K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 20. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 20. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 247
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 08:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neznámýxy: a ona se snad SŽDC nějak snaží, aby ze svého majetku měla výnosy? Odkazuji na Reportéry ČT odkaz Proto mi samovrat s ohřevem na výhybce č.1 v Koutech nad Desnou pramálo vadí. Kdyby Habartovi kluci přistupovali k majetku, se kterým mají právo nakládat s péčí řádného hospodáře, mohli by ten vyhřívaný samovrat mít kdekoliv.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 248
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 08:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Místní dráha Hrušovany u Brna - Židlochovice je v agonii už od r. 1979. A jednou po ní vlak pojede. Kdyby bolševik znal cyklostezky, tak už by tam za těch 30 let byla asi třetí, ne-li čtvrtá
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5359
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 08:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Vy si taky melete svojí pravdu, jen z druhé strany. Uvědomte si, prosím, že skutečně existují lokálky, jejichž význam se limitně blíží nule, i když si to Vy ani "Přátelé lokálek" neuvědomují nebo nechtějí připustit.
Ano, je pravda, že skoro u každé lokálky najdete něco potencionálně zajímavého. Ale jeden zámek s otevřením v sezóně s jednou procházející turistickou značkou tolik cestujících na svou záchranu nemá šanci získat.
JHMD našla tratě s určitým potenciálem. Na jedné straně mají vysoký turistický ruch České Kanady a na straně druhé unikát v podobě úzkého rozchodu. Železnice Desná je železnice procházející několika tisícovými obcemi a na konci trati vidím turistickou oblast jak pro turisty tak s rozsáhlou sítí cyklostezek. Přesto i tato železnice uvažovala (a možná pořád uvažuje) o zastavení dopravy na odbočce do Sobotína.

Nikki: Židlochovice je 3,5tisícové město, okolo kterého je velké osídlení a má slušný potenciál stát se přestupním uzlem. Ale dělat přestupní terminál třeba v Kmětiněvsi/Hospozíně skutečně význam nemá.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 249
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 08:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: proč ty uvozovky? A pokud bestii triumphans dovolíme spapkat Kmetiněves/Hospozín, dovolíme jí ve finále cokoliv. Už jsme jí toho, naší nečinností, dovolili moc. Například zlikvidovat přímé železniční spojení N.Jičína s Valmezem, Hodonína s Kyjovem - co jí ještě dovolíme?
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5360
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 09:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Jen jsem chtěl zdůraznit, že jde o váš klub. Až ve Kmetiněvsi odpadnou i ty zbylé dva páry, k čemu taková trať bude? Snad leda, že by o ni mělo zájem Zlonické železniční muzeum.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
neznámý xy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.125.74
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 09:10:15    Odkaz na tento příspěvek  

Nikki- tak chlapci s Železnice Desná se určitě snaží s výnosy, když potřebují 3 x takové dotace jako ostatní, spíš mají výnosy z těch trojnásobných dotací, ovšem s těmito penězi, co mají oni, to umí každý. Pokud Vám nevadí, že někdo utratí peníze daňových poplatníků neúčelně a nehospodárně za něco, co není potřeba, viz ten samovrat, asi je ekonomika pro Vás něco neznámého.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 09:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neznámý xy: Samozřejmě mi to vadí, ale jsem právník - komparuji a snažím se hodnotit problém z hlediska přiměřenosti.
Pokud se má věc zlepšit, nelze vyškubnout výměnu v Desné. Musí se zdestruovat SŽDC. Protože výměna v Desné je marginálie ... Dle mého názoru by SŽDC měl být pouhopouhý odbor na Drážním úřadě - kapacitně a personálně odpovídající třeba velikosti Drážní inspekce, čili do 50 lidí. Nápln činnosti by byla správa majetku a evidence zakázak na údržbu a provoz ŽDC. Hotové, - vyřízené. Zdrojem financování této organizační složky státu by měl být příspěvek navázaný na kilometr provozuschopné dopravní cesty. A garantuju, že by se rychlostí blesku nejen zastavil proces rušení drah, ale naopak by se resiscutovalo nejen to, co zrušil bolševik před 30 lety, ale vrátili bychom se i k draham zrušeným za první republiky.
Živou dopravní cestu - provozní pracovníky drah zdelimitovat na organizaci uplně novou, jinou, postavenou na zelené louce. A hrrr na mne! Jsem extremista, fundamentalista - prostě hňup. Ale on tento návrh někdo uchopí. Jen to bude ještě chvilku trvat.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 09:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neznámý xy: Zaráží mne s vaším ekonomistickým přístupem - výhřev v Desné vám vadí, ale miliony ročně, které SŽDC "vykazuje" třeba na úsek Kralovice u Rakovníka - Mladotice nebo na Loket - Krásný Jez vám nevadí. Já sice rozumím tomu, že taková lesní školka, případně pěstební činnost je investičně náročná, nikde jsem však nenašel, že by na tuto činnost měla SŽDC vydáno oprávnění k provozování podnikatelské činnosti.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 09:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ty dva páry denně nejsou naše vizitka. Já dlouhodobě zastávám názor, že dopravní kapacita musí být přístupná v čase, množství a kvalitě v jaké potřebuje zákazník. Nikoliv aby se zákazník formoval dle pokřivených parametrů nějakého taktu.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5361
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 10:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC měl být pouhopouhý odbor na Drážním úřadě - kapacitně a personálně odpovídající třeba velikosti Drážní inspekce, čili do 50 lidí.
Jo? A to by jako mělo stačit na samotnou údržbu a provozování drah, což by SŽDC měla mít na starosti? Nebo že by tolik kritizovaný "outsourcing"?

Zdrojem financování této organizační složky státu by měl být příspěvek navázaný na kilometr provozuschopné dopravní cesty. A garantuju, že by se rychlostí blesku nejen zastavil proces rušení drah
Tomu nevěřte. Dopravní podniky mají tolik zaměstnanců, kolik potřebují na zajištění provozu. Tady by to fungovalo úplně stejně. A dost pochybuju o tom, že by příspěvek na 1 km koridoru byl stejný jako na 1 km lokálky. Navíc pro stát by určitě bylo výhodnější, aby přestal platit peníze za údržbu nevyužívané lokálky i za cenu, že by snížil sumu pro SŽDC na jí provoz a tím propustil příslušný počet zaměstnanců. Skutečně nevidím tu výhodnou páku, která by měla donutit stát po aplikaci vaší metody, aby udržoval lokálky bez provozu a zároveň to pro něj bylo výhodné. SŽDC je státní organizace, tudíž jsou to zaměstnanci státu.
Určitě není správné, že peníze SŽDC mizí někde za neodvedenou práci. Přesto i kdyby se podařilo toto vyřešit, ta tyhle peníze by neměly mizet ve zbytečných lokálkách, ale měpy by mizet v potřebných lokálkách s potenciálem. Ať se Mladotice-Královice už definitivně sestřelí, vztah Rakovník-Plzeň lze řešit přes Jesenici, a ty peníze se nasypou třeba na zrychlení 161 mezi Rakovníkem a Blatnem nebo Rokycany a Mirošovem, ať to zůstane v kraji.

ty dva páry denně nejsou naše vizitka. Já dlouhodobě zastávám názor, že dopravní kapacita musí být přístupná v čase, množství a kvalitě v jaké potřebuje zákazník. Nikoliv aby se zákazník formoval dle pokřivených parametrů nějakého taktu.
Dva páry jsou jenom ukázkou nezájmu a úbytku lidí na této trase. Trať Straškov-Zlonice nemá šanci alespoň trochu efektivně nabídnout četnost ať v taktu nebo bez něj, protože osídlení kolem je malé. Pokud si dobře pamatuju, tak na té trati nikdy žádný takt nebyl. Zkrátka, pro ZDO tam chybí poptávka, nejsou lidi, turistický potenciál též fakticky nulový, snad jenom to železniční muzeum, nákladka to samé. Já tady vidím potenciál jenom jeden: ušetřené peníze za údržbu použít jinde, třeba na revitalizaci 114.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 10:17:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: outsorcing ano - pominuni-li, že se děje už dnes, tak v principu proč ne. Jde o to, aby se věcy děly účelně.

a ktěm úsporám. Minimálně tři lidé minimálně rok se vám zde snaží vysvětlit, že jste v bludu. Do těch drah reálně ty peníze nejdou, čili úspora nepřichází v úvahu. Úsporou samozřejmě nemyslím účetní trik.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5363
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 10:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Já nehodlám spekulovat ani se hádat, co do rozkradených nesjízdných tratí teče nebo ne a co je tam za lumpárny. Ať se tam teda pošle kontrola a prošetří se to.
SŽDC má ze zákona povinnost udržet trať sjízdnou, pokud není zrušená a je zájem po ní jezdit, byť jedním vlakem za rok. V případě Slavkova a Kralovic vidím jeden problém, a to ve věci převodu majetku mezi ČD a SŽDC, protože stav nesjízdnosti vznikl ještě za ČD v době, kdy zákony vypadaly trochu jinak. Je tam tedy otázka, zda je SŽDC povinno u převzetí nesjízdné tratě od jiného vlastníka zajistit její sjízdnost. Pokud ano, pak je to na napadnutí u soudu a mělo se požadovat uvedení těch tratí do provozuschopného stavu.
Další otázku je, když se SŽDC potencionálních zeptá, zda po takové trati v horizontu několika let hodlají objednávat dopravu. Nemá smysl vyhodit desítky milionů za opravu kvůli pár vlakům vedených 810 s obrovskou ztrátou, obzvlášť když se objednavatel vyjádřit nechce nebo o smyslu své objednávky do budoucna pochybuje (Nový Jičín).
Jak jsem již psal výše. Je potřeba projít všechny potencionálně ohrožené lokálky a zeptat se: Má smysl sem sypat peníze?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 10:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť je to pořád dokolečka jako kolovrátek. Nechcete se bavit už o něčem jiném?
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 10:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ten Loket - v tom máte pravdu, nicméně můj povzdech byl jiný. I když je to dráha fakticky nesjízdná (spolu s částí 162) a rostou na ní 15 leté stromky, SŽDC vykazuje skutečně náklady na těch 2x cca 12 km ve výši cca 5 mega ročně
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 13:24:12    Odkaz na tento příspěvek  

neznámý xy: S dovolením melete bludy, jeden samovrat s ohřevem v Koutech vyjde na drobné oproti různým racionalizacím tratím SŽDC, kde se pak zastavuje provoz a nebo se o tom reálně uvažuje. Tak nám pověz kolik ten samovrat stál Kč?

Orky: Jo budu souhlasit Straškov-Zlonice nebo Vraňany-Lužec to je o ničem. A co se týče Mladotice-Kralovice, tak to je dokonce škoda slov. Tu zlodějnu zde vyčíslovat náklady je třeba zastavit a proto mi nevadí, když se to tu bude tisíckrát opakovat, než si to přečte nějaká pomazaná kebulička, který to následně dojde. Ty peníze bych viděl v 161 mnohem raději.

Ale já třeba vidím ve Švestkové dráze podobný potenciál pro nákladku jako na 121.

Nikki: Teda ze začátku mi byl Váš spolek velmi sympatický, tedy je mi sympatický i dnes, ale na trvání nedáme ani metr kolejí pryč, je nesmysl.

Na tvrzení, že by SŽDC měla mít jen 50 zaměstnanců, to je zkrátka úlet. Nejsem příznivcem outsorcingu, ten může být výhodný pro vlečkaře s několika km, nikoliv pro SŽDC.

Váš čas bych směřoval k nesouhlasu rušení R zvláště mezi Jeseníkem a Krnovem na již racionalizované trati... Tím by byl váš spolek mnohem přínosnější.
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 14:27:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC vykazuje skutečně náklady na těch 2x cca 12 km ve výši cca 5 mega ročně
No a přece o tom to všechno je!
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 16:12:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák - ten outsorcing se realně děje. MUVka vyjede a pracují ukrajinci
K rychlíkům - to neumím. Umím rušení a vlečkizaci - budu dělat to, co umím, nejsem dopravní inženýr
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 17:01:44    Odkaz na tento příspěvek  

Neznámý xy: Kde jste prosím vás vzal těch 1 166 227,27 Kč na 1 km Železnice Desná? Ve veřejně přístupném rozpočtu SFDI na rok dva jedenáct (http://www.sfdi.cz/CZ/rok-2011.php) udává položka 5003130004, že ŽD dostává na zajištění provozuschopnosti a údržbu 16.425 tis. Kč. Ať počítám, jak počítám, vychází mi asi 700 tisíc na kilometr. To je hodně, protože třeba JHMD má necelých tři sta tisíc. Na druhou stranu SŽDC má asi 800.000 Kč/km v průměru; reálné dělení na konkrétní tratě je něco jiného (viz zde zmíněné tratě Kralovice-Mladotice a pod.), pokud ale dostupné údaje analyzujeme, zjistíme, že takový kilometr dráhy celostátní (nejen koridorů!!) v podmínkách SŽDC spolkne okolo 2 mil. Kč. A to včetně těch celostátních drah, které by dnes už měly být dávno klasifikovány jako regionální. Vy jste se dopustil takového malého podvůdku: sečetl jste položku neinvestiční dotace (už zmíněnou) a investiční příspěvek uvedený ob jeden řádek níže pod pol. 5003530002, a který činí 9.232 tis. Kč. Ten je ovšem určen na konkrétní, státem schválené investice (třebas ten samovrat s ohřevem). Mimochodem - JHMD je má už asi dva roky v Chválkově; to je zřejmě podle vás taky mrhání státními prostředky, protože by se za to dalo postavit asi tak 250 m krásné protihlukové stěny v režii SŽDC. O investiční dotace je třeba zvlášť žádat a jsou přidělovány oproti ivestičnímu záměru a ex post (tedy po jeho realizování a zaplacení). Pokud provozovatel dráhy ŽD posoudil samovrat s ohřevem jako smysluplnou investici a stát (MD) mu to schválil, co máte za problém?
Abychom měli srovnání: SŽDC dostává z téhož zdroje na zajištění provozuschopnosti a údržbu celostátních a regionálních drah jedinou dále nedělenou položkou 5003110001 celých 7,4 mld. Kč. Nikdo nikdy nedokázal zkontrolovat, kde ty prachy končí. A to je těch cca. 800 tis. na km tratě. K tomu ovšem má SŽDC minimálně 70 - 80 mld. Kč na investice (to je paralela s těmi devíti mega pro ŽD - povšimněte si, prosím, obráceného poměru výše sum údržba/investice). Nechce se mi to z té tabulky vysčítávat, je to odhad, bude to možná víc. Nicméně podle vaší logiky by pak tedy SŽDC měla na kilometr tratě skoro 10x víc než ŽD, tedy nějakých necelých 8 mil. Kč.
Než budete příště chtít ohromovat svými čísly nic netušící publikum, seznamte se alespoň s jejich významem a nesčítejte hrušky s jabkama. Trochu souvislostí a elementární znalost rozdílu mezi investičními a neinvestičními prostředky (to není žádná blbost, ale podstatná věc, jak vidno) by vám zjevně taky neškodilo. S exaktními čísly je třeba jednat velmi obezřetně.
neznámý xy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.125.74
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 17:35:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, proto jsou ty investiční peníze plánovány každý rok na chlup stejnou částkou, zřejmě každý rok ten rozpočet na tu konkrétní investiční akci vyjde na chlup stejně. Ale to nemá cenu.Jinak příznivec SŽDC také nejsem, na příkladu železnice Desná jsem chtěl ukázat, že problém není u ŠZDC, ale v tom, že nikdo nekontroluje v tomto státě, jak se s penězi nakládá. A že se investice staví z neinvestičních peněz je v ČR bežné. Jinak investiční pětistovka od neinvestiční se líší, ale nikdo neví jak.
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 18:26:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakub Cikhart: Tak jsem našel tu historii Šumavských lokálek - Svět železnice 34 z května loňského roku. V Coroně by měl být ještě k dostání.
Co se týká oné spojky z trati od Vimperka, která měl umožnit jízdu do Bavorska bez úvrati ve Volarech, píše se zde, že nebyla nikdy používána, výhybky byly sneseny v roce 1914 a zbytek v roce 1917. Pro úplnost, postavena byla v roce 1910 :-).
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 19:12:38    Odkaz na tento příspěvek  

neznámý xy: Nevím, co jste chtěl ukázat, ale tvrdil jste toto: "mít dotaci 1 166 227,27 Kč na 1 km je výsměch SŽDC a všem daňovým poplatníkům, takové peníze nemá na údržbu v tomto státě nikdo, pokud by takto hospodařilo SŽDC na všech tratích, skončíme jako Řecko". Já vám snadno dokázal, že blábolíte a že SŽDC má dotaci - počítáno vaším svérázným způsobem podle hesla, že není rozdíl mezi pětistovkou investiční a neinvestiční - desetinásobnou, tj. okolo deseti mega na kilometr.
Dále jsem Vám chtěl dokázat, že takovéto informace může mít každý, kdo chce, a nemusí k tomu ani využívat příslušného zákona o přístupu k informacím.
Dále si buďte jist, že všechny čtyři privátní příjemce dotací do infrastruktury kontroluje SFDI zhruba každé dva roky, a to velmi hloubkově, doslova do pražce. U těchto podniků to je totiž možné. SŽDC opravdu z tohoto pohledu nekontroluje nikdo.
Kde jste zas proboha vzal, že ty investiční dotace jsou každý rok stejné? 2009 - 20 mil. Kč dohromady pro všechny čtyři, částečně nevyčerpáno. 2010: ŽD 13.218, JHMD 12.050, Vrbno 7.800, Viamont 0. Letos ŽD 9.232, JHMD 8.093, Vrbno i Viamont po nule. Pokud myslíte ta čísla "výhled na následující období", ta se v rozpočtu upravují na každý rok podle reálných a řádně projednaných investičních záměrů; v návrhu rozpočtu na rok 2012 jsou už zase zcela jiná, ale ten je neveřejný a na rozdíl od vás, kterého by, jak tvrdíte, vyhodili za citování veřejných dokumentů (pramen jsem tedy s dovolením uvedl za vás), mě by za ventilování neveřejných vyhodili zaručeně. Návrhy rozpočtů SFDI je jedna z věcí, která mi prochází rukama.
A co se týče té pětistovky - vás asi účetnictví, náklady, výnosy, odpisy, zisk a daně moc nepálí a máte v tom tak trochu hokejku, žeano??
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2207
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 21:42:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v návrhu rozpočtu na rok 2012 jsou už zase zcela jiná, ale ten je neveřejný
Myslíte tento?
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Tom123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.106.46
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 22:31:43    Odkaz na tento příspěvek  

Nemá někdo nějaké bližší informace nebo fotky (než tam před několika lety vytrhali koleje i sloupy) o nikdy nepoužité spojce mezi stanicemi Hranice n. Mor. město a Bělotín? Díky
hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 22:31:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, tento . Je to lepší, než jsem si myslel. Je to samozřejmě dobře, že je taková věc venku, já to ale dostal na stůl přede dvěma týdny úřední cestou s obvyklými tanečky o neveřejnosti... Na věci to ale nic nemění, spíš jí to vhodně doplňuje.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 22:54:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Vexle v Koutech nad Desnou:
Proč zrovna tady je vexle za tolik peněz nevím, ani to nehodlám zjišťovat. Jen jsem chtěl sdělit ten prostý fakt, že před čtrnácti lety byla tato trať neperspektivní, zbytečná a na odstřel, a dnes, když byli pánové ze SŽDC a ČD odejiti, tady jezdí vlaky a vozí lidi. To je sdělení natolik jasné, že jej možná pochopí i Orky....

Ad. Outsourcing:
1. Outsourcing ala SŽDC 1:
Mám 10 úředníků, kteří mají vybavovat Evropské dotace na stavbu xy. Abych ušetřil, tak si vybavení dotací na stavbu xy objednám u firmy, té to zaplatím jednou, a potom zaplatím i "svých" 10 lidí, kteří sedí s nohami na stole.

2. Outsourcing ala SŽDC 2:
Obec potřebuje opravit železniční přejezd, protože staví cyklostezku. SŽDC sdělí, že na to nemá lidi ani materiál, musí to řešit externí firma, avšak jsou hodní, zprostředkují kontakt. Obec sežene penízky a osloví doporučenou firmu. Penízky složí na účet, a firma provede opravu. Kdopak je firma? Firma je místní pan traťmistr Franta s traťovými dělníky Pepou a Lojzou, materiál kde se vzal, tu se vzal, najednou i lidé jsou. Hlavně aby to bylo čistá ruka a po pracovní době. V pracovní době je zásada nic nedělat, to by si potom u nás nikdo neobjednával bočáky, a to by byla škoda, že?

Outsourcing tak, jak by měl být:
Stát vybere síť železnic v délce cca. 100 - 150 km, definuje požadavky na údržbu (přechodnosti, traťové rychlosti) a dobu trvání kontraktu (např. 10 let) a vyhlásí soutěž. Firma, která nabídne nejnižší cenu, tak vyhrává. Za jakékoliv výluky by byly peníze dolů (motivace dělat opravy třeba v noci), nějaký průser typu zastavení provozu (Kralovice, Horní Slavkov) nebo totální šlendrián (= vykolejení Vyškov) by znamenal okamžité ukončení smlouvy a mastnou pokutu. Stávající schopné lidi ze SDC by si každá firma ráda vzala, a darmožrouty by neživila, protože by tak okrádali sami sebe.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5374
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 23:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: "To je sdělení natolik jasné, že jej možná pochopí i Orky.... "
Schválně, jestli najdete alespoň jeden rozdíl v perpsektivách trati Šumperk-Kouty nad Desnou a Zlonice-Straškov. Právě totiž máte před sebou dvě typické ukázky. Ta první je ukázkou perspektivní lokálky a ta druhá je s perspektivou limitně se blížící nule.
Třeba tady se píše, že v roce 2008 přepravila Železnice Desná 360 tisíc cestujících (1000 cestujících/den), i když podle tady píší o dvojnásobku v roce 2004. Kde by tohle lokálka Zlonice-Straškov vzala.
Jenže zkrátka vy přes své šotoušské brýle vidíte všechny lokálky jako perspektivní. Kde je kolej, tak přece musí být poptávka, to jinak nejde, že jo.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2419
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 23:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde by tohle lokálka Zlonice-Straškov vzala.
Tak možná od zahájení provozu by to dohromady dala.
Jinak "hádat" se tady se zachránci lokálek a v "GVD..." zase s rušiči je docela schizofrenní pozice, ne? (Nic ve zlém, jen mě to pobavilo; možná by se měly obě diskuse sloučit, ať se můžou mlátit přímo mezi sebou)
Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 23:54:47    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Ta výhybka pravděpodobně nepředstavuje celou investiční sumu, to bychom museli znát, na co konkrétně to požadovali. Určitě to nebyla jediná akce.
Outsourcing slouží k odstranění režijních nákladů a jejich minimalizaci. Princip: mám-li ve firmě pět faktur za měsíc, nemusím si držet a platit kvalifikovanou účetní na plný úvazek, ale najmu si specialistu, který v oboru podniká. V podání mladých moderních dynamických to vypadá následovně: velký podnik má specializovaný útvar údržby strojního parku, který je plně vytížen, schopen nastoupit ihned, aby se výrobní linky nezastavily a pracuje v režii. Z pohledu managérka v oblečku od Armaniho však dotyčný útvar neprodukuje zisk (jaké překvapení), pouze zatěžuje firmu náklady. Zrušíme jej tedy, specializované síly vyrazíme na dlažbu a budeme šetřit tím, že si zásahy údržby objednáme zvenčí od specializované firmy. Jenže manažírci (jinak též v odborné terminologii zmrdi) nedomyslí, že: specializovaná firma sídlí sto kilometrů daleko, má své zakázky a svůj plán a nenastoupí na písknutí. Opravy sice dělá a vychází to nákladově na stejné nebo možná o něco menší peníze než vlastní zaměstnanci, avšak škody způsobené odstávkami výroby dosahují násobků dosažených úspor. Tuto souvislost ale manažírci v závěrce a výsledovce nevyčtou a s pocitem dobře vykonané práce odjíždějí svým SUV na green. Podnik přichází o zakázky, protože neplní termíny, míří nezadržitelně ke krachu a zmrdi opouštějí potápějící se loď a odcházejí se skvělým doporučením outsourcovat jinam.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 01:52:44    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Kde by vzala cestující lokálka Straškov - Zlonice nevím, dané končiny až tak dobře neznám a narozdíl od mladých neoliberálů nemám snahu se tvářit, že jsem všude byl a všemu rozumím....

Můžeme hledat třeba podobnost s dávno odepsanou tratí Kojetín - Tovačov, kde se párkrát do roka konají jízdy na kulturní akce, a denně se převeze cca. 1000 cestujících.

Hrb:
Tuším, že v Koutech je nové celé zhlaví včetně přejezdu a zabzař.

Mladé managery naštěstí nepotkávám, coby živnostník si manageruji svou firmu ve dvou s kolegou - spolumajitelem. A současně makám jako zaměstnanec, takže zatímco třeba kolega Orky tu může psát od rána do večera své příručkové teze, tak já si tu ekonomiku zažívám tou dobou v reálu na vlastní kůži....
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2872
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 06:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Ty jseš fakt nějaký hodně zmatený, když srovnáváš nějakou kulturní akci s každodenním provozem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 07:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se obávám, že správci veřejných kasiček v údolí Desné už pochopili, že kdyby tu trať tenkrát nezachránili, tak by se jim dnes dýchalo lépe: likvidaci tratě by politicky svedli na Pražáky (jmenovitě na typického Pražáka Římana ) a dopravní obslužnost by řešili autobusy.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5375
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 09:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Kde by vzala cestující lokálka Straškov - Zlonice nevím, dané končiny až tak dobře neznám a narozdíl od mladých neoliberálů nemám snahu se tvářit, že jsem všude byl a všemu rozumím....
Jsem přesvědčen, že i když Vám někdo řekne, jaký ta trať potenciál má, tak ji budete hájit do roztrhání těla. Zatím vždycky, když tady došlo k tomu, že se mluvilo o tratích bez potenciálu a že by se mělo zvážit, zda si je nechat, mi od Vás byly vmeteny do ksichtu tratě z opačné strany "lokálkové tabulky".

Můžeme hledat třeba podobnost s dávno odepsanou tratí Kojetín - Tovačov, kde se párkrát do roka konají jízdy na kulturní akce, a denně se převeze cca. 1000 cestujících.
Jo, párkrát do roka, kolik to je dohromady lidí za rok, 360 tisíc jako do Koutů?. Otázka je, jak by dopadla v případě pravidelného provozu, koli by tam jezdilo lidí.

Bram: To víš, šáhni šotoušovi na kolej... :-)

Sants: Správci veřejných kasiček zachránili něco, co patří do jejich regionu. Někdo zachraňuje zámky, někdo stará auta, někdo lokálky.

Nikki: A kde k tomuto došlo?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 09:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové - to je asi takto. Město si usmyslí, že na orné půdě, na parcelách vedle dráhy postaví průmyslovou, resp. skladovací nebo moderně - logistickou - zonu. Což je první pozoruhodnost. Ta zona samozřejmě generuje určitou frekvenci kamionů. Protože proč by se stavěla nějaká vlečka, že? Což je druhá pozoruhodnost. No a aby se těm kamionům lépe a snáze vyjíždělo a neměly problém odbočit z vedlejší na hlavní - objektivně vznikne potřeba postavit kruhový objezd. Ale co čert nechce. Chybí nám nějakých 25 metrů a přebývá nějakých 25 mega. A ty se zkratka proinvestovat musí. No ale problém je v tom, že parcela ležící vpravo od silnice je soukromá, kdežto ta vlevo je státní - dráha. A my, modří kluci, přece vyvlastnovat nesmíme. Co by na to řekl ovčan??? Přece nebude starosta za blbce, že? Tak ten kruhový objezd postavíme v tělese dráhy. No tak se zalobbuje na kraji, aby se ten šukafonek zrušil. Přece nás nějakých 20 lidí v jednom páru vlaků nezajímá. Ti nikam nespěchají. Mohou klidně obětovat dvojnásobek času a připlatit o nějakých 30% více - vždyt je to jen pouhá daň za blbost. Když jsou tak hloupí, že trvají na vlaku, případně tak líní, že si nevydělají ani na Escorta z AAA. Problém je vyřešen - kraj neobjedná a nasadíme autobusy. Ale co s nákladní přepravou? No i to má řešení. Změnime kategorii dráhy regionální na vlečku. Přece nám nějaký rýpal, který si myslí, že kovový šrot patří na kamiony, nebude do správního řízení kecat a tím nám upírat nárok na smetánku z bruselské dotacičky, ne? To by v tom byl čert, abychom ten kruháč neměli!!! A pak se objeví nějaká banda pomatenců z Klubu přátel lokálek , zažaluje to a celý proces nám zhatí. Dotacičku vyčerpat nestihneme, provize byly vyplaceny předem. Kuwa, to je ale den!
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 09:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Pohořelice
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 09:49:51    Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
Zmatený si nepřipadám. Je tu stále opakováno, že vlak je prostředek hromadné dopravy osob a hrstku lidí se nevyplatí vozit, tudíž když je hromadná akce a těch lidí je pořádně víc než hrstka, tak se vyplatí vlak nasadit a hromadně převézt lidi i tam, kde se běžně nejezdí. Když je řeč o přepravním potenciálu, tak i toto je jistá jeho forma.

A co se týká každodenního provozu, tak ten je zajištěn vlaky se štěrkem. Toť vše.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2395
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 09:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Pane inženýre, když máte takové zajímavé názory a v podstatě jdete názorově proti deklarovanému zájmu vašeho zaměstnavatele, nechcete se raději živit tvorbou grafikonu pro bigotně přesná modulová kolejiště?
Chápu sice, že v současné době je ve vaší organizaci in a kůl železnici škodit, ale toto nemusí mít věčného trvání ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5377
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 10:12:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Podle toho smazaného příspěvku, ve kterém jsem byl vyzýván k reakci, to vypadá, jako by to byl problém téměř každé trati se zastaveným provozem.
Dluhonice (ale i ostatním): Dovolím si položit otázku: Od kolika lidí za den stojí za to uvažovat, že bude zachován provoz na lokálce? Budu překvapen, pokud se vůbec nějaká odpověď v této společnosti objeví. :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 12:38:22    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Vaše otázka svědčí o vašem velmi zjednodušeném pohledu na problematiku. "Chci slyšet číslo", to odněkud znám. Naopak vy si zkuste zodpovědět na následující otázky: Kdy je "lokálka" opravdu k ničemu? Jaký účel má "lokálka" plnit? Má vydělávat peníze, nebo se jedná o veřejný statek podobně jako zde hojně frekventovaná cyklostezka, chodník nebo park? Nebo jakási kombinace obého? Stát v poslední době ústy ministerstva zaujímá stanovisko, že pro zrušení tratě není ekonomický efekt vůbec relevantní hledisko. Nikoliv v tiskových výkřicích, ale v odůvodnění správních rozhodnutí. To je ta infrastruktura. Co se veřejné dopravy týče: je to sociální služba, nebo rozvojový prvek? Jak do toho celého zařadit dopravu nákladní, existuje-li? Je sezónní PRAVIDELNÁ doprava, která má slušný potenciál, dostatečným důvodem k existenci infrastruktury? Kde je hranice té sezónnosti?
Podle mého názoru žádné jednoduché "číslo" neexistuje. Celá debata se vine v kategoriích "lokálky za všech okolností" versus "smrt lokálkám". Nicméně pro opravdu relevantní posouzení smysluplnosti té které trati je potřeba vytvořit metodiku multikriteriální analýzy, která na všechny tyto a mnohé další otázky dokáže exaktně odpovědět, zhodnotit ten zde neusále citovaný potenciál a na konci vyjde buď palec dolů, pokus o revitalizaci nebo palec vzhůru.
Problém celého rušení a z něho vzešlé diskuse je, že takováto metodika nejen že neexistuje, ale nikdo ze zodpovědných se ani nesnaží problém systematicky řešit, naopak SŽDC i některé kraje svým diletantismem dokazují, že problém vůbec nedokázali reálně a v souvislostech zhodnotit. Výsledkem jsou zcela chaotické zásahy s dalekosáhlými a dlohodobými důsledky nejen pro veřejnou dopravu. Samozřejmě pro takové, kteří zastávají zde také prezentovaný názor, že venkov je v podstatě na prd a stejně zanikne, je to správně.
Bohužel dnes stále víc platí, že pro správné rasantní menežérské rozhodnutí jsou znalost problematiky do hloubky a souvisejících aspektů naprosto nežádoucí.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 12:44:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb : pod Váš příspěvek se klidně podepíšu, zastávám stejný názor...
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 12:52:19    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě k tomu systematickému přístupu: stále více jsou citovány plánované redukce osobní dopravy na Slovensku. Nehodlám rozvádět poměrně hluboké rozdíly v situaci drah, financování veřejné dopravy a charakteru pokrytí území státu přepravními proudy. Chci jen podotknout, že slovenské ministerstvo dopravy se pokusilo o systematický přístup a nechalo zpracovat mapu VŠECH přepravních proudů linkových busů i vlaků v celé zemi po jednotlivých krajích a v dělení X-S-N. Výsledky jsem viděl a ačkoliv lze v detailech polemizovat (sledování frekvence probíhalo v lednu a v únoru), snahu o systémový pohled na věc nutno hodnotit vysoce. U nás nic takového neexistuje ani v rámci (většiny) krajů. Pak se například ukázalo, že návrhy ZSSK na zastavení dopravy nebyly motivovány nevytížením spojů, ale tím, že tu nevycházejí oběhy, tu by se dalo zrušit depo a tak. Naproti tomu spoje a trasy, kde opravdu nikdo nejezdí, byly preferovány, protože se "dobře obsluhují".
Mám důvodné podezření, že u nás na mnoha místech už dávno funguje souručenství objednavatel - dopravce a objednávky jsou tvořeny podle potřeb dopravce, nikoliv cestujících. Pak nám na "lokálkách" neustále klesají výkony a když tam náhodou nastoupí Železnice Desná (nechytat za slovo, je to příklad), zázračně stoupají v násobcích. Myslím, že každý by mohl takové případy jmenovat. Pak ovšem s vaničkou naprosto neperspektivních lokálů vyléváme i ty s potenciálem, jen o tom nikdo nechce ani slyšet.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 13:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, pokud jede (nahradním BUSEM) v relaci všední den 11:44 v průměru 6 lidí tam (počty kolísají, jelikož lidé nastupují a vystupují i v nácestných stanicích) v relaci 14:20 10 lidí zpátky, pokud je nákladní přeprava v rozsahu 1 manipulační vlak denně, pokud byly v uplynulých 10 letech zbudovány dvě finančně náročné přeložky dráhy s přemostěním, pak to dle mého, luxusně neekonomického pohledu, smysl udržovat má. Především proto, že koncová stanice této regionální dráhy leží vedle 30 hektarové "zony". V čem se mýlím? Co mi uniká?
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5378
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 14:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Výborná odpověď, děkuji. S tím v příspěvku 12:38 vesměs souhlasím. Ale co když se náklad=0?

Nikki: Já by to neřešil, co se týče konkrétního času a nákladů na přeložky. Spíš bych se zeptal, zda má smysl držet trať kvůli určitém množství lidí za den, třeba 100 (tedy 50 na směr)?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 15:53:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - pan Hrb to vysvětlil: je to sociální služba, nebo rozvojový prvek? Má vydělávat peníze, nebo se jedná o veřejný statek?
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5380
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 16:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: A není to v určitých případech až moc drahá sociální služba? Nemůže tuto sociální službu vykonat jiný druh dopravy? Je skutečně nutné, aby doslova pár lidí denně vezlo něco, co jede po kolejích? Odpověď Klubu přátel lokálek tuším a neočekávám, že by něco tak barbarského vůbec připustili jako možnost.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 18:30:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, on při těch předpokládaných 8 párech vlaků je to 160 lidí. Těm 160 lidem tu dopravní službu stejně zajistit musíte. Čili na jedné misce vah je čas a peníze danového poplatníka v roli cestujícího, na druhé misce vah je výdaj danového poplatníka na zajištění služby. A ted co je převažující? Ovčané se odbydou argumentem úspor. Nicméně občan by si měl moci rozhodnout, co chce. O tom to je. On ten šukafon prostě nestojí 92,- Kč na kilometr.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 18:40:59    Odkaz na tento příspěvek  

Orky 5378: já myslím, že nákladní doprava není nutnou podmínkou smysluplnosti existence kolejové infrastruktury. V zásadě je to ale o té multikriteriální analýze. Dovedu si představit "lokál" dokonce i bez možnosti nákladní dopravy - to totiž zlevní náklady na provozuschopnost tratě: nízký nápravový tlak, venkovská tramvaj s lehkými motovozy... Ale legislativa to zatím moc neulehčuje. Na druhou stranu si dovedu představit REGIONÁLNÍ DRÁHU bez osobní dopravy, jen s nákladní. Ne VLEČKU, to je podvod ze strany SŽDC, vlečka není veřejná dráha! Viz 266/94 Sb. v platném znění.
Orky 5380, Nikki: Dráhy regionální (a celostátní) jsou dle kvalifikovaného právního názoru MD - zcela aktuálního - veřejným statkem a nelze s nimi zacházet podle představ SŽDC, tedy posuzovat je podle okamžitých výnosů. S dopravou na nich je to poněkud jinak. Pokud vnímáme veřejnou dopravu jako sociální službu, je samozřejmě efektivnější zajistit ji třebas starou karosou, to bude nejlevnější. Pokud jako rozvojový prvek, nabízí železnice nesporně víc, než bus (kočárky, kola, flexibilní kapacita). Tvrdím, že na dopravní obsluhu je třeba pohlížet především jako na rozvojový prvek, ne jako na socku. Tak je to ostatně ve většině rozvinutých eurozemí - bohužel u nás v kultu úspěšných, pohybujících se mezi satelitem, office a greenem, to neplatí. A jsme zase zpátky u té multikultianalýzy: kde je zajímavé třebas i rok honit poloprázdný motůr (a ono se to chytne), a kde to už fakt nemá cenu? Klíčový problém je, že to nikdo vůbec nezkoumal.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5381
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 20:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: On ten šukafon prostě nestojí 92,- Kč na kilometr.
Ale 30,- Kč/km taky ne. JHMD prý odhadla 810 na 65,- Kč/km. To je pořád zhruba dvojnásobek podobně kapacitního autobusu, a to i kdyby se odečetl poplatek za DC. V případě nasazení autobusu menšího by se samozřejmě byl rozdíl větší. A do tohoto rozhodnutí samozřejmě kromě ceny vstupuje celá řada parametrů - dostupnost, rychlost, služby...

Hrb: já myslím, že nákladní doprava není nutnou podmínkou smysluplnosti existence kolejové infrastruktury.
To je samozřejmě pravda, taky to tak na celé řadě lokálek platí. O to víc pak hraje roli vytíženost osobní dopravou. Když po té trati jede 100 lidí na den, tak pak není divu, že to nechce kraj platit, když to stojí násobně více, a že stát nechce hradit opravy. Vyhodit třeba 20 milionů za nový most, za pár let statisíce za výměny pražců a další. Je to podobné, jako v malých obcích není škola, jedna ze základních věcí a děcka musí dojíždět. Taky sociální služba, která by měla být co nejvíc dostupná, přesto je občas z ekonomického hlediska nutné školu v obci nemít, byť tam kdysi byla.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 20:08:29    Odkaz na tento příspěvek  

Orkymu bych rád odpověděl, nicméně rozsah příspěvku na K-reportu nepojme problematiku v objemu vysokoškolských skript, takže se o to nehodlám ani pokoušet. Nakonec kolega Hrb to myslím shrnul výstižně.

Jenom velmi stručně (místo kapitoly jedno heslo) -

- Na straně příjmů by se musely zaznamenat veškeré příjmy z budoucí dopravy, ať už přímé (jízdenky, poplatky za nákladní dopravu), nebo nepřímé (příliv turistů, zlepšení zaměstnanosti atd.)

- Na straně výdajů by se muselo spočítat, kolik dráha stojí, jaká je životnost jednotlivých částí stavby, jaký je roční odpis, jaké jsou personální náklady, údržba a revize.

- Rozdíl by se rozpočítal na nějakou provozní dotaci, např. na 1 cestujícího.

- V druhé etapě by se musely vypočítat příjmy z provozu silnice, které se obávám, že se prakticky blíží nule.

- Dále by se musely vypočítat výdaje na provoz a údržbu silnice, včetně odpisů. To by se muselo adekvátně rozpočítat na přepravovanou jednotku - cestujícího nebo tunu nákladu.

- Bylo by nutné kvantifikovat i externality, tj. poškození životního prostředí, bezpečnost dopravy a následky dopravních nehod, hluk, prach, vibrace), a to jak u silniční, tak i u železniční dopravy

Na základě toho by mohlo být vyhlášené první kolo posouzení, tj. kolik stojí přepravovaná jednotka po silnici a kolik stojí přepravovaná jednotka (cestující, tuna) na železnici.

__________________________________________

Následuje druhé kolo, tj. budoucnost ve dvou variantách:

- Varianta budoucnost 1 by počítala se zrušením železniční dopravy, na jedné straně by musela kvantifikovat úsporu (provoz a údržba dráhy), na druhé straně by musela kvantifikovat vícenáklad jednak u silnice (zvýšené opotřebení + externality) a také možný propad vedlejších ekonomických vlivů (snížení turistického ruchu).

- Varianta budoucnost 2 by naopak počítala s opravou železnice, tj. např. jednorázová investice x - milionů, nasazení nových vozidel, a opět bilance - kolik let by se účetně odepisovala tato oprava dráhy a kolik let by byla životnost nových vozidel z hlediska odpisů. To je nákladová stránka. Příjmová stránka je kolik by se ušetřilo na údržbě silnic (slabší zatížení) kolik by se ušetřilo na údržbě dráhy (souvislá počáteční oprava by nahradila řadu dílčích, drahých a neefektivních oprav v dalších letech), dále jak by se šetřilo životní prostředí a náklady související s externalitami, a nesmělo by chybět vyčíslení vedlejších ekonomických vlivů - nárůst turistického ruchu, zatraktivnění oblasti atd.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 20:09:58    Odkaz na tento příspěvek  

To nejdůležitější závěrem - posouzení by muselo být ve dvou rovinách -

- První rovina je posouzení výstupů z prvního kola, tj. posouzení současných stavů

- Druhá rovina je posouzení výstupů z druhého kola, tj. porovnání dvou možných budoucích scénářů vývoje.

Snad pokud by se to posuzovalo takto, tak by výsledek měl nějakou váhu, ačkoliv je to vždy naprosto zpochybnitelné, protože je třeba subjektivně kvantifikovat některé položky nefinančního charakteru - vím, kolik mně stojí nový pražec nebo metr čtverečný asfaltu, avšak musím taky finančně ohodnotit, kolik mně stojí dopravní nehoda, kolik stojí lehké zranění, kolik stojí těžké zranění nebo smrt, musím vědět, kolik mně stojí poslouchání hluku nebo dýchání prachu, kolik mně stojí zrychlení či zpomalení cesty po silnici či po železnici.

Můžete se tomu třeba divit, ale takto se to naprosto reálně počítá, ŘSD na to má dokonce program. Přestavbou nebezpečné křižovatky se předpokládá např. statisticky úspora 1 x smrtelný úraz, 3 x těžké zranění a 5 x lehké zranění, cena zdravotní újmy se ohodnotí a podle ceny stavby se zjišťuje, za jak dlouho se cena stavby zaplatí.

Snad by to tak pro představu stačilo....
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 20:26:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proboha, vy byste chtěli furt něco přepočítávat na peníze ... Představte si, že dojdeme do extrému a zjistíme například, že pokud bude mít na křižovatce smrtelnou nehodu ministr financí Kalousek, nebezpečnost křižovatky se bude posuzovat pozitivně, protože rázem dojde k růstu ekonomiky .
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 21:23:50    Odkaz na tento příspěvek  

No já to právě píšu proto, protože jistá část hledačů pravdy hledá elixír mládí, jiná hledá kámen mudrců, a jiná skupina zase hledá ten zázračný vzoreček, do kterého nasypou čísílka a ono jim to vyplivne, že lokálka jo nebo lokálka ne.
Ale některé položky oceňovat je prostě přitažené za vlasy, ačkoliv jak jsem psal, tak i to se dělá, a to oficiálně na ŘSD, které na to má oficiální metodiku. Takhle nám nedávno řekli vedoucí pracovníci ŘSD, že jistá dopravní stavba se zaplatí za 5 let v ceně nafty a benzínu, který se nepropálí pomalou jízdou v kolonách na stávající silnici, v ceně nehod, které se nestanou na stávající silnici, a v ceně času, který se ušetří jízdou po nové silnici.

Můžeme nad tím kroutit hlavou, ale pokud chceme dělat multikriteriální analýzu, jak psal kolega Hrb, tak na tyto věci zákonitě narazíme. A pořád lepší takto než tužkou v ruce s prstem po mapě, jako někteří tady....
Ačkoliv je ta metodika docela sporná, tak se mi na ní líbí to, že umí ocenit i věci, které se běžně zanedbávají a můžou přitom sloužit i ve prospěch regionálních drah, tj. opotřebení silnic, dopravní kongesce ("zácpy"), nehody a z nich vyplývající újmy.

Mírně to nabourává obvyklý šotoušský pohled, že silnice je něco zcela bezproblémového a beznákladového, co může skvěle a bez problémů kdykoliv a kdekoliv nahradit skoro jakoukoliv regionální železnici.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 21:27:22    Odkaz na tento příspěvek  

ps:
Kalousek určitě mít nehodu nebude, alespoň ne na silnici, protože

1. Politici většinou létají vzdušmo "aby mohli trávit více času se svými voliči"

2. Protože po čem prd, tomu se nic nestane....
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5382
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 22:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Většina z toho, co jste napsal, by měla vyjít z analýzy, nebudu více komentovat.
Vyjádřím se ale k "A pořád lepší takto než tužkou v ruce s prstem po mapě, jako někteří tady....". Jestli jste si ráčil všimnout, tak jsem psal, že ta mapa by měla vzniknout na základě právě takových analýz a měla by říct, na jaké úseky se zaměřit a jaké naopak přestat financovat. Ale vy si stejně nikdy nedokážete ani představit, že i ty druhé existují. Dokonce jsou i úseky, u kterých analýza nebude nic těžkého a zabere pár minut.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 01:06:55    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Vidím, že se cítíte být "potrefenou husou", ale vklidu, já jsem Vás přece nejmenoval, to je Váš problém, že jste se v tom "prstem po mapě" sám poznal (ale budiž Vám útěchou, že v tom nejste sám)

"Ale vy si stejně nikdy nedokážete ani představit...."

To byste se možná divil, co já si všechno dovedu představit. Naopak s posledním vývojem v tomto státě (nejenom na poli železničním) celkem ubývá věcí, které si neumím představit. Nicméně můžete mít klidné spaní v tom, že ačkoliv mé nápady považujete za vysoce škodlivé, tak jsou z hlediska národního hospodářství zcela neškodné, což se třeba o nápadech pana Kalouska říct nedá....
Mé názory zůstávají pouze v rovině teoretické úvahy, zatímco pan Kalousek (a mnozí další) své nápady přetavují do praxe.
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 848
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 15:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uf, tak jsem si po týdnu přečetl všechny příspěvky a pochopil mnohé. Jestliže někdo považuje školu a veřejnou dopravu za "sociální službu" a venkov za odepsaný, tak nevím, o čem bych s ním diskutoval.
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.77.246.1
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 16:13:18    Odkaz na tento příspěvek  

K těm číslům: obecně bych řekl, že nad 100lidí na vlak (zhruba plná 810+010 a to klidně i jen v menší části úseku) je zachování vlaku bez diskuse, i kdyby tam chtěl někdo jezdit autobusem zadarmo. S intenzitou pod jednu rozumně zaplněnou 810 je držení osobní dopravy luxus, který mohou ospravedlňovat pouze speciální okolnosti - tedy zejména že náhrada autobusem by neumožnila například rozumné a nutné spojení pro větší množství lidí (10 je fakt málo) či že trať v současnosti pracuje hrubě pod své možnosti. A podle toho držet. Samozřejmě trať s náklady za všech okolností, trať bez nákladů pouze v případě smysluplné osobky (viz definice výše). Záležitosti jako turistická a sezonní doprava pak řešit úplně mimo tuhle diskusi a obor.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 17:00:55    Odkaz na tento příspěvek  

Ferro:
Ale ono těch faktorů může být ještě víc, třeba odklonová trasa pro nějakou silně zatíženou trať.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5386
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 17:28:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferro: Díky za názor. Já jsem kdesi slyšel číslo 1500 cestujících/den. To by ale u nás skončilo skoro všechno.

...třeba odklonová trasa pro nějakou silně zatíženou trať...
...což u většiny dnešních tratích bez dopravy nehrozí. Většina důležitých tratí je zálohována celkem slušně. Spojky ve výluce Nové Sedlo-Krásný Jez a Mladotice-Kralovice, či se zastavenou dopravou Heřmanův Městec-Chrudim město, Libochovice-Straškov či Hněvševes-Smiřice bych rozhodně za stregické tratě jakožto odklonové trasy nepovažoval.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 3-2010

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 17:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:-) já už jen zírám!
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5387
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 17:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Nemám snad pravdu? :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“