K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 08. 11. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 08. 11. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1144
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 24. října 2012 - 23:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Blažek:

Naopak, každá snaha se cení, ale musí mít reálný základ. MD zcela oprávněně tuto relaci neobjedná, pak je to to tedy na LK, aby dosypal peníze a domluvil se dopravcem.

Pokud chcete ČD prokázat, že to možné je, protáhněte nejdříve vlaky nahrazující rychlíky do Harrachova/Kořenova (tím myslím plánované vlaky Turnov - Tanvald). Sám víte, že někdy to je s národním dopravce těžký, musí se tedy činit postupné kroky než udělat na ně BAF! To fakt nezabere.

Zrovna tak jako nezabralo v minulosti u DB, aby bylo přímé spojení Dresden - Harrachov. A že minulé vedení Koridu o tom jednalo ...
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 00:14:27    Odkaz na tento příspěvek  

místo prozákaznického přístupu z národního dopravce dlouhodobě vypadávají jen seznamy důvodů, proč něco nejde
Těžko mě může někdo obvinit z nadržování národnímu dopravci :-), nicméně nějaké technologické komplikace jsem tu naznačil a jediný způsob, jak jste se s nimi vypořádal, je mantra "nezákaznický přístup a důvody nejde to". Proboha, jestli potřebujete zvyšovat atraktivitu železniční dopravy ukrajinským způsobem "jednou denně odkudkoli kamkoli" a dělat z toho spásu rychlíků do Tanvaldu (které jsou prázdné mj. proto, že v nich neplatí opěvovaný IDOL, což přitom nikomu z vás nevadí tolik jako neexistence přímého vozu do Harrachova!), tak je to vaše volba (i když za moje peníze). Přestaňte ale uraženě kopat nožičkama "omlouvám se, že jsem se o něco pokoušel" pokaždé, když si někdo dovolí brát vám vaše iluze (aniž by je nahradil novými :-) ).
P.S. Když po prezentaci dle vás "železničářských důvodů, proč to nejde" (např. na dané trati nemůže jet vlak tak rychlý nebo tak dlouhý) zákazník tvrdošíjně trvá na svém a blíží se hysterickému záchvatu, že není po jeho, je ve vší počestnosti odmítnut. Ale nikdo mu samozřejmě nebrání oslovit jiného dodavatele, který mu to modré z nebe slíbí. Tak to zkuste taky. Mnoho povyku pro nic.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4673
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 00:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

enže místo prozákaznického přístupu z národního dopravce dlouhodobě vypadávají jen seznamy důvodů, proč něco nejde,

Pánové vystupujete tady tak odstrašujícím způsobem, že IDOL (pokud jste vůbec jeho zamci a nejde o nějakou recesi..) musí normální člověk považovat spíš za krajskou zaopatřovnu pro mentálně postižené.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 03:29:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Wool" = 831:
přímáky význam mít budou (tentokrát bez hloupé ironie) v případě, že se dostaneme do relace Praha - Wrocław
Přímé vlaky v taková relace jsou naprostou pitomostí: možná by měla smysl přímá relace Liberec - Wrocław s přípoji od / do Prahy v Tanvaldu, ale i tak je to problematická záležitost, protože narazí na obtíže s homologací vozidel, na animozitu platit za provoz cizích vozidel na tak dlouhých ramenech na vlastním území, a v neposlední řadě i na konstrukci GVD, protože trasy výhodné v jednom státu nemusejí vyhovovat státu druhému - navíc asi vzniknou i problémy vyvolané nutností součinnosti několika dopravců. Znovu opakuji, že přestupy při kvalitně připravené infrastruktuře mohou být velmi rychlé, ale mohou naopak i snadno eliminovat právě ty "grafikonové problémy" (delší přestupní dobou): mnohem rozumnější je proto soustředit se především na zajištění kvality infrastruktury + služeb zajištujících pohodlí cestujících a "uživatelsky příjemné" vybavení zařízení pro ně v přestupních bodech - jeden pohodlný přestup cestou, N.B. v jednom směru vždy do výchozího vlaku, je zcela přijatelný pro v podstatě veškerou klientelu.

Ad "Pavel Blažek" = 24.10.2012 - 22:56:39 + 22:58:12 + 23:00:22:
Vy jste opravdu tak nezvratně přesvědčen(i), že zavedení přímého železničního spojení ze středních Čech na(d) Mýtiny (byť třeba i jen o sezónních víkendech) je právě tím, co přiláká na železnici nějaký "měřitelný" počet nových cestujících a je naprosto nezbytné pro zachování přímých vlaků z Prahy do Tanvaldu? Nejen já jsem naopak přesvědčen, že mnohem důležitější pro to je naopak vyšší cestovní rychlost vlaků mezi Prahou a Tanvaldem (a asi také i větší pohodlí v nich) - a té rozhodně nedosáhnete například náhradou "hydroku.ev" řady 854 na přímých rychlících "rakvemi" řady 843. Na základě sice pouze občasných, ale vlastních pozorování si přitom troufám tvrdit, že "rozpad frekvence" v Tanvaldu na směry Kořenov a Smržovka je v případě její "turisticko-výletnicko-rekreantské" složky zhruba rovnoměrný - proč tedy (m.j. třeba i v zájmu "pojištění" další existence rychlíků) stejně intenzivně nesledujete i možnost vedení přímých vozů v relaci Praha - Tanvald - Liberec?

Ad "Lokom" = 1144:
"Mladí rybízové" si zkrátka myslí, že taktika a strategie je něco, co patřilo naposled snad do doby Rakousko-Uherska a s ním i "zahynulo" - a nedokáží si (zatím) uvědomit, že stálou platnost má m.j. i "Mrštíkova věta" ("Hlavou zeď neprorazíš, ale dá se podechcat .."): leccos lze, samozřejmě po privátní dohodě s těmi "správnými" (= dohodám přístupnými) lidmi nastavit tak, že chtěné nakonec vyplyne vlastně úplně samo bez toho, že by bylo třeba připravovat to nějakou "oficiální" cestou ...
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.102.33
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 03:29:28    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "T. H ." = 24.10.2012 - 19:44:09 + 20:06:39 a 25.10.2012 - 00:14:27:
Opět mi nezbývá, než mimořádně s Vámi téměř ve všem souhlasit - a dokonce doplním, že ani starším cestujícím není při (časově) delších cestách jejich kratší přerušení rozhodně nijak zvlášť proti mysli (ba spíše naopak): což tudíž pochopitelně platí i pro nikoli děsivě "ostré" (a pokud možno "uživatelsky" pohodlné) přestupy ...
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 08:00:08    Odkaz na tento příspěvek  

možnost vedení přímých vozů v relaci Praha - Tanvald - Liberec
Za Smržovku už je to od Prahy slabota, ale když už tu troubu takhle rozhicováváme, tak potom by z pohledu cestujících mělo smysl Praha - Josefův Důl .....
Doufám, že se toho někdo nechytne O související technologii a dalších dopadech se nechci rozepisovat, bylo by to taky podle neúměrně náročné a rizika a komplikace jasně převažují nad výhodami!!! Ale je nutno přiznat, že by to čistě z pohledu technologie, předpisů atd. bylo rozhodně mnohem méně divočejší než Harrachov.

A kdo má vyfocenou vršovickou zamračenou na viaduktu ve Smržovce nebo na mostě v Antonínově ? :-)))
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5754
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 08:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže on ten přestup v Tanvaldu je právě dost naprd díky neperonům. Tam je rád že s báglem nebo kolem na ten peron skočí dolů i mladej - zejména na tý pátý nebo na kterou to přijíždějí pražské rychlíky (zažil jsem i "kolovůz" Bvt zcela mimo jakýkoli peron v systému "skoč dolů").

Pokud je to přestup ve štaci typu Turnov, t.j. poměrně přehledný a bez běhání půl kiláku natož po schodech tak budiž. Tanvald v současné podobě to ale není.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4674
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 10:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tanvald v současné podobě to ale není.

To co je teď je historie a je to bezpředmětný to řešit.
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 10:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdo má vyfocenou vršovickou zamračenou na viaduktu ve Smržovce nebo na mostě v Antonínově ? :-)))


Pokud je to přestup ve štaci typu Turnov, t.j. poměrně přehledný a bez běhání půl kiláku natož po schodech tak budiž. Tanvald v současné podobě to ale není.
což ale není problém dopravce, ale správce infrastruktury, že? Takže tady kraj musí tlačit někde jinde, dopravce může podpořit. Neexistence peronů přímé spojení PH - Harrachov opravdu nevyřeší, natož aby zachránil celou relaci PH - Tanvald. Jak už napsal T. H. a jiní, záchranou bude zkrácení jízdní doby. Při finančním objemu, se kterým se pracuje a nejsou dokončeny dnes ani tranzitní koridory, nelze očekávat investice typu 5. koridor (a jak bych byl osobně rád, kdyby ho někdo protlačil!). Už jenom plánovaná investice do trati 036 je takovým malým zázrakem. Na druhou stranu si přiznejme, že by to chtělo mnohem radikálnější přestavbu trati. Ale lepší vrabec v hrsti, než-li holub na střeše ...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5755
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 11:07:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On problém celejch SV Čech od Děčína po Týniště je ale v tom, že v podstatě nejde nějak významně urychlit jednu linku. V tom momentě totiž rozjebete vazby na okolní linky dosud nezrychlené. Neboli u těch R Ph- Tanvald musí vyjít nejen oboustranná vazba na R Ko - Pípa ale současně i vazba z/do Liberce a Rovenska v Turnově. A současně ve Všetatech nějaká vazba z/do Oustí...

Jinak totiž sic možná pár lidí přibude v relaci do Prahy ale ubudou ti co jedou na přestupy a těch může být v současném stavu významně víc. Neboli zrychlení ano ale velmi zvažovat ve kterých úsecích a co udělat současně s tím.
Pepas87
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 12:59:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravíčko,

nevíte někdo co je pravdy na tom, že od nového GVD by na Maxovkách měl jezdit Štadler??
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8339
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 18:46:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
Jinak totiž sic možná pár lidí přibude v relaci do Prahy ale ubudou ti co jedou na přestupy a těch může být v současném stavu významně víc. Neboli zrychlení ano ale velmi zvažovat ve kterých úsecích a co udělat současně s tím.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Rich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 11-2008

Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 18:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepřispívám do tohoto panoptika zvrácených, bláznivých nápadů a návrhů (i když se občas najdou světlejší chvilky a rozumnější přispivatelé) už dlouhou dobu.

Co mne ale přinutilo reagovat, je návrh patřící k té skupině zvrácených a bláznivých, a sice vozba přímých vozů Praha - Josefův Důl. Už jen samotná myšlenka je úsměvná, když vezmeme v potaz obsazenost současných rychlíků a procento cestujících z těchto spojů, kteří míří do Josefova Dolu. Vždyť i samotná obsazenost vlaků Sm-JD klesla.
Vraťte se na zem nebo jděte na vzduch. To pomáhá.
R.
www.zeleznicechodov.wgz.cz
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1926
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 19:58:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rich - to nepochopil
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 20:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rich: Tak to jsem si ani nevšiml, že by někdo navrhoval takový extrémní nápad. Možná šlo o myšlenku vozit lidi z Prahy přímo k sjezdovce na Špičák, jinak smysl nepobírám. Ale chce to aspoň tu spojku z Milovic (+zkapacitnění 231), ať se jízdní doba pohne.
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 21:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: to byla taková nadsázka ale je vidět, jak někteří zde diskutující jsou mimo...
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 22:36:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale chce to aspoň tu spojku z Milovic (+zkapacitnění 231), ať se jízdní doba pohne.


Proč tak draho a složitě ?
Stačilo by na Černém Mostě napodvalníkovat na Cullmeyery a hurá pod dálnici až do Turnova, Liberce či Jablonce
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 07:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačilo by na Černém Mostě napodvalníkovat na Cullmeyery a hurá pod dálnici až do Turnova, Liberce či Jablonce
Docela by mě zajímalo, jakou rychlost je schopná ta tatrovka vyvinout při tažení vlaku... Já jen jestli by ta cesta do Turnova nakonec nebyla rychlejší s přestupem v Pardubicích na rychlíky přes Starou Paku. :-)
Myšlenka každopádně progresivní!
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 07:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myšlenka každopádně progresivní!
Z věčného hladu i medvěda napadne leccos
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 09:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale pánové, v rámci zachování penzovodů by přece Škoda Transportation určitě dokázala vyvinout a vyrobit (nebo alespoň zálohově nafakturovat ) rychlíkové podvalníky, schopné tažení plnou traťovou rychlostí 130km/h
Za příplatek by určitě přidali i naklápění
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 09:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rychlíkové podvalníky, schopné tažení plnou traťovou rychlostí 130km/h
Moc hezká myšlenka - ještě by to chtělo LEVÝ jízdní pruh jako vyhrazený pouze k tomuto účelu...
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 10:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: já to nemyslel ve zlém, ale když už se ta debata tímto směrem ubrala...
Myslím, že ty penězovody vůči ŠDT poněkud vyschly a bude hůř.
Tazmánský_čert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 10-2012
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 10:04:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už se moc těším na nějaké fotky mašinek ze zasněžených hor! U nás v nížinách dnes sice taky sněží, ale neudrří se to
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 10:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry Bear: To by šlo využít i jako NAD

Tazmánský čert: Tady v Jablonci furt sněží, ale viditelnost je docela špatná. Doufejme, že sníh vydrží než vysvitne sluníčko
karel123456789
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 16:10:51    Odkaz na tento příspěvek  

je to bomba jak chumeli :-) Muzu se optat napr. tady, jestli jsou dneska na zubacce nejaky zvlastni jizdy? Ze na kamere v Korenove vidim v 16.10 na treti koleji vykukovat M240.056 viz. http://webcams.finske-domky.cz/korenov_vlak.jpg
Petang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 4-2012
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 19:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nevím. Z obrázku to není tak rozpoznatelné, protože to je v jiný čas než uvádíte, ale zajímalo by mě, kdy se budou zubačky, singrovky, zapalovač a spol. přesouvat do Turnova na zimu.

Sezóna zvláštních vlaků byla na zubačce ukončena 28. 9. 2012.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 06:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu včerejšího sněhu v Polsku. Je to jen mobilem.

karel123456789
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 16:10:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ten odkaz smeruje na prave aktualni fotku z Korenova, takze tam kazdej vidi neco jinyho dle toho v kolik se mrkne Kazdopadne vcera tam kolem ty ctrvty M240 byla, tak mne napadlo co tam asi dela, kdyz zadny zvlastni vlaky nikde psany nebyly
Petang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 4-2012
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 16:27:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi nějaká soukromá akce...
ano ano
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.132.185.208
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 18:05:18    Odkaz na tento příspěvek  

Ano šlo o soukromou akci... Neveřejná jízda tanvaldské společnosti...
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 18:34:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ano ano: ...aneb všichni stárneme
Duštifíra_von_ALEX
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 3-2012

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 19:23:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci se míchat do těžké diskuze,ale v případ urychlení svěšování a odvěšování v Tanvaldě, dosazením na vozidla aut.spřáhla,asi shoří jak papír.Jestli se nemýlím tak Shaku jde svěšovat jen do určitého stupňe oblouku a to v případě Tanvaldu bude jistě hodně za hranicí......

Inkonginto-Fando.Na Oberpfalz se ochladilo,ale předtápění na RS1 funguje bez problémů a klimoška je schopna prostor vytopit.Ale co jsem vysledoval,zatím se najde jen pár německých jedinců(a já)kteří za sebou po nástupu zavřou dveře.
V tomhle směru se mě líbí Desiro po uvolnění světelné brány dveří se po určité době samostatně zavřou.
No uvidíme až začne mrznout
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 20:40:26    Odkaz na tento příspěvek  

trochu dnešního sněhu (nějak to bílé svinstvo nechce roztát...) - zastávka Hajniště:
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 09:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Duštifíra:

U nás se dveře hned zavírají, pokud cestující použije správné tlačítko. Když někdo namáčkne tlačítko pro kočárky, tak zůstanou dveře otevřené. Mě potom vytáčí, když vidím průvodčího, který na otevřené dveře kouká a je mu úplně jedno, že ve vlaku bude zima. A někteří průvodčí to dotáhli k dokonalosti. Mezi dveřmi stojí třeba i 5 minut a čekají na čas odjezdu. Z toho už rostu...
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.70.53
Odesláno Neděle, 04. listopadu 2012 - 20:13:06    Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz: v sobotu jsem si chtěl v Jbc na hlavním vlakovém nádraží koupit měsíčenku (nahrát na opuscartu). Paní v okénku mi řekla, že už to nepůjde, protože jim změnily program, prý mám jít na autobusák....
To mě přijde jako špatnej vtip, opravdu chcete obyčejným lidem to cestování co nejvíc znepříjemnit, házet klacky pod nohy...?
Záměrně se vyhýbám kupování měsíčenky např. u řidičů autobusů, většina z nich totiž dává najevo, co že si to vůbec dovolujete zdržovat je takovou kravinou.
Kde si pak tedy má člověk měsíčenku kupovat, aby si nepřipadal, že někoho zrovna vytrhl z jeho klídečku a on teď napruzenej musí pracovat..?

Díky
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 06:59:19    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, to se zase něco v rámci IDOLu povedlo, že v pokladnách ČD je zničehonic omezený sortiment jízdenek... Copak v Jablonci, tam je druhou možností autobusák, ale co třeba zákazníci v Rychnově...
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1980
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 11:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před 30 lety...
kaer_morhen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 1-2012
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 13:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odkud to je?
T478.3002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 13:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kaer_morhen: z Kořenova...
Michal_Ř
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 22:00:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přednosta: krása, zase bude, jen bez toho domečku vpravo...
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 832
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 22:37:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řízo, domek bude, ale s jiným interiérem... ale pořád lepší, než nic.
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 16:20:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, to se zase něco v rámci IDOLu povedlo, že v pokladnách ČD je zničehonic omezený sortiment jízdenek...

Kdyby jen tohle. Ona i smlouva na provoz vlaků bez průvodčích. Onehdá jsem jel vlakem 16245 a sledoval, kolik lidí se odbaví v automatu. Kdo měl nějakou aplikaci na idolkartě, tak jí pípnul. V automatu velká nula. Když se přelezlo na autobus (NAD, která byla doprovázena průvodčím), tak někteří dokonce přiznali, že jedou z Rochlice. Úžasné.
Nebo maxovka, tam je to do očí bijící. Skoro všichni grátis. Ono zapamatovat si 4 revizory není problém, že.... Navíc stačí mít v ruce papírovou stovku. Tu automat neveme. Navíc jsem zjistil, že po zavedení automatu nějak ubylo důchodců. Buď umřeli nebo naplnili své sliby, že raději nebudou jezdit, než si nechat dát pokutu od revizora, protože s automatem neumí.

Takže v pokladně se nemusí nic prodávat, když vlakem jedeš grátis...
Janek_lemoch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 16:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co bude místo spadlé dílny v Kořenově?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 17:43:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto
To, co jste popsal, svědčí spíš o inteligenci cestujících či jejich (ne)ochotě naučit se novým věcem. Nebo snad když jedete metrem, tak taky čekáte na průvodčího? (Třeba večer člověk jinou možnost než automat taky nemá...) A řeči, že srovnávám nesrovnatelné, neberu. Taky to je veřejná doprava... A jízdenku na metro si umí koupit i cizinec...

Že automat nebere bankovky je sice škoda, ale zkuste vnímat to, co trh nabízí. Kdyby ČD pořídily automat s příjmem bankovek, tak bude zabírat zase víc místa a nadávalo by se na jeho velikost (už teď to není zrovna mrňous).
Opět se tu řeší důvody, proč něco nejde. Ale kdo chce, tak si poradí. Lidé mají možnost nahrát si elektronické peníze (buď na In-kartu nebo Opusku)...

No a jestli byste si přál průvodčího, tak pouze zopakuji: zisk z tržeb toho člověka se všemi náklady (plat * 1,34 + náklady na všelijaké nezrušitelné drážní výhody) prostě nepokryje. A pokud se naříká, že se neumí vybrat jízdné, pak to považuji především za žalostnou vizitku železnice! V autobuse nikdo zadarmo nejezdí a základní odbavení trvá 6-10 vteřin...

Mimochodem, co by dělaly dráhy, kdyby v budoucnu měl objednatel požadavek (např. v rámci výběrka) zajistit odbavení ze 100% a zároveň kdyby byl stanoven nákladový strop? (Asi by si sbalily fidlátka a šly by do pr...yč, že?)
j.k.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 18:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro administrátory: Nechcete udělat zvláštní kategorii Inkognito X Otto pospíšil?
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 18:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšile, zeptám se, jste celkem mladý, rodičům může být kolem nějaké padesátky, jezdí VHD? (ale vy vlastně zřejmě nejste rodák ne?). A jsou spokojeni s nastaveným systémem, řekli Vám někdy nějakou výtku? Nebo jsou spokojeni? Připadá Vám osobně současný stav možností zakoupení lístku srovnatelný se (srovnávaným) metrem?
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1272
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 20:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A řeči, že srovnávám nesrovnatelné, neberu.

No ale Vy srovnáváte opravdu nesrovnatelné. U automatu na metro máte u každého tlačítka jednu jízdenku. Navíc většinou se jede na jednu jízdenku na 90 (nevím přesně) minut. Jak to můžete srovnávat s obsluhou automatu ve vlaku, kde musíte vybírat stanice a slevy? Uvědomujete si, kolik druhů jízdenek je možné vydat na železnici??? Máte snad přehledy, jak se hnulo s tržbami a počty cestujících na 034?

No a jestli byste si přál průvodčího, tak pouze zopakuji: zisk z tržeb toho člověka se všemi náklady .... nepokryje.

A já Vám opakuji, že zrovna na 034 člověka pokryje. Uvědomte si, jaké tržby byly na této trati u průvodčích před zavedením automatů. Únikem většiny tržeb získáte pouze to, že se zde nevyplatí nenasazení průvodčího. U většiny dalších vlaků samozřejmě platí, že průvodčí nevybere ani na svojí mzdu. Ovšem dále musíte uvažovat, že pokud vlak bude jezdit bez průvodčího, cestující budou většinou jezdit zdarma. A to pomíjím to, že se mnohdy vyplatí zaplatit průvodčí, než držet někde pokladníky (vyjma velkých stanic). Nekomentuju teď "full servis" některých zaměstnanců. Ale toto lze naučit, záleží na podniku. Podívejte se na personál u Jančury, který je placen zhruba 2/3 proti platu průvodčího u ČD.

Nechcete udělat zvláštní kategorii Inkognito X Otto pospíšil?

To by nešlo, prohrál by. Je vyhořelý jako říšský sněm.... Rejp....

V autobuse nikdo zadarmo nejezdí a základní odbavení trvá 6-10 vteřin...

Opět krásná ukázka. Jak tam může jet někdo zadarmo, když je odbaven řidičem? A víte Vy, kolik lidí jede za své původní stanice v autobusech? Jaký je tarif u autobusů a na železnici? Pochopil jste vůbec provázanost železniční dopravy a tarifní odbavení na železnici?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7680
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 20:48:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: A já Vám opakuji, že zrovna na 034 člověka pokryje.
Vzhledem k tomu, že v roce byl průměrný obrat ve Smržovce na trati 659 lidí, což je necelých 14 lidí na vlak, tak bych si o tom, dovolil pochybovat. Mzdu průvodčího bych si dovolil odhadnout na 25 tisíc měsíčně *1,34 tj 33500 a dělěno 160 hodin/měsíčně, což je cca 210 kč/hod. Na 034 jezdí cca 3 vlaky do dvouhodiny, což vychází na 140 kč/obrat, což je 10 kč/km. Průměrný počet lidí na vlak ve Smržovce je 659 / 48 = 13,7. Nato, že tam jsou režijkáři, děti s nižším jízdným, tak sotva zaplatí plat toho průvodčího. Když ho tam nedám, tak vyberu alespoň od těch, co mají ty karty a těch pár jedinců, co zaplatí. Je to nefér vůči těm, kteří zaplatili, ale paradoxně to vyjde levněji, nechat jet lidi zadarmo než platit průvodčího.
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 21:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkognito: Plat u Jančury není plat na ČD, pochybuju že by ti někdo dělal za úkolovou mzdu (jak by byla stanovena?) , a za druhé, barista není vlakvedoucí, stevard není vlakvedoucí, teamleader má zkoušky vlakvedoucího ale z jeho činností dělá tak akorát výpravu, tzn. ani teamleader není vlakvedoucí...

Dostal si se na druhý břeh: SROVNÁVÁŠ NESROVNATELNÉ!

ps: naplň maxovskou hypinu alespoň na půlce trasy na 70% lidmi s předplacenou jízdenkou a možná donutíš tam dát někoho (personál) levnějšího na "koukání" po lidech..:-)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 22:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Inkonginto: "Průvodčí" u Jančury není žádný průvodčí. Všichni ti stevardi a "temlídři", nebo jak je to pojmenované, jsou vlastně servírky a číšníci, případně hostesky. Nevím jakou Jančura požaduje kvalifikaci, ale nejlepší by určitě byla vyučená servírka, případně hotelovka. Aspoň by se jim neklepali ruce při roznášení občerstvení. Byla docela sranda sledovat reportáže v TV jak "stevardka" nese občerstvení v podobě jednoho kafe a jednoho tácku se zákuskem a málem ji to padá na zem, jak se jí klepou ruce ..... A jak si vedou v "kuchyňce", to radši nechci ani vědět. .... ( Nějakou tu zkušenost s tím "nošením" kafe sám mám, tak o tom něco vím )
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 23:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

barista není vlakvedoucí, stevard není vlakvedoucí

Tak a teď mi ještě všichni řekněte, k čemu potřebujete dnešního průvodčího a ne jen stevarda, který pouze odbaví cestující.... Trilex má klasického průvodčího s dopravní zkouškou? Prostě není potřeba. Takže obsluha ve vlaku je srovnatelná. A je úplně jedno, jestli jí udělá stevard nebo vlakvedoucí.

Orky:

Pardon, ještě jsem nedodal, že bych tam průvodčího nechal pouze v době cca 5:00 - 17:30. Když jsem dělal propočet, vše finančně vyšlo. Tržba byla vyšší po odečtu mzdy, než po najetí na automaty. Pokud by tam byl i na zbytek vlaků, postupně se dostaneme na nulu, až do minusu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7681
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 14:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: Spíš to začít pořádně kontrolovat a dát cestujícím i jinou možnost zakoupení lístku, třeba v trafice s označením ve vozidle. Zajímavé je, že ve městech systém náhodné kontroly funguje, načerno tam jezdí pořád malé procento cestujících.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 15:52:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Připadá Vám osobně současný stav možností zakoupení lístku srovnatelný se (srovnávaným) metrem?
Takže pro srovnání:
V (pražské) MHD (nerozlišujme metro, autobusy) si jízdenku můžete koupit v trafice, na předprodeji a v automatu. Doplňkový prodej je u řidiče autobusu (dlužno dodat - pouze autobusu!).
Zatímco jízdenku IDOL je možné koupit v předprodeji (pod tím si lze představit třeba i okénko na dráze), u řidiče (krom MHD bez příplatku, v MHD i v tramvaji) a z elektronické peněženky. Tu je nutné si nabít v předprodeji nebo u řidiče (průvodčího).
Tak co myslíte - lze to srovnávat? Jako cestující mám mnohé zkušenosti s obojím a možnosti v LK mi subjektivně přijdou lepší... A to vůbec nemluvím o tom, že si u drah můžete dobít taky In-kartu a platit tou.

U automatu na metro máte u každého tlačítka jednu jízdenku. Navíc většinou se jede na jednu jízdenku na 90 (nevím přesně) minut. Jak to můžete srovnávat s obsluhou automatu ve vlaku, kde musíte vybírat stanice a slevy?
Člověče, jeďte se na ten automat do metra podívat, vy "jedno tlačítko". Víte, že v MHD je hned několik typů automatů, kde se jinak nastavuje sleva? Automat ve Stadleru je intuitivní a na druhý či třetí pokus je rychlejší než automat v MHD v Praze, kde člověk musí být ve střehu, k jakému stroji se postavil (umí dávat i dva různé typy vedle sebe!)

bych tam průvodčího nechal pouze v době cca 5:00 - 17:30. Když jsem dělal propočet, vše finančně vyšlo
Zkuste nás o tom přesvědčit. Zatím jsem u Vás schopnost něco vyčíslit neviděl... Orky má ve výpočtu dle mého názoru chyby vedoucí k optimismu. Dráhy údajně vykazují náklady na personál ve výši 300 až 400,- Kč/hod. (Upozornění pro drážní zaměstnance: Prosím, nesrovnávejte to s pohledem na výplatní pásku. Zkuste si ale ke mzdě připočíst náklady na drážní výhody a barák všelijakých odborů pro různé činnosti, zvaný též GŘ, které živíte/živíme...)

Osobně jsem toho názoru, že průvodčí v dnešním podání je přežitek. V osobních vlacích leckdy ani průvodčí není zárukou výběru tržeb. Stačí se podívat na jeho smysluplnost v panťácích. Když se např. na linku S nasadí jeden člověk a nastoupí 200 až 300 lidí, kolik toho stihne odbavit? Mám osobní zkušenosti z relace Běchovice - Kolín, kde na dojezdu školáka do Kolína (cca 150 lidí) bývá polovina neodbavena, protože prostě není v lidských silách oběhnout z Velimi do Kolína 40 lidí.
Já se domnívám, že povinnost zakoupit si lístek by měla být se vší parádou převedena na cestující. Průvodčí není třeba vyházet - lidi bych ale použil na posílení revizorů (někde možno chodit ve dvou) a na posílení stewardů u dálkových linek. Já totiž souhlasím, že v rychlíku je vhodné mít průvodčího jako součást servisu, ale k čemu vám je člověk, kterého za celou cestu z Moravy do Čech vidíte dvakrát, protože jeho hlavní prací je orazítkovat lístek?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 16:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A víte Vy, kolik lidí jede za své původní stanice v autobusech? Jaký je tarif u autobusů a na železnici?
Já psal o počtu odbavených lidí, nikoliv fixlujících... Ono podvádět se dá dost dobře i ve vlaku. Stačí průvodčímu nahlásit jako nástupní zastávku tu poslední.

Pochopil jste vůbec provázanost železniční dopravy a tarifní odbavení na železnici?
Pochopil. Jak to souvisí s principem odbavení?
Autobusová doprava se možná drážnímu mozku zdá jako chaos, ale různých provázaností je v ní taky spousta. A nijak to nesouvisí s tím, jak rychle je možné prodávat lístky.
Pokud chcete namítat, že strojek ve vlaku (POP) musí umět schroustat více dat než v autobusové dopravě, pak to není charakter daného druhu dopravy, ale pouhý popis SQ. Nebo snad někdo brání drahám, aby:
1. zjednodušily tarif? (Velkým zdržením procesu je, že průvodčí musí nastavit odkud-kam a pak počítač počítá, kudy člověk pojede, kolik to stojí... Navíc spoustu času zabere, než průvodčí něco v té POPce najde...
Mimochodem, Dráhy byly v minulosti kritizovány za to, že neumí relační jízdné - jejich řešení v duchu kočkopsa: tak holt bude km tarif + relační jízdné. Jistě, spousta nabídek - část z nich jen na internetu a substrát se do vlaků jen posype, že? Proč to sakra tedy nezabralo??)
2. vyvinuly tlak na dodavatele OZ, aby doba základního odbavení byla kratší?
Mimochodem ve větších IDS musí umět strojky v buse pracovat s maticemi v řádu X-set krát X-set a trvá to vteřinky - opravdu se drážní doprava neumí přizpůsobit? Pak je to ale problém dráhy, resp. daného dopravce...
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1274
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 18:00:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono podvádět se dá dost dobře i ve vlaku. Stačí průvodčímu nahlásit jako nástupní zastávku tu poslední.

Když jsem jako průvodčí jezdil, tak jsem si valnou většinu cestujících pamatoval i s tím, kdo kam jede.

Nebo snad někdo brání drahám, aby:
1. zjednodušily tarif?


Ale toho dopravce s tarifem někdo vybral.....

Člověče, jeďte se na ten automat do metra podívat, vy "jedno tlačítko". Víte, že v MHD je hned několik typů automatů, kde se jinak nastavuje sleva?

Ten automat znám, pouze si nepamatuju časovou platnost jízdenky. Vždy je u každého tlačítka napsáno, k čemu slouží.

Dráhy údajně vykazují náklady na personál ve výši 300 až 400,- Kč/hod.

Vykazovat něco a mít skutečný náklad je rozdíl.... Započteno i s výstrojí, odvody atd.....

Zatímco jízdenku IDOL je možné koupit v předprodeji (pod tím si lze představit třeba i okénko na dráze),

Pro cestujícího v relaci Josefův Důl - Jiřetín nejbližší pokladna ve Smržovce, která před 15. hod. zavře vrata.... Ideální volba.

Jako cestující mám mnohé zkušenosti s obojím a možnosti v LK mi subjektivně přijdou lepší...

Zkuste to babičkám v důchoďáku v Albrechticích vysvětlit....

A to vůbec nemluvím o tom, že si u drah můžete dobít taky In-kartu a platit tou.

Proč bych si jí na krátké relaci za ty prachy pořizoval?

kuste si ale ke mzdě připočíst náklady na drážní výhody a barák všelijakých odborů pro různé činnosti, zvaný též GŘ, které živíte/živíme...)

Co vám brání vybrat si jiného dopravce? Já tam ČD nenasadil.... Proč můžou u Trilexu jezdit průvodčí u všech vlaků?

Osobně jsem toho názoru, že průvodčí v dnešním podání je přežitek.

Konečně se na něčem shodneme.

jinou možnost zakoupení lístku, třeba v trafice

Při začátcích 0/0S v 90. letech na maxovce (které nakonec nebylo spuštěno) byly blokové jízdenky k dostání v kiosku (dnešní Čárda) atd. Byla to jízdenka PC. Dnes to asi nejde. Už vidím, jak u hospodského budu chtít skupinovou z Josefáče do Prahy. :-)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 18:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se myslím tím omezeným sortimentem jízdenek? A co teda v Rychnově nemusím koupit? Jde asi jen o nějaké IDOLy, že?
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.145
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 21:24:01    Odkaz na tento příspěvek  

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 17:43:50
To, co jste popsal, svědčí spíš o inteligenci cestujících

Chceme přepravovat jen inteligentní (= vzdělané, mladší generaci) cestující anebo stojíme o všechny, tedy i o ty "hloupé" ( = s nižším vzděláním, starší lidi), kteří automat a vějíř slev a tarif ČD a IDOL a rozdíly a vychytávky v nich bez asistence personálu nepoberou ???
A co třeba malé dítě (nebo třeba p. Krytinář :-) ), které na automat prostě a jednoduše nedosáhne ?
Taky nemá nárok být přepraven ?
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.53.145
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 21:29:19    Odkaz na tento příspěvek  

Zkuste to babičkám v důchoďáku v Albrechticích vysvětlit....
Zní to sice ironicky, ale co kdyby se babičky jednoho dne sešly někde v jídelně nebo třeba v obecním kulturáku a někdo jim to vysvětlil ?
Nebylo by to platnější než např. bilboardy u silnic ?
Pepas87
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 23:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Automat ve Stadleru je intuitivní"

No nevim... Jednou jsem si k němu ze srandy stoupnul a zkoušel jsem "zobrazit" jízdenku do Prahy.. Asi po 5 minutách snažení (pak přišli cestující, kteří svůj lístek potřebovali a stejně si ho do výstupu nedokázali koupit) jsem to bez úspěchu vzdal.. Ovládání je opravdu divné a k intuitivnímu má velmi, ale opravdu velmi daleko..
Je pravda, že to bylo asi týden po zavedení do provozu a bylo to v Regionově, Stadler to má třeba jinak.. :-)

Ad automaty v Praze (v metru): 2x po 6 tlačítkách na plné a poloviční jízdné.. otázka pár vteřin a mám lístek jaký chci.. Ovšem problém stejný jako ve vlaku, na nákup pomalu i nejlevnější jízdenky pytlík drobných..

Ad učení babiček: Babičky to potřebují vidět a ne slyšet odvyprávěné.. Takže jedině koupit jeden automat za "skoro milion" ("za ty prachy už snad mohl mít i dotykový displej" nebo "jak dlouho by za jeho cenu mohl jezdit ve vlaku průvodčí??" :-P) a může se to po důchoďácích ukazovat jak na něm nakupovat..
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 08:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem jako průvodčí jezdil, tak jsem si valnou většinu cestujících pamatoval i s tím, kdo kam jede.
Něco jiného je dělat průvodčího v motoráčku, něco jiného v soupravě či panťáčku... Fakt, že Vy jste si něco ohlídal, neznamená, že tak lze ohlídat obecně... ;-)

Ale toho dopravce s tarifem někdo vybral...
Ten dopravce vyhrál výběrové řízení.
A jen tak mimochodem: v rámci výběrka měl kraj požadavky, kde chce průvodčího, kde chce pokladníky, kde je možný režim 0-0-s. A bylo to z důvodu snahy o minimální náklady, aby se povedlo za stejné peníze získat větší kvalitu - a aby výběrko neskončilo v koši jako při prvním pokusu. Cílem bylo zajistit dráze budoucnost!
A taky dlužno dodat, že dopravci nikdo nebude bránit v tom, aby měl průvodčího i na jiných vlacích, pokud uzná za vhodné. Dopravce si spočítal, že si člověk na sebe nevydělá - ještě jste nepředvedl Váš výpočet, že se dopravce (a všichni, kdo umí počítat) mýlí... :-)

Pro cestujícího v relaci Josefův Důl - Jiřetín nejbližší pokladna ve Smržovce, která před 15. hod. zavře vrata.... Ideální volba.
Tak pokud jede člověk opravdu jen do Smržovky, tak pořízení lístku člověka zdrží do 5ti minut ráno i s frontou. Většinou ale lidé směřují do Tanvaldu, Jablonce či Liberce, kde ty možnosti jsou přeci jen větší. Nebo snad někdo nutí ty lidi, aby si lístek kupovali jen a pouze ve Smržovce??

Proč bych si jí na krátké relaci za ty prachy pořizoval?
Abyste ušetřil peníze. Důchodce počítá každou korunu a velká část má navíc beztak senior-pas (buď drážní nebo IDOLí...)

Proč můžou u Trilexu jezdit průvodčí u všech vlaků?
Protože tam jezdí násobně více lidí a ten člověk si z tržeb na sebe vydělá a ještě něco zbyde.

Konečně se na něčem shodneme.
Tak mi tedy vysvětlete, oč Vám jde, když jsme se dle Vás shodli... (já ten pocit nemám)

v 90. letech na maxovce (které nakonec nebylo spuštěno) byly blokové jízdenky k dostání v kiosku
Tak dle názoru obcí tehdejší automaty byly absolutně nepřehledné a pro cestujícího nepoužitelné. (Já si myslím totéž...) Tyhle jsou prý lepší, ale je to nezvyk. (To chápu.)

Chceme přepravovat jen inteligentní (= vzdělané, mladší generaci) cestující anebo stojíme o všechny, tedy i o ty "hloupé"
Otázka do pranice:
Jak moc se má veřejná doprava přizpůsobit mentální zaostalosti? Vždyť přece ten systém není tak složitý, aby ho nepochopil i obyčejný člověk.
Je to jen o snaze a odpovědnosti cestujících a na druhé straně o vstřícnosti personálu dopravce. (Na obou stranách vidím rezervy.)

ad vysvětlení babičkám:
Taky bylo dohodnuto, že průvodčí na trať nasazen byl a lidem použití automatu vysvětloval. Tak asi dopravce usoudil, že už všichni všemu rozumí... :-)