K-report
 

Archiv do 7. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 7. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.Bručoun - ačkoliv s některými názory, prezenrované Vaší osobou souhlasím, vadí mi Vaše zaslepenost. Zrovna oblast Popovic, Pyšel a okolí ROPID v autobusové dopravě posunul o 50let dopředu. Všude jsou zastávky (fyzicky), počet spojů se z několikanásobil, mám jakoustakous jistotu, že spoj opravdu přijede. Dobře vím o čem mluvím, hodně jse toho tam na začátku 90tých let najezdil.

Ještě k problému O70/072. Dneska ČD předvedla jak se na této trase (Pha-ME) zbavit lidí a tak vyřešit problém 072. R1146 vyjel z Prahy s 20ti minutami, amozřjemě ve Všetatech přípojný R718 pryč, no stane se, počkláme 25 minut na opožděný 6418, jaké však překvapení - čekárna ve Všetatech uzavřena v 16.30 (!!!). Takže substrát necháme čekat venku... Změnit takhle radikálně otevírací dobu na začátku února, to chce pořádnou dávku idiotismu.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3040
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 19:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: Pro náhodné cestující, kteří nikam nespěchají, a potřebují aby vždycky něco jelo, je PID výhrou. To jsem nikdy nepopíral.

Z pohledu těch denně dojíždějících, co jezdí pravidelně, je PID s jeho cestovními dobami hodně hořkou prohrou. V těch lepších případech jde o stagnaci, v horších případech o prodloužení celkové cestovní doby. Podstatně se zvýšilo procento stojících cestujících, a zvýšil se počet přestupů, zejména v navazující MHD v Praze.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 20:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Konec diskuze OK.

Orky: S9 bezprostředně u Benešova je spíš pro vztahy z Benešova. Teoreticky by se ale polovina osobáků otočit někde po cestě mohla. Otázka je, jestli by to prošlo u obcí. A ty dnes můžou mít celkem velkou moc. Nicméně další možností je pásmování, které se skutečně na Ropidu momentálně nechce.

Bručoun: Podobně je rozdělena Praha - Kutná Hora.

Iaya: Jojo, čekárny jsou teď velkým problémem ČD. Šetření na nepravém místě. "Důvody" tiskem proběhly. V podstatě to mluvčí shodil na vandalismus cestujících a nutnost šetřit náklady.

Bručoun: Já si tedy coby denně dojíždějící těch skoro 60 km zase až tak na cestovní doby nestěžuji. A vlastně ani na interval. Byť nejezdím vlastně s PIDem, ale to je v tomto případě vedlejší (bo naše lokalita není v PIDu zařazena).

Jinak proběhl nedávno průzkum v pražské MHD a opět se prokázalo, že cestující preferují častější spojení, a to i za cenu více přestupů. S tím procentem stojích bych také příliš neoperoval, v pražské MHD to není pravda, v příměstské dopravě je to otázka, protože především výrazně přibylo lidí v regionu (jako takových i dojíždějících do Prahy). Nevím zda nárůst počtu spojů byl adekvátní nárůstu počtu cestujících. Někde na železnici možná, ale u autobusů si tím opravdu jistý nejsem.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3042
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 21:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"průzkum v pražské MHD a opět se prokázalo, že cestující preferují častější spojení, a to i za cenu více přestupů"

Záleží na tom, jak se kladou otázky, tím se dá výsledek dost ovlivnit.

Na delší vzdálenosti je ve skutečnosti výhodnější kratší celková cestovní doba i za cenu delšího intervalu. To se při průzkumu nemůže objevit, protože to většinu cestujících nenapadne. Pokud se ale takové spojení objeví, tak mu lidi dají přednost bez ohledu na to, co řekli v průzkumu. Tak například mně vždy znovu překvapuje, kolik lidí je ochotných si vyčíhat jediný skutečně rychlý spoj Praha-Zdice-Hořovice (míjí Beroun i Královák, jede ráno 1xtam, odpoledne 1xzpět, obvykle veze okolo 50 cestujících). Přitom do Zdic a Hořovic jezdí spousta vlaků i jiných autobusů. Z ostatních autobusů většina lidí vystoupí v Berouně a Králováku, z Prahy dál vezou nanejvýš okolo 20 lidí.

Jeden čas jsem dojížděl se 3 přestupy, a byla to dost hrůza. Autem to bylo 15-20 minut, městskou dopravou 45-55 minut celkem čtyřmi dopravními prostředky, a na závěr ještě 1 km pěšky. To vše v obvodu "velké Prahy z roku 1925".

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2498
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 21:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Obce by pochopitelně byly proti. Vy byste si nechal vzít bez řevu vlaky/busy? Tam šlo spíš o to, že bylo chybou zavádět krátký interval pro všechny na úkor rychlosti pro většinu.
To je hezké, že ROPID nechce pásmovat. Zajímavé je, proč nechce, když třeba u autobusové linky je schopen vytvořit i v městském provozu linku s devíti variantami.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7280
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 21:21:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 3039: CIT:"dva či tři ranní a čtyři odpolední zrychlené spoje větší výhrou,".
Chichichi to si aplikujte na Švejky. Tam se vám to jaxi nehodí co, když vám to dva roky říkám? Čoveče, buďte konzistentní, proboha.
Orky: a kdyby to zastavilo i v Mirošovicích, Pyšelích a strančicích tak by ty osobáky nemusely bejt vůbec! Začínáš se blížit Bručounovi.
-aa- souhlas, objednateli se počet nezdá dostatečný nebo nemá peníze. protože pokud je objednatel MD a peníze čerpá z deficitního rozpočtu, tak dělá zvěrstva jako okolo Žatce, nebo Švejky.
Jinak S5/R5 - myslíte si že je dobře, že uprostřed města jede na zastávce vlak po 60 minutách (Bubny, Veleslavín,Ruzyně). Podle mě je to ostuda. I S6 jezdí líp.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3043
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 21:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě věcná poznámka ke Kutné Hoře. Administrativně rozdělena byla zastávková linka. Rychlíková přes Zásmuky a Kostelec skutečně byla na podnět Ropidu zrušena.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 22:37:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedna legislativní perla: mezikrajské linky je legislativou státu zakázáno dotovat na základě norem EU. Pak by mne však zajímala dotace všech ROPIDích busů i vlaků do StČ kraje a všech SIDích busů do Prahy.
A je pravda, že na základě této legislativy, již máme na dálkových linkách v licencích Prahu ze StČ bez omezení. Tím chci naznačit, že pro -aa- (který mne na tuto myšlenku přímo přivedl) a další chystáme nepříjemné bus překvapení (vybráná středočeská města - přímo do Prahy), a již jsme vznesli dotaz na přípustnost dotovaných mezikrajských spojů jak na MD, tak na MF. A podle kliček příslušných úředníků bude velmi veselo. Vzhledem k množství peněz v ROPIDu a SIDu takto mrhaných to bude velmi atraktivní záležitost i pro známé advokátní sudiče. Prostě bude .
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3044
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 22:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "bylo chybou zavádět krátký interval pro všechny na úkor rychlosti pro většinu"

Tesat do kamene.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 22:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Bohatě by stačilo, kdyby musela být vydána jakákoli licence pro linku ze Stč.kraje do Prahy. Ať si Ropid i kraj klidně dál dotují své linky. Nikdy nebudou mít tolik peněz, aby všechny soukromé dopravce dotovanými linkami porazili.

Souběžná existence obou systémů by byla užitečným testem pro obě strany. Soukromý dopravce by se udržel jen tam, kde by byl zřetelně výhodnější (rychlejší, pohodlnější, cílený na většinu), protože nemůže nabídnout dumpingové předplatné zahrnující MHD. Dotované linky by se v dnešním rozsahu udržely jen tam, kde nemá soukromník co nabídnout.
Tím by do značné míry odpadly spory o zrychlené linky. Jezdily by jen tam, kam by se tržně uživily, a byly by vhodným doplňkem k dotovanému systému. Po čase pokusů a případných omylů by se vše opět dostalo do rovnováhy, a "žraločí" tržní linky by se staly vhodným doplňkem zkostnatělému systému dotované dopravy. Cestující z větších sídel, zejména ti co mají daleko na vlak, by jedině vydělali.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3046
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 - 23:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokračování
Mělo by to ještě jednu výhodu. Oba kohouti na jednom dotovaném smetišti (SID a PID) by byly konečně nuceni najít společnou řeč, kvůli boji proti "soukromému nepříteli". Jak SID&PID, tak soukromníci, by se museli o to víc snažit. Zabahněné rybníky PID i SID by se musely řádně pročistit. Zkrátka, pro cestující z obcí hodných tohoto názvu jen samé výhody.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 06:41:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:
Ano - jde přesně o to vyvážit VHD. Na jedné straně komerční linky poskytující rychlou dopravu (ale samozřejmě nezaintegrované - se všemi negativy: především odbavení) a na druhé straně integrované (také se všemi negativy: čas, přestupy). A výhody především pro cestující.
Tenhle systém by konečně dokopal odpovědné pracovníky k vytvoření systému pro cestující a nikoliv pasystému pro spřízněné dopravce vozícího především vzduch.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2207
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 08:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by mně docela zajímalo zda by se udržel komerční bus např. Beroun - Praha vedle SIDu. Pokud by měl jízdný do Prahy 2000/kvartál, tak jedna jízda by musela bejt za nějakých 700/20/2 = 17-18 Kč aby stálo za úvahu tím jezdit. Navíc by musel mít aspoň přibližně podobnou nabídku spojů = půlhodinu ve špičkách a to až do takovejch večerních 19-20 nejmíň. A o tom mám pochyby i kdyby byl model "komerční K" kontra "integrovanej Z". To Z by pravděpodobně muselo bejt výrazně posílený. A dumám odkud by se taková linka uplatnila = velkej "bodovej" zdroj frekvence?
Benešov? Tam už ale cosi je i v podobě SIDu
Příbram? Tam je SID přímo luxusní
Rakovník? Ten pokud by měl bejt rychlej tak obslouží akorát Strašecí a na denní dojíždění už je trochu z ruky
Kladno? Tam toho je...
Kralupy? Možná. Jenže i po D8 do Kobylis nebo kam to bude do centra časově srovnatelný v PID osobákem, o vloženejch "bonusrychlíkách" ve špičce nemluvě
Lysá/Mýlovice? Tam by teoreticky něco na ČM šanci mít mohlo, byť z Lysý už si jistej nejsem - časově žádnej zázrak jízdné nižší než PID...
Nymburk, Poděbrady, Kolín? Tam je slušná nabídka rychlíků za 21000 ročně, no bus by levnějc vyjít moh, ale proti srsti to bude kůpa jalovejch km...
Možná Kouřim/Kostelec lesní - tam je ale naprd silnice, podobně jako z Pecek nebo Č. Brodu.
Navíc každej rychlobus musí platit na dálnici mejto....

Jsem docela skeptik a pochybuju že by to nějak masově mělo šanci. A tam kde dnes je SID rychlík by asi byl veleřev kdyby najednou ten rychlík v SIDu nebyl, takže SID rychlíky moc rušit nepudou.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2499
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 08:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick/Karlshaus: Vy jste ale kecka. Zatím těch vašich nových linek moc nevyjelo a kolik jste jich nasliboval. Zatím jste předvedl akorát něco na jih s TOURbusem. A ani tady to při pohledu do JŘ není žádný zázrak.
Kraje moc dobře vědí, že nekoordinované dotované a nedotované spoje jsou pro něj nejdražší možná varianta a není divu, že se snaží házet klacky pod nohy.
A že by dopravci prahli po tom, odvézt do Prahy několik spojů, na které budou potřebovat hromady busů, které budou celé dopoledne hnít v Praze a odpoledne zpátky? Proč už ty pro dopravce super výhodné spoje z těch středočeských měst nejezdí? Naopak, třeba na Florenci počet dálkových spojů dále neustále klesá.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3314
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 09:28:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Díky. Dá se odhadnout kolik by z hlediska protarifovací ztráty stálo zaintegrování rychlíků např. do Berouna do PID? Stačí řádově (budou to statisíce nebo milióny či více než 10 miliónů za rok). Ono těžko psát na Středočeský kraj, pokud nemá člověk aspoň tuto rámcovou představu o finanční náročnosti.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1514
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 10:19:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Pásmování ve smyslu např. zastávkový Os Benešov - Strančice a pak do Prahy vše projede po 30 + zastávkový Os Strančice - Praha po 15. Popř. ve variaci zastávkový Benešov - Praha po 60 + zastávkový Benešov - Strančice a pak do Prahy vše projet po 60 + zastávkový Os Strančice - Praha po 15, ale jeden z nich je ten zastávkový z Benešova (v úseku Benešov - Strančice kulhavý takt Os).

Bručoun: Propojení PIDu a SIDu by bylo jistě žádoucí. Neodvažuji se však tipovat, co by z toho vzniklo. A už vůbec si nedovedu odhadnout, jestli se něco takového může podařit. Snad leda kdyby v Praze vyhrála volby ČSSD??? Když oni ale radši utratí prašule za třicetikoruny u doktora a za žákovské jízdné odkudkoli kamkoli (ale hlavně ne do Prahy!) zadara.

Karlshaus: Tak směle do toho, už se třesu zvědavostí nad tím Vaším avizovaným překvapením!

Orky: Když se to těm autobusovým dopravcům vyplatí, proč ne? Otázka je, jestli budou mít v Praze kde zastavit. On je mnohdy problém někam postavit i ty PIDové a SIDové linky, většina terminálů je už dnes na hraně kapacity a developeři je hodlají ještě trošku (víc) okousat, protože taková plocha autobusáku u metra, na ní se to výborně staví a buduje krabice jakéhokoli typu.

Mibl: Kolik by stálo? Na to se těžko odpovídá. Jednak teda nejsem ekonom, takže tahle čísla opravdu netuším. Jednak zamyslím-li se nad tím selským rozumem: Tušíte kolik lidí by z Beerouna PID v rychlíku využilo? Tušíte kolik z těch, kdo v rychlíku od Plzně či Písku sedí, má pražskou tramvajenku a koupí si nově jízdenku jen do Radotína? To druhé by byla asi největší nárůstová položka, protože v nějaký masivní přesun relace Beroun - Praha na vlak (byť rychlík) nevěřím. Aspoň do okamžiku, kdy nebude zajištěna návazná doprava v rámci IDS po Berouně a okolí. Berounské nádraží není zrovna supercíl davů dojíždějících. Ovšem nabízí se otázka, proč by měla Praha dotovat dálkové cestující. V tomto směru bych osobně, kdyby to na mně záleželo, zakázal v rychlících kombinaci jízdních dokladů ve stanici, kde daný vlak nezastavuje. Čili student jedoucí z Plzně do Prahy na kolej (který má tramvajenku) by si musel železniční jízdenku koupit až na Smíchov. Což by zase trošku zlepšilo pohled na financování zařazení rychlíků do IDS. Takže kdyby to bylo takhle, troufnu si tipovat (ale pouze tipovat a je to vlastně spekulace!), že by se částka pohybovala na hranici šesti- a sedmimístných částek.
Legoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 10:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, v kolik hodin jezdí mašiny cementárny na předávací kolejiště do Radotína a jestli se teďka jezdí?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3315
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 10:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Kdyby to bylo jako výpočet jednoduchý, tak jsem vzal tužku a papír, vypočetl si to a neptal se na to.

Tušíte kolik z těch, kdo v rychlíku od Plzně či Písku sedí, má pražskou tramvajenku a koupí si nově jízdenku jen do Radotína?
Ano v tom taky vidím největší náklady. Dokonce bych největší počet cestujících mající tramvajenky hledal mezi denně dojíždějícími z Hořovic. Zbývající počty už mohou být celkově srovnatelné.

Ovšem nabízí se otázka, proč by měla Praha dotovat dálkové cestující. V tomto směru bych osobně, kdyby to na mně záleželo, zakázal v rychlících kombinaci jízdních dokladů ve stanici, kde daný vlak nezastavuje.

Takže předplatné na P,0,B na OpenCard + čtyřpásmová jízdenka z Berouna / pětipásmová jízdenka z výše diskutovaných Peček by nešlo? To by asi popíralo smysl integrace. Maximálně se lze bránit navázání dokladu PID na jízdní doklad ČD ve stanici, kde vlak nezastavuje.

Mimochodem, podobný problém by měli logicky řešit i jiní koordinároři. Například v době, kdy loni byly rychlíky z Plzně do Rokycan integorvány do IDP, bylo možné si pro cesty Příbram - Plzeň v případě vlastnictví nabité Plzeňské karty koupit v této relaci jízdenku pouze do Chrástu.

Nemohl byste se ekonomů poptat, jak jsou na tom z hlediska protarifovací ztráty rychlíků Kralupy či Kladno?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1515
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 14:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Jistěže kombinace PIDových jízdenek by šla, já měl na mysli kombinaci jízdného dle různých tarifů, tj. třeba by nešla kombinace předplatní P+0 a traťová jízdenka Radotín - Beroun, ale samozřejmě by šla kombinace předplatní P+0 + jednotlivá 1+2+3+4.
Dotazovat se mi na konkrétní čísla nechce, to bych se musel i ptát, jestli je můžu zveřejňovat. Pokud o ně máte zájem, zkuste to oficiálním dotazem. Díky za pochopení.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3049
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 14:32:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: "Jsem docela skeptik a pochybuju že by to nějak masově mělo šanci. A tam kde dnes je SID rychlík by asi byl veleřev kdyby najednou ten rychlík v SIDu nebyl, takže SID rychlíky moc rušit nepudou"

Není moc šťastné, že SID jezdí paralelně s neintegrovaným vlakem-rychlíkem.
Systémové řešení bude propojit SID a PID, udělat přípoje z města na nádraží, a zaintegrovat jak vlak-rychlík, tak přípoje.
Až se to stane, tak je integrovaný autobus-rychlík systémově nadbytečný. Fakticky nadbytečný ale není, protože obvykle spojuje přímo zastávky, které vlakem vyjdou na dva i více přestupů. Někteří (nejen -aa-) by chtěli tyto autobusy vyloženě rušit. Jsem přesvědčený, že v podmínkách Středočeského kraje a Prahy je systémově vhodným řešením neničit tyto autobusové linky administrativním zásahem, ale nechat je na pospas trhu bez možnosti integrace. V praxi se stejnak uchytí převážně jen špičkové spoje, a linky z větší vzdálenosti.

V okolí Prahy je velká potávka, a "úřední systémy" ve špičce příliš nestíhají, jsou pomalé a nepružné. Integrovaný systém zase má výhodu jednotné jízdenky, a pravidelného intervalu i mimo špičku. Podle mě by se to dobře doplňovalo, většina cestujících by vydělala.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3316
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 14:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkusím, jen váhám zda na ROPID nebo na magistrát, ale nejprve si stejně počkám na pražskou smlouvu s ČD, ono je totiž dobrý se mít od čeho odpíchnout (ale pokud není ve smlouvě ani slovo, tak mi to stejně nepomůže).

Ohledně kombinace tarifů se vcelku shodujeme.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 16:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Tak s tímto řešením bych celkem souhlasil. Rychlíkové Boblick linky mimo integraci klidně. Základní předpoklad ale je, aby je bylo kam s nimi v Praze zaparkovat....

Mibl: Spíš na ROPID, na Magistrátu budou prdlajs vědět a stejně to hodí na ROPID....
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 674
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 05. února 2010 - 20:02:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Já sem se také bavilo 100 a více lidech, tak ze mě nedělejte většího blbce než je za potřebí

Iaya: Jo jo Všetaty a v 16:30 už zavřeno, to je doopravdy už moc. Jenom by mě zajímalo kdy nám už také zkrouhmou hlavák
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 07:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym 672
Odesláno Čtvrtek, 04. února 2010 00:59:13
aa: Jak počítám tak počítám to číslo určitě v ten pátek přesahovalo 100 lidí což není nic hroznýho, R719 tam si možná nesednete.


???? závěr věty ????
Tak já teda nevím, jestli dělám z někoho blbce já nebo se ho naopak někdo snaží udělat ze mně....
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 10:57:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Ono je taky 305 lidí plná kapacita,s tím souphlasím,ale když se vám tam studenti s prominutím naserou i se zavazadly tak fakt nesednete a troufnu si říct, že R 719 rozhodně v pátek převyšuje číslo 150, neni to plné, ale je topodle mého slušné číslo aa shodneme se alespoň na tomto bohužel faktu?? Dokud jezdily B tak to šlo.... . Viděljsem mnohem nešťastnější R např úsek Karlovy Vary-Cheb tam to je doopravdy z 3/4 prázdné. Poněvač jsem byl už 24h na nohou tak jsem nepočítal, ale k vysokému číslu bych se nedostal.....
Blazek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 11:35:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno jsem zde četl, že se uvažuje i o nové trati PHA-Satalice -> Brandýs nad Labem. Co je na tom pravdy a nebyli by nějaké podklady?
icq: 384 458 822
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 11:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro všechny příznivce a nadávače mostu IQ dneska magazín "Z Metropole" - ČT1, 12:05
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 11:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blazek: Místní drážní caři vás s tímhle vyvedou z omylu.. Ne je pravda, že tato myšlenka v posledních měsících trochu obživla a mluví se o ní i na dopravní komisy města Brandýs nad Labem, ale podle mého je to i tak min. 20 let dopředu než se začne vůbec pořádně, vykupování pozemků a tak.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2506
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 12:22:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od začátku devadesátých let se objevilo mnoho podobných projektů a dokonce řada z nic měla stát jíž v právě končícím desetiletí. A nestojí žádný (Orlické dráhy, Šumavská železnice, Hlučín - Ostrava, Bečov - Bezdružice, protažení z Vizovic k trati 280, Svoboda nad Úpou - Pec pod Sněžkou), dokonce ani ty reálnější jako Kutnohorský oblouk nebo východočeský diametr. I snad nejreálnější a nejvíce připravený projekt Regiotram Nisa byl schozen ze stolu.
S tratí Satalice - Brandýs dokonce uvažoval i jeden ROPIDí linkový návrh železničních linek k roku 2015.
To jsou všechno sny, ale jejich realizace je v nejbližších letech (2020) a u většiny z nich i v dlouhodobém pohledu málo pravděpodobná. Já si myslím, že budeme rádi, když severní část východočeského diametru Pardubice-Hradec, dostane alespoň druhou kolej, ale tam nejde o novou trať.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 15:24:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: SŽDC s tím výhledově údajně počítá.... Ale známe to počítání, až se zjistí, že je to 10 miliard tak to pude do kytek.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4728
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 15:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hlavně ty vyhozený peníze za nesmyslný projekty, to je na metál !!!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1784
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 15:36:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jestli byl nejreálnějším a nejpřipravenějším projektem Regiotram Nisa, tak já jsem čínský papež. Hezké na papíře, možnost realizace poněkud horší. Jen těch problémů s rozdílným profilem kol a kolejnic........

Asi takhle: Postupná oprava meziměstské tratě je daleko lepší investice, než celá Regiotram Nisa. Ovšem mezi Libercem a Tanvaldem by chtělo asi natáhnout trolej a nasadit lehká elektrická vozdila. Přeci jen, zastávky mezi Jabloncem a Tanvaldem jsou povětšinou po kilometru a je otázka, jestli tohle je ještě na hranici toho, co zvládnou motorová vozidla. Takhle: Zvládnou to, ale jízdní doby jsou nic moc.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 15:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: SŽDC počítá fakticky se vším, než dojde na přípravu k realizaci. :-)
750371: Ále, ty projekty typu Orlické dráhy stojí pár korun. To jsou zpravdila studie ne o moc rozsáhlejší než diplomové práce. Horší to je pak když se má zpracovat podrobná dokumentace.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2508
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 15:48:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Já se nechci hádat, já nevím o ostatních projektech, jak jsou na tom daleko s přípravou. Ovšem Regiotram snad jako jediná žádala o peníze OPD, ale 100% si s tímto tvrzením jistý nejsem.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3637
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 16:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No Regiotram jako takový asi o nic nikoho napožádá. Kdyžtak SŽDC, ale tak daleko se tenhle projekt nedostal. Nicméně nějaké menší investice - např. výstavba zastávek - se přesto realizují.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3072
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 17:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Od začátku devadesátých let se objevilo mnoho podobných projektů a dokonce řada z nic měla stát jíž v právě končícím desetiletí. A nestojí žádný (Orlické dráhy, Šumavská železnice, Hlučín - Ostrava, Bečov - Bezdružice, protažení z Vizovic k trati 280, Svoboda nad Úpou - Pec pod Sněžkou)"

Tyto vyjmenované (móóžná mimo Hlučína) ani nikdy stát nebudou, protože jsou to naprosté ptákoviny, respektive šotosny. To, že tyto jmenované nesmysly někde někdo projednal a schválil, nebude v praxi nic znamenat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 17:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Řekněme, vytváří to vzdáleně dojem, že je to plné, avšak ke skutečnému vyčerpání kapacity je to ještě na hony vzdáleno.

Blazek: Zatím jen čára v mapě a diplomka, časem snad i čára v územním plánu. Realizace v nedohledném nedohlednu.

Orky: Asi ne ani tak ROPIDí jako spíš linkové vedení z nedávno zde zmíněné Studie obsluhy z roku 2002. Tam byl horizont 2010 coby etapa a 2015 coby výhled. Realita je taková, že v roce 2010 nebyla etapa ani zdaleka naplněna a výhled se posouvá kamsi k roku 2050.

Bram: Objektivně vzato, z projektů uvedených v příspěvku Orkyho byl projekčně nejdál zřejmě Kutnohorský oblouk a pak hned Regiotram. O reálnosti projektu Regiotram bych ale radši pomlčel, to by zas mohla být dlouhá diskuze, obzvlášť kdyby sem zavítal někdo z regiotramoregionu.

Bručoun: Abysme se nedivili, obzvláště v pohraničí je EU schopna přispět na všelijaké blbiny. A zvláštní je, že se tyhle projekty právě do pohraničí koncentrují. Jako šotouš jsem celkem nadšen, ale pokud se postavím do role nezaujatého neželezničního pozorovatele, jsem opravdu zvědav jaký byznys bude vytvářet z peněz EU opravená trať Szklarska Poreba - Harrachov. Zpočátku budou nepochybně zvědavců mraky, ale za dva tři roky jsem fakt zvědav, jaký bude zájem o přeshraniční přepravu na této v porovnání se silnicí pomalé trati.
Čili myslím že díky různým přeshraničním fondům evropské spolupráce se můžeme spíš dočkat Orlických drah nebo propojení Teplé a Bezdružic, než Kutnohorského oblouku nebo vlakotramvaje z Prahy do Brandýsa. Holt je třeba preferovat tratě, které využije skutečně mnoho lidí....
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 18:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: No, oprava Harrachova byla vzhledem k existující trati relativně levná, fakticky zahrnovala z velké části výměnu svršku. U těch ostatních šotosnů to znamená i nové mosty, tunely, hromadu zemních prací a dalších velmi drahých záležitostí. Dělat úplně novou trať kvůli dvouhodinovému taktu je nepřiměřená investice.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 18:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Já vím, raději se v projektu Regiotram moc šťourat nebudu.

Co se týká trati (Kořenov -) Harrachov - Szklarska Poreba, tak tam se to dá "zachránit" tak, že se trať dosype štěrkem (tedy hlavně penězma), znovu podbije, posvařuje a doplní kotvy (znají je ale Poláci?). Kdyby tam potom byla traťová rychlost 60 km/h (ideální by byla TR 70 km/h jako kdysi), bylo by to hned o něčem jiném. Jenže za málo peněz je holt málo muziky a jsem zvědav, zda ta muzika díky polskému stavitelskému umu nebude znít příliš falešně. Ovšem bez návazných investic do přilehlých tratí jak na straně polské, tak i na straně české, je to pořád velmi problematicky využitelné spojení, byť jen pro osobní dopravu. No a ještě je tu známý problém s vozidly............

Za přispění EU se podle mne opět časem obnoví Ilztalbahn mezi Waldkirchenem a Novým Údolím. Tohle je projekt, který naoko povede opět ke sblížení Čechů a Němců, leč jako obvykle bez jakéhokoliv jiného, než symbolického významu........

Kutnohorský oblouk ano, ale jeho využití pouze zastávkovými vlaky Praha - Kolín - K.H. jednoznačně NE. Pokud by to mělo dopadnout takhle, tak ať se raději zřídí pořádná autobusová linka od kutnohorského hlavního nádraží do centra města a pro cestující ať je zdarma. Za těch několik set milionů by fungovala docela dost dlouho. Samozřejmě trochu přeháním.
Blazek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:06:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už jsme nakousli nové tratě, tak co třeba PHA-Čakovice -> letiště Vodochody -> Kralupy n.\Vl.
Není to z mé hlavy, ale četl jsem to kdysi dávno jako nějakou úvahu na Želpage.
icq: 384 458 822
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:30:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blazek: To byl čistě šotoušský návrh. A jako k takovému k němu lze přistupovat. Takových si lze vymyslet.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa:Plnej souhlas, myslím si že by ty vlakotramvaje a nebo Kutnohorský oblouk využilo o hodně více lidí, než třeba Harachov-Skalanska Poreba. Hold někde je více 300 denně, než jinde 5000 lidí..

Jinak k těm našem rychlíkům, dá se to tak říct jakt jste to napsal, ale i já jsem ve sčítání, které jsem dělal někdy v září a mělo by být hluboko v archivu psal údaje okolo 160 cestujících. Rozhodně klamání nebylo mým zájmem, ale jen nastínit to, že by mi nevadilo, kdyby se třeba přidal ještě 1 pár rychlíků.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2512
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: A v kterých polohách byste ten rychlík přidal? Uvědomte si ale, že vložení jednoho páru, který někde zkrátí provoz na hodinu, bude znamenat soupravu navíc. Já bych zavedl v PD s odjezdem 5:52 Z Lysé místo 6404. Tady by se asi využití našlo, já bych i tento vlak požadoval v případě zastavení provozu osobních vlaků v úseku Lysá - Boleslav (- Všetaty). Ovšem to by znamenalo zavést i pár zpátky a tam by to vyšlo na 20:47 z Ústí, o jehož využití bych si dovolil pochybovat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 685
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 20:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:Ten ranní by šel, ten večerní si netroufnu odhadnout, ale pokud by byl veden jako R tak by se zajisté nějaká ta vytíženost našla. Ty co končej v práci pozdějc, nebo ty co prostě jedou jen do hospody a za kultůrou, popř na odpolední do fabriky v Boleslavi. Můj typ na ten večerní R je tak 70-50 lidí v prac. den, podle úseku ve kterém ten vlak jede, myslím si, že ale víc by byl využit od Ústí po Mělník.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2513
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 22:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Ten večerní 20:47 z Ústí by byl asi hodně velká bída. Nahradil by Os 6457 (Os 6458 by se zrušil bez náhrady). Každopádně by bylo potřeba nějak dostat tu soupravu pro ten mnou navrhovaný nový ranní rychlík.
Měl bych takový dotaz na znalé: Jak se chytil Sp 1943 v 6:39 z Mělníka? Kolik tím jezdí lidí?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 22:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Pár Budyšíňáků by se v Praze mohlo najít?? A loko?? nějakou 162 a pak v Ústí pěkně přesun na hlavní a naspátek do Prahy. Prostě polabský kolečko, já vím kacířská myšlenka.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2514
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 22:47:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Štrachat někde další vozy, když nám po druhý straně Labe jezděj na posilových rychlících Bc? To dost sotva. Musíte si vystačit s tím, co máte teď.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 5-2006
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 23:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taková bláznivá myšlenka.
Co udělat přímé vlaky Praha Masarykovo - Ústí nad Labem západ přes Lysou. Stavit jen Vysočany a Čelákovice, z Lysé na Ústí ponechat jako osobní, tak jako je dnešní stav. Konečně by se Čelákovice a Lysá dočkali zrychlenek s PID doklady. Odjezd z Mas.n. třeba v x:44.? Problémem asi bude vytížený úsek Vysočany-Lysá a dvouhodinový takt osobních na Ústí. Naopak jednotky 451/471 by byly na ústeckých osobácích určitě lepší než klasa, tak jak jezdí nyní.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 01:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: souhlasím s Vámi ale tohle bude tady pro ostatní v tabu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5524
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 08:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tabu to snad není, ale napadá mě k tomu toto:

- Kde těch pár žabotlamů navíc pro osobáky na 072 vzít?
- Nakolik by bylo pro lidi ze Staré Boleslavi uživatelsky přijatelné pro cesty z Prahy používat přímý vlak, který však dojede ve Staré Boleslavi na poměrně odlehlé nádraží?
- Nebylo by daleko užitečnější - když už by jezdily nějaké zrychlené Sp mezi Prahou a Lysou - aby tyto zrychlené vlaky jely do Milovic, nebo dál přes Nymburk do Kolína?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1519
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 09:01:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: To je pravda, ale může to sloužit jako jakýsi pokusný vzor pro ostatní podobné turistické projekty.

Bram: Jsem zvědav na ten zájem. Ačkoli mně coby běžkaři je zastávka Jakuszycze zajímavá. A v létě si dovedu též představit dojet do Poreby a doplazit se na lanovku a odpustit si pěší asfalto-přesun Harrachov - Vosecká. Ovšem použitelnost závisí na jízdním řádu (zejména z hlediska návazností z vnitrozemí). Na druhou stranu jsem značně atypický turista, protože nevlastním gumokol s motorem.

Kutnohorský oblouk - asi by to měly být spěšňáky. Podle studice obsluhy jsou na 011 dvě ramena Sp, jedno z Pardubic, druhé z Jihlavy, takže jedno z nich (zřejmě to jihlavské) se musí ohnout do Kutné Hory, čímž Čáslavi zůstanou pouze rychlíci od Havl.Brodu. Ovšem musí na to být finance. Je fakt, že po státní investici typu KH-oblouk by je mohl kraj někde vylovit. Vždyť ta investice je jeho priorita.

Blazek: Šotosen to byl. Ovšem když už, tak do budoucna bych to viděl v jiné poloze - odbočka z berlínské VRTky (pokud ji někdo nenapcpe natvrdle pod jiné letiště). Teoreticky nejkratší je to však odbočením za Roztokami a tunel přímo pod letiště. Jinak Kačur prezentoval variantu železničního spojení do Vodochod po vlečce z trati Kralupy - Úžice, tedy z Prahy úvratí v Kralupech. To už není šotosen, nýbrž myšlenka ředitele airportu, byť sám přiznal, že nijak rozpracovaná.

Anonym: Čili poučení: Máte-li ve vlaku s kapacitou 260 míst 160 lidí, nepište o něm že by si v něm člověk nesedl.

Orky: Myšlenka chvályhodná a logická, nicméně náhradou to nepůjde. 6404 je školák do Ústí a také žádaný přípoj z Ovčár na osmou do Prahy.

1943 z Mělníka čísla zatím neznám, lednový průzkum ještě není zpracovaný. Nicméně stejně je ještě brzo na jakékoli závěry.

Sipi: Copak tabu, ale k čemu by takové vlaky byly dobré? Jestli je někam potřeba na 231 vyrobit Sp, tak je to do Poděbrad, aby nebylo třeba na hradeckých rychlících vláčet ve špičce posilové vozy v počtu odpovídajícím nebo dokonce přesahujícím kmenovou část vlaku. Jejich propojení s tratí 072 je fakt bláznivina. Ovšem nasazení jednotek na Os po 072 si dovedu představit. Akorát že ani jedna jmenovaná není vhodná. 471 se tam nikdy nezaplatí ani zdaleka (tím ovšem neříkám, že až povinně preferovaný Škodakřáp nebude kam dávat, že se tam neobjeví), 451 by tam teoreticky mohla být krátkodobě, leč hrozí nebezpečí rozpadu za jízdy a cestující asi z tohoto posunu v kultuře cestování nebudou zrovna nadšeni. Takže jednotka spíš trošku jiná, ale tu povolený výrobce jaksi zatím vyrábí jen na prkně konstruktéra a nepovolení výrobci jsou zakázaní....
Jenže ve skutečnosti se nejspíš hned tak nedočkáme. Povolený a preferovaný výrobce momentálně evidentně nasadil veškeré snahy udat své ešusokřápy nebo jejich upravenou mutaci na některé relace dálkové dopravy. Stačí si v Dráze 1/2010 přečíst článek výhradního škodováckého dodavatele článků do tohoto periodika Milana Šrámka o dvoupodlažních vozidlech. Poslední odstavce jsou při čtení mezi řádky zcela jasné. Ešus je super a vlastně ideální na cokoli. Hysterie všech dogmatiků odsuzujících nasazení 471 na posilu do Třince (brzo se asi dočkáme podobného nasazení do Děčína) je bez závažného důvodu. Škodovákům jaksi moc nedochází, že základním důvodem hysterie nejsou dvoupodlažní vozidla jako taková, jako spíšč nevhodnost nasazení 471 jako takové na dálkovou relaci podpořená zásadním argumentem naprosté nespolehlivosti jednotek 471. To první lze řekněme odstranit vhodnou volbou úpravy uspořádání jednotky (což by měla být připravovaná šestivozová 675, i když jsem zvědav, jak vyřeší skladování zavazadel při nízných stropech dvoupodlažního vozu, což značí obětovat část míst k sezení...), to druhé se ovšem jen tak odstranit nepodaří. Takže až vyprodukují ve Škodovce 675 a po tradičních 10 letech zkoušek ji uvedou do provozu, pak se lze o nasazení 675 do dálkové dopravy bavit. Ovšem do té doby cpát na některé relace 471 jen aby výroba mohla zdárně pokračovat beze změny ještě mnoho let, jak je zřejmě snem výrobce, to je zvěrstvo a s radostí se přiřadím k těm hysterickým dogmatikům.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 09:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Pokud není sněhová kalamita nebo tak měsíc po ní (než se 451 a 471 dají zase dohromady), tak je žabotlamů dost (než se rozpadnou).

Ze StB by vlakem přes Lysou do Prahy jezdil jen magor.

Bylo (viz příspěvek výše).
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 09:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Babilon: ... ale zastavování couráků, které prodlužují cestovní dobu o dost méně je tady pranýřováno.

Jenže lidé nejsou stroje a pro velkou skupinu je cesta zrychlenkou (bez ohledu na skutečnou jízdní dobu) mnohem "přijatelnější" než courákem. Cca 2x do roka jedu z Kolína do Pardubic osobákem a subjektivně je cesta celkem moderním, ale všudezastavujícím ešusem horší než "béčkový" rychlík jedoucí non-stop, max. zastavující v Přelouči.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 09:49:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- ad Tykuszyce - tam to bude daleko víc o Polákách. Co pamatuju tak bus jel kolikrát nahoru tak naloženej že to u nás už snad ani není možný. Podmínkou ale bude přípoj nebo nejlépe přímák z JG. V létě cyclisty, v zimě bješkaři. V tom koutě je jen škoda toho zprasenýho spojení Jizerky s Vorlem na český straně
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2515
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 10:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Mě tak nejde o to, aby se vlak 6404 stal rychlíkem, ale spíš o to, aby se dalo z Nymburska snadno dostat do Ústí dřív než v 9:09. Zejména pokud by se zrušily osobáky z Lysé, tak by byl R710 vůbec první vlak. Předpokládám, že systém vlakem do Lysé, busem do Boleslavi nebo Všetat a dále vlakem a ještě pravděpodobně za 3 různé lístky a dost možná i bez návazností by se nesetkal s úspěchem.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 10:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak další už o trochu střízlivější myšlenka, je vést zrychlené vlaky do St. Boleslavi, Všetat a Mělníka a klidně v režii 2x471 (pokud jich tedy bude dostatek) a v Lysé půlit s Poděbrady.
Odjezdy z hlavního nádraží v prokladu hradeckých rychlíků, tzn. odj. x:40. Protože není potřeba vést tyto sp po celý den, omezit je jen na ranní a odpolední posilové vlaky.
Pokud bychom se podívali blíže na jízdní doby, tak mi vychází Praha-St. Boleslav za 47min a Praha-Mělník za 64min. Což už může být pro některé lidi zajímavé, zvlášť když do Mělníka nyní jezdí stejnou dobu cestující po trati 070 s přestupem ve Všetatech.
Otázkou zůstává zda by to mělo smysl, teorie že lidi velmi preferují přímé spojení bez přestupů tomu nahrává, ovšem další faktory jsou už v minusu - poloha nádraží ve St. Boleslavi, rychlejší bus spojení obou měst. Takže asi též tabu. Jen na zamyšlení.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7289
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:11:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celkem -aa- nechápu vaši nenávist k 471 a následným mutacím, protože jinou perspektivu železnice prostě nevidim. 471 sehrávají na elektrifikovaných příměstkých tratích roli, jako hrály na lokálkách kdysi M262. Bez 471 by vám ubyla práce, protože byste na železnici neměl o zPIDovávat - byla by prostě out. A už dávno měly ČD chtít to co Slováci a ne blbnout s vypisováním tendrů na desira, ojeté vagóny, rekonstrukce ojetých motoráků a podobně. Protože 242ev.210+Bmo+BDs je prostě vostuda.
ad "spěšné" vlaky: jste si jisti že nezapřaháte kozu před vůz? Ono nejde o to jestli by se našly soupravy, ale JESTLI BY SE NA TĚCH 3-4 ZASTÁVKÁCH co chcete aby měly, NAŠLI LIDI! A to si vůbec nejsem jist. Obávám se, že spěšňáky většinou z vás navrhované by mohly být vedeny 810 sólo za nenávistného přihlížení kaštanů v projížděných stanicích. jak řikám, ještě že jsou politici a nejsou peníze. vy šotouši byste tu dráhu fakt přivedli cugrunt.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2518
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Kvůli přímým vlakům do lesů před Boleslaví zavést cca 5 minutové stání v Lysé? A jezdit do Mělníka přes Lysou, kudy je to tarifně dražší a i v Mělníku je nádraží dost daleko od obytných celků a znamená dojet velmi bídnou MHD?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5308
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad "spěšné" vlaky: jste si jisti že nezapřaháte kozu před vůz? Ono nejde o to jestli by se našly soupravy, ale JESTLI BY SE NA TĚCH 3-4 ZASTÁVKÁCH co chcete aby měly, NAŠLI LIDI! A to si vůbec nejsem jist. Obávám se, že spěšňáky většinou z vás navrhované by mohly být vedeny 810 sólo za nenávistného přihlížení kaštanů v projížděných stanicích. jak řikám, ještě že jsou politici a nejsou peníze. vy šotouši byste tu dráhu fakt přivedli cugrunt.

Přesně tak. Vezmu-li v úvahu, kde všude by ta zrychlena neměla zastavovat, aby to fungovalo jen v představách vymýšlečů ideálních systémů (kterými K-R velmi oplývá) tak mi třeba mezi Prahou a Strančicema vynechání jen asi 4 (slovy čtyř) zastavení. Navíc vezmu-li tam realitu čtyř couráků do hodiny a k tomu nějaké zrychlenky (ale i kdyby to mělo být dva couráky a dvě zrychlenky do hodiny), tak nevyhnutelně dojdu k závěru, že zrychlenky do všechny ty Říčany, Brody, Roztoky a spol. rozhodně ne.
Samozřejmě na druhou stranu nechat takové Čerčany ve směru na Prahu jen na courácích už je na hraně.

RockBottom!
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou nějaké nové informace ohledně optimalizace Lysá - Vysočany 1. stavba a 2. stavba? Jak dopadlo připomínkové řízení Čelákovic na 2. stavbu?
Díky.