K-report
 

Archiv do 23. července 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv do 23. července 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4218
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 11. července 2009 - 23:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A taky Kolín - Beroun. Ale tady je zase proti Nové spojení...
Jaké je v tomto ohledu úskalí Nového spojení?
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 11. července 2009 - 23:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale tak. Zkuste si načrtnout GVD při 15 min. Os 171-011 (o kratším intervalu nemluvě), pokud má být zrovna rychlíková skupina. Jako bonus plán obsazení kolejí na Smíchově, Wilsonu a v Libni (nezapomenout na její běchovické zhlaví) a abyste byl úplně na prášky, pro fajnšmekry lze doporučit domyslet, co to udělá na tratích až po Beroun a Kolín, všetně dopadů do přípojů. Pro začátek úplně stačí s "ideální" zabezpečovačkou, advanced verze budiž potom sestavena dle skutečnosti.

Je to velice zábavné. Plyne z toho poučení, že pokud teda chci průjezdný model, musím na něj mít nejdřív infrastrukturu - aneb "bez peněz do hospody nelez"... :-/
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 09:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plyne z toho poučení, že pokud teda chci průjezdný model, musím na něj mít nejdřív infrastrukturu - aneb "bez peněz do hospody nelez"... :-/
BINGO!
Jenze problem je, ze ono to plati obecne - chci-li mit v Praze s-bahny, musim tomu prizpusobit infrastrukturu.
Bohuzel to je neco, co drive CD, dnes SZDC stale nedokazi pochopit. Stale existuji lide, kteri si mysli, ze muze byt taktovany s-bahn na jednokolejce, pripadne rikaji, my infra mame a musi stacit. Opak je pravdou, nestaci, je treba zacit neco pro to take delat.
Budu se zasazovat o to, aby prvni takovy pripad nastal na prestavbe Vrsky-Hostik misto 4kolejky s vyhledovou rezervou, se rovnou stavela 6kolejka, kde dve koleje budou vyhradne slouzit s-bahnu a nicemu jinemu. Doufam, ze me v tom TZ az prijde cas podporis!
Fotožurnál, toť mé dítko
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 10:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja se obavam, ze uplne nechapu, co navic tady pozadujete a o jake jednokolejce mluvite - o Pacifiku a hrbate?

Pokud na 010 a 171 uz nyni mate patnactiminutovy takt Os, nevidim zasadni rozdil v propojeni techto ramen (jediny rozdil je zmena trasy 010 na Hl.n. - ale Nove Spojeni snad kapacitni problem nepredstavuje). Problem, ktery vidim, je predpotopni ZZ na 171 (od Vysehradu dale), ale to je problemem i pri patnactiminutovem taktu jen na 171.

Zvysovani poctu koleji je neuveritelne drahe a v mnoha pripadech nemozne, takze realistickou cestou je technologicky upgrade dvojkolejek a vyhyben, az pak prichazeji na radu napady prerostlych sotousu podporovanou betonovou lobby...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1752
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 11:05:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě, že ztaktovaný S-Bahn na jednokolejce být může. Aby příliš neutrpěla rychlost, musí být ideálně postavené výhybny a zpravidla není možné čekat na zpožděné vlaky.
Podívej se třeba na takovou liberecko-jabloneckou 11ku. To ja takový "lehký S-bahn", co na tom, že těm lehkým jednotkám říkají tramvaje :-) Jak může krásně fungovat čtvrhodinový takt na jednokolejné trati.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6011
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 12:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead:
Kdepak je na 011 15-minutový takt Os?

průjezdný vs. neprůjezdný model:
Nebylo by lepší točit ty osobáky proti sobě u jedné hrany, když už máme ty úžasné cesťáky na hl.n.? (pominu-li nezanedbatelné výhody ježdění na Masnu...)
Obsazenost prodloužených Os ze Strančic do Vysočan mě zatím o potřebnosti průjezdného modelu naprosto nepřesvědčilo.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1753
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 13:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Jízda S29 do Vysočan, kde toho fakticky moc není a návazná MHD je dost daleko moc lidí nepřesvědčí, ani vazby od Nymburka nejsou kdovíjaké.
Ale třeba takové spojení Nymburk-Smíchov by bylo podstatně atraktivnější. Ani průjezd osobáků od Všetat do Vršovic není tak marný.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 13:51:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: aha, tak pardon. Ja myslel, ze se tam zavadel se 171. Ale skonceni stavby Liben a Li-Be se tam nakreslit necha, ne?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2638
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 14:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: sorry, ale počítat propustnost z jmenovitých zábrzdných vzdáleností mi přijde poněkud - ehm - teoretické. Kór v Jamrtále, kde není žádná sranda vysituovat návěstidlo tak, aby bylo pořádně vidět...
Chodec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 17:55:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

15 minut na 011 je skutečně v plánu. v GVD 2010 měly jezdit nový os do běchovic. pak to padlo kuli stavbě libeň-nové spojení. tam se ale nakonec začlo stavět už letos, takže kdo ví co nám ROPID nachystá
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1754
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 18:24:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chodec: Možná taky nepříjemné překvapení. Stále visí ve vzduchu redukce a tedy těžko se bude něco zavádět, když by se mělo někde jinde něco rušit. Ale i toho je ROPID schopen!
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11441
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 19:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nové spojení v některých směrech nebude kapacitně stíhat, dyť se podívejte na návrh linky S29 na příští rok, jak to zku*. Hlavně, že všude dělaj reklamu, jak rychle se tím dostanete třeba z Kolovrat do Vysočan, ale pro příští rok budou muset asi dodávat poznámku "když to náhodou nebude čtvrt hodiny stát na hlavním". Na příští rok má na hlavním celá řada spojů linky S29 pobyt nad 10 minut, protože se na NS prostě nevejdou. To tím do Vysočan nebude jezdit už nikdo, co jsem zatím pozoroval, tak většina z těch několika cestujících totiž přes hlavní projíždí, nástup/výstup směr Vysočany je na hlavním víceméně roven nule.
Jaký je pak rozdíl v zatížení hlavního, když přijede osobák od Strančic a za 14 minut jede zpátky, nebo po 14 minutách pokračuje do Vysočan? Leda až ty osobáky protáhnou do Lysé/Milovic, tak pak bych možná paradoxně ty delší pobyty toleroval, ale teď, cokoliv, co je nad pět minut, je nepřijatelné.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 12. července 2009 - 23:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mop:

Stale existuji lide, kteri si mysli, ze muze byt taktovany s-bahn na jednokolejce

A proč ne? Jen musí být výhybny v požadovaných místech a nesmí tam jet nic jiného, nebo musí jak "S-Bahn" tak R jet v nějakém dost dlouhém intervalu (dočasné řešení).

pripadne rikaji, my infra mame a musi stacit.

Jo tak to je jiná.

Budu se zasazovat o to, aby prvni takovy pripad nastal na prestavbe Vrsky-Hostik misto 4kolejky s vyhledovou rezervou, se rovnou stavela 6kolejka, kde dve koleje budou vyhradne slouzit s-bahnu a nicemu jinemu.

Tak hlavně ať má dálkovka svoje vlastní 4 nástupištní hrany na Zahraďáku (pokud to máme myslet vážně s brněnskou VRTkou někdy ve výhledu, pro samotný Benešov stačí samozřejmě 2). Jestli ty dvě vnitřní koleje položit teď nebo někdy jindy je celkem detail (rychlíkama se dá zatím jezdit po budoucí tangentě). Případně by bylo zajímavé provést zamyšlení, jestli Nusle fakt musí vypadat jako dneska a jestli by spíš nebylo vhodnější zkusit tam nějaké táhlejší oblouky a z toho plynoucí větší rychlost (ale to taky není otázka života a smrti, na rozdíl od těch perónů).

Doufam, ze me v tom TZ az prijde cas podporis!

V tuto chvíli nemám jak, než dobrým slovem. :-)


Pikehead:

jediny rozdil je zmena trasy 010 na Hl.n. - ale Nove Spojeni snad kapacitni problem nepredstavuje

Představuje, a podstatný. Prostě regionálka z Libně bude muset mířit na Sluncovou (nebo jet maximálně v půlhodině), nedá se nic dělat.

Zvysovani poctu koleji je neuveritelne drahe a v mnoha pripadech nemozne, takze realistickou cestou je technologicky upgrade dvojkolejek a vyhyben, az pak prichazeji na radu napady prerostlych sotousu podporovanou betonovou lobby...

V principu souhlas, ale v centru Prahy (a Brna dle var. "odsun," ale o tom se nesmí mluvit) "až potom" nastalo (byť ten upgrade se může mezitím teprve provést, ale už dnes víme že a kde nebude stačit). Takže co teď? "Rozumně" redukovat dopravu, leckde (Radotín) i proti stávajícímu stavu?


Hroch:

Nebylo by lepší točit ty osobáky proti sobě u jedné hrany, když už máme ty úžasné cesťáky na hl.n.?

Jako zoufalé opatření to tak nějak možná i dopadne, ale rozhodně to není dobře. Osobně doufám, že ihned po (nějakém) zkapacitnění centrálního uzlu ty cesťáky zmizí. Viz vliv zastavení delší soupravy (2×471) na přestupní doby... Holt uspořádání podchodů je dělané na zastavení středem soupravy uprostřed perónu, a ty cesťáky jsou naprostá znouzectnost (mmch s vlivem na JD, neboť potřeba přesného trefení).


Hajnej:

počítat propustnost z jmenovitých zábrzdných vzdáleností mi přijde poněkud - ehm - teoretické.

Však jsem si taky malinko zazaokrouhloval pesimistickým směrem, že. Ale nezapomeň na jednu věc - ty problémy s viditelností jsou u různých ZV v průměru (resp. pro nejhorší případ) stejné, "dělitelnost úseku" pro delší ZV dokonce horší. Takže na porovnání dvou principů to nemá podstatnější vliv, spíš jemně dále podpoří ten se 400 metry. Ale když už tam stejně budou "půloddíly" po cca 500 metrů (i kdyby dejme tomu 400-600 metrů a dejme tomu že líp by to stejně z důvodů které naznačuješ nešlo), pak jestli zvýšit Vmax na 65 km/h (úspora JD kolem 10 sekund) a návěstit Vo-Vy-OVy-Stůj nebo Vmax nechat na 60 km/h a návěstit Vo-Vo-Vy-Stůj volím zcela jednoznačně druhou možnost. Myslím, že je to jasně vidět.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 16:56:25    Odkaz na tento příspěvek  

TZ: s rychlostí v Nuslích to je opačně. Trať je v TERFN, tedy musí být přenos kódu, tedy AB a tedy ZV 1000m bez ohledu na rychlost. Jestli tato ustanovení (mj. vyhl. 177/95) někdo do realizace zruší a bude možný AB se ZV 400m, tak se "jenom" přizná 60 místo 65 a zmizí přenos bílé. Pokud je ovšem problém v tom, že LVZ nedokáže při čtyřistametrových oddílech zastavit vlak před červenou, tak optimistický nejsem.
Poloha návěstidel je dost přesně dána místy, kde lze vůbec zajistit jejich viditelnost, třeba hned první oddíl z hl. n. se pod 800m nedostane (zhlaví a oblouk v tunelu).
O nástupištích na Smíchově už jsme si tu spolu psali; nástupiště šířky kolem 6 m na stanici s frekvencí Smíchova nepovažuji za přijatelné. (Dlouhé) následné mezidobí v tunelu je myslím dáno požadavkem na polohu vlaků vůči únikům, s ETCS nemá co do činění.
Rudenka je problém, který se může stát formální záminkou, proč celý tunel odpískat: není kudy ji samostatně zapojit bez dalšího několikamiliardového tunelu - ale kudy ho vést, když pod tratí je nebo bude metro, okruh, radlická radiála a další stavby. Skoro nejméně blbé mi přijde prodloužit bájný diametr někam do Malé Chuchle.
Interval na 171 ve výhledu 15 min. (proti dnešním 10 min.) opravdu v Aktualizaci studii obsluhy... z r. 2006 je, objednatel by si ji asi měl aktualizovat.

OC: tvarem se upozornilo mínil TZ dopis, který on formuloval. Jenže dopisy TZ nejsou zrovna v souladu s jinými vyjádřeními MD z posledních let.

Mop: co by šestikolejka ZM - Vršovice řešila? Na předjetí osobáku expresem nestačí (Ex pojede z Vršovic na hlavní současně s Os) a "radiální S-Bahn" od Říčan své koleje mít bude. Pošlu něco mailem.

TZ a ZM: pokud MD už ví, že chce VRT jihem a čtyři koleje na ZM, tak mu nic nebrání, aby to oficiálně oznámilo
Krysa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 11-2002

Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 18:39:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libeň aktuálně:



http://eldar.cz/kank
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6012
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 23:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
ihned po (nějakém) zkapacitnění centrálního uzlu ty cesťáky zmizí
Předpokládám, že zkapacitněním myslíte ono bájmé NS II (také co jiného by mělo nějaký zásadní vliv), potom skutečně není s odstraněním cesťáků problém. Jen jsem zvědavý, kolikáté narozeniny tou dobou budu slavit.
(Jistě jste všímavý a vidíte, že věřím, že ještě budu moct slavit .)

Poborskiii:
To tím do Vysočan nebude jezdit už nikdo
Mám takový dojem, že v matematice je nula jenom jedna - žádná "větší" nebo "menší". (Zrovna dnes příj. 20:43 na hl.n. 0 ks.)
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 00:01:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krysa: díky moc za fotky! o tuhle stavbu mám velkej zájem, ale kvůli časovýmu presu nemám čas a takovýhle fotky jsou mým jediným zdrojem. Tak se těším na další;-)díky
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 50338
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 00:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Já tam viděl i víc jak 10 lidí. A to docela pozdě večer. Třeba je to ale přes den ještě horší.
Ale co třeba nula zleva a nula zprava (tedy zápo_rná a kladná)? :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 10:20:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám na to nástupiště v Libni. Jakou bude mít výšku? Standardních 550 mm nebo více? Ty prefabrikáty mi připadají spíše jako německý systém.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Mop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 11:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

samozrejme 550, vic nejde
Fotožurnál, toť mé dítko
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5056
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 11:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou to stejné prefabrikáty, jaké byly použity i např. na hlavním nádraží, či v Šumperku.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 7-2002

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 11:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Wilsoňáku nebyly použity prefabrikáty ve tvaru L, ale ve tvaru T.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2653
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 13:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba se prefabrikáty tvaru L používají jenom na Lehké perónu, kdežto prefabrikáty tvaru T na Těžké...
Jeffer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 14:07:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej V tom prípade chcem vidieť tie "Stredné" peróny :-D :-D :-D (Praga V3L, V3S, V3T) Mmch: tie isté L-ká sú snaď na zastávke Brandýs nad Labem-Zápská.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14.2.2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2654
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 14. července 2009 - 18:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže to S ve vejtřesce není střední, ale speciální...
Rambuteau
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 9-2006

Odesláno Středa, 15. července 2009 - 10:30:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona teď probíhá nějaká výluka Krč - IQbridge - Radotín? Že jezdí náklady přes Visegrád.
Mašinfíra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. července 2009 - 23:47:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MODERNIZACE ZÁPADNÍ ČÁSTI ŽST. PRAHA HL.N., NÁSTUPIŠŤ I-IV DOKONČENA.
http://www.szdc.cz/pro-media/tiskove-zpravy/praha-hlavni-nadrazi. html
Petas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Pátek, 17. července 2009 - 08:26:35    Odkaz na tento příspěvek  

Začal se opravovat podjezd pod nástupišti Praha-Libeň (ulice K Žižkovu).
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2662
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 17. července 2009 - 13:34:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco málo aktualit z Libně: položeny koleje 100 a 102 od spojky 51/53 až cca k prostoru bývalého středního zhlaví (102. kolej dodělává DESEC), položená část se usilovně štěrkuje. V prostoru středního zhlaví je už položeno nové odvodnění a uválcovaná pláň
Dále je pak položen kus 100. koleje na mostě přes Spojovací.

II. peron má položeno docela hodně L-prefabrikátů a část nad ulicí se bude betonovat na míru (armatura tam už je).
Sopko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 17. července 2009 - 18:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z dnešní MF Dnes:
Na začátku prázdnin se pro cestující otevřela i další část opravené nádražní haly s obchody a novým ČD Centrem. Jeho otevření ale provázejí problémy, zatím proto stále fungují i staré pokladny. „Je nutné udělat dodatečné úpravy vzduchotechniky, hlavně posílit klimatizaci v novém ČD Centru,“ vysvětluje důvody Šťáhlavský. Ukázalo se, že když v horkých letních dnech zaplní centrum cestující a naplno pracují všechny počítače, klimatizace zde přestává správně fungovat.
Jiří M.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.10.71
Odesláno Pátek, 17. července 2009 - 19:59:49    Odkaz na tento příspěvek  

Praha hlavní nádraží 14.07.2009


Jiří M.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.10.71
Odesláno Pátek, 17. července 2009 - 20:11:53    Odkaz na tento příspěvek  

pohled na rozpracovanou cyklostezku z hlavního nádreží Praha do Nového spojení

Jiří M.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.10.71
Odesláno Pátek, 17. července 2009 - 20:14:49    Odkaz na tento příspěvek  

pohled na rozpracovanou cyklostezku z hlavního nádreží Praha do Nového spojení

Jiří M.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.10.71
Odesláno Pátek, 17. července 2009 - 20:20:23    Odkaz na tento příspěvek  

pohled na estakádu Masarykova se závěrečnými prácemi

Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 919
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 18. července 2009 - 21:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KAF:

Jak přesně souvisí TERFN s kódem VZ? A kolik po této součásti "transevropské sítě železniční nákladní dopravy" reálně projede nákladních vlaků, zejména ve výhledu (to jako že by třeba mohlo být možné ji vyjmout)? Podle mě je klidně možné tam VZ nedělat, koneckonců dneska tam taky není, a řešit problematiku různých ZV samostatně (týká se i mnoha jiných případů).

...viditelnost, třeba hned první oddíl z hl. n. se pod 800m nedostane
To je možné. Pak navrhuji se inspirovat v Innsbrucku (a jistě i mnohde jinde), kde je prudký oblouk v zářezu a houby vidět, a tak je před samotným návěstidlem několikero opakovaček, takže ve výsledku je alespoň jedna z nich vidět kontinuálně potřebnou dobu. Ano, asi by to vyžadovalo "technickou úpravu" (neb smysl by zůstal zachován) související legislativy, jenže když nemá nikdo iniciativu "protože v normě je to prostě takhle"...

nástupiště šířky kolem 6 m na stanici s frekvencí Smíchova nepovažuji za přijatelné
Hezká myšlenka. A v Pardubicích to přípustné je? V Ústí nad Labem, Táboře, Ostravě, Kolíně atd. atd. atd.? Mezi námi, nezáleží až tak na samotné velikosti frekvence, ale na míře různosti směrů. U rychlíků na Smíchově bude asi vždycky hlavně výstup nebo hlavně nástup, stejně jako například v Libni, Holešovicích (od příštího roku) a podobně. Požadavek na široká nástupiště jsem ještě schopen pochopit na Wilsonu (budoucí tranzitní vlaky, velká frekvence a zároveň vysoká různost směrů), ale na Smíchově???
Mně to spíš připadá buď jako hledání důvodu, proč něco nejde, nebo "jak ušetřit pětník, kdyby to mělo stát milion." Tentokrát jde o přeuspořádání východů z existujícího podchodu na jinak celkově "znovu stavěném" nádraží, jindy šlo například o "vyoptimalizaci" severního podchodu v Břeclavi apod.

následné mezidobí v tunelu je myslím dáno požadavkem na polohu vlaků vůči únikům
Tohle jsou ovšem do značné míry taky "staré plzeňské báje a pověsti" smíchané s českým "papežštější než papež" přístupem (viz TSI bezpečnost v tunelech). Na Gotthardu bude únikový východ tuším jeden (možná, teď se mluví o šetření), tak jsem zvědav jak to vyřeší. Mezidobí 17 minut? ;-)

Rudenka je problém ... není kudy ji samostatně zapojit bez dalšího několikamiliardového tunelu
Myš Lenku pana V. o propojení do Semmeringu v Hlubočepích znáš? Připadá mi to dobré. Ovšem, mezitím se již mohlo ukázat že to nejde, neznám nejnovější stav věci.

Jenže dopisy TZ nejsou zrovna v souladu s jinými vyjádřeními MD z posledních let.
Když bude vždycky všechno v souladu s předcházejícím obdobím, máme dodnes vedoucí úlohu KSČ (vlastně ne, ale hlavní město ve Vídni). Když nebudu přehánět: Požadavek na "kontinuitu" (co to vlastně je, když to nějaké změny má přece jen připouštět?) vede přesně k tomu, že se neuvěřitelně plýtvá stavbou záměrů, které již ve fázi přípravy stihly zastarat, a jejich budoucí dodatečnou přestavbou (byť by šlo o "pár detailů") dochází k navýšení ceny. Při první stavbě bylo minimální, potom je to sakra drahá věc.
Jo kdyby od prvních studií k realizaci nebylo víc než cca 4-5 let, tak by bylo určitě logické uvažovat trochu jinak. Infrastruktura by téměř "real time" reagovala na změny provozních potřeb, a u každé úpravy provozu by naopak bylo přirozeně zvažováno, zda se související nezbytné investiční opatření na infrastruktuře s ohledem na dopravní přínos nebo provozní úsporu apod. vyplatí či nikoli. Ale pokud se některé věci táhnou 20 let (Kladno, Úvaly), tak buď jasně a nahlas připustíme "jo jasně, pak to zase předěláme, je to blbě ale líp to nejde protože důvody A, B, C, ... Fň", nebo budeme záměr v průběhu schvalování třeba i podstatně upravovat, včetně rizika dalšího (ale relativně již zanedbatelného) zdržení.
Aby bylo jasno, já neříkám že SŽDC může za to, že se věci tak táhnou (nebo aspoň ne v rozhodující míře). Ale dělá chybu, že nevolí tomu odpovídající strategii.

pokud MD už ví, že chce VRT jihem a čtyři koleje na ZM, tak mu nic nebrání, aby to oficiálně oznámilo
No hezky. Tak honem rychle rychle spustit schvalovací proces, aby se to náhodou nestihlo. Že bychom takové rozhodnutí předvídali, neboť je evidentní že jinudy to do Prahy přijet nemůže, to ani nápad - dyť by se to strašně prodražilo (jeden perón navíc v X miliardové stavbě, no hrůza)! A co když to MD oficiálně oznámí v průběhu územního řízení ("druhý Gusta z nábřeží" nebude ministrem navždy)? Bude jednodušší dávat doplňující žádosti, znova dělat EIA... Nebo se řekne že se to pak předělá, a že vícenáklady budou deseti (sto?) násobek než dneska to je fuk (nebo doknce se to má stát důvodem k rozhodnutí o nerealizaci VRT)? Navíc: zatím jde jen o ÚR. Co je za problém "preventivně" vymezit plochu větší, a definitivní rozhodnutí nechat až do fáze SP (kdy by už asi vážně mělo být aspoň střednědobě jasno)?

Když už jsem nakousl ty pozemky: Nenapadlo Tě třeba někdy, že hledáním argumentů proč by se rozhodně neměl očekávat silnější provoz (není řeč o nějaké lokálce, ale nejdůležitějším uzlu ČR, v aglomeraci s postupující deurbanizací a v prostředí s obecným zvyšováním hybnosti!) vlastně nevědomky sloužíš různým jedincům a skupinám s naprosto jinými zájmy, než je fungující železnice...? To si proboha neber osobně, ale doopravdy: Kdo bude mít prospěch z toho, že někde uprostřed Prahy "dráha" opustí/nerealizuje nějaké zařízení? Že pro obsluhu města po realizaci všech aktuálních záměrů zbyde leda Libeň, Krč a Malešice, možná Zličín (vše po jedné-dvou rampách/VNVK)...?
ČD? Cargo? Soukromí dopravci? SŽDC? Cestující? Přepravci? Město Praha (nemyslím jednotliví politici)? Nebo dokonce stát jako takový ("obětování se ve vyšším zájmu")? Asi těžko, řekl bych. Proč tedy takový trend ještě proaktivně podporovat, jako by nestačily vnější tlaky - aneb "přijdeme rovnou s kompromisem, nedostaneme nic"... A úplně navrch ještě ani nevyužijeme naplno zbývající možnosti, často pod heslem "ale támhle o kousek vedle to nejspíš taky bude nakonec blbě." :-((
Krysa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 11-2002

Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 11:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavební postupy v Libni:



(Příspěvek byl editován uživatelem Krysa.)
http://eldar.cz/kank
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11500
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 12:09:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/nadrazi-holesovice-cesta-o-dva cet-let-zpet_129537.html
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3225
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 12:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Budovu nádraží Praha-Holešovice čeká razantní přestavba, rozhodně větší než pražské Hlavní nádraží," sdělil on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí Českých drah Pavel Šťáhlavský.

To by mě zajímalo, co s tím chtěj dělat tak zásadního, zvláště za situace, kdy snad většina vlaků bude už zajíždět až na Hlavák.
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 656
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 13:19:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mluvčího v Holešovicích koncem roku odzvoní i vlakům EuroCity. "V prosinci budou odkloněny na hlavní nádraží," dodal.

Má někdo návrh nového GVD? To už budou mít všechna EC v Praze jen zastávku Praha hl.n.? I všechny denní tranzity (úvrať na hl.n.)?
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11501
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 14:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005: v návrhu mají všechny vlaky zastávku na hlavním i v Holešovicích (krom sudého Metropolu), na hlavní jsou převedeny i rychlíky nyní končící na Masaryčce, a ty budou zastavovat taky v Holešovicích, čili vlaků tam rozhodně neubude:
application/pdfnavrh 2010 - trat 090
d485_1_1_navrh_090.pdf (254.9 k)

Jak se změní v Holešovicích počty cestujících, si netroufám odhadnout, ale rozhodně zajíždění na hlavní výrazně ulehčí situaci cizincům. Kolikrát jsem zažil, že třeba v Holešovicích nechtěli vystoupit, resp. ani nevěděli, že mají vystoupit, protože jim v zahraničí automaticky vydávali jízdenku na hlavní nádraží, i když tam ten jejich vlak nezajížděl.

(Příspěvek byl editován uživatelem poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Baresm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 12-2008

Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 14:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to jsem zvědavej, jak od nového GVD bude hlavák zvládat... To bude slušnej masakr, až zas třeba někdo na NS ukradne pár kabelů.
Máte ve svém počítači zajímavá hlášení, fotky a videa pragotronů nebo nějaké zajímavé dokumenty?
Podělte se o ně s ostatními - http://hlaseni.webnode.cz/
Krysa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 11-2002

Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 15:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malá oprava - popisek u 4. snímku má být:
V pozadí nově položené koleje č. 100 a 102 se propojí do kolejí 0 a 2 u II. nástupiště.
http://eldar.cz/kank
Sopko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 17:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádraží Holešovice: cesta o dvacet let zpět
no, přiznám se, že mám jiný názor. Ne že by Holešovice byly nějak super, ale celkově na mě ve srovnání s Hlavákem před rekonstrukcí nebo současným Smíchovem působí výrazně líp a čistěji. Na nádraží byl nadprůměrný poměr vlaků vyšší kvality a díky tomu i "sociální úroveň" cestujících vyšší. Co se týče sezení a pohodlnosti, všichní víme, že hlavní problém je ten, že je vzápětí po jejich instalaci začnou okupovat a olehávat právě ti problematičtější spolucestující...

kde je stojan s mapkou metra. Vše na něm je samozřejmě česky
co vím, tak většina stojanů s plánem metra obsahují podstatné informace ve více jazycích
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5058
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 19. července 2009 - 17:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mluvčího v Holešovicích koncem roku odzvoní i vlakům EuroCity.

Evidentně jsou tím míněna brněnská EC, která již nebudou vyjíždět právě z holešovického, ale z hlavního.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Randy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 20. července 2009 - 08:40:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Sopko: Však ono na ten Smíchov dojde dřív než na Holešovice. Sekyra group mluvila něco o letech 2010 - 2012 a mají proinvestovat v celém areálu mezi Lihovarem a Na Knížecí hodně miliard...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3226
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 20. července 2009 - 14:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Randy: To jsem zvědavej, jestli k tomu, za současné situace, v uvedeném období skutečně dojde.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 20. července 2009 - 16:38:09    Odkaz na tento příspěvek  

TZ 919:
hlavní město ve Vídni
Já bych byl pro. Mohli bychom úpět, že se z našich daní platí Brennerbasistunnel a úpění mám vždycky dělalo dobře

Zapa: žst. Smíchov se určitě nezačne rekonstruovat před rokem 2014. Pro Smíchov Station Development je to sice komplikace (asi budou muset postavit provizorní autobusové nádraží), ale dost velká část jejich záměru tím není podvázána.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3235
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 16:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stánkách Ropidu probíhá anketa : "Využíval(a) byste noční vlakové spoje s odjezdy z Prahy hl.n. cca ve 2:30 do všech hlavních směrů (linky S1, S2, S4, S5, S7, S9)?"
Co vy na to? Mělo by to smysl?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2984
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 16:28:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přijde mi to jako špatně zvolená hodina. Spíše bych zopakoval půlnoc kolem 1:00.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2677
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 16:49:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky mi to přijde bejt moc pozdě, viděl bych to taky na opakování půlnoci o hodinu či hodinu a půl později.
Ono ale taky jde o to, aby ty vlaky stihly odněkud najet a někam dojet, třeba na to ta půltřetí vychází líp.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2985
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 16:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To asi ano, neb to do Prahy a zase zpět ven otočí souprava, která by na "nepražském" konci ramene stála od půlnočního z Prahy do prvního ranního do Prahy.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3237
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 16:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ve všední den mi to také přijde až moc pozdě. Na pátky a soboty by to ale klidně být mohlo, otázkou je zda-li by byl ve všech obratových stanicích zajištěn úklid.... Ono vozit blitky až do ranní špičky, jen proto že uklízečky dělají jen od 6 do 10, není to pravé.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 18:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu mi uniká výhoda vlaku oproti busu:
1) Bus je levnější
2) Bus je dostupnější (více zastávek v zástavbě). Delší JD u nočního spoje příliš nevadí.
Ani kapacity bych se nebál, viz již existující linka 601.
Randy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 12:08:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rád bych tady podotknul jednu věc: díky tomu, že budou EC na rameni sever-jih zajíždět na hlavák, končí zajíždění vlaků od UNL a hlavně Hradce Králové na Smíchov, aby nedocházelo ke křížení trasy...nezlobte se na mě, ale nešlo by s tím něco udělat, byť při malém zdržení?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5065
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 15:56:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako s čím? S nezajížděním na Smíchov? No zaplaťpánbůh za to!
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 18:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajíždění vlaků ze severu do Smíchov znamená blokovat nedostatkové trasy mezi hlavním a Smíchovem za účelem vození převážně vzduchu. Je dobře, že to bude zrušeno.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11514
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 19:38:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Smíchov budou jezdit asi jen soupravy od HB rychlíků, ty budou vozit jenom vzduch, a pak s cestujícími brněnské rychlíky jezdící přes Pce. Naopak plzeňské rychlíky by měly soupravově obracet ve Vysočanech, takže se tam stejně budou křížit trasy.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Randy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 21:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hradecké rychlíky nikdy vzduch nevozily...samozřejmě, že nikdy nebyly plné, to se asi takhle těžko zvládne, ale pět lidí v každém voze vždycky bylo...

(Příspěvek byl editován uživatelem randy.)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5066
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 23:41:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale pět lidí v každém voze vždycky bylo...

Ježišikriste, no to je fakt
Ponechám-li stranou, jestli vozily pět lidí v průměru, nebo ve "špičce", ale i tak je jasné, že takto sledované pozemky jsou příliš problematické na to, aby dráhy ještě více, než je zdrávo na.íraly lidi soupravama obutých vozů se špalíkovýma brzdama a pět lidmi na vůz.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Petr Šída
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.67.20
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 00:01:58    Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz, proč byly zrušeny rychliky Hradec - Cheb? Tím by se prece vozeni vzduchu kvuli obratu soupravy odbouralo. Je to jenom kvuli stavbe koridoru, nebo to ma jeste jiny ucel. Oba smery na sebe preci porad navazuji a jde mezi nima prestupovat.