K-report
 

Archiv do 20. října 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 20. října 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3709
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 13:22:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Co se týče organizace VHD za Prahou - říkám znovu: Zvolte si nové lidi, kteří budou mít jiný postoj k VHD v regionu a kteří dokáží vyměnit oddělení dopravy. Jinak se musíte spokojit se současným stavem.
Dneska je reálnější, že se PID skutečně takhle daleko od Prahy zruší a nastoupí vláda SIDu (bez vlaků). Už jsem dokonce někde viděl nějakou mapku, která má jen 3 PIDí pásma a zbytek SIDí zóny.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 13:24:44    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Těším se na zrušení PIDu v Zásmukách .
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6745
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 13:25:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující:

např. onehdá jsem cestoval vlakem ČD z Bečvár do Zásmuk

Omlouvám se za slovíčkaření, ale platí jedno z níže uvedeného:
- nebylo to z Bečvár do Zásmuk
- nebo to nebylo vlakem ČD
- nebo to nebylo "onehdá", ale před 4 nebo více lety.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 13:28:38    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: no vidíte, a v Brně si oranžoví a modří už plácli:

http://brno.idnes.cz/brno-je-na-ceste-k-velke-koalici-mesto-potre buje-stabilitu-tvrdi-ods-i-cssd-15s-/brno-zpravy.asp?c=A101018_14 67663_brno-zpravy_bor
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3710
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 13:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Článek na IDNESu je konkrétnější.
http://zpravy.idnes.cz/tuma-zacal-namluvy-u-ods-svoboda-je-ochote n-obetovat-stare-tvare-strany-1aj-/

Já vidím koalici TOP+ODS jako nejpravděpodobnější (dávám 60%), pak TOP+ČSSD (dávám 30%) a ODS+ČSSD (dávám 10%).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 14:00:20    Odkaz na tento příspěvek  

David: c) je správně ... bylo to myslím v roce 2003 a byl to vlak Uhl.Janovice - Zásmuky. Krátce na to tam vlaky z 014 přestaly zajíždět. Což nic nemění na tom, že PID tam v té době již byl a veškerý dotyčný personál to měl znát a ne nadávat platícímu cestujícímu do buzerantů.
Idioti jsou u ČD stále, před necelým rokem jsem se v LISTOPADU z Kolína do Prahy NESVEZL EC 276, protože jsem neměl místenku na kolo du ÚBP. Musela k tomu přijet Policie, což mi nebylo nic platné. A letos 16.3. jsem jel EC 127 z Kolína do Vsetína a zase bylo zle kvůli místence na kolo (celou cestu). A když si 3.10.2010 v Chomutově městě kupuju místenku na kolo, tak baba mi automaticky vyjede i lístek na přepravu za 30,-, místenku bez toho nechce vydat a zdržuje. Furt něco
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2284
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 15:43:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Peva: V časech bydlení na Jižáku jsem cestoval na Smíchov přes Ječnou. To bych asi teď nedělal. Byť bych musel absolvovat na 125 cca 12 min. pěší tůru nebo popojet jednu zastávku jiným busem a pak zapochodovat kolem okružní křižovatky. A myslím, že podobných lidí by se našlo víc.

Z F J: Nebude, nebude....

PID cestující: Ty lidi na průzkum najaly České dráhy. Tudíž průvodčí údaje nesděluje třetí osobě, nýbrž svému kolegovi. Důvod proč průzkumníci chodí s průvodčím je především právě v tom, že cestující je povinen jízdní doklad předložit pouze oprávněné osobě, tedy průvodčímu, nikoli průzkumníkovi, byť tento by se vykázal jakýmkoli povolením. Tedy průzkumníci samostatné práce schopni jsou, ale legislativa jim to neumožňuje. Pokud s průzkumem nesouhlasíte, pak jediné co Vám zbývá je vlakem nejet. Jinak máte smůlu.

Průzkum slouží, jak již bylo řečeno, k rozklíčování tržeb a určení ztráty. Buďte rád, že se to řeší takto. Tzn. že postačuje jednou ročně průzkum, který Vás jednou ročně dvakrát až třikrát donutí vytáhnout jízdenku navíc. Středočeským krajem je prosazována a požadována nutnost mít přesně zaevidovanou každou cestu cestujícího. Pro Vás konkrétně by to s In-goldem znamenalo před každou jízdou zajít k pokladně nebo k automatu a vyzvednout si tam nulový lístek s přesným určením vlaku, kterým budete cestovat. Na neobsazených zastávkách by Vás takto musel vybavit průvodčí. Já teda nevím, ale zlatý průzkumník jeden týden v roce.... A nefantazíruju, tyhle věci se ve studiích k zavedení SID na železnici skutečně objevují (studie navrhovaly navíc prioritně zrušení tarifu ČD zcela, tzn. In-gold by neplatil, sekundárně bylo vyžadováno i u cestujících s tarifem ČD přesné zaevidování a přiřazení ke spoji, a to i u předplatních jízdenek - ve velkých stanicích měly být automaty, které by se spustily cca 15 min. před odjezdem a cestující s jakýmikoli předplatními jízdními doklady i cestující zdarma - režíjky, malé děti apod. - by si v těchto automatech vyzvedli nulový lístek, v menších stanicích by tuto činnost obstarala pokladna - dovedete si představit automaty na Masně před odjezdem S1?).
Plná integrace a integrace do PID vůbec (např. Cerhenice) není, protože objednatel (zákonem určený) ji nepodporuje, považuje ji za ztrátu tržeb a preferuje rozšiřování jiného systému (SID).
Jinak soudím z Vašich příspěvků, že jste celkem chronický potížista. Vezmu-li poslední příspěvek, tak mám skoro dojem, že problémy sám aktivně vyhledáváte a pak hurá do nich po hlavě....

Bram: Z neznalosti malé násobilky Vás nepodezírám, nicméně záleží na tom, co s čím násobíte.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13541
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 16:14:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S29 místo toho, aby opruzovala jednou u půlky nástupiště, tak opruzuje dvakrát poloviční dobu u celého nástupiště a navíc dvakrát na zhlaví.

Odbočka k té politice, po nynějších volbách bude ve Strančicích starostou strojvedoucí (mmch známý od nehody ve Studénce).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3066
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 17:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující:
najezdím toho s kolem i bez kola dost a dost a ani omylem nemám vaše problémy. Čím to může bejt?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 18:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Přesto by však její zrušení do vysočan nebylo taktické.

Jsem zvědav, zda tedy nový starosta bude mít vstřícnější přístup k existenci přestupního terminálu ve Strančicích. Obec zatím neměla příliš pochopení pro obyvatele okolních obcí. Aneb k čemu nám tady bude vopruzovat nějaký autobusový terminál a parkoviště, když my to nepotřebujeme.

Petr vlček: Zajímavé je, že já taky najezdím s kolem i bez kola celkem dost (v poslední době i s kočárkem), dokonce jezdím i nastejný jízdní doklad jako PID cestující, přesto takové problémy taky nemám. To mě spíš pronásledují problémy jiného typu, např. že jedu-li někde, tak něco lehne, strhneme trolej apod. Poslední můj kousek v tomto směru je jízda do Jeseníků v pátek před prodlouženým víkendem, kdy se u Sp vlaku již v Olomouci podělal přípojný vůz a nádražníci nejen že nebyli schopni zrovna tam sehnat náhradní, ale dokonce jim odvěšení toho porouchaného trvalo 40 minut. Takže šok byl, když do Zábřeha přijel spěšný vlak v gigantickém složení 843 sólo. Kočárek i s obsahem a obsluhou cestoval tedy celou cestu v hytláku, osmiměsíční dcerka (než usnula) byla však značně nadšena blikajícími diodami v jakési skříni v hytláku umístěné (vedle záchoda), kteroužto službu by jí v běžném prostoru pro cestující ČD nenabídly
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13542
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 19:00:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: obec Strančice přitom letos u nádraží vybudovala parkoviště cca pro 40-50 aut a je určeno právě pro lidi dojíždějící autem ke vlaku (tak to prezentoval starosta), ale příliš využíváno není. Přes prázdniny tam stávalo tak pět aut, tudle jich tam bylo dokonce třináct, to je asi rekord.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4586
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Přes prázdniny tam stávalo tak pět aut, tudle jich tam bylo dokonce třináct, to je asi rekord.

Když je poblíž dálnice...
Třeba v Řevnicích už je není kam dávat. Kdyby tam byla ochota zbořit, beztak nevyužité skladiště, nebo zrušit kovošrot, který stejně železnici nepotřebuje, tak by třeba i další lid do vlaku přibyl. Já už raději, když jedu do Prahy, rovnou jezdím do Berouna, ale ano, mám režijku, takže cesta na víc mě nestojí ani korunu a těch pár minut také nějak zkousnu.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4587
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: chodí s průvodčími a koukají jim přes rameno do POPky. Co mám dělat, když s tím nesouhlasím?

Víte kde je lampárna?

Ne teď vážně. Co si myslíte, že se na té POPce objevuje? Zkuste požádat některého z kolegů ať Vám to ukážou a asi budete zklamán, že tam skoro nic neuvidíte.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohu se zeptat co jsou vlaky 1837 a 1838 v GVD 2010/2011 zač??

Týká se to trati 074.

(Příspěvek byl editován uživatelem 074.)
Zajímalo by mne, kdo tady jenom plká a kdo chce nějaké tý trati pomoct??

Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3711
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:30:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Třeba v Řevnicích už je není kam dávat. Kdyby tam byla ochota zbořit, beztak nevyužité skladiště, nebo zrušit kovošrot, který stejně železnici nepotřebuje, tak by třeba i další lid do vlaku přibyl. Já už raději, když jedu do Prahy, rovnou jezdím do Berouna, ale ano, mám režijku, takže cesta na víc mě nestojí ani korunu a těch pár minut také nějak zkousnu.

...a nebo MHD Řevnice s návozem ke každému vlaku a garantované návaznosti.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3712
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:34:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: V tabulkovém návrhu na ROPIDích stránkách sice nic takového nevidím, takže zřejmě půjde o info z nějakého neveřejného zdroje, ale sázím na nějakou historii.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 401
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:41:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jenom vím, že jsem to zběžně zahlíd, ale do pár dní vyleze snad už definitivní GVD, tak bode jasno, podle mého se k tomuto co píšeš ty, že se jedná o historii také přikláním. A dál musím držet pusu..

Ale je jasné podle čísla, že to budou Spěšné vlaky.
Zajímalo by mne, kdo tady jenom plká a kdo chce nějaké tý trati pomoct??

Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5587
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Přesto by však její zrušení do vysočan nebylo taktické.

Můžete nám neinformovaným a pomalejším prozradit (či alespoň naznačit), co by zrušení notorických vzduchovozičů znamenalo tak velikého?
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2294
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jsem patrně stojící si na kabelu a nechápu, co by bylo netaktické na zrušení vzduchovozičů S29 mezi Vysočanami a hlavním nádražím. I když....... Svým způsobem chápu, že nejen Tvým, ale i přáním mnoha jiných lidí na ROPIDu (žel bohu i jinde, ale ti to mají jakožto různá předvolební hesla, která pos vém zvolení prosazují, ale zhola neví proč) je plně průjezdný model Prahy. Ovšem nějak mi to nekoresponduje s tím, co je pro existenci průjezdných linek potřeba: Aby jimi vůbec někdo přes centum jezdil. Vezmu li to z hlediska cílů cest, tak třeba kdo bude mít zájem jet od Kolína na nádraží Smíchov? Jsou tam nějaké cíle cest? Není náhodou Smíchovské nádraží jen pouhopouhým přestupním bodem? Snad jen ten Radotín, kde máme nějaký průmysl a lidí tam jezdí nemálo i ve směru z centra. Dál směrem na Beroun už to cenu nemá, krom dvou malých vyjímek se jedná plně o obytnou zónu s minimem pracovních příležitostí. Obdobně když se zamyslím nad další možností, tj. průjezdu od Nymburka směrem na Benešov, tak je to obdobná slabota, kanceláře vyrostly na Pankráci a nikoliv ve Vršovicích. Tak nějak mi tedy vychází, že celý průjezdný model bude možná akorát výhodný pro ČD, patrně se jim sníží potřeba souprav, omezí se jim obraty atd.. Běžný uživatel bydlící někde na trase do Nymburka či Kolína zvyklý na pohodlný přístup do vlaku na Masarykově nádraží a celkem bohaté možnosti návazné MHD včetně cílů v docházkové vzdálenosti, už tak spokojený asi nebude. Patrně si s brbláním na hlavní nádraží časem zvykne, nic jiného mu nezbyde. Jen mi nějak uniká, pro koho se vlastně celý průjezdný model vymýšlí. Provozní potřeby to nejsou, potřeby cestujících také ne. Aby tomu tak bylo, tak by muselo existovat Nové spojení II, nebo když zavřu obě oči alespoň minimálně zastávky Výtoň a Rajská zahrada, ale i to je velmi málo. Pořád se nemohu ubránit dojmu, že celý průjezdný model se dělá jen proto, aby byl, ale ne proto, že je potřeba. Ostatně vzduchovozič S29 je toho dokladem.......

Orky: Je snad proboha nad slunce jasné, že posvátné krávy typu autobus vzduchovozič nemají právo na existenci. Že je skutečnost jiná, těžko ovlivním. Ale nezlob se na mne, obhajovat existencí jednoho typu vzduchovoziče existenci jiného typu vzduchovoziče, mi přijde jako velmi hloupý argument.

Že odsuzuji něco, co ještě nejezdí, ač jsem přesvědčen, že bude mít minimální úspěch, je něco špatného? Dobře, nebudu tedy protaženou ML odsuzovat, ale místo toho vyjadřuji ohromnou pochybnost o jejím přínosu. Opět mi chybí cílová skupina cestujících. Tedy abych byl přesný: Nejen já jí narozdíl třeba od Tebe a -aa- prostě nevidím.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 20:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Zopakuji odpověď od -aa-, kterou mi na tutéž otázku již jednou dal: Chytrému napověz, hloupého......

Také mne to nějak neuspokojilo. A ptám se tedy po druhé. Snad dostanu přiměřenou odpoveď. I když já jsem si -aa- dnes poněkud svým jedním výrokem rozházel, tudíž se mu tímto tedy omlouvám.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18581
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 21:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba v Řevnicích už je není kam dávat. Kdyby tam byla ochota zbořit, beztak nevyužité skladiště, nebo zrušit kovošrot, který stejně železnici nepotřebuje, tak by třeba i další lid do vlaku přibyl.

Myslím, že ochota už v Řevnicích nastala.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7006
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 21:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující, -aa-, Petr Vlček:
Najezdím toho s kolem i bez kola dost a dost a ani omylem nemám vaše problémy. Čím to může bejt?Vezmu-li poslední příspěvek, tak mám skoro dojem, že problémy sám aktivně vyhledáváte a pak hurá do nich po hlavě.
Také mám ten pocit.
Je teda pravda, že od jisté doby nejezdím na cyklovýlety do jižních Čech.

průjezdné linky:
Zkusím trochu zauvažovat ... Masarykovo nádraží se rušit nechce, na Nové spojení II nejsou a dlouho nebudou peníze. Takže v lepším případě tu v dohledné době budeme můžeme mít model poloprůjedný.
Je otázka, zda cestující od Kolína/Č.Brodu/Milovic skutečně chtějí mít diversifikovánu cílovou a především východzí stanici. Podle mého názoru spíš ne.
Provozní výhody průjezdný model nemá už vůbec - depo/ON je v Praze, dvě nádarží komplikují možnost vyrovnávat mimořádnosti, neb se hůř operativně mění obraty. Navíc když už by se jezdilo na hl.n, tak při slušných obratech můžou dvě linky spoluužívat jedinou hranu (cesťáky konečně budou mít smysl), kdežto při průjezdu jsou potřeba hrany dvě. Vzpomeňme si, jak se pořád omílá nedostatek hran pro S6 a S8.
Sumasumárum v nějakém střednědobém výhledu nevidím v pokusech o průjezdný model smysl. (Čímž netvrdím, že to ještě řadu let nebude s úspěchem používané lákadlo různými (pseudo)politiky podpořený nesoudnými odborníky.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)

Slavím 7 000. příspěvek na K-reportu!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 18. října 2010 - 22:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Tak při (polo)průjezdném modelu může jednu hranu využívat třeba 5 linek, závisí na intervalu a příjezdech na nádraží. U jedné hrany může zastavit jeden vlak co 5 minut. Samozřejmě podmínkou je to, že vlak se nebude zdržovat a za dvě minuty bude fuč a samozřejmě vysoká spolehlivost bez velkých zpoždění. Při průjezdném modelu by tak mohlo být jedno nástupiště pro linky Všetaty-Praha-Vrané a Milovice-Lysá-Praha-Benešov a druhé pro Úvaly-Praha-Beroun. A zbytek pro dálkovou dopravu a Rudnou. Posily by zastavily na hlaváku a projely do prvního nádraží za ním (Libeň-Řevnice, Vysočany-Strančice apod). Bohužel v našich podmínkách by takový provozní koncept nemohl moc spolehlivě fungovat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 06:28:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: A na Masarykovo nádraží by zbyly akorát vlaky z Kladna, popřípadě od Kralup. Proč? Chce to krom neinformovaných politiků a nesoudných dopravních odborníků vůbec někdo z cestujících?

Hroch: Diverzifikace cílové stanice díky nepříliš velké vzdálenosti hlavního a Masarykova nádraží je ještě jakž takž zkousnutelná, ale v opačném směru nikoliv, čili plný souhlas s Tebou. Místo jedné linky se čtvrthodinovým intervalem (žádoucí stav) tu vzniknou dvě linky s půlhodinovým intervalem díky rozdílné výchozí stanici. Jsem přesvědčen, že i docházková vzdálenost z hlavního na Masarykovo nádraží je snesitelnější při čtvrthodinovém intervalu z Masarykova nádraží. Mezi námi, docházková vzdálenost ze stanice metra na nástupiště hlavního nádraží, zejména sedmé, není zas tak krátká. A když si vezmu, že hodně lidí při cestě ze zaměstnání si ještě chce nakoupit, nebo jít za zábavou a pod. a pak teprve odjet domů, tak nevýhoda rozdílné výchozí stanice vyplouvá na povrch v celé své "kráse". Model, který fungoval před dvaceti lety, tj. po práci ihned domů a další program se plánuje společně, padl. Třeba už jen tím, že možnosti dnešní společnosti jsou poněkud větší a masově se rozšířila volná pracovní doba. A lid si podvědomě žádá tomu přizpůsobit i dopravu. Doba kdy se lid přizpůsoboval dopravě, zejména manýrům ČSD, je také už zaplaťpánbůh pryč.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 07:36:55    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Chronický potížista nejsem a problémy určitě nevyhledávám. Problémy dělají ČD, např. vymýšlejí povinnou rezeraci na kolo, ale když si pro místenku dojdu k nám na nádraží, dozvím se, že je špatné počasí, není signál a mám smůlu... Tak kdo dělá problémy?
Ještě bych se prosím rád dozvěděl, čím si zasloužili lidi z Kostelce a Zásmuk, že mohou dojet na Depo Hostivař bez "doplatku za MHD". Proč totéž není i na 208+190 pro cestující z Peček, Českého Brodu, Úval apod.? Pokud nedostanu rozumnou odpověď, budu s tím otravovat pořád!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3716
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 08:30:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Já to řeším v teoretické rovině, chtěl jsem ukázat na to, že průjezdný model nemusí znamenat vyšší požadavek na nástupní hrany, ale naopak jeho snížení.
Je otázkou, jestli je Masárna vůbec schopná pojmout čtvrthodinové 011,091,120,231 +případné další posilové vlaky.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3717
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 08:38:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Hlavním důvodem je naštvat jistého cestujícího, který přispívá na k-report s IP adresy začínající 88.100...
Klidně si otravuj, já na to zkrátka nebudu reagovat. A jestli chceš získat odpověď, napiš sem. Tady Ti nikdo odpověď nedá.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 09:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MHD v Řevnici... cha, ještě nějaký vtip? Řevnice jsou malé a navíc téměř dokonale rozrostlé kolem nádraží...
Jsem rád, že nám vládnou politici... odborník by byl jistě nudný, neskandální člověk s trapně efektivním řešením.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3719
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 10:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek: Já tu pořád slyším stesky, že je to z některých míst až 2km. Taková MHD by pěší tůry odbourala.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13544
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 12:57:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: nemyslím, že by nebyl zájem, ke strančickému nádraží je přístup z obou stran přes lávku, na té straně, co je staniční budova, jsou všechny ulice obsazeny parkujícími auty, přímo v ulici u nádražní budovy asi vloni nebo už předloni Obec zbudovala přes dvacet nových parkovacích míst a jsou plná. To výše zmíněné nové parkoviště je na straně opačné do 100 metrů od lávky, na místě, kde měla stát nová požární zbrojnice. Možná o něm lidé nevědí nebo jsou líní objíždět nádraží..., nevím. Ale Obec už nemá u nádraží k dispozici jinou plochu k přeměně na parkovací místa, to by musela kompletně zlikvidovat zeleň a chodníky podél ulic a to je nepřijatelné udělat ze Strančic jedno velké parkoviště. Ne že by plochy pro parkoviště nebyly, jsou, ale jsou drážní! A dráhy je zčásti pronajímají zlodějské výkupně kovů. Zlodějské píšu záměrně, protože, když vám ukradnou okapy nebo vrata, tak když si pospíšíte, je tam určitě najdete a za nemalý obnos si je budete moci vykoupit zpět, tak jako se to stalo našemu sousedovi v ulici. Další část té drážní plochy nemožno využít, protože si ji brání ČD Cargo kvůli případné nakládce, čemuž se při koridorizační likvidaci manipulačních a nakládkových kolejí nedivím.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 14:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Výborně, tak alespoň nějaký pokrok. Využívanosti dejte čas, taky jsem měl kdysi "depku", že parkoviště u nádraží v Roztokách je k ničemu.

Bkp, Bram: Bohužel pánové, nemůžu ani nijak naznačovat. Tím by trošku utrpěla ta strategie, nemyslíte?

Hroch: Jakou má logiku končit na jedné hraně proti sobě 2x471 v podobě S9 a 2x471 v podobě S1? Jinak vše v podstatě vysvětlil Orky. Jen bych podotknul, že ani linky S9 a S7 nemají na hl.n. končit, ale mají být prováženy do Vysočan a Libně (centrální nádraží v uzlu tady není od toho, aby na něm parkovaly soupravy, tam to musí odsejpat, bohužel tento názor ve zdejších zemích není zakořeněn a naopak někteří odborníci si centrální nádraží pletou s odstavným nádražím, ti úplně ukltras by si tam pak nejradši kvrdlali s přímými vozy "odevšad všude"). Je to jen otázka času a v případě Vysočan především výstavby infrastruktury. Základní podmínkou ale pak je GVD konstruovat od nejkratších taktů, do nichž se pak trefují takty delší. Bohužel u nás postupujeme přesně naopak a pak nám ty průjezdy mezi rameny moc nesedí.
Jinak ačkoli nejsem osobně zrovna zběsilým zastáncem průjezdnosti, přesto znám ve svém okolí lidi, kteří bydlí na S2 a pracují v jihozápadní či jihovýchodní části Prahy. Podobně naopak (zrovna aktuálně mám na stole dotaz člověka z Benešova, který jezdí do Horních Počernic). Nejsem tedy vůbec přesvědčen, že neexistuje poměrně početná skupina, které by průjezdnost pomohla. Nezpochybňuji tím, že existuje velká část lidí, kterým postačuje dojet vlakem do centra. Nicméně vážení, uvědomte si že ne všichni vystupující na Masaryčce jdou už rovnou do práce a že by neuvítali pokračování jejich vlaku směr jižní část Prahy. Popř. snadný přestup na druhé rameno směřující do jižní části Prahy.
Ovšem není třeba spekulovat, testovací praktický provoz bude zahájen již za dva měsíce. Náběh bude samozřejmě pozvolný, ale již během příštího podzimu budeme mít poměrně přesný přehled, jaký je zájem o průjezdnost ve směru S1-S7. A zrovna tak jaký bude zájem okolí S1 na cestování na hl.n. Nadto je třeba upozornit, že tato průjezdnost bude pouze velmi omezená, neboť její výhody bude moci využít pouze omezená část okolí tratě. Pak uvidíme, zda má nějaký smysl průjezdné linky budovat nebo je to úplná trotlovina. A kdo ví, třeba si pak lid vynutí naprosto úplnou průjezdnost, a to i v dlouhých ramenech a Masaryčka bude odeslána ze směru S1 a S2 do věčných lovišť.... Anebo to bude naopak. Možná se ptáte, proč si to dopravní plánovač nezjistí předem nějakým průzkumem. Zjistil ... dopadlo to zhruba 50:50 (Masna/hl.n.), nepatrně tedy ve prospěch Masny (logické, někteří volí a priori původní stav, neboť si nejsou schopni představit dopad nového). Co se týče průjezdnosti dál za hl.n., tam byl samozřejmě zájem slabší. Konkrétní čísla nemám, ale zdaleka nula zájemců to tedy nebyla.

PID cestující: Já kolo přepravuji taky poměrně často. Zpravidla tedy na krátké vzdálenosti v Polabí, ale už se podívalo i leckam dál - do Jeseníků, Podyjí, k Táboru, na Šumavu a dokonce o do Tater. Až na jednu cestu do Jeseníků (směr tam se vezlo autem, zpět už tradičně) jelo vždy vlakem. A osobně každopádně při delších cestách přivítám možnost rezervace. Co se týká povinné rezervace, i tomu celkem rozumím. Ta se používá především v případech, kdy je kapacita vlaku pro přepravu kol značně omezená, nebo v případě, kdy je na dané trati očekávána rozsáhlá výluková činnost a díky povinné rezervaci lze poměrně snadno přepravu kol pro příslušné dny zrušit. Je to rozhodně lepší, než dospět do stavu, kdy je nebohý vlakvedoucí v krásné sobotní odpoledne u svého koly narvaného hytláku ve Veselí nad Lužnicí atakován rozzuřenými cyklisty, kterým se snaží vysvětlit, že jejich kolo se mu fakt už nevejde a je jim houby platné, že další spoj jim jede za dvě hodiny (a možná bude plný už ze Šumavy taky). Podobná je pak situace, kdy by bylo zapotřebí řešit přepravu kol při výluce a NAD. Ono se sice dá objednat Avie na převezení kol. Jenže ta kola musí někdo přeložit. Papírově by to při ÚBP měl být dopravce, který za kolo odpovídá. Jak dlouho by asi dvoučlenné četě, popř. jednomu staničnímu zaměstnanci překládka doprovázená v některých případech třeba i přesunem podchodem k třeba 300 m vzdálenému busu trvala je asi zřejmé. V praxi se toto svěří cestujícím, ale když vyčůraný chronický potížista (tím nemyslím Vás) rozhodne využít situace, kolo si ve stanici na začátku NAD převezme, ve stanici ho stčí do úschovny a pokračuje v cestě, ve své cílové stanici pak zajde k hytláku a bude vydání kola požadovat, pak má železnice značný problém. Tudíž v některých případech je lepší zavést povinnou rezervaci, aby bylo možné tyto případy ošetřit. Byť chápu, že to komplikuje především jednodenní cesty, kdy předem nevím jakým vlakem se budu vracet a jestli vůbec vyjedu. Jenže k čemu mi je přijet k vlaku, který mě stejně nevezme?

Co se týká Vašeho tarifního dotazu, nijak nezpochybňuji Vaše právo s tímto dotazem otravovat do okamžiku získání odpovědi. Ovšem nejsem si jist, zda DF K-reprotu je ideálním místem na položení takového dotazu. Pokud bych se ptal já, asi bych se zkusil zeptat tvůrce tarifu, tj. organizace ROPID. Pokud (nevím proč) čekáte, že Vám odpovím já, musím Vás informovat, že s tarifem PID nemám mnoho společného a už vůbec ne s tarifem PID v autobusové dopravě. Chcete-li můj soukromý názor, tak -aa- se domnívá, že takové věci jsou nesystémové a do tarifu nepatří. Nicméně názor -aa- má v tomto směru velmi podobnou váhu jako názor PID cestujícího. Byť -aa- ví, proč tomu tak je a jak to vzniklo. Nepřísluší mi však právo to nijak veřejně komentovat ani blíže specifikovat.

Orky: Asi by bylo lépe v rámci možností pro určitou "MHD" využít nějaké návazné linky PID, které by třeba k řevnickému nádraží mohly směřovat....
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 14:43:42    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Vážený pane, my si vůbec nerozumíme.
Já proti povinné rezervaci celkem nic nemám, ale ta v ÚBP platí pouze od dubna do října, víme? Vloni jsem potřeboval jet v LISTOPADU EC 276 z Kolína do Prahy-Holešovic, bylo mi však řečeno, že bez místenky nelze a když jsem protestoval, musela přijet Policie!!!
A letos v půlce BŘEZNA jsem jel EC do Vsetína a místo toho, abych dospal nebo v klidu dořešil plán výletu, musel jsem se hádat a být celou cestu (a vůbec celý den) nervózní. Vlakvedoucí mi vyhrožoval Policií a tím, že mi kolo nevydá a odveze až do Žiliny. Bylo hodně zle.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2289
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 15:08:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jó, víme, víme, my Polabané vozíme kolo třeba i v únoru, takže jsem si povšiml a podmínky znám. To je samozřejmě špatně a personál by za to měl být náležitě odměněn. V takových případech zpravidla personál varuju, že jim opravdu nechci dělat do budoucna problémy, ale že by se možná mohli podívat, jak to vlastně je. Poté je vhodné použít "obálku" a nelkát zde na K-reportu. Ono zase úplně všechno personálu neprojde. Obzvláště pokud tím došlo ke zpoždění vlaku. Stěžoval jste si na ty dva případy a co Vám odepsali?
Jinak já bych ten problém neměl. Zpravidla s sebou tahám jízdní řád, takže bych hbitě vyhledal a ukázal milému vlakopersonálu, že fakt nemá pravdu. Vlakvedoucímu u vlaku směr Vsetín bych naopak vyhrožoval já, že ten vlak i s ním a mým kolem nenechám odjet a že ten průšvih bude mít každopádně on. Stejně předpokládám kecal, protože nepletu-li se, ve Vsetíně nastupuje Slovák a ten by se Vašeho kola rád zbavil. U té listopadové příhody by mě zase zajímalo, jak zdůvodnili zpoždění.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 15:16:56    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče prvního případu, vlak se zdržel o 20 minut. Vysvětloval jsem to podobrém i pozlém, všechno zbytečné. Stěžoval jsem si, průvodčí+vlakvedoucí ve výpovědi však lhaly, věc se otočila proti mě. Byl jsem pozván na konfrontaci, ovšem do Brna v pracovní den, což mi nějak časově nevycházelo. Tak jsem to po nějakém čase vzdal a doufal, že se podobná situace už nebude opakovat. Opakovala se.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3199
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 15:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se také hlásím mezi případy jezdící denně Radotín - Horní Počernice a dále. Docela mi překvapuje že tak velké procento lidí chce S1 a S2 na hlaváku.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8662
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 15:37:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID: Helejte se chápu vaše potíže - ale upřímně - buď do toho vlaku kolo smělo nebo nesmělo. K tomu není třeba žádná konfrontace a výpověď a policie. Tak jak to bylo doopravdy?
-aa- No a paxe divte potížim nás věštců. Myslím že to zveřejním já. Když to nemužete prozradit, pak jakejkoliv muj žvást ohledně S29 bude působit, no ne?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 19:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Postačí Vám Radotín - Dolní Počernice? Již za 2 měsíce.... Radotín - Horní Počernice by jaksi příliš vyčerpával kapacitu zhlaví na Praze hl.n. Klíčové rozhodnutí které rameno s kterým se propojí padlo před stavbou Nového spojení a ta tomu byla přizpůsobena. Pokud kdokoli vynalezne myšlenku propojit ramena křížem, výsledkem bude snížení absolutního počtu vlaků ve stanici Praha hl.n. Naštěstí se zdá, že už to pochopila i dálková doprava, a tak (nejede-li souprava "středem" na ONJ), tak co přijede od Libně, jede otočit na Smíchov, co přijede od Vysočan jede na obrat do Vršovic.

Káem: Zkuste to.
Nicolae_posraldescu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 20:10:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každoročně čtu, že výsledky tohoto pochybného průzkumu přispějí k jakémusi vylepšení či co. Tak se ptám - k čemu to pomohlo třeba mně nebo mému okolí ...musel jsem se hádat a být celou cestu (a vůbec celý den) nervózní.

Vašemu okolí nejlépe prospěje, budete-li neprodleně hospitalizován v PL Bohnice.
Nicolae_posraldescu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 20:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ačkoli nejsem osobně zrovna zběsilým zastáncem průjezdnosti, přesto znám ve svém okolí lidi, kteří bydlí na S2 a pracují v jihozápadní či jihovýchodní části Prahy.

Pokud nebude v Praze průjezdný model,tak se část potenciálních zákazníků na železnici prostě VYSERE.

Jakékoliv úvahy průjezdný model ano/ne jsou zcela nesmyslné, zcestné, zpozdilé, ba i zbytečné.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7007
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 20:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Tak při (polo)průjezdném modelu může jednu hranu využívat třeba 5 linek ...
Myslel jsem samozřejmě najednou.

vlak se nebude zdržovat a za dvě minuty bude fuč a samozřejmě vysoká spolehlivost bez velkých zpoždění
První bod je sci-fi z hlediska mnoha různých omezujících podmínek široko daleko po síti. Druhý je sci-fi při všech přejezdech (a střetech na nich), sebevrazích, neschopnostech atd.

Teoreticky: při průjezdném potřebuji - jak jste sám spočetl, 5 hran (2xS17,2xS29/S38 a S6). Při neprůjezdném modelu 4 hrany (z jihu: S9,S8,S6 a S7, ze severu: S1 a S2).

Jinak samozřejmě pořád lepší průjezdný model, kdy se tranzituje přes centrum, než tangenty, kdy se tranzituje velmi často územím nikoho (s patřičným dopadem na počty cestujících).

Pokud by průjezd skutečně fungoval jako třeba v Mnichově, super. Jenže tady je to zatím velmi nedokonalý zárodek, který jaksi nemá objektivně šanci v dohledné době být skutečně všestraně funkčním (tj. být skutečně průjezdným).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)

Slavím 7 000. příspěvek na K-reportu!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7008
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 21:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-, 2288:
Viz odpověď Orkymu.
centrální nádraží v uzlu tady není od toho, aby na něm parkovaly soupravy, tam to musí odsejpat, bohužel tento názor ve zdejších zemích není zakořeněn a naopak někteří odborníci si centrální nádraží pletou s odstavným nádražím
+ dovětek: Jak píšu, proti průjednému modelu apriori nic nemám. Nicméně pro plně průjezdný model není infrastruktura (a je nutné se smířit s tím, že s ohledem na státní kasu hned tak nebude), navíc není (vyjma pár developerů a jim spřízněných a snad odstavených politiků) vůle cokoliv razantního činit s Mas.n. a těch cca 50% cestujících by to dalo také případně patřičně najevo. Tudíž plně průjezdný model není na pořadu dne a na hl.n. se pořád bude lecos točit, případně se to bude točit ve stanici za hl.n., což sice může někdy ulevit hlaváku, ale zase to přitíží návaznému úseku. No a názor na diverzifikaci nádraží pro jednu linku jsem už psal.
Přitom je pravda, že S29 teď skoro denně využívím - ale také je pravda, že je v tom dost šotoušství a jediný další důvod je, že si bez problémů sednu (což při spojení ramen padne).
V posledních několika týdnech jsem narazil až na 10 cestujících, takže nula ne ... ale zas zavádět pro toto vlak?
GVD konstruovat od nejkratších taktů, do nichž se pak trefují takty delší
To by mě zajímalo. Jakože dálková doprava (60-120 min.) by se přizpůsobovala příměstské (15-30 min.)???? Snad raději ani nechci vědět, kolik by všechny ty úpravy stály, aby se nezhroutil velmi dobrý systém vazeb např. v celých severních a východních Čechách.

ad kola:
Jelikož teda jezdím především na jednodenní výlety, tak je povinná rezervace celkem podstatná závada.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)

Slavím 7 000. příspěvek na K-reportu!
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 19. října 2010 - 22:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nicolae_posraldescu: Pokud nebude v Praze průjezdný model,tak se část potenciálních zákazníků na železnici prostě VYSERE.
A pokud bude v Praze průjezdný model pro S29, tak bude většina lidí vystupovat namísto pohodlně na Masaryčce, kde je blízko na tramvaj, blízko na metro, na šestém nebo sedmém nástupišti hlaváku. Na to bych se ti vysral já.
sab simplex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.246.127.17
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 02:11:50    Odkaz na tento příspěvek  

S65 od GVD, 2ks 810 PJ Vršovice.
Jednu vozí kladeňák,noc na Kladně,druhou vršovák.
Posláno z mobilu.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2297
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 06:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-, Nicolae_posraldescu: Kolik procent cestujících přijíždějících na Masarykovo nádraží uvítá změnu současného stavu na průjezdný model? To je otázka zejména pro -aa-, ten by počty měl znát. Pokud se změna dělá bez průzkumu a jen pro potěchu pracovníků ROPIDu, tak potěš pánbůh.

Qěcy: Kolik procent lidí podle Tebe chce S1 a S2 na hlavním nádraží? Lepší by byly absolutní počty, ale znáš je? U S2 je to zřejmě dáno naprostou neznalostí situace, neb po změně je čeká šesté či sedmé nástupiště hlavního nádraží. A tady si dovolím i krititiku tvůrců přestavby hlavního nádraží - nízká kapacita travelátorů, nebo jak se ty pohyblivé rampy jmenují.

Argumentace dálkovou dopravu pro projíždění je zcestná, nevšiml jsem si, že krom pár vyjímek (pendolino, 854 + 954) by na ostatních vlacích jezdily Railjety, či jiné vratné soupravy. Fakt žasnu nad Tvojí schopností nalézt argumenty podporující Tvů názor tam, kde nejsou.

Pro všechny - argumentace Mnichovem je správná, jen pro její oprávněné použití chybí v Praze maličkost - Nové spojení II, čili infastrukura, jak zmínil již Hroch. V Mnichově totiž trať pokračující z hlavového hlavního nádraží podzemím přímo pod centrem je. Tady nikoliv a není jasné zda vůbec někdy bude a bude li, tak ne dřív než za velmi optimistických 20 let.

PS: Bude li Nové spojení II. a tunel do Berouna (pro odklonění dálkové dopravy a zredukování počtu nákladních vlaků), jsem jednoznačně pro průjezdný model, kdy linka Beroun/Řevnice - Praha Smíchov pojede dále přes centrum a na Sluncové se rozdělí do směrů Nymburk a Kolín. Do té doby ponechat současný stav.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2291
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 07:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch, (Bram): Tudíž bych to ponechal koňovi, praktická zkouška ukáže, co na to cestující. Názory odborníků, šotoušů a jistě i cestujících se jak vidno značně liší, od totálních zastánců průjezdnosti přes celé spektrum názorů až po totální odmítače průjezdnosti. Vzhledem k výsledku průzkumu mezi lidem, který přinesl prakticky naprosto stejné rozdělení, cca 50:50, nejlépe začít zkoušet (S29 přitom není pokusem, S7 do Úval již bude průkaznější, byť za ideální bych považoval, kdyby jela do Č.Brodu).

S tím jízdním řádem bych též takové obavy neměl. Bylo by asi třeba pár ústupků z obou stran, ale složit by se to jistě dalo. A možná bysme se divili, jak úspěšně. Ono u většiny uzlů po republice nějaká vůle pár minut ke kvrdlání je.

Kola: Ovšem daleko větší závada je přijet při jednodenním výletě vyflusaný k poslednímu použitelnému vlaku a zjistit, že "kapacita vyčerpána". Když se to Polabanovi stane v Táboře, pak je to docela zajímavý špás....
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 07:31:52    Odkaz na tento příspěvek  

stížnost:
Vážení,
dne 25.11.2009 jsem potřeboval být přepraven ze stanice Kolín do stanice Praha-Holešovice, měl jsem s sebou jízdní kolo. Z platného jízdního řádu jsem si vybral spoj EC 276 František Křižík se službou "úschova během přepravy, povinná rezervace místa pro jízdní kolo v období od 1.IV. do 31.X., mimo toto období možnost rezervace místa pro jízdní kolo", odj. 12:43 hod. Vlak byl při příjezdu do Kolína cca 10 minut opožděn.
Byl jsem velmi nepříjemně překvapen, když mi obsluha vlaku odmítla jízdní kolo přepravit s odůvodněním, že u tohoto spoje a ostatních vlaků EC je povinná rezervace celoročně. Opakovaně jsem vysvětloval, že toto platilo pouze do 31.10.2009, bohužel marně. Dvě pracovnice vlakového doprovodu mi začaly vyhrožovat sankcí za zpoždění vlaku, na jejich stranu se přidala i peronní výpravčí, dokonce byla přivolána Policie.
Jelikož zpoždění vlaku EC 276 se již blížilo 30 minutám, ztratilo pro mě cestování tímto spojem smysl. Z Prahy-Holešovic, kam jsem měl naplánovanou krátkou, ale důležitou obchodní schůzku, jsem následně potřeboval odjet spojem Os 12127 (odj. 14:08) městské vlakové linky S 41 do stanice Praha-Libeň. Schůzku jsem byl tedy donucen odložit, odcestoval jsem náhradním způsobem - R 676 (odj. 13:10) do Prahy-Vršovic, abych stihl být v 15:00 na svém pracovišti v Praze 10 - Malešicích.
Dne 25.11.2009 jsem byl hrubě znepokojen s kvalitou Vašich služeb. Vzhledem k velké závažnosti události (považuji ji za neoprávněné vyloučení poctivého zákazníka z vlaku), Vás žádám o její urychlené řešení.
Netrpělivě očekávám vysvětlení.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 07:33:29    Odkaz na tento příspěvek  

odpověď ČD:
Vážený pane,
obdrželi jsme podání na neplnění služebních povinností doprovodu vlaku EC 274 v souvislosti s přepravou jízdního kola.
Děkujeme za dopis a ujišťujeme Vás, že máme zájem o důkladné prošetření uvedených skutečností. Vaše podání bylo proto ihned postoupeno odpovědné organizační složce k dalšímu řešení.
Přeprava zavazadel a zásilek vyplývá z vyhlášky Ministerstva dopravy a spojů č. 175/2000 Sb. o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu a ze Smluvních přepravních podmínek Českých drah pro veřejnou osobní dopravu (dále jen SPPO).
V článku 211 SPPO je mimo jiné uvedeno, že přeprava jízdního kola jako spoluzavazadla je povolena ve všech vlacích osobní dopravy, označených v platném jízdním řádu v hlavičce vlaku příslušným symbolem (kolo). Odchylně od výše uvedeného nelze jízdní kolo přepravit v případě, že je to zakázáno příslušným symbolem ve sloupci vlaku v platném jízdním řádu.
Pověřený zaměstnanec ČD ve vlaku je oprávněn rozhodnout o umístění spoluzavazadla, včetně jízdních kol. U vlaků, označených příslušným symbolem, je umožněna přeprava jízdních kol jako spoluzavazadla s možností rezervace místa pro jízdní kolo nebo na základě povinné rezervace místa pro jízdní kolo. Informace v JŘ jsou tedy zcela v souladu s výše uvedeným ustanovením.
Musíme bohužel konstatovat, že vysvětlení přepravy u vlaků EC, IC jste si vyložil nesprávně. V těchto vlacích není povolena přeprava jízdních kol na předstávku po celý rok. V daném případě jste si mohl vzít kolo do vlaku bez předchozí rezervace, ale s využitím služby úschovy během přepravy. Na tuto skutečnost Vás ihned členka vlakového doprovodu upozornila a snažila se Vám tyto podmínky přepravy vysvětlit. Vlakvedoucí tedy postupovala dle platných předpisových ustanovení a v žádném případě nepochybila. Bohužel jste její pokyny neuposlechl a zapříčinil další zpoždění uvedeného vlaku.
Věříme tedy, že náš postoj a vysvětlení situace přijmete s pochopením. Doporučujeme ve Vašem vlastním zájmu, seznámit se s podmínkami přepravy jízdních kol a tímto předcházet obdobným nepříjemnostem.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 07:35:58    Odkaz na tento příspěvek  

odvolání:
Vážení,
dne 26.11.2009 jsem si stěžoval na to, že mi 25.11.2009 nebylo umožněno použít službu "úschova během přepravy", na vlaku 276, kterým jsem zamýšlel cestovat z Kolína do Prahy-Holešovic. Službu mi bylo odepřeno použít s odůvodněním, že na tomto spoji je celoročně povinná rezervace místa pro jízdní kolo.
Stížnost byla zaregistrována pod číslem ST09-11-469.
Až koncem roku 2009 se ke mně dostala odpověď, kterou ale považuji za demagogii.
Chtěl bych Vás ujistit, že přepravním podmínkám rozumím velmi dobře. Také Vás ujišťuji, že v daném případně jsem o přepravě jízdního kola formou spoluzavazadla opravdu neuvažoval. Pouze v okamžiku, kdy se četa chystala dát souhlas k odjezdu vlaku, jsem tomuto fyzicky zabránil tím, že jsem část svého jízdního kola postavil na schůdky v prostoru nástupních dveří vozu BDshmee, současně s tím jsem dal návěst "stůj, zastavte všemi prostředky". Jistě uznáte, že je to lepší, než si např. lehat před lokomotivu...
Pro jistotu ještě jednou: ihned po příjezdu vlaku jsem se s kolem postavit k místu, že jsou přijímány/vydávány předměty. Pracovnice doprovodu vlaku se mě ptala, jestli mám místenku. Řekl jsem, že ne. Oznámila mi, že nikam nepojedu, bohužel měla pravdu.
Takže ani na sekundu jsem neuvažoval o přepravě kola jako spoluzavazadla. Přepravní podmínky znám dobře, ale personál dotyčného vlaku zřejmě méně.
Pro případ nejasností navrhuji realizování rekonstrukce události.
Netrpělivě očekávám vysvětlení a omluvu.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 07:38:36    Odkaz na tento příspěvek  

ČD:
Vážený pane,
dovolte nám reagovat na Váš dopis ze dne 4. ledna 2010, ve kterém vyjadřujete nesouhlas s řešením předešlé stížností zaevidované pod číslem ST09-11-469. Vaše podání bylo vyřízeno ve stanoveném termínu a dle platných předpisových ustanovení.
České dráhy, a. s., poskytují přepravní služby cestujícím na základě zákona č. 266/1994 Sb., podle vyhlášky Ministerstva dopravy a spojů ČR č. 175/2000 Sb., o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu (dále jen „přepravní řád“), a podle Smluvních přepravních podmínek Českých drah pro veřejnou osobní dopravu (dále jen „SPPO“). Těmito dokumenty jsou upravena práva, povinnosti a odpovědnost jak Českých drah, tak i cestujících při přepravě.
V žádném případě ale nechceme zpochybňovat Vámi popisované události, proto na základě skutečností, které jste znovu uvedl ve Vašem podání, bylo provedeno další prošetření ve spolupráci s Regionálním centrem osobní dopravy (RCVD) v Brně. Nové skutečnosti však zjištěny nebyly.
Vlakvedoucí potvrdila svou první výpověď a doplnila, že pokud byste stál na nástupišti (tak jak popisuje ve své druhé stížnosti) pro místo určené k uložení zavazadla a požadoval službu „úschova během přepravy“, odbavení by bylo bez problémů. Vy jste se však s kolem nacházel již ve vlaku na místě, které není určeno pro bezpečnou přepravu jízdního kola a vlakvedoucí požadovala uvolnění tohoto místa z důvodu zachování bezpečnosti a zajištění průchodnosti vlaku.

...dále mi byla navržena konfrontace, ale v Brně...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3722
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 08:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Pouze v okamžiku, kdy se četa chystala dát souhlas k odjezdu vlaku, jsem tomuto fyzicky zabránil tím, že jsem část svého jízdního kola postavil na schůdky v prostoru nástupních dveří vozu BDshmee, současně s tím jsem dal návěst "stůj, zastavte všemi prostředky".
A tím jste tomu dal korunu. Minimálně od tohoto okamžiku jste měl zdržení vlaku zaplatit dle tarifu. Možná jste byl odmítnut neprávem, ale na takové obstrukce podle mě nemáte právo. A stejně tak si myslím, že jste mohl porušit předpis D1, neboť k takové návěsti jste neměl důvod.

Podle toho, co píšete, tak:
- stížnost byla oprávněná, četa znemožnila služby, které měla poskytnout
- vy byste měl zaplatit částku za zpoždění vlaku od okamžiku, kdy jste dal kolo na schůdky do okamžiku odjezdu vlaku
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 08:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: klasická odpověď ve stylu "já o voze, ty o koze", zkušenost s tím mám stejnou - na přesně a dopodrobna položený dotaz/stížnost do obálky odpověď na úplně něco jiného. Po opětovném naformulování dotazu a upozornění, že odpověď je úplně mimo mísu a vysvětlení proč, následovala další odpověď vzniklá za pomoci ctrl+c a ctrl+v, tedy identická s tou první. Ještě bych to někde dohledal...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3068
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 10:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: nebyl pod tím podepsán jakýsi Robert Černý, vedoucí odboru pro výmrd se substrátem? Ten by zakaždý clrl C/ctrl V měl dostat jednu do zubů. Až by mu zbyly poslední dva tak by se možná naučil i cosi dalšího....
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8664
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 20. října 2010 - 11:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID: Asi s váma vym*dali, ale kdybyste jel jako obyčejnej kaštan pantografem, kterej (jak dlouho a opakovaně tvrdím) je určen pro cesty Kolín Praha (a podobně Beroun-Praha a Kralupy -Praha) vůbec by se vám to nestalo a moh byste vystoupit hned v Libni. Takhle se střetla nádražnická tupost s šotoušskou vyčůraností. Fakt by mě nenapadlo použít s bicyklem z Kolína EC, byť to teoreticky jde. Možná proto takovéto věci nezažívám a moje ev. stížnosti bývají vyhodnocovány na první pokus jako oprávněné.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 11:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení ... asi tak - u té zde probírané přepravy kola z Kolína do Prahy byl problém evidentně způsoben zaměstnancem ČD, a pro jeho neznalost přepravních podmínek neexistuje žádná omluva. Tečka.

Nelze to zamluvit ani radou, že měl jet pantografem, není důvod, proč by nemohl využít EC, když ČD samy tuto možnost nabízejí. To jsou fakt názory jak noha...
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 11:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestujici: Kdyby jste se jasne vyjadril a napsal, ze jste zadal prepravu kola UBP a stal pred hytlakem, vzal by jste vitr z plachet typkovi, co psal odpoved.

-aa-: No pokud to bylo pred par lety, kdy na 220 byla rezervace pri UBP povinna u vsech vlaku mimo Sumavy (tj. prvni z Phy a posledni vlak do Phy), tak si o takove situace rikali samy CD. Rezervace na kolo povazuju za vrchol pristupu ve stylu, "Vazeni zakaznici, polibte nam p***l". Docela me zarazi, ze zrovna Ty obhajujes takovyhle "user friendly" system.


P.S.: U Pindi, IC a EC, at si rezervace povinna klidne je, kdyz uz nejsou priplatky.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8665
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 20. října 2010 - 12:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TH : Tomu se říká asertivní předcházení problémům, jet pantografem. Nikdo nezpochybnil právo jet i EC. (Jinak zdá se, z druhého dopisu, že situace nebyla tak jednoznačná...)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 12:09:37    Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Domnívám se, že zastávkový vlak (pantograf) rozhodně není určený pro cesty Kolín - Praha, a to ani např. současný Os 9316, který nemá psané žádné pobyty. Zastávkový vlak je od toho, aby obsluhoval zastávky, v relaci Kolín - Praha bych do toho z principu nevlezl.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 12:19:57    Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Situace byla naprosto jednoznačná. Období s nepovinnou rezervací, postavím se k (prázdnému) hytláku a průvodčí/vlakvedoucí na mě huláká, jestli mám místenku... Říkám, že ne. Říká, že tedy nepojedu...
Pochybení ČD, od začátku do konce.
Za několik měsíců mám podobnou příhodu zase.

Orky: a jak jsem se měl zachovat, aby vlak beze mě neodjel???
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 12:29:03    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Žadný předpis D1 neznám, ani mě celkem nezajímá. Nejsem zaměstanec ČD, vnitřní předpisy mě nazajímají. Jakým způsobem mám z venku zabránit odjezdu vlaku, když třeba někoho přivřou do dveří nebo dojde k jiné nebezpečné situaci?
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 20. října 2010 - 12:34:01    Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Když si dovolenou schválně naplánuju na (před)poslední týden v březnu, abych při svých výletech nemusel řešit místenky na kolo, je to šotoušká vychcanost?