K-report
 

Archiv diskuse Vlečky, vlečkové systémy, důlní ... do 15. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Vlečky, vlečkové systémy, důlní dráhy » Archiv diskuse Vlečky, vlečkové systémy, důlní ... do 15. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 12:21:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozůstatek vlečky v Olomouci poblíž Kauflandu. Pokud má někdo více infa, uvítím...

Pkol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 6-2011
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 15:46:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil:k vlečce v Olomouci u Kaufu vím jen to že původně to byla trať na hlavní nádraží.Nevím ovšem v kterém roce zrušená.Bylo na ni napojeno více firem.Také uvítám více info.

Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.22.62
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 17:40:57    Odkaz na tento příspěvek  

J jako Jednota?
Robertcert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 19:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil:vloni jsme to tu řešili s Tomem Tužínem.(Nebo v sekci železnice na střední Moravě)Odkazuju na knížku pánů Londin/Blatný o trati Olomouc-Čelechovice.
Pkol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 6-2011
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 21:36:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlečka Třebčín-Sigma Lutín.Jedno rameno vlečky vedlo přes areál Sigmy dále do dalšího objektu.Dnes již zrušené.Pokud někdo ví co tam bylo,uvítám jakékoliv informace.Děkuji.

Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 832
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 22:17:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj,
Skutečně je to pozůstatek původní trati Olomouc - Čelechovice. Ta měla své osobní nádražíčko někde v prostoru dnešního přednádraží, přibližně tam, kde je tramvajová točna Fibichova. Trasa této větve je nádherně vidět na leteckém snímkování z 50. let minulého století ( odkaz ), stejnětak i původní trasa tratě 301 od přejezdu na Novém světě, která šla k hlavnímu nádraží výrazně přímější trasou. U tratě 301 je v místě odbočení dodnes krásně zachované původní těleso, které přetíná přeložená trasa tratě 275, dokonce přes bývalý příkop tratě 301 má trať 275 dodnes zachovaný propustek.

Nákladní vlaky od Čelechovic přejížděly mostem v místě dnešního silničního hodolanského mostu hlavní trať na Přerov a přijížděly na dodnes zachované kolejiště v ulici Sladkovského. Napojení na hlavní kolejiště stanice bylo potom úvratí mezi dnešními areály (ISH - čerpadla a AŽD).

Ačkoliv se to může zdát nepraktické a krkolomné, ve skutečnosti to v dané době byl výborně promyšlený systém. V úrodných nížinách Hané se totiž pěstovala cukrová řepa, kterou zpracovávaly cukrovary, a dále ječmen, který zpracovávaly sladovny a pivovary. V Hodolanech z kolejiště v ul. Sladkovského byl napojený vlečkou jednak pivovar (až do začátku 90. let minulého století vařící pivo zn. Holan), a také holický cukrovar. Majitelé těchto podniků vpodstatě financovali stavbu tratě 275 pro zajištění surovinového zásobování svých podniků. Suroviny z úrodné Hané od Čelechovic a Senice na Hané se tak dovezly přímým vlakem mimo osobní nádraží rovnou ke zpracovateli, tj. do cukrovaru a pivovaru v Holici a v Hodolanech.

Nezapomínejme také na to, že lokálka měla v jisté době jiného majitele než státní dráha, takže dovoz surovin přímo mimo kolejiště hlavní tratě měl kromě provozní výhody i majetkoprávní přínos, protože majitelé cukrovaru a pivovaru nemuseli pro surovinové zásobování svých podniků platit provozovateli hlavní tratě poplatek za přistavování vozů.

Teď už jenom spekuluju, ale cukrovar potřebuje k provozu hydroxid vápenatý. Lomy na vápenec byly u Grygova, odkud vedla úzkokolejka do zpracovatekského závodu, který se napojoval na nám známé kolejiště v ul. Sladkovského. Odtud už teoreticky nebyl problém tuto surovinu vozit opět přímo mimo kolejiště hlavní trati do cukrovarů na trati 275 v Olomouci - Hejčíně (dnešní MODOS - vlečka se napojovala na severní zhlaví žst. Olomouc - město, na leteckém snímkování z 50. let je také dobře viditelná), a dále v Drahanovicích a Čelechovicích na Hané.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 833
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 22:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Změny nastaly asi hlavně vlivem přestavby železničního uzlu Olomouc. Po zestátnění měly hlavní trať i lokálka stejného majitele, propojení obou drah úvratí přes vlečkové kolejiště na ul. Sladkovského se tak stalo nepraktickým.

Pro nákladní dopravu vzniklo nové seřazovací nádraží v Černovíře, takže zajíždění na ul. Sladkovského už bylo nepraktické, osobní nádraží nově sloužilo pro všechny tratě, naopak samostatné lokálkové nádražíčko zavazelo stavbám v přednádraží (tramvajová smyčka), proto bylo zrušeno, stejně jako železniční most lokálky, na jehož místě vznikl silniční most pro lepší napojení centra města a nádraží na straně jedné a rychle se rozvíjejících průmyslových čtvrtí Holice a Hodolany na straně druhé.

Hlavní nádraží se prodloužilo, a na nové zhlaví musely být novou trasou připojené jak trať od Blatce (to jsou ty protisměrné oblouky, kde se dnes musí tak blbě zpomalovat - myslím, že je tam 40 km/h), tak i trať 275. Nakonec v té době to nebyla žádná výjimka, viz trať 300 a její zaústění do Přerova, kde vznikla obdobná "smyčka" po výstavbě seřazovacího nádraží.

Z původní trasy tratě 275 se od teplárny stala vlečka, která mimo areálu Prefy sloužila hlavně podniku TOS, v jehož halách je dnes Kaufland. Přímo v hale, kde dnes jezdíte s košíky na nákupy, zajížděly vozy z vlečky tratě 275. V místě dnešního kruháče bylo několik přejezdů zasebou, směrem k trati 275, kde je dnes taková neupravená plocha, bývalo něco jako zhlaví s výhybkami. Někde v trávě byste tam dodnes našli asi i štěrk.

Doufal jsem, že Prefa tam bude jezdit, protože po vytrhání výhybek tam vsadili přímé kolejové pole. Myslel jsem, že kdyby to nechtěli používat, tak by to rovnou všechno vytrhali. A oni to taky nakonec vytrhali, ale jenom o pár let později.

Takže tak nám zmizel v Olomouci další kus kolejí.
Robertcert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 07:34:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pkol:Něco jsem zaslechl o opravách tanků a s tím související i ta prapodivná kolej v Třebčíně vedoucí ke Slatinicích aby prý v případě války jezdily vlaky s rozbitými tanky na opravu přímo do fabriky.Jestli je to jenom pohádka kdoví....
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 09:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás nemáte někdo mapu té tratě, jak vedla až do Čelechovic?? či odkaz na stránky...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 09:49:28    Odkaz na tento příspěvek  

Mohu poskytnout odkaz na brožurku "100 let místní dráhy Olomouc - Čelechovice", autoři Londin + Blatný. Vyšla jako účelová publikace ČSD při výročí r. 1983. V ní to také je.
Hezké plánky historických situací v Olomouci (diskutované výše) jsou také v publikaci "1841-1991 - 150 let železnice v Olomouci" od týchž autorů.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 834
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 11:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robertcert:
Já myslím, že ta kolej podél tratě je normální výtažná kolej na zajetí do vlečky. Na dnešní dobu je samozřejmě zbytečně dlouhá, taky ten její konec je už v jakémsi nesjízdném stavu.

S tou zbrojní výrobou za války je to pravda, byly tady dvě fabriky, které dělaly pro zbrojní průmysl, ale mám pocit, že ne tanky, ale snad něco s raketami nebo letadly. První byla v Lutíně a její vlečka jde z Třebčína (Sigma), druhá byla u Mostkovic a její dnes už nevyužívaná vlečka šla z Kostelce na Hané. Fotky přejezdu jsou v této diskusi o pár příspěvků výše.

Obě ty vlečky byly stavěné za II. světové války, myslím, že tam byli nasazeni na jejich stavbu zajatci.
Pkol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 6-2011
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 15:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín:děkuji za vyčerpávající informace ohledně té vlečky v Olomouci.K tomu Třebčínu jsem nemyslel tu výtažnou kolej podél trati,ale pokračování vlečky za areálem Sigmy viz. poslední foto v mém příspěvku výše.Zdá se mě že tam byla i výhybka.Dnes je to zasypáno zeminou.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2772
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 18:34:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak povětšinou se tu vyskytují fotky z vleček, které to mají buď za sebou, nebo je to čeká. Provozované vlečky se tu vyskytují také, ale těch, co jsou dlouhodobě mimo provoz a najednou povstaly z mrtvých, je jak šafránu. Tak bych vás rád potěšil fotkami z vlečky bývalého cukrovaru Ratboř. Ten ukončil svojí činnost v roce 1987 a ještě následující dva roky se údajně expedoval cukr z cukerného skladiště, samozřejmě také po dráze. Vlečkovou lokomotivou tu byla T211.05347 (její inventární číslo bylo udělané z čísla výrobního, proto je takové podivné), která byla koupena již jako ojetá z NDR, kam byla původně dodána. Na vlečce se patrně přestalo jezdit už v roce 1989, nejpozději v roce 1990. Lokomotiva byla odstavena na konec haly skladiště cukru, zaházena různými krabicemi a pod., kde setrvala až do roku 2006, kdy byla Tatrou 813 z haly vytažena, naložena na podvalník a převezena do Prahy. Vlečka v té době byla silně zarostlá a hlavně neprovozní. Jenže od té doby se ledascos změnilo, lokomotiva byla ve Výtopně Zlíchov opravena a i vlečka se dočkala svého zmrtvýchvstání. Byla vyčištěna a zprovozněna, uvažovalo se mimo jiné, že tu bude sklad uhlí, který byl nakonec vybudován v Dymokurech. Ale vlečka zůstala provozní, ale žádné vozidlo po ní nejelo. Tak se symbolicky prvním vozidlem jedoucím po znovuzprovozněné vlečce stala bývalá místní lokomotiva. Podle všeho bude vlečka i nadále využívána, v bývalém cukerním skladišti najdou svůj nový domov historická železniční vozidla. No není to krásný vlečkový happyend? Tak se tedy pokochejte obrázky, které bychom mohli nazvat třeba jako Poctivá ratbořská dvěstějedenáctka.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2773
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 18:37:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ha tak ještě ty obrázky:




(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 18:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram : tak to je dobrá zpráva . Co se bude s cukrovarem dít dál? Čekal jsem, že půjde jako většina ostatních pod lžíci... Držím palce, aby se to hned tak nestalo a měli jste místo na vozidla
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2775
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 18:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2776
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 18:52:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mixmouses: My tam vozidla mít nebudeme.

Co bude ale se samotným cukrovarem dále, opravdu nevím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2777
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 18:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 19:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bude i foto z dob dřívějších, když byla vlečka nesjízdná?
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 19:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram : díky za info, a kdo bude parkovatelem vozidel? (teda pokud si přeje bejti zveřejněn) Jinak moc pěkný fotečky
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 19:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vím, že to sem nepatří, ale jsem vždy rád za každý zachráněný skvost z naší historie, a mezi to patří i cukrovary, které měli překrásné stavební slohy...např. stavba myslím cukrovaru či čeho v Olomouci na ulici Holická x Sladkovského, do kterého odbočuje vlečka z vlečky bývalého cukrovaru...
Bohužel ne vždy jsou zprávy pozitivní...
http://www.hrady.cz/index.php?pd=vox_list;918
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2565
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 00:31:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlečka Teplárny Tábor - přejezd v ulici Chýnovská a trojička brejlovců tlačících pětici wapek do areálu. 21.6.2011

Robertcert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 09:07:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:S tou brožurkou by jste mi udělal velkou radost(a myslím,že nejenom mě)Kdysi jsem ji četl a část trati(Senice-Čelechovice)je mým denním chlebem.Na oplátku mohu poslat spoustu jiných brožur vydávaných v drážní tiskárně v Olomouci.Dík
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1101
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 19:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlečky na tratích ÖLEGu na území dnešní ČR

(provozovatel / délka vlečka / uváděná dle výročních zpráv)
Loketská místní dráha
Braunkohlenwerk Helenenschacht – 0,380 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89 )
Glasfabrik – 0,809 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Braunkohlenwerk Vincencischacht – 0,343 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Julischacht – 0,300 km (1889)
Braunkohlenwerk Katharinazeche – 0,074 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
nakládací kolej v Grünlasu (Dampfziegelei und Russwerke) – 0,131 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Kohlen-Verlade-Geleise in Elbogen – 0,176 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Granesauer Kohlenschächten – 2,812 km (1884, 85, 86, 87, 89)

Čáslav-Skovice-Žleby
Cukrovar Žleby – 0,222 km (1882,84, 85, 86, 87, 89)

Skovice-Vrdy-Bučice
Cukrovar Vrdy – 0,328 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Cukrovar Dolní Bučice – 0,149 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)

Čáslav-Močovice
Cukrovar Močovice – 0,282 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)

Smidary-Vysoké Veselí
Cukrovar Vysoké Veselí – 0,265 km (1882, 84)

Chodov-Nejdek
Braunkohlenwerk Friedrichsschacht – 0,240 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Braunkohlenwerk Norbertizeche – 0,106 km (1885, 86, 87) – 0,179 km (1889)
ze stanice Hammerhäuser geleg. Holzstoffabrik – 0,131 km (1885, 86, 87, 89)
ze stanice Gibacht-Thierbach gelegenen Holzstoffabrik – 0,073 km (1885, 86, 87, 89)
Neudeker Blechwalzwerk – 2,714 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Neudeker Wollfabrik – 0,323 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)

Královec-Žacléř
Steinkohlenwerken bei Lampersdorf – 1,356 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)

Olomouc-Hodolany-Čelechovice
Holitzer Actien-Zuckerfabrik – 1,991 km (1884, 85, 86, 87, 89)
Olmützer Malzfabrik – 0,191 km (1884, 85, 86, 87, 89)
Olmützer Gasfabrik – 0,261 km (1884, 85, 86, 87, 89)
Hatscheiner Zucker-, Spiritus- und Presshefenfabrik – 1,222 km (1884, 85, 86, 87, 89)
Přikazer Malzfabrik – 0,193 km (1886, 87, 89)
Cukrovar Drahanovice – 0,531 km (1884, 85, 86, 87, 89)
Cukrovar Čelechovice – 0,677 km (1884, 85, 86, 87, 89)

Uherské Hradiště-Uherský Brod
Cukrovar Uherský Brod – 0,457 km (1884)

Brandýs n.L-Čelákovice-Mochov
Cukrovar Toužim – 0,651 km (1882, 84)
Cukrovar Mochov – 0,203 km (1882, 84)

Kaštice-Krásný Dvůr-Radonice
Cukrovar Hohentrebetitsch – 0,358 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Cukrovar Krásný Dvůr – 0,691 km (1882, 84, 85, 86, 87, 89)
Akciový cukrovar Radonice – 0,991 km (1884, 85, 86, 87, 89)
zum Förderschachte der Braunkohlengewerkschaft „Union“ – 0,488 km (1887) – 0,494 km (1889)

Pečky-Zásmuky
Chemická továrna Pečky – 0,391 km (1882)
Filiálka cukrovaru Pečky – 0,408 km (1882)
Cukrovar Plaňany – 0,176 km (1882)
Cukrovar Svojšice – 0,097 km (1882)

Česká Lípa –Mimoň
C.k. cukrovar Neureichstadt – 3,280 km (1884, 85, 86, 87) – 3,150 km (1889)
Továrna na dřevěný nábytek Mimoň – 0,136 km (1884, 85, 86, 87, 89)

Hranice na Moravě-Krásno
Sklárna Krásno – 2,480 km (1884, 85, 86, 87)
odbočka Krásno-cihelna – 3,657 km (1885, 86, 87)
do cihelny – 0,181 km (1885, 86, 87)

Krásno-Vsetín
sklárna Jablunka – 0,212 km (1885, 86, 87)
továrna na nábytek Vsetín – 0,467 km (1885, 86, 87)
Holzgarten Vsetín – km 0,479 (1886, 87)
sklárna Vsetín – 1,142 km (1885, 86, 87)

Nusle-Modřany
nakládací kolej řepné skládky v Roztylech – 0,193 km (1885, 86, 87, 89)
Cukrovar Modřany – 1,506 km (1885, 86, 87) – 1,955 km (1889)

Hanušovice-Ziegenhals
do kamenolomu v km 52,528 – 0,087 km (1889)
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Úterý, 05. července 2011 - 11:07:29    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé, cukrovar Vysoké Třebušice, nebo zavlečkování v Krásnu, ještě před stavbou dalších tratí.
Abdul_z_sb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 17:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žatec - pivovar Dreher
vlečka ze žst. Žatec západ


www.solvayovylomy.cz
Motpol
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.216.220.131
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 14:58:41    Odkaz na tento příspěvek  

Prosím Vás. Nemá niekto mapu vlečky Istrochemu v Bratislave alebo neviete mi poradiť kde ju zohnať? Príp. ešte mám záujem aj o mapu koľajiska stanice Filiálka a vlečiek ktoré sa vetvili od trate Filiálka - Predmestie. Ďakujem vopred.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 8-2009
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 14:05:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Posílám pár fotek, focených bohužel jen mobilním telefonem, z vlečky Kamenolomu Košťálov... Poslední fotka je již minulostí, neboť při přestavbě kolejiště, v rámci dálkového ovládání stanice, je vlečka napojena trošičku jinak...




Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 17:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pene: to máš nějaký postarší fotky, ne?
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 8-2009
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 18:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Motoráček: jasně, však píšu, že poslední foto je již historické...:-))) Fotky by měly býti někdy z podzimu 2009. Ale myslím, že se vlečka změnila skutečně jen napojením do stanice. Nebo ještě něčím?
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 18:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

víc bláta, víc lebedy, vyšší křoví...
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
chlupac
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.27.160
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 22:59:11    Odkaz na tento příspěvek  

ad Pene) ...reakce na příspěvek u vlákna prasátek:
Tema vlečka v Novém Bydžově - bývalý cukrovar (přesněji surovar), dnes Natura - poznámka:
...zdejší vlečka (momentálně nepoužívaná a chátrající) není na mapy.cz příliš dobře zachycena, spíš by jí odpovídalo asi toto:

Kolej "výkup ovoce zelenina" je už dnes přerušená (zkrácená) přejezdem uvnitř areálu sila před kterým je šturc. Rovněž koleje "cihelna" a "panelárna" budou proti zobrazenému stavu zkrácené.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 8-2009
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 23:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chlupac: děkuji velice za vysvětlení. Že se za tím přejezdem hlavní silnice vlečky rozdělují jsem si při osobní návštěvě všiml, ale příliš jsme je s kolegyní neprocházeli jelikož náš cíl byla vlečka býv. cukrovaru ve vedlejších Skřivanech... Ještě jednou děkuji
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5797
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 08:52:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pene - změna košťálovské vlečky je opravdu jen v tom napojení do stanice, pokud se bavíme o kolejích. Během loňska došlo v rámci racionalizace tratě Stará Paka - Železný Brod k vyjmutí některých výhybek ve stanici Košťálov, k redukci dvoukolejného přejezdu na jednokolejný (tím pádem už neexistuje ten mezikolejový spojovací kříž) a k instalaci automatických šraněk jak u přejezdu silnice II/286, tak i "zadního" přejezdu. U tohoto přejezdu je kolej vlečky po obou stranách vybavena výkolejkami.

Obrázky napojení vlečky na 030 v Košťálově:


Zadní závory:

Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 8-2009
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 09:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: děkuji za doplnění...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5798
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 11:21:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za málo
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:31:47    Odkaz na tento příspěvek  

Vlečka bývalé čáslavské mlékárny

Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:36:02    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení vlečky M


z vlečky Kosmos aspoň můj oblíbený motiv:
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 21:06:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vogonet:
Předposlední obrázek "brána", v tom asfaltu jsou koleje nebo byly vytrhány? A jak pokračují za tou bránou??
Kosmos: používají se všechny koleje, které jsou na obrázku? Ta kolej úplně vlevo je kolej zrušené tratě, že?
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 21:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v Brodku u Přerova si do vojenských opraváren či jak se ten areál jmenuje přijel brejlovec pro vozy mám dojem že s mostní konstrukcí, foto dodám snad zítra. Stalo se kolem 11 hod. dopoledne.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 08:58:59    Odkaz na tento příspěvek  

Mostní obvod Brodek u Přerova - to dříve bývala strategicky důležitá složka ČSD. Jak je tomu nyní s organizačním začleněním tohoto zařízení, netuším.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 8-2009
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 09:48:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: ano, ta kolej vlevo by měla být bývalá traťová kolej lokálky do Močovic.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 09:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brodek včera, jak jsem slíbil...
Robertcert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 11:44:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K Brodku u Přerova vám to řeknu všechno naprosto přesně:Na fotce je brejlovec firmy ODOS,který táhne soupravu doprovodných vozů k jeřábu GEK 80 a EDK 300/5 č.55.V tom voze jsem strávil 13 let života.MO Brodek byl v roce 1995 začleněn k SDC Olomouc a od té doby začal pod vysoce odborným vedením Dr.Ing. a já už nevím co ještě Václava Johna umírat.Začalo to v roce 2004 kdy odešly kolejové jeřáby EDK 300/5 i s osádkami :jeřáby byly původně pronajaty a posléze prodány(ani se neptejte za kolik-jedny z nejmladších jeřábů v republice)firmě Tomi-Remont Prostějov.O rok později odchází zbytek.Vahařské tárovací vozy (včetně nemodernějšího prototypového vozu)IDS Olomouc.Pracovníci zámečnických,zednických a natěračských čet kdovíkam.Poloautomatická linka na opracování mostnic(opět jediná v republice) je v kdovíjakém stavu a takto mohu pokračovat až s tím budu otravný......
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2794
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 11:44:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pene, Tchytil: Kolej lokálky do Močovic je ta prostřední s trojcestnou výhybkou. Mrkněte se sem, tady je to vidět:http://kontaminace.cenia.cz/

Tedy alespoň já jsem to tak rozluštil.......
Robertcert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 11:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak pro zajímavost fotka Tchytila je "dělána" zhruba z míst kde původně vedla původní vlečka.Byly tam tři přejezdy několik metrů od sebe.Hezky je to zachyceno na těch stránkách o kontaminacích či jak se to jmenuje
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 16:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robertcert: Když jsme u toho Brodku, ten areál odjakživa slouží stejnému účelu nebo dříve tam bylo něco jiného??
Robertcert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 18:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TChytil:Byla tam impregna Ant.Formandla,který se před druhou sv.válkou zastřelil.Někdo říká,že to byl takový malý brodecký Baťa,někdo,že si napřed udělal pojistku a pak se zastřelil,nevím.Prý byl před krachem.Jsou to jen vzpomínky pamětníků....Každopádně impregna zde fungovala až do roku 1961.V tomto roce zde byl přestěhován Mostní obvod z Lověšic.V současné době zde jsou SDC Olomouc uskladněny (a vesele rozkrádány)mostní provizoria,součásti PIŽMO(součástky na stavěví pilířů a provizorních mostů)IDS zde deponuje vozy a lokomotivy.A pak spousta dalších firmiček,které zde mají pronajaty různé plácky,haly,boudičky.Tak to je asi tak všechno.
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 18:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...jeřáby byly původně pronajaty a posléze prodány(ani se neptejte za kolik-jedny z nejmladších jeřábů v republice)...
...A protože se to tak děje pomalu se vším v celé republice, jsme už v a jdeme víc do hloubky.
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 22:00:03    Odkaz na tento příspěvek  

Kolejnice v Čáslavi před bránou bývalé mlékárny a za ní? Těžko říct, vidět nebylo nic, ale pod asfaltem by být mohly. Trať do Močovic už je vyřešena, měla by to být přímá kolej skrz "troják" a těsně před bránou přes další výhybku zase přímým směrem. Používané koleje asi jen střední a levá v tom tříkolejném kolejišti, do brány jen střední?
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 22:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vagonet: Skoro to vypadá, jako by před bránou Kosmosu Čáslav bývalo na té původní trati nádraží, kolik je tam kolejí...
Albert74
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 9-2009

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 23:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vagonet: v prostoru Kosmosky trať docela stoupala a vycházela bránou v ulici E.Picka,dokonce jsou kousek za podnikem dodnes zřetelné kolejnice. Dál v křoví podél skládky zbyly jen pražce. Před cca 5ti lety jsem v prostoru stáčiště u horní brány podniku viděl odstavené dvě 4osé cisterny s brzdařskou budkou, ale jestli tam ještě jsou??
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 09:32:48    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k areálu Mostního obvodu Brodek u Přerova: Jak Robertčert výše zmiňoval provoz na impergnaci (pražců?), který tam pracoval do r. 1961, tak se to tam má asanovat: http://www.poptavka-eu.cz/detail-verejne-zakazky/5735/odstraneni- ohnisek-znecisteni-byvale-tovarny-na-impregnaci-dreva/
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 13:46:00    Odkaz na tento příspěvek  

Nějaké koleje před Kosmosem mohly být vždycky, v dávných dobách byl místo Kosmosu cukrovar.
Kus koleje za zadní bránou směr Močovice je furt:
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 15:08:00    Odkaz na tento příspěvek  

Hrušovany u Brna, vlečka Zempomarket:
situace před bránou: vlevo začátek vlečky za výhybkou č.14, vpravo od výhybky k Břeclavě pokračuje něco jako vlečková výtažná kolej.

Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 15:10:11    Odkaz na tento příspěvek  

Zempomarket II
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.166.134
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 15:12:57    Odkaz na tento příspěvek  

Vagonet- poslední fotka- není vzadu ta remiza, ze které koňmo vytáhli nějakou tu V60 a rozřezali ji do šrotu (cca 2 roky nazpět)?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 15:22:31    Odkaz na tento příspěvek  

Pochopitelně bez vědomí majitele lokomotivy, který ji tam naopak opravoval. Ale prý to bylo malé polské prasátko, ne německá V60.
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 18:52:28    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to jsem nevěděl.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 20:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zempomarket:
a) co ta pokácená vegetace, něco se chystá nebo už jim to pouze přerůstalo přes hlavu?
b)severní šturc: ta bráno je tam napevno ukotvená v asfaltu nebo je akceschopně demontovatelná v případě potřeby se posunout ke šturcu? Ale to je asi zbytečná ostázka...