K-report
 

Archiv do 15. března 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 15. března 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 8-2006
Odesláno Pátek, 12. března 2010 - 21:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt je, že jezdím pouze relaci Čel.-Pha a zpět. A tam jezdí ráno třeba na 9402 souprava 2x471. To samé odpoledne na 9421, apod. Takže nevím, jestli ráno na 9402 jede souprava 2x471 už z Milovic, nebo jestli je nějaké spojování v Lysé. Dále je to o tom, že linka S20 jezdí v prokladu k S2, čili int. 30min. Má o víkendech smysl int. 30min? Nevím, ptám se.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 12. března 2010 - 22:08:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: a) není rychlejší,
b) docházková vzdálenost shodná jako u autobusu, zapomněl jste, že ke každému vlaku návazný bus, Benáteckou Vrutici bych odsoudil k intervalu 30 min. špička a 60 min. sedlo (+ spoje Benátky - Lysá, které teoreticky můžou dospět klidně k shodnému intervalu), nezapomeňte, že v tomto intervalu jedou v Lysé směr Praha vlaky, které nemají přípoj vlakem z Milovic (a ani jej nelze technicky zřídit, proto přípoj busem přímo do Lysé, který kromě toho zajistí i místní obsluhu typu z Mladé na náměstí do Lysé a hlavně školní spoje do Lysé) a psal jsem, že na Mladou může být spojení od všech vlaků Praha - Lysá. A je taková obsluha pro Vrutici málo? Proč nemáte takovou péči o velikostí srovnatelné Zbožíčko či větší Straky?
c) úchylná v žádném případě není
d) budovat duplicitní linky kvůli případné nehodě nelze, tak bohatý náš stát rozhodně není
e) vypisovat výběrové řízení na koordinátora je ptákovina, nadto pokud ji navrhuje osoba, která neví jaký je základní rozdíl mezi ROPIDem a SIDem

Adalbertinum: Ta náhrada Nymburk - Lysá jela jenom kvůli zajištění přípoje od HK rychlíku na Os směr Ústí, kdyby bylo na mně, tak tam tyto vlaky nezřizuji. V loňském roce se také nezřizovaly, protože je nebylo snadno čím odvézt. Letos je od devíti hodin k dispozici 451, tak se to takto vyřešilo.

O dělení vlaků v Lysé jsme si tady již psali, Vy jste se tu v té době ještě nevyskytoval. Pro praktickou ukázku proč to nedělat doporučuji se se mnou vsadit a zazávodit si. Vy pojedete vlakem z Třebestovic do Klučova, já pojedu na kole. Je to pěkných 5 km, Vy pojedete ešusem, já pojedu tempem cykloturisty s mírně pivním břuchem a vsaďte se, že i když vystartujeme stejně, budu tam dřív. Vy totiž strávíte nutných technologických 10 minut v Poříčanech....
A tak by to bylo i v Lysé. Tak třeba první by přijel vlak od Milovic, zastavil a nějakých 5 min. by trvalo, než by mohl přijet druhý vlak. To je holt technologie - postavit vlakovou cestu pro druhý vlak lze teprve po vjezdu prvního vlaku ... logicky ... a ten druhý vlak v tom okamžiku má být teprve před předvěstí. No a díky modernímu zab.zař. v Lysé vjíždíme na přivolávačku, tj. od vjezdu 30 km/h, posledních pár desítek metrů pak rychlostí chůze. Po spojení následuje dalších 5 min., protože při spojení musí asistovat oba strojvedoucí ... máme totiž moderní techniku od jediného povoleného výrobce, tj. ten fíra co přijel od Milovic musí zajít dozadu, po spojení se vrátit dopředu a pak chvíli trvá nahození systému. Takže suma sumárum - cestovní doba Milovice - Praha se prodlouží vůči přímému vlaku ála S20 o 9 min., vůči spojení s přestupem S22/S2 o 6 min. Cestovní doba Nymburk - Praha se vůči stávající S2 prodlouží o 4 min. Je opravdu rozumné tohle vymýšlet? Cestovní doba Milovice - Praha - Milovice je dnes u přímého vlaku 43 min., při rozpojování by to bylo 52 min. Tzn. pobyt na spojování by zabral plných 17% cesty z Milovic do Prahy. To mi přijde teda dost úchylné! A proto se v Lysé nedělí...
Chcete si dát ten závod? Už se otepluje, jaro začíná, na šlapacím gumokolu se bude dobře jezdit, o co se sázíte?

čelakovičan: Tak tak, dvojité jsou navíc jen ve špičce, čili rozpojování by připadalo v pvahu jen ve špičce.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 12. března 2010 - 22:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Za minutu ešusy nespojíte.... Spojení je vždy už před cestou do Milovic. Konkrétně na 9402 přijíždí dvojitý ešus již z odstavu z Nymburka na 2202 a pak si dvakrát udělá kolečko do Milovic a 9402 do Prahy.
Naopak třeba na 9404 se spojuje až před vlakem 25617 v Lysé. Jeden přijede 9480 z Nymburka, kmitne 25615/25614 do Milovic, mezitím přijede z Prahy soupravově 471 od 2200 a před vlakem 25617 se spojí do dvojice a hurá do Milovic a na 9404 do Prahy.

S20 o víkendu smysl má, právě kvůli prokladu 30 min. Tento interval by měl být celodenně a celotýdenně standardem na všech hlavních tratích směřujících do Prahy v rámci tzv. krátkého ramene. Má jej Český Brod, Strančice, Řevnice a vlastně i Kladno. Zbývá Lysá a Kralupy. Přitom obsazení zejména některých vlaků S2 o víkendu není rozhodně špatné. Zkrátka vlak konkuruje individuální automobilové dopravě, jejíž interval konverguje k nule. A tak je asi jasné, že v takové aglomeraci jako je Praha na hlavních relacích i o víkendu asi málokoho osloví interval 60 min.... Takže těch 30 min. rozhodně smysl má. Na zmíněných tratích je to novinka, dejme tomu ještě řekněme rok a cca v dubnu či říjnu 2011 zúčtujeme, jak jsou ty víkendové třicetiminuty plné. A posuzoval bych to objektivně na Českých Brodech, protože přece jen 171 a 221 jsou dost ovlivněny rekreační dopravou a interval 30 min. tam býval již dříve.
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 1-2010

Odesláno Pátek, 12. března 2010 - 22:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Tak to jsem nevěděl, já doi Prahy jezdím hlavně R, či vlaky vyšší kvality. Osobní vlak pro mě moc přitažlivej není, hlavně tehdy, když je předjetej kdečím.. Co se týče toho spojování, v Poříčanech jsem viděl dva slony za sebou, ale nevypadali, že by byli spojený, asi se k tomu teprve schylovalo.
Pak bych se chtěl zeptat, možná to bude blbost, ale nedá mi to.. Proč R od Brna, myslím přes Havl Brod vždycky čekají, až je v Kolíně předjede nějaký IC, či EC od Pardubic?jde mi o to, že to zpoždění, když tam ten R čeká, se rozleze i po ostatních vlacích..

Co se toho závodu týče, muselo by se jet v PD, o víkendu, podobně jako do milovic jezdí 810. A to je dle mého bohužel škoda.. Chtělo by to v Lysé nechat jednoho slona, jež by pendloval do Milovic a zpět.. Určitě by to cestující potěšilo..
vozmistr z Prahy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.248.135
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 00:16:13    Odkaz na tento příspěvek  

Adalbertinum:Případ Lysá-Milovice,ale vlastně i Poříčany-Nymburk je v režii 810 z důvodů finančních,určitě by to nasazení 471 na pendlech o víkendu cestující potěšilo,ono by potěšilo(hlavně v případě Milovic maminky s kočárkama) i nasazení pouze 451 hlavně že by to bylo nízkopodlažní,ale finance na kraji rozhodli že o víkendech nebude do Milovic ani víkendová S20 ani na pendlech S22 nějaký ptg ale víkendy jen v režii 810.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 07:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adalbertinum: Osobní vlak taky není určený k tomu, aby se jím jezdilo kdo ví odkud do Prahy. Pro cestující z úseku Kolín - Nymburk se předpokládá, že si přestoupí do rychlíku, pouze v období nižší poptávky (brzo ráno a pozdě večer) se musí i oni spokojit s Os až do Prahy. To že jede osobní vlak skrz přes Nymburk je způsobeno jednak technologickými důvody, jednak pro místní vztahy typu Lysá - Kolín.

Pokud R od Brna čeká na nějaký IC a EC od pardubic, pak jsou ty IC a EC zpožděné. Grafikonově tomu tak není, EC/IC mají odjíždět z Kolína 10 min. před odjezdem Bo - HB - Pha. V případě zpoždění platí předpis a logika. Předpis říká, že vlaky vyšší kvality mají přednost před rychlíky. Logika říká, že vlak vyšší kvality má povolenou vyšší rychlost, než rychlík, tudíž jaksi by ten rychlík vlak vyšší kvality brzdil. A co se týká toho přenosu zpoždění na další vlaky, zrovna v tomto případě jsou ty dopady v podstatě minimální. EC i R mají v úseku Kolín - Praha dost gigantickou vatu (zrovna včera jsme při jednání diskutovali o tom, že jednomu z jeho účastníků se povedlo dojet jednou havlíčkobrodským rychlíkem na Prahu hl.n. s náskokem 18 minut!), osobní vlak jede z Kolína až více než 15 min. po odjezdu rychlíku (čili jeho zpoždění řekněme 8 min. nevadí, za ním se pak musí protáhnout ještě pomalý R od České Třebové), předchozí osobák by neměl být havlíčkobrodským rychlíkem až do Prahy předjet. No a díky vatě to rychlík do Prahy sjede, takže opravdu tady žádné rozlézání zpoždění není.

Závod lze uspořádat i o víkendu, časové polohy vlaků jsou stejné, pravda, byl byste ochuzen o ten pocit přímého vlaku, takže opravdu se vším všudy by to bylo jen v pracovní dny.

Tak a teď se zamysleme nad tím, co by znamenalo nechat pendolovat jednoho slona o víkendu na S22. Víkendovou S2 zajišťuje 5 souprav. Šestá by byla na S22. Víme že zásadní složkou nákladů jsou odpisy a mzdy + režijní náklady (u ČD obzvlášť vysoké), dopravní cesta a trakční energie zase až tak vysoké nejsou (relativně vůči předchozímu).
Co by se stalo, kdybychom se rozhodli k tomu, co jsem zde popsal včera, tj. začít jezdit S20 i o víkendu v trase Praha - Milovice a vytvořil by se tím půlhodinový interval i ovíkendu na trati Praha - Lysá.
Pro trachtaci S2 beze změn, S22 jen jako přípoje k S2 a S20 v hodinovém intervalu stejně jako v pracovní den je potřeba pouze 7 jednotek, čili pouze o jednu víc. Jaký je tedy rozdíl mezi stávajícím modelem S2 - 5 x 471 + S22 - 1 x 810 a modelem S2+S22+S20 - 7 x 471?
Přibývá 1 x 471 navíc, 1 x 471 nahrazuje 1 x 810. Jelikož tyto jednotky jsou k dispozici, protože jsou zapotřebí na krytí špiček pracovního dne, odpisy se nemění (naopak zlepšuje se produktivita 471, naopak klesá produktivita 810, která je na Milovice používána zcela stejně - z lokálky, která o víkendu jezdí s menším počtem vlaků). Režie se nemění. Naskakují mzdy personálu o jednoho strojvedoucího a jednoho průvodčího. Přibývají poplatky za dopravní cestu (nepříliš vysoké), avšak nikoli za novou trasu (poněvadž se jen prodlužuje trasa stávající). Určitě naskakuje i spotřeba elektrické energie, naskočí i nějaké náklady na údržbu, protože ešusy najedou víc. Proti tomu stojí ovšem výrazné zatraktivnění dopravy mezi Prahou a Lysou zkrácením intervalu na polovinu a další zatraktivnění způsobené přímými bezpřestupovými spoji Milovice - Praha. Jsem přesvědčen, že tato opatření přinesou vyšší tržby. Obzvláště pokud se toto opatření zkombinuje s vytvořením návazné autobusové dopravy z Mladé, popř. Balonky na milovické nádraží i o víkendu důsledně ke každému vlaku, a to bez nutnosti okružní jízdy Milovicemi. Pro toto navýšení se použijí kilometry ušetřené na autobusové lince v pracovní den (i s těmito víkendovými přípoji se linka vejde do avizovaného možného omezení výkonů autobusů o třetinu, v pracovní dny je totiž souběžných spojů snad více než polovina).
Čili pouze vyměnit 810 na milovické trati za 471 je řešení sice možné, leč polovičaté. Existuje řešení komplexní přinášející užitek nejen z hlediska kultury cestování mezi Milovicemi a Lysou, řešící lépe i dopravu do Zelenče, Čelákovic a Lysé. Řešící dopravu na výstavy v Lysé nad Labem a také je třeba vzít v úvahu narůstající rekreační úlohu linky S2, protože propagace Zlatého pruhu Polabí v poslední době působí, že Pražáci už nejezdí na výlety pouze na S7 či S9, ale čím dál více i na S2 (ponejvíce s koly či in-line bruslemi, protože pro tyhle sporty v podání "rodina s dětmi" je polabská rovina se svými cyklotrasami a cyklostezkami optimální). Možná takové řešení může vést i kdalším úsporám na autobusech. Osobně (byť se o tom nikdy zatím nehovořilo) si dovedu představit, že o víkendu nepojede 353, popř. pojede jen v podobě minibusového napaječe k vlaku od obory k žel.zast. Konec konců ten autobus jezdí z hlediska dojezdu do centra Prahy s vlakem v prokladu. Dovedu si představit i určité omezení autobusů v Horních Počernicích, konec konců počet obyvatel Horních Počernic využívajících vlak k cestování do centra zejména v pracovní den stále plíživě roste (i bez nějaké pořádné propagace či marketingové akce). Interval 60 min. však nikoho k cestování vlakem neláká...

vozmistr z Prahy: Otázka je, zda rozhodly finance nebo obyčejné "vždycky to tak bylo". Ono to nasazení 471 nebo dokonce 451 vůči 810 by v podstatě moc nestálo. Počítejte se mnou: odpisy stejné, mzdy stejné, režie stejná (to byly tři zásadní složky nákladů), řízení dopravy stejné, poplatek za trasu stejný, mění se trakční energie (místo nafty elektřina, jaký je rozdíl?), mění se náklady na údržbu 471 (narůstají), mění se náklady na údržbu 810 (klesají), mění se poplatek za ošupné, protože 471 je těžší než 810 (ovšem tento poplatek je pro osobní vlaky celkem nízký). Kolik by to stálo navíc? Ovšem v tomto případě preferuji řešení ještě o něco velkorysejší (přesto ne o tolik dražší), viz výše.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 07:54:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče vlaků 9402,apod., tak se musím omluvit. Příliš pozdě jsem si uvědomil, že tyto vlaky stojí v Lysé 1min., takže spojování v Lysé není možné.
Co se týče turistiky, tak potvrzuji nárůst lidí. Hodně jich jezdí (resp. bude jezdit za hezkého počasí ) do Libice n.C. Odtamtud pěšky ( na kole, na bruslích ) k soutoku Cidliny a Labe a následně podél řeky do Poděbrad. A pak vlakem zpět např. do Čelákovic. A to je jen jedna ze spousty variant na výlety.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 08:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na kole je oblíbená celá trasa Libice - Čelákovice. Polabská cyklotrasa tady prochází poklidnými končinami (žádné Spolany apod. jako na dalším úseku), zpravidla v lesích, s dostatkem turistických atrakcí (Poděbrady, Nymburk, Ostrá, Lysá, Čelákovice, popř. při variantě po druhém břehu Kersko, Přerov) a dostatečným infrastrukturním zázemím (hospůdky apod.). Přitom rok od roku přibývá kvalitního zpevněného povrchu a stále jsou značeny další a další návazné cyklotrasy, protože po polních cestách a silničkách lze takových tras navymýšlet... A na své využití ještě čeká turistické zázemí v prostoru Mladá - Vlkava - Loučeň - Jabkenice - Dětenice - Rožďalovice + v záloze je rozhledna Romanka v Hrubém Jeseníku a ZOO Chleby, přes které se oblast kolem Labe a tato dají vtipně propojit. A (nejen) pro železniční šotouše může být v rámci odpočinku od kolejí atraktivní cyklostezka po trase bývalé cukrovarské řepařky, která vychází z Vlkavy.... Zkrátka - lidi pohodlní, Posázaví a Brdy budou mít ve středním Polabí brzo zdárného konkurenta
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2729
Registrován: 6-2006

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 10:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Jak to nazvat kulantně? Původní záměr příspěvku, aniž bych chtěl rozpoutávat zbytečnou odezvu autobusáka byl ten, vymazat nařčení ze zavádění vlakotaxi domů. Neměl jsem v úmyslu posuzovat vlaky jako vlakotaxi, jen jsem použil písmo někoho jiného.
Nevidím až zase tak do ekonomiky, jsem v tomto oboru jen velmi zběžně informován, ale o nasazení lidí bych něco věděl. A právě z toho důvodu mě zajímá první pořádné sčítání letos, protože leden se nedá považovat sám o sobě za prokazatelný, když byl sněhový a samá mimořádnost. Budu velmi zvědav na výsledky, zda se podařilo dosáhnout nasazením jiných vozidel na novém systému podstatných změn.
Předpokládám totiž, že se počet cestujících v úseku Ly-Ph výrazně měnit nebude, ale zajímá mě to v úseku Mi-Ly.
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
.... a červená čepice zůstane od soboty na věšáku.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2430
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 10:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně mi přijde že by si úsek Praha - Lysá zasloužil alespoň v RL so+ne půlhodinu. Aspoň ve špičkách řekněme 8-11 a 15-18. Když totéž může být v podobě pozvracáků do Brodu, Stránčiců, Řevniců. Už proto že ešusy jsou vůči přepravě kol dosti nepřátelsky řešené.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 11:27:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Docela se divím, jak je oblast polabí turisticky využívána. Pro mne je to atraktivní jen coby oblast, kde si mohu hezky zabruslit na in-linech, pořípadě vyjet na kole, jinak nic a pes tam pro mne chcíp. Toť můj trochu sobecký pohled, ale fakt s Posázavím, údolím Berounky či vltavským údolím od Prahy na Slapy se tento kraj prostě měřit nemůže.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 11:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: No Sázavě a Berounce se tato oblast nevyrovná, ale asi jste nebyl nikdy v letním Káraném, nebo v boleslavských lesích, Bor pro cykloturistiku je doopravdy příhodný. A jak píše aa Kersko apod. jak by smet.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6482
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 12:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
Už proto že ešusy jsou vůči přepravě kol dosti nepřátelsky řešené.
Žabotlamy ještě víc.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 13:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Přijeďte se do Plabí podívat trošku podrobněji. Oprostěte se od oblíbené nemoci Pražáků, a to že mezi Prahou a jejich chalupou v Krkonoších je jen pár skal v Českém ráji a jinak jen samá nezajímavá pole a vůbec nic. Samozřejmě nejsou tu žádné kopce, ale kdo hledá klid a nechce se vybičovávat ke sportovním výkonům typu za hodinu přejet hřeben Brd na kole, tak v Polabí najde ideální podmínky. Samozřejmě, nesmíte tu taky hledat Karlštejn nebo Konopiště. Ovšem návštěvnost na Loučeni, v Dětenicích, na rozhledně Romanka či v ZOO v Chlebích neustále stoupá. Polabská cyklotrasa praská o pěkných víkendech ve švech, až se jí šotouš spěchající na šlapacím gumokolu vyšotit nějaký vlak musí vyhýbat. No a samostatnou kapitolou jsou Poděbrady. Když do nich nalákáme někoho ze starších lidí nebo maminek s kočárky či malými dětmi, tak jsou unešeny jak ze stezek kolem Labe, tak z lázeňského parku. Proč to osobně nevím, protože jak v tomhle městečku přebývám už několik desetiletí, tak mi to tady zase tak zvláštní nepřijde (aspoň bude mít Karlshaus jasno, kam bude časem jezdit pořádné vlakotaxi). Ale holt asi možnost nerušeně (bez nebezpečí přejetí IGK) se procházet kolem klidné řeky či klidným lázeňským parkem dělá svoje (a jako první tohle přivítají starší lidé a lidé s malými dětmi).... Ovšem osobně mám raději jiná místa, kam moc lidí (naštěstí) nejezdí a nechodí, protože ještě nejsou turisticky známá. Taková Jabkenická obora, to je teprve oáza klidu (pravda, na jaře nepřístupná). Nebo pivečko ve srubu nad rybníkem u Bučického mlýna u Rožďalovic. Tam je to relax od zdejších diskuzí i od šotoušení

074: Takže já si hrdě a patriotsky troufnu říct, že se některé části Polabí Sázavě a Berounce vyrovnají. Nabízejí totiž něco, co už Berounka a Sázava dávno ztratily. V dnešní době možná to nejcennější - klid. A přichází na to stále víc lidí. Což ovšem může do budoucna skončit ... ztrátou klidu. Ale snad ty nájezdy Pražáků nebudou tak masivní, ta rovina naštěstí primitivy jdoucí se stádem odpuzuje. Nejhorší co by se mohlo pro zdejší končiny stát by bylo, kdyby je začali vychvalovat v Blesku

Hroch: Ono by to chtělo zřejmě v 971 vybrat dole sedačky, dát tam sklopné a upravit to pro přepravu kol. Něco jako soupravy drážďanské S1, ať nechodíme z Polabí daleko.
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 8-2008

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 13:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz na -aa-:

Jak moc reálná úvaha je v příštím GVD trasování osobáků jak z tratě 011, tak od/do Nymburka po 22.hodině večerní a do 5. hodiny ranní plošně na Hl.n. (místo na Masaryčku)?
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 13:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: JJ to oba jsme patrioti. Těšim se na novou cyklostezku z Čelákovic do Kostelce podél Labe, která se už nějaký ten den realizuje.

Ke Káranému: Škoda, že zrušili přes protesty místních vlečku, po které by se občas mohly prohánět šotovlaky.

A aby jsme zůstali u železnice, tak se asi schodneme na občasných párách do našeho regionu, tak jako je to v Posázaví.

Jinak delší dobu se chystám šotit k Václavovi tak mi to v nejbližší době už počasí dovolí
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 13:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc: O tom se zatím neuvažovalo. I když určitou logiku by to mělo, podobně jako na S2. Tedy u 9360/2103 (přípoj na R skupinu v 5) a 2128/9331 (přípoj od R skupiny ve 23). Příležitostně prosonduji možnosti.

074: A pak už bude zbývat jen pořádně (asfaltově) propojit Nymburk a Čelákovice a bude souvislá asfaltová cyklostezka prakticky z Kolína až do Kostelce, místy i po obou březích (Poděbrady - Nymburk), byť z Kolína do Libice nevede podle Labe a sem tam ještě bude krátký úsek po silnici. Tak doufám, že se místní smaospráva mezi Nymburkem a Čelákovicemi vzpamatuje.

Vlečka Káraný byla ideální pro velodráhu. Na rovině, pár kilometrů, zcela izolovaná od ostatní sítě (byť výhybka by mohla zůstat pro případné zvláštní vlaky). Cykloturosté by mohli na cyklotrase u Václava sesednou z kola, svézt se na drezínce do Karaného a zpět a pokračovat zase na kole. Bohužel se tohoto záměru nikdo neujal, což překvapí vzhledem k tomu, že v Lysé žije jeden velký nadšenec do drezín, byť je deponuje na Šumavě. Vlečka byla snesena a zvítězil též velonápad, a to udělat z ní cyklostezku. Cyklostezek jsou ale v republice stovky, velobahn je jediná až daleko, daleko u jihovýchodní hranice. Další možnost velobahn se mimochodem od zítřka otevírá mezi Kopidlnem a Dolním Bousovem. Velobahn by mohla být zajímavá věc napojená na byznys Dětenice (zámek + pivovar). Trať je to celkem rovná, krajina různorodá, mohl by to být zajímavý projekt, asi budu muset napsat starostovi Dětenic I když bych tam preferoval spíše nějaký "Dětenický motoráček". Ačkoli ono může fungovat klidně obojí - o víkendu motoráček, v pracovní den drezínky....
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 14:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Já netvrdím, že mezi Prahou a Krkonošemi nic krom Českého Ráje není. Však jsem psal, že na mne tenhle kraj bere kvůli in-linům a kole. Také souhlasím, že coby klidné místo je tahle oblast ideální.

Budete se možná trochu divit, zaslepený člověk nejsem, údolí Sázavy, Vltavy a Berounky má jednu nectnost: Je tam na některých místech příliš velká akumulace chat. Ale těch lidí už tam tolik nejezdí, přeci jen, původní majitelé chat již značně zestárli, nebo jsou na pravdě boží a jejich potomstvo využilo možností, které tu za minulého režimu nebyly, respektive byly, ale ve značně omezené míře, tj. možnost vycestovat na dovolenou do zahraničí. Takže i oproti mému mládí, které jsem každé léto prožíval v Posázaví, je tu o hodně méně lidí, mnoho chat je obýváno jen pár víkendů v roce. Však doby, kdy polovina Prahy se v pátek (zpočátku vlakem, později čím dál více auty) přesouvala do výše zmíněných oblastí a v neděli navečer se vracela zpět, je již nenávratně pryč. Ne že by mi to vadilo, alespoň je v těchto oblastech konečně klid. Jen velké množství chat je připomínkou dob, kdy vycestovat nebylo kam a kde se mohl člověk v klidu realizovat. Však co materiálu se z mnohých národních, státních a jiných podniků poztrácelo, mnohdy s vědomím nadřízených.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 14:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Ano, dokonce v Boleslavi byl v areálu lespoparku Houštka otevřen inline okruh o délce 1500 m. Jinak již zmíněná cyklotrasa bude propojena se Starou Boleslaví a s cyklostezkou do Otradovic.V Brandýse doporučuji ochutnat pivo Brandýský fejk, které se začalo vařit na zámku (kupodivu chuť výborná) dále pak bych chtěl doporučit projet se do Otradovic přes polesí Zelená Bouda dále do Hlavence, který je již v mírně kopcovitém terénu masivu Bezděz, neboli také Cecemínů. Z Hlavence bych se vydal do Kostelního Hlavna ve kterém začneme stoupat do Mečeříže, kde se můžeme již rozhodnout mezi Benátkami nad Jizerou, nebo lesem do Košátek.

Mimochodem zahájit jednání o nové cyklostezce mezi Hlavencem a nádražím ve Staré Boleslavi by stálo za hřích, ale je tam problém s Vojenským újezdem Hlavenec-Boleslav. V tomto úseku jsou doopravdy ty nejšťavnatější a houbami oplývající lesy lesního komplexu Bor.

s cyklotrasou z Kolína do Kostelce plný souhlas o to by jsme byli ještě více turisticky atraktivní oblastí.

Jinak konečnou pro párubych zvolil stanici Stará Boleslav, pokud by byla zprovozněna cyklotrasa vojenským prostorem.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6483
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 14:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Nevím, jak 971 souvisí se žabákama ...

Já naštěstí jako správný šotouš vím, kde se vystupuje na kterou stranu, takže se holt v příslušném mezizastávkovém úseku zvednu a přemístím v žabákovi kolo od jedněch dvěří k protějším. Horší to je, když jede kol více, to se pak přesouvají celkem blbě.

A když už se řeší, kam s tím kolem - ono i Posázaví nabízí pár míst, kde se to lidmi zrovna nehemží, chce to pohledat. Pěkná je také lesní oblast od Říčan přes Klokočnou, Voděrady ke Stříbrné Skalici.
Pokud mám ale víc času a chci si skutečně odpočinout, jezdím jinam. Raději nebudu prozrazovat kam, abych tam za pár let ještě měl pořád ten svůj klid.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 14:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.brandysko.cz/data/File/listy/ml3-2010-net.pdf

aa: Doporučuji přečíst
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 15:27:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Tak, tak, s těmi chatami je to až nehezké. Ovšem co si budeme povídat - obě údolí jsou vlastně takový liniově zajímavý kraj. Vyjedu-li o 3 km nad údolí Sázavy a Berounky, octnu se buď v podobných polích nebo v podobných lesích jako v Polabí. Ale jsou to taky zajímavé končiny, to nepopírám.

074: Nebojte se, cestičky v káranských lesích mám také naježděné. Kolo je nevhodnější prostředek pro přesuny mezi fotofleky, které se kupodivu kolem trati 072 taky vyskytují

Hroch: Tak žabákům už snad sedačky vyndávat radši nebudeme. Kdo ví jestli tu podlahu nedržejí pohromadě

Voděradské bučiny jsou taky zajímavé. Sice jsem tam ještě nebyl ani pěšky, ani na kole, ale zato zrovna tuhle oblast mám celkem detailně naježděnou PIDibusem.
Pochlubte se, myslím že i kdyby Vám tam najelo celé zdejší DF, tak by to klidný charakter kraje příliš nezměnilo. Nadto pokud tam nevedou koleje, tak by tam ani většina zdejších abonentů netrefila.
Jinak v týdnu jsem se svezl busem z Olovnice do Kolče (přesun mezi šotofleky). Tedy kromě toho, že jsem velkou část cesty jel sám, přestože začínala odpolední špička, tak mě zaujal tamní kraj. Obce Slatina a Blevice mi trošku připomínaly Zdivočelou zemi. Vůbec jsem netušil, že se kousíček od Kralup nachází takové zapadlé končiny s ohradami plnými koní. Ale upozorňuji, že je to jen první dojem získaný jednou cestou autobusem.
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 8-2008

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 15:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- ..no já ti nevim, ale přestupní frekvence ve 23.hod a v 5.hodin z osobáků na rychlíky je natolik silná že kvůli nim by se nechlali všichni ti co mají Prahu jako cílovou- výchozí destinaci místo pár desítek metrů na MHD běhat pomalu víc jak půl kilometru a navíc nočním ranní / ranním parkem..... To je trochu nepoměr, ne? (krom těch co pokračují dál metrem-C, ti by si polešili)... Ti ostatní asi už moc ne..

To HL.N je krom trasy C pořád tak nějak nádraží na paloučku uprostřed města s půl kilometrovou přestupní vzdáleností MHD/vlak, tak krom přestupu frekvence vlak-vlak (která obzvlášť v tyto noční-ranní hodiny asi moc velká není) mi to jako výhodné nepřijde..

A co ty R na Masnu - myšleno v tomto GVD, od června.. Pořád slyšim o tom že se to stále sonduje, i když to sám za příliš reálné nepovažuju.. (info o těch R je ze stejného zdroje jako ty Os, takže teď nevim co si o tom mam myslet..).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1606
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 15:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc: Tak proč se ptáte? Já osobně bych o této změně neuvažoval, sic linka S2 je takto organizována.

Těmi rychlíky myslíte Děčín? Na velmi nedávném jednání objednatelů dálkové dopravy a regionální dopravy v Praze se dálkový objednatel vyjádřil zcela jednoznačně. I pro příští GVD je pro něj zásadní (řekl bych dokonce ale opravdu zásadní) priorita vedení děčínských R na hlavní nádraží a odmítá jakékoli kvrdlání s těmi vlaky ve stylu jeden rok na hlavák, druhý rok na Masnu. Takže zdroj je zřejmě takový podivný... Je tedy pravda, že existují na ČD lidé, kteří neustále stěhování děčínských R na Masnu prosazují, ale obávám se, že zde je zásadní slovo objednatele. Ledaže by ČD začaly jezdit děčínské rychlíky na vlastní triko, ale o tom silně pochybuji.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 15:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Proslýchá se, že bude výrazná změna ve vedení (časech) rychlíků na 072. Víte o tom něco bližšího??
Kolik párů bude jezdit příští rok, jestli se změní časy jak se tady hovořilo atd. Díky moc.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3969
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 15:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Já naštěstí jako správný šotouš vím, kde se vystupuje na kterou stranu, takže se holt v příslušném mezizastávkovém úseku zvednu a přemístím v žabákovi kolo od jedněch dvěří k protějším. Horší to je, když jede kol více, to se pak přesouvají celkem blbě.


Úplně nejlepší potom je, když se něco a jízda sobotního, dopoledního, jarního, slunečnědenního vlaku probíhá následujícím způsobem:
- nástup na hl.n., kola se opírají o levé dveře ve směru jízdy
- Smíchov, přijíždíme "bokem" ke 3. nást., kola se musejí opřít o pravé dveře/nástup zleva, nástupují další kolisté, je problém se do vlaku dostat
- Chuchle, dveře se otevírají opět na druhé straně než na Smíchově
- Radotín, přijíždíme opět uhnutý ke 2.nást., vedle stojí R, čeká se na protijedoucí vlaky, sjízdná jedna kolej....
- Černošice, ano tušíte správně, sjízdná kolej je ta proti srsti, takže opět se přendavají kola plus první vystupující
- Mokropsy, nástupiště jak jinak na druhé straně...
- Všenory, co se dá dělat, kola musí opět ke druhým dveřím, resp se tak nějak drží spíš uprostřed
- Dobřichovice - ..... a máme opět přesun...

....a dál už cesta probíhá podle plánu....
Není to pravidlem, ale tohle jsem už zažil asi 2x.
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 8-2008

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 16:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ptám se protože o tom říkal cosi náš technolog a tak mě zajímá co je na tom pravdy...

A vykat mi nemusíš, když jsme spolu naposled seděli v jednom autě mezi Libuní a Velelibama se 753.006 za zády, tak si mi taky nevykal..
Jirka Koler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.50
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 16:33:45    Odkaz na tento příspěvek  

....a dál už cesta probíhá podle plánu.... Není to pravidlem, ale tohle jsem už zažil asi 2x.

Tak tohle by se v Karlshausovo cyklobusu Praha-Srbsko rozhodně stát nemohlo
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 16:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: Proslýchá se správně. I když ta změna nebude až tak dramatická. Ve směru do Kolína o pár minut vpřed, ve směru opačně o pár minut vzad. Důvodem je nově připravovaná mírná změna koncepce na trati Praha - Olomouc, která odstraní vzájemné předjíždění R - IC/EC - SC po trati mezi Pardubicemi a Olomoucí a vlaky pojedou postupně za sebou. A tak je třeba zajistit, aby ústecký rychlík stihnul v Kolíně nejen IC/EC směr Olomouc jako nyní, ale také "pomalý" rychlík směr Olomouc, který odjíždí z Kolína dnes pár minut před příjezdem ústeckého rychlíku. Posun ústeckých rychlíků bude však mít zřejmě nepříznivý dopad do jiných přípojných návazností. V Kolíně se prodlouží návaznost na EC/IC směr Olomouc a na R směr Havl.Brod., ve Všetatech přestup ve směru Mělník - Praha mezi oběma rychlíkovými rameny a přípoj od Os Praha - Milovice na R ÚL - KO pravděpodobně zanikne zcela (byť si na něj pár desítek lidí zvyklo). Nově ale vznikne před časem toužebně zde (nebo to bylo na DF Milovic? - teď se přiznám že přesně nevím) některými jednotlivci žádaný přípoj od ÚL do Milovic.

Zapa: To je ale téměř katastrofický scénář

Krumpolc: Tak to sorry, kdo to má tušit. Jestli ono to není tak, že by si toto technolog přál. Argumentoval jsem kolegům z MD proč tam ten vlak tahají, když přípoje těsně ujedou a příměstskou relaci Kralupy - Praha tyto vlaky značně vytěžující to poškozuje (pochopil bych, kdyby tam ty přípoje byly), ale jejich názor je jednoznačný a mají na to svaté právo. Zřejmě mají zjištěno, že takto je to pro dálkové cestující lepší. Minimálně je to systémové.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 17:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Já si pamatuji na spoj, že tady někdo žádal.. A co vazby na Západě?? Vznikne vymodlený přípoj na os do Teplic a dále??

Dík moc za předešlou odpověď.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 17:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pohledem do JŘ snadno zjistíme, že posunutím R Ústí - Kolín o pár minut na dřív zůstane situace v Ústí západě beze změny (tedy R z prázdného nádraží). Opačným směrem dtto...
PEVA
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6484
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 17:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa:
No po 171 s kolem (naštěstí ) nejezdím, ale na 221 jsem si za poslední roky díky koridoru taky užil své. A projektanty dodneška proklínám (neberte to doslova ), že se v Uhří a Senohrabech bude vystupovat asi navždy ve směru do Benešova vlevo. Naštěstí do Uhří se dá postát a až za Senohraby jezdím v tomto směru výjimečně.

-aa-:
Dobrá, kupříkladu bývalý VVP Ralsko nebo trojúhelník Dubá-Úštěk-Česká Lípa.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Domin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 17:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malá část dnešního provozu v Berouně
ZDE (moje video na Youtube.com)
-> ICQ 421 097 987 <-
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 17:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Za současného stavu ano, ale chtěl jsem se dozvědět jestli náhodou Ústečáci nepřekopou jízdní řád na 130. Nicméně jste mi odpověděl, že asi ne takže už je záhada vyřešena.

Jinak Pevo čekají nás nějaké významné změny v naší oblasti, nechci slyšet konkrétní tratě protože je to tajné,ale spíš jestli budou všeobecně nějaké velké novinky v GVD 2010/2011?? Dík za odpověď.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 17:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Tak konec konců víkendy i na 221 letos v cyklosezóně budou již v režii 471, takže ukořistíte-li některý z věšáků nebo opření kola o sklopné sedačky v cyklooddílu, máte vyřešeno.

To jsou oboje kraje, kam se již dlouho chystám, ale stále mi to nevychází. Již několikrát jsme jeli při šotoušení v oblasti Noviny při nájezdu IGK místo po dálnici přes Liberec po vedlejších silničkách a hospoda Na Pince (jednou jsme to střelili i z Kuřivod na Pinku s menším blouděním) mě velmi zaujala. Takže cyklovýlet Křižany - Bělá p.B. je už několik let v plánu, ale nevychází to. A to samé je pěší vejšlap v trase řekněme Stvolínky - Dubá. O kousek dál máme České Švýcarsko, kde jsou pěkně pustá místečka v části řekněme od Vlčí hory po Jetřichovice. Zejména tam, kam nemůžou cyklisti a na pěšáky je to tam daleko. A najde se toho ještě mnohem víc, kam nechodí davy. Nikdy to ale nejsou nějaké významné hory, kam míří každý správný "mastňák", protože nejvetší turistika je přece Sněžka nebo pramen Labe (ne že by to tam nebylo pěkné, takhle v listopadu, než napadne sníh). A Jizerky jsou vynikající těsně před napadnutím sněhu. Pravidelně jezdíme už několikátý rok buď na 17. listopad nebo těsně před Vánocemi na Jizerku. To je teprve super! Nikde nikdo, žádné davy cyklistů jako od sněhu do října a napadne-li před Vánocemi sníh, tak ani běžkaři (většina jich nakupuje v marketech vánoční dárky). Ale co si budeme povídat - naše střední Polabí je pěkné, ale stejně už se nemůžu dočkat letní týdenní Velké Fatry a na konci prázdnin skoro tradičních Vysokých Tater a okolí

074: V ÚL kraji beze změn a v oblasti Brandýs a široké a daleké okolí zřejmě taky beze změn (nenapadne-li kraj něco po květnových volbách zase rušit), vyjmeme-li z toho tratě 011 a 231, kde by se něco urodit mohlo.
Quenya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 4-2009
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 21:12:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domin: já na tom videu neviděl ani jednoho cestujícího ( !!) ....zase mě to znovu a znovu utvrzuje v přesvědčení, že koleje mají smysl především pro nákladní dopravu
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3353
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 21:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"obě údolí jsou vlastně takový liniově zajímavý kraj. .... Vyjedu-li o 3 km nad údolí Sázavy a Berounky, octnu se buď v podobných polích nebo v podobných lesích jako v Polabí"

Koukám, že širší okolí Berounky moc neznáte. Brdy (Hřebeny), Český kras, Křivoklátsko, Radeč, ... S rostoucí vzdáleností od řeky i od Prahy rapidně klesá počet chat i turistů. V odlehlejších končinách Křivoklátska a Ráče potkáte tak leda hajného. Je fakt, že v místech s menším množstvím chatařů a turistů nenafotíte ani žádné vlaky.

V Polabí jsem párkrát byl, a na cestu nazdařbůr nebo delší toulání to tam opravdu není.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 22:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Proč tak příkře vůči Sněžce a Zlatému návrší jen proto, že tam jede "každej"? Viděl jsem sice i místa jako Grimselpass nebo Bernina, ale taková Studniční hora (zvlášť v létě nasvícená "v rovině" kolem 7:30 při pohledu od Pece - to i já si rád přivstanu ;-)) má i tak pořád zatraceně co nabídnout. Na Sněžku je taky nejhezčí pohled, aspoň podle mě, od třetí podpěry druhého úseku lanovky. A je mi v obou případech úplně jedno, že to není "dost vozdvaz" protože proč by měl být.

Zastávám názor, že kdo se chce pokochat přírodou, ty davy si dokáže odmyslet resp. "nenechat se rušit v rozjímání". Pravda, kdyby tam nebyly je to lepší. Ale mám si snad zakázat Český ráj nebo Kamenný přívoz jen proto, abych byl originální?

Ne že by snad nebylo v Polabí hezky, ale stavět to nad Krkonoše či Sázavu (a Brdy apod., viz Bručoun) mi přijde zvláštní. To je opravdu kvalita odpočinku tolik závislá jen na tom, aby tam nebyli jiní turisté? Pak vřele doporučuju důl Čs. armády - je tam velmi originální pohled na Jezeří a hřeben Krušných hor z místa, kde zaručeně jiní turisté nebudou. :-D Případně ten pohled na Beskydy ze Stonavy... ;-)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6485
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 22:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Na 471 jsem natrefil zatím jednou a musím přiznat, že jsem nebyl schopen kolo do toho háku dostat. Jestli byl nějaký do... nebo jsem nešikovný nevím, opření to jistí.

Na Pince jsem ještě nebyl, ale třeba oboru mám projetou komplet. Pěkná cesta je také kolem Velké Bukové.
České Švýcarsko též znám, letos se mi třeba líbily Svinské doly, také klidné místo. Naopak mě překvapily kupy lidí kolem Království, když jsem koncem září objížděl Šluknovský výběžek (jinak cyklostezky tam teda místy katastrofální).
Hory (alá Sněžka) ke klidu na duši nepotřebuju, pískovce a jejich bory se mi líbí asi i víc. Pěkný kopec je třeba Nedvězí jižně od Dubé - sice realtivně nízký, ale krásný kruhový rozhled. A za celou cestu ze Zakšína do Mšena jsem tam loni potkal snad 6 lidí.
Jizerky jsou nejlepší v zimě, na běžky neznám lepší terény. Takový Ořešník nebo Paličník nebo Pytlácké kameny také nejsou v létě špatné.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6486
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 22:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Já si teda též víc odpočinu a pročistím hlavu v místech, kde je těch lidí málo. A hodně z těch míst ani není ošklivých, jen je nikdo (naštěstí) moc nepropaguje.

Jinak já si vybírám i podle času - do Posázaví mi stačí i volný půlden (vyrazit po obědě), kdežto na sever jedu když mám volný celý den.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3356
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 13. března 2010 - 22:46:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pěkný kopec je třeba Nedvězí jižně od Dubé - sice realtivně nízký, ale krásný kruhový rozhled"

... ale vrchol je téměř kapesních rozměrů, a o víkendu do čtvrthodiny zaručeně dorazí nějaký cizí člověk či přímo výprava.

Opačným příkladem je Krušná Hora na Křivoklátsku. Přímo z vrcholu není vidět vůbec nikam, navzdory značce v mapě. Ale zase tam nikdy nikoho nepotkáte. To i na Toku ve vojenském prostoru Brdy je větší turistický provoz ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 07:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dnes tusristicko-vlastivědné okénko, ale proč by ne? Ultras budou za chvíli řvát, že se odkláníme od tématu....

Bručoun: Nic proti Berounce! Ale přece jen i ty pusté kraje jsou spíš lesy a pole nebo ne? Oproti Polabí akorát více zvlněné. Mezi Roztokami a Plzní skutečně zřejmě opuštěnější, než cokoli v Polabí. Ovšem taky dosti špatně dopravně dostupné (bez IGK). Takže se přiznám, že tyhle končiny neznám nijak zvlášť důkladně. Nicméně mezi klidná místa bych je rozhodně zařadil. Liniový význam Berounky to nesnižuje. Ten skutečně narušují Hřebeny a pak především Český kras. Hřebeny bych ale neřadil ani mezi okolí Berounky (velmi rychle se odklánějí) a ani zdaleka mezi klidná místa. Blízkost metropole a rozvoj cyklistiky dělá svoje.

V Polabí zkuste trošku hledat, není to tak jednoduché.

TZ: Nééé, to je špatně pochopeno. Zkus se na to podívat z hlediska těch mastňoušů. Ti pojedou tam, kde jsou všichni, protože to psali někde v novinách. Těžko je přesvědčíš k výletu do nějakých zapadlých "nezajímavých" krajů, ale výlet lanovkou na Sněžku nebo autobusem na Zlaté návrší ("sakra, proč se tam nedá vyjet gumokolkem - pitomí ekoteroristi!") to je pro ně ta pravá turistika, to se nesmí vynechat!
S odmýšlením si těch davů mám trošku problémy, ale dá se to eliminovat vhodnou volbou termínu (v rámci roku i v rámci dne), byť je to rošku nepohodlné.
Polabí nestavím nad Krkonoše či Sázavu. Stavím jej prostě vedle. Postavit vedle důl pod Jezeřím už trošku problém mám Nejsem si tak úplně jistý, že splňuje podmínky klidu. Ty dopravníky a velkostroje či jak se to jmenuje dělají celkem kravál a možná by kravál začala dělat i nějaká ochranka.

Hroch: Taky kolo opírám.
Svinské doly neznám! Budu muset navštívit (už jsem si našel kde to je). Šluknovsko se nám nějak zalidňuje? Škoda, asi hraje roli blízkost Německa. V oblasti bych jako zajímavé místo k návštěvě přidal Křížový vrch nad Rynarticemi. Rozhled sice o něco málo horší, než z Mariiny skály či z Rudolfova kamene (který mám velmi v oblibě), vrch je opravdu kousek od vesnice, ale málokdy tam někdo zajde. Značka tam nevede a místní často nechodí.
Jizerky jsou na běžky super, ale je to Václavák. Hlavně mě štvou Ti "sportovci" trénující asi na Jizerskou 50 či co. Zkrátka Ti to nemají nic společného se zimní turistikou a berou to "na výkon" (to samé platí v létě o cyklistech). Přiznám se, že tohle moc nemusím, ale chci-li si pořádně zaběžkovat, pak holt Jizerky. Trošku lepší je to v polské části z Orle na Velkou Jizeru (to je teprve klidné místo!), ale tam jsou zase horší stopy. Druhou mojí oblíbenou běžkooblastí je Nové Město na Moravě. Systém stop (napadne-li sníh) jak v Jizerkách, ale místo po infrastrukturně pustých hřebenech, kde se člověk klepe zda bude otevřený kiosek a nebude u něj 10 min. fronta, tady se jezdí od vesnice k vesnici a v každé vesnici je hospůdka (jen se to nesmí přehánět). A Žďárské vrchy taky nejsou špatné.

Bručoun: Krušná Hora je přitom vlastně jedna z kolébek našich železnic
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 09:31:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budu-li psat o cyklistice, tak muzu jet uplne kamkoliv, a stejne se nebudu nudit. Chce to se naucit cist v krajine a najit si to hezke nebo jinak zajimave. I na pohled fadni krajina se meni a vecer nebo brzo rano dokaze navodit sve kouzlo. A kde neupouta krajina jako takova, daji se najit rozdily v urbanizmu, nebo architekture (Jihoceska Blata), nebo zpusobu zivota vcetne dialektu (Hlucinsko, Hana). Neco do sebe maji i znasilnene severoceske uhelne panve, i tam se da vyrazit na vylet.

Co me ale spolehlive dokaze odradit, jsou davy turistu, treba na Sumavu proto skoro vubec nejezdim, a Ceskemu Krumlovu se vyhybam obloukem.
Neco jineho je to v posazavi, tam ti turiste dilem bydli treba pulrok na chate, takze uz jsou spise mistnimi, a i tak tam lide nepusobi tak cizorode, protoze krajina je tam mnohem vice urbanizovana.

Kdybych mel vypichnout neco, co tu nepadlo, byl by to Dzban, takova primerene osidlena kolaz z lesu, chmelnic a poli s cervenou hlinou, s dlouhymi udolimi.

Sve kouzlo maji i mnoha mista v Sudetech, heslo: Dekadence.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 11:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Jasně, psal jsem to v mírném nasrání, protože já mám Sněžku vyloženě rád. Asi jako se píše o Brejlovcích v případě, že někdo doporučuje koupit Herkules. :-)) Včetně té lanovky, byla to koneckonců právě tahle dnes už asi nejstarší originální "fonrolka" na světě, co mě ve 4 letech nasměrovalo do drážní dopravy - a vždy jsem pak měl vnitřní dilema šotouše vs. turisty. ;-)
Jasně že ti lidé typu "hele mámo tak tam se vydáme" (viz Homolka a už nevím co) nejsou nic, co by člověk na výletě vyhledával. Osobně se vždycky velmi dobře bavím, že je na cestě všechny s úsměvem pozdravím - pak se hned ukáže, kdo je kdo... Ale na druhou stranu, proč si od těch davů nechat zkazit výlet, nebo se od něj dokonce nechat odradit?
Já si myslím, že na "ty davy" nejvíc nadávají právě ti autoturisti sami. Aspoň mi to tak podle xichtů často připadá. Normální člověk se přece nenechá rušit tím, že na své X km dlouhé cestě občas natrefí na místa, která jsou do 1 km a do 100 m převýšení od nějakého parkoviště. To by se jinak v ČR nedalo jít skoro nikam.

Jistě, chodit JENOM na taková místa by bylo podivné, každý známe spoustu "hezkých a klidných" koutů nejen v ČR. Ale proč je cíleně vynechávat, když je tam taky hezky - až na ty lidi? Mě to naopak leckdy uvede do příjemné nálady, protože vidím, že někdo je na tom (ještě) hůř. Třeba ta paní cca 35 lehce ředitelského vzhledu, v jedné ruce přerostlou krysu a na druhé pověšenou kabelku (!!!) co nejopatrněji našlapující v nějakých sandálech či co na žebříkách Prielomu Hornádu, tak ta mě bude ve vzpomínkách bavit snad do smrti.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 11:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trocha turistiky - tak na tom se shodneme asi všichni. Abych jen nepopisoval, tak přihodím pár typů na zajímavosti bez davů, nejprve v okolí Prahy:
překvápko mezi dálnicemi a železnicemi: http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=133861888@y=136088576@z=11
pak něco podél potoků a vápencových skal: http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=132797952@y=135636224@z=12

A teď pár speciálek:
Německá dálnice s částečně zatopenými mosty: http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=134627456@y=134585984@z=12
Zcela opuštěná oblast Jeseníků hned u Vrbna pod Pradědem: http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=139789824@y=136301568@z=11
Ještě kousek víc na východ a máme tu dvakrát tvrzovou linii:
http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=140638720@y=135600384@z=12
http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=141835520@y=135511296@z=12
A když jsme u opevnění, tak na západ:
http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=130637568@y=136070400@z=12
http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=129875968@y=135224064@z=12
A taky je tu pověstné Sedmihoří: http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=129511936@y=134347520@z=12
A protože padl Krumlov, tak i tam jsou zapomenuté oblasti, které stojí za to:
http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=132569344@y=131216384@z=12

Prostě je těch míst mraky, které ještě nejsou turisticky zprofanované. Úmyslně jsem se vyhnul pískovcům a klasickým horám. Vzal jsem namátkou pár perliček, ale téměř všude se dá najít něco, kde je klid - a kolikrát ani místní neví, co mají za humny.
Do map jsem nedával žádné stezky ani odkazy, každý ať si zmáčkne to svoje.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 12:19:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě je těch míst mraky, které ještě nejsou turisticky zprofanované.

Tak ono se dá,pokud zrovna nemáte doma menší děti školou povinné,dělat třeba krásné túry po Šumavě podél čáry-tak od půlky září tam ve všední den nepotkáte živáčka.

I květen je fajn,ale nostalgický podzim na Šumavě nebo v opuštěném Českém lese,bývalé vesnice,Waldheim,Havran,Ostrůvek,bývalé návsi,rybníčky,zbytky chalup se střepy hrnečků,z nichž někdo pil ještě před 1945 či 38..

Za týden se dá úžasně nám,co nás nějak všední ruch unavuje,perfektně zrelaxovat.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 16:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se nám to tady pěkně zvrhlo Právě jsem dokončil kočárkojízdu po cyklostezce kolem Labe a dneska to bylo dobrý, dostatečně hnusně na to, aby tam skoro nikdo nebyl. A pivo z hospody v kempu natankované při rychlé zastávce v boxech do PETky taky celkem ujde

TZ: Přece jen já mám radši západní Krkonoše, holt pramen Labe je pramen Labe. A co si budeme povídat. Jsem to velká ostuda, ale na Sněžku jsem se dostal až tuším předloni (taky se to pořád odkládalo, byť jsem velkou část okolí měl již projitou, vrchol stále ne a ne padnout). Lanovka je super, ale už nám asi dlouho nevydrží

Jinak malá příhoda s mastňouši z posledního léta. Při celkem drsném trojkombinaci Bystrá - Klin - Jakubina ve východních "Roháčích" (přesněji Západních Tatrách) sestupujeme kolem čtvrté hodiny z Jakubiny přes Ošarpance a kousek pod Jakubinou ještě v tuto dobu potkáváme velmi zajímavou výpravu. Rodinka, asi 5 lidí, v čele kráčí slečínka v červených botičkách s foťáčkem přes rameno (jinak nic). Bodrým moravským přízvukem se nás ptají: "Chlapí, co je tohle za kopec?" - "Jakubina" - "Jo, mámo tak to je dobrý a pak už půjdeme dolů?" - "Ne, pak musíte ještě támhle na ten kopec /Hrubý vrch/" - "Vidíš, kdyby ses neptal, tak máme klid ... Chlapí, nevíte kde je tady voda, nám už došla..." Voda byla při jejich rychlosti asi 2 km, ale nevím zda jim stačila ta z plesa. Pramen ještě tak o hodinu dál. A vše korunovala jedna ze starších členek výpravy (cca 50 - 55 let), která měla obě boty ovázány obvazy, což jsem teda ještě v životě neviděl. Prý se jí při výstupu a přechodu rozeklaných Ošarpanců boty rozpadly, tak to takhle provizorně "spravili" a pokračovali dál... Jak tihle došli do tmy dolů, to je mi záhada. Ale na stránkách Horské služby žádný zásah nebyl, tak se z toho snad nějak vysekali.

K zajímavým končinám bych přidal Rychlebské hory + Kralický Sněžník. Vynikající kraj nějakých 60 km podle hranice. Od severu zapadlá vesnička Bílá Voda, útočiště řádových sester za komunismu, pak rozhledna na Borůvkové hoře, která do oblasti láká turisty, pod ní na polské straně naprosto dokonalá ex-německá obec Wrzosówka, z níž zůstal jen kostelík (neskutečný genius loci), výborná hospůdka v Travné, úžasný prostor bývalé obce Hraničky (oáza klidu), malebná pustá údolí v okolí Sokolích skal (pod nimi srub Nýznerov, tip pro trampy, někde bych vyhrabal mobil na jeho správce), pak malá odbočka nad sedlo Na Pomezí na naprosto úžasný Medvědí kámen. A po hlavním hřebeni zapadlé končiny kolem chaty Paprsek, která také stojí za to, na další chatě na Návrší nad Stříbrnicemi se vždy také rád stavím, pak oblíbený Kralický Sněžník, kde jsem byl snad už desetkrát, ale ještě nikdy jsem odtamtud neviděl na 100%. I když letos v říjnu to skoro vyšlo. Jenže z toho bylo při sestupu asi tříhodinové brodění ve sněhu po kolena až po pás (na straně stříbrnické bylo totiž mnohem méně sněhu než na straně kralické). Jinak pro seznámení s Rychlebskými horami, kde si lze prohlédnout i mnohá výše jmenovaná místa, doporučuji stránky vynikajícího fotografa Petra Pavlíčka http://www.rychleby-jeseniky.cz/ (vynikající jsou i další jeho stránky věnující se Roháčům a dalším horám (http://www.rohace.cz/). Doporučuji prostudovat

(Příspěvek byl editován uživatelem -aa-.)
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 17:32:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..mastňoušů. Ti pojedou tam, kde jsou všichni, protože to psali někde v novinách. Těžko je přesvědčíš k výletu do nějakých zapadlých "nezajímavých" krajů, ale výlet lanovkou na Sněžku nebo autobusem na Zlaté návrší ("sakra, proč se tam nedá vyjet gumokolkem - pitomí ekoteroristi!") to je pro ně ta pravá turistika, to se nesmí vynechat!
S odmýšlením si těch davů mám trošku problémy, ale dá se to eliminovat vhodnou volbou termínu (v rámci roku i v rámci dne), byť je to rošku nepohodlné.


Hergot,nepsal jsem to já..?

Plný souhlas. A své dělaj taky léta. Ve 20 člověk moc klidu nepotřebuje,ba naopak,třeba v 45 je to už něco jiného,zváště má-li v práci frmol.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 17:44:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To s tím sněhem mi lehce připomíná, jak jsme před pár lety lezli v únoru na Ruprechtický Špičák u Broumova. Dole asi 15-30 cm, nahoře kolem 1,5 metru. Ale ta poprdelní jízda dolů za to nakonec stála, přestože jsme se zmrzlejma rukama nedokázali ani pořádně zapsat do vrcholový knihy. Ještě že už jsem nezažil vojnu - být povolán např. k PS na Poledník nebo Plešné jezero, to bych neocenil zdaleka nejen z ideologických důvodů... Což mimochodem možná trochu omlouvá ty starší "mastňáky" - oni se (muži) vyblbli povinně až jim to nebylo milé, takže si možná teď už rádi dají klid.

Ad Sněžka (ať taky zůstanem u dráhy) - už před časem jsem uvažoval, jestli někde někoho nepoňouknout, aby to prohlásil za kulturní památku. Když se jí může stát kdejaká barabizna, kterých jsou mraky. Jenže to asi narazí jednak na nezájem architektonicky zaměřeného MK a jestli se vyjadřuje vlastník, tak už je to teprve bez šance. I když by KRNAP mohl mít zase radost, že tam nebude moci být nic velkokapacitního, a momentálně jde - kdyby nic jiného - pokud vím již o nejstarší sedačkovou lanovku v ČR (?).
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 19:12:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic proti, ale pěší přechod Luční Bouda - Harrachov okolo 1.května je jedna z nejtvrdších zkoušek.
Další zápřah je Oslava od Náměsti, ale po levém břehu a podél vody (ne po značce).
Odtučňovací kůrou se nechá nazvat jižní - přímý - výstup na Ralsko, nebo (stejně tak jižní) přímý výstup na Košťálov.

Na závěr něco k severočeským dolům: doporučuji Úhošť nad Kadaní. Stolová hora s velkým výhledem - a pravděpodobný Wogastiburg Sáma (Rubín u Kadaně je moc malý a neodpovídá popisu ve Fredegardově kronice). A dále pokračovat na Egerberg (Lestkov) a Schumburg - oba hrady při troše hledání mají podezřelé schodiště kamsi dolů. A pokračovat lze přes Himmelstein (nejvyšší převýšení v Čechách vůbec - Stráž nad Ohří) na Hauenstein (Horní Hrad - opravuje nadšenec Hroch: a v díle mu požehnal dokonce papež osobně) do Ostrova nad Ohří. A budete překvapeni: málokoho potkáte a přitom nádherná krajina. Kdo se nebojí, tak to může vzít přes Klingenstein - jedna z mála zachovaných a nepřestavěných zřícenin již 12.století (ale VVP).
Všude se nechá bez problémů nocovat v hradních palácích či sklepích, jen na Úhošti bohužel seník na place vyhořel už před cca 20 lety.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.246.153
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 19:28:28    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Úhošť prý Wogastisburg není. Německý název Úhoště je sice Wogast, a právě to prý historiky zmátlo.
Ale píšu jen to co jsem četl, samozřejmě může být vše jinak.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 20:07:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad ZFJ:
Ani na Rubínu, natož na Úhošti není povolen ani povrchový sběr. Pokud se přijede ve vhodnou dobu na Úhošť (zima a úplněk), tak lze zmapovat opevnění. Tuším, kde kopat - a dokázat, že Úhošť je Wogastiburg, ale to MK nikdy nepovolí, neboť tenhle názor už převažuje i v odborných kruzích. Takže kopat bude moci až příslušný KPÚ - až dostane peníze. A s penězi tam je to asi tak, jako v dopravě. Takže první vykopávky hned 30.února . Nebo kopat načerno - asi tak 10 let? Hned tě někdo práskne. Dispozice odpovídá, povrchový sběr dosud odpovídá, popis bitvy odpovídá - ale holt ty peníze.
Nenech se zmást: Úhošť a Wogastiburg nemají jazykově nic společného - co znamená německy Wogast? Zato podezření na předvikingské námezdníky (woestengast? ve franštině) také ledacos napovídá.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 20:38:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad ústecké R: Proč je vlastně snaha udělat v KO přestupní vazbu z ústeckých R na pomalé R? Kolik lidí z ústeckých R by pokračovalo do Přelouče, Chocně nebo UnO? Nějak mi to přijde zbytečné. Za podstatnou považuji přestupní vazbu na havlbrodské R a samozřejmě přestupní vazby ve Všetatech, případně v Lysé z Os linky S20. Takže pokud tím důvodem posunutí časové polohy nejsou třeba nějaké stavební práce, tak bych ústecké R nechal tak jak jsou.
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 20:47:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Nevím kolik je to celkem, ale zrovna já se mezi ně počítám. Zejména Choceň a Ústí, to jsou moje destinace.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 22:24:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Myšlenka dobrá, ale aby pak kulturní památka neměla zakázán pohyb. A Sněžku by okupovaly davy z Polska, kde lanovka sice nejede na vrchol, ale i tak dost blízko a vysoko.

Karlshaus: Luční bouda - Harrachov ve zbytcích sněhu - určitě zajímavé. Ovšem polsko-tatranská Orla perč za jeden den den z Lysé Polany a do Lysé Polany, to bylo teprve maso. Jen ta opravdu vzdušná hřebenovka má 6 hodin (i když pouze 4 km) a přístup je několikahodinový. Ovšem na Orla perči tedy klid opravdu nebyl (výhledy z Kozího vrchu však nádherné, i v tom sprintu jsem si tam neodpustil zhruba hodinovou pauzu - a další byla u schroniska v pěti stawech, protože ty dvě polská pivka si výprava rozhodně zasloužila). Davy Poláků, kteří ještě jakž takž OK, ale vážení, Maďarky ve věku cca 18 - 20 let na řetězech, to je teda divadlo!

čelakovičan: Tak zpět ke kolejím. Přečtěte pořádně co píšu. Dnes je to pro Vámi zmíněné tři stanice. Příští rok ale nebude docházet k předjetí pomalého rychlíku rychlým IC. To je jisté. Takže ono je těch stanic najednou podstatně víc.
Nu a pokud projde záměr objednatele, tak pomalé vlaky v Kolíně budou všechny, které jedou směr Vsetín, a to včetně Fatry, Hradčan i Košičana (naopak rychlé by byly vždy do Ostravy nebo Luhačovic, avšak tyto rychlé vlaky budou nově všechny zastavovat v Zábřehu, zatímco ty tzv. pomalé pro změnu z Třebové do Olomouce vše projedou, takže se ta rychlost trošku srovná). Tento záměr je motivován především vylepšením přípoje v Hranicích od Brna na Valachy, který nyní opravdu těžce skřípe. Ovšem existují u dopravce někteří pracovníci, kteří asi nějak nemůžou přežít, že by Košičan měl stavět v Přelouči, tak lobují seč jim síly stačí, aby doprava přes Lideč zůstala tak jako dosud (neboli tip pro Jančuru - bus Brno - Vsetín...). Osobně držím palce, aby objednávka MD vyšla, protože pak sice všechny tři výše zmíněné vlaky směr Žilina pojedou z Prahy o hodinu dříve (a zastaví v Přelouči, Chocni a Ústí n/O), avšak v Žilině díky tomu stihnou IC směr Košice. A tak odpoledně - večerní doprava do mých oblíbených Tater by byla výrazně vylepšena (z Prahy ve 14, v Popradu po deváté, to se mi zdá dobrá nabídka).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1413
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. března 2010 - 23:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Jen doplním, že vlastně jde o "rozdání" rychlíkových zastávek rovnoměrně jednotlivým směrům. Přelouč, Choceň a UO Vsetínu, Zábřeh, Mohelnice a Červenka Luhačovicím, takže 3:3 = shodná jízdní doba Praha - Olomouc v obou hodinách. Takže ne dnešní systém prokladů čtyřhodin s přestupem "Arth-Goldau" mezi R a Ex v Olomouci, ale čistá dvouhodina do Vsetína i Luhačovic. Díky hodinovému prokladu brněnskými vlaky Praha - Třebová pak vzniká asi 10minutový přípoj typu Přelouč - Červenka, což je pak už úplně luxusní a zastavení v MuNu začne mít konečně nějaký rozumný smysl. :-)) Pomalíky pak předjety pouze jednou pendolinem. Samozřejmě, úžasná "dočasná" smlouva umožnila ČD pod vlivem "některých pracovníků" smát se objednateli do xichtu, leda by chtěl jít do přímé konfrontace což určitě chtít nebude. :-/

Ti "někteří pracovníci" už delší dobu patří do starého železa a doufám, že se tímto definitivně znemožní. Kdyby šlo jen o mimosystémový průjezd Přelouče třikrát denně "protože Košičan" tak to bych ještě přežil. Ale jestli kvůli této p94ovině skutečně zůstane beze změny dnešní model, budu na ně všemi prostředky velmi ošklivý.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 07:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Nechci Ti do toho hovořit, ale pokud lobbing dosáhne oficiálního nesouhlasu slovenské strany se změnou (o což se snaží), pak nebudeš mít na koho být velmi ošklivý, protože ten bude mít dobré alibi. Leda neoficiálně, to budeš mít možnost řvát jak tur, ale bude ti to houby platný.
Tratovak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 07:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši, hoši, takto mi sprzniť košičana. Ako fakt nebude stáť v lidči, ale v přeluči hej? Tak mňa si tiež zaraďte k tým spiatočníkom, čo nedokážu pochopiť, že jediný normálny vlak z prahy na východ bude stáť za každou vŕbou. Na jednej strane hromžíte, že 0,5 hod pre všeliaké X-kltaty je luxus a na druhej strane to isté v dialkovine?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3415
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 09:48:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tratovak:
Není-li dost peněz na to, aby se dala objednat jedna linka navíc (IC se stejným zastavením jako Pendolíno), tak je navržené rozházení zastávek mezi jednotlivé směry velmi dobré řešení. Zvlášť v kombinaci s tím, že pak EC/IC do Ostravy nemusí stavět v Hranicích (neb ve stejnou hodinu jede Vsetín) a tím se za jednak IC do Ovy zrychlí a jednak se této lince výrazně odlehčí, neb současný systém je jednoznačně nevyhovující, neb v jedné hodině jedou 3 vlaky do Olomouce a v druhé hodině jen jeden a ten ve špičkách praská ve švech bez ohledu na počet vozů.

-aa-:
Doufejme, že MD bude razit názor, že zastavování na českém území je svrchovaná česká záležitost a dokáže jej uhájit.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 15. března 2010 - 09:52:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Tratovak" = 315:
Dokud není možno seznámit se s uvažovaným řešením podrobněji a z nějakého patřičně přehledného materiálu, pak asi nemá smysl se rozčilovat - když ovšem rozhodují pouze rádoby "odborníci", kteří sice kde-co zdůvodní teoreticky, ale pak se jízdní řád musí po dvou měsících první "řádnou" změnou opravovat, protože jejich teorie vedou k vyhánění předposlední frekvence, která je ještě ochotna jimi jezdit, z vlaků, většinou už bývá na pozitivní změny v dálkové a zejména v mezistátní dopravě už pozdě a nezbývá než se pokudit zachránit situaci aspoň v příštím jízdním řádu ...
Za ty desítky roků, co se jsem se na železnici pohyboval, jsem si mnohokrát ověřil, že ti stále rychleji přibývající ješitní rádoby "odborníci" jdou typicky česky "ode zdi ke zdi": zejména v posledních cca 15 letech postupně "rozpatlali" organizaci osobní dopravy mezi množství subjektů (drážních i mimodrážních), které se vzájemně nedokáží (a většinou ani nechtějí) dohodnout, k tomu ČD + MD vyhlásily premisu, že pro zatraktivnění železnice v dálkové dopravě je třeba s dálkovými vlaky pokud možno všude projíždět, a když konečně pomalu zjišťují, že tímto svým nerealistickým "provozním konceptem" frekvenci místo nárůstu stále více ztrácejí, tak v zoufalství hledají způsob, jak osobní dopravu dorazit úplně = pro změnu opačným extrémem, tedy faktickým zpomalením dálkové dopravy a mícháním zbytků nesourodé frekvence v případech, kdy se to hodí nejméně, a to navíc jen proto, aby si zajistili frekvenci pro předražené křápy z Itálie a vytvořili podmínky pro dodržení spojení ve vybraných uzlových stanicích mnohdy jen zbytečně násilně naoktrojovaných do těžko použitelného dvouhodinového taktu: je zajímavé, že tito "odborníci" přitom nejsou ochotni připustit (a tedy ani platit) zastavování třeba těch posledních večerních poloprázných dálkových vlaků ve více lokalitách v závěru jejich tras, takže tam buď musí kraje zaplatit ještě další jen minimálně využitý "rozvozový" osobní vlak, nebo se tam už nelze dostat ani od těch dálkových vlaků - ale to těm rádoby "odborníkům" nevadí ...