K-report
 

Archiv diskuse Historická vozidla do 22. 11. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 22. 11. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 8-2012

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 23:36:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No má poloklimatizáciu. Takže ŠD bez prívlastku Turist.
Karosa ŠL 11
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3187
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 09:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: No takhle to ale právě vůbec není myšleno. Samozřejmě to vytváří prostor pro diskuzi a případně i korupci, neeliminuje to debilitu komisaře, ale na druhou stranu to vytváří prostor po stovky nepředvídatelných situací, které mohou nastat, kdyd je vozidlo z veteránského hlediska naprosto OK, ale v případě striktního uplatnění jakéhokoli předpisu by neprošlo. Klasická ukázka - ešemka předělaná na dejme tomu pojízdnou jídelnu u DP není historicky původní vůbec, ale dovedu si představit, že projde, zatímco Š 1000MB vytuněná vzor 2012 (viz nemálo tuningových čapopisů) na tohle nárok mít nesmí.

A když to vztáhnu konkréně na Tebe a Tvůj bus, zmiňovala se tady ta fialová metalíza na T 138 - pro mne třeba ten akuální lak je něco podobného. Kdo pamatujeme komouše, tak v době, kdy byly Š11 na vrcholu sil, takovéhle kombinace postě nejezdily. nedovolil si to ani ZV ROH ani národní podnik ani věšina JZD, soudruzi to brali jako napodobování západních vzorů. Netvrdím, že takhle nevypadal ani jeden bus, ale rozhodně to nebylo obvyklé. Naopak jako obvyklé bych bral originál pruhy doplněné proužkem a la ŠD, to se nosilo hodně, barvou obtažený profil nad světly a maskou, dobarvené oválné prolisy kolem světel, horní větrací klapky, erťácké poklice snaživý soudruh taky upytlačil, vzadu mohutná zástěra z dopravníkového pásu přes celý autobus posázená odrazkami, k držákům zrcátek přivařené nástavce a na nich malá panoramatická zrcátka ze Š 1203 a případně různé pruhy nebo barevné odlišnosti na náraznících, hlavice řadicí páky vysoustružená ze dřeva nebo s modýlkem autíčka zalitým v dentakrylu, dobové autorádio třeba Tesla Spider (pravda, nehrálo), laminátový megaprut uposted čelního okna, vlaječková výzdoba uvnitř a samozřejmě ta hvězda...logo ČSAD a žluté terčíky je naprostá samozřejmost stejně jako setright, mimochodem držák na něj byl v sériové výbavě vozu z fabriky.
Ale pochopil bych, kdyby komisař pindal na logo ČSAD vyplotrované ze samolepicí fólie, tam patří buď vodový obtisk nebo stíkanec přes šablonu (vzorová ukázka toho je na ŠL TMB), pochopil bych, kdyby se mu nelíbil Tvůj plánovaný otáčkoměr a podobné věci...naopak luxové sedačky je klasická ukázka dobového příslušenství dle definice vyhlášky...
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4242
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 10:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: alebo doplnkov ponúkaného výrobcom alebo bežne predávaného počas normálnej životnosti vozidla.

Logo a Setright boli normalne prislušenstvo autobusov v tej dobe neviem prečo by si s tym mal mať problem, to už by bol extrem a nepočul som ešte o takom pripade.
Karosa ŠL 11 1312 - 1974
e-mail: peto5220@centrum.sk
www.eselka.unas.cz
Furčan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 11:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stokr556: Areal autoškoly pod mostom neđaleko stanice, zadné dvere su preplechovane, smerovky žiadne, bez ŠPZ a asi ani sedačky nema, vzadu su nejake poličky alebo niečo take, jedine otvaracie okna boli vzadu aj to otočene dole. Inač zachovala.
ICQ: 218-854-995
Skype:Furcan
Košická ŠL: http://www.eselka.unas.cz/
Andy11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 4-2011

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 16:01:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zákon 405/2000 Z.z. z 31.októbra 2000

ktorým sa mení a doplna zákon Národnej rady Slovenskej republiky č.315/1996 Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách

Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:

Čl. I
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č.315/1996 Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách sa mení a doplna takto:

1.§2 sa doplna písmenom ba), ktoré znie:

„ba) historickým vozidlom vyrobené pred viac ako 25 rokmi, uchované a udržiavané v historicky správnom stave, ktoré je vo vlastníctve fyzickej alebo právnickej osoby z dôvodov historických alebo technických, ktoré nie je určené na každodenné používanie a má vystavený preukaz historického vozidla vydaný príslušným národným orgánom Medzinárodnej organizácie historických vozidiel (FIVA).“.





Zákon 725/2004 Z.z z 2. decembra 2004

o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách o zmene a doplnení niektorých zákonov

Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:

Čl I

PRVÁ ČASŤ
základné ustanovenia

§ 2
Vymedzenie základných pojmov

Na účely tohto zákona sa rozumie:

d) historickým vozidlom motorové vozidlo alebo nemotorové vozidlo, 2) ktoré má preukaz historického vozidla vydaný príslušným národným orgánom Medzinárodnej organizácie historických vozidiel FIVA,

2) § 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 315/1996 Z.z. o premávke na pozemných
komunikáciách


Takze spocitane : musi mat viac ako 25 rokov a preukaz historickeho vozidla. A kedze vieme ako na Slovensku pan Vary bačuje, tak preukaz nedostane kazdy. Ak mozem poradit, kaslite na Varyho, nech sa tam biju medzi sebou. V poistovniach dostanete vyhodnu poistku na veterana, aj ked nema preukaz. A to je pri Autobusoch zasadna vec, ked platite 600 € alebo 150 € rocne. da sa to . Ja mam s p. Varym osobnu skusenost a nestoji si za svojim slovom. toť vše.
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 5-2007

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 16:22:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K historickým vozidlům - již se to zde poměrně rozsáhle řešilo před cca dvěma roky, avšak protože se zde objevuje opět mnoho nepřesností a zavádějících informací, tak sem dám opět nyní platné znění části reglementu FIVA, co to je (resp. pak i není) historické vozidlo. Z něj plyne vše podstatné pro vyjasnění všech sporných míst v této debatě.
(Pozn.: To, co sem vložil Tomino ve svém příspěvku č. 4898 je předchozí, již třetí rok neplatný původní reglement FIVA! Změn je v něm docela dost.)


1. DEFINICE

· FIVA definuje historické vozidlo jako mechanicky poháněné silniční vozidlo:
- které je minimálně 30 let staré
- které je uchováváno a udržováno v historicky věrném stavu
- které NENÍ užíváno ke každodenní přepravě
- a které je z těchto důvodů součástí našeho technického a kulturního dědictví


2. TERMINOLOGIE

· HISTORICKÉ VOZIDLO
Za historické vozidlo je považováno takové vozidlo, které splňuje podmínky obsažené v definici FIVA.
· OBDOBÍ
Obdobím vzniku vozidla se rozumí časový úsek, v němž bylo vozidlo běžně
používáno. Z tohoto důvodu může být definice tohoto časového úseku pro různá vozidla a různé země odlišná.
· DOBOVÁ SPECIFIKACE
Tímto se rozumí standardní specifikace vozidla dodávaná výrobcem až do uvedení nového modelu.
· VÝROBCE
Fyzická nebo právnická osoba, která vlastní práva na konstrukci/návrh, výrobu, montáž a propagaci vozidla na trhu.
· KOPISTA (VÝROBCE KOPIE)
Fyzická nebo právnická osoba (nikoliv VÝROBCE), který vyrobil mimo OBDOBÍ vozidlo, které je kopií HISTORICKÉHO VOZIDLA.


3. VŠEOBECNÉ ZÁSADY

· Historické vozidlo budiž udržováno a užíváno řádným, ekologicky šetrným způsobem a uchováváno a užíváno stejným způsobem, jako v období svého vzniku.
· Modernizace, úpravy nebo jiné změny oproti původnímu stavu, obvyklému v OBDOBÍ jsou nepřípustné a principiálně musí být omezeny na takové změny, které jsou vyžadovány úřady, nebo na úpravy z důvodu invalidity či jinak omezené schopnosti majitele nebo řidiče tak, aby bylo zajištěno bezpečné užívání historického vozidla na silnici. Takovéto úpravy musí být provedeny v duchu OBDOBÍ vzniku vozidla takovým způsobem, aby vozidlo mohlo být vráceno zpět do historicky původního stavu.
· Modifikace, úpravy a změny musí být zdokumentovány takovým způsobem, aby bylo možno v budoucnu kýmkoliv odhalit, jak se vozidlo liší od originálního stavu.

Tato informace musí být zaznamenána na straně 4 Identifikační Karty FIVA.


4. TECHNICKÁ KLASIFIKACE VOZIDLA

4.1 Definice vozidla:
· Typ A – STANDARDNÍ
Jedná se o historické vozidlo odpovídající standardní specifikaci, tak jak bylo dodáváno VÝROBCEM. Mohou být povoleny nepodstatné, kosmetické změny odpovídající OBDOBÍ, stejně jako typické příslušenství, které bylo v OBDOBÍ na trhu.
· Typ B – DOBOVĚ UPRAVENÉ
Jedná se o vozidlo speciálně postavené nebo upravené v OBDOBÍ pro specifické účely, svým způsobem typické a tím oprávněně historicky cenné.
· Typ C – KOPIE a REPLIKA
KOPIE je kopie historického vozidla, zhotovená mimo OBDOBÍ KOPISTOU (VÝROBCEM KOPIE), s použitím nebo bez použití dílů podle specifikace odpovídající OBDOBÍ, kopírující určitý konkrétní model. Takovéto historické vozidlo musí být zřetelně označeno aby bylo jasné, že jde o KOPII. Název historického vozidla bude tvořit kombinace jmen KOPISTY (VÝROBCE KOPIE) a VÝROBCE a dále modelu, jehož je vozidlo KOPIÍ (Příklad: Smith, Bugatti, Type 35).
REPLIKA musí splňovat stejné shora uvedené podmínky, ale od kopie se liší tím, že byla vyrobena výrobcem originálního vozidla. Vozidla kategorie KOPIE a REPLIKA budou datována datem svého dohotovení. (např. 11/2009)
· Typ D – UPRAVENO MIMO OBDOBÍ
HISTORICKÉ VOZIDLO s prověřenou identitou, které bylo upraveno ze své původní podoby mimo OBDOBÍ způsobem typickým v daném OBDOBÍ a za použití součástí podle specifikace v OBDOBÍ obvyklé.
· Typ E – VÝJIMKY
HISTORICKÉ VOZIDLO s prověřenou identitou, které bylo upraveno ze své původní podoby mimo OBDOBÍ za použití součástí nebo technologií, nedostupných v daném OBDOBÍ. Takovéto vozidlo musí mít i v tomto případě původní rám/šasí nebo platformu a karoserii podle DOBOVÉ specifikace pro daný model. Mohou být použity maximálně dvě podsestavy, odlišné od původní specifikace:
- motor
- převody
- kola
- přední odpružení/ řízení
- zadní odpružení
(Úpravy mohou být provedeny v současné době. Takovéto úpravy nemají vliv na datování vozidla.


4.2 SKUPINY ZACHOVALOSTI – PŮVODNOSTI VOZIDLA
· Skupina 1 – ORIGINÁLNÍ
Konkrétní Historické vozidlo ve stavu v jakém bylo původně vyrobeno, nepozměňované a s minimálně sešlé věkem.
· Skupina 2 -AUTENTICKÉ
Konkrétní Historické vozidlo ve stavu, ve kterém se dochovalo při svém užívání, nikdy nerestaurované, zachovalé v originální specifikaci, se známou historií a v originálním, věrohodně opotřebeném stavu. Běžně opotřebitelné díly mohou být nahrazeny díly odpovídajícími dobové specifikaci. Opravy laku, pokovení a čalounění jsou povoleny.
· Skupina 3 – RENOVOVANÉ
Konkrétní Historické vozidlo známé identity, úplně nebo částečně rozebrané, zrepasované a znovu smontované. Povoleny jsou pouze malé odchylky od specifikace VÝROBCE z důvodu nedostupnosti dílů nebo materiálů. Originální díly od původního výrobce by měly být použity všude, kde jsou k dispozici, mohou být ale nahrazeny jinými stejné specifikace. Interiér, exteriér a vnější zpracování musí být provedeny co možná nejblíže DOBOVÉ specifikaci.
· Skupina 4 -ZNOVU VYSTAVĚNÁ
Ke stavbě mohou být použity díly z jednoho nebo více vozidel stejného typu a modelu, co nejvěrněji podle originální specifikace výrobce. Originální díly od původního výrobce by měly být použity všude, kde to je možné, mohou být ale nahrazeny jinými stejné specifikace. Interiér, exteriér a vnější zpracování musí být provedeny co možná nejblíže dobovému provedení.
Když autokar, tak 706 RTO LUX
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 17:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohľadom toho legalizovania ŠM 16,5 je to teda tak, že keby som ho dnes dokončil, ale nemá papiere (akože nemá šance ich mať), tak na veteránske čísla sa to skutočne prihlásiť nedá. Problém je totiž v tom, že rokom výroby takéhoto vozidla je totiž 2012, takže takýto autobus má nárok dostať veteránske čísla najskôr v roku 2042.

Jediný spôsob ako takýto autobus dostať na klasické biele značky je požiadať o stavbu jednotlivého vozidla, potom, keď to úrad pre cestnú dopravu odobrí má človek 2 roky na stavbu. Najneskôr pred uplynutím lehoty 2 roky musí majiteľ požiadať o homologáciu takéhoto vozidla, absolvovať STK, EK, kontrolu originality, požiada o pridelenie VIN čísla a až potom, keď má všetko, najneskôr do 15 dní od KO môže vozidlo prihlásiť. AK sa to do 2 rokov nestihne, už sa to predĺžiť nedá. Treba žiadať znova o povolenie jednotlivej stavby, ale je pravdepopdobné, že sa už so stavbou začalo a teda už sa žiada o nejaké dodatočné povolenie a to je sprevádzané aj pokutou vo výške 5-násobku poplatku.

Čo všetko zahŕňa homologácia ešte netuším.

Tým pádom je dosť možné, že ak by niekto nejaký autobus prestaval na prepravu závodného auta alebo na pojazdnú predajňu pred viac ako 30 rokmi, asi by to mohlo pred komisiou veteránistov obstáť.

Peto5220: A koľko autobusov má na Slovensku veteránske čísla? Pri ich počte by som sa divil, keby si o nejakých problémoch počul.

Andy11: Zaujímajú ma podrobnosti ohľadom p.Váryho, resp. skúseností s ním. Najlepšie mailom.

Inak minimálny vek historického vozidla je teraz už fakt 30 rokov. A hoci je v zákone 25 rokov a nikto by to nenovelizoval, tak pre udelenie preukazu HV je potrebných fakt 30 rokov.

706rto: Áno, to čo píšem v predchádzajúcich odstavcoch je teda pravda. Proste ŠM 16,5 nemôže byť veteránom a hotovo!

(Příspěvek byl editován uživatelem Diamant.)
Karosa ŠL 11
Jajcaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 6-2003

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 18:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Este k udaju 25 verzus 30 rokov doplnim, ze limit 25 rokov bol povodny limit FIVA, ktory bol prebraty aj do slovenskej legislativy.
FIVA limit zvysila postupne na sucasnych 30 rokov a aj vyssie citovany zakon uz sa podrobil novele a upravil limit na 30 rokov aj na Slovensku. Novela prebehla niekedy dva - tri roky dozadu, nechce sa mi to teraz hladat, ale ked si najdete aktualne znenie zakona po novelach cez portal JASPI, najdete to tam ...
Osobne som pocas novelizacie vyuzil moznost pripomienkovat zakon z pozicie verejnosti a napisal som na portal pravnych predpisov pripomienku, riadne zdovodnenu v zmysle legisl. pravidiel, v ktorej som navrhoval tento limit pre kategoriu autobusy zvazit (kedze pravidla FIVA nie su pismo sväté a zakon je samozrejme nadradeny).
Samozrejme, ako som ocakaval, pripomienkou sa ministerstvo dopravy zrejme vobec nezaoberalo (bezna prax, robim v statnej sprave ...) a zakon vysiel tak, ako bol navrhnuty.

Co sa tyka tej Tatry 138, hladal som fotografiu na webe a na tej co som nasiel ma, zda sa, klasicke ECV. Neviem preco si ju ale z nejakeho zrazu stale vybavujem s "H" znackami, kiez by som sa mylil ...
IN EMERGENCY TURN 4 RED ARMS AGAINST THE LEAD SEAL UNTIL STOP AND PUSH ROOF VENT COVER OPEN
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 5-2007

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 18:12:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč by nešlo udělat u KOPIE historického vozidla příslušnou testaci, když to FIVA zcela jasně umožňuje? Četl sis pořádně můj příspěvek?

KOPIE ŠM16,5 může být historickým vozidlem protože v reglemntu FIVA se říká:
· Typ C – KOPIE a REPLIKA
KOPIE je kopie historického vozidla, zhotovená mimo OBDOBÍ KOPISTOU (VÝROBCEM KOPIE), s použitím nebo bez použití dílů podle specifikace odpovídající OBDOBÍ, kopírující určitý konkrétní model. Takovéto historické vozidlo musí být zřetelně označeno aby bylo jasné, že jde o KOPII. Název historického vozidla bude tvořit kombinace jmen KOPISTY (VÝROBCE KOPIE) a VÝROBCE a dále modelu, jehož je vozidlo KOPIÍ (Příklad: Smith, Bugatti, Type 35).
REPLIKA musí splňovat stejné shora uvedené podmínky, ale od kopie se liší tím, že byla vyrobena výrobcem originálního vozidla.
Vozidla kategorie KOPIE a REPLIKA budou datována datem svého dohotovení. (např. 11/2009)

Nemám k tomu více co dodat.

(Jinak do slova vzato - Máš pravdu, že ŠM 16,6 nemůže být veteránem, leč historickým vozidlem ano.)

(Příspěvek byl editován uživatelem 706rto.)
Když autokar, tak 706 RTO LUX
Ikarosa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 18:20:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamante :

Ahoj,

tohleto jsi sháněl ? :

Vojtik_rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 18:21:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda nevim, do vetránskejch pravidel se moc nevrtám, protože pokud to nebude někdy v budoucnu nevyhnutelné, tak veteránský čísla na žádný vozidlo neplánuju, protože laciný ručení se dá sehnad snadno a jednodušeji, než historickou testací, nehledě k omezením z testace vyplývajících - nemožnost v autobuse vozit lidi, nemožnost na nákladních vozidlech něco převážet atd, ale mě z toho vyplývá, že by případná replika šm 16,5 normálně veteránský čísla dostat měla. Nevím ani, proč by neměla... Je to replika vozu z roku někde kolem 1969, což je věkově v pohodě. Bylo by potom klasifikované jako vozidlo Typu C ( kopie replika ) s kategorií zachovalosti 4.2.4 ( Znovu vystavěné )
Nebo se pletu? Logicky mi to ale takhle vyplývá.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 20:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ikarosa: ÁNOOOOOOOOO! Presne toto zháňam. Vieš mi ten katalóg zapožičať? Alebo ho nebodaj máš naviac???

706RTO: Jasne, kópiu viem vyrobiť aj ja, ale bude mať ako rok výroby uvedený napr. rok 2013 a tým pádom nesplní minimálny vek potrebný pre udelenie preukazu historického vozidla.

Vojtik_rto: O akej nemožnosti voziť ľudí hovoríš? Pokiaľ ja viem, tak s historickým vozidlom sa nesmie iba podnikať. To ale nevylučuje, aby som išiel s priateľmi na výlet alebo ak sa mi kolegovia zložia na naftu a na mýto, tak že ich niekam neodveziem. Prípadne ak by som mal Tatrovku a potreboval by som doviezť pár paliet zámkovej dlažby na príjazdovú cestu k domu alebo za fúru piesku, niet tej sily, aby mi v tom niekto zabránil.

A len pre doplnenie jedna veta z vyššie uvedeného: "Historické vozidlo budiž udržováno a užíváno řádným, ekologicky šetrným způsobem a uchováváno a užíváno stejným způsobem, jako v období svého vzniku."

Ako mám teda poisťovákovi dokázať, že sa jedná o historické vozidlo a nie o obyčajný autobus?
Karosa ŠL 11
Vojtik_rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 22:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pokud má autobus veteránské značky, tak se automaticky sníží jeho obsaditelnost na 8+1. Pro dosažení plné obsaditelnosti je tuším taky nějaký další postup, ale co jsem slyšel, tak je to docela složitý a musí se ona procedura snad každý rok opakovat, ale jak řikám, o tuto problematiku jsem se zajímal jen velice okrajově, protože mám veškerou historickou techniku naštěstí s originálníma papírama a původníma značkama, takže mě ani nenapadlo nějakym složitym způsobem řešit veteránský značky, což by defacto dané vozidlo znehodnotilo a značně zkomplikovalo jejich běžné užívání... A nákladní auto nesmí být využíváno k žádné činnosti, ani soukromé. Veteránské značky jsou vlastně tuším něco jako trvale manipulační značky, tudíž slouží pouze pro možnost manipulace s vozidlem samotným, nikoliv k jeho využívání k původnímu účelu, což je asi důvod i té snížené obsaditelnosti autobusu, jak na to teď koukám...

Ještě k tomu kloubáku.
Když ho teď vyrobíš ( což je teda zatím poněkud sci-fi, protože jen sehnat dvě ešemky na stavbu je docela utopie ) Tak sice bude rok výroby 2012 a bude se to jmenovat "Diamant Karosa 16,5",ale bude to kopie vozidla třeba z r. 1698, tudíž to bude historické vozidlo, protože vzniklo s použitím dílů z dané doby, defacto přestavbou vozidla z dané doby a přesně dokumentuje stav oné doby a na konci stavby to je prakticky vozidlo z oné doby. Je to poměrně logický.
Navíc můžeš při testaci říct, žes našel vrak a opravil jej a už to nebude ani novostavba, ale jen renovace a pokud to bude provedeno odborně a podle dokumentace, tak ani sebevětší šťoural v komisi nezjistí, že se jedná o novostavbu...
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 22:23:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikdy som nepočul o tom, že by sa obsaditeľnosť znížila na 8+1. Jedine, že by to bola nejaká CZ špecialita. Pýtal som sa p.Ivaška (podpredseda KHA Bratislava), ktorý má stokusovku na veteránskych číslach. Ak to niekto nájde v nejakom zákone a pod, tak postnite link. Kým neuvidím, neuverím. Doposiaľ mi ako jediný dôvod tej zníženej obsaditeľnosti príde, že majiteľ nemá D-čko na autobus.

Obávam sa, že pokiaľ nebudem schopný zdokumentovať, že som našiel nejakú konkrétnu ŠM 16,5, tak len veľmi ťažko by mi skočili na tú renováciu. Ono u renovácie je táto veta:
"Konkrétní Historické vozidlo známé identity, úplně nebo částečně rozebrané, zrepasované a znovu smontované."

(Příspěvek byl editován uživatelem Diamant.)
Karosa ŠL 11
Slfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 12-2010
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 23:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: Promiň, že se vám pletu do diskuse, ale nechápu, proč nevěříš, že kopie ŠM 16,5 bez problémů na veteránské značky přihlásit půjde? (Ale vyrobit kopii sranda nebude)

Jinak by na silnice nemohla tahle stavebnice a to minimálně jedna v čechách jezdí (rok výroby 2007-9?).

Edit: na tom odkazu je americká přestavba na elektřinu, v čechách jezdí tahle stavebnice v originálu s benzínem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Slfi.)
Chmelda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 08:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: když majitel nemá déčko, tak nemá za kolečkem co dělat. Nevím jak u vás, ale v ČR je to na velmi mastnou pokutu a tuším že i na soud.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3979
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 09:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak píše Vojtik, tak jsem taky nikdy moc nestudoval pravidla na "V", protože dokud je to možné, tak chci klasické značky.
S tou obsaditelností mně to někdo vysvětloval tak, že:
1. TK dělá veteránský technik, tudíž to nění klasická TK a pak se snižuje obsaditelnost (nosnost)
2. TK se dělá v rozsahu jako u klasického vozu, pak se vše nechává, jak je.

Podnikání je minimálně omezeno pojišťovnou, kdy dá levnou pojistku a proč asi pak zakazuje užití vozidla pro podnikání, že...
U "V" značek nevím, jestli je to omezeno i přímo zákonem, nebo se to vztahuje zas jen z důvodu výše pojistky.
A s tou dokumentací. okud jde vozidlo na "V", tak pokud vymažeš identifikační údaje, že je nebylo možno najít, tak nikdo nic nedokáže.

Technici se většinou kroutí, aby nebylo stejných vozidel 5 mil., ale pokud prokážeš (což lze asi dost snadno), že ŠM 16,5, byť v replice, je jediná a představuje jednu ze "slepých" uliček vývoje, tak oproblém nebude. Pokud ano, tak atestační technik byl upuštěn při porodu na hlavičku.

A pozor při zájezdu s přáteli. Pokud ti něco dají na naftu, tak je to (dle českých zákonů) nepovolené podnikání. Prostě za jízdu (jakýmkoliv) motorovým vozidle jsi vzal úplatu, aniž bys měl platnou koncesi a ŽL. To je teorie, praxe je taková, že při zájezdu, který má 100km by asi jen blázen nechtěl něco na naftu, pokud teda nevyděláváš 100 000 měsíčně). Takže při zastavení hlídkou musí všichni svorně tvrdit, že řidič měl peníze bokem a pozval známé na pojížďku. Pak ani nepotřebuješ k ŘP profesák. Bus je tvůj, nepodnikáš, tudíž není potřeba. Tachograf užít musíš, je-li jím vozidlo vybaveno.

Chmelda: musel by mít ten bus přetypován na náklaďák, pak by stačilo C
Makrelu neumeješ.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 10:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že netreba pretypovávať na náklaďák. Podľa mňa by mohlo vozidlo zostať aj ako autobus, ale mal by len 8+1 miest. Vtedy by stačilo iba C (nepredpokladám, že by bola hmotnosť pod 3,5 t)

"Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku."

Takže ak posádka preplatí len skutočne spotrebovanú naftu (resp. menej), tak sa nedá o žiadnom zisku hovoriť. A to ešte nikde nie je čas vodiča, opotrebovanie vozidla, mýto a pod.

Ohľadom tachografu, mali sme kontrolu z inšpektorátu práce (mávame ich často, máme na firme viac náklaďákov) a priamo inšpektora som sa pýtal, či musím mať v súkromnom autobuse tachograf a či ho musím používať. Odpoveď bola, že nikto po mne nemá právo žiadať kotúč, pokiaľ ho mám ako súkromná osoba nepodnikateľ. Tým pádom tam môžem mať aj ten pôvodný tachograf, ktorý má ešte okrúhlu dieru na kotúčoch.

Chmelda: A prečo by nemohol?

(6) Skupina C
motorové vozidlá okrem vozidiel uvedených v odsekoch 8, 9 a 16, (t.j. D, D1,T) ktorých celková hmotnosť presahuje 3 500 kg; k motorovému vozidlu tejto skupiny smie byť pripojené prípojné vozidlo s celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 750 kg.

(8) Skupina D
motorové vozidlá na prepravu osôb, ktoré majú okrem miesta pre vodiča viac ako osem miest na sedenie; k motorovému vozidlu tejto skupiny smie byť pripojené prípojné vozidlo s celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 750 kg.

Takže ak je vozidlo mad 3,5t a má menej ako 8+1 miest, tak stačí C-čko. Dokonca na niektoré mikrobusy, ktoré sú do 3,5t (zvyčajne dodávka so sedadlami a oknami) stačí aj B-čko.
Karosa ŠL 11
Andy11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 4-2011

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 12:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojto : to este nepoznas clobveka ktory testuje veterany na slovensku. CO viem, tak chalani maju napisane auta na veteranskych cislach v ceskej republike, lebo na Slovensku nebolo mozne urobit na to testaciu historickeho vozidla. A uvas v cechach nebol problem. Nerozumiem tomu, lebo obidvaja sa musia riadit predpismi FIVA. Takze vychadza mi jedno : nemenovany pán Váry robi pre uzku skupinu ludi. ine mi z toho nevychadza.
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 13:24:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíte že by se teoreticky dal přihlásit na veteránské SPZ i autobus přestavěný do podoby tohoto? Jedná se o poslední provozní období 2007 - 2010, byla to Karosa C 734.23 ale od roku 1995 po provedené GO měla celou podlahu zvýšenou po vzoru autobusů Karosa C 735, LC 735 a LC 736. Přestavba by se uskutečnila na nějaké vhodné Karose C 734.2x, veteránské SPZ nejsou nutné, ale zajímá mě jestli by to teoreticky šlo.
Karosa - to nejlepší na trhu autobusů :-)
ČD a ZSSK - dva nejlepší železniční dopravci
Moje ICQ: 639-165-615
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3191
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 14:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, já žasnu, jaké nesmysly se tady objevují.
vyvátím jedne po duhém:

- ad ŠM 16,5 - platí co napsal Vojtik v příspěvku 309 a 706RTO v příspěvku 173, nebyl by s tím nejmenší problém. Jen OT - stavba vozidla pro účel bílých značek by musela splňovat požadavky předpisů roku 2012, představa, že by se takhle postavila ešemka, je iluzorní.
-ad obsaditelnost 8+1 - nesmysl, žádné automatické omezení neexistuje. Ve vyhlášce se pouze stanoví, že při testaci se vozidlo schválí s případnými dalšími omezeními dle uvážení komisaře (volně parafrázuju). Uvážení komisaře může být a bývá těch 8+1, a to kvůli bezpečnosti provozu desetitunového hovada s pochybnými brzdami. Ptal jsem se na to a v mém případě by to například šlo s plnou obsaditelností, kdyby bus prošel normální DTK - opět to není předepsáno, pouze konkrétní komisař by to považoval za dostatečnou záruku bezpečného provozu.
- výdělečná činnost rozhodně není, pokud se kamarádi složí na naftu
- tachograf nutno používat, pokud je jím vozidlo vybaveno, bez ohledu na účel jízdy
- řidičák - Diamant nevzal v úvahu formulaci okrem vozidiel uvedených v odsekoch 8, 9 a 16, (t.j. D, D1,T), takže sorry, autobus bez déčka opravdu ne

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4901
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 15:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Len doplním, že na Slovensku viem o štyroch autobusoch na veteránskych značkách:
SC-H 001 - Škoda 206 z KHA Bratislava (Ivaškova?)
SC-H 015 - Karosa ŠD 11 "Evropabus" p. Ivaška
TT-H 040 - Škoda 706 RTO LUX SAD Trnava
BB-H 028 - Saurer L3C SAD Zvolen

A neviem či už nie je aj Píriho Praga RND (nedávno ju dokončil).
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012
Ikarosa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 17:44:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant (153) :

Katalog mám jen jeden, skenovat ho ted' nebudu (vůbec nemám čas).
Ale, určitě ti ho půjčím (a kdyby něco spěchálo tak samo sebou že kus naskenuju...) .

Nějak se dohodneme kde/kdy ale přes mejl (nebudem to tady plevelit dohadováním :-) ) .

Něco na téma "Zajímavé laky" :

Busdus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 18:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poznámka od Slima k tachografům:Moje informace vždy byly, že u historického vozidla, které je na rodné číslo a jedu soukromně, tak nemusím tachograf používat, ačkoliv ve vozidle je. Zdá se mi to logické, ale ještě o tomto zkusím sehnat informace.
Škoda 706 RTO je nepřekonaný fenomén.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9701
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 19:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno jsem tu chválil přístup Diamanta, sobotní návštěva Czechbusu naopak ukázala druhou stranu zdánlivě jedné mince. Spolek z Kladna, který nebudu jmenovat, protože netuším, jestli se ještě nějak jmenují nebo už mají opět jiné jméno, se nějakým záhadným způsobem dostal na volnou plochu pražského výstaviště. Pokud velkoryse pominu to, že vůz jezdí bez povinného ručení a řídí ho člověk bez řidičského oprávnění příslušné skupiny, tak určitě nelze pominout "renovaci" laku. Tady řemeslo těžce zaplakalo. Stále si kladu otázku, k čemu toto "úsilí" směřuje. Že by z toho někdy bylo nějaké muzeum, tomu snad nevěří ani samo "sdružení".


VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 868
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 20:44:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stále si kladu otázku, k čemu toto "úsilí" směřuje.

Nu ten vůz má zřejmě nějakého konkrétního majitele (spolek to bude asi jen zastřešovat) a jeho úsilí směřeje k záchraně před vysokou pecí.

Tuto vůbec neodsuzuji. Vzhled vozu odpovídá snažení majitele, který má jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou. Není to žádný milionář a tak dělá jen to nejnutnější.

Vůz jsem neviděl, ale předpokládám, že kritizovaný lak byl udělán za pomoci štětce a válečku. V našich krajinách není obvyklé tímto způsobem lakovat autobusy, ale je to určitě lepší než neudělat vůbec nic.

Jediné čemu se divím je, že s takovým busem jel zrovna na takovouto výstavu. Tady bych opravdu očekával něco jako pražskou muzejní 3709. Prostě lesknoucí se exponát, tak jak ho laik očekává.

Na druhou stranu - pokud by někdo udělal sraz sedmičkových Karos uchovávaných pro budoucnost, tak tam by mne tento bus vůbec neurážel (a možná bych tam i přijel i s tou svou provozní otřepaninou jejíž obrázek jsem tu nedávno dával).
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9702
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 20:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.5735: I se štětcem a válečkem se dají udělat poměrně slušné věci. Ale tady to udělal někdo za hodinu komplet. Rez nerez, lišta nelišta, prostě prasácky a říká tomu renovace. Tu pec oddálil o nějakou chvilku. Nejeden vůz už tam skončil.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 21:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Andy11: Ale v CZ zase dostane veteránske značky temer všetko. Niektoré autobusy, ktoré majú veteránske značky vyzerajú otrasne, nemajú ani veci, ktoré zodpovedajú dobe. Nechcem sa nikoho dotknúť, netuším, koho je bus 13V 0571, ale farebné prevedenie divné, chýba mu jedno okno v dverách, sedačky z ŠD a kopec drobností.

Slim: No veď toho sa obávam. Teda že podľa súčasných predpisov asi ŠM 16,5 postaviť nepôjde (hoci kto vie, ako je to u jednotlivo vyrobeného vozidla, či musí spĺňať tiež Euro 5). A podľa informácie od p.Ivaška to na veteránske čísla prihlásiť tiež nejde, lebo to bude mať súčasný rok výroby.

Slim: Ale D je len na vozdilá, ktoré majú viac ako 8+1 miest. Čo tie CZ autobusy nemajú.

Ohľadom tachografu by to ale potom bolo dosť blbé, lebo tie tachografy, ktoré sa napr. do ŠL dávali od výroby už nie je dovolené používať, lebo kotúče nemajú v strede excentrickú dieru. To by teda znamenalo vymeniť ich za modernejšie.

Toto uvádza NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 561/2006

KAPITOLA I
Článok 3
Toto nariadenie sa nevzťahuje na cestnú dopravu vykonávanú:
i) úžitkovými vozidlami, ktoré majú status historických vozidiel podľa právnych predpisov členského štátu, v ktorom sa prevádzkujú, a ktoré sa používajú na nekomerčnú nákladnú alebo osobnú dopravu.

Takže veteráni určite nemusia mať tachografy. Resp. môžu, ale hlavne nikto nesmie kontrolovať dodržiavanie dohody AETR a teda ani kontrolovať prípadný tacho kotúč.

KAPITOLA IV
Výnimky

Článok 13
1. Ak tým nebudú dotknuté ciele stanovené v článku 1, môže každý členský štát na svojom vlastnom území alebo so súhlasom dotknutých štátov na území iného členského štátu udeliť výnimky a tieto výnimky individuálne podmieniť, z článkov 5 až 9, ktoré sa vzťahujú na dopravu:

i) vozidlami s počtom miest na sedenie od 10 do 17, ktoré sa používajú výlučne na nekomerčnú osobnú dopravu;

Takže za istých okolností by to teoreticky išlo uhrať aj u klasického busu s bielymi značkami.
Karosa ŠL 11
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4904
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 21:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: Ty by si nepostavil novú ŠM 16,5... Ty by si postavil napr. NR-29-63.
Preukázateľne existoval, preukázateľne neexistuje v zrenovovateľnej podobe.
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 21:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: Škoda, že to na tých fotkách moc nevidno. Tam je vidieť akurát čierne lišty.

Ale inak sa čudujem, že sa niekto patlá štetcom a valčekom. Veď to je doslova vyhodená práca. Pritom dnes sa dá kúpiť obstojná striekacia pištoľ za celkom prijateľný peniaz a miesto tých štetcov mohol kúpiť pár kotúčikov maskovacej pásky.
Karosa ŠL 11
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 21:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomino: Keby som vedel nájsť nejaké podrobnejšie pokyny, alebo informácie, ako presne sa má pri testácii postupovať, tak by som vedel fakt viacej.

A zatiaľ sa mi nepodarilo dopracovať ani k nejakému predpisu alebo zákonu, kde by bolo uvedené, čo všetko musí spĺňať taká novostavba jednotlivého vozidla.
Karosa ŠL 11
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 21:40:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Preukázateľne existoval, preukázateľne neexistuje v zrenovovateľnej podobe.

Co když někdo přijde s přední částí ŠM, dejme tomu končící za druhými dveřmi, bez výrobního štítku, bez identifikovatelných částí interiéru a přístrojové desky, a bude tvrdit, že je to torzo ŠM 16,5? Musí on dokázat, že je to torzo ŠM 16,5? Nebo naopak by musel někdo jemu dokázat, že je to jen přepůlená krátká ŠM?

Pokud je to blbá otázka, tak se hluboce omlouvám, v tomhle oboru jsem laik. Mojí pracovní náplní ve zcela jiném oboru ovšem leckdy je hledání cest, jak obejít to, co na první pohled obejít nelze...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Andy11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 4-2011

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 22:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant : mozno sa to niekomu zda ze dostane veteransku testaciu kazdy, ale ved su tu pravidla FIVA, kde moze dostat veteranske spz aj auto nerenovovane v povodnom stave, aj ked nie je nablyskane ako psove gule, ako vela aut novodobych zbohatlikov. Nie kazdy ked kupi auto, ma hned odlozene tisiice eur na renovaciu. VED KED CLOVEK ZOZENIE auto s tridsiatych styridsiatych rokov v povodnom pojazdnom zachovalom a nerenovovanom stave, tak ma vacsiu hodnotu ako ked je zrenovovane a kazdy ho obdivuje. A ked clovek ma doma Skodu 100 v povodnom stave, akurat lak je trosku zasly a chromy nie su ako nove, je to vrak? Podla mna to auto ma vacsiu cenu ako ked je zrepasovane nalakovane vylestene, aj ked z fabriky take nikdy nevyslo, pretoze nie je vyvarane, zbastardene, "vylepsene" vselijakymi neduhmi modernej doby. PRECO BY TAKETO AUTO, ALEBO AUTOBUS, co bol aj moj pripad, NEMOHLI DOSTAT NA SLOVENSKU preukaz historickeho vozidla??. Nechapem to. MNe bolo povedane ze SL 11 nie je este veteran a testaqciu mi na to neurobia.
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4905
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 23:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Andy11: Nuž, tak to ten retard pochádza asi dakde zo zajordánska a a chodí tak akurát na pole na somárovi.

"ŠL nie je veterán"... Veterán jpodľa môjho výkladu e v podstate všetko, čo už nejakú dobu nie je v bežnej prevádzke (teda aj B 831, či Legobus - to su také unikáty, že obmedzovať ich zachovanie ako sa dá je fakt len čistá obmedzenosť). A ŠLky už svoju zlatú dobu majú dávno zrátanú, určite ich už viac nebude ako je teraz.

...si tu človek fakt dakedy pripadá ako dakde v Albánsku...
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 23:48:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podľa mna musia urobiť testáciu na všetko, čo spĺňa vekový limit 30 rokov. A to s rezervou spĺňa aj najnovšia ŠL-ka z roku 1981. Druhá vec je už, či zvládne absolvovať STK a splní všetky kritériá. Ak áno, dostane preukaz historického vozidla. A som presvedčený, že aj s preukazom HV môže ďalej ostať na bielych značkách.
Karosa ŠL 11
Fedos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3486
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 00:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady dvě dokumentačně detailnější:


Osobně by mi bylo asi milejší, kdyby vůz zůstal bílý, ale v lesklém laku...
seznam-autobusu.cz - seznamy vozů českých dopravců

ICQ: 241-647-938
Andy11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 4-2011

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 01:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant, vidis nemusia. Na slovensku je mozne vsetko.
preukaz historickeho vozidla dostanes aj na biele znacky to nie je prekazka.
Huples
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 06:31:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fedos: Hlavně ty černý lišty, to je "úchvatné".
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3754
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 09:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně by mi bylo asi milejší, kdyby vůz zůstal bílý, ale v lesklém laku

Tohle je zas styl laku - díra nedíra furt se natírá..štětkou
AV 15-30
Fedos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3487
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 12:35:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já je neodsuzuji, snaha se cenní... jenže pokud je výsledek mizerný, tak je asi lepší se na to vykašlat.

Zatím opravdu plní jen funkci toho, že vůz je někdy uchován před kovošrotem. Ale do krásného historického vozu to má ještě daleko, což by vyřešila asi jen změna majitele.

Ono majitelé historických vozidel se s nimi také někde prezentují... tyto spolky jediné co zatím udělali byla nějaká v podstatě neveřejná jízda a tato ukázka na Czechbusu. Chápu, že je asi nikdy nechtějí... ale za to asi může i to jejich chování.
seznam-autobusu.cz - seznamy vozů českých dopravců

ICQ: 241-647-938
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3198
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 13:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: POdle současných předpisů když přijdeš na testaci s autem nalezeným v kopřivách nebo nově postavenou replikou, je to totéž. Není nejmenší důvod ho neotestovat. Opakuju, s případnou replikou ŠM 16,5 by z veteránského pohledu nebyl nejmenší problém.
Pokud přijdeš testovat s replikou toho busu, nemusí splňovat vůbec nic podle žádného předpisu kromě historické věrnosti dle předpisu pro veteránskou testaci. Tím se automaticky předpokláád, že je postaven dle předpisů platných v době jeho vzniku. To není nikde napsáno, ale je to naprosto logické. Prostě se nikoho neptáš na nic a najednou se objevíš s kloubákem.

Andy11: Souhlas mimo poslední věty. To, že nějaké auto je nebo není veterán, je dáno rokem výoby dle předpisu FIVA a žádný imbecil to svévolně nemůže měnit.

Diamant: Zase omyl. Autobus s klubovou testací může dostat nižší povinné ručení, současně si nechá běžné značky a stávající papíry a pak musí jezdit na STK dle režimu pro všechny autobusy. Veterám s krajskou i klubovou testací má značky zelené a na žádné STk u do smrti jezdit nemusí, pouze se jednou ročně obnovuje krajská testace.
Andreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 5-2010

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 14:46:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ked toto vsetko clovek cita tak ho normalne prejde chut aj nieco renovovat a ked aj nieco zrenovujew tak ti hadzu polena pod nohy potom sa necudujte ze kopu vozov skonci v srote
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3755
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 15:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Czechbus pěkně upadá když se tam dějí takové věci jak popisuje Magiq které jsou v podstatě veřejným tajemstvím. Kde jsou ty časy kdy se tam prezentovali opravdoví muzejnici například M.Jiroš s I 280.10..
AV 15-30
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3200
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 18:15:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Andreas: nenechte se znechutit, 95% toho jsou jen spekulace a nesmysly.
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4244
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 18:47:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Väčšina čo sa tu spomina je normalna byrokracia ktora sa netyka len veteranov ale všetkeho v našej republike. Jediny važny problem ktory sa tu spomina je testacia veteranov na SK.
Karosa ŠL 11 1312 - 1974
e-mail: peto5220@centrum.sk
www.eselka.unas.cz
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 19:25:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tu řešíte pochybné opravy a pod., tak todle stojí nějakou dobu v Lipníku na nádraží a docela to tam zavází. Prý to tam odstavil nějaký spolek nadšenců pro poruchu.
Lukytrans
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 7-2008

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 19:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aresák: To je presne toho spomínaného spolku vyššie
Karosa 700, 800, 900... to najlepšie na našich cestách :-)

vDP LUKYTRANS a.s.
ICQ: 432-162-205, lukytrans@gmail.com
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12397
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 19:53:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky ten kladenský spolek, co říkal že pojede do ValMezu pro atmosféráka ?
Závistivci všech zemí, polibte mi prdel...!
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 8-2012

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 19:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Tá klubová testácia je len české špecifikum. U nás nič také neexistuje. A tá klasická testácia by mala podľa pravidiel FIVA platiť 10 rokov a potom prichádza nová testácia.

Samotná testácia by mala mať 2 časti, technickú (klasické STK) a a historickú (kontrola historickej vernosti). A pri testácii by vzhľadom na výsledok STK a hĺbke rekonštrukcie mal komisár stanoviť, na akú dlhú dobu bude STK platné. Maximálne však 5 rokov.

Andreas: Plne s tebou súhlasím! Ja by som ten kĺbák aj postavil, ale čo s ním budem potom robiť, keď nebude mať žiadne čísla? Kým nebudem mať istotu, že to nejako ide prihlásiť, tak sa na to nedám.

(Příspěvek byl editován uživatelem Diamant.)
Karosa ŠL 11
Andreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 5-2010

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 20:24:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak ale uznajte sami co je toto za robotu clovek sa s tym narobi ako otrok kopu penazi do toho da samozrejme z vedomim ze sa ti to nikdy nevrati kopu casu nervov a pod a teraz volaky komisar pride a jednoducho celu tvoju drinu zmete pod stol ja som k voli tomuto ani nic nerobil z autobusom co mam lebo vsade dokola ked clovek pocuva a to nespravis a to sa ti neoplati a to ti neprejde panove 2 roky toto pocuvam uz ma to nebavi ked som priniesol autobus domov taku radost som mal ale velmi rychlo ta radost presla ked som zistil ze ako to tu u nas na slovensku je z historickimi vozmi a hlavne co sa tyka AUTOBUSOV !!!
Furčan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 22:44:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi preto sa nesnažim dostať bus na historicke značky, možno o trolejbuse by som o tom uvažoval aj ked tam to funguje asi inač. (nemam k nemu papiere)
ICQ: 218-854-995
Skype:Furcan
Košická ŠL: http://www.eselka.unas.cz/
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3201
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 23:47:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: tvoje odhodlání nelze neobdivovat. Z pohledu svých zkušeností s renovací a z pohledu svého věku si troufám říct, že při stavbě téhle repliky by papíry byly naprosto zanedbatelný problém ve srovnání s tím ostatnim. K něčemu takovému nadšení nestačí...osobně si myslím, že taková stavba je nad síly téměř kohokoliv.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4309
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 10:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spolek nadšenců pro poruchu? To je parádní název. :-)
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9705
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 10:53:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto jsem nepsal název, bylo mi jasné, že už se opět jmenují jinak .
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Vinařičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.220
Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 14:31:15    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové pánové, že Vás to baví. Štětka, neštětka, dojelo to tam? Dojelo. Termín sezonní povinné ručení zřejmě neexistuje. Jízda v dešti zřejmě též neexistuje. Výstavné bylo zaplaceno, ale zřejmě je to zadarmno dle Vás jen tak si přijet a vlastně i pašovat (nebo že bych pašoval bus v batohu?). Název se nezměnil nikdy, jen já odešel z MDT a založil si svůj spolek. A až něco půjde do pece, dám vědět :-) Ale toho se nedočkáte.

Jééééé, rábička. Hustýýý. Proč neodjela se zeptejte p. Dadáka. Praskla jí jen hadice a odtah je již objednán od jedné nejmenované firmy. Zatím se mějte a dál pište bláto, neskutečně se u toho bavím
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9709
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 15:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baví, nebaví. Takže vidina muzea už se opustila a cílem už je jen to, jestli to někam dojede? Na vzhledu a stavu také nezáleží? Sezónní povinné ručení existuje, ale musí být sjednané. To, co skončilo v peci, bylo předpokládám druhého spolku. My nic, my hudebníci.

Rába - je to fičák, ta zdechlina už je tam skoro dva měsíce, pokud se nepletu.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Galanťák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 16:39:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že hadice není takovej problém, aby se to muselo tahat ... Kdyby to byl kousek, neřeknu. Ale hadice (nevím teda která ), ale dala by se provizorně, alespoň na dojezd, udělat. Vodni se dá vyměnit a vzduchová taky. Palivové též. A proč to má pořád RZ TAA ? Kladno a Tábor není stejný kraj ...
80004 Galanta - Dunajská Streda - Györ - Sopron

Prepravu zabezpečuje: Galanta, tel.22-25
ČSAD, n.p., Bratislava
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 18:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamantovi: Každý, kdo se seriózně snaží pořídit, opravovovat, udržovat, případně renovovat historické vozidlo jakéhokoliv druhu, držím palce.
Nicméně, řádně čti příspěvky od jiných, je v nich hodně odpovědí na Tvé otázky, na něž si pak odpovídáš sám, a to minimálně zkresleně.

K historickým vozidlům:
Pravda, netuším, jak je to se systémem testací historických vozidel na Slovensku či i jiných zemích, a v čem se to event. liší u nás.
Nicméně v Česku, stejně jako jinde v Evropě, se právní základ řídí kodexem FIVA a pak nějakým národním zákonem, který určí za jakých podmínek mohou historická vozidla bez běžných značek do provozu na pozemní komunikaci.

Kodex FIVA v posledním znění z roku 2010 docela liberalizoval a umožňuje, aby se historickým vozidlem mohlo stát "takřka" kdeco. Záměr je jediný - vytvořit podmínky pro zachování kulturně-technického dědictví nejen v podobě nepoužitelných exponátů v muzeích, ale i v provozu a tím i pro záchranu dalších a dalších vozidel, která by jinak nikdo zachraňovat nechtěl. Uznává to i v těch neoriginálních variantách, protože to by pak nebylo uznáno hodně i hodně starých vozidel, které někdo individuálně okarosoval, osadil upraveným motorem, brzdami, jiným proti tovární specifikaci...

"Veteránská" čísla pak prostě primárně umožňují vstoupit zpět na silnice i těm starým vozidlům, která neměla to štěstí co jiná a již byla v minulosti trvale vyřazena z provozu, tudíž nemají běžná registrační čísla, bez nichž se ovšem jezdit nesmí nikde po světě.
Zároveň ti, kteří vlastní staré vozidlo s platnými doklady a je tedy z pohledu "silničního" zákona provozuschopné, si mohou za podmínek kodexu FIVA nechat udělat klubovou testaci historického vozidla a získat tak Průkaz historického vozidla, na jehož základě jim pojišťovna zřídí ručení za obvykle 1/12 obvyklé pojistné částky, s nárokem na bonus atd., to je asi zásadní výhoda tohoto kroku. Dále pak je cenné i to, že mají svého krasavce oficiálně ohodnocené statusem historického vozidla.

ŠM16,5 by měla, a musela mít tolik původních dílů z období výroby ešek, že vůbec není pochyb o tom, z čeho základ vznikl. A zárověň nesehnatelné věci by musely být vyrobeny podle do maximální možné míry podle původní specifikace, že by i ony opět jen ukázaly, jaké technologie se v období používaly. A nějaká část vozidla by pak holt byla nahrazena již i díly mimo období a i s přispěním technologií mimo období, protože jinak by na tu silnici nevyjelo minimálně každé druhé historické vozidlo...

Ještě k těm někdy až neuvěřitelným otuněným bastlům, co někdy potkáváme na "veteránských" číslech, že zůstává rozum stát, jak to mohlo někde projít. Většinou je to tak, že to není benevolence komisí, ale takový jednoduchý podvod. Prostě existuje víc vozidel - to, které ji získalo, to které pak vidíte.


K nutnosti řidičáku "D" k řízení, resp. obsaditelnosti historického autobusu:
v ČR je to tak, že autobus má stále i v historickém průkazu deklarován počet sedadel, co tam je. Ovšem při krajské testaci, což je jednou ročně konaná jakási technická kontrola historiků, zda smí z tohoto pohledu na silnici do běžného provozu, pokud majitel autobusu nedodá protok z STK o kontrole brzd s kladným výsledkem, tak mu omezí počet přepravovaných osob na 8+1, ovšem počet skutečných sedadel se nesnižuje - nikdo Vás nenutí je vyndat. Je to jakési interní opatření kvůli bezpečnosti, a řekněme i oprávněný alibismus. Tímto omezením komisaře ovšem není dotčeno to, že vozidlo má sedadel - míst k sezení kupříkladu 45 a ke stání 30, takže pořád řidič musí mít "D".


K tachografům:
Domnívám se, že vozy, které vlastní soukromá osoba, co se jejich provozem neživí, a řídí je osoba ne za úplatu (mzdu), tachograf mít nemusí.
Autobusy povinnost mít tachograf, používaná k silniční dopravě komerčního razu, musí mít TC tachograf (mechanický) od data výroby 1.7.1972. Asi od roku 1984 pak TC1 tachograf - již jde zaplombovat náhon. Vozidla s rokem výroby 1986 v Evropě již musí mít EC tachograf (analogový - mechanický, či elektrický), již jde přepínat režimy práce řidiče) (u nás od 1990). A od 2006 již musí být digitální tachograf.

Vlastní-li někdo obchodní vozidlo - v našem případě autobus, které je vyrobeno po 1.7. 1972 a které má podle zákona příslušné země status historického vozidla, tj. že má průkaz historického vozidla, a je tím pádem v registru historických vozidel - pozor, nemusí být na "veteránských" číslech - tak pokud není majitelem - právnickou osobou - používáno ke komerční přepravě osob, nemusí používat tachograf.


K Czech Busu a oné Karose nejmenovaného spolku: To bylo nejspíš jen a jen o drzém čele, kdy prostě přes dolní bránu Výstaviště - parkovací závoru vjeli do areálu, nicméně to neodstavili na parkovišti, ale kolem Průmyslového paláce pak až do zákazu na volnou plochu před palác, kde to odstavili před vystavená vozidla... Pak toutéž cestou zase odjeli, u automatu zapaltíce parkovné - pardon - výstavné. Pochybuji, že se na cokoliv organizátora ptali.


Ještě k tématu o barvách vozidla, zapsané v Technickém průkazu vozidla, řešené před časem o něco výše:
Ač jsem u našeho Luxe chtěl po renovaci dát zapsat bílá/modrá, protože si myslím, že té modré je tam docela dost, úředník na Magistrátu nesouhlasil ani při pohledu na fotografii a napsal - bílá. Doteť to nikomu nevadilo, ani na STK, ani policajtum, co mne jednou kontrolovali i doklady...

(Příspěvek byl editován uživatelem 706rto.)
Když autokar, tak 706 RTO LUX
Slfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 12-2010
Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 18:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

706rto: ad podvody: Nepořizuje se při testaci fotodokumentace? Pak by bylo teoreticky pro policii snadné takový podvod případně odhalit (při silniční kontrole nebo po nehodě)?
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4911
Registrován: 3-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 18:38:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: Vieš čo, teraz mi napadlo.. Pred pár dňami som videl nejaký inzerát, kde chlapík ponúkal prihlásenie čohokoľvek (samozrejme schváleného do prevádzky v niektorej z krajín EÚ) bez papierov; či už vozy od armády, alebo jednoducho vyradené.

Vraj to funguje nejako cez Nemecko, kde to prihlási a potom zrejme exportuje na Slovensko.

Cenu tam mal uvedenú 400€, neviem síce či sa to dá aj pre autobus za takú cenu (alebo vôbec), ale pár sto eur to snáď neprekročí... Neviem čo je to za chlapa ani či je to vôbec pravda.

Ak ale máš záujem - niekde som si to určite zapisoval - tak sa mi ozvi na e-mail aby sme to tu nesvinili vecami mimo témy.
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012