K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 21. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 21. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 14:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A také nevím, jak by autobus bral kola.

Třeba tak, jak je bere NAD př výlukách nebo tak, jak je berou cyklobusy = silniční dopravci kola vozit umí a úředníci u nich takovou službu objednat taky umí.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 14:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je mi jasné, že ČD jsou Vám proti srsti,

No, když si potřebujete autosugescí zdůvodnit, proč nad nepohodlnými argumenty ani nepřemýšlet - váš boj


Pokud bych to převedl na rodinný rozpočet, pak se stejnou logikou byste mohl spát na matraci na zemi a místo pohovky koukat na TV na židli. Vždyť je to levnější.

V situaci, kdy peníze nestačí zároveň na nájem, vodu, elektriku, topení a ještě k tomu na koupi pohovky a postele, tak si musíme vybrat - zda sice jen matraci a židli ale v bytě, nebo zda si užívat komfort postele s pohovkou pod mostem.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 15:21:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch, Orky - proto LE bus, který základní poptávku pobere. Tam, kde jezdí kol hodně, můžou jezdit busy s cyklopřívěsem.

Orky - zcela souhalsím s dálniční analogií. Taky si myslím, že by současné plány (datující se snad až do 60.-70. let) zasloužily zredukovat na ty předjížděcí pruhy (stoupací jsou na guvno, protože je pro řidiče moc práce se do nich uhnout - řešení ala D5 z Plzně na západ je podstatně funkčnější), obchvaty obcí a bezpečnější a kapacitnější křižovatky.
Co se pohodlí týče, je to znatelně horší, ale zase hodinový interval je oproti dvouhodinovému znatelně použitelnější. Ve výsledku šul-nul.

HB - kolik že se dává celkově z eráru na provoz dálkové dopravy?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8147
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 15:29:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear:
V obou případech to má háček ve značném prodlužování cestovních dob. Naposledy jsem to ozkoušel u cyklobusu Kokořínského SOKu loni.

Největší riziko u buso-rychlíků vidím právě v cestovních dobách.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 16:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a co ?
Je účelem veřejných objednávek MD vyplýtvat co nejvíce peněz pro potěchu šotoušů (přesněji prohnat co nejvíc prachů penězovodem ČD a.s.), nebo za ty peníze pořídit co nejvíc (a nejlíp) dopravy pro cestující ?

Tak já netvrdím, že účelem objednávek MD je podpora šotoušů, ale stačilo mi si tady přečíst pár příspěvků, abych s MD souhlasil v tom, že jde o pandořinu skřínku.
Už se tady vymýšlí cyklopřívěs, skupiny autobusů, low entry vozy... A takže je vám všem jasné, že touto logikou potvrzujete, že (krom pohodlí) dokáže autobus vlak nahradit skoro ve všem a všude? Předtavte si dálkovou dopravu jen na koridorech. Nebo ještě líp - představte si železniční dopravu jen na koridorech (a v okolí velkých měst). Pokud se vám ta představa líbí, pak chápu, že proti úpravě legislativy nemáte vůbec nic...
Machsebestova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 17:02:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A měnit se bude i tarif nebo ne přibudou nějaké nové nabídky na léto
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 17:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil:

Jenže bez objednávky bus linek např. v relaci Znojmo - Jihlava - Praha nebo Tábor - Jihlava - Brno vzniknou celé oblasti bez napojení na národní systém veřejné dopravy jenom proto, že drážní doprava je v těchto krajích nekonkurenceschopná z důvodu dlouhodobě podfinancované infrastruktury a vozového parku.

Příklad krajského města Jihlava

- z Brna jede poslední bus v pracovní dny v 19:30, v sobotu pak v 17:40, v neděli ve školním roce 20:50
- z Prahy jede poslední bus v pracovní dny ve 20:20, v sobotu v 19:30, v neděli ve školním roce 21:45
- přičemž na 7 km vzdálené D1 jezdí busy celou noc
- do Pardubic, sousedního krajského města, jedou jen 2 páry busů v pracovní dny + 1 v pátek, v sobotu nic, v neděli 3 páry
- do Českých Budějovic 1 pár (zrušení linky R11 již bylo na spadnutí)

Čili z těchto oblastí se dá veřejnou dopravou dostat pouze v časech přepravní špičky, jinak nic.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8148
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 19:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
Pokud se vám ta představa líbí
Tady to alespoň podle mě není o tom, že by se mi to líbilo, ale existuje lepší alternativa ???
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 22:09:26    Odkaz na tento příspěvek  

No zajímavý téma.

Já osobně si myslím a jsem dokonce o tom přesvědčen, že by linky MD R měly být páteří a nést tu obsluhu propojení větších měst. Protože právě současný systém R považuji za dobrý a za jednu z nejlepších věcí co se v dopravě podařila. Rozhodně by MD mělo chtít a mít dobré spojení krajských měst. Systém alá Slovensko by pro nás mělo být varování jak drážní doprava nesmí dopadnout.

Tedy příklad R krajská města Ústí-Liberec, dvouvozovka po dvou hodinách. Rozhodně tady bych protestoval náhrady busy i kdyby jezdily méně než po hodině.

Dále jsem rád, že MD někde spolupracuje s kraji a podílí se spolu na objednávce příkladem R Praha - Trutnov, Praha - Klatovy (ŽR). Zkrátka nikdy bych busem Praha - Železná Ruda nikdy necestoval.

Když vezmu ty méně vytížené R linky, tak bych spíše než jejich radikální škrtání, viděl jednovrstvost na tratích kde ty R mají co dělat zůstat a spolufinancovat to MD + kraje. Příklad tratě 200, 160, 070, 225, 080 dalo by se pokračovat. Zkrátka by pro mě, bylo přijatelnější řešení mít na takové trati 200 jednu vrstvu R/Sp v solidním intervalu než jen několik Os.
Já zkrátka vidím, že tu jsou tratě na kterých bude muset být páteřní jedna vrstva a tedy společných linek MD a krajů.

Rozhodně jsem proti tomu aby docházelo ke škrtání za 5 minut 12 hod., před novým GVD, protože by kraje na tohle neměli šanci reagovat.

Ale tam kde je dráha nekonkurenceschopná bych byl pro dálkové linky MD busů, které by pomáhaly vytvářet ten nosný systém dopravy, protože považuji za tragédii, mít totálně nedostupné regiony viz zmiňované Znojmo apod.

Rozhodně bych uvítal R MD busy na relacích typu Plzeň-KV, severozápad Chomutov, Most, Louny, Žatec - Praha, Praha - Jihlava - Znojmo, Litoměřice/Roudnice - Praha.

Myslím si že kdyby MD mělo smyslplné linky dálkovýh busů, že by bylo i jednodušší vytváření celostátního IDS, které jaksi budeme potřebovat, pokud si neřekněme, že jsme spokojení s lomeným jízdným.

Samozřejmě otázka je jízdní doba, příklad bus R Praha-Rakovník by byl po R6 rychlejší než vlak R, jenže by šlo na cestě o bez zastávkový spoj, a kdyby na této lince měl mít R bus současné zastávky vlaku typu Kačice, Stochov, Strašecí, Lužná, tak by už byl pomalejší než nynější vlak.

Příčinou těch škrtů R, kromě nedostatku peněz, je především nekonkurenceschopnost železnice zvláště v rychlosti, takže MD by rozhodně mělo na těch perspektivních linkách typu Cheb-KV-Ústí tlačit SŽDC ke zrychlení tratí.

Satan: Souhlas.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1848
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 22:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V mnohém souhlas s Hungry Bearem, ale přesto si neodpustím:
Orky 6976: 8 hodin je doba, kdy začíná mnoho institucí. Ve 2 hodiny ráno nezačíná nic a taky takové spoje chce málokdo. Z Vaší logikou by se zase nemělo objednávat nic a mělo by jezdit jen to, co si na sebe vydělá. Bohužel s takovým přístupem by se VHD sesypala a musely by se za mnohem větší peníze řešit zkapacitnění silnic a zejména městských ulic. To právě ne. Otázkou není, zda někdo na tu osmou náhodou ptřebuje (jasně, že ano), ale zda je těch, co to potřebují, tolik, že to ospravedlní dotování spoje.

Tohle bych měl našim organizátorům za zlé: třeba v Německu mají objednavatelé kritérium, jak musí být linka a jednotlivé spoje vytížené, aby subvence pokračovaly. Tato kritéria byla např. v Sasku velmi tvrdá. Zatímco u nás by se dotovalo kdeco s vysvětlením, že to "někdo používá". Prostě je nutné mít mez, při které se řekne "tak tohle se nám nepovedlo, od toho dáme ruce pryč". Ty vlaky totiž nejezdí proto, aby vozily vzduch, ani proto, aby jízdní řád vypadal hezky provázaně, ale aby se s omezenými prostředky vyšlo vstříc co nejvíc lidem - vlak je hromadná doprava, tak má vozit hromady lidí. A někdy je nutné někomu říct, že mu s lítostí nevyhovíme, protože splnění jeho přání by znamenalo zhoršení situace pro více lidí někde jinde. Příklad: sám jsem využíval některé dnes zrušené R z Tanvaldu do Prahy. Ale je mi jasné, že když jsem nastoupil v Jesenném do vlaku, kde v každém voze třívozové soupravy byli tři lidi (a celou cestu si mohli lidi vybírat z volných čtyřek), tak je to plýtvání. A to bylo pravidelně v pondělí ráno u R1139.

Další věc je podle mě vůbec chybný přístup k sestavování jízdních řádů. Je potřeba znát nejen, odkud kam lidi jezdí, ale i jaké mají preference, co jim nejvíc vadí (speciálně, jak jsou citliví na prodlužování cestovních dob) atd. Příklad: když SNCF tvořily koncepci provozu na VRT Lyon - Marseille, tak měli dvě možnosti: zastavovat v Avignonu, Valence atd. a tím zajistit spojení těchto měst mezi sebou a i s ostatními regiony nebo to projet a zaměřit se na co nejkratší jízdní dobu Paris - Marseille. Z průzkumů jim vyšlo, že posledně jmenovaná relace je naprosto stěžejní a navíc, její uživatelé jsou velmi citliví na jakékoli prodlužování jízdních dob. Tak se, zcela správně, rozhodli dát těmto cestujícím přednost před plošnou obsluhou území. Kdyby to udělali opačně, měli by ve vlacích sice pár meziregionálních cestujících, ale z té hlavní relace by jim podstatná část zdrhla do letadel. Další krásný příklad velmi uvážlivého přístupu je výběr zastavení u Regiojetu. Už nevím, jestli se to objevilo tady na krepu od pana Paroubka nebo to bylo v novinách, ale oni, krom zcela jasných zastávek chtěli obsloužit i některé menší trhy: ÚnO, protože je ČD dlouhodobě zanedbávají, Hranice a Zábřeh a pak byli na vážkách u Kolína. Nakonec se rozhodli, že to už by bylo moc. No a tam, kde zastavují, budou získávat klientelu, což není nic snadného a častoa ni levného. Kvůli těmto investicím nemám obavy, že by tyto zastávky, pokud nebudou vysloveným zklamáním, opustili. Jim jde totiž o prachy, na rozdíl od objednavatele, jemuž nejde o nic. Zase příklad: chaos v zastavování Sp1830, dokonce se proti tomu ohrazovali říčanští peticí. Tohle by si soukromník nedovolil, jemu je jasná vazba mezi spokojeností cestujících a ziskem.

Hroch 8138: Okrajový spoj Praha - Ostrava se nijak nevymyká všem spojům třeba na lince Praha - Děčín krom toho, že špičkové spoje jsou možná! výdělečné. Linka Praha - Děčín, myslíme-li R, je rychlá regionální linka, co se podstatně liší od IC mezi Prahou a Ostravou.

Nárůst nabídky mezi velkými městy je za poslední roky značný Nárůst mezi Prahou a Ostravou je díky konkurenci, mezi Prahou a Brnem, řekl bych, taky (i když proti autobusům), tak zbývá jedině Praha - Ústí. Vymetací R mezi Prahou a Plzní nebo Hradcem bych jako rychlou dopravu mezi těmito městy moc nepovažoval. To je regionální linka srovnatelná s R Praha - Děčín, že se to využívá jen na cesty mezi oběma konci je jen z nouze ctnost.

Martin Zlivský: K čemu je hodinový takt přes den, když pak v cíli budu pozdě a nebudu ani mít možnost odject. Znova: kolik vás je takových, co jim nestačí příjezd v osm a odjezd ve 20 je moc brzo? Pro připomenutí: půlnoční Sp do Budějovic měl tři vozy, z Prahy s bídou v každém kupé jeden a z nich drtivá většina v Benešově vystoupila. Jednou byla v noci u Votic mimořádnost, všichni cestující se poskládali do minibusu. Ve 22.16 pojedu v pondělí (asi), tak dám vědět, kolik tam bylo lidí.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 22:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: MD R měly být páteří To proč ne, ale je třeba si uvědomit, že tyto vlaky nejsou vhodné pro spojení typu Praha - Plzeň, na to jsou příliš pomalé. Zvyšováním počtu zastavení sice některé cestující získáte, ale jiné ztratíte, protože se vlaky neúnosně zpomalí.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6995
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 22:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: To právě ne. Otázkou není, zda někdo na tu osmou náhodou ptřebuje (jasně, že ano), ale zda je těch, co to potřebují, tolik, že to ospravedlní dotování spoje.
Jsou 3 kategorie spojů. První, které se užíví samy, druhé, které sice vezou slušné množství lidí, ale ne tolik, aby se uživily a třetí, které vezou tak mizerné množství lidí, že výše dotace je neadekvátní. Schváleně zavzpomínejte, v kolik Vám začínaly školy, v kolik práce, v kolik jste měl být kde na jednání. A do řady poměrně vzdálených míst se dojíždí na 8 denně.
Z Prahy či Pardubic se třeba do Ostravy o prázdninách dostanete přímým vlakem nejříve v 9:47, pokud jste ochoten přestoupit v Přerově, pak zhurba o 40 minut dříve. Na to, že jde o jednu z nejdůležitějších spojnic mi to přijde jako hodně špatný žert. Takže na jednání do Ostravy, pokud začíná dřív, než v půl jedenácté musíte den předem a nebo autem. A to z důvodu, že první spoj z Prahy a poslední do Prahy nespadá do 1. kategorie a proto se snadno ruší.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 23:28:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vymetací R mezi Prahou a Plzní nebo Hradcem bych jako rychlou dopravu mezi těmito městy moc nepovažoval.

Srovnáváte-li relaci Praha-HK s busem, tak laskavě uvažte, že vlak jede zhruba z centra, kdežto bus zhruba ze supermarketu. Pokud korekci o těch cca 20 minut provedete, vyjde vám rozdíl jízdní doby pod 10 minut.

Ostatně i Jančura zde přestřelil. U svých busů na HK nejprve nasadil interval přiliš krátký, který se mu jaksi nezaplnil ani přes akční jízdné 50 Kč, takže spoje proškrtal.

U Plzně máte pravdu, tam je rozdíl větší.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 23:30:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže na jednání do Ostravy, pokud začíná dřív, než v půl jedenácté musíte den předem a nebo autem.

Nebo posunout to jednání. Z Prahy přece jedou šéfové :-)
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 00:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve 22.16 pojedu v pondělí (asi), tak dám vědět, kolik tam bylo lidí.

22:16, resp R 659 je návoz soupravy do ČB na nějaký ranní R, který ještě nemá obrat od ranní soupravy Praha - ČB. Pokud by se měl zrušit tento vlak, pak zákonitě se zruší jeden ranní z ČB - logicky zřejmě 630 s odj. ve 4 ráno.

Ostatně už delší dobu čekám zkrácení R 630/659 jen do/z Tábora. úplné zrušení těchto vlaků neočekávám. 659 do Bene lidi má, 630 má dost lidí už z Tábora...
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 00:49:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náhrada rychlíků zavedením rychlých autobusových linek do diskutovaných oblastí typu Znojemsko, Praha-Most apod. sice zkrátí jízdní doby a možná zpříjemní cestování hůře pohyblivým osobám při použití autobusů typu Low Entry, ale jsou tam dvě podstatné nevýhody:

1) železniční infrastruktura zůstane i nadále v nevyhovujícím stavu a jakékoliv zlepšení už bude nemyslitelné - vždyť pro těch pár zbylých osobáků nebude mít smyslu něco rekonstruovat...

2) za státní peníze se bude konkurovat fungujícím soukromým autobusovým linkám, čímž se jednak oslabí ziskovost těchto firem a jednak začne dotovat něco, co doteď žádné dotace nevyžadovalo.

Brr:
Ty vlaky totiž nejezdí proto, aby vozily vzduch, ani proto, aby jízdní řád vypadal hezky provázaně
Přesně tohle uvažování dělá z veřejné dopravy "socku", kterou využívají pouze ti, kteří musejí - studenti, důchodci a osoby nezpůsobilé získat řidičský průkaz. On totiž i ten nejlevnější ojetý automobil je připraven vyjet brzy ráno i pozdě večer a když už si člověk jednou na auto zvykne, tak mu nějaká VHD je ukradená i v době "občanského dne", kdy tedy milostivě necháte pár spojů jezdit.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 02:55:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Už se tady vymýšlí cyklopřívěs, skupiny autobusů, low entry vozy...

cyklopřívěs beru jako obdobu hytláku. Hodí se to někdy a někde, většinou by to byla akorát mrtvá váha. Stejně jak ten hytlák. LE busy bych pro nové linky viděl jako stejný standard, jako jsou NP vozidla na dráze. Proč tady dělat rozdíl?


Brr 1848, třetí odstavec: obecně souhlas, ale konkrétně ne: třeba to TGV se dá vzít jako protipříklad služby navržené tak, aby maximalizovala počty přepravených cestujících a nové tratě začaly vznikat kvůli vyčerpání kapacity stávájích a zároveň přesunu do aut. Je tedy pravda, že většina vlaků jede přímo, ale to neznamená, že tam žádné "pomalíky" nejezdí a plošnou obsluhu nezařizují, ba naopak.

ale z té hlavní relace by jim podstatná část zdrhla do letadel.

Oni ti cestující zdrhali z letadel do vlaků, když už.

Pryč od TGV, a odjezd ve 20 je moc brzo?

sám o sobě není, ale najde se dost takových, kteří chtějí mít ten jeden spoj do rezervy. Pokud ho nemají, volí auto. Příklad vlaku s odjezdem o půlnoci je dost mimózní, ten po desáté by mohl teoreticky vypovídat víc.

To proč ne, ale je třeba si uvědomit, že tyto vlaky nejsou vhodné pro spojení typu Praha - Plzeň, na to jsou příliš pomalé.

Zrovna Praha-Plzeň nezpomalují zastávky. Důkaz sporem jsou R80x, které při srovnatelné soupravě dají srovnatelnou vzdálenost za srovnatelný čas (eso + vozy na 140, 110 km, 1:35), nicméně mají po cestě dvakrát tolik zastávek a v jedné z nich ještě úvraťují.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 07:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka:
za státní peníze se bude konkurovat fungujícím soukromým autobusovým linkám, čímž se jednak oslabí ziskovost těchto firem a jednak začne dotovat něco, co doteď žádné dotace nevyžadovalo.
Proč se dívat na dálkové trasy y hlediska formy vlastnictví?
MD by celostátní IDS mělo modelovat bez ohledu na vlastníka, nekonkurovat tam kde si doprava vystačí, zjistit kde jsou zajímavé frekvence na hraně ziskovosti (pozná se, že tam nedotované linky nevznikají) a tam pomoci.

Také by MD mohlo pomoci krajům aby nevznikaly přestupy a nenávaznoszi na hranicích krajů dané tupým byrokratickým účtováním souprav s EU dotací
Tuším mezi Vysočinou a Pardubickým např. se tak děje
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 08:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka:

"železniční infrastruktura zůstane i nadále v nevyhovujícím stavu a jakékoliv zlepšení už bude nemyslitelné"

To je sice pravda, shodou okolností jsou ale tyto oblasti na periferii zájmu vlastníka, což mu nelze vytýkat, jelikož v síti jsou strategičtější projekty. V některých relacích, např. Znojmo - Okříšky - Jihlava "je těch pár zbylých osobáků" už teď - a důvodem je nekonkurenceschopná infrastruktura (viz Plán dopravy MD). Takže je nutno najít odvahu a tento začarovaný kruh rozetnout.

"za státní peníze se bude konkurovat fungujícím soukromým autobusovým linkám, čímž se jednak oslabí ziskovost těchto firem a jednak začne dotovat něco, co doteď žádné dotace nevyžadovalo"

To je velká výzva, která se bude muset vyřešit také na železnici (viz 010/270).

Ty autobusové linky sice fungují, ale jen ve špičce, ráno do Prahy, odpoledne z Prahy. Dopravce tam uživí 5 let ojetou Bovu koupenou u nějakého Reisenu v Holandsku. Ale ten hlavní byznys to není. Tím je in-coming turistika - vození Japonců po Praze, linka funguje jako návoz Bovy.

Předpokládám, že špičkové vlaky taky žádné dotace nepotřebují (jenže na vození turistů po Václaváku jsou moc velké).

Jde mi o to, že za hromadnou dopravu považujete jen vlak - a kde není vlak, funguje jen špička (po celodenní nabídce ani památky, natož taktu a provázání s regionálními linkami). Vznikají tak velké oblasti s poměrně významnými sídly, které jsou zcela (Jihlava, Pelhřimov, Humpolec) nebo zčásti (Znojmo, Třebíč - ve směru Praha) závislé na komerční bus dopravě.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 08:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad bus linky v režii MD:
Tady to alespoň podle mě není o tom, že by se mi to líbilo, ale existuje lepší alternativa ???
Já se na to dívám spíš z toho pohledu, že otevřením této pandořiny skřínky to může být daleko horší než dnes.
Pokud by si MD dalo za cíl objednávat dálkovou dopravu i na autobusovém rybníčku, je k tomu nutné ji organizovat (diktovat časy, tarifní podmínky, návaznosti atp.). Pak ale nastávají otázky:
1. Bude se líbit autobusové lobby zásah do volného byznysu?
2. Nebude to stát daňové poplatníky víc peněz?
3. Co budou dělat dopravci provozující linku, kterou MD neobjedná, ale blbou shodou náhod pojede v souběhu s dotovanou (s omezujícími paragrafy, samozřejmě). => Může to vést i k zániku některých linek, které dnes fungují ke spokojenosti lidí...

Mně přijde, že při otevírání trhu ministerstvo rezignovalo na organizaci linek už v relaci Praha - Ostrava. Objednávání bus-linek ministerstvem v kombinaci s udržením volného trhu by byla bramboračka.
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 08:46:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil:

Pokud ale nebude vůle rozdělit dopravní obsluhu státu mezi dopravní módy s tím, že kostru může tvořit jen železnice, pak stát musí dbát o rovnoměrný rozvoj železnice v krajích - jak z pohledu infrastruktury, tak z pohledu objednávky - čili tak trochu na úkor relací se silnějšími přepravními proudy.

To ale bude celkově dražší a méně efektivní, takže na to nebudou peníze a dopravní obsluha státu bude rozdělena do dvou rovin - koridor (vše) a mimokoridor (nic).
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 08:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U Plzně máte pravdu, tam je rozdíl větší.
Pokud bereme v potaz, že bus jede ze Zličína, což je z centra cca 20 min metrem a vlak z centra, tak ten rozdíl taky nebude zase tak zásadní. Nezapomeňme ještě na nějaký přestupní čas na Zličíně.
Řekl bych, že jde především o psychologický efekt, jelikož bus nikde nestaví.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6997
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 09:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Ostatně už delší dobu čekám zkrácení R 630/659 jen do/z Tábora. úplné zrušení těchto vlaků neočekávám. 659 do Bene lidi má, 630 má dost lidí už z Tábora...
No, kdyby ten pár zůstal do Tábora a byla návaznost dál třeba osobákem, tak alespoň něco. Ale já bych se ani nedivil, kdyby to zařízli celé. Kroky MD v poslední době v řadě případů moc logické nejsou.

Čsad_zastávka: Tak těch rychlíků, respektive linek rychlíků, které jsou zralé na náhradu, zas tolik není. Třeba "Chebské expresy" asi sotva. Já si myslím, že jsou spíš vazby, které chybí.
Naopak si myslím, že jsou směry, kdy by naopak měly autobusy ustoupit železnici. Třeba Praha-Brno, kde je to časově srovnatelné. Tím by stoupl počet lidí ve vlacích, čímž by mohla klesnout dotace, některé vlaky by se mohly dostat i do zisku. Tím by se ušetřily další peníze a mohly vzniknout nové linky. Bohužel konkurekce musí být i ve veřejné dopravě a efektivita jde do háje.

Otto_pospíšil 138: Souhlasím.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 10:11:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša: Pokud by místo třívozového R dvouhodině jely dva stejně rychlé LE autobusy po hodině, bylo by to jednoznačné zlepšení.

Možná ano, možná ne, záleží na místních podmínkách, jízdní době, návaznostech atd. Vůbec bych se nedivil, kdyby (v některých případech) takto pojatá změna nakonec znamenala úbytek zákazníků VHD, protože část lidí by utekla do aut a ve výsledku by hodinovka autobusů odvezla méně než dvouhodina rychlíků.
Mirek2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 10:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím,že s veřejnou dopravou to u nás půjde nadále se svahu.Dokud automobilová doprava nezkolabuje,tak se nic dít nebude.Už teď se ve větších městech dá parkovat s obtížemi...a bude hůř,auta stále přibývají,ale vlastníci plechových miláčků už neřeší,kde svého oře ustájí.
Veřejnou dopravu zachrání jedině kolaps dopravy individuální ve všech větších městech.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1851
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 11:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Schváleně zavzpomínejte, v kolik Vám začínaly školy, v kolik práce, v kolik jste měl být kde na jednání. A do řady poměrně vzdálených míst se dojíždí na 8 denně. Vzpomínám si, že žádná škola, kam jsem denně dojížděl, nebyla vzdálená tak, že by to vyžadovalo použití dálkové dopravy, o které se tu bavíme. Na VŠ to bylo 100km, když jsem měl být ve škole od osmi, tak jsem jezdil v neděli večer, i když spojení na osmou bylo.
V dubnu jsem měl jednání v Brně od devíti ráno. Kdybych chtěl jet vlakem ráno, musel bych jet Avalou s příjezdem 8.19. Jednání bylo na okraji Brna, ale možná bych to stihl. Ale především, odjezd z Prahy by byl v 5.42, tedy nutnost jet z Benešova ve 3.53 (nebo nejpozději 4.33 a mít jen 6 minut na přestup). Ale protože akce trvala do pěti odpoledne a já jsem tam nechtěl být unavený, tak jsem radši zvolil jízdu večer a ubytování v penzionu, abych se dostatečně vyspal.
Kolikrát jste potřeboval za posledních několik let být ve městě na druhém konci republiky už v osm ráno Vy?
vlak jede zhruba z centra, kdežto bus zhruba ze supermarketu Teď jestli je hlavní nádraží v Praze v centru. Na mapě to tak vypadá, ale spojení MHD je dost bídné, tramvaj daleko, metro jen C a ještě s nepohodlným a dlouhým přestupem. Klidně tady taky 10 minut přidejte. Nebo lépe, kde zvolíme v Praze výchozí místo cesty, abychom se bavili konkrétněji?
Přesně tohle uvažování dělá z veřejné dopravy "socku", A Vaše uvažování dělá z veřejné dopravy v myslích lidí černou díru na peníze. Prostě je potřeba najít rovnováhu mezi tím, kam peníze dávat, a kam ne.
Je tedy pravda, že většina vlaků jede přímo, ale to neznamená, že tam žádné "pomalíky" nejezdí a plošnou obsluhu nezařizují, ba naopak. Těch pomalíků je tam minimum. Koukal jsem se na spojení Valence - Avignon dnes večer. Jezdí dost vlaků, co zastavují v jednom z těchto míst, ale ne v obou naráz. Takže hafas nabídl možnost jet přes Lyon nebo Marseille s nutností se vracet. Tak přesněji, s velkým množstvím zastavení by cestující v hlavní relaci zůstali v letadlech. (Mmch, Paříž - Marseille je i po zprovoznění TGV jednou z nejfrekventovanějších leteckých linek v Evropě).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6998
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 11:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Tak co se studia týče, tak od základky až po VŠ bylo vše jenom MHD. Ale dojezd na 8 jsem už několikrát řešil, a to zejména ve vztahu do Liberce. Ale třeba i Ostravu na 9, kam jsem využil Pendolino, které bude použitelné jen mimo prázdniny. A jeho obsazenost byla slušná, kupoval jsem jedno z posledních míst ve dvojce, ale to je už pár let zpátky.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 11:48:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jregent:
Proč se dívat na dálkové trasy y hlediska formy vlastnictví?
Soukromé firmy musely za své peníze nakoupit autobusy, najmout a zaplatit řidiče, zajistit údržbu vozidel atd. Nevím, jestli je úplně správné, aby jim stát začal za peníze daňových poplatníků dělat konkurenci.

R 666:
jsou ale tyto oblasti na periferii zájmu vlastníka, což mu nelze vytýkat, jelikož v síti jsou strategičtější projekty
Klidně bych to vlastníkovi vytýkal. Lidé, a tedy daňoví poplatníci, žijí i na Pelhřimovsku, Jihlavsku a Znojemsku.

Orky:
Třeba Praha-Brno, kde je to časově srovnatelné. Tím by stoupl počet lidí ve vlacích, čímž by mohla klesnout dotace
Vlakem je to o 45 km dál, tedy zbytečná zajížďka. Ale hlavně - autobusy jezdí častěji a kdyby se měli cestující vtěstnat do stávajících vlaků, tak by se zhoršil komfort. Nově přidané vlaky nebo vozy ke stávajícím vlakům by naopak vyžadovaly další dotace.

Brr:
je potřeba najít rovnováhu mezi tím, kam peníze dávat, a kam ne
Jak jsem psal, lidé cestují spoji v okrajových časech z důvodu nemožnosti jet v jiný čas. Menší využití těchto spojů je lepší řešit vozidly s nižší kapacitou než cestující poslat do aut, případně na pracák, když se jim autem nevyplatí dojíždět.

Vaše uvažování dělá z veřejné dopravy v myslích lidí černou díru na peníze
Ještě nikdy jsem se nesetkal s reakcí typu: "Sem jezdí autobus i v devět večer? No to je tedy pěkné plýtvání. Poslední by měl jet ve tři odpoledne."

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6999
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 12:00:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: Vlakem je to o 45 km dál, tedy zbytečná zajížďka. Ale hlavně - autobusy jezdí častěji a kdyby se měli cestující vtěstnat do stávajících vlaků, tak by se zhoršil komfort. Nově přidané vlaky nebo vozy ke stávajícím vlakům by naopak vyžadovaly další dotace.
Ale stejně rychlé a za stejnou cenu, byť neodpovídající kilometrickému tarifu. Takže je to srovnatelné. Myslím si, že většina vlaků by nárůst bez problémů vstřebala, místa v nich pořád jsou. I když taky se sem tam objeví vlak narvaný.
Myslím si, že i tady, stejně jako na Ostravu, pokud by se dal celý svazek dálkové dopravy posunout daleko blíže hranici zisku, pokud by se nadimenzovala na poptávku a nehrálo se na konkurenci. Opět ukázkový příklad, kdy konkurence v dopravě způsobuje neefektivitu.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3075
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 12:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně se třeba už stalo, že by se mi hodilo stíhat v Praze vlak, který odjíždí pár minut před příjezdem prvního rychlíku od Brna. Tak se holt muselo u někoho v Praze přespat.
Rychlík Amicus jsem dříve docela často využíval pro návraty z výletu v Praze a okolí. Občas i ten do Prahy jsem využil. Podle mého názoru toho spojení chybí.

Co se týče školy, dojíždění z Brna do Pardubic zvládám, ovšem kdyby třeba někdo dal zkoušku od 6, už by byl trošku problém, ale to snad nehrozí.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 12:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: tak když to bylo skoro plné, tak se to zaplatilo z jízdenek samo, ne?
ČSAD_zastávka: Menší využití těchto spojů je lepší řešit To právě nelze takto paušálně říct. Někdy je lepší je nachat jet autem a peníze použít třeba na zavedení dalších spojů ve špičce, které natáhnou do vlaku daleko víc cestujících. Navic, znova podotýkám, je řeč o podporování dálkkové dopravy, tj. není to ani R - tam už se o denním dojíždění dá těžko mluvit, snad jen v relacích Praha - Pardubice nebo Ústí n.L.
Např. DB Fernverkehr požaduje ve vlaku min. 180 cestujících, u 150 jsou ještě ochotni dělat kompromisy.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 13:32:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ty R MD busy. Příklad MD nechce vlakovou R linku Jeseník - Krnov. Začne se jednat s kraji, kraje prohlásí že na to nemají a že to nebudou ani společně spolufinancovat. A teď právě nastává chvíle MD R busů, kdy MD vypíše výběrko na R bus linku místo vlakové, protože nechce mít regiony chudé a nedostupné, opuštěné se sociálními problémy.

Jiný příklad by byl na 238 (ponechme stranou nesmyslnou zastávkovou politiku): MD rychlíky platit nebudeme, protože nemáme prachy, kraje Pce a Vysočina si řeknou na trase je dost městeček, tam je nedůstojné mít jen Os, tak uděláme jednu nosnou vrstvu Sp, která bude ve špičkách doplněná Os. V tomto případě by MD R busy nezavádělo.

Jinej příklad: Os na 110 v UK moc dlouho nevydrží a pravděpodobně při škrtech těchto Os dojde i na ten pár Sp. MD si řekne, no tak to jsou Louny úplně mimo hru, mají velký spád do Prahy, tak povedeme bus R Praha - Louny po silnici 1/7.

Myslím, že by bylo jednodušší zavádět IDS ČR, když by MD mělo v hůře dostupných regionech R MD busy.

Brr: Popravdě řečeno mě z tvých názorů naskakuje husí kůže, a to je dneska teplo, brrrrr.
Navíc tahat sem Francii s TGV, když se tu řeší větší regionálka, mi nepřijde jako to pravý ořechový.

Ale zajímala by mě ta kritéria DB na zavedení pravděpodobně komerčního vlaku?
810534-1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 10-2011

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 13:34:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Od prosince by měly jezdit rychlíky ČD Praha hl.n. - Tábor - České Budějovice a zpět pouze každé dvě hodiny, ale ještě to není definitivní.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7000
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 13:54:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810534-1: Skutečně? Na MD někomu přeskočilo. Možná skutečně nastává čas dát poradenství dopravce do Pardubic. Ale pak zase začne všechno stavět ve Třebové.

Takže na rameni Praha-Pardubice bude dálkový vlak 6x do hodiny:
1. Pendolino
2. Ex Ostrava/Olomouc
3. EC Brno
4. R Brno/Olomouc
5. RegioJet
6. LeoExpres
...a do Budějovic každé 2 hodiny? Proč se ten koridor vůbec dělá?
810534-1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 10-2011

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 13:58:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ono je hlavní si to dobře přečíst toho dopravce. A mimo takt ČD může vozit rychlíky někdo jiný.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7001
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 14:12:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

810534-1: A mimo takt ČD může vozit rychlíky někdo jiný.
Jo? A kdo? Zatím jediný, kdo projevil zájem, je LeoExpres, jenže to je v řádu let. A nikde nemí psáno, že si pak nezažádá o polohy 10 minut před ČD, aby mu bral lidi a pak bude 1:50 díra.
810534-1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 10-2011

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 14:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Od prosince 2012 možná bude Arriva vlaky vozit rychlíky Praha - Tábor - České Budějovice - Český Krumlov mimo takt ČD, sice jen jeden rychlík tam i zpět dopoledne a jeden rychlík tam i zpět odpoledne.Toto nikde není oficiálně zveřejněno.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1948
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 14:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže na rameni Praha-Pardubice bude dálkový vlak 6x do hodiny
No jo, jenže cestující z Pardubic jednak cestují stylem "Přijdu a jedu tím, co přijede jako první". Pokud tam budou povinně místenkové vlaky, tak to pro Pardubice nemá příliš význam. Za druhé je z Pardubic docela výrazná frekvence denně dojíždějících, ti ale mají v nemalé míře IN100, kilometrické banky a tak podobně, takže vlaky jiných dopravců pro ně opět nemají význam. Srovnávat Pardubice s jiným krajským městem v tomhle směru skutečně nelze, nikde jinde IMHO není tolik denně (resp. několikrát týdně) dojíždějících vlakem. A je třeba konstatovat, že v tomhle směru mají Pardubice ještě docela hojné rezervy, stačí vyjet ráno kolem půl osmé směrem k D11, zažijete kolonu IGK jedoucích rovnou do Prahy. Kdysi jsem se ptal člověka, který denně jezdí autem Pce-Praha už 12 let, proč nejede vlakem. Odpověď byla poučná: "Protože dráhy mají pocit, že pracovní doba končí v 18 hodin, a neberou v úvahu, že člověk leckdy zůstane na jednání třeba do devíti, jenže to už jezdí vlaky sotva jednou za hodinu, a hodina čekání na nádraží, to fakt ne."
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7002
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 15:12:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Takže je správné, aby do Pradubic jezdilo 12x tolik vlaků, co do Českých Budějovic? Jenom kvůli tomu, že má někdo nakoupené jiné jízdenky, které neplatí u RJ?

810534-1: To to vytrhne, teda.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 15:44:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Vzhledem k tomu, že vlaky ČD získávají v Pardubicích významný počet cestujících, tak je to zcela v pořádku. Opravdu je i v Budějicích taková potávka, aby tam ráno jezdily R (a vyšší) do Prahy po 20 minutách a na každý čekalo 100-200 lidí?
Co se RJ a LE týká, je to jejich boj. Cestující jaksi nezajímá, že se dopravci nedohodli a neuznávají si jízdenky. Pokud jízdenka neplatí univerzálně na všechny vlaky, vybírají si dopravce, který jezdí nejčastěji. Pokud bude přes Pardubice jezdit RJ nebo LE 3x za hodinu a ČD jednou za dvě hodiny, budou všichni jezdit s RJ nebo LE.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7003
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 15:49:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Opravdu je i v Budějicích taková potávka, aby tam ráno jezdily R (a vyšší) do Prahy po 20 minutách a na každý čekalo 100-200 lidí?
Bude stačit, když tam zůstane alespoň současný stav, tedy 1 vlak za hodinu. Ale pokud by se mělo škrtat, pak by měly jít dřív ty Pardubice. Kdyby se tam zrušila 1 linka, pak by šlo o omezení o šestinu. Když bude z Budějovic dvouhodina, půjde o omezení až o 50%!
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1950
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 17:24:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ale proti tomu já přece nic nenamítám, naopak souhlasím, že udělat z Budějic dvouhodinu je nesmysl, tím ze železnice odejdou další cestující, kterým se nebude chtít riskovat, že se jim v Praze protáhne jednání o 15 minut a bude to znamenat hodinu a tři čtvrtě čekat na další vlak.
Já reagoval na to, že v případě Pardubic počítáš mezi spoje i SC, RJ a LE. V reálu totiž místní cestující SC a RJ prakticky nevyužívají, a pokud LE bude mít povinně místenkové vozy, dopadne stejně. Kdybys měl někdy čas, stav se třeba mezi půl osmou a půl devátou ranní v Pardubicích na 3. nástupišti. Uvidíš, jak v 7.39 přijede Ex590 a bude nastupovat nepřeberný zástup lidí. Deset minut po něm přijede SC502, na nástupišti už bude zase povícero lidí, ale do SC nenastoupí skoro nikdo. Ti lidé totiž už čekají na R620, který přijíždí o 7 minut později. Do R620 opět bude nastupovat dav, stejně jako do EC574 o 16 minut později. Pak přijede IC1002 a nástup bude minimální. O 10 minut později přijede Ex152 a zase na něj bude čekat plné nástupiště. Zkrátka a dobře - trasa Pce-Praha sice formálně bude mít 6 spojů za hodinu, ale reálně budou využívány 3. Ostatně mám dojem, že právě o to nejen RJ jde. Pardubice jsou příliš blízko, pro dopravce jsou atraktivnější cestující na Moravu.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7004
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 17:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Zkrátka a dobře - trasa Pce-Praha sice formálně bude mít 6 spojů za hodinu, ale reálně budou využívány 3.
Ale pořád to je 3:1 pro Pardubice, v sedle i víc. Myslím si, že by klidně stačily místo 3 vlaků 2 vlaky + ty nedotované. Takové Ústí nad Labem má jenom 2, Plzeň 1, Hradec 1... Ty lidi mají pořád si tu místenku koupit, v těch ostatních městech nemají. Jestli se letos bude muset šetřit, pak by to mělo být na rameni Praha-ČT, než fakticky kdekoliv jinde.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 17:40:15    Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno tu kdosi zmiňoval nějaké informace o návrhu mezinárodních vlaků pro příští JŘ od prosince t.r. (Polonia do Budapešti, nový vlak Brno-Budapešť,...). Existují nějaké další relevantní informace o dalších plánovaných změnách v mezinárodních spojích ?
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 17:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cestující jaksi nezajímá, že se dopravci nedohodli a neuznávají si jízdenky — ???
mě to tedy zajímá primárně a dokud si je uznávat nebudou, jsem raději pro státního molocha i se všemi jeho nevýhodami.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1951
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 18:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jestli se letos bude muset šetřit, pak by to mělo být na rameni Praha-ČT, než fakticky kdekoliv jinde.
A které vlaky by se měly škrtnout? Na trase Praha-ČT jedou v kladiva pravidelně (nebudu počítat páteční posily): XX.17 směr Olomouc (a dál Ostrava, ValMez...), XX.42 EC směr Brno (a dál Blava, Budapešť, nebo Vídeň), v XX:51 R směr Brno (courák, který staví v KO, Přelouči, Chocni, UO...). Který z nich škrtnout? Mezinárodní EC asi ne. Vlaky směr Olomouc asi taky ne, ty jsou obvykle z uvedené trojice nejvytíženější. Takže ten zastávkový R?
Ony ty 3 vlaky za hodinu mezi PA a Prahou vypadají jako neskutečný luxus, ale mají jediný důvod: přes PA jezdí vlaky ze 2. a 3. největšího města této země do hlavního města. Kdyby Pardubice nebyly na trasách Praha-Ostrava a Praha-Brno, bude tady jezdit jeden R/Sp za hodinu (se zastávkami v Přelouči, Kolíně, Poříčanech, Libni).

BTW, k Hradci jedna technická poznámka: Hradečáci jezdí obvykle autem, případně autobusem. Ono je to totiž po dálnici (na rozdíl od Pardubic) podstatně rychlejší.

Wałbrzych: No vždyť jo, běžného cestujícího nezajímá důvod, proč si dopravci jízdenky neuznávají, a jezdí tím, kdo nabízí nejvíc spojů a tím nejvyšší pravděpodobnost brzkého odjezdu při příchodu na nádraží v náhodně vybraný čas.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7005
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 18:30:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Fakticky první by měly jít "pomalé" rychlíky na lince R18 Praha-Olomouc-Luhačovice. Jejich funkci by měla převzít linka Ex2 Praha-Olomouc-Vsetín přidáním zastavení v Zábřehu (eventuelně Července s vazbou na Litovel). Linka Ex2 by pak buď zůstala po dvouhodině do jednoho preferovaného směru, či by jela na střídačku do Vsetína a Luhačovic s návaznými spěšňáky, které by tvořily dvouhodinu, nebo by jezdily přímé vozy (což ale zdržuje). Linka R18 by buď byla zcela zrušena, nebo vedena ve spolupráci s krajem s více zastaveními třeba do Letohradu, ovšem částečně za krajské peníze.
Ano, je to nepochybně zhoršení, ale pořád lepší, než odstřelit vlaky někde, kde by to znamenalo prodloužení intervalu na dvojnásobek.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1952
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 18:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: To je zajímavé řešení, otázkou je, jakou to vyvolá reakci u cestujících z Přerova, Otrokovic, Zlína, případně z ValMezu, Vsetína. Sám si tenhle návrh nedovolím hodnotit, protože na této trase tak v 95 % případů jezdím jen úsek Praha-PA, a tam samozřejmě zrušení vlaku, před kterým o 9 minut dřív jede jiný spoj, nebude mít žádný významný vliv.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 20:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: jen by se musela zajistit vazba v Kolíně od R9 na Pardubice, tam to lícuje zrovna na R18. Na Ex1 je nepřípoj o 10 minut. Takže prohodit zastavování/projíždění EC v Kolíně. Ano, jde o můj případ:-)) Jezdím tak po zrušení R Jihlava-Pardubice, protože ve výrobku z Šumperku 2 hodiny nezvládám.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2463
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 20:40:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Jde o to, jestli musí být nutně všude přímé spojení. Do Přerova se dá dostat pendolinem + osobákem s přestupem v OL. Otrokovice například Ex145 + R80x opět s přestupem v OL. Pokud bude dálkovka důsledně zastavovat v Zábřeze, tak do Mohelnice či Červenky dálkovkou do Zábřeha + osobákem Šumperk-OL (-někam dál). Do Chocně dálkovkou do Pardubic + spěšňákem jedoucím do Lichkova. Navíc ty pomalé R mohou být zkráceny na relaci OL-Luhačovice a pokud možno dělat přípoj k dálkovce.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 20:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Jde o to, jestli musí být nutně všude přímé spojení.
Souhlas, tohle je zásadní otázka. Proto jsem taky Orkymu psal, že si jeho návrh nedovolím hodnotit. Mám totiž to štěstí, že téměř výhradně jezdím jen trasy, kde přestupovat nemusím. Tudíž za sebe nemohu hodnotit, jestli bych byl ochoten jezdit s přestupem, nebo ne.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7007
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 21:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky si je vědom toho, že ten návrh by znamenal zhoršení buď pro oblast Vsetín/Valmez nebo Přerov/Otrokovice a dál, eventuelně pro obojí. Je to daň za to, že se do Ostravy bude jezdit až 4x do hodiny.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 21:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

orky: srovnávat Pardubice s čímkoliv jiným u nás je nesmysl. To hlavně z toho důvodu, že předkové postavili trať z Brna oklikou přes Třebovou a ne rovně přes Vysočinu. Navíc žádné jiné město u nás nemá, při pohledu z Prahy, za sebou taková města, jako Brno nebo Olomouc s Ostravou. Většina těch dálkových vlaků veze cestující odjinud, nástup v Pardubicích je neživí. (Dálkových = to, co jste vyjmenoval, mimo R). Ty R jsou naopak rychlou regionální vrstvou, něčím jako RE v Německu, kde hodina je v pořádku (a dotace do této vrstvy taky).
přidáním zastavení v Zábřehu (eventuelně Července A tím snížení atraktivity pro dálkové cestující.
Myslím si, že by klidně stačily místo 3 vlaků 2 vlaky Takže jako zhoršíme dopravu tam, kde ji hodně používají, a vylepšíme ji tam, kde ji třeba ani nechtějí? Děkuji, toto je právě důvod mé nedůvěry ve schopnosti a kvality našeho úřednictva, včetně objednavatelů dopravy. Dík za argument. Když necháte lidi hlasovat peněženkama, dopadne to líp.
Jestli se to uživí, tak ať to jezdí!
Budějovice jsou jiný případ: za nimi vůbec nic není, co by generovalo dodatečnou poptávku.
Plzeň a Hradec nemají nic. Liberec pak ani couravé R.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 21:26:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ježdění přes Vsetín s EC se prezentovalo stejně jen jako provizorium po dobu koridorizace na 320.
A zase: jestli to Ostrava uživí, tak ať.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 12-2008
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 23:04:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 810534-1: a máte to omezení ČD rychlíků Pha - ČB na 2-hod takt z důvěryhodných zdrojů??? Zprávy tohoto typu obvykle vylézají až v srpnu, v návaznosti na rozpočet - teď je na to ještě brzo :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7008
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 23:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Ty R jsou naopak rychlou regionální vrstvou, něčím jako RE v Německu, kde hodina je v pořádku (a dotace do této vrstvy taky).
V okamžiku, kdy dochází prachy a musí se škrtat, se něco vybrat musí. Je fakticky několik možností. Buď se dá začít u linek, které převezou nejméně lidí, a tím se prodlouží intervaly mezi vlaky na 240, 360 nebo se linka zruší úplně, což může mít za důsledek rozklad regionální dopravy, nebo se dají zefektivnit silné svazky tak jako je ten přes Pardubice, kde se ze tří poloprázdných vlaků do hodiny udělají dva efektivněji vytížené, obzvlášť jsou-li tam v souběhu nedotované spoje.

Pryž: Pravda, taky mi to přišlo divné. Vzhledem k prioritám, které naše MD předvedlo už loni, bych očekával dřív spíš zrušení Krnov-Jeseník, Česká Lípa-Rumburk a Turnov-Tanvald a v druhém kole pak 4-6 hodinové takty na většině rychlíků na vedleších ramenech a až ve třetím kole dvouhodinu do Budějovic a Havlobrodu. A až tak v sedmém kole první zásah na Plívách. :-)
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 08:54:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestliže dochází prachy, tak bych opravdu jako první škrtal pomalou R vrstvu mezi Prahou a Pardubicemi - do 15 minut je přestup na rychlou vrstvu. Nejen R18 ale také na R 19. Předpokládám, že by na rychlé točení souprav v Pardubicích nebylo místo, takže v úvahu by připadlo jejich vedení do HK (na otočení cca 30 minut - střídání R18 a R19, HV přestávka 90 minut). 1x 120 minut spojené s Libercem mezi HK a Pardubicemi. Případně větve v jednom směru posunout o 60 minut. Na Hradecku by došlo k úspoře souprav (ze Sp mezi Pce a HK). Ošetření vozidel v HK je možné, lepší než popotahování na ONJ v Praze
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 08:57:35    Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: definitivní bude vše až tak v září, do té doby se dovíme ještě móře informací z nichž pravdivá bude tak jedna z deseti. Ale na druhé straně, ten Arrivácký rychlík Praha-Tábor-ČB-Český Krumlov by se mi líbil.

Jinak včera jsem tu nadhodil dotaz zda se předpokládá od prosince něco zajímavého v mezistátní dopravě, ale odpověď žádná - a přitom mezistátní spojeby už v tuto dobu měly být dost jasné, na rozdíl od vnitrostátních.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1177
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 10:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jako první škrtal pomalou R vrstvu mezi Prahou a Pardubicemi - do 15 minut je přestup na rychlou vrstvu

Neboli rychlá vrstva by si musela v celé své trase tahat další vozy na pobrání extra frekvence v úseku Pardubice-Praha (jak všech dojíždějících z Pardubic, tak ještě i všech nepardubických cestujících z pomalé vrstvy) ???
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1855
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 10:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: tak teď máte jen dvě linky, které jezdí po 010 a potřebují dotaci, to ení tak mnoho. Je to úplně totéž, jako má Hradec, Plzeň a jen o něco víc, než má mnohem menší Havlobrod.
Zrušením R pak odpojíte Přelouč nebo Choceň. A nebo zrušíte Ex bez náhrady. Přitom, jak ukazují zkušenosti z Německa, rychlá regionální a meziregionální doprava (RE) je vedle S-Bahnů tím nejatraktivnějším segmentem v kategorii Nahverkehr. Vytučnil jsem to proto, abych zdůraznil obrovský rozdíl mezi vlaky IC/Ex, což je "skutečná dálkovka", v Německu úspěšně jezdící bez dotací, k čemuž bychom měli u nás směřovat taky, a R.
Vynětí dálkové dopravy z objednávky MD má taky další velmi výrazný kladný rys, na který jsem zapomněl: tyto vlaky budou nezávislé na politické garnituře, která bude ovládat MD. Zatímco u objednávaných spojů se situace může změnit se změnou ministra - bez ohledu na to, jak moc je "dlouhodobá" smlouva.

Taky nevím, co by se Vám nelíbilo na čtyřech vlacích za hodinu z Prahy do Ostravy (i když to je opravdu moc) - pak by se totiž nemusely řešit vazby v Praze, Pardubicích, Olomouci ani v Ostravě. Tam by byl do každého směru od nějakého vlaku přípoj na/od dálkového vlaku. To by řešilo i vazby Liberec - Olomouc, Praha - Opava a tak.

U omezení do Budějovic, pokud opravdu bude, se dá spíš očekávat zdůvodnění kvůli rozestavěnému koridoru (snad už konečně Veselí).