K-report
 

Archiv diskuse 380 - nové třísystémové stroje z... do 22. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » 380 - nové třísystémové stroje ze Škody Plzeň » Archiv diskuse 380 - nové třísystémové stroje z... do 22. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 10:46:19    Odkaz na tento příspěvek  

moje letitá zkušenost, pravda z oblasti spíše sdělovací a třídící techniky. Zeptej se 10 provozních pracovníků a 5 jejich nadřízených na připomínky ke konstrukci a funkci zařízení a dostaneš cca 40 připomínek, vesměs protichůdných. Požádáš-li výše zmíněnou množinu o písemné vyjádření, dostaneš prd. A včil Vincku mudruj!
Z oblasti hnacích vozidel citát jednoho pracovníka DKV Budějovice - "to máte z toho, že děláte z Tráboše Mercedes!" Ví Bůh, že to z vlastní vůle neděláme a nějak to udělat musíme, protože jsme to dostali za úkol. A jen se snažíme ctít zákon zachování hmoty a energie + zákon o neprůstupnosti těles.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4512
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 10:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Hele vědátore, můj příspěvek byl adresován konkrétnímu přispěvateli, který argumentoval naprosto hloupě. Nevím, proč sis to vztáhl na sebe.
A jestli chceš v tomhle tónu.
Teď budu hnusný:
Takže aby bylo jasno: do konce prázdnin jsem v těch dolech a se žádnou úpravou SW na 5esu během té doby nepočítej. Mašiny odstavíme do kopřiv a počkají, až si jeho lordstva udělají čas.
Nefunguje dle návodu: Neschopen - odtáhnout.
Nedojela by žádná nikam.
Takhle to chcete, máte to mít. Žádný problém, pro nás ne!
Jenže nám jde o společnou věc (dobrá lokomotiva) a tak telefonujeme, píšeme si, sdělujem si poznatky ve dne i v noci a místo trocha pochopení slyšíme nejde, norma neumožňuje, nepožadoval, nedodal atd...
Je Ti doufám jasné, že když si tohle našinec přečte, tak jeho ochota reagovat na jakékoliv neoficiální podněty rozhodně nevzroste...? Aha fírové mohou být za blbce, ale běda jak si někdo dovolí rýpnout do titulovaných. Neoficiální podněty jen zrychlují a napravují mnohdy vaše velké boty. A ty sám si ještě před pár lety vůbec netušil jak funguje nákladní doprava. Jaké to překvapení pro některé, že se někam dojede výběhem a pak se přestavuje el.lok jinou...Ty jo, představ si že se posunuje s lokomotivou s nahozenými bateriemi a není připojená k troleji..jak překvapivé pro některé pc mágy...
Konkrétně u srovnání vzduchový vs. elektrický pohon sběračů, od- a přepojovačů otočení motorem. Ale jdi ty...A kolik energie je třeba na výměnu/výrobu shořelé tlumivky.
Ne zatím hnusní nebudem, jen nás ale serte víc a začne opravdu mumraj. Pak jsem zvědav na vědátorské blekotání, proč to či ono nejde, není a pod.
A abychom nešli moc do detailů.
Neuvěřitelně potěší, když stojíš pár metrů přes hranice a místo cca 3 min (s 363) kdy bys za ně couvl, čekáš 15 minut jestli milostpaní koumesácká dovolí. A 15 minut byla půlka nádraží zablokovaná. To jste dostali všichni jmen, to by vás uši brněli.
A dorazí tě debil, určitě s funkcí a titulem, který zakáže jízdu z kopce el lok výběhem. A i když mu nejvyšší technický orgán na vlaku (strojvedoucí) řekne že to lze (363,5), tak on prostě rozhodl. Co na tom, že fíra udělal 2 hod nechtěného přesčasu a Cargo spálilo desítky litrů nafty. On je přeci borec a machr od SŽDC.
A jen nakonec, 363 z nuly za 5 minut jede, 5eso za 16, tomu se říká vylepšení?
A milej zlatej, až budeš mít rozložený lejstra komesácká po pultě a za plného tahu ventilátorů se ti otevřou samovolně dveře do strojovny, jsem zvědav na tvojí reakci....I když ..ty si kultivovaný a vzdělaný člověk takže pravděpodobně by si poznamenal "Tady se někdo zmýlil." Zatímco moje reakce "Píp, píp z Parsu píp, píp který píp jsem namontoval tuhle píp." Tak už to holt bude...
A neber to osobně, my jsme, respektive vždy se nějak domluvili, pár facek jsem si dal někdy sám za rohem.
Jen se neshodnem a to asi nikdy, že reko je pokrok. Takto, jak to funguje, není bohužel spíše naopak. Nějak nemohou nebo dokonce nechtějí pochopit, že strojvedoucí není od toho aby hlídal kdejaké zařízení, ale naopak aby pimprlátka hlídaly jeho. A už vůbec není od toho, aby vymýšlel nějaké záchranářské finty a postupy.
Jenže my chcem splnit svůj úkol (vozba vlaku) a tak se snažíme ty vaše některé zhovadilosti eliminovat. A docela to jde, jen stráááášně pomalu....

(Příspěvek byl editován uživatelem oldcerry.)
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3379
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 11:33:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

16 minut? Se někdo zbláznil?
U Traxxu po nahození baterek za cca 7 minut včetně nahození a nakrmení ETCS.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9118
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 13:41:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.Š.:

Podle toho, jak pořád honíš sekundy na všem, co se dá, bych skoro řekl, že RTT vozí nějakou tu příměstskou, nebo ostré R, Ex, EC, IC obraty.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3380
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 14:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle toho, jak pořád honíš sekundy na všem, co se dá, bych skoro řekl, že RTT vozí nějakou tu příměstskou, nebo ostré R, Ex, EC, IC obraty.

Tys nikdy nemusel na novomašině do baterek?

PS: Rychlá nákladní doprava znamená, že třeba Uhři - Bratislava Nové Mesto - Uhři otočí jeden strojvedoucí a ty tudíž nemusíš třeba do Břeclavi zajišťovat střídání.
Ono je to totiž docela dost peněz.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4750
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 14:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: počkají, až si jeho lordstva udělají čas.
Hele, objednával ses někdy řekněme k zubaři...?
No a my jsme na tom jako ten zubař: už máme okýnka hodně dlouho plný od pacientů, co se objednali už dávno. A stejně jako on máme rezervu na akutní případy, ale tam bereme opravdu jen ty akutní případy.

A ty sám si ještě před pár lety vůbec netušil jak funguje nákladní doprava.
Asi takhle: jak MÁ fungovat nákladní doprava (a jak funguje třeba ve Švajcu) vím už hooodně dlouho.
Nemyslels tím spíš, že jsem ještě nedávno netušil, jak u nás nákladní doprava NEfunguje...?
V civilizovaný zemi si prostě dopravce zaplatí čáru a tu taky dostane. Když ji nedostane, platí penále infra, když ji nedodrží a někoho zadrbe, platí penále on (když je moc rychlej a nikdo na něj není zvědavej, odstojí si to a vyhodí peníze za šťávu oknem). Tečka. Jinak by to nefungovalo.

Nevím, proč sis to vztáhl na sebe. ...
Aha fírové mohou být za blbce, ale běda jak si někdo dovolí rýpnout do titulovaných.

No prostě se to svoje rejpání nauč psát tak, aby bylo jasné, že nejde o všechny. A nebo nerej vůbec a omez se na fakta.
Když řekneš, že to a to nefunguje, tak se tím nikoho nedotkneš. Když řekneš, že to a to konstruoval *****, tak mu tím třeba křivdíš, protože on to taky tak mohl dostat zadáno. Nebo mi snad chceš namluvit, že třeba fíra-pacifista prostě odmítne vézt vojenskej transport, protože je to proti jeho přesvědčení, a projde mu to...?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4514
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 15:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:Dobře mi tak..
Věru, nevím ale zrovna 363,5 má dosti velké zpoždění, že by nás nějaký bolavý zub předběhl? Nebo jsou ještě větší skluzy?
Nemyslels tím spíš, že jsem ještě nedávno netušil, jak u nás nákladní doprava NEfunguje...?
Jo to bude ono. Ale ona takhle neFUNGUJE co já pamatuji. Žádná novinka. Za svoji kariéru jsem jednou jedinkrát jel s nákladem dle JŘ. Nex 43O33 Libeň - HD a dál. A jen jednou jedinkrát jsem mohl plácajdovi říci: "Proč mě uhýbáš k R dojedu". "To bys nestihl". "Tak se podívej do JŘ". Taky mu padla čelist....
A nebo nerej vůbec a omez se na fakta. Beru na vědomí, budu se snažit...
Pokud budou jen fakta, bude to nuda.
No já nevím, jestli dostal zadáno, aby se dveře samovolně otvíraly. Třeba ano, tak mu křivdím. Ale v tom případě mohl se zeptat, jestli to opravdu si zadavatel přeje... Mě by opravdu připadlo podivné(a to opravdu nejsem žádný chytrý a vzdělaný člověk), že si zadavatel přeje na lokomotivě dveře s náhodným otvíráním...
Nebo že by bylo v zadání, aby displeje vypalovaly do mozku díru? Jestli to není zároveň rentgenové zařízení na čtení mých myšlenek...
Nebo takový kompresor. Kupodivu na lokomotivě docela zásadní věc. Tenhle se chová docela rozpustile, když si usmyslí, tak prostě nejde, pak zas chvilku ano a zas ne.
A o brzdě by mohl být evrgrýn. Mašinka si usmyslí, že bude brzdit (pánbůh ví proč) a strojvedoucí najednou zjistí, že ji nijak nedomluví, neboť není čím. Páč koumes koumal a nedokoumal. Provedl informaci, že takové zařízení tam je a dokonce podlehlo repasi... a ejhle kuk, ono to zařízení nejen že nepodlehlo repasi, ale ono na té lokomotivě není a světe zboř se, ani nikdy nebylo...Ale ovšem je tam novodobé speciální, naprosto nové a skvělé jen s jednou nevýhodou...nefunguje.... To jsou nudná fakta...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 15:27:59    Odkaz na tento příspěvek  

Nudná fakta? Spíš to vypadá na poutavý historky starýho žoldáka
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4515
Registrován: 7-2007

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 16:37:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ještě trochu nudných fakt. Ale to opravdu s nadsázkou. Ono je to především tím že je to TA lokomotiva. Hašteřivá, škodolibá.
To si takhle fíra usmyslí, že si změní stanoviště. Otevře dveře do strojovny a mašinka si všimne že je špatně učesán a na stanovišti je moc velký pořádek, tak rozpustile drze spustí ventilátory. Fíra je vcucnut a za ním veškeré polétavé předměty.
Anebo si před odjezdem usmyslí, že se fíra nudí a tak mu dává na vědomí, že je připravena k jízdě. A ten bodrý chlapík plně důvěřujíc svítící ikoně, zavelí kupředu...a ono prd. (jo na starých byl pánem fíra), tady je do počtu...
A když je obzvláště rozmařilá, rozsvítí celou plejádu ikon ruzných barev a symbolů a čeká co na to ten ťuhýk na sedačce. Ten zůstává ledově klidný..jedeš, tak se třeba poser. To ovšem po jisté době přestane hašteřivou mašinku bavit a začne střečkovat. Vypne HV, ale neřekne proč. Proč by taky, byla by houby sranda. Pak když obsluha propotí košili, tak mu dá laskavě navědomí, že se jí zrovna nechce a rozsvítí nějakou tu ikonu.
Ten nebohý chlapík vypotí všechny vědomosti, finty tři psy a skončí úplně na začátku. Vypne baterie... Kdepak stále tvrdošíjně si trvá mašinka na svém. Tak kašlu na tebe náno, půjdeš k ledu. Toho se mašinka zalekne a ikonu zhasne. Aby to dělník kotroléru neměl tak jednoduché, zhasne jí tou nejednoduší manipulací kterou provedl na začátku tohoto příběhu...
Už byl dlouho klid, jen tak spokojeně vrní nocí...a najednou začne houkat lokomotivní houkačka, když se otrok zvedne, že jí zatne tipec (uzavře kouhout), tak zas přestane, jen si sedne, zas započne Húúú.
A takové radiopojítko to je srandy věnec. Na simplexu předává jen každou druhou větu, nebo nic, ale svítí ti písmenko, tak víš že někdo mluví. A když se k tomu aparátku nakloníš a zkoušíš mu domluvit, spustí reproduktor naplno aby sis provětral slechy...a ještě nekolik hodin slyšíš echo... na desátéééé kolejííí..
A to ještě donedávna krásně laškovala s disleji. No jéje, za jízdy si ho klidně zhasla, nebo zas nechala svítit, ale jako přeškrtanou fotku.... kdepak s prototypy je vždy sranda..
A co takový vynález jako je lednička s ohřívačkou dohromady. To se vezme chladnička a uzavře se do dřevěné bedny. Takže nápoj v chladničce je ledový a nápoj vedle ledničky je skoro vařicí. Tak si alchymista rajčáku dělá míchaný sifon...Asi té chladničce to moc dlouho nevydrží, ale je to finta na patent...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2595
Registrován: 9-2002

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 17:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: Nekdy ma clovek pocit, ze i obycejna 163 si z nej dela blazny.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
11162823
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 17:27:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry, bacha abys po takový znamenitý Sodawasser nedostal průtrž mračen!
Taurus: stark, schön und dynamisch...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4751
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 20:10:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: No já žasnu, co na tu mašinu všechno dali...
To ty (čistě) naše jsou proti tomu docela nuda.
Jarda_krapas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 23:22:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry

proč jen mi to stráááášně připomíná moji bývalou fabriku, kde jsme na finální montáži zjišťovali, že mašinu není jak seštelovat - páč konstruktér zapoměl v krytu na štelovací díry.....
A po jeho zavolání a příchodu se zjistilo, že tenhleten pán je v tom nevinně, protože jiný konštruktér změnil dotyčný kryt a tomu prvnímu to nedal vědět....
A to nebyl většinou konec..řetěz pokračoval tak daleko, že nakonec nikdo nevěděl o ničem a montovalo se dle intuice a toho, co k sobě zrovna sedlo - většinou do doby, než se přišlo na to že chybí nějaká štelovací díra... .... a začalo to kolečko znovu..
Jó byly to časy....
Karlex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 9-2008

Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 10:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ve Vršovicích
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 15:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opakuji dotaz: ví se, jak bude kompenzováno zpoždění dodávek ř. 380?
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 18:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by snad ČD daly Schade penále za zpoždění? To by svému spřátelenému dodavateli přece neudělaly.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4755
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 19:16:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě cosi napadlo k tomu srovnávání reakční doby reléových mašin s těmi počítačem řízenými. Je to typický případ "něco za něco":

Reléová mašina reaguje "okamžitě" - prostě jak jeden prvek provede povel, pošle napětí dál a takhle to jde za sebou, až nakonec třeba sepne stykač buzení (na traktoru) nebo zapne HV (na tramvaji). Nějaké doby sepnutí stykače se přitom neřeší, až to sepne, tak to sepne.
Pokud ale některý přístroj neudělá co má, tak to prostě nezapne/nejede a my toho moc nevíme. Někde máme Hujerovo okénko, jinde to holt musíme okukovat nebo osahávat zkoušečkou.

Počítačem řízená mašina si (snad s výjimkou základních bezpečnostních blokád typu linkáče vs. starťáky) na tyhle dlouhé kontaktní řetězce nehraje a postupně hejbe s jednotlivými prvky a sleduje jejich odezvy. Čili se ví, že zapnutí toho kterého přístroje trvá od-do, a pokud do té doby nesepne, tak je v poruše. Zajímavá je ta doba "do" - když ji udělám moc krátkou, tak snižuju spolehlivost, protože je pak mašina moc háklivá na pomalý přístroje. Tudíž se ta doba volí raději delší.
Tam, kde to má smysl, můžu tu dobu zkrátit podle skutečné reakce, ale přece jen bych měl chvíli počkat, protože koncák může po prvním doteku ještě odskočit, čili je vhodné mu nechat chvíli (pár desetin) nechat na ustálení. Odskok ze žádané koncové polohy je totiž opět vyhodnocován jako nežádoucí věc (napálení stykače nebo nejbože jeho požár). Pokud je ale třeba u stykačů rozptyl dob odezvy malej (taky těch pár desetin), je zas z jiného pohledu lepší tu dobu nezkracovat, aby všechny mašiny reagovaly stejně (aby pak línější mašina neplašila fíru zvyklýho na nějakou čilejší, že nejede).

Ve výsledku pak zjistíme, že je počítačem řízenej traktor například na spínání stykače buzení o půl či sekundu pomalejší, než byl ten reléovej, na druhou stranu mi ale umí říct, co konkrétně se mu nezadařilo a že je zdrojem potíží to a to.

Další rovina problému je v bezpečnostních požadavcích. U těch reléových mašin zpravidla spustu věcí nikdo neřešil. Ono se v době jejich vzniku prostě vůbec fůra věcí neřešila. Dnes však ano a tak máme tzv. stromy poruch (je jich pro mašinu pár desítek), kde se nám jednotlivá všeobecně popsaná nebezpečí (typu mašina nebrzdí, mašina jede když nemá, mašina jede moc rychle, mašině bouchne trafo) postupně rozpadají na jednotlivé dílčí příčiny. Z toho pak dostáváme, jak musí být kterej prvek jak bezpečnej.
Možná se to zdá jako hovadina, ale kdo jste se dívali třeba na Letecké katastrofy, mohli jste si kolikrát hlavu ukroutit, kvůli jaké kravině někdy to éro spadne.
A hodnotitelé bezpečnosti (konstruktéry něžně označovaní jako tzv. "darmožrouti") pak chtějí vidět, jak je to které riziko ošetřeno. A z toho nám zas dost často plyne nějaké to zpoždění (no, ono to do té koncové polohy sice došlo, ale raději chvíli počkáme, až se to pneuservo plně natlakuje a bude to tam pořádně držet).

Samostatnou kapitolou je pak ochrana proti náhodné nezamýšlené obsluze, to je pak ta nutnost držet tlačítka trochy dýl, než je jen tak zlehka klofnout, jak bývalo zvykem...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9119
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 21:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že třeba fíra-pacifista prostě odmítne vézt vojenskej transport, protože je to proti jeho přesvědčení, a projde mu to...?
Je vidět, že tu naši nákladní dopravu nemáš moc zajetou. Na plánovačky jsou komandováni (a vždycky se to tak dělalo) vybraní fírovští militaristé.

Tys nikdy nemusel na novomašině do baterek?
Aušus dost často, x6x párkrát, 380 jednou v Novým Sedle, když odmítla spolupracovat úplně. Ale aušusu restart do baterek včetně nastavení IS a AVV trvá cca 4 minuty. U x6x cca 1 minutu, u 380 to díky testu Mirelsráče trvalo cca 5-6 minut.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
11162823
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 09:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Samostatnou kapitolou je pak ochrana proti náhodné nezamýšlené obsluze.

Ivo, existuje i celá kniha s názvem "Ochrana proti cílené zamýšlené obsluze". Tu si píše každá lokomotivní řada sama pro sebe. A v té knize je napsáno, že když držíš cokoliv jak chceš dlouho a nefunguje to, musíš si se stromem poruch poradit sám.

Je otázkou, zda je úplně dobrý všechno hlídat počítačem tak jak píšeš. Ono je to pro nás potom neopravitelný.
Já si třeba nedovedu představit, že bych měl počítačem řízený zapalovací elektrody na PG500. To bych byl asi dneska odsouzenej na doživotí jako masovej vrah, lébrž bych zahubil zimou několik tisíc cestujících...
Taurus: stark, schön und dynamisch...
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 728
Registrován: 5-2008
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 09:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.Š. : a to se vlezete do 12 hodin ?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3381
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 10:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

do 13ti.
751364
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 3-2011
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 11:44:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdí tyto stroje ještě u ČDC?
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.129.224
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 19:16:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ne, nejezdí.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4760
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 21:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1116: Je otázkou, zda je úplně dobrý všechno hlídat počítačem tak jak píšeš. Ono je to pro nás potom neopravitelný.
A co jako by se třeba mělo NEhlídat...?

Kde to jde, tam se nabízí možnost nějak si pomoci. Třeba na rekobrejlích se dá nespínající linkáč odpojit, dokonce i dálkově bez lítání na první stanoviště. Nebo se dají nahrazovat některé převodníky (proud nebo napětí generátoru) nebo čidla (tlakáče analogovým měřením). Vyřazování čidel rychlosti znáš i z 380. Leckde se dají navolit různé nouzové režimy (754 buzení z nabíječe, 750 zápůjčka koncového stupně od topňáku, 842 vyřazení reverzu nebo nouze celého regulátoru jedné trakce).
Ale nedovedu si třeba představit, že bych třeba nehlídal polohu odzemněno, než zvednu mašinu...

Já si třeba nedovedu představit, že bych měl počítačem řízený zapalovací elektrody na PG500. To bych byl asi dneska odsouzenej na doživotí jako masovej vrah, lébrž bych zahubil zimou několik tisíc cestujících...
Mám to chápat, žes s tím musel laborovat několikrát za zimu...?
Zkus se zeptat hospodyňky s plynovým sporákem, jak často se jí na něm zesere zapalování. Případně se poptej, jak moc se séřou zapalovače na plynových kotlích. Obojí je dnes řízeno nějakým tím mikroprocesorem.
Dtto různé řídicí jednotky v autech: kolikrát sis dokázal spravit karbec vs. kolikrát jsi nepotřeboval vrtat se v ECU...?
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 983
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 23:12:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Případně se poptej, jak moc se séřou zapalovače na plynových kotlích. Já jsem pro elektroniku, u Junkersu pálila jako zvon. Zato starý dobrý věčný plamínek u Mory chcípnul docela často.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.155.83
Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 23:29:28    Odkaz na tento příspěvek  

PRA: Na síti SŽDC jsou ty návěsti k vidění i společně... (stahovačka a vypínačka)
No zrovna u Vás bych si tipnul, že víte, co ta dvojice znamená...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9125
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 17. července 2011 - 23:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš Liesk.:

A co teda znamenají, když jsou pospolu? Rád si to procvičím.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4763
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 00:52:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: že kdo umí vypnout proud, nemusí stahovat...
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 11:21:11    Odkaz na tento příspěvek  

že kdo umí vypnout proud, nemusí stahovat...
že kdo umí vypnout proud a má to zaznamenané v tachografu, nemusí stahovat...
Vypnout proud umí i bobina, ale mechanickej Teloc to nezaznamená, takže Sedlář ukrytej v křoví nemá jak poznat, že fíra nakroutil kormidlo do nuly. Staženej sběrač ale vidí.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 11:44:08    Odkaz na tento příspěvek  

Bude změna - ty dvě návěsti budou nahrazeny jednou.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9128
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 13:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej+A.L.:

Jo hoši, tak za tohle by vás školař nepochválil. Nemáte to úplný.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 13:31:21    Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno jsem v nějaké hromadě lejster narazil na onen výnos (ale už zas nevím, ve které hromadě to bylo). Bylo to už dost starý, snad z roku 2003 plus mínus dvěstě let .
Pokud to bylo nějak upřesněno, tak sem s tím, ať nejsme za voly...

O chystané šachovnici Vypněte trakci víme (nevím ale, proč vymejšleli takovýhle obrazec, písmeno T namísto přerušeného U by posloužilo stejně ...).
11162823
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 7-2010

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 13:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: A co jako by se třeba mělo NEhlídat...?

Já neříkám nehlídat, ale jestli hlídat až tak drasticky. A zrovna třeba poloha odzemněno-zapojeno je úplně jasná. To zase nejsem takovej extrémista. Jen mám pocit, že to jednou dopadne tak, že po nějaký zdařilý rekonstrukci třeba na 363 a po přejezdu ze stejnosměrnýho systému na střídavej mašina nezvedne ani sběrač. Ne proto, že ten odpojovač je správně v koncový poloze, ale proto, že podle jejího gusta ten jeho chod z jedný koncový polohy do druhý dlouho trval. A já i když se půjdu ostražitě přesvědčit, že koncová poloha Q 06 je OK a následně budu chtít udělat nějakej zásah, určitě tomu krámu poruším nějakej další algoritmus a bude mrtvej už tuplem. Ani zrovna ty linkový stykače na DE lokomotivách v počtu 2-4 ks/lok. bych zbytečně nedramatizoval.

A k tomu Pegasu. S tím se nechodilo laborovat několikrát za zimu, ale když ti dali nějakej kotel z kopřiv, tak několikrát za jeden vlak x počet vlaků za směnu. Hlavně na konci jejich kariéry, když už byly 750 a pak na ně občas přišel nějakej mor a nebyla pokrytá turnusová potřeba. Teď si představ, že bys tam něco podložil, víc přivřel a nebo zase otevřel aby sis pomoh a teď by ti ten krám pokaždý zhasnul. Jen proto, že jsi mu někam dodal/ubral nějakou jedničku, nebo zesílil/zeslabil nějakej analogovej signál.

A hospodyňce když se posere plynovej sporák, namaže ti chleba s paštikou a je pokoj. Budeš sice brblat, ale hlad zaženeš. A nebo půjdeš do hospody.
Ale když pojedeš ve zmrzlým Bezdrevu z Protivína do Loun, je to tak na anginu a v Lounech budeš i s Mourkem skákat metr vysoko a řvát jako opařenej.

Tím neříkám, že jsem odpůrcem elektroniky. Třeba regulátory ČKD řady GC považuju za fantastickou věc. Velice změnily jízdní dynamiku lokomotiv a navíc byly neobyčejně spolehlivý. Tak že před panem Hazdrou a je ho týmem hluboce smekám. Ale třeba řídit elektronikou přes 40 let starou lokomotivu, která se nenaučila nic novýho a chová se stejně jako řízená dřívější kontaktní logickou sítí mi přijde dost divný.

Omlouvám se. Vlastně naučila. Teď už nepozná, že má vypnout hlavní vypínač když zůstane regulace transformátoru v mezistupni...

(Příspěvek byl editován uživatelem 11162823.)
Taurus: stark, schön und dynamisch...
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 14:22:03    Odkaz na tento příspěvek  

A.L.:Nevymejšleli, je to obšlehnuté z berlínského S-Bahnu.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 16:38:28    Odkaz na tento příspěvek  

namaže ti chleba s paštikou a je pokoj. Budeš sice brblat, ale hlad zaženeš. A nebo půjdeš do hospody.
Jen se to nesmí stát v místě, kde nemám paštiku nebo chleba (např. po příjezdu z dovolené) a hospody jsou už zavřený či nejsou vůbec...

To samé - je-li venku +5 a nejde topení, tak si holt nesundám kabát a budu brblat, ale neumrznu.

Kdyby tu byl nějaký pamětník začátku provozů regulátorů GC, celkem bych byl zvědav, jak to vypadalo...

PetrS: Hm. Není nad jednotnost :-)))
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9131
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 19:03:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad stahovačky vypínačky:

Týká se obecně vozidel s elektronickým rychloměrem, umožňujících jízdu s jedním zdviženým sběračem. Schopnost umění vypnout proud tam není specifikována, přestože třeba x6x to neumí. Ledaže by fíra držel stlačené tlačítko vybavení ochran.

Výnosů bylo v průběhu let několik. Odstartoval to zkušební provoz pendolína. Některé přímo vyjmenovávaly řady lok. Paradoxně tam byla třeba 162, 362, ale nebyla tam 163, 363. Byla tam 151, nebyla tam 150. Naštěstí se našel jeden cílevědomý zaměstnanec o16 GŘ, který to celé rozpíchal, že konečně byl vydán upřesňující výnos, který už je celkem jasný.

Vztahuje se tedy na všechna EHV vybavená elektronickými rychloměry vybavená záznamovým zařízením pro evidenci napěťových a beznapěťových stavů schopná projíždět tato místa s jedním zdviženým sběračem.

Což se právě zase netýká 451/452, které sice el. rychloměry mají, vypnout proud umí, ale jeden smeták má ztopořen jen, když má jeden z vozů poruchu, a to ještě ne pokaždé. Totéž 460.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19562
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 19:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Třebová, tak trochu setkání epoch:


Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Wolkum
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.31.67.68
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 19:24:55    Odkaz na tento příspěvek  

Pan kolega Drn má zase individuální výklad?
Tím jedním sběračem je myšleno to, že nebudou na jedné střeše současně zdvižená košťata více než ten jeden sběrač, aby nemohlo dojít k propojení napaječových úseků přes "střechu".
Pantografy toto splňují a přes kabel 050 k propojení dojít nemůže. Stejně tak nemůže dojít k propojení mezi motoráky 460 žeáno.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9134
Registrován: 4-2007

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 20:01:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wolkum:
Nemám indivindi výklad. Mám oficiální výklad. Tam je to jasně napsáno. Naopak, ty se tu snažíš o individuální výklad tím, že to zužuješ jen na lokomotivy. Jinak bys mi ale mohl přímo dát odkaz na větu, nebo slova, podle nichž je to podle tebe TAK MYŠLENO.
Wolkum
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.31.67.68
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 20:20:19    Odkaz na tento příspěvek  

Drn, nech si zpracovat podrobný gestorský výklad, když jsi jedním z kverulantů, co musí mít k mikrovlnce podrobný manuál se zákazem sušení koček.
11162823
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 7-2010

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 23:23:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš Liesk.:

Jmenovče, obdivuju tvůj nadhled! Škoda, že jsem tě neměl u těch pegasů. Hned mohla být celá směna veselejší a ještě mohlo být s kým jít v Mostě na pivo. No ,tak třeba jindy...
Taurus: stark, schön und dynamisch...
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 10:08:38    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud venku mrzlo, tak je to samozřejmě o něčem jiném. To je ten horší případ "zavřený všechny hospody, doma ani kůrka a před náma celý vánoce".
Nicméně s pegasem jsem nikdy nic do činění neměl a v mašině jsem se ho dotýkal jen jednou, když jsem kdysi na brigádě v depu Líheň čistil měřáky od zapatlání vazelínou coby ochranou před zastříkáním barvou.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 10:18:41    Odkaz na tento příspěvek  

Drn: no a v čem se můj laický výklad lišil od Tvého profesionálního? Tím, že jsem napsal, že "má schopnost vypnout proud a toto zaznamenat v TGR", zatímco Ty jsi použil "beznapěťový stav"?

Mmch, když koukám do toho prvního výnosu (na který se ty další odvolávají a za nějž děkuji jednomu nejmenovanému dobrodinci ), tak tam žádný pojem "beznapěťový stav" nevidím (on je to vlastně i nesmysl, napětí v mašině je, ale neteče proud...), zato se tam mluví o vypnutí tračního proudu a topení.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9144
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 11:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A.L.:
Lišil se jen ve znění. Chtěl jsi přeci to přesné znění, ni? Stejně je to trošku mimózní, když x6x vypnout proud bez stažení smetáku úplně neumí.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 13:25:29    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jsi chtěl dát přesné znění, tak beru, ale v tom přesném znění se právě mluví o vypnutí trakce a topení, nikoli o beznapěťovém stavu. V případě výnosu pro tauruse se pak mluví o jízdě s vypnutým HV.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 14:09:18    Odkaz na tento příspěvek  

Ad děličníky: Zde. Strana 3, sloupek vpravo
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 14:20:19    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k stahovačkám a vypínačkám: Úsekové děliče snesou jistý proud. Pokud přes ně sběrač přejíždí alespoň rychlostí chůze a odběr je tak max. 200 A, což je tak akorát pro pom. pohony a hlavně napájení soupravy, které přerušování napájení zrovna neprospívá, tak i když se kvůli rozdílu napětí vytáhne oblouk, dělič to ustojí (resp. uvisí). Jestli sběrač přitom propojí úseky s vysokým napětím a s vysokým odběrem, to už je vis major a párkrát tento náhodný jev taky dělič přežije. Pokud ovšem jako v Kolíně strojvedoucí zastaví pod děličem, přejde, zvedne zadní a rozjíždí se, tak to dlouho dělič nevydrží. Pokud strojvedoucí ocení vstřícnost SŽDC s odstraňováním stahovaček tím, že přes děliče budou přejíždět šetrně, t.j. bez trakce (a bez rekuperace!), bude spokojenost na obou stranách, jinak se můžou stahovačky vrátit.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9146
Registrován: 4-2007

Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 18:00:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neregPetrs:
Myslím, že to ustojí DĚLENÍ, na DĚLIČ (200A je na něj už docela dost) bych nesázel.

Strojvedoucí bych do toho netahal. Ocenit by to měl hlavně odbor 16, který na to tlačil kvůli problémům s výpadky klimatizace díky přerušení napájení v napájecím kabelu. Mne ty dva úkony navíc nezabijou. Mmj, všiml jste si, že řada kolegů přes vypínačky na děleních stahuje stále, i když dávno nemusí?

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4771
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 23:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mno, představy Paula2no o funkci měničů na Esu jsou poněkud divoké, ale stále ještě nedosahuje kvalit jednoho mého spolužáka, co chodil na eltech průmku (!) a domníval se, že regulace na pulsních tramvajích funguje tak, že kolik paralelně řazených X-ampérových tyristorů zapnu, tolikrát X ampér poteče do motoru, a protože je takové zacházení s tyristory velmi surové, tak u toho tak bzučej...
Jinak to bzučení Esa je právě zvuk vydávaný překmitovou tlumivkou měniče.

Jo, kdosi tady zmiňoval Darlingtona - jeho nevýhodou není ani tak to, že by to bylo složité, ale to, že by to hrozně topilo, protože Darlington má větší UCE.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 23:44:56    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej- on Darlington nemusí být v jednom pouzdře, že ano.
Spíš jde o to, že je to další prvek ve struktuře celkového zapojení, který může vnést další chybu.
A propo k tomu vašemu kolegovi- já měl na průmyslovce spolužáka, který navrhnul krásný vznětový jednoválec pro pohon domíchávače, vše pečlivě spočítané a navržené, jen na výkrese sestavy měl klikovku někde ve třech čtvrtinách zdvihu, ovšem píst se nacházel v HÚ. Dostal z milosti za 4, ale dost dlouho jej asi mrzelo to, jak mu to náš profesor otřel o čumák :-)
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 9-2002

Odesláno Středa, 20. července 2011 - 00:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja nevim, ale vice prvku - vic horka a tak taky vic zeleza, vetraku atd. A to casto v masine nesmi moc prebyvat, bo jinak masina bude jaka, Kefalin ?

(Příspěvek byl editován uživatelem agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.30.111
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 00:50:08    Odkaz na tento příspěvek  

Proč se vlastně musela zavádět nová návěst - šachovnice - Vypni trakční odběr? Nestačilo změnit význam současné kombinace stahovačkovypínačky? Nejenže to bude trvat téměř rok, protože musí být vyhlášeno výběrové řízení na výrobu návěstidel, ale akorát to bude stát peníze. No nic, snad aspoň za ten rok to už bude.

Drn: že většina strojvedoucích stahuje, je jednak tím, že si nechtěj přidělávat práci obsluhou více pakeťáků a za druhé pořád kolují fámy, pro jaká vozidla to platí či neplatí. Opravdu zajímavé, že za 5 a půl roku to nikdo nebyl schopen jasně vysvětlit. Ale ještě je na to rok čas. Nedávná událost - za stahovačkou u Rostoklat fíra zvednul sběrač, který byl poškozený, dojet na přední nemoh, protože podle nějaké vyhlášky - výpadek napětí, tak zastavit, tak tam stál tam dvě hodiny. No kdyby nemusel stahovat a zdvihat sběrač, nastalo by se to, respektive by k tomu došlo až u další stahovačky.

Jak je to s tím jedním zdviženým sběračem, tím se myslí na jedné střeše, ne? Pokud jedou dvě 471, mohou to projíždět se zdviženým, ne?

neregPetrS. - v Kolíně se to stalo na děliči, kde je děličník, právě proto, že tam může být velký rozdíl potenciálů. Pokud tohle nehodlá někdo respektovat, ať se to řeší s ním. Ale ne tak, že se znemožní rozumná jízda všem!
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4772
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. července 2011 - 02:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal: Ono je úplně fuk, v kolika je pouzdrech, podstatné je to, že ten "hlavní" tranzistor není v Darlingtonově zapojení nikdy otevřen na "plnou díru", neb jeho UCE je dle Kirchhoffova zákona dáno součtem jeho UBE a UCE jeho "budicího" předchůdce.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 09:13:19    Odkaz na tento příspěvek  

měl klikovku někde ve třech čtvrtinách zdvihu, ovšem píst se nacházel v HÚ.
Papír toho snese... jeden můj kolega dokázal (bohužel jen na papíře, zato u zkoušky :-)) donutit k rekuperaci i neřízený usměrňovač :-)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9151
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 20. července 2011 - 12:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jedou dvě 471, mohou to projíždět se zdviženým, ne?
Jo. U 471 to neva. Stejně i tak řada kolegů stahuje. Každého věc. Já nestahuju. Zastávám názor, "čím méně manipulací s ovládacími prvky, tím lépe"
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 20. července 2011 - 15:47:23    Odkaz na tento příspěvek  

host: On je tam dost nešťastně, spíš si myslím, že si to půlka lidí neuvědomila, že stojí pod ním.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2621
Registrován: 9-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. července 2011 - 23:45:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ted jsem ted koukal po siti, zda nejak osvobozeni zabaveny masiny nejak pokrocilo, ale vsude je az podezrele ticho. Vi nekdo neco ?

(Příspěvek byl editován uživatelem agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Nereg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.232.171
Odesláno Pátek, 22. července 2011 - 00:03:40    Odkaz na tento příspěvek  

OC: Tedy já jsem opravdu tupec od uhláků, ale vymyslel bych lepší výmluvu.
To jste napsal Vy, ale rozmlouvat vám to nebudu. Alespoň bychom se v těch dolech mohli vídat a lecos si vyjasnit.
Kdyby jste měl tolik přesčasů jako někteří "vědátoři", tak už by jste se letos asi už nesvezl.
Další reakci považuji za bezpředmětnou a přidávám se k postoji Hajného.
S pozdravem ...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9159
Registrován: 4-2007

Odesláno Pátek, 22. července 2011 - 07:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nereg:
Myslím, že svezl. Oni nám ty přesčasy totiž hlídaj a včas nás zaseknou, víte? ;-)
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pátek, 22. července 2011 - 09:46:37    Odkaz na tento příspěvek  

Drn> Myslím, že nesvezl .
Nereg chtěl asi naznačit to, že kdyby měl OC tolik přesčasů jako Hajnej, kterýmu totiž přesčasy nikdo nehlídá a tudíž ho ani nezasekne, tak z toho sekne "hlídačem přesčasówym" a před posledním vydechnutím by zakázal OC-mu se do konce roku na mašinky i jen dívat, a to i v televizi