K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 16. 11. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 16. 11. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 09:15:31    Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť přece ten systém není tak složitý, aby ho nepochopil i obyčejný člověk.
Na to jste přišel jak? Kolika obyčejných lidí z vesnic jste se ptal?
Právě že ten systém tarifů IDOL a ČD je pro obyčejné lidi hodně složitý !!!
A když se v něm musejí orientovat sami a nemají k tomu k dispozici personál, který jim pomůže, rozmění papírovou stokorunu apod., dopadá to tak, že si cestu nechtějí komplikovat, jezdí buď načerno anebo nejezdí vlakem raději vůbec...

A nějak nerozumím tomu, kde že si má koupit jízdenku "hloupý" člověk nerozumící relativně složitému automatu a vějíři slev a tarifů IDOL nebo ČD, který jezdí z Josefova Dolu do Jiřetína nebo opačně ?
m...d
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.45.171
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 13:24:58    Odkaz na tento příspěvek  

A nějak nerozumím tomu, kde že si má koupit jízdenku "hloupý" člověk nerozumící relativně složitému automatu a vějíři slev a tarifů IDOL nebo ČD, který jezdí z Josefova Dolu do Jiřetína nebo opačně ?
Věřím tomu, že Otík neví kde to je...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 16:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě že ten systém tarifů IDOL a ČD je pro obyčejné lidi hodně složitý !!!
Až bude mistrovství světa v demagogii, tak se nezapomeňte přihlásit.
Když jedete vlakem a máte nějaký nárok na speciální slevu s In-kartou, tak víte, co chcete. Když slevu nemáte, jedete za obyčejné jízdné.
Když Vás odbavuje průvodčí, tak Vám slevu nevykouzlí. Když stojíte u automatu, tak si to obyčejné jízdné zakoupíte velmi rychle, navíc nejbližší či nejčastější stanice jsou předdefinované. Uznávám, že problém bude mít člověk, který pojede na TR 10 do Brna (ale to je především věc dopravce, jak si s tím poradí...)

A nějak nerozumím tomu, kde že si má koupit jízdenku "hloupý" člověk nerozumící relativně složitému automatu a vějíři slev a tarifů IDOL nebo ČD, který jezdí z Josefova Dolu do Jiřetína nebo opačně ?
Tak pro tuto relaci holt musí postačit automat. Schválně jestli víte, kolik takových lidí jezdí? (Když to tak znáte, tak věřím, že budete schopen všechny takové cestující vyjmenovat.)

Rád bych zdůraznil, že lidé mají moře možností, kde se informace dozvědí (web, infolinky, vlakový personál, zkušenosti spolucestujících) a mají i různé možnosti zakoupení lístků. Pokud někdo tyto možnosti využívat nechce, ba se tomu přímo brání, pak je to pouze a jen jeho problém!
Takže pane qwe, máte nějaké řešení, které nezvýší náklady dopravci (objednateli), nebo chcete jen obhajovat lenost (či tupost) lidí? V tom druhém případě už nemám, o čem se s Vámi bavit...

Věřím tomu, že Otík neví kde to je...
Otík ví (protože tam mnohokrát byl), a dokonce Otík ví i to, kolik lidí na trati 034 jezdí a kolik lidí kde nastupuje.
(Příště si odpusťte tu familiérnost - krávy jsme spolu nepásli a asi byste nechtěl, abych Vám místo těch teček začal dle vlastní invence doplňovat nějaká písmenka.)
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 16:16:20    Odkaz na tento příspěvek  

Když Vás odbavuje průvodčí, tak Vám slevu nevykouzlí. Inteligentní průvodčí vykouzlí, nabídne skupinovou slevu, zpáteční, nabídne levnější tarif při porovnání ČD a IDOL (i když by asi neměl a všem by měl dávat IDOL).

Lidí mezi Josefovým Dolem a Jiřetínem jezdí celkem dost, děti do základní školy, zaměstnanci firmy Detoa a další... Jmenovitě je neznám, stydím se a omlouvám se za to a příště, pokud nebudu znát jména všech cestujících, kterých se problém týká, nebudu o takovém problému psát :-)

Nezbývá než zopakovat, co jsem psal výše - chceme veřejnou dopravu přizpůsobit co možná největšímu počtu zákazníků, tedy i těm hloupým, malým, špatně vidícím atd. ? Anebo nechceme ?
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 17:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na to jste přišel jak? Kolika obyčejných lidí z vesnic jste se ptal?
Právě že ten systém tarifů IDOL a ČD je pro obyčejné lidi hodně složitý !!!


Člověk , který v uvedeném regionu žije , se může naučit co je pro něj nejlepší a celou problematiku veřejné dopravy zvládnout.

Horší to už je pro člověka , který cestuje jednou za čas. Ten už radši veřejnou dopravu nepoužije , když je přiveden do reality , že musí začít studovat pravidla.

Ale jako tatální "békovinu" hodnotím to , že v každém kraji funguje jiný systém a jsou nastavena jiná pravidla. Takže člověk , který bydlí v HK a přijede na dovolenou do Jizerek už může mít problémy.
Tady dle mého názoru zaspal stát. Dle mého názoru by kostra systému v každém kraji měla být stejná. Měla by být nějaká unifikace a standartizace.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 18:00:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

qwe:
Źádné řešení nemáte. Pouze pohádky o tom, že průvodčí by byl spásou. Ok...

Naroznej:
Ano, souhlasím. Sice bych neviděl jako zásadní překážku "studovat pravidla" pro občasné cestující, ale překážka to je. Ale platí to pro celou veřejnou dopravu. Různá pravidla jsou v každém městě, státě. Někdy jsou různá pravidla a ceny pro totéž i u jednoho dopravce (viz letecká doprava).
A ohledně nějaké "národní" tarifní integrace:
Na tom se pracuje, ale jsem celkem skeptický, protože doprava je především byznys - a hrabat do volně bujícího byznysu není tak úplně jednoduchá věc.
No a já se bojím, že stát dovolí disproporce ještě větší. Stačí se jen podívat, jak se chopil "volného konkurenčního prostředí"... (bez pravidel, bez regulace)
MMAT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.127.128.127
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 18:44:52    Odkaz na tento příspěvek  

Když je tu řeč o automatu na lístky ve vlaku. Existuje nějaký návod pro ty, co nemají možnost si ho vyzkoušet v reálu. Oni by neškodily návody na všechny typy automatů používaných v IDOLU. Protože když si člověk potřebuje koupit lístek, tak někdy vypadá jako blbec. A to i při koupi lístku v autobuse, když řidič není zrovna znalý.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1275
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 20:45:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Pospíšile, je neuvěřitelné, jak se zde vyjadřujete. Cestující jsou pro Vás evidentně pouhým póvlem. Buď se všechno naučí (včteně tarifů) nebo ať drží hubu a krok a jezdí si třeba auty. Vůbec jim nejdete naproti. Nedávno jste psal o nejdůležitějších rychlících zejména kvůli turistům. Ale je vidět, že i turisté Vám jsou u . Nenabízíte žádnou kloubnou a jednoduchou variantu pro odbavení turistů. I pravidelní cestující občas jedou jinam a za jiný tarif, někdy se vyplatí IDOL, někdy zpáteční jízdné, skupinové slevy, síťové jízdenky apod. Stále si neuvědomujete, kolik druhů jízdenek je možno vydat.
Doprava má jít cestujícím naproti, ale koukám, že Vy vytvářítě opak.

Když to tak znáte, tak věřím, že budete schopen všechny takové cestující vyjmenovat.

Skvělý argument. Já Qwemu jména napíšu, dokážu tam vyjmenovat desítky lidí. V Josefově Dole jsem bydlel 18 let, tak mu pomůžu. Mimochodem s těmi lidmi se bavím a vím, jaké názory mají, kdo vlakem přestal jezdit atd.

Źádné řešení nemáte. Pouze pohádky o tom, že průvodčí by byl spásou.

Řešení jednoduché. Vlaky po dopravní stránce 0/0S, steward pro odbavení cestujících a podávání informací, nasazení stewarda zejména na ranní a odpolední špičky - ideálně celý den 5:00 - 17:30 hod., mzda maximálně 2/3 platu vlakvedoucího, jednoduchá výstroj. Výběr tržeb vlakvedoucích byl cca 3 - 6 tisíc Kč / den, v turistických špičkách ještě více. Je pak zde poskytnut informační full servis (nejen v běžném provoze, ale zejména při MU a jiných mimořádnostech, místopisný informační servis atd....), výpomoc s kočárky, zavazadly důchodců, popř. postižených atd. Službami musíte cestující nalákat, nikoliv je odrazovat.

Pochybuji, že ČD naúčtují vyšší poplatek za km, protože stanovená cena za km stejně smrdí dumpingem (třeba to tak není). Ale když porovnám to, že na vysoutěžených tratích se jezdí s novými vozidly za výrazně nižší cenu, než na jiných tratích s vozidly maximálně tak modernizovanými (pokud se hypka dá považovat za modernizované vozidlo), tak je to podivné. Navíc je divné, že nikdo neprezentuje informace o plnění objednaných služeb (vozový park, řazení souprav ajn.). Ale to je jiná diskuse.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7685
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 21:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: Výběr tržeb vlakvedoucích byl cca 3 - 6 tisíc Kč / den
Kolik procent z toho připadlo na úsek Josefův Důl - Smržovka? Taková jízdenka Josefův Důl-Liberec v délce trasy 7+20=27 km za 43 kč není ziskem pro trať 034 či průvodčího. Ziskem té trati 43*7/27 tedy 11,15 kč. Pokud cestující pojede na černo, nezbyde mu nic jiného, než si lístek koupit ve Smržovce na nádraží nebo riskovat přirážku v následujícím vlaku. Já netuším, jaký je tranzit přes Smržovku a kam ti cestující jedou dál, ale troufám si tvrdit, že v automatu, v kase ve Smržovce či u průvodčích na trati 036 je poměrně vysoký podíl z těch 3-6 tisíc Kč, které by jinak byly vybrány průvodčími na trati 034.
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 21:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: musím se Inkonginta zastat.Taky jsem jsem tam jezdil jako průvodčí a většina frekvence je Smržovka - Jos.Důl. Smržovka - Jiřetín p.B.(Tan.Špičák) a Jiřetín p.B.(Tan. Špičák)- Jos.Důl.Přestupy ve Sm dál jsou většinou ráno a pak až odpoledne, jinak je to místní frekvence. To mi věř.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7686
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 21:53:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boudič: Většina je 51%. :-) Pokud je náklad na průvodčího 300-400 kč/hod, jak píše OP, pak za 10 hod to je 3000-4000 kč, za 20 hod. 6000-8000 kč. A to se nevyplatí i kdyby skončili ve Smržovce všichni.
Už takhle je provoz vlaků na té trati dost drahý na to, kolik převezou lidí. Není divu, že dopravce nechce dát nějakých 10-20 kč/km na průvodčího, když se nezaplatí. Spíš by se měl hledat způsob, jak lidi motivovat, aby si lístek opatřili i bez průvodčího.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 21:59:38    Odkaz na tento příspěvek  

Jakožto bývalý Jiřetíňák, který tam bydlel víc než dvacet let a občas tam stále jezdí, tak potvrzuji, že po většinu dne tam převažuje místní frekvence, kdy lidi z J.Dolu nebo Jiřetína (Tanv.Špičáku) jezdí za prací, nákupy, k doktorovi a na úřad do Smržovky a zase zpět. Dost lidí jezdí opravdu jen z Jiřetína do Josefova Dolu (nebo obráceně).

Moji rodiče, kteří bydlí v Jiřetíně, a jsou již v důchodovém věku, s nevolí nesli zrušení průvodčích a jejich náhradu automatem; dokonce se zjara na Obecním úřadě v Jiřetíně sepisovala petice za návrat průvodčích do vlaků, leč bezúspěšně. Spousta důchodců se s automatem na prodej jízdenek nesžila a proto radši už vlakem nejezdí, protože v hrkající regionově s hůlkou v ruce na stojáka u automatu luštění návodu za jízdy vlaku fakt nezvládají (většina přitom ještě musí v kabelkách a taškách lovit brýle na čtení).
------------

A aby to ve zdejší diskuzní skupině nebylo jen o osobní dopravě, tak přidám zprávu, že dneska v noci pojede na nákladním vlaku z Liberce do Josefova Dolu a zpět dvojče kocourů 742.151+190 - veze se dřevo do Jiřetína i dřevo do Josefova Dolu a jiné dřevo se zase bude z Jiřetína a Josefáče odvážet pryč.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 22:07:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doprava má jít cestujícím naproti, ale koukám, že Vy vytvářítě opak.
Jo a proto jsme dělali letáky na JHŽ, proto jsme domlouvali s ČD osvětu, kdy jezdili průvodčí i na vlacích 0-0-s, přičemž jejich hlavní úkol bylo vysvětlit lidem práci s automatem. I ten návod k obsluze jsme po ČD chtěli, ale když přišel od výrobce Manuál asi na 40 stránek, kde je přece všechno důležité, tak se nedivte, že jsme netrvali na tom, aby se u automatu povaloval jak zlaté stránky v telefonní budce.
My máme svědomí čisté - co ti cestující, když je tak dobře znáte? Pokud chtějí informace a nedostali je od vlakového personálu, měli možnost se zeptat na infolince, měli možnost napsat nám nebo na ČD - udělali to?

většina frekvence je Smržovka - Jos.Důl. Smržovka - Jiřetín p.B.(Tan.Špičák) a Jiřetín p.B.(Tan. Špičák)- Jos.Důl.Přestupy ve Sm dál jsou většinou ráno a pak až odpoledne, jinak je to místní frekvence.
To jste velmi hezky zkreslil pojem většina. Ono totiž právě ráno a odpoledne jezdí nejvíc lidí. Ale i kdyby - tak ti místní se snad mohou přizpůsobit na podmínky, ne? (Pokud se o to ani nesnaží, pak je mi líto...) Pochopil bych, kdyby nadával člověk, co jede z Josefáče na druhý konec republiky. Na druhou stranu - takový člověk si může koupit lístek v následném vlaku.

Když jsme u těch počtů - dostali jsme stížnost, že mají problém odbavit se lidé z Jiřetína. Nastoupí jich dvacet a za pár minut nemají šanci se odbavit u automatu. OK - průvodčí jich stihne odbavit kolik?
Jestli ona ta logika nespočívá v čistě české vyčůranosti - když jezdil průvodčí, tak cestující měl dvě možnosti: stihne mě odbavit (10,- Kč) / nestihne to (a mám to zadarmo!). Žádná odpovědnost, žádná motivace... Zatímco dnes jsou ty možnosti nebude revizor (uff, vyváznul jsem) / bude revizor (1000,- v háji!).

Zkusme do výpočtu dosadit následující logiku:
- na trati jezdí průměrně 650 cestujících za den, tj. cca 325 lidí v jednom směru
- berme v potaz, že lidé jedoucí do Josefáče mají lístek z pokladny nebo z předchozího vlaku (vyjma zlomku lidí, co jede úsek Jiřetín - Jos. Důl)
- připusťte i fakt, že z druhé poloviny cestujících se najdou i tací, co se opravdu odbaví
- započítejte fakt, že se najdou i lidé s předplatným (traťová jízdenka, časový kupón, Seniorpas áá samozřejmě režimka...)
- určete počet neodbavených cestujících
- porovnejte rychlost automatu s rychostí POPky (myslet si, že průvodčí oběhne všechno zatímco automat nic je účelová demagogie nebo obyčejná hloupost)
- dosaďte si čísla (tržba na úsek SM-JD cca 10 korun, náklady na průvodčího)

Porovnejte si rozdíl dodatečně vybraných tržeb s náklady na člověka.

Pak se přijďte pochlubit, k jakému jste došli závěru.
náhodný kolemjdoucí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.230.185
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 22:44:11    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil:
Ale i kdyby - tak ti místní se snad mohou přizpůsobit na podmínky, ne?

Řekněme, že se místní, nepočítáme tedy starší občany, přizpůsobí. Ale řekněte mi, jak si turista, který není Čech, může v automatu koupit jízdenku? Jezdí sem několik skupinek lidí, většinou Němci, kteří jsou na automaty zvyklí. Rádi by si koupili jízdenku i za cenu toho, že musí mít pytlík mincí, ale nemůžou, protože automat je pouze v češtině. A mimochodem těch Němců zde není málo. Jezdí sem dokonce skupiny na zimní prázdniny a jezdí lyžovat z Josefova Dolu na Tanvaldský Špičák, tedy nemohou si koupit jízdenku v dalším vlaku či na pokladně. I když si mohou jízdenku koupit v dalším vlaku je zaručeno, že nedostanou přirážku?

PeM a nákladní vlaky:
Jezdí do Jiřetína, většinou až do Josefova Dolu, téměř každý týden vždy kolem půlnoci ÚT/ST a ČT/PÁ... :-)
Pepas87
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 3-2011
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 00:26:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

porovnejte rychlost automatu s rychostí POPky (myslet si, že průvodčí oběhne všechno zatímco automat nic je účelová demagogie nebo obyčejná hloupost)

A opět jeden názor někoho, kdo to na vlastní oči viděl..

Průvodčí v 95% případů dokázal na Maxovkách odbavit ranní špičku, kde třeba v Jiřetíně nastoupilo 40 dětí (ano i to se do 810 s podobnou frekvencí z Jos. Dolu vešlo) kde si polovina kupovala např. týdenní lístek.. V polovině trati již kolikrát neměl co dělat a měl všechny zkontrolované.. Dnes se k automatu postaví 5 lidí a když si alespoň oni lístek stihnou koupit, tak je to úspěch...
Však ona jistě funguje i praxe "dnes si budu pomaličku kupovat lístek já a zítra zase ty, když příjde revizor, tak nemůže nic říci o nákup se snažíme"
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 06:52:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik procent z toho připadlo na úsek Josefův Důl - Smržovka?

Asi 80%, většina cestujících ve špičce za Smržovku měla měsíční jízdenky.

Pokud je náklad na průvodčího 300-400 kč/hod, jak píše OP

Mluvím o stevardech za pár kaček....

takový člověk si může koupit lístek v následném vlaku.

Nebo dostane od revizora přirážku, že si nebyl schopen jízdenku koupit.

Nastoupí jich dvacet a za pár minut nemají šanci se odbavit u automatu. OK - průvodčí jich stihne odbavit kolik?

Jak kdo, já prodal na jednom vlaku mezi Jiřetínem a Smržovkou 2,5 bločků psaných jízdenek 118. Tzn. přes 50 jízdenek. Ale je pravda, že mi fíra jel pomaleji. Jsem se s ním domluvil, aby vše odbavil. Prodloužili jsme o 2 minuty.

A mimochodem těch Němců zde není málo.

I oni dostanou přirážku od revizora, že nejsou odbavení. Ale OP je to jedno, mají to umět....
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.145
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 06:52:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ono to na 034 fungovalo při provozu s průvodčími třeba i tak, že podle počtu nastupujících v Jiřetíně směrem do Smržovky se upravila rychlost jízdy tak, aby průvodčí všechny stihnul. I jinak "neoblíbení" a "nerudní" strojvedoucí v tomto ohledu s průvodčími dobře spolupracovali a jeli zvolna, dokud průvodčí nesdělil, že jsou všichni odbavení... Samozřejmě, nefungovalo to takto úplně vždy, ale často ano.

Jak může mít manuál na obsluhu automatu 40 stránek, když sám říkáte, jak je jednoduchý ??? Tady něco nehraje.....

porovnejte rychlost automatu s rychostí POPky (myslet si, že průvodčí oběhne všechno zatímco automat nic je účelová demagogie nebo obyčejná hloupost)
Myslet si, že je oboje stejně rychlé, je účelová demagogie nebo hloupost...
Má snad automat rychlé předvolby nejčastějších hotových jízdenek? Má snad automat opakování parametrů předchozí jízdenky?
Šikovný průvodčí než tiskárna vytiskne jízdenku, už má vrácené drobné, u automatu to jde vše postupně, jeden člověk za druhým i s tím hledáním drobných, brýlí, atd...

Spousta důchodců se s automatem na prodej jízdenek nesžila a proto radši už vlakem nejezdí, protože v hrkající regionově s hůlkou v ruce na stojáka u automatu luštění návodu za jízdy vlaku fakt nezvládají (většina přitom ještě musí v kabelkách a taškách lovit brýle na čtení).
Krásně napsáno, k tomu se připojuji...

K výpočtu "úniku" tržeb - jízdenky ve Smržovce si z přestupujících cestujících kupuje málokdo, i na 036 je odbaven při nástupu v Jiřetíně bez přirážky. A když nejede daleko, tak při dvojici Stadlerů je velká šance, že k němu průvodčí nedojde. A v opačném směru si plno lidí také koupí jízdenku jen do Smržovky a na 034 už ne .....

měli možnost napsat nám nebo na ČD - udělali to?
dostali jsme stížnost, že mají problém odbavit se lidé z Jiřetína
Pokud to ve svém textu nevidíte, pak Vám to přečtu já: NAPSALI, UDĚLALI TO, A STEJNĚ JIM TO BYLO PRD PLATNÉ. Nebo se něco stalo, třeba to setkání s babičkama v kuulturáku?
Napíšou podruhé, až budou mít problém?
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.145
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 06:54:58    Odkaz na tento příspěvek  

Pro ty, co to nepamatují, tak trocha historie, kterou ale všichni kompetentní, kteří o tom rozhodovali, dobře znají:
V devadesátých letech již jednou bylo rozhodnuto o zavedení provozu bez průvodčích na trati 034. Důsledkem byl obrovský únik tržeb, nárůst jízd na černo, pak se chystalo (a možná i částečně realizovalo) omezení provozu kvůli nízkým tržbám... Nakonec se tam změnou dopravce průvodčí vrátili, rozšířila se nabídka spojení, a průvodčí ze směn z tratě 034 nosili více tržeb, než z většiny okolních tratí (myšleno jeden průvodčí za směnu). V této době začaly skomírat autobusové linky Praha - Josefův Důl a Jablonec n.N. - Josefův Důl, až postupně všichni cestující přešli na vlaky. Ta trať tam je fakt oblíbená místními, jsou za ni rádi...
A po téhle historické zkušenosti přijde někdo, kdo rozhodne o zrušení průvodčích, přichází velký propad tržeb, ale i přepravených cestujících (někteří prostě ztratili důvěru, automat nezvládají a revizora se bojí), obliba železniční dopravy klesá, v Josefově Dole se objevují hlasy o zavedení autobusové linky...
OPRAVDU JE TOHLE TO, CO AUTOŘI CHTĚLI ???
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.145
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 07:17:19    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, a byl jsem nařčen, že jsem zde neuvedl žádné řešení, tak zkusím velmi stručně a telegraficky jen naznačit, co by mohlo být jinak:

1) jednoduchý a přehledný tarif (pro jednotlivé jízdy nejlépe asi časové jízdné) - přehlednost pro cestující, jednoduchý a tím levný automat s několika tlačítky - třeba takový, jako je v PID

2) osvěta mezi cestujícími (ano, to by stálo peníze - prosím o info, o kolik billboardů by muselo být méně, aby se daly vytisknout letáčky s návodem na odbavení, udělat několik setkání s obyvateli kolem 034 apod.)

3) zachování průvodčího, třeba toho nízkonákladového, jak píše Inkonginto, a hledání úspor jinde. Například: Kolik km denně najezdí vozidla na 036 navážející se na 035 nebo 034 neproduktivně Sv jízdami, na závěsech jiných vlaků apod.? Jaké náklady stojí tyto jízdy ? Samozřejmě, že vozidla z 035 a 034 se musejí dostat někam na údržbu, tankování atd. Ale je tu obrovský prostor pro úspory nákladů, kdyby to jezdilo produktivně,tj. v trasách stávajících vlaků na 036 ... A totéž na frýdlantsku...

4) Motivovat dopravce k co nejvyššímu výběru tržeb. ČD (nebo KORID či kraj?) zatím všechny cestující přesvědčují o tom, že jim na tržbách vůbec nezáleží (např.: komu budou chybět tržby, kdy v případech, kdy jede jeden bus NAD za vlak, se dopravce předem rozhodne vést jej bez doprovodu a nevybírat vůbec žádné jízdné? )

Pokud půjde o jen o náklady, klidně na 034 může jezdit 810 se samotným strojvedoucím s původním interiérem, to je asi jednoznačně nejlevnější řešení. Ale chceme cestujícím nabídnout něco víc, tak mají regionovu, nízkopodlažní část, látková sedadla, tohle všechno stojí nemalé peníze, stejně tak by stál peníze i ten stevard... Otázka je, jak velký nadstandard chceme nabídnout, jestli nízkopodlažnost, stevarda, nebo třeba promítání filmů ve vlaku, nebo kdovíjakou jinou blbost, vše to je o komfortu pro cestující a ne jen o nákladech...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7688
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 08:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

qwe: Pokud vím, tak bylo snahou prodloužit MHD do Josefáče z Jablonce s výrazně kratší jízdní dobou. Neuvítali by tohle cestující spíš - bez přestupu a přímo do centra Jablonce?
Co to je nízkonákladový průvodčí? Osoba, která za 15 hrubýho bude ochotně lítat po vlaku s tím, že si na sebe s bídou vydělá a na provoz vlaku nezbyde nic?
Motivovat dopravce k co nejvyšší tržbám? A když mají spočítáno, že i když pojede většina zadarmo, tak náklady budou nižší, než když se většina lidí odbavena průvodčím?
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 08:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:MHD do Josefáče? To by se Koridu moc do krámu nehodilo.To by byla zas další obec, která by se na KORID v rámci jabloneckého dopravního svazu vyprdla. A kdyby to tak dopadlo,je fakt, že doprava do Josefáče z JBC bude rychlejší, hlavně v zimě.Je fakt, že z Jiřetína a Antonínova můžou na MHD do JD dojít pěšky, když nebude vlak. Je fakt, že cestující z Tanvaldu a Smržovky můžou jet do Josefáče přes JAblonec, bude to určitě rychlejší. Samé klady a pozitiva. Proto volám: ať žije MHD do Josefáče.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 09:42:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud průvodčí nevybere tržbu ani na sebe nebo jen tržbu o málo vyšší, pak je nesmysl, aby tam byl. Takže automat.
Mít automat na zastávkách je zde patrně příliš drahé (zastávek je více než vozidel a český vandalismus). Takže automat ve vlaku.

Ale musí to být automat opravdu hodně jednoduchý. Ke koupi musí stačit zmáčknout jediné tlačítko s velkým a čitelným textem (možná i barevně odlišené) a vhodit minci/vložit kartu. Žádné čtení displeje. Případně mít předtištěnou jízdenku odněkud z trafiky a jen si ji označit. Balíček 10 takových jízdenek by byl se slevou a to by byla motivace je používat. Nebo zavést SMS jízdenky.

K tomu se ale musí změnit tarif - na opravdu integrovaný systém pro veškerou veřejnou dopravu. S dostatečně velkými zónami, kterých bude tím pádem málo. V Praze je v pohodě jediná třicetikilometrová zóna, nevím, proč musí být v LK zóny po 2-3 km.

Pak se sníží počet cen a automat tak bude mít jen několik tlačítek pro okolní zóny. Třeba jen pět, každé tlačítko bude mít ještě variantu "se slevou". Takže celkem 10. Odbavení dál, než do těchto pěti zón se bude řešit tak, že si cestující koupí jízdné do té poslední a zbytek se dořeší později. Nebo tak nastavenou cenou celokrajové denní jízdenky, že si prostě koupí tu.

A stejně bych to udělal v autobusech. Praxe, že řidič autobusu prodává jízdenky, je sice zažitá, ale v regionální dopravě nemá opodstatnění. Velká výměna cestujícících zdržuje cestu. V Praze jsou busové linky delší, než mnoho linek v LK a taky to jde bez toho. Prodej u řidiče by měla být nouzovka za příplatek.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 12:53:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zachování průvodčího, třeba toho nízkonákladového, jak píše Inkonginto, a hledání úspor jinde

Ještě bych doplnil, že toto je možné aplikovat na 035 a 036 Liberec - Tanvald. Snížením mzdových nákladů získáme dostatečné prostředky na stevarda pro maxovku. A ještě něco zbude.

Pokud průvodčí nevybere tržbu ani na sebe nebo jen tržbu o málo vyšší, pak je nesmysl, aby tam byl. Takže automat.

Do teď se celou dobu bavíme, že z tržby na maxovce zůstane více peněz při použití konduktéra, než při použití automatu a při jízdách na černo nebo při úbytku cestujících jen z důvodu, že cestující s automatem neumí a radějí volí jinou volbu, než-li jízdu vlakem, protože nechtějí mít ostudu při pokutování od revizora.... mlho!!!

Boudič:

S tvým posledním příspěvkem se nedá nic jiného, než souhlasit.

Víte pane Pospíšile (pánové Orky a Oto), můžete s tím nesouhlasit, můžete o tom polemizovat, ale to je jediné, co proti tomu můžete dělat.... :-)
Vlastně ne, pan Pospíšil má ještě páky k tomu, aby nám dokázal, že jen on má pravdu....
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7691
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 13:07:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: Co byste řekl tomu, kdybyste za svou práci najednou začal dostávat o čtvrtinu méně, či Vás vyrazili a nahradili někým, kdo to bude ochoten za ty nižší peníze dělat? To je stejná věc, jako nízkonákladový průvodčí (stevard, hosteska či jak tomu chcete říkat). Pokud od něj chci kvalitní služby, včetně jazykové výbavy, musím ho dobře zaplatit. Pokud stojí víc, než kolik vybere, tak je lepší hledat jiné řešení.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Kosac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 13:12:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do teď se celou dobu bavíme, že z tržby na maxovce zůstane více peněz při použití konduktéra, než při použití automatu a při jízdách na černo nebo při úbytku cestujících jen z důvodu, že cestující s automatem neumí a radějí volí jinou volbu, než-li jízdu vlakem, protože nechtějí mít ostudu při pokutování od revizora.... mlho!!!

Tak kdyz se ten kondukter bude doplacet, protoze si na sebe z trzeb nevydela, asi nezbyde vic penez... i kdyby vsichni jeli s automatem zadarmo, ze Plho?
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1278
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 13:19:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kosac

Tak kdyz se ten kondukter bude doplacet, protoze si na sebe z trzeb nevydela, asi nezbyde vic penez... i kdyby vsichni jeli s automatem zadarmo, ze Plho?

Vy jste mě asi špatně slyšel a to si myslím, že řvu.

POVÍDÁM, TAM KONDUKTÉR VÍCE VYBRAT, PO ODEČTENÍ MZDY ZBYTEK TRŽBY ZŮSTAT, ZMĚNA!!!!
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 18:57:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do teď se celou dobu bavíme, že z tržby na maxovce zůstane více peněz při použití konduktéra, než při použití automatu

Chtělo by to znát přesná čísla. Řekněme, že jsou na tu trať zaměstnáni dejme tomu 4 průvodčí (provoz je až 19 hodin denně, každý den) a po trati denně jede průměrně 750 lidí (viz web lbc kraje). Jen základní mzdové náklady (bez nákladů na ošacení, POPku, atd) jsou 4x 35000 Kč měsíčně, tj. cca 6 Kč na cestujícího. To mi připadá poměrně dost.

Můj příspěvek byl o dlouhodobém řešení. Na tom nic nemění situace, že na jedné trati nějaký blb zrušil průvodčího špatným způsobem (bez související reformy tarifu a přepravních podmínek a pořízení vhodných automatů, navíc za současného buzerování cestujích - viz ta přirážka za použítí automatu po nástupu v obsazené stanici).

jen z důvodu, že cestující s automatem neumí

Pokud je problém, že "cestující s automatem neumí", řešil bych to již zmíněným nasazením jednoduššího tarifu a jednoduššího automatu/blokových jízdenek/atd. Nikoliv trvalým návratem průvodčího. V Německu je automat ve vlaku běžný jev. Přece v Jizerkách nežijí hloupější obyvatelé. Znám taky trať do Velvar. Tam to taky jde.

nechtějí mít ostudu při pokutování od revizora

Pokud je problém, že "nechtějí mít ostudu při pokutování od revizora", pak se změna udělala příliš rychle a špatně. Opět bych to neřešil trvalým návratem průvodčího. Ale nebuzeračními předpisy a dobrým informováním - poctivý cestující nesmí mít nikdy strach, že dostane pokutu. Revizor je tu snad kvůli těm nepoctivým, ne?

Co byste řekl tomu, kdybyste za svou práci najednou začal dostávat o čtvrtinu méně, či Vás vyrazili a nahradili někým, kdo to bude ochoten za ty nižší peníze dělat?

Ono je hlavně třeba říct, že se stoupající životní úrovní je lidská práce stále dražší. Ano, někde si mohou dovolit mít v malém vozidle dva zaměstnance. V Peru se jim vyplatí průvodčí (nezletilý synek řidiče) i po městě ve sběrném taxi pro 10 lidí, kde je jízdné pětikoruna. Ale u nás v Evropě je dnes lidská práce drahá (v Praze byli průvodčí v tramvaji zrušeni dávno). Pokud si to železnice taky neuvědomí, tak skončí.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3629
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 11:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pořád se tu vede debata o tom, jestli průvodčí nebo automat, ale co předtištěné jízdenky jako v MHD? To už tady i bylo a myslím, že není důvod, proč by to nemohlo fungovat - cestující si lístek koupí v trafice, obchodě nebo na poště a označí si ho v označovači. Jen ten, kdo takovou možnost nemá (neděle ráno, všude je zavřeno) holt využije ten automat. Důchodci si nakoupí do zásoby, takže ti se automatu obloukem vyhnou, aniž by se museli bát revizora. Stačilo by tyto lístky udělat pro krátké vzdálenosti, kde je největší poptávka...
Híhou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 9-2008

Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 11:46:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

743.002 a čtvrteční obsluha Rochlic:

My YOUTUBE Channel
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1279
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 12:43:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předtištěné jízdenky by šli, kdyby to uměl tarif. Bohužel ani Kraj a ani dopravce toto nezavedl.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 13:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono by stačilo, kdyby byl automat místo ve vlaku na zastávkách včetně nějaké jednodušší pártlačítkové varianty pro nejpoužívanější relace a hned by měli všichni čas se s nimi naučit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7697
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 14:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: Obávám se, že takový automat by, zejména na odlehlejších místech, zpravidla vydržel funční několik dní.
j.k.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 15:38:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Híhou: co blbneš tady zasahovat nějakejma fotkama do vášnivé stereotypní diskuze o ho..ě ?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 18:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: V Rychnově je automat na jízdenky MHD u staniční budovy věky. V Brně taky automaty na MHD fungují. Nějakou takovou tlačítkovou kraksnu pro místní relace by snad mohlo jít na určitá místa. Nebo do pošty, hospody apod. co je blízko, aby se o to někdo postaral.
Paolo3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 4-2004

Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 20:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už Híhou cvakl 743.002, tak vzpomenu na doby o něco dřívější a to na rok 2004, kdy v Tanvaldě operovalo několik elektroniků, tak jen namátkou nějaké snímky z července 2004, kdy to ještě stálo za něco...


A jedna zamračená se starou budovou TNV.

www.854foto.net - stránky věnované motorovým vozům 852,853 a 854 + řidicí vozy 954.
www.paolo3.854foto.net - osobní galerie
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 20:58:39    Odkaz na tento příspěvek  

i já tedy raději fotky než automaty na jízdenky

přidám něco z výběžku - z éry dávno před Stadlery (cca 2005, 2006):


PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 21:41:18    Odkaz na tento příspěvek  

Přihodím pár fotek z trati Smržovka - Josefův Důl, když tam ještě nejezdily regionovy s automaty ...


Všechny fotky jsou z 10.10.2004, kdy zde probíhaly oslavy 110 let této trati.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 22:31:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobeš, PeM: Tak nad těmahle fotkama srdce zaplesá
Pepas87
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 3-2011
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 17:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem se dnes poprvé projel na nově rekonstruovaném úseku pod Dolní Smržovkou...

Nemohu si ale pomoci, zdá se mně, že poslední dobou stavitelé zanevřeli na naklápění oblouků... Už loni rekonstruovaný úsek, stejně tak jako ten letošní, nabízí velmi nepříjemné až obtěžující boční přetížení.. Nevím, zda to je jen můj pocit nebo to je skutečnost, ale před rekonstrukcí to snad tak hrozný nebylo (pomineme-li "kopání" v každém oblouku)... Jízda jiných vlaků na jiných tratích i výrazně vyšší rychlostí takto nepříjemná není.. Kelímek na stole by se v RS1 na tomto úseku stěží udržel!!

Jinak samozřejmě chválím rekonstrukci, tato trať ji potřebovala jako sůl, ale myslím, že to mohlo jít i lépe..
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2012 - 06:28:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Převýšení oblouků je dle norem. Spíše bych řekl, že se na to člověk může teď zaměřit, protože to na výtlucích nekope. Zrovna teď po novém úseku jedu a neřekl bych, že odstředivá síla je horší. Spíše naopak.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2012 - 12:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohu se zeptat jestli s rekonstrukcemi přijdou (a přišly, pokud jde o Smržovku) i navýšení rychlosti a modernizace přejezdů? Chválím jinak každou změnu, kdy nebude mít člověk pocit, že vlak by nejradši vyskočil z kolejí a vzal to zkratkou přes pole (v případě 810 to člověka mohlo někdy i hodit někomu na klín, ale to už je minulost)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2012 - 17:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic:

Já se tam ještě nebyl podívat, ale prý tam jsou připraveny dvojité rychlostníky, takže lze předpokládat mezi dolní Smržovkou a Tanvaldem mírné navýšení rychlosti (pokud tam opravdu ty rychlostníky jsou).
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2012 - 08:02:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nehodlám dále rozvíjet debatu o průvodčím na trati 034, protože argumenty se zde zvrhly v komedii (či přímo lži?) - viz 80% cestujících v úseku Josefáč - Smržovka či schopnost vydat 50 lístků za 6 minut (to šlo možná vypsat, pokud jeli místní s drobáky v ruce, ale ne dneska s POPkou), "konduktér" v odrbaném hávu tabulkově o třídu pod uklízečkou...
Zaujaly mě ale jiné dvě věci:
1. Jednoduché IDS PID (viz qwe)
Tvrdit, že PID je jednoduchý může někdo, kdo nikdy nepotřeboval jej využít jako systém integrovaný. Z poslední doby mě fascinovalo, když se jeden známý se mnou podělil o historku, jak chtěl cestovat z vesnice za Prahou na hlavní nádraží. Inu řekl tedy řidiči, že chce na hlavní nádraží v Praze - ten mu prodal lístek za 32,- - v metru přišel revizor a řekl, že si cestující měl koupit lístek za 40,- - ten opáčil, že se ptal řidiče - revizor kontroval slovy, že to je problém cestujícího - a tak poctivý cestující zaplatil 32,- a pokutu (kolik mají? 950,-??). Řidič bude z obliga, protože vzhledem k různému významu pásem na území Prahy opravdu údajně existuje možnost, že by člověk při nepoužití metra mohl jet s jízdenkou o jedno pásmo levnější.
Nebo jsem si v diskuzi pod Arriva spěšňáky přečetl názor: "Doufám, že bude Arriva v PIDu, abych mohl skrz Prahu jezdit na dvoupásmový lístek."
Takže tu máme jednoduchý systém IDS, kde cesta skrz Prahu je levnější než do ní. Možná by měl ROPID ve spolupráci s Magistrátem zajistit dojíždějícím alespoň Welcome drink.
P.S. Máme tu samozřejmě ten zlý a složitý IDOL, kde člověk nepotřebuje vědět, kolik zón je třeba koupit. Stačí znát cílovou zastávku a řidič (průvodčí) tam lístek prodá. A dokonce i automat tu zastávku najde, protože lze navolit.
Mimochodem blokové jízdenky byly v minulosti veřejností odmítnuty, protože člověk musel dopředu vědět, kolik si jich má koupit, resp. označit. Sice je mohl koupit třeba v trafice, ale odpovědnost za znalost tarifu (znát dobře TR 10? smííích!) byla na lidech...

2. MHD do Josefáče
Fakta:
- z pohledu dojíždějícíh z JD do Jbc nejlepší možnost spojení veřejnou dopravou
- možnost vstoupit do DSOJ obec má a nelze jí nikým upřít!
- z dotazníkového průzkumu (organizovaného obcí) vyplynulo, že cca 40% občanů Jos. Dolu, kteří dnes využívají vlak, by přesedli do MHD a vlakem by již nejezdili (jedná se o drtivou většinu z těch, kteří jezdí z Josefáče do Jbc vlakem)
- Lib. kraj obci nemůže MHD zakázat, ale nijak ji nepodpoří, protože dříve bylo rozhodnuto, že se podpoří vlak (smlouva je ještě na dalších 14 let)
- pokud by V PRŮBĚHU PLATNOSTI SMLOUVY klesly tržby o x% (asi nemám oprávnění být konkrétní), pak buď:
a. kraj bude doplácet propad
b. LK se s dopravcem dohodne na úpravě smlouvy
c. JHŽ půjde do kytek
(body b. a c. znamenají ohrožení provozu i na ostatních tratích, protože při otevření smlouvy by se opětovně mohla řešit cena, navíc bod b. by mohl být napadnutelný)

Jako generál po bitvě bych mohl říct, že trať 034 neměla být součástí JHŽ, nebo se neměla dělat fixace na výkony. Tehdejším zájmem LK ale nebyla flexibilita, ale jistota a budoucnost dráhy. Proto mě překvapuje, že tady toto téma nadnáší lidé z okruhu Tanvaldského spolku nadšenců, který má informace o JHŽ větší, než "obyčejný smrtelník."
Osobní pozn.:
Já tady nehodlám kritizovat tu fixaci - je to názor, se kterým se sice neztotožňuji, ale respektuji ho. A daleko víc vnímám pozitiva, která JHŽ přinesla.
Osobní poznámka 2:
Do Josefáče si umím představit následující řešení:
1. model přímého spojení Lbc (Jbc) - Jos. Důl (podvarianta s přímým vozem - ta ale není na infrastruktuře prakticky realizovatelná... navíc daleko větší přínos pro páteřní systém bude mít interval 30/60 na trati 036 do Tanvaldu)
2. reko 810 v int. 60-120 min. hlavně pro účely rychlého místního spojení (rychlejšího než bus!) a pro turisty
3. bus
RegioNoha ve stávajícím modelu je neskutečné plýtvání. Zvlášť když si uvědomíte, že po republice stále jezdí motor s vlekem a my si tady syslíme regínu pro 15-25 lidí ve vlaku...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2012 - 10:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nízkopodlažní regionoha je však stále výhodou pro starší občany a reko 810 by je mohla také odehnat.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2012 - 14:00:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Otto_pospíšil" = 316:
Doufám, že bude Arriva v PIDu, abych mohl skrz Prahu jezdit na dvoupásmový lístek.
Sice by to obsahově mělo patřit spíše někam jinam, ale když už to sem někdo vklínil, tak se neubráním komentáři: myslím, že autor této teze to s jejím využitím nebude mít jednoduché ani v případě, že by se Richterovy vlaky někdy součástí PID skutečně staly (zatímní jednání, pokud vím, k úspěšným závěrům nevedla) - doba, kdy k problematice "mezikruží" bylo možno přistupovat takto "s nadhledem", už dávno minula, takže při jakékoli kontrole kdekoli na trase by za takový podvůdek kontrolující orgán jistě "sankcemi" nešetřil, a ani tvrzení cestujícího použité někde na opačném konci Prahy, že město "objel" někudy mimo pásmo "P", obvykle nemůže obstát, protože i kdyby to bylo náhodou skutečně možné "fyzicky" (třeba využitím "tangenty" = "ML"), reálná cestovní doba při použití takového "obchvatu centrálních částí města" se běžně většinou stejně nemůže do doby platnosti "dvoupásmové" jízdenky (= 30 minut) vejít. Pro úplnost dodávám, že aktuální tarif PID je dostupný prostřednictvím www stránky s adresou:
http://www.ropid.cz/tarif/tarif-pid__s189x350.html
(lze jej odtud i stáhnout jako soubor ve formátu "PDF").
V praxi by měla být při cestách z a do "mimopražských" pásem přes Prahu počítána všechna skutečně alespoň jednou projetá pásma včetně "čtyřpásma P/0/B", i když se cestující do některého vnějšího pásma na opačném konci města vrátí, a kromě toho je třeba přihlížet i k časové platnosti příslušné jízdenky.
Mírnou úsporu cestujícím tranzitujícím přes Prahu mezi jejím severním a východním či jihovýchodním "příměstím" by mohly Richterovy vlaky (v případě zařazení do PID) přinést jen v případě, kdyby jezdily nikoli přes Masarykovo nádraží, ale po trase "tangenty" (přes žst. Praha-Holešovice), protože ta neprochází pásmem "P", ale pouze pásmy "B" a "0" (přičemž však i tak pozor: pouhá "dvoupásmová" jízdenka pro kombinaci pásem "0+B" neplatí, takže i pro cestu pouze po Praze je nutno použít jízdenku za minimálně 24 Kč!), takže touto trasou lze severovýchodní část Prahy projet vlakem s pouhou "trojpásmovou" jízdenkou (= pro kombinaci pásmem "1+B+0") za 24 Kč, pokud cesta netrvá déle než 60 minut od doby označení jízdenky - k takovému trasování vlaků "ARRIVY" ale v GVD 2012/2013 dojít nemá.
Nezbývá než potvrdit názor, že tarif PID rozhodně jednoduchý není a má i nemálo různých "zádrhelů", o nichž ti, kdo se s nimi setkávají jen výjimečně nebo jezdí v PID převážně jen po městě a na "běžné" typy jízdenek, většinou asi ani vůbec nevědí.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 08:08:01    Odkaz na tento příspěvek  

IDOL, kde člověk nepotřebuje vědět, kolik zón je třeba koupit. Stačí znát cílovou zastávku a modlit se, že jím zamýšlená cesta není "vyloučena maticí dovolených cest" a že se vejde do časové platnosti, když třeba z Železného Brodu do Turnova může použít jen třetinu vlakových spojů...
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 12:17:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nerad, ale musím ještě k T.H. doplnit, že jedete-li s Jelenem, znát jen název zóny, neboli obce zpravidla nestačí!!!
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 18:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T. H .
Děláte, jak kdyby časová platnost jízdenky byla výmysl Libereckého kraje.

a modlit se, že jím zamýšlená cesta není "vyloučena maticí dovolených cest"
A v systému IREDO (zde prezentovaném jako lepším) zase člověk musí znát i cenu okolních cílů, aby nedej bože nejel přes dražší zónu. Holt to je zónově-relační tarif a má to svá úskalí - všechny informace jsou ale dostupné.

Nerad, ale musím ještě k T.H. doplnit, že jedete-li s Jelenem, znát jen název zóny, neboli obce zpravidla nestačí!!!
Taky souhlasím, ale pokud na takového blba narazíte, pak to hlašte! Každý řidič má totiž ve strojku vyhledávač zastávek (trvá to pár vteřinek) - jen nesmí být línej ho používat.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.45
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 18:50:25    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: děláte, jako by neintegrování rychlíků nebylo problémem Libereckého kraje.
všechny informace jsou ale dostupné třeba na autobusové zastávce v Záskalí? Juknu se, až pojedu kolem.
Paolo3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 4-2004

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 20:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeM: zkusil sem pohledat v archívu fotek a z 10.10.2004 a i den před jsem našel nějaké snímky s 310.0134 a 820.021, tak zase pár snímků na pročištění věcí co se stejně nikdy nevyřeší...



Na kvalitu raději nekoukat
www.854foto.net - stránky věnované motorovým vozům 852,853 a 854 + řidicí vozy 954.
www.paolo3.854foto.net - osobní galerie
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 21:31:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem taky něco dalšího z těch oslav dohledal:


asavic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 11-2011

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 23:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska sem si na pokladne v Liberci kupoval elektronickou jizdenku v "novem odbavovacim zarizeni" a je to pekna pakarna. Pokladni jizdenku prodava na PC, stejne jako jizdenky CD, navic ale musi mysi navolit nahrani na kartu. Trvalo to podstatne dele nez na "starem odbavovacim zarizeni na jizdenky IDOL". Na 1. pokladne se transakce nezdarila a tak sem musel cely proces opakovat na druhe pokladne, kde to jiz vyslo. Skoda, ze zmena zpusobi prodlouzeni doby nakupu jizdniho dokladu :-( Ale treba jsem mel jen smulu a nakup standardne probiha bez problemu.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 16:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco z roku 1994. Omlouvám se za kvalitu, je to sken a v té době jsem to fotil ještě směnou. :-)

Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 16:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a ještě něco. Maňas v pepikáči a hydry v Tanvaldě.

PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 20:31:38    Odkaz na tento příspěvek  

Tak mě Inkognito inspiroval, abych prohrábl doma úplné dno svého archívu a našel taky pár záběrů ze svých fotografických začátků - z července 1994, kdy se konaly oslavy 100 let Maxovky.

V čele parního vlaku tenkrát jezdila jaroměřská pára 310.006 a na druhém konci byl hurvínek M 131.1228. Na pravidelné osobní vlaky byla nasazena dvouhlavá souprava 743 + 2 vozy Bmx + 743. Tady je tedy pár skenů.

PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.29.9.14
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 20:39:22    Odkaz na tento příspěvek  

Tady ještě tři obrázky. Foceno je to vše ruskou krabičkou značky SMENA.
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 20:56:59    Odkaz na tento příspěvek  

já přidám upoutávku na zimu:

"maxovka" týden po návratu pod křídla ČD, ovšem dosud s logem GJW:
Jičíňák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.78.89.138
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 11:49:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Otto Pospíšil
A v systému IREDO (zde prezentovaném jako lepším) zase člověk musí znát i cenu okolních cílů, aby nedej bože nejel přes dražší zónu.

Dosud jsem se při svých cestách po Iredu nesetkal s tím, že by nějaká smysluplná cesta vedla přes dražší zónu. Myslím, že toto mají docela vymakané.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6688
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 15:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto

PeM


Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 9-2011
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 16:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jičíňák:
Nebojte se, i takové trasy se v rámci IREDO najdou.
Spíš tedy u delších vzdáleností, nebo do menších sídel.
Respektive tarif by byl schopný Vás poslat po nejkratší cestě, ale že je to spojení na <píp>, kterým by snad nikdo nejel dobrovolně, to už nevadí.
Takže jedním směrem to třeba jde bez problémů, druhým směrem si musíte koupit jízdenku do dražší, vzdálenější zóny.