K-report
 

Archiv do 22. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv do 22. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 07:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: " Funguje špatně, tak si stěžuju"

S takovou běžte na svatého Petra, že Vás neuspokojuje vývoj počasí.. Výsledek bude asi tak stejný.

Nemáte-li řešení, jak to udělat lépe, tak narazíte vždy. Jistě, technologie Vás zajímat nemusí, ale pak Vám technolog může snadno odpovědět: neproveditelné z technických (finančních či jiných) důvodů. Prostě perpetuum mobile nelze. A mně někdy zdejší diskuze snahu o nalezení perpetua připomínají.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 08:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R33:Nesnažíte se akorát rýpat? Já že třeba páně Vlčkovy příspěvky tady ty návrhy obsahují a taky popisují realitu v místě.
To jako každý,co navrhuje změnu VHD,musí namalovat návrh s obraty,turnusovou potřebou,povinnými přestávkami řidičů/strojvůdců,spočítat kilometry do údržby-si děláte srandu? To je právě úkol toho technologa.Když to někdo umí i tady fajn-ale ty postřehy o skutečném stavu jsou taky potřeba.

A PM ? Tak to je spíš o tom,že někteří si melou svoje ať už "rušiči" (minimální VHD)nebo "Zárubové" (maximální) a realita je v penězích,politicích a až pak v šotonávrzích.
Někdo to chápe,někdo je maximalista,někdo jen realista}.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3565
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 09:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: S Petrem Vlčkem jsem se nedávno střetnul kvůli něčemu podobnému - jemu šlo o to, aby i ranní vlaky z 200 jely do Berouna a zacelila se ranní dvouhodinová díra Beroun-Zdice. Já jsem mu situaci podrobně rozebral, proč to možné za současného stavu není a též jsem mu navrhl, ať zkusí navrhnout změnu, reagoval stejně. Situaci nepochopil, stále si mele svou, a ze svým návrhem nepřišel.
Člověk nemusí být technolog, aby za pár minut nepřišel na to, kde je zakopanej pes a proč to nejde. Zkrátka když nemáte potřebný počet souprav, tak je potřeba to řešit kompromisním způsobem. Tady je požadavek na větší počet vlaků Březnice-Zdice a Plzeň-Rokycany v ranní špičce a zkrátka to odnesl úsek Beroun-Zdice, kde na druhou stranu jezdí velké množství rychlíků, které tu díru vyplňují. První ranních Švejk směrem do Prahy by klidně mohl ve Dvoře o Popovicích zastavit a díru tak vyplnit, ale osobák z Berouna po sedmé není čím odvést.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8534
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 10:04:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: půvabná logika, přečti si to po sobě:
1)když nemáte potřebný počet souprav,
2)velké množství rychlíků, které tu díru vyplňují. První ranních Švejk směrem do Prahy by klidně mohl ve Dvoře o Popovicích zastavit.

Jestli ono to nebude tím, že jsou soupravy na nesprávných vlacích. jestli ono těch souprav nebude dost a jen se prohánějí na šototaktních extrémech, víme?

R33: Uvědomte si laskavě, že cestující, zákazník a klient tu dopravu platí ze své kapsy a hned dvakrát - v jízdném a v daních na dotace. Proto může vyslovovat JAKÁKOLIV přání. Odjakživa platí, že k oprávněnosti kritiky stačí znalost, jak má věc vypadat správně, ne znalost toho, jak se do toho správného stavu má uvést. Pokud vy to neznáte, opravte si znalosti.
P.Vlček(2986): A co kdyby nejel ten osobák 7801? Bus totiž děti doveze až před školu což výrazně snižuje jejich ohrožení jakýmkoliv druhem nebezbečí.
Racek: Bohužel,ta rovnice mezi VHD a IAD tak nefunguje. Ve městě mi tramvaje jezdí průměrně po dvou minutách a přesto občas použiji taxi nabo auto. Důvod k vlastnictví auta je v jiné rovině než rovině dopravní. To je bohužel problém šotoušů, že nevidí sociální souvislosti.
Všichni: VELMI doporučuji přečíst povídání v poslední Dráze o lokálce do Hevlína. Zejména pasáž, kde se popisuje, jak jezdilo 10 párů spojů za den, v taktu 1 (výjimečně 2) hodiny. A přesto lokálkou nikdo nejezdil a slavně umřela. Jasný důkaz, že četnost spojů NEMÁ vliv na využití, pokud tam není zdroj lidí. A tvrdím, že kdyby jezdily jen 4 páry vlaků, vydržela by dvakrát déle jezdit. Stálo by to méně peněz a lidí by bylo stejně, jenže v méně vlacích=vlaky plnější.
Děkuji za pozornost, jen jsem si sem odskočil, sněte dál.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3568
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 10:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Víš, Káeme, ČD se ještě umění posunu volných souprav v čase nenaučily. Už teď jsou obraty souprav v ranní špičce ostré a o moc ostřejší už být nemohou. :-)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8535
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 10:48:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No hlavně že uměj soupravy posunovat aspoň po nádraží
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6598
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 10:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:

povídání v poslední Dráze o lokálce do Hevlína. Zejména pasáž, kde se popisuje, jak jezdilo 10 párů spojů za den, v taktu 1 (výjimečně 2) hodiny. A přesto lokálkou nikdo nejezdil a slavně umřela. Jasný důkaz, že četnost spojů NEMÁ vliv na využití, pokud tam není zdroj lidí. A tvrdím, že kdyby jezdily jen 4 páry vlaků, vydržela by dvakrát déle jezdit. Stálo by to méně peněz a lidí by bylo stejně, jenže v méně vlacích=vlaky plnější.

Můj pohled na věc:

- Na 4 vlaky denně se ti každý vykašle. Zejména když jde o spoje z okraje jedné větší obce na nádraží kousek za jinou obcí a daleko 3 km od jednoho městečka, jehož název však nese.
Podle mě by to vyšší počet cestujících v každém vlaku nepřineslo.

- Možná by to stálo méně peněz, ale náklady by při snížení počtu spojů z 10 na 4 zřejmě neklesly 2,5krát - co třeba mzda strojvedoucího? Běžela by mu jen při jízdě těch čtyř párů vlaků? Co by dělal po zbytek dne? (jako by nestačilo, že už dřív - myslím do loňského JŘ, ten letošní půlrok už to tam stejně jezdilo jen "napůl" - měl v Hevlíně každé 2 hodiny víc než hodinovou přestávku.

- Mimochodem - víš kolik autobusových spojů teď mezi Hrušovany a Hevlínem nyní jezdí?
Jestli ne, odpověď můžeš najít tady.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4384
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 11:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"páně Vlčkovy příspěvky tady ty návrhy obsahují a taky popisují realitu v místě"

Realitu popisují, ale použitelné návrhy řešení většinou neobsahují. Kdyby se měly nějak radikálně osekat autobusy Zdice-Beroun, nebo ukončit podstatnější část autobusů ze vsí v Králováku, tak by se to zákonitě setkalo s velkými protesty obcí a lidí.
Přiznejme si, že není dobrý nápad ukončit 15-20 km dlouhou autobusovou linku 2 km před okrajem města, do kterého tou linkou jezdí nezanedbatelné množství lidi.
Stejně tak není dobrý nápad radikálně osekat autobusy Zdice-Beroun. Každý nejezdí do těch dvou škol poblíž nádraží. Když se sečtou docházkové vzdálenosti v Berouně a ve Zdicích, tak je jasné že to není vhodné řešení.
Podobně neproveditelné je přesměrování podstatné části autobusů od Zdic k nádraží místo na autobusák. Tím by totiž minuly většinu města, čili by se pro spoustu lidí staly špatně použitelnými.
Takže ačkoli brblání Petra Vlčka na stav autobusové dopravy v Králováku je do značné míry opodstatněné, tak s náznaky použitelného, nešotoušského řešení většinou nepřichází.

První krok, který je třeba udělat, aby lidi znovu začali používat nePIDí středočeské vlaky, je integrace vlaků do SID.
Druhým krokem sice skutečně je osekání vzájemných souběhů mezi autobusovými spoji a racionalizace linek, ale pokud nechcete zabíjet veřejnou dopravu, tak musí být pro většinu cestujících zachováno dosavadní uživatelské pohodlí. Takže v daném případě se dají odstraňovat souběhy například zkrácením linek od Loděnic, protože z Králováku do Prahy se jezdí převážně jinou linkou, do rudenské průmyslové zóny by se dalo dojet na jeden přestup, a hlavně tyto páry spojů vozí v daném úseku v průměru asi nejvíc vzduchu.
Z těch asi 30 dosavadních linek jezdících přes Královák by se určitě dalo vyrobit okolo 10 častěji jezdících, a fungovalo by to lépe. Čili nějaká racionální podstata toho Vlčkova brblání tam je.
Ale honit na přestup lidi z linky, která je jedinou spojnicí z několika velkých obcí do města a přes něj dál do světa? Nezlobte se na mě, to je buď nedomyšlené, nebo jde o šotoušství jak řemen. Každý prázdný odpolední autobus do města se totiž obrací na plnější z města, a ten by zkracoval jen hodně vyhraněný odpůrce souběhů, kterému autobusy vadí už ze samé podstaty.

Když to shrnu jednou větou, tak slova která P.Vlček vypustil na konci příspěvku 2985 se mu hned od tří lidí oprávněně vrátila jako bumerang. (Tohle vysvětlení sice považuju za potřebné, obecně by ale bylo lepší tyhle osobní vsuvky v dalších příspěvcích postupně utlumit.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2989
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 11:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky 3565: ale já to vyřešil. Jezdím jinak. A asi zdaleka nebudu sám. není můj bordel že se nedokáže kraj a MD domluvit na zastavení toho Švejka, kterýmu by jakákoli frekvence byla jen k dobru (už proto že není moc atraktivní ukončením na Smíchově (k čemuž došlo proto že se hejbalo kvůli stavbě na 170 a už nevyšly obraty...). Od toho tam dřepěj ne zas tak zoufale placený kvádry na obou stranách. Berou ale že ranní díra je vykompenzována odpoledne v pět kdy jedou osobáky hned dva "na blok". Akorát k hovnu protože když tím nejde jet ráno tak se tím celkem nemá kdo vracet.

Do Berouna by to Švejk řešil, leč "nejde to". Opačně pak máme efekt dvou prázdnejch osobáků ze Zdic v podobě 7942 (tam by stačilo zastavit Čapka leč taky "to nejde") a 7902.

Km: víte vůbec kde jsou v berouně jaký školy? Navíc ona ta 7801 i tak jezdí solidně obsazená - nějakých 120 ks. Takže v ranní špičce vytopte minimálně dva ale spíš 3 busy navrch.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 11:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo ze zdejších ranařů napsal tento článek : http://www.doprava.unas.cz/?id=1101

Pro opravu těchto zavádějících údajů musím upozornit, že vlak a autobus mají na cestě k čelákovickému nádraží stejnou cestovní dobu a dále také musím dementovat, že trať není konkurence schopná (oni ty šukafony jezdí prakticky celý pracovní den plné).I ve vlaku s odjezdem v 21:36 z Čelákovic v pátek sedělo 20 cestujících....

Tímto žádám autora k opravě údajů o této trati.
Díky za opravu.

Jinak doufám, že motoráky 809 projdou v brzké době humanizací. Zdá se mi to poněkud nespravedlivé, posílat regionovu i na tratě typu 076 a zároveň o pár desítek Km vedle se zastavil čas v první polovině 90. let. Přitom dotyčná trať je na tom o poznání lépe.... A konec konců cestující, kterých není málo si to zaslouží.
:-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3569
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 12:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

První krok, který je třeba udělat, aby lidi znovu začali používat nePIDí středočeské vlaky, je integrace vlaků do SID.
...a SID jízdenky akceptovat až do Prahy, jinak se obávám, že zejména na území společném s PIDem nebude mít valného významu. A pokud to má opravdu fungovat, je tarifní integrace PIDu a SIDu nevyhnutelná, jenže to těm tupounům na úřadě nevysvětlíte. Praha je jasným centrem středočeského kraje i když není jeho územím, a to je z hlediska logiky nesmysl, i úřad středočeského kraje sídlí v Praze!
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4385
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 12:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak, co se týče Zdic, tak tam je účinná preference kolejové dopravy bohužel asi neuskutečnitelná, nemá-li se toho více zhoršit než zlepšit.
První problém je v tom, že není možno současně zrychlovat rychlíky Plzeň-Praha, a současně stavět dostatečně často s dostatečně pravidelným intervalem ve Zdicích. Dvouhodina pro trasu Zdice-Praha nestačí. Spojení s přestupem v Berouně taky nevyhovuje, protože nikdo nepůjde až na nádraží kvůli tomu, aby cestou do Prahy někde přestupoval. Chtělo by to alespoň celotýdenní hodinovku přímých rychlých vlaků Hořovice-Praha a Zdice-Praha, aby se daly rozseknout přímé autobusy Hořovice-Zdice-Praha na ramena končící od Hořovic v Berouně a od Prahy v Králováku, čímž by se "odsoudily" výhradně k lokálnímu využití.

Druhý problém je v tom, že pro lokální cesty je třeba linka Zdice,město-Beroun,město s co nejkratším intervalem. Kdyby zároveň nemusely plnit funkci přímé linky Zdice-Praha, tak by šly spojit s MHD do jednoho funkčního celku, a udělat z nich čistě lokální vymeták. Jenže to jsme zase u bodu 1.

Třetí problém je v tom, že výše popsané potřebné spojení Zdice,město-Beroun,město nemůže zároveň fungovat jako spojení Zdice,město-Královák-Beroun,nádraží. V Berouně už víc než 20 let chybí ulice, která by umožňovala spojit obě tyto funkce v jednu.

Kdo vymyslí koncept VHD "2015", který bude vhodný z uživatelského hlediska, bude dobrý i pro jiné trasy než Zdice-Praha, a přitom bude maximálně vyžívat koleje, tak si s trochou přehánění zaslouží Nobelovku.

Osobně se domnívám, že nejmenším zlem je vzít na milost silnou roli autobusové dopravy v dané lokalitě, a vymýšlet "jen" takové racionalizace, které nemění podstatu dopravní obsluhy tohoto území. Co se ušetří na zbytečných vzájemných soubězích autobusů, věnovat na posílení lokálních spojení k nádraží, zaintegrovat vlaky do SID a šmytec. Teprve v případě, že by nastal dobrovolný exodus z autobusů do vlaků by se mohlo uvažovat o dalších úpravách či redukci autobusů.

Ale to už jsme spíš v disciplíně "GVD sci-fi" než v "GVD platný a připravovaný"
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 12:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen ještě poznámku: cestující - uživatel který ten cirkus platí (a kvůli kterému by měl být provozován) může tak akorát navrhovat co by mohlo být jinak nebo z jeho pohledu lépe. Většinou (zkušenost) to z různých důvodů nejde. Někdy objektivních - není motor a tudíž je nutno točit prázdný motory ve Zdicích bez půlky přípojů. Jindy subjektivní - když byl z tehdejší 1651 vytvořen R a začlo ho financovat ministerstvo, tak z něj nějaký mezek udělal superexpres a zrušil dřívější zastávky v KD, Zdicích (a tuším že i jinde - Praskolesy, Holoubkov...). Asi aby nalákal půlnoční cestující do Plzně na o 4 minuty kratší jízdní dobu. Posléze si zastavení asi vyřvaly Zdice. Každopádně ve stavu jak to funguje to generuje jediný - dlabat na spoj který jeden GVD staví, druhý ne, třetí zas jo atd.. Dost by mně zajímalo oč stoupla tehdy obsazenost toho R oproti původnímu Sp.

Výsledek ale je pořád jeden a tentýž - když to z jakýhokoli důvodu nejde nebo "nejde", cestující si najde jiný způsob dopravy. Dnes pohříchu většinou IAD. A jak už si zvykne, tak zpět se dostává velmi těžko a ani pro jiné cesty VHD asi moc volit nebude. A vůbec nezáleží kdo se tu bude plácat po ramenou jak měl pravdu že to fakt nejde.

Když už se tu řešila náhrada Rožmitálky busem (kde bych snad ani nebyl proti) - buď by

a) zbyl šukafon na zcivilizování ranní 170/200
b) dnes je pro tento účel volnej u Rožmitálu bus (asi je když by moh lokálku nahradit) a nic nebrání zavedení NAD/busů dělajícího přípoj od vlaků ze Zdic do berouna na vlaky.
c) ušetřilo by se, jinde by žádné zlepšení nenastalo a prachy by se přelily někam mimo VHD

Co asi tak si myslíte že by se stalo?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6600
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 12:34:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Káem + Hevlínka:


Ještě bych doplnil, že na té Hevlínce to snad nebylo ani tak o počtu cestujících, kteří tam (ne)jezdili, ale o tom, že vlaky na ní se prostě "nehodily do koncepce" v souvislosti s rozšířením IDS JMK na Znojemsko, kde se v této oblasti stala páteřní linkou právě autobusová linka č. 104, spojující nejen hrušovanské nádraží s okrajem Hevlína, ale rovnou větší počet míst, včetně Laa a. d. Thaya; což by vlak nedokázal.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3570
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 12:47:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: No, konečně z vás něco vypadlo :-)
Ano, ledacos je řešitelné - třeba zastavení Čapka nebo zastavení prvního Švejka v Popovicích i Králově Dvoře, když si stejně od příštího roku odstojí 11 minut ve Zdicích. Otázkou je, jestli se o to vůbec někdo z kraje pokusil MD požádat.
Co se týče vlak v 7 z Berouna nebo aby jezdily všechny vlaky z 200 až do Berouna, tak i to je řešitelné, ale nebude to zadarmo.
Je několik možností:
- v Plzni vyhádat tu soupravu, co zkracuje interval ráno na 30 minut a co tou dobou chybí u Zdic a co odpoledne jezdí hodinu u Berouna.
- snížit počet vlaků na 200 v ranní špičce (a třeba Švejka vést do Berouna zastávkově)
- vyštrachat další jednotku a tu tvrdě zaplatit (špičkové vlaky bývají nejdražší) nebo jí ztáhnout z jiného výkonu jinde (třeba Rožmitálka), ale i tak to může být drahá sranda navíc, pokud odjede jen výkon Beroun-Zdice-Beroun.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4386
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 13:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co se týče vlak v 7 z Berouna ....."
.... do Zdic, tak nejjednodušší je prodloužit vlak z Rudné, který zřejmě celé dopoledne hnije v Berouně. Mohl by jet až do Hořovic.

"Když už se tu řešila náhrada Rožmitálky busem (kde bych snad ani nebyl proti) ..... zbyl šukafon na zcivilizování ranní 170/200"

To by bylo rozumné. Obávám se ale, že v Rathistánu nehrozí ani jedno.
Dál se bude na jedné straně vyhazovat za přežité prázdné lokálky. Na druhé straně se dál budou za drahé peníze objednávat relativně prázdné osobáky na hlavních tratích, aniž bude pochopeno že jsou prázdné hlavně kvůli neintegraci do SID.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3571
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 13:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: .... do Zdic, tak nejjednodušší je prodloužit vlak z Rudné, který zřejmě celé dopoledne hnije v Berouně. Mohl by jet až do Hořovic.
To už jsme zde řešili nedávno. Zásadním problémem je to, že nestihne dojet do Zdic tak, aby navázal vlak 7902. Posun vlak 7902 o cca 15 minut později by znamenalo předělat dopoledne na trati 200 případně na návazných tratích.
Já osobně si myslím, že by mělo vůbec dojít ke zkvalitnění ranní špičky na osobních vlacích v úseku Rokycany-Beroun. Aby tam byla v ranní špičce díra 1:40 a zpátky jel vlak z Berouna v 6:23 a pak až v 8:23, či aby jel první vlak z Holoubkova do Berouna až po třičtvrtě na sedm mi přijde strašně pozdě.
Já musím říct, že bych ten vlak, co hobluje školní půlhodinu poslal radši na otočku do Berouna a půlhodinu u Plzně řešil jednotkou navíc. Stejně bude tlak na to zavést i vlak s příjezdem do Plzně 6:10 a řekl bych, že i 8:10.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 15:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

orky: no asi nepožádal protože Stč (muselo by se to řešit).

Na MD tohle nikoho nenapadne to navrhnout? Kdo by byl proti tomu že spoj bude vytíženější a přitom nerodlouží jízdní dobu (neboli nebude někde hnít u peronu)?

Bručoun: ono je úplně ganz fekál jestli to byl Bendlistán nebo je Rathistán. Z hlediska VHD to nemá sebemenší vliv, bordel a nezájem furt stejnej.

Mch mluví se o odstřelu šukomilostínů pro příští grafikon. Ten šukafon zanikne nebo posílí něco důležitějšího jako např. Žlutice?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2994
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 15:17:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky 3570: a to si nepřejte vidět co ze mně vypadlo po obědě
Citynightline
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 7-2009

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:08:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lze 100% potvrdit CNL z Kodaně do Phy a zpět až v roce 2011,o tom píšou něm.web www.drehscheibe-foren.de/foren/read.php?30,5009564
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8538
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: no jak vidno, oni se vykašlali i na 10 spojů - o tom to je, že nezáleží na počtu spojů a na taktu, ale musí tam být lidi a musí to jet ve chvíli, kdy chtěj a ne jak vycházej oběhy. Pdf teď v tuto chvíli nemůžu otevřít, je jich tam víc nebo míň? Konspirační teorie o koncepcích bych nechal na agenta 007, ano?
P.Vlček: tak pokud to jezdí plný, tak co proti tomu protestujete? Negativní souběh je, když obojí jede prázdný. O školy v Berouně vůbec nejde, z kteréhokoliv autobusu kdekoliv je to do kterékoliv školy blíže než z vlaku.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4389
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:16:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"O školy v Berouně vůbec nejde, z kteréhokoliv autobusu kdekoliv je to do kterékoliv školy blíže než z vlaku"

To těžko.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4390
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"tak pokud to jezdí plný, tak co proti tomu protestujete? Negativní souběh je, když obojí jede prázdný"

Blbý je i to, když jedno jezdí prázdný a druhý jen skoro plný. Jinak souhlas.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6601
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 18:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:

- O žádné tvorbě jízdních řádů na Hevlínce podle oběhů nemůže být řeč - celé dlouhé roky tam pendloval po těch 7 kilometrech tratě jeden sólo šukafon, který jezdil hlavně tak, aby byly v Hrušovanech přípoje směrem na Znojmo (do dalších směrů tam nebývaly těsné přípoje); s příchodem JŘ 2008/2009 se situace zlepšila, že ve špičce se tam setkávaly každou hodinu 4 vlaky ze všech směrů, a časové polohy vlaků od Hevlína byly určovány hlavně tímto faktorem.

- Jestliže někde není poptávka a potenciál po víc než 4 - 5 spojích za den, tak - zopakuji, co jsem napsal v jiné diskusi - je potřeba těchto několik spojů vést ne jen v době, KDY to ti lidé potřebují, ale taky do míst, KAM potřebují - takže kdyby to byl (ale podle mě a hlavně - i podle koordinátora IDS - není) případ spojení Hrušovany - Hevlín, tak by těchto několik spojů stejně muselo být autobusových, aby vedly v Hevlíně ke škole a v Hrušovanech až do města.

- V úseku Hevlín - Hrušovany nad Jevišovkou, žel. st., nyní jezdí 17 párů autobusů v pracovní dny a 8 párů autobusů o víkendech, a jezdí na nich autobus standardní velikosti - viz fotka z Laa a. d. Thaya.

- To o koncepcích není žádná konspirační teorie, ale skutečnost - prostě se lépe spojila místa, kde vzniká přepravní poptávka - místo okraje Hevlína a nádraží 3 km od Hrušovan nyní jezdí přímá autobusová linka v trase Laa a. d. Thaya (kde má tři zastávky - u termálních lázní, u vlakového nádraží a na hlavním náměstí) - Hevlín (na návsi, kde je i možnost přestupu na linku č. 820 do Znojma; nejsem si jist, jestli by bylo technicky možné případné zajíždění autobusů k hevlínské vlakové zastávce, kdyby vlaky zrušeny nebyly) - Hrušovany (jak na nádraží, tak vedle náměstíčka) - několik dalších vesnic - Pohořelice (zastávky u průmyslové zóny i na hlavním náměstí) a ve špičce pracovních dní přímo až do Brna (mimo špičku s přestupem v Pohořelicích).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8541
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 19. září 2010 - 19:33:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: No my spolu v podstatě souhlasíme (resp. já s vámi), já ten Hevlín uváděl jako příklad pro některé šototaktisty, že prostý interval nikoho nepřitáhne.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 685
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 08:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle http://www.idsjmk.cz/obce/vlaky-konecny.aspx to vypadá, že od nového GVD pojedou vlaky 4954 a 4956 na trati 250 mimo Brno hl.n., resp. přes dolní nádraží s jízdní dobou Modřice - Brno Židenice 13 minut. Takže se po mnoha letech vrátí přes dolní pravidelná osobní doprava? Nebo je to kuriózní způsob, jak lidem ukázat místa, kde možná někdy vyroste nové nádraží?:-)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2161
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 13:32:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belinea: Spíš to vypadá na to, že na hlavním nejsou volné nástupištní hrany. Ale počítat se mi to nechce...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 13:50:49    Odkaz na tento příspěvek  

Na hlavním nádraží v Brně se t.č. opravují někdejší "poštovní šturcy" - vyměňují tam pražce. Prý z nich budou od nového GVD odjíždět nějaké osobní vlaky.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 835
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 13:58:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: taky se mi to tak zdá ...

Cogwheel: tak odjíždět těžko, ony to nejsou dopravní koleje. Ale asi na něco potřeba budou - jenom nechápu styl té opravy, kdy nový pražec zahrabávají do hlíny, ze které exhumovali pozůstatky jeho předchůdce. Nestálo by za to nahradit ten humus štěrkem?
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.240.148
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 14:17:43    Odkaz na tento příspěvek  

Racek:Zahrabávat pražce do štěrku budou až na novém...do té doby poštu zruší a její přepravy nahradí po silnici.Pak se bude v Brně žít lépe.
Cestující to budou mít do města daleko stejně jako všichni co dojíždí.
Teď vážně.Plánuje se také nějaké parkoviště mezi stávajícím a budoucím nádražím?Tam totiž bude potom případně parkovat část klientely,která doposud využívá vlak.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 15:08:08    Odkaz na tento příspěvek  

262: Poštovní třídírna na Hl.n. byla jaksi zrušena a postaveno nové centrum v blízkosti M-paláce. Víme?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6961
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 21:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
...a SID jízdenky akceptovat až do Prahy
To dřív bude VHD na Mars než SID na území Prahy. (Naštěstí.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4395
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 21:33:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Spousta lidí má koupené předplatné SID, například Beroun-Praha, Zdice-Praha, Příbram-Praha a podobně. Kdyby šlo dojet za toto předplatné do Prahy i vlakem, tak by to tak pár lidí určitě dělalo. Jenže ono to nejde.
Předplatné i běžné jízdné ČD je ve srovnání se SID zhruba dvojnásobné. To si koupí málokdo, zejména proto že by byl vázán na časy rychlejších vlaků kterých moc není, nebo na pomalé couráky. Tak jezdí autobusem i ten komu by se třeba tam hodil vlak a zpátky autobus.
Vašemu "naštěstí" tedy vůbec nerozumím.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3576
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 22:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Pokud si dopře pamatuju, tak snad určitá snaha zapojit do SID i vlaky byla, ale snad to mělo zkrachovat na hlavním principu SIDu, tedy na čipových kartách. Ale už to je dávno, možná si to pamatuju špatně.
Hroch: Taky mám ten pocit, že v roce 2510 budou naši potomci lítat na Mars v rámci PIDu na pražskou lítačku, ale lidi z Mělníka se na čipovku nedostanou ani do Prahy. :-)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4396
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 23:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"v roce 2510 budou naši potomci lítat na Mars v rámci PIDu na pražskou lítačku" ....
.... zastávkovou raketou s 33000 zastávkami u každého vesmírného kamínku a celkovou letovou dobou 3500 let.

".... ale lidi z Mělníka se na čipovku nedostanou ani do Prahy" ...
.... protože v té době už se třeba bude platit daleko modernějším způsobem.

Mimochodem, 21 jízd měsíčně zrychlenou linkou ČSAD SČ vyjde na 21x2x44 Kč = 1848 Kč a čtvrtletní jízdenka ČD Mělník-Praha na 1960 Kč. Takže autobusem ušetříte oproti čipovce ČD i v měsíci kdy je hodně pracovních dnů. Když si vezmete dovolenou nebo onemocníte, tak ušetříte daleko víc. A to cena 44 za jednu jízdu není žádný zázrak. Takže čipovka je "někdy za všechny drobné"...
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 658
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 07:16:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.Bručoun - počítáte trochu špatně (pokud úmyslně, pak Vás musím nařknout z demagogie), pokud pominu těch pár jedinců, jenž ají to štěstí a pracují/studují poblíž stanic Bulovka nbeo Nádraží Holešovice, tak ostatní musí po výstupu z autobusu ještě použít PID. A pokud znovu pominu tu hrstku, která se při vstupu do prostředku PID stává zlodějem, tak musíte k ceně autobusu připočíst 52 Kč za jízdne v PID*. Anebo rozpočítat náklady na kupón, to ale se dostáváme u vlaku k jiným částkám, jelikož zakoupený kupón lze využít ve vlaku na úsek Čakovice-centrum. A pak nám vychází:
Zák.traťová měsíční ČD - 966 Kč (+27,5 Kč rozpočítaný náklad na inkartu**)
nebo:
Zák.trať.měs. Mělník-Neratovice+měs.PID(1,2) - 908 Kč (+27,5)

Resumé - předpokladáme že obyčejný cestující používá Opruskartu na cestu z/do práce po Praze, pak je cena autobusu oproti nejvýhodnější nabídce vlaku dvojnásobná a to nepočítám s tím, že verze vlaku lze využít i o víkendech (cesta na nákup, za zábavou) a tak se propast mezi autobusem a vlakem ještě prohlubuje.

* - samozřejmě pokud by někdo využíval po cestu po Praze 2x 26 Kč, tak se celková cena BUS vs.vlak nezmění, ale takhle cestovat musí jen magor, nebo ten co neví, co z penězma...

** - a to případnou Inkartu lze pak využít i pro jiné cesty, čímž se opět rozpočitaný náklad jen na cestu z/do Prahy zmenšuje.

Na tomto příkladu je jasně vidět, jak funguje autobusová doprava v Rathistánu (v Bendlistánu to nebylo lepší) a jak lze zcela bveztrestně vybírat výpalně od cestujících (voličů), kterým, jak se zdá, je to úplně jedno.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3577
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 08:09:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Asi jste nepochopil smysl mého příspěvku. Nevadí, stejně to bylo určeno někomu jinému. Pokud bude v roce 2510 vůbec existovat lidstvo, tak je dost pravděpodobné, že žádná VHD existovat nebude. Vývoj jde tak rychle kupředu, že vaši 15xpravnuci už nasednou doma do modulu, který je s přesností na milimetr automaticky doveze do zadaného místa...
Iaya: Přesně.
Na společném IDSku by vydělali kraj i cestující. ALe asi by to nešlo do fousy spřáteleným dopravcům.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 10:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
čtvrtletní jízdenka ČD Mělník-Praha na 1960 Kč

Chtěl jste napsat měsíční, ne? Každopádně Iaya to má spočítaný líp
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6962
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 11:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Bylo to myšleno tak, že rozhdoně v nejbližších staletích nehrozí, aby v pražské MHD platil víc než jeden tarif (tj. nyní tarif PID).
A rozhodně považuji za správné, že se nebude překryv IDS v tomto směru a smyslu jakkoliv rozšiřovat.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 12:42:37    Odkaz na tento příspěvek  

Nechtěli by se Bárta s Komárkem inspirovat v Kolumbii ? A uskakovat by ani nemuseli ...

http://www.novinky.cz/koktejl/211936-zvracena-zabava-kolumbijske- mladeze-leha-si-pod-jedouci-vlaky.html
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 659
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 12:45:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpětně jsme našel ve svém příspevku chybu:
Zák.měsíční ME-Neratovice + PID 1,2 vyjde na 958 Kč, ne na 908 Kč
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4397
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 13:57:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Asi jste nepochopil smysl mého příspěvku." ... ale pochopil, buďte bez obav.

"Na společném IDSku by vydělali kraj i cestující. ALe asi by to nešlo do fousy spřáteleným dopravcům"

O tom nikdo nepochybuje.

Hroch: "rozhodně považuji za správné, že se nebude překryv IDS v tomto směru a smyslu jakkoliv rozšiřovat"

Nesouhlasím. Dočasný překryv je cestujícím k prospěchu (za podmínky že se tím neoddaluje sjednocený IDS).

Iaya: Kombinace tarifu ČD+PID mě nenapadla proto, že osobně ji nemám kde použít, ani nikoho takového osobně neznám. Přiznám se, že jsem si ani nevšimnul integrace rychlíků do PID, měl jsem za to že to je kladenská specialita. Upřímně řečeno, z Mělníka do centra Prahy stejně pojede jedině režista nebo šotouš. Občas do Mělníka jezdím, a vlakem bych tam nejel.

Nepovažuju za korektní porovnávat obyčejné jízdné se zákaznickým, ke kterému je potřeba předplatit kartu na x let. Kdyby si ČD ty peníze co vydojí od předplatitelů půjčili v bance, tak by jim za tu dobu naběhl mastný úrok. Takže pokud mě chcete pranýřovat, používejte i Vy korektní porovnání.

Porovnání jízdného sice nakonec nedokázalo, to co jsem si myslel, ale dvě věci přesto vyplynuly:
- Jednotná výše předplatného pro celé území Prahy umí být pěkně zákeřná. Mnohá města, kde je vysoko hodnocena MHD (například Helsinky, Mnichov) používají pro předplatné (opakuji, pro předplatné) zónové předplatné i uvnitř města.
- Cena měsíčních traťových jízdenek ČD je naprosto nehorázná.

"Na tomto příkladu je jasně vidět, jak funguje autobusová doprava v Rathistánu (v Bendlistánu to nebylo lepší) a jak lze zcela bveztrestně vybírat výpalně od cestujících"

Vy považujete 44 Kč za trasu Mělník-Praha za výpalné? V tom případě je 18 Kč za 2 stanice nebo 26 Kč za 2x2 stanice pražskou MHD gangsterství a zločinné spolčení!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4398
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 14:00:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Chtěl jste napsat měsíční, ne? Každopádně Iaya to má spočítaný líp"

Jo, chtěl jsem napsat měsíční, cena je za měsíční. Bydlení v místě a časté ježdění na trase se holt nezapře.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 14:13:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.Broučoun - budete se divit. Já takhle jezdím už dva roky (pravda trochu nasáklí šoutoušismem jsem), ale mohu odzírat a lidí, kteří takhle jezdí začíná přibývat, to mi věřte. (např. cestující s In-seniorem).

Problém In-karty - její cenu jsem zohlednil ve svých výpočtech, 27,50 za měsíc mi nepřijde nic přemrštěného, mám pocit že koncesionářské poplatky jsou větší...

44 Kč vs. 26 Kč . Ačkoli s mnoho Vašimy názory souhlasím, někdy se neubráníte absolutní demagogie, většinou v případech, kdy už nemáte kam uhnout. Ano mám dvě stanice za 18 Kč atd.. ale také mohu za 26 Kč přejet celou Prahu tam (pří. za 26 Kč dojedu z Uhříněvse na Letiště Ruzyně s 15 minutovou vatou). Nějak si nevzpomínám, že by mě ČSAD StČ za 44 Kč vzaly i nazpátek do Mělníka a to i kdybych byl ochoten autobus v Praze neopustit :-)
(Upozorňuji, že systém soustředných kružnic PIDu se mi protiví stejně jako vám, ale nehodlám míchat jablka a hrušky)

ČSAD Střední Čechy, ale ČD předběhly, ČD má možná nehorázné ceny měsíčních traťovek, tak ČSAD StČ je pro jistotu nezavedly vůbec.

Je to otázkou priorit, někdo prostě dá raději o 900 Kč měsíčně víc a má za to rychlejší cestu. Někdo zase za těch 900 Kč raději něco koupí dětem, za to že přijíždí domá o půl hodiny později. Ono to také působí dobře psychologicky, totiž když ráno sypete v drobných 44 Kč řidiči a totéž opakujete odpoledne a tak pořád dokola celý měsíc je opticky příjemnější, než naráz jednou měsíčně vypláznou tisícovku.

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4400
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 14:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ano mám dvě stanice za 18 Kč atd.. ale také mohu za 26 Kč přejet celou Prahu tam (pří. za 26 Kč dojedu z Uhříněvse na Letiště Ruzyně s 15 minutovou vatou)"

Lidi, co potřebují dvakrát týdně jet 2x2 stanice (i takoví existují), jistě uvítají že někdo jiný jede za stejnou cenu přes celé město. Stejně tak jistě uvítají, že by na tu jízdenku mohli jet někam kam vůbec nepotřebují. Zkrátka, cenové podlézání předplatitelům a dojení lidí jedoucích nárazově krátkou cestu už v Praze překročilo rozumnou mez.

Upozorňuju na fakt, že Praha-Mělník je 44 Kč za zhruba 40 km, zatímco v Praze lze vysolit 26 Kč i za 2 km. Tak nevím kdo je tu demagog.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 16:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun - dojení v Praze - co by měli říkat cestující v Karlových Varech....... lístek za 18,- není kde koupit, u řidiče jen za 25,- ...... a délka tras je oproti Praze minimální
Pritt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 19:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://praha.idnes.cz/primestske-vlaky-pojedou-nove-z-berouna-pre s-prahu-az-do-uval-puo-/praha-zpravy.asp?c=A100921_164110_praha-z pravy_ab
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3002
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 20:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tedy co se týče autobusové dolevy (doprava to fakt není) na Mělnicku tak to je tragedie. A je to vidět i na linkách kde něco jezdí. Párkrát jsem zahlédl linku z Mělníku do Roudnice via elektrárna a to každodenní hrabání pytle drobáků asi fakt k používání VHD motivuje - víc než 5 ks v tom nikdy nesedělo. Což na to že je to spojnice dvou docela velkých místních center a dost lidnatých vsí a přitom frekvenčně srovnatelná s tratí Zlonice - Straškov model odnikud - nikam - nikudy je fakt zoufalost.

Píčovky s předplatným v nějaké formě měl kdejakej dopravec dávno před IDS (Robotranz, ČSAD Senyly....).

Ono nebejt z toho Mělníku silnice nevalná (1/9 resp. oklika via D8 tak se na takovou dopravu asi kdekdo vykašle. Mch ten vlak má docela výhodu i v tom že obslouží docela velkej kus Prahy od Čakovic přes centrum až po Vršovice.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2162
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 07:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: "doprava to fakt není) na Mělnicku tak to je tragedie. A je to vidět i na linkách kde něco jezdí. Párkrát jsem zahlédl linku z Mělníku do Roudnice via elektrárna a to každodenní hrabání pytle drobáků asi fakt k používání VHD motivuje - víc než 5 ks v tom nikdy nesedělo. Což na to že je to spojnice dvou docela velkých místních center a dost lidnatých vsí a přitom frekvenčně srovnatelná s tratí Zlonice - Straškov model odnikud - nikam - nikudy je fakt zoufalost"

Nějak nechápu, co jste nám chtěl sdělit. Má snad stav linky např. Praha - Mělník nebo jiné vztah k obsazenosti na lince Mělník, Mělník elektrárna, Roudnice? A že jezdí málo lidí? No to je možné. Prostě mezi Mělníkem a Roudnicí asi ten zájem není a linka je provozována především proto (soudím, netvrdím), aby se cestující dostali do elektrárny, pokud nechtějí používat IGK, neb vlak tam nejede.

A nějaké řešení by nebylo? Nebo opět výkřik do tmy?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 08:21:12    Odkaz na tento příspěvek  

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=221&r=ekonomikah&idc=1454344

Takže stát od prosince nebude financovat opravcu 25 tratí, ale reálně má zaniknout osobní doprava pouze na těchto 7 tratích (jinde už nejezdí nic, anebo jen letní vlaky mimo ČD):
Dívčice-Netolice
Velká Kraš-Vidnava
Litovel-Mladeč (jezdí už teď jen o víkendu)
Heřmanův Městec-Chrudim město
Rumburk-Ebersbach (jezdí už teď jen o víkendu)
Bakov-Kopidlno
M.Budějovice-Jemnice

No, každé rušení je smutné, ale vzhledem k tom jak to vypadalo ještě nedávno, kdy hrozilo zrušení řady skutečně významných tratí, to není až tak zlé.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 22. září 2010 - 08:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu se p.Vlčka musím zastat. On asi chtěl vyjádřit to, že hlavnímy problémy na Mělnicku jsou:
1) Neexistující IDS
2) Příšerné jízdní řády - nenavazující spoje, neproklady, většina okresu je po 17h v kladiva bez autobusové dopravy atd...o víkedu až na náhodné výstřely ani kolo (vyjma linek Praha-Mělník-Štětí a Mělník-Neratovice)
3) ČSAD Sřední Čechy

K bodu 3 - Informační systémy a jejich používání byly do této doby u této firmy naprosto katastrofální, ale teď to dostoupilo vrcholu. Pravděpodobně svěřil management ČSAD tuto oblast uklízečce.
Příklad 1
Z Mělníka odjíždí v 5.15 spoj linky č.250027 do zast. Libiš,Spolana 4. Ovšem většina spojů jede ME-PHA a také název linky je Mělník-Praha,Holešovice. Takže příjíždí daný spoj, přičemž na čelním BUSe mu svítí název celé linky, tedy Mělník-Praha až po chvilce přeblikne správná konečná Spolana 4. Pro neznalého to musí vypadat tak, že autobus jede do Prahy přes Spolanu.
Příklad 2.
Některým vybraným autobusům bez BUSe byla instalovaná cedule s číslem a trasou linky (boční orientace), potud vše v pořádku, ovšem pokud by ji řidiči sundali, když jedou na jiné trase. A tak je denodenně k vidění autobus jenž má boční orientaci "155712 Praha - Mělník - Štětí" a v předu je k vidění cedulka "Mělník-Mšeno".

PS pro Bručouna - v zájmu spravedlnosti musím dodat, že včerejší jízda vlakem Praha-Mělník se příliš nepovedla díky poruše výhybek v Měšicích u Prahy. V tu chvíly bych s radostí 44 Kč zaplatil a ještě bych nechal 6 Kč tuzéra :-)

A kontrolní otázka, kolik by (při předpokladu vlastnictví opruskarty P,0) by stál lístek do Mělníka, kdyby ty expresní spoje byly v PIDu?
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
To je fuk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 09:07:41    Odkaz na tento příspěvek  

Takhle se na ně musí

http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/212092-rozliceni-cestuji ci-rozbili-zpozdeny-vlak.html
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3003
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 09:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya to napsal naprosto přesně. Kdo to pochopit nechce ten to prostě nepochopí. Když je JŘ co do četnosti spojů i návazností na hovno a jízdné na totéž tak budou prázdný třeba pozlacený antabusy.

Jinak infopanely ČSAD Střepy - Čechy jsou kapitolka. Donedávna jsem třeba netušil že do Jilemnice zajíždí PID 375 (v reálu to byla linka Praha - Rokytnice....).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3589
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 10:54:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: Odpověď asi víš, ale přesto 26,- Kč.
Jinak dle včerejšího vystoupení pánů Procházky, Jareše a Drápala v Městské knihovně v Praze se opět začaly hýbat ledy ohledně přiblížení tarifní integrace PIDu a SIDu.
ZFJ: Velmi slušný komromis.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
lkj
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.52
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 12:07:10    Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Ale věta v článku "Ministerstvo dopravy podle něj hodlá do budoucna s rušením tratí pokračovat." zní děsivě
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3396
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 22. září 2010 - 13:38:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z článku na IDNES:
Podle Martina Kvizdy z Masarykovy univerzity, který se železniční dopravou a její ekonomikou zabývá, by síť snesla i větší redukci. Na 25 rušených tratích jezdí denně v průměru desítky až stovky lidí. „Když k ekonomickému hledisku přidáme veřejný zájem na dopravní obsluze a silnou tradici hromadné dopravy osob na evropském kontinentu, pak je racionální provozovat tratě s řádově tisíci přepravenými cestujícími denně,“míní Kvizda.
Tohle že vypustil z úst odborník? Takže podle něho je výsledek, když přepravím tisíc lidí z Raspenavy do Bílého Potoka stejný, jako když přepravím tisíc lidí mezi Prahou a Kladnem? Proč se to sakra nerozpočítává alespoň na km? Diletantismus na každém kroku. Navíc, kde je zohledněno nasazení typu vozidla, kde je zohledněn počet spojů a použitelnost jř.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 4-2004
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 13:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To vypustil z úst (počítače) novinář. Co řekl "odborník", to se nikdo nikdy nedoví. Jinak souhlas.

Obávám se, že za rok by mohlo jít o tratě jako 076, 042, 176, kde už by byla na místě větší občanská aktivizace.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 14:01:04    Odkaz na tento příspěvek  

lkj: já vím, ale tytio věty zaznívají prakticky každoročně. Na to lze odpovědět třeba takto: "V budoucnu Vy pane ministře Bárto, už tady nebudete".
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 14:02:36    Odkaz na tento příspěvek  

Martin Kvizda-Pizda ať sklapne, naštěstí kraje měly rozum, bojovaly, a zadařilo se.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2167
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 22. září 2010 - 14:54:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Happy: Budete-li chtít přepravit z Raspenavy do Bílého Potoka tisíc lidí, tak Vám to bude trvat několik týdnů. Leda, že byste si ty cestující nakreslil a vystřihl.

Srovnávat to s trasou Kladno - Praha je úplný nesmysl.