K-report
 

Archiv do 1. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 1. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:20:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ministerští úředníci nedají krk za nic, tím méně za takovýto nesmyslný seznam. Koneckonců, proč myslíte že MD i SŽDC neustále zdůrazňuje že se jedná o pracovní seznam sloužící k tomu, aby se kraje zamyslely nad pořebností té které trat, atd., a odmítají že by již bylo rozhodnuto o nějakém rušení ? On Bárta není zas tak blbý ... A kromě toho jsou v polovině října volby.

Zkrátka a dobře, je třeba bojovat a být na pozoru, ale i tak je reálná šance že se rušit nebude (resp. skutečně jen ty tratě bez provozu a tak). Koneckonců, touto dobou se o rušení tratí hovoří každoročně.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4261
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 23:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

citace z internetu, 21.9.2009: "Nákladní doprava je pravidelně provozována jenom v úseku z Rakovníka do Lubné, z trati však odbočuje v Rakovníku i vlečka areálu Rakony. Malé oživení provozu jsme zaznamenali v loňském roce, kdy začala občasná nakládka dřeva v dopravně Kralovice u Rakovníka, šlo však tehdy pouze o pár vozů. Letos nakládka dřeva pokračuje, ale o pravidelné jízdy se nejedná."

no commente, co tomu říkáte? Že se autor tohoto textu mýlí?
Samozřejmě je možné, že tam ta doprava do Čisté masivně vzrostla "přes noc", nevartuju tam každý týden. I kdyby, jak si můžete být jistý, že by ta "Vaše" Čistá vydržela trvale?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18421
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 00:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten seznam berte jako pravidelně se opakující nástřel odněkud ze SŽDC/MD. Likvidovat tratě do Velvar nebo Sedlčan opravdu jen tak někdo nebude.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 07:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A třeba 076 v něm není evidentně proto, že je dlouhá, má mnoho km a tudíž nastřádá tržby. Opravdu tabulka byla sestavena dle naproto nevypovídajících údajů.

Bručoun 4258: Nechte to co je ve skutečném zájmu toho kterého kraje na tom kterém kraji. Vždycky si vzpomenu na tu Lábusovu a Kaisrovu scénku z Kouzelníka "Vašík Klausů první den ve škole". Na to Vašíkovo "hlavní je ekonomikáááá". Ono některé věci nejsou jen o penězích, penězích a zase jenom penězích. A jen tak na okraj, požadavky autobusových dopravců začínají - konkurence nekonkurence - v posledních letech pěkně nabírat křivku nahoru. Jednou je drahá nafta, pak řidiči, pak zase je třeba modernizace vozidlového parku.... Navíc vývoj spěje zase k jednotným velkoČSAD, avšak nyní maskovaným pod názvy Veolia, Arriva či ČSAD Semily. Navíc se v těchto případech začíná jednat o nadregionální molochy. A uvidíme kam pak poletí cena autobusové dopravy. Na druhou stranu není vyloučeno, že výhledově molochy přikoupí i vláčky.... Pak jen nahradíme slovo ČD slovem Veolia a budeme se zase divit.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6512
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 09:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:

V porovnání náklady/výnosy by možná nejhůře dopadly "pseudokoridory" jako Lichkov nebo Velenice, ale u nich zase nemůžete uvažovat o zrušení (už jen kvůli tomu, že u nich právě nedávno došlo k té "pseudokoridorizaci").

Kroky krajských úřadů mohou být i v rozporu se skutečným zájmem lidí v kraji žijicích.
Je ve skutečném zájmu kraje, když do obcí, kam koleje nevedou, jezdí nějakých 5 - 7 párů autobusových spojů v pracovní dny + o víkendu ani kolo; zatímco i po té nejmenší lokálce, obsluhující srovnatelně velké obce, jezdí vlaků v pracovní dny spíše víc než 5 - 7, + o víkendu také několik spojů?

Z čistě ekonomického hlediska je také pravda, že rozhodování krajů je pokřiveno těmi dosypy. Autobusy musejí kraje zaplatit ze svého, zatímco na vlaky dostanou asi třetinový příspěvek od MD.

Cenovou křivku nahoru v posledních letech možná autobusy nabíraly, ale nenabraly vlaky, co se týče dotačních požadavků, ve stejném období ještě strmější křivku?

Ad molochy - není možné rozpínání "autobusových molochů" omezit vypisováním výběrových řízení na dopravce v jednotlivých oblastech nebo i na jednotlivých linkách, a tím alespoň "roztříštit trh" na více dopravců; anebo se dá spíš čekat, že postupem času budou takoví dopravci těmi molochy pohlceni tak jako tak?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18424
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 10:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad molochy - není možné rozpínání "autobusových molochů" omezit vypisováním výběrových řízení na dopravce v jednotlivých oblastech nebo i na jednotlivých linkách, a tím alespoň "roztříštit trh" na více dopravců; anebo se dá spíš čekat, že postupem času budou takoví dopravci těmi molochy pohlceni tak jako tak?

Pohlcování už se děje naplno. Skoro všechno buď patří Veolii, nebo Arrivě. V druhém případě je to zvlášť pikantní, neb penězovody pak pokračují k drážnímu molochu nejmolochovatějšímu - DB.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.58.12
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 10:42:33    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Dobře, speciálně pro vás si tedy přehodím klávesnici a budu psát s diakritikou, abych váš mozek nezatěžoval nad únosnou mez. Co se týče urážek, nevím, že bych se čehokoli takového vůči vám dopustil (srovnání s Bučounem by pro vás měl být kompliment, ne?). Vaše exposé ukazuje spíše to, že nemáte moc argumentů (což chápu, ono najít logické argumenty pro to, aby si lidé museli pro využívání jednoho vlaku pořizovat dva jízdní doklady od dvou různých dopravců, je docela oříšek).

Jinak, smyslem diskuse je právě prezentace různých názorů a seznamování se s názory jinými, ať už konvenujícími či oponujícími. Ale všímám si, že v šotodiskusi je to jinak - běžný postup je takový, že správný šotodiskutér vykřikuje něco, co nepovažuje za názor, leč objektivní pravdu a střetne-li se s názorem, který není dokonale souhlasný, začne dehonestace, slovíčkaření, překrucování a končí to ostentativním "s vámi se bavit nebudu". Musím říci, že vyjma výlevů pod články na idnes jsem se v žádné internetové diskusi nesetkal s takovou mírou zapšklosti, zloby a intolerance, jako zde na k-repu.

(Omlouvám se všem ostatním za off-topic příspěvek a doufám, že zde bude pokračovat argumentace a polemika, nikoli výlevy jedinců, kteří nedokážou skousnout, že si někdo dovolí myslet něco jiného než oni).
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2582
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 11:58:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

příspěvek o cargu jen do Lubné vás usvědčuje o neznalosti této trati, daleko častěji než do Lubné totiž manipulák jezdí až do Kralovic, kde se loží Easy a poslední dobou se loží i v Čisté, naopak Lubná skomírá.

X

Nákladní doprava je pravidelně provozována jenom v úseku z Rakovníka do Lubné, z trati však odbočuje v Rakovníku i vlečka areálu Rakony. Malé oživení provozu jsme zaznamenali v loňském roce, kdy začala občasná nakládka dřeva v dopravně Kralovice u Rakovníka, šlo však tehdy pouze o pár vozů. Letos nakládka dřeva pokračuje, ale o pravidelné jízdy se nejedná.


Tak tohle mě taky zajímá, jak je to doopravdy a jestli tam nějaká nákladní doprava je - o spornosti investic do rekonstrukce trati do Kralovic se nicméně mluví snad už od začátku.

Já jsem sice šotouš a vláčkům fandím, takže (citově a staromilsky) lituju každou zavřenou lokálku a každé další rušení spojů, zároveň ale musím vnímat celou situaci i "rozumově", nebo jak to říct.

V Kralovicích jsem pobýval v létě 2001, kdy se tam nejezdilo. Trať do Čisté včetně toho krásného mostu v lese jsem si prošel a taky projel NAD. Následně jsem moc nepochopil nákladnou obnovu části tratě (ač šotouš ve mně samozřejmě zaplesal). Aspoň kdyby to obnovili celé, tak je to možná nějaká potenciální alterantiva (a nejkratší železniční spojení z Rakovníka do Plzně, jak neopomínají příznivci tratě zdůrazňovat). Takhle jen vznikl nový "cancour", který ale nezajišťuje žádné vytížené spojení ani nenapojuje na železniční síť nic extra důležitého.

Třeba obyvatelé Kožlan museli mít opravdu ohromnou radost - na NAD jim tam sice jezdila vrakoidní karosa, ale stavěla několikrát přímo v obci. Kdežto po obnově trati aby si ze vzdálenějších částí protáhlých Kožlan proběhli půlku cesty do Kralovic pěšky, pak se kousek svezli omsetdesítkou mezi poli na nádražíčko mezi betonovými a plechovými halami a nakonec se proběhli ještě pár set metrů do centra Kralovic.
Zrovna tahle oblast mi přijde jako ukázková v tom, že vlak nepřináší žádnou vyšší kvalitu (ale jo, dobře, něco přece - taky jezdím často s kolem, které mi do busu nevezmou) a běžným uživatelům VHD spíš komplikuje život. Tím spíš, že dál do Mladotic je trať totálně shnilá a Kralovice, resp. jejich předměstí, je konečnou zřejmě už definitivní...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18425
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 12:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za srpen jel Mn 85477 se zátěží 11x, 7x z Kralovic a 4x jen z Čisté. Naposledy jel včera, z Čistej. Zátěž 1 - 3 vozy.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4264
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 14:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: "Za srpen jel Mn 85477 se zátěží 11x, 7x z Kralovic a 4x jen z Čisté. Naposledy jel včera, z Čistej. Zátěž 1 - 3 vozy."

Díky za konkrétní čísla.
Pak ale nechápu, v čem je tahle trať nadějnější než sedlčanka ....
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 14:25:42    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Když použiju Váš seznam, viděl bych to s rušením tratí takto:
nejohroženější:
113 - zachovat; 245, 253, 326 - zrušit

"běžná":
zachovat: 017, 043 (mimo Krá-Žac), 044, 045, 084, 095, 111, 132, 137, 141, 143 (pokud jezdí náklady - vlečka), 144, 146?, 147, 149, 176, 177, 181, 182, 191?, 223 (pokud budou náklady), 254, 277, 278, 294?, 297, 305?, 311, 313, 315
zrušit: 028, 046, 085, 094, 096 (jen Str-Lib), 178 (pokud nebudou náklady), 193, 204, 233, 296, 314?, 318?
potenciál v rekreační dopravě: 013, 063, 125, 243, 247, 274, 298, 312

"prodělečná, leč nutno zachovat":
023, 034, 038, 088, 135, 164 (kaštická větev by klidně padnout mohla), 272, 279, 281 - vše zachovat

další "adepti", které bych zrušil:
192 (Tem-Týn), 162?, 076, 062 (Kři-Měs), 028 (Bro-Oto), 238, 222 (Vla-Trh)?, 021 (DLi-Ští)?

(otazníky značí, že mám o daném zařazení pochybnosti) :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6513
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 14:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když použiji i já seznam od -aa-, tak:

253 - stále by na ní měla být nákladní doprava (letos jsem se v okolí té tratě pohyboval jen jednou, v Pohořelicích bylo asi 5 naložených vagonů; nevím, o jak častý jev jde(?))

028, 044, 063, 111, 143, 149, 223, 278, 305, 311, 314; na těch by stále měla být (nebo nedávno ještě alespoň byla) nákladní doprava, takže zrušení by hrozit nemělo (?)

Jinak mi přijde, že ten seznam je dělán ve smyslu "buď celou trať zachovat a nebo celou trať zrušit", jinak by do něj patřil i úsek tratě č. 252 Oslavice - Studenec, jenž je bez nákladní dopravy, a osobní doprava na něm je zajišťována výhradně sólo šukafonem bez průvodčího a počty cestujících bývají bohužel nízké. Na druhou stranu by trať měla být v solidním technickém stavu, ale to jistě jsou i některé jiné v tomto seznamu uvedené.

Navíc pokud nějaká trať nevyžaduje pro zajištění provozuschopnosti výraznější opravu (jako např. trať č. 326), tak je otázka, kolik se toho jejím zrušením reálně ušetří (?)

Dotaz na pana -aa-: Podle čeho jste definoval "prodělečnost", na základě které jste do této kategorie zařadil např. i trať č. 281?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Počítač
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.145
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 14:48:51    Odkaz na tento příspěvek  

122: No to je pěkný, vy byste klidně zrušil tratě, kde je i poměrně silná nákladní doprava (062)...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4266
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 14:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pohlcování už se děje naplno. Skoro všechno buď patří Veolii, nebo Arrivě."

I následující firmy?
ICOM transport (asi 10 ČSAD)
ČSAD autobusy Plzeň a Autobusy Karlovy Vary (2 kraje)
ČSAD Č.Budějovice (téměř celý kraj)
Jihotrans, Sttrans
ČSAD Semily & Jablonec
ČSAD Střední Čechy
Probotrans Beroun
Bodos, Vydos, Krodos, ČSAD Kladno
OAD Kolín
Comett Tábor
Zdar Žďár
ČSAD Č.Lípa
ČSAD Liberec
Anexia Rakovník
Spousty pidifirem typu Zlatovánek nebo Hrouda Zbiroh, co mají ZDO v okolí jednoho městečka, ani nevypisuju.

Arrivě co vím, tak patří jen Boleslav, Dobříš a Trutnov, nevím jak na Moravě. Podle toho, co vím, má Arriva dohromady daleko méně výkonů než třeba ICOM, ČSAD Plzeň nebo ČSAD ČB, a je zatím v autobusové dopravě srovnatelná s firmami jako Probo, Semily nebo xx-dosy.

Veolii toho patří hodně a stále expanduje, o tom žádná.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2126
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ono je otázka, co je ta hranice, kdy nemůžeme uvažovat o zrušení z důvodu vynaložených peněz na modernizaci. Třeba nas jedné lokálce spojující dvě tratě v jediné mezilehlé stanici došlo před rokem ke kompletní obnově obou zhlaví. Zrušit či nezrušit?

Otázka pak zní, co je špatně, zda těch pár spojů na lokálce nebo nic u autobusů. Ovšem můžeme se na to podívat taky takhle. Železniční doprava tak nějak v zájmu udržitelného rozvoje či jak tomu různí pavědci říkají tvoří nějakou páteř dopravy. Toto tvrzení má jakousi oporu i v zákoně. A kde je psáno, že návazná doprava k páteři musí být nutně autobus? Proč by to nemohlo být třeba i jízdní kolo či automobil? Čili řekněme, že obce o víkendu neobsloužené mají možnost gumokolem různého typu dojet k relativně blízké kolejové dopravě a pokračovat s ní. Samozřejmě tohle nelze brát dogmaticky, samozřejmě netroufám si požadovat trať do Mochova za takovou páteř. Ale na druhou stranu, ono to tak už dávno i funguje. Třeba podívám-li se do svého kraje, tak v neděli odpoledne je naprosto běžné že lidé z třeba z vesnic v okolí Křince (busvíkend = 0) dovážejí studenty k vlaku ke stanici Křinec. A totéž funguje leckde jinde. V pracovní dny se děje něco podobného. Po příjezdu kteréhokoli odpoledního a večerního rychlíku do Nymburka i Poděbrad se rozjíždějí skupinky gumokolů do sousedních obcí, kam zkrátka autobusy jezdí i v pracovní den jen občas (a večer vůbec). Takže se ptám - je to snad špatně?

S těmi dosypy to není zase až tak jednoznačné. Co si budeme povídat. Jak busy, tak vlaky platí v konečném důsledku zcela stát. Ten totiž rozhoduje kolik z daní na kterou věc a jakým způsobem kraji pošle. Takže je třeba kouknout do historie. Když kraje vznikly, stát převedl na busy částku, která se dříve do busů dávala. Křížové financování tam nebylo, takže OK. Na železnici převedl částku v té době placenou, tehdy však samozřejmě stát tiše podporoval křížové financování (byť kdybysme šli do detailů .... ale to už je zase jiný příběh, vycházejme z oficiálních údajů). To co nyní stát připlácí na železniční regionálku tedy není něco, co by krajům nepatřilo. Tím byla jen napravena chyba z minulých let! Zcela správné řešení by bylo celou částku rovnou převést na kraje, bez nějakého příspěvku státu. Otázkou ale je, zda by to bylo pro stát výhodné, takto má aspoň nějakou možnost do toho krajům zasahovat. Což si zase vyžádala praxe, neboť některé kraje pochopily příležitost peníze přesypat z dopravní obslužnosti někam úplně jinam. Třeba na stavbu svého sídla prováděnou firmami kamarádů kamarádů....

Tedy tímto je asi vysvětlena i ta strmá křivka železničních požadavků.

Rozpínání molochů omezit nelze. Jednak nemůžete omezit výběrko, kam se může teoreticky přihlásit kdokoli. Možná naopak přímým zadáním lze tuto možnost nějak použít. Ovšem ono je to stejně prdlajs platný, když malí dopravci jsou již nyní velmi intenzivně skupování zmíněnými budoucími molochy. Nebo dokonce nadmolochy. Protože jak známo moloch ČD byl pouze český a pouze železniční. Tito noví mološi jsou výhradně nadnárodní a nadto ještě nadoboroví. Čili třeba mají pod palcem zároveň autobusy, vodovody a kanalizace. A zisky plynou kamsi do důvěryhodné nebo i nedůvěryhodné ciziny.
A kdo tomu nevěří, nechť se zkusí zamyslet, co třeba spojuje následující ještě před pár lety samostatné dopravce: ČSAD Praha-Vršovice, ČSAD Příbram, Hotliner, Spojbus, Nerabus, MAD Kolín, ČSAD Kutná Hora. A v republikovém hledisku třeba i s ČSAD Chrudim (obhospodařující v té době polovinu východních Čech) či ČSAD Ostrava (působící od Šumperka po Ostravu prakticky zcela monopolně již tehdy). A takových skupinek máme v republice několik. V současné době vše začíná postupně spět k řekněme pěti až šesti velkým firmám, všem se zahraničním kapitálem v zádech. Pár větších dopravců ještě odolává, ale všeho do času. Jiní už podlehli. Znám majitelku, která nerada prodávala, ale musela, jinak by si už neškrtla. Všemu tomu molochizování vydatně pomůže, když nějaký "osvícený" kraj prohlásí, že chce výrazně omezit počet dopravců, kteří pro něj jezdí. A protože tu jeden takový máme hodně blízko, tak jsem opravdu zvědav, jak dlouho vydrží "samostatní" třeba takové společnosti jako OAD Kolín, ČSAD Střední Čechy, ČSAD Kladno nebo Anexia Rakovník. Můžeme tipovat - toho kterého koupí Veolia, Arriva, Keolis, ICOM nebo ČSAD Semily? Nebo někdo jiný podobný, jako se to stalo např. u Probotransu (Nedrailways)?
Lze očekávat další vývoj. Někteří z těchto dopravců jsou již propojeni i s železnicí (a nejen s ní - viz zmíněná Veolia). Po vzoru supermarketů lze očekávat, že někdo z nich trh opustí a počet dopravců se zase sníží....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4267
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Železniční doprava tak nějak v zájmu udržitelného rozvoje či jak tomu různí pavědci říkají tvoří nějakou páteř dopravy. Toto tvrzení má jakousi oporu i v zákoně. A kde je psáno, že návazná doprava k páteři musí být nutně autobus? Proč by to nemohlo být třeba i jízdní kolo či automobil? Čili řekněme, že obce o víkendu neobsloužené mají možnost gumokolem různého typu dojet k relativně blízké kolejové dopravě a pokračovat s ní."

Pokud to myslíte vážně, tak Vás prohlašuju za škůdce veřejné dopravy číslo jedna. Jestli chcete ty Vaše vláčky a lokálčičky prosazovat na úkor míst kam koleje nevedou, a odkud to je k nejbližší zastávce běžně 10 km, tak proti Vám budu bojovat dokud mi budou síly stačit.
Jako jediné přijatelné vysvětlení těchto Vašich výroků bych považoval, že jste omylem požil drogu, a na pár minut jste zapomněl normálně přemýšlet.


(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2127
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

122, David: -aa- žádný seznam nevytvářel a žádné tratě do něj nezařazoval!!! A tedy to není žádný "jeho" seznam! Žádal bych nebýt s tímto nijak spojován. Tento seznam vytvořila SŽDC na základě požadavku MD (v čele s jeho novým ministrem). Tudíž proč tahle trať ano a ta ne se musíte ptát někde úplně jinde!

Jinak základním kritériem v daném seznamu je výnosnost trati pro SŽDC, tj. v závislosti na výši poplatků za dopravní cestu. Pak logicky větší naději na zařazení měly tratě krátké a tratě bez pravidelné dopravy. Nikdo neřešil tyto parametry na 1 km tratě a nikdo neřešil náklady provozuschopnosti a provozování, přestože jsou též uváděny. Tento seznam je podkladem pro jednání s kraji, které budou žádány na některých tratích zrušit osobní dopravu, aby pak tyto mohly být zrušeny zcela.

Bručoun: Všeho do času, on se Vám ten seznam bude krátit.... Navíc ČSAD Semily zařaďte k molochům, nadto zde ovládaným východním kapitálem (ne, Japonci či Číňani to nejsou). A Probo jsou zas holandské železnice. Ono i SA kdo ví jestli někdy nebude třeba něčím úplně jiným (co třeba Keolis). Takže uvidíme, jak to bude dál....
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:14:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Prohlašujte si mě za co chcete, ale nejdřív změňte legislativu. Vám i mně nezbývá než se řídit platnými zákony. A ty zcela jasně upřednostňují kolejovou dopravu. A pro jistotu - já je nevymýšlel! Vy snad chcete nabádat k porušování zákonů této země??? Nepožil jste snad sám nějakou travičku?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4268
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Po příjezdu kteréhokoli odpoledního a večerního rychlíku do Nymburka i Poděbrad se rozjíždějí skupinky gumokolů do sousedních obcí, kam zkrátka autobusy jezdí i v pracovní den jen občas (a večer vůbec). Takže se ptám - je to snad špatně?"

Pokud mluvíte o větších vsích, než o vyložených dírách, tak samozřejmě je špatně že se tam o víkendu nedá dostat jinak než autem.
Chlape, Vy jste buď provokatér, nebo jste fakt přebral.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4269
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Vám i mně nezbývá než se řídit platnými zákony. A ty zcela jasně upřednostňují kolejovou dopravu."

Ale ne takovým způsobem jak si je vysvětlujete Vy. Takové ty představy, že i ty nejpitomější koleje dávají právo na celotýdenní dopravu, a kam koleje nevedou si všichni mají trhnout, jsou naprosto úchylné.

Řekl jste si o to, bude boj. Řekněme, že jsem se svévolně delegoval do role obhájce těch co to mají na vlak 10 kilometrů. Takových lidí je víc než si myslíte, a Vy jim chcete svévolně škodit. Je tedy třeba Vás zničit za každou cenu.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

122: 062 Křinec-Městec Králové, zde jezdí ucelenky s uhlím viz:http://www.youtube.com/watch?v=sn-qXcs1LMI&p=163D3F6D5A775700&pla ynext=1&index=23

Takže má tzv. nákladní potencionál.

Apropo, mě napadá jestli ještě budou letos jezdit uhláky do Toušeně??? viz http://www.shstream.cz/skladTousen.php
:-)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4270
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: ještě něco: Pokud jste pevně přesvědčen o tom, že zákon kolejovou dopravu preferuje téměř absolutně, a že zákon přikazuje preferovat páteřní linky na úkor plošné obsluhy, tak jste měl už dávno podat trestní oznámení na Kordis, odbor dopravy ústeckého kraje a zejména na Oredo. Alespoň by se vyjasnilo, zda soud a následně nepochybně i ústavní soud bude Váš výklad zákona sdílet.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8421
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune, je někdo s kym se snesete?
-aa- má pravdu - zapojení IAD nebo kola jako přípoje k vlakum je zcela regulérní vize doplńování se jednotlivých typů dopravy.
Ostatně, to je přesně to, co bude následovat po zrušení Os na 200 a preferenci Švejků.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4271
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 15:43:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V případě -aa- nejde o to, jestli ho snesu, ale o to zda v jeho funkci škodí nebo ne. Kdyby podobné přestavy o nepotřebnosti plošné obsluhy osídleného území šířil běžný šotoušek, určitě bych se do něj nepustil s takovou vervou.

Ještě bych podotknul, že podobné úvahy o nepotřebnosti plošné obsluhy obydleného území pan -aa- vedl už několikrát. Pokoušel jsem se již tehdy argumentovat, že nelze každé koleje automaticky považovat za páteř, a že nelze jako kritérium pro obsluhu nebo neobsluhu území stanovit přítomnost kolejí. Byl jsem vždy oslyšen. Možná se někomu jeví, že jsem to teď přepísknul. Mně zase přijdou naprosto neadekvátní útoky proti nekolejové VHD kvůli zachování pár přežitých lokálek, které by v žádném ze sousedních, lépe hospodařících, států už dávno neexistovaly.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 16:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:Je tedy třeba Vás zničit za každou cenu.

Bručoune, ač leckdy s lecčímn, co napíšete, souhlasím, teď říkám: neblbněte.

Já s -aa- v tom, že by do vesnic 10 km od dráhy nemělo o víkendech nic jezdit taky nesouhlasím, ale ničit ho kvůli tomu nehodlám A rozhodně si nemyslím, že by -aa- v jeho funkci škodil - na to jste přišel jak? .

Pro -aa-: mimochodem, v neděli jsem přijel do Nymburka bus linkou 270016 (Seletice-Nymburk) a vzhledem k tomu, že se mnou přijelo dalších 14 lidí, si naopak myslím, že by si třeba tato linka zasloužila rozšíření víkendového provozu - ze současného stavu 1 pár (!) v sobotu a 3 páry v neděli na alespoň 3 páry v sobotu (přidat jeden pár dopoledne a jeden odpoledne) a 4 páry v neděli (přidat jeden pár dopoledne) + zlepšit návaznosti na vlak v Nymburce (30 minut čekání na R do Prahy je prostě moc). Domnívám se, že by to znamenalo určitý nárůst počtu cestujících i na stávajících spojích. Nemyslím si, že by lidé z vesnic na trase uvítali zrušení víkendových busů a odkázání na IGK dopravu k nejbližšímu vlaku.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4273
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 16:52:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký: Napíšu Vám soukromou zprávu.
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.58.12
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 17:09:38    Odkaz na tento příspěvek  

a jeje, tady si zase nekdo zapomnel vzit pilulku...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 17:48:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, Tomáš Hradecký: Přátelé, kde jste přišli na to, že zastávám názor, že by do obcí vdálených 10 km od dráhy nemělo NIC jezdit? Řekl jsem snad něco takového? Jen říkám, že je lepší stav ponechat někde železnici a k ní možnost přijet autem či na kole, než zrušit všechno a nechat lid jezdit autem všude.
Bohužel neplatí někým vzývaná iluze, že při zrušení provozu na železnici bude zaplacena autobusová doprava nejen dosud "železničním" obcím, ale že se za ušetřené peníze se dočkají i ty "čistě autobusové", dosud neobsloužené. Ono se ty peníze chtějí tzv. UŠETŘIT a nemají sloužit k rozšíření dopravní obslužnosti ve směru lepší plošné obsluhy území.

A ještě pro krvežíznivce po mé funkci (v krátké době tu máme druhého, kterému nějak tečou nervy, pro pamětníky, prvním byl Karlshaus). Jednak žádnou "funkci" nemám. To už by se muselo říkat "funkce" třeba učiteli nebo zedníkovi. Jednak názory -aa- na tomto DF nesouvisí s jeho zaměstnáním. Máme tady demokracii a snad si i soukromá osoba -aa- (stejně jako soukromá osoba Bručoun a kdokoli jiný) může na jakémsi diskusním fóru psát své názory jak chce, snad tedy pokud to není v rozporu s dobrými mravy. Nevím jak pracuje třeba kolega Bručoun, ale na mém pracovišti rozhodují a úkoly zadávají vedoucí pracovníci podniku, jak tomu ostatně bývá obvyklé (není-li člověk podnikatelem a tím pádem "sebe sama pánem", což není můj případ). Byl bych tedy velmi rád, aby moje demokratické právo na svobodný názor kdokoli jakkoli omezoval. Já to taky nedělám. A že přitom při čtení zdejší diskuze leckdy příšerně trpím, protože některé hámotiny některých nejmenovaných diskutérů (uvidíme zda teď začnou husy kejhat) jsou dosti těžkým oříškem pro udržení nervové soustavy v klidu.

Tomáš Hradecký: Rozhodně busová doprava na Nymbursku a Poděbradsku by si vyžádala značnou restrukturalizaci. Ve Středočeském kraji by se likvidací souběhů s železnicí a dokonce i vlastních autobusů s autobusy (viz např. linka Lysá - Milovice, shlédněte její jízdní řád a najdete tam ohromné možnosti) daly ušetřit tak neskutečné kilometry, že by se hned daly pořádně rozjezdit přesně linky typu Nymburk - Seletice nebo Poděbrady - Dymokury - Chotěšice apod. Ovšem v případě té Loučeně je víkendová neobsluha vysloveně na palici, obzvláště když člověk shlédne jak to vypadá kolem tamního zámku. Samozřejmostí by měla být jednak dopravní, ale i tarifní integrace obou systému. Zrovna v Nymburce a Poděbradech přitom lze ty návaznosti tak krásně postavit....

Teda ještě si na závěr musím ulevit. Napsat, že -aa- má námitky proti zajištění plošné obsluhy území může jen .... (cenzurováno z důvodu rozporu s dobrými mravy). Bohužel -aa- má své praktické a už celkem dlouholeté zkušenosti, tedy volí radši něco než nic. Zrovna pro -aa- velmi dobře známé Nymbursko a Poděbradsko může posloužit jako typický varovný příklad, jak by to asi dopadlo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4274
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 18:00:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"říkám, že je lepší stav ponechat někde železnici a k ní možnost přijet autem či na kole, než zrušit všechno a nechat lid jezdit autem všude"

Takto ta otázka přece není položena. Diletantské úvahy o rušení bez náhrady se sice každou chvíli opakují, v praxi ale k náhradě vždy dochází (pokud nepočítám ty nejšílenější cancourky odnikud nikam). Většinou ta náhrada má i větší počet spojů, než měl vlak.

"neplatí někým vzývaná iluze, že při zrušení provozu na železnici bude zaplacena autobusová doprava nejen dosud "železničním" obcím, ale že se za ušetřené peníze se dočkají i ty "čistě autobusové", dosud neobsloužené."

Všechny kraje, které rušily osobní železniční dopravu na přežitých lokálkách, to přesně tak dělaly (ústecký, hradecký, jihomoravský).
Vy sám jste optimalizaci v hradeckém kraji posměšně nazval "autobusovými šotosítěmi". Tak teď prosím nedělejte, že o tomto druhu koncepce VHD nevíte.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2130
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 18:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem on je trošku rozdíl mezi těmito kraji a některými dalšími. I ten Královéhradecký patří stále ještě mezi ty použitelnější. Na jejich "autobusových šotosítích" ale dočkejte času a budou se redukovat.
Zkrátka je rozdíl mezi kraji, kde mají koordinátora a snahu budovat IDS (nebo se tomu aspoň blíží) a kraji, které pracují naprosto bezkoncepčně. Bohužel Středočeský patří jednoznačně mezi ty druhé. Byť někdy se ani snahy těch prvních neubírají úplně optimálním směrem.
Zkrátka suma sumárum. Možná by nějaká ta železniční trať z hlediska ZDO zařvat mohla. Ovšem před její fyzickou likvidací bych považoval za správné - a již se opakuji - nabídnout ji komukoli k odpodeji za symbolickou cenu s břemenem mnohadesetiletého závazku využití výhradně jako železniční trať.
Dále je pak bezpodmínečně zapotřebí zlikvidovat naprosto jednoznačné souběhy s hlavními železničními tratěmi tam. Typickým a nejvíc do očí bijícími příklady je v okolí Prahy např. Benešov - Praha či Milovice - Lysá. A ze zde ušetřených peněz vrhnout finance na onu žádanou plošnou obsluhu (včetně víkendové). Zkrátka zrušením lokálek typu Mochov nebo Lužec se stejně ušetří kulový. Stejně jsou ta čísla, podle nichž se nyní jede, poněkud podivná. Tak třeba mochovská trať prý vykazuje na zajištění provozuschopnosti 950 tis. Kč ročně, tak to by mě fakt zajímalo, co tam SŽDC za ty prachy provádí....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4278
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 19:17:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"bezpodmínečně zapotřebí zlikvidovat naprosto jednoznačné souběhy s hlavními železničními tratěmi tam. Typickým a nejvíc do očí bijícími příklady je v okolí Prahy např. Benešov - Praha ..."

Hradecký (HK-Náchod) nebo jihomoravský (Brno-Vyškov) příklad jasně ukazuje, že k zajištění plošné obsluhy není třeba rušit vytížené linky souběžné s tratí. Ono taky, proč rušit vytížené autobusy, které si na sebe prakticky vydělají samy, když by se složitě musely posilovat vlaky za drahé peníze. Ve všech krajích, kde plošnou optimalizaci dělali, na ni vydělávali především odstraňování nevytížených souběhů.

Zkrátka, optimalizaci VHD za žádnou cenu nesmí organizovat vyhraněný šotouš, kterého nejvíc serou vytížené autobusové linky. Optimalizaci musí dělat někdo, kdo poctivě váží pro a proti, a snaží se aby pro většinu cestujících byla optimalizace pokud možno bezbolestná.

O záměru "k-reportovské železniční kliky" rušit autobusy Benešov-Praha už jsem se dočetl mnohokrát. Jenže tahle idea má závažné vady. Z ekonomického pohledu to nepřinese prakticky nic (o co víc se získá na tržbě ve vlaku, o to víc železa se bude tahat až z Budějovic) a ještě se tím naserou spousty lidí (kteří kolikrát jezdí z jiné části města než je nádraží, nebo jezdí v Praze na Pankrác).
Dokáže-li vlak porazit autobusy vlastní přitažlivostí, pak ať se ty autobusy coby vzduchovoziče zruší. Teprve pak budou zvýšené výdaje na vlaky ospravedlnitelné. Ještě bych si uměl představit omezení autobusové linky na špičky. Ale úplné rušení, to je při vší úctě šotoušský nedostatek soudnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4279
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 19:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár příkladů z IDS-JMK:
Brno-Židlochovice
Brno-Vyškov
Brno-Rosice-Ivančice
A to si tam lidi stěžují, že je kapacita ve špičce nedostatečná, a že do jiných měst byly přímé linky zrušeny.
I tak to je dobrá ukázka, že i ten nejkolejovější krajský koordinátor (Kordis) mnohé souběhy v zájmu kvality sítě ponechal.

V Oredu byli k vytíženým souběhům ještě milosrdnější, a přesto (nebo spíš právě proto) dokázali plošnou síť výrazně zahustit.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2116
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 21:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: "...a ještě se tím naserou spousty lidí (kteří kolikrát jezdí z jiné části města než je nádraží, nebo jezdí v Praze na Pankrác).

Bingo.

Někteří prostě nesnesou, že lidé cestují jinam a jinak, než šotouši pro pro naplnění svých šotopředstav potřebují...A žádný ze šotoušů nepřijde na veřejnou schůzi, aby občanům řekl: Vážení, přeci nebudete nasedat do smradlavého busíku na návsi, když máte tu skvělou možnost se dvakrát denně projít na kilometr za vsí vzdálené nádraží, kde Vás očekává rodná sestra autobusu ŠM 11 (obdivovaného v řadě muzeí).....A od voleného funkcionáře samosprávy to nelze očekávat dvakrát. Nenechá se vykopat.
Navíc, když cca 30 cestujících ten autobus uživí i bez dotací. Kolik platících cestujících je zapotřebí k uživení 810 jsem se nikde nedočetl.

A proto nedojde ani k omezování souběhů tam, kde jsou vytíženy. A nebudou-li oba vytíženy, tak padne ten dražší a cestujícími nešotouši méně oblíbený. A bude tak dobře.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2131
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 21:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však on PID má taky dost vytížených souběhů. Příklady snad netřeba zmiňovat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4280
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 31. srpna 2010 - 21:25:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Kolik platících cestujících je zapotřebí k uživení 810 jsem se nikde nedočetl."

Hádám, že k uživení sólo 810 čistě z jízdného je třeba přes 100 platících cestujících
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2203
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 05:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: A to jako vadí, že PID má spoustu vytížených souběhů? Asi jo, když ROPID například jeden (samozřejmě jen dle ROPIDo - K-repotí železniční šotokliky, nikoliv ve skutečnosti) mezi Smíchovem a Radotínem úspěšně zadusil, aniž by to někdo chtěl a něčemu to pomohlo. Zvýšil již tak velké vytížení vlaků mezi Smíchovem a Radotínem, což je ryze kontraproduktivní záležitost nejen z hlediska kultury cestování (ráno se zbytečně plní již tak vytížené vlaky), ale i z hlediska nákladů, což je zas zjevné odpoledne a večer. Zejména, když je na odpolední a večerní radotínské vlaky nasazen šestivozový žabototlam (který je sice dávno účetně odepsán), ale jeho nevytíženost bije silně do očí, třívozová regionova by s velkou rezervou stačila.........

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 09:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jen říkám, že je lepší stav ponechat někde železnici a k ní možnost přijet autem či na kole, než zrušit všechno a nechat lid jezdit autem všude. Bohužel neplatí někým vzývaná iluze, že při zrušení provozu na železnici bude zaplacena autobusová doprava nejen dosud "železničním" obcím, ale že se za ušetřené peníze se dočkají i ty "čistě autobusové", dosud neobsloužené. Ono se ty peníze chtějí tzv. UŠETŘIT a nemají sloužit k rozšíření dopravní obslužnosti ve směru lepší plošné obsluhy území.

Podtrhávám a souhlasím. Ve středočeské realitě bych taky bojoval i za lokálky, jejichž význam je přinejmenším diskutabilní, protože by mi bylo jasné, že otázka není položena jako "buď vlak nebo zlepšení busů", ale jako "buď vlak nebo nic". Dodávám, že bohužel.

S názorem na rozježdění autobusových linek na Nymbursku . Možná na základě tohoto názoru i Bručoun přehodnotí názor na to, že -aa- (kromě toho, že žere malé děti ), by chtěl všude jen vlaky a tam kde nevedou koleje nemá jezdit nic
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 09:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve středočeské realitě bych taky bojoval i za lokálky, jejichž význam je přinejmenším diskutabilní, protože by mi bylo jasné, že otázka není položena jako "buď vlak nebo zlepšení busů", ale jako "buď vlak nebo nic". Dodávám, že bohužel.


Podtrhávám a podepisuji. Kdo zná reálie v Rathstánu, ví že toto je svatá pravda.
A tak, jelikož souhlasím s některými názory Bručouna (ne s těmi týkající se osoby PT -aa-), budu proti jakémukoliv zrušení lokálky, bez toho, že by byla rušena v ruku v ruce se záváděním schopného IDS (ne SID).
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 09:29:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: ...jelikož souhlasím...

Nemělo tam být "ačkoliv"?
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 10:04:28    Odkaz na tento příspěvek  

Počítač, 074: Za tu 062 se omlouvám, o těch ucelenkách jsem neměl tušení. :-( Mimochodem, odkud kam se to uhlí vozí?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2117
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 10:40:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

122. "odkud kam se to uhlí vozí?"

Uhlí se tam vozí na skládku a pak ze skládky ke spotřebitelům. Prostě mezisklad velkoobchodníků s uhlím, kteří si tak vyrovnávají sezónní výkyvy ve spotřebě. Důvodem k umístění právě tam: levná plocha k dispozici.
Počítač
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.145
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 10:43:44    Odkaz na tento příspěvek  

122: Uhlí do Dymokur a pak je poměrně silná nákladní doprava i do Městce.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2206
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 11:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové Iaya a Tomáš Hradecký a mnozí další, uvědomujete si, že to, že autobusy nejezdí tak, jak mají (čili dle potřeb cestujících), není jejich fyzická vlastnost?

Nebylo by lepší, než z dlouhodobého hlediska předem prohraný boj za některé lokálky vzdát a ve jménu zlepšení VHD obecně útočit nejen na vedení Středočeského kraje, ať s nezáviděním hodnou situací na autobusových linkách něco provede?

Jistě, lze bojovat a vyhrát boj za objednání ZDO na lokálkách, které běžní cestující jako vhodnou ZDO nevnímají, ale bude to takové Pyrrhovo vítězství.

A podotknu, že míním lokálky, kde by ani nové zastávky, nová vozidla a zvýšení rychlosti ničemu nepomohlo - některé lokálky prostě vedou nevhodným směrem a někdy i příliš daleko od měst a vesnic, takže paralelní autobusové linky musí být zachovány.

Těch lokálek není zas tolik, ale ne zas tak málo, žel bohu. O kterých píšu, jistě všichni víte.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 655
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 11:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové Iaya a Tomáš Hradecký a mnozí další, uvědomujete si, že to, že autobusy nejezdí tak, jak mají (čili dle potřeb cestujících), není jejich fyzická vlastnost?

Asi nebydlíte v Rathstánu? Tam mají autobusy takové fyzikální vlastnosti, že by se i Newton divil. Doporučuji týdení exkurzi v okrese Mělník.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 11:31:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: uvědomujete si, že to, že autobusy nejezdí tak, jak mají (čili dle potřeb cestujících), není jejich fyzická vlastnost?

Ano, uvědomujeme.

Nebylo by lepší, než z dlouhodobého hlediska předem prohraný boj za některé lokálky vzdát a ve jménu zlepšení VHD obecně útočit nejen na vedení Středočeského kraje, ať s nezáviděním hodnou situací na autobusových linkách něco provede?

Já ve StČ nebojuju ani za lokálky ani nehodlám útočit na StK kvůli autobusům - není to náplní mého zaměstnání, nebydlím tam, a spasitelské touhy nemám - jen jsem si dovolil komentovat tristní stav JŘ některých autobusových linek ve StK na k-reportu . Problémy ať si řeší místní obyvatelé a samospráva (obecní i krajská). Já zas s dovolením budu připomínkovat VHD v místech, kde bydlím já.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2132
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 11:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké mají autobusy fyzické nebo spíš fyzikální vlastnosti je v tomto případě zcela jedno. Zásadní je, jaké vlastnosti mají ti, kteří jejich provoz řídí a platí.
Vzdání dlouhodobě prohraného boje (i když proč prohraného? - totálně plívoidní lokálky lze překlopit do správy šotospolků, ty o něco lepší typu Velvary nebo Sedlčany zpoužitelnit) by vedlo jedině k prohře veřejné dopravy v daných regionech. Bohužel zkušenosti (reference) jsou jednoznačné. A jinak opět musím dokola opakovat - zrušením těch pár plívoidních lokálek se ušetří prakticky kulový. Úspory budou prakticky jen na papíře.
Nebo se zde vyskytuje nějaký šílenec ochotný věřit tomu, že SŽDC na zajištění provozuschopnosti na lokálce do Mochova dává 950 tis. Kč ročně, na Bošice - Bečváry 900 tis. ročně? Realita je taková, že u obou z nich jsou 95% z toho náklady napsané na tyto lokálky z jiných tratí, resp. z rozpuštěných fixních nákladů apod. Z toho plyne, že papírová úspora bude sice milion, ale v praxi se z toho ušetří pár tisícovek a cena za údržbu zbývajících tratí vzroste. Nebo se snad dotyčný šílenec domnívá, že v souvislosti se zrušením Mochova bude snad někdo propuštěn nebo prodána MUVka?
Zkrátka něco se ušetří, to ano, ale ta částka bude naprosto o ničem. Pokud chceme v dopravní obslužnosti ve Středočeském kraji v něčem ušetřit, pak zrušit žákovské jízdné zdarma, odstranit zbytečné souběhy, zajistit návaznosti bus-vlak, provést tarifní integraci (včetně kraje Praha, protože IDS s černou dírou uprostřed, která vše z okolí stahuje, je blbost). Možná pak z toho vypadne nějaká ta lokálka jako naprosto zbytečná a věřím tomu, že o těch pár se šotouši postarají. Jako o Kolešovku nebo Bošice - Bečváry. Dokud jim ji podle stát nezruší bez toho, aby se jim ji pokusil předat. Jo a racionalizace dopravní obslužnosti se samozřejmě nesmí dělat ve stylu "tenhle dopravce je s náma kamarád, tak na jeho linky přidáme", ale podle skutečných potřeb. Bohužel v kraji je krásně vidět, kteří dopravci kamarádi jsou a jejich výkony jdou výrazně vzhůru a kteří nikoli. Možná Karlshaus by zase jednou mohl s hořkostí zavzpomínat na svůj řevnický pokus o návaznou dopravu na vlak, nepletu-li se.
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:00:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zachování vlaků na kdejaké lokálce za každou cenu sice rozhodně nefandím, ale chápu i ty, co se bojí následků na území středočeského kraje. Přihodím i příklad: autobusová (spíše mikrobusová) linka 630063 zřízená na popud OREDA jako náhrada vlaků mezi Dolním Bousovem a Kopidlnem, kde zpočátku jezdily téměř všechny spoje celou trasu, takže se dalo mluvit o solidní náhradě, avšak nyní už je na středočeské části dovoleno cestovat v pracovní dny pouze v době zhruba od půl osmé do půl čtvrté, což se mi zdá pro lokální centrum jako Dolní Bousov docela málo...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:18:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telini: ad linka 630063
Za nedostatečný počet bus spojů ve středočeské části 063 může krajský úřad středočeského kraje, který tuto autobusovou linku nechce dotovat (ačkoliv zastavením osobní vlakové dopravy na trati 063 celekm dost peněz ušetřil a mohl část z nich na autobusovou dopravu uvolnit). Ještě se -aa- někdo divíte, že je proti pokusům StK o rušení vlakové dopravy?
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:25:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však já chápu, kdo za to může. O tom jsem se snažil psát.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 656
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejný osud by postihl i oblast kolem trati 076. Po zastavení provozu by sice linka dejmetomu 250076 mohla kopírovat spoje a to i o víkendu, ale postupně by jednotlivé spoje odpadaly (pro nevytíženost) a nakonec by se dostala do formátu ostatních linek v dané oblasti (náhodné výstřely ve špičce, nejaký ten spoj přes poledne, poslední v 17h a o víkendu ani kolo). Děkuji nechci.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2133
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telini: To je krásný příklad, jak to v StčK chodí. Ještě to může pokračovat. Trošku si zavěštím: Jako velmi pravděpodobnou vidím do budoucna variantu škrtnutí víkendů. A moc bych se v případě této linky nedivil ani důslednému ořezání pouze na školní spoje (pro většinu osazenstva samozřejmě zdarma) systémem návaznosti na vlak vem čert, buď vyjdou nebo ne. A přitom by už snad mohlo zůstat. Pohovoříme o tom tak za dva roky? Jak moc se zmýlím?
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2144
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 12:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď z jiné stránky, dotaz zejména na lidi obeznámené s tím, jak to ve StČ chodí na krajské úrovni. Existuje v našem kraji nějaká politická síla, která má vizi a osobnost, která by byla schopna ten stav změnit? Jinými slovy, koho mám za dva roky volit do krajského zastupitelstva, aby se VHD pohnula dopředu? Odhlédněme od ostatní ideologie, zůstaňme pouze u dopravy.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8425
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 13:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telíni a další: Je UPLNĚ JEDNO, co se zdá či nezdá vám. Důležitý je, co vyhovuje místnim obyvatelum. Pokud jim nevadí, že po půl čtvrté k nim nic nejede (nikam necestujou ani nestojej o turisty), pak je nesmysl jim tam nutit nějakej bus se slovy: "všude ve světě jezdí bus v půl osmy, jen vám ne". JASNÝ? A pokud jím to vadí, tak mají starostu, hejtmana a podobně. Určitě by jim nikdo z žádnýho koordinačního šotocentra neměl vymejšlet nějaké unifikovanosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3213
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 13:32:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakou dopravní koncepci po Středočeském kraji v autobusech chcete? Trend je jasný a peníze podle toho tečou - Ořezání na školní spoje a všem do školy jízda zdarma. Jestli do toho zbude nějaký soukromníček čistě za své třeba na lince Praha - Kladno je čistě jeho problém. Snad mu licenci vydaj a nebudou házet pod nohy další klacky.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 13:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomáš Hradecký, Iaya: jo jo, také to vidím obdobně, lepší středočeská lokálka v hrsti než středočeský autobus na střeše

Ad Bručoun: Dokáže-li vlak porazit autobusy vlastní přitažlivostí, pak ať se ty autobusy coby vzduchovoziče zruší.

StČ kraj to ale neumí a tak stále dotuje autobusy Praha - Čáslav, které do Kolína vozí spíš vzduch a dále po trase "vykrádají" spoje na jiných linkách ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3408
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 14:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubrt: Ono je to možná jedno. Mnohdy ani tak nezáleží, kdo vládne, ale jací jsou tam úředníci.
Každopádně ani modrá ani oranžová zlepšení nepřinesly.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8429
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 14:14:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: takže jedině rudá s hutěma v každym okresnim městě. Hutě měly nepřetržitej provoz, hutníci moc nebrali a hodně chlastali, takže autem nemohli a tak do každý vesnice jezdil bus i ve 23,00 v neděli. Ty politický aspekty zatažený do této diskuse jinam vyústit nemohly.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 14:29:03    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Půlnoční S1 směr Kolín (9301), viz Konečný návrh na webu Ropidu ... "vozy 1. 2.tř. jen v 6 a +"
...jinak bude nasazeno prosím co za vozidlo???
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 14:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je UPLNĚ JEDNO, co se zdá či nezdá vám. Důležitý je, co vyhovuje místnim obyvatelum.

Milé KM, jsem průnik obou těchto skupin. A mně to vadí! A vím o dalších.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8431
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 01. září 2010 - 14:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PIDc.: 810
Telini: Tak to pak ano.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!