K-report
 

Archiv do 19. března 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 19. března 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 13:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Takže tím jsme Červenku vyloučili (není to nějaká prasečí nemoc, sakra! :-)
Přelouč tam zůstává, ale já bych ji snad za ty jiné výhody i přežil. Jde prostě jen o nezvyk.
No no v těch Kostomlatech by to stejně dopadlo tak, že by se zrušil ten přístupový přejezd a místo něj by vznikl podjezd i se schodama a velkou oklikou, takže možná by na tom byli cestující ještě hůř. Navíc teda sorry, bloudíš do mého domovského chlívku, tudíž fakt nemáš pravdu, zástavbě blíže je stávající nádraží. A centru obce už vůbec. Centrum je totiž asi 200 m od dnešního nádraží.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2622
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 13:15:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jaké budou v tom novém modelu odjezdy z Prahy?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3423
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 13:36:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak pokud se nic nezmění na relaci Brno - Jeseníky, což by se asi změnit nemělo

Dle mého názoru může dojít maximálně k překlopení o hodinu tak, aby zůstaly zachovány protrasy v Brně od Prahy. Ale i pak by to vyšlo v Zábřehu pěkně, jen od jiné linky, tj. ostravské.

Za zbytné bych v uvažovaném modelu považoval zastavení ostravské IC linky v Hranicích, neb pojede poměrně těsně po lince vsetínské. Tedy lze jet Olomouc - Svinov s EC durch. Pokud se to navíc povede na Svinov i Olomouc na čistých 00, tak by to bylo pěkné a umožnilo by to srovnat rychlíky do Opavy i osobáky do Havířova do těsnějších a hlavně symetricky řešených skupin na Svinově.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3424
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 13:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Můj tip:
IC Ova a R Luhačovice: Trasy odpovídající současným pátečním posilovým rychlíkům na Moravu. Luhačovice s mírně přetaženou Olomoucí, ale díky tomu dále v prokladu s R do Břeclavi.

Vsetín a pomalé Brno přes ČT: dle toho, co nastínil TZ, tak v ČT cca 10-15 minut před/za rychlou linkou.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 13:46:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha - Olomouc, kde se dnes plívové R vyprazdňují a cestující se cpou do rychlých IC.

Potvrzuji.

Čili je nutno odstoupit od teorií a nádherných superřešení a vrátit se na zem. A pak třeba jedním vlakem nechat nažrat vlka a ponechat kozu celou. Třeba vlk Přelouč takové koze Košičan tak maximálně olíže chlupy. Takže k čemu takový křik???

Souhlas. A pro vlaky typu Praha-Ke je vedení přes Valachy o x km kratší a časově ho myslím nedožene ani dokončená koridorizace 320.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6496
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 13:48:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
Ohledně Kostomlat souhlasím s -aa-, myslím, že i K.A.F. napsal dostatečně jasně výhody a nevýhody jednotlivých řešení.

-aa-, TZ:
Reakce vedle.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2623
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 14:02:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Proč se ptám: Marně hledám polohu linky Praha-Vsetín-Žilina tak, aby měla vazbu jak na R-071 (byť pojedou o pár minut dříve, jak naznačil -aa-) a zároveň byla vazba z Brna na Valašsko. Buď pojedou R-071 ne o pár minut, ale alespoň o 20 minut a nebo bude vazba na Valašsko tak 30 minut. Tedy za předpokladu, že se model na R-300 nezmění.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 14:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Já myslím že z celosvětového pohledu jsoun Košice v okolí Prahy, takže jsme tu správně. :-))

Ad cesta po silnici: Kdyby byla D11-R35-R48-R11 a naopak nebyla D1-R49 ani R-35 za Chlípníkem, tak bych jel přes Třinec i autem (na železnici vyměň R-48 za D47). Neříkám teď nebo za rok, ale za nějaké 3 roky (?) už to bude z Hranic do Žiliny přes Karvinou a Vsetín tak nějak nastejno. Ne-li vrchem rychlejší, protože méně zastavení ostravské linky od Prahy. A protože Čechy (= na západ od Olomouce) na Slovensko odůvodní tak nějak tak akorát ten jeden vlak, zatímco Ostrava klidně celý systém, tak bych určitě celodenní dvouhodinu klidně vyměnil byť i za 15 minut delší cestu (jako že si myslím, že to tak nebude).

Ad IC v Kolíně: Jasně, dokud se nejezdí z 231 (071, 072) do Pardubic přímo, tak samozřejmě stavět. Ale já si myslím, že by se přímo jezdit mělo, pro což mám i jakési byť neaktuální údaje. Ohledně "přeplňování" - já tedy v tomto případě vycházím hlavně ze svých pozorování i prosté logiky. Je tu překryv relací Praha - Morava, 231 (+230) - Morava, 231/Praha - východní Čechy. Když to poslední pojede přímo, tak se to tak asi akorát vyrovná.
Praha - Kolín (z/do místa) se rozloží do X jiných vlaků a navíc - nechci šahat do svědomí oběma středočeským objednatelům - by asi vůbec nejradši jel Sp z KoZy.

Pražan: Pořád nechápu, proč ZnM, Mohelnice a Červenka na Luhačovicích nevadí a Přelouč, Choceň, UnO na Košičanu vadí. Logicky je to přesně naopak. Jestli do Popradu jedu 7 hodin nebo 7 hodin a 10 minut je dost jedno. Jestli jedu z Prahy do Přerova 3 hodiny nebo 2:50 je dvakrát tak větší relativní zdržení.

Kolik z těch, kdo by teoreticky Košičanem v "ryze EC" trase jeli za Žilinu, pojede raději autem když bude teoretická JD prodloužena o 10 minut? Podle mě tak asi zhruba nula osob. Kolik lidí, co jezdí dnes na Valašsko autem, by po přechodu rychlé linky ze čtyřhodiny na dvouhodinu jela třeba vlakem? Podle mě víc než nula, o přípojích na Brno nemluvě.
Proto to vidím takto jednoznačně, jsem-li postaven před volbu letošního a příštího roku.

- - -

Pro jistotu znova: za ideální model považuju:
1) "Superrychlou" Ostravu v samostatné trase (jen Libeň, Pardubice, Olomouc, "dlouhodobě dočasně" tedy Kolín)
2) "Středně rychlou" střední Moravu (Luhačovice, Vsetín) = staví Libeň, Kolín, Pardubice, Zábřeh, Olomouc a pak podle potřeby.
3) "Úplně pomalý vymeták" stavící "všude" až do Ostravy.

No a protože "nejsou" peníze, tak tedy je jednička zčásti lehce degradována (MuN, Zábřeh), a trojka "rozdána" dvěma směrům tvořícím segment 2. Všechny hlavní relace se tak zpomalí o 10 minut, ale je možné dosáhnout kratšího intervalu (= v průměru ušetřená hodina čekání).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3425
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 14:19:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
-aa- zmiňoval R-072.

S R-300 se moc hýbat nedá. Tvrdí se, že jejich poloha je dána tím, aby dokázaly projet po jednokolejce společně s rychlíky Brno - Olomouc a ještě to bylo stabilní. Tedy prý existuje ještě jedno řešení, ale z hledisky stability je horší. Nečekám, že by byla snaha sáhnout i do tohoto.

Jediné, co trochu dává logiku je jet z Kolína cca SS:40 a v Hranicích být cca (SS+2):50-55. Jeví se to dost ostré, ale ...

TZ:
Vzpomeň si na tento svůj názor až někdy v neděli večer polezeš do vlaku do Prahy na Svinově.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2624
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 14:31:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Pokud pojede "Vsetínský expres" z Kolína ve "40" tak bude v Hranicích tak v "15", tedy přestup 30 minut. Za 2:15 nemáš šanci.
Se 300 se dá hýbnou akorát o půl hodiny.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 15:19:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" i "Tomáš_záruba":
To nemá smysl - je to pořád "já o voze, ty o koze": já zkrátka nejsem ochoten akceptovat mimo okrajová období dne (kdy to zase nejsou ochotni akceptovat zástupci "pobřežního objednatele") a vybrané speciální situace přílišné degradace dálkových vlaků (zejména mezistátních) jejich zastavováním v kdejaké řiti (když přitom i jejich pobyty v podstatně významnějších lokalitách jsou mnohým z Vašich kolegů doslova "trny v očích"), protože (jak už jsem napsal) přílišná preference slučování různých výrazně odlišných druhů frekvence (a tedy i individuálních potřeb těchto různých druhů) s pouhým odkazem na "ekonomičnost" je cestou do pekel.
Počítat "osobominuty" a jejich relativní podíly umím samozřejmě také, a pochopitelně jsem čekal, že s tím někdo vyrukuje, ale po pravdě řečeno, předpokládal jsem, že s tou pitominou vystartuje spíše "-aa-", než "TZ": 10 minut rozdílu na cestovní době má přitom samozřejmě stejný vcelku marginální dopad na cestovní dobu jak v relaci střed Čech - východ Slovenska, tak i v relaci Praha - východ Moravy. Při svém zaslepení čísly si ovšem, pánové, neuvědomujete, že jde m.j. i o subjektivní pocit uživatelů vlaků z jízdy, a jsem přesvědčen, že jet třeba z Prahy na východ Moravy něčím, co sice připomíná osobní vlak, protože to zastavuje každých cca 15 minut, ale všude jen na minutu, takže stejně nelze ani nikde vystoupit na tak dlouhou dobu, aby si případný zájemce například mohl zpestřit cestu nákupem nějakého občerstvení za přijatelnou (a nikoli předraženou "jaláckou") cenu, je-li občas v místě v dosahu, by nebavilo ani Vás - a přitom se umanutě snažíte obhajovat, když někdo takový paskvil jako "provozní koncept" vnucuje.
Jsem ochoten akceptovat například cestu na východ Moravy, spočívající v rychlém přesunu třeba do Olomouce s tím, že pak se vlak změní vlastně v "rozvozový", ale nemám zájem cestovat na sever Slovenska nebo i jen do Ostravy způsobem, kdy za první dvě hodiny cesty bude vlak stát "u každé vrby", aby sbíral frekvenci rušící zbytečně už beztak bídné pohodlí dálkových cestujících a pak po jejich dostatečném otrávení a unavení projel v zájmu zkrácení předtím zbytečně prodloužené cestovní doby třeba i tak relativně významné přestupní stanice, jako jsou třeba Hranice na Moravě, přičemž takto vzniklé omezení variability při výběru spojů není aspoň kompenzováno tím, že většinová frekvence dálkových cestujících dosáhne svého cíle rychleji: dýchá z toho na mě závan nadirigovaného "rovnostářství", které právě Vaše generace tolik kritizuje - a stejně "rovnostářsky" zní i zdůvodnění, že to přispěje k "rovnoměrnějšímu rozložení" mezi jednotlivé vlaky té dosavadní frekvence, která při cestách na větší vzdálenosti přestupuje do "rychlejších" vlaků.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 15:19:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" i "Tomáš_záruba" = dokončení (nevešlo se to do jediného příspěvku):
Nejsem v žádném případě zastáncem jakýchkoli příplatků za "vyšší kvalitu" vlaků a nikdy jsem je nevítal (naopak), ale tím spíše se docela obávám, že právě nastíněný režim je pouze podlým tajným "mezikrokem" k tomu, aby na základě jeho neúspěchu v očích veřejnosti mohl někdo "kompetentní" velmi brzy přijít s prosazováním dalšího rozšíření provozu "vlaků (rádoby)špičkové kategorie" (tedy samozřejmě "příplatkových") na úkor husté sítě snadno použitelných "běžných" vlaků, na které pak už "nezbudou" vlakové kilometry ...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 15:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Domnívám se, že to je přesně obráceně. Kdyby totiž nebylo TISů, tak je grafikon na 270 mnohem mnohem přehlednější, a ostravské IC nebyly tolik přeplňovány těmi, jež odmítají "výhodné" podmínky v Pendolinu akceptovat.

Pak by mohl jezdit dvouhodinový "Janáček" a dvouhodinová "plíva", což v týdnu více méně stačí. Středomoravské relace včetně Košičanu pak mohly jezdit úplně klidně "normálně" = od Košic po Olomouc (Zábřeh) "středně rychle" a pak šupem do Prahy. V Pá/Ne by se Ostrava doplnila nějakými posilami na hodinu, popř. ráno a večer denně - a pomalu by se krok za krokem zahusťovalo jako třeba na 220 nebo 170.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 15:50:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k problému "Košičan:" Pokud jde o psychologii cestujících, tak UO a Choceň jsou přece tradiční rychlíkové zastávky, ne?

Pak by tedy byl problém akorát s tou Přeloučí. Abych řekl pravdu, já osobně bych ji celkem bez problémů mimosystémově Košičanem projel. Kolem poledne tam a ve 4 zpět to nebude taková hrůza. Pak budou mít cestující "pocit rychlé jízdy" od Prahy do Chocně, a "zastavování na každém rohu" jen těch 25 minut Choceň - Třebová (a tam je navíc "kochací okénko", pak se zase projíždí až po Olomouc).

To si myslím, že by byl zcela odpovídající kompromis. Kdybyste nááááhodou, Pražane, věděl o tom kdo a proč volal komu na ZSSK, pak navrhuji tam zavolat znova - s tím, že jiná poloha v Lidči není problém, a jde jen o Přelouč. To si myslím, že by mohlo být všestranně přijatelné.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1621
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 16:20:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky 2622: SC L:16, Ova+Luhač xx:19, Vsetín S:57 samozřejmě plus mínus pokvrdlání typu SENA

Mibl 3423: Jo, vida, je to tady, rychlá Praha - Ostrava Hranice průjezd.

Orky 2623: Vazba na R-072, nikoli R-071! Od Ústí, ne od Rumburka. Ohledně přípoje v Hranicích přiznávám, že nemám k dispozici objednávku MD na rameni Brno - Ostrava, nicméně vycházím ze sdělení objednatele při vysvětlování změny na rameni Praha - Olomouc. Pokud se Brno - Ostrava nezmění, pak skutečně přípoj v Hranicích vychází přesně půlhodinový. Nicméně i tak je to pokrok oproti těm dnešním superpřestupům 40 nebo 55 min. Zkusím se příležitostně optat detailněji, přiznám se, že až tak jsem se nepídil po spojení Brno - Valachy, vzal jsem jako fakt to co objednatel povídal.

TZ: Jasně až po Podkarpatskou Rus je to vlastně okolí Prahy

Možná že po modernizaci 320 to bude rychlejší (možná), ale pořád to je o nějaký ten kilák delší. Hlavně ale pořád nevím, jestli je úplně rozumné cpát frekvenci Slovensko do relace Ostrava. Nebo chceš odpojovat vozy v Bohumíně? Pořád si myslím, že to co na Ostravsku vystoupí zdaleka na Ostravku nenastoupí do vlaku na Slovensko, takže jak to hodláš řešit?

Tý jó, ještě přidávat Ústí a Rumburk na Kolín - Pardubice, no já teda žasnu! Jinak ale s ideálním modelem jakž takž souhlas, jen bych s tím superexpresem zastavil i v Kolíně a netahal tyhle dvě relace dál, protože mi to přijde extrémně zbytečné a drahé. Otázku Žiliny je třeba zvážit, hlavně kapacitně. Kromě toho je třeba trošku pořešit tarif a přece jen si myslím, že i Valachy by měly mít nějaké spojení na Slovač a vzhledem k tomu, že to osobákové stále více nefunguje, tak bych asi Vsetín v Tvém modelu nahradil Púchovem i za předpokladu, že zbytek Slovenska přes Ostravu.

Orky: Hranice xx:11-13.

Pražan: Je otázka, zda je to až taková degradace. Člověče netušil jsem, že zrovna ty se postavíš po bok pana B., který seč mu jeho konexe stačí prý lobuje u Slováků, aby svůj souhlas se změnou odvolali.
Ber to tak, buď bude změna, což v konečném efektu vlastně pro většinu cestujících zrychlí a zlepší přípoje (Žilina, Hranice, Zábřeh...). Zmizí také různé předjíždění všeho se vším. Nevím jaký požitek má cestující jedoucí z Prahy na střední Moravu jedoucí dnes třeba Šohajem. V Zábřehu 5 min. na předjetí Pendolinem a v Olomouci 9 min. na předjetí Hradčanama. Pro cestu z Prahy ale nemůže riskovat cestu Hradčany - přestup v Olomouci - Šohaj, protože garantovat čekání se nechce. A další vlak z Olomouce za hodinu, navíc zdaleka ne po celé trase (za Starák). Pravda, dnes může jednou za 4 hodiny využít také rychlé spojení jen 7 min. v Pardubicích na předjetí Pendolinem. Ovšem kdo si může dovolit říct "nepojedu pomalým Šohajem ve tři, ale už rychlým expresem v jednu - nebo že bych počkal až do pěti na Zlínský expres?" Nově se mu každou hodinu otevře spojení sice se zastavením Zábřeh, Mohelnice, Červenka navíc oproti expresu, ale nbez zastavení v Přelouči, Choci a Ústí n/O u rychlíku a nadto ještě bez jakéhokoli předjíždění čímkoli po trati.
Když takhle změna neprojde, zůstane všechno v podstatě jako nyní. Vzájemné závody dvou až tří vlaků nebo je tu ještě varianta nějaké zprzněniny zakvrdlání obou modelů dohromady. Tj. Praha - Olomouc po novu, ale jednotlivá ramena po staru.
Takže otázka zní: Ty jsi spokojen se stávajícím modelem Praha - Olomouc a přech.? Nevadí Ti, že půlka vlaků je extrémně pomalých, že je lidé opouštějí a cpou se (tam kde to jde) jen do těch rychlých? Nevadí Ti, že se věčně někde čumí na předjíždění? Nevadí Ti, že některé přípoje jsou úplně strašné (pro mě zajímavé třeba Praha - Jeseník v Zábřehu a Praha - Poprad v Žilině)? Proč tak odmítáš prokazatelné zlepšení jen proto, že z toho vyleze zastavení tří vlaků na Slovensko ve třech stanicích, kde dosud nestaví (což je zpomalí o cca 6 min., což je v relaci Praha - Žilina opravdu extrémní hrůza - návrh Kolín - Olomouc u Košičana za 2:00, nyní je to 1:54).
A ještě ke koze a vozu. Zase opakuju. Ostrava se nemění (naopak průjezdem Hranic mizí jedna zastávka), nepleť ji sem. Mění se Luhačovice a Vsetín/Žilina přes Lideč. Do Luhačovic se zpomalují dnešní rychlé vlaky (o 3 zastávky navíc, ale ruší se jedno předjíždění) a zrychlují dnešní pomalé vlaky (o 3 zastávky a mizí dvě předjíždění). Pomalé Vsetíny se také zrychlují (o 3 zastávky a dvě předjíždění), zpomalují se pouze Žiliny (o 3 zastávky, ale mizí jedno předjíždění). Ty Žiliny jsou 3 vlaky denně (Fatra, Košičan, Hradčany)! Připočtu-li k tomu zlepšení zřejmé přípojů, tak opravdu nevím, co je na tom návrhu tak tragicky špatně.

Jo, abych byl objektivní, tak ještě k tomu přidám související změny. Z ÚL v KO sice nově vznikne přípoj již na pomalý rychlík, tedy nově zajištěn i přípoj do Přelouče, Chocně a Ústí n/O, ale logicky se prodlouží přestup směr Havl.Brod a na rychlý vlak směr Olomouc/Luhačovice. A ještě je tam jedna "zrada". Tzv. pomalé trasy Vsetín vs. Brno přes Třebovou se točí o hodinu. To znamená, že když přijede do Pardubic R od Liberce, tak nebude hned přípoj do Brna pomalým rychlíkem. Bude třeba vyčkat až na EC, které přijede do Brna o 9 min. později a samozřejmě zkomplikuje se spojení z R Lbc - Pce do zastávek typu Svitavy či Blansko. Ovšem mohlo by to generovat vyšší stabilitu GVD, protože co si budeme povídat - zrovna kvůli čekání brněnské plívy na zpožděný Liberec mi v Ústí n.O. ujel přípoj do Mladkova, který nepočkal a další spojení byla "už" za 1,5 hodiny (přestože bylo odpoledne).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 16:26:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Projet Přelouč Košičanem, proč ne. Fatrou asi taky no problem. A Hradčany do Prahy asi taky no problem. Takže jde jen o Hradčany odpoledne, ty by asi zastavit měly. Větší problém je, jak se s tím vypořádat taktově. Nerad bych, abych kvůli 3 - 4 min. na projetí Košičana v Přelouči musel o 3 - 4 min. vykvrdlat z taktu nějaký osobák na S1 (a třeba pak dál na S12 atd.). To bych pak nadával jak špaček a všichni bysme byli za pitomce. Ono by to vykvrdlání možná mohlo na návazné autobusové síti vyprodukovat i nějaký neřešitelný problém. A možná i někde na železniční. Ten problém by se dal třeba řešit nasazením vozidla navíc. Ovšem to je dost drahý luxus za projetí Přeloučí. A úplně za břicho bych se popadal, kdyby Košičan Přelouč projel, ale pak by to nahnal na pobytu v Pardubicích.
No a ten taktový posun opravdu celkem hrozí, konec konců Košičana se to taky týká (cestou zpět), ale pokud vše vyjde tak jak má, tak Libeň - Úvaly by měly být osobáky čtyřikrát za hodinu, takže bych se opravdu divil, že by vyosení jednoho EC z taktu o pár minutek nezpůsobilo nějaký taktový průser na regionálce
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2626
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 16:36:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Díky. Tak nějak jsem to očekával.
Samozřejmě jsme myslel R-072. Omlouvám se.
Jinak souhlasím s tím, že to nutné zlo zastavení v pár okresních městech s mezinárodním rychlíkem je pro valno většinu lidí přínosem.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1423
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 16:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Průjezd Přelouče jsem vůbec nemyslel se současným zrychlením, prostě větší vata KO-PU. Nějaké netaktové trasy by zrovna tady vymýšlel jen blázen.
Bylo to myšlené čistě jako úlitba bohu "pocitu ne-zastávkovitosti Košičana."

Ad "Vsetíny" - já tím pojmem myslím obecněji R/Ex/Ec-280, z nichž (aspoň) část bych samozřejmě na Slovensko vedl trvale (a nejen do Púchova - nabízí se třeba BB nebo i Trenčín). Takže tady jde asi jen o zmatení pojmů, protože jsem - jak jsem se domníval - pro jednoduchost nepojmenovával linku podle cílové, ale směrové stanice.

Kapacita IC-320: Pokud by z Prahy do Karviné byla hodina (jednou Slovensko, jednou Polsko nebo nic), tak ten problém nebude, resp. v Pá/Ne možná spíš opačný (nezapomeň, že na 320 již několik let úspěšně probíhá operace vyhánění cestujících = lze čekat po dokončení nějaké nárůsty). Pokud ne, tak by to holt do Žiliny dojelo prázdnější, to asi není tak zásadní problém (kór pokud se to na SK zase naplní). Mimochodem dvouhodina Praha - Žilina přes Třinec se chystá taky na příští rok (aspoň tohle doufám chováním pana B. - jak on se jmenuje, nemůžu se vzpomenout... nějak jako Bestie, že? ;-) - ohroženo není), takže si to budeme moci vyzkoušet.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 16:49:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kucí.nechcete s tím jít do GVD výhledový..?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 17:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: OK (ovšem to je pak komické nezastavit), OK (ať žije Púchov).
Hodinová Ostrava - to jest jiná. I když i tak - totální nadšení z 320 bych nesdílel, protože přece jen už je tam taková ta podivná čára. Pro osvěžení paměti: Ukřižování svatého Šebastiána nebo co si to v těch Hošticích pouštěli?

Mladějov: Já určitě ne. Dokud se to dotýká 011, tak zatím asi není důvod. Ono neuškodí si i v okolí Prahy uvědomit, že všechno souvisí se vším. A kdo má furt do těch X diskuzí lézt, to se nedá stíhat.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3426
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 17:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Takže na 011 v hodině dva svazky projížďáků posunuté o cca 20 minut + k tomu o 20 minut vedle eurotakt? Je nějaká šance, že S1 bude v Kolíně k něčemu rozumně jezdit? Současný stav, kdy je přípoj na plívu, nepovažuju za ideální, neb pro většinu je myslím zajímavější Brno a Olomouc a předjíždění v eurotaktem ve Velimi je tak k naštvání.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1624
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 17:35:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím nevím co z toho vyleze, to je starost provozovatele. Pomalý ČT Ph xx:57 - Ko xx:37, rychlý ČT Ph xx:19 - Ko xx:59, rychlé Brno xx:38 - Ko xx:17, HaBr Ph xx:03 - Ko xx:48, toť představa objednatele.
Chápu, že se nelíbí situace v KO přípoj na plívu, ale zase je třeba v tom vidět, že v PA je přípoj na rychlý Olomouc. Bude-li v KO přípoj na rychlý Oc, pak pravděpodobně rychlé Brno předjede v Přelouči a v PA bud přípoj na plívu a ještě za dlouho. Ono asi nebude jednoduché tu 011 poskládat, nicméně je fakt, že určitá změna by se hodila, a to kvůli uzlu Nymburk. Řešení jsou dvě:
a) Kolín i 060 otočit o cca 30 min. (vyjde to?)
b) lepší - České Brody prodloužit do Nymburka (ale tam jsou zase ty "prašivé" středočeské vlkm navíc).
I tak by ale zase nebyl v KO přípoj na všechno. Holt když tam jedou vlaky v 17, 37, 48 a 59, těžko tam najdete nějakou opravdu rozumnou minutu. Asi by měl být přípoj od toho Os na HaBr. Takže příjezd nejpozději 44. Ovšem pak zase těsně ujede plíva (a bude-li v podobě Žiliny...). Přípoj na 17 zase znamená, že se dlouho čeká na cokoli na Pardubice (vyjma špičky, ale to jsme vlastně ve stejném řešení 14 - 44). Holt jak z toho ven? Navíc je třeba dbát, aby nějak rozumně vyšla trať 060 a aby vůbec nějak vyšla 012.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3427
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 17:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ovšem to je pak komické nezastavit

Stejně komicky projížděl Jóže Plečnik Soběslav. Hoši od dopravce přece nechtěli s EC stavět stejně jako s rychlíkem.

Orky:
Pokud by se hnulo s R-300 o 30 minut (projelo by to stabilně po jednokolejce i s olomouckou linkou), tak se dá poměrně dost osekat linka Ova - Břeclav, neb vyjde přípoj mezi rychlíky v Přerově a z ušetřených vlkm se dá realizovat TZ naznačené protažení IC Praha - Ova systémově do Žiliny a velmi pravděpodobně by ještě zbylo i na nějaký další pár ze Vsetína do Žiliny.

Když si člověk sečte plusy a mínusy, tak brek nad zastavením Košičana 3x navíc nemá logiku.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3428
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 18:04:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Varianta předjetí HaBrem v Pečkách a následně do Kolína těsně před rychlou Olomoucí, pokud by to z hlediska JD a mezidobí vyšlo, se neuvažuje? Pak by celkem pěkně vyšla 060.

V Kolíně by se to ale asi muselo zlomit a problematická by byla 012.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1424
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 18:22:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si tvrdit, že:
a) 012 vzal čert (resp. bus s minimem technologických vazeb, ba s možností jezdit přímo do Kolína resp. Čebrodu) - ta prostě buď vyjde nebo nevyjde
b) Zabývat se při řešení návazností v Kolíně osobákovými Pardubicemi je nesmysl (stejně jako Os Praha - Pardubice vůbec).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 18:34:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Utrpení svatého... No vidíš?

011 nevím jak dopadne, ona to prozatím není až tak moc moje starost. Až budu vědět, uvidím.

TZ: Tak to teda ne kolego. Jestli jsi zvyklý řešit dálkové relace a dál už nic, tak já mám zájmy trošku jiné. 012 zkrátka vyjít musí. Počkej až si tě najme jako poradce nějaký kraj. To budeš nadšeně všude vykládat, jak lokálka Horní Dolní - Krátká Dlouhá musí vyjít naprosto perfektně a relace Praha - Ostrava je Ti úplně ukradená a musí se přizpůsobit Na druhou stranu je fakt, že pokud by železnice rezignovala na regionální obsluhu, pak by se jí taky mohlo stát, že regionální samospráva může začít činit různé obštrukce. Třeba taková hluková třicítka v blízkosti zástavby, to by byl jistě pro dálkovou dopravu bonus. Zkrátka - neojebávej regionálku ve prospěch dálkovky, mohl by sis znepřátelit daleko víc lidí, než již tvými nepřáteli jsou (jako že jich není málo ... však víš nejlíp sám).
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 20:16:09    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 1621:
Vůbec netuším, kdo je Váš "pan B" (a po pravdě řečeno mě to ani příliš nezajímá) a se slovenskými konstruktéry jízdních řádů ("koncepčními" ani "výkonnými") v žádném styku nejsem - a v posledních letech už dokonce nemám ani žádné (byť i v minulosti stejně spíše jen teoretické) kontakty na vedoucí osoby na slovenských železnicích, protože "garnitura" se i tam už též dávno poměnila, a většina těch, které jsem znával, je už téměř či zcela v důchodovém věku: abych předešel potenciálním nejapným poznámkám, ještě dodávám, že mi ta "bezkontaktní" situace naprosto nevadí a ani její případný "kontaktní" opak bych stejně nijak nevyužil.
Nikdy jsem nikde neřekl ani nenapsal, že by se mi současný jízdní řád nějak zvlášť líbil, byť je asi přece o poznání lepší, než byl ten předchozí: to ale ještě neznamená, že by se mi muselo líbit právě to, o čem se tady debatuje, a už vůbec ne, že bych to měl adorovat, jak to činíte Vy, protože jsem přesvědčen, že za stejné peníze by bylo možno získat podstatně více "muziky" - "jádrem pudla" je ovšem značná nespolehlivost ČD (ať již způsobená jejich vlastní vinou, nebo vinou SŽDC: různé "vnější vlivy", jako například sebevrahy pěší či motorizované, do toho výčtu jakožto prakticky neovlivnitelné nezahrnuji), která nutí zavádět "pročíslované" přímé vlaky i v relacích, v nichž by jako "pročíslované" jezdit nemusely, když pak mnohé pozorovatele "prudí" jejich předjíždění i v uzlových stanicích s velkou výměnou cestujících (typu například Olomouce) - i v tomto případě preventivně raději hned uvádím, že mezi "oprávněná" pravidelná předjíždění rozhodně neřadím průjezdy okolo stojících vlaků bez možností přestupu (kromě průjezdů italských krámů). Zmíněná nízká spolehlivost, podpořená navíc i nepříliš pohodlnou infrastrukturou v železničních stanicích (téměř úplná absence možností přestupů "hrana - hrana"), logicky odrazuje od použití koncepcí založených na větších množstvích přestupů, takže výsledkem je doprava provozně dražší a neposkytující většině uživatelů maximum možností spojení. A protože ani nastíněné řešení není (alespoň zatím) tím "nejméně špatným ze všech možných", nemám důvod je nejen chválit, ale ani hájit. Stačí to takto?
Ke spojení ČR se severním Slovenskem ještě dodám svůj názor: pokud by došlo k posunu vlaků o hodinu s tím, že poslední vlak (klidně třeba i v obou směrech) by odjížděl z výchozí stanice o cca hodinu později, než jezdí nyní, nebyl bych úplně nespokojen - horší by ovšem byla situace ráno, kdy už současný příjezd do cílové stanice až mezi 10. a 11. hodinou dopolední je dost pozdní: v obou směrech by tedy bylo žádoucí cestovní dobu výrazně zkrátit, což je ovšem s plánem nárůstu počtů zastavení příslušných vlaků zcela v rozporu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2431
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 21:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár praktických postřehů:

Krom špičky pá/ne jsem zažil dvakrát IC/EC na Ovu skutečně plný ke 100%: poprvé když spadly kdesi ve Vrškách dráty a tehdy Perner opustil Prahu až po osmý a podruhý když letos kiksnulo ve sněhu ONJ a Kysuce vyrážela z Prahy kolem 7.50. Vždy tedy šlo o frekvenci prakticky ze tří vlaků....

Poměrně zajímavá frekvence je i úsekovka Ova - Hranice (Valmez). Tedy projetí Hranic mi přijde (nejen z tohoto důvodu) jako kravina.

Daleko horší než zastavení někde po trati je ta parodie na EC a Ex v podobě souprav horšího šrotu než je obyčejnej rychlík z Prahy do Děčína v podobě různejch směsí B250 a Bc bez jedničky.

Stávající EC s výjimkou Kočičáka veze přes Valašsko na Slovač obvykle zlomek toho co via Ova.

Toť fakta.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 22:03:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se jen připojím dvěma postřehy:
1) po zavedení Eura na Slovensku a vzhledem k recesi v ČR všeobecně poklesla přeprava mezi ČR a SR.
2) Slováci jsou chytřejší než místní šotoodborníci na MD a dalších organizacích: jezdí jen to, co má ekonomické oprávnění - a je nedokopete k taktu ani náhodou: tam umí počítat a ví, co je takt za ekonomický nesmysl.
3) koordinace mezi dálkovými buslinkami (včetně mezinárodních - a který dopravce na to nechce slyšet, tak dostane zákaz vnitrostátní přepravy: jako SA) a dálkovými vlaky na Slovensku funguje, kdežto v ČR se o toto MD nikdy ani nepokusilo
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 22:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Vycházejíc ze zkušeností bych se divil, kdyby se ti vůbec nějaké řešení líbilo, takže ono je to vlastně jedno.
Poslední vlak o hodinu později, ale to je který? V kolik by to mělo jet z Prahy? Dnes je poslední přes Lideč v 11 Košičan, přes Ostravu ještě ve 12 Olše. Posun na 12 nebo 13 toho moc nevyřeší. Ideální je posun na 14 přes Lideč, aby se stíhal poslední denně jezdící vlak na Košice. Není to sice úplně ideální řešení, lepší by byl rychlík s četnějším zastavením, ale lepší aspoň něco, než jako dnes od Hradčan nic. Jinak nepáteční cestu Hradčany - Turiec - osobák do Popradu jsem absolvoval. Fakt humáč, v tom motoru se dokonce až do Ružomberoku stálo. Byl jsem rád, že jsem z toho v Liptovském Hrádku vypadnul a hotel byl hned proti nádraží, opravdu jsem akutně potřeboval oddych.
Doufám že ale nemyslíš vážně, že by vypuštění tří zastávek nějakým významným způsobem dokázalo změnit skutečnost pozdního příjezdu prvního ranního spojení do Prahy.

Petr vlček: Ova - Hranice zvlánou R Ostrava - Brno, kdo ví zda to nepojede tak nějak v zákrytu. Ono je to tady těžký, jeden chce zrychlovat, druhý zase pláče nad průjezdem v Hranicích....

Kočičák na sebe stahuje frekvenci jako jediný přímý vlak. Přípoje v Žilině jsou u Fatry nic moc (loni to bylo lepší, to navazovalo IC i R), u Hradčan v podstatě žádné. Tak se nedivte, že to nic nevozí. Ovšem vzpomínaje na svou cestu ranním Beskydem, nevzpomínám si, že by přes Jablunkov s námi jely nějaké davy. Spíš naopak. A minimálně ve vagónu jsme zůstali s přítelkyní jediní, kdo tam seděl zároveň před Svinovem a za Třincem. A u Odry a Detvana ten tranzit rozhodně lepší nebude, protože souběžně s nimi jedou o hodinu rychlejší Fatra, resp. Košičan. Zbývá Odra, Olše a Perner. Když bych měl jet Odrou, tak bych se sakra snažil vyjet o hodinu dřív na rychlejší Fatru. Olše je ale poslední možnost pro ty, kdož ještě chtějí rozumně dojet někam za Vrútky a nestíhají Košičan (byť i zde vyhrává ten, kdo Košičana stihne, nedivte se, že jezdí tak plný). Hradčany (přes Lideč) holt mají přípoj jen do Martina a velmi humusní do Popradu motorovým osobákem, jedině v pátek to jede dál, ale to už jsem psal. No a Perner je už jen pro Žilinu, zcela bez dálkových přípojů.
Toť taky fakta.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 22:35:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
1) A to bych neřekl. Ona poklesla možná na železnici. Jinak bych řekl, že Slováků v Čechách pracuje stále dost, jen místo soustředění v Mladé Boleslavi je najdete po celé republice v kasách kdejakého supermarketu.

2) Zase chyba - proč tedy Ti Slováci ten takt na hlavních relacích mají a stále pokračují v jeho zavádění? Dokonce ho nově zavedli i na TEŽce, která se opravdu na takt zase až tak moc nehodí (bez infrastrukturních úprav). Že by jim radil nějaký šotoodborník z Čech?

3) Koordinace funguje? A na to jste přišel kde? Nemůžu si pomoct, ale jestli něco na Slovači nefunguje, tak jsou to návaznosti čehokoli na cokoli. Obzvláť v tom ale vede autobusová doprava. Nevím jak dálkové linky, ty mě netrápí, ale regionálka nebo polodálková doprava teda na vlaky nenavazuje vůbec a sama na sebe mnohdy taky ne.
Tak třeba najít v Ružomberoku autobus do Liptovských Revúcí, který aspoň náhodou navazuje na vlak, to je zázrak. V obou směrech. A to ten bus jezdí dost často a vlak vlastně taky. To samé je v Popradu. Tam když jedu z TEŽky a v Popradu chci přesednout na cokoli autobusové, tak je to zpravidla nejméně půl hodiny čekání a to si vybírám jen směry, kam aspoň něco jede. A týká se to i dálkových relací typu do Rožňavy nebo Muráně.
A návazy autobusů? Vzpomenu na jednu svoji cestu Tatry - Pieniny. Jedu busem SAD Poprad Poprad - Kežmarok příjezd do Kežmarku 8:48. Navazuje spoj SAD Poprad Kežmarok - Spišská Stará Ves, odj. 8:50. Přijíždíme mírně opožděni na AN Kežmarok, přípoj tam stojí. Obkroužíme autobusák, zastavujeme přesně za návazným busem, v tom okamžiku řidič před námi startuje, jsem spokojen jak to perfektně klapne, náš bus otevírá dveře a ... jen vystoupí z našeho busu první člověk, přípoj se rozjíždí a mizí v dál. Zůstalo nás tam asi deset. Náš řidič se kaje "já se snažil to stihnout, ale provoz byl silný" (což měl objektivně pravdu).
Tentýž den zpáteční cesta. Riskuji použití vynikajícího antipřípoje. Linka Stará Lubovňa - Spišská Stará ves, příj. do cílové stanice 17:06. Na ni nenavazuje linka Spišská Stará Ves - Poprad odj. 17:05! Další jede za 2,5 hodiny. Říkám si, že ten neníávaz je divný, zkusíme to a zkusím ukecat řidiče prvního busu, jestli by to trošku "neurychlil". Nemusel jsem... Naštěstí jsme v Červeném Klášteře asi 25 min. před odjezdem busu a už jsme líní jít ze zastávky na pivo, tak zevlujeme na ní. Bus od Lubovni přijíždí s 15 min. náskokem (nekecám!), takže jsem se na urychlení ani neptal. Ale kdybych přišel těsně před odjezdem, tak tam tvrdnu kdo ví jak dlouho a nadávám, že ten bus vůbec nejel. Ve Spišské Staré Vsi jsme tedy -15, bus do Popradu najíždí na autobusák až 5 min. po odjezdu, takže při (ne)přestupu -1 minuta jsem strávil v této pěkné obci téměř 20 minut.... V Kežmarku jsme už zase pár minut s náskokem.
Ale největší náskok co jsem zažil na Slovensku to není. Trumfnula to linka Rožňava - Poprad, která má skvělý jízdní řád, že u Dobšinské ladové jeskyně měl +5 (málem nám nezastavil, jak byl rozjetý, přestože nás viděl značně předem, zabrzdil až cca 40 metrů za zastávkou), v Popradu na příjezdu jsme už měli -20. Místní to asi vědí, protože zastávku před Popradem čekala skupina nějakých zřejmě zaměstnankyň nějakého sanatoria či čeho ze směny a nijak se nedivily, že to jede o 20 min. dřív. Jinak autobus byl neskutečná popelnice, což je ovšem v dálkové dopravě na Slovensku bežné. Vzadu dokonce byla dvousedačka, která nebyla na jedné straně (u stěny) uchycená a neustále tam plandala. Rok výroby toho busu odhaduju tak na 1985 a bylo to předloni. Motor vydával fakt neskutečné zvuky při přejezdu sedla u Vernáru, ale jelo to celkem rychle.
A mohl bych sloužit dál. Linka Liptovský Mikuláš - Štrbské Pleso na Podbanském totálně narvaná Karosa asi 150 lidmi (školní výlet) +30. Linka Poprad - Lysá Polana, bus vyjel jen do Smokovce, motor začal vydávat šílené zvuky, přestože to byl nový autobus slovenské výroby. Řidič se pohrabal v motoru, lidi vyhodil z autobusu s tím, že snad přijede nový, ten přijel za 45 min. - stejný typ - a už v Tatranské Lomnici začal motor vydávat podobné zvuky, řidič jich však nedbal a aspoň do Ždiaru, kde jsme vystupovali, dojel. O zastavování nikoli tam, kde je sloupek a jízdní řád, ale na místě obvyklém, cizinci-turistovi utajeném, nemluvě.... Pokud budete mí zájem, můžu pokračovat ještě dál, veselých příhod se slovenskými busy mám nepřeberně mnoho, na to že s nimi každoročně udělám nějakých 20 - 30 cest.

Takže tomuhle Vy říkáte ta skvělá slovenská autobusová doprava? Proboha! Jen si z toho nebrat příklad!!!
Petr_fajgl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 09:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po loňské zkušenosti se SAD Zvolen, kdy jsem jel autobusem z Brezna na Čierny Balog, koupil si u řidiče jízdenku na Nový Krám, a zastavil až v Čiernom Balogu u nádraží, a na mou připomínku, že jsem jel na Nový Krám mi řidič řekl, že jsem měl říct před zastávkou, jsem poznal, že Slovenská autobusová doprava je skutečná ZLOČINECKÁ SPOLOČNOSŤ, proti které je ZSSK zákaznicky orientovaná obchodní firma - s tou jsem nikdy žádné problémy neměl. A po téhle zkušenosti při cestách na Slovensku používám jenom vlak nebo auto, ale Slovenskou autobusovou dopravu ZÁSADNĚ ne. Ale tahle diskuse je o tratích v okolí Prahy, takže navrhuju tuhle debatu přesunout do tématu Slovensko...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3429
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 17. března 2010 - 09:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
A protože ani nastíněné řešení není (alespoň zatím) tím "nejméně špatným ze všech možných", nemám důvod je nejen chválit, ale ani hájit.

Zdejší komunita se celkem pěkně shodla, že navržené řešení je při všech jeho nectnostech nejlepší možné za současného fixovaného rozsahu objednávky (= všichni vědí, že s přidáváním vlaků to umí lépe sestavit každý blb). Takže je teď na Vás, abyste za současných okrajových podmínek (vozidla, infrastruktura, výluky, řízení provozu, úroveň dispečerského aparátu dopravce, ...) předvedl, že umíte sestavit něco lepšího a tím svá slova potvrdil. Tedy jinými slovy: Dokažte sporem, že diskutované řešení není nejlepší možné a přestaňte mlátit prázdnou slámu (z filozofického hlediska sice máte v mnohém pravdu, ale vývoj těmi řečmi nezvrátíte).

ad -aa-:
Pokud by byl Slovák co k čemu, tak to klidně i přes Vsetín může jezdit co dvě hodiny, u nás už se těch cca 3x20 vlkm jistě někde najde.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 12:17:06    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 1628:
Vy jste snad žena (podle toho tvaru přechodníku)? To mě překvapuje ...
Pokud jde o spojení Čech se Slovenskem na severní straně (tedy přes Horní Lideč či Čadcu), omlouvám se za své nepřesné vyjádření: měl jsem vlastně na mysli především "přeshraniční" část spojení (tedy do / ze Žiliny) jako nejpodstanější základ všech dálkových spojení: překonání státní hranice aspoň do nějakého "rozumějšího" blízkého centra skýtá obvykle možnost dalšího pokračování cest vnitrostátní dopravou (myšleno obecně, ne jen pro vztahy ČR a SR - smutné příklady opaku, například Tarvisio Boscoverde, neuvažuji) - tím samozřejmě nechci "sledovanou oblast" omezovat na pouhé Žilinsko, byť znám úroveň slovenské vnitrostátní VHD. Můj příspěvek se proto týkal všech "přijatelných" přeshraničních dálkových spojení v rozmezí od Ex 141 "Beskyd" do EC 149 "Jan Perner" v "lichém" směru a od Os 3056 / Os 3262 / R 622 /Ex 524 (protože EC 148 "Jan Perner" zpřístupňuje ČR později, než první spojením s přestupy) do Ex 140 "Beskyd" ve směru "sudém". V lichém směru existuje sice do Žiliny ještě i spojení Ex 523 / R 745 / Os 2917 / Os 3927, ale doporučit je třeba rodině s dětmi bych si rozhodně troufal. Problematiku přestupních vazeb v Žilině jsem v této fázi neřešil s vědomím, že na Slovensku je v tomto směru situace problematická už skoro 20 let (v podstatě od doby zbytečně příliš násilného ukončení tehdejšího R 525 v Žilině): pokud jde o cestování po Slovensku, pamatuji ještě tamní podstatně "balkánsko-východoevropštější" zvyklosti, než v českých zemích (což není myšleno hanlivě!), když pohyb osob tam byl výrazně větší i v nočních hodinách a rychlík odjíždějící ze Žiliny do Košic po 22. hodině byl denně dost plný. S úvahou o odjezdu posledního přímého denního vlaku do Košic z Prahy po 14. hodině proto samozřejmě souhlasím (ani to by ovšem nemusela být "mezní" hranice odjezdu posledního přímého vlaku až za Žilinu), navíc když toto řešení nahrává odjezdu posledního přímého vlaku do Žiliny z Prahy až po 18. hodině, a zároveň i odjezdu prvního ranního vlaku z Prahy po 4. hodině ranní, takže "není co řešit" - tedy kromě zkrácení celkové cestovní doby: kvůli němu by ovšem jako základ spojení ČR - sever Slovenska měl fungovat celodenně dvouhodinový "rastr" rychlých vlaků přes Púchov a spojení přes Ostravsko by mělo sloužit jen jako "doplňkové", třeba v relaci Brno - Ostrava - Žilina (i za cenu nutnosti přestupů v relaci Praha - Čadca či KNM), což je však (bohužel) přes severomoravské drážní a politické instituce a orgány naprosto neprůchodné; i díky tomu budou Jančurové a jim podobní i nadále ubírat železnici nemalou část mezistátní frekvence využívající VHD (tím nepopírám, že velkou roli samozřejmě hraje i "vstřícnost" tarifní politiky ...).
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 12:17:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 1629:
Rád bych přidal jen několik maličko slov k popisu cestování slovenskými autobusy.
Moje bohaté zkušenosti se slovenskou autobusovou dopravou mě už před asi 30 lety přivedly k přesvědčení (které nepokkrytě veřejně hlásám a dokládám příklady), že jde o dopravu naprosto "zvykovou" a na její jízdní řády nelze spoléhat - mnohokrát jsem se totiž přesvědčil, že spoje uvedené v jízdním řádu nejezdí a ani nikdy nejezdily (a "všichni to přece vědí"), a naopak fungují spojení, která v jízdním řádu nejsou a ani nikdy nebyla (a opět "všichni to vědí"): především fungují (a překvapivě docela spolehlivě) mnohé zdánlivé nepřípoje mezi autobusovými spoji (se "zápornými" dobami na přestup), což ovšem místních poměrů neznalý zájemce vůbec netuší, ale naopak je třeba počítat s "rozptylem" skutečného odjezdu autobusu od údaje uvedeného v jízdním řádu v rozmezí zhruba "+- 20´" (a to i ze zastávky výchozí či jí jí velmi blízké): popis obsažený v bodu "3)" zmíněného příspěvku považuji za velmi trefný a nic nepřehánějící a bezvýhradně věřím všemu, co je v něm uvedeno, protože bych z vlastní praxe mohl dodat mnoho podobných příkladů - pokud jde o "ideální návaznosti", napadá mě namátkou třeba Červená Skala ("údolní" souběhy vlaků + autobusů a nepřípoje vlaků a "příčných" autobusových spojů přes hory - existuje to stále, byť možná ve trochu menší míře, než v minulosti), ale podobně to (ne)funguje po celém Slovensku ...
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 12:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak trochu čísel 194 24: s odjezdem v 17:36:
Čelákovice:46/0/46
Čelákovice zast.2/10/38
Lázně Toušeň: 2/20/20
Brandýs n/L zast.:0/6/14
Brandýs n/L-Zápská:1/4/11
Brandýs n/L:7/12/16
Polerady n/L:1/0/17
Kostelec n/L:8/3/22
Jiřice:0/0/22
Lobkovice:1/3/20
Neratovice-město:2/15//7
Neratovice:0/7/7

No na Regionovu to vysloveňě není, ale snad by se nám ty naše 809 mohly humanizovat.
Překvapením pro mě bylo využití vlaku jako MHD v Čelákovicích.

Jinak se chci zeptat: Je nějaká pravděpodobnost, že na rychlících Kolín-Ústí se objeví již zmińované humanizované B?? Mě se zdá, že nasazení těchto vylepšených vagonů na Švejky je trochu mimo obraz,přeci jenom je tam dosahována kapacita max. plné 810.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 5-2008

Odesláno Středa, 17. března 2010 - 12:42:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na Ústečáky se plánují nové řídící vozy, ne? /myslím 961/, zde ani Béčka nejezdí
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 12:51:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090: Máte pravdu turnusově jezdí už 2 roky provozně méně zastaralé Bt279, ale občas se stane, že zde se objeví B, a pokud vim humanizace se týká také vozů BDs a ty zde jezdí.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3431
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 17. března 2010 - 13:14:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kvůli němu by ovšem jako základ spojení ČR - sever Slovenska měl fungovat celodenně dvouhodinový "rastr" rychlých vlaků přes Púchov a spojení přes Ostravsko by mělo sloužit jen jako "doplňkové", třeba v relaci Brno - Ostrava - Žilina (i za cenu nutnosti přestupů v relaci Praha - Čadca či KNM), což je však (bohužel) přes severomoravské drážní a politické instituce a orgány naprosto neprůchodné

Jistě jste postřehl, že např. Karviná roky bojovala o přímé spojení s Prahou a ne s Brnem. Takže ta "doplňková" linka Žilina - Ostrava by měla jezdit do Prahy, jak se děje již nyní. V nastíněném konceptu z hlediska ČR nic nebrání tomu vozit do Žiliny obě linky v celodenní dvouhodině. Je na Slovácích, kolik toho budou ochotni akceptovat.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 17. března 2010 - 14:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pokud já vím, oni akceptují celodenní dvouhodinu přes Těšín a tři vlaky denně přes Lideč. Celkem logicky, protože v té první skupině existuje na rozdíl od druhé silná úseková relace.

Tedy aspoň zatím to je slovenské stanovisko. Pokud se nějaký zapšklý blbec v rámci v rámci hry "kdo ho má většího" projeví jako sabotér, výsledkem úplně klidně může být "konec světa" ve Vsetíně... A to bychom asi všichni neradi.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 15:33:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mibl: = 3431:
Nevím, proč a jak by vlaky relace Žilina - Ostrava - Brno nutně likvidovaly přímé spojení Karviné s Prahou: klidně bych nechal na rozhodnutí tamních (rozuměj: moravskoslezských krajských) institucí, aby se s dotčenými obcemi dohodly (jsou-li toho schopny), která z relací Brno - Ostrava - Žilina a Praha - Ostrava - Český Těšín pojede Bohumínem a která Havířovem ...
O dvouhodinovém taktu mezistátních vlaků na obou mezistátních tratích (jak trs Horní Lideč = přednostně, tak i trs Čadcu = nikoli nutně právě do / z Prahy) z mého pohledu není pochyb a za sebe o jakémkoli omezování této premisy jako výhledu vůbec nehodlám diskutovat - a jsem dokonce "v nouzi" ochoten akceptovat jako úlitbu Slovákům i takové zvěrstvo, kdy by některé "krátké" vlaky z / do ČR vedené trs Horní Lideč končily a začínaly třeba i jen v Púchově (pochopitelně za předpokladu jejich řádného "opřípojování" v obou směrech a na obě strany trati "Považské železnice") - "oficiálním" (jak trvale v uvozovkách, tak na určitou dobu i skutečně "v reálu") problémem ovšem bude slovenská "koridorizace", která, pokud vím, má do té oblasti dospět právě v nejbližších letech. A vůbec nejpodstanější v tomto případě je, že nejen psí, ale ani můj hlas do nebe nedojde ...

Ad "Tomáš_záruba" = 1425:
Co je v případě trati jablunkovským průsmykem konkrétně míněno "silnou úsekovou relací", když jí je zdůvodňováno prioritní vedení dálkových vlaků ("vyšší kvality") právě touto trasou?
Pro jistotu znovu zopakuji, že s dvouhodinovým intervalem vlaků kategorie vyšší než Os přes PPS Čadca nemám žádný problém - potenciální konflikt vidím jen ve stanovení relací = v rychlosti pokud možno přímého dálkového spojení mezi (alespoň středními) Čechami a severem (případně východem) Slovenska ...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1426
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 17. března 2010 - 15:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tou úsekovou relací je míněna Ostrava (+ Opava), Karviná / Havířov, Třinec a Těšín (včetně polského) na Slovensko. S tím se Vsetín a ValMez, Rožnov, popř. ještě Holešov a Valašské Klobouky, nedají absolutně srovnávat.

S tím že by něco mělo jezdit na obou tratích souhlasím. Ale co z toho by mělo jet "rychleji" a co "pomaleji" je podle mě daleko složitější otázka, než jen která trať je delší. Ona se totiž ta delší může najednou stát rychlejší. Po dokončení III.TŽK se dost možná budou obě trasy časově lišit pouze o Sakmarovo údolí, kde ty problémy taky jednou skončí (viz Kyjice).

Můj názor zní: Přes Ostravu do Košic (od Prahy velmi rychle), přes Vsetín do Zvolena (Lučence?) a Trenčína (Prievidze? - od Prahy může jet o něco pomaleji).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3435
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 17. března 2010 - 16:04:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

která z relací Brno - Ostrava - Žilina a Praha - Ostrava - Český Těšín pojede Bohumínem a která Havířovem ...

Držte se při zemi. Máte fixovaný rozsah. Navýšit lze pouze výběrovým řízením na linku/balík linek. Vzhledem k tomu, že grafikon začíná za 9 měsíců je představa, že z voleb vzešlá vláda vypíše tendr na zajištění závazku a vítězný dopravce začne od prosince jezdit, zcela sci-fi.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2435
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 16:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"představa, že z voleb vzešlá vláda vypíše tendr na zajištění závazku a vítězný dopravce začne od prosince jezdit, zcela sci-fi"

Já měl zato že tu je řeč tak o roku 2050 a vejš
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 16:50:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohu se zeptat co to je tzv. Koridor E?? Součástí mají být i tratě 231 a 072 (tedy posouzeno dle mapy), která je umístěna s článkem na stránkách SŽDC. Díky za odpověď.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 17. března 2010 - 17:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koridor E Německo-Rumunsko:
http://www.szdc.cz/pro-media/tiskove-zpravy/dohodaokoridorue.html
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Tratovak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. března 2010 - 08:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když si člověk sečte plusy a mínusy, tak brek nad zastavením Košičana 3x navíc nemá logiku.
Tak já to beru, šéfe.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3413
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. března 2010 - 19:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"fungují (a překvapivě docela spolehlivě) mnohé zdánlivé nepřípoje mezi autobusovými spoji (se "zápornými" dobami na přestup)"

To je běžné i v ČR. Například vzájemné přestupy mezi spoji ČSAD Benešov v nějaké té Horní Dolní, nebo přestupy mezi linkami Kohouta a Proba. Každý místní ví že se čeká, a cizí tam běžně nepřijde. Některé ty praktické přípoje - formální nepřípoje úspěšně fungují 10, 20 i 30 let, aniž by si toho někdo z přestupujících všimnul.
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 6-2009
Odesláno Čtvrtek, 18. března 2010 - 21:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: Co se tyce R Ko - ULZ, neverim v nejake vylepseni stavajiciho stavu (co se tyce vozu), kdysi jsem slysel/cetl/..., ze humanizovany vozy maji jezdit na Usti, ale na R 090, cili z Praglu, a dale na Cheb.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 18. března 2010 - 23:34:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bručoun" = 3413:
Některé ty praktické přípoje - formální nepřípoje úspěšně fungují 10, 20 i 30 let, aniž by si toho někdo z přestupujících všimnul.
To, že si někdo z mnoho let běžně (pravidelně) přestupujících "místních" cestujících nevšimne, že podle jízdního řádu vlastně přestoupit nelze,
1) příliš nevadí (nikomu a ničemu), a
2) není nic překvapivého, protože když něco funguje, není třeba se tím zabývat, a "místní" ("štamgasti") navíc obvykle spoléhají na to, že by je řidič upozornil, kdyby se něco měnilo, takže jízdní řády ani vůbec nesledují.
Podstatně horší a trestuhodné ovšem je, že takové případy nezarážejí nikoho, kdo je odpovědný za organizaci dopravy v příslušné lokalitě: znáte-li takové (trvale se vyskytující) případy, bylo by jistě užitečné, kdybyste na ně upozornit příslušné dopravní úřady ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 00:41:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tomáš_záruba" = 1426:
Výborně: přesně to jsem očekával - a jen to přesně dotvrzuje mé přesvědčení, že kvůli této frekvenci vůbec není třeba trasovat přes Ostravsko rychlé dálkové vlaky relace Praha - Košice, protože tato frekvence vůbec nepotřebuje tyto vlaky a ty zase naopak nepotřebují ji!
Kilometrická délka trasy je samozřejmě v našich podmínkách dost důležitá i z pohledu ceny za dopravu pro "koncové uživatele" dopravy, protože všelijaké relační slevy rozhodně zdaleka nepokryjí celý "vějíř" nástupních a výstupních stanic frekvence cestující mezi ČR a SR, ale v daném případě se navíc za několik málo let (po "koridorizaci" úseku Púchov - Žilina) současný rozdíl v délce ujeté dráhy cca 30 km ještě zvýší (odhaduji, že se zde trať zkrátí možná až o skoro 10 km), a pak tedy i v jízdní době nepůjde jen o dopad "Sakmarova údolí": v moravskoslezské důlní oblasti kromě toho nejde jen o vlastní "Sakmarovo údolí", protože relativně pomalé jsou a budou tam i další trati. Jsem si vědom toho, že pokud by dálkové vlaky byly vedeny přes Horní Lideč, bude to bohužel asi mít neblahý dopad na kvalitu dopravní obsluhy Valaška, protože zvýraznění "nadřazenosti" dálkové relace lze snadno zneužít jako argumentu k prosazení projíždění i významnějších lokalit (právě tato oblast ostatně již je takovým přístupem postižena), ale cca půlhodina rozdílu v cestovní době mezi ČR a SR by asi zdůvodnila i takovou oběť - a možná by pak Valaši (konečně) pozvedli valašky a vymlátili na zlínských krajských úřednících zavedení svozových a rozvozových regionálních spojů, aby nedostatečná VHD nedělala z Valašska výspu civilizace. Chachaři mohou pro rychlé spojení s "Pragocentrem" (jak Prahu pejorativně nazývají) klidně využívat italských křápů, takže zdržovat kvůli nim rychlé vlaky relace Čechy - Slovensko jejich trasováním přes Ostravsko je zbytečné, a vedení relace Brno - Ostravsko - Žilina (- Zvolen) může naopak ukojit i moravisty a hlasatele teorie o Brnu jako pupku světa.
Připouštím, že popsaná představa není zjevně realizovatelná v GVD 2010/2011 a jistě ani ještě v tom hned následujícím, ale měla by být sledována jako výhledový stav (byť v té době už zřejmě budou italské křápy používány někde jinde a v relaci Praha - Ostrava budou nahrazeny opět nějakými normálnějšími vlaky): excesy spočívající v zastavování mezistýátních dálkových vlaků v Přelouči a podobných nevýznamných lokalitách, přes něž jezdí vlaků "jako tramvají", do ní rozhodně nezapadají, a proto není ani vhodné jejich zaváděním v současnosti cestu k výhledovému stavu zbytečně narušovat.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1427
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 09:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já pořád nerozumím, kde berete tu půlhodinu. Kdyby to byla pravda (= ještě asi tak 2-3 roky?), tak bych souhlasil.

Ovšem JD Hranice - Púchov - Žilina je nyní 2 hodiny. Svinov - Žilina se pojede cca 1:15 (podle přesného zastavování možná i rychleji), Hranice - Svinov je půlhodina, tedy do doby považského koridoru bude tato trasa dokonce rychlejší!
Koridorem na Slovensku se má JD zkrátit asi o 15-20 minut (ale kdy?), takže se to vyrovná.

Ohledně ceny pak není nic snazšího, než vyhlásit "v úseku Hranice - Žilina se km počítají jako při cestě přes Vsetín" a platí to pro všechny relace.

Tohle spolu s relativně malým významem Valašska proti Ostravsku vede k tomu, že IC-280 mohou jet z Prahy trochu pomaleji (neříkám tím že mají navždy stavět Přelouč, ale třeba Zábřeh by byl podle mě v pořádku). A taky že do Žiliny budou sloužit spíš jako napojení Valašska (a Hranic, pokud tam Ostrava projede), zatímco pro úsek Praha - ... - Olomouc bude tato linka zajímavá zejména Trenčínem, PX :-), a podobnými směry. Třeba ten Trenčín je podle mě velkým dluhem Č(S)D/ZSSK i přesto, že by mohl být zajímavě rychlý (ať už dieselem přes Val. Klobouky, nebo úvratí v Púchově - ten diesel asi spíš v případě, že by se teoreticky jelo z Trenčína dále směr Prievidza).

Ano, rekonstrukce 280 na nějakých 100-120 km/h (víc si tam neumím moc představit mimo zanedbatelné kousky) by tuto rovnováhu opět mohla mírně vychýlit. Ale to už snad bude dřív VRT Přerov - Ostrava, která je třeba i z kapacitních důvodů, a zase to bude jinak.

- - -

Ona vůbec všechna ta spojení na Slovensko mimo KBD nesou punc "šití horkou jehlou" kolem roku 1920. Jedná se o jakési spojky dříve existujících tratí, částečné rekonstrukce atd. Proto prakticky žádná z nich nevede "rovně" - a to ani detaily trasování, ani "pohledem na velkou mapu". Olomouc - Vsetín - Púchov kupříkladu vede furt na jih, pak na sever, zase na jih,... To je taky špatně. To už je pak možná lepší trasa s větší km oklikou (Ostrava), kde je ta zajížďka dána tím velkým městem co leží mimo vzdušnou spojnici, ale k němu a od něj vede v zásadě rovně.

Co by podle mě mohlo narušit "ostravský monopol" je VRT Praha - Brno. Směrem na Moravu se tak neocitneme v Zábřehu, ale v Brně. A z Brna do Žiliny už je ostravská trasa vážně výsměch vší logice. A když vezmi pravítko a spojím Brno s Žilinou, potkám Zlín. Jenže to by se tam nesmělo uvažovat o nějaké Baťově lokálce klikatící se od V. Polanky přes Otrokovice a Hulín, ale o nějaké pořádné trati z Lidče do Zlína, pak kolem Tlumačova do Kroměříže a odtud mimo Kojetín rovnou na koridor Brno - Přerov. Jedině tak pojedeme rychleji než přes Ostravu.
Ale to asi nebude pozítří ba ani za týden - a proto bych teď soustředil všechny síly do ostravské cesty, aby nebyla pomalejší než Púchov. A to se právě přesně děje.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2632
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 09:41:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan odpověď v GVD platném a připravovaném. Pojďme se přesunout tam, ať to tady neplevelíme. Máme dvě GVD témata k tomu určené a tam diskuse stojí...
Tomáš Záruba: Upřímně, jak dlouho ČD vydrží různé relační čí trasově zkracující slevy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 18:05:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ústní zpráva: Koridor E: Trať 072 a 231 bude adaptována na rychlost 160 Km/h. U 231 se jedná o úsek Kolín-Lysá nad Labem. No a máme jakýsi koridor V.. Vítáte toto rozhodnutí, nebo nevítáte?? Zdroj nemohu uvést, protože se jedná o zaměstnance SŽDC, který si neprál být uveden.

Pozn.: Tato zpráva je založena na pravdě a do max. 3 měsíců bude podložena tiskovým prohlášením. Pro zajímavost Stará Boleslav bude sídlem JOP.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2634
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 18:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: Podle mého názoru je 160 km/hod na 072 zbytečně drahá sranda. Pro rychlou dálkovou dopravu tam je malé osídlení a nákladní doprava takovou rychlost nepotřebuje. Tahle rekonstrukce bude stát hromadu peněz, které by měly větší opodstatnění jinde. I u 231 jsem trochu skeptický, protože koridor vede o pár kilometrů vedle a navíc je v plánu VRTka.
Takže radši než drahou rekonstrukci, která by nepochybně znamenala drahé přeložky, bych se snažil 072 opravit na 120 km/hod, což je pro dálkovou nákladní dopravu dostatečné. 231 by si možná 140 km/hod zasloužila, příměstské dopravě to stačí. Zbytek peněz bych radši použil na jiné projekty. A že těch míst, která by si zasloužila alespoň 120 km/hod u nás hodně!
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 18:57:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: DB má v plánu Budapešť a Bukurešť spojit ICE. Jinak cargo žádá (ne české) 140) pro kontejnerovou dopravu.
Ale co mohu potvrdit, tak kvůli koridoru E je na SŽDC docela chaos.
Ale co si budeme říkat pro ICE je 160 absolutní minimum (jestli je toto pravda). Jinak z 80% by měla hradit EU. Tohodle by se SŽDC jen tak nedoplatilo.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 8-2006
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 19:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak těch 160km/hod si dovedu na 231ce představit. S tím, že by část dálkových vlaků jezdila místo po 011 po 231. Co se týče tratě 072, tak ta je určena spíše pro nákladní dopravu. Takže tam těch 160km/hod je možná zbytečných.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1428
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 19:42:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak abychom do toho zase jednou vnesli trochu jasno:
http://www.szdc.cz/pro-media/tiskove-zpravy/dohodaokoridorue.html

Jde patrně o nějaký mišung událostí kolem ETCS (snad v podstatě aktuálních), a završení práce česko-německé pracovní skupiny k VRT Praha - Dresden (později, ale snad už taky ne "až naprší a uschne"), shodou okolností v podobném čase. Jestli v rámci ETCS na vedlejší větvi toho koridoru E dojde k nějakým úpravám např. ve stanicích, to nemohu vyloučit, ale určitě není podmínkou tamní "koridor."
Takže asi tak. Mimochodem, ta snaha za každou cenu ohromit publikum zaručenými zprávami "z prostředí SŽDC" začíná být trochu trapná. Vlastně trochu dost - po několika posledních informačních veletočích už bych se já na místě Anonyma zhrabal 2 metry pod zem. ;-)
Celý problém patrně vznikl jako koktejl slov "koridor" (to je fuk že tentokrát "zabezpečovací" a ne "rychlostní"), ICE (nevadí, že jinde) a informací o rychlých nákladních mašinách (co na tom, že Vmax vlaků je jiná) v nějaké vypité hlavě.

No nic, jdu si podat přihlášku do Kanceláře pro uvádění románových příběhů na pravou míru...

- - -

Aniž bych přikládal byť jediné procento vážnosti Anonymovým informacím, tak si zafantazíruji o opravě 072:

Dejme tomu, že bude nutné opravit spodek, svršek, ZZ a TV prostě proto, že to celé tak nějak pochází z doby dost dávné a dopravní zátěž je velká. Pak si dovolím tvrdit, že rychlost 160 km/h občas někde může docela snadno vzniknout i v podstatě nezamýšleně - trať bude zkrátka po rekonstrukci v takovém stavu, že v přímých úsecích takové rychlosti vyhoví - přestože většinou zůstane 80-100 km/h. Zhruba v této rovině bych také bombastickým infromacím rozuměl, kdyby náhodou přece jen nějaké reko bylo na obzoru.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 20:00:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě bych přihodil toto.

T_Z:
Něco konkrétního o VRT? (Plís do 3. koridoru když diskusi o VRT nemáme.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 19. března 2010 - 20:03:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
1) Anonym potřeboval zjistit vše podstatné o koridoru E, protože ho čeká obhajoba závěrečné práce, takže toto tady uveřejnil.

2) Pro samotného anonyma byla tahle zpráva, jako blesk z čistého nebe a do určité míry osvobozující v tom, že učitel nechtěl pochopit rozdíl mezi nákladním a osobním koridorem. Z toho vyplývá, že anonym může děkovat snad i bohu, že tato zpráva byla uveřejněna, ikdyž sám o sobě neni věřící.
3) Anonym si potřeboval ověřit veškeré fakty k tomuto problému, proto dne 18.3. navštívil kousek od Masarykova nádraží pracoviště SŽDC.
4) Anonym může v tomhle ohledu věřit Vám i jiné osobě, logicky není v jeho silách zjistit vše o této problematice a může věřit jen informačnímu ,,koktejlu".
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D