a to nejen špatně organizované dotované linky, ale podíl na tom má o souběh dotovaných a nedotovaných linek.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 12:26:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - ona čistě regulovaná VHD je tak kvalitní, jako její organizátor/regulátor/objednatel. Pokud by byla tato entita na celostnátní úrovně srovnatelně schopný jako ta, co je v JMK, pak by výsledek mohl být dobrý i pro pana Brr. Na druhou stranu, pokud by úřadem posvěcený bordel ala JČK nebo středočeský kraj, tak radši nechat, jak to je.

(by mě samotného zajímalo jakým způsobem k těm rozdílům ve schopnostech objednatelů došlo)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 12:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidíte, a Švýcarům to divné přišlo A Japoncům to divné nepřipadá. A jejich železnice bych kvalitou k těm švýcarským přirovnal.
Lomené jízdné je problém v případě, že jízdné jednoho z dpravců je silně degresivní. To už taky v případě zákaznického jízdného (předpokládám, že toto je zdaleka to nejpoužívanější) víceméně není pravda.
Navíc, když existují služby, které umožní zkombinovat letenky různých společností, tak by klidně mohla existovat služba, která pro jízdu z Plzně do Ostravy najde jako nejvýhodnější možnost nějaký sporotiket z Plzně do Prahy a třeba Jančurovu kreditovou jízdenku dál. A vytiskne se to na jeden doklad a bude to bez problémů.

Jenže do HK ten vlak prázný rozhodně nepřijíždí To je krásná kreporťácká nic neříkající formulace. Ještě přidejte "vlak byl solidně obsazen", "trať má svoje cestující" a podobně. Kolik tak s těmi vlaky jezdí cestujících - aspoň v průměru? Relace Hradec - Praha má stejný potenciál, jako Pardubice - Praha. Je tam těch cestujících stejně?

a jedná se o relativně velká města, např. V jednom takovém městě jsem nějakou dobu bydlel: Jablonec n. N., přes 40 tis. obyv. Jakou dálkovou železniční dpravu byste prosadil tam, když ten rozvoj má být rovnoměrný? A ono celé Liberecko na tom není nijak slavně: R do Ústí funící šedesátkou okolo Ještědu, do Pardubic se objíždí půlka východních Čech a do Prahy už je to jasné i šotoušům. Přitom za poslední dobu se autobusová doprava zlepšila i bez nějakých objednávek - např. když si do Idosu zadám spojení na dnes s odjezdem po 12.30 s omezeními na přímá spojení, tak dostanu na výběr 6 spojů jezdících po hodině (s výjimkou díry v jednu), poslední spoj v 19.30, což mi přijde dostatečné. V každém případě, za časů objednávek jezdil poslední bus tuším v 16.45 (jen v neděli pak později), zato ale s vyhlídkovou jízdou přes Frýdštejn a Mladou Boleslav. Takže jednoznačné zhoršení, že.

Samozřejmě, že na požadavek na kapacitu musíte brát ohled. Například, jak už někdo psal ve vlákně RJ, dnes už získal RJ tolik cestujících, že by se to ve špičkách do stávajících vlaků těžko vešlo. Podle mých pozorování v Praze přijíždí dopoledne vše do Prahy od Pardubic plné skoro na 100%. Kdybyste nabídku snížili, kam byste ty lidi dali? To by jim objednatel řekl, že "Smůla, na spoje ve špičkách nejsou peníze, dali jsme je jinam. Ale máte zato spoj v deset večer a brzy ráno - co na tom, že potřebujete být v Praze až v deset a odjíždět okolo čtvrté odpoledne, nebo se odstěhujte do Písku nebo Mnichova Hradiště, tam jsme v rámci rovnoměrného rozvoje železnice dopravu posilovali." To je, uznejte, blbost.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 12:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačí, aby VHD nesměla být volným byznysem.
Super. Takže teď již jen přesvědčit cca polovinu odborné veřejnosti, která si myslí, že odstranění volného byznysu přinese víc škody než užitku. Pak zbývá přesvědčit nadpoloviční většinu poslanců, kteří jistě nejsou nijak ovlivněni žádnou lobby autobusových dopravců, aby pro tuto radikální změnu zvedli ruku.
Do toho by bylo vhodné zřídit schopného organizátora dopravy na celostátní úrovni - pokud možno s vyváženým pohledem na železnici a autobusovou dopravu bez arogantního autokratického chování a budeme mít na růžích ustláno.

Nechci vypadat jako škarohlíd, ale přijde mi to jako utopie...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4045
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 12:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci vypadat jako škarohlíd, ale přijde mi to jako utopie...

Souhlasím : - )

A co zkusit druhý extrém --> spočítat, kolik nás VHD kompletně v ČR stojí. O tuto částku snížit daňové zatížení lidí (potenciálních cestujících) a nechat to kompletně volnému trhu?
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 13:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačí, aby VHD nesměla být volným byznysem. Myslím si, že na takovém základě by se dal vybudovat nejefektivnější dopravní systém. To, co nejvíc zneefektivňuje dopravu jsou souběhy...
To, co nejvíc zneefektivňuje dopravu, je úředník, kterého nic netlačí k tomu, aby to efektivní bylo. Pokud úředník nedokáže zrušit souběhy dneska, proč si myslíte, že při zákazu soukromých linek to najednou půjde?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 13:36:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David jaša: pan Brr bohužel do JM kraje moc nejezdí, tak nemůže kvalitu tohoto IDS hodnotit.
V reálu by měl objednavatel nejen zjistit, odkud kam kdy kolik lidí jezdí, ale také jaké jsou jejich preference a podle toho stanovit pořadí vazeb, které se bude snažit splnit, a případně si stanoví, jak moc na nich může dělat kompromisy. Pak ať dělá jízdní řády stylem "prvních X relací v žebříčku musíme splnit naprosto bez kompromisů na 100%, dalších Y se zcela splnit nepodaří, takže bude nutné jim službu o trochu zhoršit (třeba delší jízdní dobou), čímž ale přijdeme jen o přijatelných x% cestujících v této relaci, ale zato pokud bychom se snažili obsloužit n-tou relaci, tak v tom uděláme takový guláš, že se nám nepodaří splnit požadavky dalších N relací, čímž naštveme mnohem víc lidí, než kolik jich jezdí v té n-té relaci, a proto ji zařízneme..." Obávám se, že takováhle logika u našich objednavatelů nefunguje - ve Švýcarsku bych se spíš divil, kdyby tam chyběla. Ale pokud si objednavatel na začátku stanoví jako kritérium počet relací, jakkoli nesmyslných, které musí obsloužit, tak je to od základu špatně - to totiž vede k šikanování cestujících jezdících v hlavních relacích ve špičkových časech: nedostatečnou kapacitou, příliš dlouhou cestovní dobou a podobně.
A za druhé musí mít politicky zadaný limit na minimální počet přepravených cestujících, nebo lépe, na max. dotaci připadající na jednoho cestujícího. Pak by se třeba vidělo, že jeden cestující z Prahy do Písku vyjde na mnohem víc peněz, než jeden cestující z Prahy do Chocně.

Tohle mi přijde u objednávané dopravy jako mnohem větší utopie.
U neobjednávané dopravy je tohle všechno hned a bez problémů - když si to dopravce spočítá špatně, tratí na tom svoje peníze. Kdežto, když to úředník navrhne blbě, co on na tom tratí?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 13:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tuto částku snížit daňové zatížení lidí (potenciálních cestujících) a nechat to kompletně volnému trhu?

Vzhledem k tomu, že většinu daní u nás odvedou lidé z vyššími příjmy a VHD naopak používají spíš lidé s příjmy nižšími nebo lidi, co nejsou ekonomicky aktivní vůbec, tak soudím, že by to byl opravdu zajímavý sociální experiment :-)

Skončilo by to zhruba tak jako v USA. S tím rozdílem, že my si ropu kupujem za dolary, které si vyděláme a USA za dolary, které si vytisknou :-)

Nechtěl byste pane Šimrale nejdřív zrušit dotace do osobní letecké dopravy? Myslím ty úlevy na spotřební dani a DPH, které dělají u nás cca 10 mld. ročně, tedy průměrně 800 Kč na jednosměrný, 1600 na zpáteční let. Ve světě se s tím totiž už začíná (ne přímo z rušením úlev, to se kvůli konvencím nesmí, ale zaváděním odletových tax zhruba v té výši, viz GB nebo DE)
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 395
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 13:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V reálu by měl objednavatel nejen zjistit, odkud kam kdy kolik lidí jezdí ...

Kdepak objednavatel. Tato data (o dojížďce ze sčítání lidu, o jízdních řádech a vytížení dotovaných spojů, o vytížení silnic) by měla být veřejná pro každého. Pak se v nich bude moci odborná veřejnost "hrabat", studenti dělat semestrálky a diplomky, Robert Babilon dělat statistiky, prostě bude daleko lepší pohled z vnějšku na to, zda ten objednavatel pracuje správně.

Když nikdo nic neví, tak se každý objednavatel bude v lepším případě flákat, v horším přímo nadržovat jednotlivým obcím či dopravcům ...

A totéž platí o všem, co stát dělá ...
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 13:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: 4045
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 13:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: A totéž platí o všem, co stát dělá ...
Aneb aplikovat US zvyklost, že co je podporováno z daní, má být veřejně dostupné za cenu kopie dat

Totéž platí i pro ČD na dotovaných tratích..
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 14:05:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alternativně by bylo možné snížit daň z paliv (nevím, jak se jmenuje oficiálně, ale je to "daň z nafty" a "daň z benzínu")
Tento experiment bych radši neprováděl, ale přesto bych rád, kdyby se definovala nějaká kritéria ekonomické opodstatněnosti dotované dopravy. Viz výše.
V Sasku před nějakou dobou měli kritérium 2000oskm/km trati, pokud si to pamatuju dobře (což v tomto případě zdaleka není zaručeno, je to už dost dávno, co jsem toto četl). R mezi Prahou a Pardubicemi by toto podle mě hravě splnily, ale Švejky nebo Tanvaldy ani náhodou.

Letecké spoje jsou tepnami evropského i světového hospodářství. Na rozdíl od železničních spojení do zapadákovů - přijměme to jako fakt. Bez rychlého spojení Londýna, Frankfurtu, Paříže, Amsterdamu, Curychu, Milána... mezi sebou a spojení dalších méně významných měst, třeba Prahy, s těmito metropolemi nemůže dnešní Evropa existovat, bez rychlíků z Prahy do Turnova nebo z Berlína do Stralsundu ano.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 396
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 14:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letecké spoje jsou tepnami evropského i světového hospodářství.

Tepnami hospodářství jsou kontejnerové, tankerové a ostatní obchodní lodě, kamiony či nákladní vlaky. A samozřejmě ropovody a plynovody.

Letadla přepravují akorát lidi co neznají telekonference na zbytečné obchodní schůzky, nebo pracovníka z chudé země aby dělal práci místo dražšího pracovníka, který mu pak šéfuje, úřaduje v Bruselu nebo sedí doma na podpoře. Jo a pak ještě pár balíčků pro DHL.

Nějaký význam mají letadla pro turistický ruch, ale která evropská země žije z turistického ruchu? Španělsko a Řecko? Moc jim to teda nepomáhá zdá se mi ... Chorvatsko? Tam se jezdí autem.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 14:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne vše se dá vyřešit telekonferencemi. Osobní setkávání je efektivnější. Ale asi se vás nezeptali ty tisíce byznysmenů, co se denně přepravují mezi těmito městy. Nebo proč si asi VW denně objednává malé letadlo na lince Praha - Braunschweig?
A když si tady otevřou zahraniční firmy pobočku, tak jak sem mají dopravit své šéfy - nočními vlaky? A pokud by to byli Korejci, mají sem jet transsibem?
A když jste nakousl letecké cargo - vyjádřeno v tunách se jedná o nepatrné % celkového nákladu, ale vyjádřeno v USD je to okolo 50%.
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 130.149.208.223
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 14:33:20    Odkaz na tento příspěvek  

Clovek tady porad dokola slysi, jak jedine spravne reseni je, aby konkurence skoncila u vyberoveho rizeni. Ale podivejte se, co prima konkurence prinesla na Ostravu:
-ciste vlaky
-usmevavy personal - v kazdem vagonu steward/ka
-obcerstveni ve vlaku za prijatelne ceny
-zasuvky, wi-fi,...

To posledni mozna lze do vyberoveho rizeni napsat jako podminku a kontrolovat dodrzovani, to predtim si moc neumim predstavit.

A pokud dopravci navic seberete veskere prijmy z cestujicich, tak naprosto nebude motivovan, aby delal jakekoliv sluzby pro cestujici. Dostane sve penize, at bude vlak narvany (spousta prace= nakladu s vydejem a kontrolou listku), nebo pojede prazdny, umyty jen tak trochu, aby to proslo kontrolou apod.

Tedy zase se k tomu bude pristupovat stylem "starame se o to aby jezdily vlaky" nikoliv "starame o to co chce cestujici."

Mozna by se relace dali drazit jako licence mobilnich operatoru - tady je balik linek, co jezdi ostavu po hodine - kdo da nejvic, ma je a musi jezdit! Pak tu je dalsi balik, taky ostrava, taky po hodine, vic zastavovani, min pripoju - kdo da nejvic/ chce nejmin tak to dostane a musi jezdit.
Otazka je zda vyloucit toho s prvnim balikem z drazby druheho.

A v kazdem pripade musi dopravci zbyt aspon nejake desitky procen z trzeb, aby byl motivovan.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 14:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pokud dopravci navic seberete veskere prijmy z cestujicich, tak naprosto nebude motivovan ...

Dokud jsou tržby jeho příjmem a neodvádí je objednavateli (což je většinový stav v ČR), tak samozřejmě motivace existuje a na Západě to tak funguje.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 14:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale asi se vás nezeptali ty tisíce byznysmenů ...

Většina lidí, co létá služebně, si to nejen že neplatí z vlastní kapsy, ba dokonce ani nemusí předkládat ekonomické zdůvodnění proč právě letadlem, proč právě business class, proč právě kupovat letenku na poslední chvíli tj. už jen flexi tarif v nejvyšší bookovací třídě, a jaký byl výsledek cesty. Platí to jak ve státní správě, tak v každé trochu větší firmě, kde už "ze shora" není vidět dolů na detaily. Na to školení se prostě musí a termín změnili včera.

Jen řekne sekretářce, aby na zítra zamluvila let s LH do Frankfurtu, moje FF číslo máte? Proč myslíte, že existují FF programy a C class? Jak jinak si zaletět s rodinou na dovolenou za služebně prolétané míle, že ...

vyjádřeno v tunách se jedná o nepatrné % celkového nákladu, ale vyjádřeno v USD je to okolo 50%.

Já vím. Taky nám zákazník posílal za nějaké tři litry poštovného Bluetooth modul přes DHL z Kolína, že to máme na něm odladit ... co na tom, že ten samý mají v Alze. To že za tu přepravu někdo tolik peněz dá, neznamená, že je skutečně potřeba. Tlak na úspory je ve většině firem menší než si myslíte.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 15:14:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
1. malé letadlo na lince Praha - Braunschweig
2. Londýna, Frankfurtu, Paříže, Amsterdamu, Curychu, Milána
3. spojení dalších méně významných měst ... s těmito metropolemi

Chytil jste se do vlastní pasti. Braunschweig a Praha přeci nemají mít nárok na přímé letecké spojení.

Turista:
ale která evropská země žije z turistického ruchu?
Částečně jste si odpověděl sám. Bývají to ty typické přímořské destinace běžného turisty - Řecko a Španělsko asi ze 17 %, Chorvatsko, Malta, Černá Hora, Kypr přes 20 % HDP. San Marino potom přes 50 %.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 15:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chytil jste se do vlastní pasti. Braunschweig a Praha přeci nemají mít nárok na přímé letecké spojení. Nechytil. Samozřejmě, že nemají mít letecké spojení dotované státem z veřejných zdrojů, ale když si ho chce dotovat soukromá firma za své, tak proč ne. Nic bych nenamítal proti tomu, kdyby si Švejky dotoval např. Jitex Písek a R z Prahy do Tanvaldu třeba Seba, kdyby ještě nějaká existovala.

Turista: když se cestuje služebně, tak si to samozřejmě nikdo z vlastní kapsy nehradí, stejně jako si stavební dělník nehradí z vlastní kapsy helmu.
Firmy už si trochu hlídají, v jaké třídě se letí. A business class má povolena často jen určitá skupina lidí - vyšší management, příp. tam, kde je u dlouhých letů nutné, aby člověk byl schopen podávat hned po příletu nějaký výkon a ne aby se musel den rozhýbávat. A osobní setkávání opravdu často nelze nahradit žádným kontaktem mailem, to mám z vlastní zkušenosti - když k nám přijedou naši partneři osobně, tak za týden jejich pobytu vyřešíme výrazně víc, než když si jen píšeme.

Navíc mluvíte jen o služebních cestách - ale expati potřebují letadla i pro soukromé účely, návštěvy příbuzných a známých doma a tak. Já třeba, když jsem byl rok v Estonsku, tak jsem lítal domů jednou za měsíc až dva, často jen na víkend - tak, jako dnes navštěvuju o víkendech příbuzné v Podkrkonoší. Doufám, že mi neřeknete, že jsem měl jezdit vlakem.
Inkvizitor Boblig
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.78.221
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 16:04:10    Odkaz na tento příspěvek  

Nikde na hlavních tratích nemá státní objednávka co pohledávat - MD by nemělo objednat jediný spoj, naopak definovat tzv. hlavní tratě, kde je zakázaná i krajská objednávka a kde smí jezdit jen komerce v nekartelové dohodě. A teď je nutno definovat HLAVNÍ TRATĚ: 270 (včetně 010), 260 (včetně 010), 250 (Břeclav-Brno), 220 kromě 221, 090 kromě 091, obě trati brány z pohledu rychlíků, nikoliv osobáků.
Prostě státní objednávka neexistuje. Jen maximálně dohoda dvou (a více krajů), a dále zákon 111/94.

Ušetřilo by se cca 26mld ročně, rozsah dopravy by se naopak dostal do optimální verze, neboť prostě vzduchovoziče by zanikly pro nepodporu, tento kompromis by umožnil (jako to dělá Jančura - a kdo mě zná, ví, že jeho působení na kolejích považuji za vyhánění čerta ďáblem) zefektivnit dálkovou dopravu jako takovou.
Samozřejmě. Je to tu ale. Základem konkurence je volný konkurenční ceník. Takže černá můra všech rejižkářů: žádná celostátní IDS s uznáváním kde jaké přeživší úchylárny. Na druhou stranu: pokud i na autobusech lze prodat jednu místenku na více dopravců (a že tam se tomu kde kdo dodnes brání), tak proč by se součet měl na dráze bořit. Ale jen součet. Kdo má dobrovolně zájem jezdit za zlodějské jízdné ČD, že?
Bububu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 16:12:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Brr: V Sasku před nějakou dobou měli kritérium 2000oskm/km trati, pokud si to pamatuju dobře (což v tomto případě zdaleka není zaručeno, je to už dost dávno, co jsem toto četl). R mezi Prahou a Pardubicemi by toto podle mě hravě splnily, ale Švejky nebo Tanvaldy ani náhodou.

Nízká obsazenost nejen na Švejcích nebo Tanvaldech je podle mě do značné míry dána kombinací relativně vysokého jízdného a relativně dlouhé cestovní doby. Když to trvá dvakrát déle než autem a "nestojí to o moc méně" (při obyčejném jízdném a nezapočítání amortizace - takto, myslím, dost lidí "počítá"), moc lidí tím nepojede.

Já bych navrhoval provedení experimentu - jezdit na takových relacích pár měsíců zdarma (s pořádnou propagací). Tím bychom získali měřitelný extrémní případ dosažitelné poptávky. Pak máme druhý údaj - poptávku při aktuálním jízdném. A z toho už by se pak dalo orientačně určit, jaká je rozumá dotace x rozumné jízdné, při jak vysokém jízdném bude maximu tržeb ... jestli jsme schopni při rozumné dotaci splnit výše uvedené (nebo jiné) kritérium ...

Nebo na takovou úlohu existují nějaké spolehlivé(!) modely?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1872
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 16:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by byl pořádně drahý experiment, ale místo "zdarma" by bylo možné dosadit "dát slevu". Ale nelze zapomínat na to, že závislost poptávky na ceně není obecně lineární.
Ostatně, právě tohle je jedna z věcí, kterou si musí soukromník jezdnící za své udělat před vyjetím a nikdo mu s tím nepomůže.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 16:29:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doufám, že mi neřeknete, že jsem měl jezdit vlakem.

Neřeknu. Mám ale vážné pochybnosti, zda si taková letecká cesta z Estonska do Prahy domů na víkend zaslouží být nepřímo dotována daňovou úlevou ve vyši 1600 Kč (myslím, že je toto je zhruba letenka průměrné délky).
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 16:32:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikde na hlavních tratích nemá státní objednávka co pohledávat .... ušetřilo by se cca 26mld ročně

Můžete to trochu rozvést? Doteď jsem si myslel, že objednávka ministerstva u ČD je zhruba za 4-5 mld. ročně.