K-report
 

Archiv do 9. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv do 9. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 01:03:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jojo, ten autobus je můj...já s Tebou pocitově naprosto souhlasím, jsem ročník 1962 a to všechno, co se tady řeší jako veteráni, je moje dětství a mládí, a volvo bych už za favorita nevyměnil, ale ten autobus ani malýho veterána taky ani za nic...A píchnout auto do zásuvky a pak se třást, kdy dojde baterka, to znám v menším z holicího strojku a o to opravdu nestojím ani náhodou...dneska jsme dostal sadu fotek z Plzně sedmdesátých let se zvláštním zřetelem na MHD a když jsem viděl tu tragicky zchátralou a olezlou Plzeň (v té době jsem tam studoval), člověk si to zase vybaví z úplně jiného pohledu než nostalgického...
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 412
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 01:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to s tim Frantou myslel samosebou taky s nadsázkou..ono ruku na srdce, v který traktorce je dnes jen obyčejnej Franta, co se vrtá v Zetoru 25? Ten má tak leda můj soused, ale agro družstva mají dnes počítačem řízené John Deery a všechno možný, v tom se sice neorientuju ale stačí se podívat co dneska jezdí po polích..:D I když zrovna ze Zetorem 25 mám jeden pěknej příběh, druhej soused, starej pán, jednoho měl, naposled s nim jel před 14 ti lety, tehdy ho měl na obecní výstavě. Pak ho zavřel do kůlny, dal na špalky. Kůlna děravá, vlhko, špína. Soused zemřel a traktor zdědil synovec. Dal inzerát a za dva dny pro něho byl novej majitel. Prodal ho za 20 000,.. Co je ovšem nepochopitelné, dofoukly kola s tim že traktor vytáhne a dá na podvalník, pokusil se ho roztáhnout, jen tak kdyby náhodou, a ten traktor po 14 letech naskočil..sám sem tomu nevěřil, a dnes místo šrotu jezdí na poli a maká..
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 01:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já jsem ročník o pár desítek let mladší, z dob socialismu si pamatuju krásně barevný vozy VB, ale takových 6 let po převratu ten vývoj v automobilismu v čr nešel zas tak prudce jinam, což dokazuje i to video co tu byly odkazy, ale s tim městem je to fakt, ponurý, šedý, začouzený..to je dneska fakt někde jinde, nadruhou stranu jsou jiné nešvary, jako že se staví kde koho napadne, jeden nedostane povolení na garáž, ale nadruhou stranu na Mísečkách v Krkonoších v II. zone KRNAPu vyroste prakticky ohyzdná vesnice..no ale to jsem odbočil..zkrátka, čichat nekončící kolony smradlavých avií bych dneska nechtěl, ale jako veterána bych jí bral..i když já jsem z hor, a u nás bez takový Pragy V3S bych neměl ani písek u baráku..sice čmoudí, ale ta proste náhradu nemá :D
Autobus ti fakt chválim, vypadá suprově..sakra to je hodin, jdu chrápat, zítra musim jít vydělávat, abych si mohl koupit konečně taky nějakýho veterána..
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 01:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...asi se v něm nevymazal za tu dobu software...;-)genialita konstruktéra a preciznost výroby se holt projeví v každé epoše na úrovni poznatků té epochy...ostatně nedávno jsme byl na výstavě a orbě historických traktorů a tam člověk tu genialitu může vidět i osahat na vlastní oči, u autobusu je pořád skrytá pod nějakým plechem...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 01:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pravda, V3S je doklad geniality konstruktéra jako snad nic jinýho u nás...;-)
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 981
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 13:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já s názorem, jak dnešní auta nic nevydrži a ta stará vydržela všechno nesouhlasím.
Škoda 120 vydržela 100 tisíc kilometrů a čekala ji generálka motoru. Měli jsme doma Fiata 127 a když mu bylo deset let, tak dostal komplet generálku karosérie, jak byl rezavý.
Dneska mi stojí před barákem služební fabie, za čtyři roky má najeto 117 tisíc kilometrů (převážně po městě) a kromě údržby se opravovalo pouze elektrické stahování okna u řidiče. Střídáme se na ni dva, slušně s ní zacházíme a má předepsanou péči.
Kolegovo tchán měl na oktávce z roku 1997 najeto 350 tisíc, drobná koroze okolo hrdla nádrže. Kdyby ji nezbořil na totálku, tak jezdí dodnes.
Názor, jak jsou dnešní auta bezpohlavní také nesdílím.
Koukněte se na evropskou produkci osmdesátých let. VW Golf, Opel Kadett atd. To byly stejné "masovky" jakou jsou jejich následovníci dnes.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18690
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 14:42:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já s názorem, jak dnešní auta nic nevydrži a ta stará vydržela všechno nesouhlasím.

Já si taky myslím, že je to jen takovej nostalgicko-sentimentální blud.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 15:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...taky to tak vidím...
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6575
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 16:10:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil, Mcbain, Slim: já se pod to můžu též podepsat.

Dnešní auta dostávají větší počet kilometrů, jezdí v hustším provozu, častěji, po mizerných silnicích a určitě s menší láskou od majitelů.

A vydrží určitě víc.

Když vidím odstavené auto s poruchou, tak je¨to ve většině případů stará popelnice. A to nemluvím o různých zážitcích pamětníků starých aut při cestách do Jugoslávie. Dnes se do Chorvatska jezdí jak do sousední vesnice - ve většině případů bez problémů
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 21:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, to byla koukám obvyklá peridocká diskuse mezi nostalgiky a těmi, kteří pochopili, co se okolo nich děje.

Já bych si dovolil připomenout, že se mi zdají poněkud na stejnou notu hrané ty zdejší kecy o elektromobilech. Prostě benzínové/naftové auto je správně, protože na všechny jeho neduhy jsme si zvykli a umíme je hezky ignorovat (nebo po vzoru reklamních letáků obrátit na výhody), zatímco elektromobil je špatně, protože má taky nedostatky (ale na ty nejsme zvyklí, takže fuj).

Argumenty jsou prostě kouzelné. Benzín a nafta voní (asi každému, že), spaliny taky voní (no to je úžasné, možná dokonce i léčí, viz Škoda Henline). Výroba elekřiny je prý neekologická, zato výroba benzínu méně. Sakryš, že bych si místo přípojky na síť doma nastartoval auto v obýváku? Můžu svítit dálkovýma (je to ekologičtější, pálit benzín) a ještě mi to jako bonus provoní byt benzínem a spalinami. No a má to omezený dojezd, považte. Každý přece potřebuje ujet minimálně 600km denně. No a musí se hlídat, jestli je v bateriích dost energie. No fuj. To přece u správného auta nemusím vůbec řešit, jestli mi náhodou nedochází benzín.

Já si myslím, že elektromobilům je třeba dát šanci. Když si srovnám spalovací motor a elektromotor, tak tedy spalovací motor mi vyjde jako dost šílený stroj, ať to vezmu z jaké chci strany. Nahradit to monstrum se spoustou neustále se kazících součástek, které generuje spousty jedovatých látek, litry vyjetého oleje a hromady ohořelých svíček a vyrabí 70% tepla, které nikdo nepotřebuje a jen 30% mechanické energie (pokud máme to štěstí a držíme ho ve správných otáčkách), to je přece pokrok, ne? Teď se neptám těch, kteří si myslí, že auto je už dokonalé. Teď se ptám těch, kteří si myslí, že je ještě co zlepšovat. Chceme se ukájet cvakáním ventilů nebo chceme jezdit?
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5170
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 22:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každý přece potřebuje ujet minimálně 600km denně.
Ne. Ale každý jednou za čas vyjede někam dál či na dovolenou a to tyhle auta prostě nezvládají. Navíc se z nich v poslední době dělá středobod Zeměkoule. Benzin a nafta zdražují, zdražuje i elektrika, jenže pokud elektrika opravdu zdraží tak, jak se předpokládá kvůli nesmyslným cenám solární energie, bude vlastnictví elektrického auta nadále výhodou? A co dnešní vysoké ceny elektroaut? Pokud budou auta stát tolik, nikdo si je kupovat nebude. Vlády států by pak musely tyhle elektroekoauta bohatě subvencovat, aby si je někdo koupil. Vlády by tak ukázaly, že podporují ekologii. Německo už prý hledá na tyhle subvence stamiliony eur, protože jinak jejich automobilky odmítají elektroauta prodávat. Vytváří se tak jedna obří nepravdivá bublina, která nemá s logikou a ekonomií nic společného.
Chápu elektromobil jako auto do města (a tam se může polemizovat jak je to s tou ekologií, protože mnohem lépe vyjde MHD), protože ve městě až tak krátký dojezd vadit nebude. Co ale vadit bude jsou abnormální ceny.

Rozhodně nemohu souhlasit s tím, že by elektromotor nebyl pln součástek a porouchat se může klidně taky, či může vyzkratovat apod. - to je stejné jako u benzinového motoru.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin.marilyn.manson.)
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6576
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 06:59:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: praní se o zákazníka, vnucování blbostí a vycoolovaných volovin, které v životě nepoužijeme, ale vypadají dobře na letáku.

Ve většině oborů je obrovská konkurence, není nemožné vyrábět tisíce aut, co je ale opravdu těžké, je výrobek prodat - to je umění. Letáky jsou jedním z nástrojů jak prodávat lépe. Tvoje Camaro je jistě také produktem a důkazem podobného systému! Není potřeba se tomu tak divit.

Každý musí zvážit co potřebuje a co ne, co je pro něj blbost a co užitečná věc. Já například nepotřebuju na cesty Kuřim-Brno tempomat nebo vyhřívané sedačky. Na druhou stranu vyhřívaná zrcátka mě život zpříjemňují. Jasně, když je někde urvu, tak budu vzpomínat jak jsem je za stovku koupil u felicie.

Každá věc je něčím vykoupená...
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 17:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to byla koukám obvyklá peridocká diskuse mezi nostalgiky
To ani ne, spíš sem chtěl poukázat na to, kam směřuje vývoj..proti autům, která jezdí v současné době nic moc nemám..zatim mám furt možnost si nakonfigurovat vozidlo prakticky jak chci, mnohdy i bez těch elektronickejch sračiček pokud zrovna nemusím jezdit v Bentley..proto sem taky psal, že bych z nostalgie bral veterána do garáže a na srazy, a na normální ježdění moderní Volvo

Elektroauta: No a musí se hlídat, jestli je v bateriích dost energie. No fuj. To přece u správného auta nemusím vůbec řešit, jestli mi náhodou nedochází benzín.

Dochází benzí = najdu nejbližší benzinku, která je dnes na každym rohu, natankuju a za 3 minuty odjíždím a jedu dalších XY km bez starostí..
Až se mě za tak krátkou dobu nabije baterka a budu mít možnost si jí nabít na každém rohu, pak by tvůj argument byl zcela na místě..

3260: já si urval zrcátko na Feldě a stálo mě 1800,- :D (vyhřívané, el.nastavitelné + lak)
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 18:30:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Nezlobte se, ale Vaše argumenty proti spalovacím motorům ve prospěch elektromotoru jsou tentokrát zcela zcestné. Co se týká dojezdu, na to správně odpověděl Mirous v předchozím příspěvku. Snad bych jen doplnil, že u spalovacího motoru pohledem na palivoměr předem víte, jak daleko asi dojedete,a včasným tankováním si dojezd prodloužíte v podstatě neomezeně, u elektromobilu je nutno předem plánovat délku cesty podle stavu dobití...O možnosti vzít si s sebou palivo do kanystru ani nemluvím. A co se týká porovnání ekologičnosti elektromotoru a spalovacího motoru, jste úplně mimo. Správné je porovnávat ekologii spalovacího motoru s ekologií elektrárny. A tam bych to určitě neviděl tak jednoznačně, minimálně si troufám odhadnout, že ekologizace spalovacích motorů probíhá podstatně rychleji než ekologizace elektráren. Nemluvím samozřejmě o jaderných, které ovšem právě ekologové odmítají, a o fotovoltaických, vodních a větrných, které to samy o sobě nevytrhnou teď ani v dohledné budoucnosti...
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5174
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 19:28:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě spíš víc děsí, že jakmile si automobilky prosadí, aby jim vlády dotovaly elektromobily (zákazníkům, kteří si je koupí), tak kde to jsme? To je stejné, jako kdyby se lidem, kteří si v ČR koupí auto vyráběné v ČR dala dotace 250 000. Je vlastně porušen princip volného trhu.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6052
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 19:28:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Elektromobilitu ale nelze posuzovat optikou provozu klasickýho spalovacího motoru - nároky na infrastrukturu jsou úplně jiný. Auto taky nenatankujete každej večer do plna doma v garáži... Je asi jasný, že bude dobíjecích míst k dispozici nepoměrně víc, než je dneska benzínek, ono je to řešitelný i dneska, v podstatě stačí doplnit dobíjecíma stojanama vhodný parkoviště, kde se parkuje spíš delší dobu.
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 19:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: tak OK, budu rád, když uvidím nějaká čísla, například emise na vyrobenou využitelnou kWh u elektrárny a u spalovacího motoru auta. Do té doby neuvěřím, že elektrárenský kotel + turbína běžící víceméně stále co nejblíže optimu a při svých rozměrech vyprodukuje více emisí na vyuitelnou kWh než spalovací motor v autě, který se pohybuje mimo optimum skoro po celou dobu svého provozu.

MMM: Rozhodně nemohu souhlasit s tím, že by elektromotor nebyl pln součástek a porouchat se může klidně taky, či může vyzkratovat apod. - to je stejné jako u benzinového motoru.

To je proboha prosím co? Zkusme spočítat počet součástek asynchronního elektromotoru a počet součástek spalovacího motoru. Troufám si trvrdit, že rozdíl bude dva řády. Každé součástce můžeme přidělit pravděpodobnost vzniku poruchy a pak vypočítat pravděpodobnost poruchy celku. Chtěl bych vidět, jak to bude stejné.

Kolik součástek obsahuje systém mazání? Elektromotor nic takového nepotřebuje. Kolik součástek obsahují rozvody? Elektromotor nic takového nepotřebuje. Kolik součástek obsahuje zapalování? Kolik součástek obsahuje systém přípravy směsi? Elektromotor nic takového nepotřebuje. Jedinou pohyblivou součástkou asynchronního elektromotoru, jaký se v současnosti nejčastěji využívá k pohonu elektromobilů, je právě hřídel rotoru s klecí. A ta vykonává krásně jen rotační pohyb, který chceme. Všechno ostatní stojí. Naproti tomu u spalovacího motoru se musí hýbat spousta součástek. Navíc se většina hýbe suvně, dělá neustále pohyb tam a zpět. To znamená, že všechny ty krámy musí neustále zrychlovat a zastavovat. Písty, ventily, součásti rozvodů. Ty věci se šoupají po sobě navzájem. Chtě-nechtě jsou zbytečně namáhány a opotřebovávají se. Tak vypadá spolehlivý stroj? Navíc auto s elektromotorem nepotřebuje převodovku, pokud se umístí rozdělené elektromotory do kol, tak ani rozvodovku. Tím se odstraňují další potenciálně poruchové systémy, které vyžadují údržbu a generují velké ztráty (máte chlapci představu, kolik výkonu motoru sežere taková rozvodovka s hypoidním ozubením a homokinetické klouby?)

Nechci nikoho přesvědčovat na elektromobily, nic z toho nemám. Nechci, aby vznikly nějaké regulace trhu a dotace a podobně. To je samozřejmě špatně a je to cesta do pekel. Všechno, co tvrdím, je, že pohon vozidel elektromotorem považuji za velmi perspektivní a že když se do vývoje investuje polovina toho, co se už investovalo do vývoje aut se spalovacím motorem, bude elektromobil přirozeným konkurentem aut se spalovacím motorem a postupně je vytlačí. Elektromotor považuji za velmi podařený zdroj mechanické energie. Akceptuji výhrady k ukládání zásoby energie, už jsem psal, že elektromobily mají také nevýhody a toto mezi ně patří. Věřím však, že to je řešitelné. Myslím, že možnosti, které jsou už nyní, jsou pro řadu aplikací dostačující. Chce to jen si zvyknout na jiný způsob užívání (palivoměr, tankování), což někteří z vás prostě odmítají s krátkozrakým přesvědčením, že to, na co jsou teď zvyklí, je správné. To je samozřejmě vaše právo. Pokud jde o ceny elektromobilů, vychází z toho, že jde zatím o velmi malé série a výroba není optimalizována na masovou produkci. Ale auta se spalovacím motorem byla také zpočátku drahá, když se to dělalo "po staru" a v malých sériích.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5176
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 19:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkusme spočítat počet součástek asynchronního elektromotoru a počet součástek spalovacího motoru.
Já netvrdím, že spalovací motor je jednodušší než elektromotor. Já jen tvrdím, že i elektromotor se může porouchat, velice rychle.
Mě se líbí hybrdiy - spalovací motor + elektromotor. Rozhodně to dává větší smysl než vodíkový automobil.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6581
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akceptuji výhrady k ukládání zásoby energie, už jsem psal, že elektromobily mají také nevýhody a toto mezi ně patří. Věřím však, že to je řešitelné.

Třeba dostatečně dlouhou samonavíjecí prodlužkou. Mě by stačilo 10 km káblu
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4117
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 22:58:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Furt řešíte ekologii výroby elektriky ale co výroba a živostnost baterek....aha!
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Petr_barchánek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 23:13:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemůžu si pomoci, ale po shlédnutí vezdejší debaty mě napadla slova Ivana Mládka.

Pragovky, baby, žádná není na skladu,
všechny už jsou dávno pryč, i ty z výkladu.
Pragovky, baby, nejsou a nebudou,
padesát let nepřišly a už nepříjdou.

Na vtípky nemám náladu,
nemáte-li na Ladu,
nezdržujte práci naší mototechny.
Prosím vás pragovka, baby, zastaralý je to kus,
zbytečně moc najezdí, neví, co je šlus.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 10:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen tvrdím, že i elektromotor se může porouchat, velice rychle.

No jo, s takovým odborným konstatováním se nám hned dobře rozhoduje, které řešení je perspektivnější.

Furt řešíte ekologii výroby elektriky ale co výroba a živostnost baterek....aha!

A je to jasný.

Nevím, co si představujete, že se bude jako do budoucna dělat. Zaznívají tady názory, že automobil se komplikuje a komplikuje. Tím logicky klesá jeho spolehlivost, případně roste cena. Řešení, jak udržet spolehlivost, je dál to komplikovat? Přidávat další a další součátky? Spalovací motor zjednodušit už nepůjde. A to ani, kdybychom přistoupili na řešení té části zdejší komunity, která by chtěla, aby fungoval čistě mechanicky, bez elektroniky (raději ať soused chcípne na rakovinu, než by se mi měl pokazit nějaký ten fuj fuj ošklivý tranzistor). Spalovací motor, jako základ automobilu, je principielně problematický stroj (těm, co tomu nerozumí, už to vysvětlovat nebudu). Jeho neduhy vyvolávají nutnost dalších problematických konstrukčních celků jako je převodovka, rozvodovka, diferenciál, náhon na kola. Řešení, které je daleko pokročilejší, známe. Má samozřejmě svoje "ale" v podobě právě toho ukládání zásoby elektrické energie. Myslím si, že hledat řešení tohoto problému je dobrá cesta, lepší, než vymýšlet další berličky podpírající šilenou konstrukci pístového spalovacícho motoru.

Připadá mi to jako házení hrachu na stěnu. Kdybych tvrdil, že elektromobil je v současnosti plnohodnotnou náhradou automobilu s pístovým spalovacím motorem ve všech případech, tak bych chápal, proč se zde neustále objevují ty argumenty o tom, že je malý dojezd, že je dlouhé nabíjení, že výroba a likvidace akumulátorů zatěžují životní prostředí. Ale já přece nic takového netvrdím. Jen vidím perspektivu. Myslím, že ty problémy jsou řešitelné, že už dnes máme částečně použitelná řešení a že stojí za to se tím zabývat, protože to bude znamenat v konstrukci automobilů velký přínos.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6584
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 10:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že ty problémy jsou řešitelné, že už dnes máme částečně použitelná řešení a že stojí za to se tím zabývat, protože to bude znamenat v konstrukci automobilů velký přínos

Dokud bude ropa a celý kolos automobilového průmyslu takový byznys jaký je, tak se tím automobilky budou zabývat jen naoko jako dosud.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5182
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 12:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Biopaliva mají dopad na prostředí jako 26 miliónů nových aut, tvrdí studie - ať žije ekologie
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 12:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: no vida, dosud všichni zmiňovali jen technické překážky. A ony jsou ještě nějaké jiné, asi daleko závažnější a daleko hůře řešitelné.
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 12:51:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: přesně tenhle názor mám taky, těžební společnosti nic takového nedovolí dokud nebude na zemi poslední kapka ropy..
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 12:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://mobil.idnes.cz/staricka-skoda-120-se-proslavi-ve-svete-mic rosoft-ji-pouzil-ve-sve-reklame-14j-/mob_tech.asp?c=A101104_12394 4_mob_tech_apo

Kde soudruzi udělali chybu, že jde kouř ze předku auta, který má motor vzadu :D


(Příspěvek byl editován uživatelem mirous.)
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 13:46:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Mám pocit, že tady trošku argumentujeme stylem - osobo, nešly tudy dvě děti? ...Pleju len...

"Když si srovnám spalovací motor a elektromotor, tak tedy spalovací motor mi vyjde jako dost šílený stroj, ať to vezmu z jaké chci strany."

Tohle jsou Vaše slova a na to jsem odpověděl, že je třeba srovnávat spalovací motor s elektrárnou (myšleno co do účinnosti a ekologie). Srovnání počet součástek, možnost opotřebení a výrobní náročnost je sice asi správné, nicméně zavádějící. Moderní motory jsou sice výrazně složitější, ale na druhou stranu výrazně spolehlivější. Argument o zvýšení složitosti a současném snížení spolehlivosti tedy neberu.
Na třetí stranu - protože co si budeme povídat, generální důvod pro diskusi o elektromobilech je ekologie - z auta zbyde víceméně hromada železa, která se prostě roztaví a použije znovu, zatímco popasovat se s odpadem zbylým po baterkách...? (Viz Martin 100) Navíc s sebou po celou dobu životnosti taháme poměrně těžké baterky a na to tahání taky spotřebováváme energii...


"budu rád, když uvidím nějaká čísla, například emise na vyrobenou využitelnou kWh u elektrárny a u spalovacího motoru auta. Do té doby neuvěřím, že elektrárenský kotel + turbína běžící víceméně stále co nejblíže optimu a při svých rozměrech vyprodukuje více emisí na využitelnou kWh než spalovací motor v autě, který se pohybuje mimo optimum skoro po celou dobu svého provozu."

Na tohle reagujeme oba bez znalosti přesných čísel, s jistou mírou demagogie...ale dneska máme poměrně dokonalý způsob, jak ten spalovací motor těch exhalací zbavit...obávám se, že ani tenhle argument není úplně stopro...

Fatálním nedostatkem elektromobilu je jízdní dosah a doba nabíjení, což ve vzájemné kombinaci z něj za stávajícího stavu činí v mnoha ohledech prostředk spalovacímu motoru naprosto nekonkurenceschopný. To není o změně přístupu majitele při tankování, to je o reálné použitelnosti toho auta. Ono je něco jiného dojíždět denně 20 km do práce a večer se zase přes noc napojit do sítě, a něco jiné mít u baráku auto, které je kdykoliv v několika sekundách schopno odjet kamkoliv...

3260: Opravdu si nemyslím, že automobilový průmysl zájem o elektromobily pouze předstírá, ten jejich kolos bude existovat bez ohledu na to, na co budou auta jezdit. V případě kolosu ropného by to mělo logiku jedině v případě, že tento kolos by vlastniol automobilový průmysl.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 13:56:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžete mi někdo nějak logicky vysvětlit, jak mohou těžební společnosti zabránit expanzi elektromobilů, pokud o ně zákazníci budou mít zájem? Notabene v době, kdy cokoliv, co jen malilinko smrdí ekologií, má totální (a totálně přehnanou) veřejnou podporu, všichni se na tom zviditelňují a pumpují se do toho miliardy? Nebo Vám snad připadá, že ten humbuk kolem biopaliv, fotovoltaiky, spalování biomasy a koneckonců i jadernou energetiku, tohle všechno ropné společností nezastavují jen proto, že prostě nečtou noviny? Je to přesně naopak, pánové...lobby a peníze na to je dneska na straně druhé...bohužel ty peníze jsou naše...každý jiný typ produktu si své místo na trhu našel v historii tím, že o něj zákazníci projevovali zájem. Tohle všechno (včetně elektromobilů) je nám dnes vnucováno víceméně násilím, daňovým zvýhodněním, dotacemi, znevýhodňováním toho starého, a přesto se to ne a ne ujmout ve větším rozsahu...Tož kdo je tady potom hňup? Najednou zákazník? Viz odkaz od Martinamarylinmansona - tady je dneska byznys, akologie pláče v koutě úplně stejně jako předtím...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 13:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous: Von ten kouř jde z chladiče...

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5183
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 14:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde soudruzi udělali chybu, že jde kouř ze předku auta, který má motor vzadu :D
To je tjůning

Já jsem zvědavej, jak to bude s elektromobila za pět let. Aby VW Polo 1.2 nestál 200 000Kč, VW Polo Elektro nestál 600 000, ale 350 000Kč zadotuje stát.
Navíc v celý týhle aféře masově lobují všude různá rádoby eko združení, který pak cokoliv co se jim nelíbí zveřejní do novin a začnou protestovat, přivazovat se ke strojům, stromum a já nevím k čemu ještě. Pak řeknou věty o tom, jak spaliny z motoru vraždí nenarozené děti, jak kvůli nim umíráme předčasně a je to nezdravější než pět krabiček cigaret denně, TV Noh@ to pustí v televizi a z půlky republiky jsou ekologicky smíšlející lidé.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 15:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..přesně tak...čím asi ani jeden nezpochybňujeme, že elektromobil není nesmysl..;-) Nicméně o tom, že ušetření přírody na jednom konci má za následek devastaci na druhé konci zeměkoule a v úplně jiné oblasti, o tom, se můžeme v poslední době přesvědčovat celkem často..
Fitr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 15:38:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim (1035): Krásně napsáno.

Ekologie je jen módní vlna, bohužel bude trvat dlouho, ale až se za 50 let zjistí, že elektoauta, solární panely a větrníky nijak oteplování planety nezastavily (pač je to cyklus, kterej prostě je a je třeba se s tím smířit), tak se třeba EU (jelikož zbytek světa, to rozhodně tak nehrotí) vrátí zase zpět do doby, kdy skončí tyhlety nesmyslný regulace a nařízení. Ale počkat ona vlastně už žádná EU nebude.
Tabulka relativních rekordů Libereckého kraje
fitr.rajce.idnes.cz
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 12-2004

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 15:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde soudruzi udělali chybu, že jde kouř ze předku auta, který má motor vzadu :D
Že by to bylo tím, že ten kouř je ve skutečnosti pára z chladiče?
Sauber. Leise. Obus.
StadtBus
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6585
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 17:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ten jejich kolos bude existovat bez ohledu na to, na co budou auta jezdit

to sice ano, ale výroba spalovacího motoru je také byznys. Nebo ne?

Zkrátka si myslím, že se celý automobilový průmysl a potažmo i ten těžařský řítí setrvačností pořád dál bez radikální ochoty něco výrazněji měnit. Protože jsou v tom obrovské prachy obrovských světových gigantů.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Hladík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 17:47:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to začarovaný kruh. Když si vezmeme obyčejné auto na benzín či naftu, tak se dá reciklovat už i 95%. Spalováním paliva vzniká (pro nás nebezpečný) oxid uhličitý, který dokáže příroda vrátit zpět na podobu kyslíku. Zásoby ropy sice ubívají ale už se zná postup, jak vyrobit lacině ve velkém množšství benzín i naftu z mořských řas. Tahle technologie je připravena na každý den a továrny s ní. Jen se čeká na ropnou krizi. Dále tu máme naše nastupující elektromobili. Jen nějaká hlavička nedomyslela, že baterie se budou čas od času měnit a z toho vzniká neodstranitelný odpad (stejný případ se slunečnýma elektránama).

Ekologové jsou podle mě jedni debilové s iq tykve. spíš by se měli vylepšit stávající dokonalé technologie a ne zahlcovat svět nějakým nápadem, který může potopit celý svět.

Už vidím, jak nějaký trabant může zabít nenarozené dítě (smogem). Jako by nebylo lidí na světě dost.

Já na to v životě raději myslet nebudu, nebo bych měl z toho života fakt hovno.
Dám vám radu - kašlete na to nebo běžte do politiky a nakopejte ekologům .
KAROSA LC735.00 / SE-969AM 4ever
Lubomír Hladík - Galerie Hladík
Vyslovit svůj názor má právo každej, sice někdy jen jednou.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6060
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 18:30:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na tom škůdci v mikrosoftí reklamě je drobná blbost spíš v tom, že na poloupadlou přední registračku je použitá starší francouzská zadní (žlutá), z Le Havru
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 19:21:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, no. Snažil jsem se oddělit pohon (elektromotor) jako perspektivní technologii a zásobárnu energie (v současné době bohužel jen chemické články - baterie, které mají nešikovně nízkou hustotu uložení energie) s tím, že tady je třeba další vývoj. Ale nemá to cenu. Ještě, že tak jako vy, neuvažují všichni lidé. To by jinak nebyla vyvíjena žádná technologie, protože každá je na začátku vývoje nepoužitelná. I to auto se spalovacím motorem bylo na začátku horší než kůň. Kůň se sám nažral, sám se opravil, sám se dokonce množil. Jezdil rychleji a zvládl každou cestu. Kdyby tehdy bylo takové fórum jako dnes toto, všichni by tam křičeli, že je blbost stavět spoustu nových drahých silnic, rafinérií, benzínových pump a servisů - všech těch neekologických nesmyslů kvůli autům, když máme koně, kteří projedou všechno, sežerou trávu co roste všude kolem cesty a množí se sami. Já vím, srovnání pokulhává. Můžete je paušálně odmítnout, jak je libo. Tehdy to bylo špatně, dobře je to právě teď, protože teď je to tak, jak jsme zvyklí.

Tak už mne jen přesvěčte, abych uvěřil, že baterie se nedají recyklovat a budou se muset jen tak pohazovat do přírody a budu také věřit, že elektromobilita je spiknutí nepřátel.
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 19:46:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, s tim chladičem mě to to pak taky docvaklo :D..
Taky náhoda, že zrovna ve Francii si američani vybrali kultovní český auto :D, co je k tomu asi vedlo..tam je Š120 vzácná jako tady záporožec, spíš bych to viděl na nějakýho rencka ve francii
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 19:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: tak teď jsem se upřímně zasmál, to s tím koněm, to nemá chybu :D
,,Tam kde ostatní končí, Tatra začíná..."
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 21:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Jenže nic z toho, co tady teď ironizujete, tady vůbec nepadlo..nikdo neřekl, že spalovací motor je lepší, nikdo neřekl, že to je slepá ulička a mělo by se na tom přestat pracovat. To všechno (aspoň když budu mluvit za sebe) mělo za cíl říct, že právě díky tomu zdroji energie je aktuálně elektromobil v takové fázi, že nemůže spalovacímu motoru konkurovat co do použitelnosti, a že to, že elektromobil při své jízdě neprodukuje žádné exhalace, není jednoznačným důkazem toho, že tahle cesta je pro lidstvo jako celek ekologičtější.

To 3260 (příspěvek 6585): Výroba spalovacího motoru je úplně stejný byznys jako výroba elektromotorů nebo baterií nebo koňských postrojů. Jde jen o to, o co má zákazník aktuálně zájem. Setrvačnost těchhle kolosů je nesmysl, ta by je rychle přivedla do hrobu. Jejich úspěch ve vzájemné konkurenci spočívá právě v tom, přijít s něčím novým, s něčím, co jiní nenabízejí, tak, aby zákazník nešel ke konkurenci, ale musel jít právě k nim, protože tohle jinde nekoupí...to je motor veškerého pokroku, tu setrvačnost v tom smyslu, jak o ní píšeš, produkoval pouze socialismus...
Jinak řečeno - ekologie a elektromobily jsou teď trend, proto se do nich všichni pustili...a nikdo si nedovolí to jen tak předstírat, protože první konkurent, který by to vzal vážně a byl úspěšný, by znamenal jeho konec...Ergo to, že dneska všichni nestojí před Mototechnami v pořadnících na elektromobily, znamená pouze a jenom to, že je ještě nikdo nedokázal přesvědčit, že jim přinesou něco víc, než co jim dávají jejich vozy se spalovacím motorem...a jsme zase okruhem zpátky u té technické vyspělosti...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 23:50:28    Odkaz na tento příspěvek  

Bárta bude (dočasně) bez řidičáku: http://www.novinky.cz/domaci/216268-ministr-barta-prisel-o-ridica k-za-jizdu-bez-radne-spz.html
Nebude mít "absťák", když nebude moci šoférovat?
Puro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 1-2010
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 00:20:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=4nII3myFqqs&feature=share čo poviete na toto? Zaujímavý concept škoda Octavia 3
Kamby
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 01:23:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://neviditelnypes.lidovky.cz/z-druheho-kopce-klukovske-vzpomi nky-120-dyk-/p_spolecnost.asp?c=A101108_201636_p_spolecnost_wag

Čajka kombi a prototyp Škoda Brokeš, vídaný na Smíchově. kdo ví více, může dát vědět.
Najbrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 05:40:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no, žádnýho brokeše sice neznám, ale polo kupé se slepicí ze stodvácy jako když najdeš
Kdo se směje naposled, je obvykle natvrdlej ...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 06:18:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Najbrt: Když neznáš, neškodilo by trošku úcty. Josef Brokeš byl firemní designér škodovky a je například autorem návrhů řady 720, jestli se dobře pamatuju. Autorem auta na fotce ze Smíchova je ovšem Giuigiaro a je to škoda 761, tuším z roku 1976. S polem si ho může splést jen velký střelec od boku.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6586
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 06:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: princip spalovacího motoru je pořád stejný. To je ta setrvačnost. Nikdo nepřišel na to jak to dělat jinak. Myslíš, že by byla spása perpetum mobile? Určitě ne, protože by tím asi krachla světová ekonomika. To ber samozřejmě jako nadsazený příklad.

Elektromobily prorazí v současném vnímání jedině cenou. Mě by elektromobil na moje ježdění vyhovoval. Přes noc bych dobíjel, ráno jel do práce, odpoledne z práce. Jenže za 200 000 není žádný k mání... A netvrď mi, že na to aby byl k mání byla krátká doba. O jiném světě, potažmo jiné dopravě v roce 2000 jsme snili už v polovině minulého století. A zatím je princip funguvání aut pořád stejný. Já tvrdím, a za tím si stojím, že je to proto, že se v tom současném systému točí velké prachy.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Najbrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 08:08:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@slim: za vysvětlení díky a nikoho jsem nedehonestoval (jestli to slovo znáš), tak mne laskavě nepeskuj
Kdo se směje naposled, je obvykle natvrdlej ...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 08:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Najbrt: To slovo samozřejmě znám a považoval jsem za ni výraz "žádnej brokeš" ve spojení s malým písmenem...;-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 09:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

360: Myslím, že se neshodneme, ale Tvoje argumenty považuju opravdu za zcestné. Princip spalovacího motoru se nejspíš změnit nedá, ne? Někde vedle něj živoří Wankel, Stirling se taky neujal...Nic lepšího se zatím neobjevilo.Že by ze setrvačnosti všichni jeli pořád spalovací motory? To by mělo snad logiku, kdyby na nich nezměnili ani šroubek.

Ono to ale funguje opačně, byznys si nepřitáhne zákazníka tam, kde se točí prachy, naopak prachy se točí tam, kam je zákazník chce vložit a tam se byznys vrhá. Takže kdyby existovala možnost vyrobit elektromobil s veřejností akceptovatelnými parametry (cena, dojezd, rychlost nabíjení), nepochybně by se do toho byznys položil naplno, protože celý byznys je založen na tom, že zákazníkovi vnutíš nový výrobek za ten, který už má a za který kdysi zaplatil. A skok od spalovacího motoru k elektromobilu je podstatně větší než k faceliftovanému vozu za starší generaci.

Když použiju analogii z předchozích příspěvků, on přes 150 lety se na koňské povozy taky nabalil velký byznys, přepřahací stanice, zájezdní hospody, kováři, sedláři...a přesto spalovací motor prorazil...Nezlob se, ale je to fakt nesmysl.
Najbrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 09:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

už jsem sice nechtěl, ale napsal jsem "žádnýho brokeše sice neznám" a ne "nějakej brokeš", což se významem i intonací poněkud liší, ale nechme toho, je to malichernej spor
Kdo se směje naposled, je obvykle natvrdlej ...
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6587
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 09:44:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: tvoje vysvětlení má logiku a já jej respektuji.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
7103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 7-2008

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 12:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím. Neexistuje někde na netu stránka kde se dá zjistit kolik vozidel určitého typu je v čr registrováno.
Předem díky moc
Ikarus 280- největší legenda dopravy - nikdy nezapomenu.
CH 99-15 poslední pořádný autobus v Sokolově

Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 12:58:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: ne že bych tím chtěl vyjádřit radost, že to uznáváš, ale v principu vítám takovouhle diskusi...;-))
Najbrt: Asi jsem to jinak pochopil, takže OK a beru zpátky..;-)
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 15:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych to, co napsal 3260, taky podpořil. Sice nemám rád teorie o spiknutích na nejvyšších místech, ale tomu, že na úrovni nadnárodních korporací nefungují klasické principy trhu (jaké by v tom rád viděl Slim, tj. budeme dělat vždycky to, co lidé chtějí, ať je to cokoliv), také věřil. V tom jsou příliš velké investice. Příliš velké na kohokoli. Nad tím už nic není, co by to mohlo ekonomii známými mechanismy podržet, pohlídat, zkorigovat.

Ještě tak při podnikání v rámci trhu jako je ČR bych věřil tomu, že musím dělat to, co lidi chtějí, jinak zhebnu. Ale u globálních podniků jako jsou ty v petrolejářském a automobilovém průmyslu se už spíš vyplatí udělat hodně pro to, aby lidi chtěli to, co mám já.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 17:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...no ale to není v rozporu s tím, co říkám já...to je jednoduše marketing. Celá ekologická hysterie je toho nejlepším důkazem...bionafta, elektromobily, fotovoltaika, větrníky, biopotraviny - tam je to obzvlášť viditelné), to je jen a jen marketing, směrování zákazníka tam, kam chceme, aby šel, natlučeme mu do hlavy, že planeta je v hajzlu (což je evidentně pravda, ale ne tak jednoznačně, jak se říká), a on vyhodí dvojnásobek peněz za biokuře, elektromobil atd...Zmákneme vládu, že je třeba přidávat řepku do paliv a zase máme kšeft, zmákneme vládu na biolíh a zajistíme si exkluzivitu přes Frantu Mrázka a máme kšeft úplně nejlepší, neb není lepší byznys než když zákon někomu něco uloží a my to vyrábíme a dodáváme...Ale to, že by tyhle mamutí korporace (nebo sdružení exveksláků v našich podmínkách) úmyslně zdržovaly výrobu elektromobilů, to je, nezlobte se, nesmysl...to už by bylo jednodušší úmyslně zdržovat i vývoj úsporných motorů, před 40 lety nám žral žigul se 62 koňmi 8 litrů, když byl dobrej, dneska žere třílitr šest...to asi giganti zanedbali, ne?
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6590
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 17:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: tak nějak jsem to myslel... Příliš velká a výnosná tradice
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58212
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 17:25:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě by u fotovoltaik taky zajímalo, zda ve výsledku nezadrží na Zemi tyhle elektrárny víc energie (tím, že sluneční energii pohltí a někde jinde pak v jiné formě uvolní, zatímco jinak by se částečně odrazila zpět do kosmu), než se ušetří nevýrobou skleníkových plynů.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 18:13:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Slim 1045 - "biopotraviny - tam je to obzvlášť viditelné"

V CZ jsou biopotraviny sakra předražené, mnohdy dvoj i vícenásobek nebioceny. V Rakousku jsem zaznamenal u bio/nebio koeficient cca 1,3. Tedy bio asi o 30 % dražší. To je celkem dobrý marketingový úspěch, když se v CZ dá prodat ÚDAJNÉ bio takto draho. A to se semtam provalí průšvih, že bio je jen ta cena přebalených potravin...
Šulu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 10-2006

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 19:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Napadla mě taková ptákovina: zkoušel už někde někdo spočítat, kolik stojí 1km ujetý elektromobilem? Pokud možno vztažený na ČEZí ceny elektřiny pro domácnost - jde mi o to, jestli je elektromobil ekonomická sebevražda i v provozu a ne jen při nákupu. Aby nakonec nafta nebyla pořád výhodnější...
Jinak bych si dal říct s nějakým vozítkem na ježdění do práce...
TEchnicky SLAbý