K-report
 

Archiv do 16. března 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 16. března 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3416
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 09:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a když konečně pomalu zjišťují, že tímto svým nerealistickým "provozním konceptem" frekvenci místo nárůstu stále více ztrácejí

Ne, že bych měl s objednávkou cokoliv společného, ale co kdybyste to doložil nějakými daty?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 10:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud Ostravský či Luhačovický IC zastaví jen Zábřehu, tak to řešení bude přijatelné. Pokud by měly zastavit i v Července a Mohelnici, jak naznačuje TZ, tak by to bylo na nakopání do zadku. Do budoucna po ukončení modernizace 320 se pravděpodobně stejně bude jezdit na Slovensko přes Ostravu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3417
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 10:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Co když je problém postavený tak, že i když Luhačovacím přibudou nějaká zastavení, tak s ohledem na nepředjíždění Pendolínem v Pardubicích pojedou o poznání rychleji než dnes a to každé dvě hodiny? Osobně považuji za nevhodný současný koncept, kdy je IC/Ex (Žilina/Luhačovice) předjížděno v Pardubicích SC (to nevadí a 3 zastavení navíc i při zrychlení budou vadit?) a rychlík je přejížděn dokonce dvakrát.

Na Slovensko po 320: Takže beze změn dokud se nedodělá 320 (cca 5 let?) a následně na věky přeplňovat Ostravu frekvencí na Slovensko (nebo tahat zbytečně dlouhé až do Žiliny?, odvěšování v Bohumíně považuju za blbost popírající snahu zrychlit 320) a navíc "na věky" s ČD v režimu zadání "z ruky", neb linka Praha - Ova - Polsko/Slovensko je v 25% toho, co MD tutově nebude v příštích 10 letech soutěžit.

Buďme rádi, že MD má (doufejme) sílu řešit problémy, které ČD vyrábějí tím, že chtějí mít pendolíno jako nadvlak.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 10:40:31    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mibl" = 3416:
Já u delších cest běžně podrobné sledování frekvence nedělám a neeviduji, takže Vám konkrétní čísla dodat nemohu, ale když někam vyjedu dálkovým vlakem, tak s výjimkou extrémních období nebo dnů s typicky se opakující (týdenní) frekvencí většinou najdu prázdné kupé, nebo přisednu k maximálně jenomu či dvěma cestujícím, z nichž stejně často jeden či oba stejně vystoupí v nejbližší stanici - a to v minulosti nebývalo. Může to sice být třeba i tím, že například mezi Prahou a Pardubicemi jezdí vlaky častěji, než leckterá MHD, ale stejně je asi někde něco špatně, protože ten systém musí být velmi nákladný, a přitom takové "rovnání" cestovních dob do podoby jakéhosi pseudo "rovnoběžného grafikonu" není užitečné ani pro ty, kdo jedou na krátkou vzdálenost (a tedy mohou jet "pomalejším" vlakem = kategorie Os či Sp s více zastaveními), ani pro dálkové cestující, jimž to zbytečně cestovní dobu prodlužuje. Připouštím, že přestupy nejsou příliš atraktivní (a v případě ČD často ani dostatečně spolehlivé), a je proto žádoucí je pokud možno omezovat, ale osobně bych předjíždění "svozových" a "rozvozových" vlaků dálkovými rychlými vlaky i za cenu přestupů mezi nimi klidně akceptoval, ovšem samozřejmě nikoli už po 100 km jízdy z Prahy do Pardubic, ale nejdříve v České Třebové (s vazbou od "olomouckých" rychlíků na přípoj směr Brno a naopak) - a samozřejmě to předpokládá také odpovídající vybavení takových stanic službami pro cestující, které by byly použitelé a snadno dostupné i při nepříliš dlouhých přestupních dobách (kiosky s občerstvením na perónech, apod.): bohužel, české železnice takové vybavení často likvidují i tam, kde v minulosti bývalo a fungovalo ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 10:48:28    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mibl" = 3417:
To, že vedení rychlých dálkových vlaků na Slovensko přes Ostravu je hloupost, věděli všichni už v době, kdy si to tehdejší vedení ostravských železničních útvarů v součinnosti s politiky majícími k Ostravsku jakýkoli vztah, prosadilo - a jsem přesvědčen, že nebýt "modernizace koridoru" do Čadce, zůstaly by tam všechny "rychlé" dálkové vlaky trasovány i nyní. Bohužel, blížící se přestavba trati Púchov - Žilina je tam převede znovu, a pak už nebude nic bránit tomu, aby si je tam ti, kdo tudy jejich trasování prosadili už v minulosti, uhájili ...
Tratovak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 11:02:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja netvrdím, že súčasny model PHA - východ je ideálny, popravde som ho vobec nepochopil, ale proste buď tu chcem mať rýchle a komfortné spojenie s tatrami a košicami abo vymeták, ktorý tu ešte nebol.
A argumentovať tým, že keď to mohlo stáť v PCE a čakať na pinďa a vlastne sa nič nezmení, tak tvrdím, že kravina sa nahradí kravinou a je treba to porovnať s GVD pred pinďonizáciou. A hlavne mi nezačnite argumentovať jazdnými dobami z GVD kde boli výlukové vaty.
Ta sori za of topik, ale košičana si rozvracať nedáme
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 11:13:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tratovak" = 319:
Předpokládám, že jste z mých předchozích vyjádření pochopil, že v názoru na rychlé spojení mezi ČR a (nejen) severem Slovenska máte mé sympatie: bohužel, většina těch, kdo v ČR osobní mezistátní železniční dopravu se Slovenskem organizují, vlaků pro cesty přes hranice zjevně příliš často nepoužívá, a navíc dohoda se slovenskými železnicemi je a i v minulosti byla skoro stejně obtížná, jako s PKP ...
Tratovak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 11:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby sme ostali v téme, tak keď už košičan brzdiť, tak nech chodí po 231 a zastavuje v čelákovicích, nech mám z toho aspoň osoh
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 11:56:21    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tratovak" = 320:
V tom případě bych doporučoval také pobyt v Kostomlatech nad Labem - když už si tam ti současní dopravní "vědci" a "peronizátoři" vyřvali ostrovní perón, tak aby byl aspoň řádně využit: třeba by pak místní frekvence s větší chutí využívala podchodu pro cestu "luxusním" vlakem do Nymburka či Lysé nad Labem ...
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 12:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prazan: Jestli pochybujete o nutnosti ostrovniho nastupiste kdekoli na 231, neberte si do huby dopravni vedce.
Mmch se ten peron delat stejne nebude, aspon ne letos.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 12:27:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Sexuolog" = 628:
No, pokud jde o debilitu zvanou ostrovní perón v Kostomlatech nad Labem, uměl bych to vyřešit podstatně levněji a účelněji, než zmínění dopravní "vědci": například vybudováním dvou jednostranných nástupišť u (obou) traťových kolejí za zhlavím stanice směrem k Lysé nad Labem: bylo by to blíž k centru obce a vždy aspoň polovina vlaků by byla většině lidí dostupná úrovňově i v případě, že by tam musel být vybudován podchod (což v případě ostrovního perónu v kolejišti stanice pochopitelně neplatí ...).
Chce to zkrátka hledat "vědu" skutečně spíše v sexu, než v dopravě - v té raději hledat logiku ...
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se zastavkou na lyseckem zhlavi by se dalo souhlasit, musela by se posunout minimalne jedna ze dvou kolejovych spojek, je to v mirnem oblouku, ale to jsou snad resitelne neduhy.
Osobne se mi ostrovni peron pro oba smery mezi 1. a 2. koleji vubec nelibi, takze prodleni tehle investice vlazne vitam. Snad se to podari prekreslit, drive nez budou penize.
Idealne bych to videl na bocni nastupiste u 3. a nove 6. koleje, cili neco jako Uhersko. Manipulacni 5. by se musela pred peronem vytrhat.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2615
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Když se podívám do ortofotomapy, tak zjistím, že vzhledem k zástavbě je současné nádraží ideálně. Jediná možnost nových nástupiště dle vašich představ je možná západně od přejezdu ulice "Horňátecké" přes trať poděl ulice "Podle dráhy". Nástupiště východně od přejezdu by se asi nevešlo, navíc by bylo v oblouku a na mostku přes potok. To by naopak pro většinu lidí znamenalo zhoršení dostupnosti.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:10:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Sexuolog" = 629:
Obávám se, že pokud je už něco projednáno či dokonce nakresleno v úrovni aspoň nějakého "úvodního projektu", nikdo na tom už nic zásadního měnit nebude - to by musela být hodně vlivná osoba, která by takovou změnu prosadila, a mít pro ni rozhodné (především finanční) argumenty ...
A tak je to (především, ale nejen) na dráze se vším: investor a projektant se na něčem dohodnou, nejlépe bez toho, že by k tomu přizvali dostatek dalších lidí (nejlépe následných "koncových uživatelů" toho díla), aby jim k tomu včas něco rozumného řekli, a výsledkem je vyhození peněz za něco, co je v podstatě zhoršením dosavadního stavu, případně "stavbou pro stavbu", kterou se následně většina lidí stejně snaží bojkotovat (podchody, apod.) ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:13:45    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Orky" = 2615:
Ano, tak jsem to myslel - jen jsem se vyjádřil trochu nesprávně o té větší blízkostí "centra obce": správnější by asi bylo "těžiště obce", protože pod Kostomlaty nad Labem patří i ta okolní zástavba severozápadně a severně od "centra" ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2616
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:14:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sexuolog: Varianta alá Uhersko by stejně znamenala podchod. To už je lepší ostrovní nástupiště.
Pražan: Těžiště obce. Vtipné, ale to není nejdůležitější pro docházkovou vzdálenost.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:18:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Orky" = 2616:
Pouhý jediný ostrovní perón (mezi hlavními kolejemi) rozhodně NENÍ lepší, protože pak musejí všichni ke všem vlakům používat vždy podchodu a žádná legální možnost úrovňového příchodu pro nikoho nikdy neexistuje (samozřejmě s výjimkou těch "specifických" cestujících, pokud tam nejsou i výtahy nebo šikné rampy do / z podchodu) ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:22:04    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě ad "Orky" = 2616:
Vtipné, nevtipné - když už jste uvedl odkaz na mapu, podívejte se na rozložení zástavby, a pak teprve pište něco o tom, co je důležité pro docházkovou vzdálenost (a pro koho) ...
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sexuolog: Varianta alá Uhersko by stejně znamenala podchod. To už je lepší ostrovní nástupiště.

Tak to snad nemyslite vazne, k tomu, co napsal Prazan, jeste doplnim, ze uvazuju i do budoucna, kdy budou na sever od nadrazi rodinne domky, proto reseni ala Uhersko a ne Zamrsk. Takze kazdy cestujici by do podchodu sel jen jednou denne, ne dvakrat.
A radsi bych nadchod, je to pry o par schodu navic, ale je levnejsi, stavi se mnohem rychleji, a neponouka tolik ruzne sprejery, nebo mocici osoby, protoze je do nej mnohem vic videt. Taky nehrozi zatopeni.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3418
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 13:31:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale osobně bych předjíždění "svozových" a "rozvozových" vlaků dálkovými rychlými vlaky i za cenu přestupů mezi nimi klidně akceptoval, ovšem samozřejmě nikoli už po 100 km jízdy z Prahy do Pardubic, ale nejdříve v České Třebové

Tak mi vysvětlete, proč lidi podobně nastavenému předjíždění rychlíku expresem/IC v Olomouci nevěří a řadši jezdí už z Čech pomalíkem? Co reflektovat chování cestujících, kterým se jinde oháníte?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 14:07:41    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mibl" = 3418:
To Vám těžko vysvětlím: nedokáži ani posoudit, kolik lidí jezdí přímo tím "pomalíkem" a kolik jich využívá kombinace s EC/Ex vlakem - záleží určitě m.j. na tom, odkud a kam jedou (= zda vůbec těch Ex/EC vlaků mohou použít), a samozřejmě i na tom, kdo to je a zda a jak je ochoten riskovat, že přípoj nevyjde: ČD se ke své škodě v minulosti dostaly především vlastní vinou do pozice velmi nedůvěryhodného (resp. lépe důvěry nehodného) poskytovatele služeb, a ten dojem zřejmě přetrvává, takže se vůbec nedivím, že zejména ti, kdo vlakem jedou jen několikrát do roka, spoléhají raději na cesty bez přestupů. Svoji roli možná hraje i to, že ti, kdo vlaku používají jen zřídka, nemají důkladný přehled o tom, jakých vlaků mohou využít bez příplatků, a v případě studentů zase možnost "rozvalit se" s notebookem a využít cesty nerušeně k tomu, co je baví, nebo co potřebují udělat (byť, bohužel, jen v případě dostatečně nabitých baterií) ... Já jsem ovšem psal, že taková řešení (= s předjížděním po delší vzdálenosti) bych JÁ OSOBNĚ akceptoval - a také jich občas (ne úplně vždy) využívám (tam, kde existují), zejména mohu-li si v tom prvním vlaku ve směru jízdy vybrat místo a druhým vlakem pak už cestovat jen na kratší zbytek cesty: někdy je ušetřená čtvrthodina dost podstatná, protože se při následných přestupech může ve výsledku o dost protáhnout ...
Pokud "rychlé" dálkové vlaky spojují frekvenčně silné lokality, pak řešení umožňující přestupy mezi předjíždějícími se rychlými a pomalejšími vlaky nabízí rychlé cestování bez přestupu aspoň v těchto frekvenčně silných dálkových relacích - nastíněný systém se "střídavými pobyty" ovšem tyto frekvenčně silné relace zbytečně zpomaluje, a ty, kdo chtějí toto zpomalení eliminovat, nutí zbytečně přestupovat z jednoho "polorychlého" vlaku do jiného stejně "polorychlého" (pokud vůbec systém umožňuje aspoň smysluplné přestupy), přičemž nejde o vlaky principiálně "svozové" a "rozvozové".
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 14:47:06    Odkaz na tento příspěvek  

Kostomlaty n L
Umístění nástupišť by mělo odrážet (vedle pohodlného přístupu cestujících) i řízení sledu vlaků. V Kostomlatech se (minimálně pravidelně) nedá očekávat předjíždění Os vlaků rychlíky, oba jedou na stejnou skupinu do/z Nymburka. Naopak se tu dá očekávat nějaké předjetí nákladního vlaku těsně za sebou jedoucími Os a R. Tomu vyhovují možnosti:
- zastávka v zhlaví/záhlaví. Zlepšuje docházku do Lán, zhoršuje pro Kostomlaty. Varianta nejlevnější.
- ostrovní nástupiště mezi hlavními kolejemi. Nechává místo zastavení optimálně pro vlastní Kostomlaty, ale všichni musí podchodem.
- něco jako "hlavní koleje po okrajích kolejiště, předjízdné uvnitř". Patrně by směrově nebylo reálné pro vyšší rychlost než 120 km/h, což (i přes provoz R) by nebyla až taková katastrofa; ze všech variant největší zábory.
- "Uhersko" rozšířené na šest kolejí (aby byla v každém směru kolej použitelná pro nákladní vlak). Poněkud megalomanské, bezpečně nejdražší.

Kdysi se studijně prověřovaly první dvě možnosti. Pak byla zpracovaná DÚR na druhou možnost, obec řešení podporovala - a tím to skončilo, Kostomlaty v plánu SFDI nejsou. Čili definitivně není rozhodnuto nic, ani to, zda se Kostomlaty v nejbližších deseti letech budou vůbec dělat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3386
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 15:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlík který z Prahy do Zábřehu pojede slušně rychle, dál bude jako vymeták, nebude nikde předjížděn, a pojede každé dvě hodiny, to je velice slušný kompromis. Dnešní model je pro Přerov a Zlín daleko méně výhodný.

Rychlíky na Slovensko sice budou takový podivný paskvil, ale přípoj z Brna do Valmezu a Vsetína ty nevýhody přebije. Z Valašska je daleko větší spádovost do Brna než do Prahy, v tomto směru je dnešní systém vyloženě špatný.

Celý systém bude daleko lepší než ten dnešní. . Sice se mu dá spousta věcí vytknout, ale bude to nesporné zlepšení. Hlavně zmizí dementní předjíždění, a prakticky na dvojnásobek vzroste počet rychlých vlaků Praha-Přerov-Otrokovice.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1414
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 15:36:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi takhle: Košičan dnes má pobyt v Pardubicích delší, než na co stojí 2 zastavení navíc (v Zábřehu z hlediska JD jako by stavěl už dnes). Takže Košičan se tím nezpomalí! Ještě markantnější to je u linek směr Přerov - Luhačovice. Z obou směrů (Vsetín / Slovácko) tak vznikne rychlé spojení ve dvouhodině rychlejší než dnes, namísto přibližného prokladu rychlé (v uvozovkách - degradované dlouhými pobyty) a pomalé čtyřhodiny.

K dokonalosti by tomu konceptu chybělo jen odstranění malých zastávek od Kolína (podle mě včetně, podle jiných mimo - to je na jinou debatu) po Červenku. Jenže pro to je třeba splnit 2 podmínky:
1) Na přidání takového "vymetacího" vlaku byť ve dvouhodině musí být peníze/vlkm
2) Ten vlak musí mít nějaký rozumný konec (ne "fade out" jako dnes), aby mohl mít rovnoměrnější využití. Takovým místem je Ostrava - takže peníze na další dvouhodinu do Ostravy (ruku v ruce s jednovrstvým "Janáčkem").

Jinak k výhledu: Podle mě po opravě 320 na obou stranách hranice bude lepší jezdit Košice přes Ostravu. Trať přes Vsetín bude dobrou "propojovací" trasou do Žiliny. Důvody:
- Bude to zhruba stejně rychlé
- Z Prahy a Pardubic do LM a dále je to spíš na noc, zatímco z Ostravy do Košic to bude za cca 4 hodiny = denní relace.
- Na Ostravsku je patrně větší poptávka na Slovensko
- Je třeba propojit do jednoho vlaku relace Žilina - Ostrava a Praha - Karviná (apod).

Logika "Košičan je dálkový expres a proto musí jet rychle a mít přednost" je poněkud příliš primitivní - právě s ohledem na potřeby cestujících. Nemluvě o tom, že je to takový řekl bych "slovenský" pohled na věc - tam totiž nikdo neví, co jsou kapacitní problémy. Ale z Prahy do Olomouce už tímhle stylem ke GVD ani přistupovat nelze, neboť by to bylo vražedné pro celou řadu dalších relací.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 15:39:15    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bručoun" = 3386:
Já zajisté nemám nic proti zrychlení spojení mezi Prahou a východem Moravy či Slezskem a nevadí mi ani snaha o kvalitní spojení Valašska s Brnem, ale aby tím trpěla jiná dálková doprava, zejména pak mezistátní (která je už beztak bídná), to považuji za naprosto zcestné - proto rozhodně nemohu a priori bez toho, že bych se s tím záměrem seznámil patřičně podrobně, souhlasit s Vaším tvrzením, že "... Celý systém bude daleko lepší než ten dnešní. ...": nevylučuji sice, že v tom záměru nakonec aspoň "záblesk ducha" najdu, ale zatím jej za přínosnější určitě nepovažuji. Uznávám ovšem zároveň, že můj názor není pro tvůrce jízdního řádu směrodatný ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 15:53:30    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tomáš_záruba" = 1414:
Už někdo jiný tady napsal něco ve smyslu "a nechoďte na mě s tím, že se zkrátí vaty, takže ke skutečnému prodloužení cestovních dob proti současnému stavu nedojde" - pod to se klidně podepíšu třeba tisíckrát i já: kdyby se postupovalo tímto způsobem pořád, pak můžeme dodnes jezdit na cestovní doby povozů a dostavníků mezi Prahou a Žilinou někde nocovat. A propos: už cestovní doby v relaci Praha - Žilina z roku 1968/1969 byly v podstatě shodné, jako ty současné, a to nebyly žádné "modernizované koridory" a NTR byla maximálně 120 km/h a z Hranic na Moravě do Púchova všude nanejvýš 80 km/h ...
Cestování vlakem mezi ČR a Slovenskem je dost drahé na to, aby mělo být ještě navíc i pomalé: nechápu, proč by přitom měl mezistátní vlak vyšší kvality zajišťovat dopravu učňů mezi Přeloučí a Pardubicemi, když by podle teorie o "odstranění vaty" mohl mít cestovní rychlost skutečně takovou, jaká je v civilizované Evropě vyžadována pro zařazení vlaků do kategorie "EC" ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2618
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 15:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízdní doba Košičana se prodlouží tak o 7 minut. To je s ohledem na několika set kilometrovou vzdálenost katasrofa století...
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3390
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 16:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jízdní doba Košičana se prodlouží tak o 7 minut"

Opravdu se prodlouží, když se odstraní jeho předjíždění, a zkrátí pobyt v Pardubicích?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3420
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 16:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan:
nechápu, proč by přitom měl ...

Kdo nechce chápat nepochopí.

TZ:
Nevím, nevím, zda Slováci upřednostní Prahu před Bratislavou. Ostatně si myslím, že kdyby se na Slovensku uvažovalo podobně jako u nás, tak už byl dávno Košičan otočen do Bratislavy a jak do Ostravy, tak do Vsetína by se jezdilo co dvě hodiny celodenně.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 16:42:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Ta kategorizace "mezinárodní vlak vyšší kvality" je úsměvná - kdyby se tentýž vlak jmenoval R a Československo se nerozdělilo (ale jinak ty přepravní vztahy vypadaly jako dnes), tak by to bylo OK? :-)

Berte to tak, že jde o jakési R/Ex Praha - Vsetín, z nichž jsou některé prodlouženy na Slovensko z těchto důvodů:
- s ohledem na zuřící modernizaci 320 je to i přes jízdu jako nižší segment rychlejší (že by vysvětlení té současné JD? ;-) )
- jsou tak řešeny regionálně významné vazby na Slovensko
A hlavně: Nikdo tu netvrdí, že je to systém ideální. Ale je to systém nejlepší možný za podmínky omezení počtu vlaků na 270 (po kterém sám voláte). Takže kompromisem jsou 3 sporná zastavení - fakt hrůza, tím budou ti cestující doslova "trpět"... Protože ti co "trpí" čtyřhodinovým intervalem resp. jedou nějak jinak nejsou tak vidět? Nebo protože tam jezdíte zrovna vy? Doprava je systém a grafikon chobotnice s mnoha chapadly - nelze se soustředit na jednu "oblíbenou" relaci a ostatní v úvahách zanedbávat.

Mibl: možná ano, možná ne. Kdyby si museli vyloženě vybrat tak asi jo. Ale kdyby se na SK uvažovalo jako v CZ, tak už na 120/180 dávno nebude tak trapně málo vlaků, a klidně by se mohla část do ČR vézt už z Košic (systematicky celodenně). I když asi hlavně do té Ostravy, popř. od Zvolena.
Ono když je to hlavní město položené tak excentricky, že jde prakticky o předměstí Vídně, tak na navyklé dojížďce minimálně střednědobě těžko něco podstatného změní třeba i povinný zpěv hymny. ;-)
Domin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 7-2008

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 17:28:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milí kolegové,
neví někdo prosím bližší informace o jízdách modrého Hektora na trati 173? Před pár minutami projel ŽST. Beroun - Závodí s několika klanicovými vozy, jel od Rudné.



Díky moc.
-> ICQ 421 097 987 <-
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 17:36:15    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "K.A.F." = 15.03.2010 - 14:47:06:
Já se nedomnívám, že by peróny u traťových kolejí byly pro většinu kostomlastkých občanů od domovů dále, než je současné nádraží - jen by si museli zvyknout chodit jinam a jinudy. Pokud je ovšem pravda to, co naspal Sexuolog, totiž že se počítá se zástavbou pole naprosti stanici obytnými objekty, tak je vše jasné: zastupitelstvo obce logicky "zavětřilo", že by v podchodu mohla obec bezstarostně a za státní (= drážní) prostředky získat přijatelné komunikační spojení pro pěší přes trať (resp. pod tratí), a přesun perónů mimo kolejiště stanice je od té chvíle jednou provždy zcela "neprůchodný" ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2620
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 17:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Současný Košíčan i s předjížděním v Pardubicích ujede Kolín-Třebová za 1:07. Před ním jedoucí Hradišťan s dvouminutovým pobytem v Pardubicích za 1:14.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6489
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 18:07:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Osobně držím palce, aby objednávka MD vyšla, protože pak sice všechny tři výše zmíněné vlaky směr Žilina pojedou z Prahy o hodinu dříve, avšak v Žilině díky tomu stihnou IC směr Košice.
Sorry, ale zdůvodňovat polohu vlaků v ČR slovenskými IC, které jedou třikrát denně, je už hodně křečovité.

Pražan:
V něčem s Vámi mohu i souhlasit, ale pár připomínek:
nejsou ochotni připustit zastavování třeba těch posledních večerních poloprázných dálkových vlaků ve více lokalitách v závěru jejich tras
Ráčil jste si všimnout, že třeba poslední dvě IC z Prahy na Ostravsko zastavuje i v Suchodle a Studénce (když už řešíme tuto relaci)?
Já se nedomnívám, že by peróny u traťových kolejí byly pro většinu kostomlastkých občanů od domovů dále
Nebydlíte náhodou (Vy nebo nějací Vaši známí, či příbuzní) v těch Lánech? Protože jinak si neumím vysvětlit Vaši urputnou zaujatost proti současné poloze nástupišť, kterou ostatní shledávají jako vyhovující.

Ke změne:
Rozhodně vítám, že nepojedou z Olomouce za sebou dva vlaky - jeden narvaný (nebo alespoň plný) a druhý poloprázdný až prázdný (doslova).
Je pravda ale, že dokonalé to rozhodně není ... cpát mezi sebe školáky Přelouč-Pce a lyžaře do Tater mi nepřijde úplně ono. Na druhou stranu, mít Slováci na vrcholných místech trochu rozumu, tak Košičan dávno neexistuje a všechno je otočené do Blavy. Z Čech do Tater a dál na východ je jediné rozumné řešení cesta přes noc a Ostrava není proti Blavě bůhví co (o Vsetínu ani nemluvě).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1160
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 18:44:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mít Slováci na vrcholných místech trochu rozumu, tak Košičan dávno neexistuje a všechno je otočené do Blavy.

Nesouhlas. Když někdo jede z Ke či Tater do Prahy přes den,tak chce jet přímo-tedy Košičanem.

Se teda přiznám,že Tatry + spol jsou jedna z mála míst přístupným pohodlně vlakem pro širokou nešotoušskou veřejnost a přestup s rodinou,dětma a báglama,notabene ostrý tedy není ono.
Přípoje jo,ale poslední přímý denní vlak-Košičana- nerušit.
A už vidím,jak si někdo kupuje povinnou místenku v Praze na vlak Blava-Ke a když se přípoj rozváže,další.To je lepší projíst ve špajzáku a v klidu.

Jiinak systémem lůžkem do Tater a zpátky Košičanem je zatím velmi oblíben.

Ten přímák je prostě pohodlí,jistota.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2621
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 19:00:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Denní vlaky Praha-Tatry ještě smysl mají, takže bych je též nerušil.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 19:21:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože už to patří jinam, reaguji ve vlákně "GVD platný a připravovaný".
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 20:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak sem dneska viděl že už v kolíně je jen jedna kolej přes most..nemate někdo harmonogram praci na moste a přilehle trati? popř. jestli někde nevisí..díky
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 21:16:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladejov 1160: Když někdo jede z Ke či Tater do Prahy přes den,tak chce jet přímo-tedy Košičanem.

A pro cestujici z Radotina do Zap taky budeme zavadet primy vlak? Protoze kazdy kastan chce jet prece primo.
Zda se mi, ze si pletete vlaky s auty.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 21:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prazan 17:36: No s tou zastavbou v Kostomlatech za nadrem jsem se nesikovne vyjadril. Mel jsem napsat, ze by se melo brat v uvahu budouci zastaveni tohoto uzemi.
Na sypani popelu na hlavu by to snad ani nebylo, staci si vzpomenout, jak pred deseti lety vypadalo okoli zastavek v Zelenci nebo (tehdy neexistujici) Ostre.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3393
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 21:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sexuolog: Systém, ve kterém jezdí pravidelné linky, mezi kterými se dá přestupovat, je rozumným základem sítě. O tom žádná.
To ale ještě neznamená, že se má ministerstvo dopravy chovat stejně barbarsky jako Ropid, který spoustu rychlých přímých spojení (ve středočeském měřítku) zlikvidoval.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 22:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím,co chcete zavádět z Radotína,ale R Praha-Košice jezdí už asi 120 let a vůbec mi to nepřipadá divné. Vám jo..?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3394
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 22:07:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R Praha-Košice jezdí už asi 120 let ....

.... a na rozdíl od některých jiných tradičních vlaků opravdu vozí lidi.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6494
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 22:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reakce v GVD připravovaný (v návaznosti na Čelakovičana).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 22:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R Praha-Košice:
Nevím, ale nedávno jsem četl článek z historie železnic, kde bylo napsáno, že kategorie R se objevuje u ČSD až v roce 1920?? Takže pokud je toto pravda, tak sice vlaky jezdily, ale nebyly to R..
K vytíženosti souhlasím s Bručounem, protože v prosinci jsem jel Exelsiorem do Přerova, který byl solidně naplněn, ikdyž 80% osazenstva tvořila jistá menšina z Mostecka a jiných podobných regionů..

Ponaučení na závěr: Kdo jede Exelsiorem, tak by neměl za žádnou cenu usínat.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 22:21:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to jsou argumenty, to bych mohl stejne rici treba: Kopidlno - Bakov jezdily vlaky (+-) 100 let a uz nejezdi a vubec mi to neprijde divne.
Na vlacich jezdily parni lokomotivy a uz nejezdi a vubec mi to neprijde divne.
Ve stanici byl vzdycky vypravci a topil si uhlim, dneska uz casto neni a uhlim si netopi ani ti co zbyli a vubec mi to neprijde divne.
Ale nechme to byt, protoze takova debata nikam nevede.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3396
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 22:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sexuolog: Nezviklá Vás ani to, že Košičan skutečně vozí lidi z Čech na střední a východní Slovensko?
Pro koho se podle Vás dělá veřená doprava? Pro cestující kteří jezdí kam oni chtějí a kdy chtějí, nebo pro dopravní inženýry, kteří všude chtějí celotýdenní linky s jednotnou trasou?

Případné reakce prosím v diskusi "GVD platný a připravovaný", ať se to netříští ve dvou vláknech.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 01:11:31    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hroch" = 6489:
V "těch Lánech" nebydlím ani já, ani žádní mí příbuzní či známí, a dokonce jsem tam nikdy ani nebyl a nemám ani žádnou nepřekonatelnou touhu se tam podívat. A taktéž ani nemám žádnou "urputnou zaujatost" proti současné poloze nástupišť v žst. Kostomlaty nad Labem, tedy aspoň pokud jde o nástupiště SOUČASNÁ: zásadně a z principu ovšem nesouhlasím se zřizováním jediných ostrovních nástupišť mezi kolejemi přístupných pouze mimoúrovňově, a to kdekoli v kterékoli prosté mezilehlé železniční stanici na světě (tedy nejen v Kostomlatech nad Labem, ale zejména ve stanicích s obdobným režimem provozu a frekvencí, jako je tomu ve zmíněných Kostomlatech nad Labem), protože to vždy přináší NAPROSTO ZBYTEČNOU nutnost používat mimoúrovňového přístupu / odstupu pro alespoň nějakou část uživatelů železnice, ačkoli při použití jiného (inteligentnějšího) řešení by v jejich případě nutnost zbytečného překonávání dvou změn nivelety nenastávala. Výjimky, které jsem ochoten akceptovat, tvoří stanice či zastávky v lokalitách, kde k přístupu na perón a odstupu z něho je nutno měnit niveletu pouze jednou, protože kolejiště leží na náspu (jako třeba v Chocni nebo v Praze-Modřanech) nebo v zářezu (jako třeba v případě nedávno zahloubené "dvoukolejné zastávky" Mladá Boleslav město) - ale i takové případy je zásadně třeba posuzovat vždy individuálně.
Už se tu o tom psalo dlouze před časem (a obdobná debata je vedena třeba i v sekci o přestavbě ŽUB, a to aktuálně v souvislosti s uvažovanou "revitalizací" nádraží v Brně-Králově Poli), ale jak se zdá (a prosím, nic ve zlém). buď máte "vedení" ještě delší, než byla ta tehdejší debata, nebo máte naopak tak krátkou paměť, že už jste na tehdy snad dost jasně definované důvody tohoto mého přístupu zapomněl ...
K nástinu chystaných změn v dálkové dopravě se zde už raději znovu vyjadřovat nebudu, protože bych si připadal spíše jako kolovrátkář: navíc myslím, že vyházet proti zdi všechen hrách zabalený "balírnami obchodu" v rámci jejich celoroční produkce by bylo možná smysluplnější ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1615
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 07:28:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z důvodu nedostatku času v pracovním týdnu jen pár krátkých reakcí:

Model směr Olomouc: Zkrátka Ostrava zastaví tak jako nyní, Luhačovice vždy KO, ČT, Zábřeh, Mohelnice, Červenka, Vsetín vždy KO, Přelouč, Pce, Choceň, UO, ČT a pak až OC. Tedy jestli si to dobře pamatuju. Díky odstraněním předjíždění to skutečně nebude pomalejší, jen holt někteří nemůžou rozdejchat ten pocit, že Košičan zastaví v Přelouči....

Pražan: Zase tady chvílema teda dost blbě chrochtáš Někdy mi přijdeš mimo už skoro jako Boblick, což je v Tvém případě dosti smutné

Hroch: Však ty vlaky z Prahy přes Lideč do Žiliny jsou taky tři A můj zásadní osobní užitek z toho posunu je právě takový. Holt nejezdím z Brna do Vsetína, pak bych hlásal osobní důvod pro podporu této změny zcela jiný a zřejmě byste byl spokojen s takovým zdůvodněním. Ovšem vylepšení je to pro oba případy (byť uznávám, že ten Brno - Valachy je mnohem významnější).

Kostomlaty: Kostomlaty nejsou kvůli frekvenci, ale opravdu především kvůli tomu, aby některé Os nemusely mít prodlužován pobyt v Lysé o 5 min. jen kvůli tomu, že v Kostomlatech ten perón není. Na druhou stranu je otázka, kdy tam vlastně bude....
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 09:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Vystěhování perónů v Kostomlatech směr Lysá n.L. by byla zásadní blbost, doporučuji Ti navštívit Kostomlaty a podívat se, kde je tam opravdu zástavba. Ještě bych podotknul, že v místě vymístění jsou také spojky mezi traťovými kolejemi, takže to nástupiště by se muselo vystěhovat ještě dál (nebo spojky).

K.A.F.: Lány jsou o ničem.

TZ: Ty chceš projíždět Kolín IC vrstvou? Podle mého už je kravina, že tam projíždí část rychlých vlaků na Brno, už takhle u nás skoro každý vezme pro cestu na jih Moravy gumokol. I/38 (s většinou měst s dokončenými obchvaty) + D1 - tomu nejsou schopni plíváci konkurovat. A že by se takhle zneatraktivnila i Olomouc - Ostrava? Doufám že si nemyslíš, že by celé střední Polabí a Pojizeří jezdilo do Brna přes Prahu nebo snad že by hýkalo blahem nad negarantovaným přestupem v Pardubicích? Stále jsem ještě nerozdejchal obavy z použití EC 76, protože kde mám při jeho zpoždění garanci, že Ex 140 v Pardubicích počká, naopak obávám se, že mám garanci že nepočká a pak budu muset absolvovat strašnou obštrukci donutit personál k zastavení 76 v Kolíně a ještě větší obštrukci, aby flamendrácký osobák na mimořádně zastavující vlak počkal - při úrovni dispečerského aparátu O16 je tohle skoro neřešitelné ... nemají to v čekačkách...

Mladějov: Osobně být Slovákem, tak si vybuduju takt IC Bratislava - Košice tak ve dvouhodině a R Bratislava - Košice také ve dvouhodině. Díky silniční síti by tam potenciál na takový počet vlaků rozhodně měli. Zda jet Košičana nebo ne.... Těžko soudit. Osobně mi nevadí přesedat, ale letos mě poprvé čeká cesta do Tater s kočárkem a jisté je, že použit bude právě Košičan. Protože mi bohatě postačí nutná překládka v Kolíně a Popradu, natož abych totéž ještě podstupoval v Žilině. Takže asi bych nejen nechal Košičana, ale pouvažoval bych i o doplnění Fatrou a Hradčany až do Košic.

Sexuolog: Přece jen mezi relací Radotín - Zápy a Praha - Poprad vidím určité rozdíly proč preferovat v jednom případě přímé spojení. Viz můj případ - běžně přestup no problem, ale přišla doba, kdy to problém začíná být.

Pražan: Tvou nenávist k perónům dostupným pouze po schodech a nutno chodit ráno i večer sdílím též. Ovšem boj za poloperonizace je boj s větrnými mlýny a i jinak pokrokoví lidé na dráze tento způsob odmítají. Všude chtějí mít 550 nad TK. I když někdy při tom uvažují poněkud zvláštně. Např. jsem slyšel, že moje obliba nástupišť 550 nad TK nyní vzroste, když budu nakládat ten kočárek. Jó, to asi vzroste. Jenže jak ten kočárek dostanu na to nástupiště s 550 nad TK, to už mi ten dobrák nebyl schopen vysvětlit. V naší obci (naštěstí dosud pouze poloperonizované) od počátku vybudování ostrovního nástupiště výtahy nefungují a zřejmě nikdo s tím není schopen cokoli udělat. A v jiných lokalitách je to prakticky stejné. Výtahy věčně nefungují, plošiny jsou nepoužitelné a jediné spolehlivé rampy se najdou jen výjimečně. Takže si s tím kočárkem opravdu pomůžu. Sice budu mít menší schod do vlaku, ale místo toho jich musím nějak zdolat třicet z podchodu. A ve většině případů i do podchodu (u nás v obci máme výhodu, že podchod je alespoň od města přístupný bezbariérově, naopak ze strany od výpravní budovy nikoli, takže to znamená s kočárkem zajet nejdřív do budovy, koupit jízdenku, vyjet zase ven, překonat ulici, vjet do podchodu (ten prochází i pod přednádražní ulicí) a pak zdolat schody na perón. Prostě vopruz a humus. Ještě že tohle je u nás jen v jednom směru, což lze pochopit jako daň lepším možnostem tvorby GVD (což chápu já, ale normální lidi ne). Ovšem v Kostomlatech prostě tu minimálně poloperonizaci je potřeba zřídit jak sůl, protože tam chybí už dnes. Poloperonizace se ale nesmí, plná peronizace s perónem u baráku se tam rozumně prý nevejde, takže proto ostrovní perón.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 10:23:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad IC v Kolíně: Abych nebyl špatně pochopen: V situaci, kdy R-071 apod. končí v Kolíně, samozřejmě zastavovat. To je podle mě bez debaty.

Jenže já ukončování R-071 v Kolíně považuju za tradicionalistickou hloupost, a to z více důvodů:
- Kolín sám o sobě není cílem dálkových cest. Je to asi jako by se R-070 končilo od Tanvaldu v Neratovicích nebo R-292/316 od Jeseníku v Opavě.
- Drtivá většina cestujících, co nekončí v Kolíně, jede do Hradce nebo Pardubic. Cokoli dalšího je velmi málo. Proto prodloužením (do Hradce či Pardubic - to je samozřejmě jiná otázka) pro podstatnou část cestujících přestup zmizí a těm ostatním je celkem jedno, jestli si přestoupí tady nebo jinde.
- R/IC-010 nejsou přeplňovány z Prahy do Kolína, jak je zažitá představa, ale z Kolína do Pardubic, což potvrzuje výše uvedené.

Takže z těchto důvodů prodloužení R-071 do jednoho z východočeských krajských měst považuji za potřebné zcela bez ohledu na nějaké IC. V tu chvíli ovšem z významných přestupů v Kolíně zbývá směr NB-HB, jenže z Polabí se může jet v pohodě i Os, a od určité doby to z Mladé Boleslavi či Mělníka snad bude cca stejně rychlé přes Prahu.

No a v tu chvíli už je v Kolíně směr východ jen Kolín, KH a Čáslav, a to si myslím že by na "srágoru" bylo úplně akorát, protože to je dost málo. Zejména pokud by se do Pardubic vydaly nějaké použitelné Sp z 231 i 011.

P.S.: K problému zda do Perníkova či Mechova: Samozřejmě by záleželo na celé řadě věcí. Do Hradce chce víc lidí, ale jsou tam horší přípoje. Na obou tratích by kapacita soupravy odpovídala cestujícím. Takže já bych myslel že zatím do Pardubic, a supervýhledově do Hradce - tedy až bude VRT Praha - Brno a tedy dnešní EC nebo aspoň část bude od východu směrována z Pardubic do Hradce, protože ten nemůže navždy přestupovat. A snad až bude nějaká rychlá kolej Praha - HK a tedy IC v tomto směru, a stejně bude třeba z Polabí do HK něčím jet. Ale to jsou samozřejmě úvahy, na které je ještě dost času.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 10:32:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad cesty za Žilinu: Tady existuje nějaká obecně sdílená představa, že:
a) Je třeba si vybrat, jestli od východu do ČR nebo do Blavy,
b) že protože je tam ta hranice, tak počty cestujících přece musí být malé i přes tradiční vazby

Podle mě ani jedno z toho neplatí. Ten Vsetín berme že je dost nouzovým řešením, protože spojení z ČR na východ může perspektivně živit především a možná jedině ostravko-karvinská aglomerace. V případě systematizace Slovenska by asi byla na místě úvaha, zda jet ze Žiliny (resp. Ostravy) jako IC či jako R.
Podle mě je třeba čekat na dokončení koridoru Ostrava - Žilina, resp. aspoň jeho větší části. Pak to vidím dost jednoznačně na dvouhodinu Praha - Karviná - Žilina - Košice a nějaké spojení (stále jako dnes třikrát denně?) Praha - Vsetín - Žilina - Zvolen.
S tím že z Prahy za LM a do BB se převážně spí, ale nezanedbatelný počet lidí chce jet i ve dne a velmi podstatné jsou úsekové frekvence (ale ne Přelouč - Pardubice, nýbrž kromě Praha, Pardubice - Ostravsko třeba Karviná - Ružomberok, samozřejmě slovenské vnitro atd.). Pro ostravskou cestu hovoří i přestupy směr Pováží v Žilině.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 11:10:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tomáš_záruba" = 1417:
Vaše tvrzení o tom, že "spojení z ČR na východ může perspektivně živit především a možná jedině ostravko-karvinská aglomerace" mi sice připadá dost "ujeté" (především ta představa o exkluzivitě "slovenské" frekvence pouze z a do O-K aglomerace), ale tomu, že někdo opět prosadí naprostou prioritu vedení mezistátních vlaků přes sever Moravy a Slezsko na úkor Valašska, se zřejmě v budoucnu opět nevyhneme (to už jsem tady ostatně psal).
Tím spíše ovšem nechápu Vaši úpěnlivou obhajobu zastavování dálkových mezistátních vlaků v Přelouči, jejiž atrakční obvod je (slušně řečeno) zcela minimální a která světu kromě Františka Filipovského přinesla už jen (po cca 70 letech od jeho narození) radiolokátory TAMARA z místní "elektrozbrojovky" (tedy pokud se nepletu a ty nevznikly v Pardubicích), aby místní bandy učňů cestujících dálkovými vlaky naštěstí převážně jen do Pardubic (pravda, někteří jedou i až do Chocně ...) získali příležitost oblažovat svým řevem dálkové cestující. A podobně nesmyslné je i zdržování dálkové frekvence pobytem třeba v Července (leda by existoval alespoň "celomoravský IDS" a Olomoucký kraj by tam vybudoval obří terminál návazné dopravy nejméně pro celou oblast Nízkého Jeseníku a Drahanské vrchoviny) - ale ani pak stejně neberu argumenty ve stylu "EC vlak z Churu do Amsterdamu přece také zastavuje v Landquartu", protože v Července (neřku-li v Přelouči) jaksi nemáme Rhétskou dráhu, a konec konců ani ty Alpy ...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 11:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Tady se směšují dva problémy:
a) existence či neexistence denního spojení na severní slovensko a jeho trasování
b) Řešení problému, jak obsloužit menší místa mezi Prahou a Olomoucí pokud není možné přidat další vlak (a nechce se jít do čtyřhodinových intervalů jako dnes).

Čili já Přelouč nijak "úpěnlivě neobhajuju" a abych řekl pravdu tak se mi to nelíbí. Zároveň ale vidím, že ve stávající situaci je to řešení zdaleka nejlepší možné - a tedy nejpřijatelnější kompromis. Viz někde výše, kde jsem psal o dlouhodobé potřebě pomalých R Praha - Ostrava, čímž si i vedlejší moravské směry uvolní ruce pro rychlou jízdu.

Srovnání se Švýcarskem by spíš sedělo na Zürich - Ženeva. Košičan (a Fatra apod) je jakoby ta linka přes Yverdon, kde je taky spousta "učňů" typu Solothurn - Biel (= ValMez-Vsetín). Perspektivní dálková trasa je ovšem přes Bern ("Ostrava"), kde však ještě není dosaženo stavu aby to bylo rychlejší.
Rozdíl je v tom, že oni nešetřili na počtu vlaků Zürich - Olten ("Praha - Olomouc") a tak nemusí některou z těchto linek stavět místa jako Lenzburg, Aarau ("Přelouč, Choceň") apod.

Už je to jasnější?
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 11:54:32    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 1616:
Na rozdíl od Vás si nemyslím, že přesun perónů v Kostomlatech nad Labem až k přejezdu s Hronětickou ulicí by a priori byla "zásadní blbost", ale připouštím, že záleží především na představách o případném výhledovém rozšiřování obytné zástavby, a o tom já pochopitelně nemám patřičnou představu: osobní zastávka v tomto místě by ovšem vyšla investičně podstatně levněji, než ostrovní perón s dlouhým podchodem v kolejišti stanice, takže za uspořené (byť zřejmě ještě mírně "posílené") prostředky by bylo možno třeba ještě zřídit další zastávku v Nymburku poblíž sídliště.
Domněnka o předmětu mé nenávisti není úplně přesná: ta nenávist nespočívá v principiálním odporu ke všem "perónům dostupným pouze po schodech", ale ve zhovadilém budování nesmyslných překážek a příkoří v podobě nutnosti překonávat jakékoli ZBYTEČNÉ ZMĚNY NIVELETY v případech, kdy lze nalézt a vybudovat řešení inteligentnější a především "uživatelsky přívětivější" (které navíc mnohdy je i výrazně investičně a posléze i provozně levnější = není třeba budovat nákladné ploty a zábrany proti "odmítačům" užívání podchodů, apod.) - trpím totiž (někdy i doslova) hluboce zakořeněným odporem k jakémukoli zbytečnému násilí a mám trvale v paměti "inženýrství lidských duší", které v této zemi po mnoho let produkovali a soudným lidem násilím vnucovali ti, kdo se zaštiťovali "vedoucí úlohou rodné strany": marně se proto pokouším pochopit masochismus mnohých dnešních mladých lidí, s nímž vyhledávají a adorují obdobný přístup současných bolševických pohrobků, kteří různými prostředky vládnou či aspoň nenápadně ovlivňují jejich životy a jimž to otevírá další ohromný prostor pro ukájení jejich zvrhlých choutek (formou buzerace i další generace jen rádoby svobodných lidí) - omlouvám se za tuto "politicko-filosofickou vložku", která sem zdánlivě nepatří, ale nemám náladu ani sílu pokoušet se vyjádřit to jinak.
A propos: to, co jsem napsal, neplatilo a neplatí samozřejmě pouze pro oblast infrastruktury a investiční výstavby, ale v jen velmi mírně modifikované podobě třeba i pro mnoho podobných projevů "inženýrství lidských duší" ze strany osob organizujících VHD a její nabídku ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1617
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 12:08:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Hele, zpět z chimér za 50 let k současnosti. Prodloužení R z 071 asi v nejbližších 20 letech nepřipadá v úvahu. Jinak kde jsi na to přišel, že většina těch lidí končí v Pcích či HK? Tak předně - hlavně je potřeba problém rozdělit na dvě skupiny, tj. směr Olomouc a směr Brno. Hlavní zdroj cestujících do těchto vlaků v KO nastupujících skutečně není R-071. A rozhodně už ne úsek Mladá Boleslav a dál. Zásadní je frekvence pocházející od Mělníka po Čáslav (včetně Kolína), kde se nachází pěkných pár relativně velkých měst. Vedlejší je pak to, co příjede R-071 a R-072 z větší dálky. Sice by teoreticky šlo dojet do KO, popojet do Pardubic a teprve tam přestupovat na "rychlý" segment, ale problém viz zajištění přípojů. Prodloužení těch vlaků z 071 a 072 do Pardubic mi přijde jako ekonomická chiméra.
R/IC-010 jsou nejplnější Praha - Kolín, podívej se pořádně do průzkumů. Rozhodně bych to ale nenazýval přeplňováním, to u těchto vlaků nastane jednou týdně v pátek odpoledne (možná sem tam to může být i plněnjší ve čtvrtek, když se vysokoškoláci rozhodnou víc flákat). A je fakt, že v pátek odpoledne skutečně může být u některých vlaků v Kolíně nástup vyšší než výstup. Rozdíl je však nepatrný. Chtělo by to Tvoje pvahy trošku zreálnit....

Praha - severní Slovensko tahat přes Ostravu je skutečně hovadina. Auťákem bys tak taky nejel. Zhoršuje to konkurenceschopnost. Uznávám vztahy Ostravsko - severní Slovensko. No a pak je otázkou, které spojení s přestupem nebo bez přestupu. A to záleží na Slovákovi. Třeba jednou uživí hodinu rychlou i pomalou Blava - Košice a bude se vždy přesedat jak od Praha - Ostravy, tak od Praha - Vsetína. Rozhodně nejvytíženější vztah v Žilině je rozhodně ten vnitroslovenský.
Zase si myslím, že i zde máš jednu naprosto špatnou úvahu. Ta zní "za LM a do BB se převážně spí". Tohle je čistě železniční úvaha. Já si ale myslím, že gumokolně jezdí v této relaci výrazně více lidí a téměř všichni jedou ve dne. A proč jedou gumokolem? No přece protože ve dne v podstatě žádný použitelný vlak v této relaci nejede (s výjimkou Košičanu). Za Žilinu je prostě spojení ve dne naprosto hrozné a příšerné. Poslední spojení z Prahy za Žilinu je s odjezdem ve 12:11 a jako bonus je k tomu jízda oklikou přes Ostravu a čumění přes půl hodiny na přestupu v Žilině (nepočítám v to spojení od Hradčan s přestupem v Žilině a hned ve Vrútkách na Os končící v Popradě a vedený řadou 840)!!! Výjimkou je pátek, kdy je spojení ještě od Hradčan (15:11) z Prahy, avšak na Slovensku v zásadě již bez dalších přípojů.
Co si budem povídat, v relaci Praha - Košice existuje za celý den pouzepět spojení. Jedno je přímý Košičan, jedno je sice krtší cestou přes Lideč s půlhodinovým přestupem v Žilině na pomalý rychlík, tři zbylá jsou s více než půlhodinovým přestupem na pomalý rychlík v Žilině + bonusem jízdy oklikou přes Ostravu (bonus je časový i finanční), z toho však jedno spojení je s odjezdem z Prahy již ve 4:11, což zrovna každého neosloví. Tudíž se nelze divit, že velká část cestujících použije buď noční vlak nebo (a to je ve většině případů) auťák. A ve vlaku pak najednou převažují ty úsekové frekvence, které se najednou zdají podstatné. Ovšem tu skutečnou podstatnou frekvenci jsme si ... špatným jízdním řádem. Proto jsem ochoten zastavit cestou do Tater v Přelouči, klidně i ve Chvaleticích a klidně i na Bezpráví, jen když ten vlak při odjezdu kolem 14. hodiny (tj. tak, že se již dá odejít z práce max. s půldnem dovolené) stihne v Žilině rychlý přípoj dál na východ a do Tater dojedu ještě tak, že mě bezproblémově ubytují (a možná dají i večeři). Prostě to, co se dnes dá zvládnout jedině gumokolem, což ale jistě je velký opruz (když si vzpomenu na jedinou cestu IGK na Slovensko, tak z toho mám osyp ještě teď, osobně tedy holt volím možnost dvě, využívanou však lidmi výrazně méně, a to cestu nočním vlakem). To jsme aly ty tratě v okolí Prahy pěkně rozšířili!

Pražan: Co je divného na tom, že vlak Praha - Luhačovice zastaví v Mohlenici a Července? Nevykřikoval tu někdo, že by se na konci ramen mělo zastavovat častěji?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1618
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 12:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Je fakt, že Přelouči by dvouhodina mohla stačit. Ve špičce třeba zesílená na hodinu. Takže by třeba Fatra, Košičan a Hradčany mohly projet. Ovšem Choceň a UO již zastavit musí. Pak tu ale máme taky taktové čáry, takže buď pojedou ty tři vlaky o nějakou tu minutku vedle a můžou někde rozmršit nějakou regionálku či přípoje nebo holt místo zastavení v Přelouči jen prodlouží pobyt v Pardubicích....
S přidáním dalších vlaků by to dokázal samozřejmě řešit každý blbec, ale na to prostě nejsou ani koleje, ani prachy. Čili je nutno odstoupit od teorií a nádherných superřešení a vrátit se na zem. A pak třeba jedním vlakem nechat nažrat vlka a ponechat kozu celou. Třeba vlk Přelouč takové koze Košičan tak maximálně olíže chlupy. Takže k čemu takový křik???

Pražan: Já se obávám, že to blbost tentokrát skutečně je. Mrkni na mapu. Navíc bys musel posouvat spojku mezi kolejemi (myslím že dokonce se štíhlými vekslemi) nebo zastávku vystěhovat až pomalu k přejezdu směr Stratov. Takže zrovna až tak levné řešení nenavrhuješ.
Názor na ostrovní nástupiště a schody k nim máme podobný. Nicméně já to mám posunuté do roviny, že je nevhodné zřizovat tyhle překážky jen tak pro nic za nic. Takže umím pochopit poloperonizaci ala třeba Lysá n.L. nebo Poděbrady (byť v Poděbradech s výhradou, že u baráku chybí perón u předjízdné koleje na neperonizované straně). Ovšem vymínil bych si nějaké tvrdé perzekuce provozovatele nástupiště, pokud nebude funkční bezbariérový přístup, který navíc musí být funkční už v projektu (protože třeba plošina v Lysé n.L., která v případě chodu zabere většinu šířky schodů použitelné řešení není). Nejsem nadšen ani z řešení typu Uhersko, které zpomaluje vlaky. A nejsem nadšen ani z řešení typu Uhříněves, tedy místo jednoho ostrova přitáhnout hlavní kolej k baráku a předjízdnou mezi hlavní koleje. Tohle řešení totiž zpravidla znamená, že v případě obsazení této koleje už se musí vše ostatní jezdit křížem na druhou stranu stanice (protože předjízdná logicky nemá perón). Čili pak se v takové stanici nedá zorganizovat rozumné předjíždění osobního vlaku něčím jiným.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 12:24:28    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tomáš_záruba" = 1418:
Už několik desetiletí tvrdím, že snažit se jedním vlakem řešit paterou frekvenci je nesmysl a cesta do pekel: a mimochodem - právě to byl jeden z podstaných faktorů, který ČSD dotáhl do stavu, z něhož se posléze ČD začaly trochu "hrabat" až v době relativně nedávné: zdá se ovšem, že jim to "hrabání" dlouho nevydrželo ... (Pro jistotu dodávám, že z této mé premisy existují samozřejmě i výjimky - například poslední večerní či první ranní spoje, apod. ...)
Pokud jde o spojení ČR se (severním a východním) Slovenskem, protože zatím k chůzi nepotřebuji ani hůl, natož třeba vozík, nevadilo by mi zatím příliš ani ukončení většiny vlaků z ČR v Žilině - pokud by však byla schopna zajišťovat přípoje formou přestupů "hrana - hrana", což ovšem v dohledných desetiletích určitě nehrozí. Proto nezbývá než snažit se i nadále intenzivně o zachování spojení ČR "slušnými" vlaky přímo až co nejdále za Žilinu (a to i ve dne ne pouze valekm jediným) - a u takových vlaků, ať se na mě zlobí, kdo chce a jak chce, rozhodně jednoznačně nenacházím žádný i jen trochu přijatelný důvod pro jejich zastavování v Přelouči či Července - a propos: v této souvislosti mi navíc připadají jako zcela nekonsistentní i jen pouhé úvahy o projíždění dálkových vlaků třeba v Kolíně či České Třebové (a propos: trvalo mnoho let, než se tam zastavení podařilo vybojovat) - výmluvy na ukazatele GVD a na nedostatek financí nejsou v tomto případě relevantní = není pak žádný důvod, aby tam nezastavovaly třeba vlaky SC ...
To Vaše srovnání se Švýcarskem tak docela "nesedí": "českým Oltenem" by totiž v tom přirovnání musela být Česká Třebová a vlaky přes Yverdon by odpovídaly spíše teoretické relaci Praha - ČT - Brno - Přerov - Ostrava; jinak ovšem lze v zásadě souhlasit ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 12:49:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 1617 + 1618:
Zastavování vlaků relace Praha - Luhačovice v Přelouči nebo Července mi samozřejmě nevadí - já brojím proti uvažovanému (a předem obhajovanému) tamnímu zastavování vlaků relace Praha - severní Slovensko !!!
Na situování perónů v Kostomlatech nad Labem se asi neshodneme, ale já jen kvůli tomu svůj názor rozhodně měnit nebudu = na to, aby mě to přesvědčilo, je to příliš málo. V ostatním ale žádnou podstatnější neshodu necítím: jak jsem napsal, překážejí mi ZBYTEČNÉ ZMĚNY NIVELETY a jsem schopen a ochoten akceptovat, že bez překonávání rozdílů nivelet se někdy "regulérně" obejít nelze - je ovšem třeba hledat všechny možné cesty k minimalizaci počtu takových případů; v tomto směru ovšem mají jak investoři, tak i (nebo zejména) projektanti, eufemisticky řečeno, "OHROMNÉ REZERVY" - na to, co zejména v posledních letech v tomto směru "vyprodukoval" pro českou železniční infrastrukturu (s tichým souhlasem investorů i předpokládaných budoucích uživatelů) SUDOP, se asi nejlépe hodí název jedné Závišovy písně: NENÁZVUHODNÁ PRASEČINA ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. března 2010 - 12:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: No, někdy aspoň dvojí frekvenci řešit musíš. Ona ta frekvence Čechy - Slovensko taky neumí naplnit celý vlak. Zase opakuju - vlaky do Žiliny by oproti dnešku navíc zastavovaly jen Přelouč, Choceň a Ústí n.O. Bonusem ale je, že by byl zkrácen pobyt v Pardubicích, protože by tam nebyly předjížděny.
Ještě zajímavější je to pro relaci Vsetín, protože tam jsou vlaky směr Žilina jen polovina. A ta druhá polovina dnes zastavuje zcela všude, nově by však tyhle Portáše, Bčvy apod. nezastavovaly Zábřeh, Mohelnice a Červenka, navíc by nebyly předjížděny ani v Zábřehu (SC), ani v Olomouci (IC/EC).
Naopak vlaky do Luhačovic. Polovina z nich je dnes rychlých, ty by nově navíc zastavily Zábřeh, Mohelnice a Červenka. Druhá polovina je zase dnes pomalá a zastavující všude a ta by nově projížděla Přelouč, Choceň a Ústí n.O.
Ostravská IC/EC by měla zastavení shodná s dneškem.
Tohle řešení by mělo značně zlepšit spojení Brno - Valachy. Dále by mělo rovnoměrněji rozložit zatížení mezi vlaky Praha - Olomouc, kde se dnes plívové R vyprazdňují a cestující se cpou do rychlých IC. A ačkoli nemám návrh moravských dálkových relací k dispozici, tak pokud se nic nezmění na relaci Brno - Jeseníky, což by se asi změnit nemělo, pak zastavením Exů do Luhačovic v Zábřehu (v Zábřehu zastaví vždy v xx:30 "rychlý" vlak z/do Prahy) by mělo znamenat velmi výrazné zlepšení spojení Praha - Jeseníky (dnes jede R ze Zábřehu v L:40, krátce poté co Zábřehem z důvodu nedostatku času na zastavení prosviští právě luhačovický nebo lidečeský EC/IC/Ex a frekvence z Prahy tak musí do Zábřehu přijet "pomalým" R, který jede z Prahy o půl hodiny dříve).
Čili v novém návrhu shledávám opravdu výrazně více pozitiv, než negativ. Jedno tam tedy mám, osobně se mě dotýká, ale to se týká návazné relace Ústí n.L. - Kolín, jejíž posun kvůli tomuto řešení mi pravděpodobně zničí pěkný přestup z S20 na tento R v Lysé. A ten mnohem využívám častěji, než rychlíky směr Olomouc. Ale co nadělám....