K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 30. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 30. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 3-2010

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 18:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

máte, Orky. V jednotlivostech. Ale problém je v tom, že pokud něco zrušíme, do budoucna už mame utrum. Proč třeba z trati Kojetín - Tovačov zbývá ten apendix - Skašov - Tovačov? A ejhle. Dnes se objevilo, že do hry vstupuje subjekt, který kupuje tovačovskou Prefu a trvá na napojení vlečky na regionální dráhu. Být po vašem, už by asi nikdy tu možnost neměl.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Fandos železnicos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.216.61
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 18:29:44    Odkaz na tento příspěvek  

Zrušte tratě prosíííím. železnice vysává náš ubohý státní rozpočet, nikdo s tím nejezdí, vlaky patří do muzea!
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 2-2009

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 18:50:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fandos za všecky prachy.
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5390
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 19:23:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Být po vašem, už by asi nikdy tu možnost neměl.
Já už poněkolikáté zopakuji, že případné rušení či naopak investice se mají dělat podle potenciálu. Když mám dráhu, průmyslovou zónu, nebo tam s ní počítá územní plán, s potenciálem využití vlečky, je hloupost to nezkusit. Já neříkám, že se nedějí snahy ohledně likvidace drah s potenciály. V tomto fandím snahám, které se takový potenciál snaží zachránit.
Také však po několikáté zopakuji, byť mi za to T_m asi vynadá, že jsou tratě, který takový potenciál nemají. Takové tratě bych nabídnul případným zájemcům. Pokud by takový zájemce nebyl, pak bych se terpve zabýval dalšími administrativní kroky. Každopádně co se mi nelíbí, že administrativně zrušená trať by se měla snést. Pak se není čemu divit, že se objevují články "rušení stojí miliardy".
Nejsem žádnej zastánce hromadného rušení tratí, byl bych rád, kdyby jich přežilo co nejvíc. Jenže na druhou stranu, co s tratí, která nemá co nabídnout? Já se skutečně nedivím, že se nechce udržovat něco, o co není zájem. Proč taky? Celou mou snahou tady bylo, jestli někdo z Vás je alespoň ochoten připustit to, že takové tratě existují. Nepovedlo se mi to. Nu což, nebudu Vás tady více dráždit a opustím "bojiště."
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7487
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 23:06:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsem netušil, že tahle diskuze může být celkem zábavná.
Dluhonice:
Vaše skripta jsou tak pro nějakou školu alá plzeňská práva.
Varianta budoucnost 1 by počítala se zrušením železniční dopravy ... a také možný propad vedlejších ekonomických vlivů (snížení turistického ruchu)
Varianta budoucnost 2 by naopak počítala s opravou železnice ... nárůst turistického ruchu, zatraktivnění oblasti atd.

Podle této poučky by třeba naprostá většina Krkonoš nebo Šumava od jezera Laka po Borová Lada byla téměř bez turistů. Kdepak se tam ty davy asi berou, když tama nevede žádná dráha.

tak i to se dělá, a to oficiálně na ŘSD, které na to má oficiální metodiku. Takhle nám nedávno řekli vedoucí pracovníci ŘSD, že jistá dopravní stavba se zaplatí za 5 let ...
Představte si, že se obdobně děje i na dráze. Věřte tomu nebo ne, ale je to tak. A budete se divit ještě víc, že i významnější úpravy takové spojnice jako Pardubice - Chrudim nebo dráty pár set metrů z Louky do Litvínova se nezaplatí. Jak pak se asi může zaplatit cokoliv na nějaké dráze typu Děčín - Oldřichov a jí podobných.

třeba odklonová trasa pro nějakou silně zatíženou trať

To jako že by se třeba při rekonstrukci Pardubic jezdilo odklonem z Přelouče přes Heřmaňák a Chrudim město do Moravan? Před časem tu kdosi někde navrhoval též odklony z Moravského Písku do Hodonína přes Kyjov. Chtěl bych vidět toho dopravce-dobrodruha, který by tak jel. A uniká mi, jak by se musela přiohnout čísla při tom Vašem posuzování, aby se vypaltilo jakkoliv financovat trať, po které jednou za 20-30 let při významné rekonstrukci hlavní tratě projede pár odklonů. Skutečný význam takovýchto odklonových tras ukázala např. letošní výluka Radotín - Dobřichovice a bájné odklony přes Rudnou.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 23:42:44    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:

"Vaše skripta jsou tak pro nějakou školu alá plzeňská práva."

...Debilní komentář úvodem...

"naprostá většina Krkonoš nebo Šumava od jezera Laka po Borová Lada byla téměř bez turistů. Kdepak se tam ty davy asi berou, když tama nevede žádná dráha."

Laskavě - 1. čtěte, za 2. přemýšlejte, za 3. piště příspěvky. Já jsem psal o poklesu turistického ruchu, nikoliv o jeho zániku. A pokud vím, tak jsem nikde nepsal, že nemůžou být nikde natolik atraktivní turistické oblasti, že si tam lidé dojedou ve velkém množství i při špatném spojení, protože se tam prostě chtějí dostat. Ale pokud jede někdo projít se někam do lesa, projet se někam na kole nebo na lyžích, a nemá přitom stanovené konkrétní místo, kam se chce dostat, potom jede do těch míst, kde má nejlepší spojení. Tady je teprve řeč o té železnici. A zrovna při astronomických cenách parkovného na Šumavě bych použití auta nepovažoval za příliš motivující pro výlet na hřiby. Je mnoho jiných míst, kde rostou taky a nemusím tam platit 80 kč. za parkování.

"Jak pak se asi může zaplatit cokoliv na nějaké dráze typu Děčín - Oldřichov a jí podobných."

Kterak se co zaplatí či nezaplatí na dráze, o tom mám svou představu. Skoro 5 roků ve firmě se silnou vazbou na SŽDC mi pro přehled o této problematice bohatě stačí. Už jsem to tu několikrát popisoval, kde je problém, nehodlám se dále opakovat.

"To jako že by se třeba při rekonstrukci Pardubic jezdilo odklonem z Přelouče přes Heřmaňák a Chrudim město do Moravan?"

Jste normální? Ve stanicích velikosti Pardubic je snad dostatek kolejí na to, aby se doprava vyjezdila po ostatních ještě nerekonstruovaných nebo už rekonstruovaných kolejích. Viz. reko žst. Přerov, kterou mám na očích denně. Viděl jste vůbec někdy v životě nějakou železniční stavbu???

"Před časem tu kdosi někde navrhoval též odklony z Moravského Písku do Hodonína přes Kyjov."

???????
Co je zase proboha tohle za volovinu?

- Ta trať je dvoukolejná, tj. výluka = jednokolejný provoz, ne odklon
- Ta trať je modernizovaná coby koridor, kdo by tam dělal výluky?
- Co by proboha v tom Kyjově asi tak dělali? Pan Hroch, pokud chce psát příspěvky na téma "Zrušené tratě" mohl postřehnout, že trať od Kyjova k Hodonínu směr Mutěnice je zrušená, takže nevím, o čem se tady vůbec bavíme.....
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 3-2010

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 23:48:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tady je to dnes poněkud www.silnakava.cz
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 00:08:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Ale ona je to tady opravdu zábava, zvlášť když jsem se dneska přesvědčil, že to, co jsem si předsevzal před 7 roky, opravdu funguje. Potěšilo mě, že v tom nehrál roli ani jediný cestoš, ani kousíček substrátu, jen a jen lidi.
Orkymu jsem zde nedávno vysvětloval, že nikdo nemá sebemenší právo vykládat teorie o tom, že se někomu něco nevyplatí, když se najde někdo, kdo je ochoten investovat a jít do toho. Prostě na kumšt a sem tam šťastnou ruku, jsou všechny tabulky krátké. To by bylo něco podobného, jako kdybych od rána do večera hučel do kamaráda, že o tu ženskou nesmí mít zájem, protože podle tabulek a snáře se k sobě nehodí.
Myslím ale, že mnozí nepochopili tuto (a nejen tuto) diskuzi. Jejím smyslem není konkrétní řešení, jejím smyslem je si hrát, stavět virtuální dopravní podnik, plánovat "jako", tvořit, potvořit. Však také na tom není nic špatného, ovšem pokud se pak některý z hráčů nedej Bože dostane ke skutečné práci a začne hru převádět do reálu, to se pak raději všichni odstěhujme a hooooodně daleko.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2211
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 00:25:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen pro zajímavost, Slováci chtějí legalizovat Slavkov a spol.: http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/na-prazdnych-kolaj ach-porastie-trava.html
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 07:32:59    Odkaz na tento příspěvek  

Bugear: to mi přijde jako docela rozumný krok a vůbec bych se nezlobil, kdyby někdo něco podobného zavedl u nás. V praxi to tedy asi žádnou úsporu nepřinese, ale alespoň by mohl zmizet absurdní stav, kdy se tratě papírově udržují za miliony a v reálu tam nikdo traťováka neviděl, jak je rok dlouhej...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2879
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 07:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferro: Správný stav by byl, kdyby se nesměla papírově vykázat údržba tam, kde žádná nebyla.
To co navrhuješ, je akorát posvěcení drážních lempláren.
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 08:15:45    Odkaz na tento příspěvek  

Bram: posvěcení lempláren to tedy rozhodně není. Spíš konstatování faktu a ukončení stávajícího schizofrenního stavu, kdy se nic nedělá a berou se za to peníze. Když se nebude nic dělat a NEbudou se za to brát peníze, bude to O.K. Jestli je pro SŽDC tak výhodné papírově 'opečovávat' různé tratě, tak se bude zuby nehty bránit, aby jim je někdo vyrval z drápů. Jinak že vykazovat údržbu tam, kde žádná neproběhla, je podvod, netřeba diskutovat.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2880
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 08:33:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferro: Je to posvěcení lempláren ve smyslu: Kašlali jsme na to nelegálně, tak teď už na to můžeme kašlat legálně a už s námi nic nehne. Sice se na to nebudou smět vykazovat peníze, ale to je spíš zbožné přání, protože hloubavý český člověk neustále vymýšlí, jak obejít nějaká nařízení.
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 11:32:03    Odkaz na tento příspěvek  

Bram: sorry, ale vůbec ne. Buď se budou starat jako dosud a brát míň, anebo jestli chtějí dostávat stejně, tak se musí starat pořádně.
Ostatně záleží, jak si kdo představuje péči o tratě bez provozu. Já tak, aby polykaly co nejmíň (a to jak reálně, tak papírově). (Nejlíp pronájmem třetím subjektům, ale když o ně nikdo neprojeví zájem, tak ať se dál stará SŽDC). Současný stav, kdy alespoň teoreticky musí být taková trať připravená k provozu, když by si někdo usmyslel ji zítra použít, mi přijde na hlavu. Bohatě stačí ji zakonzervovat, tak aby se zachovalo těleso.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 11:40:18    Odkaz na tento příspěvek  

Ferro + Bram:

Tímto "vegetativním stavem" se dosahuje jenom toho, že trať a vše související (hlavně budovy) velmi rychle chátrají a ztrácejí na ceně. Pokud to chce státní organizace odepsat, potom by po průjezdu posledního vlaku měli trať udržet v bezvadném stavu až do okamžiku prodeje či převodu jinému subjektu.

Příklad za všechny - výpravní budova v Morkovicích. Ještě po zastavení dopravy se tam normálně bydlelo a byl to hezký domeček. Potom dráhy nájemníka vypudily, budova byla dokonale bezdomifikována do stavu absolutní ruiny. Teď se tam staví cyklostezka a v té výpravní budově má být jakési zázemí pro cyklisty (bufet + asi nějaký cykloservis a půjčovna). Ptám se -
- MUSELI TO NECHAT TAK ŠÍLENĚ ZNIČIT?

Vždyť kdyby tam až do dneška zůstal ten nájemník, byť zadarmo, tak na ušetřené ceně za opravu by se to muselo vyplatit.
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 12:14:33    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: nádraží a jiné drážní budovy a jejich (ne)využívání jsou mor českých lokálek. Přitom by to mohlo být naopak.
Jinak upozorňuji, já nevolám po vegetativním stavu funkčních tratí, ale chci, aby tratě bez provozu byly nabídnuty k pronájmu (jedno jestli nějakému spolku či sdružení obcí) a pokud nebude mt nikdo zájem, tak zakonzervovat, aby to polykalo co nejmíň, klidně i za cenu toho, že trať nebude permanentně sjízdná, ba dokonce že se časem snesou koleje. Nejdůležitější je zachovat těleso (a to i těch tratí, které byly úspěšně zrušeny).
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 14:02:55    Odkaz na tento příspěvek  

Ferro:
Ano, málokdo si uvědomuje, že zachovaná trasa v krajině je sama o sobě potenciálem a hodnotou. Vždyť při jakékoliv stavbě projednat trasu, vykoupit pozemky a vykonat hrubé zemní práce a objekty (zářezy, násypy, tunely) je možná 70 - 80 % celkových nákladů (podle místních terénních podmínek a cen pozemků).

Za příklad můžeme brát tu trať v Polsku u Broumovského výběžku, kde se pokládá svršek (+ mosty samozřejmě) snad po čtyřiceti letech od zastavení dopravy. A díky tomu, že to tehdy úplně nezničili, tak mají na co ten svršek položit, snad i ty základy mostů jsou použitelné.

Jediné, co je potřeba zajistit, tak je alespoň základní čištění od náletových plevelů, aby se trať nestala jejich semeništěm pro okolní obdělávané pozemky.
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 849
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 14:54:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: ano, ale k tomu je potřeba, aby dráha nebyla úředně zrušena. Pak už je obnova fakticky nemožná (nebo za enormních nákladů). Já jsem všemi deseti pro "mírnější" režim, možná by stačilo udržovat trať na stejné úrovni jako vlečku (k tomu by ani žádná velká novelizace legislativy nebyla nutná). SŽDC by ušetřila a fakticky by trať byla stále pojízdná. To samozřejmě neřeší hospodaření s majetkem jako jsou výpravní budovy apod. tam jde o katastrofu již dnes.
PS: To ale neznamená přeměnu regionální tratě na vlečku, což je jen podvod, jak obejít zákon pro účely zrušení.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7489
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 22. srpna 2011 - 22:22:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:
...Debilní komentář úvodem...
Možná debilní, ale určitě pravdivý (a 100% nasírací). Lepší můj komentář jak Vaše demagogické poučky.

A zrovna při astronomických cenách parkovného na Šumavě bych použití auta nepovažoval za příliš motivující pro výlet na hřiby. Je mnoho jiných míst, kde rostou taky a nemusím tam platit 80 kč. za parkování.
Vy jste asi hoodně izolován od běžných lidí. Na hřiby pojedou kamkoliv, určitě nemusí platit parkování na Šumavě (nebo jinde). Rozhodně k tomu ale nepotřebují železnici. (Řady aut na okrajích lesů v posledních týdnech mi dávají za pravdu.)
Tedy polopatičtěji: Existence, či neexistence železnice má na rozhodování o výletech (na hřiby i za jiným účelem) tak zanedbatelný vliv, že se limitně blíží nule.

Kterak se co zaplatí či nezaplatí na dráze, o tom mám svou představu.
No vida, pak nevím, kam chodítě na ty Vaše nápady.

Jste normální? Ve stanicích velikosti Pardubic je snad dostatek kolejí na to, aby se doprava vyjezdila po ostatních ještě nerekonstruovaných nebo už rekonstruovaných kolejích. Viz. reko žst. Přerov, kterou mám na očích denně. Viděl jste vůbec někdy v životě nějakou železniční stavbu???
Asi bych sem neměl chodit, protože ty záchvaty smíchu jsou o zdraví.

Z jaképak asi tak tratě než vytížené (osobní i nákladní dopravou) by se měly nějaké ty Vaše odklony realizovat? Nebo mi tu snad chcete namluvit, že je potřeba udržovat odklonovou trasu pro nějakou lokálku? Kvůli MOŽNÁ 1-2 párům za několik let? Sám píšete: Ale ono těch faktorů může být ještě víc, třeba odklonová trasa pro nějakou silně zatíženou trať.
Pročpak asi docházelo k odklonům za trasu Plzeň-Cheb nebo nyní za trasu Beroun-Plzeň? Že by proto, že po těch tratích ještě jezdí nějaké zaznamenatelné množství nákladních vlaků? Asi Vás to překvapí, ale odklony od Berouna na Plzeň se neralizují po lokálce z Rakovníka na Blatno ani po lokálkách přes Blatnou.

Pan Hroch, pokud chce psát příspěvky na téma "Zrušené tratě" mohl postřehnout, že trať od Kyjova k Hodonínu směr Mutěnice je zrušená, takže nevím, o čem se tady vůbec bavíme.....
Vaší první větu z druhé reakce byste měl nejprve aplikovat sám u sebe víme?! Možná by Vám pak třeba nepraskla žilka. Pan Hroch totiž psal o návrhu jiného zde diskutujícího, který je již nějaký ten pátek starý a ne tedy nutně z doby po zrušení tratě Kyjov - Mutěnice. Skutečně nevím, proč se o takové blbosti tady musíme bavit.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 08:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ideální řešení, aby osobní ´železnice´ vydělávala ?



Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 737
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 10:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hádanka, kdo pozná nádražní budovu na fotce?





Velká nápověda - osobní doprava zrušena před více než 50ti lety, nákladní dodnes!
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 11:02:37    Odkaz na tento příspěvek  

Belinea: no napadá mě Orlová, ale nevím...
Strašničák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.217.189
Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 12:16:38    Odkaz na tento příspěvek  

Belinea: Já bych zkusil Vrdy-Bučice.
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 738
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 13:46:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J -
Strašničák -
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 8-2009
Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 14:33:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belinea: nebylo by foto celé budovy? Díky. Jinak ta budova se nachází v nějakém oploceném areálu, ne? Myslím, že je to nějaká bývalá Prefa či co...
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 15:19:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belinea: V jednom starším Železničáři byla historka jednoho zaměstnance co dělal myslím že na tomhle nádraží.
Karosa - to nejlepší na trhu autobusů :-)
ČD a ZSSK - dva nejlepší železniční dopravci
Moje ICQ: 639-165-615
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 16:22:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotek vám nabídnu více, dokonce i s manipulákem Budova je za plotem - ale jen co se týče vjezdu vlaku, ten musí přes bránu, ale pěšky se lze dostat k budově snadno jako před lety, úzkou uličkou mezi domy, nikde ani náznak plotu. Ale naproti budově v areálu nějakej vrátnej sedí a hledí, ale žádný problém nebyl. Ale kolejiště už bude asi fabriky... Nádraží i přes viditelnou přístavbu působí a zřejmě i je opuštěné. Venku se dochovaly stále staré WC. Při vjezdu do stanice odbočuje vpravo další vlečka, kamerově střežená na každým kroku, tak jsem udělal jen jednu fotku od brány...



Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 8-2009
Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 16:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belinea: Krásné fotky, díky za ně. Dle ojetých kolejí to vypadá, že se tam takhle jezdí poměrně často... Jinak ta odbočující vlečka je bývalý cukrovar, dnes přestavěný na Lihovar Vrdy. Ještě před půl rokem tam měli mimo koleje 2 puklíky, které sešrotovali
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 740
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 17:20:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pene - to mě napadlo, když tam tak dlouho šibovali, jestli tam mají nebo nemají svou posunku. A ejhle, měli a nemají. Kdyby je raději prodaly...
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 17:27:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belinea: Ta trať končila tam co dnes? Jaká tam bývala frekvence osobních vlaků?
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 745
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 18:03:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: To nevím, já su mladý ucho, takže nevím. Předpokládám však, že trať má původní délku. Ale našel jsem alespoň toto (JŘ 1918 a 1944):

http://www.pshzd.cz/akt_vrdy.html



(Příspěvek byl editován uživatelem belinea.)
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 25. srpna 2011 - 23:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co to bylo za zrušenou trať 45?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 10:41:19    Odkaz na tento příspěvek  

Napadá mě trať Čáslav - Močovice, která v té době sloužila už jen nákladní dopravě (v Močovicích byl také cukrovar). Později (počátkem 60. let 20. století) byla zkrácena po čáslavský podnik Kosmos (nyní Zenit). V tomto úseku dosud existuje jako nečinná vlečka, dále do Močovic už od 60. let minulého století vytrháno.
P.S.: Vlastně ani nevím, zda mezi Čáslaví a Močovicemi někdy vůbec jezdily pravidelné osobní vlaky. Možná tato trať vždy sloužila jen nákladní dopravě, ale pro případ zavedení i osobní dopravy zůstalo v JŘ vyhrazeno číslo 45.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 10:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cowgheel: tato trať mne také napadla, ovšem zde: http://www.pshzd.cz/mocovice.html se píše, že trať byla uvedena v JŘ roku 1899, což určiě není tento případ. Jinak tam píší, že pravidelná osobní doprava tam nikdy nebyla.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 12:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si také myslím, že to byla trať do Močovic. Jednak je uvedena (sice jako zrušená) v tom v JŘ 1918/19 a když se podívám na filosofii číslování tratí podle Vilímkova jízdního řádu, ze kt. je to asi skenované, tak trať 42 je hlavní (Děčín - Vídeň), 43 a 44 jsou lokálky okolo Vrd a pak až je 46ka do Humpolce. V okolí jiná trať nebyla a s ohledem na její stáří by se do té číselné řady i hodila. Ale to jsou fakt jen mé pocity z marného okukování mapy. Zkoušel jsem projet docela hodně listů toho JŘ v širokém okolí, jestli tam není někde zapomenutý odkaz na možný přestup na trať 45 a nikde nic. Hezká záhada. Také to může být překlep, že číslo je neobsazeno, nebo mohla být trať přečíslována (spojení vícero jiných tratí pod jedno číslo).
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 13:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já trošku odbočím a pošlu pár fotek zrušené trati Ostrov nad Ohří - Jáchymov. Fotky jsou ze zimy 2009. Tato trať je má oblíbená ať už díky svému sklonu 52promile, nebo svým krásným zasazením do krajiny. Škoda, že jsem ji nezažil za provozu. Mimochodem, při této mé, zatím poslední návštěvě této trati, byla v Horním Žďáru u hlavní silnice umístěna informační tabule s tím, že se má započít výstavba cyklostezky Horní Žďár - Jáchymov po tělese (tj. skrz tunel). Neví někdo místní, da se skutečně cyklostezka vybudovala?



Dan1977
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 5-2010
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 15:33:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pene: Z Ostrova přes Jáchymov směrem na Boží Dar jezdím občas autem, naposledy letos na jaře, vždycky koukám aspoň z auta po stopách zrušené tratě, a rozhodně tam zatím žádná cyklostezka naštěstí není.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5399
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 17:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co pořád máte proti cyklostezkám na tělesech zrušených tratí? Protože je to zábrana obnovy tratě? Víte, kolik peněz se vyhází za jiné atrakce pro jiné zájmové skupiny, které taky nejsou výdělečné? Proč tahle nebrojíte proti novým rozhlednám, herním prvkům pro děti v lesích nebo opravám různých lávek nebo chodníků na turistických trasách?
Stejně jako kraje přizpívají na jiné turistické atrakce, aby přivábili (cyklo)turisty so své oblasti, proč by nemohli přispět na cyklostezky?
Po tělese zrušené dráhy do Jáchymova by mohlo být příjemné svezení, podobně jako na části tratě Česká Lípa-Česká Kamenice, mohu vřele doporučit. Rozhodně by to bylo lepší než se motat mezi auty na I/23. Zkusili jste se někdy na takové cyklostezce svézt? Víte, že takové cyklostezky rádi vyhledávají i in-line bruslaři, kteří by si asi na běžné silnici příliš nezabruslili? Je to ideální svezení s nenáročným terénem, ideální pro rodiny s dětmi. Nemusíte se obávat, že je porazí auto.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3069
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 17:18:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemusíte se obávat, že je porazí auto.

Já jsem se tuhle docela bál...


www.mechaniky.cz — přehled mechanických závor v ČR na mapě
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 17:24:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: tak já rozhodně proti cyklostezkám po zrušených tratích nebojuji. Pouze mne mrzí cyklostezka po tělese Nezamyslice - Morkovice, kde kdyby starostové skutečně za železnici bojovali, tak by to šlo a hodně by mne tedy mrzela na tělese tratě Krásný Jez (Horní Slavkov) - Loket předměstí. Tam si myslím, že by se za železnici mělo hodně bojovat. Jinak věřím, že pro cyklisty a jak píšete i pro nějaké ty in-line bruslaře jsou to krásné cyklotrasy s nenáročným terénem a převýšením. A je rozhodně lepší mít z trati cyklostezku, než mít těleso tratě zarostlé stromky a dvoumetrovou trávou. A kdybychom sem měli vnést trochu té nereálnější stránky věci, tak ani cyklostezka případnému obnovení provozu (pokládce kolejí) vůbec nevadí.
K ostatním věcem ve Vašem příspěvkům: novým rozhlednám bych se také rozhodně nebránil, mám rád pohled na zemi českou z výšky. A jelikož si i rád vyjdu na nějaký ten turistický pochod, tak nebrojím ani těm opravám tras, lávek atd...
A úplně k začátku: já jsem se v mém předchozím příspěvku pouze ptal, jak to tam s tou cyklostezkou vypadá, zda tam skutečně je nebo není, protože jsem tam rok a půl nebyl...
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 17:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem z těch, kteří si myslí, Orky, že SFDI by měl přispívat na dopravní infrastrukturu a ne na jiné atrakce pro jiné zájmové skupiny, které nejsou výdělečné. :-)
Kdyby předkové chtěli rozvoj cyklokultury, nebudovali by dráhu.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5402
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 19:01:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pene: Nebylo cíleno na jednotlivce, bylo cíleno obecně. Mimochodem, stromky jsou v mnohých případech to, co tam před tou tratí na řadé míst bylo.

Nikki: Mně teďka nejde o to, kdo to platí. Jde mi o to, že jde mnohdy o smysluplné využítí původně drážního pozemku. Každopádně by se měly budovat tam, kde se o zprovoznění trati neuvažuje. Každopádně se mi nelíbí přístup "nedělat, je to drahé". Ať si kraj investuje do toho, do čeho investovat chce. A k tomu (spolu)financování SFDI: A proč ne? Ledasjaká nevýdělečná stavba má možnost požádat o dotaci s určitých fondů, proč by nemohla cyklostezka?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 20:25:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: to mi připomíná, že jistý starosta chtěl financovat od SFDI hřbitovní zeď, protože byla u silnice.
Já cyklostezky beru, ale ne jako prostředek pro likvidaci železnice a zalévání krajiny asfaltem - bohužel to je teď dost tradiční přístup. Vadí mi to zvlášť v okamžiku, kdy se podívám na náklady cyklostezek po býv. železnicích (rozpočet SFDI), za které mohlo být x normálních cyklostezek.
Spíše mě to připadá, že firmy v krizi objevily možnost "vejvaru" i v tomto segmentu stavebnictví.
Pokud jde o cyklostezku po dráze Ostrov - Jáchymov, mluví se o ní asi 10 let a o podporu se již ucházela. Částečně si ji neumím představit a uvítal bych spíše turistickou trasu (ta dosud končila za tunelem v roští).
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 21:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Vyhozené peníze. Dětska v děcáku si nemají s čím hrát atd, hlavně že miliony utratíme za leckde nesmyslné cyklostezky. Protoč.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 21:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: A co ta nově vyškubaná část od nádraží do Žďáru? To by fotečky nebyly?
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 21:30:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, cyclostezka z Ostrova do Jáchymova má dvě roviny.
Jednou je úsek dávno zrušené a pravděpodobně neobnovitelné tratě z Horního Žďáru do Jáchymova. Zde by se opravdu nejednalo o politickou cyclostezku, ale o potřebnou a funkční cyklostezku, cyklotrasu a turistickou trasu.
Druhou je velmi nedávno účelově zrušený úsek od nádraží v Ostrově po průmyslovou zónu v Ostrově - Horním Žďáru (ex Škoda-Ostrov a exex Lágr H.Žďár). Zde se koleje škubaly zejména proto, že zde bude cyclostezka, tedy ta liniová stavba, u které se tak dobře fotí, jinak je v podstatě k h-u. Tam pokud vím také nic nestojí, jen tam nejsou koleje a již nikdy nebude možné do průmyslové zóny jezdit vlakem (upozorňuji, že fakt nejde o sólo 810 v taktu, ale o nákladní dopravu). Za tento úsek účelově zlikvidované dráhy by měl jít někdo sedět! Mimo jiné je právě tato celkem nepostřehnutelná likvidace funkční železnice důvod, proč je třeba ze všech sil bojovat proti jakémukoli převedení tratí na vlečky.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2885
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 22:05:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m: Nestává se, že bych s tvými názory souhlasil, ale tady musím udělat vyjímku. Za zlikvidování vlečku do průmyslové zóny v Ostrově by chtělo ztrestat odpovědné osoby exemplárním způsobem, protože cyklostezka se dá postavit v podstatě kdekoliv, kdežto vlečka do průmyslové zóny nikoliv. A tady by se mohlo stát, že o železnici bude zájem, jenže vlečka je přeměněna v cyklostezku, takže smůla. I kdyby byla vlečka dlouhodobě mimo provoz, šla by vždy reaktivovat.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 22:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechtěl jsem se svým předchozím příspěvkem zase příliš zařadit mezi ty, kteří cyklostezky po tělesech zrušených tratí podporují... Samozřejmě bych tam nejradši viděl zpět ty vlaky. Ale je pravdou, že si musíme reálně uvědomit, kde to reálné je a kde už ne. Na příkladu této trati (Ostrov - Jáchymov) to krásně napsal T_m a doplnil ho Bram.
Tchytil: ten příspěvek o fotečky byl asi mířen ke mne, že? Musím Vás zklamat, ale i ty mnou poslané fotky ,,horního úseku,, tratě jsou foceny v době, kdy vlečka Ostrov - Horní Žďár ještě vyškubaná nebyla (t.j. někdy v zimě 2008). Vyškubanou jsem tuto část ještě sobně neviděl a ani se na ten pohled netěším... Ale jelikož je to má oblíbená trať, tak mne nemine...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5406
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 23:03:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: A co ta nově vyškubaná část od nádraží do Žďáru? To by fotečky nebyly?
To nemám. Ale mohu Vám dát odněkud jinud: Otázka pro Vás, odkud to je?



Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 23:23:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Střednice
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5407
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 26. srpna 2011 - 23:34:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m: Stačila půlhodinka, správně. Já tam neměl dávat první a poslední foto. :-)
I tady vede cyklostezka, byť nezpevněná a svezení je hezké.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3077
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 27. srpna 2011 - 19:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předevčírem v podvečer jsem se v rámci dovolenkového pobytu v Broumově na chvíli "urval" a vyrazil projít si alespoň část trati směr Otovice.

Přestože trať je prozatím stále vedená jako provozní, jezdí sem měřící drezína a (kupodivu) fungují i návěstidla, byl jsem dost nemile překvapen technickým stavem trati (kolejnice KLADNO 1932, mnoho chybějících šroubů), zejména tedy pražců, které jsou komplet dřevěné a minimálně ze 3/5 vyhnilé a popraskané či různě deformované - prostě nevyhovující!
Občas je sice některý pražec (už z dřívějška) vyměněn, ale příjde mi, že to bylo vyloženě děláno jen tak, aby alespoň každý pátý pražec držel a víc ani ťuk.

Každopádně myslím, že pokud nedojde k možné obnově trati z Polska, po stávajících kolejích už moc vlaků neprojede...





www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3053
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 28. srpna 2011 - 07:20:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "cyklostezka", na níž jsem nepotkal cyklistu, ale traktorů a aut s vleky hned několik.....
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 28. srpna 2011 - 20:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velmi dobrý úvodník ing. Šatavy: http://www.jhmd.cz/docs/nlokalka-2011-02.pdf
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 29. srpna 2011 - 23:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přátelé - Malá Morávka se rušit nebude. Ve vší skromnosti - především díky Klubu přátel lokálek
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Úterý, 30. srpna 2011 - 00:03:14    Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: a bude na ní taky něco jezdit, alespoň v nějakém myslitelném horizontu (2-3roky)?
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 30. srpna 2011 - 00:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferro: Mým úkolem je, aby zůstala drahou a neproháněli se po ní cyklisté. Já nejsem dopravce, nemám motorák a dokonce ani barvocit. To je job pro někoho jiného
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 30. srpna 2011 - 08:08:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přátelé - Malá Morávka se rušit nebude. Ve vší skromnosti - především díky Klubu přátel lokálek
Já nejsem dopravce, nemám motorák a dokonce ani barvocit. To je job pro někoho jiného
Tedy dotaz: je někdo, kdo toho půjde?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5419
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 30. srpna 2011 - 08:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Takže hurá, zachránili jsme lokálku, ale to, že tam nikdo nebude jezdit, je šumák. Co udělá SŽDC? Zřejmě to zkusí znova a znova a znova.
Každopádně teď by mělo dojít k tomu, co jsem tady říkal už několikrát: Lokálku nabídnout k prodeji či převést na obce.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Milanisko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 30. srpna 2011 - 08:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

15. září by mělo začít poslední pořízení naší krásné kyjovské lokálky :-(