K-report
 

Archiv do 4. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 4. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 14:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jak píše Iaya: dvouhodinovka rychlík+sp Bišicím a MB stačí, co si budeme říkat autobus z MB je v Praze za součastného stavu rychleji... Bohužel.
Orky2: Kdyby bylo pár prodloužených vratných souprav do Štětí, tak máme jednu 163+3bt z krku a regína do Staré Boleslavi je přeci jenom levnější řešení...
Iaya: Tak si potykáme...
Cestujících do těchto vesnic a městyse je docela zanedbatelné množství a regiošuk by je v pohodě při své cestě do/z Staré Boleslavi zvládnul...Co sem poznal si z Lysé takže nevadilo by ti kdyby jel mezi Lysou a Starou Boleslaví autobus, který by navíc obsloužil dosud opomíjené Sojovice a v Lysí-Dvorcích by zastavil uprostřed vesničky???
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3023
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 14:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Předtím autobusoví dopravci na trase HK - Pha moc nekonkurovali a naopak situace byla taková, že lidí ve vlacích přibývalo a autobusy umíraly (to co jezdilo, jelo většinou z pohraničí - Broumov apod., busy jen HK - Pha prakticky umřely)"

Nelze tvrdit, že autobusy umíraly. Došlo jen k částečné obměně dopravců. Ve většině spojů dochází v HK k masívní výměně cestujících, přímých cestujících přes Hradec je poměrně málo.
Likvidace spojů HK-Praha, a jejich nahrazení spoji Náchod-Praha neměla na počty cestujících HK-Praha žádný podstatný vliv.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3024
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 14:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "mezi Úvaly a Masaryčkou již není lokalita, kde by čtvrthodiny nebylo zapotřebí (snad s výjimkou Kyjí)"

Jsem přesvědčený o tom, že spěšný vlak z Nymburka či Kolína, z Č.Brodu zastavující jen Úvaly-Klánovice-Libeň, by byl potřebnější než Vámi preferovaný courák. Pokud by se na koleje vešel také courák Masna-Běchovice, nic proti němu. Rozhodně si myslím, že v zastávkách Tuklaty a Rostoklaty bohatě stačí 30 minut, že zastavování zrychleného vlaku v Počernicích a Běchovicích je zvěrstvo, a že ze vzdálenějších lokalit počínaje Č.Brodem je něco rychlejšího potřeba. V Klánovicích zcela jistě stačí proklad vymetáku se zryhcleným vlakem. Vzájemné spojení periferií v intervalu 30/60 je taky dostačující.

Kombinaci 15-minutové vymetákové koncepce Ropidu s bezkoncepčností středočeského kraje považuju za velký průšvih, protože v realitě vede k tomu, že všude jezdí jen pomalé couravé vymetáky.
Tratovak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 15:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 946 dnes v čelákovicích vymetal pavučiny
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2479
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 15:15:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Doporučuji prostudovat JŘ. Pokud chcete zachovat oboustranné vazby ve Všetatech a dojet až do Štětí a tam rychlý přestup na vlaky do Ústí, tak budete potřebovat 2 motorové vozy, které budou zase stát skoro 2 hodiny ve Štětí, takže zase o jednotku navíc oproti dnešnímu stavu.
Dvouhodina není systém pro každodenní cestování do práce, obzvlášť když nemáte jinou alternativu. Minimálně ráno a odpoledne je hodina nutností, jinak dost cestujících skončí v autech. I když tady by to bylo zajištěnoi alespoň s přestupem.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 15:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Já jsem mluvil o S3 Praha-Mělník, že by se nám párkrát denně projela hydra z Prahy až do Štětí, ne os Stará Boleslav-Štětí, tam by se nic nestalo, kdyby na druhym konci byl řídící vůz 954. Potom by nám stačil jen 1 motor v relaci Mladá Boleslav-Stará Boleslav a s ním by se i v návaznosti dalo stihnout 9 párů vlaků denně. A jak psal Iaya tak do díry by mohly zajíždět jen autobusy z hlavního.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 15:46:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Abych Vám jenom nenadával, tak pokud bude nezbytné zachránit 074 a 092, když se kraj rozhodne omezit finance tak je spravedlivější říznout vlaky ve Štětí. Dle frekvence bych se taky rozhod pro tyto lokálky.Přeci jenom je to trochu o jiné frekvenci. Ale jen pokud to bude nezbytné. Já moc křičet nebudu jestli to tak bude...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2480
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 15:47:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Ani s vlakem linky S3 v současné poloze nestihnete dojet do Štětí a vrátit se zpátky. Pokud byste stíhal peršingové jízdní doby, tak do Štětí dojedete v L:02 a odjet byste potřeboval v S:58, tj. -4 minuty. Abyste to na chlup stíhal, tak byste musel všechno, včetně Mělníka, projet. Fakt to nejde.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7273
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 03. února 2010 - 16:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já pořád nechápu, kde se tu bere ta představa, že vlak z Kolína je již kolem Piček tak plnej, že nemusí dál zastavovat. A že obyvatelé např Tuklat budou s nadšením koukat jak ze tří poloprázdných vlaků jim tam jen jeden zastaví a hlavně že pochopí proč. No aspoň podle bručounovejch názorů vidím, kudy všude v životě nejel.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3027
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 16:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem, 7273: Nenapsal jsem Vám to dost jasně? Vašich posledních 50 reakcí na mé příspěvky, to není diskuse, ale cílený útok. Přestaňte si mě brát neustále do huby, a jděte už konečně do PÍČI.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 03. února 2010 - 16:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co takhle dvouhodinovku Os52 z Ústí posunout z S.03 na L.O3? Přičemž celodenní dvouhodinovka do ME (zde konec), doplňeno na hodinu do Štětí v X. Jak by to vycházelo?
Pak S3 do Prahy. A Regionova/Hydra MB-Všetaty-StB
Je fakt, že by se v ME čekalo na S3 hodinu, ale to zase řeší vazba R/R ve Všetatech.

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 17:10:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Sorry, ale musím to takto říct: Tedy pro mírně natvrdlé: Není to o nějaké preferenci osobáků před spěšňáky. Je to o tom, že ten zastávkový courák si Praha může zavést sama a není vázána na to, zda se soused přidá nebo ne (někdy ano, někdy ne - pak se končí v Radotíně či Úvalech a pak si třeba někdo - třeba Český Brod - prosadí prodloužení). Nadto ten vlak přinese užitek pro občany kraje Praha. Spěšný vlak jak známo užitek pro občany Prahy příliš nemá. A pokud zároveň ten, pro jehož občany takový vlak smysl má, nemá na nějakých spěšných vlacích zájem, pak je logické, že hl.m. Praha si je sama pro sebe zavádět mezi Masaryčkou a Libní nebude.... Takže ona ta "moje nebo naše preference" je vlastně jediná reálná možnost rozvoje. Je to jasné? Hledáte-li zakopaného psa, musíte jej hledat na tom správném místě....

Poznámka: Ještě pro jistotu dodávám, že hovoříme o vlacích a nikoli o autobusech.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 17:16:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K trati 072: Pokud hledáme nějaké jiné řešení pro trať 072, pak je třeba dbát jednak na ekonomiku, ale také na určitý význam pro cestující. Vytvářet přímé spojení Kropáčova Vrutice - Stará Boleslav jen protože to tak vychází mi přijde úchylné. Zkrátka ústecký takt je jasně daný, pokud vlak dojede za Štětí, pak může jet až do Lysé a neušetří se nic. Od Lysé je takt jasně daný, čili neotočí-li vlak v Mělníku, pak jsme zase tam kde jsme byli. Z toho plyne, že úspora bez zrušení úseku Mělník - Štětí nebude. Samozřejmě nabízí se ještě radikálnější možnost, a to úsek Lysá - Všetaty autobusem. Samozřejmě by to zlepšilo obsluhu po obcích kolem trati, na druhou stranu by to zase trvalo déle a trať by opustily i poslední zbytky tranzitní frekvence (té by zbyly rychlíky). Otázkou také je, jak by vycházela návaznost busu ve Všetatech a zároveň v Lysé....
Osobně bych preferoval ponechání vlaků ve stávající podobě, ale mělo by se popřemýšlet o nějaké ekonomicky výhodnější soupravě. Holt to může skončit třeba třívozovým žabotlamem. Pokud teda náhodou preferovaný výrobce konečně nevyvine dlouho avizované a bájné "Škodazýro"). (variantu nákupu od nepreferovaného výrobce po určitých zkušenostech neočekávám jako reálnou)
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 17:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tak co s tím, autobusy, to je katastrofa, jinak se nám zvedne objem vlakových souprav...?? Mě napadá snížení počtu vlaků z ústí do Staré Boleslavi na 2 páry, do toho zahustit mezi Mělníkem a Všetaty R3 a mělo by to relativně vyjít, ubyla by nám 1 souprava
Co Tohle: z Ústí:příjezd do Boleslavi: v 6:28, odjezd v 7:00 Do stanice Teplice v Čechách
Mezi to Mladoboleslaváky v dvouhodinovém taktu. pak odpolední výlet peršeana z Ústí s příjezdem v 16:28 a odjezd v 17:00(aby se zajistil přívoz vojenského osazenstva a odvoz školáků a opětovně odvoz vojenského osazenstva. S tím že by úsek Mělník Štětí byl obsloužen 4. páry vlaků denně(toto množství podle mého dostačuje). Ty Teplice jsou nachvál, schválně jestli pochopíte můj záměr.
No a potom ještě 2 výlety Boleslavského stroje a je vymalováno. Jak počítám tak počítám úspora je 1 souprava a do když nám bude trať obsluhovat regína, tak dojde i k racionalizaci cen v přepočtu na pasažéra.

(Příspěvek byl editován uživatelem anonym.)
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 17:35:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Mě se to nezdá jako úchylný nápad, naopak 1 souprava 163+3Bt by naštěstí zůstala v Ústí a co sibudeme říkat, ale dráha směr Praha v Mladé Boleslavi jednoznačně prohrává vůči autobusu. Ke všemu by se ušetřily prachy, které třeba stačí pro celou trať 074. Všetaty-Lysá: BUS tak to už radši nic..... cesta z Lysé do Všetat za 1 hod.10min. to už je extrém.

Bručoum: Radši už se nenechejte tím tolik strhnout..... . To myslim jako radu ne jako útok.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2481
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 17:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: To by zase shodil Ústecký kraj. Zatímco teď má má +/- hodinový proklad rychlíků a osobáků, tento posun by znamenal odjezdy z Ústí 15 minut po sobě a pak hodinu a třičtvrtě nic. Ať to namaluješ, jak chceš, stejně budeš potřebovat pro zajištění dvouhodiny Ústí - Mělník minimálně 2 soupravy, tedy totéž, co potřebuješ pro zajištění dvouhodiny teď (za předpokladu rychlého obratu v Ústí). Reálné ušetření jedné soupravy je skutečně obrat ve Štětí. Druhá možnost je upravit 072 v ÚK tak, aby přijížděla do Mělníka cca v 55. Ale to pak přijdeš v Ústí na západě o vazby, vše Ri o pár minut ujede.
Takže v podstatě jde akorát o přestavbu linek se změnami přestupů a výsledek je fakticky nulový. Cena 854+054 a 163+3xBt se asi nebude výrazněji lišit už jenom s ohledu, že první souprava bude zatížena odpisy zatímco ta druhá nikoliv.
Skutečně tak vidím na šetření pouze jediný úsek a tím je odstřelení víkendového a sedlového provozu v úseku Všetaty-Lysá. Jenže tady by se musely zavést autobusové náhrady s výrazně delšími trasami a úspora se nám začíná rozplývat. Počet železničních náležitostí zůstane stejný, ale bude se muset najít několik nových autobusových.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 17:50:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nemohlo by se to vyřešit dohodou mezi MD a Krajem na nové rychlíky?? Přeci jenom ty jsou stále relativně plné. Dokonce co bych bral a hodně lidí také by byl rychlík Kolín-Cheb. To zase bude nazváno jako úchylný nápad.
Orky: Fakt Lysá Stará BOleslav nic být to na lokálce tak už v tomto úseku nejede ani kolo nějakých 10 let.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3783
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 03. února 2010 - 17:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak po dnešku mi už došla trpělivost a začnu psát veškeré, byť i zdánlivé blbosti, týkající se závady na nástupištích na 171 (otázkou je jestli s tím někdo něco udělá, přestože se o tom určitě musí vědět). Viz třeba Všenory, kde je nástupiště zvláště ve směru do Berouna v katastrofálním stavu, kdy se některé panely pohupují, u některých chybí rohy, popř. jsou vůči sobě v různé výšce. Ano, došlo i na mě, kotník mi začíná hrát všemi barvami a do boty už se nevejdu. Hlavně, že si člověk celý den dává pozor aby se nenatáhnul na ledovce a pak se zmrzačí na výškovém rozhraní dvou panelů. Zkrátka si to bude muset SŽDC zalátat ještě před bájným tunelem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 17:57:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Pokud bude ÚK požadovat dvouhodinový základní takt, a bude sem tam něco zajíždět do Mělníka, tak se prostě počet souprav nesníží. Ze 4 páry v PD jsou k ničemu, to radši nějakou častější, byť pomalejší náhradu autobusy.
Snažíte se prostě najít řešení něčeho, co valné řešení nemá. Obraty jsou v této oblasti natolik krátké, že pokud omezíte nějaký úsek, tak jediné, čeho dosáhnete, je delší prostoj na obratech.
Je to jak píše -aa-: Úspora znamená všeho od Ústí obrat ve Štětí a ve středních Čechách nic. Jenže pak to znamená prodloužení cestovních dob díky náhradě autobusem a nutnost udělat vzájemný přestup mezi rychlíky ve Všetatech, což ovšem není možné, potože by se nestíhaly vazby v Kolíně.
Redukce na hlavních tratích jsou značně problematické. A obávám se, že tady se prostě rozumně ušetřit moc nedá.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2483
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 18:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym č.671: To jako že by MD objednalo hodinový takt rychlíků, aby kraj ušetřil? Tak to teda nevím, když už dneska MD přisypává nemalé prostředky i na regionálku.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 20:25:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa:"Zkrátka ústecký takt je jasně daný, pokud vlak dojede za Štětí, pak může jet až do Lysé a neušetří se nic. Od Lysé je takt jasně daný, čili neotočí-li vlak v Mělníku, pak jsme zase tam kde jsme byli. Z toho plyne, že úspora bez zrušení úseku Mělník - Štětí nebude. Samozřejmě nabízí se ještě radikálnější možnost, a to úsek Lysá - Všetaty autobusem. Samozřejmě by to zlepšilo obsluhu po obcích kolem trati, na druhou stranu by to zase trvalo déle a trať by opustily i poslední zbytky tranzitní frekvence (té by zbyly rychlíky). Otázkou také je, jak by vycházela návaznost busu ve Všetatech a zároveň v Lysé.... "

Takže vážení, byla tu řada lidí, tvrdících, že v Ústeckém kraji se ruší vlaky a žerou děti. Problém je najednou v tom, že Středočeský kraj nedokáže ufinancovat to, co je v Ústí běžnou dopravní zvyklostí. Tak jo.

Že bysme toho zločinného Šulce rovnou pověsili?

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2485
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 20:48:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: A přitom by stačila pouhá optimalizace. Ušetřilo by se spousta peněz vložených do veřejné dopravy a přitom by nemusel umřít jediný vlak. To co předvádí středočeský kraj je neuvěřitelné mrhání veřejnými prostředky.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1508
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 20:48:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Obávám se, že dvouhodina rychlíků ÚL - Kolín odpovídá naprosto frekvenci, ba dokonce lze jednoznačně konstatovat, že nabídka převyšuje poptávku. Rohlíkem mě neopíjejte, některý z těch rychlíků vídám prakticky denně, třeba v neděli jsem jich viděl dokonce několik a ve všech byl úspěch, pokud byl počet cestujících dvouciferný a nezačínal jedničkou (pravda, nebyly to vlaky pozdě odpolední a večerní). A v pátek jsem jedním z nich cestoval a přestože byly čtyři odpoledne, tak v Lysé jsem bez problémů našel místo k sezení a na čtyřce jsme seděli dva. Na ostatních to vypadalo podobně, část byla obsazena zpravidla třemi (to díky tomu, že jela nějaká mládežnická skupina odkudsi do Třebíče), zbytek dvěma, ale některé čtyřky i jedním člověkem. Čili i v největší páteční špičce obsazení cca 50%. A nástup v Lysé byl rozhodně větší než výstup, čili na 072 v úseku StB - Lysá to bylo ještě prázdnější.

Rudolf 33: Ono je to jinak - porovnáváte jablka s hruškama. Zatímco pro Ústecký kraj je trať 072 jasná radiála do centra kraje (Ústí - Litoměřice - Štětí), pro Středočeský kraj je to tangenta, nadto ve velké blízkosti centra. Čili rozdíl je ve významu pro jednotlivé kraje. Významu trati Lysá - Mělník pro Středočeský kraj odpovídá v Ústeckém kraji tak nejspíš trať Děčín - Oldřichov u Duchcova a tu jak známo Ústecký kraj již dávno financovat přestal....
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 21:12:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa:"pro Středočeský kraj je to tangenta, nadto ve velké blízkosti centra. Čili rozdíl je ve významu pro jednotlivé kraje. Významu trati Lysá - Mělník pro Středočeský kraj odpovídá v Ústeckém kraji tak nejspíš trať Děčín - Oldřichov u Duchcova a tu jak známo Ústecký kraj již dávno financovat přestal...."

Pak skutečně není důvod platit osobní vlaky na 072 přes Středočeský kraj. Máte stopro pravdu. Je to trať odnikud nikam. Vše na její trase je podobné obci Jeníkov, na které trať 132 končí (bytˇse nádraží na jejím konci jmenuje Oldřichov, což je jinak místní část vesnice od nádraží v podstatě nepřístupné.) Nám skutečně stačí ty rychlíky a ve zbytku klidně řešte dopravu, jak umíte. Obávám se, že osobní doprava mezi Štětím a Lysou skutečně zajímá jen dotyčné obce. Zeptejte se jich. Zatím jsem takový dotaz nezaregistroval. Což se v případě trati 132 nestalo.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6435
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. února 2010 - 22:27:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je škoda, že prostě nevychází točit od Ústí až v Mělníku. Pak by mě odstřel osobáků (Mělník-)Všetaty-Lysá nijak nepobuřoval. Obrat ve Štětí je podle mě z pohledu lidí spíš nepovedená provokace.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 22:31:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Zapa:
Ty taky, štiplístku? Holt máš koukat pod nohy (přeloženo do češtiny), jak bylo odpovězeno z odpovědných míst mé babičce ročník 1924 - po podvrknutí nohy před jíž třemi lety.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1624
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 03. února 2010 - 22:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:"Je škoda, že prostě nevychází točit od Ústí až v Mělníku. Pak by mě odstřel osobáků (Mělník-)Všetaty-Lysá nijak nepobuřoval. Obrat ve Štětí je podle mě z pohledu lidí spíš nepovedená provokace."

Proč by to měla být škoda.

aa a drRath vám to vysvětlí....
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 00:59:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Jak počítám tak počítám to číslo určitě v ten pátek přesahovalo 100 lidí což není nic hroznýho, R719 tam si možná nesednete. Jel jsem 27.12. při lidlu z bohumína R do Prahy a mohu vám říct že až do Olomouce nás v 9ti vagonech mohlo ject 40 když přidám hodně 50 a to považujem tyto spoje za alfu a omegu naší vlakové dopravy.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 02:05:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-, 1506: "Hledáte-li zakopaného psa, musíte jej hledat na tom správném místě...."

Psal jsem v tom smyslu, že část psa je zakopaná na Ropidu, a část na odboru dopravy kraje. A za tím si stojím. Kdyby byl Ropid osvícenější, část toho "osvícení" by se přelila i do sousedství. Kde "osvícení" chybí, nemá se co přelévat.
Ropid si prosadil rozšíření PID daleko za hranice Prahy. Neměl by tedy veškerou vinu za bezkoncepční courákovost svalovat na odbor dopravy kraje. Rozšířením PID do kraje přešla část odpovědnosti na Ropid.

Ropid pokud vím nikdy nepředstavil finančně únosný systém se zrychlenými nebo spěšnými vlaky. Vždy to byl systém, ve kterém měly být spěšné vlaky navíc, čili systém finančně náročnější.

Rozhodně bych nekladl rovnítko mezi počet vlaků a kvalitu systému. Kvalitní systém je ten, který dokáže obsloužit většinu REÁLNÉ poptávky za peníze, které jsou k dispozici. Systém, který obsluhuje všechny zastávky stejně bez ohledu na vytíženost, je kombinací nedostatečnosti a marnotratnosti.

Docela by mě zajímalo, co byste dělal, kdybyste měl zadání vylepšovat systém, a nenavyšovat úhradu ztráty. S takovýmto zadáním pracuje například Oredo, a počíná si přitom docela zdatně. "Shodou okolností" hradecký kraj přispívá či v některých případech plně hradí docela slušné množství zrychlenek, spěšňáků, a rychlíků.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2486
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 08:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: -aa- tady poměrně nedávno prezentoval, že byla snaha zavést spěšňáky Praha - Benešov. A prý to zabil kraj, protože chtěl podpořit spřátelené bus dopravce.
To však nic nemění na tom, že ROPID je propražský a podle toho si ty linky modeluje. Bodejď by nebyl, když je organizací Prahy. A pokud mu Praha nařídí "chci zastávkovou čtvrthodinu na území Prahy", tak je pochopitelné, že by měl přání Prahy plnit a nebo jí to "odborně rozmluvit". ROPID by ale měl reprezentovat i těch 5 pásem za Prahou a nejen Prahu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1509
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 10:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: S tím bych zase až tak nesouhlasil, ono to tak jednoduché není. Středočeský kraj jako takový ta trať příliš nezajímá. Kromě opravdu místní frekvence, které ale zase jízdní řád 072 až tak moc nevyhovuje (třeba spojení Ovčáry - Praha) jsou tu dvě skupiny, kterým se ty osobáky hodí:
1. cestující odkudkoli ÚL - Lysá na R směr HK - Os vlaky poskytují podstatně komfortnější přípoj, než R a jestli to dopadne podle plánované objednávky MD, tak se bude při přestupu z R ÚL na R HK čekat cca 45 min., což málokoho potěší, obzvlášť může-li si vybrat z trojice Lysá, Nymburk, Poděbrady, což jsou především v zimě jedno nádraží hnusnější než druhé.
2. cestující z mimorychlíkových stanic ÚL - Mělník pokračující do Prahy - přece jen třeba Polepy či Hoštka nejsou úplně mrtvé lokality. Je pravda, že toto spojení by mohlo být teoreticky suplováno přestupem za cca 40 min. ve Štětí na R a pak ze Všetat R do Prahy, čímž se cesta prodlouží asi jen o 25 min. Ale kdo by jel pár km do Štětí a tam 40 min. čekal?
Čili zrušení Os v úseku Štětí - Mělník by nepotěšilo právě tyto dvě skupiny cestujících. Většina z nich by pravděpodobně přešla na úplně jiné druhy dopravy, zbytek by se mořil prodlouženým cestováním a především dlouhými přestupy.
Takže. Není pravda, že osobáky mezi Štětím a Lysou zajímají jen dotčené obce, dokonce lze říct, že je to přesně naopak! Protože z obcí po trati ten vlak zajímá leda tak Ovčáry, trošku Dřísy, Všetaty a velmi málo Mělník a Starou Boleslav (tam se spíš ale jedná o vedlejší přepravní vztahy, protože ty hlavní, tj. z obou měst do přilehlých obcí - vyjma Ovčár a Všetat - i do centra, tedy Prahy, zajišťují v dostatečné míře autobusy).

Anonym: Tak brzo nejezdím, ale opravdu bych to teda chtěl vidět. Co říkají čísla: Podle listopadového průzkumu (= 7 pracovních dnů, z toho 2 pátky, listopad = měsíc s nejvyšší frekvencí cestujících) má v průměrný pracovní den R 719 na trati 072 max. obsazení v úseku ÚL Střekov - Litoměřice, a to 121 cestujících, minimální Všetaty - Stará Boleslav 110 cestujících. Kapacita je 305 míst. Průměrné obsazení je tedy nějakých 40%. I kdybych připustil, že v pátek jede dvojnásobek lidí, tak se dostaneme na vytížení 80% u Vámi udávaného nejvytíženějšího spoje. To je nějaký problém, který by si měl vyžádat posílení?
Tedy již poněkolikáté Vám doporučuji, abyste mě nehoupal, to si můžete zkoušet na někoho jiného, ale ne na mě. Už od návštěvy papeže si Vámi uváděná čísla dělím dvěma, mám snad přejít na koeficient tři?
A prosím nedělat závěry z 27.12., když všichni sedí doma u stromečku, maximálně jezdí po návštěvách v okolí s dárečky. ČD Lidl tomu nepomůže.

Bručoun: A Vy víte že Ropid něco takového nikdy nepředstavoval? Jste si opravdu jistý?

A co bych já osobně dělal, kdybych se octnul v situaci OREDA? Tak v první řadě bych si uvědomil, že Královéhradecký kraj a Praha + Středočeský kraj, zejména pak jeho přípražská část jsou nebe a dudy. V Královéhradeckém kraji bych dopravu řešil v zásadě podobně jako OREDO. Tedy až na několik detailů, s nimiž u OREDA nesouhlasím a příležitostně vedu vášnivé mailové spory s jejich autory. Třeba boj za spěšňáky na 026 jsem s OREDem a KCOD HK sváděl několik let, než pochopili, že couráky stojící na každém křižování 10 min. nikoho neosloví.... Ono to totiž bylo tak, že ten systém zrychlenek byl jen někde. Zpravidla byl-li vnucen MD. MD vnutilo rychlý segment na 030 a 032, OREDO si jej zavedlo na 040 a 020+021, i když on je to spíš takový segment polozrychlený. Naopak na 026 byl zavedení Sp dlouhý boj a na 041 nevznikly dosud, protože to prý nejde a je to zbytečné. Čili ono je to tak napůl s tou preferencí dvou vrstev u OREDA.
No a co bych změnil? Rozhodně bych více preferoval v KHK kolejovou dopravu na úkor autobusové. Můj názor na páteřní bus linku Náchod - Broumov je myslím na K-reportu dostatečně znám. Trošku víc bych se snažil pobít souběžné busy. A pak by se nemusely vytvářet paskvily obsluhy vzniklé nyní v prosinci 2009 seškrtáním části osobních vlaků, především v oblasti jednoho z technologů (zajímavé je, že ostatní byli při rušení mnohem zdrženlivější), tj. na tratích 030, 040 a 064. Naopak bych asi oslabil vlakodrom na 021 v úseku Týniště - Doudleby, zejm. odpoledne mi to přijde až přehnané vzhledem k významu sídel. No a samozřejmě i škrty na 031 mi přijdou poněkud úchylné, i když zde nemusel být základní impuls k nim z KHK kraje, ale od sousedů. Tuto trať bych si osobně hýčkal jako základ dopravní obslužnosti kraje. Jo a hlavně bych se snažil zaintegrovat MHD v Hradci Králové, protože IDS, který neobsahuje městskou dopravu v nejvýznamnějším městě, to je asi taky světový unikát. Tím šlape na paty SIDu, který je ještě světovější, protože integrovaná doprava integrující jeden dopravní prostředek sám se sebou, to snad nemají opravdu nikde.

Orky: Je to asi takhle. Už několik let při projednání JŘ stejný děj. Kraj dlouhodobě požaduje zachovat stávající rozsah dopravní obslužnosti, naopak částečně chce redukovat. Praha chce každý rok nějaké nárůsty. Dojde k takovému střetu, kdy záastupci ČD řeší jak z toho ven. Zpravidla to nakonec dopadne tak, že se kraj k Praze někde přidá (třeba pro rok 2010 to je prodloužení z Úval do Brodu, byť to bylo do poslední doby krajem zpochybňováno), jinde se ty vlaky otočí na hranici Prahy (viz vlaky ukončené v Radotíně - tedy mimo ranní 10-minuty) a někde Praha od svých záměrů ustoupí, ať už v průběhu projednání nebo již v době přípravy objednávky (na rok 2010 to byly např. S20 i o víkendu nebo Sp z Benešova - a to jsme opatrně chtěli jen 3 páry).
Protože existují již dlouholeté zkušenosti, tak je asi tak zřejmé co má a nemá šanci projít. Bohužel prezentované postoje Stč. kraje u pražského objednatele stále více prohlubují skepsi. Takže pro rok 2011 jsou připravována předběžně 4 nová opatření, z nichž však pouze 2 zasahují na území kraje. Z nich si myslím je jedno "pražské" technicky neprůchodné, protože nebude kapacita (objednatel chce dát provozovateli pro dotčený úsek najevo zájem o posílení kapacity). Jak dopadnou ta zbylá je otázka. Osobně tipuji, že to "pražské" má šanci projít, ta dvě vyžadující spolupráci souseda jsou velkým otazníkem, možné však je, že budou obě realizována aspoň pro území Prahy. Samozřejmě ani jedno nejsou spěšné vlaky.
Praha ROPIDu nařizuje jen částečně. ROPID samozřejmě může (a dělá to) Praze předkládat svá řešení. Těžko by ale obstálo radě města předložit opatření, které by vzápětí skácel sousední objednatel. Nebudeme si zastírat, že cílem ROPIDu pro hlavní tratě je pro krátká ramena interval 30 min. CD,CT, ve špičkách zahuštěný na (cca) 15 min. A k tomu minimálně částečná průjezdnost přes centrum a pokud možno i přes celé město. Cíl spěšňákový ale existuje také, prozatím však není signál z té druhé strany. Čili ROPID je podle mého názoru připraven reprezentovat nejen Prahu, ale i těch 5 pásem za Prahou (on je dokonce připraven reprezentovat i další 4 pásma za těmi 5 pásmy). Leč je třeba si uvědomit, že těch 5, resp. 9 pásem je především reprezentováno tím, kdo má zajištění obslužnosti z hlediska legislativy na starosti. A tento zákonně určený reprezentant také drží kasu. A kdo drží kasu, ten velí, to je známá pravda. Čili až Středočeský kraj přijde s bombastickou myšlenkou zřízení systému spěšných vlaků do Prahy, ROPID se bude snažit zajistit jejich financování i v rámci Prahy. Podporou k tomu mu bude městem kdysi schválená studie obsluhy. Bude totiž třeba čelit určitému politickému tlaku, obzvláště pak v období, kdy v Praze a kraji mají regionální vlády zcela jiné barvy. Pražští politici se jistě budou ptát - a co budou Ti naši občané z těch spěšňáků mít, když to vlastně po našem území nezastaví? A co je nám do Středočechů? A budou muset nastoupit argumenty o zahlcování silnic, o nutnosti posliování autobusů, stavění P+R u okrajových stanic metra apod. Kdybyste byli na místě ROPIDu, podstupovali byste tyto vysvětlovací operace jen tak pro zábavu, abyste po skončení vysvětlování radnímu sdělili: "Víte, ono Vás jsme sice přesvědčili o nutnosti spěšných vlaků, ale on na ně Středočeský kraj nemá, takže teda oni nakonec nebudou". To by asi byla jistota, že každý příští pokus bude neúspěšný ("to už jsme tu měli a nerozmyslí si to zase?"). Čili až bude zájem od sousedů, bude se s tím moci něco dělat. Ostatně napsal někdo ze zde diskutujících na Středočeský kraj, proč nezavede systém spěšných vlaků do Prahy nebo alespoň se nezasadí u MD a ROPIDu o integraci některých rychlíků do PID (třeba Beroun)? Nemyslíte že názor jeho odboru dopravy je v této problematice daleko závažnější a zásadnější, než názor koordinátora IDS?
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 10:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obrovským problémem Mělníka je neexistence IDS. Pravděpodobně díky provázanosti majetkových struktur ČSAD StČ, města Mělníka, popř.kraje.
Vlastně je to prachsprosté okrádání obyvatel města a okolí.
denní dojíždění dnes ME-PHA - čtrvrtletní - osoba s ročním kupónem PID.
Autobus ČSAD Stč 5280,- (to jsem ještě k ČSAD hodný, započítávám pouze cesty v kladiva)
Kdyby 072 byla integrovaná až k ME, pak čtvrtletní kupón 2240,- Přičemž jízdní doba R/R je srovnatelná s autobusem.
Dnes se dá využít zák.traťovka 2553,- (Čakovice), nebo obyčejná 3404,-
Existuje někde v StČ podobný precedens (velké město - Praha)?

Problémem je i poloha nádraží v ME, zcela mimo sídliště, nebo centrum. Chtělo by to návaznou MHD (integrovaná). Ale, kdybych věděl že ušetřím za tři měsíce 3000 peněz na dopravě, tak bych teda bral docházku v ME za menší zlo.

Řekl bych, že pokud by se podařilo 072 do ME zaintegrovat a ROPID by tomu udělal pořádnou reklamu, pak by rychle ČSAD ze svými linkami rychle prchalo pod křídla ROPIDu ... :-)

Bohužel status quo se v ME jen těžko změní.

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3785
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 11:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Ano, já taky. Do konce února se budu jen povalovat. S berlema se po žabotlamu chodí blbě, o ešusu ani nemluvě.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 11:38:20    Odkaz na tento příspěvek  

Mám (možná hloupý) dotaz na znalé lidi: byly by případné spěšné vlaky Praha-Mělník (stavěly by Vysočany, Čakovice, Neratovice, Všetaty) konkurenceschopné s busy ? Jaká je zdní doba busů Praha-Mělník ? Neznám to tam, proto se ptám.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 11:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobus ČSAD Střední Čechy - expresní spoj Praha,Holešovice-Mělník,aut.st. jede 40 minut.
Spěšný vlak ráno z ME do Prahy,Vysočany. má jízdní dobu 50 minut. Ten má, ale příliš mnoho zastávek. KOmbinace R/R se dá zvládnout na hlavák za 50 minut. Možná bychom měli spíše porovnávat jízdní dobu Praha,Vysočany-Mělník (Holešovice nejsou příliš v centru). Vlak je tedy časově konkurenceschopný, cenově pro denní dojíždění je pak bezkonkurečně lepší.
Nevýhody má v nešťastném umístění nádraží v Mělníce (neexistující návazná MHD) a neexistenci integrace Všetaty-Mělník.

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 12:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé, prodloužení cestovní doby z Mělníka do Prahy o skoro 30 minut je tady "bezkonkurenčně lepší", ale zastavování couráků, které prodlužují cestovní dobu o dost méně je tady pranýřováno.
Jedním z průšvihů VHD je, že dokáže zabít (ať už dumpingovými cenami, nebo přímo úředním zákazem) slušnou rychlou nedotovanou dopravu.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 12:15:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé, prodloužení cestovní doby z Mělníka do Prahy o skoro 30 minut je tady "bezkonkurenčně lepší", ale zastavování couráků, které prodlužují cestovní dobu o dost méně je tady pranýřováno.

Nerozumím.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2488
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 12:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: A nebo opačně. Pár dobře vedených nedotovaných spojů značně prodraží dotovanou dopravu.
Z F J: Vlak, i kdyby byl do Mělníka časově srovnatelný, má jednu podstatnou nevýhodu - narozdíl od autobusů nejede přes sídliště. které je hlavním zdrojem cestujících.
-aa-: Díky za vyčerpávající odpověď. Já v ledasčems i chápu, proč některé instituce jednají jak jednají. Ale v něčem je čistě politický zájem bez ohledu na zájem "většinového" cestujícícho. Ovšem jednání těch institucí bude mít na dálkovou příměstskou dopravu negativní vliv. Pokud nebude nabídnuta částá rychlá alternativa, lidi čím dál tím častěji začnou objevovat své dálnice. A ty prakticky vedou všude podle hlavních tratí. Nymburk, Benešov, Kralupy a další vzdálenější města by měly mít možnost se ve špičkách jednou za půl hodiny dostat rychlým vlakem. A možná, že by to ani neznamenalo výraznější nárůst potřebných jednotek. Prostě by místo 2x471 jela jedna 471 jako spěšňák a druhá 471 jako osobák. Otázkou je, o kolik by to bylo dražší.
Z tohoto hlediska hodně uškodilo rozdělení původního středočeského kraje na kraje dva.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 12:33:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano a to, že vlak nejde přes sídliště a ani konkurenční dopravci, prachsprostě využívá socialistická společnost ČSAD Střední Čechy.
Tak mě napadá bere ČSAD na linky Pha-Mělník-(Štětí) dotace? Asi ano.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2490
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 13:05:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: U linky Praha-Mělník je zajíždění na sídliště logické. Nevím, zda a jak vysoké má dotace, ale myslím si, že minimálně ve špičkách ta linka je vyjezditelná bez dotací.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 13:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že minimálně ve špičkách ta linka je vyjezditelná bez dotací.

Ješta aby nebyla, když lístek přijde na 1,30 Kč/km. A to bez stewardky a novin.... :-)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3308
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 13:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebo alespoň se nezasadí u MD a ROPIDu o integraci některých rychlíků do PID (třeba Beroun)?

Má ROPID nějak smluvně ošetřené zPIDování rychlíků do Kralup? Přečetl bych si to ve smlouvě o závazku veřejné služby, ale magistrát s jejím vydáním (na základě zákona o svobodném přístupu k infromacím) poněkud otálí.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 14:30:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: Taky nějak nerozumím??? Bus do Holešovic za 40, vlak až do centra za 60, vidím tam rozdíl cca 10 minut, nikoli půl hodiny?
Převést Mělník - Praha do vlaku je ve stávající situaci asi blbost. Lze nabídnout vlak jako alternativu.

Orky: S Vaším názorem sice soucítím, ale tím to asi tak končí. Konec konců také dojíždím z jednoho takového města a nemůžu říct, že by nebylo špatné kdyby to rychlé spojení bylo každých 30 minut namísto nynějších 60 min. Nadto kdyby bylo zařazeno do IDS, čímž by se vše i zlevnilo (teda mně coby nemajiteli nejdražší karty světa konkrétně nikoli, ale většině dojíždějících ano). Proto mě vždycky vysloveně baví, když mi tu někdo nadává, že jsem zastánce zastávkových pomalých vlaků. Fakt nebydlím v Tuklatech :-)

Mibl: Ano, ty rychlíky jsou ve smlouvě vysloveně uvedeny.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3309
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 14:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A je tam smluvně upraveno, kolik platí ROPID dopravci za uznávání jízdného PID v integrovaných rychlících?

Jak moc je pražský systém podobný jihomoravskému, který jsem popsal zde?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 15:02:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa. Houpat vás nechci a taky sem do toho svého příspěvku napsal, že to číslo přesahuje 100 lidí.
Posílení souprav: Psal sem něco o tom?? Psal jsem akorát to, že by se mohl zavést další pár R nic víc.
Tady asi nesouhlasíme v tom, že pro mě R, který přesahuje 100 lidí je perspaktivní a pro vás ne.
A psal jsem že jsou RELATIVNĚ plné a ne, že se jezdí na střeše..

A jinak prosim Vás člověk vašeho vzdělání by se měl omezit v tom, že někoho napadá jen z principu.

Jinak k Bohumínu: Čekal bych, že město jako Ostrava toho vyprodukuje víc i v neděli 27.12....
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2491
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 15:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, pokud by se úplně zrušily osobáky mezi Brandýsem a Lysou, pak by první vlaky jely z Lysé relativně dost pozdě. Tedy buďto by se musel přidat pár rychlíků a nebo by středočeský kraj pár nebo dva musel nechat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7278
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 15:54:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- to napsal velmi dobře: On totiž žádný požadavek od občanů dojíždějících do Prahy na spěšńáky prostě NENÍ. Jestliže Rokytka i Šembera dojedou na cestě trvající přes hodinu do cíle o nějakých deset minut dříve než os., tak je to pro kaštany prd prd nic. Prostě taková bručounovina.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2704
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 16:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně a ty koridory se také dělají jen pro takovou blbost, abychom na cestě trvající hodinu ušetřili nějkaých deset minut. Káem: cvičně se odstěhovat a tři roky dojíždět .-)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3031
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 18:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Trošku víc bych se snažil pobít souběžné busy"

Tahle nenápadná větička docela vystihuje jádro pudla. Radikálnost Ropidu v znevýhodňování a likvidaci autobusů nemá nikde v republice obdoby. Ani pověstný Kordis není tak radikální. Všude není rovinaté Polabí s tradicí dojet na nádraží 2 km na kole.

Podle mého názoru jsou v ČR jen tři organizátoři, kteří se v praxi poctivě snaží odhadnout správnou míru využití páteřní železnice na jedné straně, a přímých busů na druhé straně. A to Oredo, Ústecký kraj, a Kordis (posledně jmenovaný to taky místy moc hrotí).

Ropid podle mě už dávno překročil únosnou míru znevýhodňování a likvidace busů, a vyhání lidi do aut. Nebýt stálých přírůstků lidí bydlících v okolí Prahy, a klesající možnosti parkování v Praze, tak by už dávno šlo o klesající trend. Dojíždění s Ropidem totiž lidem žere nepředstavitelné množství času.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2492
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 18:05:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Přesně tak. Narhuju KMa odstěhovat do Velimi, aby věděl zač je toho loket :-)
Anonym,-aa-: Ještě doplnění. Pokud někoho napadlo rušit osobáky z Lysé, tak by bylo vhodné nechat jezdit z Lysé minimálně Os6404. Příjezd z Nymburska do Ústí po deváté je trošku pozdě.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 18:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-, ad úsporná varianta se zrychlenými a spěšnými vlaky:

O vyloženě pracovních návrzích, které spadnou pod stůl dřív, než se různými cestičkami prosáknou ven, samozřejmě nevím. Šlo by naznačit, na které trati to bylo, a na úkor kterých couráků byly navrženy rychlejší vlaky?

Ty benešovské, pokud jsem to dobře pochopil, měly být vyloženě navíc k dnešním osobákům, a na úkor autobusů Vlašim-Praha.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2493
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 18:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Mohu se zeptat, kde ROPID za Prahou od svého vzniku likvidoval busy na úkor železnice?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3034
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 18:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Likvidace autobusů proběhla například v úseku Řevnice-Praha, Radotín-Smíchov. Byly silně omezeny a zpomaleny přímé linky Popovice-Praha a Pyšely-Praha. Je pryč přímá polozastávková linka Poděbrady-Praha. Zmizela rychlíková linka Kutná Hora-Kostelec-Praha. Byla odmítnuta přímá linka Hostivice-Hradčanská. A to nevím zdaleka o všem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2495
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Koukal jsem do JŘ 1990/1991 a upřímně dost bída. Linka z Pyšel měla doslova pár spojů, do Prahy ráno snad jen jeden. Spojů na linkách z Popovic do Prahy bylo více, ale většina z nich časově odpovídající vymetací 363. 35i minutových rychlíků jelo zase jen hodně málo. Dnes obě obce mají výrazně větší počet spojů, do Popovic jezdí linka po půl hodině od vlaku a ve špičkách po hodině z Prahy. Zrovna tahle oblast na PIDu neuvěřitelně vydělala. U Poděbrad se mi nezdá, že by to bylo vinou ROPIDu neboť nejsou v PIDu. Linka z Kutné Hory možná byla zrušena, ale určitě ne vinou vlaku.
Nepamatuju se, že by mimo Prahu ROPID systematicky zničil kvůli vlaku nějakou alespoň trochu rozumně jezdící linku. Aktivity v Praze nepočítám.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1511
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Takové záležitosti se přímo do smlouvy nedávají. Z hlediska klíčování tržeb je to cca podobné (ne-li zcela stejné) jako v Brně. Přiznám se, že 100% toto nevím, protože nejsem ekonom, tyhle záležitosti má na starosti úplně jiné oddělení, ale na základě svých "subdodávek" do toho klíče bych to viděl opravdu nějak velmi podobně.

Anonym: Napsal jste mi, že bych si nesedl. A vzhledem k tomu, že kapacita soupravy je nějakých 270 míst, tak pak číslo přesahující 100 značí využití odpovídající právě těm 35 - 40%.
Perspektivní ty vlaky jsou, však je taky nechci rušit! Ovšem na převádění ramene do polovičního intervalu to tedy opravdu není. A co se týká využití kapacity. K ježdění "na střeše" ty vlaky mají opravdu daleko. A stát nedisponuje neomezenými finančními prostředky. Chtěl bych připomenout, že to není zase až tak dávno, když po trati 072 jezdíval jediný pár rychlíků za den. A nedošlo od té doby v regionu kolem trati k žádným závažným změnám, aby prudce narostla poptávka. Relace ÚL - Ko jen převzala frekvenci z téhož spojení realizovaného s přestupem v Praze.

Orky: Pokud by došlo k náhradě těchto Os busem?

Káem: To zase ne, to bych si nikdy nedovolil tvrdit! Ty požadavky jsou (a ne jen od Bručouna). Ovšem zřejmě se jejich počet středočeskému objednateli nezdá dostatečný nebo nemá objednatel k dispozici finance.

Bručoun: Sežeňte si někde Studii obsluhy hl.m. Prahy a jeho okolí hromadnou dopravou osob (Metroprojekt 2002 na objednávku Prahy a MD, v roce tuším 2006 si MD nechalo zpracovat aktualizaci). Tato studie byla projednána orgány hl.m. Prahy, od té doby žádný jiný ucelený strategický materiál v oblasti hromadné dopravy nevznikl a hlavně nebyl takto projednán. V této studii systém spěšných vlaků najdete.
A přece není důvod zavádět spěšné vlaky na úkor zastávkových? Proč by to tak mělo být? Proč by se měl jeden systém rozvíjet na úkor druhého? Filozofie je taková, že by se oba systémy měly rozvíjet vedle sebe. Politicky průchodné jsou ovšem dnes jen ty "couráky". Proč by se tedy mělo rezignovat na jejich rozvoj jen proto, že se zasekly spěšňáky?
Jediné co tedy si myslím nebylo nikdy rozumně projednáno je spolupráce spěšňákové regionální vrstvy s pomalou dálkovou vrstvou. Studie obsluhy na toto neuměla reagovat, protože vznikla v dobách, kdy dálková doprava vypadala úplně jinak a nebyla pro začlenění do regionální dopravy příliš začlenitelná. Nyní je zřejmé, že se rychlá regionální a pomalá dálková doprava víceméně sbližují do jednoho produktu. Typicky je to vidět třeba na rameni Praha - Kladno, kde se spoluprací obou druhů dopravy podařilo udělat vcelku zajímavý systém zrychlených regionálních vlaků (a ať mi tady zas někdo vykládá, že Praha nemá zrychlené vlaky ... má, ale jen tam, kde o ně stál sousední objednatel ... i když taky dalo dost práce mu je "vnutit").
Ty benešovské zrychlenky měly být samozřejmě navíc. Je to i logické, s osobními vlaky mají pramálo společného. Osobní vlaky linky S9 (natož S29) vezou úplně jiné cestující, než by měly přepravovat uvažované spěšňáky. Tyto potenciální cestující takových spěšňáků dnes najdete především v rychlících, busech a především v osobních automobilech. Nikoli v osobních vlacích...

A k Vašemu poslednímu příspěvku bych doporučil seznámit se s platnou legislativou. Vytvářet (a dotovat) linky souběžné dopravy je nejen zakázáno, ale v dobách kdfy stát nemá na rozhazování by se za to mělo střílet. Většina Vámi zmíněných spojení jsou nahrazena železnicí, popř. v kombinaci s návazným autobusem k ní. Snad jedině u linky z Kostelecka by se dalo uvažovat o její rychlíkové mutaci, je ale otázka o kolik by právě tudy vedená linka byla časově výhodnější. Jediné čím by se výrazně dala zkrátit jízdní doba je objetí Kostelce po obchvatu, což by asi zrovna tak nějak nebyl dobrý nápad. Jinak by zrychlený bus jel vlastně ve stejné koloně jako zastávkový, jen by sem tam nějakou zastávku projel. A následně by se strhla bojová lavina žádostí na téma v které obci zastavit a v které nikoli. Objednatel ZDO ani v autobusové dopravě po rychlíkových spojích zrovna neprahne (nechce mít mimo jiné problémy s těmi starosty a občany, kde ty autobusy projedou). Ovšem pokud obce a města zájem o zrychlené spoje zájem mají, pak si je prostě prosadí ať si ROPID či zde nedávno zmiňovaný Jareš myslí co chtějí. To je třeba případ Mníšku. No jo, jenže pak si musí tyhle nadstandardní spoje zaplatit. A to se většině městských kasiček nechce. Některé obecní kasičky dokonce nechtějí platit ani zastávkové spoje, které jsou navíc vůči ODO. Starostové kalkulují tak - sousední vesnice to chtěla, tak ať si to zaplatí, přes nás to k nim jet musí, tak to u nás stejně zastaví, naši lidi to budou používat a naše kasa ušetří....
A jedna perlička na závěr: Někteří zaměstanci ČD dosud nemůžou zapomenout ROPIDu (a často mu to připomínají), že svými autobusy pohřbil trať Praha - Rudná - Beroun. Tak jak to tedy vlastně je? Resumé: Nic není tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Život je zkrátka značně barevný
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Zrovna 398 je vlastně zrychlená. Teda jen pár zastávek na území Prahy. Ono co taky projet, že? V každé vesnici to staví jednou. Autobus se nenaplní tak, aby někde za Sadskou nebo ve Starém Vestci najel na D11 a frčel až na Čerňák. Nadto není účelem Poděbrady překládat do busu a následně do metra B, tuto přepravu nechť obstarají rychlíky (a třeba časem i nějaké spěšňáky).
No a ono s tím projížděním. Třeba v Nehvizdech jsou dvě zastávky. Myslíte si, že lze jednu z nich projet, aby se ušetřila minuta? To by se obyvatelstvo těch nových baráků, které si vynutilo vznik té druhé, potento. Podobně nové zastávky vzniklé u různých krabicoidů mezi Nehvizdy a Prahou. Do doby jejich vzniku si krabicoidy platily vlastní autobusy. Čili vznikem těch nových zastávek se část krabicoidních penízků přesunou do financování veřejné linky a nadto přibydou do systému i další tržby od cestujících. A to v konečném důsledku zase umožní nějaký ten rozvoj linky (nebo třeba nějaké jiné, protože ztráta linky poklesne a dotace se může přesunout jinam). To jsou zkrátka takové ty detaily, kteří někteří neznají, nevidí nebo nechtějí vidět, což je pak vede k určitým zjednodušeným a poněkud zkresleným pohledům na danou problematiku.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3037
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:15:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "není důvod zavádět spěšné vlaky na úkor zastávkových? Proč by to tak mělo být? Proč by se měl jeden systém rozvíjet na úkor druhého? Filozofie je taková, že by se oba systémy měly rozvíjet vedle sebe."

Na oboje nikdy nebudou peníze.
Není pravda, že každá zastávka potřebuje stejný interval dopravní obsluhy.

"benešovské zrychlenky měly být samozřejmě navíc"

Mně to tak samozřejmé nepřijde.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3038
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Většina Vámi zmíněných spojení jsou nahrazena železnicí, popř. v kombinaci s návazným autobusem k ní"

Celková cestovní doba a míra pohodlí je ovšem taková, že spousta lidí jezdí autem.

Určitě by bylo zajímavé udělat nějaký sociologický průzkum, jak počet přestupů, celková cestovní doba a docházková vzdálenost ovlivňují používání VHD. Okolí Prahy se k tomu docela hodí.

Vy považujete systém bez přímého spojení, stavěný důsledně na přestupech, za jediný možný. To je pro celkovou úroveň VHD dost škoda, protože v uzlu Praha už dávno vzrostly počty přestupů nad únosnou míru.
Je sice diskutabilní, čím se měří efektivita, úroveň a použitelnost VHD, ale určitě se neměří počtem lidí nabouchaných do kolejové dopravy.

"Vytvářet (a dotovat) linky souběžné dopravy je nejen zakázáno, ale v dobách kdfy stát nemá na rozhazování by se za to mělo střílet"

Vidím, že jste Ropid pasoval na jediného organizátora, který umí VHD organizovat ekonomicky únosně. Ve skutečnosti to bude spíš naopak. Plné autobusy si na sebe (všude mimo PIDu) vydělají, zatímco vlaky bez ohledu na vytíženost generují velkou ztrátu.

"musí tyhle nadstandardní spoje zaplatit. A to se většině městských kasiček nechce"

V systémech, kde se vyúčtování dělá po jednotlivých spojích, vycházejí zrychlené přímé linky jako ziskové. Proč by tedy mělo jít o nadstandard?

Celkově vzato, všechny Vaše i mé argumenty už tu jinými slovy zazněly. Navrhuju tedy netočit diskusi v kruhu a zanechat toho.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2497
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:34:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Ono pak jde o to, pokud by do Benešova jezdila rychlá vrstva po 30 minutách, zda by tam musela jezdit i S9 po 30. Odpovím si sám: Nemusela. Pokud by spěšňák zastavil v Čerčanech, tak by každý druhý osobák mohl klidně končit v Senohrabech. A pokud by ten Spěšňák zastavil i v Mnichovicích, tak celkem bez problémů už ve Strančicích.
Jenže prostě objednavel chce mít krátký interval pro každou díru, kde je zastávka. No a pak mají i 200 hlavé Čtyřkoly a 650 hlavá Mrač půlhodinu. No a pak Benešov jezdí auty nebo autobusem, které plní D1 a v Mrači a Čtyřkolech zastaví vlak pro pár lidí. A pak vlezete do kterékoliv stejně velké vesnice, kde jsou rádi, že mají 5 párů spojů v PD a o víkednu nic.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3039
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:42:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: při denním dojíždění ze vzdálenějších obcí můžou být dva či tři ranní a čtyři odpolední zrychlené spoje větší výhrou, než celý PIDí systém po půlhodině.

Na ty Poděbrady jsem se díval. Linka nebyla zrušena, ale administrativně rozdělena. Jde o 398/H98.