K-report
 

Archiv do 18. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 18. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 14:48:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>čelakovičan: Přesně tak, cesty skrz Prahu budou určitě silně menšinová záležitost a tak by se na to mělo pohlížet při vymýšlení jízdního řádu.

(Příspěvek byl editován uživatelem lukfi.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9095
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 15:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale no tak. Na lince bus 177 se vymění lidi v Kobylisích, na Proseku, na Vysočanské, na Skalce a na Opatově. Skrz nemá potřebu jet nikdo a všem to ve městě přijde správné. V čem je rozdíl?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 15:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

qěcy: tunel městské dráhy mi momentálně připadá jako chiméra... čekat na něj znamená odsouvat změnu do nekonečna. proto jsem raději pro pragmatické a realistické kroky, vedoucí ke zlepšením v horizontu let a ne mnoha desetiletí.

KM: pokud je to jen tohle, tak je to v pohodě. to rozpojování nechápu...

čelákovičan: byl jste někdy ve městech, kde průjezdný model funguje? žádná koncentrace výstup/nástupu na jedinou stanici na dané lince tam neexistuje. nebo se podívejte na pražské metro a tramvaje. tranzit i přes stanice typu můstek samozřejmě velký je a obměna cestujících není zdaleka tak skoková, jak u současných linek S. probíhá postupně. pokud by naši předkové uvažovali tak, jako vy, tak máme metro i tramvaje ukončené v centru. protože "kdo přece jezdí z jižáku do kobylis"?

jinak do čelákovic jezdím celkem často a připadá mi absurdní, že se vždycky musím nějak dokodrcat na mas.n. nebo do vysočan. v berlíně nebo mnichově má obyvatel sousedního města typu čelákovice na dosah ruky metropoli jako celek, zatímco u nás má na dosah typicky tak dvě tři nádraží ve městě (z toho část bez rozumného napojení na MHD) a jednu linku metra. S1/S2 mají napojení jen na SV čtvrtku města a přestup jen na jednu linku metra. a to je málo. odklonem na hlavák by rázem existovalo napojení na C. a neříkejte mi, že žádní čelákovičtí nejezdí pracovat do oblasti pankráce. dnes tam asi jezdí autem, nebo běhají z masaryčky na C přes sherwood.

prostě: průjezdný model znamená, že se z pouhých napaječů centra (S1, S2 a spol.) stanou plnohodnotná městská spojení (A, B, C, 9 a spol.). doopravdy mě překvapuje, že se ještě najde někdo, kdo by byl proti. chápu, že mu v praze mohou bránit technické limity, ale jeho přínosnost objevili už všude v rozvinuté evropě (i mimo SRN), tak nechápu, proč by to u nás mělo být jinak.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1540
Registrován: 8-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 16:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pawel: Ale jo. Najdou se lidi, co pracujou v oblasti Pankráce, nám. Republiky, apod. Znám lidi, co jezdí na metro Pražské povstání a znám i lidi, co dělají v ulicích Revoluční, Klimentská,apod. A třeba úřad pro Prahu-východ je v Biskupské ulici za Bílou Labutí. Což je z Masny podstatně blíž, než z hlaváku. Masna je metro B a hlavák je metro C. Furt jedna linka metra. A dokodrcat se člověk musí spíš na hlavák. Když vezmu přestup tram-vlak, tak zlatá Masna.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18849
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 16:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

průjezdný model znamená, že se z pouhých napaječů centra (S1, S2 a spol.) stanou plnohodnotná městská spojení (A, B, C, 9 a spol.). doopravdy mě překvapuje, že se ještě najde někdo, kdo by byl proti. chápu, že mu v praze mohou bránit technické limity, ale jeho přínosnost objevili už všude v rozvinuté evropě (i mimo SRN), tak nechápu, proč by to u nás mělo být jinak.

Doporučuju si prohlédnout Brusel. Tak nějak má zapojení železnice do MHD města srovnatelného s Prahou vypadat.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
vozmistr z Prahy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.248.135
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 16:56:21    Odkaz na tento příspěvek  

Pawel i Čelakovičan: Můj názor je dlouhé rameno S2 vést nadále do konečné stanice TGM a krátká ramena(Milovice,Strančice) spojit do S29 a vést přes hlavní. Stejný model i na S1.
bosnak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.159.151
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 17:13:54    Odkaz na tento příspěvek  

Tak dnes další neúspěšný pokus použít S7 směr Úvaly. 3 ve 4 dnech, vlak opět odřeknut..... Milé ČD jděte s těmito "službami" do zadele, kdybych se takhle choval ke svým zákazníkům, tak si nevydělám ani na slanou vodu.
Montas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 18:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bosnák: a co nejelo??
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 19:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ehm. člověk, který si vyšpekuloval spojování/rozpojování ešusů pro 171 na hlavním, zrovna tak jako řevnické obracení panťáků, je nemocný člověk. HODNĚ NEMOCNÝ ČLOVĚK.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
uživatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.30.64.34
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 19:40:37    Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek:proč myslíš,že je nemocný??
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 20:46:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Normální člověk by nenaplánoval spojení dvou ešusů za tak krátký čas a normální člověk by nenakreslil tak šílený (na krev) šestiminutový obrat v ŘEV, který se nedá stíhat.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
bosnak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.159.151
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 21:05:58    Odkaz na tento příspěvek  

Montas: nejel Os 8841, plechová huba to v Libni ohlásila až v době plánovaného odjezdu, přestože to museli vědět dřív (nebyla postavena cesta, nesvítil na nástupištních cedulích). A protože S1 jezdí jednohliníkově narvaná, nemělo smysl se dále pokoušet o využití služeb ČD
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4765
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 22:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bosnak: nejel Os 8841
A tak to já asi včera vyjímečně odjel, sice s nějakou minutou, ale jel (to není chvála, to je jen konstatování, protože fakt není co chválit).

uživatel: A myslíte, že je normální něco takového naplánovat, když vím, že se 171 má neustále problémy, do kterých vstupují ještě zpožděné R ze 170, takže při těhle časech se to dá těžko srovnat. A to ještě nikdo nepočítal se sněhem...
Vůbec bych se nedivil, že ten "někdo" včera lítal po Hlaváku se stopkama v ruce a měril rychlost přesunu jednotlivým fýrům, mezi stanovišti. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to je na přesdržku.

Na obdobné téma je současné sčítání frekvence. Grafikon se ještě neusadil, problémy s dodržováním jsou nemalé, člověk ani pořádně neví, kam a zda-li vůbec pojede, ale během čachrů se spojováním a rozpojováním, musí sepsat soupravu, hodit si věci do skříňky, pohlídat lidi aby nejeli na opačnou stranu (a stejně to neuhlídá) a do toho je ještě sečíst.
To je prosincový výsledek sčítání frekvence pro dráhu tak důležitý?

Martin zlivský:Která souprava je přední, když jede jen jedna?

Když oni dost často na panelu netuší, že jim jede jen jedna jednotka. To je pak "radosti", když se zjistí, že třívozka už půlit nejede.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
bosnak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.159.151
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 23:08:15    Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: jo včera jsem se výjimečně svezl. Měli byste toho koumese, co tenhle nesmysl vymyslel a akorát dráze odhání nesmyslnými sliby zákazníky odchytit a vystavovat postupně po Pražských nádražích. Kdyby jste k němu položili ještě kasičku a ceduli s vysvětlením, o koho se jedná a s ceníkem některých úkonů (facka, kopanec do zadele, do koulí- máli tento tvor nějaké atd), tak si přijdete na pěkný peníz. Já se již o využití služeb ČD cestou domů pokoušet nebudu, mám jen jedny nervy a zbytečného času na vyhlížení nejezdících vlaků taky moc nemám.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 16. prosince 2010 - 23:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Káem, Pawel, čelakovičan a McBain: Průjezdný model principielně nezavrhuji. Ale má-li vykoupený tím, že vlaky jezdí střídavě z různých nádraží, tak jsem pro ukončení většiny linek na Masaryčce.
Metrem sice lidi jezdí i skrz město, ale to je přeci jenom pořád kratší vzdálenost, než ze satelitu na jedné straně Prahy do satelitu na opačné straně. A jestliže z Masaryčky je problematické spojení do některých částí Prahy, pak řešením není ani střídání Masaryčka/Hlavák, ani tunel Masaryčka-Smíchov, ale lepší dostupnost metra A a C z Masaryčky, ať už metrem D přes Hlavní n. a Nám. Míru (což je dost ve hvězdách), nebo tramvají na zastávku blíž vestibulu HN (bohužel asi dtto, ale ne tolik jako NS II). A alespoň z S4 a S5 se dá návaznost řešit vybudováním stanice u metra Vltavská.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9098
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 09:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB: Jo ten Brusel je celkem trefa.
Různí: Stále více si myslím, že to je sabotáž, to rozpojování. Takový zbytečně navíc vyvolaný porodní bolesti. Nemyslím že to vydrží celý GVD.
Lukfi: Vlaky stejným směrem z různých nádraží jsou nesmysl a S7 a S9 se na Masnu nedostanou. Tohle je pouze dočasnej postupnej stav, cíl bude S1,S2,S7,S9 na hlavák a vejdou-li se tak i S6 a S8.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3718
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 09:52:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dnešní 9308 (Kolín 7:05 - Masarykovo nádraží 8:23) jel na rozdíl od včera dvojtej (), zato ale s +20 (), takže jsme z Úval jeli až za S7 a výsledkem bylo to, že jsem měl pro sebe čtyřku až do Prahy. Sice se člověk nenudí, ale raději bych uvítal model "nuda nuda šeď šeď".
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Montas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 10:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen by mě zajímalo,jestli z Vás někdo viděl plachtu 521 a 501,jinak by pochopil proč je osobka na 521 nakreslená tak jak je. A co se týče spojování a rozpojování na hlavním,nevím jestli by se líbilo cestujícím na Kralupech,či Nymburcích,že jezdí v tlamách,jen proto,aby v úseku Praha hl.n.-Úvaly jezdila nadimenzovaná souprava 2x471 pro 100 cestujících,oni by to byli 3 jednotky navíc a ty prostě nejsou!!!
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.52
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 10:53:31    Odkaz na tento příspěvek  

Montas: jestli by nebylo lepší, vzít ty žabáky a uděat z nich pendly hl.n. - Úvaly. Na hl.n. přesup hrana-hrana z S7, když tedy ta přijede rozumně včas.
(V podstatě by šlo o zopakování toho, co se teď občas děje v Poříčanech.)
Radši žabáka než takovouhle nespolehlivost.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4769
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 11:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Montas: A myslíš, že cestující na 011 a 171 to zajímá? O tom, v jaké stavu je 171 se snad ví a zkušenosti s ešusy z minulé zimy už také máme. Není problém to nakreslit, na papíře to vypadá hezky, problém je to odjezdit, zvlášť při mimořádnostech a bohužel tady stačí i pár minut na víc a je odpískáno.
Řešení asi není jednoduché, ale takhle to dál nejde, to se na mě nezlob.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 11:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Káem: S7 a S9 se na Masaryčku nedostanou, to je pravda, ale vejdou se S1 a S2 na Hlavák? I s nějakou rezervou pro zpoždění? Nedávno se mi stalo, že S3 do Prahy jela zpožděná asi o 20 minut. Mezi Vysočanama a Hlavákem jsme nabrali dalších asi deset, protože na Balabence jsme čekali na rychlík od Holešovic a ještě v tunelu před zhlavím jsme si pár minut postáli, než bylo volné nástupiště.

Různě se tady člověk dočte, jak je Hlavák plný, ale najednou by na něj někdo chtěl posílat další vlaky, včetně té S6. Popravdě nevím, jak moc dobrý přípoj či nepřípoj byl mezi S2 a S29 ve Vysočanech, ale pokud chceme mermomocí průjezdný model, tak prodloužení S9/S7 do Vysočan či Libně s vyřešenou návazností mi přijde jako dobrý kompromis při současných možnostech nádraží a tratí.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3721
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 11:12:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už tu řešíte S1 a S7, tak jsem trochu žhavil excelovou tabulku a vychází mi, že celoroční protažení S7 z Úval až do Českého Brodu (155 tun souprava, 25 tun cestující, 11 km, 38 kWh/1000 hrtkm, 2,56 Kč/kWh, DC 7,39 Kč/km a 42,37 Kč/1000 hrtkm; 260 dnů v roce, 16 párů denně) by na trakci a dopravní cestě stálo cca 3 milióny korun. Částka stojí za porovnání s ročními odpisy jedné 471, které jsou jistě přes 10 miliónů korun.

Neříkám, že by to řešilo přenos zpoždění ze 171, ale pokud by to na 011 ušetřilo jednu jedinou jednotku 471, tak to bude pro objednatele nakonec levnější řešení, než končit v Úvalech.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9102
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 12:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Ono se tu psalo věcí. Už předloni o tom jak je hlavák plnej, pak politika kývla a rázem se tam vešly všechny rychlíky z 090 (včetně chebskejch) a všechny os z S8,S80. Takže ono by se to vešlo zas. Krom toho jsou rezervy - S3 na Masnu a podobně. Ona se nakonec vejde i S6, jakkoliv se TADY tvrdí, že ne.
Montas: Já znám jen S1,S2 a ev. 010,011,060,231 a tak.
Ono je to tím, že se do toho holt plete ta S1 z Masny. Proč by nešel jednoduchý model S17 Beroun Kolín 60´, S72 Beroun-Poříčany- Nymburk 60´ a S71 Řevnice-Č.Brod (resp.Radotín-Úvaly) 30´ve špičky kladiv? bez jakýhokoliv rozpojování a přejíždění z jedný linky na druhou a kdesi cosi?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4036
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 12:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Prodloužení 16 párů spojů, 260 dní v roce, 11 km je 45.760 vlakkm/rok. Stačí ponásobit cenou, což zas není tolik. I když já bych radši preferoval rozvoj spěšňáků a čtvrthodinu do Brodu nezaváděl.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Montas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 12:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On by stačil jen model Beroun-Praha hl.n. a Řevnice-Úvaly, s tím,že na Úvalech by projížděl přes hlavák solo ešus a Beroun by se točil ve 2x471,ale bohužel vzhledem k položení dálkovky na 011 a 171 respektive na 170 to není možné.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 12:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

auta jedou, autobusy jedou, kamiony jedou, zatímco vlaky stojí. Využívejte silniční dopravy a v klidu se dostanete do práce.
Divím se, že autobusoví přepravci již neudělali kampaň. Vlaky stojí, autobusy jedou.
10cm něhu zkolabuje vlakovou dopravu v době, kdy máme mobily, lítáme na Měsíc a kdesi, co si? Vlakem se jezdilo v zimě v dobách malé doby ledové. Vlaky jezdí v Alpách, vlaky jezdí na Sibiři, kde jsou větší zimy. Ale vlaky nejezdí v Česku, kde jsou zimy mírné a míto metrů sněhů tu máme jen poprašky.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 14:08:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Káem: Tak tedy řekněme, že se to na Hlavák vejde. Otázkou zůstává, jestli tam lidi chtějí jezdit, respektive jestli chtějí z S1 a S2 jezdit někam dál na jih. S29 do Vysočan si moc příznivců nenašla. Na Smíchov je z Masaryčky snadné dojet metrem, v Radotíně, Chuchli a dál už asi moc cílů cest z opačné strany města nebude. Teoreticky zajímavé by mohly být Strašnice nebo Hostivař, ale podle mě pořád méně zajímavé než Masaryčka oproti sedmému nástupišti Hlaváku.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3722
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 14:41:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Co se mi těmi vlkm v sumě snažíte sdělit?

16 párů spojů, 260 dní v roce, 11 km je 45.760 vlakkm/rok

16x2x260x11 = 91520 vlkm/rok. Tedy tak počítá moje kalkulačka.

Jestli to chce násobit cenou u dopravce obvyklou, tj. 110-120 Kč/vlkm, tak s Vámi tuhle hru hrát nebudu, neb náklady na trakci a DC vycházejí na cca 33 Kč na vlkm a jelikož souprava s Úvalech stojí i s personálem tak dlouho, že by bez zastavení (ať se nějak vejdeme spolu s dálkovkou) do Brodu a zpět dojela, tak nevidím důvod dopravce přeplácet.

I když já bych radši preferoval rozvoj spěšňáků a čtvrthodinu do Brodu nezaváděl.

A co myslíte, že je reálnější? Já sice chápu, že dopravce i Středočeský kraj počítají ve vlkm, ale toto je ukázka, jak navýšením vlkm můžu v absolutních číslech ušetřit (stačí jen ušetřit jeden ešus z oběhu 011 za Brodem, což si myslím, že může být reálné).
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 14:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: s S6 by lidi na hlavní rádi jezdili, alespoň někteří. Co je platné, když se teď v jízdním řádu pomrvil na S6 pravidelný takt. A to jen kvůli vytvoření a zlepšení jakýchsi pseudonávazností na S7 na Smíchově ve směru hl.n., když si S7 jezdí jak chce, jen ne podle jízdního řádu
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4038
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 14:52:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Pardon, zapomenul jsem ponásobit dvěma.
Hrát nemusíte, ale pak se vám může stát, že vám to ČD zkrátka neodjedou. Mám obavu, že v dnešní situaci si buď připravíte cca 10 milionů a nebo budete muset dále překousnout ukončení v Úvalech.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9105
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 14:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: tak jistě bude stejnej poměr spokojenejch proti nespokojenym, to je jasný. určitě to ale dává možnosti rozšíření spektra cest. laik by řekl, že průjezd je rychlejší než obracení, takže by vzrostla kapacita, i když někteří tvrdí opak. nevim. no ale když už se do toho jde, tak by to mělo být jedno nádraží pro všechny vlaky stejnym směrem.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4772
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 15:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náhodou, už jsem tam psal i jízdenku (dvoučlenná skupina) z Klánovic do Berouna, a to jsem měl zatím jen jeden pár tímto směrem. A minimálně z/na Smíchov takhle pár lidí taky jezdí. Bohužel v mnoha případech by to měli zatím jistější MB s přestupem na Masně.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3723
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 15:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Hrát nemusíte, ale pak se vám může stát, že vám to ČD zkrátka neodjedou. Mám obavu, že v dnešní situaci si buď připravíte cca 10 milionů a nebo budete muset dále překousnout ukončení v Úvalech.

Tak pokud mají ČD jednotek dost (zkušenosti posledních dvou týdnů tomu nenasvědčují) a nestojí jim za to nějakou ušetřit, resp. nasadit třeba na 221, tak holt bude končit ta patnáctiminuta v Úvalech. To máte jistě pravdu.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 15:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Káem: pokud by šlo jen o kapacitu Hlavního n., tak stačí projíždět jenom do další stanice, kde lze soupravu v klidu a míru obrátit (Smíchov, Vršovice, Libeň, Vysočany). Ale spíš si myslím, že je lepší na pár minut zabrat polovinu nástupiště, než zbytečně zatěžovat už tak kapacitně jen tak tak dostačující tratě, což se vlastně týká vyjma Vršovic všech mnou vyjmenovaných nádraží. A úplně nejlepší je tudíž na Hlavák vůbec nejezdit :-)

=>Zapa: No, neříkám, že není možný, aby někdo jezdil skrz. Ale jestli jsou to dva lidi ze tří set, tak to pádný argument není. Jednoznačnou odpověď by nám dal pouze průzkum mezi cestujícími.
info
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.1
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 18:29:29    Odkaz na tento příspěvek  

tak dnes nejeli opět minimálně jedny Úvaly
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2386
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 20:03:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vida, první skutečný průjezdný model tu vyvolal vlnu diskuzí, to je teda překvapení
Tak pár poznámek:
- objednatel nepožadoval dělení a spojování na hl.n., dopravce byl iniciativní

- úsek Úvaly - Český Brod na lince S7 byl objednateli nabídnut, ten neprojevil zájem

- problém odříkaných vlaků spočívá především v tom, že supertechnika Škoda prostě nefunguje. Tento problém by nastal tak či tak. Zkrátka již před dnešním ranním výjezdem byly ČD s řadou 471 -2 vůči turnusu, nadto připočtěte problém 451 -2 vůči turnusu

- z výše uvedeného plyne, že kdyby ty průjezdné vlaky nebyly (a jezdily třeba navrhované separované 451 Praha - Úvaly), tak jediný rozdíl by byl ve skutečnosti, že by část vlaků třeba do Berouna stejně jezdila jednoduše (chybějící 471) a místo chybějících 451 by buď jezdily některé Benešovy jednoduše nebo by stejně nejely Úvaly

- čili stávající odříkání vlaků nemá souvislost s průjezdností, nýbrž s kvalitou vozidla

- problémy rozpojování/spojování nejsou až takové, jak se čekalo (ne že by to fungovalo na 100%, ale čekal jsem to horší)

- ve stávajícím počasí to není zas tak hrozné, nechme soudy o funkčnosti a nefunkčnosti modelu na S7 po pár dnech záběhu, kdfy si každý fíra, průvodčí a výpravčí zkusí dvě, tři šichty a taky kdy nebude psí počasí, za kterého kolabuje každý model (podívejte se na Babitron a uvidíte, že Úvaly - Beroun patří jednoznačně k tomu lepšímu v rámci republiky)

- průjezdnost je holt budoucnost, je třeba se s tím smířit, když už nic jiného, může to umožnit lépe využít soupravy. Nehledě na to, že si své zákazníky taky najde. Nebudou to sice davy, ale.... hodnoťmě zkrátka až po proběhnutí určité záběhové doby. Říká se, že je potřeba tomu nechat dva roky. Myslím že u S7 bude stačit polovina. Tedy pohovoříme si o tom příští podzim, zda to nějaký smysl má či ne. Sám nejsem ani tak ani onak, beru to celé jako takový test zájmu. Tuhle praktickou zkoušku nedokáže nahradit žádný průzkum.
Ono taky se nikdo nediví, že metro nejede z Čerňáku na Můstek a jiné z Můstku na Zličín. Jestli vlak chce plnit i městskou funkci (což je asi jediná cesta, proč by jej kraj hl.m. Praha měl dotovat), pak se musí snažit městu více sloužit a stát se jakousi čtvrtou trasou metra.

Zapa: To sčítání musela vymyslet hlavička! Stejně rozumný dopravní inženýr se řídí průzkumem z října/listopadu, popř. z dubna/května (a ještě se musí hlídat, jestli nedošlo k nějaké výchylce typu nepřetržité výluky, rozvrat dopravy, u víkendových dnů ještě kulturní či sportovní akce /to byste nevěřili, jak dokáže víkendovými čísly nějaké lokálky zamávat obyčejný turistický pochod/ apod.), průzkum konaný v předvánočním období a ještě při zhoršeném počasí se všemi kladnými a zápornými důsledky toho jevu může sloužit tak maximálně jako zajímavá dokumentace anomálních jevů, ale pro plánování dopravy se dá použít jen velmi okrajově.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4041
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 20:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Doufám, že za to ČD dostanou pokutu minimálně v ceně objednaného výkonu, lépe ještě větší. To že nemá schopná vozidla je čistě jeho problém. Tak když nemá schopné 471/451, tak ať vyhrabe něco jiného, ale ať alespoň nasmlouvaný výkon odjede.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13757
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 20:47:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

451 jenom -2 proti turnusu? To se mi nechce věřit, ráno jich na trati do Benešova chybělo asi pět a odpoledne šest. Naštěstí to po celý den doplňovaly dva ešusy, takže počet jednotek na trati neklesl pod deset.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1950
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 20:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdysi se psalo, že kapacita Hlaváku je cca 1 vlak za minutu. Předpokládám, že se tím míní do hodinu 30 příjezdů a 30 odjezdů v součtu za obě strany. A je to tuším zrovna cca počet, co tam dnes v ranní špičce je. Platí to pořád takhle? Změní to nějak nezanedbatelně průjezdný model?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 20:57:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jestli vlak chce plnit i městskou funkci (což je asi jediná cesta, proč by jej kraj hl.m. Praha měl dotovat)

Zkusme si myšlenkový experiment:
vlak neplní městskou fci -> kraj hlm se rozhoduje nedotovat -> nastane co?


beru to celé jako takový test zájmu. Tuhle praktickou zkoušku nedokáže nahradit žádný průzkum.
Na co testy a průzkumy? Technicko-ekonomické vlastnosti průjezdného modelu jsou takové, že je plně opodstatněný, i kdyby s ním skrz nejezdil nikdo.


Orky: 45.760 vlakkm/rok. Stačí ponásobit cenou, což zas není tolik.
Prosím??
Děláte si prču, že?
Montas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 21:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: - objednatel nepožadoval dělení a spojování na hl.n., dopravce byl iniciativní

Byl sice iniciativní,ale kdyby se Úvaly na hlavním nedělily,byla by potřeba vozidel na Beroun 3 soupravy navíc.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 21:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Je to s tím využitím souprav opravdu o tolik lepší, když na Masaryčce mohou ešusy volně přecházet mezi S1/S2/S4?

Že Masaryčka je pro cestujícího někam do centra pohodlnější než Hlavák, že většina cestujících míří do centra a že je lepší, když člověku jedou všechny vlaky z jednoho nádraží, už tu zaznělo. Ale nemělo by se zapomínat na obecná negativa průjezdného modelu - přenos zpoždění a obtížnější přizpůsobení kapacity poptávce na jednotlivých ramenech. Zvlášť co se týče těch zpoždění, jakmile třeba padá sníh, Praha-Beroun je vždycky v rozkladu jako první.

Průjezdný model bych si dokázal představit v případech, že ty další zastávky na území Prahy budou významné dopravní uzly, ideálně s přestupem na metro, což splňuje jenom Smíchov a s přimhouřením oka Vysočany. Zajímavý by mohl být Kačerov pro protaženou S3 a špičkové posily od Berouna. Nebo zastávka městské linky v Malešicích s přestupem na Depo Hostivař. To by pro Prahu byl důvod, proč vlaky dotovat - ať už s průjezdným modelem, nebo bez.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7114
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 22:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi:
Mám dojem, že tady už každý tak nějak "zakořenil" na svém názoru (včetně mě) a pochybuju, že se dá někdo přesvědčit. Takového Káema od S3 na Mas.n. neodradí, ani kdyby tuto linku a S5 vozil každou jiný dopravce (zatím v Praze sprosté slovo) a u jiných je to podobně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4042
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 22:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: 4,5 mega za 11 km a 16 párů by zas tolik nebylo. Já to jenom zapomněl ponásobit dvěma, protože "pár".
To, že si objednavatelé nejsou schopni dojednat, aby dotace=náklady-jízdné, je jejich problém. Pokud by se to tak dělalo, tak by dost vlaků příměstské dopravy kolem Prahy bylo ziskových.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4774
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 17. prosince 2010 - 23:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: objednatel nepožadoval dělení a spojování na hl.n., dopravce byl iniciativní

Předpokládám ale, že objednatel dopravci předložil nějakou cenu, popř. požadavek na kapacitu soupravy a z toho vyšlo, že jedna jednotka stačí.


- problémy rozpojování/spojování nejsou až takové, jak se čekalo (ne že by to fungovalo na 100%, ale čekal jsem to horší)

Já tedy nevím, ale plánovat a předpokládat už předem, že to bude stát za starou bačkoru, mi přijdo trochu mimo.


nechme soudy o funkčnosti a nefunkčnosti modelu na S7 po pár dnech záběhu, kdfy si každý fíra, průvodčí a výpravčí zkusí dvě, tři šichty a taky kdy nebude psí počasí, za kterého kolabuje každý model

Hlavně nejde ani tak o personál, jako o cestující. Pokud ze čtyř pokusů ten vlak 3x nejede, tak v to asi hned tak důvěru nenajdou. Bohužel je smůla, že GVD se mění v prosinci a ne v květnu, jak bývalo ještě před pár roky zvykem (nerozvádějme důvody, ty jsou známé), protože v tom květnu by spolehlivost ešusů a spojování byla o dost vyšší a lidi by se podle mě rychle jezdit naučili.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2395
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 06:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Na co testy a průzkumy? Technicko-ekonomické vlastnosti průjezdného modelu jsou takové, že je plně opodstatněný, i kdyby s ním skrz nejezdil nikdo.


Doufám, že nezapomínáš, že průjezdný model uškodí díky nutnosti jezdit skrz hlavním nádraží ve svém důsledku těm, pro které jsou vlaky vůbec do Prahy vedeny - cestujícím. Vlaky tu nejsou proto, aby si s nimi někdo hrál a dělal pokusy, ale proto, aby sloužily lidem.

Hlavně nechápu, co pořád vede k protlačování průjezdného modelu. Díky vedení vlaků po stávajících tratí přes hlavní nádraží mi prostě uniká důvod, proč průjezdný model zavádět, vyjma toho, že se to bude hodit ČD.

Pokud vím, tak se na školách zaměřených na dopravu učí cosi o vzniku přepravních vztahů. Zjednodušeně řečeno, lidé někde bydlí a někde pracují. Nejsou li tato místa totožná, vzniká potřeba přeprav. Já jen nevidím ty davy lidí jezdící skrz centrum od Kolína na nádraží Smíchov, protože tam těch cílů je minimum, ještě tak Radotín, kde jsou průmyslové podniky. Dál do údolí Berounky až na drobné vyjímky pokračuje jen obytná zóna. Obdobně je to ve směru opačném, Libeň a Vysočany se z průmyslové zóny změnily v zónu obytnou, přičemž a dál už je to podobné - obytná zóna. Nic naplat, většina pracovních příležitostí je v centru a pak na Pankráci, kde se hromadí kancelářské budovy.

V podstatě se dá říci, že železniční doprava má pro přepravu v Praze význam velmi omezený a daleko lepší, než zavádění průjezdného modelu je věnovat se lepšímu propojení s MHD a nebourat ho zbytečně tam, kde je - Masarykovo nádraží. Dá se totiž předpokládat, že snahou zastánců průjezdného modelu je přesměrování linek S1 a S2 na hlavní nádraží.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 07:46:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o ježdění do/z práce, nechť jsou na S2 pracovní vlaky typu 2580/1, 5806, případně 5810 vedeny z Vysočan na hlavák a někam dál. Lidé pracují třeba ve Strašnicích, na Pankráci, apod. Ale proč násilím cpát na hlavák za každou cenu VŠECHNY spoje CD/CT, to mi není jasný. Úřad pro Prahu-východ (občanky,pasy,apod.) sídlí v Biskupské ulici, což je za Bílou Labutí. V čem je výhodnější hlavák oproti Masně v tomto případě?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2387
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 07:58:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Postupovat se bude přesně v intencích uzavřené smlouvy.

Poborskiii: Psal jsem při ranním výjezdu. Může se stát, že v tomto počtu je započítána jako provozní jednotka, která z ONJ nedojede ani na hlavní....

Montas: To je samozřejmě pravda, je třeba si rozmyslet, zda chceme dražší funkční systém nebo levnější systém nespolehlivý. Dopravce byl iniciativní a troufl si zvládnout spojit výhody obou možností. Samozřejmě objednatel v tomto případě nemohl říct ne, to by mu to pak nějaká kontrola mohla pěkně spočítat.

Lukfi: Nějaké volné přecházení mezi vlaky na masně je sice hezká teorie, s praktickým užitím to ale nemá mnoho společného.

Lukfi: Jedna poznámka. Průjezdný model nemá sloužit k dublování metra. To je asi základní omyl ve Vaší filozofii. Účelem prodloužení linky z centra do Vysočan rozhodně není, aby zde přestupovali lidi na metro.

Orky: A jaká rovnice tedy podle Vás platí? Jak se to teda počítá? Rád se nechám poučit!

Zapa: Tak objednatel předkládá objednávku, cenu předkládá dopravce. Dopravce zkrátka měl zásadní touhu sešrotovat víc žabáků, nových jednotewk mu povolený výrobce víc nevyrobil, takže dopravce vymyslel echt úspornou variantu. Na druhou stranu je fakt, že se momentálně dopravce ze všech sil snaží, aby úsporná varianta fungovala. A myslím že se mu to dokonce i celkem daří. Prostě problém není ve spojování či dělení, je trošku v tom, že 171 neumí jezdit na minutu včas (což ale musel dopravce vědět předem, neboť to ví každý kdo aspoň občas koukne na Babitron). Ovšem ten hlavní problém se jmenuje 471 a nastal by tak či onak. Zkrátka loni 471 zkolabovaly ze sněhu, depo to s výrobcem řešilo, výrobce se zaručil (osobně jsem svědkem), že problémy jsou vyřešeny ... a ono asi nejsou.

Podívejte se, ono je to těžký. Jste úřad hospodařící s veřejnými penězi. Váš dodavatel přijde s levnějším řešením. Vy mu řeknete, že se Vám to řešení nezdá a donutíte ho k řešení dražšímu. Pak se Vám vymění vládce nad městem a pošle na Vás audit. Ten někde vyhrabe, že Váš dodavatel nabídl levnější řešení, napsal Vám že je realizovatelné a bude se ptát, proč jste požadovali dražší variantu. A těžko budete vysvětlovat, že jste měli obavu o spolehlivost, když toto nebude prověřeno praktickou zkouškou. To nějakého auditora zajímat nebude, ten uvidí čísla.
A k poslednímu odstavci. Skutečně si nemyslím že problém by byl až tak ve spojování, nýbrž především v nespolehlivosti vozidel. A co si budeme povídat, tenhle problém je tu na začátku každého GVD a neustále se opakuje. Souvisí to s tím, že dopravce má na začátku GVD ve stavu tuším jen o 10 jednotek víc, než je turnus. Ovšem GVD končí s počtem záložních jednotek téměř až dvojnásobným. Samozřejmě zimní podmínky spolehlivosti nepřidají. Ale jinak buďte bez obav, spolehlivost linky S7 do Úval je velmi podrobně sledována.

Bram: Ono ale už první dny provozu ukazují, že ty vlaky od Úval na hlavní nebudou zase až takový propadák. Nesuďme z prvních dní. Nicméně ono se asi ukáže, že kdysi dávno zde zmíněný průzkum dojde přesného naplnění.
Jinak ale souhlas, pro pořádný průjezdní model nám chybí to, co si jiná po průjezdném modelu toužící města postavila. Totiž pořádný železniční tunel pod centrem města. U nás jsme se nakonec dopracovali k projektu, který podzemní nádraží S-bahnu situuje v podstatě vedle stávajícího hlavního (byť o kousek blíž městu). Je to pokrok, protože před 10 lety projektanti tvrdili, že to tam postavit nejde. Nicméně troufám si tvrdit, že za dalších 10 let projektanti dojdou ke zjistění, že tam někde poblíž toho Můstku tu stanici přece jen technicky nacpat jde (nyní to odmítají). A dle zkušeností s Novým spojením, za dalších 50 let se to začne stavět....
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 08:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Nějaké volné přecházení mezi vlaky na masně je sice hezká teorie, s praktickým užitím to ale nemá mnoho společného.
Neznám grafikon a oběhy, ale ušetřit aspoň jednu soupravu by se myslím dalo. Že se to nedělá a pravidelně tam postává několik ešusů, to není můj problém.

Průjezdný model nemá sloužit k dublování metra. To je asi základní omyl ve Vaší filozofii. Účelem prodloužení linky z centra do Vysočan rozhodně není, aby zde přestupovali lidi na metro.
Co jiného by lidé měli u nádraží dělat, než přestupovat na návaznou MHD? Ne každý má cíl cesty v docházkové vzdálenosti.

Ono ale už první dny provozu ukazují, že ty vlaky od Úval na hlavní nebudou zase až takový propadák.
Bodejť by byly propadák. Pokud mám o 5 minut delší pěší cestu, ale další vlak jede až za 15 minut, tak na ten Hlavák pojedu, ale stejně bych radši na Masaryčku.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 09:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Bylo by prosím konečně možné osvětlit důvod protažení linky S29 do Vysočan? Zatím jsem se ho nedočkal.....

Já se mohu domívat a také se domívám, jaký účel to mělo mít, ale tomuto účelu to evidentně neslouží. Asi takto, když vyloučíme přestup na MHD a cíle cest v docházkové vzdálenosti žst. Vysočany, tak zbývá už jen jedna možnost: Přestup na osobní vlaky směr Nymburk.


Jinak jsem rád, že se shodneme na potřebě Nového spojení II, včetně jeho časového horizontu realizace.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 09:21:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Jojo, přesně takovou si myšlenku měl kdosi kdo ideově projektoval oběhy vozidel na S7....

Je rozdíl mezi "přestupem na návaznou MHD" a "přestupem na metro". Samozřejmě třeba taková Libeň je ideální bod pro přestup z vlaku na návaznou MHD.

Kdo to tu psal o tom, že pracovní příležitosti teď hojně vznikají třeba na Pankráci? Proč bych chodil z Masny na hlavák, když mám možnost výběru? Nebo když dělám na Vinohradech? To si v práci radši 15 min. po skončení pracovní doby počkám a pojedu dalším z hlavního. Teda ono to samozřejmě nebude 15 minut, musíme odečíst tu pěší cestu. Zkrátka nabídnutý model je celkem variabilní a uvidíme co to udělá. Čistě teoreticky dle předem provedených průzkumů by se měli cestující rozdělit cca 50:50 (samozřejmě Masaryčka zůstane v absolutních číslech výše, protože stále ještě velká část lidí z 011 nemá možnost volby). Nicméně teď je zapotřebí ještě zapracovat na spolehlivosti systému. Až nám laskavě ráčí jediný povolený výrobek rozmrznout. Zkrátka co jsme si při několika mnoho předchozích volbách nadrobili, to máme....
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 10:11:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Nechci Tě brzdit v rozletu, ale uvažování dnešního člověka inklinuje k něčemu jinému, než k Tebou prezentovanému systému z práce přesně v tolik hodin, abych stihnul vlak z hlavního nádraží. Většina lidí jedoucí z práce domů ještě zajde něco nakoupit do obchodních center, tu a tam zajdou za zábavou a budou daleko raději, když jim vlak bude jezdit po čtvrthodině z jednoho místa.

Přiznám barvu, že moje partnerka je přesně ten typ, které sedí systém, který obhajuje -aa- (přesně na čas, po práci domů, nákupní centrum nesnáší, taktéž flexibilita minimální, atd.), leč nicméně, když se podívám okolo sebe, tak musím říci, že tento typ lidí je v menšině a to velmi výrazné.

Většina lidí ale nemá zájem zkoumat jízdní řády a chodí na hromadnou dopravu naslepo. Tomu u vlaků vyhovuje maximální špičkový interval čtvrt hodiny a nikoliv proklad dvou půlhodinových intervalů. Nevidím důvod, proč jít proti tomuto přirozenému trendu v myšlení lidí (tedy i jejich potřebám) a nepřizpůsobit tomu i hromadnou dopravu. Jde to samozřejmě jen u velkých sídelních celků, ale to Praha a její blízké okolí splňuje.

Ostatně i proto nechápu současný systém obsluhy Radotína hromadnou dopravou. Zde je to v mimošpičkových obdobích pracovních dnů a o víkendech právě na čtvrthodninový interval autobusů, ne vlaků. Současný stav, kdy musím v hlavě držet jízdní řády tří linek (dva busy a vlak), abych měl jakous takous jistotu, že nikde nebudu hnít (v zimě mrznout), jde zcela proti celospolečenskému trendu. Pak se nedivme, že IAD je tak oblíbená, ta právě boduje krom vlastního pohodlí (což je diskutabilní záležitost, ale mnozí to tak chápou), právě flexibilitou. Můžu jet kdy chci, v podstatě kam chci, nemusím si pamatovat kdy co jede atd.. Právě alespoň možností jít naslepo a nemuset přemýšlet, když vylezu na smíchovském nádraží z metra, zda mám jít na vlak a či na bus je přesně to, co lidi z VHD vytahuje. Použil jsem to jen jako příklad, dál se v tom pitvat nehodlám.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4043
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 10:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Zkuste se zeptat vyšich příbuzných, přítel, vašich kolegů, kde pracují (pokud zrovna nepracujete v centru). Skladba cestujicích s obcí za Prahou cestujících ku Praze bude podobná. Podívejte se, kde jsou vysoké školy, kupodivu ty největší jsou často mimo centrum.
Něštěstí některých nádraží na okrajích je zoufalá vazba na MHD.

-aa-: Jen, jestli podle té smlouvy není pro ČD lepší ty vlaky neodjet, než je odjet třeba v 810+010+010+810.
A skutečně tato rovnice v Praze funguje? Můžete napsat, kolik peněz za jaké výkony Praha zaplatí, jaké jsou tržby za vlaky na území Prahy a jaký je náklad na 1 vlakokm?
Libeň je dobrý přestupní bod z Proseka a na Žižkov. Opačným směrem je ten přestup docela opruz. Už dávno se měla zatávka postavit mezi mostem a křižovatkou, prostor pro záliv tam je.
Nejde náhodou systém 50:50 proti ROPIDímu principu páteřních linek? Nebyl by atraktivnější interval 15 minut z jednoho místa než 30 ze dvou míst?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3254
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 10:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masna má nesporně lepší vazbu na MHD, nemá běhání po schodech ale taky nemá M-C. Přičemž na něm je těch pracovních příležitostí hafo (hlavně ěsměrem na JM). Tudíž si vlak jedoucí na Wilson zajisté substrát najde (hezky vidět na té 171 kde kdysi 80% lidí vylejzalo na Smíchu zatímco dnes už to je možná 60:40 ne-li fifty-fifty).

Problém průjezdného modelu "vše přes Wilson" naráží krom kapacity nádraží na kapacitu návazné MHD neboli jedinou linku metra a kdesi v tramvaje (dnešní stanice tram hl.n. je někdejší Bolzanova, vzdálená tehdy od hlaváku 1 stanici). A už teď je třeba v neděli večer problém se vůbec do metra dostat - pohříchu na 1 stanici tudíž to ani nejde efektivně posílit neb pak toho třetina vystoupí na přestupy.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 12:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky 4042: ale já nenarážím na to, že jste to zapoměl pronásobit dvěma, to je drobná chybička, která na principu nic nemění. Ale dost mě zarazilo to, že by soudný člověk chtěl něco vypočítávat z úžasného hausnumera "cena za vlkm".
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 12:16:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Záleží, jak jsou postavené smlouvy a jak to ČD počítá, ale co tak člověk všude čte, tak se většinou machruje z cenou za vlakkm. Náklad na prodloužení vlaku není jenom navýšení peněz na trakci a ošupné+provoz trati. Ale taky ošupné vlaku, možná se dostanete do nějaké povinné přestávky (bezpečnost, jídlo), čímž by bylo potřeba navýšit počet zaměstnanců apod.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 12:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram 2395:
průjezdný model uškodí díky nutnosti jezdit skrz hlavním nádraží ve svém důsledku těm, pro které jsou vlaky vůbec do Prahy vedeny - cestujícím.
Jak?

Vlaky tu nejsou proto, aby si s nimi někdo hrál a dělal pokusy, ale proto, aby sloužily lidem.
Naprostý souhlas - ale pozor, tu službu lidem nelze brát dogmaticky: znáte tu o pejskovi a kočičce, jak pekli dort? Taky do něj dávali jenom to nejlepší - a výsledek byl ke zblití...

Já jen nevidím ty davy lidí jezdící skrz centrum od Kolína na nádraží Smíchov
Já zase vídám nepřetržitý proud substrátu mezi Masnou a hln. Ale o to tady v podstatě nejde - jak jsem psal, průjezdný model je správný, i kdyby všichni jeli do centra a nikdo skrz.

snahou zastánců průjezdného modelu je přesměrování linek S1 a S2 na hlavní nádraží.
Nenazýval bych to snahou - je to spíš takový vedlejší efekt.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7118
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 14:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants:
Technicko-ekonomické vlastnosti průjezdného modelu jsou takové, že je plně opodstatněný, i kdyby s ním skrz nejezdil nikdo.
No teď jen, aby se "někomu" povedlo najít pro všechny ty vlaky na hl.n. místo (bez toho, aby to vlaky v současnosti na hl.n. zajiždějící nějakým způsobem odnesly vazbami nebo počtem) a říkám: "Super."
Současný stav S1/S7 vede totiž přesně k tomuto: Já zase vídám nepřetržitý proud substrátu mezi Masnou a hln., obzvláště teď.

-aa-:
za dalších 10 let projektanti dojdou ke zjistění, že tam někde poblíž toho Můstku tu stanici přece jen technicky nacpat jde (nyní to odmítají)
Nevidím důvod, proč by měl městský tunel zcela kopírovat linku metra B (s vynecháním každé druhé stanice). Jen velmi nerad bych u takových rozhodování viděl osobní zájmy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 15:16:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: A toho důvodu se asi ani nedočkáte....

Ale no tak, nepohybujeme se ve čtyřhodinových intervalech, nýbrž v půlhodinových. A nevykládejte mi, že lidi neznají jízdní řády a neumí v nich hledat. Kdo chce si najde, kdo nechce si počká, kdo nechce jet vlakem jede autem. Zkrátka nemá cenu tady diskutovat nad tím, jestli je lepší jezdit do jednoho nádraží v centru po 15 minutách a všude jinde chodit pěšky či přestupovat nebo jezdit do dvou nádraží v centru do každého po 30 min. Obojí má své výhody, obojí má své nevýhody. Půlka lidí horuje pro jedno, druhá pro druhé. Zajímavé je, že zhruba na půl se asi rozdělí i cestující.

A Radotín? Zkuste tam zajít za starostou a zeptat se ho, zda chce JENOM vlak nebo JENOM bus. Jsem opravdu zvědav, co Vám řekne. A radotínští jsou na tom podobně. Část (troufnu říct ta větší) oceňuje rychlost vlaku, zbytek jej tvrdošíjně odmítá. Sebrat vlak nelze, část bude křičet. Sebrat bus nejde, druhá část bude křičet. Praštit do stolu a udělat čistě odborné rozhodnutí taky nejde, proč to je snad každému jasné.

Orky: Pardon, smluvní záležitosti mezi Prahou a ČD zde popisovat nemohu. Obraťte se na někoho, kdo může.
To co v Libni na první pohled vypadá že jde, na druhý pohled vypadá už jinak. -aa- taky měl ten první pohled a i jiní jej měli podobný (na druhou stranu je fakt, že kdyby -aa- vzpomněl na školní skripta z některých jím méně oblíbených odborných předmětů zabývajících se jeho nepříliš oblíbeným způsobem dopravy, hned by vše bylo jasné). Ovšem pan policista měl pohled jiný. A bez jeho souhlasu tam prostě místo není.
A poslední odstavec? Ten nekomentuji, protože ... kdo ví co bude dál?

Orky: Když čtete v novinách nějaké "machrování s vlkm, nemusí to znamenat, že se snad nepočítá v Kč. Takže buďte klidný, výpočet probíhá tak, že se to pěkně nejdřív spočítá v Kč, pak se to vydělí počtem vlkm a vyjde takové pěkné číslo o němž se občas píše. Je fakt, že jsou i mezi odpovědnými osobami jedinci, kteří se domnívají, že další vlkm navíc stojí přesně tuto částku. Ale on nestojí.... Jestli bych měl mít v té ekonomice nějaký problém tak je to v něčem jiném. Nějak mi to někdy přijde, že hlavním zdrojem podkladů pro výpočet je křišťálová koule.... Ovšem nejsem ekonom....

Hroch: Ať tak či tak, on prostě vždycky nějakou trasu kopírovat bude, když už nám tady někdo kdosi to metro postavil a postupem let s ním protkal celé město. Otázka je, jestli chceme lidi rozvézt po městě nebo je cpát do metra pouze v jiných bodech než dnes. Osobně dávám přednost tomu, aby lidi co přijedou vlakem v pokud možno co největší míře již v rámci centra metro nepoužívali. Navržená stanice Opera je asi tak to nejhorší, co by mohlo pražské metro od železničního diametru potkat. Vyplivne to lidi do uzlu Muzeum a nadpoloviční většina centra vleze do A a pojede z Muzea na Můstek či Staroměstskou (mimochodem, pro ně to bude zlepšení, dnes chodí pěšky). Tedy do zcela nejhoršího úseku v pražském metru. Takže prázdná Áčka bude potřeba kvůli tomuto úseku ještě posílit. Tedy nikoli osobní zájmy, nýbrž zdravý rozum rozhoduje. Když tu centrální stanici napíchneme na Můstek tak sice budou sice opět jezdit lidi metrem A, pro změnu na Muzeum, avšak zde jaksi proti směru největší špičky. A o tom to asi tak je. Zkrátka moje představa NS 2 v centrální části je:
1. stanice: výstup sever tram Hlavní nádraží, výstup jih hala Hlavního nádraží
2. stanice: výstup sever střed Václavského náměstí (Můstek A), výstup jih někde v prostoru Lazarská - Národní třída
A na západní větvi pak určitě stanice Anděl (s druhým výstupem třeba ke Krajskému úřadu), na východní větvi je to otázka, asi Karlák a něco v Nuslích.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4045
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. prosince 2010 - 16:25:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Pokud jsem správně pochopil návrh rozpočtu na letošní rok, tak Praha přispěje ČD 239 milionů Kč a stát dosype 206 milionů, tj. celkem 445 milionů při výkonu cca 4 miliony vlakokm. Výsledná dorace tak činí 111 kč/vlakokm. Pokud by to měla být částka po odečtení jízdného, tak to je celkem darda, na to, že řada špičkových vlaků jezdí nechutně narvaná.
Já z vás žádné údaje tahat nebudu, ale myslím si, že by měla jít o čísla veřejná, neboť se pracuje s veřejnými penězi.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."